XVI. KONGRES. Souhrny referátů. HAVltOV 1979

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "XVI. KONGRES. Souhrny referátů. HAVltOV 1979"

Transkript

1 XVI. KONGRES PRACOVNÍHO LÉKAŘSTVÍ Souhrny referátů HAVltOV 1979

2 KHS Ostrava Automatizace a mechanizace, k. ú. p., OKR, k. p., Ostrava Zajištěni hygienické ochrany pracovníků dolů OKR při využiti nukleární techniky v dolech J. Hillová, J. Hakl, J. Bosák Zdroje ionizujícího záření jsou v národním hospodářství využívány mnohostranně a je přirozené i jejich široké uplatnění při těžbě uhlí. Zde se používají především v oboru automatizace a vzhledem ke známému nedostatku pracovníků v dolech jsou jejich aplikace na šachtách obzvláště výhodné. Pro provoz zařízení s radioaktivními zářiči je nutno zajistit dobrou ochranu okolí před účinky ionizujícího záření a zdroje mít pod pečlivou kontrolou. Takováto zařízení musí správně plnit svoji funkci a spolehlivě zabraňovat jakémukoliv riziku spojenému s jejich provozem. Tyto důležité podmínky jsou zabezpečovány provozovatelem (OKD-koncern) ve spolupráci s hygienickou slu'žbou. Veškerá činnost spojená se zaváděním nukleární techniky na dolech (projekty, montáže, servis, vnitřní komplexní dozor) se stala záležitostí koncernové účelové organizace OKD Autdfnatizace a mechanizace. Systém péčs o nukleární techniku je dopodrobna propracován po stránce provozní i bezpečnostní. Na základě zkušeností a nových poznatků v technice byl v průběhu let zdokonalován. V současné době je zabezpečení zdrojů ionizujícího záření v dolech OKR na takové úrovni, že za běžných podmínek důlního provozu a dodržováním kázně pracovníků je málo pravděpodobná ztráta kontroly nad některým ze zdrojů záření na dolech. Expozice ion. záření obsluhy zařízení nepřevyšují expozice z přirozeného prostředí dolů.

3 ZÚNZ UP Ústav hygieny práce v uranovém průmyslu Kamenná u Příbrami IHE Centrum hygieny práce a nemocí z povolání Praha Optimalizace radiační ochrany v uranových dolech podklady, metodické přístupy V. Plaček, J. Ševc Požadavky na radiační ochranu v československých uranových dolech, obdobně jako v ostatních státech, prošly složitým vývojem. Zájem o snížení faktoru ionizujícího záření byl vždy zaměřen především na jeho nejzávažnější složku radon a dceřiné produkty radonu v důlním ovzduší z hlediska absorbované dávky v dýchacích cestách, podílející se na vyšší četnosti rakoviny plic u horníků. Výsledky epidemiologických studií rizika rakoviny plic u horníků uranových dolů zdůvodnily závěry pro přijetí účinných technicko-hygienických opatřenj ke snížení koncentrací uvedených radionuklidů a ke stanovení jejich ročního nejvyššího přípustného příjmu. Umocnily také na podkladě doporučení mezinárodní komise oro radiologickou ochranu č. 26/1977, uplatnit požadavek na další snižování kolektivní dávky záření v uranových dolech pod úroveň nejvyšší přípustné dávky, s ohledem na předpoklad bezprahového efektu pozdních stochastických účinků záření. Oprávněnost dalšího snížení rizika je podložena použitím metody diferenciální analýzy nákladů na další stupeň ochrany a přínosu pro společnost ze snížení kolektivní dávky. Použití tohoto principu optimalizace radiační ochrany v uranových dolech je doloženo na konkrétním příkladě v jedné oblasti čs. uranového průmyslu. Aplikace uvedeného principu je plně v souladu s požadavkem současné koncepce ochrany před zářením. Provedený modelový rozbor potvrdil, že náklad/ na radiační ochranu při realizaci další etapy větracího systému v příslušné oblasti byly vynaloženy účelně a oprávněně, a jsou spojeny s prokazatelným přínosem pro společnost ze snížení rizika záření.

4 IHE Centrum hygieny záření Praha Kritéria ochrany a monitorování v jaderných elektrárnách J. Sevc ^L, Prudký růst energetických kapacit v ČSSR v příštích desetiletích, ktsrý bude ve stoupající míře pokrýván jadernými elektrárnami, znamená, že tematickou dominantou radiační ochrany v nastávajícím období musí být hygienické zajištění jaderné energetiky. Uvolnění energie v jaderných zařízeních je spojeno se vznikem obrovského množství radioaktivních látek, jež nemělo obdoby v žádném dřívějším způsobu využití zdroju ľ.áiení. Normálni provoz takového zařízení proto vyžaduje spolehlivou a technicky náročnou stavbu i vybaven! jak pro technologické účely, tak pro ochranu personálu a okolí. Zkušenosti ukázaly, že za těchto podmínek při normálním provozu lze radiační expozici pracovníků jaderného zařízení omezit na přijatelnou úroveň, zdaleka nedosahující přípustné limity. Ve sdělení je podána informace o expozičních podmínkách a koncepci radiační ochrany u pracovníků jaderných elektráren budovaných v ČSR. Zvláštní pozornost v systému monitorováni a ochrany je třeba věnovat pracovníkům při údi'žbe za provozu při výměně paliva a při některých dalších kritických operacích. Jsou diskutovány požadavky na opatření provozovatele a součinnost hygianické služby při prevenci mimořádných událostí nebo nehod v jaderných zařízeních.

5 35 Oddělení nemocí z povolání KÚNZ FN Plzeň Odštěpný závod energetické strojírenství, o. p., Škoda Plzeň Farmakologický ústav LF UK Plzeň Úkoly komplexní racionalizační brigády při zdravotní přípravě pracovníků pro montážní práce v jaderné elektrárně F. Hůzl, J, Kott, J. Sýkora a kolektivy spolupracovníků Autoři navrhují moderní způsob zdravotní a odborné přípravy kádrů, vysílaných na montážní práce při rekonstrukci a výstavbě jaderných elektráren. Tuto přípravu vypracovala a realizuje v praxi komplexní racionalizační brigáda odborníků, ve které jsou zastoupeni nejen technici Odštěpného závodu energetické strojírenství, ale také závodní lékař, odborníci pro nemoci z povolání, odborník pro radiační hygienu a pracovníci v oboru radiotoxikologie. Jde tedy o komplexní tým, složený z pracovníků průmyslu, zdravotnictví a z teoretických pracovišť lékařské fakulty UK a Vvsoké školy strojní a elektrotechnické v Plzni. Komplexní brigáda vypracovala a v praxi ověřuje následující systém zdravotní a odborné přípravy: Prvá část přípravy obsahuje dispenzární péči o vysílané kádry, vč. důkladné vstupní prohlídky, preventivních prohlídek a výstupní prohlídky. Součástí těchto prohlídek je pracovně lékařské, hematologické a imunologické vyšetření. Současně jsou stanovena kritéria, zakládající rozhodnutí o trvalém nebo dočasném vyřazení z práce v jaderné energetice. Druhá část zdravotní přípravy spočívá v poučení o možnostech posuzování radiačního nebezpečí (radiačních polí) při jednotlivých technických operacích, které pracovník bude provádět. Cílem této přípravy je odborné posouzení dávek záření, které pracovník obdrží při různých normálních, ale i mimořádně vzniklých situacích a důkladné poučení, jek těmto situacím čelit a jak chránit zdraví při práci. Třetí část přípravy znamená posouzení pracovníka po stránce vhodnosti psychických vlastnost! pro práci v jaderné energetice. V této části bude spolupracovat psycholog práce. Nabízí se využít některá kritéria již známá pro výběr lidí pro zvlášť náročná povolání. Současně s touto zdravotní přípravou probíhá vejmi podrobná odborná technická příprava, při níž se pracovníci předem seznamují s jednotlivými operacemi, které budou realizovat při montá'žích a opravách zařízení pro jadernou energetiku, většinou radioaktivních a kontaminovaných. Tato příprava je spojena s instruktáží o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Komplexní racionalizační brigáda sleduje průběžně účinnost navržených opatření a zdravotní stav montérů ci techniků. Využívá k tomu moderních matematicko-statistických vyhodnocovacích metod.

6 J* Výzkumný ústav preventívneho lekárstva Centrum pracovného lekárstva, Bratislava Štúdium radiačných faktorov pracovného prostredia jadrových elektrárni F. Minárik, A. Juck, E. Vizváry Potenciálne riziko práce v jadrových zariadeniach je primárne determinované radiačnými faktormi daného pracovného prostredia. Tieto faktory tvoria jednak externé polia a kontaminanty. V práci je popísaný metodický postup pri štúdiu kontaminantov a dosiahnuté výsledky. Popisuje sa metodika kvalitatívnej a kvantitatívnej analýzy kontaminantov, obsahujúcich gama nuklidy a uvádzajú sa úrovne, získané pri vyhodnocovaní vzoriek z terénu. Pri štúdiu aktivity alfa v sledovaných kontaminantoch sa uvádza postup a výsledky merania a analýzy úhrnnej alfa aktivity. Pri sledovaní aktivity alfa jednotlivých aerosolových častíc bola použitá rádioautografická metóda pomocou emulzii KODAK AR-10. Uvádzajú sa veľkostné rozdelenia sledovaných aerosolových systémov a študujú sa závislosti rozdelenia aktivity na strednom geometrickom priemere častíc. Záverom sa robí pokus o rádiohygienickú interpretáciu získaných experimentálnych výsledkov s cieľom upresnenia odhadu rizika.

7 ZÚNZ UP - Ústav hygieny práce v uranovém průmyslu Řež u Prahy Hygienická problematika výzkumného jaderného centra J. Chyský Souhrn : Jsou hodnoceny poznatky získané během dvacetiletého provozu výzkumného jaderného centra v Řeži u Prahy. Výsledky systematického sledování osobních expozic pracovníků se zdroii zářeni jsou příznivé. Více než v devadesáti procentech nepřevyšují jednu desetinu nejvyšších přípustných hodnot. Stejně příznivé jsou i výsledky hodnocení vnitřní kontaminace kontrolované metodou celotělového měřen! a radiochemické analýzy biologického materiálu. Součástí jaderného centra jsou pracoviště, výzkumných reaktorů, cyklotronu a laboratoře, kde se pracuje s vysokými aktivitami otevřených i uzavřených zářičů. Tato pracoviště jsou potenciálním zdrojem vážného ohrožení osob. Je podán přehled o mimořádných událostech a nehodách, ke kterým došlo během činnosti centra. Jsou hodnoceny příčiny i důsledky mimořádných událostí a je podána stručná informace o zdravotnických opatřeních v případě radiační nehody. v \

8 VÚPL Centrum pracovného lekárstva Bratislava Požiadavky na zdravotnú a fyziologickú zpôsobilosť uchádzačov 0 funkciu operátorov v jadrovej elektrárni M. Broniš Jadrová energetika je nové odvetvie výroby energie. Okrem iných profesií zastávajú aj operátori dôležité miesto vo výrobe. Pri štúdiu ich pracovnej činnosti a podmienok práce sa ukázalo, že pracovné zaťaženie je kvalitatívne 1 kvantitatívne iné než u operátorov v klasických elektrárnách. Na základe analýzy pracovného zaťaženia sa vypracoval návrh požiadavek na zdravotnú a fyziologickú spôsobilosť týchto pracovníkov. Tieto požiadavky sa uplatnia najmä pri výbere nových uchádzačov o tieto miesta, ale aj pri periodických preventívnych lekárskych prehliadkach. Základnou tézou je, že každé posúdenie je prísne individuálne. Navrhnuté požiadavky orientujú lekára na kľúčové mieste zdravotného stavu a psýchotyziologickej funkčnej zdatnosti. Rešpektovanie požiadaviek prinesie úžitok jak vo výrobe (zvýšenie spoľahlivosti prevádzky, zníženie počtu havárií a odstávok a v konečnom dôsledku ekonomický efekt), ako aj v zdravotnom stavs uchádzačov (prevencia porušenia, alebo zhoršenia zdravotného stavu u disponovaných jedincov s nízkou psychofyziologickou funkčnou zdatnosťou).

9 ZÚNZ Uranového průmyslu Příbram Epidemiologická studie zdravotního stavu bývalých horníků uranových dolů Z. Vích, M. Kubát V souboru bývalých pracovníků Čs. uranového průmyslu, kteří odešli z rizikových pracovišť po odpracování nejméně 10 let při těžbě, geologickém průzkumu a zpracování uranové rudy, byly zhodnoceny objektivní informace zdravotnických zařízení o aktuálním zdravotním stavu respondentů. Byla provedena porovnání mezi pozorovanou a očekávanou nemocností ve 34 skupinách diagnóz a ve 4 věkových třídách. Diskutovány nalezené odchylky, jejich interpretace a význam.

10 ZÚNZ Uranového průmyslu Příbram Nové poznatky o rakovině plic t radioaktivních látek M. Kubát, Z. Vích V souboru pracovníků Čs. uranového průmyslu, u nichž bylo onemocnění bronchogenní rakovinou posouzeno jako nemoc z povolání, byly zhodnoceny informace pracovně anamnestické, osobní, klinické, diagnostické a o provedené léčbě a Jejím výsledku. Soubor byl co do počtu profesionálně nemocných největší, jaký kdy byl ve světě tímto způsobem analyzován. Byl prokázán významný vliv věku při vstupu do rizika na věk při onemocnění nádorem. Byl prokázán vliv především prvých roků expozice na stejný ukazatel.

Jaderné elektrárny I, II.

Jaderné elektrárny I, II. Jaderné elektrárny I, II. Jaderné elektrárny I. Úvod do jaderných elektráren, teorie reaktorů, vznik tepla v reaktoru a ochrana před ionizujícím zářením. Jaderné elektrárny II. Jaderné elektrárny typu

Více

Výjezdní zasedání KD 18.-20.9.2012

Výjezdní zasedání KD 18.-20.9.2012 18.-20.9.2012 Kategorizace pracovníků Zdravotní způsobilost / preventivní prohlídky CERN Příplatky za práci v riziku Dodatková dovolená ( Pozn.: prezentace je k dispozici na adrese www.fjfi.cvut.cz/vav_zs

Více

pro vybrané pracovníky radioterapeutických pracovišť č. dokumentu: VF A-9132-M0801T3 Jméno Funkce Podpis Datum

pro vybrané pracovníky radioterapeutických pracovišť č. dokumentu: VF A-9132-M0801T3 Jméno Funkce Podpis Datum Výukový program č. dokumentu: Jméno Funkce Podpis Datum Zpracoval Ing. Jiří Filip srpen 2008 Kontroloval Ing. Jan Binka SPDRO 13.2.2009 Schválil strana 1/7 Program je určen pro vybrané pracovníky připravované

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2012 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o stanovení pravidel a postupů při lékařském ozáření Citace: 410/2012 Sb. Částka: 150/2012 Sb. Na straně (od-do): 5212-5215

Více

Konzultační den Hygieny životního prostředí v SZÚ, Šrobárova 48, Praha 10

Konzultační den Hygieny životního prostředí v SZÚ, Šrobárova 48, Praha 10 STÁTNÍ ÚŘAD PRO JADERNOU BEZPEČNOST 110 00 Praha 1, Senovážné náměstí 9 Konzultační den Hygieny životního prostředí 24.11.2009 v SZÚ, Šrobárova 48, Praha 10 Uran ve vodě Ozáření z přírodních zdrojů Uvolňování

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Zákon o specifických zdravotních službách Ustanovení (část,, odst., písm., apod) Obsah Celex

Více

Legislativní vymezení závodní preventivní péče

Legislativní vymezení závodní preventivní péče Legislativní vymezení závodní preventivní péče MUDr. Jarmila Minksová Hygiena práce jarmila.minksova@fm.khsova.cz Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz Zákoník práce - Zákon č. 262/2006

Více

Test z radiační ochrany

Test z radiační ochrany Test z radiační ochrany v nukleární medicíně ě 1. Mezi přímo ionizující záření patří a) záření alfa, beta a gama b) záření neutronové c) záření alfa, beta a protonové záření 2. Aktivita je definována a)

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Zákon o specifických zdravotních službách Ustanovení (část,, odst., písm., apod) Obsah Celex

Více

Prevence nehod a havárií

Prevence nehod a havárií Prevence nehod a havárií 1. díl: nebezpečné látky a materiály Tato publikace byla vydána v rámci řešení projektu č. 1H-PK2/35 Ověření modelu šíření a účinků ohrožujících událostí SPREAD, který byl realizován

Více

Vybrané aspekty osobního monitorování. Karla Petrová Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Vybrané aspekty osobního monitorování. Karla Petrová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Vybrané aspekty osobního monitorování Karla Petrová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Základní principy RO LIMITY Limity jsou hodnoty dávek, které odpovídají společensky přijatelnému riziku z takového

Více

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení Návrh VYHLÁŠKA ze dne. kterou se stanoví organizace, obsah a rozsah pracovně lékařských služeb, okruh poskytovatelů poskytujících pracovně lékařské služby podle zařazení prací do kategorií Ministerstvo

Více

SURO - STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i. Bartoškova 28, Praha 4

SURO - STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i. Bartoškova 28, Praha 4 SURO - STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i Bartoškova 28, 140 00 Praha 4 www.suro.cz 1 STÁTNÍ ÚSTAV RADIAČNÍ OCHRANY v.v.i. zřízen SÚJB v 1995 Poslání ústavu: ochrana před ionizujícím zářením v oblastech

Více

146/1997 Sb. VYHLÁŠKA. Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

146/1997 Sb. VYHLÁŠKA. Státního úřadu pro jadernou bezpečnost 146/1997 Sb. VYHLÁŠKA Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ze dne 18. června 1997, kterou se stanoví činnosti, které mají bezprostřední vliv na jadernou bezpečnost, a činnosti zvláště důležité z hlediska

Více

JAK ROZPOZNAT A BEZPROSTŘEDNĚ OŠETŘIT ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ PŘI RADIAČNÍ NEHODĚ

JAK ROZPOZNAT A BEZPROSTŘEDNĚ OŠETŘIT ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ PŘI RADIAČNÍ NEHODĚ JAK ROZPOZNAT A BEZPROSTŘEDNĚ OŠETŘIT ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ PŘI RADIAČNÍ NEHODĚ SÚJB květen 2001 Radiační ochrana květen 2001 Doporučení JAK ROZPOZNAT A BEZPROSTŘEDNĚ OŠEŘIT ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ PŘI RADIAČNÍ

Více

Změna: 315/2002 Sb. Předmět úpravy

Změna: 315/2002 Sb. Předmět úpravy 146/1997 Sb. VYHLÁŠKA Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ze dne 18. června 1997, kterou se stanoví činnosti, které mají bezprostřední vliv na jadernou bezpečnost, a činnosti zvláště důležité z hlediska

Více

Nebezpečí ionizujícího záření

Nebezpečí ionizujícího záření Nebezpečí ionizujícího záření Radioaktivita versus Ionizující záření Radioaktivita je schopnost jader prvků samovolně se rozpadnout na jádra menší stabilnější. Rozeznáváme pak radioaktivitu přírodní (viz.

Více

KLINICKÁ RADIOBIOLOGIE

KLINICKÁ RADIOBIOLOGIE JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA KLINICKÁ RADIOBIOLOGIE Kolektiv autorů Editoři: prof. MUDr. Pavel Kuna, DrSc. doc. MUDr. Leoš Navrátil, CSc. AUTORSKÝ KOLEKTIV Fenclová

Více

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Externí klinické audity v mamárních centrech Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Legislativní požadavky Vyhláška 307/2002 Sb. o radiační ochraně Zákon č. 13/2002 Sb.

Více

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Výukový program. pro vybrané pracovníky radiodiagnostických RTG pracovišť č. dokumentu: VF A-9132-M0801T1

Výukový program. pro vybrané pracovníky radiodiagnostických RTG pracovišť č. dokumentu: VF A-9132-M0801T1 Výukový program č. dokumentu: Jméno Funkce Podpis Datum Zpracoval Ing. Jiří Filip srpen 2008 Kontroloval Ing. Jan Binka SPDRO 13.2.2009 Schválil strana 1/7 Program je určen pro vybrané pracovníky připravované

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Návrh II. VYHLÁŠKA ze dne 2016 o požadavcích na systém řízení Státní úřad pro jadernou bezpečnost stanoví podle 236 zákona č..../... Sb., atomový zákon, k provedení 24 odst. 7, 29 odst. 7 a 30 odst. 9:

Více

342/1997 Sb. VYHLÁŠKA

342/1997 Sb. VYHLÁŠKA 342/1997 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 12. prosince 1997, kterou se stanoví postup při uznávání nemocí z povolání a vydává seznam zdravotnických zařízení, která tyto nemoci uznávají Změna:

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne /2009,

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne /2009, Návrh VYHLÁŠKA ze dne /2009, kterou se stanoví principy a pravidla radiační ochrany pacientů při lékařském ozáření a věcné náležitosti upravující minimální požadavky na provádění externího klinického auditu

Více

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy pro nukleární medicínu 1. Úvod Požadavky na klinické audity jsou stanoveny v hlavě V díl

Více

Smlouva o poskytování závodní preventivní péče

Smlouva o poskytování závodní preventivní péče Smlouva o poskytování závodní preventivní péče uzavřená dle 51 a 491 odst. 1 a odst. 2 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník), ve smyslu ustanovení

Více

Problematika radonu ve školách a školských zařízeních aktuální informace. Ivana Fojtíková, SÚRO

Problematika radonu ve školách a školských zařízeních aktuální informace. Ivana Fojtíková, SÚRO Problematika radonu ve školách a školských zařízeních aktuální informace Ivana Fojtíková, SÚRO Ochrana před ionizujícím zářením Do roku 1995 v rezortu MZd odbory hygieny záření KHS a HS hl.m.prahy a Centrum

Více

Zátěž chemickými látkami

Zátěž chemickými látkami 5.6.10.2. Zátěž chemickými látkami http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizace-praci/zatezchemickymi-latkami Dle Vyhlášky č. 432/2003 Sb. zařazujeme do 4 kategorií. Podmínky ochrany zdraví při

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č třída JADERNÁ ENERGIE A NEBEZPEČÍ RADIOAKTIVITY PRO ŽIVOT

Metodické pokyny k pracovnímu listu č třída JADERNÁ ENERGIE A NEBEZPEČÍ RADIOAKTIVITY PRO ŽIVOT Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 6 7. třída JADERNÁ ENERGIE A NEBEZPEČÍ RADIOAKTIVITY PRO ŽIVOT DOPORUČENÝ ČAS K VYPRACOVÁNÍ: 45 minut INFORMACE K TÉMATU: JADERNÁ ENERGIE A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Za normálního

Více

Vliv kvality ovzduší na lidské zdraví , Klub Atlantik Ostrava

Vliv kvality ovzduší na lidské zdraví , Klub Atlantik Ostrava KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vliv kvality ovzduší na lidské zdraví 3.11.2011, Klub Atlantik Ostrava MUDr. Helena Šebáková Bc. Eva Kolářová RNDr. Jiří Urbanec helena.sebakova@khsova.cz

Více

Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí

Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí Odborný pracovník státního zdravotního dozoru se specializovanou způsobilostí koordinuje odborné činnosti v rámci výkonu státního

Více

Nebezpečí ionizujícího záření

Nebezpečí ionizujícího záření Nebezpečí ionizujícího záření Ionizující záření je proud: - fotonů - krátkovlnné elektromagnetické záření, - elektronů, - protonů, - neutronů, - jiných částic, schopný přímo nebo nepřímo ionizovat atomy

Více

Rekonstrukce objektu Centra nakládání s radioaktivními odpady

Rekonstrukce objektu Centra nakládání s radioaktivními odpady Rekonstrukce objektu Centra nakládání s radioaktivními odpady Josef Mudra Centrum nakládání s RAO, ÚJV Řež a.s. XXXIII. DNI RADIAČNEJ OCHRANY Hotel Sitno Štiavnické vrchy - Vyhne 7.11. - 11.11. 2011 22.11.2011

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy:

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy: Název předpisu: Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických

Více

Centrum rozvoje technologií pro jadernou a radiační bezpečnost: RANUS - TD

Centrum rozvoje technologií pro jadernou a radiační bezpečnost: RANUS - TD Centrum rozvoje technologií pro jadernou a radiační bezpečnost: RANUS - TD http://www.ranus-td.cz/ PID:TE01020445 Anglický název: Radiation and nuclear safety technologies development center: RANUS - TD

Více

Psycholog v sociální péči

Psycholog v sociální péči Psycholog v sociální péči Psycholog v sociální péči zabezpečuje psychoterapeutické služby rodinného, předmanželského a manželského poradenství. Odborný směr: Povolání vyřazená z kategorického třídění pro

Více

Pracovní lékařství. Machartová V. 12.5. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň

Pracovní lékařství. Machartová V. 12.5. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň Pracovní lékařství Machartová V. Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační číslo projektu CZ.01.07/3.2.02/01.0026 12.5. 2012 Šafránkův

Více

Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke kvalitě ovzduší v MS kraji , Havířov

Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke kvalitě ovzduší v MS kraji , Havířov KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vybrané zdravotní ukazatele ve vztahu ke kvalitě ovzduší v MS kraji 2.1.211, Havířov MUDr. Helena Šebáková Bc. Eva Kolářová RNDr.

Více

HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI M G R. JANA FIALOVÁ, P H. D. Ú S T A V O C H R A N Y A P O D P O R Y Z D R A V Í L F M U 2 0 1 7 / 2 0 1 8 HYGIENA PRÁCE Hygieia nebo Hygeia starořecká bohyně zdraví

Více

Preventivní prohlídky při expozici faktorům působícím na dýchací systém. B. Dlouhá, L. Rychlá SZÚ, CPL 17.konzultační den

Preventivní prohlídky při expozici faktorům působícím na dýchací systém. B. Dlouhá, L. Rychlá SZÚ, CPL 17.konzultační den Preventivní prohlídky při expozici faktorům působícím na dýchací systém B. Dlouhá, L. Rychlá SZÚ, CPL 17.konzultační den 18.10.2007 Dýchací systém v pracovním prostředí Specifické faktory pracovního prostředí

Více

5.6.10.1. Prach http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizace-praci/prach Dle Vyhlášky č. 432/2003 Sb. zařazujeme do 4 kategorií ve vztahu k přípustnému expozičnímu limitu (PEL). Podmínky ochrany

Více

Letní škola RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace

Letní škola RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace Letní škola 2008 RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace 1 Periodická tabulka prvků 2 Radioaktivita radioaktivita je schopnost některých atomových jader odštěpovat částice, neboli vysílat záření jádro

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Rizikové práce a nemoci z povolání v Moravskoslezském kraji

Rizikové práce a nemoci z povolání v Moravskoslezském kraji Rizikové práce a nemoci z povolání v Moravskoslezském kraji RNDr. Jiří Urbanec Konference BOZP, Ostravice, 10.4.2019 Bruntál KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Opava Ostrava Karviná Nový

Více

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2018/2019 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2018/2019 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník Přednášky HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) VP velká posluchárna (LF) I posluchárna č. 1 (LF) 1. čtvrtek 21. 2. 2019 1. 3. h (8.00-10.25 h) I HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ. Ochrana a podpora

Více

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram

Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Analýza rizik po hlubinné těžbě uranu Bytíz. DIAMO, státní podnik odštěpný závod Správa uranových ložisek Příbram Projekt Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií Fondem soudržnosti a Státním rozpočtem

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

Závodní preventivní péče

Závodní preventivní péče Závodní preventivní péče Úvod Závodní preventivní péče existuje všude ve světě. Její pozice a význam stoupá z důvodu zvyšujícího přetěžování zaměstnanců duševní a fyzickou prací v zaměstnání, chemickými,

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY. přehled. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ STUDIJNÍ OBORY přehled www.fbmi.cvut.cz OBORY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA PROGRAM: BIOMEDICÍNSKÁ A KLINICKÁ TECHNIKA Biomedicínský technik

Více

Radiační patofyziologie. Zdroje záření. Typy ionizujícího záření: Jednotky pro měření radiace:

Radiační patofyziologie. Zdroje záření. Typy ionizujícího záření: Jednotky pro měření radiace: Radiační patofyziologie Radiační poškození vzniká účinkem ionizujícího záření. Co se týká jeho původu, ionizující záření vzniká: při radioaktivním rozpadu prvků, přichází z kosmického prostoru, je produkováno

Více

Samostatný technolog elektrárny

Samostatný technolog elektrárny Samostatný technolog elektrárny Samostatný technolog elektrárny řídí a zpracovává technologické postupy provozu elektrárny. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Regulovaná

Více

Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik

Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik Bystřice n. P., 1. října 2014 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Historie I 1556 - Agricola -postižení plic u horníků v Jáchymově

Více

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM (průzkum projekt technická zpráva povolovací řízení výběrové řízení realizace zakázky), náležitosti a struktura projektu a technické zprávy Legislativní základ Zákon

Více

BOZP. Státní odborný dozor

BOZP. Státní odborný dozor Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_12 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová Kategorizace prací MUDr. Anežka Sixtová Kategorizace prací účelem kategorizace je primární prevence a motivace zaměstnavatelů ke zlepšování pracovních podmínek, tak aby byly škody na zdraví zaměstnanců

Více

Uran a jeho těžba z hlediska zdravotních rizik

Uran a jeho těžba z hlediska zdravotních rizik Uran a jeho těžba z hlediska zdravotních rizik Liberec, 20. listopadu 2008 odborný konzultant v oblasti zdravotních a ekologických rizik e-mail: miroslav.suta@centrum.cz Historie I. 1556 - Agricola -postižení

Více

l) doby nevykonávání činností, které jsou předpokladem bezpečnosti a radiační ochrany,

l) doby nevykonávání činností, které jsou předpokladem bezpečnosti a radiační ochrany, Částka 166 Sbírka zákonů č. 409 / 2016 Strana 6371 409 VYHLÁŠKA ze dne 6. prosince 2016 o činnostech zvláště důležitých z hlediska jaderné bezpečnosti a radiační ochrany, zvláštní odborné způsobilosti

Více

Kontrolní činnost SÚJB na pracovištích provádějících lékařské ozáření

Kontrolní činnost SÚJB na pracovištích provádějících lékařské ozáření 1 Kontrolní činnost SÚJB na pracovištích provádějících lékařské ozáření 6. Konference radiologické fyziky Bystřice nad Pernštejnem, 2016 Ing. Eva Zemanová, Ph.D. 2 Právní předpisy zákon č. 255/2012 Sb.,

Více

Požadavky na kontrolu provozu úpraven pitných podzemních vod z hlediska radioaktivity

Požadavky na kontrolu provozu úpraven pitných podzemních vod z hlediska radioaktivity Požadavky na kontrolu provozu úpraven pitných podzemních vod z hlediska radioaktivity Ing. Barbora Sedlářová, Ing. Eva Juranová Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i., Podbabská 30, 160

Více

ZÁKON č. 18/1997 Sb. ze dne 24. ledna 1997

ZÁKON č. 18/1997 Sb. ze dne 24. ledna 1997 ZÁKON č. 18/1997 Sb. ze dne 24. ledna 1997 o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů Změna: 83/1998 Sb. Změna: 71/2000 Sb. Změna: 132/2000

Více

Vyřazování zahraničních jaderných elektráren z provozu příležitosti pro české strojírenství

Vyřazování zahraničních jaderných elektráren z provozu příležitosti pro české strojírenství STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA Vyřazování zahraničních jaderných elektráren z provozu příležitosti pro české strojírenství Karel Jindřich Státní úřad pro Jadernou bezpečnost Česká republika Ostrava květen Vyřazování

Více

Interakce záření s hmotou

Interakce záření s hmotou Interakce záření s hmotou nabité částice: ionizují atomy neutrální částice: fotony: fotoelektrický jev Comptonův jev tvorba párů e +, e neutrony: pružný a nepružný rozptyl jaderné reakce (radiační záchyt

Více

Hodnocení úrovně znečištění ovzduší PM 10 ve vztahu ke zdraví obyvatel Ostravy

Hodnocení úrovně znečištění ovzduší PM 10 ve vztahu ke zdraví obyvatel Ostravy KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Hodnocení úrovně znečištění ovzduší PM 10 ve vztahu ke zdraví obyvatel Ostravy jednání zastupitelstva města Ostravy, 6.4.2011, Ostrava

Více

Preventivní medicína

Preventivní medicína Preventivní medicína Předseda Doc. MUDr. Alexander Martin Čelko, CSc., Ústav epidemiologie LF UK tel: 26710 2485 fax: 272 738 497 e-mail: martin.celko@lfcuni.cz Místopředseda Prof. MUDr. Kamil Provazník,

Více

Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví

Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví Státní správa v ochraně veřejného zdraví (OVZ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví Prezentace reflektuje stav v ČR, 2016. Situace v okolních zemích se může lišit, v prezentaci odkazujeme

Více

Zdravotní ukazatele obyvatel Ostravy ve srovnání s Moravskoslezským krajem a Českou republikou Ostrava, 21.10.2013

Zdravotní ukazatele obyvatel Ostravy ve srovnání s Moravskoslezským krajem a Českou republikou Ostrava, 21.10.2013 KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Zdravotní ukazatele obyvatel Ostravy ve srovnání s Moravskoslezským krajem a Českou republikou Ostrava, 21.10.2013 MUDr. Helena Šebáková

Více

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. 1 Nespavost je buď jen symptom a nebo samostatná nemoc. Příčiny nespavosti jsou velmi různé, ale základní a nejčastější diagnoza u dospělých je primární (psychofyziologická)

Více

Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost

Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední osoby: MUDr. H. Podškubková hana.podskubkova@sujb.cz,

Více

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2017/2018 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník

HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) Školní rok 2017/2018 letní semestr VŠEOBECNÝ SMĚR 5. ročník Přednášky HYGIENA A PREVENTIVNÍ LÉKAŘSTVÍ (FV 10065) VP velká posluchárna (LF) I posluchárna č. 1 (LF) 1. čtvrtek 22. 2. 2018 1. 3. h (8.00-10.25 h) I Činnosti a disciplíny oboru hygiena, struktura hygienické

Více

Příprava nového atomového zákona. 5. Konference ČSFM a Fyzikální sekce ČSNM ČLS JEP Beroun 2015

Příprava nového atomového zákona. 5. Konference ČSFM a Fyzikální sekce ČSNM ČLS JEP Beroun 2015 Příprava nového atomového zákona 5. Konference ČSFM a Fyzikální sekce ČSNM ČLS JEP Beroun 2015 Mgr. Jana Davídková Státní úřad pro jadernou bezpečnost 2011 věcný záměr Průběh přípravy 2012/2013 příprava

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_08 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

Radiační monitorovací síť ČR metody stanovení a vybrané výsledky monitorování

Radiační monitorovací síť ČR metody stanovení a vybrané výsledky monitorování Radiační monitorovací síť ČR metody stanovení a vybrané výsledky monitorování Miroslav Hýža a kol., SÚRO v.v.i., miroslav.hyza@suro.cz Otázky dopadu jaderné havárie do zemědělství a připravenost ČR Praha,

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU VI ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Rozdílová tabulka k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických

Více

Využití ergonomických CHECKLISTů v pracovním lékařství.

Využití ergonomických CHECKLISTů v pracovním lékařství. Využití ergonomických CHECKLISTů v pracovním lékařství. MUDr. Hana Lehocká, Ph.D. a kol. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Centrum zdravotnických služeb oddělení fyziologie a psychologie práce Prach

Více

Radiační ochrana v JE Dukovany

Radiační ochrana v JE Dukovany Seminář 11.4.2011 Radiační ochrana v JE Dukovany Vladimír Kulich Státní legislativa Zákon č. 18/19987 Sb. v platném znění (Atomový zákon) Vyhláška SÚJB č. 307/2002 Sb. o radiační ochraně, ve znění vyhlášky

Více

Radonový program. Ariana Lajčíková Centrum odborných činností SZÚ Praha

Radonový program. Ariana Lajčíková Centrum odborných činností SZÚ Praha Radonový program Ariana Lajčíková Centrum odborných činností SZÚ Praha Co to je? Program prevence ochrany zdraví obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů, program prevence rakoviny plic Kdo ho vyhlásil?

Více

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení

Počet stran: 7. Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení C1 Přehled právních předpisů využitelných při přípravě na krizové situace a jejich řešení Všechny níže uvedené právní předpisy je třeba vnímat ve znění pozdějších předpisů. 1. ÚSTAVNÍ POŘÁDEK ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví

Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví Ministerstvo zdravotnictví ČR Vzdělávací program akreditovaného kvalifikačního kurzu Odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví 1 Ministerstvo zdravotnictví Č.j.: MZDR - 398/2009 Referent:

Více

NEMOCNICE JIHLAVA DODÁVKA PET/CT

NEMOCNICE JIHLAVA DODÁVKA PET/CT Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, (dále jen Zákon ), resp. dle 1, písm. a) d) vyhlášky č. 232/2012 Sb. Identifikace zakázky:

Více

2/2004 Sb. VYHLÁKA. Čl.I

2/2004 Sb. VYHLÁKA. Čl.I 2/2004 Sb. VYHLÁKA ze dne 9. prosince 2003, kterou se mění vyhláka č. 318/2002 Sb., o podrobnostech k zajitění havarijní připravenosti jaderných zařízení a pracoviť se zdroji ionizujícího záření a o požadavcích

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil předpisu: Titul předpisu: Vyhláška Státního úřadu pro jadernou bezpečnost o osobních radiačních průkazech Citace: 419/2002 Sb. Částka: 149/2002 Sb. Na straně (od-do):

Více

Fludeoxythymidine ( 18 F) 1 8 GBq k datu a hodině kalibrace voda na injekci, chlorid sodný 9 mg/ml

Fludeoxythymidine ( 18 F) 1 8 GBq k datu a hodině kalibrace voda na injekci, chlorid sodný 9 mg/ml Příbalová informace Informace pro použití, čtěte pozorně! Název přípravku 3 -[ 18 F]FLT, INJ Kvalitativní i kvantitativní složení 1 lahvička obsahuje: Léčivá látka: Pomocné látky: Léková forma Injekční

Více

Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití. Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C

Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití. Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C Co to je Radioaktivita/Co je radionuklid Radioaktivita = Samovolná přeměna atomových jader Objev 1896

Více

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové 1 Základní terminologie Interní propedeutika Postup při

Více

Radonový program. Pozvání na naučnou stezku v lázních Jáchymov. Ariana Lajčíková Centrum HPPL SZÚ Praha

Radonový program. Pozvání na naučnou stezku v lázních Jáchymov. Ariana Lajčíková Centrum HPPL SZÚ Praha Radonový program Pozvání na naučnou stezku v lázních Jáchymov Ariana Lajčíková Centrum HPPL SZÚ Praha Co to je radonový program? Program ochrany zdraví obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů, program

Více

LEGÁLNÍ METROLOGIE DNŮ POZDĚJI. RNDr. Tomáš Soukup

LEGÁLNÍ METROLOGIE DNŮ POZDĚJI. RNDr. Tomáš Soukup LEGÁLNÍ METROLOGIE 10.000 DNŮ POZDĚJI RNDr. Tomáš Soukup Legální metrologie 10.000 dnů později (ve světle vodního hospodářství) aneb o vztahu velikosti rohlíku a vody ve Vltavě RNDr. Tomáš Soukup Český

Více

ERGODIAGNOSTIKA PRIM. MUDR. PAVEL MARŠÁLEK, REHABILITAČNÍ ODDĚLENÍ KRAJSKÁ ZDRAVOTNÍ A.S, MASARYKOVA NEMOCNICE V ÚSTÍ NAD LABEM O.Z.

ERGODIAGNOSTIKA PRIM. MUDR. PAVEL MARŠÁLEK, REHABILITAČNÍ ODDĚLENÍ KRAJSKÁ ZDRAVOTNÍ A.S, MASARYKOVA NEMOCNICE V ÚSTÍ NAD LABEM O.Z. ERGODIAGNOSTIKA PRIM. MUDR. PAVEL MARŠÁLEK, REHABILITAČNÍ ODDĚLENÍ KRAJSKÁ ZDRAVOTNÍ A.S, MASARYKOVA NEMOCNICE V ÚSTÍ NAD LABEM O.Z. Metodika ergodiagnostiky je výstupem projektů Praha 7.4.2016 Problematika

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Částka 102 Sbírka zákonů č. 264 / 2016 Strana 4061 264 ZÁKON ze dne 14. července 2016, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím atomového zákona Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Radonový program pokračuje již třetí dekádou. Ariana Lajčíková

Radonový program pokračuje již třetí dekádou. Ariana Lajčíková Radonový program pokračuje již třetí dekádou Ariana Lajčíková Co to je Radonový program? Program ochrany zdraví obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů, program prevence rakoviny plic Vyhlášen vládou

Více

Schválil: Platnost od: Zpracoval:

Schválil: Platnost od: Zpracoval: OSNOVA ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI A HYGIENA PRÁCE Schválil: V dne: Platnost od: Zpracoval:.. I. OSNOVA ŠKOLENÍ Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen BOZP) a stálé zlepšování pracovního prostředí

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr. Jiří Bílek Hygienická služba a orgán ochrany veřejného zdraví Vznik

Více

VYHLÁŠKA O PRACOVNĚLÉKAŘSKÝCH SLUŽBÁCH

VYHLÁŠKA O PRACOVNĚLÉKAŘSKÝCH SLUŽBÁCH VYHLÁŠKA O PRACOVNĚLÉKAŘSKÝCH SLUŽBÁCH č. 79/2013 sb., ze dne 26. března 2013 o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách (vyhláška o pracovnělékařských

Více

IDENTIFIKACE A VYHODNOCENÍ PRACOVNÍCH RIZIK

IDENTIFIKACE A VYHODNOCENÍ PRACOVNÍCH RIZIK ENERGOM PROJEKTY IDENTIFIKACE A VYHODNOCENÍ PRACOVNÍCH RIZIK Společnost: M&M Development company s.r.o. Sídlo: Ostrava, Moravská Ostrava a Přívoz, Nádražní 535/15 Zpracoval: Schválil: Ing. Michal Rychlík

Více

Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon a vyhláška č. 422/2016 Sb., vyhláška o radiační ochraně a zabezpečení radionuklidového zdroje

Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon a vyhláška č. 422/2016 Sb., vyhláška o radiační ochraně a zabezpečení radionuklidového zdroje Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon a vyhláška č. 422/2016 Sb., vyhláška o radiační ochraně a zabezpečení radionuklidového zdroje Ing. J. Nožičková Mgr. B. Havránková Seminář 8.2.2017 Cíl prezentace Přechod

Více

Využití metody REBA v prevenci nemocí pohybového aparátu

Využití metody REBA v prevenci nemocí pohybového aparátu Využití metody REBA v prevenci nemocí pohybového aparátu Příjemný a pěkný den Vám přeje Lukáš Šoltys a tým PREMEDIS s.r.o., Liberec 33. Benův den 16.6.2009 Využití metody REBA Cíle prezentace: Ukázat možnosti

Více

Seznam právních předpisů z oblasti jaderné energie, ionizujícího záření a předpisy související

Seznam právních předpisů z oblasti jaderné energie, ionizujícího záření a předpisy související Seznam právních předpisů z oblasti jaderné energie, ionizujícího záření a předpisy související ke dni 18.6.2001 I. Atomový zákon a prováděcí předpisy k němu a) atomový zákon 1. Zákon č. 18/1997 Sb., o

Více

Vyhláška 79/2013 Sb.

Vyhláška 79/2013 Sb. Vyhláška 79/2013 Sb. Machartová V. 15.5.2013 CD hotel Garni*** Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační číslo projektu CZ.01.07/3.2.02/01.0026

Více

187/2009 Sb. VYHLÁKA

187/2009 Sb. VYHLÁKA 187/2009 Sb. VYHLÁKA ze dne 10. června 2009 o minimálních požadavcích na studijní programy veobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a na vzdělávací program veobecné praktické lékařství Ministerstvo

Více

(Vzor) Smlouva o provádění závodní preventivní péče

(Vzor) Smlouva o provádění závodní preventivní péče (Vzor) Smlouva o provádění závodní preventivní péče uzavřená podle 51 a 491 odst. 1 a 2 zák. č. 40/1964 Sb., občanský zákoník v platném znění, a ve smyslu 18a, 35a a 40 zák. č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví

Více