Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu"

Transkript

1 Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu VZDUCH Venkovní Rozvoj učebna kreativity, využití poznávání školní různých zahrady druhů pro materiálů, rozvoj polytechnických práce s textilem dovedností (VP11) (VP3)

2 Didaktická pomůcka pro předškolní děti KNIHOVNIČKA MATERIÁLŮ Materiálová knihovnička obsahuje především materiály textilní, se kterými se denně setkáváme. Soubor představuje: vlnu, len, bavlnu, netkaný textil, kůži, lýko, hedvábí a koňské žíně. Každý materiál je představen samostatně na své kartě. Na lícové dominantní straně jsou kresby, které ukazují původ suroviny a její případné využívání člověkem a zároveň s obrázky tu je i autentická ukázka materiálu k prohlédnutí, osahání, očichání... Na druhé straně je krátký text se základními informacemi o původu suroviny, zpracování, kulturním využití. Karty jsou zpracovány tak, aby byly uživatelsky co nejjasnější, zřetelné, příjemné na pohled i omak a adaptabilní pro práci s dětmi mladšího školního věku. Je možné je přirozeně začlenit do vzdělávacích celků tam, kde se tematicky přirozeně protínají. Například při čtení pohádky O třech přadlenách se nabízí dětem ukázat a nechat osahat len, Rumcajs naopak vybízí k osahání si pravé kůže, ze které šil boty... Karty také můžeme využít při povídání si o oblékání (jak se oblékají děti ve školce, jaký závoj má princezna, z čeho je zimní čepice).

3 vlna Ovčí srst tvoří souvislou vrstvu (rouno), které se získává střihem ovcí. Zpracovává se ve vlněné vlákno, které má výborné vlastnosti. Tepelně izoluje, má vysokou odolnost vůči otěru, zadržuje vnější vlhkost, je hygroskopické, absorbuje pot. Je výborným materiálem pro výrobu oblečení, koberců, vlněných plstí. Mohérovou vlnu poskytuje kašmírská koza. Používá se na šatovky a šátky. Angorskou vlnu poskytuje angorský králík. Používá se na měkké a teplé tkaniny a pleteniny. Velbloudí vlna je hebká a hřejivá, poskytuje ji velbloud dvouhrbý. Vlnu rádi napadají moli šatní, jejich housenky se živí vlněnými vlákny a vlněnou tkaninu nenávratně ničí. Použití vlny je doloženo již ve 4. tis. př.n.l.

4 hedvábí Hedvábí je bílkovinný výměšek snovacích žláz housenek bource morušového. Při zpracování se slučuje vlákno z 5-6 kokonů, délka vlákna je metrů. Hedvábné vlákno je velmi tenké, lehké, ale přitom nesmírně pevné trvanlivé. Chrání před změnami venkovní teploty - v létě příjemně chladí a naopak v zimě hřeje. Je vzdušné, velmi dobře přijímá a vylučuje vodu. Hedvábí dokonce pohlcuje i škodlivé UV paprsky. Hedvábí se používá na šatovky, kravaty, pánské košile atd. Buretové hedvábíje hedvábí nižší kvality, které se vyrábí z odpadového vlákna.

5 plsť Z chlupů králíků a zajíců se vyrábí valchováním plsť, vlákna prolnou a propojí se tzv. plstnatí. Z plstí se vyrábí fezy a klobouky. Z technických plstí filtry a ze speciální plsti sukno na kulečníkové stoly. Z chlupů koz a hovězího dobytka se vyrábí plsť na obuv.

6 žíně Žíně jsou dlouhé chlupy koňského ohonu a hřívy. Používají se na výrobu štětců, smyčců, kartáčů, smetáků, žíněnek, matrací, na síta, lana a výplety. Vlákno je velice stabilní, odolné proti opotřebení, pružné a hladké.

7 len Len je jednoletá rostlina, doložená už ve 4. tisíciletí př.n.l. U nás se pěstuje v horských a podhorských oblastech. Vlákno lnu se nachází pod kůrou stonku. Při zpracování lnu se vytřiďuje koudel. Je to znečištěné lněné vlákno, které se používá k technickým účelům, např. utěsnění závitů potrubí. Vlákna mají malou pružnost a dobrou vodivost tepla. Pevnost za mokra se zvyšuje až o 20 %. Výrobky ze lnu mají studený omak, dobře snášejí praní, ale mají silný sklon k mačkavosti. Lněné textilie se dobře perou, jsou trvanlivé, mají špatnou tvarovou stálost a sklon k mačkavosti. Používá se na výrobu ložního a stolního prádla, ošacení atd.

8 bavlna Bavlník je tropická rostlina, pochází z Jižní Ameriky. Je doložená již 3 tisíce let př.n.l., od 14. stol. se používá i v Evropě. Vlákno se získává z tobolek bavlníku. Má všestranné využití v textilním průmyslu. Bavlna má dobrou pevnost a odolnost proti oděru, která se za mokra zvyšuje. Proto se používá s výhodou zejména na výrobky, které jsou v tom směru namáhány a musí se často prát. Výrobky mají příjemný omak a mohou sát značné množství vlhkosti. Z bavlny se vyrábí ložní i osobní prádlo, vrchní ošacení, ponožky atd. Kapok je stromová bavlna ze semenných vláken plodů tropického stromu Ceiba pentandra. Roste v Jižní Americe, Africe a Indonésii. Vlákno je duté, ve vodě se nepotápí, proto se používá se na výrobu záchranných vest, záchranných pásů, bójí a v čalounictví.

9 netkané textilie Polyesterové netkané textilie například polyesterové rouno byly vyvinuty pro využití jako zateplení svrchních oděvů. Vytvořením směsi z velmi tenkých vláken mají tyto netkané textilie dokonalé tepelně izolační vlastnosti. Rouno je teplé, měkké, lehké a odolné vůči vlhkosti. Přitom propouští vzduch a vodní páru. Může se chemicky čistit a mechanicky prát.

10 lýko Lýko, jehož základem je celulóza, je částí cévního svazku rostlin, který slouží k rozvádění živin v jejich těle. Získává se ze spodní vrstvy kůry. Je to měkký, ale velmi pevný a ohebný materiál. Jako jsou různé druhy dřeva, i lýko může být více či méně pevné, některé se více kroutí, další zase lépe pruží. Jiné vlastnosti má lýko z jehličnanů, jiné ze stromů listnatých. Dobrými vlastnostmi se vyznačuje především lýko z mladých lipek. Lýko má mnohostranné využití při výrobě dekorativních předmětů, ale i tradičních ošatek, košů a lan.

11 kůže, useň Kůže je laický výraz pro usňový materiál, což je vyčiněná kožka převážně savců, zbavená při činění vlasu. Činění usní je fyzikálně-chemická operace, při které se holina (surová kůže zbavená chlupů) přeměňuje na useň. Je to nejdůležitější úsek koželužské výroby. Správně vyčiněná useň je odolná vůči vlhkosti a vodě, odolává vyšším teplotám než holina, odolává účinkům baktérií a enzymů, odolává působení slabých kyselin a zásad, má trvalou pružnost, ohebnost, pevnost a správný omak. Usně se používají nejen k výrobě oděvů, ale i k výrobě obuvi, rukavic, kožené galanterie, nábytku, do nejkvalitnějších usní se vázaly knihy.

29.12.2015 Úřední věstník Evropské unie L 343/279. Úvodní poznámky a seznam podstatného zpracování nebo opracování, která udělují nepreferenční původ

29.12.2015 Úřední věstník Evropské unie L 343/279. Úvodní poznámky a seznam podstatného zpracování nebo opracování, která udělují nepreferenční původ 29.12.2015 Úřední věstník Evropské unie L 343/279 PŘÍLOHA 22-01 Úvodní poznámky a seznam podstatného zpracování opracování, která udělují nepreferenční původ ÚVODNÍ POZNÁMKY 1. Definice 1.1. Výrazy výroba,

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_52_INOVACE_ZBO2_5664HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření:

Více

OD BAVLNY K RUČNÍKŮM TYPY RUČNÍKŮ UDRŽOVÁNÍ FROTÉ RUČNÍKŮ MEZINÁRODNÍ PRACÍ SYMBOLY

OD BAVLNY K RUČNÍKŮM TYPY RUČNÍKŮ UDRŽOVÁNÍ FROTÉ RUČNÍKŮ MEZINÁRODNÍ PRACÍ SYMBOLY OD BAVLNY K RUČNÍKŮM TYPY RUČNÍKŮ UDRŽOVÁNÍ FROTÉ RUČNÍKŮ MEZINÁRODNÍ PRACÍ SYMBOLY www.caress.cz Import & Distribution 1 OD BAVLNY K RUČNÍKŮM Základní surovinou froté ručníků je bavlna. Toto přírodní

Více

19.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 338/33

19.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 338/33 19.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 338/33 PŘÍLOHA Přílohy I, II, III, V a VII nařízení (EHS) č. 3030/93 se mění takto: (1) Příloha I se nahrazuje tímto: PŘÍLOHA I TEXTILNÍ VÝROBKY UVEDENÉ V ČLÁNKU

Více

ZBOŽÍZNALSTVÍ TEXTILNÍ VLÁKNA

ZBOŽÍZNALSTVÍ TEXTILNÍ VLÁKNA ZBOŽÍZNALSTVÍ TEXTILNÍ VLÁKNA Projekt POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Mgr. Jana Trubačová Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní obor VY_32_INOVACE_ZBO-01

Více

Písemná zpráva zadavatele

Písemná zpráva zadavatele NA PŘÍKOPĚ 28 115 03 PRAHA 1 Č.j.: 2015/124152/CNB/420 Písemná zpráva zadavatele VEŘEJNÁ ZAKÁZKA Dodávky osobních ochranných pracovních prostředků a jednotného pracovního oblečení (část III. veřejné zakázky)

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 8.12.2012 Úřední věstník Evropské unie L 336/55 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1165/2012 ze dne 7. prosince 2012, kterým se mění příloha I nařízení Rady (ES) č. 517/94 o společných pravidlech dovozu

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_52_INOVACE_ZBO2_4064HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření:

Více

Rozdělení jednotlivých prvků stejnokroje používaných MP Cheb stanovení nepřekročitelných cen na dodávku zboží:

Rozdělení jednotlivých prvků stejnokroje používaných MP Cheb stanovení nepřekročitelných cen na dodávku zboží: Tabulka č. 1 Rozdělení jednotlivých prvků stejnokroje používaných MP Cheb stanovení nepřekročitelných cen na dodávku zboží: HLAVNÍ VÝSTROJ - MP Cheb název: barva doplňky počet ks/párů nepřekročitelná cena

Více

Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011

Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011 Základy textilní a oděvní výroby 2, podzim 2011 Přednáška č.1 Petr Benešovský, benesovsky@tzu.cz 21.10. 14:30-16:00, učebna 25 - organizace výuky, studijní materiály, poţadavky ke zkoušce - textilní průmysl

Více

TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY

TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY DB TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY 17 TEXTILIE A TEXTILNÍ VÝROBKY; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 17.1 Textilní vlákna a příze, tuk z ovčí vlny 17.10 Textilní vlákna a příze, tuk z ovčí vlny 17.10.1 Tuk z ovčí

Více

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 Označení Třídící znak Název normy 8000 Textilní průmysl, všeobecně ČSN 800001 800001 Textilie. Třídění a základní názvy

Více

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun TEXTILNÍ STROJE Umění zpracovávat vlákna do vhodných útvarů pro potřeby člověka 4000 let před n.l. Vlákna: Přírodní - rostlinná ze semen (bavlna, kokos, ) lýková (len, konopí, juta, ) z listů (sisal, konopí,

Více

kapitola 41 - poznámky ke kapitole

kapitola 41 - poznámky ke kapitole K A P I T O L A 41 SUROVÉ KŮŽE A KOŽKY (JINÉ NEŽ KOŽEŠINY) A USNĚ 1. Do této kapitoly nepatří: a) odřezky nebo podobný odpad surových kůží nebo kožek (číslo 0511); b) kožky ptáků nebo jejich části s peřím

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU DB TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY 17 TEXTILIE A TEXTILNÍ VÝROBKY; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 17.1 Textilní vlákna a příze, tuk z ovčí vlny 17.10 Textilní vlákna a příze,

Více

kapitola 63 - tabulková část

kapitola 63 - tabulková část 6300 00 00 00/80 JINÉ ZCELA ZHOTOVENÉ TEXTILNÍ VÝROBKY; SOUPRAVY; OBNOŠENÉ ODĚVY A POUŽITÉ TEXTILNÍ VÝROBKY; HADRY 6301 00 00 00/10 I. JINÉ ZCELA ZHOTOVENÉ TEXTILNÍ VÝROBKY 6301 00 00 00/80 Přikrývky a

Více

PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y

PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y 1 PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y Zpracováno podle přednášky č. 2 Ing. Bc. V. Glombíkové, Ph.D. Podšívkové materiály Podšívají se jimi některé druhy oděvů, buď kompletně nebo zčásti. Částečné podšívání se provádí

Více

Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek...". Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi

Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek.... Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek...". Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi liší a je stále nespokojen s tím, jak vypadá - je to č

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

V.1. Struktura a organizace textilní výroby

V.1. Struktura a organizace textilní výroby V. Textilní výroba v českých zemích ve 13. 15. století Název této kapitoly je poměrně obecný a zahrnuje značně obsáhlé téma, jehož zpracování, respektive jeho pojetí, je závislé na zvoleném hledisku a

Více

13370/14 ADD 3 JF/izk DGC 1B. Rada Evropské unie. Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) 13370/14 ADD 3. Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE)

13370/14 ADD 3 JF/izk DGC 1B. Rada Evropské unie. Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) 13370/14 ADD 3. Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) Rada Evropské unie Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) 13370/14 ADD 3 ACP 149 WTO 250 COAFR 254 RELEX 761 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: Dohoda o hospodářském

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T E R I Á L Y _ P W P Název školy: Číslo a název projektu:

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra didaktických technologií Bakalářská práce BRNO 2012 Martina Broklová MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra didaktických technologií Výukový

Více

- přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek. - sekyra, - svítilna, - tísňová píšťalka, (osobní bezpečnostní zařízení).

- přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek. - sekyra, - svítilna, - tísňová píšťalka, (osobní bezpečnostní zařízení). Osobní výstroj a výzbroj: je souhrn předmětů, soubor potřeb, případně oblečení k určité činnosti k vykonávání nějakého úkonu. Výstroj hasiče: Výzbroj hasiče: - přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek.

Více

FIRSTY. zima 2011 PRACOVNÍ BEZPEČNOSTNÍ OBUV

FIRSTY. zima 2011 PRACOVNÍ BEZPEČNOSTNÍ OBUV FIRSTY zima 2011 PRACOVNÍ BEZPEČNOSTNÍ OBUV FIRSTY OBUV Vývoj bezpečnostní a pracovní obuvi FIRSTY pečlivě zohledňuje požadavky na ochranu zdraví při práci, zdravotní nezávadnost a přiměřené pohodlí uživatelů.

Více

Části a hlavní vlastnosti nábytku

Části a hlavní vlastnosti nábytku Vážený zákazníku, jsme poctěni, že jste si od nás zakoupili čalouněný nábytek. Dostáváte tím jedinečný kus nábytku, který je ručně vyroben z materiálů nejvyšší kvality, a podle Vašich potřeb. Dovolte,

Více

Konopná izolace Lněná izolace Izolace z ovčí vlny Izolace ze slámy

Konopná izolace Lněná izolace Izolace z ovčí vlny Izolace ze slámy Konopná izolace Lněná izolace Izolace z ovčí vlny Izolace ze slámy ekologický přírodní materiál z technického konopí. vhodné pro zateplení střech, stropů, podlah a zdí. může být lepena kukuřičným škrobem

Více

FATRAFOL TRADICE - KVALITA - ZKUŠENOSTI HYDROIZOLAČNÍ FÓLIOVÉ SYSTÉMY STŘEŠNÍ HYDROIZOLAČNÍ SYSTÉM

FATRAFOL TRADICE - KVALITA - ZKUŠENOSTI HYDROIZOLAČNÍ FÓLIOVÉ SYSTÉMY STŘEŠNÍ HYDROIZOLAČNÍ SYSTÉM 1 FATRAFOL HYDROIZOLAČNÍ FÓLIOVÉ SYSTÉMY ZEMNÍ HYDROIZOLAČNÍ SYSTÉM STŘEŠNÍ HYDROIZOLAČNÍ SYSTÉM HYDROIZOLACE PRO PLAVECKÉ BAZÉNY a FÓLIE PRO ZAHRADNÍ JEZÍRKA TRADICE - KVALITA - ZKUŠENOSTI 2 TRADICE -

Více

Předmět: Stroje a zařízení v oděvní výrobě. Strojní šicí jehla,,povrchové úpravy yjehel Nové trendy jehel. Ing. Katarína Zelová, Ph.D.

Předmět: Stroje a zařízení v oděvní výrobě. Strojní šicí jehla,,povrchové úpravy yjehel Nové trendy jehel. Ing. Katarína Zelová, Ph.D. Předmět: Strojní šicí jehla,,povrchové úpravy yjehel Nové trendy jehel Špice a hroty jehel Ing. Katarína Zelová, Ph.D. STROJNÍ ŠICÍ JEHLA 2 Strojní šicí jehla je finálním členem ústrojí pohybu jehly její

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN. 18.1 Kožené oděvy 18.10 Kožené oděvy 18.10.1 Kožené oděvy 18.10.10 Kožené oděvy 4203.1

Kód SKP N á z e v HS/CN. 18.1 Kožené oděvy 18.10 Kožené oděvy 18.10.1 Kožené oděvy 18.10.10 Kožené oděvy 4203.1 18.1 Kožené oděvy 18.10 Kožené oděvy 18.10.1 Kožené oděvy 18.10.10 Kožené oděvy 4203.1 Z: kabáty, saka, bundy, kostýmy, kalhoty vč. pracovních oděvů z přírodních usní nebo jejich imitací N: kožené pásky,

Více

Finální úpravy textilií III. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D.

Finální úpravy textilií III. Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Finální úpravy textilií III Doc. Ing. Michal Vik, Ph.D., Ing. Martina Viková, Ph.D. Protižmolková úprava I Tkaniny a pleteniny vyrobené z přízí ze syntetických vláken, především z PAN nebo PES, mají sklon

Více

Hodnoticí standard. Detašér čistírny a prádelny (kód: 31-027-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Detašér čistírny a prádelny (kód: 31-027-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Detašér čistírny a prádelny (kód: 31-027-H) Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Pracovník prádelen a čistíren Kvalifikační

Více

Ochranné pracovní krémy vyrábí CORMEN s.r.o.

Ochranné pracovní krémy vyrábí CORMEN s.r.o. Ochranné pracovní krémy vyrábí CORMEN s.r.o. dodává Dezinfekce pokožky je často nezbytnou součástí hygienických postupů. Potřeba antibakteriálního účinku vyvstává zvláště v podmínkách zvýšené zátěže,

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_52_INOVACE_ZBO2_4864HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření:

Více

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ

tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ tesa Samolepicí pásky Využití samolepicích pásek v průmyslu KATALOG VÝROBKŮ Cokoli potřebujete udělat tesa má optimální řešení Vítejte u přehledu sortimentu samolepicích pásek tesa určených pro průmysl

Více

PŘÍLOHA IX PROTOKOLU 1

PŘÍLOHA IX PROTOKOLU 1 PŘÍLOHA IX PROTOKOLU 1 Seznam opracování zpracování, nezbytné pro získání ACP statusu původu, která musí být provedena na textilních materiálech původních v rozvojových zemích, uvedených v odstavci 11

Více

přikrý vky polštáře LET NA TRHU PRODANÝCH VÝROBKŮ KLINMAM pro duk t ový katalog 2011 wellness

přikrý vky polštáře LET NA TRHU PRODANÝCH VÝROBKŮ KLINMAM pro duk t ový katalog 2011 wellness přikrý vky polštáře pro duk t ový katalog 2011 r wellness 20 LET NA TRHU 1000000 PRODANÝCH VÝROBKŮ Vážení zákazníci, společnost czech, spol. s r.o. vám v tomto katalogu nabízí ucelený program vysoce kvalitních

Více

Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů

Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů Základní vrchový materiál, podšívkový materiál, kapsovina a oteplovací vložky orientační technická specifikace. Na parametry označené *) nejsou

Více

Experimenty s textilem ve výuce fyziky

Experimenty s textilem ve výuce fyziky Experimenty s textilem ve výuce fyziky LADISLAV DVOŘÁK, PETR NOVÁK katedra fyziky PdF MU, Brno Příspěvek popisuje experimenty s využitím různých vlastností textilií a jejich využití ve fyzice na ZŠ. Soubor

Více

Mechanická technologie netkaných textilií Katedra netkaných textilií a nanovlákenných materiálů KAPITOLA VIII. Všívání - Tufting

Mechanická technologie netkaných textilií Katedra netkaných textilií a nanovlákenných materiálů KAPITOLA VIII. Všívání - Tufting KAPITOLA VIII. Všívání - Tufting Všívání - Tufting Technologie všívání byla vynalezena začátkem 50 let. Základním principem technologie je všívání vlasové niti do podkladové textilie. Koberce Aplikace

Více

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva Dřevo Dřevo je pevné pletivo stonků vyšších rostlin, které označujeme jako dřeviny. Dřevo je zahrnováno mezi obnovitelné zdroje energie, jako jeden z druhů biomasy. Je to snadno dostupný přírodní materiál,

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_TECHNOLOGIE VÝROBY DTD A DVD_T1 Číslo projektu:

Více

8 OBSLUHA STROJŮ A ZAŘÍZENÍ, MONTÉŘI

8 OBSLUHA STROJŮ A ZAŘÍZENÍ, MONTÉŘI 8 OBSLUHA STROJŮ A ZAŘÍZENÍ, MONTÉŘI Obsluha strojů a zařízení, montéři obsluhují a sledují provoz průmyslových a zemědělských strojů a zařízení na místě či prostřednictvím dálkového ovládání, dále řídí

Více

Stavba těla rostlin. VY_32_Inovace_05_10_stavba_těla_rostlin_2.notebook. March 23, 2013. Škola. Vzdělávací oblast. Anotace.

Stavba těla rostlin. VY_32_Inovace_05_10_stavba_těla_rostlin_2.notebook. March 23, 2013. Škola. Vzdělávací oblast. Anotace. Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" Stavba těla rostlin Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace Autor Mgr. Zuzana Drahotová

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

VELIKOSTI MATRACÍ. 80 x 190 cm 90 x 190 cm 85 x 195 cm 80 x 200 cm 90 x 200 cm 100 x 200 cm 120 x 200 cm 140 x 200 cm 160 x 200 cm 180 x 200 cm

VELIKOSTI MATRACÍ. 80 x 190 cm 90 x 190 cm 85 x 195 cm 80 x 200 cm 90 x 200 cm 100 x 200 cm 120 x 200 cm 140 x 200 cm 160 x 200 cm 180 x 200 cm VELIKOSTI MATRACÍ 80 x 190 cm 90 x 190 cm 85 x 195 cm 80 x 200 cm 90 x 200 cm 100 x 200 cm 120 x 200 cm 140 x 200 cm 160 x 200 cm 180 x 200 cm NA MÍRU POTAHOVÉ MATERIÁLY Damaškový jednoduchý potah Kvalitní

Více

kapitola 62 - tabulková část

kapitola 62 - tabulková část 6200 00 00 00/80 ODĚVY A ODĚVNÍ DOPLŇKY, JINÉ NEŽ PLETENÉ NEBO HÁČKOVANÉ 6201 00 00 00/80 Pánské nebo chlapecké kabáty, pláště, pláštěnky, větrovky, bundy (včetně lyžařských) a podobné výrobky, jiné než

Více

Téma: Zboží měkké - poddajné VY_32_INOVACE_700

Téma: Zboží měkké - poddajné VY_32_INOVACE_700 Téma: Zboží měkké - poddajné Autor: Naděžda Odrášková Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1072 Ročník: 1. ročník Obor vzdělávání: Aranžér Vzdělávací oblast: Technika aranžování Tematická oblast: Výkladní

Více

Zkušebna kožedělných a textilních materiálů a výrobků tř. Tomáše Bati 1724, 765 02 Otrokovice Zkoušky:

Zkušebna kožedělných a textilních materiálů a výrobků tř. Tomáše Bati 1724, 765 02 Otrokovice Zkoušky: Zkoušky: Laboratoři je umožněn flexibilní rozsah upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci vlastního flexibilního rozsahu je k dispozici v laboratoři u vedoucí laboratoře. Laboratoř

Více

SUBITO. Kontaktní údaje: ...RYCHLE A KVALITNĚ..

SUBITO. Kontaktní údaje: ...RYCHLE A KVALITNĚ.. ...RYCHLE A KVALITNĚ.. Kontaktní údaje: Bohumíra Četyny 3025/13 700 30 Ostrava-Bělský Les Telefon:+420 59 1124 428 Mobil: +420 724 902 430 +420 606 761 654 ..RYCHLE A KVALITNĚ.. Nabídka sortimentu a servisu

Více

Syntetická rouna. Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová. SOŠ a SOU Česká Lípa. VY_32_INOVACE_633_Syntetická rouna_pwp

Syntetická rouna. Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová. SOŠ a SOU Česká Lípa. VY_32_INOVACE_633_Syntetická rouna_pwp Zpracovala: Syntetická rouna Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_633_Syntetická rouna_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707,

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA STROJNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA STROJNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA STROJNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE PŘÍRODNÍ ROSTLINNÁ VLÁKNA JAKO VYZTUŽUJÍCÍ MATERIÁL POLYMERNÍCH SYSTÉMŮ VLIV PLNĚNÍ NA VYBRANÉ MECHANICKÉ PARAMETRY NATURAL PLANT FIBERS

Více

Kryptomerie japonská

Kryptomerie japonská Pracovní listy pro žáky Název ekostezky nebo ekokoutku: Život stromu Škola:SOŠ Hamr - Litvínov Tvůrce pracovních listů: Fléglová Šárka, Mgr. 1 Pracovní list:1 Kryptomerie japonská 1. Co to je Kryptomerie

Více

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady,

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 3.2.2016 COM(2016) 44 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/936 o společných pravidlech

Více

Profesní katalog GASTRONOMIE 5/2009

Profesní katalog GASTRONOMIE 5/2009 WWW.VSEPROPRACI.CZ WWW.DIRAKO.CZ FRANTIŠEK IŠA - DIRAKO (IČO:15631605 DIČ CZ471027455) Ochranné pracovní a profesní oděvy, obuv a pomůcky; ložní a stolní textil NÁCHODSKÁ 368, 54101, TRUTNOV 1. PO-PÁ 8-12

Více

Všechny ceny uvedené v tomto ceníku jsou bez DPH.

Všechny ceny uvedené v tomto ceníku jsou bez DPH. CENÍK Bison sportswear přináší nové a úplné ceníky pro jednotlivé sporty, které by měly zodpovědět všechny Vaše otázky. V případě dotazu neváhejte nás kontaktovat na níže uvedených kontaktech. Základní

Více

Zdena Srnská, kurátorka výstavy Pyšelské muzeum

Zdena Srnská, kurátorka výstavy Pyšelské muzeum K připomenutí toho, že v tomto roce uplyne patnáct let od doby, kdy byla v Pyšelích založena stálá expozice Pyšelského muzea. Již v roce 2008 jsem chtěla uspořádat tuto výstavu. Dostala jsem totiž od své

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 13 OSB

Více

Odolnost teplotním šokům při vysokých teplotách

Odolnost teplotním šokům při vysokých teplotách 1600 C 64 1 6 0 0 C Odolnost teplotním šokům při vysokých teplotách Ohebné tepelně izolační a žárovzdorné výrobky firmy Promat disponují především nízkou akumulací tepla. Díky tomu lze výrazně zkrátit

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE LIBEREC 2012 MICHAL HANČ TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Studijní program: B3107 Textil Studijní obor: 3107R007 Textilní

Více

CHEMICKY ODOLNÉ CHEMICKY ODOLNÉ. Automobilový průmysl/doprava. Farmaceutický průmysl. Chemický průmysl. Zpracování kovů.

CHEMICKY ODOLNÉ CHEMICKY ODOLNÉ. Automobilový průmysl/doprava. Farmaceutický průmysl. Chemický průmysl. Zpracování kovů. P.44 ALPHATEC P.53 AUSTRAL Plus P.56 BARRIER P.54 BI-COLOUR P.53 DUZMOR Plus P.51 ECONOHANDS Plus P.54 EXTRA P.50 GREENFIT Plus P.55 HY-CARE P.55 NEOTOP P.58 NEOX P.53 PROFIL Plus P.56 PVA P.57 SCORPIO

Více

Technické textilie. Stavebnictví a geotextilie. Vytvořil: Novák, O.

Technické textilie. Stavebnictví a geotextilie. Vytvořil: Novák, O. Technické textilie Stavebnictví a geotextilie Vytvořil: Novák, O. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Spotřeba TTX v různých odvětvích dle EDANA

Více

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY MILESTONE 03 ŽIVOT V PŮDĚ within the framework of the EU-funded project "ACT WELLL!" DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY Ivana Plíšková Brno, December 2014 LIPKA-ŠKOLSKÉ ZAŘÍZENÍ PRO ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Podmínky úspěšného absolvování OM

Podmínky úspěšného absolvování OM Podmínky úspěšného absolvování OM získání zápočtu odevzdání a úspěšné obhájení SP aktivní účast na cvičeních (2 až 9 týden) zkouška písemná + ústní předtermín 14. 1. 2014 KLASIFIKACE VLASTNOSTÍ ODĚVNÍCH

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám 52_INOVACE_ZBO2_6464HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 6.

Více

Podklady pro cvičení: USEŇ A PERGAMEN. Určení živočišného původu kolagenového materiálu. Úkol č. 1

Podklady pro cvičení: USEŇ A PERGAMEN. Určení živočišného původu kolagenového materiálu. Úkol č. 1 Podklady pro cvičení: USEŇ A PERGAMEN Úkol č. 1 Určení živočišného původu kolagenového materiálu Během technologického zpracování surové kůže na useň nebo pergamen jsou odstraňovány podkožní vrstvy kůže

Více

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky.

K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Některé druhy těchto masožravých rostlin vytvářejí pasti o objemu až 2 litry. G K Na konci listů visí na úponkách nápadné pasti džbánečkovitého tvaru zvané láčky. Její obvyklou kořistí je hmyz o velikosti

Více

Nanospol, s.r.o Bohunická 67 Brno. Daniel Šmíd obchodní ředitel

Nanospol, s.r.o Bohunická 67 Brno. Daniel Šmíd obchodní ředitel Nanospol, s.r.o Bohunická 67 Brno Daniel Šmíd obchodní ředitel nanotechnologie? velká věda o malých věcech jeden ze základních přírodních principů 0,000000001 m = deset na mínus devátou = miliardtina metru

Více

Sikaflex - PRO 3WF. Technický list Sikaflex - PRO 3WF strana 1/7 11/2002. Druh. Použití

Sikaflex - PRO 3WF. Technický list Sikaflex - PRO 3WF strana 1/7 11/2002. Druh. Použití Technický list Sikaflex - PRO 3WF strana 1/7 Těsnění spár Sikaflex - PRO 3WF Druh Trvale elastická 1-komponentní těsnící hmota, na polyuretanové bázi vyznačující se velmi dobrou mechanickou a chemickou

Více

Učební osnovy Pracovní výchova

Učební osnovy Pracovní výchova Učební osnovy Pracovní výchova PŘEDMĚT: PRACOVNÍ VÝCHOVA Ročník: 1. práce s drobným materiálem 1. vytváří jednoduchými postupy různé předměty z tradičních i netradičních materiálů pracovní pomůcky a nástroje

Více

Kombinézy DuPont Tychem C a Tychem F

Kombinézy DuPont Tychem C a Tychem F DuPont Personal Protection Kombinézy DuPont Tychem C a Tychem F Ochrana s nízkou hmotností proti široké škále organických i anorganických chemikálií a biologickým rizikùm Typ B nyní dostupná s integrovanými

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0914 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_10 Výchovný ústav, Střední škola Název školy:

Více

Otázky pro opakování. 6. ročník

Otázky pro opakování. 6. ročník Otázky pro opakování 6. ročník Vznik a vývoj Země 1. Jak vznikl vesmír? 2. Jak se nazývá naše galaxie a kdy pravděpodobně vznikla? 3. Jak a kdy vznikla naše Země? 4. Jak se následně vyvíjela Země? 5. Vyjmenuj

Více

Základní pravidla kompostování

Základní pravidla kompostování Základní pravidla kompostování Vyrobit kvalitní kompost v průběhu několika měsíců není nemožné. Důležité je, aby měly bakterie a půdní organismy pro svůj život vhodné podmínky. Pro urychlení rozkladu materiálu

Více

Užitkové rostliny VII. Vít Grulich

Užitkové rostliny VII. Vít Grulich Užitkové rostliny VII Vít Grulich Rostliny přadné Vytvářejí vlákna, která lze spřádat Vlákna na semenech Svazky cévní Cenné vlastnosti: Délka vlákna Pevnost vlákna Snadnost spřádání Zásadní význam má 8

Více

PRACOVNÍ STEJNOKROJ II NOMEX / VISKÓZA FR

PRACOVNÍ STEJNOKROJ II NOMEX / VISKÓZA FR 8/2016 Ochranný oděv pro hasiče PRACOVNÍ STEJNOKROJ II NOMEX / VISKÓZA FR Typové číslo: 130-1772 OOP III. Kategorie 1 Vyobrazení produktu: Popis použitých materiálů a jejich technických parametrů: 1772

Více

kapitola 60 - tabulková část

kapitola 60 - tabulková část 6000 00 00 00/80 PLETENÉ NEBO HÁČKOVANÉ TEXTILIE 6001 00 00 00/80 Vlasové textilie, včetně textilií s "dlouhým vlasem" a smyčkových textilií, pletené nebo háčkované 6001 10 00 00/80 - S "dlouhým vlasem":

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět: Období ročník: Pracovní činnosti 2. období 4.-5. ročník Učební texty: Kociánová, L. a kol.: Praktické činnosti (Fortuna 1997) Očekávané výstupy oboru vzdělávací oblasti Na konci 2. období

Více

DĚTSKÝ KLUB AGRÁČEK. Informace pro rodiče na školní rok 2014/2015

DĚTSKÝ KLUB AGRÁČEK. Informace pro rodiče na školní rok 2014/2015 DĚTSKÝ KLUB AGRÁČEK Informace pro rodiče na školní rok 2014/2015 Kontakty telefon: + 420 725 993 716 adresa: AGRO Český ráj a.s., Všeň 124, 512 65 Všeň email: agroceskyraj.vsen@seznam.cz, tel. ústředí

Více

Nauka o zpracování surovin V kožešnickém oboru jde o zpracování surových kožek V konfekční výrobě o zpracování vyčiněných a zušlechtěných kožešin

Nauka o zpracování surovin V kožešnickém oboru jde o zpracování surových kožek V konfekční výrobě o zpracování vyčiněných a zušlechtěných kožešin Úvod Nauka o zpracování surovin V kožešnickém oboru jde o zpracování surových kožek V konfekční výrobě o zpracování vyčiněných a zušlechtěných kožešin Zušlechtěné znamená: Vyčiněné kožešiny Obarvené Přibarvené

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata ROČNÍK: 6. - pozná a správně zachází s pomůckami a nářadím - pozná a pojmenuje základní dílenská zařízení - udržuje pořádek na pracovním místě - dodržuje základy HBP - při práci používá základní ochranné

Více

CHS-EPODUR STONE Speciální systém pro kamenné koberce

CHS-EPODUR STONE Speciální systém pro kamenné koberce SPOTŘEBA CHS-EPODUR STONE Speciální systém pro kamenné koberce Spotřeba produktu závisí na tloušťce oblázkové vrstvy a vybraném typu aplikace (vnitřní, venkovní použití). Přibližné spotřeby na 1 m 2 včetně

Více

krémy na ruce hýčká vaše ruce hojivé výživné ochranné hydratační regenerační měsíček oliva včelí vosk keratin šalvěj lanolin heřmánek aloe vera konopí

krémy na ruce hýčká vaše ruce hojivé výživné ochranné hydratační regenerační měsíček oliva včelí vosk keratin šalvěj lanolin heřmánek aloe vera konopí krémy na ruce hojivé výživné ochranné hydratační regenerační měsíček včelí vosk keratin šalvěj lanolin heřmánek aloe vera konopí oliva hýčká vaše ruce isolda nejoblíbenější české krémy Vlastní vývoj Krémy

Více

DEVA F-M. s.r.o., Collo-louky 2140, 738 01 Frýdek-Místek, Česká republika tel.: 00420 558 448 338, e-mail: deva@deva-fm.cz

DEVA F-M. s.r.o., Collo-louky 2140, 738 01 Frýdek-Místek, Česká republika tel.: 00420 558 448 338, e-mail: deva@deva-fm.cz VÝROBCE: DEVA F-M. s.r.o., Collo-louky 2140, 738 01 Frýdek-Místek, Česká republika tel.: 00420 558 448 338, e-mail: deva@deva-fm.cz Ochranné obleky jsou OOP 3. kategorie certifikované Notifikovanou osobou

Více

KATALOG PONOŽEK 2 0 1 2

KATALOG PONOŽEK 2 0 1 2 KATALOG PONOŽEK 2 0 1 2 Bavlna Bavlna je přírodní vlákno, jehož předností je především schopnost pojmout značné množství vlhkosti. Vlákno je velmi příjemné na omak a má dobrou pevnost v tahu. Mercerovaná

Více

PROVOZ SPOTŘEBIČE. Další informace (včetně informací o odstraňování závad a servisu) naleznete v jednotlivých kapitolách návodu k použití.

PROVOZ SPOTŘEBIČE. Další informace (včetně informací o odstraňování závad a servisu) naleznete v jednotlivých kapitolách návodu k použití. PROVOZ SPOTŘEBIČE Další informace (včetně informací o odstraňování závad a servisu) naleznete v jednotlivých kapitolách návodu k použití. Prádlo roztřiďte podle symbolů péče Nesušit v bubnové sušičce Vhodné

Více

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079 Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1 Zjišťování hmotné nestejnoměrnosti pramenů,

Více

Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Použije se ode dne 1. ledna 2005.

Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Použije se ode dne 1. ledna 2005. L 34/6 Úřední věstník Evropské unie 8.2.2005 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 209/2005 ze dne 7. února 2005, kterým se stanoví seznam textilních výrobků, při jejichž propouštění do volného oběhu ve Společenství

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 21 Desky

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace Autor VY_32_INOVACE_ZBO-19 Pracovní list textilní a koželužná výroba osmisměrka Pracovní

Více

Všeobecné informace pro uživatele návod na údržbu Ochranné obleky dle EN 469+A1, EN 11612, EN 15614, IEC 61482, EN 13034+A1, EN 342, EN 343

Všeobecné informace pro uživatele návod na údržbu Ochranné obleky dle EN 469+A1, EN 11612, EN 15614, IEC 61482, EN 13034+A1, EN 342, EN 343 VÝROBCE: DEVA F-M. s.r.o., Collo-louky 2140, 738 01 Frýdek-Místek, Česká republika tel.: 00420 558 448 338, e-mail: deva@deva-fm.cz Ochranné obleky jsou OOP 3. kategorie certifikované Notifikovanou osobou

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

produkt k užitu Ölleinstroh vom ungenutzten Abprodukt zum Industrierohstoff

produkt k užitu Ölleinstroh vom ungenutzten Abprodukt zum Industrierohstoff Stonek olejného lnu vedlejší produkt k užitu ití v průmyslu Ölleinstroh vom ungenutzten Abprodukt zum Industrierohstoff Ing. Prokop Šmirous, CSc. Ing. Pavel Kout Lnářský svaz ČR (Tschechischer Flachsverband)

Více

Příloha 2 Rizika a nebezpečí související s prácí a ochrana před nimi

Příloha 2 Rizika a nebezpečí související s prácí a ochrana před nimi Příloha 2 Rizika a nebezpečí související s prácí a ochrana před nimi INSTRUKTÁŽNÍ LIST Určeno jako pomůcka pedagogům pro metodické vedení žáků Úraz při práci může způsobit předmět (stroj, dopravní prostředek,

Více

BECAUSE SOMEONE S LIFE MAY DEPEND ON IT PRODUCT CATALOGUE

BECAUSE SOMEONE S LIFE MAY DEPEND ON IT PRODUCT CATALOGUE BECAUSE SOMEONE S LIFE MAY DEPEND ON IT PRODUCT CATALOGUE Ochranné obleky DuPont Tyvek Kombinéza DuPont Tyvek Classic Proè dva ze tøí uživatelù volí použití Tyvek Classic? Protože na tom mùže záviset jejich

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 20.5.2008 KOM(2008) 307 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU

Více

Názvy textilií a související označování textilních výrobků etiketami ***I

Názvy textilií a související označování textilních výrobků etiketami ***I P7_TA(2010)0168 Názvy textilií a související označování textilních výrobků etiketami ***I Legislativní usnesení Evropského parlamentu ze dne 18.května 2010 o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 5 Části kmene Příčný

Více