Chirurgické šicí nitě. Cévní implantáty, Stenty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Chirurgické šicí nitě. Cévní implantáty, Stenty"

Transkript

1 Chirurgické šicí nitě Cévní implantáty, Stenty

2 Historie chirurgie a používaných materiálů kolem roku 4600 př.n.l. Babylon, Egypt a indická kultura provádění chirurgických zákroků kněžími. Operace: venesekce, obřízka, stavění krvácení pomocí žhavého železa, šití střev atd. Zákroky byly prováděny v obluzení pomocí odvarů z různých rostlin např. mandragora, makové odvary, konopné deriváty hašiš. cca 3000 př. n.l. Egypt vyobrazení nástrojů pro chirurgii včetně jehel s oušky První šití ran. cca 1100 př. n.l. nález mumie, která měla sešitou břišní stěnu. Jako materiály se používala rostlinná vlákna, vlasy, šlachy a vlákna z vlněné srsti zvířat.

3 Historie chirurgie a používaných materiálů 500 př. n.l. Hippocratos z Kósu první výrazy pro medicínu např. flébes = žíly, peritoneum = pobřišnice 25 př.n.l. asi 50 n.l. Aulus Cornelius Celsus literatura Sutura: detailní popis věnovaný sešívání ran pomocí lnu a konopí, chlupů a ovčích střev 1599 Catgut - loutnová struna materiál ze střeva ovcí nebo koz 1860 J. Lister 1. sterilní šicí materiál

4 Historie chirurgie a používaných materiálů Ambroise Paré ( ) Paré byl bystrý pozorovatel a přinesl řadu novinek v chirurgii a hojení ran. Jedním z důležitých pojmů bylo, že s ránou by se mělo zacházet opatrně aby došlo ke snížení zánětu a tedy podpory léčení. Ambroise Paré byl chirurg v armádě Francie a právě on opustil tradiční léčbu vypalovat rány. Bylo to po zkušenosti v bitvě u Turína v roce 1536, kdy Francouzi bojovali s Italy.

5 Historie šicích materiálů v odbobí 19. a 20. století chromovaný katgut katgut sterilizovaný jódem (Franz Kuhn) průmyslová výroba katgutu vývoj synteticky vstřebatelného PVA potahovaný PA jako šicí materiál klinické ověřování syntetického kolagenu polyesteru, katgut sterilován radiací kyselina polyglykolová použitá pro výrobu vstřebatelné nitě První pokusy použít tkáňová lepidla při resekcích ledvin.

6 Hlavní požadavky na chirurgické nitě Pevnost v tahu a dobrá manipulovatelnost. Vytvořený uzel musí mít dobrou mechanickou pevnost. Materiál nesmí vyvolávat tkáňovou reakci. Poskytnutí adekvátního tlaku a tahu na poraněnou tkáň, následně se vyvarovat nekróz a nedostatečného prokrvení. Zabránit krvácení z rány a ztráty krve. Ochrana spodní tkáně před infekcí a dalšího dráždění okolními vlivy. Redukovat bolest v oblasti poranění.

7 Základní dělení šicích materiálů dle vstřebatelnosti a původu dle počtu vláken a jejich spojování dle úpravy materiálů dle použití vnitřní šití atd, místo použití. dle upevnění šicí jehly Materiál Vstřebatelný Nevstřebatelný Přírodní Syntetický Katgut Kyselina polyglykolová Glykolid laktidové kopolymery Polydioxanon Kopolymery glykolid laktidu a trimetylen karbonátu Hedvábí Len Polypropylen Polyester Polyetyteltereftalát Polybutylén tereftalát Polyamid

8 Rozdělení šicích materiálů Monofilamentní vlákna způsobují menší tkáňovou reakci, lépe pronikají tkání. Nevýhodou je vyšší tendence k uvolnění uzlu v porovnání s multifilem. Bývají většinou nevstřebatelné. Multifilamentní = pletené, skané materiály absorbují tělní tekutiny, a proto jsou reaktivnější a dochází k větší infekci. Vykazují snazší manipulaci a zachovávají lepší integritu v uzlu.

9 Monofilament Multifilament

10 Multifilní šicí materiál (např, hedvábí nebo Mersilene) má tendenci k snadnější manipulaci a uzly z multifilamentového materiálu se méně pravděpodobně rozvážou (povolí) Na druhé straně, monofilní materiály (např., Nylon nebo Prolene) jsou méně traumatické, protože kloužou přes tkáně s menším třením, a mohou být spojeny s nižším výskytem infekcí. Monofilní materiály zde je více pravděpodobné, že dojde ke skluzu, a obecně se navazuje 5 nebo 6 uzlů. Při použití multilních materiálů se tvoří cca 3 uzly (hedvábí nebo Mersilene). I přes větší počet uzlů potřebných, monofilní materiálů, jako je nylon jsou obecně výhodné pro uzavření pokožky, protože stimuluje méně tkáňovou reakci, jsou méně traumatické, mohou mít menší pravděpodobnost infekce, a poskytují lepší kosmetický výsledek.

11 Multifilament a metody produkce METODA SKANÍ METODA SPLÉTÁNÍ Praktická ukázka splétání.

12 požadavky na šicí materiál pevnost po požadovanou dobu pevnost jak při vytváření stehu, tak při utahování uzlu poddajnost šicí nitě tvarová paměť biokompatibilita dobrá poddajnost minimální savost sterilizovatelnost snadný průnik tkání

13 Mechanické zkoušky pevnost a tažnost pevnost v uzlu jemnost (průměr) ohebnost savost biodegrabilita a biokompatibilita (na zvířatech) Značení: jednotka d/10mm, tj. 3,5 značí průměr 0,35mm

14

15

16 Výroba syntetických nití monomer polymer polymerizace,výroba granulátu,extruze,zvlákňování dloužení 5x, protahování 20% (minuty), zvýšení krystalinity (pod napětím, zvýšená teplota, min.-hod.) United States Patent

17 Nitě přírodní vstřebatelné Sterilní katgut - kolagen z podslizniční vrstvy střívek savců Čištění, podélné dělení (pásy různé šířky) spojování do požadovaného průměru, sušení v napjatém stavu, leštění, třídění, sterilizace. Úpravy - soli chrómu, glycerol pro zlepšení pružnosti (nesmí snížit snášenlivost v tkáních). Jako vstřebatelná nit slouží na spojení tkání po dobu hojení a následně proteolytickými enzymy metabolizuje. Zkoušení: délka, průměr a minimální trhací síla.

18 Nitě přírodní nevstřebatelné Sterilní pletená hedvábná nit vyrábí se splétáním jednotlivých vláken na požadovaný průměr z čistého hedvábí získaného ze zámotků kukel bource morušového (Bombyx mori L.). Přírodní nevstřebatelný materiál, poddajný, netraumatizuje tkanivo. Používá se na šití kůže, tkání trávícího ústrojí, v oční mikrochirurgii a v stomatologii. Obchodní názvy jsou Silk braided, Silk twisted, Silkam /Virgin Silk.

19 Nitě přírodní nevstřebatelné Sterilní lněná nit se sestává z pericyklických vláken ze stonků lnu setého (Linum usitatissimum L.). Jednotlivá vlákna dlouhá 2,5 až 5cm se uspořádávají do svazků 30 až 80cm dlouhých a spřádají se na souvislou nit s požadovaným průměrem. Obchodní název těchto nití je např. Linatrix

20 Nitě syntetické vstřebatelné Sterilní syntetické vstřebatelné monofilamentní nitě se skládají ze syntetického polymeru, polymerů nebo kopolymerů. Kyselina glykolová a ε-kaprolakton - po 7 dnech se vstřebá zhruba z 50-ti procent a po 3-4 měsících dochází k jeho úplnému vstřebání hydrolýzou. Je vhodný ke spojování cév a nervů nebo v urologii, gynekologii, Polyesteru na bázi poly-p-dioxanonu (polydox). Po 6 týdnech vykazuje přibližně 50%ní pevnost, po cca 30 týdnech se zcela hydrolyticky rozpustí.

21 Nitě syntetické vstřebatelné Nitě na bázi polymeru kyseliny glykolové. Používají se u takových výkonů, kde je nutno zajistit pevnost po delší dobu. Splétané synt. vstřebatelné nitě. Na povrchu je vrstva polykaprolaktonu se stearátem vápníku. Povrchová úprava ovlivňuje i délku vstřebávání, které může být velmi krátké (do dvou týdnů) nebo až v desítkách týdnů. Tyto nitě můžeme nalézt např. pod obchodním názvem Safil, Safil Quick, Monolac, Chirlac rapid braided, Polydox, Monosyn, MonoPlus

22 Nitě syntetické nevstřebatelné Polyetyléntereftalát PTFE, nit se vyrábí zvlákňováním pod hubicí. Získávají se velmi jemná vlákna, která se splétají v potřebném počtu v závislosti na požadovaném průměru. Vlákna nepodléhají enzymatické degradaci. Obchodní název je např. Miralene, Tervalon, TervalonPlus, PremiCron.

23 Polyvinylidendifluorid (PVDF). Výhodou tohoto materiálu je hladkost, výborná uzlitelnost a malý paměťový efekt. Tento materiál nepodléhá enzymatické degradaci. Využití je v kardiochirurgii,ortodoncii, ortopedii a cévní chirurgii. Tuto nit lze nalézt pod obchodním názvem Chiraflon.

24 Polyamid 6 výroba polymerizací ε-kaprolaktamu, zvlákňování z hubice. Má hladký neporézní povrch a velkou pevnost v uzlu. Používá se v plastické chirurgii, šití kůže, tepen a k podobným účelům jako hedvábí, na rozdíl od něj je však pevnější, a proto se může použít tenčích vláken. Dodává se ve formě hladkých nití z nekonečných vláken nebo multifilamentních. Mohou být soukané a povrstvené týmž materiálem. Obchodní název je např. Sulfamid, Silon monofil, Orsilon braided.

25 Polyamidu 6/6 se vyrábí ze syntetického polymerního materiálu, získaného polykondenzací hexametyléndiamínu a kyseliny adipové zvlákňováním přes hubici. Dodává se ve formě hladkých nití z nekonečných vláken (mono nebo multifilamentních), jemně soukaných a povrstvených týmž materiálem. Použití je shodné jako u Polyamidu 6. Dobré mechanické vlastnosti zajišťují pevnost i při velmi malých průměrech nitě. Obchodní název je Dafilon.

26 Polypropylenová nit se vyrábí zvlákňováním polypropylénu přes hubici. Dodává se ve formě hladkých nití z nekonečných vláken (monofilamentních). Vlákna z těchto syntetických polymerů přetrvávají v organismu prakticky po neomezenou dobu. Jsou velmi pevné, používají se například v kardiochirurgii, cévní a plastické chirurgii. Vlákno je hladké, hydrofobní a nepodléhá enzymatické degradaci. Obchodní názvy těchto chirurgických nití jsou např. Premilene, Chiralen.

27

28 Úpravy šicích nití Odolnost proti degradaci catgut - chrom, získání hladkosti používá se např. na katgut, teflonu (polytetrafluorethylen PTFE), která se používá u nevstřebatelných nití, např. polyesteru, k zajištění vysoké hladkosti povrchu a tím snadného průchodu tkáněmi. Pro vstřebatelné nitě se pro povrstvení používá povrchově aktivní látka Poloxamer 188 nebo stearát vápníku s kopolymerem glykolid-laktid a polykaprolaktonem. Nevstřebatelné nitě se povrstvují voskem, silikonem, fluorokarbonem atd. Barviva: výtažek z tropického stromu kreveně (Haematoxylon) neboli kampešky, který poskytuje modrou barvu

29 POUŽITÝ MATERIÁL PRO ŠITÍ Evropská klasifikace (EP), udává průměr vlákna pokud EP=2 pak vlákno má průměr 0,2mm. Americká klasifikace (USP) udává pevnost vlákna v tahu 1-0 a 2-0 pro hluboké rány a oblasti vysoké námahy, které vyžadují silnou retenci. Vlákna jsou silná 3-0 pro místa s velkou pevností tedy skalp, trup a ruce 4-0 místa s menší pevností tzn. končetiny nejpoužívanější síla stehu pro povrchové rány 5-0 místa s menší pevností, tedy jemnější vlákna pro nos, uši, obočí 6-0 kosmetické zákroky např. chirurgie očních víček

30 Označení šicích materiálů

31 Chirurgické šicí jehly rozdělení Jehla zahnutá různé části kruhové výseče, půlkulatá (1/2 kruhu) pro šití v hloubce (podkoží), orgány cévy, půloválná (3/8 kruhu) řezací jehla k šití kůže; tvaru J sutury v hloubce, např. zašívání břišní stěny v otvoru Jehla rovná např. základní steh při sutuře šlachy. Dále rozlišujeme jehly klasické (s ouškem, do něhož se navléká vlákno) a atraumatické (vlákno je zataveno v konci jehly a při jejím průniku tkání tak nedochází k jejímu nadbytečnému poškození). Průřez jehly může být: trojúhelníkovitý (jehly řezací) steh kůže, podkoží, fascií a svalů; kulatý sliznice, parenchymové orgány a trávicí trubice, cévy; kulatý s trojúhelníkovitou špičkou (tzv. tapercut) na fascie, vazy.

32 Chirurgické šicí jehly

33 Jednotlivé stehy Matracové stehy Vertikální matracové Podkožní stehy video

34

35

36 Nástroje potřebné k šití tržných ran Odstranění stehů: Obličej: 3-4 dny Hlava (skalp): 5 dní Trup: 7 dní Končetiny: 7-10 dní Chodidlo days

37 Cévní implantáty 1956 Sanger bezešvá textilní náhrada, 1957 DeBakey - polyesterová náhrada, 1958 Edwards a Lyons - Teflonová textilní náhrada 1958 Výroba prvních cévních náhrad v Československu. (Výzkumný ústav pletařský Brno) 1961 první implantace cévních náhrad. Současnost teflon a polyester výborná biokompatibilita, téměř neomezená životnost průsvit nad 4mm.

38 Výroba cévních implantátů standardní textilní postupy: tkaní, pletení netextilní: extruze PTFE, příprava pasty PTFE + alkoholu, následné lisování pasty pod vysokým tlakem je nutná vysoká homogenita. Dále následuje extruze (průměr, jádro, nezvýšená teplota) zvyšuje se podélné uspořádání řetězců, roste krystalinita, chemická, mechanická odolnost. Posledním krokem je krácení a odstranění alkoholu, který má nízký bod varu. Poté dloužení, fibrilace, vznik pórovitost vysoký stupeň dloužení

39 Textilní struktury cévních implantátů Pórovitost v cévních implantátů poskytují vhodné nosiče pro přestavbu perivaskulárních tkání. Vysoce porézní (pletené) materiály umožňují růst buněk ve stěnách graftu. Pro vysoce porézní štěpy je zapotřebí před chirurgickým zákrokem předsrážení krví což vede ke snížení / odstranění počáteční ztráty krve pacienta. Hustá tkanina Osnovní pletenina Osnovní pletenina (Velur)

40 Požadavky dostatečná délka, vhodný průměr trvanlivé, odolné mechanickému a biologickému působení poddajnost jako původní céva pružná, při ohybu zachovávající tvar snadno upevnitelné pomocí šití při zachování celistvosti nesmí způsobovat další poranění nebo reakce s krví nebo reagovat za vzniku sraženin odolné infekci s možností sterilizace bez poškození optimální porozita, která umožní dobré zavedení bez následného krvácení

41 Cévní implantáty dle průměrů - malé (do 4 mm), - střední (5-10mm ) jsou vyráběny ze 70% z teflonu, 25% je polyesteru, zbytek je biologický - velké (12-38 mm) polyesteru, z toho tři čtvrtiny z jsou bifurkační, zbývající čtvrtina je přímá Dle použitého materiálu textilní a netextilní Dle tvaru rozdělujeme na kónické, přímé a bifurkační

42 Používané materiály příze: kruhový nebo trilobální průřez (plocha, náchylnější k poškození) tkaniny, starší, dosud používané, tká se uzavřený kruhový průřez, více vazných bodů, větší stabilita, odolnost proti protržení, nízký průsak, horší šití, třepení konců, velká tuhost pleteniny: pružné, lépe se šijí, pórovité, nutnost předsrážení krví, vazba interlok, trikot, velurové volné smyčky, tlustší stěny, lepší proliferace, menší stabilita, vhodné pro menší průřezy vrapování: dosaženo tepelně, zvyšuje pružnost,

43 Silver Graft je pletená dvojitá velurová vaskulární protéza z polyesteru (polyetylen-tereftalát/pegoterát), která je impregnována vstřebatelnou modifikovanou hovězí želatinou (Polygelin). Textilní protéza na povrchu opatřena také vrstvou stříbra, aby nedocházelo k mikrobiální adhezi. Želatinová impregnace snižuje počáteční poréznost textilní protézy v době implantace z přibližně 1900 ml/min/cm² při tlaku 120 mm Hg na 0 ml/min/cm². Silver Graft se dodává ve formě rovných trubiček a bifurkací. Silver Graft obsahuje 3,4 6,5 mg modifikované hovězí želatiny (Polygelin) na cm² stěny protézy, vyrobené z hovězí želatiny a hexametylendiisokyanátu. Stříbro je obsaženo v koncentraci ,16 mg/cm².

44 Aortální oblouk Uni-Graft W / Uni-Graft W Impregnovaná tkaná polyesterová velurová protéza Uni-Graft W je tkaná velurová cévní protéza z tenkých polyesterových vláken, které jsou impregnovány vstřebatelnou modifikovanou želatinou. Tato úprava snižuje počáteční poréznost textilní protézy v době implantace z přibližně 200 ml/min/cm² na 0 ml/min/cm². Všechny formy cévních protéz Uni-Graft W jsou sterilizovány radiací. Vynikající charakteristiky hojení v důsledku vnější velurové vrstvy zajišťující vynikající prorůstání. Není třeba upravovat proti sraženinám připraveno na okamžitou implantaci

45 VascuGraft PTFE - Cévní protéza PTFE Cévní protézy VascuGraft PTFE jsou vyrobeny z expandovaného polytetraflouretylenu (PTFE) ve formě mikroporézních cévních implantátů s pokročilou strukturou velikost pórů 60 µm vně a 20 µm uvnitř. Technicky vyspělá architektura protéz VascuGraft PTFE poskytuje také maximální ochranu proti překroucení nebo zkřížení protézy po implantaci. Použití pro Periferní bypassy, Extra-anatomické zákroky, Arteriovenózní cévní přístup

46 Uni-Graft K DV Patch Impregnovaná polyesterová záplata pletená dvojitá velurová záplata impregnovaná vstřebatelnou modifikovanou želatinou je nepropustná pro krev. VenoPatch Ošetření varikózního onemocnění se zachováním žíly mikroporézní záplata z jemných vláken, která se používá v cévní chirurgii. vynikající biokompatibilitou. polyesteruretanu. ProVena Peripheral Protéza s otevřenými póry pro periferní autologní žíly protéza s otevřenými póry a "voštinovou" strukturou pro operační zpevnění autologních žil. Přizpůsobí se nepravidelnostem vnějších vrstev žilní tkáně, zlepšuje průchodnost

47 Stenty Stent - je v podstatě cévní výztuž (vyrobená obvykle z nerezavějící oceli), která roztahuje zúžené krevní cévy a udržuje je dlouhodobě průchodné.

48

49

50 Používané materiály, selhání redukce napětí v místě spoje (šití), snižuje lokální změny krevního tlaku, snižuje riziko trombózy Selhání: výduť místo hůře proliferuje dilatace zvětšení průměru (35 měsíc) selhání švu (30-50měsíc)

51 Selhání narušení struktury méně časté (40-60 měsíců) krvácení, infekce (10 měsíc)

52 Vyhledejte pevnosti standardně používaných šicích materiálů a porovnejte je s pevností kůže. Jaká je možnost použití stentů, do jakého průměru (největší/nejmenší) cév je možné stent implantovat? Vyhledejte hlavní výrobce cévních náhrad a porovnejte jejich výrobky. Jaké polymery jsou používány pro nanovlákenné cévní náhrady?

53 Děkuji za pozornost

Historie chirurgie a používaných materiálů

Historie chirurgie a používaných materiálů Chirurgické nitě Historie chirurgie a používaných materiálů kolem roku 4600 př.n.l. babylon, staroegypt a indická kultura provádění chirurgických zákroků kněžími. Operace jako venesekce, obřízka, stavění

Více

VSTŘEBATELNÝ Šicí materiál

VSTŘEBATELNÝ Šicí materiál Kontrolovaná absorpce w w w. t e m a m e d i c a. c z VSTŘEBAtelnÝ pletený MATERIÁL JEMNÝ A PEVNÝ OPTIME Střednědobě vstřebatelný materiál Výhody jemná a pevná struktura pleteného vlákna s výbornou pevností

Více

ŠICÍ MATERIÁL PRO KARDIOVASKULÁRNÍ CHIRURGII

ŠICÍ MATERIÁL PRO KARDIOVASKULÁRNÍ CHIRURGII ŠICÍ MATERIÁL PRO KARDIOVASKULÁRNÍ CHIRURGII w w w. t e m a m e d i c a. c z ŠICÍ MATERIÁL PRO KARDIOVASKULÁRNÍ CHIRURGII COROLENE Polypropylenový monofil nulová paměť zvýšená odolnost vynikající průnik

Více

B. Braun Sutures Safil

B. Braun Sutures Safil B. Braun Sutures Safil Vstřebatelný šicí materiál se syntetickým potahem Měkký, bezpečný, silný Safil Nová fialová generace. Vše, čeho si ceníte, je se Safilem bezpečné. K úspěšné řadě šicích materiálů

Více

Kontrolovaná absorpce. Absorbovatelné šití

Kontrolovaná absorpce. Absorbovatelné šití Kontrolovaná absorpce Absorbovatelné šití 1 Absorbovatelná pletená vlákna Ohebné a silné OPTIME Střední absorpce Pevnost v tahu: 28-35 dní Úplná absorpce: 60-90 dní Výhody Jemná a těsná struktura pleteného

Více

Maxima HENRY SCHEIN KATALOG CHIRURGICKÉHO ŠICÍHO MATERIÁLU. Maxima

Maxima HENRY SCHEIN KATALOG CHIRURGICKÉHO ŠICÍHO MATERIÁLU. Maxima KATALOG CHIRURGICKÉHO ŠICÍHO MATERIÁLU Maxima 1 HENRY SCHEIN MAXIMA CHIRURGICKÉ ŠICÍ MATERIÁLY Kvalitní šicí materiály odpovídající materiálům používaným v humánní medicíně. 2 HENRY SCHEIN MAXIMA CHIRURGICKÉ

Více

Vlákna a textilie na bázi hyaluronanu

Vlákna a textilie na bázi hyaluronanu CETRUM TRANSFERU BIOMEDICÍNSKÝCH TECHNOLOGIÍ HK CZ.1.05/3.1.00/10.0213 Vlákna a textilie na bázi hyaluronanu Seminář JAK VÝZKUMNĚ SPOLUPRACOVAT S FIRMOU CONTIPRO? CENTRUM TRANSFERU BIOMEDICÍNSKÝCH TECHNOLOGIÍ

Více

Optilene Jedinečný monofilní chirurgický šicí materiál pro kardiovaskulární zákroky

Optilene Jedinečný monofilní chirurgický šicí materiál pro kardiovaskulární zákroky Optilene Jedinečný monofilní chirurgický šicí materiál pro kardiovaskulární zákroky Nevstřebatelný monofilní chirurgický šicí materiál vyrobený z polypropylenu a polyetylenu Optilene Jedinečný monofilní

Více

CHIRURGICKÝ ŠICÍ MATERIÁL

CHIRURGICKÝ ŠICÍ MATERIÁL CHIRURGICKÝ ŠICÍ MATERIÁL Pro kvalitu & bezpečnost SMI AG Steinerberg 8 4780 - St. Vith / BELGIE Tel.: +32 80/227 292 Fax: +32 80/226 918 info@sutures.be SMI AG SMI: Chirurgické šicí materiály nejvyšší

Více

ADVANCED TISSUE-MANAGEMENT

ADVANCED TISSUE-MANAGEMENT ADVANCED TISSUE-MANAGEMENT The easy way to aesthetics. Šicí materiál RESORBA Oral Šicí materiál RESORBA Oral Chirurgické ošetření ran Nerušený průběh hojení po chirurgických zákrocích v dutině ústní je

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

VFT pro zdravotnictví. Jana Drašarová, Marie Havlová

VFT pro zdravotnictví. Jana Drašarová, Marie Havlová VFT pro zdravotnictví Jana Drašarová, Marie Havlová 2. Mimotělní zařízení vlákenné struktury části mechanických zařízení pro čištění krve umělá ledvina umělá játra mechanické plíce umělá ledvina cirkulace

Více

Jak lze kýlu léčit: 1.Operační léčba je jedinou možností jak kýlu léčit. V současné době je používáno několik postupů :

Jak lze kýlu léčit: 1.Operační léčba je jedinou možností jak kýlu léčit. V současné době je používáno několik postupů : Tříselná kýla Tříselná kýla (hernie) je vyklenutí výstelky břišní dutiny společně s orgány dutiny břišní (nejčastěji kličky tenkého střeva) defektem ve stěně břišní (kýlní branka ) do podkoží. Vzniká v

Více

CHIRURGICKÝ ŠICÍ MATERIÁL

CHIRURGICKÝ ŠICÍ MATERIÁL CHIRURGICKÝ ŠICÍ MATERIÁL Pro kvalitu & bezpečnost SMI AG Steinerberg 8 4780 - St. Vith / BELGIE Tel.: +32 80/227 292 Fax: +32 80/226 918 info@sutures.be SMI AG SMI: Chirurgické šicí materiály nejvyšší

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu

Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu VZDUCH Venkovní Rozvoj učebna kreativity, využití poznávání školní různých zahrady druhů pro materiálů, rozvoj polytechnických

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ

Více

VÝZTUŽE PŘÍPRAVKY ŽIVIČNÉ A ODDĚLUJÍCÍ OD BEDNĚNÍ

VÝZTUŽE PŘÍPRAVKY ŽIVIČNÉ A ODDĚLUJÍCÍ OD BEDNĚNÍ KATALOG VÝROBKŮ 147 MAT 22 Výztuž ze skelného vlákna Chopped Strand Výztuž ze štěpin apretovaných skelných vláken, které mohou být impregnovány většinou tekutými impregnačními prostředky tak, aby byly

Více

kapitola 54 - tabulková část

kapitola 54 - tabulková část 5400 00 00 00/80 CHEMICKÁ NEKONEČNÁ VLÁKNA; PÁSKY A PODOBNÉ TVARY Z CHEMICKÝCH TEXTILNÍCH MATERIÁLŮ 5401 00 00 00/80 Šicí nitě z chemických nekonečných vláken, též upravené pro drobný prodej 5401 10 00

Více

Vyplétání tenisových raket

Vyplétání tenisových raket Vyplétání tenisových raket Jiří Soukup Dnešice 244 Mob.: 737 217 436 Ceny 2013 (vypletení + materiál) : BABOLAT RPM Blast pr.1,25 mm YONEX ATG 850 PRO pr.1,32 mm SIGNUM PRO Tornado pr.1,23 a 1,29 mm HEAD

Více

Optimální metoda pro lifting obličeje a efektivní řešení problémů ostatních partií těla. Co je to terapie Bio-Meyisun?

Optimální metoda pro lifting obličeje a efektivní řešení problémů ostatních partií těla. Co je to terapie Bio-Meyisun? Co je to terapie Bio-Meyisun? Miniinvazivní liftingová metoda aplikace vstřebatelných nití (PDO) pomocí akupunkturní jehly do dermis, kde se tímto aktivují fibroblasty a dochází k tvorbě kolagenové mřížky

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

Plátnová vazba. Kepr čtyřvazný 2/2

Plátnová vazba. Kepr čtyřvazný 2/2 Textilní materiály a výzdobné techniky 2011 Petra Mertová Kontakt: tel. 732 264 594 email: mertao@chello.cz Podmínky zkoušky Čerpání informací z přednášek a materiálů vyvěšených na IS (studijní materiály).

Více

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,-

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,- KLASICKÁ MASÁŽ regenerační, relaxační, sportovní cca 30 min. - záda, šíje 250,- cca 60 min. - záda, šíje + nohy, ruce nebo hlava (dle přání) 500,- cca 90 min. - záda, šíje, nohy + ruce nebo hlava (dle

Více

Předmět: Stroje a zařízení v oděvní výrobě. Strojní šicí jehla,,povrchové úpravy yjehel Nové trendy jehel. Ing. Katarína Zelová, Ph.D.

Předmět: Stroje a zařízení v oděvní výrobě. Strojní šicí jehla,,povrchové úpravy yjehel Nové trendy jehel. Ing. Katarína Zelová, Ph.D. Předmět: Strojní šicí jehla,,povrchové úpravy yjehel Nové trendy jehel Špice a hroty jehel Ing. Katarína Zelová, Ph.D. STROJNÍ ŠICÍ JEHLA 2 Strojní šicí jehla je finálním členem ústrojí pohybu jehly její

Více

Technické textilie. Textilie pro sport a volný čas. Vytvořil: Novák, O.

Technické textilie. Textilie pro sport a volný čas. Vytvořil: Novák, O. Technické textilie Textilie pro sport a volný čas Vytvořil: Novák, O. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Textilie pro sport a volný čas, charakteristické

Více

Polymery lze rozdělit podle několika kritérií. Podle původu rozlišujeme polymery přírodní a syntetické. Přírodní polymery jsou:

Polymery lze rozdělit podle několika kritérií. Podle původu rozlišujeme polymery přírodní a syntetické. Přírodní polymery jsou: MAKROMOLEKULÁRNÍ LÁTKY (POLYMERY) Makromolekuly jsou molekulové systémy složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců. Tyto řetězce tvoří pravidelně se opakující části,

Více

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun TEXTILNÍ STROJE Umění zpracovávat vlákna do vhodných útvarů pro potřeby člověka 4000 let před n.l. Vlákna: Přírodní - rostlinná ze semen (bavlna, kokos, ) lýková (len, konopí, juta, ) z listů (sisal, konopí,

Více

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY

LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY LÉČBA STENÓZY VNITŘNÍ KAROTICKÉ TEPNY Autor: Martin Baláž Školitel: MUDr. Petr Dráč, Ph.D. Charakteristika, výskyt Stenóza vnitřní krkavice je zúžení hlavní tepny zásobující mozek okysličenou krví. Nedostatečný

Více

Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci

Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Česky Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Složení Geistlich Bio-Gide Shape je kolagenová membrána získaná standardizovaným řízeným výrobním procesem.

Více

Materiály 1. ročník učebních oborů, maturitních oborů ON, BE. Bez příloh. Identifikační údaje školy

Materiály 1. ročník učebních oborů, maturitních oborů ON, BE. Bez příloh. Identifikační údaje školy Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

Víme, co vám nabízíme

Víme, co vám nabízíme PDF vygenerováno: 30.12.2016 5:20: Katalog / Laboratorní pomůcky / ace / Nástavce a filtrační špičky na injekční stříkačky Nástavec filtrační na injekční stříkačky MACHEREY-NAGEL Jednoúčelové nástavce

Více

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!!

Dopravné - 50,- Kč cesta na penzion POD LESEM. Masáže každý pátek od 16.00 hod. V jiné dny dle dohody,mimo čtvrtek. OBJEDNÁVKY NA PENZIONU!!!!! Masáž Cena Doba trvání Masáž šíje 100 Kč 20 min Masáž zad 200 Kč 40 min Masáž zad a šíje 250 Kč 60 min Masáž horních končetin 200 Kč 20 min Masáž dolních končetin 250 Kč 40 min Masáž hrudníku a břicha

Více

Co si obléct na operační sál?

Co si obléct na operační sál? Co si obléct na operační sál? Norma ČSN EN 13795 z pohledu mikrobiologa Hana Polášková, Markéta Hrubanová mikrobiologie ---------------------------- Textilní zkušební ústav, s.p. Václavská 6, 658 41 Brno

Více

BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA

BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA FUNKCE ŠLACH A VAZŮ Šlachy: spojují sval a kost přenos svalové síly na kost nebo chrupavku uložení elastické energie Vazy: spojují kosti stabilizace kloubu vymezení

Více

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi

Informace pro pacienty. *smith&nephew VISIONAIRE Technologie přizpůsobená pacientovi Informace pro pacienty *smith&nephew Technologie přizpůsobená pacientovi Artrotické změny O společnosti Smith & Nephew Smith & Nephew je celosvětově známou společností, která působí na trhu více než 150

Více

NEJLEPŠÍ ESTETICKÁ MIKRO KANYLA PRO VÝPLŇOVÉ MATERIÁLY

NEJLEPŠÍ ESTETICKÁ MIKRO KANYLA PRO VÝPLŇOVÉ MATERIÁLY NEJLEPŠÍ ESTETICKÁ MIKRO KANYLA PRO VÝPLŇOVÉ MATERIÁLY REVOLUCE V KOSMETICKÝCH VÝKONECH Při kosmetických výkonech lékaři běžně používají tuhé a ostré jehly se ztupenou špičkou. Bohužel tyto jehly mají

Více

ZÁKLADNÍ CHIRURGICKÉ NÁSTROJE

ZÁKLADNÍ CHIRURGICKÉ NÁSTROJE ZÁKLADNÍ CHIRURGICKÉ NÁSTROJE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 15. 3. 2011 - Bc. Eva Hanušová CHIRURGICKÉ NÁSTROJE používají se k chirurgickým

Více

Trpíte defekty artikulární chrupavky? My máme řešení. ChondroFiller. Informace pro pacienty

Trpíte defekty artikulární chrupavky? My máme řešení. ChondroFiller. Informace pro pacienty Trpíte defekty artikulární chrupavky? My máme řešení. ChondroFiller Informace pro pacienty Vážený paciente, trpíte bolestmi kolenního, hlezenního nebo ramenního kloubu máte diagnostikovaný defekt kloubní

Více

Laparoskopická reparace ventrálních a incisionálních hernii.

Laparoskopická reparace ventrálních a incisionálních hernii. MUDr. Tomáš Verner chirurgické oddělení ON Mladá Boleslav Klaudiánova nemocnice Laparoskopická reparace ventrálních a incisionálních hernii. Workshop Mladá Boleslav 18.6.2008 Úvod Celkový počet recidiv

Více

Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I.,

Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I., Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I., Chirurgická klinika FN Brno a LF MU Brno Hrudní drenáž Při drenáži hrudníku zavádíme drén do pohrudniční dutiny k dlouhodobému odsávání vzduchu nebo tekutiny.

Více

Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Použije se ode dne 1. ledna 2005.

Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Použije se ode dne 1. ledna 2005. L 34/6 Úřední věstník Evropské unie 8.2.2005 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 209/2005 ze dne 7. února 2005, kterým se stanoví seznam textilních výrobků, při jejichž propouštění do volného oběhu ve Společenství

Více

Dráty a lana. Přehled výrobků

Dráty a lana. Přehled výrobků Přehled výrobků 29 Pár slov k lana ocelová a jejich složení Jeden pramen lana se skládá z jedné nebo více vrstev lanových drátů, šroubovitě vinutých kolem jádra. Pramencové lano je tvořeno jednou nebo

Více

kapitola 56 - tabulková část

kapitola 56 - tabulková část 5600 00 00 00/80 VATA, PLSŤ A NETKANÉ TEXTILIE; SPECIÁLNÍ NITĚ; MOTOUZY, ŠŇŮRY, PROVAZY A LANA A VÝROBKY Z NICH 5601 00 00 00/80 Vt z textilních mteriálů výrobky z ní; textilní vlákn o délce nepřeshující

Více

VII.6.4 Polykondenzace Lineární polymery. H. Schejbalová & I. Stibor, str I. Prokopová, str D. Lukáš 2013

VII.6.4 Polykondenzace Lineární polymery. H. Schejbalová & I. Stibor, str I. Prokopová, str D. Lukáš 2013 VII.6.4 Polykondenzace Lineární polymery H. Schejbalová & I. Stibor, str. 172. I. Prokopová, str. 157. D. Lukáš 2013 1 Vzdělávací záměr 1. Polykondenzace uvést obecný průběh stupňovité reakce 2. Příklady

Více

Od roku 2016 je firma Střechy 92, s.r.o. dodavatelem vrstveného dřeva Ultralam pro Českou republiku.

Od roku 2016 je firma Střechy 92, s.r.o. dodavatelem vrstveného dřeva Ultralam pro Českou republiku. Ultralam je obchodní značka výrobce pro konstrukční materiál vrstvené dřevo. (Anglicky se tento materiál nazývá LVL laminated veneer lumber, německy FSH Furnierschichtholz). Vrstvené dřevo Ultralam svými

Více

Geistlich Bio-Gide Compressed Dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci

Geistlich Bio-Gide Compressed Dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Česky Geistlich Bio-Gide Compressed Dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Složení Geistlich Bio-Gide Compressed je kolagenová membrána získaná standardizovaným řízeným výrobním procesem.

Více

1. Část - Cévní pouzdro pro kompatibilitu s vodičem ,038 inch I.

1. Část - Cévní pouzdro pro kompatibilitu s vodičem ,038 inch I. 1. Část - Cévní pouzdro pro kompatibilitu s vodičem 0.035-0,038 inch I. 1.1. Požadovaná specifikace - Velikost 4-9F, délka 10cm, 25cm, dilatátor přesahující sheath o 22-25mm, - Cévní pouzdro včetně zaváděcího

Více

Jak stanovit efektivitu zdravotní péče v DRG systému. MUDr. Milič Řepa

Jak stanovit efektivitu zdravotní péče v DRG systému. MUDr. Milič Řepa Jak stanovit efektivitu zdravotní péče v DRG systému MUDr. Milič Řepa DRG Platba za diagnózu Platba za výsledek Vše agregováno Mrtvétermíny: TISS, JIP, ARO, ZUM, ZULP 2 Historie 2007 2008 2009 2010 20%

Více

HIFU (Zaostřený ultrazvuk o vysoké intenzitě) Neinvazivní systém pro vytažení kůže a tvarování kontur

HIFU (Zaostřený ultrazvuk o vysoké intenzitě) Neinvazivní systém pro vytažení kůže a tvarování kontur HIFU (Zaostřený ultrazvuk o vysoké intenzitě) Neinvazivní systém pro vytažení kůže a tvarování kontur Problém 4 činitele způsobující ochabování kůže a tvorbu vrásek Degenerace kolagenu a elastických vláken

Více

Zkvalitnění výuky modulu Arboristický blokna VOŠ zahradnické CZ.1.07/2.1.00/ LANA VE STROMOLEZENÍ

Zkvalitnění výuky modulu Arboristický blokna VOŠ zahradnické CZ.1.07/2.1.00/ LANA VE STROMOLEZENÍ Zkvalitnění výuky modulu Arboristický blokna VOŠ zahradnické CZ.1.07/2.1.00/13.0031 LANA VE STROMOLEZENÍ LANA VE STROMOLEZENÍ Lano je základní nástroj používaný ve stromolezení. Stromolezecké lano neslouží

Více

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 7 MECHANICKÉ VLASTNOSTI

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 7 MECHANICKÉ VLASTNOSTI PŘEDNÁŠKA 7 Definice: Mechanické vlastnosti materiálů - odezva na mechanické působení od vnějších sil: 1. na tah 2. na tlak 3. na ohyb 4. na krut 5. střih F F F MK F x F F F MK 1. 2. 3. 4. 5. Druhy namáhání

Více

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu.

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu. Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu. OŠETŘENÍ VŠECH TYPŮ PLETI TERAPIE LASEREM MIKROMASÁŽ OČNÍHO

Více

Plasmolifting MLÁDÍ MÁME V KRVI

Plasmolifting MLÁDÍ MÁME V KRVI Plasmolifting MLÁDÍ MÁME V KRVI Vrásky Vyhlazení, zmenšení hloubky a množství vrásek, zpomalení procesů stárnutí Ptóza Zvýšení tonusu a turgoru kůže Kúra ze 2 4 sezení s přestávkou 7 10 dní Suchá atonická

Více

Příručka pro pacienty s diabetickou nohou

Příručka pro pacienty s diabetickou nohou Příručka pro pacienty s diabetickou nohou www.hojeni-ran.cz Diabetická noha Jako diabetická noha se označují defekty dolních končetin způsobené postižením cév a nervů. Jde o komplikaci onemocnění diabetes

Více

Úvod do elektrostatického zvlákňování. Eva Košťáková KNT, FT, TUL

Úvod do elektrostatického zvlákňování. Eva Košťáková KNT, FT, TUL Úvod do elektrostatického zvlákňování Eva Košťáková KNT, FT, TUL Lidský vlas Bavlněné vlákno Jednou v podstatě velmi jednoduchou metodou výroby nanovláken je tak zvané Elektrostatické zvlákňování (anglicky

Více

Modelování a aproximace v biomechanice

Modelování a aproximace v biomechanice Modelování a aproximace v biomechanice Během většiny lidské aktivity působí v jednom okamžiku víc než jedna skupina svalů. Je-li úkolem analyzovat síly působící v kloubech a svalech během určité lidské

Více

Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO!

Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO! Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO! Uvolnění i výživa pokožky Hloubkové čištění pokožky při současném zvyšování hladiny hydratace a prodyšnosti Zklidnění unavených svalů Oživení metabolismu pokožky

Více

kapitola 57 - tabulková část

kapitola 57 - tabulková část 5700 00 00 00/80 KOBERCE A JINÉ TEXTILNÍ PODLAHOVÉ KRYTINY 5701 00 00 00/80 Koberce a jiné textilní podlahové krytiny, vázané, též zcela zhotovené 5701 10 00 00/80 - Z vlny nebo jemných zvířecích chlupů:

Více

STABHA přínosy a působení. Dokument vznikl ve spolupráci MDT International SA a Noviere.

STABHA přínosy a působení. Dokument vznikl ve spolupráci MDT International SA a Noviere. STABHA přínosy a působení Dokument vznikl ve spolupráci MDT International SA a Noviere. září 2016 Přínosy látky STABHA u poranění měkkých tkání vazů a šlach Co je STABHA? STABHA je obchodní značka společnosti

Více

NEMOA CAST - rigidní (tuhá) fixace končetin (náhrada klasické sádry) Test komprese (kgf/10,1 cm)

NEMOA CAST - rigidní (tuhá) fixace končetin (náhrada klasické sádry) Test komprese (kgf/10,1 cm) NEMOA CAST - rigidní (tuhá) fixace končetin (náhrada klasické sádry) NEMOA CAST je ortopedická bandáž zhotovená ze 100% polyesterového vlákna, což zajišťuje vysokou trvanlivost, lze ji snadno formovat

Více

Katalog zdravotních výrobků Kostelní 658, 434 01 Most Česká Republika www.europahaus.cz Mail: obchod@europahaus.cz REJSTŘÍK 3.... Pagasling a Pagalong 4.... Tampon z gázy 5.... Hotové obvazy 6.... Obinadla

Více

Poranění šlach. Léčba poraněných šlach

Poranění šlach. Léčba poraněných šlach Poranění šlach Šlachy ruky jsou struktury, které jsou pokračováním příslušných svalů horní končetiny a jsou napojeny na konce prstů a zápěstí. Tvoří tak na přední a zadní straně předloktí a ruky poměrně

Více

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 Označení Třídící znak Název normy 8000 Textilní průmysl, všeobecně ČSN 800001 800001 Textilie. Třídění a základní názvy

Více

Historie a struktura geomříží a cesta k TriAxu I.

Historie a struktura geomříží a cesta k TriAxu I. Historie a struktura geomříží a cesta k TriAxu I. Autor: Veronika Libosvárová Článek vydán: 5. číslo magazínu GEOmail (6. dubna 2010) První zmínka o geomřížích se datuje do padesátých let minulého století.

Více

Proč právě ložní prádlo Stella...

Proč právě ložní prádlo Stella... Proč právě ložní prádlo Stella... Vyrobeno z dlouhovlákenné ručně sbírané bavlny JERSEY nevyžaduje žehlení Praní při 60 Zip, na který se vztahuje dlouhodobá záruka,je všitý s překrytím, nezničí se při

Více

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení:

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení: Konstrukční lepidla Pro náročné požadavky Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Sortiment konstrukčních lepidel společnosti Henkel zahrnuje širokou nabídku řešení pro různé požadavky a podmínky, které

Více

Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či náhrad. 20. března 2012

Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či náhrad. 20. března 2012 Prohloubení odborné spolupráce a propojení ústavů lékařské biofyziky na lékařských fakultách v České republice CZ.1.07/2.4.00/17.0058 Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či

Více

V organismu se bílkoviny nedají nahradit žádnými jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy.

V organismu se bílkoviny nedají nahradit žádnými jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy. BÍLKOVINY Bílkoviny jsou biomakromolekulární látky, které se skládají z velkého počtu aminokyselinových zbytků. Vytvářejí látkový základ života všech organismů. V tkáních vyšších organismů a člověka je

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Biomateriály na bázi kovů. L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství

Biomateriály na bázi kovů. L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství Biomateriály na bázi kovů L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství Historie 1901 - objev krevních skupin, 1905 - první úspěšná transfuze mezi lidmi 1958 - kyčelní kloub na bázi oceli 1965

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.9 Materiály v automobilovém průmyslu Kapitola

Více

Matrace-vakuové ortopedické

Matrace-vakuové ortopedické Matrace-vakuové ortopedické ORTHO Jádro matrace - studená HR pěna 30 kg/m3, výška 13 cm, tvarově stálá. Složena z trvanlivého ELASTIK, flexibilní pokrývky rozšířené prostřednictvím vody bez použití jakéhokoli

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény)

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény) Oběhová soustava - Zajišťuje stálý tělní oběh v uzavřeném cévním systému - motorem je srdce Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) - pevné (krev proudí

Více

USPOŘÁDEJTE HESLA PODLE PRAVDIVOSTI DO ŘÁDKŮ

USPOŘÁDEJTE HESLA PODLE PRAVDIVOSTI DO ŘÁDKŮ Proteiny funkce Tematická oblast Datum vytvoření Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Chemie přírodních látek proteiny 22.7.2012 3. ročník čtyřletého G Procvičování struktury a funkcí proteinů

Více

Operační rukavice Jana Bednaříková, B. Braun Medical s.r.o. Brno 22.9.2015

Operační rukavice Jana Bednaříková, B. Braun Medical s.r.o. Brno 22.9.2015 Operační rukavice Jana Bednaříková, B. Braun Medical s.r.o. Brno 22.9.2015 Osobní ochranné pracovní pomůcky (OOPP) Informované použití OOPP je nezbytnou součástí metodiky zavedené ke kontrole šíření infekcí

Více

Matrace Klinmam. bio. Altea. novinka na trhu. jádro: Bio pěna Elasticfoam Elasticfoam

Matrace Klinmam. bio. Altea. novinka na trhu. jádro: Bio pěna Elasticfoam Elasticfoam novinka na trhu Matrace Klinmam r KLINMAM CZECH QUILTED PRODUCTS V rámci 20. leté tradice značky KLINMAM uvádíme na trh novou kolekci kvalitních matrací a ortopedických polštářů za velice atraktivní ceny.

Více

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012 Tisková konference k realizaci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního k centra FN Olomouc Olomouc, 9. listopadu 2012 Fakultní nemocnice Olomouc je součástí

Více

kapitola 58 - tabulková část

kapitola 58 - tabulková část 5800 00 00 00/80 SPECIÁLNÍ TKANINY; VŠÍVANÉ TEXTILIE; KRAJKY; TAPISÉRIE; PRÝMKAŘSKÉ VÝROBKY; VÝŠIVKY 5801 00 00 00/80 Vlasové tkaniny a žinylkové tkaniny, jiné než textilie čísel 5802 nebo 5806 5801 10

Více

Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu

Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu Na Kuthence 18, 160 00 Praha 6 - Hanspaulka tel.: +420 737 076 617, info@ ibtechnology.eu, www.ibtechnology.eu Tato technologie byla koncipována Skinexians ve Francii před 20 lety na uvolnění pojivové

Více

živé organismy získávají energii ze základních živin přeměnou látek v živinách si syntetizují potřebné sloučeniny, dochází k uvolňování energie některé látky organismy nedovedou syntetizovat, proto musí

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

Masérská a lázeňská péče

Masérská a lázeňská péče Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_193 AUTOR: Mgr. Andrea Továrková ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s přístrojovým a technickým vybavením provozovny. KLÍČOVÁ SLOVA: Masážní pomůcky a přístroje,

Více

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Prevence Regenerace Relaxace www.richwayeu.com Feel Better - Heal Faster Amethyst BioMat systém ² Amethyst BioMat je infračervený systém určený pro každodenní

Více

CENÍK ZDRAVOTNICKÝCH VÝKONŮ A SLUŽEB POSKYTOVANÝCH ZA PŘÍMOU ÚHRADU (ceník aktualizovaný 1. 2. 2013)

CENÍK ZDRAVOTNICKÝCH VÝKONŮ A SLUŽEB POSKYTOVANÝCH ZA PŘÍMOU ÚHRADU (ceník aktualizovaný 1. 2. 2013) CENÍK ZDRAVOTNICKÝCH VÝKONŮ A SLUŽEB POSKYTOVANÝCH ZA PŘÍMOU ÚHRADU (ceník aktualizovaný 1. 2. 2013) ODDĚLENÍ PLASTICKÉ A ESTETICKÉ CHIRURGIE Ceník estetických, kosmetických výkonů a laserových operací

Více

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13 OBSAH 1 ÚVOD................................................. 7 1.1 Výrobek a materiál........................................ 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu..................... 8 2

Více

Advanced Therapies Products Produkty Moderní terapie a výrobní laboratoře. Barbara Kubešová

Advanced Therapies Products Produkty Moderní terapie a výrobní laboratoře. Barbara Kubešová Advanced Therapies Products Produkty Moderní terapie a výrobní laboratoře Barbara Kubešová Národní Tkáňové Centrum, a.s. vyvíjí a vyrábí léčivé přípravky pro Advancedtherapiesa zpracovává tkáně a buňky

Více

OBSAH. www.dimer-group.com

OBSAH. www.dimer-group.com 1 OBSAH DIMERPACK 0011 3 DIMERPACK 0021 3 DIMERPACK 1110 3 DIMERPACK 1120 4 DIMERPACK 1130 4 DIMERPACK 1140 4 DIMERPACK 1170 5 DIMERPACK 1180 5 DIMERPACK 2210 5 DIMERPACK 2220 6 DIMERPACK 2230 6 DIMERPACK

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA TRÁVICÍ SOUSTAVA Základem trávicí soustavy : trávicí trubice stěna trávicí trubice: vazivo, hladké

Více

Tato luxusní matrace je špičkou ve své třídě. Pro výrobu byly použity nejkvalitnější materiály. Nosné jádro tvoří studená pěna, která je podélně a

Tato luxusní matrace je špičkou ve své třídě. Pro výrobu byly použity nejkvalitnější materiály. Nosné jádro tvoří studená pěna, která je podélně a Tato luxusní matrace je špičkou ve své třídě. Pro výrobu byly použity nejkvalitnější materiály. Nosné jádro tvoří studená pěna, která je podélně a příčně prořezaná tak, aby byla co nejvzdušnější. Vysoký

Více

Flashspinnig, Elecrospinnig, Force spinning

Flashspinnig, Elecrospinnig, Force spinning Vítám vás na dnešní přednášce Flashspinnig, Elecrospinnig, Force spinning a další možné metody výroby vláken Flash-spinning process and solution Bleskové-zvlákňování Číslo publikace US 6638470B2, datum

Více

Rány. Kritéria, dělení, ošetření

Rány. Kritéria, dělení, ošetření Rány Kritéria, dělení, ošetření Co je rána? Každé porušení kůže Sliznice Povrchu některého orgánu Má tyto vlastnosti: krvácí Bolí Může dojít ke ztrátě tkáně Dělení ran a jejich vznik Řezná tlakem a tahem

Více

Léčba druhé linie OAB

Léčba druhé linie OAB Informace pro pacienty Čeština 35 Léčba druhé linie OAB Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Někdy se může stát, že medikamentózní léčba je bez efektu. V tom případě existují i jiné metody.

Více

Přínos pro lidský organismus

Přínos pro lidský organismus Přínos pro lidský organismus Chtěl bych Krondorfské kyselce popřát hodně úspěchů na trhu a možná se s ní v budoucnu setkáme i v odborných vědeckých studiích sledujících příznivé fyziologické účinky křemíku

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám. 4. ročník

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám. 4. ročník VY_32_INOVACE_CHK4_5560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Netkané textilie. Materiály

Netkané textilie. Materiály Materiály 1 Suroviny pro výrobu netkaných textilií Důležité vlastnosti 1) zpracovatelnost surovin dále popsanými technologiemi 2) průběh procesů vytváření struktur netkaných textilií a možnost jejich řízení

Více

PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y

PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y 1 PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y Zpracováno podle přednášky č. 2 Ing. Bc. V. Glombíkové, Ph.D. Podšívkové materiály Podšívají se jimi některé druhy oděvů, buď kompletně nebo zčásti. Částečné podšívání se provádí

Více

1993R2454 CS 01.01.2008 011.002 317

1993R2454 CS 01.01.2008 011.002 317 1993R2454 CS 01.01.2008 011.002 317 PŘÍLOHA 10 SEZNAM ZPRACOVÁNÍ NEBO OPRACOVÁNÍ, KTERÁ UDĚLUJÍ NEBO NEUDĚLUJÍ VÝROBKŮM STATUS PŮVODU, POKUD JSOU PROVÁDĚNA NA NEPŮVODNÍCH MATERIÁLECH Textilie a textilní

Více