Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech"

Transkript

1 Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro Třeboňsko", registrační číslo CZ.1.07/1.1.10/

2 RYBNÍKY NA TŘEBOŇSKU Zakládání informace Třeboňská rybniční pánev se nachází na území, které bylo v dávných dobách pokryto neproniknutelným příhraničním hvozdem. Rozsáhlejší kolonizace přišla až s četnými klášterními řády a s osidlováním Třeboňska Vítkovci a jejich poddanými, kteří započali s rozsáhlou přeměnou krajiny. Budovali haťové cesty, žďářili lesy, vysoušeli bažiny a zakládali nové rybníky. Hráze některých rybníků sloužily jako spojovací cesty v močálovém území a rybníky samotné sloužily jako zásobárna vody či pro pohánění vodních kol mlýnů a hamrů. První odvodňovací stoky Viléma z Landštejna daly základ soustavě umělých nádrží a bohaté rybí produkci jakožto prvnímu ekonomickému využití krajiny. Těžiště hospodaření a obživy zde proto na počátku nebylo v zemědělství, ale v rybníkářství. Významný podnět k zakládání rybníků dal Karel IV., který nařídil budovat rybníky pro hojnost ryb a pro využití půdy. Z tohoto období pochází jeden z největších rybníků Dvořiště, který se nachází u Lomnice nad Lužnicí. Vysoké zisky z prodeje kaprů na domácím i zahraničním trhu vyvolaly na konci 15. století v celém království velkou rybníkářskou aktivitu, která vyvrcholila za velmi příznivých podmínek na Třeboňsku. Příliš zamokřená, k zemědělství nevhodná půda

3 s četnými potoky, které zajišťovaly dostatek vody, přímo vybízela k dalšímu zakládání rybníků. Za Rožmberků a Krajířů se Třeboňsko dočkalo zakládání rybničních soustav. Jednalo se o stovky rybníků doplněných náhony a stokami. Největší rozmach v budování rybníků na Třeboňsku přineslo 16. století, které je též nazýváno zlatým rybníkářským věkem. V tomto období se do projektování vodohospodářských objektů pouští nejznamenitější stavitel, Štěpánek Netolický. Kromě rybničních velikánů jakými jsou rybníky Velký Tisý, Koclířov, Káňov, Opatovický, Záblatský nebo Horusický, vyměřil a vybudoval Zlatou stoku, která zmíněné rybníky propojuje a napájí. Zlatá stoka si dlouho udržela primát nejdelší umělé stoky v Evropě (45 km dlouhá). Štěpánkovým nástupcem se stal Mikuláš Ruthard z Malešova, který nám zanechal velké rybníky v okolí Chlumu u Třeboně. K největším patří rybníky Staňkovský a Hejtman. Rybníkářské dílo završuje Jakub Krčín z Jelčan stavbou rybníka Svět a současného největšího rybníka v České republice Rožmberk. Rožmberská soustava rybníků nemá v celém světě obdoby, proto je (společně s renesanční Třeboní) předmětem ochrany jako světové kulturní dědictví. Avšak mnoho rybníků bylo poznamenáno třicetiletou válkou, kdy bylo mnoho z nich vypáleno a později dobou Josefa I., kdy se mnoho rybníků zrušilo. Až v druhé polovině 19. století, zásluhou Josefa Šusty, znovu nastala doba rybníkářství příznivá. A na počátku 20. století byl výnos ryb na Třeboňsku již o % vyšší než v polovině 19. století. Kvůli vymizení běžné pobřežní a vodní vegetace se musela později produkce snížit. Na menších produkčních rybnících se na počátku 20. století začaly budovat kachní farmy. Význam rybníků Téměř 500 rybníků zde pokrývá více než 10 % rozlohy oblasti. Člověkem založené rybníky nahradily během několika staletí v krajině chybějící přírodní jezera a umožnily rozšíření mnoha společenstev a druhů vázaných na rybniční okraje s rozsáhlými mělčinami porostlými rákosem, orobincem a ostřicemi. Rybníky mají v krajině mnoho funkcí: slouží k chovu ryb, zadržují značné množství vody a příznivě ovlivňují podnebí oblasti i průběh povodní. Také jsou velmi důležité pro rostliny a živočichy, neboť jsou jejich nenahraditelným životním prostředím. Nejcennější místní rybníky jsou od roku 1990 chráněny jako mokřady mezinárodního významu podle Ramsarské konvence, a to pod souhrnným názvem Třeboňské rybníky. Na jejich hladinách a v mělkých pobřežních pásech se vyskytuje mnoho druhů vodních ptáků, pro které jsou rybníky hnízdištěm, potravní základnou, shromaždištěm nebo tahovou zastávkou.

4 Některé rybníky (seřazeno podle velikosti) Poloha vybraných rybníků

5 Rybník Rožmberk GPS souřadnice: 49 2' " N, 14 46' " E Rožmberk leží 2 km severně od města Třeboně. Díky své rozloze vodní plochy 489 ha (HULE, Miroslav. Rybníkářství na Třeboňsku: Historický průvodce. Třeboň: Carpio, 2000, s.), která jej činí největším českým rybníkem, si získal přezdívku české moře. Jeho hráz je dlouhá téměř 2,5 km a až 11 m vysoká. Těmito parametry převyšuje jiné rybniční velikány v Evropě. Na hrázi rostou mohutné 150 až 400 let staré duby. Rybník Rožmberk je vlastně přehrada nad řekou Lužnicí. Byl postaven v letech 1584 až 1590 podle návrhu proslulého stavitele Jakuba Krčína z Jelčan. Na stavbě díla se podílelo nad 800 lidí. Založení tohoto rybníka promýšlel již Štěpánek Netolický, ale kvůli vysokým nákladům nemohl dílo realizovat. Také si byl vědom, že by žádná hráz neodolala množství vody z povodí řeky Lužnice. Proto Krčín současně s Rožmberkem založil Novou řeku, která odvádí část vody Lužnice do řeky Nežárky. Rybník byl dokončen v roce 1590, čímž byl završen zlatý rybníkářský věk v českých zemích. Rozloha rybníka byla větší než dnes (odhaduje se na ha). Jeho primární funkcí je chov ryb. Kromě toho byla v roce 1922 pod hlavní výpustí vybudována malá vodní elektrárna s výkonem 240 kw. Přestože existuje po celém světě mnoho drobných elektráren, využívajících vodní energii, žádná není založena pod hrází umělého vodního díla, jehož primární funkcí je chov ryb.

6 Horusický rybník GPS souřadnice: 49 9' " N, 14 40' " E Horusický rybník je třetím největším rybníkem v Čechách a druhý největší rybník na Třeboňsku. Rozloha jeho vodní plochy činí 415 ha (HULE, Miroslav. Rybníkářství na

7 Třeboňsku: Historický průvodce. Třeboň: Carpio, 2000, s.). Leží v ploché kotlině jihozápadně od Veselí nad Lužnicí. Hráz rybníka je dlouhá 730 m a vysoká až 11 m. Je významným útočištěm vodních ptáků, v zimě zde lze spatřit orla mořského. Tento rybník byl vybudován v letech 1511 až 1512 a je dílem Štěpánka Netolického. Na jeho místě stála vesnice Oslov. Rybník je poměrně mělký a je mimořádně úrodný patří k nejvýnosnějším. Na jihovýchodní straně rybníka se nachází národní přírodní rezervace Ruda, která poskytuje ochranu slatinnému rašeliništi s řadou ohrožených rostlinných druhů. Na západní straně rybníka se nachází přírodní rezervace Horusická blata. Chráněné jsou rašelinné louky a rašeliniště, která jsou veřejnosti nepřístupná.

8 Rybník Dvořiště GPS souřadnice: 49 3' " N, 14 39' " E Rybník se nachází severozápadně od Třeboně u obce Smržov. Je to jeden z nejstarších českých rybníků. Na Třeboňsku je třetím největším rybníkem. Přesto má hráz dlouhou pouze půl kilometru a vysokou 10 metrů. Na místě rybníka bylo zřejmě kdysi jezero přehrazené skalním prahem, který se nám dochoval. Najdeme jej u kamenné výpusti, která si zachovala středověký charakter. Rybník byl založen prolomením skály již v letech 1363 až 1367 tehdejším majitelem lomnického panství, což z něj činí druhý nejstarší rybník na jihu Čech. O několik let později byl rozšířen a roku 1582 zvětšen Jakubem Krčínem z Jelčan. Ten zvýšil a zpevnil hráz a přejmenoval rybník na Věrný. Toto jméno se však nikdy neujalo, a proto známe původní jméno Dvořiště, které rybník dostal zřejmě po blízkém dvorci, jehož pozůstatky jsou patrné dodnes. Rybník se využívá nejen k chovu kapra a dalších druhů sladkovodních ryb, které jdou po výlovu přímo do prodeje, ale i k rekreaci. Na jižní straně rybníka je rozsáhlý kemp s velmi hezkou pozvolnou písčitou pláží. Je zde i velká loděnice pro jachtaře a v srpnu se pořádá závod Modrá stuha Dvořiště. Na březích rybníka se také nachází rozsáhlá chatová oblast a na západním okraji rybníka nalezneme přírodní rezervaci Dvořiště s výskytem mokřadních společenstev.

9 Rybník Velký Tisý GPS souřadnice: 49 3' " N, 14 43' " E Rybník leží asi 10 km severoseverozápadně od Třeboně u obce Lomnice nad Lužnicí. Má velmi členité pobřeží, po jižním a západním obvodu teče Zlatá stoka, ze které je rybník i

10 naháněn. Hráz rybníka je dlouhá 2 km a je porostlá starými duby. Rybník je mělký má hloubku pouze okolo jednoho metru. Má několik ostrovů a poloostrovů. Rybník Velký Tisý nechal v roce 1505 postavit Štěpánek Netolický. Je to první velké dílo tohoto slavného stavitele, a proto se o tomto roce mluví i jako o počátku velké rybníkářské éry Štěpánka Netolického. Štěpánkův nástupce Jakub Krčín tento rybník v roce 1569 rozšířil na nynější velikost. Pod hrází rybníka Velký Tisý zřídil již sám Štěpánek Netolický první velké sádky na Třeboňsku, a to u dvora Šaloun. Velký Tisý je dominantním rybníkem národní přírodní rezervace s názvem Velký a Malý Tisý. Tato lokalita je také jednou z nejvýznamnějších ornitologických rezervací u nás. Hnízdí zde celá řada vodního a mokřadního ptactva. V této oblasti se také pravidelně zastavují ptáci letící do teplých krajů. V létě tu hnízdí i husa velká a uvádí se, že na začátku podzimu se tady shromažďují až tisíce divokých kachen. Rezervace je pozoruhodná i tím, že zde pravidelně hnízdí orel mořský.

11 Záblatský rybník GPS souřadnice: 49 6' " N, 14 40' " E Rybník Záblatský je pátý největší rybník na Třeboňsku. Leží poblíž obce Záblatí, mezi níž a rybníkem protéká Zlatá stoka. Záblatský rybník má plochu 305 ha (HULE, Miroslav. Rybníkářství na Třeboňsku: Historický průvodce. Třeboň: Carpio, 2000, s.), jeho hráz je dlouhá téměř 1,5 km a patří mezi nejvýnosnější rybníky třeboňského rybářství. Rybník Záblatský dal vybudovat v letech Zdeněk ze Šternberka. Podle některých historických pramenů byl již ve 14. století tento rybník napuštěn z rybníka Dvořiště a ze Záblatského pak rybník Bošilecký. Toto propojení zaniklo až se stavbou Zlaté stoky. Poté co rybník přešel do majetku Rožmberků, byl ihned rozšiřován, a to v letech stavitelem Štěpánkem Netolickým. K dalšímu zvětšení rybníka došlo v roce Toto zvětšení rybníka zvýšením jeho hráze prosadil a realizoval v letech Jakub Krčín z Jelčan a rybník pojmenoval jako Oplatil. Při těchto stavebních pracích byla hráz zesílena a osázena duby a rybník tak nabyl dnešní podoby. Na Záblatském rybníku osvědčil Štěpánek Netolický svůj vodohospodářský důmysl. Rybník zde lze nahánět také ze Zlaté stoky a při jeho vypouštění vodu vracet zpět do jejího toku.

12 Staňkovský rybník GPS souřadnice: 48 58' " N, 14 57' " E Staňkovský rybník je šestým největším rybníkem na Třeboňsku a zároveň nejdelším jihočeským rybníkem. Rybník leží na východní straně Třeboňska poblíž Chlumu u Třeboně a

13 tvoří svým levým břehem hranice mezi Čechami a Rakouskem. Tento rybník je dlouhý téměř 7 km, u hráze hluboký až 11 m a jeho obvod činí necelých 25 km (Třeboňský kapr [online] [cit ]. Rybník Staňkovský. Dostupné z WWW: Je však nejméně výnosným rybníkem zdejší oblasti. Rybník založil v roce 1550 Mikuláš Ruthard z Malešova jako údolní přehradu na Koštěnickém potoce. Původně byl rybník nazván Velký Soused, později Velký Bystřický. Hráz rybníka je poměrně vysoká. Předpokládá se, že původně zde bylo jezero uzavřené skalním prahem, do něhož je prolámána štola pro základovou výpust. Rybník má dodnes jezerní charakter, je čistý a pro standardní chov kapra nevhodný. Proto je využíván pro rekreaci, koupání a rekreační rybaření. Staňkovský rybník patří mezi nejkrásnější jihočeské rybníky, má písčité dno i pláže a jeho břeh je pokryt lesy.

14 Rybník Svět GPS souřadnice: 48 59' " N, 14 45' " E Svou rozlohou 201 ha (HULE, Miroslav. Rybníkářství na Třeboňsku: Historický průvodce. Třeboň: Carpio, 2000, s.) je sedmým největším rybníkem Třeboňska. Nachází se na jižním okraji města Třeboně. Celková délka hráze je 1525 m, hráz je místy v základně široká až 60 m. Hráz je téměř po celé své délce osázena krásnými vzrostlými duby, které zpevňují jeho hráz. Rybník je napájen ze Spolského potoka a z Opatovického rybníka. Po povodni roku 2002 byl vybudován bezpečnostní přeliv pro odvedení velkých vod mimo město na Mokré louky. Za zrozením tohoto rybníku stojí Jakub Krčín z Jelčan, který měl představu postavit rozlehlý rybník, sahající až k městským branám. Za podpory Viléma z Rožmberka byl mezi lety 1571 a 1574 vybudován rozlehlý rybník. Při jeho stavbě byly zatopeny rozsáhlé plochy nejen louky, pole, ale také Svinenské předměstí Třeboně a Nové Město. Za to byl Krčín často kritizován a také proto dostal rybník jméno Nevděk. Protože byl Nevděk svou velkou vodní plochou hrozbou pro město Třeboň, došlo k rozdělení rybníku na rybníky Opatovický a Svět. Rybník je využíván přednostně pro rybochovné účely. Od 20. století slouží částečně jako rekreační plocha. Pravidelně zde probíhají závody ve veslování a vyhlídkové jízdy motorovou lodí. Kolem celého rybníka Svět vede vycházková trasa naučné stezky Cesta kolem Světa.

15 Rybník Koclířov GPS souřadnice: 49 4' " N, 14 41' " E Rybník Koclířov se nachází na severozápad od města Třeboň, mezi rybníky Dvořiště a Velký Tisý. S rozlohou 192 ha (HULE, Miroslav. Rybníkářství na Třeboňsku: Historický průvodce.

16 Třeboň: Carpio, 2000, s.) se řadí mezi 10 největších rybníků na Třeboňsku. Hráz porostlá staletými duby odděluje tento rybník od sousedního rybníku Velký Tisý. Rybník je napájen z rybníka Dvořiště a ze Zlaté stoky, která ho přibližně za tří čtvrtin obtéká. Koclířov je jedno z prvních vodních děl Štěpánka Netolického z let Původně se Koclířov dělil na Starý a Nový. V roce 1516 však rybník Štěpánek upravil a rozšířil do dnešní podoby. Uprostřed rybníka je ostrov obývaný racky chechtavými. Opatovický rybník GPS souřadnice: 48 58' " N, 14 46' " E

17 Opatovický rybník patří mezi nejstarší rybníky na Třeboňsku. Leží jižně od Třeboně směrem na obec Domanín. Svou rozlohou 160 ha (HULE, Miroslav. Rybníkářství na Třeboňsku: Historický průvodce. Třeboň: Carpio, 2000, s.) je desátým největším rybníkem Třeboňska. Rybník Opatovický vznikl v roce Z historických pramenů je zřejmé, že rybník byl pojmenován podle vesnice Opatov, která při založení rybníků zanikla. Původně byly založeny rybníky dva. Jeden z nich byl klášterní a druhý panský. V letech Štěpánek Netolický oba rybníky spojil v jeden velký a zároveň zavedl pod hrází rybníka Zlatou stoku. Od roku 1707 stojí pod hrází rybníka na Zlaté stoce Opatovický mlýn, který původně patřil k třeboňskému klášteru. Mlýn se udržel dodnes a od roku 1963 v něm sídlí Mikrobiologický ústav AV, který se zde zabývá výzkumem řas. Kromě chovu ryb slouží rybník v omezené míře i k rekreaci; na severozápadní straně rybníka se nachází autokemp s písčitou pláží, na východní straně je chatová oblast Doubí.

18 Rybník Káňov GPS souřadnice: 49 2' " N, 14 44' " E Rybník Káňov je jedenáctý největší rybník Třeboňska. Leží na sever od Třeboně v těsné blízkosti rybníka Rožmberk. Rybník je naháněn Kaňovským potokem a samozřejmě ze Zlaté stoky, která jej na východní straně odděluje od rybníka Rožmberk. Výpust Káňova je tvořena neobvyklými výpustnými troubami z čediče a ústí do Rožmberka. Proto se Káňov musí lovit až po vylovení tohoto velikána. Za rok založení se u rybníka Kaňov uvádí rok 1515, i když rybník existoval již před tímto datem. Rybník Kaňov vybudoval Štěpánek Netolický a poté ještě hráz rybníka zvýšil; později byl rybník zvětšen i Mikulášem Ruthardem a Jakubem Krčínem. Káňov je stejně jako všechny rybníky, které stavěl Štěpánek Netolický, mělký, teplý a nevyniká velikostí, ale bohatou úrodností. Jméno rybníku je od slova káňata, což je v tomto kraji lidové označení pro racky.

19 Rybník Hejtman GPS souřadnice: 48 57' " N, 14 56' " E Rybník Hejtman leží přímo v centru Chlumu u Třeboně. Jeho rozloha činí pouhých 80 ha (HULE, Miroslav. Rybníkářství na Třeboňsku: Historický průvodce. Třeboň: Carpio, 2000, s.).

20 Byl založen v roce 1554 Mikulášem Ruthardem. Množství zdejších kempů a dalších možností ubytování předurčuje tuto lokalitu nejen k hojným návštěvám za účelem rybaření, ale i jiným způsobům rekreace. Rekreanti zde mají k dispozici výborné zázemí ve formě dostupných služeb všeho druhu. Je zde v provozu i koupaliště s tobogánem. Pláže rybníka jsou travnaté, v areálech s placeným vstupem místy i písčité.

21 Použité zdroje Internet: U Černého čápa [online] [cit ]. Příroda a okolí. Dostupné z WWW: < > Třeboňský kapr [online] [cit ]. Třeboňsko. Dostupné z WWW: < Třeboňsko : Krajina a příroda [online] [cit ]. Třeboňské rybníky. Dostupné z WWW: < Turistik [online] [cit ]. Okres Jindřichův Hradec - Volný čas - Koupání. Dostupné z WWW: < Wikipedie : Otevřená encyklopedie [online] [cit ]. Vodstvo okresu Jindřichův Hradec. Dostupné z WWW: Rybníky [online]. - [cit ]. Rybníky a příroda na Třeboňsku. Dostupné z WWW: < Kniha: HULE, Miroslav. Rybníkářství na Třeboňsku: Historický průvodce. Třeboň: Carpio, 2000, s) DYKYJOVÁ, Dagmar. Třeboňsko: Příroda a člověk v krajině pětilisté růže. Třeboň: Caprio, s. Jiné: Dům přírody Třeboňska v Třeboni Mapy jsou z Map Google: Mapy Google. Mapy Google [online] [cit ]. Dostupné z:

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B.

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Cyklovýlet č. 6 České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Trasa : Č.B. pravý břeh Vltavy Hrdějovice Borek Dvořiště Lomnice Rožmberk Stará Hlína Třeboň rybník Svět Zvíkov Kaliště Dobrá Voda

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem?

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem? Labe Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Otázka: Která řeka se vlévá do Labe v Ústí nad Labem? Bílina Vlévá se zleva do Labe v Ústí nad Labem.

Více

OBSAH. ZÁVĚREČNÁ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE IX. ročník Rybníky a ryby, Aneta Čepeláková

OBSAH. ZÁVĚREČNÁ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE IX. ročník Rybníky a ryby, Aneta Čepeláková Toto téma Rybníky a ryby jsem si vybrala, protože se mi to líbí a baví mě chytání ryb a také prostředí kolem rybníků. Ráda bych se jela na některé z těchto rybníků podívat i s přáteli, protože si u vody

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Jižní Čechy - dokončení Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_33 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

Mgr.J.Mareš Plzeňský, Jihočeský EU-OPVK VY_32_INOVACE_720

Mgr.J.Mareš Plzeňský, Jihočeský EU-OPVK VY_32_INOVACE_720 Mgr.J.Mareš Plzeňský, Jihočeský EU-OPVK VY_32_INOVACE_720 územní jednotka - Jihozápad Plzeňský kraj- největším správním střediskem je Plzeň/170 tis./druhé největší město v Čechách. Leţí na důleţité dopravní

Více

Vypracoval: David Berka

Vypracoval: David Berka Vypracoval: David Berka Hlavní město: České Budějovice Počet obyvatel: 637 300 (počítáno 1.1. 2015) Rozloha: 10 056 km2 Hejtman: Jiří Zimola Nejvyšší bod: Plechý (1 378 m) Vlajka: Znak: kraj Vysočina,

Více

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut ŠUMAVSKÁ JEZERA Šumavská jezera jsou všechna ledovcového původu. Na české straně je jich celkem pět: Černé, Čertovo, Prášilské, Plešné a jezero Laka. Největší je Černé jezero, nejvýše položené a zároveň

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Mgr.J.Mareš VODSTVO ČR EU-VK VY_32_INOVACE _655. Díky poloze můžeme ČR označit za střechu Evropy.

Mgr.J.Mareš VODSTVO ČR EU-VK VY_32_INOVACE _655. Díky poloze můžeme ČR označit za střechu Evropy. Mgr.J.Mareš VODSTVO ČR EU-VK VY_32_INOVACE _655 Díky poloze můžeme ČR označit za střechu Evropy. Úmoří ČR Povodí- z určitého území voda stéká do jedné řeky Úmoří- z určitého území je voda odváděna do jednoho

Více

Výzkum povrchových vod u města Rokycany řeka Klabavka

Výzkum povrchových vod u města Rokycany řeka Klabavka Výzkum povrchových vod u města Rokycany řeka Klabavka Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová Únor 2015 1 Obsah 1 Navštívená lokalita... 2 2 Předmět zkoumání... 2 3 Vymezení území... 2

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Historie vodního stavitelství Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Historie vodního stavitelství Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Historie vodního stavitelství Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Starověk 4000 let př.n.l. Sumerové ochranné hráze proti záplavám, odvodňovací a závlahové kanály. Egypťané závlahové systémy čerpání vody z Nilu

Více

Rybníkářské oblasti v Jihočeském kraji Lnářsko Táborsko Blatensko Písecko Vodňansko. Veselsko. Novohradsko

Rybníkářské oblasti v Jihočeském kraji Lnářsko Táborsko Blatensko Písecko Vodňansko. Veselsko. Novohradsko Významné jihočeské rybníky a povodně Karel Černý Rybníkářské oblasti v Jihočeském kraji Lnářsko Táborsko Blatensko Písecko Vodňansko Veselsko Jindřichohradecko Českobudějovicko Novohradsko Novobystřicko

Více

Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva

Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva Mgr. Libuše Vlasáková národní zástupkyně pro Ramsarskou úmluvu Ministerstvo životního prostředí Co je to Ramsarská

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Vltava

ČESKÁ REPUBLIKA Vltava Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Vltava Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_VL_04_ČESKÁ REPUBLIKA 4. 5. ročník

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/12. Název materiálu: Hydrologie České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/12. Název materiálu: Hydrologie České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: Název materiálu: Hydrologie České republiky daltonský list Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Mgr. Pavel Šulák Dalton - Hydrologie České republiky A. pracuj samostatně

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl06 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 30. 10. 2012 Třída: 4. - 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl06 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 30. 10. 2012 Třída: 4. - 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl06

Více

Vltavská kaskáda. Lipno I. Lipno II

Vltavská kaskáda. Lipno I. Lipno II Vltavská kaskáda Vltavská kaskáda je soustava vodních děl osazených velkými vodními elektrárnami na toku Vltavy. Všechny elektrárny jsou majetkem firmy ČEZ. Jejich provoz je automatický a jsou řízeny prostřednictvím

Více

ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014

ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014 ZÁVĚREČNÁ EXKURZE KPÚ a VVK 21.6. 25.6. 2014 Vašimi průvodci budou: Katka Zímová (KBUK) hlavní organizátor Jakékoli dotazy a komplikace ohledně exkurze řešte zde: zimovak@fzp.czu.cz ; 605 505 529 Vraťka

Více

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14 Zastavení první... Hloubětín Na místě Hloubětína žili lidé již v 10. století. Jméno obce historické prameny spojují s postavou vladyky Hlupoty. Dnešní podobu získal Hloubětín až v roce 1907. K Praze byl

Více

VY_52_INOVACE_71. Hydrosféra. Určeno pro žáky 6. ročníku Člověk a příroda Zeměpis Přírodní obraz Země - Hydrosféra

VY_52_INOVACE_71. Hydrosféra. Určeno pro žáky 6. ročníku Člověk a příroda Zeměpis Přírodní obraz Země - Hydrosféra VY_52_INOVACE_71 Hydrosféra Určeno pro žáky 6. ročníku Člověk a příroda Zeměpis Přírodní obraz Země - Hydrosféra Leden 2011 Mgr. Regina Kokešová Určeno pro prezentaci učiva Hydrosféra Základní informace

Více

Vodstvo-řeky,vodní nádrže,podzemní voda

Vodstvo-řeky,vodní nádrže,podzemní voda Vodstvo-řeky,vodní nádrže,podzemní voda Povodí Rozvodí a úmoří-hlavní evropské rozvodí-úmoří- Černé,Baltské a Severní moře Úmoří ČR Střecha Evropy -vrchol-kralický Sněžník- z něj voda teče do tří moří

Více

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech

Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro

Více

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: Datum: 20.5. 2014 Cílová skupina: Klíčová slova: Anotace: Hlavní pomůcky:

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

VY_12_INOVACE_22_JIZNI_CECHY_PRACOVNI_LIST. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_22_JIZNI_CECHY_PRACOVNI_LIST. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_22_JIZNI_CECHY_PRACOVNI_LIST Jižní Čechy - pracovní list Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 29. 1. 2013 Jméno autora:

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU:

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.13.5._VL TÉMA: Vlastivěda- Středočeský

Více

Hydrologické poměry ČR

Hydrologické poměry ČR Hydrologické poměry ČR Objem odtoku Průměrně 55 mld m 3 vody 686 mm/rok třetinové pravidlo odtok vodními toky přibližně 27 % 15 mld m 3 vody (ročně kolísá mezi 8 25 mld. m 3 ) rozložení odtoku: povodí

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Naučné stezky Třeboňska

Naučné stezky Třeboňska Naučné stezky Třeboňska Příroda Třeboňska byla po staletí přetvářena lidskou činností. Původní rozsáhlé mokřady se za tu dobu změnily v pestrou mozaiku rybníků, lesů, rašelinišť, malebných vesnic a městeček.

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Labe

ČESKÁ REPUBLIKA Labe Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Labe Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_VL_04_ČESKÁ REPUBLIKA 4. 5. ročník

Více

ČESKY. Osvěžení ve vodě NEJLEPŠÍ RYBNÍKY A KOUPALIŠTĚ

ČESKY. Osvěžení ve vodě NEJLEPŠÍ RYBNÍKY A KOUPALIŠTĚ ČESKY 17 Osvěžení ve vodě NEJLEPŠÍ RYBNÍKY A KOUPALIŠTĚ 1 Panenské koupání V letních měsících se můžeme osvěžit v rozmanitém množství Komáří rybníky přírodních 2 se nachází a umělých na žluté koupališť.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Autor: Mgr. Romana Parobková Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Vlastivěda

Více

2. Základní charakteristika území, sídelní a správní struktura

2. Základní charakteristika území, sídelní a správní struktura 2. Základní charakteristika území, sídelní a správní struktura 2.1 Charakteristika území Jihočeský kraj je dlouhodobě vnímán především jako zemědělská oblast s rozvinutým rybníkářstvím a lesnictvím. Až

Více

EVROPA JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ VODSTVO, HOSPODÁŘSTVÍ A OBYVATELÉ. 5. třída ZŠ BŘEŢANY

EVROPA JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ VODSTVO, HOSPODÁŘSTVÍ A OBYVATELÉ. 5. třída ZŠ BŘEŢANY EVROPA JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ VODSTVO, HOSPODÁŘSTVÍ A OBYVATELÉ 5. třída ZŠ BŘEŢANY Evropa VODSTVO Slané vody Evropu oblévají slané oceánské vody Atlantského a Severního ledového oceánu. Součástí těchto oceánů

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. Výrazem samostatnosti státu jsou státní symboly. Nejdůležitější jsou: - státní vlajka - státní znak /malý a velký/ - státní hymna

ČESKÁ REPUBLIKA. Výrazem samostatnosti státu jsou státní symboly. Nejdůležitější jsou: - státní vlajka - státní znak /malý a velký/ - státní hymna ČESKÁ REPUBLIKA Vznikla 1. ledna 1993 poté, co se Československá republika rozdělila na dva samostatné státy Českou republiku a Slovenskou republiku. Výrazem samostatnosti státu jsou státní symboly. Nejdůležitější

Více

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM:

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: Josefovské údolí je národní přírodní rezervací, která se rozprostírá na svazích po obou stranách Křtinského potoka. Její celková rozloha je přibližně 110 ha. Ukázkové foto vybrané

Více

Název: Vodstvo Evropy

Název: Vodstvo Evropy Název: Vodstvo Evropy Autor: Mgr. Martina Matasová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: geografie, ekologie Ročník: 4. (2. ročník vyššího gymnázia)

Více

Vodstvo Šumavy. ... z letadla. Foto: Jaroslav Vogeltanz Text: Pavla Mládková

Vodstvo Šumavy. ... z letadla. Foto: Jaroslav Vogeltanz Text: Pavla Mládková Vodstvo Šumavy Foto: Jaroslav Vogeltanz Text: Pavla Mládková... z letadla Na prstech u ruky sčetl bys jednotlivá suchá místa zde. Bohatství vod, mlh a par tu nepřebraně, v tomto království lesů a slatí,

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

200058182 - Pilař - Lužnice - 117,263 ř.km

200058182 - Pilař - Lužnice - 117,263 ř.km ZÁKLADNÍ PARAMETRY PŘÍČNÉ PŘEKÁŽKY VAZBA NA HYDROLOGICKÉ ČLENĚNÍ POVODÍ DRUH pevný SPÁD [m] 3,36 ČÍSLO HYDROL.POŘ. 107020170 ÚSEK HR. ČLENĚNÍ VODNÍHO TOKU 1171600 TVAR přímý STŘ. DÉLKA [m] 24,8 ÚTVAR POVRCH.VOD

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Stavby v rybářství

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Stavby v rybářství Ing. JOSEF POKORNÝ, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Stavby v rybářství PRAHA 2009 OBSAH PŘEDMLUVA....................................... 9 1 ÚVODEM........................................... 10 1.1 Hydrosféra...........................................

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Autor materiálu: Anotace:

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Autor materiálu: Anotace: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

PROMĚNY KRAJINY V HISTORICKÉM VÝVOJI

PROMĚNY KRAJINY V HISTORICKÉM VÝVOJI PROMĚNY KRAJINY V HISTORICKÉM VÝVOJI Období středověku a novověku (renesance, baroka, klasicismu a romantismu) OBDOBÍ STŘEDOVĚKU (6.- 15. stol.) Osidlování území, kultivace krajiny Vnitřní a vnější kolonizace

Více

HYDROSFÉRA = VODSTVO. Lenka Pošepná

HYDROSFÉRA = VODSTVO. Lenka Pošepná HYDROSFÉRA = VODSTVO Lenka Pošepná Dělení vodstva 97,2% Ledovce 2,15% Povrchová a podpovrchová voda 0,635% Voda v atmosféře 0,001% Hydrologický cyklus OBĚH Pevnina výpar srážky pevnina OBĚH Oceán výpar

Více

Vlastnosti a význam různých typů rybníků v ochraně přírody

Vlastnosti a význam různých typů rybníků v ochraně přírody INFORMAČNÍ CENTRUM MOKŘADY A VODA V KRAJINĚ Vlastnosti a význam různých typů rybníků v ochraně přírody I. Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření 14.11. 2012 Ročník 1. Stručný obsah Hydrologie - Jezera, rybníky, bažiny, přehradní nádrže Způsob využití gymnázium Autor

Více

Národní parky I. K. Kovářová a K. Čapková, 2005

Národní parky I. K. Kovářová a K. Čapková, 2005 EVROPA Národní parky I K. Kovářová a K. Čapková, 2005 Národní parky Velkoplošné chráněné území, jehož značnou část zaujímají přirozené, nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy, v němž rostliny,

Více

Malé vodní elektrárny PLZEŇSKO

Malé vodní elektrárny PLZEŇSKO Malé vodní elektrárny PLZEŇSKO Darová Řeka Berounka, největší vodní tok na Plzeňsku, byla využívána už ve středověku k pohonu mlýnů a pil. Řeka má poměrně malý spád, ale po větší část roku dost velký průtok

Více

foto: ing. Libor Dostál

foto: ing. Libor Dostál Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Eva Vavřinová Názevmateriálu: VY_32_INOVACE_15 _ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA_Chránění ptáci Číslo projektu:

Více

TŘEBOŇSKÁ RYBNIČNÍ KRAJINA

TŘEBOŇSKÁ RYBNIČNÍ KRAJINA Čj. NPÚ-302/5651/2011 Příloha č. 1 TŘEBOŇSKÁ RYBNIČNÍ KRAJINA Návrh krajinné památkové zóny Národní památkový ústav říjen 2011 Ing. arch. Naděžda Goryczková generální ředitelka NPÚ TŘEBOŇSKÁ RYBNIČNÍ KRAJINA

Více

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb.

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb. Střížov zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Setkání s občany Třeboně. 2. července 2014, 17:00 hod. Stará Hlína

Setkání s občany Třeboně. 2. července 2014, 17:00 hod. Stará Hlína Setkání s občany Třeboně 2. července 2014, 17:00 hod. Stará Hlína 1. aktualizace Zásad územního rozvoje Jihočeského kraje (ZUR) 1/ ZUR = územně plánovací dokumentace kraje 2/ Územní plánování řeší m.j.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI30 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI30 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI30 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Miroslav Přichystal Datum: 10.4. 2013 Ročník: 9. ročník Vzdělávací oblast: Člověk

Více

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia,

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia, Dnešní výlet nás zavede do hor od našich domovů nepříliš vzdálených, ale prakticky neznámých, do geomorfologického celku nazývaného Beskid Mały. Tento nepříliš rozsáhlý horský celek o délce asi 35 km a

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

J e v i š o v i c k á. p ř e h r a d a

J e v i š o v i c k á. p ř e h r a d a J e v i š o v i c k á p ř e h r a d a Zatopená plocha při hladině stálého nadržení (Ms) 3,00 ha Zatopená plocha při max.hl. zásobního prostoru (Mz) 8,10 ha Zatopená plocha maximální 12,6 ha Hladina zásobního

Více

Možnosti financování protipovodňových opatření v rámci pozemkových úprav

Možnosti financování protipovodňových opatření v rámci pozemkových úprav Možnosti financování protipovodňových opatření v rámci pozemkových úprav Pro realizaci protipovodňových opatření potřebujeme mimo jiné projekty + pozemky + peníze. Pozemkové úpravy nám mohou pomoci s každou

Více

Pojďte s námi do přírody

Pojďte s námi do přírody Pojďte s námi do přírody závěrečná zpráva projektu Vojtěch Kodet prosinec 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Pojďte s

Více

Povrchová voda. Název miniprojektu: Povrchová voda. Škola: Základní škola náměstí E. Beneše, Varnsdorf. Školní rok: 2014 / 2015

Povrchová voda. Název miniprojektu: Povrchová voda. Škola: Základní škola náměstí E. Beneše, Varnsdorf. Školní rok: 2014 / 2015 Název miniprojektu: Povrchová voda Škola: Základní škola náměstí E. Beneše, Varnsdorf Školní rok: 2014 / 2015 Vedoucí kroužku: Bc. Lucie Šeráková Povrchová voda Obsah 1. Úvod....... 2 2. Rybníky... 3 2.1

Více

1. Jaký je podíl povodní v celoroční bilanci P? 2. Jaké riziko představují hodnocené rybníky pro navazující povodí?

1. Jaký je podíl povodní v celoroční bilanci P? 2. Jaké riziko představují hodnocené rybníky pro navazující povodí? V posledním desetiletí v ČR několik významných povodní. Nejničivější v roce 2002, která byla později v řadě povodí klasifikovaná jako tisíciletá. Významná role rybníků v územní protipovodňové ochraně (funkce

Více

ČESKY. Nahlédněte do dolu TĚŽBA UHLÍ OD A DO Z

ČESKY. Nahlédněte do dolu TĚŽBA UHLÍ OD A DO Z ČESKY 10 Nahlédněte do dolu TĚŽBA UHLÍ OD A DO Z 1 Na Sokolovsku se již desítky let intenzivně těží hnědé Z uhlí, vyhlídky které se u Lomnice nejen ve (parkoviště zdejších elektrárnách u silnice 2 km proměňuje

Více

Údolní přehrada královského města Most v Čechách 1911-1914

Údolní přehrada královského města Most v Čechách 1911-1914 Údolní přehrada královského města Most v Čechách 1911-1914 Údolní přehrada královského města Most, dnes vodní dílo Janov, leží na Loupnici asi 2 km nad Litvínovem. Těsně před nádrží přitéká potok od Klínů,

Více

Vybraná slaná jezera světa

Vybraná slaná jezera světa Příl. 6. Vybraná slaná jezera světa Výuková prezentace Magdaléna Rylková, GÚ PřF MU Brno, 2013 Osnova 1. Kaspické moře 2. Aralské jezero 3. Jezero Balchaš 4. Mrtvé moře 5. Zdroje Kaspické moře největší

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE. č. 30/2011, kterým se zřizuje přírodní rezervace Radomilická mokřina

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE. č. 30/2011, kterým se zřizuje přírodní rezervace Radomilická mokřina NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 30/2011, kterým se zřizuje přírodní rezervace Radomilická mokřina Rada Jihočeského kraje vydává dne 19. 7. 2011 podle 77a odst. 2 v souladu s ustanovením 33 zákona č. 114/1992

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Čechy Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Čechy Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_28 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité.

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité. 7. Přírodní rezervace Novodvorský močál Na jihovýchodním okraji Panských Nových Dvorů tam, kde začíná lesní komplex bývalého vojenského lesa a kde byl kdysi rybník, vzniklo samovolnou sukcesí (vývojem)

Více

Využívání jihočeských. rybníků k rekreačním. účelům. Zuzana Dvořáková Líšková Dagmar Škodová Parmová. Výzkum podpořen Jihočeským krajem a Beleco z.s.

Využívání jihočeských. rybníků k rekreačním. účelům. Zuzana Dvořáková Líšková Dagmar Škodová Parmová. Výzkum podpořen Jihočeským krajem a Beleco z.s. Využívání jihočeských rybníků k rekreačním účelům Zuzana Dvořáková Líšková Dagmar Škodová Parmová Katedra regionálního managementu Ekonomická fakulta, JCU Výzkum podpořen Jihočeským krajem a Beleco z.s.

Více

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY * Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZŠ zpracovala v rámci šablony III/2 DUMy pro: 5. ročník, předmět VL, tematický okruh: Poznáváme naši vlast a historii.

Více

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Charakteristika jezer relativně hluboké nádrže s malým přítokem předpoklad velmi kvalitní vody a univerzální využitelnosti

Více

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Autor: Mgr. Simona Mrázová Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník VODA Obsah 1. SVĚTOVÝ DEN VODY... 2 2. VODA V PŘÍRODĚ... 3 3. TYPY VODY... 4 4. VLASTNOSTI A SKUPENSTVÍ VODY...

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Žirovnice Počet částí obce: 6 Počet katastrálních území: 6 Výměra obce: 4440 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 3070 Hustota obyvatel: 69 obyv/km

Více

Teoretický průběh povodňových vln na Nádrži Jordán

Teoretický průběh povodňových vln na Nádrži Jordán Středoškolská technika 2015 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Teoretický průběh povodňových vln na Nádrži Jordán MAREK NOVÁK, EVA HRONOVÁ, GABRIELA VRÁNOVÁ Táborské soukromé gymnázium

Více

Přírodní rizika. Výzkum možných rizik v blízkém okolí Adamova. Autoři: Soňa Flachsová Anna Kobylková. Škola: ZŠ a MŠ Adamov, Komenského 4, 679 04

Přírodní rizika. Výzkum možných rizik v blízkém okolí Adamova. Autoři: Soňa Flachsová Anna Kobylková. Škola: ZŠ a MŠ Adamov, Komenského 4, 679 04 Přírodní rizika Výzkum možných rizik v blízkém okolí Adamova Autoři: Soňa Flachsová Anna Kobylková Škola: ZŠ a MŠ Adamov, Komenského 4, 679 04 1) OBSAH 1) Obsah 2) Úvod 3) Cíl 4) Realizační část 5) Závěr

Více

Ing. Luděk Mráz doc. RNDR. Libor Pechar, CSc. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Ing. Luděk Mráz doc. RNDR. Libor Pechar, CSc. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ing. Luděk Mráz doc. RNDR. Libor Pechar, CSc. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Popis okolí Postřekovských rybníků Český les: CHKO Haltravský hřeben Nejvyšší vrchol Škarmanka Potoky: Černý potok

Více

Příloha č. 6. Lokalizace studovaných ploch

Příloha č. 6. Lokalizace studovaných ploch Příloha č. 6 Lokalizace studovaných ploch Plocha č. Souřadnice (vztahováno ke středům ploch) N E Lokalizace Popis plochy Černá Opava (transekt lokalizován cca 800 m severně od místní části Vrbno p. Prad.-Mnichov,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice

Pražský divočinový speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Potěšte se výhledem na malebnou scenárii Prahy z keltského oppidia Závist na naučné Keltské stezce anebo se vydejte objevovat krásu

Více

KARTOGRAFIE. 6. Polohopisný a výškopisný obsah map

KARTOGRAFIE. 6. Polohopisný a výškopisný obsah map KARTOGRAFIE 6. Polohopisný a výškopisný obsah map Vodstvo Základní orientační prvek na mapách. Zahrnuje veškerou stojatou a tekoucí vodu na zemském povrchu i pod povrchem. Na topografických mapách lze

Více

Od pramene Labe až k ústí Vltavy

Od pramene Labe až k ústí Vltavy Od pramene až k ústí Vltavy Hamburg Wittenberge Havel Berlin Magdeburg Wittenberg Dessau Schwarze Elster Mulde Saale Dresden Ohře Mělník Praha Hradec Králové Vltava Teplice Vltava Děčín Děčín Pramen Elbquelle

Více

Bor u Karlových Var. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu

Bor u Karlových Var. Kategorie. Kritéria. Přehledná mapa přispívající plochy. KONEČNÁ VERZE - výstupy kompletního projektu KONEČNÁ VERZE výstupy kompletního projektu ID plochy: 607274_1 Bor u Karlových Var : Obec: Sadov ORP: Karlovy Vary Souřadnice GPS (ve stupních): N 50.266585 E 12.94245 Kategorie Kategorie plochy dle nebezpečí:

Více

Petr Macháček Lednické rybníky v letech 2007 až 2016

Petr Macháček Lednické rybníky v letech 2007 až 2016 4 let CHKO Pálava Petr Macháček Lednické rybníky v letech 27 až 216 Národní přírodní rezervace (NPR) Lednické rybníky je jednou z našich nejvýznamnějších ornitologických lokalit. O tom svědčí i zařazení

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŚ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné

FRITSCHOVA STEZKA 18 km 4 h střední naučné FRITSCHOVA STEZKA NAUČNÁ STEZKA BRLOŽSKO MÍSTA, KAM CHODIL ZEYER ODPOČÍVAT LINECKÁ STEZKA OD KELTŮ PO STŘEDOVĚK SILNIČNÍM VLÁČKEM NA SELSKÉ BAROKO DO HOLAŠOVIC SILNIČNÍM VLÁČKEM NA ZBUDOVSKÁ BLATA PO STOPÁCH

Více

Apartmány Budin Blata 94 Vodice

Apartmány Budin Blata 94 Vodice Apartmány Budin Blata 94 Vodice Vodice leží na pobřeží Jaderského moře, při Jadranské magistrále,11 km severozápadně od Šibeniku první zmínka o městě ze 14.století, název Vodice vznikl od četných vodních

Více