prostřednictvím inteligentní regulační techniky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "prostřednictvím inteligentní regulační techniky"

Transkript

1 Energetická účinnost prostřednictvím inteligentní regulační techniky Edgar Mayer Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 02 I 2009 Zásluhou moderní a inteligentní regulační techniky lze právě v komerčně využívaných budovách využít značné potenciály k úspoře energie. Klasické regulační algoritmy lze například nahradit inovativními, vysoce efektivními řešeními, šetřícími energii. Nové metody umožňují nejen maximální energetickou účinnost při optimálním zachování požadavků na komfort, nýbrž zaručují také delší životnost zařízení a připouštějí prodloužení servisních cyklů. Už jen optimalizací regulačních parametrů se tak například docílí až 15% úspor. V následujícím textu budou popsány faktory, mající podstatný vliv na úsporu energie. Té lze docílit jak použitím kvalitních regulačních zařízení, tak i využitím pokročilých regulátorů. Energetická účinnost Energetická účinnost budovy není dána jen jejími vlastnostmi, jako jsou tepelné izolace stěn, střechy a oken, její stavební technologií a provedením (zateplení), nebo velikostí venkovních ploch budovy, kterými může teplo, event. chlad, unikat. Podstatným faktorem ke zvýšení energetické účinnosti je také jakost regulace použité regulační techniky. Níže budou popsány některé regulační algoritmy vedoucí ke zvýšení energetické účinnosti topných a klimatizačních zařízení.

2 1. Energeticky účinné regulační funkce Energeticky účinná regulační zařízení spustí zdroj tepla pouze tehdy, když některý spotřebič vyžaduje teplo. Znamená to, že každý spotřebič tepla ať již topný okruh, příprava teplé užitkové vody, větrací zařízení nebo regulace jednotlivých místností odešle nárok na dodávku tepla zdroji tepla přesně tehdy, když vzniká jeho potřeba. Protože doby využití jsou pro každý spotřebič individuálně nastavitelné, nebude se dodávat žádné zbytečné teplo, což vede ke snižení ztrátových výkonů. Obr. 1: Typické topné zařízení (vyhotoveno s projektovacím nástrojem Coach CentraLine) 2. Regulace topného okruhu Ve většině zařízení se z cenových důvodů používají pouze regulace vytápění s ekvitermním řízením teploty přívodní vody. Kromě dimenzování otopných těles má velký vliv na energetickou účinnost také nastavení topné křivky. Větší výkon otopných těles dovoluje při optimalizované regulaci rychlejší ohřev a snížení teploty přívodní vody. Nízká teplota přívodní vody pak vede k redukci ztrát v potrubí - ty jsou závislé na délce potrubí a jakosti izolace. U nízkoteplotních a kondenzačních kotlů je tak možné také snížit teplotu vratné vody, což se opět výhodně projeví na ztrátách spalinami a vyzařováním a umožní lepší využití kondenzace. Z regulačně technického pohledu musí být zaměřena pozornost na nastavení topné křivky. Posunutím křivky výstupní teploty o +/- 5 K se změní spotřeba energie o +/- 19%. 1 Ke zmírnění nevýhod ekvitermní regulace teploty přívodní vody je tedy důležité, aby použitá regulační technika udržovala pokud možno minimální požadovanou hodnotu teploty přívodní vody. Speciální regulátory, například Tiger nebo Panther od CentraLine, to zvládnou automatickou adaptací topné křivky, která se tím přizpůsobí budově. 1 Zdroj - Výzkumné centrum Jülich Potenciály úspor při zásobování energií obytných budov informačními technologiemi

3 S ekvitermní regulací není kromě toho možné zohlednit jak vlivy slunečního záření, tak tepla, které je produkováno přístroji nebo osobami v místnosti. Každý člověk přesto vyprodukuje přibližně W tepelného výkonu. Tyto nevýhody lze kompenzovat pouze regulací jednotlivých místností. 4. Regulace zdrojů tepla Bude-li v rámci modernizace regulační techniky prováděná také sanace kotelního zařízení, vyplatí se použít kondenzační kotel. Vyšší pořizovací náklady se během několika málo let amortizují minimálními náklady na energii. V úvahu by se měly vzít také alternativní zdroje tepla, jako jsou například tepelná čerpadla. Jednotlivé regulační strategie obsahují funkce k efektivní regulaci kotlů, kaskády kotlů nebo integraci alternativních a ekologických zdrojů tepla. Tyto zdroje tepla budou při tom nastaveny tak, aby ekologické zdroje tepla byly vždy jako hlavní a konvenční zdroje tepla se vždy použily jen k pokrytí špičkového zatížení. Regulační strategie se postará o to, aby byl vždy k dispozici pouze nutný topný výkon a zdroje tepla tak pracovaly s maximální účinností. Docílí se toho srovnáním topných výkonů požadovaných od spotřebičů a disponibilních topných výkonů zdrojů tepla. Pokud možno dlouhými dobami běhu a tím co možná nejmenším počtem zapínacích a vypínacích cyklů se regulační strategie postará také o prodloužení životnosti kotlů. 5. Regulace zdrojů tepla regulačním algoritmem se znalostní bází Určité regulátory poskytují také možnost regulovat zdroje tepla pomocí regulačního algoritmu se znalostní bází. S tímto regulačním režimem je možné výrazné zlepšení regulační odezvy. Následné kotle se připojí pouze tehdy, existuje-li skutečná potřeba jejich výkonu. Dodatečně k regulační odchylce, která je vyhodnocována také v klasických aplikacích, zohledňuje regulátor se znalostní bází další důležité poruchové veličiny, jako je teplota vratné vody nebo průtok na sekundární straně. Tím je určen na výstupu regulačního bloku potřebný celkový výkon kotlů, který se potom převádí na příslušné akční signály zdrojům tepla. Znalostní báze, tvořící podstatný podíl akčního signálu, se automaticky přizpůsobí přes regulační odchylku. Regulační algoritmus je vybaven statickým optimalizačním algoritmem, který při vzniku regulačních odchylek samočinně provede přizpůsobení na znalostní bázi. Regulátor se tak samoučící funkcí přizpůsobí celému systému a při uvádění do provozu odpadá náročné nastavování parametrů zařízení.

4 Obr. 2: Charakteristický diagram. Výstupní signál znalostní báze jako funkce obou vstupů poruchových veličin: Kdykoliv je některá z obou poruchových veličin průtok nebo teplotní rozdíl event. přívodní/vratná teplota malá, je také akční signál na výrobníku tepla minimální. Jsou-li obě výše uvedené poruchové veličiny maximální, potom je také potřebný maximální výkon kotle. Přednosti přístupu se znalostní bází v topných zařízeních jsou: stabilní regulace kotlů bez kmitání zabránění zbytečným zapínacím a vypínacím cyklům u kaskád kotlů a tím prodloužení životnosti zařízení a servisních cyklů minimální teplotní gradienty na součástech kotlů (snížení opotřebení) optimální průtok kotlem a tím optimální provoz kotle přesné udržování požadované hodnoty, umožňující lepší regulovatelnost na ventilu topného okruhu konstantní disponibilita tepla dle požadavku spotřebitele snížení spotřeby energie optimalizací pracovního bodu akčních zásahů 1 1 Zdroj - Prof. Dr. Christian Rähder - Realizace regulátoru MaxXControl pro kaskádové řazení kotlů. Optimální řízení provozu prostřednictvím regulace řízené potřebou.

5 6. Efektivní regulace vzduchotechnických zařízení Vysoká spotřeba energie vzduchotechnických zařízení je často zapříčiněna předimenzováním vzduchotechnického zařízení. Redukce objemového toku vzduchu na požadovanou minimální výměnu vzduchu může ušetřit 30 až 50% spotřebované energie. Optimálně koordinovaná regulace teploty, vlhkosti a objemového toku vzduchu může navíc ušetřit 10 až 15%. Obr. 3: Klasické VZT zařízení V tradičních vzduchotechnických zařízeních pracují regulátory teploty, relativní vlhkosti a otáček ventilátorů (regulátory objemového toku) nezávisle na sobě. S tímto přístupem jsou kmitání a plýtvání energií již předprogramované. Při regulaci jednotlivých komponentů klimatizačních zařízení mohou vzniknout následující problémy: současné kmitání teploty a relativní vlhkosti přehnané akční zásahy při kompenzaci poruch a tím zbytečné použití energie silné namáhání ventilů a čerpadel při kmitání akčních veličin (např. časté spínání) nepřesné dodržování požadovaných hodnot vlivem poruch Regulátory CentraLine poskytují možnost použít regulační algoritmus se znalostní bází, který odstraňuje všechny uvedené nevýhody a podstatně přispívá k efektivnímu využití zařízení. V souladu se základní myšlenkou zpracování informací se znalostní bází nebude akce regulátoru VZT určena pouze vstupy do regulátoru, nýbrž též vyhodnocením znalostní báze, založené na expertních znalostech.

6 Veličiny používané ve VZT regulátoru se znalostní bází budou změřeny v klimatizačním procesu, tím jsou k dispozici a dodatečná senzorika není zpravidla nutná. Veličiny však budou regulátorem komplexně vyhodnoceny. Regulátor nyní ví, že ve stavu x je akční signál y na výstupu. Tím může regulátor reagovat dříve, než měla změněná situace účinky na regulační veličiny a nastane například nepřípustné podkročení požadované hodnoty. Paralelně pracující a nezbytné komponenty regulátoru PI pak mají k akční složce znalostní báze už jenom doplňující, opravnou funkci. Tím se značně zmenší regulační rozpětí, což má pozitivní vliv na režim práce regulátoru, vzhledem ke stabilitě a robustnosti. Obr. 4: Charakteristický diagram výstupu regulátoru pro topný registr se třemi poruchovými veličinami X1 X2 X3 Porucha - tepelný požadavek Porucha - zbavení vlhkosti Porucha - otáčky ventilátoru Než je vydán akční povel pro komponenty zařízení, jako jsou ohřívač vzduchu, chladič vzduchu, rekuperátor a vzduchové klapky, musí zapůsobit akční sekvence, která plně využívá vlastností využití odpadního tepla nebo klapky směšování vzduchu, a to dříve než je žádána akce energeticky náročnějších částí zařízení. Vzhledem k lepší regulaci se s regulátorem se znalostní bází spotřebuje méně energie než s konvenčními regulátory PID. Vysokou kvalitou regulace se dosáhne: rychlé vyregulování minimální překmit rozumné akční signály pro ovládání ventilů (minimální aplitudy, klidné regulační chování) minimální vzájemné ovlivnění dílčích procesů ohřívání, chlazení jakož i zvlhčování a vysušování, a tím snížení poruch, kterým lze zabránit

7 vysoká robustnost regulátoru vůči rušivým účinkům snížení spotřeby energie optimální koordinací úpravy vzduchu minimalizace opotřebení zařízení rozumným pohybem akčních členů 1 7. Regulace CO2 a využití odpadního tepla 30 až 50% úspor lze také dosáhnout použitím regulace CO2. Tato regulace řídí otáčkami ventilátorů podíl venkovního vzduchu a objemový tok dodávaného vzduchu. Tím se bude čerstvý vzduch přivádět pouze tehdy, když se podkročí požadovaná hodnota CO2 2 v dodávaném vzduchu. Využití odpadního tepla s vysokou účinností (při použití kondenzačních kotlů může být tato účinnost až 80%) nebo volného nočního chlazení mohou též dále vést ke zvýšení energetické účinnosti. 8. Pravidelná inspekce a údržba zařízení Důležitým základním prvkem pro zajištění vysoké energetické účinnosti je pravidelná údržba zařízení. Při použití moderní regulační techniky lze plány údržby zadat přímo do regulátorů. Tak lze definovat údržbový interval pro jakoukoliv část technologie, jakýkoliv pohon. Po uplynutí intervalu údržby se na regulátoru vyvolá údržbový alarm. Tyto alarmy budou aktivní pouze tehdy, bude-li se zákazníkem dohodnuto, že se požaduje pravidelná údržba. Toto nejefektivnější použití plánů údržby je možné pouze v případě nasazení systému pro řízení technologie budovy. 1 Zdroj - Prof. Dr. Christian Rähder - Energeticky optimální provoz koordinací úpravy vzduchu 2 Další informace k tématu Regulace CO2 najdete na

8 Shrnutí Éra levné energie dlouho nevydrží a ceny budou opět stoupat. Energetická účinnost budov se ale musí neustále zvyšovat také z důvodů ochrany životního prostředí, což celosvětově rozpoznala většina vlád a vyžaduje ji a podporuje v programech sanace budov. Energetických úspor v budovách lze dosáhnout s relativně nízkými náklady použitím optimalizované regulace. Moderní a efektivní regulační technika a systémy pro řízení technologií budov jsou podstatným přínosem ke zvýšení energetické účinnosti v budovách. Poskytují osvědčené a hojně testované regulační funkce, které splňují nejpřísnější požadavky na energetickou účinnost. Zdroje Obrázky 1 4: CentraLine Autor: Edgar Mayer Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Více detailů a další články naleznete na domovských stránkách CentraLine City, sekce Energy Efficiency, případně nás přímo kontaktujte. CentraLine Honeywell spol. s.r.o. V Parku 2326/ Praha 4, Česká Republika Tel +42 (0) CentraLine Honeywell s.r.o. Mlynské nivy 71 P.O.BOX Bratislava 27, Slovensko

Energetická účinnost. pomocí integrovaného managementu budovy 01 I 2009

Energetická účinnost. pomocí integrovaného managementu budovy 01 I 2009 Energetická účinnost Ronny Scherf Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Posuzuje-li se technika zařízení budovy, existují pro snížení provozních nákladů dva výchozí body : jednak optimalizace

Více

Funkční modul FM447 jako kaskádový modul pro regulaci stacionárních zařízení s několika kotli

Funkční modul FM447 jako kaskádový modul pro regulaci stacionárních zařízení s několika kotli Funkční modul FM447 jako kaskádový modul pro regulaci stacionárních zařízení s několika kotli Možnosti použití Funkční modul FM447 je vhodný jako kaskádový modul pro regulaci stacionárních zařízení s několika

Více

Energetická účinnost...

Energetická účinnost... ... prostřednictvím otáčkově řízených pohonů s frekvenčními měniči Tomi Ristimäki Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 08 I 2008 Z důvodu kontinuálně stoupajících cen energie jsou podniky stále

Více

Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování. Nerezový výměník a hořák. NOx5. Nejmenší rozměry kotle. Ekvitermní regulace

Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování. Nerezový výměník a hořák. NOx5. Nejmenší rozměry kotle. Ekvitermní regulace ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Účinnost 107% Automatická kontrola spalování Nerezový výměník a hořák NOx5 Nejmenší rozměry kotle ADAX Závěsné plynové kondenzační kotle Zemní plyn G20, Propan G31 Ekvitermní

Více

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb 499/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2006 o dokumentaci staveb Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 193 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon): 1 Úvodní

Více

Energetická účinnost...

Energetická účinnost... ... ve školách, prostřednictvím inteligentní regulační techniky Edgar Mayer Produktmanager CentraLine c/o Honeywell GmbH 07 I 2008 Stoupající ceny energie, vždy sotva postačující rozpočty a přibývající

Více

Stručná teorie kondenzace u kondenzačních plynových kotlů - TZB-info

Stručná teorie kondenzace u kondenzačních plynových kotlů - TZB-info 1 z 5 16. 3. 2015 17:05 Stručná teorie kondenzace u kondenzačních plynových kotlů Datum: 2.4.2004 Autor: Zdeněk Fučík Text je úvodem do problematiky využívání spalného tepla u kondenzačních kotlů. Obsahuje

Více

RVD1xx, RVD2xx Regulátory pro dálkové vytápení a prípravu teplé užitkové vody Servisní dokumentace

RVD1xx, RVD2xx Regulátory pro dálkové vytápení a prípravu teplé užitkové vody Servisní dokumentace RVD1xx, RVD2xx Regulátory pro dálkové vytápení a prípravu teplé užitkové vody Servisní dokumentace Vydání 1.0 Série regulátoru B/C S2381cz 07.2002 Siemens Building Technologies Landis & Staefa Division

Více

Largo a Allegro. Šroubové kompresory LARGO A ALLEGRO 31-110

Largo a Allegro. Šroubové kompresory LARGO A ALLEGRO 31-110 Largo a Allegro Šroubové kompresory LARGO A ALLEGRO 31-110 ALUP je dědictví Společnost byla založena v Německu v roce 1923 a její název byl odvozen od produktů, které byly vyraběny v malé mechanické dílně

Více

Firma Hoxter Výhody Hoxter Krby Teplovodní krby Akumulační kamna Příslušenství Technická data

Firma Hoxter Výhody Hoxter Krby Teplovodní krby Akumulační kamna Příslušenství Technická data CZ 4 8 12 24 38 42 46 Firma Hoxter Výhody Hoxter Krby Teplovodní krby Akumulační kamna Příslušenství Technická data Firma Hoxter Specialista na teplo Nositel hodnot Hoxter Lední medvěd je opravdovým specialistou

Více

Tepelná čerpadla Buderus inteligentní řešení pro vytápění a ohřev teplé vody

Tepelná čerpadla Buderus inteligentní řešení pro vytápění a ohřev teplé vody Buderus Tepelná čerpadla Buderus inteligentní řešení pro vytápění a ohřev teplé vody Teplo je náš živel Nevyčerpatelný zdroj energie pro každého Slunce nám dodává každý den nepředstavitelné množství energie.

Více

REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE

REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE REKONSTRUKCE VYTÁPĚNÍ ZŠ A TĚLOCVIČNY LOUČOVICE Objekt Základní školy a tělocvičny v obci Loučovice Loučovice 231, 382 76 Loučovice Stupeň dokumentace: Dokumentace pro výběr zhotovitele (DVZ) Zodpovědný

Více

Výroba páry - kotelna, teplárna, elektrárna Rozvod páry do místa spotřeby páry Využívání páry v místě spotřeby Vracení kondenzátu do místa výroby páry

Výroba páry - kotelna, teplárna, elektrárna Rozvod páry do místa spotřeby páry Využívání páry v místě spotřeby Vracení kondenzátu do místa výroby páry Úvod Znalosti - klíč k úspěchu Materiál přeložil a připravil Ing. Martin NEUŽIL, Ph.D. SPIRAX SARCO spol. s r.o. V Korytech (areál nádraží ČD) 100 00 Praha 10 - Strašnice tel.: 274 00 13 51, fax: 274 00

Více

Vytápění dřevní štěpkou a peletami

Vytápění dřevní štěpkou a peletami YOUR RELIABLE PARTNER Vytápění dřevní štěpkou a peletami Present years on the market 110 for over 20-60 kw 80-301 kw Za našim úspěchem stojí odbornost HERZ FAKTA: 22 firem Centrála skupiny v Rakousku Výzkum

Více

Energetická účinnost. ...v hotelech 10 I 2008. Hoteloví hosté si potrpí na komfort.

Energetická účinnost. ...v hotelech 10 I 2008. Hoteloví hosté si potrpí na komfort. Energetická účinnost Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Hoteloví hosté si potrpí na komfort. Ostatně - za svůj pokoj platí. Za to očekávají, že se vykoupou v horké vodě,

Více

PŘÍKLADY APLIKACÍ PEVNÁ PALIVA 14 SOLÁRNÍ SYSTÉMY 16 TEPELNÁ ČERPADLA 18 KLIMATIZACE 22

PŘÍKLADY APLIKACÍ PEVNÁ PALIVA 14 SOLÁRNÍ SYSTÉMY 16 TEPELNÁ ČERPADLA 18 KLIMATIZACE 22 APLIKACE PŘÍKLADY APLIKACÍ PEVNÁ PALIVA 4 SOLÁRNÍ SYSTÉMY 6 TEPELNÁ ČERPADLA 8 PLYN 20 KLIMATIZACE 22 Symbol znázorňuje produkt nabízející komfort v aplikacích. Symbol znázorňuje produkt nabízející vysoký

Více

Projekční podklady. Plynové kotle s automatikou SIT BIC 580

Projekční podklady. Plynové kotle s automatikou SIT BIC 580 ovládání kotle displej indikace tlaku v topném systému přepínač režimů teplota TV (pouze kotle CLN, TCLN) teplota topné vody (posuv ekv. křivky) Přepínač provozních režimů má následující polohy: OFF Vypnutí

Více

01.00 Úvod. 02.00 Princip ohřevu užitkové vody

01.00 Úvod. 02.00 Princip ohřevu užitkové vody Předávací stanice tepla ve vodních soustavách CZT (II) Objektově tlakově závislé předávací stanice tepla s ohřevem užitkové vody - směšovací čerpadlo, ejektor Datum: 21.7.2008 Autor: Ing. Miroslav Kotrbatý

Více

VICTRIX EXA ErP Závěsné kondenzační kotle

VICTRIX EXA ErP Závěsné kondenzační kotle VICTRIX EXA ErP Závěsné kondenzační kotle MODELOVÁ ŘADA VICTRIX EXA ErP Závěsné plynové kondenzační kotle Topné a s průtokovým ohřevem teplé užitkové vody MODERNÍ VZHLED, VYSOKÁ ÚČINNOST, JENODUCHÁ OBSLUHA

Více

POROVNÁNÍ VODNÍCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Z HLEDISKA SPOTŘEBY ENERGIE

POROVNÁNÍ VODNÍCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Z HLEDISKA SPOTŘEBY ENERGIE 19. Konference Klimatizace a větrání 21 OS 1 Klimatizace a větrání STP 21 POROVNÁNÍ VODNÍCH KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Z HLEDISKA SPOTŘEBY ENERGIE Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-08 KLIMATIZACE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA TZB Vzduchotechnika,

Více

Tiger Condens nová řada vysoce účinných kondenzačních kotlů s vestavěným nerezovým zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé vody

Tiger Condens nová řada vysoce účinných kondenzačních kotlů s vestavěným nerezovým zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé vody Tiger Condens nová řada vysoce účinných kondenzačních kotlů s vestavěným nerezovým zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé vody Vyberte si kondenzační kotel Tiger Condens s vestavěným zásobníkem teplé vody

Více

DOKUMENTACE VĚTRACÍCH A KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ

DOKUMENTACE VĚTRACÍCH A KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Kontrola klimatizačních systémů 6. až 8. 6. 2011 Praha DOKUMENTACE VĚTRACÍCH A KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Technická 4, 166 07 Praha 6

Více

Jak na stmívání svítidel

Jak na stmívání svítidel Jak na stmívání svítidel Zařízení pro řízen jasu svítidel (snímače) jsou dnes zcela běžné jak v soukromém, tak veřejném sektoru. Přinášení možnost přizpůsobení světelných poměrů momentální náladě nebo

Více

Regulátor pokojové teploty

Regulátor pokojové teploty 2 212 Regulátor pokojové teploty s prosvětleným dotykovým displejem (ouch screen) REV200 Síťově nezávislý regulátor pokojové teploty Jednoduchá obsluha pomocí touch screen Dvoupolohový regulátor s funkcí

Více

Praktická aplikace metodiky hodnocení energetické náročnosti budov ŠKOLA. PŘÍLOHA 4 protokol průkazu energetické náročnosti budovy

Praktická aplikace metodiky hodnocení energetické náročnosti budov ŠKOLA. PŘÍLOHA 4 protokol průkazu energetické náročnosti budovy Příloha č. 4 k vyhlášce č. xxx/26 Sb. Protokol pro průkaz energetické náročnosti budovy a) Identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): ZŠ Dušejov, č.p. 8, 88 Účel budovy: základní

Více

Ing. Karel Matějíček

Ing. Karel Matějíček Možnosti MaR ve snižování spotřeby energií Ing. Karel Matějíček 10/2014 Úvod Vliv na spotřeby energií Z hlediska vlastního provozu Projektant Realizační firma Provozovatel Z hlediska vlastního zařízení

Více

Základní parametry a návrh regulačních ventilů

Základní parametry a návrh regulačních ventilů Základní parametry a návrh regulačních ventilů DN, PN, Tmax., Kvs, Sv, Pv, Pvmax, Pmax, Ps 2. Definice DN, PN, T max. a netěsnosti 3. Hydraulické okruhy škrtící a rozdělovací okruh 4. Hydraulické okruhy

Více

PŘEDÁVACÍ STANICE. Funkce předávacích stanic. Zásadní uspořádání a způsoby připojení předávací stanice na tepelnou síť

PŘEDÁVACÍ STANICE. Funkce předávacích stanic. Zásadní uspořádání a způsoby připojení předávací stanice na tepelnou síť PŘEDÁVACÍ STANICE Funkce předávacích stanic tvoří spojovací článek mezi tepelnou síti a odběratelskou soustavou jejich hlavním úkolem je propustit z tepelné sítě do připojené soustavy požadované množství

Více

SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ. RocÏnõÂk 2001 CÏ ESKAÂ REPUBLIKA. CÏ aâstka 60 RozeslaÂna dne 3. kveï tna 2001 Cena KcÏ 38,80 OBSAH:

SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ. RocÏnõÂk 2001 CÏ ESKAÂ REPUBLIKA. CÏ aâstka 60 RozeslaÂna dne 3. kveï tna 2001 Cena KcÏ 38,80 OBSAH: RocÏnõÂk 2001 SBIÂRKA ZAÂ KONUÊ CÏ ESKAÂ REPUBLIKA CÏ aâstka 60 RozeslaÂna dne 3. kveï tna 2001 Cena KcÏ 38,80 OBSAH: 150. VyhlaÂsÏ ka Ministerstva pruê myslu a obchodu, kterou se stanovõâ minimaâlnõâ

Více

THERM DUO 50.A, 50 T.A, 50 FT.A

THERM DUO 50.A, 50 T.A, 50 FT.A THERM DUO 0.A, 0 T.A, 0 FT.A THERM DUO 0.A, 0 T.A, 0 FT.A TŘÍDA NOx Kotle jsou určeny pro vytápění objektů s tepelnou ztrátou do kw. Vytápění objektu s vyšší tepelnou ztrátou (až 0 kw) je možné s výhodou

Více

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás

MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás MÉNĚ ENERGIE VÍCE KOMFORTU aneb energie kolem nás CO JE TO SPOTŘEBA1 KWH ENERGIE? 1 kwh představuje: 6,5 hod. puštěné televize o příkonu 150 W 1 hodinu žehlení vyprání 5 kg prádla (1 prací cyklus) uvaření

Více

RVA... Řada ekvitermních regulátorů Servisní technická dokumentace

RVA... Řada ekvitermních regulátorů Servisní technická dokumentace RVA43.222 RVA66.540 RVA63.242 RVA63.280 RVA... Řada ekvitermních regulátorů Servisní technická dokumentace Vydání 1.1 CE1S2370cz 30.1.2001 Siemens Building Technologies Landis & Staefa Division Verze:

Více

Regulátor prostorové teploty s automatickou adaptací

Regulátor prostorové teploty s automatickou adaptací 2 266 Regulátor prostorové teploty s automatickou adaptací REV23M Pro řízení kotlů s komunikačním protokolem Openherm Plus Jednoduchá a přehledná volba menu pomocí rolovacího tlačítka Prostorový PID regulátor

Více

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 11. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

ENS. Nízkoenergetické a pasivní stavby. Přednáška č. 11. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích ENS Nízkoenergetické a pasivní stavby Přednáška č. 11 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant: Ing. Michal

Více

2016 / 17. ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Tepelné čerpadlo vzduch-voda» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE «

2016 / 17. ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Tepelné čerpadlo vzduch-voda» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE « 2016 / 17 ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Tepelné čerpadlo vzduch-voda» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE « ESTIA Náš příspěvek k ochraně životního prostředí Pokud dnes hovoříme o obnovitelných

Více

OBSAH ŠKOLENÍ. Internet DEK netdekwifi

OBSAH ŠKOLENÍ. Internet DEK netdekwifi OBSAH ŠKOLENÍ 1) základy stavební tepelné techniky pro správné posuzování skladeb 2) samotné školení práce v aplikaci TEPELNÁ TECHNIKA 1D Internet DEK netdekwifi 1 Základy TEPELNÉ OCHRANY BUDOV 2 Legislativa

Více

ŘÍDICÍ JEDNOTKA CLIMATIX POL 687 Návod k obsluze

ŘÍDICÍ JEDNOTKA CLIMATIX POL 687 Návod k obsluze Teplo pro váš domov od roku 1888 ŘÍDICÍ JEDNOTKA CLIMATIX POL 687 Návod k obsluze CZ_2015_26 CZ_2015_35 Obsah str. 1 Úvod... 4 1.1 Bezpečnostní pokyny... 4 2 Popis ovládacího panelu... 5 3 Menu displeje...

Více

ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5. Kombinace ručního a automatického provozu. Ekologické a komfortní vytápění

ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5. Kombinace ručního a automatického provozu. Ekologické a komfortní vytápění ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Emisní třída 4/5 dle ČSN EN 303 5 Kombinace ručního a automatického provozu Ekologické a komfortní vytápění Dřevo až do délky 55 cm! ZPLYŇOVACÍ KOTEL hnědé uhlí ořech 2,

Více

plynová kondenzační technika & příslušenství 2. Q. 2009

plynová kondenzační technika & příslušenství 2. Q. 2009 plynová kondenzační technika & příslušenství 2. Q. 2009 Kondenzační technika Geminox Výrobce - GeminoX s. a. s. Společnost se sídlem v Saint-Thegonnecu v Bretani patří déle než 20 let mezi vedoucí výrobce

Více

Aplikace číslicového řízení

Aplikace číslicového řízení Aplikace číslicového řízení Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Řízení spotřeby Proč regulovat spotřebu obtížná regulace velkých energetických zdrojů převedení regulace na stranu odběratele tarifní systém

Více

Tato příručka je přílohou k návodu k použití a je poskytována pouze na vyžádání. Vysvětlení pojmů (názvosloví dle normy EN 50438)...

Tato příručka je přílohou k návodu k použití a je poskytována pouze na vyžádání. Vysvětlení pojmů (názvosloví dle normy EN 50438)... Příručka pro připojení elektrického generátoru HERON 8896311, 8896312, 8896313, 8896314, 8896315, 8896315, 8896316 do domovní elektrické instalace pro zálohování dodávky elektrického proudu popř. ostrovní

Více

Topení peletami. 10-60 kw

Topení peletami. 10-60 kw Topení peletami 10-60 kw Kompetence je i naším úspěchem HERZ FAKTA: 22 firem Centrála skupiny v Rakousku Výzkum a vývoj v Rakousku Rakouské vlastnictví 1600 zaměstnanců ve více než 75 zemích 11 výrobních

Více

Cvičení č.4 Centrální systémy vzduchotechniky

Cvičení č.4 Centrální systémy vzduchotechniky Cvičení č.4 Centrální systémy vzduchotechniky Základní tvarové řešení systémů centrálního větrání Výhradně přetlakový systém - do prostoru je pouze přívodní vzduch - odváděný vzduch odchází přes hranici

Více

Expert na zelenou energii

Expert na zelenou energii Expert na zelenou energii Člen podnikatelské skupiny LUKA & BRAMER GROUP se sídlem v Brně Zaměřená na dodávku technologií pro využití a zpracování odpadů dodávku a servis technologických celků a zařízení

Více

ČSN 06 0310 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září. 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž

ČSN 06 0310 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Září. 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.10 2006 Tepelné soustavy v budovách - Projektování a montáž ČSN 06 0310 Září Heating systems in buildings - Design and installation Nahrazení předchozích norem Touto normou

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Třeboc 83, 270 54 parc. č. 103 dle Vyhl. 148/2007 Sb

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Třeboc 83, 270 54 parc. č. 103 dle Vyhl. 148/2007 Sb PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Třeboc 83, 270 54 parc. č. 103 dle Vyhl. 148/2007 Sb Zadavatel: Lukáš Kubín, Žerotínova 1144/40, Praha 3, 130 00 Energetický auditor: ING. PETR SUCHÁNEK,

Více

POKOJOVÁ JEDNOTKA S MODULAČNÍM PROGRAMOVATELNÝM REGULÁTOREM

POKOJOVÁ JEDNOTKA S MODULAČNÍM PROGRAMOVATELNÝM REGULÁTOREM 1 OpenTherm Komunikace CR04 POKOJOVÁ JEDNOTKA S MODULAČNÍM PROGRAMOVATELNÝM REGULÁTOREM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA 7-denní vytápěcí program 7-denní program pro ohřev TUV 3 nastavitelné

Více

Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění budov

Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění budov SOLÁRNÍ TERMICKÉ SYSTÉMY A ZDROJE TEPLA NA BIOMASU MOŽNOSTI INTEGRACE A OPTIMALIZACE 29. října 2007, ČVUT v Praze, Fakulta strojní Integrace solárních soustav a kotlů na biomasu do soustav pro vytápění

Více

VYUŽITÍ A ÚLOHA VODÁRENSKÉHO DISPEĆINKU

VYUŽITÍ A ÚLOHA VODÁRENSKÉHO DISPEĆINKU VYUŽITÍ A ÚLOHA VODÁRENSKÉHO DISPEĆINKU Abstrakt Oldřich Hladký 1 Radovan Hromádka 2 Vodárenské dispečinky budované v druhé polovině minulého století sloužily a dosud slouží převážně pouze jako nástroj

Více

POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ

POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A < 19 ) POPIS VYNALEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 211658 (Bl) /22/ Přihlášeno 14 01 80 /21/ /IV 287-79/ (51) lnt Cl? G 21 D 1/00 ÚŘAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY (40)

Více

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm!

MAKAK ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ. Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5. Ekologické a komfortní vytápění. Dřevo až do délky 55 cm! ČESKÝ VÝROBCE KOTLŮ Přednosti: Emisní třída 5 dle ČSN EN 303 5 Ekologické a komfortní vytápění Dřevo až do délky 55 cm! Vysoká účinnost až 92 % ZPLYŇOVACÍ KOTEL dřevo Úspory na vytápění až 40 % Nerezové

Více

Colt CoolStream Adiabatický chladící a ventilační systém

Colt CoolStream Adiabatický chladící a ventilační systém Colt CoolStream Adiabatický chladící a ventilační systém Colt CoolStream Adiabatický chladící a ventilační systém Colt coolstream Adiabatický chladící a ventilační systém Popis Colt CoolStream je systém

Více

Technologický postup. Technologický postup 7.3.2015. Funkční návrh procesní technologie. Funkční návrh procesní technologie

Technologický postup. Technologický postup 7.3.2015. Funkční návrh procesní technologie. Funkční návrh procesní technologie Funkční návrh procesní technologie Technologie procesní kontinuálně zpracovávají látky a energie (elektrárny, rafinérie, chemické závody, pivovary, cukrovary apod.) jednotlivá zařízení jsou propojena potrubím

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052 NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE EKVITERMNÍ REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 052 OBSAH STRANA 1. Určení.. 3 2. Popis... 3 3. Montáž 4 3.1 Montáž elektro 4 3.2 Montáž servomotoru MK-CN. 5 3.3 Instalace čidla TA.. 5 3.4

Více

přepínač režimů teplota topné vody (posuv ekv. křivky)

přepínač režimů teplota topné vody (posuv ekv. křivky) Ovládací panel s automatikou HDIMS 04-TH0 Popis zařízení - závěsný kotel - plně automatický provoz - jednoduché ovládání kotle - vysoký komfort - vestavěná ekvitermní regulace - možnost řízení nadřazeným

Více

Důvodová zpráva (DZ)

Důvodová zpráva (DZ) Důvodová zpráva (DZ) Smlouva o poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem (určených veřejnému zadavateli) (dále jen Smlouva ) Verifikační zpráva a dodatky ke Smlouvě Zastupitelstvo statutárního

Více

Univerzální regulační systém TERM 4M. Technická data vstupy Pt100. proud (IMEA) binární (BIN) výstupy binární: (OUTPUTS)

Univerzální regulační systém TERM 4M. Technická data vstupy Pt100. proud (IMEA) binární (BIN) výstupy binární: (OUTPUTS) TERM 4M Univerzální regulační systém TERM 4M Popis volně programovatelný systém překladač jednoduchého jazyka předinstalované programové moduly: - a programová regulace - třípolohová PID regulace - kaskádní

Více

OSVĚDČENÉ POSTUPY Z PRAXE PLYNOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA GAHP-A (VZDUCH/VODA)

OSVĚDČENÉ POSTUPY Z PRAXE PLYNOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA GAHP-A (VZDUCH/VODA) OSVĚDČENÉ POSTUPY Z PRAXE PLYNOVÁ TEPELNÁ ČERPADLA GAHP-A (VZDUCH/VODA) GAHP-A HT S1 TEPELNÁ ČERPADLA ROBUR GAHP-A Plynové tepelné čerpadlo vzduch/voda pro ohřev teplé vody až na 65 C pro vnitřní a venkovní

Více

- technologická úroveň - snímače a akční členy (sběr dat-ovládání technologie)

- technologická úroveň - snímače a akční členy (sběr dat-ovládání technologie) Řídicí systémy dodávané naší společností jsou projektovány "na míru" dle požadavku zákazníka a dané technologie. Typický řídicí systém můžeme rozdělit do následujících celků: - technologická úroveň - snímače

Více

Správná volba pro každého

Správná volba pro každého Nový nástěnný plynový kondenzační kotel Wolf FGB Správná volba pro každého NOVINKA ROKU 2016 kombinovaná zapalovací a ionizační elektroda průhledítko pro kontrolu plamene vestavěný odvzdušňovací ventil

Více

MODERNÍ ŘEŠENÍ PRO VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ

MODERNÍ ŘEŠENÍ PRO VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ MODERNÍ ŘEŠENÍ PRO VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ 3 PRO TOPENÍ A CHLAZENÍ STROPŮ A STĚN Koncept aquatherm black system chce vytvořit tepelný komfort obytného prostoru prostřednictvím základního fyzikálního procesu,

Více

www.siemens.cz/regulace_vytapeni Regulátory prostorové teploty Answers for infrastructure.

www.siemens.cz/regulace_vytapeni Regulátory prostorové teploty Answers for infrastructure. www.siemens.cz/regulace_vytapeni Regulátory prostorové teploty Answers for infrastructure. Výběr z široké nabídky regulátorů prostorové teploty Z ucelené nabídky prostorových regulátorů společnosti Siemens,

Více

THERM 20 LXZE.A 5, TLXZE.A 5 THERM 28 LXZE5.A, TLXZE5.A THERM 28 LXZE10.A, TLXZE10.A

THERM 20 LXZE.A 5, TLXZE.A 5 THERM 28 LXZE5.A, TLXZE5.A THERM 28 LXZE10.A, TLXZE10.A 0 LXZE.A, TLXZE.A a LXZE.A, TLXZE.A a LXZE0.A, TLXZE0.A 0 LXZE.A, TLXZE.A LXZE.A, TLXZE.A LXZE0.A, TLXZE0.A TŘÍDA NOx Kotle jsou určeny pro vytápění objektů s tepelnou ztrátou do 0 popř. kw. Ohřev teplé

Více

Sauter Components 7144461 CZ 01

Sauter Components 7144461 CZ 01 44.461/1 EQJW 245: Regulátor topení s 2 reg. okruhy pro místní a dálkové vytápění Konfigurovatelný, komunikativní regulátor s digitálním ovládacím panelem pro regulaci topení a ohřevu užitkové vody. Zejména

Více

Vzorové příklady aplikace Energetika. (modul MES) Atypická budova skladu s prodejnou a kancelářemi (typ 1) (stávající stavba)

Vzorové příklady aplikace Energetika. (modul MES) Atypická budova skladu s prodejnou a kancelářemi (typ 1) (stávající stavba) Vzorové příklady aplikace Energetika (modul MES) Atypická budova skladu s prodejnou a kancelářemi (typ 1) (stávající stavba) Zóna 1 (=Z1) - kanceláře Zóna 2 (=Z2) - prodejna Zóna 3 (=Z3) administrativní

Více

Návrh a simulace zkušební stolice olejového čerpadla. Martin Krajíček

Návrh a simulace zkušební stolice olejového čerpadla. Martin Krajíček Návrh a simulace zkušební stolice olejového čerpadla Autor: Vedoucí diplomové práce: Martin Krajíček Prof. Michael Valášek 1 Cíle práce 1. Vytvoření specifikace zařízení 2. Návrh zařízení včetně hydraulického

Více

KOTEL NA ZPLYNOVÁNÍ KUSOVÉHO DŘEVA KOTLE DĚLAT FLEXIBILNĚJŠÍMI

KOTEL NA ZPLYNOVÁNÍ KUSOVÉHO DŘEVA KOTLE DĚLAT FLEXIBILNĚJŠÍMI BIOSMART KOTEL NA ZPLYNOVÁNÍ KUSOVÉHO DŘEVA KOTLE DĚLAT FLEXIBILNĚJŠÍMI 2 GUNTAMATIC HEIZTECHNIK GMBH JSME JEDNÍM Z HLAVNÍCH VÝROBCŮ INOVATIVNÍCH A VYSOCE HOSPODÁRNÝCH TOPNÝCH KOTLŮ NA DŘEVO A BIOMASU

Více

Závěsné kotle. Modul: Kondenzační kotle. Verze: 01 VU 146/4-7, 206/4-7 a 276/4-7 ecotec exclusiv 03-Z2

Závěsné kotle. Modul: Kondenzační kotle. Verze: 01 VU 146/4-7, 206/4-7 a 276/4-7 ecotec exclusiv 03-Z2 Verze: 0 VU /, 0/ a / ecotec exclusiv 0Z Závěsné kondenzační kotle ecotec exclusiv jsou výjimečné svým modulačním rozsahem výkonu. VU /,, kw/ kw pro TV VU 0/,0, kw/ kw pro TV VU /,, kw/ kw pro TV Součástí

Více

Dálkové ovládání s termostatem. ecoster 200 pro regulátory ecomax

Dálkové ovládání s termostatem. ecoster 200 pro regulátory ecomax Dálkové ovládání s termostatem ecoster 200 pro regulátory ecomax Obsah: 1. Bezpečnost... 3 2. Účel... 3 3. Informace týkající se dokumentace... 3 4. Uchovávání dokumentace... 3 5. Používané symboly...

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ

TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ D.1.4.d.1.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA - VYTÁPĚNÍ Akce: PASÁŽ A NOVOSTAVBA KOMUNIKAČNÍHO JÁDRA DOMU Č. 49, JAROMĚŘ Objekt: Část: Vypracoval: Archívní číslo: Jaroměř Kavárna Vytápění Ing. Jiří Hájek P13P138 Datum:

Více

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (9. část) Ing. Josef Kunc

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (9. část) Ing. Josef Kunc Systémové elektrické instalace KNX/EIB (9. část) Ing. Josef Kunc Akční členy Akčními členy jsou přístroje v silových obvodech, které vykonávají příkazy snímačů. V závislosti na ovládané funkci, nebo také

Více

Praktická aplikace metodiky hodnocení energetické náročnosti budov RODINNÝ DŮM. PŘÍLOHA 4 protokol průkazu energetické náročnosti budovy

Praktická aplikace metodiky hodnocení energetické náročnosti budov RODINNÝ DŮM. PŘÍLOHA 4 protokol průkazu energetické náročnosti budovy Příloha č. 4 k vyhlášce č. xxx/26 Sb. Protokol pro průkaz energetické náročnosti budovy a) Identifikační údaje budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ): Rodinný dům Účel budovy: Rodinný dům Kód

Více

Simulace vytápění v budově pomocí laboratorního modelu spalovacího kotle na tuhá paliva s využitím autonomní řídicí jednotky

Simulace vytápění v budově pomocí laboratorního modelu spalovacího kotle na tuhá paliva s využitím autonomní řídicí jednotky Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB TU Ostrava Simulace vytápění v budově pomocí laboratorního modelu spalovacího kotle na tuhá paliva s využitím autonomní řídicí jednotky

Více

TERM 2.3. Ekvitermní regulátor vytápění s dvoupolohovou regulací TUV TERM 2.3. MAHRLO s.r.o. Ľudmily Podjavorinskej 535/11 916 01 Stará Turá

TERM 2.3. Ekvitermní regulátor vytápění s dvoupolohovou regulací TUV TERM 2.3. MAHRLO s.r.o. Ľudmily Podjavorinskej 535/11 916 01 Stará Turá TERM 2.3 Ekvitermní regulátor vytápění s dvoupolohovou regulací TUV TERM 2.3 Popis Mikroprocesorový dvouokruhový regulátor s analogovým ovládáním: ekvitermní ová regulace digitální nebo analogové spínací

Více

Zásobníky nepřímoohřívané zásobníky teplé vody

Zásobníky nepřímoohřívané zásobníky teplé vody Zásobníky nepřímoohřívané zásobníky teplé vody Nepřímoohřívané zásobníky teplé vody objem 58 až 200 litrů stacionární i závěsné provedení ochrana proti korozi minimální tepelné ztráty Komfortní zásobování

Více

Regulátor ECL Comfort 110 Pro střídavé napětí 230 V a 24 V

Regulátor ECL Comfort 110 Pro střídavé napětí 230 V a 24 V Datový list Regulátor ECL Comfort 110 Pro střídavé napětí 230 V a 24 V a zároveň je prostřednictvím čipové karty a komunikačního rozhraní uzpůsoben pro využití v nových aplikacích. Konstrukce regulátoru

Více

Kotel na dřevní štěpku

Kotel na dřevní štěpku Kotel na dřevní štěpku 20 - Kvalita je náš úspěch... Firma HERZ Armaturen Ges.m.b.H., založena v roce 1896 disponuje víc jak 110 letou historií působení na trhu. HERZ Armaturen Ges.m.b.H. má v Rakousku

Více

KONDENZAČNÍ KOTLE. Murelle HM ErP Murelle HE ErP Murelle OF ErP

KONDENZAČNÍ KOTLE. Murelle HM ErP Murelle HE ErP Murelle OF ErP KONDENZAČNÍ KOTLE Murelle HM ErP Murelle HE ErP Murelle OF ErP 05.2016 Flexibilní, velmi úsporný kotel Murelle ErP je řada kompaktních kondenzačních kotlů, představující jedinečný design a kompletní elektronické

Více

Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens

Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens Panther Condens nová řada závěsných kondenzačních plynových kotlů pro vytápění s možností přípravy teplé vody v externím zásobníku nebo průtokovým ohřevem Vyberte si kondenzační kotel Panther Condens kondenzační

Více

Doba Amortizace Opatření

Doba Amortizace Opatření Doba Amortizace Opatření Amortizace jednotlivých opatření u Objektů V energetickém auditu jsou hodnocena jednotlivá opatření i jednotlivě. To nám dává možnost udělat si přehled o návratnosti opatření jako

Více

TrueCompact rotor Kompaktní a hospodárný.

TrueCompact rotor Kompaktní a hospodárný. TrueCompact rotor Kompaktní a hospodárný. TrueCompact rotor je nová řada jednotek od robathermu s rotačním výměníkem tepla, který kombinuje nejvyšší energetickou účinnost s kompaktními vnějšími rozměry.

Více

Technický list pro kompaktní tepelné čerpadlo vzduch-voda AWX

Technický list pro kompaktní tepelné čerpadlo vzduch-voda AWX Technický list pro kompaktní tepelné čerpadlo vzduch-voda AWX Technický popis TČ Tepelné čerpadlo vzduch-voda s označením AWX je kompaktní zařízení, které bude po instalaci ve venkovním prostředí napojeno

Více

Systémy Siemens pro efektivní řízení spotřeby energií v budovách

Systémy Siemens pro efektivní řízení spotřeby energií v budovách Systémy Siemens pro efektivní řízení spotřeby energií v budovách Total Building Solutions Inteligentní budova Ing. Jakub Hlubinka Maximální účinnost! Inteligentní budova Zaostřeno na spotřebiče energií

Více

Návod k obsluze. Pro provozovatele. Návod k obsluze. calormatic 450f. VRC 450f

Návod k obsluze. Pro provozovatele. Návod k obsluze. calormatic 450f. VRC 450f Návod k obsluze Pro provozovatele Návod k obsluze calormatic 450f VRC 450f CZ Impressum Typ dokumentu: Výrobek: Cílová skupina: Jazyk: Návod k obsluze calormatic 450f Venkovní čidlo VRC 693 Provozovatel

Více

GENNET, RTCH DPS. Obsah

GENNET, RTCH DPS. Obsah Obsah dokumentace počet A4 Technická zpráva 8 Specifikace materiálu 4 Výkresy: 101 01 Půdorys 1.NP 12 102 02 Půdorys 2.NP 12 103 03 Půdorys 3.NP 12 104 04 Půdorys 4.NP 12 105 05 Půdorys 5.NP 12 06 Schema

Více

THERM 14 KD.A, KDZ.A, KDZ5.A

THERM 14 KD.A, KDZ.A, KDZ5.A TŘÍDA NOx THERM KD.A, KDZ.A, KDZ.A THERM KD.A, KDZ.A, KDZ.A sešit Výkonový rozsah kotlů THERM KD.A, KDZ.A a KDZ.A je uzpůsoben pro využití v objektech s malou tepelnou ztrátou, např. nízkoenergetických

Více

05-Z1. Závěsné kotle. Modul: Závěsné kotle s atmosférickým hořákem. Sekce: Verze: 02

05-Z1. Závěsné kotle. Modul: Závěsné kotle s atmosférickým hořákem. Sekce: Verze: 02 s atmosférickým hořákem Konstrukce závěsných kotlů aquaplus navazuje na stávající řady kotlů atmotop, turbotop Plus se shodnými konstrukčními prvky. Ohřev užitkové vody je však u kotlů aquaplus řešen ve

Více

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů

Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Možnosti zateplení stávajících budov z hlediska technologií a detailů Ing. Martin Mohapl, Ph.D. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební Vysoké učení technické v Brně Zateplování

Více

Nízkoteplotní infrazářič

Nízkoteplotní infrazářič Nízkoteplotní infrazářič Návod k projekci návrhu zařízení, montáži a údržbě. Helium K-50, K-100 a K-200 Verze 112014-01 Technický manuál HELIUM OBSAH 1. Úvod 1.1 Proč zvolit Helium 1.2 Použití nízkoteplotního

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Horosedly parc. č. st. 26 dle Vyhl. 148/2007 Sb

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Horosedly parc. č. st. 26 dle Vyhl. 148/2007 Sb PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY rodinný dům, Horosedly parc. č. st. 26 dle Vyhl. 148/2007 Sb Zadavatel: Anna Polívková, Pečice 65, 262 31 Příbram Energetický auditor: ING. PETR SUCHÁNEK, PH.D. energetický

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. JIŘÍ POKORNÝ PROJEKCE PT Beethovenova 12/234 400 01 Ústí nad Labem IČO : 650 75 200 DIČ : CZ510820017 ČKAIT 0401617

TECHNICKÁ ZPRÁVA. JIŘÍ POKORNÝ PROJEKCE PT Beethovenova 12/234 400 01 Ústí nad Labem IČO : 650 75 200 DIČ : CZ510820017 ČKAIT 0401617 JIŘÍ POKORNÝ PROJEKCE PT Beethovenova 12/234 400 01 Ústí nad Labem IČO : 650 75 200 DIČ : CZ510820017 ČKAIT 0401617 tel: +420 777 832 853 e-mail: pokorny@projekce-pt.cz TECHNICKÁ ZPRÁVA Akce: REKONSTRUKCE

Více

Návod na obsluhu Eurostar Acu Hit

Návod na obsluhu Eurostar Acu Hit 6 720 611 241-00.1O Návod na obsluhu Eurostar Acu Hit Plynový závěsný kotel s vestavěným zásobníkem teplé vody ZWSE 23-4 MFK ZWSE 23/28-4 MFA OSW Vážený zákazníku, blahopřejeme Vám a děkujeme, že jste

Více

WARMNIS spol. s r.o. - Ovocná 157/2, 460 06 LIBEREC 6 Firma je zapsána v Obchodním rejstříku u KS Ústí nad Labem dne 2.10.91, odd.

WARMNIS spol. s r.o. - Ovocná 157/2, 460 06 LIBEREC 6 Firma je zapsána v Obchodním rejstříku u KS Ústí nad Labem dne 2.10.91, odd. WARMNIS WARMNIS spol. s r.o. - Ovocná 157/2, 460 06 LIBEREC 6 Firma je zapsána v Obchodním rejstříku u KS Ústí nad Labem dne 2.10.91, odd. C, vložka 983 Základní škola Turnov, Skálova 600, příspěvková

Více

Elektronický inteligentní regulátor vytápění

Elektronický inteligentní regulátor vytápění Návod na instalaci a použití Elektronický inteligentní regulátor vytápění Typ: IR 07 IR 09 KTP CZ verze 1.0 Obsah 1. Upozornění, bezpečnost, záruka... 3 2. Postup ovládání regulátoru IR07 a IR09KTP...

Více

LEK-14 verze 2 Kyslíkové koncentrátory pro použití s rozvody medicinálních plynů

LEK-14 verze 2 Kyslíkové koncentrátory pro použití s rozvody medicinálních plynů LEK-14 verze 2 Kyslíkové koncentrátory pro použití s rozvody medicinálních plynů Tento pokyn nahrazuje pokyn LEK-14 verze 1 s platností od 25.3.2013. Kyslík 93% dodávaný do rozvodných systémů plynů pro

Více

TEMPERO ECO 150 CERAM TEMPERO ECO 150 CERAM DYNAMIC TEMPERO ECO 150 CERAM PLUS

TEMPERO ECO 150 CERAM TEMPERO ECO 150 CERAM DYNAMIC TEMPERO ECO 150 CERAM PLUS 150 TEMPERO ECO 150 CERAM TEMPERO ECO 150 CERAM DYNAMIC TEMPERO ECO 150 CERAM PLUS ÚVOD Vzduch, který dýcháme v našich domech je plný znečištění a alergenů způsobujících onemocnění našich dýchacích orgánů.

Více

VIESMANN. List technických údajů Obj.č.: viz ceník, ceny na dotaz VITOMAX 200 LS. Nízkotlaký parní kotel 2,9 až 5,0 t/h 1900 až 3300 kw

VIESMANN. List technických údajů Obj.č.: viz ceník, ceny na dotaz VITOMAX 200 LS. Nízkotlaký parní kotel 2,9 až 5,0 t/h 1900 až 3300 kw VIESMANN VITOMAX 200 LS Nízkotlaký parní kotel 2,9 až 5,0 t/h 1900 až 3300 kw List technických údajů Obj.č.: viz ceník, ceny na dotaz Pokyny pro uložení: Složka Vitotec, registr 22 VITOMAX 200 LS Typ M233

Více

Teplo pro váš domov od roku 1888

Teplo pro váš domov od roku 1888 PRODUKTOVÝ KATALOG Teplo pro váš domov od roku 1888 katalog produktů společnosti viadrus KATALOG PRODUKTŮ PROFIL, MEZNÍKY SPOLEČNOSTI Profil společnosti VIADRUS je tradičním ryze českým výrobcem produktů

Více

Instrukcja obsługi i instalacji kotłów serii DRACO Návod na obsluhu a instalaci 1 automatických kotlů Tekla. 1

Instrukcja obsługi i instalacji kotłów serii DRACO Návod na obsluhu a instalaci 1 automatických kotlů Tekla. 1 Instrukcja obsługi i instalacji kotłów serii Návod na obsluhu a instalaci 1 automatických kotlů Tekla. 1 Vážení zákazníci, děkujeme Vám za zakoupení automatického kotle Tekla. Prosíme Vás, abyste věnovali

Více