Vedlejší produkt Odpad neodpad. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vedlejší produkt Odpad neodpad. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl"

Transkript

1 Vedlejší produkt Odpad neodpad Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

2 Rámcová směrnice o odpadech Rámcová směrnice přináší definované výjimky z odpadového režimu Přeneseno z rozhodnutí ESD v konkrétních případech Do zákona o odpadech transponováno v roce 2010 Možnost vydávání doplňujících kritérií

3 Vedlejší produkt hlavní produkt X výrobní residuum Hlavní produkt nelze vyrábět bez vzniku materiálu residuum Produkce materiálu je výsledkem technické volby produkt Pokud je záměrně změnou výrobního procesu sledováno získání materiálu se zamýšlenými vlastnostmi materiál může být produktem výrobní residuum vedlejší produkt odpad

4 Vedlejší produkt X Odpad 3 odst. 5: Movitá věc, která vznikla při výrobě, jejímž prvotním cílem není výroba nebo získání této věci, se nestává odpadem, ale je vedlejším produktem, pokud a) vzniká jako nedílná součást výroby, b) její další využití je zajištěno, c) její další využití je možné bez dalšího zpracování způsobem jiným, než je běžná výrobní praxe, a d) její další využití je v souladu se zvláštními právními předpisy a nepovede k nepříznivým účinkům na životní prostředí nebo lidské zdraví.

5 Movitá věc, která vznikla při výrobě Co vše lze považovat za výrobu? Demolice? demolice spojená s výstavbou samostatná demolice (není nedílnou součástí výrobního procesu) Frézování vozovky? Čistění odpadních vod? nejedná se o výrobu X úprava pitné vody

6 Vzniká jako nedílná součást výroby U tohoto ustanovení dochází částečně ke zdvojení požadavku písmene c) její další využití je možné bez dalšího zpracování způsobem jiným, než je běžná výrobní praxe Pokud materiál vyžaduje nějaký další způsob zpracování dodatečný k procesu výroby, jedná se o důkaz, že se nejedná o vedlejší produkt. Takový materiál by měl být typicky odpadem nebo výrobkem z odpadu. Opět vyvstává otázka demolice. Lze skutečně považovat za výrobu proces, který s výrobou sice souvisí, ale není její součástí. GD: 1) Jaká je podoba postupu, který umožňuje další použití materiálu a nakolik je tento postup součástí základního výrobního procesu? 2) Lze brát součást běžné výrobní praxe jako součást výrobního procesu?

7 Další využití je zajištěno Důkazy pro Existující smluvní vztahy s odběrateli Zisk Existence zaběhlého trhu s daným druhem materiálu Důkazy proti Neexistence trhu s daným materiálem Materiál není ve svém současném použitelný pro zamýšlené využití Zisk držitele materiálu je nepatrný v porovnání s náklady na nakládání s odpadem Materiál je skladován nebo bude skladován po neomezenou dobu Pouze část materiálu může být použita jako vedlejší produkt (zde by typicky mělo dojít k nakládání s materiálem jako s odpadem, využitelná část se může později stát neodpadem)

8 Další využití je možné bez dalšího zpracování odlišného od výrobní praxe Pokud je nezbytné výrobní reziduum upravit nějakým jiným způsobem, než jak je upravován vstupní materiál, měla by tato úprava probíhat v odpadovém režimu. Klíčový pojem: běžná výrobní praxe mytí, sušení, homogenizování, přidávání dalších nezbytných materiálů Typické postupy pro nakládání s odpady. - odstranění nebezpečných vlastností - třídění využitelných a odpadových složek X změna rozměru a tvaru může být typické i pro vstupní materiály Všechny tyto procesy mohou probíhat, jak u původce tak u zpracovatele důležité je však zvážit otázku, nakolik je produkce materiálu integrální součástí výrobního procesu.

9 Další využití je zákonné Je třeba posoudit daný materiál a způsob jeho použití souladu s ostatními právními předpisy. Jednak s předpisy použitelnými na výrobky a jednak s environmentální legislativou. V podstatě se nejedná o dva odlišné požadavky. Stačí už to, že věc splňuje předpisy na ochranu životního prostředí? Protože vedlejší produkt není odpadem vztahují se na něj požadavky nařízení REACH.

10

11 Případy vedlejší produkt pivovarské kvasnice - vedlejším produktem při výrobě piva Vznikají jako integrální součást výroby. Zkrmovány (další využití je zajištěno) Bez technologické úpravy X sušeny (nejedná se o úpravu odlišnou od běžné výrobní praxe?) Rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Další využití je v souladu se zvláštními právními předpisy a nepovede k nepříznivým účinkům na životní prostředí nebo lidské zdraví.

12 Vytěžené zeminy jako vedlejší produkt Příprava stanoviska, které blíže vymezí, kdy je možné vytěženou zeminu považovat za vedlejší produkt a nikoliv odpad. Vznikají při stavební výrobě, ale jejich produkce není jejím cílem X samostatně prováděná demoliční a sanační činnost Využití musí být zajištěno 3 odst. 7 použití zemin na povrchu terénu musí splnit podmínky vyhlášky č. 294/2005 Sb.

13 Přechod odpad neodpad (6) Některé druhy odpadu přestávají být odpadem, jestliže poté, co byl odpad předmětem některého ze způsobů využití, splňuje tyto podmínky: a) věc se běžně využívá ke konkrétním účelům, b) pro věc existuje trh nebo poptávka, c) věc splňuje technické požadavky pro konkrétní účely stanovené zvláštními právními předpisy nebo normami použitelnými na výrobky a d) využití věci je v souladu se zvláštními právními předpis a nepovede k nepříznivým dopadům na životní prostředí nebo lidské zdraví.

14 Předmětem některého ze způsobů využití Směrnice úvodní článek 22 Pro účely dosažení stavu, kdy odpad přestává být odpadem, může způsob využití spočívat v jednoduché kontrole odpadu za účelem ověření, zda splňuje kritéria, podle nichž již přestává být odpadem Zákon o odpadech definice využití - činnost, jejímž výsledkem je, že odpad slouží užitečnému účelu tím, že nahradí materiály používané ke konkrétnímu účelu, a to i v zařízení neurčeném k využití odpadů podle 14 odst. 2, nebo že je k tomuto konkrétnímu účelu upraven; v příloze č. 3 k tomuto zákonu je uveden příkladný výčet způsobů využití odpadů Přechod může proběhnout pouze v zařízení na využití odpadu, musí být zohledněn v provozním řádu. Může sběrna odpadů předávat použitelné odpady fyzickým osobám?

15 Věc se běžně využívá ke konkrétním účelům Pro věc existuje trh nebo poptávka Tyto dva body jsou si velmi blízké Pokud existují pro daný výrobek technické normy, je vymezen ve výrobkové legislativě je zřejmé, že je výrobek běžně využíván ke konkrétnímu účelu. Pro obě dvě podmínky jsou využitelné důkazy, které nabízí GD WFD - existující obchodní vztah mezi zpracovatelem a odběratelem - existuje relevantní tržní cena - existují standardy obchodování s daným materiálem

16 Věc splňuje technické požadavky pro konkrétní účely stanovené zvláštními právními předpisy nebo normami použitelnými na výrobky Splnění tohoto požadavku může být prokázáno tím, že věc či materiál splňuje technické požadavky a standardy, uplatnitelné na výrobky či přírodní materiály. Odpad, který přestává být odpadem je produktem jako každý jiný a musí splňovat požadavky výrobkové legislativy a také například nařízení REACH. Široká škála předpisů, norem a způsobů prokazování, kterém sem mohou spadat. - prohlášení o shodě - české technické normy - registrace hnojiv Je dostatečným důkazem o tom, že výrobek není odpadem prohlášení o shodě s vnitropodnikovou normou?

17 Další využití je zákonné a nepoškodí životní prostředí Požadavek rozvíjí povinnost souladu s předpisy použitelnými na výrobky. Fakt že, výrobek nepoškodí životní prostředí, není třeba potvrzovat zvláštním dokumentem. Důležité je splňovat všechny požadavky ostatní environmentální legislativy. Nemožnost aplikace odpadové legislativy nemůže v některých případech vést k vysokému riziku nepříznivého vlivu na životní prostředí. (například paliva z odpadů) Odstranit toto riziko mohou právě doplňková kritéria

18 Další podmínky a doplňující kritéria Metodický pokyn k povolování zařízení nezbytnost vymezení výstupů, které přestávají být odpadem 3 odst. 8 zmocnění k vydání vyhlášky Nařízení č. 333/2001 v současné době připravován komentář. Přijata další nařízení k drcenému sklu a měděnému šrotu. Projednáváno nařízení k papíru, a v delším časovém horizontu také k plastům. Komise dále slibuje zabývat se stavebními recykláty, biologicky rozložitelnými odpady a palivy z odpadů.

19 Případy 1. Odfrézuji vozovku a využiji odfrézovaný materiál zpět do stavby (silnice) na zpevnění, vyztužení vozovky. 2. Odfrézuji vozovku a o tento odfrézovaný materiál mají zájem jiné stavební firmy ke stejným účelům jako je bod 1. a) je odpadem? b) není odpadem, ale vedlejším produktem pokud splním požadavky v 3 odst. 5 zákona č.185/2010? c) není odpadem, ani vedlejším produktem, ale stavebním materiálem, jelikož se ho nezbavuji / nestal se pro mě nepotřebným, bude dále využit v jiných stavbách

20 Případy 3. Odfrézuji vozovku a o tento odfrézovaný materiál odvezu na obalovnu (výroba asfaltových směsí), kde bude přidáván do výroby k výrobě nové směsi. a) je odpadem? b) není odpadem, neboť se materiálu nezbavuji, ale opět využiji použitý výrobek (nemění žádné chem. vlastnosti) k výrobě nové směsi ( výrobku ) c) není odpadem, ale vedlejším produktem pokud naplním požadavky v 3 odst. 5 zákona č. 185/2010 Sb.?

21 Případy 4. Odfrézuji vozovku a tento odfrézovaný materiál odvezu na svůj pozemek nebo pronajatý pozemek (smluvně) s tím, že nejsem ještě rozhodnut, jak s tímto naložím dříve nebo později. a) využiji na jiné vlastní stavbě, dříve nebo později - není odpadem? b) odvezu na obalovnu k recyklaci (v momentě odvozu a předání) je odpadem? c) předám jiné stavební firmě ke stavebním účelům - není odpadem, ale vedlejším produktem pokud splním požadavky v 3 odst. 5 zákona č.185/2010 Sb. d) nemohu jinak využít, zbavuji se přebytku a předám oprávněné firmě je odpadem?

22 DĚKUJI ZA POZORNOST Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Vedlejší produkt Odpad neodpad. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Vedlejší produkt Odpad neodpad. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Vedlejší produkt Odpad neodpad Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Vedlejší produkt hlavní produkt X výrobní residuum produkce materiálu je výsledkem technické volby produkt hlavní produkt nelze vyrábět bez vzniku

Více

Krajský úřad Ústeckého kraje Velká Hradební 3118/48 400 02 Ústí nad Labem. Zeminy. - v Ústeckém kraji největší problémy. 2 zákona o odpadech

Krajský úřad Ústeckého kraje Velká Hradební 3118/48 400 02 Ústí nad Labem. Zeminy. - v Ústeckém kraji největší problémy. 2 zákona o odpadech Ukládání odpadů na povrchu terénu v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje Velká Hradební 3118/48 400 02 Ústí nad Labem Zeminy - v Ústeckém kraji největší problémy 2 zákona o odpadech Zákon se vztahuje

Více

Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO

Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO Odpadové dny 2010 Mendlova univerzita, Brno 23.9.2010 Bc.

Více

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu KRITÉRIA pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu Prosinec 2017 1 PŘEHLED SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍ Kategorie Předmět soutěže Určeno 1 Výrobek z druhotných surovin 2 Využití druhotných surovin

Více

Odpad je, když OBALOVÝ ZÁKON KOMPLEXNĚ. Praha,

Odpad je, když OBALOVÝ ZÁKON KOMPLEXNĚ. Praha, Odpad je, když OBALOVÝ ZÁKON KOMPLEXNĚ Praha, 08.03.2016 Zákon o odpadech Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl se jí zbavit (?) nebo povinnost se jí zbavit Ke zbavování se odpadu

Více

PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ

PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ Národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ Evidence odpadů ve vztahu k předcházení jejich vzniku Praha - Suchdol 2.10.2014 Obsah Celková produkce odpadů v ČR v letech 2009-2013 Vybrané skupiny odpadů

Více

Změny zákonných povinností pro rok 2017 Předpoklady realizace Oběhového hospodářství

Změny zákonných povinností pro rok 2017 Předpoklady realizace Oběhového hospodářství Změny zákonných povinností pro rok 2017 Předpoklady realizace Oběhového hospodářství Proč sledovat změny v zákoně o odpadech (ZOO)? povinnosti povinných osob se mění v čase 2016 2015 2014 2013 2012 2011

Více

Legislativní aspekty využívání alternativních paliv

Legislativní aspekty využívání alternativních paliv Legislativní aspekty využívání alternativních paliv Vápno, cement, ekologie 2014 Skalský Dvůr, 14. května 2014 Mgr. Pavel Gadas Pojem alternativní palivo zaveden v původní vyhlášce č. 357/2002 Sb. k zákonu

Více

Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů)

Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR Šance nebo

Více

POJETÍ KONCE ODPADU V NOVÉ LEGISLATIVĚ ODPADŮ VE VZTAHU K PALIVŮM Z ODPADŮ

POJETÍ KONCE ODPADU V NOVÉ LEGISLATIVĚ ODPADŮ VE VZTAHU K PALIVŮM Z ODPADŮ POJETÍ KONCE ODPADU V NOVÉ LEGISLATIVĚ ODPADŮ VE VZTAHU K PALIVŮM Z ODPADŮ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Ochrana ovzduší ve státní správě 2016, Třebíč, 8. 10. 11.

Více

Věc: Stanovisko MŽP k využitelnosti asfaltového recyklátu s obsahem dehtu

Věc: Stanovisko MŽP k využitelnosti asfaltového recyklátu s obsahem dehtu ODESÍLATEL: Ing. Jaromír Manhart ředitel odboru odpadů Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 100 10 Praha 10 ADRESÁT: dle rozdělovníku V Praze dne Čj.: Vyřizuje: Tel.: 22. listopadu 2016 61140/ENV/16

Více

Nový zákon o odpadech

Nový zákon o odpadech Nový zákon o odpadech Příprava nového zákona o odpadech Harmonogram 2010 - Rozšířené teze rozvoje odpadového hospodářství. 2011 - První verze věcných záměrů. Březen 2015 schválení věcných záměrů nových

Více

LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S BRO A ČOV KALY V ČR

LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S BRO A ČOV KALY V ČR LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S BRO A ČOV KALY V ČR Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo zemědělství, Praha 2. 11. 2017 ČESKÁ REPUBLIKA ČESKÁ ODPADOVÁ POLITIKA DO

Více

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu KRITÉRIA pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu Prosinec 2017 1 PŘEHLED SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍ Kategorie Předmět soutěže Určeno 1 Výrobek z druhotných surovin 2 Využití druhotných surovin

Více

Nová asfaltová vyhláška Ing. Petr Svoboda

Nová asfaltová vyhláška Ing. Petr Svoboda Nová asfaltová vyhláška Ing. Petr Svoboda 28.11.2018 ZDROJ ZPRACOVÁNÍ ZABUDOVÁNÍ DO KCE UŽÍVÁNÍ KCE VYBOURÁNÍ MATERIÁLU SKLÁDKA ZNOVUZPRACOVÁNÍ MATERIÁLU (přidání přísad) ZABUDOVÁNÍ MATERIÁLU UŽÍVÁNÍ KONSTRUKCE

Více

ZMĚNY EVROPSKÉ ODPADOVÉ LEGISLATIVY V NÁVAZNOSTI NA ČESKÝ PRÁVNÍ SYSTÉM. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

ZMĚNY EVROPSKÉ ODPADOVÉ LEGISLATIVY V NÁVAZNOSTI NA ČESKÝ PRÁVNÍ SYSTÉM. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl ZMĚNY EVROPSKÉ ODPADOVÉ LEGISLATIVY V NÁVAZNOSTI NA ČESKÝ PRÁVNÍ SYSTÉM Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl NOVELIZACE ZÁKONA O ODPADECH V NÁVAZNOSTI NA NAŘÍZENÍ O RTUTI A NAŘÍZENÍ O EKOTOXICITĚ Změny v souvislosti

Více

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu KRITÉRIA pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu Prosinec 2017 1 PŘEHLED SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍ Kategorie Předmět soutěže Určeno 1 Výrobek z druhotných surovin 2 Využití druhotných surovin

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu na území města Čáslav Zastupitelstvo města Čáslav se usneslo podle

Více

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY V ČR PO PŘIJETÍ BALÍČKU K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY V ČR PO PŘIJETÍ BALÍČKU K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ NAKLÁDÁNÍ S ODPADY V ČR PO PŘIJETÍ BALÍČKU K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ Štěpán Jakl Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Kulatý stůl - odpady 19. 6. 2018 OBSAH 1. Nová evropská legislativa k oběhovému

Více

Nakládání s odpady. Prezentace použita se svolením Ing, Fildána

Nakládání s odpady. Prezentace použita se svolením Ing, Fildána Nakládání s odpady Prezentace použita se svolením Ing, Fildána Nakládání s odpady Předpisy: 185/2001 Sb. Zákon o odpadech 93/2016 Sb. Vyhláška o Katalogu odpadu (zrušila původní Katalog - vyhl. 381/2001

Více

Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Obsah prezentace Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství VZ zákona o odpadech Vyloučení z působnosti Definice odpadu

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 2019,

VYHLÁŠKA. ze dne 2019, II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2019, kterou se stanoví kritéria, při jejichž splnění je znovuzískaná asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem, a kritéria, při jejichž splnění asfaltová směs

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3 AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3 Tomáš Kovařík Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Biomasa & Energetika, 24. listopadu

Více

Nakládání s VŽP z pohledu zákona o odpadech. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů

Nakládání s VŽP z pohledu zákona o odpadech. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Nakládání s VŽP z pohledu zákona o odpadech Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Přehled právních předpisů Vymezení pojmů Obsah prezentace V jakých případech je VŽP odpadem Otázka působnosti odpadové legislativy

Více

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu KRITÉRIA pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu Prosinec 2017 1 PŘEHLED SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍ Kategorie Předmět soutěže Určeno 1 Výrobek z druhotných surovin 2 Využití druhotných surovin

Více

ZÁKLADNÍ ZPRÁVA. Titulní list základní zprávy. Příloha č. 2 k vyhlášce č Sb.

ZÁKLADNÍ ZPRÁVA. Titulní list základní zprávy. Příloha č. 2 k vyhlášce č Sb. Příloha č. 2 k vyhlášce č. 2882013 Sb. ZÁKLADNÍ ZPRÁVA Titulní list základní zprávy 1. Název dokumentu 2. Název zařízení 3. Adresa zařízení 4. Příslušný úřad 5. Zpracovatel základní zprávy 5a. Obchodní

Více

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky

Právní rozbor obecně závazné vyhlášky odbor veřejné správy, dozoru a kontroly oddělení dozoru Jihlava Právní rozbor obecně závazné vyhlášky Obec: Prosíčka Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy,

Více

ZÁKON ze dne 21. dubna 2010, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Čl.

ZÁKON ze dne 21. dubna 2010, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Čl. Sbírka zákonů Předpis č. 154/2010 Sb., zdroj: SBÍRKA ZÁKONŮ ročník 2010, částka 54, ze dne 21.5.2010 Legislativní proces: sněmovní tisk 1031 Stručnou charakteristiku změn najdete v redakční anotaci předpisu

Více

Povinnosti obcí při nakládání s odpady

Povinnosti obcí při nakládání s odpady Povinnosti obcí při nakládání s odpady Setkání starostů, Ostrava 17. 2. 2009 1 Zákon o odpadech (185/2001 Sb.) Příprava nového zákona o odpadech návaznost na novou Směrnici vnitřní připomínkové řízení

Více

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje Liberec,

Více

Význam a přínosy odděleného soustřeďování BRKO v obci. Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Význam a přínosy odděleného soustřeďování BRKO v obci. Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Více

PŘEHLED ODPADŮ 2004 produkce nad 500 kg

PŘEHLED ODPADŮ 2004 produkce nad 500 kg PŘEHLED ODPADŮ 2004 produkce nad 500 kg ČLENĚNÍ PODLE KÓDU ODPADU Číslo řádku Název v kg druhu v 1 Papírové a lepenkové obaly 150101 680 0,001 2 Plastové obaly 150102 2540 0,003 03 Kompozitní obaly 3 Směsné

Více

(systémy řízení kvality výstupních produktů)

(systémy řízení kvality výstupních produktů) Šance a rizika recyklace stavebních a demoličních odpadů (systémy řízení kvality výstupních produktů) Doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů v ČR Šance nebo

Více

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje Tábor,

Více

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu KRITÉRIA pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu Prosinec 2017 1 PŘEHLED SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍ Kategorie Předmět soutěže Určeno 1 Výrobek z druhotných surovin 2 Využití druhotných surovin

Více

Město Bor. Obecně závazná vyhláška Města Bor

Město Bor. Obecně závazná vyhláška Města Bor Město Bor Obecně závazná vyhláška Města Bor č. /.., o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území Města

Více

č. 130/2019 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2019 o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem

č. 130/2019 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2019 o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem č. 130/2019 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2019 o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem

Více

Konkrétní kroky pro naplňování cílů odpadového hospodářství v kraji. Ing. Pavel Pustějovský Zastupitel Zlínského kraje

Konkrétní kroky pro naplňování cílů odpadového hospodářství v kraji. Ing. Pavel Pustějovský Zastupitel Zlínského kraje Konkrétní kroky pro naplňování cílů odpadového hospodářství v kraji Ing. Pavel Pustějovský Zastupitel Zlínského kraje Odpad je vedlejší produkt existence lidské civilizace a jeho objem vzrůstá s tím, jak

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Analytika odpadů Litomyšl, 21. 11. 2018 NOVÁ EVROPSKÁ LEGISLATIVA SCHVÁLENÝ BALÍČEK

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Bioodpady a jejich využití, legislativa a praxe 19. března 2019

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ JIHOČESKÉHO KRAJE TÁBOR

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ JIHOČESKÉHO KRAJE TÁBOR ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ JIHOČESKÉHO KRAJE 17.1.2019 TÁBOR OBSAH PREZENTACE Shrnutí povinností obcí současné a připravované Evidence odpadů a ohlašování Přeprava

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU

PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍMI ODPADY A POŽADAVKY NA JEJICH KVALITU Petra Urbanová Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Analytika odpadů V 22.11. 2018, Litomyšl OBSAH PREZENTACE

Více

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Přehled změn, které přináší ekoauditová novela zákona o odpadech (zákon č. 169/2013 Sb.) a jejich dopad na povinnosti vyplývající z odpadové legislativy Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Důvody přijetí vychází

Více

Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů

Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů Kuchyňské odpady z aspektu legislativních předpisů 16.2.2010 Bc. Jan Tomek Pozice kuchyňského odpadu BRO BRKO KUCHYŇSKÉ BIOODPADY VŽP Kuchyňské odpady Legislativa Evropské Unie Směrnice Rady (ES) č. 98/2008

Více

Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady

Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady Zkušenosti ČIŽP s dozorem nad nakládáním se stavebními odpady (+ příklady z praxe) 10.6.2008, Praha Ing. Petr Havelka vedoucí odboru odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství Obsah prezentace Představení

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne o odpadech ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Účel a předmět úpravy

N á v r h ZÁKON. ze dne o odpadech ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Účel a předmět úpravy N á v r h III. ZÁKON ze dne 2020 o odpadech Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1 Účel a předmět úpravy (1) Účelem tohoto zákona je zajistit vysokou úroveň

Více

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 Obec Chlístov Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu

KRITÉRIA. pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu KRITÉRIA pro 2. ročník soutěže Ministerstva průmyslu a obchodu Prosinec 2017 1 PŘEHLED SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍ Kategorie Předmět soutěže Určeno 1 Výrobek z druhotných surovin 2 Využití druhotných surovin

Více

ROLE STAVEBNÍHO ODPADU VINTEGROVANÉM SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

ROLE STAVEBNÍHO ODPADU VINTEGROVANÉM SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S ODPADY ROLE STAVEBNÍHO ODPADU VINTEGROVANÉM SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, ek, CSc., Ing. František Piliar ECO Management, s.r.o. konference Znovupoužitie materiálov na stavebné účely Hotel

Více

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření

b) obsah návrhu na prodloužení platnosti pověření Strana 1832 Sbírka zákonů č. 94 / 2016 Částka 38 94 VYHLÁŠKA ze dne 23. března 2016 o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle

Více

M Ě S T O ČESKÁ SKALICE ZASTUPITELSTVO MĚSTA

M Ě S T O ČESKÁ SKALICE ZASTUPITELSTVO MĚSTA M Ě S T O ČESKÁ SKALICE ZASTUPITELSTVO MĚSTA OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 6/2011 O STANOVENÍ SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ NA ÚZEMÍ MĚSTA ČESKÁ

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Vojtěch Pilnáček Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Regionální setkání starostů Regionservis Dětenice, 14. května 2015 Odpady v ČR probuzeny

Více

KONFERENCE PVO Bc. Jana Turková ŠKODA AUTO a.s

KONFERENCE PVO Bc. Jana Turková ŠKODA AUTO a.s KONFERENCE PVO 2016 Bc. Jana Turková ŠKODA AUTO a.s. 24. 25.10.2016 Řízení odpadového hospodářství ve ŠKODA AUTO a.s. Environmentální řízení a udržitelný rozvoj strategie ŠKODA GreenFuture Inspirace a

Více

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO KOM

Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO KOM Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech Systém EKO KOM Označování přípravků na ochranu rostlin a požadavky na nakládání s obaly od použitých přípravků na ochranu rostlin 14. listopadu 2013, Praha Lukáš Beránek

Více

KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY

KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY KONCEPCE NAKLÁDÁNÍ S ODPADY Z VÝSTAVBY Koncepce odpadového hospodářství stavby je zpracována na základě platné legislativy v odpadovém hospodářství a jejím cílem je stanovit základní principy nakládání

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Most, 3. června 2015 Odpady v ČR probuzeny Zákon o odpadech Poslední novelizace Zákon

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornaelhdg8i) DŮVODOVÁ ZPRÁVA

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornaelhdg8i) DŮVODOVÁ ZPRÁVA III. DŮVODOVÁ ZPRÁVA OBECNÁ ČÁST A Zhodnocení platného právního stavu, včetně zhodnocení současného stavu Současné znění vyhlášky č. 294/2005 Sb. v 4 stanoví, že odběr vzorků provádí kvalifikovaná osoba,

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 1/2015, O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 1/2015, O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM MĚSTO OTROKOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 1/2015, O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM Zastupitelstvo města Otrokovice rozhodlo dne 16. dubna 2015 usnesením č. ZMO/45/04/15

Více

Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě

Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě Kristýna Husáková Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí VOD-KA 2017 24. května 2017 Legislativa EU a ČR Směrnice Rady 86/278/ES

Více

Využití biologicky rozložitelných odpadů

Využití biologicky rozložitelných odpadů Využití biologicky rozložitelných odpadů Ing. Dagmar Sirotková, Ing. Dagmar Vološinová Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, v. v. i. Definice Odpad movitá věc, které se člověk zbavuje nebo má

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové, 22. dubna 2015 Odpady v ČR probuzeny Zákon

Více

ČSN Požadavky na použití R-materiálu do asfaltových směsí

ČSN Požadavky na použití R-materiálu do asfaltových směsí ČSN 73 6141 Požadavky na použití R-materiálu do asfaltových směsí Petr Hýzl Vysoké učení technické v Brně ČSN 73 6141 Nová norma, platnost 2019. Souvisí a z hlediska národních požadavků upřesňuje a doplňuje

Více

Kvalita kompostu. certifikace kompostáren. Zemědělská a ekologická regionální agentura

Kvalita kompostu. certifikace kompostáren. Zemědělská a ekologická regionální agentura Kvalita kompostu certifikace kompostáren Zemědělská a ekologická regionální agentura www.zeraagency.eu Externí zdroje živin a organické hmoty odpady ODPAD ODPAD je každá movitá věc, které se osoba zbavuje

Více

11.12.2012 Úřední věstník Evropské unie L 337/31

11.12.2012 Úřední věstník Evropské unie L 337/31 11.12.2012 Úřední věstník Evropské unie L 337/31 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1179/2012 ze dne 10. prosince 2012, kterým se stanoví kritéria vymezující, kdy skleněné střepy přestávají být odpadem ve smyslu

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Plán odpadového hospodářství obce

Plán odpadového hospodářství obce Plán odpadového hospodářství obce Zpracoval(a): Zpracoval: Ing. Jana Helllemannová Datum: 3. 5. 2016 Základní informace Produkce nad 10 t nebezpečných odpadů Produkce nad 1000 t odpadu kategorie ostatní

Více

Dodatečné informace č. 2 k zadávacím podmínkám k výběrovému řízení s názvem Rekonstrukce knihovny v Třinci

Dodatečné informace č. 2 k zadávacím podmínkám k výběrovému řízení s názvem Rekonstrukce knihovny v Třinci Dodatečné informace č. 2 k zadávacím podmínkám k výběrovému řízení s názvem Rekonstrukce knihovny v Třinci Vážená paní / Vážený pane, na základě zmocnění zadavatele Třinec, sídlem Jablunkovská 160, 739

Více

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní výklad k zákonnému zmocnění odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra K obecně závazné vyhlášce, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování

Více

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně

Více

Odůvodnění I. OBECNÁ ČÁST

Odůvodnění I. OBECNÁ ČÁST Odůvodnění I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů Primárním cílem předloženého návrhu vyhlášky je provedení zákona, jímž je realizována adaptace

Více

Vedlejší produkt jako nástroj předcházení odpadů při výrobě konferenčního nábytku. Ing. Lukáš Vejtruba, ENVIROCONT s.r.o.

Vedlejší produkt jako nástroj předcházení odpadů při výrobě konferenčního nábytku. Ing. Lukáš Vejtruba, ENVIROCONT s.r.o. Vedlejší produkt jako nástroj předcházení odpadů při výrobě konferenčního nábytku Ing. Lukáš Vejtruba, ENVIROCONT s.r.o. 1 I. Představení společnosti KOVOBEL a.s. Obchodně výrobní společnost KOVOBEL a.s.

Více

Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev

Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev zpět Obecně závazná vyhláška Obce Korouhev č. 2/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem v Obci Korouhev Zastupitelstvo

Více

Česká a evropská odpadová legislativa. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Česká a evropská odpadová legislativa. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Česká a evropská odpadová legislativa Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Ohlášení zařízení na použití upravených kalů na ZPF Nová vyhláška č. 437/2016 Sb., která od 1. ledna 2017 zcela nahradila dosavadní vyhlášku

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

Možnosti snižování KO. a jejich monitorování

Možnosti snižování KO. a jejich monitorování Možnosti snižování KO a jejich monitorování Produkce a skladba domovních/komunálních odpadů Měrná produkce 178 kg/obyvatel/ rok 1994 Nárůst produkce za 15 let o 38 % hm. (cca 2,5 % ročně) Měrná produkce

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2016. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2016. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecně závazná vyhláška č. 1/2016 Zastupitelstvo města Nové Město nad Metují se na svém zasedání dne 25. února 2016 usneslo vydat na základě 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce a jejích částech.

o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce a jejích částech. Obecně závazná vyhláška č. 1/2001 Obce Horní Krupá o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce a jejích částech. Zastupitelstvo obce Horní Krupá vydává dne 7. 12. 2001 v souladu

Více

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Mgr. Pavel Drahovzal starosta obce Velký Osek Výkonný ředitel Kanceláře Svazu měst a obcí České republiky Legisla(va odpadového hospodářství - východiskem

Více

Věcný záměr zákona o odpadech III.

Věcný záměr zákona o odpadech III. Věcný záměr zákona o odpadech III. Obsah (A) Přehled právních předpisů vztahujících se k věcnému záměru...4 (B) Zhodnocení stávající právní úpravy...7 (C) Návrh věcného řešení...8 1. Předmět úpravy...8

Více

Čl. 1. Úvodní ustanovení. Čl. 2. Základní pojmy

Čl. 1. Úvodní ustanovení. Čl. 2. Základní pojmy Obec TROUBELICE 783 83 Troubelice 352 tel./fax: +420 585 032 108 e mail: starosta@troubelice.cz www.troubelice.cz Obecně závazná vyhláška č: 2 Rok vydání: 2001 Datum účinnosti: 1. ledna 2002 Typ: platná

Více

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období 2016-2026 Zpracoval(a): Zpracoval: Mgr. Daniel Havlík Datum: 19. 4. 2016 Základní informace souhlasné stanovisko SEA vydáno MŽP dne 22. prosince

Více

VÝZVY V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM V ČESKÉ REPUBLICE

VÝZVY V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM V ČESKÉ REPUBLICE VÝZVY V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM V ČESKÉ REPUBLICE Vojtěch Pilnáček Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Odpadové hospodářství obcí ČR 31. 5. 2018, Praha NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍMI

Více

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Mgr. Pavel Drahovzal předseda Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky Ing. Bc. Barbora Fűrstová Oddělení legislativně-právní

Více

Věcný záměr zákona o odpadech

Věcný záměr zákona o odpadech III. Věcný záměr zákona o odpadech Obsah: (A) Přehled právních předpisů vztahujících se k věcnému záměru 1. Zákony 2. Prováděcí právní předpisy (B) Zhodnocení stávající právní úpravy (C) Návrh věcného

Více

Odpadové hospodářství, kovové odpady - spojená problematika ČR Jaromír Manhart odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí

Odpadové hospodářství, kovové odpady - spojená problematika ČR Jaromír Manhart odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Odpadové hospodářství, kovové odpady - spojená problematika ČR Jaromír Manhart odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Praha, MPO, seminář SPDS 28. dubna 2015 Plán odpadového hospodářství 2015-2024

Více

Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004,

Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004, Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č. 3/2004, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města, včetně systému

Více

Obecně závazná vyhláška č. 13 Obce Havlíčkova Borová

Obecně závazná vyhláška č. 13 Obce Havlíčkova Borová Obecně závazná vyhláška č. 13 Obce Havlíčkova Borová o nakládání s komunálním a stavebním odpadem na území obce a jejich místních částí Zastupitelstvo obce Havlíčkova Borová vydává dne 13.12.2001 v souladu

Více

AKTUALIZACE 02/2014 E.2. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje KOTEROVSKÁ 162, 326 00 PLZEŇ

AKTUALIZACE 02/2014 E.2. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje KOTEROVSKÁ 162, 326 00 PLZEŇ AKTUALIZACE 02/2014 Objednatel: Správa a údržba silnic Plzeňského kraje KOTEROVSKÁ 162, 326 00 PLZEŇ Zhotovitel: Valbek, spol. s r.o., středisko Plzeň Parková 1205/11 326 00 Plzeň Vypracoval Ing. T. Petráň

Více

Obecně závazná vyhláška obce Kamýk č.1/2006 ze dne 28. 12. 2006 o nakládání s komunálními odpady a systém nakládání se stavebními odpady

Obecně závazná vyhláška obce Kamýk č.1/2006 ze dne 28. 12. 2006 o nakládání s komunálními odpady a systém nakládání se stavebními odpady Obecně závazná vyhláška obce Kamýk č.1/2006 ze dne 28. 12. 2006 o nakládání s komunálními odpady a systém nakládání se stavebními odpady Zastupitelstvo obce Kamýk na svém zasedání dne 28. 12. 2006, se

Více

Nakládání s odpady - jak likvidovat odpad ze školních jídelen

Nakládání s odpady - jak likvidovat odpad ze školních jídelen Pozn.: text je bez vysvětlujícího komentáře neúplný Nakládání s odpady - jak likvidovat odpad ze školních jídelen Ing. Lucie Janotová, Ph.D. na přípravě se podílela Ing. Jana Königová, technický poradce

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016-2025 1 Účel POH Středočeského kraje Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje (POH SK) je zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001

Více

Metodický návod pro řízení vzniku stavebních a demoličních odpadů a nakládání s nimi

Metodický návod pro řízení vzniku stavebních a demoličních odpadů a nakládání s nimi Metodický návod pro řízení vzniku stavebních a demoličních odpadů a nakládání s nimi Seminář Nakládání se stavebními a demoličními odpady EKOMONITOR Praha, 10. června 2008 Jana Střihavková odbor odpadů,

Více

Věcný záměr zákona o odpadech III.

Věcný záměr zákona o odpadech III. Věcný záměr zákona o odpadech III. Obsah (A) Přehled právních předpisů vztahujících se k věcnému záměru... 4 (B) Zhodnocení stávající právní úpravy... 7 (C) Návrh věcného řešení... 8 1. Předmět úpravy...

Více

Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 6 / 2001

Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 6 / 2001 1 Obecně závazná vyhláška obce Vřeskovice č. 6 / 2001 o nakládání s komunálním odpadem a stavebním odpadem na území obce VŘESKOVICE a o stanovení způsobu sběru, třídění, využívání a zneškodňování odpadů

Více

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 O b e c H r á d e k Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecní zastupitelstvo obce Hrádek schválilo na svém zasedání dne 11. prosince 2001 podle

Více

Aktuální novelizace zákona o odpadech. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Aktuální novelizace zákona o odpadech. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Aktuální novelizace zákona o odpadech Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Důvody přípravy novely Výtky Evropské komise k transpozici rámcové směrnice o odpadech. (vyloučení z působnosti, definice, hierarchie, plány

Více

Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů

Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Obsah prezentace Přehled právních předpisů v oblasti nakládání s BRKO Novela zákona o odpadech

Více

Obecně závazná vyhláška č.2/2001

Obecně závazná vyhláška č.2/2001 Obecně závazná vyhláška č.2/2001 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálního odpadu, včetně systému nakládání se stavebním odpadem na území obce Dobrá. Zastupitelstvo obce

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne ,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne , OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne 14. 9. 2004, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje Zastupitelstvo Jihočeského kraje se usneslo dne

Více

NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí VOD-KA 2019 21. května 2019, MŽP, Praha EVROPSKÝ KONTEXT NOVÉ LEGISLATIVY

Více