Role správy budov a řídicí technologie v zelené certifikaci budov na příkladu certifikačního systému LEED Hannes Lütz

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Role správy budov a řídicí technologie v zelené certifikaci budov na příkladu certifikačního systému LEED 2011-3. Hannes Lütz"

Transkript

1 Hannes Lütz Produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH Role správy budov a budov na příkladu certifikačního systému

2 Budovy v průběhu své životnosti produkují obrovské množství CO 2. Objem těchto emisí lze výrazně snížit využitím udržitelných stavebních metod a energeticky úsporné renovace. Zelená certifikace budov může významně přispět ke zvýšení udržitelnosti v sektoru nemovitostí. V současné době zatím neexistují závazné celosvětové normy a specifikace pro udržitelné budovy, a proto se certifikace řídí různými pravidly. Mezi nejznámější certifikační systémy patří americké certifikáty, britská norma BREEAM a relativně nový certifikát kvality DGNB Německé rady pro trvale udržitelné budovy. V procesu certifikace jsou zohledňovány různé faktory. Klíčové pro získání certifikátů jsou správa budov a řídicí technologie, kterými se budeme podrobněji zabývat v dalších odstavcích. Jako jeden z hlavních zdrojů emisí CO 2 se budovy staly na počátku nového tisíciletí předmětem zájmu evropské politiky ochrany klimatu. EU a vlády jednotlivých států se začaly aktivně zasazovat o vylepšení udržitelnosti v sektoru nemovitostí. V souladu s Kjótským protokolem, který podepsaly všechny členské státy EU, se evropská směrnice o energetické náročnosti budov EPBD (Energy Performance of Buildings Directive), která vstoupila v platnost v roce 2002, stala východiskem pro veškerá opatření, která jsou přijímána s cílem snížit spotřebu energie v budovách, a to jak na evropské, tak i národní úrovni.

3 Evropský a národní regulační rámec Přijetí směrnice EPBD úzce souvisí se závislostí Evropy na mimoevropských dodavatelích energie a se schváleným snížením emisí skleníkových plynů. Směrnice vyžaduje, aby všechny evropské státy formulovaly národní normy a zákony, které pomohou naplnit ambiciózní cíle Evropské unie v oblasti úspor. Evropská komise odhadla, že bude-li směrnice implementována do národních právních systémů, bude možné celkovou spotřebu energie v budovách do roku 2010 snížit o 22 % ve srovnání s hodnotami z roku Doposud však směrnici implementovala pouze polovina zemí. V zemích, kde již implementace směrnice EPBD proběhla, byly přijaty závazné předpisy pro tepelné a chladové izolace i pro účinnost systémů vytápění a chlazení. Například v Německu jsou požadavky směrnice EPBD formulovány v zákoně o úsporách energie, který se označuje také jako EnEV. Nařízení bylo přijato v roce 2002 a od té doby bylo dvakrát aktualizováno (v letech 2007 a 2009). Nařízení EnEV definuje minimální požadavky a závazné hodnoty pro všechny nové obytné budovy i většinu nově stavěných účelových budov. Pro nové budovy a velké rekonstrukční projekty je rovněž stanoven energetický certifikát, který uvádí informace o energetické spotřebě budovy. Užitečný odkaz: Seznam aktivit jednotlivých evropských států naleznete na následujícím linku: Hlavní body směrnice EPBD: - Standardizovaný způsob výpočtu celkové energetické účinnosti budov - Minimální požadavky na celkovou energetickou účinnost nových budov a stávajících budov, které prochází rozsáhlou rekonstrukcí - Příprava energetických certifikátů pro nové a stávající budovy tyto certifikáty nesmí být starší než 5 let - Pravidelné prohlídky kotlů a systémů centrální klimatizace v budovách a kontroly systémů vytápění s kotli staršími 15 let

4 Zavádění energeticky úsporných technologií podporují jak národní předpisy, tak předpisy vytvořené na evropské úrovni jako evropské normy (EN). Tyto normy sestavují pro všechny uživatele příslušné komise ve spolupráci s odborníky z řady evropských zemí. Jako příklad lze uvést normu EN 15232, která se snaží vyčíslit výsledné úspory podle použitého typu systému automatizace budov. Obr. 1: Bank of America Tower (51 podlaží) je první komerční mrakodrap na Manhattanu, který obdržel platinový certifikát. K získání tohoto certifikátu významným způsobem přispěla společnost TEC Systems, která v systému správy budovy použila 103 podstanic řídícího systému FALCON a regulátorů pro individuální regulaci místností SERVAL.

5 Zelená certifikace budov O zelených budovách se dnes hovoří snad všude. Těžko byste hledali kvalitní nemovitost, která nemá odpovídající certifikát. Důvodem jsou jednak rostoucí požadavky nájemců na nižší náklady na služby, jednak snaha společností o zvýšení prestiže. Podle studie provedené společností Deutsche Bank jsou náklady na provoz budovy s certifikací přibližně o 8 až 9 % nižší než u běžných budov, přičemž úspora spotřeby energií dosahuje zhruba 30 %. To jsou opravdu silné argumenty ve prospěch trvale udržitelných budov. Jasné signály pro trh s nemovitostmi vysílají také certifikační systémy. Průkopníkem v této oblasti jsou Spojené státy, jejichž certifikace stanovila pro tento nový přístup výchozí standard. Mezinárodní certifikaci nabízejí rovněž organizace v Německu (DGNB) a Velké Británii (BREEAM). Obr. 2: Schéma naznačuje, jak se právní rámce a dobrovolné systémy certifikace trvalé udržitelnosti navzájem doplňují.

6 Certifikační systémy: BREEAM, a DGNB Certifikační systémy slouží jako nástroje k posouzení trvalé udržitelnosti budovy. Pokud budova splňuje kritéria trvale udržitelné konstrukce, získá certifikát. Systémy dále definují normy pro zelené budovy a konkrétní pokyny pro developery, investory a uživatele. V Evropě dosud neexistuje jednotná norma, a vlastníci a správci nemovitostí si proto mohou vybrat z různých certifikačních systémů. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) je britský certifikační systém. Tento systém je podporován soukromou společností BRE (Building Research Establishment). Užitečný odkaz: (Leadership in Energy and Environmental Design) je americký systém, který zavedla organizace U.S. Green Building Council (USGBC). Certifikát se často používá jako mezinárodní certifikát. Blíže si jej představíme v další části. Užitečný odkaz: DGNB, je certifikát Německé rady pro trvale udržitelné budovy a je německou obdobou certifikátů a BREEAM. Používá se od roku 2009 a jde o jeden z nejucelenějších certifikačních systémů na světě, protože zohledňuje ekologické, ekonomické i sociokulturní aspekty. Užitečný odkaz: Auditoři všech tří systémů monitorují budovy již během plánování a výstavby. Certifikáty jsou vydávány na základě bodového systému.

7 Katalog požadavků Certifikace zelených budov se netýká pouze stavby a provozování budov energeticky úsporným způsobem. Jde tady o celý životní cyklus budovy: zdroj stavebních materiálů, způsob jejich zpracování a likvidace na konci životnosti, celkovou spotřebu zdrojů po dobu životnosti budovy a samozřejmě také o celkovou spotřebu energie. Odborníci na systémy vytápění, vzduchotechniky a chlazení (HVAC) z organizace postupně identifikují i další otázky, které je třeba řešit během fáze plánování, například přepravní spojení, těsnění podlah či sociální prostředí. Veškeré potřebné informace o certifikaci jsou shrnuty v aktuální brožuře 2009 for new constructions and major renovations ( Certifikace 2009 pro nové stavby a velké rekonstrukce ). Katalog požadavků obsahuje sedm hlavních témat s několika dílčími tématy (kredity) hodnocenými pomocí různých bodových stupnic: max. bodů Trvale udržitelná staveniště 26 Efektivní využití vody 10 Energie a atmosféra 35 Materiály a zdroje 14 Kvalita vnitřního prostředí 15 Inovativnost návrhu 6 Regionální priorita 4 V každé oblasti je nutné splnit jeden či několik předpokladů. Základní certifikát obdrží budovy s celkovým skóre 40 až 49 bodů. Vyšší skóre opravňuje ke získání dalších certifikátů: stříbrný certifikát za 50 až 59 bodů, zlatý certifikát za 60 až 79 bodů a platinový certifikát za 80 a více bodů.

8 Podle očekávání zohledňuje certifikace obvyklé energetické faktory, jako je volba systému řízení, regenerace energií, stupeň automatizace budovy, monitorování kvality vzduchu a spotřeba - podle toho pak přiděluje bodové hodnocení. Z toho je zřejmé, že řídicí technologie mohou v mnoha ohledech významně zvýšit šance na získání certifikace. Obrázek 3: Obsah brožury 2009 FOR NEW CONSTRUCTION and MAJOR RENOVATIONS a všechny faktory, které přispívají k získání certifikace budovy. Užitečný odkaz: V části /Rating Systems (Hodnoticí systémy ) v brožuře 2009 FOR NEW CONSTRUCTION and MAJOR RENOVATIONS na adrese je k dispozici kontrolní seznam požadavků kladených na nové budovy a velké rekonstrukce stávajících budov.

9 Role řídicích technologií v certifikačním systému Řídicí technologie úzce souvisejí s tématem certifikace označovaným jako energie a atmosféra, protože v tomto tématu jsou definovány požadavky, které budova musí splňovat s ohledem na spotřebu energie. Níže jsou uvedeny dva příklady toho, jak mohou odborníci na systémy HVAC dosáhnout maximálního bodového hodnocení. Příklad 1: Požadavky na měření a řízení Tento požadavek se týká spotřeby energie a řízení úspor, například během prvního roku. Splnění tohoto kritéria vyžaduje automatizaci budovy a ucelené statistické údaje o spotřebě: Odborník na automatizaci budov může předložit zprávy o všech energetických tocích, které byly zaznamenány, například pomocí měřičů tepla (chladu, elektrické energie atd.). Tato data jsou měsíčně či ročně upravována a zobrazována s cílem opravit odchylky oproti datům vypočítaným ve fázi plánování. Na základě analýzy jsou pak doporučována nová opatření. Při měření fyzických dat a po jejich zpracování pomocí softwaru mohou odborníci využít řešení společnosti CentraLine. Sběr dat lze provádět například pomocí měřičů tepla připojených k DDC regulátorům společnosti CentraLine. Spotřeba je jasně zaznamenána a zdokumentována díky řídicímu systému budovy a odbornému hodnocení energetické situace. Příklad 2: Požadavky na monitorování přívodu venkovního vzduchu Splnění požadavků na monitorování kvality vzduchu vyžaduje vedení statistických záznamů o výkonu vzduchotechniky a odpovídající kvalitě vzduchu (koncentraci CO 2 ). K řízení výměny vzduchu se ve všech částech budovy používají snímače, které nepřetržitě měří úroveň CO 2. Společnost CentraLine nabízí následující řešení: regulaci vzduchotechnického zažízení, která umožňuje úpravu minimálního množství vzduchu v závislosti na požadované kvalitě vzduchu. V případě přirozeného větrání lze využít monitorování kvality a množství vzduchu napojené na trendový zápis hodnot. Záznam kvality vzduchu a dynamických změn v systému v průběhu času lze zpracovat prostřednictvím počítačové vizualizační centrály, například centrály ARENA společnosti CentraLine.

10 Tato dvě témata certifikace vyžadují splnění čtyř technických předpokladů: 1. Základní uvedení energetických systému budovy do provozu Při uvedení systémů do provozu je nutné ověřit, že byly stavební plány developera týkající se příslušných energetických funkcí zkontrolovány a zdokumentovány nezávislým odborníkem. 2. Minimální energetická výkonnost Je nutné předložit dokumentaci potvrzující, že spotřeba energie je v případě nové budovy alespoň o 10 % či v případě energeticky úsporné rekonstrukce alespoň o 5 % nižší, než je standardní úroveň spotřeby definovaná systémem hodnocení. 3. Základní správa chlazení V nových budovách nesmí být používány chlorofluorouhlovodíky. V případě renovací je nutné odevzdat plán s údaji o tom, jak a kdy proběhne přechod na ekologicky šetrné chladicí systémy. 4. Minimální kvalita vnitřního vzduchu Systém klimatizace musí odpovídat nejmodernějším technologiím. Za splnění kritérií stanovených v příkladu 1 jsou udělovány 3 body, v případě příkladu 2 pak 1 bod. Dalších 36 bodů lze získat zavedením dalších opatření automatizace budovy. Závěr Od roku 1996 obdrželo certifikát jen v USA 6000 budov (stav k dubnu 2011). Toto vysoké číslo jasně dokládá, o jak aktuální téma se jedná. Nárůst počtu certifikátů lze vysvětlit na jedné straně tlakem legislativy, na druhé straně však také skutečností, že stále více investorů a vlastníků začíná chápat výhody trvale udržitelných budov. Pronájem a další prodej takových budov je snazší a nájemci a provozovatelé těží z výrazně nižších nákladů na služby i provoz. Zejména vlastnictví certifikace je mezinárodně uznávaným dokladem o udržitelnosti a energetické účinnosti budovy. Za předpokladu, že jsou splněny základní požadavky, zajišťují samotné kredity za automatizaci budovy dostatečný počet bodů pro získání standardního certifikátu. Technická řešení, která nabízí společnost CentraLine, mohou významným způsobem napomoci k zisku některého z certifikátů zelené certifikace budov, BREEAM či DGNB.

11 Zdroje: Normy a směrnice: - Směrnice EU 2002/91/ES o energetické náročnosti budov - Německý zákon o úsporách energie (EnEV) Certifikace 2009 pro nové stavby a velké rekonstrukce Literatura: - Andrew J. Nelson, Olivier Rakau, Philipp Dörrenberg: Nachhaltige Gebäude. Von der Nische zum Standard ( Green Buildings. A niche becomes mainstream ) výzkumná studie DB ze dne Fotografie: Obr. 1: Bank of America Obr. 2: CentraLine Obr. 3: Brožura Fotografie autora: CentraLine Redakční partneři: Ansel & Möllers GmbH Nina Henkel, Simone Setka König-Karl-Straße Stuttgart Tel: / ; Fax: n.henkel@anselmoellers.de Máte-li zájem o další informace související s energetickou efektivitou budov, navštivte stránky Naleznete tam podrobné technické články odborníků ze společnosti CentraLine, které si můžete přečíst online nebo stáhnout. Další podrobnosti o společnosti CentraLine a kontaktní adresy naleznete na stránkách CentraLine Honeywell GmbH Böblinger Straße 17 D Schönaich

Komplexní hodnocení a certifikace kvality budov v souladu s principy udržitelné výstavby.

Komplexní hodnocení a certifikace kvality budov v souladu s principy udržitelné výstavby. Komplexní hodnocení a certifikace kvality budov v souladu s principy udržitelné výstavby. Pro certifikaci kvality budov neexistuje jednotná metoda. V USA, Francii, Velké Británii, Německu Japonsku a dalších

Více

Koncept normy EN15323 Vliv automatizace budov na jejich energetickou účinnost 2012-1. Hannes Luetz. produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH

Koncept normy EN15323 Vliv automatizace budov na jejich energetickou účinnost 2012-1. Hannes Luetz. produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH 2012-1 Hannes Luetz produktový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH Koncept normy budov na jejich Tento koncept normy EN15232 (2011-06) představuje revizi a rozšíření stávající normy EN15232 z roku 2007.

Více

ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha

ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha ENERGETIKA BUDOV V EVROPSKÉM KONTEXTU Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o., Praha Obsah Důvody pro novelizace směrnic Směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov (EPBD II) Připravovaná novelizace směrnice

Více

Prokázat ekologičnost Spotřeba energie a hospodárnost

Prokázat ekologičnost Spotřeba energie a hospodárnost true blue Prokázat ekologičnost Spotřeba energie a hospodárnost Rozhodujte se při koupi na základě znalosti konkrétních faktů z hlediska ekonomického i ekologického. Doklad efektivnosti TrueBlue činí náklady

Více

BREEAM, WELL A LEED Spása, nebo móda?

BREEAM, WELL A LEED Spása, nebo móda? BREEAM, WELL A LEED Spása, nebo móda? Co jsou to certifkace? Ing. Lenka Matějíčková Červen 2019 SLUŽBY GEOGRAFIE* Stručně o ARCADIS Programový & Projektový Management Konzultační služby Urbanismus & Architektura

Více

MODERNÍ ZPŮSOB PROJEKTOVÁNÍ A YTONG ING. ARCH. ZDENĚK PODLAHA

MODERNÍ ZPŮSOB PROJEKTOVÁNÍ A YTONG ING. ARCH. ZDENĚK PODLAHA MODERNÍ ZPŮSOB PROJEKTOVÁNÍ A YTONG ING. ARCH. ZDENĚK PODLAHA OBSAH BIM BREEAM LEED NAVRHOVÁNÍ A KONSTRUKCE CO JE BIM? INFORMAČNÍ MODEL BUDOVY buildinginformationmanagement / modeling objektové parametrické

Více

Energetické požadavky na budovy

Energetické požadavky na budovy Energetické požadavky na budovy Ing. Karel Srdečný, EkoWATT www.energetika.cz ww ww.ekowatt.cz Seminář Nízkoenergetické stavění 24. dubna 2012, České Budějovice Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory

Více

Hodnocení a integrované navrhování budov

Hodnocení a integrované navrhování budov České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Hodnocení a integrované navrhování budov prof. Ing. Karel Kabele, CSc. (C) prof. K. Kabele CKLOP 2011 1 21.století

Více

Účinnost užití energie základní pojmy

Účinnost užití energie základní pojmy Účinnost užití energie základní pojmy 1 Legislativní rámec Zákon č. 406/2000 Sb. v platném znění 318/2012 Sb. - Vyhláška č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov - Vyhláška č. 148/2007 Sb. o energetické

Více

Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci

Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci Směrnice o energetické náročnosti budov Cíle, podmínky a stav v její implementaci Roger Hitchin Klíčový expert BRE Obsah Směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD) Jaké jsou její cíle? Co bude její

Více

Průlom v oblasti šetrné rezidenční výstavby: Botanica K (1,2) získala jako první rezidenční projekt v ČR certifikaci BREEAM na úrovni Excellent

Průlom v oblasti šetrné rezidenční výstavby: Botanica K (1,2) získala jako první rezidenční projekt v ČR certifikaci BREEAM na úrovni Excellent 20. února 2019 Průlom v oblasti šetrné rezidenční výstavby: Botanica K (1,2) získala jako první rezidenční projekt v ČR certifikaci BREEAM na úrovni Excellent Bytový dům Botanica K (1,2) společnosti Skanska

Více

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem

Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem České vysoké učení technické v Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit a energetická náročnost budov, legislativa, seznámení s předmětem prof.ing.karel 1 Energetický audit

Více

Energetická účinnost. pomocí nových směrnic pro projektování na základě normy EN 13779 pro větrací a klimatizační zařízení

Energetická účinnost. pomocí nových směrnic pro projektování na základě normy EN 13779 pro větrací a klimatizační zařízení pomocí nových směrnic pro projektování na základě normy EN 13779 pro Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 03 I 2008 Nová norma EN 13779 (2) pro je jednou z prvních evropských směrnic,

Více

STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV

STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV STÍNICÍ TECHNIKA A JEJÍ VLIV NA ENERGETICKOU NÁROČNOST BUDOV PREZENTACE Sdružení výrobců stínicí techniky a jejích částí (SVST) na konferenci ČKLOP Praha, 10. 5. 2011 DELFTSKÁ STUDIE Prof dr ir A.H.C.

Více

Zákonné povinosti v oblasti energetické účinnosti. Ing. Simon Palupčík, MBA

Zákonné povinosti v oblasti energetické účinnosti. Ing. Simon Palupčík, MBA Zákonné povinosti v oblasti energetické účinnosti Ing. Simon Palupčík, MBA Snímek 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Členské státy zajistí, aby podniky, které nejsou malými a středními podniky,

Více

YTONG DIALOG Blok I: Úvod do problematiky. Ing. Petr Simetinger. Technický poradce podpory prodeje

YTONG DIALOG Blok I: Úvod do problematiky. Ing. Petr Simetinger. Technický poradce podpory prodeje YTONG DIALOG 2017 Blok I: Úvod do problematiky Ing. Petr Simetinger Technický poradce podpory prodeje V uzavřených místnostech tráví většina z nás 90 % života. Změny, které by nás měly změnit Legislativní

Více

Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách

Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Evropská politika, směrnice a regulace Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Ing. Michael ten Donkelaar ENVIROS, s.r.o. 1 Obsah Energetická politika EU Energetický balíček

Více

Popis nástroje - Průkaz energetické náročnosti budovy

Popis nástroje - Průkaz energetické náročnosti budovy Popis nástroje - Průkaz energetické náročnosti budovy Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) Název nástroje: o Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) Zákonné regulace nástroje: o zaveden od 1.

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV - ZMĚNY LEGISLATIVY

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV - ZMĚNY LEGISLATIVY ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV - ZMĚNY LEGISLATIVY Tereza Šulcová tech.poradce@uralita.com 602 439 813 www.ursa.cz Směrnice o energetické náročnosti budov 2010/31/EU Směrnice ze dne 19.května 2010 o energetické

Více

VÝHODY SORTIMENTU YTONG PRO CERTIFIKOVANÉ BUDOVY (BREEAM/LEED)

VÝHODY SORTIMENTU YTONG PRO CERTIFIKOVANÉ BUDOVY (BREEAM/LEED) VÝHODY SORTIMENTU YTONG PRO CERTIFIKOVANÉ BUDOVY (BREEAM/LEED) MATERIÁLY 1 CERTIFIKACE KONKURENČNÍ VÝHODA PRO DEVELOPERY A INVESTORY Tržní hodnota certifikovaných budov je přibližně o 10 % vyšší a svou

Více

Růst provozních nákladů a cen vstupů v letech 1996-2000 PREMMI.. 2004-2020 www.infoenergie.cz portál o hospodaření energií

Růst provozních nákladů a cen vstupů v letech 1996-2000 PREMMI.. 2004-2020 www.infoenergie.cz portál o hospodaření energií Růst provozních nákladů a cen vstupů v letech 1996-2000 PREMMI internetové centrum pro energetické řízení Program energetického managementu a monitoringu Úvod Náklady na paliva, energii a vodu se stávají

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...,

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /..., kterým se mění přílohy VIII a IX směrnice 2012/27/EU, pokud jde o obsah

Více

Vývoj zákona o hospodaření energií v České republice -současnost a budoucnost. Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika

Vývoj zákona o hospodaření energií v České republice -současnost a budoucnost. Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika v České republice Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce Česká republika 1 Hlavní důvody novelizace zákona: - směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov,

Více

prof. Karel Kabele, CVUT v Praze

prof. Karel Kabele, CVUT v Praze VÝŠKOVÉ BUDOVY S TÉMĚŘ NULOVOU SPOTŘEBOU ENERGIE? prof. Ing. Karel Kabele,CSc. Katedra TZB Fakulta stavební ČVUT v Praze Kde jsme Podíl budov na celkové spotřebě energie v Unii činí 40 %... Kde jsme Směrnice

Více

DEKSOFT Legislativa, normy v TOB a ENB. Prezentace: Tomáš Kupsa

DEKSOFT Legislativa, normy v TOB a ENB. Prezentace: Tomáš Kupsa DEKSOFT Legislativa, normy v TOB a ENB Prezentace: Tomáš Kupsa www.stavebni-fyzika.cz 1 Obsah prezentace Tepelná ochrana budov, energetická náročnost budov Dění v mezinárodní normotvorbě nová řada norem

Více

VÍTĚZÍ. Směrnice EU o ekodesignu pro dobrý pocit z odpovědného přístupu k životnímu prostředí

VÍTĚZÍ. Směrnice EU o ekodesignu pro dobrý pocit z odpovědného přístupu k životnímu prostředí ÚČINNOST VÍTĚZÍ Směrnice EU o ekodesignu pro dobrý pocit z odpovědného přístupu k životnímu prostředí 20%... více obnovitelných energií... nižší spotřeba primární energie... méně emisí CO 2 Evropská unie

Více

REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o.

REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB. Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o. REFLEXE CÍLE EU 20-20-20 PŘI PROJEKTOVÁNÍ STAVEB Petr Sopoliga ENVIROS, s.r.o. Cíle 20-20-20 Podíl budov na celkové spotřebě energie v zemích EU činí 40 % Podíl na emisích CO 2 dosahuje 35-36 % Snaha o

Více

Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim

Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim www.tuv-sud.cz Povinnosti a příležitosti v oblasti energetické efektivnosti Projekt SPICE3 Tomáš Chadim Praha, 3. 4. 2015 Obsah prezentace 1. Představení partnera SCHP, společnosti s.r.o. 2. Aktuální povinnosti

Více

Energetický průkaz a certifikace budov

Energetický průkaz a certifikace budov Energetický průkaz a certifikace budov Ing. Jan Kárník, CITYPLAN spol. s r.o. Konference energetická náročnost staveb 22.září 2006, ForArch Praha CITYPLAN spol. s r.o. Středisko energetiky a životního

Více

Ochrana osobních údajů a kybernetická bezpečnost v roce Ing. Michal Hager

Ochrana osobních údajů a kybernetická bezpečnost v roce Ing. Michal Hager Ochrana osobních údajů a kybernetická bezpečnost v roce 2018 Ing. Michal Hager GDPR - kodexy chování a vydávání osvědčení Obsah Obsah Ochrana osobních údajů ve světle obecného nařízení GDPR o Propojení

Více

Energetický management: monitorování, vizualizace, vyhodnocení a optimalizace spotřeb energií 2012-2. Michael Rader

Energetický management: monitorování, vizualizace, vyhodnocení a optimalizace spotřeb energií 2012-2. Michael Rader 2012-2 Michael Rader Marketingový manažer CentraLine c/o Honeywell GmbH Energetický management: vyhodnocení a Část 2: Vizualizace a vyhodnocení údajů o spotřebě První část tohoto dvoudílného seriálu byla

Více

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Konference Nová zelená úsporám 2015 Praha, Masarykova kolej ČVUT, 14. dubna 2015 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví

Více

Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a. klimatu. Seminář České bioplynové asociace 18. února VŠCHT Praha. Ing.

Vnitrostátní plán v oblasti energetiky a. klimatu. Seminář České bioplynové asociace 18. února VŠCHT Praha. Ing. klimatu Seminář České bioplynové asociace 18. února 2019 VŠCHT Praha klimatu 1 Klimaticko-energetické cíle Evropské unie Druh cíle 2020 Hodnota cíle Doplňující informace Snížit emise skleníkových plynů

Více

Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov

Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov Národní nástroj pro komplexní hodnocení kvality budov Ing. Martin Vonka, Ph.D. Národní platforma SBToolCZ Fakulta stavební, ČVUT v Praze SBToolCZ Certifikační metodika pro udržitelnou výstavbu Hodnotí

Více

135. výzva Ministerstva životního prostředí

135. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_19_135 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_135. výzva PO 5, SC 5.3, průběžná 135. výzva Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu

Více

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP

Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Jak dosáhnout povinného požadavku na budovy s téměř nulovou spotřebou energie s pomocí dotačních titulů NZÚ a OPŽP Nová zelená úsporám Program Ministerstva životního prostředí zaměřený na úspory energie

Více

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti

Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba. Budovy a jejich prvky/součásti Buy Smart+ Zelené nakupování je správná volba Budovy a jejich prvky/součásti Budovy a zelené nakupování Úvod Vysoké investiční náklady Dlouhá životnost budov Kratší životnost TZB Komplexnost budovy sestávají

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice ENERGIE PRO BUDOUCNOST X Efektivní výroba a využití energie Efektivnost v energetice Brno, MSV, 8.10.2014 Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka Energetická efektivnost není samoúčelným požadavkem, protože

Více

Energetické vzdělávání. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc.

Energetické vzdělávání. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Energetické vzdělávání prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Kontrola klimatizačních systémů Podnikat v energetických odvětvích na území ČR lze na základě zákona č. 458/2000 Sb. (energetický zákon) ve znění

Více

vývoj metody EPC v ČR a možnosti jejího využití

vývoj metody EPC v ČR a možnosti jejího využití Poskytování energetických služeb, vývoj metody EPC v ČR a možnosti jejího využití Ing. Jaroslav MAROUŠEK, CSc. SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Solární energie, Energy Centre České

Více

Rozvoj energetických služeb v kontextu evropské směrnice o energetické účinnosti

Rozvoj energetických služeb v kontextu evropské směrnice o energetické účinnosti Rozvoj energetických služeb v kontextu evropské směrnice o energetické účinnosti Mezinárodní konference o energetických úsporách Úspory energie a metoda EPC hotel Diplomat, 27. 11. 2012 Praha Obsah Postoj

Více

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV

ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV Ing. Jiří Cihlář ENERGETICKÁ NÁROČNOST BUDOV Stavební veletrhy Seminář PERSPEKTIVY BYDLENÍ 24. dubna 2013, Brno 1 OSNOVA O čem budeme mluvit? - Hodnocení budov obecně přehled metod - Hodnocení energetické

Více

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost, předpoklad k 1. 4. 2013

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost, předpoklad k 1. 4. 2013 Zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a jeho dopady na majitele nemovitostí, výrobce a provozovatele energetických

Více

VYUŽÍVÁNÍ ÚSPOR ENERGIE DOSTÁVÁ V EU PRIORITU

VYUŽÍVÁNÍ ÚSPOR ENERGIE DOSTÁVÁ V EU PRIORITU IMPLEMENTACE EVROPSKÉ SMĚRNICE 2012/27/EU O ENERGETICKÉ ÚČINNOSTI DO ČESKÝCH PODMÍNEK VYUŽÍVÁNÍ ÚSPOR ENERGIE DOSTÁVÁ V EU PRIORITU Sdělení EK z 11/2010 Energie 2020 strategie pro konkurenceschopnou, udržitelnou

Více

Projekt CEC5, hodnocení CESBA

Projekt CEC5, hodnocení CESBA Projekt CEC5, hodnocení CESBA Ing. arch. Martin Šimůnek, Ing. Karel Srdečný, EkoWATT Projekt CEC5: Demonstrace energetické efektivnosti a využití obnovitelných zdrojů energie ve veřejných budovách CEC5:

Více

Management, trendy a optimalizace datových center

Management, trendy a optimalizace datových center Antonín Křížek Presales Data Center Consultant 11/07/2012 Management, trendy a optimalizace datových center Kritéria pro hodnocení datových center Agenda Hodnocení datových center Z čeho vycházíme standardy

Více

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost - předpoklad v měsíci dubnu 2013.

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost - předpoklad v měsíci dubnu 2013. Zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a jeho dopady na majitele nemovitostí, výrobce a provozovatele energetických

Více

(zm no) (zm no) ízení vlády . 93/2012 Sb., kterým se m ní na ízení vlády 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví p i práci, ve zn

(zm no) (zm no) ízení vlády . 93/2012 Sb., kterým se m ní na ízení vlády 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví p i práci, ve zn Katedra prostředí staveb a TZB KLIMATIZACE, VĚTRÁNÍ Přednášky pro navazující magisterské studium studijního oboru Prostředí staveb Přednáška č. 2 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA, Ph.D. Nové výukové moduly

Více

121. výzva Ministerstva životního prostředí

121. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_19_121 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_121. výzva PO5, SC 5.1, průběžná 121. výzva Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu

Více

a proces realizace projektu EPC

a proces realizace projektu EPC Podpora EPC v rámci EU a proces realizace projektu EPC Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Workshop Perspektivy metody EPC v České republice, Praha, 29. dubna

Více

maximum z vaší energie

maximum z vaší energie Pomáháme me vám získat maximum z vaší energie Úspory energií: krok za krokem reálným provozem Energetické dilema Skutečnost Nutnost Energetická poptávka do r. 2050 Na elektrickou energii do r. 2030 vs

Více

Energetický management Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) Energetické audity (EA) Termovizní snímkování

Energetický management Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) Energetické audity (EA) Termovizní snímkování Energetický management Průkazy energetické náročnosti budovy (PENB) Energetické audity (EA) Termovizní snímkování Nabízíme Vám kvalitní a odborné zpracování studií, posudků a jiných expertních dokumentů

Více

konference LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ

konference LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ Zakládající partneři konference LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ Významní partneři Praha Mgr. Petr Holub 14. 12. 2016 Partneři Energetická náročnost Zajištění vymahatelnosti plnění požadavků ze strany státní správy

Více

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI

ing. Roman Šubrt PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI ing. Roman Šubrt Energy Consulting o.s. PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI e-mail: web: roman@e-c.cz www.e-c.cz tel.: 777 196 154 1 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Zákon 406/2000 Sb. v aktuálním znění

Více

PROJEKTY & SPECIÁLY KČ 2014.CZ

PROJEKTY & SPECIÁLY KČ 2014.CZ PROJEKTY & SPECIÁLY KČ 2014.CZ Kč CZ - 04/02/14 PROJEKTY & SPECIÁLNÍ VÝROBKY Kč CZ - 04/02/14 PROJEKTY Společnost Jaga vyrábí energeticky úsporné, vysoce kvalitní výrobky vhodné pro vytápění, chlazení

Více

Ekonomické aspekty energeticky účinné výstavby

Ekonomické aspekty energeticky účinné výstavby Ekonomické aspekty energeticky účinné výstavby Abstrakt Nataliya Anisimova Potřeba v neobnovitelných zdrojích energie a jejich omezený charakter jsou v současnosti aktuálním tématem vědeckých prací a politických

Více

Domovní automatizace Bezdrátové ovládání moderních budov

Domovní automatizace Bezdrátové ovládání moderních budov INFORMAČNÍ PRODUKTOVÝ BULLETIN SPOLEČNOSTI REM-Technik s. r. o. Domovní automatizace Bezdrátové ovládání moderních budov efektivita & design úspora & flexibilita Vážení obchodní partneři a čtenáři REMinfo!

Více

Značení výrobků. Zahraniční ekoznačky

Značení výrobků. Zahraniční ekoznačky Značení výrobků Tzv. ekospotřebitelství je v Evropě poměrně rozvinuté. K lepší orientaci zákazníka v záplavě výrobků byly vyvinuty systémy ekologického značení, tzv. ekoznačky, kterými jsou označeny výrobky

Více

EPBD Semináře Články 8 & 9

EPBD Semináře Články 8 & 9 EPBD Semináře Články 8 & 9 Zdeněk Kodytek Říjen 2005 Požadavky Směrnice v článcích 8 a 9 V článcích 8 a 9 Směrnice požaduje, aby členské státy aplikovaly pravidelné inspekce kotlů spalujících neobnovitelná

Více

Standardy a praxe zeleného nakupování v České republice

Standardy a praxe zeleného nakupování v České republice Standardy a praxe zeleného nakupování v České republice Úvod V České republice existuje několik iniciativ týkajících se zeleného nakupování (pro veřejné organizace). Nicméně většina z nich vychází z neziskových

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 6.11.2013 COM(2013) 762 final SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Provádění směrnice o energetické účinnosti pokyny Komise {SWD(2013) 445 final} {SWD(2013) 446 final}

Více

Nové kotlíkové dotace z OPŽP

Nové kotlíkové dotace z OPŽP Nové kotlíkové dotace z OPŽP Současný stav Emise z malých spalovacích zdrojů v domácnostech mají velký podíl na celkových emisích PM10 (cca 40%) a benzo(a)pyrenu (až 90 %) a velký dopad na kvalitu ovzduší.

Více

Operační program Životní prostředí 2014-2020. náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů

Operační program Životní prostředí 2014-2020. náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů Operační program Životní prostředí 2014-2020 Ing Jan Kříž Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů OPŽP 2014-2020 Základní přehled OPŽP 2014-2020 Základní

Více

ISO 9001 : 2015. Certifikační praxe po velké revizi

ISO 9001 : 2015. Certifikační praxe po velké revizi ISO 9001 : 2015 Certifikační praxe po velké revizi Audit Audit z lat. auditus, slyšení Vzhledem k rozsahu prověřování se audit obvykle zabývá jen vzorky a jeho výsledek tedy neznamená naprostou jistotu,

Více

CHARAKTERISTIKA METODY EPC

CHARAKTERISTIKA METODY EPC ÚVOD DO PROBLEMATIKY CHARAKTERISTIKA METODY EPC Energy Performance Contracting (EPC): smlouva na poskytování konkrétních služeb souvisejících se spotřebou energie, kdy celková výše plateb závisí na výši

Více

100. výzva Ministerstva životního prostředí

100. výzva Ministerstva životního prostředí Číslo výzvy v MS 2014+: 05_18_100 Název výzvy v MS 2014+: MŽP_100. výzva PO5, SC 5.1, průběžná 100. výzva Ministerstva životního prostředí k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu

Více

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016

Územní energetická koncepce Pardubického kraje. Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Územní energetická koncepce Pardubického kraje Ludmila Navrátilová, předsedkyně výkonné rady ETIK 03/2016 Energetická koncepce Povinnost zpracování energetické koncepce zavádí pro Českou republiku, resp.

Více

Hodnota a přínosy šetrných budov

Hodnota a přínosy šetrných budov Hodnota a přínosy šetrných budov Rešeršní studie Světové rady pro šetrné budovy Světová rada pro šetrné budovy vydala v letošním roce studii s názvem The Business Case for Green Building. Jde o unikátní

Více

Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB

Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB Průběžné vzdělávání energetických specialistů 6.9.2014 VŠTE ČB Vyhláška o energetických specialistech č. 118/2013 Sb. Písemný test a tematické okruhy příloha č.4 1. Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření

Více

MONITOROVÁNÍ A ÚSPORA ENERGIÍ. Panorama Business Center Škrétova 12/490, 120 00, Praha 2

MONITOROVÁNÍ A ÚSPORA ENERGIÍ. Panorama Business Center Škrétova 12/490, 120 00, Praha 2 MONITOROVÁNÍ A ÚSPORA ENERGIÍ Panorama Business Center Škrétova 12/49, 12, Praha 2 Klient: Vypracováno: Deka Praha First Real Estate, s.r.o. Praha 7 Holešovice, Jankovcova 1569/2c PSČ 17 IMPACT-CORTI a.s.

Více

Informace o nové směrnici o energetické účinnosti

Informace o nové směrnici o energetické účinnosti Informace o nové směrnici o (ENERGY EFFICIENCY DIRECTIVE - EED) Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných zdrojích energie Nová směrnice obsahuje 1. Nahrazení Směrnici 2006/32/ES,

Více

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií 1 Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií energetickým posudkem písemná zpráva obsahující informace o posouzení plnění předem stanovených

Více

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Demonstration of energy efficiency and utilization of renewable energy sources through public buildings presentace WP 5 Workshop TRNAVA Sk 16. 05. 2014 This project is implemented through the CENTRAL EUROPE

Více

Energetická účinnost...

Energetická účinnost... Energetická účinnost......výrobky měření a regulace certifikované asociací eu.bac Michael Rader Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 05 I 2008 Obytné a průmyslové budovy způsobují v

Více

Energy Performance Contracting

Energy Performance Contracting Energy Performance Contracting metoda financování úspor energie Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Konference energetického managementu, Litoměřice, 23.-24. října

Více

Certifikace budov. Ing. Karel Srdečný, EkoWATT. seminář EKIS 18. října 2012, Jihlava.

Certifikace budov. Ing. Karel Srdečný, EkoWATT. seminář EKIS 18. října 2012, Jihlava. Certifikace budov Ing. Karel Srdečný, EkoWATT seminář EKIS 18. října 2012, Jihlava Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie Povinná a nepovinná Energie PENB Zdraví a komfort Energie Zdraví a komfort

Více

prostřednictvím inteligentní regulační techniky

prostřednictvím inteligentní regulační techniky Energetická účinnost prostřednictvím inteligentní regulační techniky Edgar Mayer Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 02 I 2009 Zásluhou moderní a inteligentní regulační techniky lze právě v komerčně

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. www.eazk.cz

Energetická agentura Zlínského kraje, o.p.s. www.eazk.cz Projekt CEC5 (Central Europe - Concept 5 - Demonstration of Energy Efficiency and Utilisation of Renewable Energy Sources through Public Buildings) www.projectcec5.eu Demonstrace energetické efektivnosti

Více

S námi budete dostatečně připraveni. Stručná příručka o změnách ve vytápěcí technice podle směrnice o ekodesignu (ErP)

S námi budete dostatečně připraveni. Stručná příručka o změnách ve vytápěcí technice podle směrnice o ekodesignu (ErP) S námi budete dostatečně připraveni Stručná příručka o změnách ve vytápěcí technice podle směrnice o ekodesignu (ErP) 02 03 Získejte všechny podstatné informace od firmy Wolf o požadavcích a povinném označování

Více

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Ing. Jiří Cihlář ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Požadavky legislativy a jejich dopad do navrhování a provozování budov Konference Energie pro budoucnost XII 24. dubna 2014, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme

Více

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Z jakých podprogramů lze podpořit pořízení kogenerační

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011

ŠETŘENÍ ENERGIÍ. Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 ŠETŘENÍ ENERGIÍ Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.14 Vzdělávací oblast: snižování energetické náročnosti

Více

Shrnutí MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA. DOBRICH (Bulharsko)

Shrnutí MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA. DOBRICH (Bulharsko) MĚSTO DOBRICH ENERGETICKY NEZÁVISLÁ MUNICIPALITA DOBRICH (Bulharsko) Shrnutí Město Dobrich je jedno ze zakladatelů organizace Bulgarian Municipal Energy Efficiency Network EcoEnergy (bulharská síť EcoEnergy

Více

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY ING. MICHAL ČEJKA. PORSENNA o.p.s.

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY ING. MICHAL ČEJKA. PORSENNA o.p.s. LEGISLATIVNÍ ZMĚNY ING. MICHAL ČEJKA PORSENNA o.p.s. 1 BUDOVY BUDOVY SE PODÍLEJÍ 40% NA CELKOVÉ SPOTŘEBĚ ENERGIE DANÉ ÚZEMÍ OVLIVŇUJÍ NA VELMI DLOUHOU DOBU 2 ZÁKLADNÍ POJMY MĚRNÁ SPOTŘEBA / POTŘEBATEPLA

Více

Energetické audity v České republice

Energetické audity v České republice Energetické audity v České republice 24. října 2012 Ing. Jan Pejter (jan.pejter@enviros.cz) Obsah prezentace 1) Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, 2) Energetické audity, 3) Dotační tituly

Více

Nové kotlíkové dotace z OPŽP

Nové kotlíkové dotace z OPŽP Nové kotlíkové dotace z OPŽP Počet domácností v rodinných domech vytápějících pevnými palivy Kraj Vytápění uhlím Vytápění dřevem Vytápění pevnými palivy celkem Hlavní město Praha 2 456 1 474 3 930 Středočeský

Více

Novela zákona o hospodaření energií. schválená v roce 2012

Novela zákona o hospodaření energií. schválená v roce 2012 Novela zákona o hospodaření energií schválená v roce 2012 Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných zdrojích energie Obsah prezentace 1. Směrnice 2020/31/EU, o energetické

Více

Novela zákona č. 406/2000 Sb. O hospodaření energií

Novela zákona č. 406/2000 Sb. O hospodaření energií Novela zákona č. 406/2000 Sb. O hospodaření energií Dne 3. 10. 2012 vyšla ve Sbírce zákonů tiskem změna pod číslem 318/2012 Sb. Platnost novely zákona je od 1. 1. 2013. Co je nového? Jen vybrané podstatné

Více

Nové požadavky zákona 406/2000 Sb o hospodaření energií

Nové požadavky zákona 406/2000 Sb o hospodaření energií www.tuv-sud.cz Nové požadavky zákona 406/2000 Sb o hospodaření energií Seminář je uskutečněn za finanční podpory Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok

Více

Energy Performace Contracting a Strukturální fondy

Energy Performace Contracting a Strukturální fondy Energy Performace Contracting a Strukturální fondy Vladimír Sochor SEVEn, o.p.s. mezinárodní konference ENEF 2012, Banská Bystrica, 17. 10. 2012 1 Dokumenty o energetické účinnosti Dokument o energetické

Více

PŘÍLOHA. návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterou se mění směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti

PŘÍLOHA. návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterou se mění směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.11.2016 COM(2016) 761 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterou se mění směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti {SWD(2016) 399 final}

Více

Vzduchotechnické jednotky pro větrání obytných budov a jednotky pro větrání nebytových objektů. usnadňujeme výstavbu

Vzduchotechnické jednotky pro větrání obytných budov a jednotky pro větrání nebytových objektů. usnadňujeme výstavbu Vzduchotechnické jednotky pro větrání obytných budov a jednotky pro větrání nebytových objektů usnadňujeme výstavbu Co znamená ErP a Ecodesign? Zkratka ErP znamená "Energy Related Products" (výrobky spojené

Více

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A HODNOTÍCÍ NÁSTROJE. Ing. Lucie Stuchlíková. PORSENNA o.p.s.

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A HODNOTÍCÍ NÁSTROJE. Ing. Lucie Stuchlíková. PORSENNA o.p.s. LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A HODNOTÍCÍ NÁSTROJE Ing. Lucie Stuchlíková PORSENNA o.p.s. Projekt je realizován za finanční podpory Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 25. 2. 2010 2009/2228(INI) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-27 (PE439.100v01-00) o mobilizaci informačních a komunikačních

Více

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov Komplexní vzdělávací program pro podporu environmentálně ě šetrných technologií ve výstavbě a provozování budov 1 EPC principy py a příklady Možnosti financování a příklady projektů Ing. Vladimír Sochor

Více

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov Komplexní vzdělávací program pro podporu environmentálně ě šetrných technologií ve výstavbě a provozování budov 1 EPC principy a příklady Úvod do problematiky jedinečnost metody EPC Ing. Vladimír Sochor

Více

Podpora státu a vliv směrnice o energetické účinnosti na rozvoj metody EPC

Podpora státu a vliv směrnice o energetické účinnosti na rozvoj metody EPC Podpora státu a vliv směrnice o energetické účinnosti na rozvoj metody EPC Využití etického kodexu na podporu aplikace metody EPC Zastoupení EK v Praze, 19. 9. 2014 Praha Obsah Postoj MPO k energetické

Více