BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ 10. ČÍSLO 4/2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ 10. ČÍSLO 4/2012"

Transkript

1 BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ První mrazivé dny již přešly. Blíží se doba Vánoc a místo křupání sněhu se pod nohama ozývá čvachtání břečky. Mnoho ptáků, kteří se u nás zastavili pouze na skok, aby nabrali sil na svou pouť k jihu, již zmizelo. Promrzlou městskou ulicí se žalostně rozlévá štěbetání sýkor. Je to jeden z mála druhů, které můžeme mezi domy v tuto dobu spatřit. Ale co krmítka? Tam je živo! Sýkorky se dohadují mnohem veseleji a je tu i plno dalších strávníků. A nejen našich, i letos k nám zavítali hosté ze severu. Dejte ke krmítku jablíčka a uvidíte, možná přiletí brkoslavi i k Vám. POTÁPLICE SEVERNÍ (Gavia arctica) se u nás vyskytuje především v podzimních a zimních dnech. Volný čas tráví na rybnících a jezerech, za dob mrazů se přesouvá na nezamrzající plochy. Její typickou siluetu si mohou někteří lidé plést s kormoránem, ale pokud se vám tento mohutný pták dostane do oka, není, s čím ji splést. S kormorány má ještě jednu věc společnou jako potravu využívá především ryby. Potápí se pro ně i na poměrně dlouhou dobu a mnohdy i dosti hluboko. A pak svůj úlovek, často i před zraky rybářů, škodolibě zkonzumuje A když zrovna nedoplňuje tukové zásoby, poklidně odpočívá na hladině.

2 ZAŽILI JSME AKCE BUTEO I. V sobotu jsme se vydali na první sčítání kání v tomto školním roce. Autobusem jsme dojeli až do Chomoutova, kde začínáme provádět první pozorování. Cestou k jezeru se snažíme neúspěšně vypátrat i první káně, ale slyšíme mimo jiné strakapouda a také na nás čeká Katka s pozorováním z brzkého rána. Viděla třeba motáka pilicha a nějakou tu káni taky. Objevuje se několik poštolek, kolem létají také straky. U vody sledujeme hejno kormoránů, kachny, lysky a znovu nalézáme samce hvízdáka euroasijského, čírky jsou také vidět. Po chvíli pozorování se neostýcháme a určujeme velké racky. Nakonec se jasně shodujeme na bělohlavém. Dále obcházíme vodní plochu, ale ptákům jakoby se nechtělo Vlastně vůbec nic. Dají se ještě pozorovat čížci. Na závěru ovšem slyšíme několikrát se ozývající chřástala vodního, a tak se z celkem nevydařeného ptačího dne s minimem kání stává i něco víc než příjemná procházka. BUDKY V MARIÁNSKÉM ÚDOLÍ V sobotu jsme se ráno sešli na vlakovém nádraží v Olomouci a vyjeli jsme do Mariánského Údolí čistit budky. Na trase podle GPSky nacházíme jednotlivé budky. Žebřík! ozve se, protože budka je pověšená nad hlavami přítomných, a tak potřebujeme náš malý žebřík, abychom se k budce dostali. Někdo z nás ji pak sundá a vyčistí. Předtím však Pěnkava hnízdo probere, jestli tam není nějaká mrtvolka nebo zbytky potravy. V jedné byla mrtvá malá myšice. Celkem jsme budek vyčistili 26. Zaslouženě jsme potom promrzlí došli do posluchovské hospody na topinku a kofolu. Byla to fajn výprava, i zpáteční vlak jsme stihli bez problémů. Budka obydlená sýkorou a zároveň blanokřídlým hmyzem.

3 CO NÁS TEPRVE ČEKÁ Aneb KALENDÁŘ AKCÍ a budeme sčítat vodní ptáky na řece Moravě a na Chomoutovském jezeře Proběhne akce Buteo II. na Chomoutovském jezeře Budeme čistit a vyvěšovat budky v Mariánském údolí Proběhne třetí akce Buteo ZE ŽIVOTA Ó, PTÁKŮ Zima už je na krku a v ptačí říši řádné změny. Ó, ptáci nezaháleli domy a do terénu se také vypravili. Byli jsme posčítat káně na Chomoutovském jezeře. S přibývajícími se chladnými dny se postupně pouštíme do čištění našich budek a k dnešnímu dni jsme již za polovinou Jsme se také již po XY. znovu sešli a tahle schůze po několika minulých, ne příliš plodných, k něčemu vedla. Dohodli jsme se na spoustě věcí, ať už Burhinu, webu Také jsme uvažovali nad spoustou nových akcí NOVINKY Z ROZÁRIA V Rozáriu jsme se jako každý podzim pustili do našich budek. Po nepříliš nadějné květnové kontrole byla nakonec většina osídlena (v Rozáriu to byly téměř všechny, v botanické zahradě bylo množství obsazených budek menší). Všechna hnízda patřila sýkorám. Nicméně nás téměř v každé budce čekalo nemilé překvapení, a to v podobě 1 až 3 mrtvých mláďat. Co se stalo, je mi stále záhadou Budka obydlený sýkorou koňadrou. Děti z našeho oddílu při plnění krmítka.

4 NOVINKY Z PTAČÍ ŘÍŠE RODÍCÍ SE TRADICE KROUŽKOVÁNÍ NA ČERVENOHOSKÉM SEDLE V roce 2012 probíhala v Jeseníkách na Červenohorském sedle (ČHS; 1013 m n. m.), stejně jako minulý rok, kroužkovací akce. Hlavními zřizovateli a organizátory akce jsou František Zicha a Martin Vavřík. Odchyty na sedle probíhají od poloviny srpna do půlky listopadu. Chytá se hlavně v noci na světlo, a to s použitím 2kW reflektoru (úhel světelného kuželu je přibližně 60 ) a při ranním rozletu. Odchytové stanoviště (základna) se nachází na jihovýchodní sjezdovce ve vlekařské boudě lyžařského areálu ČHS. Kolem sjezdovky jsou rozvolněné porosty smrků a náletových dřevin, převážně vrb. Na sjezdovce a v okolí je udržován nízký travnatý porost, do kterého rádi sedají ptáci v noci. Sítě na denní odchyty jsou rozmístěny v okolním porostu. Sítě pro noční odchyty (světelné sítě) ve tvaru rozevřeného písmene U jsou rozmístěny na sjezdovce směrem do Polska. Celkem je během odchytu postaveno okolo 200 m denních sítí a 120 m světelných sítí. Při tahu křepelek, skřivanů a bahňáků se staví ještě další sítě (slukovka, křepelčí čtverec). Dohromady se za dva ostré ročníky (2011, 2012) a jeden zkušební ročník (2010) podařilo odchytit necelých 30 tisíc ptáků, 104 druhů a to včetně několika opravdových rarit - například 1 budníčka zlatohlavého, 2 budníčky pruhohlavé a 1 strnada bělohlavého. Ovšem největším úspěchem akce je odchyt sluk lesních, kterých se podařilo Chycený a rozzlobený lelek lesní. okroužkovat už 143!!! Pro srovnání - v letech bylo na našem území okroužkováno 208 sluk. Dále se podařilo okroužkovat např. 16 lelků lesních, 66 kalousů ušatých a 70 bělořitů šedých! Nejčastěji chytanými druhy je červenka obecná (11 000), sýkora koňadra (3 700) a králíček obecný (2 700). Protože máme nedaleko chalupu a z Olomouce to taky není daleko, mohl jsem kroužkování několikrát osobně zúčastnit. Na sedle jsem strávil několik dnů jako pomocník při vytahování ptáků ze sítí. Měl jsem štěstí, zažil jsem několik skvělých odchytů. Jeden takový byl října, kdy se okroužkovalo ptáků. Nejlepší byla noc ze 13. na 14. října, která byla také nejlepší nocí roku 2012.

5 Zatoulanec ze Sibiře Blížila se noc z 13. na 14. října Pomalu se stmívalo a společně s Martinem Vavříkem a Františkem Zichou jsme se chystali na další noční odchyt. Během dne protáhlo přes sedlo několik set ptáků - hlavně zrnožravých, pěvušek a uhelníčků. Dokonce ještě ve dvě hodiny odpoledne se chytali uhelníčci! Početný byl i tah dravců. Věděli jsme, že pokud bude počasí přát, v noci může takový tah pokračovat. O půl šesté večer jsme šli roztáhnout sítě, chvíli po tom jsme zapnuli světlo a šli čekat do chaty. Netrvalo dlouho a byl tu první chycený pták sluka. Pěkný úlovek pro začátek! Běhen další hodiny se nic nedělo. Seděli jsme v chatě a pozorovali osvícený prostor před reflektorem. Najednou prolétl ve světle kalous, to bylo znamení, že potáhnou červenky. Vyčkávali jsme, co přijde, čas Budníček pruhohlavý (Phylloscopus inornatus) běžel, ale červenky pořád nikde. Blížila se osmá hodina, když se začali ozývat drozdi - a pak i červenky. Začalo to - přijelo metro! Najednou lítalo ve světle až 50 ptáků. Vzduch se začal hýbat. Sítě se začaly plnit. Vytahovali jsme jednoho ptáka za druhým. Jakmile jsme síť vymotali, už byla zase plná. Do toho všeho neustále přeletovali sluky, drozdi, špačci, skřivani a občas i bekasiny. Od této chvíle jsme byli v jednom kole a brzy jsem se i já dostal do správného tempa. Byly už dvě hodiny, ptáci pořád lítali ve velkém počtu. Zrovnajsem vymotával ze sítě další červenku, když na mě zavolal Martin, že mám v pytlíku na okně v chatě inornata na vyfocení. Ha, ha, ha, to je dobrej vtip, nevěřil jsem mu a vymotával jsem dál. Zanedlouho jsem šel zanést plný pytlík do chaty a trochu si odpočinout. Sedl jsem si a chystal se něco zakousnout. V chatě viselo několik pytlíků, z každého se ozývalo kde jaké písknutí. Ale to, co jsem v jeden moment uslyšel, jsem ještě nikdy před tím neslyšel. Podíval jsem se za neznámým písknutím, které Sluka lesní se ozvalo z pytlíku na okně. Vstal jsem, abych zjistil, kdo se skrývá v pytlíku. Tak

6 opravdu - budníček pruhohlavý (Phylloscopus inornatus), druh, který hnízdí na Sibiři a k nám přiletí opravdu jen velmi vzácně. V tu ránu jsem zapomněl na všechnu únavu. S nadšením jsem si ho prohlédl a udělal jsem několik cenných fotek. Okolo třetí hodiny ráno se tah uklidnil a my si mohli konečně od vytahování ptáků odpočinout, i když kroužkování pokračovalo dál. Za celou noc byli okroužkováni 3 kalousi ušatí, 12 sluk, červenek, 22 skřivanů polních, 50 drozdů zpěvných a mnoho dalších! Odhadem protáhlo přes sedlo minimálně 50 sluk. Nicméně největší hvězdou noci, nejenom pro mě, se bezpochyby stal budníček pruhohlavý. Literatura: Vavřík M. a Zicha F. 2011: První dva roky odchytů na Červenohorském sedle. Zprávy Moravského ornitologického spolku 69; NEJMODERNĚJŠÍ PTAČÍ BUDKA Lidé mají neustále nové nápady, jak vylepšit to či ono, jak si ulehčit práci nebo zkrátka něco nového vymyslet. A tahleta vlastnost se nevyhýbá ani ornitologům. Není to tak dávno, co se na trhu objevila moderní ptačí budka. A jaká? Místo jednoho vletového otvoru jsou tam dva! Důvod by měl být snadný do budky se dostává více světla, hnízdo je nižší a mláďata šťastnější. Znáte to přísloví kam nemůže doktor, musí slunce. A žádný lékař se třícentimetrovým otvorem neprotáhne. A právě jeden takový lékař stromů si chtěl ulehčit svou práci. Poslouchejte dobře, jak to udělal! Příroda není vůbec zaostalá a i pták může mít v hlavě nápad, který nedlouho před ním vymysleli lidé. Jeden strakapoud žijící nedaleko jedné Moravské vesničky se jménem Posluchov, se zřejmě nechal inspirovat supermoderními ptačími byty. Jednoduše, normální dřevěný sýkorník podrobil úpravě a výsledek byl jednoznačný ptačí budka se dvěma pravidelnými otvory. Ovšem, nápad nebyl tak úplně domyšlen a otvory pod sebou, se sýkorkám příliš nelíbili, neboť budka nebyla osídlená. A strakapoud? Ten měl k dobývání zřejmě úplně jiný záměr, než přinášet světlo ptačím písklatům Výsledek práce strakapouda, který upravoval budku.

7 KAM ZA PTÁKY MRAZIVÁ POHOŘÍ Je konec ledna, krajina spí pod vrstvou sněhu a fouká ostrý štiplavý vítr. Počasí, že by psa nevyhnal a přesto přemýšlíte, kam vyrazit za ptáky, neboť sledovat hemžení na krmítku vás už nudí? Nechce se vám ani postávat u nezamrzlé pískovny a prohlížet hladinu plnou kachen? Zkuste něco úplně jiného! Sbalte si batoh a vyrazte do kopců, ať už jsou to Jeseníky, Beskydy, Šumava či Krkonoše. Asi si teď říkáte, že jsem se zbláznila co chcete hledat v mrtvém lese? Zkuste se na chvíli uprostřed chůze zastavit, uslyšíte jemné pípání a za chvíli se vám budou na dosah proplétat větvičkami drobní ptáci sýkorky, králíčci A věřte mi, bude to úplně něco jiného než na krmítku. Právě tady, uprostřed zasněžené pustiny, možná pochopíte, co je to boj o přežití, a třeba vám bude i těchto drobečků líto. Tohle ale není to jediné, proč vyrazit do hor. Zkuste někdy zůstat v lese po setmění. Na konci zimy právě vrcholí soví tok. A tak se můžete místo obyčejného birdwatchingu někde na hrázi, kde jezdí jedno auto za druhým, zaposlouchat do hlasů přírody. Ať už to bude pískání kulíška, bublání sýců či houkání puštíka, vždy má tahle atmosféra své kouzlo. A pokud budete mít štěstí, můžete narazit třeba i něco vzácnějšího, jako například puštíka bělavého. Navíc, pokud vyrazíte už ve dne, je dobré se dívat pod nohy. Sníh je totiž výborný materiál na otiskování stop. A kde jinde byste čekali procházejícího tetřeva či jeřábka, než v horách? U těchto lesních slepic se v předjaří dá výborně hledat i trus. A ještě několik rad na závěr. V horách bývá většinou zima, ale na rozdíl od několikahodinového stání u stativu se pohybujete neustále nahoru a dolů. Takže pocitově budete mnohem méně zmrzlí, než u běžného zimního pozorování, u rybníku. Ale i přesto se hodí mít teplé oblečení (které si můžete kdykoli vysvléct), popř. něco na zahřátí vnitřně (termosku s horkým čajem). V dnešní době je již upraveno mnoho běžkařských stezek, takže pro pohyb můžete použít i tuto vymoženost. Do hlubokého sněhu se vám mohou hodit sněžnice Pokud tedy máte chuť na chvíli zmizet z dosahu lidské civilizace, můžu doporučit právě hory. A jaký mám k psaní tohoto článku ještě důvod? Všechny informace o ptácích jsou velmi cenný materiál, a tak byť jediný záznam sov či lesních kurů se dá využít pro potřeby ochrany ptáků i prostředí. Proto jen důležité se o svá pozorování podělit (většina pohoří jsou ptačí oblasti, data mohou být zahrnuta do monitoringu). Ale pozor! Někteří horští ptáci (např. tetřev, jeřábek) jsou plaší a časté vyrušování jim může způsobit i smrt. Proto je, prosím, při své přítomnosti příliš nestresujte, chovejte se ohleduplně. Zasněžená krajina vždycky osloví srdce dobrodruha

8 PRO CHYTRÉ HLAVY Lámete si rádi hlavu? Pojďte si tedy s námi na chvíli zapřemýšlet! V rébusu se skrývá šest názvů našich zimních ptačích hostů. Obrázky a písmena vám snad napoví. KONTAKT Ó, ptáci o.ptaci@gmail.com AUTOŘI Autoři článků: Ondřej Belfín, Šimon Hrbek, Jiří Růžička, Kateřina Ševčíková Autoři fotografií: Ondřej Belfín, Jaroslav Marx, Kateřina Ševčíková UPOZORNĚNÍ! Všechna práva vyhrazena. Šíření fotografií a částí textu, bez předešlého souhlasu autorů, zakázáno. Redakce nezodpovídá za obsah ani za případné tiskové chyby či překlepy.

Letošní zážitky z odchytů na sedle

Letošní zážitky z odchytů na sedle Letošní zážitky z odchytů na sedle Odchyty na Červenohorském sedle se staly už dávno fenoménem a i nadále to dokazují. Již třetí ročník této kroužkovací akce přinesl mnoho dalších zajímavých poznatků o

Více

DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ X HUSA VELKÁ X HUSA BĚLOČELÁ X HUSA POLNÍ X HUSICE LIŠČÍ X HUSICE NILSKÁ X KACHNA DIVOKÁ

DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ X HUSA VELKÁ X HUSA BĚLOČELÁ X HUSA POLNÍ X HUSICE LIŠČÍ X HUSICE NILSKÁ X KACHNA DIVOKÁ DRUH HNÍZDĚNÍ TAH/ZIMOVÁNÍ Poznámky LABUŤ VELKÁ HUSA VELKÁ HUSA BĚLOČELÁ HUSA POLNÍ HUSICE LIŠČÍ HUSICE NILSKÁ KACHNA DIVOKÁ KOPŘIVKA OBECNÁ OSTRALKA ŠTÍHLÁ LŽIČÁK PESTRÝ HVÍZDÁK EURASIJSKÝ ČÍRKA OBECNÁ

Více

lov / sběr potravy lov / sběr potravy Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc lov / sběr potravy

lov / sběr potravy lov / sběr potravy Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc lov / sběr potravy Ornitologická pozorování 2015 1.1.2015 Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc sýkora koňadra 2 1.1.2015 Janské Lázně TU KH 50,6 15,8 Jiří Franc sýkora uhelníček 1 1.1.2015 Janské Lázně TU KH 50,6 15,8

Více

BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ 14. ČÍSLO - 4/2013. SOJKA OBECNÁ (Garrulus glandarius) možná na to svými hlasovými projevy příliš

BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ 14. ČÍSLO - 4/2013. SOJKA OBECNÁ (Garrulus glandarius) možná na to svými hlasovými projevy příliš BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ 14. ČÍSLO - 4/2013 SOJKA OBECNÁ (Garrulus glandarius) možná na to svými hlasovými projevy příliš nevypadá, ale patří mezi pěvce. A i když se vám může zdát, že pouze nepěkně

Více

25. Jak se stát ornitologem

25. Jak se stát ornitologem Pracovní list k seriálu Birdwatching 25. Jak se stát ornitologem Ahoj, já jsem rehek. Jestli vás ptáci začali bavit, právě jste se vydali na cestu. Moc rádi jsme byli u jejího začátku a přejeme vám na

Více

SOVY. Obecné informace. - masožravci - noční ptáci

SOVY. Obecné informace. - masožravci - noční ptáci - masožravci - noční ptáci - oči směřují dopředu, blízko u sebe, okolo očí tzv. závoj (= uspořádání peří) - hlavu otočí až o 270 o - zahnutý zobák - ostré drápy - vratiprst - lov za soumraku a v noci -

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2017 V roce 2017 bylo mapováno území a prováděny odchyty ve stejném rozsahu jako v předcházejících letech monitoringu. Metodika: Monitoring

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Pracovní list - leden 2016

Pracovní list - leden 2016 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list - leden 2016 Tým: 1. úkol: Kdo to je? Ke každému obrázku připište správné jméno (stačí rodové). Pak u každého ptáčka

Více

Pojďte s námi do přírody

Pojďte s námi do přírody Pojďte s námi do přírody závěrečná zpráva projektu Vojtěch Kodet prosinec 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pojďte s

Více

Přišla k nám zima. Poslední a nejstudenější měsíce v roce. Přináší sníh a někdy teploty klesají až pod bod mrazu. Sluníčko vidíme méně.

Přišla k nám zima. Poslední a nejstudenější měsíce v roce. Přináší sníh a někdy teploty klesají až pod bod mrazu. Sluníčko vidíme méně. Ahoj kamarádi, v rukou držíte zimní vydání časopisu Noviny skřítka Knihomílka. Vezměte si tužku a pastelky a rovnou se můžete pustit do prvních úkolů. Věřím, že se u nové pohádky pobavíte a u bajky zase

Více

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole Barbora vedl pastelky setmělým parkem. Obě viděly, že Barborovi tma vůbec nevadí a že všichni dobře dojdou k cíli. I Božence se zdála cesta s Barborou jednoduchá. Připomněla jí, jak s Máňou kreslily obrázky

Více

PTÁCI, ŘÁDY POZNÁVAČKA

PTÁCI, ŘÁDY POZNÁVAČKA VY_52_INOVACE_07_I.2.12_PTÁCI, ŘÁDY PTÁCI, ŘÁDY POZNÁVAČKA PROCVIČOVÁNÍ UČIVA ŘÁDY PTÁKŮ 7. TŘÍDA TETŘEV HLUŠEC HRABAVÍ KUR DOMÁCÍ KROCAN DOMÁCÍ KOROPTEV POLNÍ HOLUB DOMÁCÍ HRDLIČKA DIVOKÁ MĚKKOZOBÍ HRDLIČKA

Více

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací Stránka č. 1 z 5 Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací 10. září 2007 9:31 Jít a dívat se minimálně pět dní na lidskou civilizaci jenom shora! Tenhle nevšední zážitek si můžete dopřát,

Více

TEST PTÁCI III (správná je vždy pouze jedna odpověď, pokud není uvedeno jinak)

TEST PTÁCI III (správná je vždy pouze jedna odpověď, pokud není uvedeno jinak) TEST PTÁCI III (správná je vždy pouze jedna odpověď, pokud není uvedeno jinak) 1. Většina našich ptáků žije: a) na polích b) ve městech c) na loukách a pastvinách d) v lese 2. Zakroužkuj vhodné slovo:

Více

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016

MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016 MONITORING CHŘÁSTALA POLNÍHO (CREX CREX) ZÁPADNÍ ČÁST ŠUMAVY 2016 Úvod: Monitoring početnosti volajících samců chřástala polního čeleď (Rallidae). je pokračováním dlouholetého sledování populační dynamiky

Více

Pátek, 27. září Workshop Akustický monitoring. Workshop Akustický monitoring

Pátek, 27. září Workshop Akustický monitoring. Workshop Akustický monitoring PROGRAM Pátek, 27. září 2019 od 10:00 Otevření registrace Předsálí budovy C PřF JU 12:00 13:40 Workshop Akustický monitoring PřF JU, budova C, místnost C1 předsedající Jan Havlíček 12:00 13:40 Hertl I.

Více

Kos černý velikost 25 cm. Drozd zpěvný velikost 23 cm

Kos černý velikost 25 cm. Drozd zpěvný velikost 23 cm Kos černý velikost 25 cm Drozd zpěvný velikost 23 cm Za ranního šera přináší kos hvízdavě flétnový zpěv, který je velmi bohatý na motivy. Pokud je kos vyrušen, vydává (varuje) velmi pronikavým,, tix tix.

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ 14. ČÍSLO 4/2013

BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ 14. ČÍSLO 4/2013 BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ Už je to zase tady za nedlouho končí kalendářní rok a začíná nový. Koukám se do potemnělé ulice na poletující krupky sněhu a opět se nemůžu zbavit pocitu, že nový rok nezačne.

Více

PRACOVNÍ LISTY K PRAKTICKÝM CVIČENÍM Z BIOLOGIE ZVÍŘAT

PRACOVNÍ LISTY K PRAKTICKÝM CVIČENÍM Z BIOLOGIE ZVÍŘAT VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO FAKULTA VETERINÁRNÍ HYGIENY A EKOLOGIE Ústav biologie a chorob volně žijících zvířat PRACOVNÍ LISTY K PRAKTICKÝM CVIČENÍM Z BIOLOGIE ZVÍŘAT 4. část ptáci 2018

Více

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě

Habermaaß-hra 5591. Velká vkládačka Na farmě CZ Habermaaß-hra 5591 Velká vkládačka Na farmě Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Rád/a si hraješ s matematikou?

Rád/a si hraješ s matematikou? 3.ročník 2014/2015 2. série 1 Úvod Školní rok 2014/2015 Rád/a si hraješ s matematikou? Rád/a zkoumáš nové myšlenky a postupy? Pak právě pro tebe jsou tu Korespondenční-Matematické Rébusy, zbrusunový korespondenční

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK

Investice. Co letos plánují skiareály. Metro rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK Investice. Co letos plánují skiareály Metro - 11.4.2017 rubrika: Finance - strana: 10 - autor: ČTK 5 Na české hory dorazilo v zimě o pětinu víc lyžařů než v předchozí sezoně ČRo Radiožurnál - 10.4.2017

Více

Parhelium. Speciál diamantový prach. Leden 2006 H.O.P.

Parhelium. Speciál diamantový prach. Leden 2006 H.O.P. Parhelium Speciál diamantový prach Leden 2006 H.O.P. 9.1.2006 Colfosco, Itálie Místo - Itálie, Colfosco. Fotoaparát - canon pw a40 Doba pozorování jevů - 50 minut Pozorované jevy Malé halo, Velké halo,

Více

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes)

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes) 1 vrubozobí (Anseriformes) husa polní čínská husa husa velká kachna divoká pižmovka polák velký čírka modrá čírka obecná polák chocholačka Schématicky zakreslete detail zobáku a nohu kachny. Určete pohlaví

Více

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 1 Život v Yellowstonu má svá specifika. Něco jsme čekali, něco vůbec. Pojďme se společně podívat na zajímavosti ze

Více

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce.

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce. Šprdzpravodaj Sdružení dìtí a mládeže pro volný èas, pøírodu a recesi Interní nepravidelník sdružení Vychází jednou za uherský mìsíc Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 Nikdo neví, kam se jede Cyklistický jídelníèek

Více

A I K Ptačí budky. 1. Skulina ve stromě, ve které hnízdí ptáci. 2. Rod drobných pěvců, kteří často hnízdí v budkách

A I K Ptačí budky. 1. Skulina ve stromě, ve které hnízdí ptáci. 2. Rod drobných pěvců, kteří často hnízdí v budkách Pracovní list k seriálu Birdwatching 13. Ptačí budky A. Hřebenovka Pro zahřátí si dáme jednu hřebenovku. Doplněním správných odpovědí do sloupečků získáte v červeném řádku tajenku, ve které se dozvíte

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Pracovní list č. 4 Pozorování rostlin a živočichů v okolí vody

Pracovní list č. 4 Pozorování rostlin a živočichů v okolí vody Pracovní list č. 4 Pozorování rostlin a živočichů v okolí vody Úkol 1: Místo: Doba: Pomůcky: Postup: Úkol 2: Úkol 3: Pozoruj a zapiš všechno co se děje v okolí rybníků rybníky Budkovan a Vrbový ryb. 30

Více

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek.

Jméno: Vylušti slovo napsané morseovkou a napiš ho na volný řádek. č. 9 název Ptáci anotace V pracovních listech žáci poznávají ptáky, charakterizují hlavní druhy a poznávají zástupce. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního

Více

PTÁCI zástupci. 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci

PTÁCI zástupci. 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci PTÁCI zástupci 1. Běžci 2. Tučňáci 3. Brodiví 4. Vrubozobí 5. Potápky 6. Veslonozí 7. Dravci Běžci zakrnělá křídla (nelétají) prapory obrysových per nedrží pohromadě na vejcích často sedí Pštros dvouprstý

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000847/2015/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 Již po 49. se letos konala v Bedřichově Jizerská 50. Bohužel bylo málo sněhu a musela být uzpůsobena speciální 4km trať, lépe řečeno okruh, který byl zasněžován a

Více

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci,

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, Sovy jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, hmyzem a jinými druhy ptáků, některé, např. ketupy,

Více

Ahoj kluci a holky, jestliže jste se pustili do tení tohoto p hu, tak vás asi zajímá, jak pokra ovala ta neš astná cesta Tomáše a Jirky.

Ahoj kluci a holky, jestliže jste se pustili do tení tohoto p hu, tak vás asi zajímá, jak pokra ovala ta neš astná cesta Tomáše a Jirky. Ahoj kluci a holky, jestliže jste se pustili do čtení tohoto příběhu, tak vás asi zajímá, jak pokračovala ta nešťastná cesta Tomáše a Jirky. No, řekl bych vám: Ani se neptejte, ale protože jsem vám to

Více

Media Monitoring. Obsah listopadu 2018

Media Monitoring. Obsah listopadu 2018 Media Monitoring 9. 16. listopadu 2018 Obsah Sněžná děla bez munice... 2 Pec přijde o obří investici v lyžařských areálech... 3 Nedostatek deště netrápí jen zemědělce... 4 Náhradní zdroje vody pro zasněžování...

Více

Předem nezbývá nic jiného, než poděkovat vedení našeho SC, že mi a mým kamarádům tento výjezd umožnili a zprostředkovali nám lupeny.

Předem nezbývá nic jiného, než poděkovat vedení našeho SC, že mi a mým kamarádům tento výjezd umožnili a zprostředkovali nám lupeny. Předem nezbývá nic jiného, než poděkovat vedení našeho SC, že mi a mým kamarádům tento výjezd umožnili a zprostředkovali nám lupeny. Děkuju :-) Už je tomu asi 5 let co jsem začal snít tenhle sen. Kdysi

Více

LES OD KOŘENŮ NAD KORUNY. Pro nejmenší. Les od kořenů nad koruny pro nejmenší l 1

LES OD KOŘENŮ NAD KORUNY. Pro nejmenší. Les od kořenů nad koruny pro nejmenší l 1 LES OD KOŘENŮ NAD KORUNY Pro nejmenší Les od kořenů nad koruny pro nejmenší l 1 Správa Krkonošského národního parku se snaží pěstovat pěkné lesy. Okolo Stezky korunami stromů Krkonoše je takový pěkný les.

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 2010 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Kdo jsme? Jsme nezisková organizace. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí s činností oddílu mladých ochránců

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Zajímavá krása v orchidejích Co napsat na závěr Užitečné odkazy... Chyba! Záložka není definována.

Zajímavá krása v orchidejích Co napsat na závěr Užitečné odkazy... Chyba! Záložka není definována. Obsah Úvodem... 5 Z jarních procházek... 6 Teď pro změnu něco ze zahrádek... 27 A teď se zkuste zaměřit na odstíny barvy žluté... 35 A když přijdete do hor a uvidíte hořce... 41 A spousta dalších květů

Více

Ptáci vázaní na lesní prostředí a stromové porosty ( lesní ptáci )

Ptáci vázaní na lesní prostředí a stromové porosty ( lesní ptáci ) PTÁCI (Aves) Cíl: - získání dovedností determinace našich druhů ptáků - rozvinutí pozorovacích schopností pro rozlišení determinačních znaků - utřídění bionomických poznatků typických pro jednotlivé druhy

Více

Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013

Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013 Výsledky činnosti patronátní skupiny IBA Beskydy v roce 2013 Významné ptačí území IBA Beskydy byla zřízena zejména pro horské druhy ptáků a na tomto území byly vyhlášeny 2 ptačí oblasti: Ptačí oblast Beskydy

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Přírodní památka Modřanská rokle

Přírodní památka Modřanská rokle Přírodní památka Modřanská rokle Rozhodnutí kam se vydat s turisty seniory na výlet v závěru dvou zářijových týdnů extrémních veder snad ani jinou možnost nemělo. Zalesněné území kde svůj údolní profil

Více

foto: ing. Libor Dostál

foto: ing. Libor Dostál Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Eva Vavřinová Názevmateriálu: VY_32_INOVACE_15 _ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA_Chránění ptáci Číslo projektu:

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni NEWSLETTER ÚNOR 2017 Leden byl v tomto roce skutečně měsíc plný ledu. Děti si toto počasí užívaly a bylo krásné pozorovat je, jak najednou zapomněly na únavu a zimu. Běhaly, bobovaly, během chvíle měly

Více

SOKOLÍCI. Kroužek mladých myslivců a ochránců přírody při MS Hrouda Zdice

SOKOLÍCI. Kroužek mladých myslivců a ochránců přírody při MS Hrouda Zdice SOKOLÍCI Kroužek mladých myslivců a ochránců přírody při MS Hrouda Zdice Návštěva pozorovacího srubu volně žijící zvěře v NP Šumava Na návštěvě v NP Šumava lovecká chata, kde jsme bydleli a rybí líheň

Více

Ptáci a letouni ve Strakonicích a jejich soužití s lidmi

Ptáci a letouni ve Strakonicích a jejich soužití s lidmi Ptáci a letouni ve Strakonicích a jejich soužití s lidmi (z pozice stavebních úprav objektů) Seznámení s kritickými místy střetu ptactva a netopýrů s lidmi v sídelních i nesídelních lokalitách ve městě

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Stanice pro zraněné a handicapované živočichy

Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Český svaz ochránců přírody Základní organizace 09/07, Pátek 56, 290 01 Poděbrady Výroční zpráva 2005 Stanice pro zraněné a handicapované živočichy Kontakt: Luboš Vaněk, Jitka Kupecká, Simona Rendlová,

Více

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes)

strunatci Chordata: obratlovci Vertebrata ptáci - Aves vrubozobí (Anseriformes) 71 vrubozobí (Anseriformes) husa polní čínská husa husa velká kachna divoká pižmovka polák velký čírka modrá čírka obecná polák chocholačka Schématicky zakreslete detail zobáku a nohu kachny. Určete pohlaví

Více

Téma: PTAČÍ OBLAST LABSKÝCH PÍSKOVCŮ

Téma: PTAČÍ OBLAST LABSKÝCH PÍSKOVCŮ 14. ročník vědomostní soutěže ZA POZNÁNÍM ČESKOSASKÉHO ŠVÝCARSKA Téma: PTAČÍ OBLAST LABSKÝCH PÍSKOVCŮ Vyzkoušejte si své znalosti v našem 14. ročníku vědomostní soutěže Za poznáním Českosaského Švýcarska,

Více

Setkání mladých ve Strašíně

Setkání mladých ve Strašíně Setkání mladých ve Strašíně Klasická setkání leopardů, jejich majitelů a chovatelů, které pořádáme od r. 2004, se konala ve Strašíně již několikrát. Lesní hotel v Laznech je příhodné místo, i když poslední

Více

Máme únor, a tak. Orgie.

Máme únor, a tak. Orgie. 50 FOTOVIDEO ÚNOR 2015 PRAXE / Máme únor, a tak Orgie. PETR JAN JURAČKA www.juracka.eu juracka@natur.cuni.cz www.facebook.com/petrjanjuracka Ne, nebudu se na ty fotky koukat. Zaplatit si zájezd do Afriky,

Více

Obsah. Láďův deníček 1

Obsah. Láďův deníček 1 LÁĎŮV DENÍČEK 1 2013 Obsah Úvod... 3 30. července 2013... 4 8. srpna... 6 1. září... 7 12. září... 9 5. října... 11 14. října... 12 25. října... 14 31. října... 15 30. listopadu... 17 5. prosince... 19

Více

Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA. Grada Publishing

Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA. Grada Publishing Elle a Anně Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA Grada Publishing Tato publikace vychází za podpory firem Martin Patřičný VŠECKY KRÁSY DŘEVA TIRÁŽ TIŠTĚNÉ PUBLIKACE: Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu

Více

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách 9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách Také v pořadí již třetí deníček v letošním roce začnu trochu netradičně. Přikládám

Více

Shrnutí ornitologických výzkumů v Tovačově za 1. pololetí 2010 Zpracoval Jiří Šírek

Shrnutí ornitologických výzkumů v Tovačově za 1. pololetí 2010 Zpracoval Jiří Šírek Shrnutí ornitologických výzkumů v Tovačově za 1. pololetí 2010 Zpracoval Jiří Šírek V následujícím shrnutí navazuji na články týkající se pozorování ptáků v Tovačově a zveřejňované v letech 2008 a 2009

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti dle Smlouvy OSKOL/FRM/000602/2013/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ

BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ BURHINUS Ó, PTAČÍ ZPRAVODAJ Babí léto všude rozhazuje dlouhé provazy pavoučích sítí. Ležím v odpoledním slunci na rozehřáté stráni, a jak tak poslouchám zpěv budníčků, ani se mi nechce věřit, že už začíná

Více

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků 1/11 5.2.02.15 Ptačí obři a trpaslíci běžci Afrika, J. Amerika, Asie, mohutné tělo, dlouhý krk, malá hlava s plochým zobákem, křídla zakrnělá nelétají, silné nohy rychlý běh, nemá vyvinutý hřeben, prapor

Více

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km

1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 1 (AT) Heidenreichstein - Litschau 13,1 km 12 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 Heidenreichstein, Tagesstätte Zuversicht 0,1 0,1 Heidenreichstein, Güterweg Altmanns 1,4 1,3 Altmanns, Altmannser

Více

Pozornì se rozhlédnìte kolem sebe. Ve tøech vìtách popište, jak to tu vypadá.

Pozornì se rozhlédnìte kolem sebe. Ve tøech vìtách popište, jak to tu vypadá. PR Podhrázský rybník 6. - 7. tøída Ahoj, jmenuji se Zobáèek a chtìl bych vás seznámit s touto nádhernou lokalitou Pøírodní rezervací Podhrázský rybník. Pojïme se na ni spolu podívat trochu blíž. 1 Nejdøív

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

50 8'18.77"N 15 6'25.49"E. GPS poloha:

50 8'18.77N 15 6'25.49E. GPS poloha: Park Poděbradská obora 50 8'18.77"N 15 6'25.49"E Poděbradská obora se nachází na levém břehu řeky Labe, jižně od čtvrti Poděbrad, zvané Polabec a severně od Pražské silnice. Na její východní straně začíná

Více

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách'

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' Stránka č. 1 z 6 Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' 15. srpna 2007 Východní část Slovenského Rudohoří, které se táhne v délce téměř 200 km od Zvolena po Košice, nese název

Více

MONITOR listopad 2014

MONITOR listopad 2014 MONITOR listopad 2014 Ahoj Hanačáci! Máme tu další měsíc, tentokrát už tuplovaně podzimní listopad. Milovníci žlutých, červených a hnědých barev teď můžou chodit po světě s úsměvem na rtech a koukat na

Více

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas 12. ledna 2015 Michal Hruška, pro idnes.cz Maroko není jen poušť a oceán. Městečko Tafraoute, uhnízděné v nádherném, klidném údolí Ameln, je

Více

Postup Cíle sčítání: Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: 1. Metoda mapování hnízdních okrsků

Postup Cíle sčítání: Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: 1. Metoda mapování hnízdních okrsků Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: Metoda mapování hnízdních okrsků Liniové metody Bodové metody Metody přímého vyhledávání hnízd Metoda eodazpětných odchytů ů Jana Svobodová, AMPS 1. Metoda

Více

Tanfest V městském divadle v Jaroměři se odehrál 10. ročník. od různých flashů, základních a uměleckých škol. Zvukaře dělal pan.

Tanfest V městském divadle v Jaroměři se odehrál 10. ročník. od různých flashů, základních a uměleckých škol. Zvukaře dělal pan. Září 2015 Tento měsíc se odehrála spousta událostí. Naše nová redakce vám poskytne čtyři. A to: Tanfest, ukázku dravců od Seiferos, rozhovor s žáky z první třídy a ze soutěže Oživlé pařezy. Nebude chybět

Více

Tradiční podzimní zájezd do Tater

Tradiční podzimní zájezd do Tater Tradiční podzimní zájezd do Tater 28.-30.9.2007 vedoucí: Jenda Schulz Jako každoročně jsme jeli na konci září do Tater, letos do Vysokých s ubytováním v penzionu Erika v Tatranské Lesné. 1. den byla plánovaná

Více

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu...

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu... 1. Hrajeme spolu tu partii podivnou zase, bez figurek na šachovnici žlutohnědé, bez vnímání prostoru v prázdném čase, červenají při ní tváře pře tím tak bledé... Nehrajeme na remízu, ale na vyhrání, jen

Více

Víte, že? Orel skalní. Ptáci

Víte, že? Orel skalní. Ptáci Orel skalní Délka těla: 80 až 95 cm Rozpětí křídel: 195 až 230 cm Orel skalní patří k největším ptákům dravcům vůbec. Nejčastěji ho můžete zahlédnout letícího. Orel představuje velmi elegantního letce,

Více

Náš Zlukov. Číslo 5/2011 ročník I

Náš Zlukov. Číslo 5/2011 ročník I DVOUMĚSÍČNÍK PRO ZLUKOVSKÉ OBČANY Náš Zlukov Číslo 5/2011 ročník I Zdarma Vážení spoluobčané, pomalu opadaly zbytky podzimního listí a příroda jakoby ztratila barvy a hlasy. Vše se obléklo do tonů šedé

Více

Ceník výrobků

Ceník výrobků WWW.POMAHAMPRIRODE.CZ Ceník výrobků Obsah Obsah... 1 SÝKORNÍKY A BUDKY PRO DROBNÉ PĚVCE... 4 Sýkorník základní... 4 Sýkorník s lávkou... 4 Sýkorník s vnějším tunýlkem... 4 Sýkorník podle Henzeho... 5 Uhelníčkovník...

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9.

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

PRACOVNÍ LIST - zoologie PŘÍRODOVĚDNÝ ZÁKLAD Sovy, pěvci, dravci

PRACOVNÍ LIST - zoologie PŘÍRODOVĚDNÝ ZÁKLAD Sovy, pěvci, dravci VY_32_INOVACE_PZA_B_228 PRACOVNÍ LIST - zoologie PŘÍRODOVĚDNÝ ZÁKLAD Sovy, pěvci, dravci Mgr. Radka Mlázovská Období vytvoření: leden 2014 Ročník: 2. ročník Tematická oblast: PZA - biologie Předmět: pracovní

Více

ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase.

ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase. ZMĚNY NEŽIVÉ PŘÍRODY Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se změnami neživé přírody v prostoru a čase. Pohyby Země Země vykonává tyto pohyby: otáčí se kolem své

Více

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto.

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Říkanka, kterou si pamatujeme my trochu starší. Ale nic naplat, škola opravdu volá. V měsíci lednu šli všichni

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Následovala malá chvíle ticha. Pak ze mě vypadlo: Sáro? Kdy má vlastně Libor přijít? Za 10 minut, řekla Sára. Čekání na Libora jsme si krátily tím, že jsme probíraly takové typické holčičí věci. Najednou

Více

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX Grizzly na dosah Jsou oprávněně považováni za krále severu. Majestátní, neoblomní, ale také tolerantní, pokud je zbytečně neprovokujete. A když se poštěstí, dostanete se k nim téměř na délku paže. 2 KOKTEJL

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE LLM STOPAŘI ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE LLM STOPAŘI ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE LLM STOPAŘI ZA ROK 2017 Údaje o kmeni Kmen byl založen dne: 8.2. 2011 Číslo kmene: 615 IČ: 22902074 DIČ: CZ22902074 Lokalita: Jihomoravský kraj, Brno-venkov Struktura kmene Náčelník:

Více

Ferraty v okolí Hallstattu

Ferraty v okolí Hallstattu Ferraty v okolí Hallstattu pá 12.6.2015 ne 14.6.2015 Zdravím všechny sportovně založené milovníky hor a zájemce o vyzkoušení této návykové sportovní aktivity. Na následujících stránkách najdete pár základních

Více

Slovo šerifa. Batoh na jednodenní akce

Slovo šerifa. Batoh na jednodenní akce Slovo šerifa Ahoj Kamarádi.. Tak Vás po delší době opět vítám u našeho oddílového časopisu. Nějak se mě nedařilo vám ještě před vánoci předat druhé číslo, proto dnes vychází dvojčíslí. Více stránek, více

Více