Svatá říše římská a vztahy s českým státem

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Svatá říše římská a vztahy s českým státem"

Transkript

1 Svatá říše římská a vztahy s českým státem Vznik svaté říše římské v 10. století Ota I. Ota I. byl korunován jako nástupce Jindřicha I. Ptáčníka v Cáchách. Autorita této dynastie začala značně růst; němečtí feudálové to sledovali s velkou nelibostí. Protože tedy Ota I. neměl podporu feudálů, obrátil se k církvi, které uděloval pozemky (jako královská léna) a do úřadů dosazoval své biskupy a opaty. Tím si zajistil podporu církve. Získal také vojenské úspěchy, díky kterým si zajistil silnou podporu v severní Itálii (rok 951), odvrátil také útok Maďarů na řece Lech (rok 955). V roce 961 požádal papež Otu I. o pomoc proti vévodovi z Berengeru. Ota I. uspořádal tzv. římskou jízdu, při niž Berengera porazil a o rok později byl Ota I. jmenován císařem. Nové císařství navázalo na tradici Katrla Velikého a vžil se pro něj název Svatá říše římská. Ota II. Ota II. byl jmenován králem již za života svého otce a potýkal se se stejnými problémy jako on. Jihoněmečtí feudáloé usilovali o jeho korunu a jeho předčasná neočekávaná smrt rozpoutala neklid v celé říši. Za jeho vlády expandovala Svatá říše římská do oblasti západních slovanů, přitom využívala moc církve (byly založeny biskubství v Magdenburku, Míšni a Braniborsku). Ota III. V době smrti Oty II. byly Otu III. pouhé tři roky; vládla za něj, jako regentka, jeho matka Theofana. Svoji vládu nastoupil v roce 996 a jeho hlavní ideou byla obnova římského císaství (na jeho pečeti bylo heslo Renovatio imperii Romanorum). Jeho cíle však byly velmi idealistické, a proto narazily na odpor německé i italské šlechty. Se smrtí Oty III. (rok 1003) zanikla i poslední možnost jak sjednotil italské a německé oblasti. Vývoj svaté říše římské v průběhu středověku Vztah k Svaté říši římské za: sv. Václava Václav I. (též svatý Václav) byl vystavován tlaku ze strany Jindřicha I. Ptáčníka, který se snažil dostat pod svůj vliv východní slovanské oblasti. Václav se nakonec rozhodl podřídit se a v roce 929 přijal dohodu o placení tributu za mír. Toto rozhodnutí však neschvaloval jeho bratr, Bolesval I., ani jeho matka, Drahomíra. Proto byl na rozkaz svého bratra zabit před kostelem ve Staré Boleslavi (929 nebo 935).

2 Boleslava I. Po nástupu Boleslav I. odmítl platit míroví tribut Otovi I. a vedl s ním dlouhou válku. V roce 950 se s Otou I. smířil a v roce 955 stál po jeho boku v bitvě s Maďary na Lechu. Boleslav I. podporoval křesťanství a snažil se vymanit české země z vlivu německých biskupství. Díky jeho dceři Mladě pak vzniklo pražské biskubství (rok 973). Břetislava I. Jedním z hlavních cílů Břetislava I. bylo přesvedčit papeže o povýšení pražského biskubství na arcibiskubství. Kvůli tomu podnikl v roce 1039 tažení do polského Hnězdna, kde vyzvedl ostatky sv. Vojtěcha a vyslovit tzv. Hnězdenská dekreta (tím se přihlásil ke křesťanským zásadám sv. Vojtěcha). Avšak ani tento čin ani převezení ostatků do Prahy papeže nepřesvědčilo. Soběslava I. Soběslav I. vedl dlouholeté spory o vládu s nejstarším Přemyslovcem Otou II. Olomouckým. Otovi se podařilo získat podporu krále Svaté říše římské Lothara III. a spolu sním se vypravil proti Soběslavu. Lothar však podcenil vojenské schopností Soběslava a po krátké bitvě u Clumce byl poražen a zajat (Ota II. Olomoucký v bitvě padl). Soběslav Lothara propustil a dále vystupoval jako jeho spojenec (totální porážka Lothara by znamenala vleklou válku z celou říší, což Soběslav nechtěl). posledních Přemyslovců První z posledních přemyslovců byl Přemysl Otakar I., ten nastoupil na český rům na konci 12. století. Podařilo se mu využít situace v Říši (boj u trůn mezi rodem Štaufů a Welfů); obratně přecházel mezi oběmi stranami, ale nakonec podpořil Filipa Švábského (rod Štaufů), který mu za jeho podporu udělil v roce 1198 královskou hodnost (nedědičná). V roce 1212 mu pak byla Fridrichem II. udělena tzv. Zlatá bula sicilská, která zaručovala nedělitelnost a svébytnost českých zemí a dědičný královský titul Přemyslu Otakarovy I. Další král, který měl co dočinění z Říší byl Přemysl Otakar II. (král železný a zlatý). Ten se dostal do sporu s cícařem Rudolfem Habsburským, který po něm chtěl podstoupení rakouských území. Přemysl Otakar II. toto neodlal akceptovat, a proto na něj císař uvalil klatbu. Po povstání Vítkovců přišel Přemysl o podporu, a tak byl nucen rakouské území císaři podstoupit. Na své pokoření však nezapoměl a v roce 1276 vojensky vytáhl proti císaři. Rozhodlo se v bitvě na Moravském poli, kde český král zahynul.

3 Jindřich IV. a boj o investituru Bojem o investituru je označováno období dějin, kdy papež a král/císař bojovali o moc ve Svaté říši římské (kdo bude dosazovat církevní hodnostáře,...). Když měl nastoupit Jindřich IV. na trůn, byl ještě dítětem; toho využil papež Řehoř VII. a vyhlásil tzv. Dictatus Papae, tímto dokumentem si zajistil naprostou nezávislost na světské moci. Když se však Jindřich chopil vlády, začal proti papeži jednat. V roce 1076 nechal své věrné biskupy sesadit Řehoře VII., ten na to reagoval uvalením kladby na Jindřicha IV (čímž zbavil feudály věrnosti ke králi a ti dokonce zvolili protikrále). Jindřich se tedy rozhodl provést cestu pokání do Canossy (1077), poté mu papež odpustil. Toto byl však jen klamný tah; poněm nechal papeže znovu sesadit a na jeho místo dosadil jemu věrného Klimenta III. (teď jsou dva králové a dva papeži). Jindřich IV. tedy vytáhl na Řím s armádou; během tohoto tažení se nechal korunovat na císaře Celé období bojů o investituru ukončil až konkordát wormský (1122), kdy byla investitura rozdělena na světskou a duchovní část. Soupeření Štaufů a Welfů Když zemřel císař Jindřich VI., měl na říšský trůn nastoupit jeho syn Fridrich. Tomu byly teprve dva roky a jeho zájmy nikdo neuhájil, a tak povstali dva kandidáti na trůn. Byl to Ota IV. Brunšviský, z rodu Welfů (měl podporu na území dnešního severního Německa), a Filip Švábský, z rodu Štaufů (měl podporu ve Švábsku a Porýní). Celý spor byl doprovázen dlouholetými boji a vyřešil se teprve smrtí Filipa Švábského. Po jeho smrti se papež obrátil na Fridricha II. (z rodu Štaufů), který byl jmenován císařem v Cáchách roku Fridrich Barbarossa Fridrich I. Barbarossa (z rodu Štaufů) byl jmenován římským králem v březnu 1155, císařem pak o tři měsíce později. Po většinu své vlády bojoval Barbarossa s italskými městy (převážně na severu). Nejvýznamnějším bojem je obléhání Milána, ve kterém se vyznamenali čeští bojovníci s Vladislavem II. Díky jejich pomoci Milán kapituloval a český kníže byl odměněn královskou korunou. Jeho další boje s tzv. Lombardskou ligou však neprobíhaly dobře a v roce 1176 byl definitivně poražen v bitvě u Legnana (v roce 1184 byl uzavřen mír v Kostnici). V roce 1189 se účastnil třetí křížové výpravy, při které zahynul (utopil se při překračování řeky Calycadnus dnešní Egypt)

4 Fridrich II. a Zlatá bula sicilská Fridrich II. byl jednou z nejvýznamnějším osobností Svaté říše římské. V křížové výpravě (1229) se mu podařilo dobýt Jeruzalém, Beltém a Nazaret a byl korunován za jeruzalémského krále. I když jeho mezinárodní prestiž dosahovala vrcholu,v domácí politice nebyl příliš úspěšný. V roce 1232 si němečtí šlechtici vymohli tzv. Velké privilegium, které jim umožňovalo téměř samostatnou vládu. Na konci vlády se dostával do sporů s papežem, který na něj v roce 1245 dokonce uvalil kladbu. Zlatá bula sicilská (Bulla Aurea Siciliæ) je souborem tří navzájem provázaných listin, které zaručovaly nedělitelnost a svébytnost českých zemí a dědičný královský titul Přemyslu Otakarovy I. Fridrich II. ji vydal 25. září 1212 Basileji jako odměnu za podporu, kterou mu Přemysl Otakar I. poskytl v boji o říšskou korunu. Listina se jmenuje sicilská podle pečeti, kterou byla potvrzena. Fridrich II. totiž v době jejího vydání disponoval pouze pečetí svého, tedy sicilského, království. Ludvík Bavor a Karel IV. Ludvík Bavor se snažil omezit papežskou moc, proto v letech uspořádal tažení do Itálie. Papež Jan XXII. uvalil na Ludvíka kladbu a na jeho zem interdikt. Ludík na to reagoval typickým způsobem; prohlásil papeže za sesazeného a jmenoval nového, Mikuláše V. S Ludvíkem Bavorem se v této době hádali i Lucemburkové (o Tyroly a Korutany); Lucemburkové se sblížili s papežem a i díky tomu byl 11. července 1347 zvolen za říšského krále Karel IV. Ludvík Bavor chtěl pochopitelně o trůn bojovat, v roce 1347 však náhle umírá. Karel IV. byl vyzíván mnoha renesančními básníky s spisovateli k sjednocení Itálie a obnovení antické římské říše. Karel si však uvědomoval idealičnost těchto výzev a s tímto vědomím uskutečnil korunovační jízdu a 5. dubna 1355 byl korunován na císaře. V roce 1356 vydal tzv. Zlatou bulu Karla IV., která se stala základním říšským zákoníkem. Lucemburkové jako vladaři Svaté říše římské První z Lucemburků, který nastoupil na říšský trůn byl Jindřich VII. Lucemburský. Kurfiřti ho zvolili v domnění, že bude slabý vládce (a oni si tedy budou moci dělat co chtějí). Jindřich si však rychle zajistil důležitou pozici v evropské politice (jeho bratr byl trevírský arcibiskub; dojednal sňatek Elišky Přemyslovny a jeho syna Jana,...). V roce 1312 podnikl korunovační jízdu a stal se císařem; o rok později však umírá. Jeho syn Jan odmítl kandidaturu na post císaře a prosadil Ludvíka Bavora (viz. předchozí kapitola). Další Lucemburk na říšském trůnu byl Karel IV. (viz. předchozí kapitola). Po smrti Ruprechta Falckého (1410) se rozpoutal boj o trůn mezi dvěma Lucemburky, Joštem a Zikmundem. Jošt nakonec získal říšský trůn, avšak pouze na rok; v roce 1411 umírá.

5 A tak převzal vládu Zikmund Lucemburský. Byl jmenován římským králem a v roce 1433 získal císařský titul. Na koncilu v Kostnici ( ) vyřešil papežské schizma a zvolil papeže Martina V. Na koncilu v Bazileji ( ) mimo jiné také vyřešil otázku náboženství v Čechách; bylo dosaženo kompromisu a v Čechách bylo povoleno dvojí náboženství. Vývoj svaté říše římské národa německého Od 15. století se začalo užívat označení svatá říše římská národa německého, avšak pouze pro neměcké oblasti. Až v 17. stoltí se toto označení začalo užívat i pro ostatní části říše (Burgunsko, Itálie,...). Vláda Habsbursků Karel V. Karel V. Byl korunován císařem v roce Jemu připadla vláda ve Španělsku. Ferdinand I. Ferdinand I. naopak získal vládu ve střední Evropě. Oba bratři však začali vytvářet silnou centralizovanou monarchii, která se opírala o katolickou církev. Jako obránci víry vedli několik válek s protestanskou opozicí. Výsledkem byl tzv. Augsburský mír, který říkal: koho země, toho víra. Maxmilián II. Maxmiliánovou snahou byla především stabilita v habsburském soustátí, a udržet rovnováhu mezi svými nekatolickými poddanými, proto povolil šlechtě v dolním Rakousku nekatolické vyznání, i když na něj byl vyvíjen tlak z Říma. V letech 1566 až 1568 vedl Maxmilián válku s osmanskou říší (poté musel platit dukátů ročně). Rudolf II. Rudolf II.byl nucen přesídlil z Vídně do Prahy (kvůli ohrožení ze strany osmanů); díky tomu se do Prahy přestěhovali i zástupci evropských zemí a toto období znamenalo pro Prahu značný prospěch (vydal také Rudolfův majetát na náboženskou svobodu). Ke konci své vlády trpěl císař syfilisem a byl postupně zbavován vlády. Na konci jeho života byl jeho titul už jen formální záležitost, naplno již vládl jeho bratr Matyáš. Matyáš Maxmilián přebíral vládu již od roku 1606; císařem se stal po smrti svého bratra (1612). Maxmilián zase přesídlil do Prahy; podařilo se mu zachránit zničenou monarchii (za cenu velkých ůstupků), ale nebyl však silný panovník a již za jeho života byl v čechách zvolen za krále Ferdinand II. (za příslib respektování Rudolfova majestátu slib nedržel).

6 Ferdinand II. Ferdinand byl absolutistický vládce, odpíral práva šlechticům. Za jeho vlády propukla třicetiletá válka, ale jejího konce se nedožil zemřel v roce Dokázal prosadit svoji koncepci centralizované habsburské monarchie. Ferdinand III. V posledním období války (1644) dal Ferdinand II. říšským knížatům pravomoc vést svou vlasní zahraniční politiku (mělo to přispět k uzavření míru s Francií a Švédskem), tento výnos později vedl k omezování císařské moci. Podepsal Vestfálský mír (1648), který upevnim Habsburské državy ve střední Evropě, zároveň ukotvil absolutismus v monarchii. Leopold I. Kvůli válečným konfliktům se potýkal s mnoha hospodářskými krizemi. Válčil s Osmanskou říší (podařilo se mu odrazit Turky od Vídně a vyhlan je až na Balkán) a Francií. Po smrti španělského krále Karla II. Leopold neakceptovat jeho nástupce (Filipa z Anjou), protože chtěl španělský trůn pro svého syna Karla. Tím začala válka o španělské dědictví. Josef I. Josef I. zdědil značně nestabilní a vyčerpanou zemi (války, nepokoje v Uhrách,...). Začal tedy s reformami; posiloval centrální řízení státní byrokracie, obklopil se mladými spolupracovníky, reformoval daně,... V roce 1711, když již byla země opět stabilní, Josef I. umírá. Karel I. Nastoupil po smrti svého bratra Josefa I. Za jeho vlády skončila válka o španělské dědictví (španělský trůn připadl Filipovi z Anjou aby Karel neměl příliš velkou moc). Za jeho vlády také přicházela monarchie o své državi v Itálii a na Balkáně a projevilase vnitřní slabost státu. Svůj nejdůležitější výnos vydal v roce 1713; byla to Pragmatická sankce, v níž byla ustanovena nedělitelnost habsburských území a povoleno nástupnictví ženě v případě vymření mužské linie Habsburků. Karel IV. Bavorský Neuznal Pragmatickou sankci a dobyl některé Habsburské državy (např. Království české); nechal se korunoval císařem, avšak po porážkám a ztrátách dobytých území byl císařem bez území. Po jeho smrti nastoupil jeho syn Maxmilián III., který se vzdal císařské kandidatury a v roce 1745 uzavřel s Marií Terezií mír. František I. Štepán Lotrinský Byl manžel Marie Terezie, i když měl titul císaře (a jiné úřady), neměl faktickou moc v monarchii, tu měla jeho manželka.

7 Josef II. Josef II. vládl po boku své matky od roku 1764 a po její smrti (1780) převzal vládl zcela. Během své vlády vydal přes 6000 výnosů (mnoho z nich však bylo později zrušeno), z nichž nejdůležitější jsou patenty o zušení cenzury, toleranční patent (rušil církevní monopol katolické církve) a zrušení nevolnictví (všechny 3 vydány roku 1781). Josef II. také rušil kláštery, které se nezabývaly vzděláváním, zdravotnictvím nebo vědou. Leopold II. Po smrti Josefa II. (1790) nastoupil na trůn jeho bratr, Leopold II. Podařilo se mu rychle vyřešit zděděné problémy, které vznikly v posledním roku vlády jeho bratra (ukončil válku Balkáně proti Turkům, podařilo se mu zvládnout neklidnou situaci na území Uher a povstání v Rakouském Nizozemí,...). V době jeho vlády propukla ve Francii revoluce (jeho sestra Marie Antoinetta byla francouzská královna), a proto uzavřel spojeneckou smlouvu s Pruskem, která byla namířená proti revoluční Francii. František I. císař rakouský, František II. císař Svaté říše římské národa německého (jedna osoba) František II. nastoupil na trůn v roce 1792 (po smrti Leopolda II.). František bojoval spolu s ruským carem proti Napoleonu Bonapartu. S ohledem na průběch války a politického vývoje (vznik Rýnského spolku) prohlásil František II. římskou císařskou hodnost za zrušenou a zbavil zbylé říšské stavy povinností vůči sobě jako římskému panovníkovi, tím se jeho vláda omezila pouze na rodové državy a dále vládne jako rakouský císaře František I. Spojení svaté říše římské národa německého a českého státu pod nadvládou Habsbursků K úplnému spojení těchto dvou zemí došlo po bitvě na Bílé Hoře 8. listopadu Rok poté byl ve znamení represí; stíhali se viníci, konfiskoval majetek,... Dne 21. června 1621 byla provedena poprava 27 českých pánů v Praze na Staroměstském náměstí. S těmito represemi souvisí i rekatolizace, kdy za pomocí jezuitů byli vyháněni někatoliční duchovní, páleny knihy,... Jediné povolené náboženství bylo katolické. V roce 1627 (na Moravě o rok později) bylo vydáno tzv. Obnovené zřízení zemské, které zajišťovalo Habsburkům dědičné pávo na České země, rovněž byly omezeny pravomoce zemského sněmu. Ve druhé polovině 17. století pokračovala centralizace monarchie (do Vídně), byla např. rozpuštěna zemská hotovost, posíleny vazby mezi českými a rakouskými zeměmy. Důležitým panovníkem byl Josef I., který vydal několik reforem, jež daly větší pravomoce zemským orgánům. Karlovi I. se podařilo prosadit tzv. Pragmatickou sankci, která obsahovala zásadu

8 nedělitelnosti habsburských držav (tedy i Českých zemí) a umožňovala nástupnictví i ženám. Tento zákon odsouhlasily i české stavy. Postupný úpadek a zánik Svaté říše římské národa německého na začátku 19. století Začátek konce přišel s Vestfálským mírem v roce Tentkát ztratil říšský král/císař veškeré nároky na italskou korunu a od Svaté říše římské národa německého se oddělilo i Nizozemí. Od této doby byla říše pouze volným seskupením samostatných celků a císař plně ovládal pouze svá vlastní území. Svaté říše římské národa německého zanikla v roce 1806 (při napoleónských válkách). Františku II. (tehdejšímu císaři) však titul císaře zůstal, jelikož již od roku 1804 disponoval titulem rakouského císaře.

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

DĚJEPIS 8. ROČNÍK ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE, VLÁDA MARIE January TEREZIE 13, 2015 A JOSEFA II..

DĚJEPIS 8. ROČNÍK ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE, VLÁDA MARIE January TEREZIE 13, 2015 A JOSEFA II.. ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE České země zůstaly i nadále součástí Habsburské monarchie. Od r. 1663 hrozilo akutní nebezpečí ze strany osmanských Turků, 1683 byla Turky obléhána Vídeň, Turci byli vyhnáni.

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Třicetiletá válka v Evropě

Třicetiletá válka v Evropě Třicetiletá válka v Evropě Třicetiletá válka / 1618 1648 / 1/ válka česká 1618 1620 2/ válka falcká 1621 1624 3/ válka dánská 1624 1630 4/ válka francouzsko švédská 1630 1648 nábožensko politický konflikt

Více

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci

Třicetiletá válka celoevropský důsledky se řešily na mezinárodní konferenci Třicetiletá válka léta 1618 1648 první celoevropský válečný konflikt primárně vyvrcholení sporů mezi katolíky a protestanty, sekundárně boj o politickou nadvládu v Evropě první válka, jejíž důsledky se

Více

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad

Ladislav Pohrobek Ladislav, řečený Pohrobek správou šlechty Čechy Jiří z Poděbrad Ladislav Pohrobek Zikmund Lucemburský umírá (r. 1436) bez dědice v Čechách vládne jeho zeť Albrecht Habsburský umírá r. 1439 Albrechtův syn se narodil až po jeho smrti Ladislav, řečený Pohrobek získal

Více

Války o dědictví španělské

Války o dědictví španělské Války o dědictví španělské r. 1700 vymírá španělská větev Habsburků následují války o dědictví španělské mezi rakouskými Habsburky a francouzskými Bourbony (o španělský trůn) vítězem a španělským králem

Více

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA DOMINO PŘEMYSLOVCI K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin. Tak pokračujte

Více

České stavovské povstání

České stavovské povstání České stavovské povstání Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 10. 9. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_ 32_ INOVACE_ 16_D_ Stavovské povstání

Více

zlaté buly pro říši jako Římský král a císař

zlaté buly pro říši jako Římský král a císař ZAHRANIČNÍ POLITIKA Sňatková Vydání Karel politika zlaté buly pro říši jako Římský král a císař SŇATKOVÁ POLITIKA Sňatková politika začíná již u Karlova dědečka hraběte Jindřicha Lucemburského. Oženil

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové

Přemyslovci, Lucemburkové, Jagellonci, Habsburkové VY_32_INOVACE_DUM.D.20 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: listopad 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: Třída: Obrázky: Anotace: Přemyslovci,

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z www.soes.cz.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z www.soes.cz. Číslo projektu Název školy Předmět Tematický okruh CZ.1.07/1.5.00/34.0852 Střední škola cestovního ruchu, s. r. o., Benešov Dějepis Středověk Téma Svatá říše římská a boj o investituru Ročník 1 Autor Mgr.

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Počátky Svaté říše římské

Počátky Svaté říše římské Počátky Svaté říše římské Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0112 V roce 843 se rozpadá Francká říše na tři části. Východní část, která dala základ Svaté říši římské, získal Ludvík Němec. Dynastie Karlovců

Více

http://www.prezentace-pro-dejepis.freeeee.net Prusko Řád německých rytířů Pohanské Prusy Již v době před naším letopočtem sídlily ve východním Pobaltí baltské kmeny Prusů. Prusové nepřijali křesťanskou

Více

DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE

DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE DOMINO OD LUCEMBURKŮ PO JAGELLONCE K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin.

Více

Nástup Lucemburků v Čechách

Nástup Lucemburků v Čechách Nástup Lucemburků v Čechách Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0119 Po smrti Václava III. v roce 1306 došlo v českém státě k bojům o královský trůn. Největší nároky si kladli Jindřich Korutanský a Rudolf

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR46 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: 22. 10. 2012 Ročník: 8. ročník Vzdělávací obor /

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 DIGITÁLNÍ

Více

MARIE TEREZIE ( ) JOSEF II. ( )

MARIE TEREZIE ( ) JOSEF II. ( ) VY_32_INOVACE_146 MARIE TEREZIE (1740 1780) JOSEF II. (1780 1790) určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět Lidé a čas Novější dějiny ČR Světlo rozumu březen 2011 Mgr. Hana Patschová Prezentace slouží

Více

Svatá říše římská Albrecht Itálie

Svatá říše římská Albrecht Itálie Svatá říše římská 12-13. st. vládne dynastie Štaufů (Fridrich I. Barbarossa, Fridrich II.) 1254 vymírá tato dynastie poté 20 let bezvládí = interregnum o roste moc šlechty, chybí centrální vláda politická

Více

ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE

ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE Rekatolizace česká nekatolická šlechta přestávala existovat přestoupili na katolickou víru nebo emigrovali král jejich zabavený majetek prodával věrným příliv cizí šlechty

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Digitální

Více

Panovníci českých zemí Karty na rozstříhání

Panovníci českých zemí Karty na rozstříhání Panovníci českých zemí Karty na rozstříhání Oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Vlastivěda Tematický okruh: LIDÉ A ČAS Ročník: 4. Klíčová slova: Panovnické rody v českých zemích, panovníci jednotlivých

Více

Evropa ve středověku Významné státy:

Evropa ve středověku Významné státy: Evropa ve středověku Významné státy: rozpad Západořímské říše - říše Francká - Svatá říše římská - Anglie Východořímská říše Byzanc mimo hranice římské říše Slované dějiny Pyrenejského poloostrova Evropa

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Přemyslovci Boleslav III.

Přemyslovci Boleslav III. Přemyslovci Boleslav III. Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření 18.11.2012 Ročník První Stručný obsah Začala politická a hospodářská krize českého státu Způsob využití Výklad nové látky, opakování

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Digitální

Více

Počátky polského státu

Počátky polského státu Počátky polského státu Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0113 V oblasti dnešního Polska se usadily během stěhování národů tři velké kmeny západní větve Slovanů: Polané, Vislané a Slezané. Tyto kmeny vedly

Více

Gymnázium Hostivice, příspěvková organizace Komenského 141, Hostivice Maturitní témata profilové části 2019 Dějepis

Gymnázium Hostivice, příspěvková organizace Komenského 141, Hostivice Maturitní témata profilové části 2019 Dějepis 1. Vývoj člověka a pravěk Periodizace období pravěku Charakteristika jednotlivých období 2. Starověké státní útvary Mezopotámie, Palestina, Egypt územní vymezení, charakteristika, periodizace, vysvětlení

Více

VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_31

VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_31 VY_12_INOVACE_A_PD_2.SADA_31 Název klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Označení v TK: EU-I/2A-PD-2.sada-č.31 Autor: Mgr. Petr Drkal

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 KAREL IV. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_30_13 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně. Název vzdělávacího materiálu: Jan Lucemburský na českém trůně.

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně. Název vzdělávacího materiálu: Jan Lucemburský na českém trůně. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_16_Jan_Lucemburský_na_českém_trůně Vyučovací

Více

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu

Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky. magisterského studia dějepisu Otázkové okruhy pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia dějepisu Program Učitelství pro základní školy obor Učitelství dějepisu pro ZŠ Výsledkem magisterského studia historie na KHI a obsahem

Více

ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Doplňte správně nebo zakroužkujte správnou odpověď. V polovině 11. století se rozhořel boj mezi papežem a císařem o to, kdo je na světě mocnější. Toho využil kníže,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_472 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

VY_12_INOVACE_88. Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa

VY_12_INOVACE_88. Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa VY_12_INOVACE_88 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká Evropa Leden 2012 Mgr. Regina Kokešová Slouží k prezentaci nového učiva Doplnění informací v učebnici z jiných

Více

Přemyslovci - Boleslav II.

Přemyslovci - Boleslav II. Tematická oblast Přemyslovci - Boleslav II. Přemyslovci Datum vytvoření 17.11.2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód První Vlivem evropské politiky ztratil Boleslav II. na konci své vlády rozsáhlá

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Lucemburkové. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Lucemburkové. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.08.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Lucemburkové,

Více

Český stát (počátky, Čechy v době knížecí, první čeští králové)

Český stát (počátky, Čechy v době knížecí, první čeští králové) Český stát (počátky, Čechy v době knížecí, první čeští králové) 1. Proč jsou počátky našeho státu opředeny pověstmi? Které pověsti znáš? Kdo a kam je zapsal? Jsou pravdivé? 2. Kdy přicházejí Slované na

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 48

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 48 Identifikátor materiálu EU: ICT 3 48 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně popisuje pojem osvícenství,

Více

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII

REVOLUCE Revoluce ve FRANCII REVOLUCE 1848 1849 - rok 1848: vypuknutí revolucí na mnoha místech Evropy - cíl: rovnoprávnost, svoboda, samostatnost, sjednocení (Itálie, Německo) - různé důvody: nespokojenost, hospodářské potíže, nemožnost

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Kód studijního oboru Typ studia Forma studia Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Historie se zaměřením na vzdělávání 7105R056 bakalářský Specializace Platnost od 1. 11. 2016 prezenční

Více

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu

první známý Napoleonův portrét z roku 1785 Průčelí Napoleonova rodného domu v Ajacciu Napoleonské války Napoleon Bonaparte narodil se na ostrově Korsika jako syn advokáta v deseti letech vstoupil do vojenské školy a poté do armády ve 24 letech se stal generálem byl vynikajícím vojevůdcem

Více

ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH PRACOVNÍ LIST

ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH PRACOVNÍ LIST ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH PRACOVNÍ LIST 1. Doplňte text. Král Zikmund Lucemburský zemřel roku 1437 bez. Jeho smrtí končí vláda rodu v Čechách. Nástupcem se stal jeho zeť, ten vládl krátce

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_13_Husitské_války_III_Basilejská_kompaktáta. Název vzdělávacího materiálu: Husitské války III. Basilejská kompaktáta.

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_13_Husitské_války_III_Basilejská_kompaktáta. Název vzdělávacího materiálu: Husitské války III. Basilejská kompaktáta. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_13_Husitské_války_III_Basilejská_kompaktáta Vyučovací

Více

Český stát ve 12. a 13. století

Český stát ve 12. a 13. století Český stát ve 12. a 13. století Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0118 V 11. století došlo k ustálení postavení českých zemí v rámci Svaté říše římské. Česká knížata získala určitý vliv na dění v říši,

Více

CZ.1.07/1.4.00/

CZ.1.07/1.4.00/ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Ivana Stupková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.5.Stu.14_premyslovsti_kralove Datum: 12. 3. 2013 Ročník: pátý Vzdělávací oblast:

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

České země do vymření Přemyslovců. Benjamin Březina, 4.B

České země do vymření Přemyslovců. Benjamin Březina, 4.B České země do vymření Přemyslovců Benjamin Březina, 4.B Slované v temných staletích 6.-7. stol. Stěhování národů V 6. stol (odhad 535) nahrazení germánského obyvatelstva slovanským Střet s Avary První

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ

LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ Po několika letech sporů si česká šlechta v roce 1310 zvolila za českého krále vévodu Jana Lucemburského a oženila ho s princeznou Eliškou Přemyslovnou, sestrou zavražděného

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Popíše podstatné změny v Evropě v důsledku příchodu nových

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 12 Žák se seznámí s osobností Jiřího z Poděbrad. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 12 Žák se seznámí s osobností Jiřího z Poděbrad. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 1 12 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/téma Žák se seznámí s osobností Jiřího z Poděbrad. Mgr. Blanka Šteindlerová Čeština Člověk a společnost

Více

Absolutismus. DUM č. 1

Absolutismus. DUM č. 1 Absolutismus DUM č. 1 1. Oprav chyby v textu Absolutismus je forma vlády, kdy má panovník veškerou moc. Pokud by byla jeho moc omezena, nazývá se tato forma vlády osvícenský absolutismus. Typickým představitelem

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948. Datum: 7.3. 2011

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948. Datum: 7.3. 2011 ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovalt m.cz vedeni@zsladovalt m.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 12_06 Ověření ve výuce Sada: II. Třída: 8. A Datum:

Více

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU 1. Francká a Byzantská říše: Justinián I. kopule 1453 miniatury latina Chlodvík 2. Islám: bůh vyznavač islámu 3. Slované: Přiřaď k jednotlivým státům, zda se jedná o Slovany východní,

Více

Zlatá bula sicilská, 1212. 800 let mezi realitou a mýty Tisková zpráva

Zlatá bula sicilská, 1212. 800 let mezi realitou a mýty Tisková zpráva Zlatá bula sicilská, 1212. 800 let mezi realitou a mýty Tisková zpráva Dne 26. září 2012 tomu bude přesně 800 let, kdy designovaný císař Fridrich II. potvrdil v Basileji českému králi Přemyslu Otakarovi

Více

Čeští králové Vratislav II.

Čeští králové Vratislav II. Čeští králové Vratislav II. druhorozený syn knížete Břetislava a Jitky ze Svinibrodu panovník olomouckého údělu druhá manželka - dcera uherského krále Adléta (Uhry silný spojenec) po smrti staršího bratra

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.07.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Přemyslovci,

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_04_Marie Terezie Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-07-Osvicensky_absolutismus. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva.

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-07-Osvicensky_absolutismus. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-07-Osvicensky_absolutismus Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

Bonus: Děti Marie Terezie

Bonus: Děti Marie Terezie Bonus: Děti Marie Terezie Marie Alžběta (1737 1740) Marie Anna (6. října 1738, Vídeň 19. listopadu 1789, Klagenfurt) Marie Anna Habsbursko-Lotrinská, byla dobročinnou a sociálně angažovanou dcerou královny

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_20_Dějiny_českých_zemí_poslední_Přemyslovci. Název vzdělávacího materiálu: Dějiny českých zemí poslední Přemyslovci.

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_20_Dějiny_českých_zemí_poslední_Přemyslovci. Název vzdělávacího materiálu: Dějiny českých zemí poslední Přemyslovci. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_20_Dějiny_českých_zemí_poslední_Přemyslovci Vyučovací

Více

Císařovna Marie Terezie

Císařovna Marie Terezie Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_4 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

VY_32_INOVACE_VL4_09_04

VY_32_INOVACE_VL4_09_04 VY_32_INOVACE_VL4_09_04 ANOTACE Šablona Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: materiál k samostatné práci žáků vhodný k samostatnému prověřování vědomostí žáků III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Jaký je nejvyšší titul středověkého panovníka? Král. Císař. Kníže. Kralevic. Zeman. Šlechtic. 2. Která bitva ukončila boje husitů v Čechách? Bitva u Sudoměře. Bitva u Lipan. Bitva u Přibyslavi. 3. Z

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 SJEDNOCENÍ NĚMECKA Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_06 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger

Více

Rakousko-Uhersko znak, vlajka

Rakousko-Uhersko znak, vlajka Rakousko-Uhersko znak, vlajka Erb Habsburků, vlajka Vlajka Habsburská monarchie a Rakouské císařství Vlajka rakousko-uherské Čechy 2. Bukovina 3. Korutany 4. Kraňsko 5. Dalmácie 6. Halič 7. Rakouské přímoří

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_314 Jméno autora: Iveta Szromková Třída/ročník:

Více

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Návod. Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad. 1 2 3 1 2 3 4 5 6 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 10 11 12 Návod Hra je určena pro dvojici žáků. Žáci si při ní opakují a rozšiřují své znalosti ze středověké historie naší vlasti. Mohou využít také odhad.

Více

Zklidnění situace vítězství fr. armády, mír s Rakouskem a Pruskem

Zklidnění situace vítězství fr. armády, mír s Rakouskem a Pruskem 1795-1799 Zklidnění situace vítězství fr. armády, mír s Rakouskem a Pruskem 1795 nová ústava (zachována republika, omezena práva nemajetných, u moci bohatá buržoazie, majetkový cenzus) 5členné direktorium

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY

Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY Okruhy pro závěrečné zkoušky programu DĚJEPIS pro druhý stupeň ZŠ a DĚJEPIS Učitelství pro druhý stupeň ZŠ ČESKÉ DĚJINY V průběhu závěrečné zkoušky může být položena otázka doplňujícího charakteru, která

Více

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Přečti si následující text a poté odpověz na připojené otázky. Roku 1197 pan Přemysl a jeho příznivci táhli ku Praze, připraveni buď zemřít, nebo sobě zjednati chleba a pánu svému Přemyslovi knížectví.

Více

katolíci uzavřeli nekatolický kostel v Broumově, v Hrobech u Jáchymova rozbořen => porušení Rudolfova Majestátu

katolíci uzavřeli nekatolický kostel v Broumově, v Hrobech u Jáchymova rozbořen => porušení Rudolfova Majestátu 1618, 1648 Příčiny povstání katolíci uzavřeli nekatolický kostel v Broumově, v Hrobech u Jáchymova rozbořen => porušení Rudolfova Majestátu 1618 sjezd nekatolických stavů (tajně) Matyáš stížnost nekatolíků

Více

Jan lucembruský. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_335 8. 6. 2012

Jan lucembruský. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_335 8. 6. 2012 Jan lucembruský Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_335 8. 6. 2012 Anotace: Jazyk: Prezentace o počátku vlády Jana Lucemburského Prezentace slouží k názornému výkladu a opakování, žáci si v závěru

Více

- revoluce urychlena krizí v Anglii, neúroda nedostatek brambor

- revoluce urychlena krizí v Anglii, neúroda nedostatek brambor Otázka: Revoluční rok 1848 1849 Předmět: Dějepis Přidal(a): Pavla příčiny: - vliv průmyslové revoluce na politiku - rozvoj kapitalismu - odpor k vládě šlechta a přežitkům feudalismu - požadavek konstituce

Více

ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE

ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE IX 17 12:25 1 Anglická společnost na počátku 17. století - předpoklady pro průmyslovou společnost -vyspělé zemědělství - volná pracovní síla - nové stroje a výrobní postupy

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 293 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 2. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) SEDMÝ Člověk

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_22_Svatá Anežka Česká Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

ČESKÉ ZEMĚ SOUČÁSTÍ VELKÉ HABSBURSKÉ ŘÍŠE PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU

ČESKÉ ZEMĚ SOUČÁSTÍ VELKÉ HABSBURSKÉ ŘÍŠE PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU ČESKÉ ZEMĚ SOUČÁSTÍ VELKÉ HABSBURSKÉ ŘÍŠE PRACOVNÍ LIST S KONTROLOU 1. Doplňte neúplný text. Po smrti Ludvíka Jagellonského byl roku 1526 zvolen na český trůn člen mocného evropského rodu, který pocházel

Více

Zpracování digitálního učebního materiálu bylo financováno z projektu OPVK, Výzva 1.5.

Zpracování digitálního učebního materiálu bylo financováno z projektu OPVK, Výzva 1.5. Autor: Ladislava Městková Datum: 20. 5. 2013 Ročník: 7. ročník osmiletého gymnázia Vzdělávací oblast: Dějepis; Člověk a společnost Tematický okruh: Novověk Téma: Červencová revoluce a její ohlas v Evropě

Více

Datum : červen 2012 Určení : dějepis, žáci 8. ročníku

Datum : červen 2012 Určení : dějepis, žáci 8. ročníku SJEDNOCENÍ ITÁLIE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_05 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger

Více

O3. 1 b Jednou z hlavních postav Oprásků je Zmikund/Zikmund Lucemburský. Kolik synů Karla

O3. 1 b Jednou z hlavních postav Oprásků je Zmikund/Zikmund Lucemburský. Kolik synů Karla Opráski sčeskí historje O1. 1 b Dle Oprásků odjel svatý Vojt ech/vojtěch raději chřtít smradlaví pohani, než aby se nechal zabít spolu s příbuzenstvem na Libici. Kam odjel a kde byl nakonec zabit? A. do

Více

Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii

Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii Velká francouzská revoluce (1789 1794) Doplň pojmy do textu, pracuj s učebnicí: Konstituční monarchie ve Francii Ústava schválena r., král mohl zákony pouze., volí jen občané, volí se i v. a v.... Politické

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

ANGLIE v 17. století 1

ANGLIE v 17. století 1 ANGLIE v 17. století 1 1603 umírá královna Alžběta I. / dcera Jindřicha VIII. / bez potomků. Na trůn nastupuje syn Marie Stuartovny skotský král Jakub VI., vládne jako Jakub I. / 1603 1625 / 1603 UNIE

Více

ROZDĚLENÉ OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z DĚJIN RANÉHO NOVOVĚKU. aneb jaké bude zadání otázky, kterou si můžete vytáhnout nebo vám bude zadána.

ROZDĚLENÉ OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z DĚJIN RANÉHO NOVOVĚKU. aneb jaké bude zadání otázky, kterou si můžete vytáhnout nebo vám bude zadána. ROZDĚLENÉ OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z DĚJIN RANÉHO NOVOVĚKU aneb jaké bude zadání otázky, kterou si můžete vytáhnout nebo vám bude zadána. Zkouší: Mgr. Jiří Mihola, Ph.D. Ústní zkouška: Při ní si student

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: první ročník studijních oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností

Více

Vývoj Polska, vývoj hranic

Vývoj Polska, vývoj hranic Vývoj Polska, vývoj hranic 3 velké etapy ději: Polsko do dělení (do konce 18. stol.) období národní nesvodový (do začátku 20. stol.) obnovení Polska (od r. 1918) Ad 1 etapa: formování etnického státu (piastovská

Více

Migrace Českých bratří do Dolního Slezska

Migrace Českých bratří do Dolního Slezska Migrace Českých bratří do Dolního Slezska Politická situace Po vítězství katolické ligy v bitvě na Bílé hoře nedaleko Prahy roku 1620, se ujal vlády Ferdinand II. (1620-1637). Záhy zkonfiskoval veškerý

Více

6.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA. Anotace : příčiny, průběh a výsledky

6.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA. Anotace : příčiny, průběh a výsledky 6.KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA Anotace : příčiny, průběh a výsledky Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec 6.-9. ročník, 7.června 2013 Autorem materiálu

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. OPAKOVÁNÍ Z 8.ROČ, PŘÍČINY PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY November (2).notebook 27, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. OPAKOVÁNÍ Z 8.ROČ, PŘÍČINY PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY November (2).notebook 27, 2014 OPAKOVÁNÍ Z 8. ROČNÍKU 1. Co je to dualismus? 2. Kdy vzniklo Rakousko Uhersko? 3. Co je Předlitavsko? 4. Co je Zalitavsko? 5. Kdo to byl Alexandr Bach? 6. Co jsou to fundamentální články? 7. Kdo to byli

Více