Vodárenská biologie. Organismy během procesu úpravy vody, v pitných vodách a v distribučních sítích

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vodárenská biologie. Organismy během procesu úpravy vody, v pitných vodách a v distribučních sítích"

Transkript

1 Vodárenská biologie Organismy během procesu úpravy vody, v pitných vodách a v distribučních sítích

2 Význam biologie ve vodohospodářské praxi Význam pro technologa monitoring zdroj technologická ÚV linka distribuce VDJ Koncepce komplexního biologického posuzování (MBi, HBi, metody odběru a screeningové metody) Biologická stabilita pitné vody, degradace jakosti vody ve VDJ Riziková analýza (HACCP) Zdroje surové vody (typy) Technologie úpravy vody Hygienické zabezpečení Distribuce Akumulace

3 Systém zásobování pitnou vodou rizikové body Surová voda (zásoby, zdroje) Úprava vody (technologie) Distribuční síť VODOJEMY Spotřebitel (domovní rozvody, kohoutek) Cíl: Bezpečná a nezávadná pitná voda těšící se důvěře spotřebitelů. Nástroj: Zpracování plánů, které zajistí bezpečné zásobování pitnou vodou. Ověření a kontrola: Hodnocení kvality pitné vody a její prověřování (fyz., chem., biol.).

4 Bezpečná pitná voda Priorita vodárenství: Zajištění kvalitní a nezávadné pitné vody v celém systému zásobování pitnou vodou. 1. Zabránění kontaminace zdrojů vody. 2. Vhodná a účinná technologie úpravy vody. 3. Účinná dezinfekce v celém systému distribuce. 4. Zabránění sekundární kontaminace v průběhu akumulace a distribuce. 5. Provoz a údržba sítí (materiály, manipulace, odkalování). 6. Použití vhodných materiálů v systému (pro styk s vodou). Distribuční síť = kontinuum (zdroje vody - technologické uspořádání vodárenské linky - stav sítě - vodojemy).

5 Zdroje surové vody Zákon č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů a jeho prováděcí Vyhláška č. 428/2001 Sb. nahrazená č. 515/2006 Sb. - povrchové vody odebírané pro úpravu na vodu pitnou dělí do 4 kategorie upravitelnosti typ organismů a počet (určuje technologii úpravy). Biologie = prvotní indikace vodárenských procesů a stavu objektů (zastoupení, početnost, stav morfologie, ekologie volná voda, nárosty a výživa).

6 Hodnocení jakosti zdroje surové vody z hydrobiologického hlediska Hydrobiologický průzkum zdroje včetně povodí, zmapování bodových a plošných zdrojů eutrofizace (mikroskopické rozbory, saprobní index, testy toxicity a trofie) Prognóza vývoje jakosti vody ve zdroji Doplnění výsledků sledování o historické údaje (5 a více let) Zařazení pravidelně se vyskytujících organismů do kategorií odstranitelnosti Zařazení zdroje do kategorie dle Vyhlášky č. 515/2006 Sb. Zpracování návrhu optimální technologie úpravy vody (modifikace dle roční sukcese druhů) Sledování nádrže v podélném profilu (stratifikace)

7 A D B E C Kategorie organismů dle upravitelnosti

8 Kategorie organismů dle upravitelnosti příklady zástupců

9 Organoleptické závady - fytoplankton Skupina organismů Rod sinic a řas Druh pachu, když je výskyt řasy Pachuť mírný hojný Sinice Anabaena travnatý, plísňovitý hnilobný - Aphanizomenon řeřichovitý hnilobný nasládlá Oscillatoria travnatý kořenovitý - Obrněnky Ceratium rybí hnilobný nahořklá Peridinium okurkovitý rybí - Skrytěnky Cryptomonas fialkový fialkový nasládlá Zlativky Dinobryon fialkový rybí - Synura okurkovitý, kořenitý, po rybí nahořklá melounu Rozsivky Asterionella muškátový, kořenitý rybí - Melosira muškátový plísňovitý - Stephanodiscus muškátový rybí - Synedra travnatý plísňovitý -

10 Přívodní potrubí Předúprava: česle, síta Nežádoucí organismy: železité a manganové bakterie, mechovky a sladkovodní houby, měkkýši Dreissensia, korýši Cyclops, strunovci, larvy chrostíků, apod.

11 Technologické provozy - Pomalá písková filtrace - Písková filtrace - Koagulace, flokulace Oživení surové vody a následná úprava: org./ml úprava bez potíží, org./ml ucpávání filtrů, org./ml organoleptické závady, a více org./ml havarijní situace

12 Pomalá (biologická) filtrace Analogie procesů probíhajících v přírodě Písková filtrační vrstva - biologická blána (metabolická aktivita) x klasická filtrace Přítomnost rozpuštěného kyslíku v přitékající vodě, světlo - charakter biologické blány Zachycuje bioseston a abioseston a příznivě působí na organoleptické vlastnosti vody

13 Koagulace, flokulace Chemické srážení - vyvločkování a tvorba vloček (elektrochemický proces, zeta-potenciál) Velikostní kategorie vloček, jejich tvar, charakter zachycených mikroorganismů (obaly, sliz, kategorie koagulovatelnost) Separace vytvořených vloček: sedimentace (usazovací nádrže), čiření (čiřiče, vločkový mrak), flotace (flotační nádrže) Sledování stěn nádrží (biofilmy, nárosty, odkalování) TNV Mikroskopické posuzování separační účinnosti vodárenské biologie (laboratorní koagulační, modelové a provozní zkoušky)

14 Čiřiče

15 Odběrná místa, koagulační zkoušky Přelivné hrany čiřičů

16 Písková rychlofiltrace podzemní vody (první stupeň separace), u eutrofizovaných vod po následné koagulaci a separaci Pracovní filtrační cykly: praní - vzduch a voda, zafiltrování, filtrační fáze, zanesení filtru a praní filtru

17 Problematika trysek Mechovky v tryskách

18 Hala filtrace (světlo, teplo) Špatně fungující filtry

19 Potřeba pitné vody - zajištění kvality Dezinfekční účinek závisí na mnoha faktorech (typ mikroorganismu, prostředek, teplota, ph, redox, celkové minerální složení). Obecná citlivost mikroorganismů vůči chemické dezinfekci: Cysty protozoí > spory bakterií, plísní > mykobakterie > viry, mikromycety > bakterie (u vegetativních forem bakterií jsou koky odolnější než tyčinky, G + tyčinky odolnější než G - tyčinky) HOCl (%) CT dávka požadavek chloru T ph ClO - (%) Srovnání dezinfekčního účinku chemických prostředků: O 3 > ClO 2 > anorg. vázaný chlor > chloramin

20 Vodojemy (akumulace) Vodojemy (věžové a zemní) slouží k akumulaci pitné vody Závady: biofilm, nárosty, úsady, biologická stabilita pitné vody, hydrobiologický rozbor ČSN a 13 Závady stavebně technické povahy: Nevhodné konstrukční a stavební uspořádání objektu. Nevhodně uspořádaný prostor s akumulačními nádržemi. Neoddělené prostory akumulační od manipulačních. Nepoučený personál.

21 Žebřík zakončený u kalové jímky s odpadem. Přívod vody vpravo od žebříku nahoře, vlevo bezpečnostní přeliv. Nevhodné uspořádání Nádrž vodojemu. Příklad přítokové potrubí ukončeného u protilehlé stany, než je odběrné potrubí.

22 Věžové vodojemy:

23 Zemní vodojemy: Okolí

24 Zemní vodojemy: Strop akumulační nádrže Dešťový svod

25 Zemní vodojemy: Manipulační prostor

26 Zemní vodojemy: Vstupy do akumulační nádrže

27 Zemní vodojemy: Větrání

28 Biologické nálezy v nezajištěných objektech

29 Hodnocení stavu vodojemů Technické doporučení I-D-48 z roku 2008 Typ vodojemu s cílem postihnout vlivy měnící kvalitu distribuované pitné vody v závislosti na době zdržení ve vodojemech a distribuční síti, nikoliv však na přítomné biofilmy a další případná rizika. 02/2011 nová ČSN Zásadní pro provoz nutnost řešení vzdušné kontaminace. Provoz a údržba objektu. Rekonstrukce a výměna nevyhovujících prvků za vhodnější.

30 Stavebně-technický popis objektu (2 VDJ) Střecha (strop) akumulace s vegetací. Detail větracího průduchu umístěný přímo v zatravněném terénu, bez ošetření, není kryté a chráněné před vnikem většího hmyzu a partikulí. Akumulace podzemní vody po úpravě (provozovatelem je obec)

31 Manipulační a akumulační prostor VDJ ze 30. let 20.st. Otvor ve stěně pouze síťka Větrací otvor ve stěně nekrytý ničím. Umožňuje průnik organismů a částic do objektu akumulace vody. Detail přístupu do komory vodojemu, charakter stavu armatur, přítokové, odtokového potrubí, přepadu, stav stěn akumulace s železitými nárosty.

32 Manipulační a akumulační prostor VDJ z roku 2002 Nevhodné okno, nezajištěný větrací průduch, kontaminace. Akumulace - nevhodné krytí nárosty, biofilmy.

33 Diskuse k auditu Jak se tyto závady stavebně-technické povahy a závady nevhodné údržby objektů projeví na biologických nálezech? Nálezy Nálezy K čemu je dezinfekce a hygienické zabezpečení původně kvalitního zdroje podzemní vody v akumulacích bio-voda (RLU >500, kontaminace).

34 Stavební uspořádání a konstrukce: Vstupy do akumulací z terénu Vhodně řešený obsyp. Dešťový svod nad akumulacemi. Netěsné a nevhodné krytí poklopy.

35 Stavební uspořádání a konstrukce: Vstupy do akumulací z m.prostoru? Nálezy běžné Nálezy k zamyšlení

36 Stavební uspořádání a konstrukce: Vstupy do akumulací z m.prostoru Utěsnění dveří. Odolnější materiál.? Výměna skel za plast.

37 Stavební uspořádání a konstrukce: Vstupy do akumulací Podlaha a krytí? Podlahy: Povrchová úprava bezprašná. Ideální případ řešení.

38 Stavební uspořádání a konstrukce: Vybavení akumulací Výměna za vhodnější materiál.

39 Stavební uspořádání a konstrukce: Větrání? Větrací průduchy nevhodně umístěné, nekryté. Osazení filtračních jednotek, geotextilií, apod.?

40 Sekundární kontaminace vzduchem: Řešení Pyl borovice Pyl břízy Konidie mikromycety Specifikace viz ČSN spady

41 Stavební uspořádání a konstrukce: Okna Doporučení: Okna nevbudovávat. Luxfery jsou nevhodné. Nově rekonstruovaný objekt. Do oken osadit fólie.? (Minima propustnosti zvolených fólií musí ležet v oblasti nm a 660 nm.)

42 Nárosty na stěnách: sinice, řasy, mikromycety Návrh: Aplikace nátěrů, silikátové a silikonové, obsah ftalocyaninů (fotokatalytická aktivita)

43 Rok 2010 Květen 2012 Zdařilá rekonstrukce objektu.. Krok za krokem.. Únor 2012 Listopad 2012

44 Rok 2010

45 Rok 2010 Rok 2012

46 Distribuční sítě - hodnocení koroze Hydranty, kalníky, úsady, sedimenty, nárosty TNV Požadavky na jakost vody dopravované potrubím

47 Biofilmy a koroze Mikroorganismy ve vodném prostředí mají snahu připojit se k povrchu pevných látek, konstrukční materiály jsou vhodným podkladem. Potenciální nárůst mikroorganismů = biofilm uvolňování do vody, přežívání v biofilmu spotřeba dezinf. prostředků. Environmentální faktory (teplota vody, přítomnost dezinfekčních činidel) umocnění.

48 Odkalovací místa hydranty, šachty

49 Seston vyplavený při odkalování distribuční sítě

50 Biologické vyšetřování pitné vody Biologický rozbor vod se řídí zásadami ČSN Biologický rozbor vod. Stanovení biosestonu. a ČSN pro stanovení abiosestonu 1 % 10 % 3 % 20 % 5 % 40 %

51 Hodnocení účinnosti procesu úpravy vody z hydrobiologického hlediska Kontrola jímacích objektů a přívodů surové vody Kontrola účinnosti zařízení prvního separačního stupně (záchyt organismů ve vločkách) Kontrola účinnosti zařízení druhého separačního stupně (účinnost filtrace, zarůstání pískového lože) Hydrobiologický rozbor biofilmů a nárostů ve všech vodárenských stupních a v rozvodné síti Návrhy prevence a kontroly účinnosti Průkaznost přítomných organismů a částic indikace (havárie, netěsnost, jednotlivé organismy železité bakterie, plísně a kvasinky, bakterie sirné a organotrofní, červi, vajíčka

Riziková analýza z biologického pohledu: Od zdroje ke spotřebiteli

Riziková analýza z biologického pohledu: Od zdroje ke spotřebiteli Riziková analýza z biologického pohledu: Od zdroje ke spotřebiteli Bezpečná pitná voda Priorita vodárenství: Zajištění kvalitní a nezávadné pitné vody v celém systému zásobování pitnou vodou. 1. Zabránění

Více

Význam výskytu indikačních organismů v technologiích vody

Význam výskytu indikačních organismů v technologiích vody Význam výskytu indikačních organismů v technologiích vody Vodárenská biologie (bezpečná pitná voda, HACCP) Čistírenská biologie (indikace technologie) Osnova přednášky Metody a způsob hodnocení vzorků

Více

Stále opomíjený rizikový bod v systému zásobování pitnou vodou Vodojemy z pohledu biologických auditů

Stále opomíjený rizikový bod v systému zásobování pitnou vodou Vodojemy z pohledu biologických auditů Stále opomíjený rizikový bod v systému zásobování pitnou vodou Vodojemy z pohledu biologických auditů Jana Říhová Ambrožová VŠCHT ÚTVP Praha Technická 5, 166 28 Praha 6 Úvod do problematiky Zákonem č.

Více

OPAKOVANÝ HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT NA ÚPRAVNĚ VODY ROŢNOV POD RADHOŠTĚM Ing. Michal Korabík Mgr. Petra Oravcová, Hydrobiologický audit (HA) proběhl na vodárenské soustavě dodávané vody z úpravny Rožnov pod

Více

Případové studie využití hydrobiologického auditu v plánech pro zajištění kvality pitné vody

Případové studie využití hydrobiologického auditu v plánech pro zajištění kvality pitné vody Případové studie využití hydrobiologického auditu v plánech pro zajištění kvality pitné vody Alena Sládečková, Petr Pumann Vodárenská biologie 2010 3.-4.2.2010, Praha Hlavní rozdíl mezi současně používaným

Více

Monitoring mikrobiologického oživení v provozu demineralizační linky na elektrárně Ledvice

Monitoring mikrobiologického oživení v provozu demineralizační linky na elektrárně Ledvice Monitoring mikrobiologického oživení v provozu demineralizační linky na elektrárně Ledvice VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2019 L. Baumruková, M. Skala, J. Říhová Ambrožová, P. Kůs, R. Seydl VŠCHT Praha Centrum výzkum

Více

Biologická problematika vodojemů Problémy s udržením jakosti akumulované vody Vzdušná kontaminace

Biologická problematika vodojemů Problémy s udržením jakosti akumulované vody Vzdušná kontaminace Biologická problematika vodojemů Problémy s udržením jakosti akumulované vody Vzdušná kontaminace Jana Ř í h o v á A m b r o ž o v á1), Jaroslav Ř í h a2) 1) VŠCHT, Ústav technologie vody a prostředí,

Více

Význam monitoringu distribučních sítí pro jejich provoz a projektování

Význam monitoringu distribučních sítí pro jejich provoz a projektování Význam monitoringu distribučních sítí pro jejich provoz a projektování Jana Říhová Ambrožová VŠCHT FTOP ÚTVP Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6, jana.ambrozova@vscht.cz Osnova přednášky Legislativní předpisy

Více

HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT VODÁRENSKÉ SOUSTAVY

HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT VODÁRENSKÉ SOUSTAVY HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT VODÁRENSKÉ SOUSTAVY ZÁSOBOVANÉ PITNOU VODOU Z ÚPRAVNY VODY ROŽNOV POD RADHOŠTĚM prof. RNDr. Alena Sládečková, CSc. 1), Mgr. Petra Oravcová 2) 1) Poradenská činnost v oblasti ekologie,

Více

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody Inovace předmětu Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí v rámci projektu Inovace bakalářského programu Stavební inženýrství pro posílení profesního zaměření absolventů CZ.2.17/3.1.00/36033 financovaném

Více

Rychlé screeningové metody hodnocení kvality vody a povrchů ve vodárenských provozech

Rychlé screeningové metody hodnocení kvality vody a povrchů ve vodárenských provozech Rychlé screeningové metody hodnocení kvality vody a povrchů ve vodárenských provozech Jana Říhová Ambrožová VŠCHT Praha, Ústav technologie vody a prostředí Cíle projektu Řešený projekt 1G58052 v roce 2006

Více

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody Inovace předmětu Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí v rámci projektu Inovace bakalářského programu Stavební inženýrství pro posílení profesního zaměření absolventů CZ.2.17/3.1.00/36033 financovaném

Více

MINIMALIZACE RIZIK PŘI PROVOZU AKUMULACÍ S PITNOU VODOU

MINIMALIZACE RIZIK PŘI PROVOZU AKUMULACÍ S PITNOU VODOU Citace Říhová Ambrožová J., Hubáčková J., Čiháková I., Říha J.: Minimalizace rizik při provozu akumulací s pitnou vodou. Sborník konference Pitná voda 2010, s. 253-258. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN

Více

Řasy a sinice ve vodárenství

Řasy a sinice ve vodárenství Řasy a sinice ve vodárenství Sinice a řasy ve vodárenské a hygienické praxi Přírodovědecká fakulta UK, 28.-29.3.2009 Petr Pumann, Rizikové faktory v pitné vodě Je dobré uvědomit, že sinice a řasy nejsou

Více

Výzkum řešení degradace jakosti pitné vody při její akumulaci

Výzkum řešení degradace jakosti pitné vody při její akumulaci Výzkum řešení degradace jakosti pitné vody při její akumulaci ČVUT v Praze, Fakulta stavební Mze, NAZV-1G58052 Katedra zdravotního a ekologického inženýrství Doc. Ing. Iva Čiháková, CSc. Ing. Bronislava

Více

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka Praha Podbabská 30, 160 62 Praha 6, e-mail: jana_hubackova@vuv.cz, alzbeta_cejkova@vuv.

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka Praha Podbabská 30, 160 62 Praha 6, e-mail: jana_hubackova@vuv.cz, alzbeta_cejkova@vuv. PRŮBĚŽNÁ INFORMACE O VÝZKUMU ŘEŠENÍ DEGRADACE JAKOSTI PITNÉ VODY PŘI JEJÍ AKUMULACI, PROJEKTEM NAZV 1G552 Ing. Jana Hubáčková, CSc. 1), doc. Ing. Iva Čiháková, CSc. 2), RNDr. Jana Ambrožová, Ph.D. 3) &

Více

Rekonstrukce zemního vodojemu Chloumeček

Rekonstrukce zemního vodojemu Chloumeček Rekonstrukce zemního vodojemu Chloumeček Ing. Tomáš Hloušek, Ph.D. Středočeské vodárny a.s., U Vodojemu 3085, Kladno 1 - Présentation électronique ÚVOD Základní informace: dvoukomorový vodojem 2x 400 m

Více

INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ

INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ PRO VODOJEMY BIOLOGICKÉ ASPEKTY A JEJ ICH VÝZNAM PRO KVALITU AKUMULOVANÉ VODY Jana Říhová Ambrožová 1), Jana Hubáčková 2), Iva Čiháková 3), Jaroslav Říha 4) 1)

Více

PT#V/4/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola)

PT#V/4/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) PT#V/4/2013 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) Petr Pumann Seminář k vyhodnocení PT#V/4/2013 30.5.2013 kód účastníka,

Více

INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ

INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ INFORMACE O VYDANÉM TECHNICKÉM DOPORUČENÍ PRO VODOJEMY KONSTRUKČNÍ USPOŘÁDÁNÍ, PROVOZ A ÚDRŽBA VODOJ EMŮ Jana Hubáčková 1), Miroslav Váňa 1), Jana Říhová Ambrožová 2), Iva Čiháková 3) 1) Výzkumný ústav

Více

SLOŽENÍ NÁROSTŮ A CHARAKTER SEDIMENTŮ

SLOŽENÍ NÁROSTŮ A CHARAKTER SEDIMENTŮ SLOŽENÍ NÁROSTŮ A CHARAKTER SEDIMENTŮ VE VODOJEMECH Jana Říhová Ambrožová 1), Jana Hubáčková 2), Iva Čiháková 3) 1) 2) 3) VŠCHT, Ústav technologie vody a prostředí Technická 3, 166 28, Praha 6, e-mail:

Více

ÚV SOUŠ - DOPLNĚNÍ 1. SEPARAČNÍHO STUPNĚ, FLOTACE

ÚV SOUŠ - DOPLNĚNÍ 1. SEPARAČNÍHO STUPNĚ, FLOTACE ÚV SOUŠ - DOPLNĚNÍ 1. SEPARAČNÍHO STUPNĚ, FLOTACE Ing. Soňa Beyblová, Ing. Petra Sluková, Ing. Tomáš Bajer, Ladislav Rainiš Severočeské vodovody a kanalizace, a.s., Teplice; sona.beyblova@scvk.cz, petra.slukova@scvk.cz,

Více

Š K O L E N Í P L A V Č Í K Ů

Š K O L E N Í P L A V Č Í K Ů Š K O L E N Í P L A V Č Í K Ů Seminární práce Hygienické zásady bazénů a koupališť Autor: Romana Andrysíková Datum: 20. 4. 2011 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Legislativa vztahující se ke koupalištím..4 2.1. 2.1.

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 20. Vodárenství Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Vodárenská správa Písek V Písku dne: 10.1. 2012 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 19.1.2012 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Obnova úpravny vody pro město Písek NÁVRH USNESENÍ Rada města po projednání a)

Více

4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE

4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE 4 ROKY HYDROBIOLOGA NA MOSTECKÉM JEZEŘE JANA ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ, BARBORA KOFROŇOVÁ VŠCHT ÚTVP TECHNICKÁ 5, PRAHA 6 UJEP FŽP KPV KRÁLOVA VÝŠINA 7, ÚSTÍ NAD LABEM V rámci řešeného projektu TA ČR č. TA 01020592,

Více

Složení a vlastnosti přírodních vod

Složení a vlastnosti přírodních vod Vodní zdroje Složení a vlastnosti přírodních vod Podzemní vody obsahují především železo, mangan, sulfan, oxid uhličitý, radon a amonné ionty. Povrchové vody obsahují především suspendované a koloidní

Více

Realizace opatřen. ení na. Ing. Jan Moronga

Realizace opatřen. ení na. Ing. Jan Moronga Realizace opatřen ení na Brněnsk nské údoln dolní nádr drži Ing. Jan Moronga Kritéria projektu snížení množství sinic v sedimentech o 50% zvýšení koncentrace kyslíku 1,0 m nade dnem na 2 mg/l Kritéria

Více

MINIMALIZACE VZDUŠNÉHO SPADU V OBJEKTECH

MINIMALIZACE VZDUŠNÉHO SPADU V OBJEKTECH MINIMALIZACE VZDUŠNÉHO SPADU V OBJEKTECH S AKUMULACÍ PITNÉ VODY RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D. 1), Jaroslav Říha 2), Ing. Jana Hubáčková CSc. 3), doc. Ing. Iva Čiháková, CSc. 4) 1) VŠCHT, Ústav technologie

Více

ZREKONSTRUOVANÁ ÚPRAVNA VODY MOSTIŠTĚ PO ZKUŠEBNÍM PROVOZU

ZREKONSTRUOVANÁ ÚPRAVNA VODY MOSTIŠTĚ PO ZKUŠEBNÍM PROVOZU ZREKONSTRUOVANÁ ÚPRAVNA VODY MOSTIŠTĚ PO ZKUŠEBNÍM PROVOZU Ing. Luboš Mazel, Ing. Karel Fuchs, Jiří Dvořák VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST a.s., divize Žďár nad Sázavou Z historie úpravny vody Úpravna vody

Více

Technologický audit a návrh úprav technologické linky pro rekonstrukci ÚV Horka

Technologický audit a návrh úprav technologické linky pro rekonstrukci ÚV Horka Technologický audit a návrh úprav technologické linky pro rekonstrukci ÚV Horka doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. 1,2), Ing. Klára Štrausová, Ph.D. 1), Ing. Pavel Dobiáš 1) 1) W&ET Team, Box 27, 370 11 České

Více

Rekonstrukce úpravny vody Hradiště

Rekonstrukce úpravny vody Hradiště Rekonstrukce úpravny vody Hradiště Ing.Josef Drbohlav - Hydroprojekt a.s., Praha Ing.Petr Dolejš,CSc. - W&ET Team, České Budějovice Ing.Milan Kuchař Severočeské vodovody a kanalizace Teplice a.s. Úvod

Více

POMALÉM PÍSKOVÉM. Ing. Lucie Javůrková, Ph.D. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D. Jaroslav Říha

POMALÉM PÍSKOVÉM. Ing. Lucie Javůrková, Ph.D. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D. Jaroslav Říha APLIKACE GEOTEXTILIE NA POMALÉM PÍSKOVÉM FILTRU Ing. Lucie Javůrková, Ph.D. RNDr. Jana Říhová Ambrožová, Ph.D. Jaroslav Říha Úvod 2004 - Experiment s geotextilií na modelu (ÚV Velebudice) - hodnoceny 3

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Předložení záměru výstavby projektu Výstavba nové úpravny vody Písek

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE Předložení záměru výstavby projektu Výstavba nové úpravny vody Písek Vodárenská správa Písek s.r.o. V Písku dne: 5.9.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 29.9.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Předložení záměru výstavby projektu Výstavba nové úpravny vody Písek

Více

Problematika ochrany KI vodné hospodárstvo v ČR

Problematika ochrany KI vodné hospodárstvo v ČR Faculty of Safety Engineering Fakulta bezpečnostního inženýrství Problematika ochrany KI vodné hospodárstvo v ČR Šárka Kročová Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Březen 2014 Systémové

Více

HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT NA CHRUDIMSKU

HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT NA CHRUDIMSKU HYDROBIOLOGICKÝ AUDIT NA CHRUDIMSKU prof. RNDr. Alena Sládečková, CSc. 1), Mgr. Petr Kavalír, Ph.D. 2), Ing. Jiří Novák 2) 1) Havlovického 3, 147 00 Praha 4 Hodkovičky, tel. 241727588, e-mail: sladecek@chmi.cz

Více

VYUŽITÍ SCREENINGOVÝCH MIKROBIOLOGICKÝCH TESTERŮ HACH LANGE

VYUŽITÍ SCREENINGOVÝCH MIKROBIOLOGICKÝCH TESTERŮ HACH LANGE VYUŽITÍ SCREENINGOVÝCH MIKROBIOLOGICKÝCH TESTERŮ HACH LANGE Při své práci se pravidelně setkávám s produkty společnosti HACH LANGE s.r.o. Mikrobiologické testy pro stanovení přítomnosti či nepřítomnosti

Více

SEPARAČNÍ ÚČINNOST REKONSTRUOVANÝCH FILTRŮ NA ÚV SOUŠ

SEPARAČNÍ ÚČINNOST REKONSTRUOVANÝCH FILTRŮ NA ÚV SOUŠ Citace Dolejš P., Štrausová K.: Separační účinnost rekonstruovaných filtrů na ÚV Souš. Sborník konference Pitná voda 2010, s. 223-228. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN 978-80-254-6854-8 SEPARAČNÍ ÚČINNOST

Více

Technický list FUKA 5V. Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy Rev.

Technický list FUKA 5V. Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy Rev. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. K vodojemu 140 Rudná u Prahy 25219 Rev. 0 Vertikální provzdušňovač / Stripovací věž FUKA 5V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 Kde použít FUKU?:...

Více

Problematika sucha v podmínkách

Problematika sucha v podmínkách Problematika sucha v podmínkách VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, a.s. Praktické poznatky Doc. Ing. Milan Látal, CSc., Ing. Jiří Novák VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. 15. 5. 2013 SUCHO A JAK MU ČELIT

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU. Zdroje vod pro tunelové stavby Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Zdroje vod pro tunelové stavby doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. POVRCHOVÉ VODY Povrchové vody lze rozdělit na vody tekoucí a

Více

PT#V/4/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola)

PT#V/4/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) PT#V/4/2012 Stanovení mikroskopického obrazu v pitné a surové vodě (obrazová dokumentace a prezentace ze semináře vyhodnocení kola) Petr Pumann Státní Seminář k vyhodnocení PT#V/4/2012 14.6.2012 Státní

Více

LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ

LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ ING. ANTONÍN MÁLEK člen výkladové komise Ministerstva zemědělství, člen rozkladové komise Ministerstva životního prostředí, lektor a zkušební komisař institutu pro veřejnou

Více

NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE

NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Jana Hubáčková, CSc. Ing. Marcel Gómez Stefano Beriša V poslední třetině 20.stol. - v Evropě jiné a účinnější způsoby dezinfekce

Více

Charakter a účinnost biologické filtrace

Charakter a účinnost biologické filtrace Charakter a účinnost biologické filtrace Jana Ambrožová 1), Jana Hubáčková 2), Táňa Matulová 1) 1) Vysoká škola chemicko-technologická, Ústav technologie vody a prostředí Technická 5, 166 28 Praha 6, jana.ambrozova@vscht.cz,

Více

Veřejná zakázka na služby Modernizace Úpravny vody Písek Zhotovitel projektové dokumentace

Veřejná zakázka na služby Modernizace Úpravny vody Písek Zhotovitel projektové dokumentace Příloha č. 1 Zadávací dokumentace Modernizace ÚV - PD ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY zpracovaná v rozsahu ustanovení zákona č.137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále

Více

DOKONČENÍ KOMPLETNÍ REKONSTRUKCE ÚV MOSTIŠTĚ

DOKONČENÍ KOMPLETNÍ REKONSTRUKCE ÚV MOSTIŠTĚ DOKONČENÍ KOMPLETNÍ REKONSTRUKCE ÚV MOSTIŠTĚ Milan Drda 1), Ing. Josef Drbohlav 2), Ing. Lukáš Písek 2), Ing. Karel Fuchs 3), Ing. Luboš Mazel 3), Ing. Jan Freudl 4), Karel Uhlíř 4), 1) ENVI-PUR, s.r.o.,

Více

Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice

Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice Jedná se o právní předpisy a normy pro navrhování a provoz čistíren odpadních vod na našem území. Zákony a vyhlášky: Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

REKONSTRUKCE ÚPRAVNY VODY PODHRADÍ A PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA OZONIZACE

REKONSTRUKCE ÚPRAVNY VODY PODHRADÍ A PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA OZONIZACE REKONSTRUKCE ÚPRAVNY VODY PODHRADÍ A PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA OZONIZACE Ing. Michal Chromík, Ing. Marek Bereiter SmVaK Ostrava a.s., 28. října 1235/169, Mariánské Hory, 709 00 Ostrava; michal.chromik@smvak.cz,

Více

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 OBSAH PŘEDMLUVA...ii OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 2. CHEMIE PŘÍRODNÍCH A PITNÝCH V O D... 3 2.1. Voda jako chemické individuum...3 2.2. LAtky obsažené ve vodě...4 2.3. Koncentrace latek a jeji vyjadřování...

Více

Základní fyzikálně-chemické procesy úpravy podzemních a povrchových vod pro hromadné zásobování pitnou vodou

Základní fyzikálně-chemické procesy úpravy podzemních a povrchových vod pro hromadné zásobování pitnou vodou Základní fyzikálně-chemické procesy úpravy podzemních a povrchových vod pro hromadné zásobování pitnou vodou Ing.Jan Haering Problematika vodních filtrů a úpravy pitné vody v místě spotřeby. 15.11.2005,

Více

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0 VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy 25219 Rev. 0 Horizontální provzdušňovač BUBLA 25V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 Kde použít BUBLU?:... 3 2.

Více

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB TUO ZÁSOBOVÁNÍ HASIVY ZÁSOBOVÁNÍ VODOU Názvosloví a definice odborných termínů doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D. VODÁRENSTVÍ Technický obor, který se zabývá jímáním,

Více

Odstraňování berylia a hliníku z pitné vody na silně kyselém katexu Amberlite IR 120 Na

Odstraňování berylia a hliníku z pitné vody na silně kyselém katexu Amberlite IR 120 Na Odstraňování berylia a hliníku z pitné vody na silně kyselém katexu Amberlite IR 12 Na RNDr. Václav Dubánek FER&MAN Technology 1. Úvod V důsledku nepříznivého složení geologického podloží, spalování uhlí

Více

PROVOZNÍ ŘÁD VEŘEJNÉHO VODOVODU

PROVOZNÍ ŘÁD VEŘEJNÉHO VODOVODU PROVOZNÍ ŘÁD VEŘEJNÉHO VODOVODU PRŮMYSLOVÁ A OBCHODNÍ ZÓNA KRKONOŠSKÁ, TRUTNOV E K O V A K s. r. o. sídlo: náměstí Komenského 412, 263 01 Dobříš IČ: 247 28 756 T: 314 003 066 M: 722 917 545 E: ekovak@ekovak.cz

Více

Normy pro chemické výrobky používané k úpravě vody a pro vliv materiálů na vodu určenou k lidské spotřebě

Normy pro chemické výrobky používané k úpravě vody a pro vliv materiálů na vodu určenou k lidské spotřebě HYDROPROJEKT CZ a.s. Normy pro chemické výrobky používané k úpravě vody a pro vliv materiálů na vodu určenou k lidské spotřebě Ing. Lenka Fremrová 1 Technické komise CEN a ISO působící ve vodním hospodářství

Více

Stanovení mikroskopického obrazu ve vodě Petr Pumann

Stanovení mikroskopického obrazu ve vodě Petr Pumann Stanovení mikroskopického obrazu ve vodě Petr Pumann Determinační kurz 2009 15.-18.6.2009 Dolní Věstonice Co se nachází při mikroskopickém rozboru vody? sinice a řasy prvoci (bezbarví bičíkovci, nálevníci)

Více

REKONSTRUKCE ÚV VIMPERK PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA A REALIZACE AKCE, PRVNÍ VÝSLEDKY Z UVEDENÍ DO ZKUŠEBNÍHO PROVOZU

REKONSTRUKCE ÚV VIMPERK PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA A REALIZACE AKCE, PRVNÍ VÝSLEDKY Z UVEDENÍ DO ZKUŠEBNÍHO PROVOZU REKONSTRUKCE ÚV VIMPERK PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA A REALIZACE AKCE, PRVNÍ VÝSLEDKY Z UVEDENÍ DO ZKUŠEBNÍHO PROVOZU Ing. Jiří Červenka 1), Ing. Petra Hrušková 1), Mgr. Tomáš Brabenec 1), Milan Drda 1), Ing.

Více

Pískový filtr řady ZIF

Pískový filtr řady ZIF řady ZIF POUŽITÍ Plastový zemní filtr řady ZIF slouží jako druhý stupeň čištění odpadních vod, který je zařazen za tří-komorovým septikem SEV. Filtr je navržen dle ČSN 756402, s účinností dle ČSN EN 12

Více

Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik

Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik Další vývoj mikroskopických ukazatelů v pitné vodě s ohledem na zavádění posouzení rizik Petr Pumann Vodárenská biologie 2017 1. 2. 2. 2017, Praha Novelizace legislativy pro pitnou vodu Vyplývá z novely

Více

Vodohospodářské stavby BS01 Zásobování vodou. CZ.1.07/2.2.00/ Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství

Vodohospodářské stavby BS01 Zásobování vodou. CZ.1.07/2.2.00/ Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodohospodářské stavby BS01 Zásobování vodou CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodárenský distribuční systém - zdroj vody a jímání vody - doprava

Více

TZB Městské stavitelství

TZB Městské stavitelství Katedra prostředí staveb a TZB TZB Městské stavitelství Zpracovala: Ing. Irena Svatošová, Ph.D. Nové výukové moduly vznikly za podpory projektu EU a státního rozpočtu ČR: Inovace a modernizace studijního

Více

Kód obce UIR: 17841. Základní sídelní jednotka Velká Jesenice (286 m n. m.) leží na katastrálním území Velká Jesenice (778419).

Kód obce UIR: 17841. Základní sídelní jednotka Velká Jesenice (286 m n. m.) leží na katastrálním území Velká Jesenice (778419). 1 Kód obce PRVK: 3605.5209.064.01 Kód obce UIR: 17841 Název obce: VELKÁ JESENICE 1. VELKÁ JESENICE číslo obce: IČZÚJ 574562 část obce (základní sídelní jednotka): Velká Jesenice Podklady: Dotazník k PRVK

Více

PŘEHLED ENVIRONMENTÁLNÍCH RIZIK

PŘEHLED ENVIRONMENTÁLNÍCH RIZIK PŘEHLED ENVIRONMENTÁLNÍCH RIZIK Seminární práce Voda jako zdroj a riziko - čištění odpadních vod Katedra environmentálních studií Fakulta sociálních studií Masarykova univerzta Jan Kodytek, 1. ročník Podzim

Více

Odborný posudek. 1.5.B.2 Komplexní systémy pro využití srážkové vody jako vody užitkové

Odborný posudek. 1.5.B.2 Komplexní systémy pro využití srážkové vody jako vody užitkové Odborný posudek k předkládání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Národního programu Životní prostředí Dešťovka 1.5.B.2 Komplexní systémy pro využití srážkové vody jako vody užitkové Žadatel: Karel Vopička

Více

PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI S FLOTACÍ ROZPUŠTĚNÝM VZDUCHEM NA ÚPRAVNĚ VODY MOSTIŠTĚ

PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI S FLOTACÍ ROZPUŠTĚNÝM VZDUCHEM NA ÚPRAVNĚ VODY MOSTIŠTĚ Citace Mazel L., Dvořák J.: Provozní zkušenosti s flotací rozpuštěným vzduchem na úpravně vody Mostiště. Sborník konference Pitná voda 28, s. 313-318. W&ET Team, Č. Budějovice 28. ISBN 978-8-254-234-8

Více

VY_32_INOVACE_06A_06 Voda a životní prostředí ANOTACE

VY_32_INOVACE_06A_06 Voda a životní prostředí ANOTACE ŠKOLA: AUTOR: NÁZEV: TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ VY_32_INOVACE_06A_06 Voda a životní prostředí NEKOVY CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM

Více

Vodovody a kanalizace Přerov, a.s. Laboratoř pitných vod Šířava 482/21, Přerov I - Město, Přerov

Vodovody a kanalizace Přerov, a.s. Laboratoř pitných vod Šířava 482/21, Přerov I - Město, Přerov Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1. Stanovení barvy fotometricky 2. Stanovení elektrické konduktivity 3. Stanovení ph potenciometricky 4. Stanovení KNK

Více

Plnění kvalitativních ukazatelů pitné vody

Plnění kvalitativních ukazatelů pitné vody Plnění kvalitativních ukazatelů pitné vody Ing. Miloslava Melounová SOVAK, Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Úvod Obor vodovodů a kanalizací v České republice prošel v posledních zhruba deseti letech

Více

VZTAH MEZI HYDRAULICKÝM ŘEŠENÍM, KONSTRUKCÍ

VZTAH MEZI HYDRAULICKÝM ŘEŠENÍM, KONSTRUKCÍ VZTAH MEZI HYDRAULICKÝM ŘEŠENÍM, KONSTRUKCÍ A FUNKCÍ VODÁRENSKÝCH FILTRŮ, PRANÝCH VODOU A VZDUCHEM Ing. Vladimír Novák, CSc. AQUAFILTER v.o.s. Praha Filtry jsou velmi důležitým technologickým zařízením

Více

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Batelov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 16 Kód obce PRVKUK 612.5.16. Kód obce (IČOB) 114 (586862) Číslo ORP (ČSÚ) 5 (615) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 6153 Název POU Třešť Členění obce Úplný

Více

Úprava podzemních vod ODKYSELOVÁNÍ

Úprava podzemních vod ODKYSELOVÁNÍ Úprava podzemních vod ODKYSELOVÁNÍ 1 Způsoby úpravy podzemních vod Neutralizace = odkyselování = stabilizace vody odstranění CO 2 a úprava vody do vápenato-uhličitanové rovnováhy Odstranění plynných složek

Více

Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR

Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR Ing. Jaroslav Kopecký, CSc. Jako, s.r.o. Družstevní 72, 250 65

Více

Zkušenosti projektanta ze zprovozňování rekonstrukce prameniště a úpravny vody Rožnov pod Radhoštěm

Zkušenosti projektanta ze zprovozňování rekonstrukce prameniště a úpravny vody Rožnov pod Radhoštěm Zkušenosti projektanta ze zprovozňování rekonstrukce prameniště a úpravny vody Rožnov pod Radhoštěm Ing. Josef Pilař Voding Hranice, spol.s r.o. josef.pilar@voding.cz Historie prameniště Rožnov pod Radhoštěm

Více

Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r. o.

Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r. o. Výrobky VZE 1. čistírny odpadních vod 2. biologické dočišťovací filtry 3. nádrže 4. septiky 5. žumpy 6. jímky 7. provzdušňovací věže Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r. o. Píšťovy 820, 537 01 Chrudim III

Více

Stanovení abiosestonu

Stanovení abiosestonu Stanovení abiosestonu Petr Pumann verze červen 2010 (pro kurz Základy mikroskopického obrazu) Vyjádření abiosestonu kvalitativní - textová informace o typu přítomných částic abiosestonu kvantitativní odhad

Více

Vodovod Vysoké Chvojno

Vodovod Vysoké Chvojno Stavba : Vodovod Vysoké Chvojno úpravna vody rekonstrukce Investor : Vodovody a kanalizace Pardubice a.s. Projekt. stupeň : Dokumentace pro provedení stavby Zakázkové číslo: 652-13 Soubor : F.2.1.01.Technická

Více

Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s.

Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s. Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s. Likvidace srážkových vod bude navržena v souladu s:

Více

Standardy bezpečného provozu filtračních náplní a využití nanočástic pro jejich prodloužení

Standardy bezpečného provozu filtračních náplní a využití nanočástic pro jejich prodloužení Standardy bezpečného provozu filtračních náplní a využití nanočástic pro jejich prodloužení Jana Říhová Ambrožová 1, Jaroslav Říha 2, Pavlína Adámková 1 1 VŠCHT FTOP ÚTVP Praha, Technická 5, 166 28 Praha

Více

MINIMALIZACE PROVOZNÍCH NÁKLADŮ PŘI REKONSTRUKCI ÚV ZNOJMO

MINIMALIZACE PROVOZNÍCH NÁKLADŮ PŘI REKONSTRUKCI ÚV ZNOJMO MINIMALIZACE PROVOZNÍCH NÁKLADŮ PŘI REKONSTRUKCI ÚV ZNOJMO doc. Ing, Milan Látal, CSc., doc. Ing. Jaroslav Hlaváč, CSc., Ing. Josef Filla VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s., Soběšická 820/156, 638 01

Více

1. Studie zlepšení jakosti vod ve vodním díle Vranov specifikace zadání

1. Studie zlepšení jakosti vod ve vodním díle Vranov specifikace zadání 1. Studie zlepšení jakosti vod ve vodním díle Vranov specifikace zadání Studie bude zpracována ze dvou pohledů, a to jako: - působení negativních vlivů z povodí Dyje nad Vranovem, - nežádoucí procesy ve

Více

Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění:

Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění: Ing. Václav Šťastný, Ing. Věra Jelínková, Ing. Filip Wanner Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění: možnosti reakce na klimatické a legislativní změny Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění

Více

Věc: zpráva o místním šetření na úpravně vody a vodovodu v obci Trnová u Jíloviště

Věc: zpráva o místním šetření na úpravně vody a vodovodu v obci Trnová u Jíloviště STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV Šrobárova 48 Praha 10 100 42 Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze MUDr. Libuše Polanská, ředitelka odboru hygieny obecné a komunální Dittrichova 17 128

Více

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb.

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o

Více

Odstraňování mikropolutantů a biologického znečištění z vltavské vody na rekonstruované úpravně vody Trnová

Odstraňování mikropolutantů a biologického znečištění z vltavské vody na rekonstruované úpravně vody Trnová Odstraňování mikropolutantů a biologického znečištění z vltavské vody na rekonstruované úpravně vody Trnová Paul J., Dolejš P., Liška M., Říhová Ambrožová J., Hrušková P., Soukup J., Dobiáš P 21. 9.2017

Více

Identifikace a kvantifikace rizik vodárenských systémů

Identifikace a kvantifikace rizik vodárenských systémů Ústav vodního hospodářství obcí Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně Identifikace a kvantifikace rizik vodárenských systémů Ladislav Tuhovčák Jan Ručka Tomáš Kučera 1 /29 Obsah prezentace Legislativní

Více

ÚV BEDŘICHOV - TESTOVÁNÍ FILTRACE A FLOTACE, PROJEKTOVÁNÍ A ZAHÁJENÍ REKONSTRUKCE

ÚV BEDŘICHOV - TESTOVÁNÍ FILTRACE A FLOTACE, PROJEKTOVÁNÍ A ZAHÁJENÍ REKONSTRUKCE ÚV BEDŘICHOV - TESTOVÁNÍ FILTRACE A FLOTACE, PROJEKTOVÁNÍ A ZAHÁJENÍ REKONSTRUKCE Milan Drda 1), Ing. Josef Drbohlav 2), Ing. Pavel Středa 2), Ing. Karel Blažek 3), Ladislav Rainiš 3) 1) ENVI-PUR, s.r.o.,

Více

POZNATKY S UPLATNĚNÍM ROUNOVÉ TEXTILIE

POZNATKY S UPLATNĚNÍM ROUNOVÉ TEXTILIE POZNATKY S UPLATNĚNÍM ROUNOVÉ TEXTILIE VE VODÁRENSTVÍ prof. RNDr. Alena Sládečková, CSc. 1), Ing. Václav Mergl, CSc. 2), Jindřich Kaupa 3), Ing. Martin Pospíchal 3) 1) Havlovického 3, 147 00 Praha 4 -

Více

Praktické zkušenosti s motorovými palivy

Praktické zkušenosti s motorovými palivy Ing. Pavel Cimpl ČEPRO, a.s. 1 Obsah: Úvod Legislativa Norma 65 6500 Technické specifikační normy Kritické parametry ovlivňující manipulace a podmínky a dobu bezpečného skladování Poznatky a zkušenosti

Více

ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÉ A BEZPEČNÉ PITNÉ VODY V DISTRIBUČNÍ SÍTI JANA ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ

ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÉ A BEZPEČNÉ PITNÉ VODY V DISTRIBUČNÍ SÍTI JANA ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ ZAJIŠTĚNÍ ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÉ A BEZPEČNÉ PITNÉ VODY V DISTRIBUČNÍ SÍTI JANA ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ Ústav technologie vody a prostředí, FTOP, VŠCHT Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6 jana.ambrozova@vscht.cz Došlo

Více

Úprava podzemních vod

Úprava podzemních vod Úprava podzemních vod 1 Způsoby úpravy podzemních vod Neutralizace = odkyselování = stabilizace vody odstranění CO 2 a úprava vody do vápenato-uhličitanové rovnováhy Odstranění plynných složek z vody (Rn,

Více

ČSN ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Duben Zdroje požární vody. Sources of water for fire-fighting purposes. Nahrazení předchozích norem

ČSN ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA. Duben Zdroje požární vody. Sources of water for fire-fighting purposes. Nahrazení předchozích norem ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.220.10 2004 Zdroje požární vody ČSN 75 2411 Duben Sources of water for fire-fighting purposes Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6639 z 1960-12-19.

Více

- 25 - ODŮVODNĚNÍ. Obecná část

- 25 - ODŮVODNĚNÍ. Obecná část - 25 - ODŮVODNĚNÍ Obecná část Ministerstvo zdravotnictví předkládá návrh vyhlášky, kterou se stanoví požadavky na pitnou a teplou vodu a rozsah a četnost kontroly pitné vody. Vyhláška je prováděcím předpisem

Více

Modelování úbytku chloru a nárůstu koncentrací železa v distribuční síti pitné vody

Modelování úbytku chloru a nárůstu koncentrací železa v distribuční síti pitné vody Modelování úbytku chloru a nárůstu koncentrací železa v distribuční síti pitné vody Ing. Kateřina Slavíčková, Ph.D., Prof. Ing. Alexander Grünwald, CSc, Ing. Marek Slavíček, Ph.D., Ing. Bohumil Šťastný,

Více

Trendy ve vývoji technologie čištění odpadních vod ve velkých čistírnách

Trendy ve vývoji technologie čištění odpadních vod ve velkých čistírnách Trendy ve vývoji technologie čištění odpadních vod ve velkých čistírnách Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. VŠCHT Praha Předseda Odborné skupiny pro velké čistírny odpadních vod, International Water Association;

Více

Užitková voda se nesmí stát možným článkem Technologická voda voda v průmyslu

Užitková voda se nesmí stát možným článkem Technologická voda voda v průmyslu Užitkové vody Užitková voda Užitková voda se nesmí stát možným článkem přenosu různých chorob prostřednictvím patogenních organismů ohrožujících zdraví člověka a popř. způsobit i šíření epidemií (např.

Více

Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY

Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY Michal Pospíšil Interbrigadistů 2, 750 02 Přerov IČO : 65912535 DIČ : CZ 7404195678 DOKUMENTACE OBJEKTU PROJEKT PRO REALIZACI STAVBY Akce : Investor : Městský úřad Klimkovice Lidická 1 742 83 Klimkovice

Více

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S APLIKACÍ FILTRAČNÍ NÁPLNĚ FILTRALITE NA ÚV BEDŘICHOV

PRVNÍ ZKUŠENOSTI S APLIKACÍ FILTRAČNÍ NÁPLNĚ FILTRALITE NA ÚV BEDŘICHOV PRVNÍ ZKUŠENOSTI S APLIKACÍ FILTRAČNÍ NÁPLNĚ FILTRALITE NA ÚV BEDŘICHOV Ing. Soňa Beyblová, Ladislav Rainiš, Ing. Jana Michalová, Ing. Ladislav Švec, MBA Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. Přítkovská

Více

Problematika Mikrocystinu - LR v ÚV Švařec

Problematika Mikrocystinu - LR v ÚV Švařec Problematika Mikrocystinu - LR v ÚV Švařec Jaroslav Jandl & kolektiv Brněnské vodárny a kanalizace a.s. Úpravna vody Švařec upravuje povrchovou vodu z údolní nádrže Vír. Odběr surové vody je možný ze tří

Více

Radiologické metody v hydrosféře 15

Radiologické metody v hydrosféře 15 Radiologické metody v hydrosféře 15 Způsoby nakládaní s odpadními vodami, filtračními náplněmi a vodárenskými kaly s obsahem radionuklidů vyšším než stanovené uvolňovací úrovně Ing. Růžena Šináglová Státní

Více