Navrhované změny zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání a jejich odůvodnění

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Navrhované změny zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání a jejich odůvodnění"

Transkript

1 1 Navrhované změny zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání a jejich odůvodnění Vydalo o. s. Svoboda zvířat, únor 2012 Navrhované změny zákony na ochranu zvířat proti týrání Návrh 1 V 9 se vkládá nový odstavec 3, který zní "(3) Chov a usmrcování šelem za účelem využití jejich kožešiny jsou zakázány.". Návrh 2 V 9 se vkládá nový odstavec 4, který zní "(4) Chov a usmrcování hlodavců z čeledi činčilovitých za účelem využití jejich kožešiny jsou zakázány.". Odůvodnění Navrhovaných změn Odůvodnění návrhu 1 Navrhovaná změna je opatřením k zamezení provozu farmových chovů šelem. V současné době se tyto chovy soustředí především na produkci kožešin. I. Situace v Evropské unii a jednotlivých zemích V legislativě EU je dosud jedinou závaznou normou týkající se kožešinových zvířat Nařízení Rady (ES) č. 1099/2009 o ochraně zvířat při usmrcování. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (Committee on the Environment, Public Health and Food Safety) při Evropském parlamentu ve svém návrhu uvádí, že zabíjení kožešinových zvířat plynem CO 2 nebo CO (které dnes běžně probíhá také na českých farmách) není vhodným humánním způsobem zabíjení. 1 1 Draft Opinion of the Committee on the Environment, Public Health and Food Safety for the Committee on Agriculture and Rural Development on the proposal for a Council regulation on the protection of animals at the time of killing (COM(2008)553 C6-XXXX/ /0180(CNS))

2 2 II. Odborné podklady pro hledisko ochrany zvířat 1. WELFARE ZVÍŘAT CHOVANÝCH K PRODUKCI KOŽEŠIN 2 [SCAHAW] Odborná Zpráva, kterou pro tvorbu Směrnice zaměřené na chovy kožešinových zvířat zadala Evropská komise Vědeckému výboru pro ochranu zdraví a welfare zvířat (SCAHAW). 2. WELFARE FARMOVĚ CHOVANÝCH NORKŮ A LIŠEK V SOUVISLOSTI S TECHNOLOGIÍ A MANAGEMENTEM CHOVU 3 [CAMBRIDGE], Dr. A. J. Nimon; Prof. D. M. Broom; Cambridge University. 3. DŮVODOVÁ ZPRÁVA K NÁVRHU NOVELY NAŘÍZENÍ PRO OCHRANU A CHOV HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT 4 SRN; Ministerstvo, ochrany spotřebitele, výživy a zemědělství [BMVEL]. III. Odůvodnění navrhované změny 1. Šelmy patří mezi biologicky nejvyvinutější řád podkmene obratlovců. Všechny nedomestikované formy šelem mají v chovu v zajetí zvýšené nároky na parametry ustájení a péče z hlediska uspokojení jejich základních životních potřeb. V případě kožešinových zvířat jde stále o nedomestikovaná zvířata, schopná samostatného přežití v pro ně příhodných podmínkách; jejich druhoví jedinci žijí ve volné přírodě. 2. Řada odborných výzkumů dokázala, že v současnosti užívané systémy hospodářského chovu šelem - kožešinových zvířat omezují zvířata v některých základních fyziologických a etologických potřebách a vystavují je vysokému riziku strachu a jiného utrpení s možnými trvalými následky. 3. Minimální požadavky welfare v intenzivních chovech je, s ohledem na bod 1, u všech druhů v současnosti chovaných kožešinových zvířat opodstatněné posuzovat shodně jako v chovech volně žijících zvířat, příp. zájmových chovech. 2 The Welfare of Animals Kept for Fur Production; Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare (SCAHAW) for EC, Dec (Zpráva Životní pohoda zvířat chovaných k produkci kožešin vypracovaná Vědeckým výborem pro ochranu zdraví a životní pohody zvířat (SCAHAW) na základě Článku 5 Směrnice Rady Evropy o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely 98/58/EC) český překlad ÚKOZ. POZN: V březnu 2002 byla Zpráva na popud šesti členů pracovní skupiny jejích autorů revidována osmi změnami v textech závěrů jednotlivých částí. Ty však neměly žádný vliv na význam závěrů a na celkový exekutivní souhrn Zprávy. 3 a) The Welfare of Farmed Mink (Mustela vison) in Relation to Housing and Management: A Rewiew; Nimon, J., Broom, D.M.; Cambridge University, Dept. of Clinical Veterinary Medicine; UFAW: Animal Welfare 1999, 8: b) The Welfare of Farmed Foxes Vulpes vulpes and Alopex lagopus in Relation to Housing and Management: A Rewiew; Nimon, J., Broom, D. M.; Cambridge University, Dept. of Clinical Veterinary Medicine; UFAW: Animal Welfare 2001, 10: Zweite Verordnung zur Änderung der Verordnung zum Schutz landwirtschaflicher Nutztiere und anderer zur Erzeugung tierischer Produkte gehaltener Tiere bei Haltung (Tierschutz-Nutztierhaltungverordnung) /2001/; BMVEL, / Nařízení k ochraně hospodářských zvířat a dalších zvířat, chovaných k získávání živočišných produktů z /.

3 3 IV. Opodstatnění zákazu chovu z hlediska ochrany zvířat 1. Možná účinná zlepšení welfare zvířat v intenzivních chovech jsou podstatně omezována ekonomickými hledisky chovu. V současné situaci chovů v České republice zřejmě nemohou být v praxi realizována jakákoliv potřebná nebo nezbytná zlepšení. 2. Z důvodů obtížného zajištění welfare zvířat, z důvodů biologických, z důvodů problémů s veterinární péčí v chovech, s ochranou životního prostředí nebo z důvodů etických a morálních byl chov zvířat na kožešiny omezen přímým zákazem ve čtyřech evropských zemích. V dalších čtyřech zemích je chov fakticky znemožněn ekonomicky neakceptovatelnými požadavky na jejich chov a v dalších třech státech Evropy platí přímé či nepřímé zákazy chovu některých druhů kožešinových zvířat (týká se převážně lišek). V. Morální důvody chovu a usmrcování šelem pro hospodářské účely Šelmy byly a jsou řádem, k němuž mají lidé obzvláštní vztah. Začátkem 20. stol. vznikaly chovy, v nichž byly drženy šelmy, aby posloužily člověku k získávání kožešin, již tehdy luxusního zboží. Morální neospravedlnitelnost chovu a usmrcování šelem (zvířat) na kožešiny se stává stále silnější. Ve většině členských zemí Evropské unie, v nichž se vyskytují chovy kožešinových zvířat, je veřejné mínění převážně na straně omezování těchto chovů. Podle výzkumu CVVM z října vyplývá následující: V otázkách souvisejících s chovem zvířat pro kožešinovou módu soudí 76 % respondentů, že život těchto zvířat není srovnatelný se životem těchto zvířat žijících v přírodě, a stejný počet respondentů se také domnívá, že dnešní společnost by se bez kožešinové módy obešla. 67% dotázaných se vyslovilo pro zákaz chovů kožešinových zvířat. Podobně jako lov zvířat na kožešiny, který byl téměř vytlačen z Evropy, jsou tzv. kožešinové farmy veřejností vnímány jako eticky neospravedlnitelné. Postupně v Nizozemsku (1995, 1997), v Rakousku (1993, 2008), ve Velké Británii (2000), v Chorvatsku (2007) a v Bosně a Hercegovině (2008) byly přijaty zákazy; ve Švýcarsku nebo Německu platí takové nároky na ustájení kožešinových zvířat, které prakticky znemožňují jejich komerční chov. Jakožto jedna z civilizovaných evropských zemí má Česká republika morálně založenou legislativu, díky níž již v minulosti našla cesty jak např. omezit drancování živé nebo neživé přírody navzdory zájmům určitých skupin: měla by to dokázat také v případě poškozování zvířat. V případě farmových chovů šelem k produkci kožešin je toto poškozování vědecky prokazatelné. Teoreticky jsou tyto chovy, ve svém současném stavu zřejmě také v legislativním rozporu s řadou ustanovení současného zákona 246/92 Sb. a patrně i Veterinárního zákona, Zákona o ochraně přírody a krajiny nebo Zákona o myslivosti. Odůvodnění návrhu 2 Hlavním účelem navrhované změny je zabránění chovu především obou zástupců rodu Chinchilla pro hospodářské účely, kterým je v současné době výhradně získávání kožešin. 5 CVVM SOÚ AV ČR (2006). Češi o životě zvířat chovaných v zajetí. Praha.

4 4 Oba dnes hospodářsky využívané druhy Chinchilla lanigera (dlouhoocasá, vlnitá) a Chinchilla brevicaudata (královská, krátkoocasá) (některé zdroje uvádí ještě rod Chinchilla chinchilla) 6 pochází ze specifických podmínek vysokohorských pásem Jižní Ameriky. Toto vysokohorské prostředí určuje biologické potřeby zvířat: pohyby, jako jsou skákání, hrabání, ukrývání se do skalních dutin, nezbytná údržba srsti v písku atd. Určuje také dobu aktivity, která je převážně noční; sociální uskupení zvířat, skupinové; potravní zvyklosti a také určuje přirozenou plachost. I. Odborné podklady pro hledisko ochrany zvířat 1. ZPRÁVA O VÝZKUMU WELFARE V CHOVECH ČINČIL 7 [WAGENINGEN] Studie vypracovaná pro Nizozemskou vládu pro rozhodnutí o dalším využívání druhu činčila jako hospodářské zvíře. 2. WELFARE ZVÍŘAT CHOVANÝCH K PRODUKCI KOŽEŠIN 8 [SCAHAW] Odborná Zpráva, kterou pro tvorbu Směrnice zaměřené na chovy kožešinových zvířat objednala Evropská komise u Vědeckého výboru pro ochranu zdraví a welfare zvířat (SCAHAW). 3. DŮVODOVÁ ZPRÁVA K NÁVRHU NOVELY NAŘÍZENÍ PRO OCHRANU A CHOV HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT [BMVEL] SRN; Ministerstvo, ochrany spotřebitele, výživy a zemědělství II. Problémy jednotlivých chovů - péče o činčily Problémy v chovu v zajetí Ve střední Evropě se s chovem činčil začalo zhruba ve 20. letech 20. století. Záměrem jejich chovu byla od počátku produkce kožešin, což do značné míry určilo technologii chovu. Současná typická klec pro chov činčil měří 85 x 50 x 40 cm, její stěny, strop a podlaha jsou zpravidla z pletiva. Do klece se pro činčily umísťuje vana s pískem, vyvýšená polička a někdy budník. V jedné kleci žije většinou jedna dospělá samice, příp. její mláďata (1-4). Technologie chovu a péče o zvířata do značné míry ovlivňuje celkové welfare zvířat: samice jsou pářeny zpravidla dvakrát do roka, nejčastěji metodou volného přístupu samce k samicím. Mláďata se od samice odstavují ve věku šesti až sedmi týdnů. Činčily jsou krmeny většinou granulovaným krmivem nebo směsí obilovin, ovoce a zeleniny 6 Konrád, J. (1996). Chov kožešinových zvířat. Brno: MZLU. 7 Zpráva o výzkumu welfare v chovech činčil; odborná skupina Zemědělské univerzity ve Wageningenu pod vedením Prof. P. R. Wiepkemy; The Welfare of Animals Kept for Fur Production; Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare (SCAHAW) for EC, Dec

5 5 Je zcela jisté, že takovýto umělý životní režim není zcela přijatelný pro všechny jedince v chovu. Uvádíme nejčastější problémy činčil v chovech: Zdravotní problémy: metabolické poruchy (průjem, zácpa); srdeční a dýchací poruchy; plísně; vysoká úmrtnost v důsledku těchto onemocnění. Reprodukční problémy: konfliktní páření, sterilita samice, potraty, neživotaschopnost mláďat. Behaviorální problémy: bojácné, nervózní nebo agresivní chování, pohybové stereotypie, sebepoškozování. Podstatná je však všeobecně vysoká náchylnost činčil na nedodržení poměrně úzkého tolerančního pásma parametrů jejich mikroklimatu a hygienické a veterinární péče. Zde je zřejmě nutno rozlišit kvalitu chovu. Ve větších, příp. středních, chovech (stovky až tisíce chovných samic) jsou uváděná rizika snížena poměrnou zkušeností personálu. Problém, platný všeobecně u hospodářských zvířat, je, že je může chovat prakticky každý, bez splnění jakýchkoli kritérií chovatelské způsobilosti. V chovech činčil to může znamenat nejen hromadný úhyn, ale nekontrolované utrpení zvířat při jeho průběhu. Vzhledem k tomu, že zejména menší chovatelé činčil mohou být kontrolováni inspektory SVS velmi zřídka, je v jejich chovech vysoká pravděpodobnost onemocnění a případného utrpení zvířat. Takové chovy by v zájmu ochrany zvířat měly být omezeny. To, že mají činčilovití obecně tak vysoké nároky na prostředí a péči, ale zároveň jsou chováni užitkově na veterinárně téměř nenáročnou surovinu (kvalita kožešiny je prioritním kritériem chovu), z nich činí druh skutečně vysoce ohrožený, vyžadující zvláštní pozornost. III. Problémy používaných systémů a technologií chovů Odborné podklady - Nizozemský příklad V r nechala nizozemská vláda v rámci přípravy novely Nařízení pro hospodářská zvířata (Besluit aanwijzing voor peroductie te houden dieren) provést rozsáhlou studii welfare činčil v podmínkách farmových chovů. 9 Záměrem a cílem této studie mělo být rozhodnutí o tom, zdali může být činčila využívána jako hospodářské zvíře a může být zařazena na seznam zvířat dovolených chovat jako hospodářská (seznam v čl. 34 Nařízení pro hospodářská zvířata). Dosud nebyl zřejmě proveden rozsáhlejší výzkum welfare činčil. Studii provedla odborná skupina Zemědělské univerzity ve Wageningenu pod vedením Prof. P. R. Wiepkemy. Studie dospěla k závěru, že stávající systémy a technologie farmových chovů znamenají vážné problémy welfare činčil, týkající se většiny zvířat. Studie obsahuje řadu doporučení pro vylepšení ustájení a technologií v chovech. Tyto výsledky však bude podle autorů studie nutno ještě potvrdit v mezinárodním měřítku. 9 Zpráva o výzkumu welfare v chovech činčil (1994); odborná skupina Zemědělské univerzity ve Wageningenu pod vedením Prof. P. R. Wiepkemy

6 6 Na základě Studie vydal v roce 1997 ministr zemědělství, životního prostředí a rybolovu (J. J. van Aartsen) následující závěry: Znalosti o biologii činčil nejsou zdaleka kompletní. Jde především o nedostatek údajů o způsobu života tohoto druhu v jeho přirozeném prostředí. Ve stávajících farmových chovech se vyskytují závažné problémy welfare zvířat, mezi jinými: v průměru 20 % zvířat vykazuje známky bojácného nebo panického chování a značné množství zvířat má abnormální projevy chování jako bezcílné pobíhání a sebepoškozování. Welfare činčil vyžaduje další výzkumy, které mohou trvat ještě mnoho let. Na základě těchto bodů byla stanovena zkušební doba pěti let do ukončení farmových chovů a vyjmutí druhu činčila ze seznamu v čl. 34 Nařízení. Přechodná doba pro odepsání stávajících systémů byla stanovena na deset let.

Norek americký (Mustela vison)

Norek americký (Mustela vison) Ve své kůži Zajímalo Vás někdy, komu patřily kožešiny, kterými se neoprávněně chlubí někteří lidé? Za kožešinovou módou se skrývá obrovské utrpení tzv. kožešinových zvířat, která jsou na farmách chována

Více

www.svobodazvirat.cz OBSAH Abstrakt I. HISTORIE A OBECNÉ INFORMACE O CHOVECH II. FARMY V ČR Přehled farem norci a lišky Přehled farem činčily

www.svobodazvirat.cz OBSAH Abstrakt I. HISTORIE A OBECNÉ INFORMACE O CHOVECH II. FARMY V ČR Přehled farem norci a lišky Přehled farem činčily www.svobodazvirat.cz OBSAH Abstrakt I. HISTORIE A OBECNÉ INFORMACE O CHOVECH II. FARMY V ČR Přehled farem norci a lišky Přehled farem činčily III. TECHNOLOGIE A MANAGMENT CHOVŮ Vybavení farem a technologie

Více

Minimální požadavky na ochranu telat, prasat O ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely Směrnice 16-18

Minimální požadavky na ochranu telat, prasat O ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely Směrnice 16-18 Minimální požadavky na ochranu telat, prasat O ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely Směrnice 16-18 Ing. Pavel Stonawský akreditovaný poradce MZe ČR EKOTOXA OPAVA s.r.o. pracoviště Olomouc, Blanická

Více

Kožešinová zvířata stále trpí ve jménu módy!

Kožešinová zvířata stále trpí ve jménu módy! Kožešinová zvířata stále trpí ve jménu módy! Většina lidí je přesvědčena, že problematika pravých kožešin je již překonána. Domnívají se, že se v současnosti tzv. kožešinová zvířata kvůli módě již nechovají

Více

VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY

VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY I. OBECNÁ ČÁST Dosavadní právní úprava (do 30.9.2008) Dosud

Více

fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie

fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie www.vfu.cz fvhe Den otevřených dveří 3. února 2017 posluchárna pavilonu prof. Lenfelda FAKULTA VETERINÁRNÍ HYGIENY A EKOLOGIE Veterinární a farmaceutická univerzita

Více

Večerek, Burda, Dousek: Právní předpisy Rady Evropy na ochranu zvířat, VFU Brno 1997 Večerek, Burda, Dousek, Novák, Večerková: Ochrana zvířat v

Večerek, Burda, Dousek: Právní předpisy Rady Evropy na ochranu zvířat, VFU Brno 1997 Večerek, Burda, Dousek, Novák, Večerková: Ochrana zvířat v Večerek, Burda, Dousek: Právní předpisy Rady Evropy na ochranu zvířat, VFU Brno 1997 Večerek, Burda, Dousek, Novák, Večerková: Ochrana zvířat v právních předpisech Evropské unie, VFU Brno 2001 http://www.mze.cz/

Více

Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat rezidua pesticidů (SCoFCAH. SCoFCAH) Naděžda Krpešová Státní zdravotní ústav

Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat rezidua pesticidů (SCoFCAH. SCoFCAH) Naděžda Krpešová Státní zdravotní ústav Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat rezidua pesticidů (SCoFCAH SCoFCAH) Naděžda Krpešová Státní zdravotní ústav Instituce EU - bezpečnost potravin - pesticidy nařízení Evropského parlamentu

Více

192/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. dubna 2004 o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu

192/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. dubna 2004 o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu 192/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. dubna 2004 o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání,

Více

ZÁKON kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů

ZÁKON kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů Návrh ZÁKON ze dne.. 2016 kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č. 246/1992

Více

ZMĚNY KONTROLY PODMÍNĚNOSTI PRO ROK Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR

ZMĚNY KONTROLY PODMÍNĚNOSTI PRO ROK Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR ZMĚNY KONTROLY PODMÍNĚNOSTI PRO ROK 2016 Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR Změny podmínek Kontroly podmíněnosti Legislativní úpravy DZES 6 doplnění seznamu dusík vázajících plodin, DZES

Více

- Dojde li k poškozování zdraví vlivem technologie, musí chovatel tu povinen nezbytně upravit a závady odstranit

- Dojde li k poškozování zdraví vlivem technologie, musí chovatel tu povinen nezbytně upravit a závady odstranit PŘEDPISY SOUVISEJÍCÍ S OCHRANOU PROTI TÝRÁNÍ A SE ZABEZPEČENÍM POHODY PRO DRŮBEŽ Předpisy představují ochranu zvířat při zacházení s nimi, zejména z hlediska jejich ošetřování, výživy, napájení, hygieny

Více

Legislativní opatření při chovu zvířat

Legislativní opatření při chovu zvířat Etologie hospodářských zvířat Legislativní opatření při chovu zvířat Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky http://eagri.cz/public/web/mze/ http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/

Více

VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o ochraně zvířat při veřejném vystoupení a při chovu

VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o ochraně zvířat při veřejném vystoupení a při chovu Strana 30 Sbírka zákonů č. 5 / 2009 5 VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o ochraně zvířat při veřejném vystoupení a při chovu Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 odst. 1 k provedení 7a odst. 7 zákona

Více

Dozor nad potravinami

Dozor nad potravinami Hejmalová Michaela Dozor nad potravinami Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné orgány státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti:

Více

ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 372/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb., o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání I.

ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 372/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb., o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání I. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 372/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb., o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání I. Obecná část Název Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 22/2013 Sb.,

Více

g) obsah a rozsah kurzu odborné přípravy pro získání vzor osvědčení o způsobilosti pro osoby podílející se na úkonech souvisejících s porážením

g) obsah a rozsah kurzu odborné přípravy pro získání vzor osvědčení o způsobilosti pro osoby podílející se na úkonech souvisejících s porážením Strana 100 Sbírka zákonů č. 22 / 2013 22 VYHLÁŠKA ze dne 23. ledna 2013 o vzdělávání na úseku ochrany zvířat proti týrání Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 odst. 1 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu

Více

Bezpečnost potravin v ČR. Bezpečnost potravin zahrnuje: hygienu výroby potravin kontrolní mechanismy monitoring potravních řetězců bezpečnost krmiv

Bezpečnost potravin v ČR. Bezpečnost potravin zahrnuje: hygienu výroby potravin kontrolní mechanismy monitoring potravních řetězců bezpečnost krmiv Bezpečnost potravin v ČR Bezpečnost potravin zahrnuje: hygienu výroby potravin kontrolní mechanismy monitoring potravních řetězců bezpečnost krmiv Systém zajištění bezpečnosti (zdravotní nezávadnosti)

Více

Vyjádření k povinnosti označit druh zvířete vyžadující zvláštní péči ve vztahu k záchranným stanicím a k povolování záchranných stanic

Vyjádření k povinnosti označit druh zvířete vyžadující zvláštní péči ve vztahu k záchranným stanicím a k povolování záchranných stanic ODBOR ŽIVOČIŠNÝCH KOMODIT 17210 SPISOVÁ ZN.: = čj. NAŠE ČJ.: 19721/2009-17210 VYŘIZUJE ODDĚLENÍ OCHRANY ZVÍŘAT, JUDr. Spurná TELEFON: 221 812 346 FAX: 221 812 967 E-MAIL: jana.spurna@mze.cz ADRESA: Těšnov

Více

SMĚRNICE RADY 1999/22/ES. ze dne 29. března o chovu volně žijících živočichů v zoologických zahradách

SMĚRNICE RADY 1999/22/ES. ze dne 29. března o chovu volně žijících živočichů v zoologických zahradách SMĚRNICE RADY 1999/22/ES ze dne 29. března 1999 o chovu volně žijících živočichů v zoologických zahradách RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, a zejména na čl. 130s

Více

Kožešinová zvířata pohledem české veřejnosti

Kožešinová zvířata pohledem české veřejnosti Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 tel: 286 840 129 E-mail: cvvm@soc.cas.cz, http://cvvm.soc.cas.cz/ Kožešinová zvířata pohledem české veřejnosti Závěrečná

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro mezinárodní obchod NÁVRH STANOVISKA

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro mezinárodní obchod NÁVRH STANOVISKA EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro mezinárodní obchod 20.3.2015 2013/0433(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro mezinárodní obchod pro Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin a

Více

Welfare v chovech hospodářských zvířat. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Welfare v chovech hospodářských zvířat. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Welfare v chovech hospodářských zvířat. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Definice welfare zvířat Welfare pochází z vědního oboru etologie. Etologie

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa

Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa Chov zvířat v ekologickém zemědělství Legislativa Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - LEGISLATIVA 1. Nařízení Rady (ES)

Více

1993R0315 CS

1993R0315 CS 1993R0315 CS 07.08.2009 002.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ RADY (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým

Více

Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata. Ing. Lenka Skoupá

Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata. Ing. Lenka Skoupá Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata Ing. Lenka Skoupá Právo a zvířata Mezi hlavní orgány ochrany zvířat patří Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa.

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0046/92. Pozměňovací návrh. Sylvie Goddyn za skupinu ENF

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0046/92. Pozměňovací návrh. Sylvie Goddyn za skupinu ENF 21.10.2015 A8-0046/92 92 Bod odůvodnění 8 (8) Na vitaminy, minerální látky a jiné látky, které jsou určené k použití v doplňcích stravy nebo které mají být přidávány do potravin, včetně počáteční a pokračovací

Více

CHOV ZVĚŘE V ZAJETÍ OBORNÍ A FARMOVÉ CHOVY - LEGISLATIVA

CHOV ZVĚŘE V ZAJETÍ OBORNÍ A FARMOVÉ CHOVY - LEGISLATIVA CHOV ZVĚŘE V ZAJETÍ OBORNÍ A FARMOVÉ CHOVY - LEGISLATIVA Parkhotel Hluboká nad Vltavou 28. Května 2015 MVDr. František Kouba KVS SVS pro Jihočeský kraj Obsah prezentace Součinnost KVS SVS pro Jčk s PČR-chov

Více

Vědecký výbor pro potraviny

Vědecký výbor pro potraviny Vědecký výbor pro potraviny Klasifikace: Draft Pro vnitřní potřebu VVP Oponovaný draft Pro vnitřní potřebu VVP Finální dokument Pro oficiální použití Deklasifikovaný dokument X Pro veřejné použití Název

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU. Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod., apod.)

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU. Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod., apod.) Ustanovení (část,, odst., písm., apod.) Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod.,

Více

ČEŠI O ŽIVOTĚ ZVÍŘAT CHOVANÝCH V ZAJETÍ

ČEŠI O ŽIVOTĚ ZVÍŘAT CHOVANÝCH V ZAJETÍ Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav Akademie věd České republiky Jilská 1, 110 00 Praha 1 tel/fax: +420 286 840 129 e-mail: cvvm@soc.cas.cz, www.cvvm.cz ČEŠI O ŽIVOTĚ ZVÍŘAT CHOVANÝCH

Více

Rada Evropské unie Brusel 18. října 2016 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 18. října 2016 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 18. října 2016 (OR. en) 13411/16 AGRILEG 152 VETER 100 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 17. října 2016 Příjemce: Č. dok. Komise: D047366/02 Předmět:

Více

OCHRANA ZVÍŘAT PROTI TÝRÁNÍ POZNATKY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ

OCHRANA ZVÍŘAT PROTI TÝRÁNÍ POZNATKY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ OCHRANA ZVÍŘAT PROTI TÝRÁNÍ POZNATKY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ JUDr. Jana Traplová 22. 2. 2018 Konference Aktuální poznatky a otazníky v oblasti ochrany zvířat proti týrání Role Ministerstva zemědělství

Více

Zákaz chovu kožešinových zvířat. Moderní trendy v evropské legislativě

Zákaz chovu kožešinových zvířat. Moderní trendy v evropské legislativě Zákaz chovu kožešinových zvířat Moderní trendy v evropské legislativě I fully endorse Svoboda Zvirat s campaign to end fur farming in the Czech Republic. When I had the chance to introduce a bill in the

Více

stav k 11. 4. 2008 Přehled platných předpisů Evropských společenství k CITES *) [podrobnější přehled je v dokumentu Euleg080411.

stav k 11. 4. 2008 Přehled platných předpisů Evropských společenství k CITES *) [podrobnější přehled je v dokumentu Euleg080411. PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně včetně Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně (CITES) stav k 11. 4. 2008 Přehled platných předpisů

Více

SVOBODA ZVÍŘAT. Kožešinová zvířata. Na základě dat CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., pro Svobodu zvířat. Zpracovala: PhDr. Lucie Moravcová

SVOBODA ZVÍŘAT. Kožešinová zvířata. Na základě dat CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., pro Svobodu zvířat. Zpracovala: PhDr. Lucie Moravcová SVOBODA ZVÍŘAT Kožešinová zvířata Na základě dat CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., pro Svobodu zvířat Zpracovala: PhDr. Lucie Moravcová 2013 SOUHRN HLAVNÍCH VÝSLEDKŮ Součástí šetření veřejného mínění Centra pro

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ. vyhlášky č. 16/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o ekologickém zemědělství

ÚPLNÉ ZNĚNÍ. vyhlášky č. 16/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o ekologickém zemědělství 11 ÚPLNÉ ZNĚNÍ vyhlášky č. 16/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o ekologickém zemědělství 12 16/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 6. ledna 2006, kterou se provádějí některá ustanovení zákona

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 153 Rozeslána dne 4. prosince 2012 Cena Kč 144, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 153 Rozeslána dne 4. prosince 2012 Cena Kč 144, O B S A H : Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Rozeslána dne 4. prosince 2012 Cena Kč 144, 418. Vyhláška o ochraně zvířat při usmrcování 419. Vyhláška o ochraně pokusných zvířat O B S A H : 420. Sdělení Ministerstva

Více

O identifikaci, evidenci a registraci zvířat Směrnice 6 8a

O identifikaci, evidenci a registraci zvířat Směrnice 6 8a O identifikaci, evidenci a registraci zvířat Směrnice 6 8a Ing. Pavel Stonawský akreditovaný poradce MZe ČR EKOTOXA OPAVA s.r.o. pracoviště Olomouc, Blanická 1 oddělení poradenských služeb pavel.stonawsky@tiscali.cz

Více

PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin

PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících regulováním obchodu s nimi včetně Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících (CITES) Stav ke

Více

7. RP, 7. rámcový program EU pro vědu, výzkum technologický rozvoj a inovace na roky

7. RP, 7. rámcový program EU pro vědu, výzkum technologický rozvoj a inovace na roky 7. RP, 7. rámcový program EU pro vědu, výzkum technologický rozvoj a inovace na roky 2007-2013 Sedmý rámcový program Evropského společenství pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace, je hlavním nástrojem

Více

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky č. 419/2012 Sb. o ochraně pokusných zvířat..

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky č. 419/2012 Sb. o ochraně pokusných zvířat.. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 419/2012 Sb. o ochraně pokusných zvířat.. I. Obecná část Název Návrh vyhlášky o ochraně pokusných zvířat. Definice problému Novela zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti

Více

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky č. 418/2012 Sb. o ochraně zvířat při usmrcování.

ODŮVODNĚNÍ. vyhlášky č. 418/2012 Sb. o ochraně zvířat při usmrcování. ODŮVODNĚNÍ vyhlášky č. 418/2012 Sb. o ochraně zvířat při usmrcování. I. Obecná část Název Návrh vyhlášky o ochraně zvířat při usmrcování. Definice problému Zákon, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb.,

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne ,

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 28.5.2018 C(2018) 3120 final PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne 28.5.2018, kterým se stanoví pravidla pro použití čl. 26 odst. 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady

Více

PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin

PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících regulováním obchodu s nimi včetně Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících (CITES) Stav ke

Více

Kontrola podmíněnosti - Cross Compliance

Kontrola podmíněnosti - Cross Compliance Kontrola podmíněnosti - Cross Compliance Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jč. kraj Severní 9 370 10 České Budějovice Název projektu: VZDĚLÁVÁNÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ 2014 Reg.č.

Více

Domácí zvířata. Pro 1.stupeň ZŠ

Domácí zvířata. Pro 1.stupeň ZŠ Domácí zvířata Pro 1.stupeň ZŠ Máte doma nějaké domácí zvířátko? Jaké? Jak o něj pečujete? Nejobvyklejší domácí zvířata Pes domácí Kočka domácí Morče domácí Křeček Králík domácí Andulka vlnkovaná Pes domácí

Více

CHOVANÉ ZVĚŘE. Cíle chovu: produkce chovných zvířat produkce masa. Právní úprava: zákon o vet. péči x zákon o myslivosti

CHOVANÉ ZVĚŘE. Cíle chovu: produkce chovných zvířat produkce masa. Právní úprava: zákon o vet. péči x zákon o myslivosti PRODUKCE FARMOVĚ CHOVANÉ ZVĚŘE Aktivita KA 2350/4-10up Název inovace HYGIENA A TECHNOLOGIE DRŮBEŽE, KRÁLÍKŮ A ZVĚŘINY Inovace předmětu H1DKZ Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny Termín realizace

Více

MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ)

MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ) MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D. Klinika chorob ptáků, plazů a drobných savců, FVL, VFU Brno WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ (ČINČIL A NUTRIÍ) WELFARE ZÁJMOVÉ CHOVY KRÁLÍKŮ Životní pohoda podmínky fyzické

Více

Část Plánu legislativních prací vlády na zbývající část roku 2018 týkající se MZE (příloha č. 1 k usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č.

Část Plánu legislativních prací vlády na zbývající část roku 2018 týkající se MZE (příloha č. 1 k usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. Předkladatel MZE - str. 27 32 Část Plánu legislativních prací vlády na zbývající část roku 2018 týkající se MZE (příloha č. 1 k usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 91) Poř.č. Předkladatel nabytí vlády

Více

KLONOVÁNÍ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT. Ing. Jiří Hojer Ministerstvo zemědělství

KLONOVÁNÍ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT. Ing. Jiří Hojer Ministerstvo zemědělství KLONOVÁNÍ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT Ing. Jiří Hojer Ministerstvo zemědělství 2006 americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) konstatoval, že mléčné a masné výrobky pocházející z klonovaného skotu, prasat, koz

Více

Cross compliance ekonomické dopady z pohledu chovu ovcí a koz

Cross compliance ekonomické dopady z pohledu chovu ovcí a koz Zpět Cross compliance ekonomické dopady z pohledu chovu ovcí a koz Ing. Jaroslav Humpál VÚZE Praha Osnova presentace Úvod kdy a proč Závaznost pro ČR Jednotlivé požadavky a ekonomické dopady jejich dodržování

Více

MĚSTO NOVÁ BYSTŘICE. Obecně závazná vyhláška Města Nová Bystřice č. 1/2010

MĚSTO NOVÁ BYSTŘICE. Obecně závazná vyhláška Města Nová Bystřice č. 1/2010 MĚSTO NOVÁ BYSTŘICE Obecně závazná vyhláška Města Nová Bystřice č. 1/2010 k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a o pravidlech pohybu zvířat na veřejných prostranstvích Zastupitelstvo města

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 171/100 26.6.2019 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2019/1084 ze dne 25. června 2019, kterým se mění nařízení (EU) č. 142/2011, pokud jde o harmonizaci seznamu schválených nebo registrovaných zařízení,

Více

Česká legislativa. Vydává ministr příslušného ministerstva Konkrétní naplnění opatření daných zákonem

Česká legislativa. Vydává ministr příslušného ministerstva Konkrétní naplnění opatření daných zákonem Česká legislativa Zákony Schvaluje parlament ČR Obecné teze, záměry Vyhlášky Vydává ministr příslušného ministerstva Konkrétní naplnění opatření daných zákonem Harmonizace českých národních předpisů s

Více

Novela zákona o potravinách Petr Bendl, ministr zemědělství

Novela zákona o potravinách Petr Bendl, ministr zemědělství Novela zákona o potravinách Petr Bendl, ministr zemědělství tisková konference 13. listopadu 2012 Ministerstvo zemědělství Základní východiska nejrozsáhlejší změna od vstupu ČR do EU dopad na celý potravinářský

Více

Ve znění: Úřední věstník Č. Strana Datum M1 Nařízení Rady (ES) č. 806/2003 ze dne 14. dubna 2003 L 122 1 16.5.2003

Ve znění: Úřední věstník Č. Strana Datum M1 Nařízení Rady (ES) č. 806/2003 ze dne 14. dubna 2003 L 122 1 16.5.2003 1998L0058 CS 05.06.2003 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE RADY 98/58/ES ze dne 20. července 1998 o ochraně

Více

A7-0059/83

A7-0059/83 6. 6. 2012 A7-0059/83 83 Carl Schlyter za skupinu Verts/ALE Bod odůvodnění 16 a (nový) (16a) Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by měli být kojenci s nízkou porodní hmotností živeni mlékem

Více

Monitoring cizorodých látek

Monitoring cizorodých látek Monitoring cizorodých látek Ministerstvo zemědělství ČR Ing. Jitka Götzová ředitelka odboru bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství ČR SAS Roadshow 2014 Veřejný sektor 15. 10. 2014 Praha Znepokojující

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 11.3.2014,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 11.3.2014, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.3.2014 C(2014) 1445 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. /.. ze dne 11.3.2014, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012,

Více

USNESENÍ zemědělského výboru z 28. schůze ze dne 18. února 2016

USNESENÍ zemědělského výboru z 28. schůze ze dne 18. února 2016 PS160040063 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2016 7. volební období 104. USNESENÍ zemědělského výboru z 28. schůze ze dne 18. února 2016 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997

Více

pracujících s laboratorními zvířaty;

pracujících s laboratorními zvířaty; MNOHOSTRANNÉ KONZULTACE SMLUVNÍCH STRAN EVROPSKÉ DOHODY O OCHRANĚ OBRATLOVCŮ POUŽIVANÝCH PRO POKUSNÉ A JINÉ VĚDECKÉ ÚČELY (Řada evropských smluv č. 123) Usnesení o vzdělávání a školení osob pracujících

Více

Proces domestikace živočišných druhů od paleolitu do současnosti aneb kde se vzala domácí zvířata? Ing. Lenka Skoupá

Proces domestikace živočišných druhů od paleolitu do současnosti aneb kde se vzala domácí zvířata? Ing. Lenka Skoupá Proces domestikace živočišných druhů od paleolitu do současnosti aneb kde se vzala domácí zvířata? Ing. Lenka Skoupá Domestikace (zdomácnění) Při domestikaci člověk aktivním chovem a výběrem zvířat mění

Více

(Úř. věst. L 11, , s. 18) Č. Strana Datum M1 Prováděcí nařízení Komise (EU) 2015/1747 ze dne 30. září 2015 L

(Úř. věst. L 11, , s. 18) Č. Strana Datum M1 Prováděcí nařízení Komise (EU) 2015/1747 ze dne 30. září 2015 L 2011R0026 CS 02.10.2015 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho B NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 26/2011 ze dne 14. ledna 2011 o povolení

Více

Souhrnné výsledky průzkumu podpory ochrany zvířat mezi kandidáty a kandidátkami ve volbách do PSP ČR v říjnu 2017

Souhrnné výsledky průzkumu podpory ochrany zvířat mezi kandidáty a kandidátkami ve volbách do PSP ČR v říjnu 2017 Souhrnné výsledky průzkumu podpory ochrany zvířat mezi kandidáty a kandidátkami ve volbách do PSP ČR v říjnu 2017 Názory na témata týkající se ochrany zvířat napříč politickým spektrem 1. V ČR již platí

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 24.11.2012 Úřední věstník Evropské unie L 326/3 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1097/2012 ze dne 23. listopadu 2012, kterým se mění, pokud jde o odesílání vedlejších produktů živočišného původu a získaných

Více

Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola. Karel Pepperný Státní zdravotní ústav

Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola. Karel Pepperný Státní zdravotní ústav Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola Karel Pepperný Státní zdravotní ústav Rezidua pesticidů Účinné látky, jejich metabolity a reakční a rozkladné produkty,

Více

Pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku č. 72

Pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku č. 72 Pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku č. 72 PS140010597 posl. K. Tureček_01 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých

Více

6.8.2005 Úřední věstník Evropské unie L 205/3

6.8.2005 Úřední věstník Evropské unie L 205/3 6.8.2005 Úřední věstník Evropské unie L 205/3 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1292/2005 ze dne 5. srpna 2005, kterým se mění příloha IV nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 999/2001, pokud jde ovýživu

Více

Etologie hospodářských zvířat. Rozdělení etologie. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky

Etologie hospodářských zvířat. Rozdělení etologie. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky Etologie hospodářských zvířat Rozdělení etologie Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra speciální zootechniky Rozdělení etologie 1. Obecná etologie =zabývá se studiem

Více

e) ustanovuje kontaktní místa v případech, kdy je to požadováno předpisy Evropské unie, a uveřejňuje je rovněž ve Věstníku,

e) ustanovuje kontaktní místa v případech, kdy je to požadováno předpisy Evropské unie, a uveřejňuje je rovněž ve Věstníku, Ministerstvo a) projednává, koordinuje a kontroluje plnění úkolů ochrany hospodářských zvířat, pokusných zvířat, zvířat v zájmových chovech a volně žijících zvířat, včetně zvířat v zoologických zahradách,

Více

***I NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2015/0093(COD)

***I NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2015/0093(COD) Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 25.6.2015 2015/0093(COD) ***I NÁVRH ZPRÁVY o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Více

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: 41-109-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zootechnik Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Úřední věstník Evropské unie L 2/3

Úřední věstník Evropské unie L 2/3 CS 7.1.2014 Úřední věstník Evropské unie L 2/3 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 5/2014 ze dne 6. ledna 2014, kterým se mění směrnice 2008/38/ES, kterou se stanoví seznam určených užití krmiv pro zvláštní účely

Více

Ž Á D O S T O POVOLENÍ CHOVU NEBEZPEČNÉHO DRUHU ZVÍŘAT dle 13 odst. 6 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, v jeho platném znění

Ž Á D O S T O POVOLENÍ CHOVU NEBEZPEČNÉHO DRUHU ZVÍŘAT dle 13 odst. 6 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, v jeho platném znění Č.j. KVS * Došlo dne * Veterinární registrační číslo (pokud bylo dříve přiděleno) Ž Á D O S T O POVOLENÍ CHOVU NEBEZPEČNÉHO DRUHU ZVÍŘAT dle 13 odst. 6 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání,

Více

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 4.6.2015 CS L 137/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/861 ze dne 3. června 2015 o jodidu draselného, jodičnanu vápenatého, bezvodého a jodičnanu vápenatého, bezvodého

Více

Včasné hlášení přemístění zvířat na hospodářství je od letošního roku nutným požadavkem kontrol podmíněnosti.

Včasné hlášení přemístění zvířat na hospodářství je od letošního roku nutným požadavkem kontrol podmíněnosti. Kontroly podmíněnosti 2014: Včasné hlášení přemístění na je od letošního roku nutným požadavkem kontrol podmíněnosti. S požadavky na evidenci a označování hospodářských jsou chovatelé již dlouhodobě dobře

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2002D0994 CS 03.07.2015 007.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 20. prosince 2002 o některých

Více

Praktická aplikace evropské a národní legislativy invazních druhů v botanických zahradách

Praktická aplikace evropské a národní legislativy invazních druhů v botanických zahradách Botanické zahrady a invaze 4. 4. 2017 hotel Absolutum v Praze Holešovicích Praktická aplikace evropské a národní legislativy invazních druhů v botanických zahradách Jana Pěknicová, Jan Šíma Právní úprava

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů

EVROPSKÝ PARLAMENT Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů 31.3.2015 2015/0028(COD) ***I NÁVRH ZPRÁVY o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. 1007/2009

Více

Geneticky modifikované potraviny a krmiva

Geneticky modifikované potraviny a krmiva Geneticky modifikované potraviny a krmiva Co je to geneticky modifikovaný organismus (GMO)? Za GMO je považován organismus, s výjimkou člověka, jehož dědičná informace uložená v DNA byla změněna pomocí

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2006 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o ekologickém zemědělství Citace: 16/2006 Sb. Částka: 8/2006 Sb. Na

Více

***I POSTOJ EVROPSKÉHO PARLAMENTU

***I POSTOJ EVROPSKÉHO PARLAMENTU Evropský parlament 2014-2019 Konsolidovaný legislativní dokument 14.3.2018 EP-PE_TC1-COD(2017)0329 ***I POSTOJ EVROPSKÉHO PARLAMENTU přijatý v prvním čtení dne 14. března 2018 k přijetí směrnice Evropského

Více

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm.

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm. Marek Hák 25.1.2013 Popis Tygr indický je kočkovitá šelma (Panthera tigris tigris) také zvaný tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.

Více

Ochrana životního prostředí před škodlivými vlivy pocházejícími ze zvířat a ochrana zvířat před škodlivými vlivy zevního prostředí.

Ochrana životního prostředí před škodlivými vlivy pocházejícími ze zvířat a ochrana zvířat před škodlivými vlivy zevního prostředí. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 1.3.102 VETERINÁRNÍ

Více

Stálý výbor Evropské dohody o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely (T-AP) Doporučení týkající se kožešinových zvířat

Stálý výbor Evropské dohody o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely (T-AP) Doporučení týkající se kožešinových zvířat Stálý výbor Evropské dohody o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely (T-AP) Doporučení týkající se kožešinových zvířat přijaté Stálým výborem 22. června 1999 (V souladu s článkem 9 odst. 3 této

Více

PRACOVNÍ LIST: BIOVEJCE ČI NEBIOVEJCE

PRACOVNÍ LIST: BIOVEJCE ČI NEBIOVEJCE PRACOVNÍ LIST: BIOVEJCE ČI NEBIOVEJCE Jméno:. Datum:. (6. 9. ročník) ekofarma, intenzivní velkochov Třída: Při dnešní hodině se podíváme na moderní trend v zemědělství, který se pokouší o návrat k tradicím

Více

Usnesení o výkladu některých ustanovení a pojmů této Dohody

Usnesení o výkladu některých ustanovení a pojmů této Dohody MNOHOSTRANNÉ KONZULTACE SMLUVNÍCH STRAN EVROPSKÉ DOHODY O OCHRANĚ OBRATLOVCŮ POUŽIVANÝCH PRO POKUSNÉ A JINÉ VĚDECKÉ ÚČELY (Řada evropských smluv č. 123) Usnesení o výkladu některých ustanovení a pojmů

Více

354 Úřední věstník Evropské unie ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÉ UNIE

354 Úřední věstník Evropské unie ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÉ UNIE 354 Úřední věstník Evropské unie 03/sv. 43 32004R0599 L 94/44 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÉ UNIE 31.3.2004 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 599/2004 ze dne 30. března 2004 opřijetí harmonizovaného vzoru osvědčení a inspekční

Více

Metodický pokyn č. 1/2013

Metodický pokyn č. 1/2013 Metodický pokyn č. 1/2013 kterým se stanovují specifická pravidla pro chov koní v režimu ekologického zemědělství vzhledem k platným legislativním předpisům a s ohledem na reálnou zemědělskou praxi Č.j.

Více

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU. Ustanovení (čl., odst., písm., bod, apod.) 32005L0029 Článek 5

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU. Ustanovení (čl., odst., písm., bod, apod.) 32005L0029 Článek 5 Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU Ustanovení (část,, odst., písm., apod.) Bod 4 V 2 odst. 1 se písmeno b) zrušuje. Navrhovaný právní předpis Obsah Celex č. Zrušuje se ustanovení

Více

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /,

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.12.2017 C(2017) 8238 final ANNEX 1 PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /, kterým se mění přílohy II, IV, VI, VII a VIII nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 767/2009

Více

D. Klecker, L. Zeman

D. Klecker, L. Zeman ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LII 21 Číslo 1, 2004 Vliv hustoty osazení na chování kura domácího

Více

PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE SOUHRN POSOUZENÍ DOPADŮ. Průvodní dokument k. Návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE SOUHRN POSOUZENÍ DOPADŮ. Průvodní dokument k. Návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 18.12.2013 SWD(2013) 520 final PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE SOUHRN POSOUZENÍ DOPADŮ Průvodní dokument k Návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o klonování zvířat

Více

PŘÍLOHA PŘÍLOHA I VZOR PRŮVODNÍHO DOPISU K ŽÁDOSTI O KONZULTACI PRO URČENÍ STATUSU NOVÉ POTRAVINY

PŘÍLOHA PŘÍLOHA I VZOR PRŮVODNÍHO DOPISU K ŽÁDOSTI O KONZULTACI PRO URČENÍ STATUSU NOVÉ POTRAVINY CS PŘÍLOHA PŘÍLOHA I VZOR PRŮVODNÍHO DOPISU K ŽÁDOSTI O KONZULTACI PRO URČENÍ STATUSU NOVÉ POTRAVINY Příslušný orgán členského státu Datum: Předmět: Žádost o konzultaci pro určení statusu nové potraviny

Více

fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno

fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno fvhe Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno www.vfu.cz fvhe Den otevřených dveří 1. února 2019 posluchárna pavilonu prof. Lenfelda FAKULTA VETERINÁRNÍ HYGIENY

Více

Aktuální poznatky a otazníky v oblasti ochrany zvířat proti týrání. 22. února 2018 Brno

Aktuální poznatky a otazníky v oblasti ochrany zvířat proti týrání. 22. února 2018 Brno Aktuální poznatky a otazníky v oblasti ochrany zvířat proti týrání 22. února 2018 Brno OSOBNÍ POZNATKY A ZKUŠENOSTI Bc. Romana Albrecht Lišková Kdo jsem? V roce 2008 jsem ukončila studium v oboru chovatel

Více

Producent savců pro krmné a pokusné účely (kód: H)

Producent savců pro krmné a pokusné účely (kód: H) Producent savců pro krmné a pokusné účely (kód: 41-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Chovatel zvířat Kvalifikační úroveň

Více

2. Biologie druhů chovaných v České republice v kožešinovém průmyslu

2. Biologie druhů chovaných v České republice v kožešinovém průmyslu Review: Farmový chov šelem na kožešinu z pohledu behaviorální ekologie a evoluční biologie Mgr. Petra Hlaváčová, doc. RNDr. Pavel Hulva, Ph.D. 1. Úvod Studie poukazující na negativní vliv farmového chovu

Více