Bloky. Tag Význam Párový. p odstavec nepovinně. br řádkový zlom ne. div oddíl ano. center vycentrování ano. h1 nadpis 1.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bloky. Tag Význam Párový. p odstavec nepovinně. br řádkový zlom ne. div oddíl ano. center vycentrování ano. h1 nadpis 1."

Transkript

1 Bloky Tu se popisuji blokové tagy, což jsou všechny, za kterými se zalamuje řádka. Jde o různé oddíly textu a odstavce. Opakem blokových tagů jsou řádkové (in-line) tagy na značkování textu. Tag Význam Párový p odstavec nepovinně br řádkový zlom ne div oddíl ano center vycentrování ano h1 nadpis 1. úrovně ano h2 nadpis 2 úrovně ano h3 nadpis 3. úrovně ano h4 nadpis 4. úrovně ano h5 nadpis 5. úrovně ano h6 nadpis 6. úrovně ano blockquote citace, odsazení ano address adresa ano pre předformátovaný text ano hr vodorovná čára ne Tok textu Pokud se text nevejde na řádek, automaticky se zalomí. Slovo, které by se tam nevešlo, se prostě zobrazí na začátku dalšího řádku. Proto není v HTML nutné ukončovat řádky. Stačí pouze vymezit odstavce a jiné bloky textu.

2 p Odstavec (angl. paragraph). Základní formátovací tag. Značka <p> se nachází na začátku každého odstavce. Původně šlo o tag nepárový, ale postupně se začala používat i značka </p>, která tag ukončila. Novější specifikace vyžadují ukončovací tag. Text nového odstavce vždy začíná nový řádek a konec odstavce končí řádek. Klasický odstavec v HTML má před sebou a za sebou navíc vertikální mezeru, která většinou přesně odpovídá výšce jednoho řádku, což odpovídá anglosaské normě. (Této mezery se lze zbavit pomocí CSS stylu margin, například <p style="margin-top: 0px; marginbottom: 0px">.) Pokud se vyskytnou za sebou dva odstavce nebo jiné elementy s vertikální mezerou, výška mezery se nesčítá. Podobná mezera se dělá i u jiných blokových prvků, nejčastěji u nadpisů. Tag <p> je velmi často používán HTML editory jako základní prvek dokumentu. Texty, které mají odstavce značené pomocí tagu <p>, jsou dobře transformovatelné do jiných formátů a dobře se s nimi pracuje pomocí CSS. Nejen proto používání tagu <p> velmi doporučuji. Atribut tagu <p> Atribut Význam Hodnoty align zarovnání odstavce left right center justify Atribut align u tagů <p>, <div> a u nadpisů align= význam poznámky left zarovnání doleva výchozí hodnota, nemusí se nastavovat right zarovnání doprava pravý okraj textu bude zarovnaný center zarovnání na střed justify zarovnání do bloku budou zarovnány oba okraje textu, poslední řádek bude zarovnán doleva velmi staré prohlížeče justify nepodporují, často vznikají nehezky velké mezislovní mezery Příklad: <p align="right">odstavec zarovnaný doprava.</p> Atribut align u odstavce i u jiných blokových prvků se považuje za zastaralý (ačkoli funguje výborně). Doporučuji jej nahrazovat CSS stylem text-align. br Řádkový zlom (angl. break). Způsobuje okamžité ukončení řádku. Případný další text pokračuje na nové řádce. Je důležité pochopit rozdíl mezi <p> a <br>. V zobrazení je jediný rozdíl: <br> kolem sebe nedělá vertikální mezery.

3 Z typografického hlediska odpovídá <br> "měkkému entru" aneb "vynucenému zalomení řádku". Pokud je tag <br> použit uprostřed odstavce, další text se považuje za pokračování toho odstavce, nikoli za nový. Takže kupříkladu pokračuje nastavení zarovnání. V některých wysiwyg editorech se měkký enter vytváří kombinací Shift + Enter nebo Ctrl + Shift + Enter. Clear Jako jediný HTML tag má <br> atributy reagující na plovoucí (obtékané) objekty. Obtékanými objekty jsou nejčastěji obrázky nebo tabulky zarovnané k jedné straně. Vložením <br> s atributem clear se dá nastavit, aby se další text zobrazil až tam, kde zobrazení řádků nebude ovlivňováno případnými obtékanými objekty. Tag <br>, atribut clear clear= right left význam Text čeká na ukončení objektů u pravého okraje Text čeká na ukončení objektů u levého okraje all Text čeká na ukončení objektů u obou okrajů Příklad: <img align="right" alt="obrázek zarovnaný vpravo"><br clear="right">text začíná až pod obtékaným obrázkem. Atribut clear u tagu <br> se považuje za zastaralý a doporučuje se nahradit jej CSS vlastností clear. Clear přes CSS má tu podstatnou výhodu, že se dá nastavit libovolnému prvku (ne pouze tagu <br>). Pozor, v CSS není hodnota all, ale both. div Div se nejčastěji překládá jako oddíl. Zahrnuje v sobě libovolně velkou oblast textu včetně nadpisů, obrázků a tabulek. Nezřídka se celá stránka vyskytuje uvnitř jednoho elementu <div>. Před a za oddílem se zalomí řádek. V tomto smyslu je <div> velmi podobný odstavci (<p>). Narozdíl od odstavce ale <div> nedělá před a za sebou vizuální mezery (aneb má nulový výchozí margin). Tag <div> byl do HTML přidán zejména kvůli kaskádovým stylům. V tom se zase podobá tagu <span>, který také přibyl kvůli stylům. Rozdíl mezi <div> a <span> je v tom, že <div> je blokový element (způsobuje zalomení řádku před a po), kdežto <span> je in-line element (řádkový). Na toto téma vizte též pojednání div a span, neutrální tagy. Kromě obecných atributů (v případě <div> velmi důležitých) lze použít atribut align (zarovnání), které má stejné hodnoty jako v případě tagu <p> (odstavce). Atributy tagu <div> Atribut Význam Hodnoty

4 align zarovnání textu, zastaralý atribut left right center justify obecné atributy center Vycentrování libovolně velkého obsahu. Dosahuje stejného efektu jako <div align="center">. Nedoporučuji jeho používání. Smysl měl pouze v dobách, kdy některé prohlížeče nepodporovaly <div>. Dnes jej doporučuji nahradit divem s CSS stylem text-align: center. Avšak tag center je v prohlížečích stále plně funkční. Centrování se dědí do vnořených elementů (např. odstavců <p>). Výjimkou je vnořená tabulka. Ta se sice vystředí, ale její obsah se zarovnává normálně (zpravidla vlevo). h1 až h6 Nadpisy (angl. heading) jsou vlastně zvláštním druhem odstavců (tag <p>). Je rozlišováno šest stupňů nadpisů. Nadpisy se automaticky zobrazují tučně, různým stupněm písma (odpovídá stupni u tagu <font>) a mají kolem sebe vertikální mezery. Není tedy třeba je formátovat ručně. V tabulce uvádím též velikost písma ve výchozím nastavení prohlížečů (může se měnit): Výchozí formátování nadpisů Tag Stupeň písma Výchozí velikost Využití h1 6 24px Hlavní nadpis stránky h px Podnadpisy, názvy kapitol h3 4 16px Mezinadpisy h4 3 13px Důležitější odstavce h5 2 10px Žádné rozumné použití h6 1 9px Nejde ani pořádně přečíst Tagy <h1> až <h6> mají jediný atribut (kromě obecných): align se stejnými hodnotami, jako má odstavec. Mnozí autoři pro nadpisy nepoužívají tyto tagy <hx>, ale normální odstavce (tag <p>), kterým nastaví velikost a řez (pomocí tagů <font>, <b> a <i>). To je vcelku chyba, zejména protože si tak přidělávají spoustu práce. Vzhled nadpisů lze snadno předefinovat pomocí CSS. Text se správně nadefinovanými nadpisy se snáze převádí do jiných formátů (rtp, pdf, doc). Většina HTML editorů umožňuje snadné zadávání nadpisových tagů. Některé programy na základě nadpisů dokáží automaticky vytvářet obsah dokumentu. Některé vyhledávače si také všímají tagů nadpisů a přikládají jejich textu větší váhu.

5 blockquote Bloková citace, která se původně používala pro delší kusy citací (na rozdíl od krátkých, které realizoval tag <cite>). Moderní specifikace doporučují pro citaci použít tagu <q>. <blockquote> se zobrazuje jako odstavec s větším levým a pravým odsazením (odsazení znamená, že je po okrajích odstavce prázdné místo). Díky odsazení se tag <blockquote> v praxi používá ani ne tak pro citaci, jako spíše pro odsazení. V dnešních prohlížečích je odsazení <blockquote> zpravidla 40 pixelů. Odsazení se zvětší, pokud se tag použije vícekrát za sebou. Tag <blockquote> má kromě obecných atributů ještě atribut cite, který udává url dokumentu, z nějž je citováno. Atribut cite se v dokumentu nijak neprojeví (nejde např. prokliknout), takže se moc nepoužívá. Příklad použití cite: <blockquote cite=" tam, co neznám</blockquote> Před příchodem CSS byl tag <blockquote> jediným způsobem, jak odsadit odstavec. Dnes doporučuji raději použití normálního odstavce <p> nebo oddílu <div> s deklarací stylu margin nebo margin-left. Následující dva elementy se zobrazí stejně: <blockquote>odsazení blokovou citací </blockquote> <p style="margin-left: 40px; margin-right: 40px">Odsazení pomocí stylu</p> address Vymezení adresy. Další tag, který se časem ukázal být zbytečným. Zobrazuje se stejně jako odstavec, akorát že kurzívou. Nemá žádné atributy. pre Předformátovaný text. Tento tag umožňuje rychlé publikování textových souborů, které už jsou formátované pomocí mezer a konců řádek. Uvnitř tagu <pre> totiž neplatí základní pravidlo HTML syntaxe, které konec řádku bere jako mezeru a skupinu mezer chápe jako mezeru jednu. Takže případné násobné mezery a konce řádků se v prohlížeči zobrazí stejně jako ve zdroji. Případný konec řádku bezprostředně po značce <pre> a před značkou </pre> je zanedbáván, aby nevznikaly nežádoucí vertikální mezery. Aby se písmenka zarovnávala pod sebe, zobrazují prohlížeče předformátovaný text neproporcionálním písmem (nejčastěji Courier), které má všechny znaky stejně široké. Zobrazení fontu se dá předefinovat pomocí CSS. V některých zdrojích se uvádí atribut width, který by měl stanovovat maximální počet znaků na řádek. Nefunguje v Exploreru, v nejnovější Mozille (aktualizace 2005) to funguje. xmp Obdobou tabu <pre> je tag <xmp>, což znamená "example", angl. příklad. Nejenže zachovává mezery a řádkové zlomy, ale dokonce (narozdíl od <pre>) neinterpretuje

6 ani další HTML tagy. Hodí se tedy zejména pro snadný zápis příkladů jazyka html. Funguje ve všech prohlížečích, ale specifikacemi je ostře nedoporučován, ba zavrhován. Více informací o XMP. hr Vodorovná čára (angl. horizontal rule). Bez atributů se zobrazí stínovaně šedá přes celou šířku stránky. Atributy ale mohou její vzhled ovlivnit. Atributy tagu <hr> Atribut Význam Možné hodnoty width šířka (horizontálně) délka nebo procento size šířka ve smyslu tloušťky délka v pixelech align zarovnání čáry s nastavenou šířkou left, center, right color barva (pouze v IE) barva noshade čára bude bez stínu bez hodnoty Příklad: <hr width="50" size="50" color="red" align="center" noshade> zobrazí vycentrovaný červený čtverec. Starší verze Mozilly a Opera neumějí změnit barvu, vykreslují vždy tmavě šedou. Novější Firefox barvu zadanou přes atribut color umí, ale nezvládá obarvení stylem. Vertikální čára se v čistém HTML udělat nedá, resp. neexistuje na to tag. V praxi se vertikální čára dělá tak, že se nějakému tagu, nejčastěji tagu <div>, přidá pravý nebo levý okraj pomocí CSS stylu border (resp. jeho variant border-left, border-right apod.).

Základy HTML. Autor: Palito

Základy HTML. Autor: Palito Základy HTML Autor: Palito Zobrazení zdrojového kódu Zobrazení zdrojového kódu Každá stránka je na disku nebo na serveru uložena ve formě zdrojového kódu. Ten kód je psaný v jazyce HTML. Když si chcete

Více

22. Tvorba webových stránek

22. Tvorba webových stránek 22. Tvorba webových stránek Webové stránky jsou spolu s elektronickou poštou nejpoužívanější prostředky internetu. Brouzdáme li internetem používáme nějaký prohlížeč. To, co vidíme na obrazovce v prohlížeči

Více

HTML. ICT_01., 02. konzultace; 2. ročník 1/6

HTML. ICT_01., 02. konzultace; 2. ročník 1/6 ICT_01., 02. konzultace; 2. ročník 1/6 HTML Vystavení vlastních dat na Internetu Každý uživatel Internetu, který chce svoje webové stránky publikovat na Internetu potřebuje: - místo na webovém serveru,

Více

Úvod do jazyka HTML (Hypertext Markup Language)

Úvod do jazyka HTML (Hypertext Markup Language) Úvod do jazyka HTML (Hypertext Markup Language) WWW zdroje: http://www.jakpsatweb.cz/ Jak psát web, návod na HTML stránky (Dušan Yuhů Janovský) http://www.kit.vslib.cz/~satrapa/www/kurs/ Kurs vytváření

Více

Tvorba www-stránek. Příkazy jazyka HTML. Budeme pracovat následovně: Základní struktura webové stránky. Příkazy sekce HEAD

Tvorba www-stránek. Příkazy jazyka HTML. Budeme pracovat následovně: Základní struktura webové stránky. Příkazy sekce HEAD Tvorba www-stránek Webové stránky jsou napsané pomocí jazyka HTML (HyperText Markup Language). Ke tvorbě webových stránek potřebujeme - speciální program umožňuje tvořit stránku bez znalostí HTML-kódu

Více

Tvorba webových stránek

Tvorba webových stránek Tvorba webových stránek 1 HTML Hyper Text Markup Language = hypertextový značkovací jazyk Slouží pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy HTML soubor je obyčejný text obalený

Více

CSS Stylování stránek. Zpracoval: Petr Lasák

CSS Stylování stránek. Zpracoval: Petr Lasák CSS Stylování stránek Zpracoval: Petr Lasák Cascade Style Sheets Sada stylů každý element má styl svého zobrazení Říká, jak má být element zobrazen, ne co v něm je Do verze HTML 4.0 byl vzhled měněn pouze

Více

Čtvrtek 11. dubna. Základy HTML. Obecná syntaxe HTML. Struktura HTML

Čtvrtek 11. dubna. Základy HTML. Obecná syntaxe HTML. Struktura HTML Čtvrtek 11. dubna Základy HTML HyperText Markup Language, označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje

Více

Tabulky. Přehled tagů z oblasti tabulek. Tag Význam Párový Výskyt. tr řádek tabulky nepovinně <table>, <tbody>, <thead>, <tfoot>

Tabulky. Přehled tagů z oblasti tabulek. Tag Význam Párový Výskyt. tr řádek tabulky nepovinně <table>, <tbody>, <thead>, <tfoot> Tabulky Přehled tagů z oblasti tabulek Tag Význam Párový Výskyt table tabulka ano tr řádek tabulky nepovinně , , , td buňka tabulky nepovinně th hlavičková buňka tabulky

Více

<html> - párový tag, uzavírá celý dokument <head> - párový, určuje hlavičku dokumentu <body> - párový, uzavírá tělo dokumentu Př. Základní struktura

<html> - párový tag, uzavírá celý dokument <head> - párový, určuje hlavičku dokumentu <body> - párový, uzavírá tělo dokumentu Př. Základní struktura mv Všechny html tagy jsou uzavřeny do závorek . Většina tagů je párových, tzn. ke každému tagu existuje druhá značka s lomítkem před tagem. (, ) HTML tagy by měly udávat pouze logické členění

Více

Základy informatiky. HTML, tvorba WWW stránek. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela

Základy informatiky. HTML, tvorba WWW stránek. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Základy informatiky HTML, tvorba WWW stránek Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Obsah přednášky Princip WWW dokumentu, ukázka Nástroje pro tvorbu Pravidla tvorby HTML, tagy Kostra HTML

Více

Webové stránky. 5. Kaskádové styly formátování textu. Datum vytvoření: 3. 10. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.

Webové stránky. 5. Kaskádové styly formátování textu. Datum vytvoření: 3. 10. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr. Webové stránky 5. Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 3. 10. 2012 Webové Strana: 1/11 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická oblast Název DUM

Více

Odkazy se v normálním případě podtrhávají samy, není nutno to nastavovat.

Odkazy se v normálním případě podtrhávají samy, není nutno to nastavovat. Úprava textu Všechny tagy na formátování textu jsou in-line tagy, to znamená řádkové. Nezalamují za sebou řádek (narozdíl od blokových tagů). Fyzické formátování Fyzické formátování říká, jak má který

Více

Manuál k editoru TinyMCE

Manuál k editoru TinyMCE Manuál k editoru TinyMCE Popis ovládacích prvků UPOZORNĚNÍ: Některé tlačítka nemusí být k dispozici. Styl písma Dolní a horní index Zarovnání textu Může se aplikovat na označený text. B - tučné písmo,

Více

Přehled základních html tagů

Přehled základních html tagů Přehled základních html tagů h1... hlavní nadpis h2... podnadpisy h3... podnadpisy další úrovně p... odstavec strong... tučné písmo b... tučné písmo em... kurzíva i... kurzíva br... zalomení řádku ol...

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Design a vzhledové vlastnosti webových stránek Vlastnosti

Více

Blokový model v CSS:

Blokový model v CSS: Blokový model v CSS: Blokový model v CSS: Vlastnosti textu Vlastnost Hodnoty Standardní hodnota Aplikuje se na Dědí se Popis word-spacing normal, délka normal o kolik se zvětší mezera mezi slovy letter-spacing

Více

Tvorba webových stránek

Tvorba webových stránek Tvorba webových stránek HTML Hypertext Markup Language jazyk pro tvorbu webových stránek Rozšíření: JavaScript, CSS Dynamické stránky: PHP, ASP(X), JSP Prohlížeče: IE, Firefox, Opera, Google Chrome mohou

Více

12. Základy HTML a formuláře v HTML

12. Základy HTML a formuláře v HTML 12. Základy HTML a formuláře v HTML 1) Co je to HTML a historie HTML 2) Termíny v HTML a. tag b. značka c. element d. atribut e. entita 3) specifikace a. html, xhtmll b. rozdíly xhtml a html 4) struktura

Více

Rozměry, okraje a rámečky

Rozměry, okraje a rámečky Rozměry, okraje a rámečky 185 Jaké jednotky délky lze v CSS použít Jednotky délky slouží k zapisování vzdálenosti a definují se jimi jak rozměry elementů, tak rozměry okrajů či rámečků. Zapisují se hned

Více

HTML Hypertext Markup Language

HTML Hypertext Markup Language HTML Hypertext Markup Language je jazyk určený na publikování a distribuci dokumentů na Webu velmi jednoduchý jazyk používá ho mnoho uživatelů má výkonné prostředky (příkazy) k formátování dokumentů (různé

Více

CSS 1 Relativní pozicování Relativní pozicované bloky jsou pozicované vůči nornálnímu toku elementů dokumentu. (nejsou vyjmuty z normálního toku jako

CSS 1 Relativní pozicování Relativní pozicované bloky jsou pozicované vůči nornálnímu toku elementů dokumentu. (nejsou vyjmuty z normálního toku jako CSS 1 Relativní pozicování Relativní pozicované bloky jsou pozicované vůči nornálnímu toku elementů dokumentu. (nejsou vyjmuty z normálního toku jako absolutně pozicované bloky)

Více

Základy informatiky. 03 HTML, tvorba webových stránek. Kačmařík/Szturcová/Děrgel/Rapant

Základy informatiky. 03 HTML, tvorba webových stránek. Kačmařík/Szturcová/Děrgel/Rapant Základy informatiky 03 HTML, tvorba webových stránek Kačmařík/Szturcová/Děrgel/Rapant Obsah přednášky princip webového dokumentu, ukázka nástroje pro tvorbu pravidla tvorby HTML, značky kostra HTML dokumentu

Více

Prvně si řekněme, co vlastně odstavec v programu Word je a pár slov o jeho editaci:

Prvně si řekněme, co vlastně odstavec v programu Word je a pár slov o jeho editaci: FORMÁTOVÁNÍ ODSTAVCE Pro formátování odstavce, použijeme opět záložku DOMŮ a zaměříme se na skupinu ikon pro formátování celých odstavců. To se nevěnuje formátování samotného písma, ale celého odstavce.

Více

TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK

TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK Výukový modul TWS_03c Ing. Pavel Chmiel, Ph.D. UNIV 2 - KRAJE Osnova výukového modulu TWS_03c 1. Box model v CSS 2. Obtékání blokových (X)HTML elementů 3. Pozicování blokových (X)HTML

Více

TNPW1 Cvičení

TNPW1 Cvičení 13.10.2015 aneta.bartuskova@uhk.cz Úvod do CSS 13.10.2015 aneta.bartuskova@uhk.cz Výchozí styly prohlížeče Pokud nepřiřadíme elementům žádný styl v CSS, formátují se výchozími hodnotami prohlížeče (v CSS

Více

Základy informatiky. 03, HTML, tvorba WWW stránek. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela

Základy informatiky. 03, HTML, tvorba WWW stránek. Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Základy informatiky 03, HTML, tvorba WWW stránek Daniela Szturcová Část převzata z přednášky P. Děrgela Obsah přednášky Princip WWW dokumentu, ukázka Nástroje pro tvorbu Pravidla tvorby HTML, tagy Kostra

Více

Obrázky. Tag Význam Párový Výskyt. img obrázek ne. img video ne. map klikací mapa. area oblast v klikací mapě ne

Obrázky. Tag Význam Párový Výskyt. img obrázek ne. img video ne. map klikací mapa. area oblast v klikací mapě ne Obrázky Tag Význam Párový Výskyt img obrázek ne img video ne map klikací mapa ano area oblast v klikací mapě ne Img Obrázek (angl. image). Nepárový tag. Do stránky se vloží obrázek načtený z jiného

Více

HTML - Úvod. Zpracoval: Petr Lasák

HTML - Úvod. Zpracoval: Petr Lasák HTML - Úvod Zpracoval: Petr Lasák Je značkovací jazyk, popisující obsah HTML stránek Je z rodiny SGML jazyků, jako např. XML, DOCX, XLSX Nejedná se o programovací ale značkovací jazyk Dynamičnost dodávají

Více

ŠKODA Portal Platform

ŠKODA Portal Platform ŠKODA Portal Platform Struktura LESS stylů Jan Obrátil Účel dokumentu Účelem tohoto dokumentu je vysvětlit strukturu stylů v Portálové Platformě tak, aby bylo možné je správně použít a rozšířit je pro

Více

NSWI096 - INTERNET. CSS kaskádové styly. Mgr. Petr Lasák

NSWI096 - INTERNET. CSS kaskádové styly. Mgr. Petr Lasák NSWI096 - INTERNET CSS kaskádové styly Mgr. Petr Lasák MINULE

Více

Zá klady HTML. Tag HTML <HTML> Párová značka, který definuje webovou stránku. Obsah stránky končí značkou

Zá klady HTML. Tag HTML <HTML> Párová značka, který definuje webovou stránku. Obsah stránky končí značkou Zá klady HTML Jazyk HTML (Hypertext Markup Language) - jedná se o souhrn pravidel pro formatování textu, obrázků atd. pro použítí na webových stránekách. Webovou stránku tvoří prvky, které jsou definovány

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Tvorba webových stránek

Tvorba webových stránek Tvorba webových stránek Kaskádové styly Úprava vzhledu webové stránky pomocí atributů má několik nevýhod a úskalí. Atributy nabízejí málo možností úprav. Obtížně se sjednocují změny na různých částech

Více

Co je HTML. 1. Párový tag má začátek a konec: 2. Nepárový tag nemá ukončovací značku:

Co je HTML. 1. Párový tag má začátek a konec: 2. Nepárový tag nemá ukončovací značku: Co je HTML HTML HyperText Markup Language je značkovací jazyk pro tvorbu www stránek. Jako například Český jazyk má svá slova, tak i HTML obsahuje slova, neboli tagy (značky), které dávají vlastnímu obsahu

Více

Mgr. Vlastislav Kučera Struktura stránky, hlavička,

Mgr. Vlastislav Kučera Struktura stránky, hlavička, Mgr. Vlastislav Kučera Struktura stránky, hlavička, Struktura stránky hlavička meta tagy titulek stránky připojení stylů,... CSS to

Více

Základy HTML. Obecná syntaxe HTML. Struktura HTML

Základy HTML. Obecná syntaxe HTML. Struktura HTML Základy HTML HyperText Markup Language, označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje publikaci dokumentů

Více

tvoříme web HTML/CSS

tvoříme web HTML/CSS tvoříme web HTML/CSS 22. 4. 2018 Zlín HTML/CSS Co s načatou nedělí Pochopíme k čemu slouží HTML a CSS Naučíme se pár nových slovíček Vytvoříme webovou stránku v HTML Dáme jídlo Pomocí CSS dodáme stránce

Více

Základy CSS (3. přednáška)

Základy CSS (3. přednáška) Základy CSS (3. přednáška) Kaskádové styly k čemu jsou HTML definuje strukturu, CSS definuje vzhled. CSS stylesheet soubor pravidel určujících vzhled jednotlivých prvků dokumentu CSS pravidlo sestává ze

Více

13. Vytváření webových stránek

13. Vytváření webových stránek 13. Vytváření webových stránek značkovací jazyk HTML, základní členění dokumentu, odkazy, tabulky, seznamy, obrázky, HTML editory Značkovací jazyk HTML HTML - Hypertext markup Language (hypertextový značkovací

Více

Internetové publikování. Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111) e-mail: petr.zamostny@vscht.

Internetové publikování. Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111) e-mail: petr.zamostny@vscht. Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111) e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Internetové publikování CSS 4. Formátovací model, pozicování

Více

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL19 Vojtěch Filip, 2014

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL19 Vojtěch Filip, 2014 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Microsoft Word styly, tabulky, obrázky Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL19

Více

Hlavička dokumentu. mezi <head> a </head> obsahuje informace vztažené k dokumentu metadata <title> - název stránky, povinná párová značka

Hlavička dokumentu. mezi <head> a </head> obsahuje informace vztažené k dokumentu metadata <title> - název stránky, povinná párová značka 1/10 Hlavička dokumentu mezi a obsahuje informace vztažené k dokumentu metadata - název stránky, povinná párová značka vzorová stránka - definuje vztah k jiným

Více

CSS styly. Cascading Style Sheets kaskádové styly

CSS styly. Cascading Style Sheets kaskádové styly CSS styly Cascading Style Sheets kaskádové styly Kaskádové styly Jednotný vzhled publikovaných www stránek Rozsáhlé změny jdou provést snadno Široká podpora (prohlížeče + WYSIWIG) Standard CSS byl představen

Více

Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013

Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013 Mgr. Stěpan Stěpanov, 2013 Abstrakt V tomto kurzu se seznámíme se základními pojmy HTML, klíčovými pravidly pro práci se značkami a atributy a strukturou dokumentu. Také se dozvíte, jak a v čem lze vytvářet

Více

Tvorba webových stránek

Tvorba webových stránek Tvorba webových stránek Seznamy Seznam je skupina odstavců označených odrážkou. Seznam je: číslovaný je označen pořadovým číslem nebo písmenem, nečíslovaný je označen značkou (odrážkou) Seznam Celý blok

Více

TNPW1 Cvičení 6 24.3.2015 aneta.bartuskova@uhk.cz

TNPW1 Cvičení 6 24.3.2015 aneta.bartuskova@uhk.cz 6 24.3.2015 aneta.bartuskova@uhk.cz Layout 24.3.2015 aneta.bartuskova@uhk.cz Layout stránky = strukturní i vizuální rozvržení webové stránky Stránka je chápána jako skupina oblastí, každá oblast má svůj

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_92_IVT_HTML_12_nase_www

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_92_IVT_HTML_12_nase_www Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_92_IVT_HTML_12_nase_www Ing. Pavel BOHANES

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru:

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru: MS Word základy Úvod do MS Word. Vytvoření zástupce programu na ploše. Start Programy PK na Microsoft Word Odeslat Plocha Vytvořit zástupce Otevření dokumentu a popis prostředí: Spuštění programu Start

Více

<link> - definuje vztah k jiným XHTML dokumentům, typicky

<link> - definuje vztah k jiným XHTML dokumentům, typicky Návrh a tvorba WWW stránek 1/10 Hlavička dokumentu mezi a obsahuje informace vztažené k dokumentu metadata - název stránky, povinná párová značka vzorová stránka

Více

Formátování obsahu adminweb

Formátování obsahu adminweb Formátování obsahu adminweb verze 24032015 1 Obsah 1. Možnosti formátování textu...3 2. Formátování v editoru...4 3. Tabulka pro pozicování obsahu...5 4. Tabulka se stylem... 6 5. Šablony...7 6. Obrázky

Více

6. Formátování: Formátování odstavce

6. Formátování: Formátování odstavce 6. Formátování: Formátování odstavce Obrázek 1: Formát / Odstavec Odstavec je text mezi dvěma znaky konce odstavce. Konec odstavce je skrytý znak a vkládáme jej během psaní při každém stisknutí klávesy

Více

Tvorba WWW stránek. Mgr. Petr Jakubec. Katedra fyzikální chemie Univerzita Palackého v Olomouci Tř. 17. listopadu

Tvorba WWW stránek. Mgr. Petr Jakubec. Katedra fyzikální chemie Univerzita Palackého v Olomouci Tř. 17. listopadu Tvorba WWW stránek (čtvrtá hodina) Mgr. Petr Jakubec Katedra fyzikální chemie Univerzita Palackého v Olomouci Tř. 17. listopadu 12 Čtvrtá hodina 1 / 12 1 Tvorba statických WWW stránek za využití prostředků

Více

Webové stránky. 2. Úvod do jazyka HTML. Datum vytvoření: 11. 9. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz

Webové stránky. 2. Úvod do jazyka HTML. Datum vytvoření: 11. 9. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.cz Webové stránky 2. Úvod do jazyka HTML Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 11. 9. 2012 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická

Více

Úprava stránek. Obsah 1. Popis ikon editoru použitých v šabloně 2. Psaní a formátování textu pro web 3. Odkazy 4. Tabulky 5. Obrázky 6.

Úprava stránek. Obsah 1. Popis ikon editoru použitých v šabloně 2. Psaní a formátování textu pro web 3. Odkazy 4. Tabulky 5. Obrázky 6. Úprava stránek Obsah 1. Popis ikon editoru použitých v šabloně 2. Psaní a formátování textu pro web 3. Odkazy 4. Tabulky 5. Obrázky 6. Média 1. Popis ikon editoru použitých v šabloně krátký popis detaily

Více

Vývoj Internetových Aplikací

Vývoj Internetových Aplikací 2 Vývoj Internetových Aplikací HTML a CSS Ing. Michal Radecký, Ph.D. www.cs.vsb.cz/radecky HTML a CSS - Tvorba webových stránek - Struktura - Obsah - Vzhled - Funkcionalita zdroj: http://www.99points.info

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_135_IVT_HTML_08_tvorba_www

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_135_IVT_HTML_08_tvorba_www Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_135_IVT_HTML_08_tvorba_www Ing. Pavel BOHANES

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

Dokument ve formátu webové stránky vytvořený pomocí XHTML a CSS

Dokument ve formátu webové stránky vytvořený pomocí XHTML a CSS Výstupový indikátor 06.43.19 Motivační název: Autor: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obory: Ročník: Časový rozsah: Pomůcky: Projekt Integrovaný vzdělávací systém města Jáchymov - Mosty Tvorba webu I Petr

Více

O CSS podrobněji. Box model Document flow Layout

O CSS podrobněji. Box model Document flow Layout O CSS podrobněji Box model Document flow Layout O CSS podrobněji Box model Každý element má: -obsah (content) -spadávku (padding) -rámeček (border) -okraj (margin) O CSS podrobněji http://www.w3.org/tr/css21/box.html

Více

Formát stránky, písma, odstavce Word 2007 egon. Formát stránky a písma, okraje, odstavce, oddíly

Formát stránky, písma, odstavce Word 2007 egon. Formát stránky a písma, okraje, odstavce, oddíly Formát stránky, písma, odstavce Word 2007 egon Formát stránky a písma, okraje, odstavce, oddíly Jan Málek 11.6.2010 Formát stránky Před psaním textu bychom se měli rozmyslet, na jaký formát papíru případně

Více

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0 Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0 Upozornění: Oficiální verze ECDL / ICDL Sylabu verze 6.0 je publikovaná na webových stránkách ECDL Foundation - www.ecdl.org a lokalizovaná verze na

Více

CSS Kaskádové styly. formátování webových stránek

CSS Kaskádové styly. formátování webových stránek CSS Kaskádové styly formátování webových stránek Co je CSS? Layout webových stránek Nástroj na formátování html tagů Cascading style sheets možnost vrstvení Význam tagy HTML významová vs. formátovací

Více

(X)HTML-TAGY. VOŠ a SŠT Česká Třebová

(X)HTML-TAGY. VOŠ a SŠT Česká Třebová (X)HTML-TAGY Mgr. Petr Slívko VOŠ a SŠT Česká Třebová Tagy Popis Značka tagu začíná levou ostrou závorkou. Za ní následuje jméno tagu, před kterým nesmí být mezera. Mohou následovat atributy. Před

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

Poznámka v (x)html Všechno, co je v (x)html souboru obaleno značkami <!-- a -->, je považováno za poznámku a nezobrazuje se.

Poznámka v (x)html Všechno, co je v (x)html souboru obaleno značkami <!-- a -->, je považováno za poznámku a nezobrazuje se. Úvod do tvorby www stránek Tvorba www 3 Poznámka v (x)html Všechno, co je v (x)html souboru obaleno značkami , je považováno za poznámku a nezobrazuje se. Odkaz (hyperlink)

Více

CSS 1. Blokový model Každý element tvoří obdélník. Dva druhy obdélníků: - Blokové; - Vložené. Zde je dlouhý text v kterém nachazí vložené...

CSS 1. Blokový model Každý element tvoří obdélník. Dva druhy obdélníků: - Blokové; - Vložené. Zde je dlouhý text v kterém nachazí vložené... Blokový model Každý element tvoří obdélník. Dva druhy obdélníků: - Blokové; - Vložené. CSS 1 blokové To je blokové Zde je dlouhý text v kterém nachazí vložené... vložené Vnější okraje umožňují nastavovat

Více

Základy HTML. Obecná syntaxe HTML. Struktura HTML

Základy HTML. Obecná syntaxe HTML. Struktura HTML Základy HTML HyperText Markup Language, označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje publikaci dokumentů

Více

TABULKY U STÁTNÍCH ZKOUŠEK

TABULKY U STÁTNÍCH ZKOUŠEK TABULKY U STÁTNÍCH ZKOUŠEK Obsah Co říká norma:... 2 Nadpis... 2 Měrná jednotka... 2 Hlavička tabulky...2 Sloupce... 2 Řádky... 3 Součty... 3 Obecná poznámka... 3 Zvláštní poznámky...3 Značky v tabulce...

Více

Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2

Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2 Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2 Struktura stránky hlavička meta tagy titulek stránky připojení stylů,... CSS

Více

Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 2

Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 2 Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 2 Struktura stránky hlavička meta tagy titulek stránky připojení stylů,... CSS to je to, co se

Více

Název školy: SOŠ NET OFFICE Orlová, spol. s r.o. Vypracoval/a: Mgr. Alena Sovová

Název školy: SOŠ NET OFFICE Orlová, spol. s r.o. Vypracoval/a: Mgr. Alena Sovová Název projektu: Podpora výuky v technických oborech Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0458 Název šablony: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních

Více

Tvorba webových stránek pomocí HTML kódu v příkladech. M. Seménka, 2014

Tvorba webových stránek pomocí HTML kódu v příkladech. M. Seménka, 2014 Tvorba webových stránek pomocí HTML kódu v příkladech podpůrný text pro výuku M. Seménka, 2014 na příkladech se studenti seznámí se základními postupy tvorby www stránek Příklady je třeba důkladně prostudovat

Více

Atribut Význam Hodnoty

Atribut Význam Hodnoty Formuláře Tag Význam Párový Výskyt form formulář ano input vstupní pole ne select výběrové pole ano option volba ne textarea velké vstupní pole ano label popis pole ano

Více

Microsoft. Word. prostředí, základní editace textu. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. prostředí, základní editace textu. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word prostředí, základní editace textu Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Office balík aplikací používaných v kancelářské i jiné práci Word textový

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_20 Databáze Databáze Databáze Projekt II. Ing. Petr Vilímek

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_20 Databáze Databáze Databáze Projekt II. Ing. Petr Vilímek VY_32_INOVACE_33_20 Pracovní list Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, roč. Anotace Přínos/cílové kompetence

Více

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL16 Vojtěch Filip, 2014

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL16 Vojtěch Filip, 2014 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Microsoft Word jednoduchý dokument Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL16

Více

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Nejčastějším úkolem bývá ukončení stránky a pokračování textu na další stránce nebo vložení stránky před napsaný text. Podobným úkolem je jiné svislé zarovnání

Více

Změna velikosti písmen

Změna velikosti písmen Změna velikosti písmen U aplikace Word můžeme změnit velikost písmen v textu bez toho, aniž bychom museli daný text přepisovat ručně. Postup je následující: 1) Vyberte text, u kterého chcete změnit psaní

Více

Styly odstavců. Word 2010. Přiřazení stylu odstavce odstavci. Změna stylu odstavce

Styly odstavců. Word 2010. Přiřazení stylu odstavce odstavci. Změna stylu odstavce Styly odstavců V textu, který přesahuje několik stránek a je nějakým způsobem strukturovaný (což znamená, že se dá rozdělit na části (v knize jim říkáme kapitoly) a jejich podřízené části (podkapitoly),

Více

Manuál k tvorbě absolventské práce

Manuál k tvorbě absolventské práce Manuál k tvorbě absolventské práce VLOŽENÍ ČÍSLA STRÁNKY... 2 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO VKLÁDÁNÍ ČÍSEL STRÁNEK... 2 ŘÁDKOVÁNÍ 1,5... 3 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO ŘÁDKOVÁNÍ... 3 ZAROVNÁNÍ TEXTU DO BLOKU... 4 OBRÁZKOVÝ

Více

Základy programovacího jazyka HTML. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1133_Základy programovacího jazyka HTML_PWP

Základy programovacího jazyka HTML. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1133_Základy programovacího jazyka HTML_PWP Základy programovacího jazyka HTML Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1133_Základy programovacího jazyka HTML_PWP Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_19 Databáze Databáze Databáze Ing. Petr Vilímek

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_19 Databáze Databáze Databáze Ing. Petr Vilímek VY_32_INOVACE_33_19 Pracovní list Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Střední průmyslová škola Zlín Inovace výuky prostřednictvím ICT v

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Tvorba fotogalerie v HTML str.1

Tvorba fotogalerie v HTML str.1 Tvorba fotogalerie v HTML str.1 obr. A obr. B 1) Spustíme PsPad, vytvoříme nový dokument a otevře se nám okno nový soubor, kde si můžeme zvolit jaký chceme typ. My označíme HTML a potvrdíme. 2) Pro správné

Více

Stručný návod k HTML editoru v CMS Portia 4

Stručný návod k HTML editoru v CMS Portia 4 Stručný návod k HTML editoru v CMS Portia 4 2 03/2015 Představení HTML editor je jednoduchý textový editor pro webové stránky. Nabízí většinu hlavních funkcí jako mají velké editory typu Word pro použití

Více

DESETIMINUTOVKY CSS - DOVEDNOSTI TÉMATA:

DESETIMINUTOVKY CSS - DOVEDNOSTI TÉMATA: 1 DESETIMINUTOVKY CSS - DOVEDNOSTI TÉMATA: Obsah CSS... 1 VKLÁDÁNÍ CSS DO HTML DOKUMENTU + MEDIA... 1 ADRESOVÁNÍ ČÁSTÍ HTML POMOCÍ SELEKTORŮ A JEJICH PRIORITA... 2 RESETOVÁNÍ CSS... 3 BARVY... 3 STYLOVÁNÍ

Více

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

Stránky obce Olomučany

Stránky obce Olomučany Stránky obce Olomučany Uživatelská příručka 31. srpna 2011 Autor: Vojtěch Mrázek, mrazek.v@gmail.com Obsah 1 Úvod 1 2 Vytváření obsahu 1 2.1 Články................................ 1 2.2 Dokumenty.............................

Více

Tvorba webu. Kaskádové styly (CSS) Martin Urza

Tvorba webu. Kaskádové styly (CSS) Martin Urza Tvorba webu Kaskádové styly (CSS) Martin Urza Motivace Proč používat kaskádové styly k formátování HTML? Dovolují více možností formátování než klasické HTML atributy a stále přibývají další (možnosti).

Více

Požadované dovednosti v ovládání textového procesoru Microsoft Word 2013 pro předměty VA1 a VT1

Požadované dovednosti v ovládání textového procesoru Microsoft Word 2013 pro předměty VA1 a VT1 Požadované dovednosti v ovládání textového procesoru Microsoft Word 2013 pro předměty VA1 a VT1 1 Úvod 1.1 Práce s dokumenty 1.1.1 Spustit a ukončit textový editor. 1.1.2 Otevřít jeden nebo několik dokumentů.

Více

Elektronické publikování - prezentace. 23. dubna 2009 VŠB - TUO. Beamer - grafické zpracování prezentace. Rostislav Šuta, sut017.

Elektronické publikování - prezentace. 23. dubna 2009 VŠB - TUO. Beamer - grafické zpracování prezentace. Rostislav Šuta, sut017. Beamer - Elektronické publikování - VŠB - TUO 23. dubna 2009 Obsah 1 2 3 4 5 6 Obsah 1 2 3 4 5 6 schémata barvy písma změna fontu vnitřní schémata vnější schémata Obsah Prezentace bez navigace e stromovou

Více

PŘÍRUČKA. Správa obsahu webové prezentace. Formátování textu

PŘÍRUČKA. Správa obsahu webové prezentace. Formátování textu PŘÍRUČKA Správa obsahu webové prezentace Formátování textu Verze: 6.2 Datum: 4.12.2009 Autor: Ing. Michal Šídlo, michal.sidlo@netgenium.com Společnost: NetGenium s.r.o., www.netgenium.com Obsah 1. Základní

Více

Tvorba internetových stránek

Tvorba internetových stránek Tvorba internetových stránek Ing. Michal Seibert E111 Konzultační hodiny: Středa 9:00-10:00h http://tvorba-is.wz.cz/ Samostatný úkol Zvolili jste si doménu a zjistili její cenu? Nalezli jste svůj freehosting?

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG4119 Tipy a triky, rozdíly mezi prohlížeči

Název: VY_32_INOVACE_PG4119 Tipy a triky, rozdíly mezi prohlížeči Název: VY_32_INOVACE_PG4119 Tipy a triky, rozdíly mezi prohlížeči Autor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 06 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: webdesign, počítačová grafika Anotace: DUM seznamuje

Více

Část 1. Úvod. 1.1 Technické pozadí HTML a web HTML a XHTML Myšlenka CSS Další technologie 48

Část 1. Úvod. 1.1 Technické pozadí HTML a web HTML a XHTML Myšlenka CSS Další technologie 48 Předmluva...................................19 Část 1 Úvod 1 Historické pozadí a vývoj................... 25 1.1 Technické pozadí 27 1.2 HTML a web 32 1.3 HTML a XHTML 36 1.4 Myšlenka CSS 46 1.5 Další

Více

Výukový materiál KA č.4 Spolupráce se ZŠ

Výukový materiál KA č.4 Spolupráce se ZŠ Výukový materiál KA č.4 Spolupráce se ZŠ Modul: Téma workshopu: Výpočetní technika Co je to internet? Jak si udělat vlastní www stránku? Vypracovala: Ing. Lenka Hellová Termín workshopu: 30. říjen 2012

Více

Internet 1 vývoj, html, css

Internet 1 vývoj, html, css Internet 1 vývoj, html, css Martin Hejtmánek hejtmmar@fjfi.cvut.cz http://kmlinux.fjfi.cvut.cz/ hejtmmar Počítačový kurs Univerzity třetího věku na FJFI ČVUT Znalci 19. března 2009 Dnešní přednáška 1 Historie

Více