Ing. Mgr. Aleš Herzog, Terénní programy Sananim. Hepatitida typu C u injekčních uživatelů drog

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ing. Mgr. Aleš Herzog, Terénní programy Sananim. Hepatitida typu C u injekčních uživatelů drog"

Transkript

1 Ing. Mgr. Aleš Herzog, Terénní programy Sananim Hepatitida typu C u injekčních uživatelů drog

2 Prevalence VHC mezi injekčními uživateli drog Nízkoprahové programy uvedly 18,1 % promořenost (anti-vhc pozitivní) Vězeňská služba uvádí 50, 8 %ní promořenost (anti-vhc pozitivní) Prevalence VHC mezi uživateli drog se pohybuje od přibližně 20 % v nízkoprahových programech do 40 % ve věznicích a až 70 % u uživatelů drog v substituční léčbě. (MRAVČÍK, 2012)

3 Výskyt mezi injekčními uživateli drog V letech 2011 a 2012 jsme prováděli šetření spojené s testováním na infekční choroby u 987 injekčních uživatelů drog z Prahy. Z toho 262 osob, tedy 26,5 % testovaných, uvedlo, že HCV mají nebo měli. U dalších 311, tedy 31,5 %, vyšel reaktivní výsledek (anti- VHC pozitivní). Dohromady je to cca 58 %ní promořenost.

4 Znalosti injekčních uživatelů drog Ukazuje se, především v počátku drogové kariéry, že znalosti injekčních uživatelů drog jsou velmi omezené, dané pouze prostředím, kde se pohybují.

5 Postoje injekčních uživatelů Zatímco ohrožení vlastní osoby je uživatelům drog často víceméně lhostejné, ohrožení okolí je pro ně nepřípustné. Uvádějí, že se často snaží rizika hrozící jejich okolí limitovat. To se ale netýká rizikového chování mezi partnery.

6 Chování injekčních uživatelů K nákaze VHC došlo především v důsledku rizikové injekční aplikace, konkrétně pak sdílením injekčního materiálu. Ve většině případů nákazy si respondenti byli vědomi toho, že se chovají rizikově. V rámci výzkumu mezi 563 IUD se jako nejvíce rozšířené rizikové chování ukázalo být připravování tzv. výplachů. Celkem 9,2 % přiznalo, že v případě potřeby udělalo výplach z injekční stříkačky někoho jiného. Nicméně téměř 70 % neguje sdílení injekční stříkačky (Verner, 2010).

7 Výplach

8 Chování injekčních uživatelů Největší rizika pro šíření infekce shledáváme: u začínajících uživatelů drog, kteří nemají znalosti o bezpečném braní. Mezi partnery jako důkaz vzájemné důvěry... V situacích nedostupnosti prostředků pro méně rizikové užívání drog abstinenční syndrom v čase a místě, kdy není dostupný sterilní materiál příležitost si dát drogu v čase a místě, kde není sterilní materiál: věznice; léčebny. Strnad uvádí, že IUD uvádějí jako zdroj rizikového chování spíše než abstinenční syndrom, ale spíše touhu po droze, tedy craving. (STRNAD, 2012)

9 Chování injekčních uživatelů Uživatel drog uvádí svoji zkušenost z výkonu trestu: "Tos čekal třeba tejden, než se k tobě dostala buchna, a taky jsi na ní musel sehnat. Když jsem to viděl, tak jsem se málem poblil, radši jsem jen hulil, nebo jsem to polykal nebo si sehnal hadičku. To nás na cele bylo asi 8, ta jehla byla tupá to byl fakt votřes. Nejdřív si dal ten, kdo šéfoval a pak to putovalo k těm níž a níž. A to si vem, že to takhle projelo snad celý patro a bůhví kolikrát dokola." (STRNAD, 2012)

10 Testování na hepatitidu typu C a další infekční choroby Injekční uživatelé drog nejsou příliš motivováni k tomu, aby sami pravidelně docházeli na testy na infekční nemoci (např. k praktickému lékaři).

11 Testování na hepatitidu typu C a další infekční choroby Nejčastěji bývá hepatitida typu C zachycena: testováním v nízkoprahových službách (terénních programech a kontaktních centrech) při nástupu do léčby (včetně substiituční při nástupu do výkonu trestu Nízkoprahové služby převážně testují pouze na protilátky prostřednictvím orientačních testů.

12 Aktuální praxe při testování Screeningové testy realizované nejčastěji v nízkoprahových službách. Umožňují přímo sdělení orientačního výsledku do 30 minut, nejsou vázané na peníze ze systému zdravotního pojištění.

13 Co bychom potřebovali: V Praze: Základní zdravotní péči pro rizikové skupiny, která bude: dostupná (nízkoprahová) bezplatná (nebude plně vázaná na systém zdravotního pojištění) preventivní mobilní

14 Co bychom potřebovali: Rovněž v některých oblastech chybí i specifická zdravotní péče (gynekologie, somatologie, chirurgie) Mimo Prahu: snížení technických a jiných kvalifikačních nároků na provádění testování na infekční onemocnění a zdravotní péči (nebo možná pouze jejich vyjasnění)

15 Aktuální praxe při testování Potvrzení výsledku ze žilní krve typicky znamená, že reaktivně testovaný musí dorazit k odběru, a např. po 14ti dne k sdělení výsledku. To velká část testovaných neudělá... Informovanost uživatele drog o tom, že má infekční chorobu a může ji šířit, považuji za účinné preventivní opatření pro šíření nemoci dále.

16 Léčit či neléčit?

17 PROTI léčbě: Nadále probíhající rizikové chování uživatelů drog (může dojít k opětovné nákaze v průběhu či po skončení léčby). Možné nedodržování léčebného režimu (pravidelná aplikace interferonu, zatěžování organismu užíváním pervitinu či alkoholu) Hrozba "vypadnutí z léčby". Technické obtíže.

18 PRO léčbu: Včasné vyléčení choroby znamená prevenci vysokých nákladů léčby následků rozvinuté hepatitidy C. Preventivní účinek léčby pro šíření choroby do rizikových skupin. Příležitost pro další terapii.

19 PRO léčbu: Řada injekčních uživatelů je schopna léčbu úspěšně absolvovat. Propojení lečeby VHC se substituční léčbou závislosti na opiátech způsobuje motivovanost a pravidelnost v docházení do léčby. Protože řada IUD nepracuje (či nestuduje), nežádoucí příznaky při léčbě mají menší dopad do jejich života. Výhodou může být léčba např. ve výkonu trestu, pokud nehrozí předčasné propuštění.

20 Ohlasy samotných uživatelů drog: Převažující motivací bývá typicky substituční léčba závislosti na opiátech, pokud je propojena s interferonovou léčbou. Hovoří často o strachu z biopsie Léčbu vnímají jako jednu z mála pozitivních, do delší budoucnosti zaměřených aktivit, kterou jsou sami pro sebe schopni udělat.

21 Ohlasy samotných uživatelů drog: Negativně vnímají nežádoucí účinky interferonové léčby (uvádějí vyčerpání, nevolnost, ztráta váhy, padání vlasů apod.)

22 Použitá literatura: MRAVČÍK, V., GROHMANNOVÁ, K., CHOMYNOVÁ, P., NEČAS, V., GROLMUSOVÁ, aj. Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice v roce Praha: Úřad vlády České republiky, 2012 STRNAD, M.,Faktory ovlivňující rizikové chování intravenózních uživatelů drog vedoucí k nákaze infekčními chorobami, 2012 VERNER, M. Rizikové chování Praha, Nepublikovaný výzkum.

23 Díky za pozornost! Ing. Mgr. Aleš Herzog, Terénní programy Sananim

Situace nákazy u injekčních uživatelů drog

Situace nákazy u injekčních uživatelů drog Situace nákazy u injekčních uživatelů drog Bc. Martin Strnad Terénní programy SANANIM Faktory ovlivňující rizikové chování Znalosti infekční choroby bezpečná aplikace pomoc Postoje a chování Podmínky

Více

nní programy Sananim Trendy v oblasti Harm Reduction

nní programy Sananim Trendy v oblasti Harm Reduction Ing. Mgr. Aleš Herzog, Terénn nní programy Sananim Trendy v oblasti Harm Reduction Přibývá chudoba a sociální vyloučení Část uživatelů vystačí s rozpočtem na drogy cca 100 Kč denně (2 mg buprenorfinu),

Více

Drogová epidemiologie (problémoví uživatelé drog) v Karlovarském kraji. I. Zdroje informací

Drogová epidemiologie (problémoví uživatelé drog) v Karlovarském kraji. I. Zdroje informací K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Váš dopis

Více

ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA. Popis služby

ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA. Popis služby NÍZKOPRAHOVÁ ZAŘÍZEN ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA 1 Popis služby působnost v oblasti sekundární a terciární prevence zneužívání návykových látek zařízení prvního kontaktu s klientem průběh tohoto kontaktu může

Více

Migrace a užívání drog v ČR. Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM

Migrace a užívání drog v ČR. Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM Migrace a užívání drog v ČR Bc. Hana Laurentová, Terénní programy o.s. SANANIM Definice drogy Mění vnímání reality, tedy má psychotropní potenciál a současně má schopnost vyvolávat návyk; Drogová závislost

Více

Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně I.

Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně I. Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně I. AT konference Seč 2018 Mgr. Sonja Věchetová Bc. et Bc. David Věchet 7.6.2018 Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně

Více

Aktuální trendy v užívání drog v ČR. Mgr. Alena Trojáčková Mgr. Barbora Orlíková

Aktuální trendy v užívání drog v ČR. Mgr. Alena Trojáčková Mgr. Barbora Orlíková Aktuální trendy v užívání drog v ČR Mgr. Alena Trojáčková Mgr. Barbora Orlíková Systém sběru dat situační analýza 5 harmonizovaných epidemiologických indikátorů EMCDDA data z oblasti prevence, léčby a

Více

Epidemiologie užívání drog v ČR. Kateřina Škařupová, NMS

Epidemiologie užívání drog v ČR. Kateřina Škařupová, NMS Epidemiologie užívání drog v ČR Kateřina Škařupová, NMS NMS Situační analýza (5 klíčových indikátorů) Data trestněprávního sektoru drogové trhy, kriminalita Preventivní, léčebné, harm-reduction intervence

Více

Průřezová dotazníková studie o uživatelích návykových látek v hl. m. Praze v roce 2008

Průřezová dotazníková studie o uživatelích návykových látek v hl. m. Praze v roce 2008 Průřezová dotazníková studie o uživatelích návykových látek v hl. m. Praze v roce 2008 Základní informace o výzkumu Průřezová studie probíhala v květnu 2008 celkem v 7mi pražských nízkoprahových zařízeních.

Více

Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok (rozpočet 400.

Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok (rozpočet 400. Příloha č. 3 k usnesení Zastupitelstva MČ Praha 1 číslo UZ19_0064 ze dne 22.05.2019 Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok

Více

Když už máš C - zlom :10 Stránka 1 TRITON

Když už máš C - zlom :10 Stránka 1 TRITON TRITON Laura Krekulová, Vratislav Řehák když už máš Céčko Věnováno všem, kteří hledají sílu něco změnit Obsah Máš Céčko?..................................11 Co je Céčko?.................................14

Více

Užívání drog v ČR v r. 2011

Užívání drog v ČR v r. 2011 Užívání drog v ČR v r. Vlastimil Nečas, RVPPK 9// Klíčové indikátory celoživotní prevalence,,,,, - - - - -6 Marihuana nebo hašiš 6,,8, 6,8, Extáze, 6,,,, Pervitin nebo amfetaminy,8,,,, Kokain,,9,6,,6 Nové

Více

Epidemiologická situace v užívání drog a jeho následcích v ČR. Vlastimil Nečas, NMS

Epidemiologická situace v užívání drog a jeho následcích v ČR. Vlastimil Nečas, NMS Epidemiologická situace v užívání drog a jeho následcích v ČR Vlastimil Nečas, NMS NMS Situační analýza (5 klíčových indikátorů) Data trestněprávního sektoru drogové trhy, kriminalita Preventivní, léčebné,

Více

Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši Kč v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem

Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši Kč v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem Č í s l o P r o j e k t u Příloha č. 3 k usnesení Zastupitelstva MČ číslo UZ18_0567 ze dne 10.04.2018 Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši 400 000 Kč v rámci dotačního programu MČ s názvem

Více

Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010

Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010 Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010 Prim. MUDr. Petr Popov Subkatedra návykových nemocí IPVZ Oddělení léčby závislostí VFN 1.LF UK v Praze 2008: Drogy hrozba dneška? MUDr. PhDr. Kamil Kalina, CSc.,

Více

Ing. Aleš Herzog, Terénní programy Sananim. Harm reduction s injekčními uživateli subtitučních látek

Ing. Aleš Herzog, Terénní programy Sananim. Harm reduction s injekčními uživateli subtitučních látek Ing. Aleš Herzog, Terénní programy Sananim Harm reduction s injekčními uživateli subtitučních látek Přes deset let buprenorfinu v ČR Před více než 10 lety se v ČR začal předepisovat jako substituční léčba

Více

ABÚZE CLUB Kontaktní centrum Pro drogově závislé

ABÚZE CLUB Kontaktní centrum Pro drogově závislé Výroční zpráva 1998 ABÚZE CLUB Kontaktní centrum Pro drogově závislé Základním cílem K-Centra je psychosociální pomoc lidem užívající drogy. Kateřina Chlumská Kontaktní centrum je specializovaným nízkoprahovým

Více

Výroční zpráva. Zdravotní následky u uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2015

Výroční zpráva. Zdravotní následky u uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2015 Výroční zpráva Zdravotní následky u uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2015 Výroční zpráva Zdravotní následky u uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2015 Anna Füleová, Jana Zónová, Danuše Antošová Praha,

Více

Kam jsme zatím došli a kam směřujeme

Kam jsme zatím došli a kam směřujeme Kam jsme zatím došli a kam směřujeme principy, východiska a praxe léčby v našem zařízení Konference A-kluby Mgr. Sonja Věchetová & Bc. et Bc. David Věchet východiska a praxe léčby v našem zařízení 1 stopy

Více

Aleš Herzog, TP Sananim

Aleš Herzog, TP Sananim Aleš Herzog, TP Sananim 95 programů, 23.700 injekčních uživatelů v kontaktu, 4 859 100 vydaných injekčních setů v Praze 8 programů vydalo 2 130 729 injekčních setů, 145 891 kontaktů s uživateli drog Zdroj:

Více

Drogy a otravy zkušenosti z praxe - pokračování

Drogy a otravy zkušenosti z praxe - pokračování EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) Drogy a otravy zkušenosti z praxe - pokračování

Více

Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví

Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Rozbor hlášených poranění ostrými předměty ve zdravotnických zařízeních roky 2014 2016 Fošum P. Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví březen 2017 Obsah Dotčené právní předpisy Postup orgánů ochrany

Více

Výroční zpráva. Zdravotní následky uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2017

Výroční zpráva. Zdravotní následky uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2017 Výroční zpráva Zdravotní následky uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2017 Výroční zpráva Zdravotní následky uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2017 Jana Zónová Praha, říjen 2018 Hygienická stanice

Více

Rekreační užívání drog a harm reduction současnost a budoucnost. Mgr. Barbora Orlíková MUDr. Viktor Mravčík Mgr. Kateřina Škařupová

Rekreační užívání drog a harm reduction současnost a budoucnost. Mgr. Barbora Orlíková MUDr. Viktor Mravčík Mgr. Kateřina Škařupová Rekreační užívání drog a harm reduction současnost a budoucnost Mgr. Barbora Orlíková MUDr. Viktor Mravčík Mgr. Kateřina Škařupová Užívání drog v prostředí zábavy a existující intervence v ČR Návštěvníci

Více

Screeningové testování uživatelů drog v nízkoprahových programech.

Screeningové testování uživatelů drog v nízkoprahových programech. Screeningové testování uživatelů drog v nízkoprahových programech. Mgr. Daniel Randák, o.s. Prevent Strakonice (KCP PT, ST) Bc. Marie Banáková odborná poradkyně za KHS ČB, Územní pracoviště Strakonice

Více

Příloha č. 1. Podpořené projekty z dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v roce 2011

Příloha č. 1. Podpořené projekty z dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v roce 2011 Příloha č. 1 Podpořené projekty z dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v roce 2011 Státní organizace ústav v Praze Klíčovou institucí realizace preventivních aktivit v ČR je

Více

Doporučený postup č. 3/2017

Doporučený postup č. 3/2017 Ministerstvo práce a sociálních věcí odbor sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení Doporučený postup č. 3/2017 k upřesnění přístupu harm reduction v rámci sociálních služeb kontaktní centra

Více

Jméno tazatele: Zařízení: Město/vesnice, kde bylo interview odebráno (okres): PHARE Twinning Project Streghtening National Drug Policy

Jméno tazatele: Zařízení: Město/vesnice, kde bylo interview odebráno (okres): PHARE Twinning Project Streghtening National Drug Policy Základní informace Jméno tazatele: Zařízení: Město/vesnice, kde bylo interview odebráno (okres): Kritéria pro zařazení do studie injekční užívání drog v průběhu posledního roku psychická a fyzická způsobilost

Více

Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups. ýšen nosti

Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups. ýšen nosti Project Imp.Ac.T Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups Zv Zvýš ýšen ení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám na okraji společnosti nosti The Project Imp.Ac.T. Improving Access

Více

Nízkoprahové zaměstnání: model sociálně-pracovního kontraktu. Ing. Aleš Herzog, Terénní programy SANANIM

Nízkoprahové zaměstnání: model sociálně-pracovního kontraktu. Ing. Aleš Herzog, Terénní programy SANANIM Nízkoprahové zaměstnání: model sociálně-pracovního kontraktu. Ing. Aleš Herzog, Terénní programy SANANIM CENTRUM PRO PRÁCI A STABILIZACI UŽIVATELů DROG Využívání vrstevnického potenciálu aktivních uživatelů

Více

odpovědí: rizikové již při prvním užití, rizikové při občasném užívání, rizikové pouze při pravidelném užívání, není vůbec rizikové.

odpovědí: rizikové již při prvním užití, rizikové při občasném užívání, rizikové pouze při pravidelném užívání, není vůbec rizikové. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 8 840 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoj veřejnosti ke konzumaci vybraných návykových látek

Více

Substituční léčba v ČR epidemiologická data. MUDr. Viktor Mravčík

Substituční léčba v ČR epidemiologická data. MUDr. Viktor Mravčík Substituční léčba v ČR epidemiologická data MUDr. Viktor Mravčík NMS Situační analýza ( klíčových indikátorů) Data trestněprávního sektoru drogové trhy, kriminalita Preventivní, léčebné, harmreduction

Více

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík Terminologie Droga Droga je látka, která splňuje dva základní požadavky: 1. Ovlivňuje nějakým způsobem naše prožívání objektivní reality, tedy má psychotropní

Více

HIV poradenství u injekčních uživatelů drog. Mgr. Vojtěch Janouškovec, DiS. Mgr. Jan Špaček 12. 5. 2015

HIV poradenství u injekčních uživatelů drog. Mgr. Vojtěch Janouškovec, DiS. Mgr. Jan Špaček 12. 5. 2015 HIV poradenství u injekčních uživatelů drog Mgr. Vojtěch Janouškovec, DiS. Mgr. Jan Špaček 12. 5. 2015 Obsah Úvod Adiktologie vs. adiktologie Systém léčby/síť Cílová skupina služeb PROGRESSIVE o.p.s. v

Více

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Závěrečná

Více

Substituční léčba v ČR: aktuální situace. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D.

Substituční léčba v ČR: aktuální situace. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Substituční léčba v ČR: aktuální situace MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Substituční léčba v ČR Počet pacientů v opiátové substituční léčbě (NRULISL) 2 113 2 290 2 298 2 311 2 314 560 789 866 825 938 1 038

Více

Výsledky dotazníkového šetření pro potřeby monitorování užívání legálních a nelegálních návykových látek na základní škole v letech 2009-2013

Výsledky dotazníkového šetření pro potřeby monitorování užívání legálních a nelegálních návykových látek na základní škole v letech 2009-2013 Výsledky dotazníkového šetření pro potřeby monitorování užívání legálních a nelegálních návykových látek na základní škole v letech 2009-2013 Již čtvrtým rokem probíhá výzkum pomocí dotazníkového šetření

Více

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV

A Co je HIV? HIV AIDS Co je AIDS? Co znamená být HIV pozitivní? HIV AIDS. HIV HIV AIDS HIV A Co je HIV? HIV (virus lidského imunodeficitu) je virus, který způsobuje ztrátu obranyschopnosti (imunity) člověka před nejrůznějšími infekcemi. Tento virus napadá zejména určitou skupinu bílých krvinek,

Více

Dotazníkové šetření (součást projektu Zodpovědně ): Zkušenosti a znalosti studentů SZŠ Chomutov v oblasti sexuálního chování

Dotazníkové šetření (součást projektu Zodpovědně ): Zkušenosti a znalosti studentů SZŠ Chomutov v oblasti sexuálního chování Dotazníkové šetření (součást projektu Zodpovědně ): Zkušenosti a znalosti studentů SZŠ Chomutov v oblasti sexuálního chování Mgr. Anna Milerová Chomutov - září 2011 Metodika výzkumu Sběr dat probíhal v

Více

uživatele drog v ČR evropském

uživatele drog v ČR evropském Harm reduction programy pro uživatele drog v ČR evropském kontextu MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Epidemiologická situace Situace v ČR Problémové užívání opiátů a pervitinu v ČR 55 000 50 000 45 000 40 000

Více

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů.

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. I. okruh: Odborné služby v adiktologii (Rozsah předmětů

Více

EVALUACE VÝSLEDKŮ LÉČBY V TERAPEUTICKÝCH KOMUNITÁCH PRO LÉČBU ZÁVISLOSTI. Autor studie: Martin Šefránek Přednáší: Martin Hulík

EVALUACE VÝSLEDKŮ LÉČBY V TERAPEUTICKÝCH KOMUNITÁCH PRO LÉČBU ZÁVISLOSTI. Autor studie: Martin Šefránek Přednáší: Martin Hulík EVALUACE VÝSLEDKŮ LÉČBY V TERAPEUTICKÝCH KOMUNITÁCH PRO LÉČBU ZÁVISLOSTI Autor studie: Martin Šefránek Přednáší: Martin Hulík Co je Evaluace výsledků léčby v TK? Vyzkumná studie hodnotící výsledky léčby

Více

Obecná idea terénní práce

Obecná idea terénní práce Obecná idea terénní práce vyhledávat skrytou populaci uživatelů drog oslovovat ji motivovat ji ke změně chování směrem k méně rizikovému = minimalizovat zdravotní a sociální poškození spojená s užíváním

Více

Program komplexní léčby somatických komplikací syndromu závislosti, Remedis, Nuselská poliklinika Táborská 57, Praha 4

Program komplexní léčby somatických komplikací syndromu závislosti, Remedis, Nuselská poliklinika Táborská 57, Praha 4 Demografické, epidemiologické a virologické charakteristiky populace uživatelů drog srovnání let 2005 a 2006 h MUDr. Vratislav Řehák, MUDr. Laura Krekulová, PhD Program komplexní léčby somatických komplikací

Více

Využívání léčby pro uživatele drog včr v l

Využívání léčby pro uživatele drog včr v l Využívání léčby pro uživatele drog včr v l. 2002-2004 Shrnutí z výročních zpráv NMS 2002-2004 Blanka Korčišová Zdroje informací o léčených Registr žadatelů o léčbu hygienické služby od r. 1995 shromažďuje

Více

příběh jedné matky Ilona Preslová, Nikol Spůrová

příběh jedné matky Ilona Preslová, Nikol Spůrová příběh jedné matky Ilona Preslová, Nikol Spůrová anamnéza 30 let, biologická matka crimi, UD, nežije(+47l.) adoptovaná, konfliktní vztah, dobrý vztah s babičkou základní vzdělání, nedokončené odborné učiliště,

Více

Úklid na co je nutné TAKÉ myslet. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s.

Úklid na co je nutné TAKÉ myslet. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. Úklid na co je nutné TAKÉ myslet MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. Obsah Ochrana zaměstnance úklidu Očkování proti VHB Postup při poranění Ochranné pomůcky - rukavice Dezinfekční program

Více

Poradenství při testování infekčních onemocnění u IDU v nízkoprahových zařízeních

Poradenství při testování infekčních onemocnění u IDU v nízkoprahových zařízeních Poradenství při testování infekčních onemocnění u IDU v nízkoprahových zařízeních ale i v jiných typech zařízení MUDr. Jakub Minařík Poradenství z pohledu klienta V našem káčku (rozuměj tak kam klient

Více

Situace ve věcech drog v České republice v roce 2006 Souhrn výroční zprávy

Situace ve věcech drog v České republice v roce 2006 Souhrn výroční zprávy Situace ve věcech drog v České republice v roce 2006 Souhrn výroční zprávy Obsah 1 ORGANIZAČNÍ RÁMEC PROTIDROGOVÉ POLITIKY 2 UŽÍVÁNÍ DROG A JEHO DŮSLEDKY 2/1 Užívání drog v obecné populaci 2/2 Problémové

Více

Směrnice 2010/32/EU, kterou se provádí Rámcová dohoda o prevenci poranění ostrými předměty ve zdravotnictví

Směrnice 2010/32/EU, kterou se provádí Rámcová dohoda o prevenci poranění ostrými předměty ve zdravotnictví Směrnice 2010/32/EU, kterou se provádí Rámcová dohoda o prevenci poranění ostrými předměty ve zdravotnictví MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví Konference Brno 24.9.2014 Směrnice Rady 2010/32/EU

Více

Immunologické poškození. Infekce. Zánět. Toxické poškoz. - Alkohol - Léky, drogy - Chemikálie. - Viry - Bakterie - Houby

Immunologické poškození. Infekce. Zánět. Toxické poškoz. - Alkohol - Léky, drogy - Chemikálie. - Viry - Bakterie - Houby Racionální screening hepatitidy B a C u uživatelů drog Jan Šperl Klinika hepatogastroenterologie IKEM, Praha Co je hepatitida? Hepatitis: zánětlivé postižení jater Příčiny hepatitidy: dlouhodobé užívání

Více

Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction. Jitka Vrbová

Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction. Jitka Vrbová Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction Martin Petr Jitka Vrbová Ulice Agentura sociální práce terénní program Poslání: Terénní program občanského sdružení Ulice -Agentura sociální

Více

Shrnutí roku 2011 v oseckém terénu (Osek)

Shrnutí roku 2011 v oseckém terénu (Osek) Shrnutí roku 2011 v oseckém terénu (Osek) Cílová skupina se na území města Oseka v zásadě již několik let nemění. Stále převládají muži ve věkovém rozmezí 19-41 let, kteří si drogy aplikují intravenózně

Více

Most k naději. Problematika zaměstnanosti klientů nízkoprahových adiktologických služeb Libereckého kraje. www.mostknadeji.eu

Most k naději. Problematika zaměstnanosti klientů nízkoprahových adiktologických služeb Libereckého kraje. www.mostknadeji.eu Most k naději Problematika zaměstnanosti klientů nízkoprahových adiktologických služeb Libereckého kraje www.mostknadeji.eu Dotazník Data k této prezentaci byla sbírána ze tří nízkoprahových adiktologických

Více

Prezentace poskytovatelů sociálních služeb působících na ORP Strakonice

Prezentace poskytovatelů sociálních služeb působících na ORP Strakonice Prezentace poskytovatelů sociálních služeb působících na ORP Strakonice CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ JK, o. s. pracoviště ve Strakonicích Drahuška Kolářová Centrum pro zdravotně postižené JK, o. s.

Více

Hrozba epidemie, pandemie chřipka, HIV

Hrozba epidemie, pandemie chřipka, HIV Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Hrozba epidemie, pandemie chřipka, HIV Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 8.,9.26 Vzdělávací oblast: Autor:

Více

Drogový informační systém v ČR

Drogový informační systém v ČR Drogový informační systém v ČR MUDr. Běla Studničková Centrální pracoviště drogové epidemiologie Hygienická stanice hl. m. Prahy se sídlem v Praze Ukazatelé drogové scény: 1. populační studie o drogách

Více

Rizikové skupiny LS 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D.

Rizikové skupiny LS 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Rizikové skupiny LS 7 N E A L K O H O L O V É Z Á V I S L O S T I P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Prevence Léčba Rodina a drogy Co zvyšuje riziko, že člověk začne užívat drogy? Prevence Protektivní

Více

Substituční léčba u pervitinu

Substituční léčba u pervitinu Substituční léčba u pervitinu Projekt NETAD Roman Gabrhelík Síťování vědecko-výzkumných kapacit a cílený rozvoj spolupráce mezi vysokými školami, veřejnou správou, soukromým a neziskovým sektorem v adiktologii

Více

OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU OTTŮV SLOVNÍK NAUČNÝ, 1908 Zdravotnictví, zdravověda (hygiena) jest nauka, která se především obírá studiem nebezpečí

Více

Orientační průzkum drogové problematiky na základních školách okresu Příbram 2001/2002. Vypracovala: Bc. Petra Belková

Orientační průzkum drogové problematiky na základních školách okresu Příbram 2001/2002. Vypracovala: Bc. Petra Belková Městský úřad Příbram Orientační průzkum drogové problematiky na základních školách okresu Příbram 2001/2002 Vypracovala: Bc. Petra Belková bývalá protidrogová koordinátorka v souč. sociální asistentka

Více

Norway Grants Projekty zranitelných skupin ve věznicích a vzdělávání zaměstnanců Vězeňské služby

Norway Grants Projekty zranitelných skupin ve věznicích a vzdělávání zaměstnanců Vězeňské služby Norway Grants Projekty zranitelných skupin ve věznicích a vzdělávání zaměstnanců Vězeňské služby Vězeňská služba České republiky STRUKTURA MĚKKÝ PROJEKT Programy zacházení pro odsouzené Rozšíření existujících

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA KONTAKTNÍHO CENTRA LITOMĚŘICE ZA ROK

VÝROČNÍ ZPRÁVA KONTAKTNÍHO CENTRA LITOMĚŘICE ZA ROK VÝROČNÍ ZPRÁVA KONTAKTNÍHO CENTRA LITOMĚŘICE ZA ROK 2012 C E N T R U M Kontaktní centrum Litoměřice Adresa: Zřizovatel: Litoměřice, Lidická 57 Oblastní spolek Českého červeného kříže tel: 416 737 182,

Více

Drogový informační systém Středočeský kraj

Drogový informační systém Středočeský kraj Drogový informační systém Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog 1. pololetí 2011 Informace o incidenci a prevalenci byly získány z 25 L/K center evidovaných v aktuální databázi.

Více

Fentanylové náplasti a jejich injekční zneužívání. PhDr. Jiří Frýbert

Fentanylové náplasti a jejich injekční zneužívání. PhDr. Jiří Frýbert Fentanylové náplasti a jejich injekční zneužívání PhDr. Jiří Frýbert Situace - konec roku 2010 stížnosti na heroin - přechod na pervitin či náhrada jinými opioidy - od konce roku 2010 přechod na Vendal

Více

OVLIVNILO ZPOPLATNĚNÍ ZDRAVOTNICKÉHO MATERIÁLU CHOVÁNÍ KLIENTŮ HARM REDUCTION SLUŽEB?

OVLIVNILO ZPOPLATNĚNÍ ZDRAVOTNICKÉHO MATERIÁLU CHOVÁNÍ KLIENTŮ HARM REDUCTION SLUŽEB? OVLIVNILO ZPOPLATNĚNÍ ZDRAVOTNICKÉHO MATERIÁLU CHOVÁNÍ KLIENTŮ HARM REDUCTION SLUŽEB? Adiktologická konference Jč. kraje 2013 Němcová Anna, Mgr., Podzimek Kamil, Bc., Randák Daniel, Mgr., Šnokhous Jan,

Více

6. krajská protidrogová konference

6. krajská protidrogová konference 6. krajská protidrogová konference Poskytování léčby problematickým uživatelům drog v rámci kriminální justice Prof. Morag MacDonald Centre for Research into Quality Birmingham City University Česká Republika,

Více

Harm reduction intervence pro uživatele drog v ČR. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D.

Harm reduction intervence pro uživatele drog v ČR. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Harm reduction intervence pro uživatele drog v ČR MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Především: HR mezi IUD Programy výměny jehel a stříkaček (NSPs) Opiátová substituční léčba Dále: informace, vrstevnické programy,

Více

ZAOSTŘENO NA DROGY 6. obsah. Situace ve věcech drog v České republice v roce Souhrn výroční zprávy

ZAOSTŘENO NA DROGY 6. obsah. Situace ve věcech drog v České republice v roce Souhrn výroční zprávy ZAOSTŘENO NA DROGY 6 NÁRODNĺ MONITOROVACĺ STŘEDISKO PRO DROGY A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI Situace ve věcech drog v České republice v roce Souhrn výroční zprávy obsah 1 ORGANIZAČNÍ PROSTŘEDÍ 2 MÍRA UŽÍVÁNÍ DROG

Více

Údaje v registru substituční léčby k 30.6.2003

Údaje v registru substituční léčby k 30.6.2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28.7.2003 45 Údaje v registru substituční léčby k 30.6.2003 Národní registr uživatelů lékařsky indikovaných substitučních

Více

Analýza preventivních možností u praktických lékařů pro děti a dorost na okresech Kolín a Kutná Hora. Mgr. Jiří Zatřepálek Mgr.

Analýza preventivních možností u praktických lékařů pro děti a dorost na okresech Kolín a Kutná Hora. Mgr. Jiří Zatřepálek Mgr. Analýza preventivních možností u praktických lékařů pro děti a dorost na okresech Kolín a Kutná Hora Mgr. Jiří Zatřepálek Mgr. Lucie Jurystová Obsah příspěvku Úvod - Proč právě tento příspěvek? Cíl analýzy

Více

Opiáty. Na úvod... Informační balíček Výroční zpráva 2012: Stav drogové problematiky v Evropě

Opiáty. Na úvod... Informační balíček Výroční zpráva 2012: Stav drogové problematiky v Evropě Informační balíček 2012 Publications Country overviews Výroční zpráva 2012: Stav drogové problematiky v Evropě Annual report Selected issues Drugnet Europe Prisons and drugs in Europe Pregnancy, childcare

Více

Informace z Národního registru uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek - rok 2012

Informace z Národního registru uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek - rok 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 13. 2. 2013 1 Informace z Národního registru uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek - rok 2012 Information

Více

Městský program. prevence kriminality pro rok Město Smiřice

Městský program. prevence kriminality pro rok Město Smiřice Městský program prevence kriminality pro rok 2011 Město Smiřice OBSAH 1. Úvod...3 2. Podklady pro zpracování programu...3 2.1 Vyhodnocení průzkumu potřeb...3 2.2 Zpráva o bezpečnostní situaci v teritoriu

Více

Informace z Národního registru uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek - rok 2013

Informace z Národního registru uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek - rok 2013 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 25. 3. 2014 1 Informace z Národního registru uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek - rok 2013 Information

Více

Drogová situace v ČR v r Mgr. Jindřich Vobořil, PgDip. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D.

Drogová situace v ČR v r Mgr. Jindřich Vobořil, PgDip. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Drogová situace v ČR v r. 2012 Mgr. Jindřich Vobořil, PgDip. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Hlavní závěry Pokles užívání marihuany v české populaci i zkušeností s ostatními nelegálními drogami. Počet uživatelů

Více

Dotazník k žádosti o léčbu v TK

Dotazník k žádosti o léčbu v TK Dotazník k žádosti o léčbu v TK I. Základní údaje: 1. Datum vyplnění: 2. Jméno a příjmení: 3. Věk: 4. Datum narození: 5. Pohlaví: muž žena 6. Státní příslušnost: 7. Národnost: 8. Pojišťovna: 9. Kontaktní

Více

MAUDSLEY ADDICTION PROFILE (MAP)

MAUDSLEY ADDICTION PROFILE (MAP) MAUDSLEY ADDICTION PROFILE (MAP) A1Kód: A2 Tazatel: A3 Datum: B. Užívání drog Droga Posledních 30 dnů před léčbou [karta 1] Alkohol Heroin Metadon Subutex BZO Pervitin Marihuana, hašiš Těkavé látky Jiné

Více

VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ

VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ Mgr. Daniel Randák PREVENT 99 z.ú. ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JČ.KRAJE 2016 OBSAH WORKSHOPU: 1. Ukotvení v síti služeb mapa pomoci. 2. Kdy spolupracovat. 3. Modelové situace

Více

Možnosti intervencí u uživatelů nových drog: terénní programy na taneční scéně a propad v jejich financování

Možnosti intervencí u uživatelů nových drog: terénní programy na taneční scéně a propad v jejich financování Projekt: Síťování vědecko-výzkumných kapacit a cílený rozvoj spolupráce mezi vysokými školami, veřejnou správou,soukromým a neziskovým sektorem v adiktologii (NETAD) Reg. Číslo: CZ.1.07/2.4.00/17.0111

Více

Světový týden očkování

Světový týden očkování Světový týden očkování 24. 4. 30. 4. 2019 Protected Together #VaccinesWork Vakcíny jsou bezpečné a účinné Každá vakcína s licencí je před schválením pro použití přísně kontrolována Trvale jsou monitorovány

Více

Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy

Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy toto pro Vaše zdraví důležité preventivní vyšetření: vyšetření zaměřené na včasný záchyt zhoubného nádoru děložního čípku. V České republice každoročně onemocní zhoubným nádorem děložního čípku přibližně

Více

Úskalí kontroly a dohledu nad TBC ve vězeňském systému

Úskalí kontroly a dohledu nad TBC ve vězeňském systému Úskalí kontroly a dohledu nad TBC ve vězeňském systému osobní zkušenosti laboratorního pracovníka z projektu Lékařů bez hranic v Kyrgyzstánu Mgr. Markéta Hajná, Ph.D. Nemocnice Strakonice, a.s.-centrální

Více

Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy

Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy Příloha č. 4 - Vzorové dopisy a) Přední strana Zde vedle loga MZ Vážený pane, muž varianta 1 (50-70 let; bez K) neabsolvoval toto pro Vaše zdraví důležité preventivní vyšetření: V České republice každoročně

Více

Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře SUPPLEMENTUM

Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře SUPPLEMENTUM Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře VIROVÁ HEPATITIDA C SUPPLEMENTUM prof. MUDr. Petr Urbánek, CSc. prof. MUDr. Petr Husa, CSc. MUDr. Jan Šperl, CSc. MUDr. Soňa

Více

Systém služeb prevence, léčby a minimalizace rizik

Systém služeb prevence, léčby a minimalizace rizik Systém služeb prevence, léčby a minimalizace rizik PhDr. Josef Radimecký, Ph.D., MSc. Krajská konference k problematice rizikového chování Dítě a droga Hradec Králové, 15. 10. 2012 Obsah Historie vzniku

Více

Západočeská univerzita v Plzni FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA PEDAGOGIKY

Západočeská univerzita v Plzni FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA PEDAGOGIKY Západočeská univerzita v Plzni FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA PEDAGOGIKY RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ KLIENTŮ KONTAKTNÍHO CENTRA CPPT O.P.S. PLZEŇ, NITROŽILNÍCH UŽIVATELŮ DROG, A HARM REDUCTION SLUŽBY VÝMĚNNÉHO PROGRAMU

Více

Prevence předávkování pohledem HR. Ing. Mgr. Aleš Herzog, Terénní programy SANANIM

Prevence předávkování pohledem HR. Ing. Mgr. Aleš Herzog, Terénní programy SANANIM Prevence předávkování pohledem HR Ing. Mgr. Aleš Herzog, Terénní programy SANANIM O čem si budeme povídat: Typické situace s rizikem předávkování u injekčních uživatelů drog Oblíbené rizikové kombinace

Více

KC včera, dnes a zítra? Mgr. Barbara Janíková Mgr. Helena Hošková Centrum adiktologie PK 1.LF a VFN UK v Praze

KC včera, dnes a zítra? Mgr. Barbara Janíková Mgr. Helena Hošková Centrum adiktologie PK 1.LF a VFN UK v Praze KC včera, dnes a zítra? Mgr. Barbara Janíková Mgr. Helena Hošková Centrum adiktologie PK 1.LF a VFN UK v Praze Historie první nízkoprahové středisko pro uživatele drog v ČR založeno v roce 1992 nadací

Více

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Nelegální drogy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová PROBLEMATIKA ZÁVISLOSTÍ "Jakákoliv závislost je špatná,

Více

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Závěrečná

Více

Výskyt HIV v ČR výrazně stoupá

Výskyt HIV v ČR výrazně stoupá Výskyt HIV v ČR výrazně stoupá Vratislav Němeček, Marek Malý Souhrn V roce 2012 bylo zachyceno 212 nových případů HIV infekce u občanů ČR a cizinců s dlouhodobým pobytem (rezidentů), což je dosud nejvyšší

Více

OBSAH Seznam tabulek... 3 Seznam obrázků Drogový informační systém (DIS) Incidence žadatelů o léčbu - uživatelů drog v MS

OBSAH Seznam tabulek... 3 Seznam obrázků Drogový informační systém (DIS) Incidence žadatelů o léčbu - uživatelů drog v MS OBSAH Seznam tabulek... 3 Seznam obrázků... 3 1. Drogový informační systém (DIS) - 2005... 4 2. Incidence žadatelů o léčbu - uživatelů drog v MS kraji... 4 3. Incidence žadatelů o léčbu - gamblerů v MS

Více

Údaje v Registru substituční léčby - rok Information in Registry of substitution treatment - the year 2006

Údaje v Registru substituční léčby - rok Information in Registry of substitution treatment - the year 2006 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 5. 4. 2007 11 Údaje v Registru substituční léčby - rok 2006 Information in Registry of substitution treatment - the

Více

Drogový informační systém Středočeský kraj

Drogový informační systém Středočeský kraj Drogový informační systém Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog 1.pololetí 21 Informace o incidenci a prevalenci byly získány z 25 L/K center evidovaných v aktuální databázi.

Více

Kazuistika Práce se školní třídou v rámci programu selektivní primární prevence. Miluše Stehlíková Petra Václavová

Kazuistika Práce se školní třídou v rámci programu selektivní primární prevence. Miluše Stehlíková Petra Václavová Kazuistika Práce se školní třídou v rámci programu selektivní primární prevence Miluše Stehlíková Petra Václavová OBSAH 1. Představení programu SPP 2. Popis třídy 3. Zakázka školy 4. Průběh setkání 5.

Více

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM 2013 Dotazníkové šetření u pacientů s roztroušenou sklerózou 1. Cíle a způsob provedení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření mezi pacienty

Více

Výroční zpráva 2005: stav drogové problematiky v Evropě. MUDr. Viktor Mravčík, Praha, 24.11.2005, 10:00

Výroční zpráva 2005: stav drogové problematiky v Evropě. MUDr. Viktor Mravčík, Praha, 24.11.2005, 10:00 Výroční zpráva 2005: stav drogové problematiky v Evropě MUDr. Viktor Mravčík, Praha, 24.11.2005, 10:00 Aktuální informace o drogové problematice v Evropě Přehled situace v oblasti drog ve 29 evropských

Více

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více