1959 mládežníci společně se žáky místní školy se sešli, aby sázeli na volná místa v katastru i parku kanadské topoly a mléčné javory.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1959 mládežníci společně se žáky místní školy se sešli, aby sázeli na volná místa v katastru i parku kanadské topoly a mléčné javory."

Transkript

1 ZÁMECKÝ PARK. Nedílnou součástí zámku v Polních Voděradech je i park v němž se zmíněný objekt dnes jako by schovával. Jeho historie je také letitá, stejně jako zámku. V r.1642 se tu stal majitelem tehdejší tvrze v obci hejtman kouřimského kraje Jan Burian Slavíkovec ze Slavíkova, a ten nechal vzniknout jednopatrovému baroknímu zámku. A právě současně s touto stavbou byl tehdá založen i tento park. O zámku i panství existuje dost historických faktů horší je to však s informacemi o parku. A tak díky kronice Polních Voděrad se dovídáme : že kdysi byl park tento budován velmi nákladně jako nejokázalejší ozdoba zámku. Byl významnou reprezentací tehdejšího majitele panství a proto se při zakládání parku nešetřilo. Bylo přikoupeno pole od pana Pokorného, hostinského a řezníka, kde stával hostinský kuželník a k založení rozšířeného parku byl povolán pan Tomaier z Prahy, známý to zahradní architekt. Park byl řešen anglickým stylem krajinného přírodního parku. Pouze před zámkem se udržovaly květinové záhony a dřeviny jež se stříhaly a řezaly do tvarů.byly zde různé cizokrajné dřeviny, jako moruše, tis a jiné. Travnaté zákoutí, šeříková loubí se svěží barvou zeleně, skrývala lavičky vybízející k odpočinku. Uprostřed stál srub ze dřeva a tenisové hřiště. Vodní hladina rybníka na straně jižní oddělovala park od zelinářské zahrady. Zde bývalo plno rybízu, malin a jiných pro místní mládež vzácných plodin, které lákaly pány kluky k častým výpravám nad nimiž šedivý zahradník Kupka často zahořekoval. Tato zahrada a park jako jediná v naší obci měla svého odborného zahradníka. Vídali jsme ho s podzimem přikrývat krsy broskví při jižní straně zdi. (Václav Kupka zemřel ) Přes potok vedl kamenný mostek s drobnými soškami svatých. Klidně a majestátně dnes stojí vysoké a rozložité stromy velikáni s nimiž kolikrát bouře často až do kořenů zachvěla. Co by asi nám vyprávěly o době, kdy se pod nimi procházeli břichatí pánové a krásné paní ze zámku, ptá se na závěr zápisu r.1958 pisatel kroniky. Zmínka o parku se vlastně váže k události v obci, jež coby majitel sázením stromků chce zámecký park udržovat mládežníci společně se žáky místní školy se sešli, aby sázeli na volná místa v katastru i parku kanadské topoly a mléčné javory.

2 Zámecký park je obklopen kamennou zdí, tedy ještě někde, a lze ho navštívit jednou ze tří bran. Na foto z r zachovalá kamenná zeď při cestě od křižovatky Na vápence směrem na náves. Severní část kamenné zdi už existuje jen od vstupní brány do parku k zmíněné křižovatce, kde se dříve říkalo Na vápence. Na fotografii jsou vidět kmeny stromů, jež zde r.2008 nechala těžit majetnická firma ElitProfit a dřevo prodávala, třeba na otop.

3 Na fotografii z r.1996 hlavní severní brána s přístupovou cestou k zámku od silnice vedoucí z Libodřic do Lošan. Na pilířích brány jsou patrny kamené koule, zmizely v říjnu Detailně severní brána z r.2000, ještě s okrasnými kovanými vraty ty pobertové zřejmě odvezli do šrotu.

4 Jižní brána od pivovaru a zahradnictví, foceno roku Na fotografii z r.1996 východní brána parku do velkostatku.

5 V severozápadním rohu parku, u rozcestí Lošany,Libodřice a Mančice, bývalo romantické místo stvořené pro kulturu duše zde se odehrávalo ne jedno divadelní představení místních ochotníků a žáků školy. Dnes je tu zavážka jež má víceméně na svědomí také firma ElitProfit. Foceno roku Herečtí představitelé místních ochotníků v představení Jan Hus v čele s řídícím učitelem Jaroslavem Procházkou, focených právě zde v parku.

6 O něco níže nalézáme torzo bývalého tenisového kurtu, kde se později, po druhé svět.válce, hrával závodně volejbal. Ještě v 90.let.20.stol. bylo hřiště provozuschopné a také ho obec využívala při oslavě Dne dětí. Foto Fotografie ze dne v parku proběhlo slavnostní předávání dekretů půdy novým majitelům v obci.

7 Foto 1999 součástí parku bylo dříve hospodářské stavení, později obytný dům č.90 a po požáru zřícenina. V r.2007 ji majitel parku a zámku, firma ElitProfit, rozebral a tím ji sprovodil ze světa - včetně sklepení nacházejícího se z druhé strany stavení. Na fotografii z roku 1996 zimní scenérie z parku s pohledem na kostel.

8 Ve 2. polovině roku 2014 majitel zámku, firma ElitProfit, zahájila radikální opravu zámku, a tím i zámeckého parku : Kolem parku došlo k obnově, opravě a navýšení původních kamenných zdí. Zde někde opodál severní brány stával dřevěný altán, proslavený baronkou von Eisenstein, která tu místním sdělovala: To vše patří nám. Foto A právě díky stavebnímu ruchu v prostoru zámeckého parku byla obnažena časem některá už téměř ztracená artefakta z minulosti. Tato mnou již zmiňovaná kamenná kašna (zde znovu sestavená v jeden celek) stávala nedaleko průčelí zámku, kde se proháněly exotické ryby. Foto 2014.

9 Zde snad jsou patrny základy bývalého dřevěného srubu, jež stával poblíž tenisového kurtu, který tu sloužil Eisensteinům. Foto Upravený prostor a vchod do bývalého sklepa tehdejšího zámeckého pivovaru, jež byl (na rozdíl od ostatních, dosud zde se nacházejících) novým majitelem zámku zachován. Ostatní totiž pohltily terénní úpravy okolí. Fotografie z roku 2015.

10 Zde, v jižní části parku, zaniká i vjezd k průčelí zámku a je tu nově stavěné kamenná ohrada, oddělující tak zámecký park od parcely patřící k domu č.p.2. Foto Zrovna tak i branka pro pěší, nalézající se nedaleko od dřívější Panské hospody, byla pohlcena novou úpravou obvodových zdí. Foto 2011.

11 Naopak nová brána, za níž se skrývá navážkou vzniklé prostranství, se nalézá u křižovatky Na vápence. Fotografie z roku I východní vjezd, z parku na bývalý statek, vzal za své, aby byl nahrazen podobným vjezdem. Foto z roku 2015.

12 A tak jediný vjezd do parku, tedy ten severní, byl ne jen zachován, ale i zrekonstruován. Na kovaných vratech je patrný monogram jména majitele našeho zámku A a C. (Alexander Nikolajevič Sbojev /Sboev/ - narozený v Rusku) Fotografie z roku Citlivější úpravy se dočkal i samotný park, kde bylo pokud možno zachováno stávající stromoví, doplněné cestičkami s lavičky. Pohled od nové brány U vápenky na fotografii z roku 2015.

13 Naopak v jižní části parku vzniká poblíž Kozderáku kameny vyložená nádrž. Foto Tak takto poeticky působí podzimní scenérie v zámeckém parku, který si zachoval krajinně přírodní podobu jakoby z dob dávno minulých. Pohled od severní brány k zámku z r.2015.

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1)

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) V blízkosti brány do zámeckého parku, nedaleko od bývalého pivovaru, se nalézá dům č.2 komplex bývalého zahradnictví. Fotografie z roku 1996. Dům č.2, stejně tak

Více

VODĚRADSKÝ POTOK. Schema kde jsou číslicemi označena místa odkud byly pořízeny dané fotografie.

VODĚRADSKÝ POTOK. Schema kde jsou číslicemi označena místa odkud byly pořízeny dané fotografie. VODĚRADSKÝ POTOK Voděradský potok, na rozdíl od Blinky, přímo protéká obcí a vždy jí dával nejen vodu, ale i obživu. Vždyť staroslovanské slovo Voděrad znamená - nevolník, který u vodě robil. Kolik zde

Více

Ještě funkční, ale už téměř nevyužívaná studna v blízkosti domu č.p.69, poblíž potoka pochází z roku 1936. Foto 2007.

Ještě funkční, ale už téměř nevyužívaná studna v blízkosti domu č.p.69, poblíž potoka pochází z roku 1936. Foto 2007. OBECNÍ STUDNY. Když se naši předkové usazovali v tomto kraji, určitě zohledňovali vše co jim tenkráte mohlo přinést dobré životní podmínky. Zřejmě je zaujali hned i dva výrazné prameny (Blinka a Voděradský

Více

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB PROKONZULTA, a.s. Křenová 26, 602 00 Brno tel. +420 543 255 515, info@prokonzulta.cz PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB Areál zámku - zámeckého hotelu v Mostově na Chebsku, v klidné přírodní lokalitě při

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

Bývalý hostinec s tanečním sálem a jevištěm svoji dlouholetou historii

Bývalý hostinec s tanečním sálem a jevištěm svoji dlouholetou historii Č.P. 15 - bývalá hospoda. Bývalý hostinec s tanečním sálem a jevištěm svoji dlouholetou historii ukončil roku 1993. Fotografie z r.1996. Dnešní pamětníci ještě stále pamatují na tři zde existující hostinské

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Střípky krajinného rázu zámek a park Vrchotovy Janovice

Střípky krajinného rázu zámek a park Vrchotovy Janovice Střípky krajinného rázu zámek a park Vrchotovy Janovice Text a foto Dana Prokopová a Barbora Modrá Historie zámku Vrchotovy Janovice Na jihozápadě od Benešova se nachází Vrchotovy Janovice. Vesnice má

Více

Procházka dávnými časy

Procházka dávnými časy Procházka dávnými časy Starý Jeneček Jeneček na polohopisném plánu z roku 1919 Když bylo kolem roku 1770 zavedeno stálé číslování domů, měl Jeneček, tehdy zvaný Malý Jenč, celkem asi 11 čísel popisných.

Více

F roh zámku, E komplex býv.zahradnictví č.p.2, G býv. č.p.90, odstraněn r.2007

F roh zámku, E komplex býv.zahradnictví č.p.2, G býv. č.p.90, odstraněn r.2007 PIVOVAR Že u nás ve vsi bývaly hostince, to asi kde kdo ví, ale že tu stál také pivovar, to už ne každý slyšel. A přitom dosud zde se připomínají, prostřednictvím č.p.56 a č.p.57 s jeho dvorkem a sklepem

Více

6. část - práce ve městě

6. část - práce ve městě Přílohy kroniky 2017 6. část - práce ve městě Krásné Údolí Přílohu vytvořil : Martin Frank ( prosinec 2017 ) 6. část - Strana 1 / celkem stran 26 Rekonstrukce rybníka u hlavní silnice (12/16 3/17) Přílohu

Více

Kronika obce Nová Ves Příloha

Kronika obce Nová Ves Příloha Indikační skica Stabilního katastru obce z roku 1842, kterou pro potřeby finančního úřadu v Brandýse nad Labem v tehdejším Kouřimském kraji zhotovili adjunkt Franz Lizius a geometr Anton Matchinger. Indikační

Více

Udržitelnost projektu CZ.14.07/2.1.00/13.0007 Historická zeleň regionu střední Čechy. záznam: Ing. Miroslav Ezechel

Udržitelnost projektu CZ.14.07/2.1.00/13.0007 Historická zeleň regionu střední Čechy. záznam: Ing. Miroslav Ezechel Udržitelnost projektu CZ.14.07/2.1.00/13.0007 Historická zeleň regionu střední Čechy Exkurze Vinoř, Satalice, Dolní Počernice 29.3. 2014 zaměření: zámecké parky, obory, historická krajina, voda v krajině

Více

Zde někde v třešňovici, asi 1 km od obce, byl v roce 1921 postaven Památník padlých ve světové válce

Zde někde v třešňovici, asi 1 km od obce, byl v roce 1921 postaven Památník padlých ve světové válce KAMÝK Historická mapa okolí Polních Voděrad z roku 1836 až 1852 prozrazuje na první pohled úzké sepětí dnes nazývaného kopce Kamýk (místní podnes říkají více Kamhajk ) s naší obcí. Povšiměme si i tehdejších

Více

Autorky: Karina Girčáková, Kateřina Macková, Magdaléna Rožková, žákyně VIII.A ZŠ Zámecká Litomyšl s použitím sbírky pohlednic pana Petra Jandíka.

Autorky: Karina Girčáková, Kateřina Macková, Magdaléna Rožková, žákyně VIII.A ZŠ Zámecká Litomyšl s použitím sbírky pohlednic pana Petra Jandíka. Autorky: Karina Girčáková, Kateřina Macková, Magdaléna Rožková, žákyně VIII.A ZŠ Zámecká Litomyšl s použitím sbírky pohlednic pana Petra Jandíka. podzim 2012 Než začneme Valy, nebo také vale, je slovo,

Více

NÁVRH OBNOVY ZELENĚ V LOKALITĚ KOCHÁNOV

NÁVRH OBNOVY ZELENĚ V LOKALITĚ KOCHÁNOV NÁVRH OBNOVY ZELENĚ V LOKALITĚ KOCHÁNOV 23 OBSAH: NÁVRH OBNOVY ZELENĚ V LOKALITĚ... 23 KOCHÁNOV... 23 3.1 ÚVOD... 25 3.2 ANALÝZA ŘEŠENÉ OBLASTI... 26 3.3 NÁVRH... 28 3.3.1 Návrh obnovy zeleně... 28 24

Více

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let.

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let. PAMÁTNÉ STROMY VALAŠSKOMEZIŘÍČSKA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ Lípa ve Valašském Meziříčí Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří

Více

11523/ Městské domy. Karta ohrožené památky. Louny Louny Ústecký. městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp.

11523/ Městské domy. Karta ohrožené památky. Louny Louny Ústecký. městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp. Karta ohrožené památky katastrální území Kraj Ústecký číslo k.ú. 687391 městský dům, z toho jen: pozemek st. p. č. 192 a sklepy domu čp. 72 Umístění památky Hilbertova číslo popisné 72 orient. Schválení

Více

LÁZNĚ A UBYTOVÁNÍ U HASTRMANA

LÁZNĚ A UBYTOVÁNÍ U HASTRMANA LÁZNĚ A UBYTOVÁNÍ U HASTRMANA představení společnosti Jsme silnou, dynamickou společností a spolehlivým partnerem na trhu gastronomie. Svým zákazníkům i obchodním partnerům nabízíme široké portfolio produktů,

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

U bran přírodní rezervace

U bran přírodní rezervace U bran přírodní rezervace Projekt situovaný v malebné části Prahy 6, poblíž přírodní rezervace Divoká Šárka nabízí reprezentativní byty v kompletně zrekonstruované barokní budově, a další bytové jednotky

Více

za krásami brněnských lesů

za krásami brněnských lesů za krásami brněnských lesů Obsah Úvod 1 Naučné stezky 2 Naučná stezka lesnická - lesní správa Deblín 4 Naučná stezka lesnická - lesní správa Brno 6 Naučná stezka lesnická - lesní správa Lipůvka 8 Naučná

Více

Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky

Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky A. Přechody pro chodce Pitkovice dopravní situace - FÁZE 1 Komentáře a vysvětlivky Označení: PR 01 Popis situace: Chybějící přechod na severní straně mostku přes potok v ulici V Pitkovičkách pro bezpečné

Více

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici. Husovo náměstí

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici. Husovo náměstí HOSTIVICKÝ ULIČNÍK Historický vývoj ulic a domů v Hostivici Husovo náměstí Hostivice, březen 2009 Husovo náměstí 2 UPOZORNĚNÍ Tento dokument je součástí díla Hostivický uličník, které obsahuje úvodní souhrnné

Více

SOCHY A KAMENNÝ KŘÍŽ.

SOCHY A KAMENNÝ KŘÍŽ. SOCHY A KAMENNÝ KŘÍŽ. Polní Voděrady se poprvé připomínají v r.1088, kdy zde měla majetek vyšehradská kapitula (listina, která to však dokládá je padělkem z 12.století). V roce 1359 byla ves majetkem Sázavského

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ R - - běžná hradební zeď radnice MPR - KP 22622/3-2278 Obnova obv.pláště radnice 1995 R Rest. soklu radnice 2000 Rest. ochozu věže radnice 2000 1 - radnice Masarykovo nám. 2262 A/11 2278 MT Obnova radnice

Více

Ing. Pavel Kadlas Navrhování a tvorba zahrad

Ing. Pavel Kadlas Navrhování a tvorba zahrad Ing. Pavel Kadlas Navrhování a tvorba zahrad Vzdělání a zkušenosti Inženýr v oboru Zahradní tvorba na ČZU v Praze, 2008. Bakalář v oboru zahradnictví na ČZU v Praze, 2005. Maturita v oboru okrasné zahradnictví

Více

Památný strom. projekt Náš region

Památný strom. projekt Náš region Památný strom projekt Náš region Představuji se vám Jmenuji se JAVOR KLEN Narodil jsem se před 190 lety. Adresa: východní okraj města poblíž cesty ke klášteru, ulice Antonína Dvořáka 773, Králíky Výška:

Více

Hraničním hřebenem Borůvkové hory přes Bílou Vodu, Rychlebské hory

Hraničním hřebenem Borůvkové hory přes Bílou Vodu, Rychlebské hory Hraničním hřebenem Borůvkové hory přes Bílou Vodu, Rychlebské hory 22.4.2010 Josef Franc Obec Bílá Voda, založená ve 13. století leží v nejsevernějším výběžku Rychlebských hor, při státní hranici s Polskem.

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

05. Park u kina Petra Bezruče

05. Park u kina Petra Bezruče 05. Park u kina Petra Bezruče Přestavba Frýdku-Místku probíhala od roku 1963. Prvními obytnými soubory byla sídliště Riviera I a II a Bezručovo. Nárůst počtu obyvatel v této lokalitě vyžadoval i nové objekty

Více

22.10.2013 Strakonice

22.10.2013 Strakonice 22.10.2013 Strakonice 2 zásadní období vývoje krajiny nezáměrná X záměrná tvorba krajiny Počátky Kultivace lesů, oddělení země od vody, efektivita Neolitická revoluce, hradiště 11. století Přemyslovci

Více

Alej do Velké Kraše Průvodní zpráva a návrh řešení

Alej do Velké Kraše Průvodní zpráva a návrh řešení Alej do Velké Kraše Alej do Velké Kraše Průvodní zpráva a návrh řešení Cesta mezi městem Vidnava a obcí Velká Kraš, která vede podél říčky Vidnávky je oblíbeným místem procházek občanů a z důvodů minimálního

Více

Informační listy k prodeji závodu dlužníka Zámek Mostov, s.r.o.

Informační listy k prodeji závodu dlužníka Zámek Mostov, s.r.o. LICITA s.r.o., Keřová 7, 30100 Plzeň tel: 777707310, 777618187 LICITA Informační listy k prodeji závodu dlužníka Zámek Mostov, s.r.o. Z pověření Mgr. Ing. Hany Müllerové, insolvenčního správce v insolvenční

Více

Identifikační údaje: Katastrální území: Pozemky parc. č.: 3350/11 Celková současná výměra: 0,68 ha. Zámecká, Na Štěpnici

Identifikační údaje: Katastrální území: Pozemky parc. č.: 3350/11 Celková současná výměra: 0,68 ha. Zámecká, Na Štěpnici 16. Štěpnice Zámek ve Frýdku byl kdysi zeměpanským hradem, který založila těšínská knížata v polovině 14. století k ochraně zemské hranice s Moravou a obchodní cesty z Moravy vedoucí tehdy ve směru Příbor

Více

ÚPRAVA ŠKOLNÍHO DVORA A SPORTOVIŠŤ 1.ZŠ Klášterec nad Ohří. k.ú. Miřetice u Klášterce nad Ohří p.č. 1730/36, 1730/153, 1730/154

ÚPRAVA ŠKOLNÍHO DVORA A SPORTOVIŠŤ 1.ZŠ Klášterec nad Ohří. k.ú. Miřetice u Klášterce nad Ohří p.č. 1730/36, 1730/153, 1730/154 ÚPRAVA ŠKOLNÍHO DVORA A SPORTOVIŠŤ 1.ZŠ Klášterec nad Ohří p.č. 1730/36, 1730/153, 1730/154 PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA NÁVRH STAVBY 1.ZŠ Krátká 676 Klášterec nad Ohří 431 51 A0 TECHNICKÁ ZPRÁVA Strana

Více

Veřejná zeleň ve městě Liberci

Veřejná zeleň ve městě Liberci Veřejná zeleň ve městě Liberci Město Liberec má, na rozdíl od jiných měst podobné velikosti, atypickou strukturu systému zeleně. Tato skutečnost je dána zejména urbanistickým členěním zástavby, kdy v jiných

Více

Lomnice nad Popelkou 21

Lomnice nad Popelkou 21 Lomnice nad Popelkou 21 Název objektu Šlechtova svobodárna čp. 1032 Adresa Letná čp. 1032 Lomnice nad Popelkou K. ú./ parcela č. Architekt Stavitel Lomnice nad Popelkou/st. p. č. 1251 Čeněk Musil František

Více

Datlík č. 5. Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u

Datlík č. 5. Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u 2009 Datlík č. 5 Informační občasník pro členy a příznivce N.O.S.u 5.12.2009 Akce pro následující týdny: Pro širokou veřejnost: Aktuálně nic Pro členy a příznivce: SO 16.1.2010 od 17:30, Coffee shop restaurant,

Více

Dub u Kvítkovického rybníka

Dub u Kvítkovického rybníka LIST 1 Dub u Kvítkovického rybníka Strom roste na S okraji vzdušné strany hráze Kvítkovického rybníka, 1100 m SSV od středu obce Kvítkovice Kvítkovice u Lipí Kvítkovice Mapa 32-22-06 480 cm 32 m 250 let

Více

Sochy, pomníky a pamětní desky

Sochy, pomníky a pamětní desky Hostivické památky Sochy, pomníky a pamětní desky Před vchodem do kostela stojí kříž na kamenném podstavci z roku 1838. Barokní sochy svatého Jana Nepomuckého a Františka z Assisi, které toto zákoutí doplňují,

Více

Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši

Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši Proměna Mikulášského vrchu ve fotografii text a foto: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši 1 Revitalizace znamená znovuoživení. O jedno takové se nyní pokouší ašská radnice tím, že revitalizuje

Více

JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR

JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR Víkendová chata, Horní Zálezly 10, okres Ústí nad Labem Projekt: Stavitel: ing.

Více

VZDĚLÁVACÍ KURZ PRO ZAHRADNÍKY PŘÍRODNÍ ZAHRADY A PARKY PROSTOR PRO ZAHRADNÍ TERAPII

VZDĚLÁVACÍ KURZ PRO ZAHRADNÍKY PŘÍRODNÍ ZAHRADY A PARKY PROSTOR PRO ZAHRADNÍ TERAPII Zdenka Pokorná Husova 296 Kuřim Bydlím v rodinném domku v Kuřimi kde máme dvůr,který jsme nedávno zrekonstruovali. Přes silnici se nachází zahrada kterou využívám především k pěstování zeleniny. Zahrada

Více

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč NEODKLADNÉ ZÁCHRANY OHROŽENÝCH OBJEKTŮ KRITICKY OHROŽENÉ OBJEKTY roky výstavby 2011 2012 2013 2014 2015 příspěvek Piaristická

Více

PROGRAM OBNOVY VENKOVA

PROGRAM OBNOVY VENKOVA Č. oblasti POV 1 PROGRAM OBNOVY VENKOVA Název oblasti POV Výstavba, rekonstrukce, oprava, obnova a údržba venkovské zástavby a občanské vybavenosti, pořízení obecního majetku 2 Zřizování, obnova a údržba

Více

Památka v Doubravě mimořádný doklad papírenské výroby na našem území

Památka v Doubravě mimořádný doklad papírenské výroby na našem území Památka v Doubravě mimořádný doklad papírenské výroby na našem území Už čtvrtým rokem, krok za krokem, se v Doubravě u Aše pracuje na obnově reliktů památkově chráněné papírny. Ambicí projektu není a ani

Více

NÁMĚSTÍ HRANICE U AŠE

NÁMĚSTÍ HRANICE U AŠE DOSTAVBA NÁMĚSTÍ V HRANICÍCH U AŠE NÁMĚSTÍ AUTORSKÁ ZPRÁVA ANALÝZA Předmětný prostor se nachází v centrální části obce Hranice, jedná se o dořešení prostoru Masarykova náměstí, které je z části již zrekonstruované.

Více

ZMIZELÉ DUBÍ 8.díl Bývalá kaple a škola v Bystřici

ZMIZELÉ DUBÍ 8.díl Bývalá kaple a škola v Bystřici ZMIZELÉ DUBÍ 8.díl Bývalá kaple a škola v Bystřici Dnes předkládám k porovnání dva skládané snímky Bystřice. Jsou na nich zachycena stejná místa s odstupem cca 90 let. Na skládaných pohledech vidíme v

Více

1 Baliny NKP_zvonice 2 Blízkov 3 Bory 4 Březejc 5 Březí turistická trasa NKP_kaple sv. Jana Nepomuckého významný vyhlídkový bod - Dědkovská hora významný vyhlídkový bod - pohled z Pekepských skal NKP_kostel

Více

Obnova zeleně ve Tvrdonicích Studie obnovy parku u mateřské školy. M 1:250

Obnova zeleně ve Tvrdonicích Studie obnovy parku u mateřské školy. M 1:250 Obnova zeleně ve Tvrdonicích Studie obnovy parku u mateřské školy. M 1:250 1. Návrh na úpravu cest s doprovodem květinových a keřových záhonů Areál MŠ Existující pomník 2. Centrální travnatý prostor Návrh

Více

Modrava, Kvilda, Filipova Huť Výlety Modrava a okolí, Česká Republika 27,214 km Cyklo trasa Mapa

Modrava, Kvilda, Filipova Huť Výlety Modrava a okolí, Česká Republika 27,214 km Cyklo trasa Mapa Modrava, Kvilda, Filipova Huť Výlety Modrava a okolí, Česká Republika Cyklo trasa 27,214 km Těžká 316 m Mapa Itinerář Výlety Modrava a okolí, Česká Republika Modrava parkoviště (výchozí bod) Od parkoviště

Více

Vídeň císařská? Moderní? Zahradní! II.

Vídeň císařská? Moderní? Zahradní! II. Vídeň císařská? Moderní? Zahradní! II. Author: Tomáš Sklenář Published: 06.09.2006 Tři panelové domy o 32 patrech jsou spojeny betonovou deskou. Pod ní se nachází velké podzemní prostory, ve kterých je

Více

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici. Ulice U Zámecké zdi

HOSTIVICKÝ ULIČNÍK. Historický vývoj ulic a domů v Hostivici. Ulice U Zámecké zdi HOSTIVICKÝ ULIČNÍK Historický vývoj ulic a domů v Hostivici Ulice U Zámecké zdi Hostivice, leden 2009 Ulice U Zámecké zdi 2 UPOZORNĚNÍ Tento dokument je součástí díla Hostivický uličník, které obsahuje

Více

etuda v duchu PIETA MALTÉZSKÝCH RYTÍŘŮ Anna Seimlová Lenka Nyklová Petr Šťovíček pod vedením Ing. Arch. Nikolaye Brankova Tým 4 Karla IV.

etuda v duchu PIETA MALTÉZSKÝCH RYTÍŘŮ Anna Seimlová Lenka Nyklová Petr Šťovíček pod vedením Ing. Arch. Nikolaye Brankova Tým 4 Karla IV. PIETA MALTÉZSKÝCH RYTŘŮ Anna Seimlová Lenka Nyklová Petr Šťovíček pod vedením Ing. Arch. Nikolaye Brankova Tým 4 Anna Seimlová, Lenka Nyklová, Petr Šťovíček pod vedením Ing. arch. Nikolaye Brankova Současný

Více

Úklid chodníků v ulici V Šáreckém údolí

Úklid chodníků v ulici V Šáreckém údolí Úklid chodníků v ulici V Šáreckém údolí Podkladový material pro diskuzi s pracovníky MČP6 a diskuzi s pracovníky MHMP o úklidu plotů kolem chodníků v ulici V Šáreckém údolí Praha 6. Fotografie byly pořízeny

Více

3. Průběh rekonstrukce. Nahoře nové odpočívadlo. Uprostřed dláždění hlavních pěších tras. Dole oprava původního oplocení od ul. Fr. Čejky.

3. Průběh rekonstrukce. Nahoře nové odpočívadlo. Uprostřed dláždění hlavních pěších tras. Dole oprava původního oplocení od ul. Fr. Čejky. 02. Malý park Malý park vznikl na místě bývalého hřbitova u kostela Všech svatých na ulici Frýdlantské. V Místku byli původně zemřelí pohřbíváni okolo kostela sv. Jakuba v blízkosti náměstí. Tady se pohřbívalo

Více

Památné stromy Českotřebovska

Památné stromy Českotřebovska Památné stromy Českotřebovska V Ústředním seznamu ochrany přírody (ÚSOP) je na území Českotřebovska evidováno devět památných stromů, skupin stromů nebo alejí. 1. Alej Maxe Švabinského - stromořadí 3 km

Více

8 Přílohy Seznam příloh:

8 Přílohy Seznam příloh: 8 Přílohy Seznam příloh: 1) Fotodokumentace 2) Katastrální mapa 3) Stavební vývoj 4) Výkresová dokumentace 5) Park a drobná architektura 65 8.1 Fotodokumentace Veškerá fotodokumentace pochází z archivu

Více

Svijanská jedenáctka

Svijanská jedenáctka Námět turistického pochodu Svijanská jedenáctka Turistický výlet na místa, kam se často pěšky nechodí. Přesto i zde se dá najít řada zajímavostí: vesnické kostelíky, údolí Jizery s mohutnými stromy, jezera

Více

Program regenerace panelových sídlišť PARDUBICE sídliště DUBINA

Program regenerace panelových sídlišť PARDUBICE sídliště DUBINA Statutární město Pardubice - Městský obvod Pardubice III Úřad městského obvodu Pardubice III Program regenerace panelových sídlišť PARDUBICE sídliště DUBINA Dodatek č. 2 Datum zpracování: leden 2011 Dodatek

Více

HERRYS - Roubený dům s obrovským pozemkem k investiční příležitosti

HERRYS - Roubený dům s obrovským pozemkem k investiční příležitosti HERRYS - Roubený dům s obrovským pozemkem k investiční příležitosti Realitní kancelář HERRYS nabízí luxusní samostatně stojící dům s venkovní terasou, pozemkem o velikosti 42.000 m2 včetně 10.050 m2 vlastního

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

Ing. Dana Charvátová Odbor dopravy a životního prostředí Městská část Praha 6 Československé armády 23 160 52 Praha 6 V Praze dne 27.10.

Ing. Dana Charvátová Odbor dopravy a životního prostředí Městská část Praha 6 Československé armády 23 160 52 Praha 6 V Praze dne 27.10. Ing. Dana Charvátová Odbor dopravy a životního prostředí Městská část Praha 6 Československé armády 23 160 52 Praha 6 V Praze dne 27.10.2011 Vážená paní inženýrko, Věc: podnět k údržbě chodníků v Šáreckém

Více

1.Ročník HZRSČ Konopiště 4/2010. Romantická přestavba zámku od J. Mockera z konce 19. století.

1.Ročník HZRSČ Konopiště 4/2010. Romantická přestavba zámku od J. Mockera z konce 19. století. 1.Ročník HZRSČ Konopiště 4/2010. Romantická přestavba zámku od J. Mockera z konce 19. století. 1.Ročník HZRSČ, Konopiště 4/2010. Ing. J. Stejskalová a Ing. M. Vlasák (VOŠ Mělník) seznamují studenty se

Více

PARK HISTORIE - revitalizace prostoru parku

PARK HISTORIE - revitalizace prostoru parku REVITALIZACE PROSTORU PARKU U ULIC, KAPLANKA, U RADNICE AUTORSKÁ ZPRÁVA ANALÝZA. řešené území se nachází v historickém centru města Aše a je vymezeno ulicemi Okružní, Na Příkopech, Kaplanka a prostorem

Více

PŘÍLOHA I: OBRAZOVÉ PŘÍLOHY

PŘÍLOHA I: OBRAZOVÉ PŘÍLOHY PŘÍLOHA I: OBRAZOVÉ PŘÍLOHY 1) Obrazová dokumentace zámecké zahrady v Jaroměřicích nad Rokytnou Obr. 1 Pohled na Jaroměřice od jihu. Kolem 1675. Anonym. Obr. 2 Pohled na Jaroměřice od západu. Kolem 1675.

Více

Obrázek 15. Zahradní lavička u Müllerovy vily. Zdroj: archiv Muzea hlavního města Prahy. Obrázek 16. Návrh vyvýšené zahradní besídky od Josefa

Obrázek 15. Zahradní lavička u Müllerovy vily. Zdroj: archiv Muzea hlavního města Prahy. Obrázek 16. Návrh vyvýšené zahradní besídky od Josefa SEZNAM PŘÍLOH Obrázek 1. Ulice Černopolní v roce 1899, zachycuje pozemek dnešní Vily Tugendhat. Zdroj: www.tugendhat.eu/cz/dum/lokalita.html. Obrázek 2. Situační nákres na rozdělení pozemků čís. 512-513/2

Více

Realizace projektů v období prosinec 2011 MŠ Kvíčovice nová kotelna

Realizace projektů v období prosinec 2011 MŠ Kvíčovice nová kotelna Realizace projektů v období 2011-2014 prosinec 2011 MŠ Kvíčovice nová kotelna léto 2012 MŠ Kvíčovice rekonstrukce koupelny a kuchyně jaro, léto 2012 MŠ Kvíčovice zateplení stropu - půda Rekonstrukcí kotelny,

Více

Zámecký areál ve Svojšíně. Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020. Památkový atelier v Plzni

Zámecký areál ve Svojšíně. Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020. Památkový atelier v Plzni Zámecký areál ve Svojšíně Aktualizace projektu záchrany Etapa pro roky 2015-2020 Objednatel: Zpracoval: Obec Svojšín Památkový atelier v Plzni Plzeň červen 2015 Identifikační údaje Návrh stavby: Zámecký

Více

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Velmi cennou součástí sbírky rostlin pěstovaných v Květné zahradě v Kroměříži je také kolekce kamélií čítající 40 vzrostlých stromů a stejný počet menších rostlin

Více

ZOO Praha a botanická zahrada

ZOO Praha a botanická zahrada 5.10. 2014 ZOO Praha a botanická zahrada 5.12.2014 Proběhlo slavnostní otevření rozhledny na Pekelném kopci Rozsvícení stromku 2014 Mikuláš 5.12.2014 Zpívání pod stromem, rozdávání Betlémského světla 20.12.2014

Více

MALÉ REALIZACE V OBCÍCH A KRAJINĚ S ARCHITEKTEM

MALÉ REALIZACE V OBCÍCH A KRAJINĚ S ARCHITEKTEM MALÉ REALIZACE V OBCÍCH A KRAJINĚ S ARCHITEKTEM (POROZUMĚNÍ PRÁCI ARCHITEKTA) AUTOR: ING.ARCH. VENDULA MARKEVIČOVÁ SPOLUPRÁCE: ING. EVA WAGNEROVÁ, ING.ARCH. JIŘÍ MARKEVIČ, BC. JANA ZUNTYCHOVÁ DEFINICE

Více

V Dobí, Za Douby Nad Jordánek územní plán 2005 v katastru Libně. 5 Za Valy 1841,1927 pod Ovčínem na svahu k obci

V Dobí, Za Douby Nad Jordánek územní plán 2005 v katastru Libně. 5 Za Valy 1841,1927 pod Ovčínem na svahu k obci Příloha 3 Pomístní jména v Libři a okolí Číslo odkazuje na přiloženou mapku, vytvořenou na podkladě indikační skici z roku 1841 (NA, I.odd, Fond IS, i.č. 4656) č. Název stáří výklad názvu objekt umístění

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

DPS Betlímek, Uhříněves

DPS Betlímek, Uhříněves PROJEKTANT / ARCHITECT INVESTOR / CLIENT PROJEKT / PROJECT DATUM / DATE STUPEŇ / PART VÝKRES / DRAWING MĚŘÍTKO / SC. Č.VÝKRESU / DR. No 01/2017 objemová studie titulní list AUTOR / SPOLUPRÁCE, objemová

Více

Kašna v zámeckém parku

Kašna v zámeckém parku Kašna v zámeckém parku Tento projekt byl podpořen Jihomoravským krajem z dotace RKPP JMK 2017 ve výši 150 000,-Kč na základě smlouvy č.046240/17/ok Příjemce: Město Rosice, Palackého nám.13, 665 01 Rosice,

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B.

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Cyklovýlet č. 6 České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Trasa : Č.B. pravý břeh Vltavy Hrdějovice Borek Dvořiště Lomnice Rožmberk Stará Hlína Třeboň rybník Svět Zvíkov Kaliště Dobrá Voda

Více

HOSTINCE. V hostinci U Jecha, v sále prvního patra cvičili místní sokolové. Foto 1933.

HOSTINCE. V hostinci U Jecha, v sále prvního patra cvičili místní sokolové. Foto 1933. HOSTINCE Pohostinství v naší obci je zakořeněno už od dávných časů : Roku 1508 zde Horňatečtí z Dobročovic drželi ve Voděradech čtyři kmetcí dvory a krčmu a r.1613 se tu připomíná panská hospoda při dvoře,

Více

projekt Rekonstrukce studánky v Bukovské ulici, Kladno Podprůhon

projekt Rekonstrukce studánky v Bukovské ulici, Kladno Podprůhon projekt Rekonstrukce studánky v Bukovské ulici, Kladno Podprůhon Dlouhodobě Spolek Podprůhon zamýšlí aktivně se zasadit o rekonstrukci a snad i obnovení zmíněné studánky. V červenci 2012 jsme zpracovali

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Rozmístění památných stromů a alejí s památnými stromy. Zdroj: Drusop AOPK ČR.

Rozmístění památných stromů a alejí s památnými stromy. Zdroj: Drusop AOPK ČR. Památné stromy správního obvodu Čelákovic Čelákovice jako pověřený obecní úřad zajišťují na svém správním území (zahrnujícím Čelákovice, Lázně Toušeň, Mochov, Nehvizdy, Svémyslice, Vyšehořovice a Zeleneč)

Více

Výkresy podrobného prostorového uspořádání 04 1:500 A3. Územní studie veřejných prostranství Roztoky - Vstup

Výkresy podrobného prostorového uspořádání 04 1:500 A3. Územní studie veřejných prostranství Roztoky - Vstup Výkresy podrobného prostorového uspořádání 04 1:500 A3 Územní studie veřejných prostranství Roztoky - Vstup 07/2018 Vymezení výkresů podrobného prostorového uspořádání Náměstí 5. května Tyršovo náměstí

Více

Zpráva o plnění Programu rozvoje obce Tlustice Rok HP Obec Tlustice

Zpráva o plnění Programu rozvoje obce Tlustice Rok HP Obec Tlustice Zpráva o plnění Programu rozvoje obce Tlustice Rok 2017 14.12.2017 HP Obec Tlustice Obsah Východiska...2 Manažerské shrnutí...3 Infrastruktura a komunikace...4...4 Výhled pro rok 2018...4 Veřejná správa

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

1. Mapa Vlašimska a okolí.

1. Mapa Vlašimska a okolí. Obrazová příloha 1. Mapa Vlašimska a okolí. 2. František Kupka (1848): Blaničtí rytíři (dřevoryt). 3. Julius Mařák (1882): Blaník olejomalba z prezidentské lóže Národního divadla v Praze. 4. Zápisník okrašlovacího

Více

Žádost občanů. Věc: Žádost občanů o vyhlášení staré lípy v katastru obce Drahelčice Památným stromem.

Žádost občanů. Věc: Žádost občanů o vyhlášení staré lípy v katastru obce Drahelčice Památným stromem. Městský úřad Hostivice Odbor životního prostředí Husovo náměstí 13 253 80 Hostivice Ing. Petra Ďuranová Na Návsi 49 252 19 Drahelčice Jaroslava Staňková Lípová 18 252 19 Drahelčice V Drahelčicích dne 14.

Více

Revitalizace. náměstí v Čelákovicích

Revitalizace. náměstí v Čelákovicích Revitalizace náměstí v Čelákovicích Obsah Úvodní slovo starosty...3 Historie projektu...4 Základní informace o revitalizaci náměstí...5 Projekt...6 Náměstí z architektonického pohledu...8 Dopravní omezení...9

Více

SDH LIPŮVKA 1879-2009

SDH LIPŮVKA 1879-2009 OBEC LIPŮVKA Z historie obce První písemnou zmínku o Lipůvce nalézáme roku 1371 v Moravských zemských deskách. Z archeologických nálezů však víme, že zde žili lidé již mnohem dříve. Dá se předpokládat,

Více

TEXTOVÁ ČÁST GRAFICKÁ ČÁST

TEXTOVÁ ČÁST GRAFICKÁ ČÁST O B S AH: A A B PRŮVODNÍ ZPRÁVA TEXTOVÁ ČÁST GRAFICKÁ ČÁST B1 SITUACE - VARIANTA 1 1:500 B2 SITUACE - VARIANTA 2 1:500 B3 SITUACE - VARIANTA 3 / VÝSLADNÁ 1:500 NÁZ E V : Husovo náměstí ve Vamberku M Í

Více

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14 Zastavení první... Hloubětín Na místě Hloubětína žili lidé již v 10. století. Jméno obce historické prameny spojují s postavou vladyky Hlupoty. Dnešní podobu získal Hloubětín až v roce 1907. K Praze byl

Více

Park Háječek (historická rešerše vypracoval Magistrát města České Budějovice, odbor památkové péče, Ing. Miroslav Fink)

Park Háječek (historická rešerše vypracoval Magistrát města České Budějovice, odbor památkové péče, Ing. Miroslav Fink) Park Háječek (historická rešerše vypracoval Magistrát města České Budějovice, odbor památkové péče, Ing. Miroslav Fink) Původně se v místě dnešního parku Háječek a Krumlovských alejí rozprostíral Krumlovský

Více

OBEC KAMENNÝ ÚJEZD MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NA OBDOBÍ

OBEC KAMENNÝ ÚJEZD MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NA OBDOBÍ OBEC KAMENNÝ ÚJEZD MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VESNICE NA OBDOBÍ 2016-2018 Schváleno Zastupitelstvem Obce Kamenný Újezd dne : 9.12.2015 č.j. ZO-7/VI/2015 Starostka obce Ing. Šebelková Jitka Místostarosta obce

Více

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 SUŠICE Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 Sušice I 34658/4-3315 městský dům čp. 4/I, Klostermannova ul., nám. Svobody 1) rohový dům 2) pavlačový dům 3) dvorní dům 4) kočárovna 24945/4-3316 -

Více

Zámek Bystřice nad Úhlavou

Zámek Bystřice nad Úhlavou Zámek Bystřice nad Úhlavou První archivní zmínka je z roku 1339, kdy Sezema, syn Protivův z Dolan kupuje toto panství. Zřejmě již tehdy stála v místě dnešního zámku rozsáhlá tvrz. Její ochranná funkce

Více

Návrh prostranství v centru obce Těškovice. Ing. arch. Ing. Marcel Kupka, 6/2014

Návrh prostranství v centru obce Těškovice. Ing. arch. Ing. Marcel Kupka, 6/2014 Návrh prostranství v centru obce Těškovice Ing. arch. Ing. Marcel Kupka, 6/2014 Klady, zápory a současný stav Letecký pohled rok 2009 Řešené území - Nejednotné, částečně separované zahrady Mš, Zš a zahrada

Více

Jak stará je obec Lodín?

Jak stará je obec Lodín? Obec Lodín Jak stará je obec Lodín? V letošním roce uplynulo 943 let od první zmínky o naší obci. Vůbec první písemná zmínka o obci Lodín je z roku 1073. Z dob knížete Vratislava II...LODÍN JE FAKT HODNĚ

Více

Název: Dřeviny Kampy a blízkého okolí

Název: Dřeviny Kampy a blízkého okolí Název: Dřeviny Kampy a blízkého okolí Autor: RNDr. Lenka Simonianová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie, výtvarná výchova Ročník: 3. (1.

Více