I. SHRNUTÍ NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH ZMĚN OPROTI PLATNÉ PRÁVNÍ ÚPRAVĚ (zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "I. SHRNUTÍ NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH ZMĚN OPROTI PLATNÉ PRÁVNÍ ÚPRAVĚ (zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší)"

Transkript

1 Vládní návrh zákona o ochraně ovzduší 2011 (sněmovní tisk č. 449/0) Základní charakteristiky navrhované právní úpravy (k 18. říjnu 2011 v PS Parlamentu ČR 2. čtení) I. SHRNUTÍ NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH ZMĚN OPROTI PLATNÉ PRÁVNÍ ÚPRAVĚ (zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší) Návrh zákona již nepočítá s dělením na tři, resp. dvě oblasti právní úpravy (ochrana kvality ovzduší ochrana klimatického systému Země ochrana ozonové vrstvy Země), zabývá se pouze ochranou ovzduší (viz 1 odst. 1 návrhu: Ochranou ovzduší se rozumí předcházení znečišťování ovzduší a snižování úrovně znečišťování tak, aby byla omezena rizika pro lidské zdraví způsobená znečištěním ovzduší, snížení zátěže životního prostředí látkami vnášenými do ovzduší a poškozujícími ekosystémy a vytvoření předpokladů pro regeneraci složek životního prostředí postižených v důsledku znečištění ovzduší. ). Některá dílčí ustanovení však cílí na ochranu klimatického systému Země (např. povinnosti dodavatele pohonných hmot). Naproti tomu problematika ochrany ozonové vrstvy Země se v návrhu již vůbec neobjevuje (bude upravena samostatným zákonem, k 18. říjnu 2011 byl vládní návrh projednáván ve 2. čtení v PS Parlamentu ČR). Návrh zákona zachovává základní dělení zdrojů znečišťování ovzduší na stacionární a mobilní, ale mění výchozí bod platné právní úpravy, kterým je pojetí stacionárního zdroje. Zavádí odlišnou definici pojmu stacionární zdroj a nepoužívá kategorizaci stacionárních zdrojů, resp. nedělí stacionární zdroje podle vlivu na kvalitu ovzduší. Dle návrhu existují dvě základní skupiny stacionárních zdrojů, a to stacionární zdroje uvedené v příloze č. 2 a stacionární zdroje v příloze č. 2 neuvedené. Příloha č. 2 obsahuje výčet činností, s nimiž jsou spojeny emise znečišťujících látek do ovzduší; rozděleny jsou do 11 skupin (1. Energetika spalování paliv, 2. Tepelné zpracování odpadu, nakládání s vodami a odpadními vodami, 3. Energetika ostatní, 4. Výroba a zpracování kovů a plastů, 5. Zpracování nerostných surovin, 6. Chemický průmysl, 7. Potravinářský, dřevozpracující a ostatní průmysl, 8. Chovy hospodářských zvířat, 9. Použití organických rozpouštědel, 10. Nakládání s benzinem, 11. Ostatní zdroje). Příloha č. 2 zahrnuje všechny zdroje, které jsou aktuálně kategorizovány jako zvláště velké a velké stacionární zdroje znečišťování ovzduší a většinu zdrojů aktuálně kategorizovaných jako střední zdroje znečišťování ovzduší. Pozor, u spalovacích zdrojů v energetice je nově kritériem zahrnutí mezi stacionární zdroje uvedené v příloze č. 2 pouze příkon (nikoliv výkon), hranicí zahrnutí je celkový jmenovitý tepelný příkon 0,3 MW, tj. 300 kw, včetně (důvodem je motivace k vyšší tepelné účinnosti u menších spalovacích zdrojů).

2 U stacionárních zdrojů uvedených v příloze č. 2 je třeba: závazné stanovisko KÚ k umístění stavby, stavbě a změně stavby a povolení provozu vydané KÚ. U stacionárních zdrojů neuvedených v příloze č. 2 není třeba povolení provozu, ale OÚ obce s rozšířenou působností u nich vydává závazné stanovisko k územnímu a stavebnímu řízení a k řízení o vydání kolaudačního souhlasu z hlediska ochrany ovzduší. Imisní limity a povolený počet jejich překročení za kalendářní rok pro vyjmenované znečišťující látky jsou nově uvedeny přímo v zákoně, a to v příloze č. 1. Ke změně dochází u koncepčních nástrojů, navrhovány jsou dva typy: celorepublikový Národní program pro snižování emisí ČR (zpracovává MŽP, schvaluje vláda) a programy zlepšování kvality ovzduší pro zóny a aglomerace, v nichž jsou překračovány imisní limity (nově je navrhováno zpracování MŽP a vydání MŽP formou opatření obecné povahy, důvodem je snaha zvýšit vymahatelnost opatření uvedených v programu). Zcela novým nástrojem jsou nízkoemisní zóny (zóny s omezením provozu motorových silničních vozidel), které může na svém území nebo jeho části stanovit vyhláškou obec, a to ve zvláště chráněných územích, lázeňských místech, nebo pokud došlo k překročení některého z imisních limitů u stanovených znečišťujících látek v příloze č. 1. Ke změně dochází u poplatků za znečišťování. Poplatníkem jsou provozovatelé zdrojů uvedených v příloze č. 2. Zpoplatněny jsou nově pouze čtyři hlavní znečišťující látky (TZL, SO 2, NO x, VOC). Sazby jsou uvedeny v příloze č. 9 (postupné zvyšování až do roku 2022, konečná sazba bude cca desetinásobkem současných sazeb). Výnos z poplatků za znečišťování je do roku 2016 včetně příjmem SFŽP. Od roku 2017 se bude dělit mezi SFŽP (75 %) a kraj (25 %, účelová vázanost). Z hlediska povinností pro osoby je nejvýznamnější změnou povinnost osoby uvádějící na trh v České republice spalovací stacionární zdroje o jmenovitém tepelném příkonu 300 kw a nižším, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění (tzn. kotle pro vytápění), uvádět od 1. ledna 2014 na trh pouze nízkoemisní kotle (cílem je snížení míry znečišťování ovzduší z z lokálních topenišť).

3 II. DÍLČÍ USTANOVENÍ NÁVRHU ČÁST PRVNÍ: ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1. Definice pojmu znečišťující látka ( 2 písm. b) návrhu).znečišťující látkou [se rozumí] každá látka, která svou přítomností v ovzduší má nebo může mít škodlivé účinky na lidské zdraví nebo životní prostředí anebo obtěžuje zápachem 2. Definice pojmu stacionární zdroj ( 2 písm. e) návrhu) stacionárním zdrojem [se rozumí] ucelená technicky dále nedělitelná stacionární technická jednotka nebo činnost, které znečišťují nebo by mohly znečišťovat, nejde-li o stacionární technickou jednotku používanou pouze k výzkumu, vývoji nebo zkoušení nových výrobků a procesů + nová obecná definice pojmu mobilní zdroj ( 2 písm. f) návrhu) mobilním zdrojem se rozumí samohybná a další pohyblivá, případně přenosná technická jednotka vybavená spalovacím motorem, pokud tento slouží k vlastnímu pohonu nebo je zabudován jako nedílná součást technologického vybavení ČÁST DRUHÁ: ZNEČIŠTĚNÍ A ZNEČIŠŤOVÁNÍ 3. Přípustná úroveň znečištění ( 3 návrhu) Imisní limity a přípustné četnosti jejich překročení jsou uvedeny v příloze č. 1 k tomuto zákonu. Imisní limity jsou závazné pro orgány ochrany ovzduší při výkonu jejich působnosti podle tohoto zákona. Imisní limity jsou nově stanoveny přímo v příloze zákona + nově je stanoven imisní limit pro suspendované částice PM 2,5. 4. Přípustná úroveň znečišťování ( 4 návrhu) Přípustná úroveň znečišťování je určena emisními limity, emisními stropy, technickými podmínkami provozu a přípustnou tmavostí kouře. Emisní limity musí být dodrženy na každém komínu nebo výduchu do ovzduší. Emisní limity se dělí na a) obecné emisní limity stanovené prováděcím právním předpisem pro znečišťující látky a jejich skupiny a b) specifické emisní limity stanovené prováděcím právním předpisem nebo v povolení podle 11 odst. 2 písm. d) pro stacionární zdroj.

4 Pokud je pro stacionární zdroj stanoven jeden nebo více specifických emisních limitů nebo jeden nebo více emisních stropů (emisní strop = nejvýše přípustné množství znečišťující látky vnesené do ovzduší za kalendářní rok), nevztahují se na něj obecné emisní limity. Specifický emisní limit stanovený v povolení provozu stacionárního zdroje nesmí být stejný nebo vyšší než specifický emisní limit stanovený prováděcím právním předpisem pro daný stacionární zdroj. 5. Posuzování a vyhodnocení úrovně znečištění ( 5 a 7 návrhu) Zajišťuje MŽP + výsledky zveřejňuje v informačním systému kvality ovzduší, jehož součástí je také registr emisí a stacionárních zdrojů, ve kterém jsou vedeny údaje o stacionárních zdrojích a množství znečišťujících látek, které jsou vnášeny do ovzduší ze stacionárních a mobilních zdrojů. 6. Zjišťování a vyhodnocení úrovně znečišťování ( 6 návrhu) Zjišťuje provozovatel zdroje: a) u znečišťující látky, pro kterou má stanoven specifický emisní limit, emisní strop nebo technickou podmínku provozu a b) u stacionárního zdroje a znečišťujících látek uvedených v příloze č. 4 k zákonu. Zjišťování úrovně znečišťování se provádí zásadně měřením (x výjimečně, ve stanovených případech výpočtem). Úroveň znečišťování se zjišťuje jednorázovým měřením emisí v intervalech stanovených prováděcím právním předpisem nebo kontinuálním měřením emisí. Jednorázové měření emisí zajišťuje provozovatel prostřednictvím autorizované osoby. Kontinuální měření emisí provádí provozovatel, ověření správnosti výsledků kontinuálního měření zajistí provozovatel jednorázovým měřením emisí provedeným autorizovanou osobou. Jednorázové měření emisí je třeba oznámit ČIŽP nejméně 5 pracovních dnů předem. Dle současné právní úpravy u stacionárních zdrojů, které mají několik výduchů, komínů nebo výpustí, se měření emisí znečišťujících látek provádí na každém z nich. Návrh nového zákona umožňuje orgánu ochrany ovzduší omezit ve vydávaném povolení provozu měření emisí pouze na výduchy a výpustě, kde to je relevantní. Příloha č. 4 stanoví výčet typů stacionárních zdrojů, které provádějí jednorázové měření emisí znečišťujících látek, pro které nejsou stanoveny specifické emisní limity (jedná se o nebezpečné chemické látky a jejich sloučeniny, např. kadmium, rtuť, olovo, arsen, PCB, benzo(a)pyren a další), a stacionárních zdrojů, které provádějí kontinuální měření emisí, a rozsah měřených znečišťujících látek a provozních parametrů (vždy pro určitý typ zdroje jsou stanoveny znečišťující látky, jejichž emise musí být kontinuálně měřeny, např. spalovací stacionární zdroj o jmenovitém tepelném příkonu 50 MW a vyšším provádí kontinuální měření emisí pro tuhé znečišťující látky, oxid siřičitý, oxidy dusíku a oxid uhelnatý).

5 ČÁST TŘETÍ: NÁSTROJE KE SNIŽOVÁNÍ ÚROVNÍ ZNEČIŠTĚNÍ A ZNEČIŠŤOVÁNÍ 7. Koncepční nástroje Národní program snižování emisí ČR ( 8 návrhu) Zpracovává MŽP ve spolupráci s ostatními ústředními správními úřady (nejméně jednou za 4 roky), schvaluje vláda. Obsahuje: analýzu úrovní znečištění a znečišťování, scénáře vývoje, cíle, opatření, lhůty, orgány odpovědné za realizaci, indikátory pro hodnocení plnění. Programy zlepšování kvality ovzduší ( 9 návrhu) Zpracovává MŽP ve spolupráci s příslušným krajským nebo obecním úřadem pro zóny a aglomerace, v nichž jsou ve stanoveném rozsahu překračovány imisní limity stanovené v příloze č. 1 návrhu. Výčet zón a aglomerací je uveden v příloze č. 3 návrhu (aglomerace Praha, zóna Střední Čechy, zóna Jihozápad, zóna Severozápad, zóna Severovýchod, zóna Jihovýchod, aglomerace Brno, zóna Střední Morava, zóna Moravskoslezsko, aglomerace Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek). Požadavky na obsah programu jsou uvedeny v příloze č. 5 návrhu, jedná se o základní informace (vymezení oblasti a odpovědných osob a orgánů), analýzu situace (úroveň znečištění, odhad vývoje, výčet významných zdrojů), podrobnosti o opatřeních ke zlepšení kvality ovzduší (existujících a nově navrhovaných) a seznam relevantních dokumentů a dalších zdrojů informací. Program zlepšování kvality ovzduší vydává MŽP formou opatření obecné povahy. Námitku proti návrhu programu zlepšování kvality ovzduší může podat pouze provozovatel stacionárního zdroje, u kterého byl při zpracování programu zlepšování kvality ovzduší identifikován významný příspěvek k překročení imisního limitu. Přezkumné řízení lze zahájit nejpozději do 1 roku ode dne nabytí účinnosti programu zlepšování kvality ovzduší. (Druhá varianta počítá s tím, že zpracování programu zlepšování kvality ovzduší bude prováděno jednotlivými kraji jako doposud, ovšem při současném zajištění vymahatelnosti zpracování a plnění programu ze strany KÚ. V tomto případě je navrhováno zachovat vymezení zón po jednotlivých krajích na rozdíl od postupu členění zón podle přílohy č. 3 návrhu nového zákona.) 8. Smogová situace ( 10 návrhu) Smogová situace je stav mimořádně znečištěného ovzduší, kdy úroveň znečištění oxidem siřičitým, oxidem dusičitým, částicemi PM 10 nebo troposférickým ozonem překročí některou z prahových hodnot uvedených v příloze č. 6 k tomuto zákonu za podmínek uvedených v této příloze. Příloha č. 6 rozlišuje informativní prahovou hodnotu (nižší) a regulační prahovou hodnotu (vyšší), u troposférického ozonu informativní a varovnou.

6 Pro případy překročení regulační prahové hodnoty podle přílohy č. 6 stanovuje krajský úřad zvláštní podmínky provozu jako součást závazných podmínek v povolení provozu zdroje ( 12 odst. 4 písm. g) návrhu) pro stacionární zdroje, které v dané lokalitě významně přispívají k úrovni znečištění. Vznik smogové situace a její ukončení vyhlašuje MŽP neprodleně ve veřejně přístupném informačním systému a v médiích. Obec vydává pro případy vzniku smogové situace regulační řád, který obsahuje pouze opatření na omezení provozu silničních motorových vozidel (regulační řád se nevydá, je-li zřejmé, že omezení provozu vozidel v obci nemůže přispět ke snížení úrovně znečištění). Regulační řád vydává obec formou nařízení, o jeho vydání informuje MŽP. 9. Stanoviska, závazná stanoviska a rozhodnutí orgánu ochrany ovzduší ( návrhu) MŽP vydává: a) stanovisko k politice územního rozvoje a zásadám územního rozvoje v průběhu jejich pořizování, b) závazné stanovisko k umístění stavby pozemní komunikace v zastavěném území obce o předpokládané intenzitě dopravního proudu 15 tisíc a více vozidel za 24 hodin v návrhovém období nejméně 10 let a parkoviště s kapacitou nad 100 parkovacích stání (není vyžadováno dle současné právní úpravy, existovala i varianta, kdy by závazné stanovisko bylo třeba i pro stavbu do 100 m od zastavěného území obce, nesouhlasilo s ní ale Ministerstvo dopravy), c) rozhodnutí o kvalifikaci typu stacionárního zdroje, využívajícího technologii, která doposud nebyla na území České republiky provozována. KÚ vydává: a) stanovisko k územnímu plánu a regulačnímu plánu obce v průběhu jeho pořizování, b) závazné stanovisko k umístění stacionárního zdroje uvedeného v příloze č. 2, c) závazné stanovisko ke stavbě a změně stavby stacionárního zdroje uvedeného v příloze č. 2, d) povolení provozu stacionárního zdroje uvedeného v příloze č. 2 (u zdrojů podléhajících režimu integrovaného povolení vydávají samozřejmě povolení příslušné orgány integrované prevence). Závazná stanoviska KÚ dle písmene b) u stacionárních zdrojů označených v příloze č. 2 ve sloupci B a MŽP dle písm. b), pokud je již v dané oblasti překročena úroveň některého z imisních limitů nebo by vlivem provozu k jeho překročení došlo, mohou být souhlasná pouze při současném uložení kompenzačních opatření, tj. opatření zajišťujících alespoň zachování dosavadní úrovně znečištění pro danou znečišťující látku. Kompenzační opatření navrhuje žadatel o vydání závazného stanoviska. Jako kompenzační opatření mohou být stanovena opatření ke snížení emisí u stávajících stacionárních zdrojů nebo jiná opatření zajišťující snížení úrovně znečištění.

7 Až na stanovené výjimky je žadatel k žádosti povinen předložit: - posudek zpracovaný autorizovanou osobou, - u závazného stanoviska vydávaného MŽP dle písm. b) a u závazného stanoviska KÚ dle písm. b) pro stanovené stacionární zdroje (označené ve sloupci A v příloze č. 2) a k řízení o změně povolení provozu u těchto zdrojů, při které dochází k navýšení projektovaného výkonu nebo kapacity anebo ke zvýšení emisí, rozptylovou studii pro stanovené znečišťující látky, které mají stanoven imisní limit v příloze č. 1. Povolení provozu obsahuje závazné podmínky pro provoz stacionárního zdroje, kterými jsou a) specifické emisní limity, b) způsob, podmínky a četnost zjišťování úrovně znečišťování, c) emisní stropy pro stacionární zdroj nebo provozovnu, které je stacionární zdroj součástí, d) provozní řád, jedná-li se o stacionární zdroj označený ve sloupci C v příloze č. 2 k tomuto zákonu; provozní řád obsahuje soubor technickoprovozních parametrů a technickoorganizačních opatření k zajištění provozu stacionárního zdroje, včetně opatření k předcházení, ke zmírňování průběhu a odstraňování důsledků havarijního stavu v souladu s podmínkami ochrany ovzduší, e) technické podmínky provozu stacionárního zdroje, pokud nejsou obsahem provozního řádu podle písmene d), f) podmínky provádění činností a provozu technologií souvisejících s provozem nebo zajištěním provozu stacionárního zdroje, které mají vliv na úroveň znečištění, g) zvláštní podmínky provozu při překročení regulační prahové hodnoty [pro případ smogové situace], h) kompenzační opatření, pokud byla uložena, i) stanovení množství odpadu a určení kategorií odpadu, které lze spalovat, specifikaci minimálních a maximálních hmotnostních toků nebezpečných odpadů, jejich minimální a maximální spalné teplo a jejich maximální obsah znečišťujících látek, pokud se jedná o tepelné zpracování odpadu, nebo j) podmínky pro umístění stacionárního zdroje, pokud nepředcházelo řízení podle [stavebního zákona]. Náležitosti žádosti o povolení provozu jsou stanoveny v příloze č. 7. V případě více zdrojů v rámci téže provozovny se vede jedno společné řízení. Povolení provozu může KÚ vydat na dobu časově omezenou. Má-li však být ve stacionárním zdroji tepelně zpracován odpad, lze povolení provozu vydat nejdéle na dobu 25 let. KÚ změní povolení, dojde-li ke změně rozhodných okolností. U stacionárního zdroje, který významně přispívá k překračování některého z imisních limitů, prověřuje KÚ možnost zpřísnění nebo stanovení dalších specifických emisních limitů, doplňujících technických podmínek provozu nebo emisních stropů. Zjistí-li, že to umožní prokazatelně snížit úroveň znečištění bez vynaložení nepřiměřených nákladů ze strany provozovatele, rozhodne o změně povolení provozu.

8 Pro stacionární zdroje neuvedené v příloze č. 2 není třeba povolení k provozu. OÚ obce s rozšířenou působností pro ně vydává závazné stanovisko k územnímu a stavebnímu řízení a k řízení o vydání kolaudačního souhlasu z hlediska ochrany ovzduší. 10. Nízkoemisní zóny ( 14 návrhu) = zóny s omezením provozu motorových silničních vozidel Nízkoemisní zónu může na svém území nebo jeho části stanovit vyhláškou obec, a to ve zvláště chráněných územích, lázeňských místech, nebo pokud došlo k překročení některého z imisních limitů u stanovených znečišťujících látek v příloze č. 1. Obec ve vyhlášce vymezí území nízkoemisní zóny a emisní kategorie vozidel, které mají dovolen vjezd do této zóny. Pro případy vzniku smogové situace může obec stanovit zvláštní podmínky provozu nízkoemisní zóny, zejména zpřísnit emisní kategorie vozidel, která mohou vjíždět do nízkoemisní zóny po dobu trvání smogové situace. Na průjezdním úseku dálnice nebo silnice lze nízkoemisní zónu stanovit pouze v případě, že na území obce mimo nízkoemisní zónu anebo mimo zastavěné území téže nebo sousední obce existuje jiná dálnice nebo silnice stejné nebo vyšší třídy, po které je možné zajistit obdobné dopravní spojení. Začátek a konec nízkoemisní zóny je označen svislou dopravní značkou, která kromě příslušného omezení vymezí vozidla s emisními kategoriemi, kterým je vjezd do nízkoemisní zóny dovolen. Vjezd do nízkoemisní zóny je dovolen pouze pro silniční motorová vozidla označená emisní plaketou s uvedením příslušné emisní kategorie a v souladu s podmínkami stanovenými příslušnou dopravní značkou a dále pro vozidla uvedená v příloze č. 8 (vyjmenovaná vozidla zprav. zajišťující určitou veřejnou službu). Výrobu emisních plaket zajišťuje SFŽP. Distribuci emisních plaket zajišťují obecní úřady obcí s rozšířenou působností a MŽP. Emisní plaketa se vydává za úplatu, jejíž výši stanoví prováděcí právní předpis (cena nesmí být vyšší než 200 Kč). Polovina z této úplaty je příjmem SFŽP a polovina je příjmem osoby, která plaketu distribuuje. Obecní úřad obce, která stanovila nízkoemisní zónu, může v samostatné působnosti na základě žádosti provozovatele vozidla povolit ve stanovených případech dočasnou nebo trvalou individuální výjimku. 11. Poplatek za znečišťování ( 15 návrhu) Poplatníkem je provozovatel stacionárního zdroje uvedeného v příloze č. 2. Předmětem jsou znečišťující látky, které jsou vypouštěné stacionárním zdrojem nebo zdroji a pro které má provozovatel povinnost zjišťovat úroveň znečišťování podle 6 odst. 1 písm. a) (tj. znečišťující látku, pro kterou má stanoven specifický emisní limit, emisní strop nebo technickou podmínku provozu). Zpoplatněny jsou nově pouze čtyři hlavní znečišťující látky!

9 Základem je množství emisí ze stacionárního zdroje nebo zdrojů v tunách. Sazby jsou uvedeny v příloze č. 9. Poplatkovým obdobím je kalendářní rok. Znečišťující látky, které podléhají zpoplatnění a sazby poplatků za znečišťování v jednotlivých letech (v Kč/t) 2012 až a dále TZL SO NOx VOC POZOR, návrh sazeb byl předložen v několika variantách, je otázkou, jaká bude nakonec schválena. Možnost použití nižší sazby za stanovených podmínek. Výnos z poplatků za znečišťování je do roku 2016 včetně příjmem SFŽP. Od roku 2017 bude 75 % výnosu z poplatků za znečišťování ovzduší příjmem SFŽP, 25 % příjmem kraje, na jehož území se stacionární zdroj nachází. Výnos z poplatků za znečišťování, který je příjmem kraje, může být použit jen na financování opatření v oblasti ochrany životního prostředí. ČÁST ČTVRTÁ: POVINNOSTI OSOB A KRITÉRIA UDRŽITELNOSTI BIOPALIV 12. Povinnosti provozovatele stacionárního zdroje ( 17 návrhu) Rozsah povinností v zásadě odpovídá platné právní úpravě (vč. zachování výjimky z povinnosti umožnit přístup ke zdroji pro provozovatele stacionárního zdroje umístěného v rodinném domě, v bytě nebo ve stavbě pro rodinnou rekreaci, nejde-li o prostory užívané pro podnikatelskou činnost). Novinkou je zákaz spalovat ve spalovacím stacionárním zdroji o jmenovitém tepelném příkonu 300 kw a nižším hnědé uhlí energetické, lignit, uhelné kaly a proplástky. Vzhledem k nízké tržní dostupnosti vyjmenovaných méně kvalitních paliv by však dodržování tohoto zákazu nemělo v praxi činit problémy (výjimkou je Ostravsko, kde jsou dosud domácnostmi v některých místech využívána).

10 13. Povinnosti jiných osob ( 16, 18- návrhu) a) Osoba uvádějící na trh v České republice paliva smí na trh uvést pouze paliva, která splňují požadavky na kvalitu paliv stanovené prováděcím právním předpisem. b) Osoba uvádějící na trh v České republice spalovací stacionární zdroj o jmenovitém tepelném příkonu 300 kw a nižším, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění, je povinna prokázat certifikátem, že spalovací stacionární zdroj splňuje emisní požadavky pro tento stacionární zdroj podle přílohy č. 10 (velmi přísné požadavky od 1. ledna 2014 uvádění na trh pouze nízkoemisních kotlů). c) V otevřeném ohništi lze spalovat jen suché rostlinné materiály neznečištěné chemickými látkami. Obec může vyhláškou stanovit podmínky pro spalování suchého rostlinného materiálu v otevřeném ohništi za účelem jeho odstranění nebo jeho spalování zakázat, pokud zajistí jiný způsob pro jeho odstranění podle jiného právního předpisu. Při stanovení podmínek nebo zákazu obec přihlíží zejména ke klimatickým podmínkám, úrovni znečištění ve svém územním obvodu, vegetačnímu období a hustotě zástavby. d) Odpad podle jiného právního předpisu, s výjimkou odpadu uvedeného v prováděcím právním předpisu, může být tepelně zpracován jen ve stacionárním zdroji, ve kterém je tepelné zpracování odpadu povoleno (povolení provozu zdroje vydané KÚ). e) Právnická a fyzická osoba je povinna, je-li to pro ni technicky možné a ekonomicky přijatelné, u nových staveb nebo při změnách stávajících staveb využít pro vytápění teplo ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo zdroje, který není stacionárním zdrojem. + povinnosti osob nakládajících s vybranými barvami, laky a výrobky pro opravy nátěru silničních vozidel ( 18 návrhu), povinnost dodavatele pohonných hmot zajistit minimální obsah biopaliv ( 19 návrhu) a zajistit snižování emisí skleníkových plynů z pohonných hmot ( 20 návrhu, kritéria udržitelnosti biopaliv 21 návrhu) ČÁST PÁTÁ: OPATŘENÍ K NÁPRAVĚ A SPRÁVNÍ DELIKTY 14. Opatření ke zjednání nápravy a zastavení provozu stacionárního zdroje ( 22 návrhu), přestupky ( 23 návrhu, pokuta až 20 tis., resp. 50 tis., Kč), správní delikty právnických a podnikajících fyzických osob ( 24 návrhu, za stanovené delikty pokuta až 10 mil. Kč) ČÁST ŠESTÁ: VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY A ČINNOSTI NA PODPORU VÝKONU STÁTNÍ SPRÁVY 15. Orgány ochrany ovzduší vykonávající správní činnosti na úseku ochrany ovzduší ( 27 návrhu) MŽP, MZdr, ČIŽP, ČOI, KÚ, OÚ obcí s rozšířenou působností, OÚ, CÚ, Mze

11 16. Zpřístupňování informací ( 30 návrhu) 17. Autorizace a autorizovaná osoba ( návrhu) Jsou stanoveny činnosti podléhající autorizaci (např. jednorázové měření emisí, měření úrovně znečištění, dohled nad tepelným zpracováním odpadu, zpracování odborného posudku, zpracování rozptylové studie), upraveny podmínky vydání autorizace (vydává MŽP na dobu neurčitou ve formě rozhodnutí o autorizaci, na základě žádosti, při splnění požadavků stanovených zákonem, možnost MŽP autorizaci odebrat) a povinnosti autorizované osoby. ČÁST SEDMÁ: SPOLEČNÁ, PŘECHODNÁ A ZRUŠOVACÍ USTANOVENÍ Závazné stanovisko KÚ ke stavbě a změně stavby stacionárního zdroje uvedeného v příloze č. 2 a povolení provozu se nevydají podle navrhovaného zákona, pokud je jeho vydání nahrazeno postupem v řízení o vydání integrovaného povolení dle příslušného zákona. Národní program snižování emisí zpracuje MŽP do 1 roku ode dne nabytí účinnosti zákona, program zlepšování kvality ovzduší zpracuje MŽP pro každou zónu a aglomeraci nejpozději do 2 let ode dne nabytí účinnosti zákona. Provozovatel stacionárního zdroje uvedeného v příloze č. 2, jehož povolení není v souladu s požadavky na obsah povolení provozu podle zákona, musí požádat o jeho změnu nebo o nové povolení provozu do 2 let ode dne nabytí účinnosti zákona. Výše poplatku za znečišťování za kalendářní rok 2012 se vypočítá podle 19 zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší. Zpracovala: JUDr. Karolina Žákovská, Ph.D.

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Zákon o ochraně ovzduší a jeho

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší

Nový zákon o ochraně ovzduší Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nový zákon o ochraně ovzduší Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP tis. tun Ilustrativní vývoj emisí vybraných ZL v ČR v letech 1989-2008 4000 3500 3000 2500

Více

Členění a hodnoty emisních limitů a specifických emisních limitů viz limit 4.2.105.

Členění a hodnoty emisních limitů a specifických emisních limitů viz limit 4.2.105. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.2.101 ZDROJE ZNEČIŠŤOVÁNÍ

Více

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP Znečištění ovzduší a způsoby řešení v malých obcích Ostrava 16.2.2011 Legislativní nástroje ochrany ovzduší v ČR odbor ochrany ovzduší MŽP Legislativa ochrany ovzduší současně platná (1/4) zahrnující malé

Více

Členění a hodnoty emisních limitů a specifických emisních limitů viz limit

Členění a hodnoty emisních limitů a specifických emisních limitů viz limit Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.2.101 ZDROJE ZNEČIŠŤOVÁNÍ

Více

201/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Strana 1 / 81. ze dne 2. května 2012. o ochraně ovzduší

201/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Strana 1 / 81. ze dne 2. května 2012. o ochraně ovzduší 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 (1) Ochranou ovzduší se rozumí předcházení znečišťování ovzduší

Více

Platné znění části zákona s vyznačením změn

Platné znění části zákona s vyznačením změn Platné znění části zákona s vyznačením změn 11 (5) Pokud by provozem stacionárního zdroje označeného ve sloupci B v příloze č. 2 k tomuto zákonu nebo vlivem umístění pozemní komunikace podle odstavce 1

Více

Sbírka zákonů ČR. Předpis č. 201/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Ze dne 02.05.2012 Částka 69/2012 Účinnost od 01.09.

Sbírka zákonů ČR. Předpis č. 201/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Ze dne 02.05.2012 Částka 69/2012 Účinnost od 01.09. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 201/2012 Zákon o ochraně ovzduší Ze dne 02.05.2012 Částka 69/2012 Účinnost od 01.09.2012 Aktuální verze 201 ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Parlament se usnesl

Více

č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší

č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 64/2014 Sb. (k 1.5.2014) mění 28, 29 a 36 87/2014 Sb. (k 1.6.2014) mění 11, 12, 15, 17, 20, 37, 39, 41

Více

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Lenka Zítková Hotel Primavera

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Lenka Zítková Hotel Primavera Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Lenka Zítková 14.10.2015 Hotel Primavera Obsah prezentace Definice zdroje znečišťování ovzduší Kategorizace zdrojů Povinnosti zdrojů obecně Povinnosti

Více

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Obsah prezentace Oblast působnosti ČIŽP Kontrolní činnost Kategorie činností Stacionární zdroje znečišťování

Více

Seminář Koneko Praha, 23.5.2013. Spalování paliv. Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP

Seminář Koneko Praha, 23.5.2013. Spalování paliv. Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Seminář Koneko Praha, 23.5.2013 Spalování paliv Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Zákon č. 201/2012 Sb. stacionární zdroj ucelená technicky dále nedělitelná stacionární technická jednotka nebo činnost,

Více

Administrativněprávní nástroje a jejich uplatňování Mgr. Pavla Bejčková

Administrativněprávní nástroje a jejich uplatňování Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Administrativněprávní nástroje a jejich uplatňování Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Administrativněprávní nástroje

Více

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší ve znění zákon č. 369/2016 Sb. Porada MV se zástupci samospráv Praha, 14. března 2017, náměstí Hrdinů 3

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší ve znění zákon č. 369/2016 Sb. Porada MV se zástupci samospráv Praha, 14. března 2017, náměstí Hrdinů 3 Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší ve znění zákon č. 369/2016 Sb. Porada MV se zástupci samospráv Praha, 14. března 2017, náměstí Hrdinů 3 Mgr. Barbora Landová odbor ochrany ovzduší Orgány ochrany

Více

Změny v právní úpravě ochrany ovzduší v roce 2012

Změny v právní úpravě ochrany ovzduší v roce 2012 Změny v právní úpravě ochrany ovzduší v roce 2012 JUDr. Karolina Žákovská, Ph.D. V roce 2012 došlo ke změnám právní úpravy ochrany ovzduší (ve smyslu ochrany přirozeného složení atmosféry) ve všech třech

Více

Novela zákona o ochraně ovzduší zákon č. 369/2016 Sb. Ing. Zbyněk Krayzel

Novela zákona o ochraně ovzduší zákon č. 369/2016 Sb. Ing. Zbyněk Krayzel Novela zákona o ochraně ovzduší zákon č. 369/2016 Sb. Ing. Zbyněk Krayzel 602 829 112 zbynek.krayzel@seznam.cz www.krayzel.cz 1 4 Přípustná úroveň znečišťování Odst. 7) Pro účely stanovení celkového jmenovitého

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší 20. července 2011 návrh zákona projednán vládou Na podzim

Více

PLATNÉ ZNĚNÍ. ČÁST PRVNÍ Změna zákona o ochraně ovzduší 4 Přípustná úroveň znečišťování

PLATNÉ ZNĚNÍ. ČÁST PRVNÍ Změna zákona o ochraně ovzduší 4 Přípustná úroveň znečišťování PLATNÉ ZNĚNÍ příslušných částí zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, a zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, s vyznačením navrhovaných změn ČÁST PRVNÍ Změna zákona o ochraně ovzduší 4 Přípustná

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2786 Sbírka zákonů č. 201 / 2012 Částka 69 201 ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 (1) Ochranou ovzduší

Více

Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 69 Rozeslána dne 13. června 2012 Cena Kč 115, O B S A H : 201. Zákon o ochraně ovzduší

Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 69 Rozeslána dne 13. června 2012 Cena Kč 115, O B S A H : 201. Zákon o ochraně ovzduší Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 69 Rozeslána dne 13. června 2012 Cena Kč 115, 201. Zákon o ochraně ovzduší O B S A H : Strana 2786 Sbírka zákonů č. 201 / 2012 Částka 69 201 ZÁKON ze dne

Více

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou se zakazuje

Více

Legislativa a kompetence

Legislativa a kompetence Legislativa a kompetence Platná legislativa na úseku ochrany ovzduší je dostupná na stránkách Ministerstva životního prostředí. Kompetence krajského úřadu na úseku ochrany ovzduší: a) spolupracuje s ministerstvem

Více

Praktické zkušenosti s vyřizováním žádostí o povolení provozu z pohledu krajského úřadu. Irena Kojanová

Praktické zkušenosti s vyřizováním žádostí o povolení provozu z pohledu krajského úřadu. Irena Kojanová Praktické zkušenosti s vyřizováním žádostí o povolení provozu z pohledu krajského úřadu Irena Kojanová OBSAH Praktické zkušenosti s vyřizováním žádostí o povolení provozu Žádosti o povolení provozu pro

Více

Novela zákona o ochraně ovzduší (zákon č. 369/2016)

Novela zákona o ochraně ovzduší (zákon č. 369/2016) Seminář Ekomonitor, Praha, 21.2.2017 Novela zákona o ochraně ovzduší (zákon č. 369/2016) Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Úprava sčítacích pravidel Přehled změn I Ověřování výsledků kontinuálního měření

Více

Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 69 Rozeslána dne 13. června 2012 Cena Kč 115, O B S A H : 201. Zákon o ochraně ovzduší

Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 69 Rozeslána dne 13. června 2012 Cena Kč 115, O B S A H : 201. Zákon o ochraně ovzduší Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 69 Rozeslána dne 13. června 2012 Cena Kč 115, 201. Zákon o ochraně ovzduší O B S A H : Strana 2786 Sbírka zákonů č. 201 / 2012 Částka 69 201 ZÁKON ze dne

Více

č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší

č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 64/2014 Sb. (k 1.5.2014) mění 28, 29 a 36 87/2014 Sb. (k 1.6.2014) mění 11, 12, 15, 17, 20, 37, 39, 41

Více

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice Ing. Jan Kužel, Mgr. Veronika Tomášková, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Východiska a

Více

ZÁKON ze dne 2012 o ochraně ovzduší ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ZÁKON ze dne 2012 o ochraně ovzduší ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ZÁKON ze dne 2012 o ochraně ovzduší Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 (1) Ochranou ovzduší se rozumí předcházení znečišťování ovzduší a snižování úrovně

Více

20. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana ovzduší

20. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana ovzduší 20. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Ochrana ovzduší Terminologie a cíle ochrany ovzduší Nástroje ochrany ovzduší před vnášením znečišťujících látek Výkon státní správy v oblasti ochrany ovzduší

Více

ZÁKON č. 201/2012 Sb. O OCHRANĚ OVZDUŠÍ OSTATNÍ STACIONÁRNÍ ZDROJE

ZÁKON č. 201/2012 Sb. O OCHRANĚ OVZDUŠÍ OSTATNÍ STACIONÁRNÍ ZDROJE ZÁKON č. 201/2012 Sb. O OCHRANĚ OVZDUŠÍ OSTATNÍ STACIONÁRNÍ ZDROJE Jakub Achrer Odbor ochrany ovzduší MŽP Seminář Aktuální legislativa ochrany ovzduší a její dopady do praxe, Praha 5. 12. 2013 HLAVNÍ ZMĚNY

Více

201/2012 Sb. ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení

201/2012 Sb. ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Úvodní ustanovení 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší ve znění zákonů č. 64/2014 Sb., č. 87/2014 Sb., č. 382/2015 Sb., č. 369/2016 Sb., č. 183/2017 Sb., č. 225/2017 Sb. a č. 172/2018 Sb. Parlament

Více

PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH

PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ A ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH Obsah Příručka pro oblast životního

Více

PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH

PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ A ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH Obsah Příručka pro oblast životního

Více

PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH

PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ A ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH Obsah Příručka pro oblast životního

Více

PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH

PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO OCHRANU OVZDUŠÍ PODLE ZÁKONA Č. 201/2012 SB. O OVZDUŠÍ A ZÁKONA Č. 73/2012 SB. O REGULOVANÝCH LÁTKÁCH A FLUOROVANÝCH SKLENÍKOVÝCH PLYNECH Obsah Příručka pro oblast životního

Více

CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ

CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ 5. ročník konference OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ TEORIE A PRAXE 3. až 5. listopadu 2009 České Budějovice hotel Gomel REKAPITULACE ČINNOSTÍ 2002

Více

ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ

ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ č. 201/2012 Sb., ze dne 2. května 2012 ve znění zákona č. 64/2014 Sb., č. 87/2014 Sb., č. 382/2015 Sb., č. 369/2016 Sb., č. 183/2017 Sb. č. 225/2017 Sb., č. 369/2016 Sb. (část)

Více

I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší

I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Veronika Tomášková odbor ochrany ovzduší (Plzeň, 19.11.2013) 1) Emisní požadavky na kotle uváděné na trh po 1.1.2014 1.1.2014 nabývá účinnosti

Více

Zařazeno v právních oblastech Správní právo Životní prostředí Ovzduší a ozonová vrstva Země

Zařazeno v právních oblastech Správní právo Životní prostředí Ovzduší a ozonová vrstva Země Zákon o ochraně ovzduší Částka 69/2012 Platnost od 13.06.2012 Účinnost od 01.09.2012 Zařazeno v právních oblastech Správní právo Životní prostředí Ovzduší a ozonová vrstva Země Aktuální znění 01.01.2019-31.12.2019

Více

Publikace pro skupinu oborů 16 Ekologie a ochrana životního prostředí

Publikace pro skupinu oborů 16 Ekologie a ochrana životního prostředí PŘEHLED PŘEDPISŮ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Publikace pro skupinu oborů 16 Ekologie a ochrana životního prostředí Edice: Metodický inspiromat Tato publikace byla vytvořena a vydána v projektu POSPOLU

Více

!" snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách,

! snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách, Integrovaný krajský program snižování emisí tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého, oxidů dusíku, těkavých organických látek, amoniaku, oxidu uhelnatého, benzenu, olova, kadmia, niklu, arsenu, rtuti

Více

Ochrana ovzduší a legislativní povinnosti podnikového ekologa. Ing. Zbyněk Krayzel

Ochrana ovzduší a legislativní povinnosti podnikového ekologa. Ing. Zbyněk Krayzel Ochrana ovzduší a legislativní povinnosti podnikového ekologa Ing. Zbyněk Krayzel 602 829 112 zbynek.krayzel@seznam.cz www.krayzel.cz Zákon na ochranu ovzduší V současné době je v právní moci nový zákon

Více

B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha

B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha 2 Výroba nanomateriálů - Aktuální rychlý rozvoj - Vliv na produkt nebo na činnosti Vlivy na zdraví - Hodnocení expozice - Emise do prostředí - Poznání účinků V současnosti

Více

Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje

Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nová legislativa v ochraně ovzduší a spalovací zdroje Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Sčítací pravidla změny! Slouží ke stanovení celkového jmenovitého

Více

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů

Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů Zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů 1 Zákon 86/2002 Sb. řeší ochranu ovzduší před znečišťujícími látkami ochranu ozonové vrstvy Země ochranu klimatického systému Země

Více

Část D Ochrana ovzduší

Část D Ochrana ovzduší Část D Ochrana ovzduší Část D Ochrana ovzduší podle zákona č. 201/2012 Sb. o ovzduší a zákona č. 73/2012 Sb. o regulovaných látkách a fluorovaných skleníkových plynech Obsah Povinnosti firem v podnikové

Více

Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení

Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení Zkušenosti s aplikací zákona o ochraně ovzduší v praxi Praha 21. 5. 2014 Možnosti využití údajů souhrnné provozní evidence v rámci povolovacích řízení Ing. Pavel Machálek, ČHMÚ machalek@chmi.cz Obsah prezentace:

Více

ISPOP úprava aplikace pro rok 2015 a OHLAŠOVÁNÍ SOUHRNNÉ PROVOZNÍ EVIDENCE

ISPOP úprava aplikace pro rok 2015 a OHLAŠOVÁNÍ SOUHRNNÉ PROVOZNÍ EVIDENCE Praha 17. 2. 2015 ISPOP úprava aplikace pro rok 2015 a OHLAŠOVÁNÍ SOUHRNNÉ PROVOZNÍ EVIDENCE Ing. Pavel Machálek (ČHMU) Přehled témat: Náležitosti ohlašování souhrnné provozní evidence a poplatkového přiznání,

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu

Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu Zpracoval(a): Marek Bruštík Datum: 18.6.2015 Obsah Kvalita ovzduší z pohledu Moravskoslezského kraje Kvalita ovzduší Moravskoslezského

Více

Zpřísňování emisních limitů Kompenzační opatření Irena Kojanová

Zpřísňování emisních limitů Kompenzační opatření Irena Kojanová ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zpřísňování emisních limitů Kompenzační opatření Irena Kojanová Principy zpřísňování emisních limitů, kompenzační opatření

Více

Prameny právní úpravy OVZDUŠÍ. Ilona Jančářová. Ochrana ovzduší před vnášením znečišťujících látek. Ochrana ozónové vrstvy Země.

Prameny právní úpravy OVZDUŠÍ. Ilona Jančářová. Ochrana ovzduší před vnášením znečišťujících látek. Ochrana ozónové vrstvy Země. PRÁVN VNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ Ilona Jančářová 2012 PRÁVN VNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ Ochrana ovzduší před vnášením znečišťujících látek Ochrana ozónové vrstvy Země Ochrana klimatu Prameny právní úpravy

Více

MŽP odbor ochrany ovzduší

MŽP odbor ochrany ovzduší MŽP odbor ochrany ovzduší Nařízení vlády č. 146/2007 Sb. O emisních limitech a dalších podmínkách provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší Kategorizace stacionárních spalovacích

Více

legislativa v oblasti

legislativa v oblasti Aktuáln lní EU a česká legislativa v oblasti venkovního ovzduší Konzultační den hygieny ovzduší, SZÚ, 11.12.2008 1996/62/ES 1999/30/ES 2000/69/ES 2002/3/ES (Rámcová) (SO 2, NO X, PM 10, Pb) (C 6 H 6, CO)

Více

PRAHA - HRADEC KRÁLOVÉ-BRNO ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší

PRAHA - HRADEC KRÁLOVÉ-BRNO ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší PRAHA - HRADEC KRÁLOVÉ-BRNO 13. 15. 1. 2015 ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší Ohlašování údajů souhrnné provozní evidence a poplatkového

Více

Aktuální legislativa ochrany ovzduší a její dopady do praxe Ekomonitor, Praha, 5.12.2013. Spalování paliv. Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP

Aktuální legislativa ochrany ovzduší a její dopady do praxe Ekomonitor, Praha, 5.12.2013. Spalování paliv. Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Aktuální legislativa ochrany ovzduší a její dopady do praxe Ekomonitor, Praha, 5.12.2013 Spalování paliv Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Zákon č. 201/2012 Sb. stacionární zdroj ucelená technicky dále

Více

Vybraná problematická ustanovení zákona o ochraně ovzduší a projednávaná řešení (201/2012 Sb.) Jakub Achrer Odbor ochrany ovzduší MŽP

Vybraná problematická ustanovení zákona o ochraně ovzduší a projednávaná řešení (201/2012 Sb.) Jakub Achrer Odbor ochrany ovzduší MŽP Vybraná problematická ustanovení zákona o ochraně ovzduší a projednávaná řešení (201/2012 Sb.) Jakub Achrer Odbor ochrany ovzduší MŽP Seminář: Zkušenosti s aplikací zákona o ochraně ovzduší v praxi, Praha

Více

Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU

Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU I. Kvalita ovzduší v ČR II. Projekt: Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR náměstkyně ministra Ing. Berenika Peštová, Ph.D. I. Kvalita

Více

Ing. Pavel Machálek, ČHMÚ machalek@chmi.cz

Ing. Pavel Machálek, ČHMÚ machalek@chmi.cz Odborný seminář ISPOP OVZDUŠÍ A VODA OHLAŠOVÁNÍ V ROCE 2014 Agenda ovzduší Ing. Pavel Machálek, ČHMÚ machalek@chmi.cz Obsah prezentace: Změny legislativy s dopadem na ohlašování agendy ovzduší povinnosti

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 5766 Sbírka zákonů č. 369 / 2016 Částka 147 369 ZÁKON ze dne 19. října 2016, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR

Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR Seminář Ekomonitor, Praha, 21.2.2017 Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah Strategie Emisní a imisní analýza Scénáře vývoje

Více

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň

Více

Seminář KONEKO k vyhlášce č. 415/2012 Sb. Praha, 23. května 2013. Zjišťování a vyhodnocování úrovně znečišťování ovzduší

Seminář KONEKO k vyhlášce č. 415/2012 Sb. Praha, 23. května 2013. Zjišťování a vyhodnocování úrovně znečišťování ovzduší Seminář KONEKO k vyhlášce č. 415/2012 Sb. Praha, 23. května 2013 Zjišťování a vyhodnocování úrovně znečišťování ovzduší Nástroje regulující úroveň znečišťování (1/2) Nástroje omezující emise znečišťujících

Více

Právní úprava ochrany ovzduší k 15. říjnu 2016

Právní úprava ochrany ovzduší k 15. říjnu 2016 Právní úprava ochrany ovzduší k 15. říjnu 2016 JUDr. Karolina Žákovská, Ph.D. V roce 2012 došlo ke změnám právní úpravy ochrany ovzduší (ve smyslu ochrany přirozeného složení atmosféry) ve všech třech

Více

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. ktuální

Více

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

odbor výstavby a ŽP 573500743 nám. Svobody 29, 768 11 Chropyně

odbor výstavby a ŽP 573500743 nám. Svobody 29, 768 11 Chropyně O Z N Á M E N Í údajů pro stanovení výše ročního poplatku pro malý zdroj znečišťování ovzduší za rok (dle ust. 19, odst. 16 zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů,

Více

(2) V případě tepelného zpracování odpadu činí lhůta podle odstavce 1 pouze 3 měsíce.. Dosavadní odstavce 2 až 8 se označují jako odstavce

(2) V případě tepelného zpracování odpadu činí lhůta podle odstavce 1 pouze 3 měsíce.. Dosavadní odstavce 2 až 8 se označují jako odstavce Strana 5330 Sbírka zákonů č. 452 / 2017 Částka 161 452 VYHLÁŠKA ze dne 14. prosince 2017, kterou se mění vyhláška č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých

Více

USNESENÍ výboru pro životní prostředí z 33. schůze ze dne 28. dubna 2016

USNESENÍ výboru pro životní prostředí z 33. schůze ze dne 28. dubna 2016 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2016 7. volební období 100 USNESENÍ výboru pro životní prostředí z 33. schůze ze dne 28. dubna 2016 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb.,

Více

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE do roku 2020 ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE do roku 2020 ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ KONFERENCE OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ TEORIE A PRAXE IX. STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE do roku 2020 ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Jan Kužel - odbor ochrany ovzduší MŽP Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Vladimíra

Více

VÝVOJ EMISNÍ BILANCE OD ROKU 1990, EMISNÍ ANALÝZY, VÝVOJ PODÍLŮ NA EMISÍCH A EMISNÍ PROJEKCE. Pavel Machálek Oddělení emisí a zdrojů

VÝVOJ EMISNÍ BILANCE OD ROKU 1990, EMISNÍ ANALÝZY, VÝVOJ PODÍLŮ NA EMISÍCH A EMISNÍ PROJEKCE. Pavel Machálek Oddělení emisí a zdrojů VÝVOJ EMISNÍ BILANCE OD ROKU 1990, EMISNÍ ANALÝZY, VÝVOJ PODÍLŮ NA EMISÍCH A EMISNÍ PROJEKCE Pavel Machálek Oddělení emisí a zdrojů Emise Emisní bilance a projekce Databáze REZZO Inventarizace skleníkových

Více

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY,a.s. Vysoké pece Integrované povolení čj. MSK 97969/2006 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. ktuální

Více

A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark

A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (DO ROKU 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V ČR Tabulka 47: Úplná emisní bilance kraje Vysočina, údaje rok 2011,

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních

Více

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE OZNÁMENÍ ZMĚNA KONCEPCE podle 10c zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v rozsahu podle přílohy č. 7 AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO

Více

RNDr. Barbora Cimbálníková MŽP odbor ochrany ovzduší telefon:

RNDr. Barbora Cimbálníková MŽP odbor ochrany ovzduší   telefon: RNDr. Barbora Cimbálníková MŽP odbor ochrany ovzduší email: barbora_cimbalnikova@env.cz telefon: 267122859 http://www.env.cz/ Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: ++420-2-6712-1111

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX017QRQK* Čj: MSK 35288/2013 245.1 V5 Vyřizuje: Ing. Lucie Koloničná, Ph.D. Odbor: Odbor životního

Více

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb.

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. 16.1.2018, Praha 11 odst. 8 zákona Odborné posudky - Odborný posudek se vypracovává ke stanoviskům dle 11 odst. 2

Více

Vzdělávání energetického specialisty. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc.

Vzdělávání energetického specialisty. prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Vzdělávání energetického specialisty prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Nakládání s energií je výroba, přenos, přeprava, distribuce, rozvod, spotřeba energie a uskladňování plynu, včetně souvisejících činností.

Více

VYHLÁŠKA č. 337/2010 Sb. ze dne 22. listopadu 2010

VYHLÁŠKA č. 337/2010 Sb. ze dne 22. listopadu 2010 VYHLÁŠKA č. 337/2010 Sb. ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emitujících a užívajících těkavé organické látky

Více

8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2

8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2 1 8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2 Zdroje, emitující do ovzduší znečišťující látky, jsou celostátně sledovány v registru emisí a stacionárních zdrojů podle 7, odst. 1 zákona č. 201/2012 Sb.,

Více

EKOMONITOR BRNO HRADEC KRÁLOVÉ

EKOMONITOR BRNO HRADEC KRÁLOVÉ EKOMONITOR BRNO HRADEC KRÁLOVÉ 11. 12. 1. 2017 ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany ovzduší Ohlašování údajů souhrnné provozní evidence a poplatkového

Více

Seznam údajů souhrnné provozní evidence zdrojů znečišťování ovzduší

Seznam údajů souhrnné provozní evidence zdrojů znečišťování ovzduší Příloha č. 15 (Příloha č. 7 k vyhlášce č. 205/2009 Sb.) Seznam údajů souhrnné provozní evidence zdrojů znečišťování ovzduší 1. Identifikace provozovatele a provozovny 1. Údaje o provozovateli Název provozovatele

Více

201/2012 Sb./MP1. Ochrana ovzduší, klimatu a ozonové vrstvy země. Účinnost ode dne zveřejnění. Ing. Pavel Surý v. r.

201/2012 Sb./MP1. Ochrana ovzduší, klimatu a ozonové vrstvy země. Účinnost ode dne zveřejnění. Ing. Pavel Surý v. r. Metodický pokyn Úroveň přístupu A 201/2012 Sb./MP1 Ochrana ovzduší, klimatu a ozonové vrstvy země Účinnost ode dne zveřejnění Schváleno pod čj. 11954/2018-SŽDC-GŘ-O15 dne 31. ledna 2018 Ing. Pavel Surý

Více

Hodnocení absorpční kapacity pro prioritu 2 Operačního programu Životní prostředí. Lubomír Paroha Petra Borůvková

Hodnocení absorpční kapacity pro prioritu 2 Operačního programu Životní prostředí. Lubomír Paroha Petra Borůvková Hodnocení absorpční kapacity pro prioritu 2 Operačního programu Životní prostředí Lubomír Paroha Petra Borůvková Beroun, 5. Června 2007 Absorpční kapacita Schopnost efektivně a účinně využít finanční zdroje

Více

HSRM. dne 11. 5. 2015 Most. Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

HSRM. dne 11. 5. 2015 Most. Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí HSRM dne 11. 5. 2015 Most Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Kvalita ovzduší v Ústeckém kraji rozdílnost kraje z hlediska přírodních podmínek i hospodářství, Krušné

Více

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší

Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Ústí nad Labem 10/2012 Ing. Jaromír Vachta Platnost a požadavky na zákon Platnost zákona od 1.9.2012!!! Ochranou ovzduší obecně se rozumí: předcházení znečišťování

Více

Jednorázové měření emisí Ing. Yvonna Hlínová

Jednorázové měření emisí Ing. Yvonna Hlínová ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Jednorázové měření emisí Ing. Yvonna Hlínová Nástroje regulující úroveň znečišťování (1/2) Regulační nástroje k omezování

Více

KOMTERM Morava, s.r.o. Energetika Kopřivnice Integrované povolení čj. MSK 24911/2007 ze dne , ve znění pozdějších změn

KOMTERM Morava, s.r.o. Energetika Kopřivnice Integrované povolení čj. MSK 24911/2007 ze dne , ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Konference ochrana ovzduší ve státní správě teorie a praxe, Hustopeče, 11.11.2015 STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Střednědobá strategie

Více

Technik zařízení pro ochranu ovzduší

Technik zařízení pro ochranu ovzduší Technik zařízení pro ochranu ovzduší (kód: 16-007-M) Autorizující orgán: Ministerstvo životního prostředí Skupina oborů: Ekologie a ochrana životního prostředí (kód: 16) Týká se povolání: Technik zařízení

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ k definici nízkoemisního spalovacího zdroje Metodický pokyn upřesňuje požadavky na nízkoemisní spalovací zdroje co do přípustných

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01C31GY* Čj: MSK 120307/2013 Sp. zn.: ŽPZ/6861/2014/Chla 245.1 V5 Vyřizuje: Ing. Michal Chlapek

Více

Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR

Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR (zejména z pohledu ČHMÚ) Jan Macoun Český hydrometeorologický ústav, macoun@chmi.cz Seminář Atmosférická chemie a její interakce s procesy v atmosféře. 3. září

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01X5ZPG* Čj: MSK 40534/2018 Sp. zn.: ŽPZ/7616/2018/Kou 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Petra Koudelková

Více

ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ

ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRIORITNÍ OSA 2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Ing. Jan Kužel, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Globální cíl l a specifické

Více

IMPLEMENTACE STŘEDNĚDOBÉ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

IMPLEMENTACE STŘEDNĚDOBÉ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Seminář Koneko marketing spol. s r.o. Praha 21.6.2016 Nové emisní faktory pro zjišťování úrovně znečišťování a příprava na poplatkovou agendu v roce 2017 IMPLEMENTACE STŘEDNĚDOBÉ STRATEGIE (do roku 2020)

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ODBORU OCHRANY OVZDUŠÍ k definici nízkoemisního spalovacího zdroje Metodický pokyn upřesňuje požadavky na nízkoemisní spalovací zdroje co do přípustných

Více