Citační norma a její uplatňování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Citační norma a její uplatňování"

Transkript

1 Citační norma a její uplatňování Na všechny pouţité, převzaté myšlenky, texty, obrázky, tabulky, čísla, členění,. by měly být důsledně uváděny v textu práce odkazy Úroveň práce autora se zdroji odborných informací se projevuje v četnosti, přesnosti a formulační vytříbenosti odkazování na zdroje informací.

2 Odkazování na zdroje v textu je více způsobů odkazování, jeden zvolený způsob je pak třeba v celé práci důsledně dodrţet Seznam odborných zdrojů na závěr práce Seznam citovaných, pouţitých pramenů, zdrojů Seznam souvisejících pramenů a zdrojů

3 Odkazování na zdroje v textu 1 Odkazování autorem a vročením 1a Pro potřeby této práce je důleţité vymezit ještě jeden termín, kterým je volnočasová struktura. Pokud si na pomoc vezmeme slovník cizích slov tak zjistíme, ţe termín struktura" lze obecně chápat jako vnitřní uspořádání, soustavu vnitřních vztahů" nebo jako uspořádání a vnitřní souvislost částí daného celku" (Klimeš, 1994, s. 735). V seznamu zdrojů bude uveden odb. pramen od autora Klimeše, z roku 1994 a bude mít více jak 735 stran celkem.

4 1 Odkazování autorem a vročením varianta b 1b Volný čas v ţivotě lidí plní mnoho funkcí. Tato práce vychází ze základních funkcí volného času v primární a sekundární rovině. V primární rovině respektuje vymezení funkcí volného času, které uvádí Staňková (1988, s.13). Jedná se o následují tři základní funkce volného času - regenerační, kompenzační a ideační, které se současně vzájemně překrývají. Na jméno autorky Staňkové se odkazuji v textu a proto jméno jiţ neuvádíme v závorce. Jménem a odkazem na zdroj lze také začít odstavec.

5 2 Číselné odkazování I. 2a Pro potřeby této práce je důleţité vymezit ještě jeden termín, kterým je volnočasová struktura. Pokud si na pomoc vezmeme slovník cizích slov tak zjistíme, ţe termín struktura" lze obecně chápat jako vnitřní uspořádání, soustavu vnitřních vztahů" nebo jako uspořádání a vnitřní souvislost částí daného celku" (18; s.735). V seznamu zdrojů (abecedně seřazeném a očíslovaném) bude pod číslem 18 uveden odb. pramen od autora Klimeše, z roku 1994 a bude mít více jak 735 stran celkem.

6 2 Číselné odkazování I. varianta b 2b Volný čas v ţivotě lidí plní mnoho funkcí. Tato práce vychází ze základních funkcí volného času v primární a sekundární rovině. V primární rovině respektuje vymezení funkcí volného času, které uvádí Staňková (28; s. 13). Jedná se o následují tři základní funkce volného času - regenerační, kompenzační a ideační, které se současně vzájemně překrývají. V seznamu zdrojů bude pod číslem 28 uveden odb. pramen od autorky Staňkové, z roku 1988 a bude mít více jak 13 stran celkem, příp. rozsah zahrnující určitě stranu 13.

7 3 Číselné odkazování II. 3a Pro potřeby této práce je důleţité vymezit ještě jeden termín, kterým je volnočasová struktura. Pokud si na pomoc vezmeme slovník cizích slov tak zjistíme, ţe termín struktura" lze obecně chápat jako vnitřní uspořádání, soustavu vnitřních vztahů" nebo jako uspořádání a vnitřní souvislost částí daného celku" (18). V závěru práce budou min 2 seznamy zdrojů. První bude seznam všech citací jak na ně bylo v textu odkazováno. Seznam bude očíslován od 1 - XY a např. pod číslem 18 bude uveden pramen od autora Klimeše, z roku 1994 a bude mít více jak 735 stran celkem. Je moţné, ţe bude jeden zdroj např. i 2x za sebou, jen s odkazem na jinou stranu. Druhý seznam bude seznam všech citovaných zdrojů seřazený podle abecedy.

8 3 Číselné odkazování II. varianta b 3b Volný čas v ţivotě lidí plní mnoho funkcí. Tato práce vychází ze základních funkcí volného času v primární a sekundární rovině. V primární rovině respektuje vymezení funkcí volného času, které uvádí Staňková (28). Jedná se o následují tři základní funkce volného času - regenerační, kompenzační a ideační, které se současně vzájemně překrývají. V závěru práce bude v seznamu citací pod čííslem 28 bude uveden pramen od autorky Staňkové, z roku 1988 a bude mít více jak 13 stran celkem.

9 4 Číselné odkazování III. 4a Pro potřeby této práce je důleţité vymezit ještě jeden termín, kterým je volnočasová struktura. Pokud si na pomoc vezmeme slovník cizích slov tak zjistíme, ţe termín struktura" lze obecně chápat jako vnitřní uspořádání, soustavu vnitřních vztahů" nebo jako uspořádání a vnitřní souvislost částí daného celku" ³. Text pokračuje na stránce dále a dole na konci stránky pod čarou je pak odkaz menším typem písma, např. velikostí ³ KLIMEŠ, J. a kol. Slovník cizích slov. 1. vyd. Praha: Portál, s Odkazuji se tzv. vloţením poznámky pod čarou a nastavím průběţné číslování poznámek. Pokud pak někdy dodatečně vloţím odkaz automaticky mi to přečísluje všechny odkazy.

10 4 Číselné odkazování III. varianta b 4b Volný čas v ţivotě lidí plní mnoho funkcí. Tato práce vychází ze základních funkcí volného času v primární a sekundární rovině. V primární rovině respektuje vymezení funkcí volného času, které uvádí Staňková.³ Jedná se o následují tři základní funkce volného času - regenerační, kompenzační a ideační, které se současně vzájemně překrývají. Text pokračuje na stránce dále ³ STAŇKOVÁ, J. Výchova ve volném čase. Praha, SPN, s.

11 Seznam odborných zdrojů v závěru práce abecedně za sebou řazení titulů, zdrojů: dle typu publikace vše v jednom formální úprava vychází z české normy ČSN ISO 690: Bibliografické citace. Obsah, forma a struktura. (platná na území ČR od r. 1996)

12 Struktura citačního odkazu o autor o název o nakladatelské údaje (struktura dle typu zdroje) o rozsah o standardní mezinárodní číslo (tzv. ISBN, ISSN)

13 Autor - píše se v pořadí příjmení a jméno nebo příjmení a zkratka jména - příjmení se píše celé velkými písmeny (KAPITÁLKAMI) - jméno se píše s počátečním velkým písmenem - příjmení a jméno se oddělují čárkou a mezerou Příklad: VOPRŠÁLEK, Josef. VOPRŠÁLEK, J.

14 Více autorů - autoři se oddělují čárkou a mezerou, nebo podle navrhované novely středníkem a mezerou; - je-li autorů více neţ dva, pak (pokud to nezpůsobí nejednoznačnost) lze uvést jenom prvního a ostatní nahradit zkratkou aj. (v češtině) nebo et al. (v angličtině); - dva posledně uvádění autoři se mohou oddělit i spojkou a (v češtině) nebo and (v angličtině); - za posledním autorem se píše tečka. Příklad: VOPRŠÁLEK, J.; NOVÁK, F. ; KOCOUREK, Z. VOPRŠÁLEK, Josef; NOVÁK, Filip; KOCOUREK, Zdeněk. VOPRŠÁLEK, J., NOVÁK, F. a KOCOUREK, Z.

15 Název monografie a další údaje - uvádí se celý nezkrácený název ukončený tečkou - řez písma je šikmý (italic tj. kurzíva) - nakladatel ve tvaru místo vydání : název nakladatelství (oddělovačem mezi těmito údaji je mezera, dvojtečka, mezera) ukončený čárkou - řez písma je normální (+ i u dalších údajů) - rok vydání ukončený tečkou - počet stran ve tvaru číslo a zkratka s. (např. 147 s.) - celé ISBN ukončené tečkou (u publikací vydaných před r není uvedeno ISBN) Příklad: NOVÁK, J.; SMETANA, Z. Svět zvířat. Praha : SNTL, s. ISBN Pozn.: rozdělit na více řádků není vhodné u ISBN, počtu stran, vydání.

16 Příklady monografických publikací KERLINGER, F. Základy výzkumu chování. 1. vyd. Praha : Academia, s. nemá ISBN! KOSINKA, l. Životní způsob učňovské mládeže vzhledem k volnému času. Bakalářská práce. Hradec Králové : PdF UHK, s. nemají ISBN! PRŮCHA, J.; WALTEROVÁ, E.; MAREŠ, J. Pedagogický slovník. 2. rozš. a přeprac. vyd. Praha : Portál, s. ISBN

17 ŠKOP, V.; ŢUMÁROVÁ, M. Pedagogická praxe v tělesné výchově. Učební texty pro studenty na pedagogické praxi a začínající učitele TV. Hradec Králové : GAUDEAMUS, s. ISBN PÁVKOVÁ, J. a kol. Pedagogika volného času. 1. vyd. Praha : Portál, s. ISBN et al. - aj. - a kol.

18 Seriálové publikace - časopisy Logos. Universalia. Č. 2. Praha : Trigon, ISSN Zpravodaj Ministerstva ţivotního prostředí. Ministerstvo ţivotního prostředí ČR Praha : PRESS-KO. ISSN

19 Název článku v časopisu - pokud známe, tak autor - celý nezkrácený název ukončený tečkou - řez písma je normální (tím se odlišuje od monografie); - celý nezkrácený název časopisu, nebo jeho definovaná nebo uţívaná zkratka (ukončit čárkou) - řez písma je šikmý (italic) - rok, ročník (je-li uváděn) a číslo vzájemně odděleny čárkou a mezerou a ukončeny čárkou a mezerou - čísla stránek ve tvaru zkratka s. (v češtině) nebo p. (v angličtině), číslo první stránky, oddělovače mezera, pomlčka a mezera a číslo poslední stránky ukončeno tečkou - ISSN ukončené tečkou Příklad: NOVÁK, K. Řízení soustav. Automatizace, 1994, č. 10, s ISSN

20 Stať v seriálové publikaci - periodiku OPRAVILOVÁ, E. Otazníky předškolní pedagogiky. Pedagogika, 1992, roč. 42, č. 3, s ISSN

21 Název článku v sborníku - autor + se uvádí celý nezkrácený název ukončený tečkou - řez písma je normální (tím se odlišuje od monografie) - název sborníku začíná zkratkou In a pokračuje celý nezkrácený název ukončený čárkou, řez písma názvu je šikmý (italic); - u sborníku z konference se uvádí místo konání konference a datum konání konference ukončený tečkou - nakladatel ve tvaru místo vydání : název nakladatelství (oddělovačem mezi těmito údaji je mezera, dvojtečka, mezera) ukončený čárkou; - rok vydání ukončený čárkou - čísla stránek ve tvaru zkratka s. (v češtině) nebo p. (v angličtině), číslo první stránky, oddělovače mezera, pomlčka a mezera a číslo poslední stránky ukončeno tečkou - ISBN ukončený tečkou Příklad: JEŢEK, Z.; JANEK, O. Řízení kolony. In Zborník V. medzinárodnej konferencie Počítače v praxi, Trebišov, Košice : Elfa, 2002, s ISBN

22 Sborníková stať - článek ve sborníku KRATOCHVÍLOVÁ, E. Volný čas a prevencia sociálno-patologických javov u dětí a mládeţe. In Socialia Mládeţ a volný čas. Sborník příspěvků z mezinárodní konference. Hradec Králové, Hradec Králové : GAUDEAMUS, s ISBN

23 Citace celého sborníku Socialia Mládeţ a volný čas. Sborník příspěvků z mezinárodní konference. Hradec Králové, Hradec Králové : GAUDEAMUS, s. ISBN

24 Příspěvky v monografických publikacích STAŠOVÁ, L. Rodina jako výchovný a socializační činitel. In KRAUS, B.; POLÁČKOVÁ, V. a kol. Člověk, prostředí, výchova. K otázkám sociální pedagogiky. Brno : Paido, 2001, s ISBN

25 Dokumenty a zákony Vyhláška ministerstva školství ČR č. 64/2007 Sb., o školských zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy. Sbírka zákonů ČR, 2007, částka 14, s Zákon č. 395/2002 Sb., o školských zařízeních. Sbírka zákonů ČR, 2002, částka 74, s

26 Elektronické publikace - za názvem publikace se uvádí v hranatých závorkách druh nosiče [on-line, CD-ROM, magnetická páska, disk] - u online dokumentů se uvádí za datem vydání datum citace umístěný do hranatých závorek ve tvaru [cit. datum] - na závěr se u on-line dokumentů uvádí ISBN nebo ISSN pokud mají - dostupnost nebo přístup uvedením fráze Dostupné z nebo Dostupné na a uvedením celé adresy příslušného zdroje - Internetové a WWW adresy se uvádějí v lomených závorkách <adresa>. Adresa je od předcházejícího textu oddělena dvojtečkou a mezerou - v případě osobního sdělení elektronickou poštou se na konci citace uvádí text Osobní komunikace Příklad zkrácené verze: Koncepce státní politiky ve vztahu k mladé generaci v České republice do roku [on-line ] MŠMT ČR [cit. dne ]. Dostupné na/z:

27 Zdroje z Internetu MALÝ, M. Návrh věcného záměru zákona o úpravě některých otázek týkajících se dětí a mládeţe a o změně některých zákonů (zákon o mladé generaci). [on-line] Sbírka zákonů. MV ČR [cit. dne ]. Dostupné na/z: Koncepce státní politiky ve vztahu k mladé generaci v České republice do roku [on-line ] MŠMT ČR [cit. dne ]. Dostupné na/z:

28 Další elektronické zdroje Zákon č. 49/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., tzv. školský zákon. [on-line ] Sbírka zákonů. MV ČR [cit. dne ]. Dostupné na: ela_sz_49_2009.pdf Výchovně-vzdělávací práce v zařízení. [on-line] Dětský domov Přerov [cit. dne ]. Dostupné na:

29 Příklady: McCONNELL, W.H. Constitutional History. In The Canadian Encyklopedia [CD-ROM]. Macintosh version 1.1. Toronto : McClelland & Stewart, c1993, ISBN Journal of Technology Education [on-line]. Blaqcksburg (Va) : Virginia Polytechnic Institute and State University, 1989 [cit ]. Půlročník. Dostupné na : <gopher://borg.lib.vt.edu:edu:70/1/jte>. ISSN CARROL, Lewis. Alice s Adventures in Wonderland [on-line]. Texinto ed 2.2. Dortmund (Německo) : WindSpiel. November 1994 [cit ]. Dostupné na : < PRITCHARD, S. Your Request for Information about ISO Standards [on-line]. Message to: Marget Morrison. 18 February 1995 [cit ]. Osobní komunikace.

Jak psát závěrečné práce

Jak psát závěrečné práce Univerzita Pardubice Závěrečná práce V závěrečná práci autor podává písemnou formou obraz o úrovni svých znalostí, o schopnosti řešit daný problém, o přehledu prací publikovaných ve sledované oblasti a

Více

Citace v odborném textu. Jitka Kominácká

Citace v odborném textu. Jitka Kominácká Citace v odborném textu Jitka Kominácká Úvod Uvádí se pouze přímé citace Neuvádí se nepřímé citace (pravidla českého pravopisu, učebnice matematiky, slovník cizích slov, ) - nepřímé citace jsou ty, do

Více

METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010

METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010 METODIKA JEDNOTNÉHO CITOVÁNÍ A TVORBY BIBLIOGRAFICKÝCH ODKAZŮ PRO NEJČASTĚJI CITOVANÉ DOKUMENTY NA VŠTE DLE ČSN ISO 690:2010 Citační záznam slouží k jednoznačné identifikaci zdroje, tedy např. knihy, časopisu

Více

Citace v odborném textu výukovém materiálu. Jitka Kominácká

Citace v odborném textu výukovém materiálu. Jitka Kominácká Citace v odborném textu výukovém materiálu Jitka Kominácká Úvod Uvádí se pouze přímé citace Neuvádí se nepřímé citace (pravidla českého pravopisu, učebnice matematiky, slovník cizích slov, ) - nepřímé

Více

Bibliografická citace norma ČSN ISO 690

Bibliografická citace norma ČSN ISO 690 Bibliografická citace norma ČSN ISO 690 norma uvádí prvky, které je třeba uvádět v bibliografických citacích publikovaných monografických a seriálových publikací, kapitol, článků atd. a patentových dokumentů

Více

1 STRUKTURA SEMINÁRNÍ (ABSOLVENTSKÉ) PRÁCE

1 STRUKTURA SEMINÁRNÍ (ABSOLVENTSKÉ) PRÁCE 1 STRUKTURA SEMINÁRNÍ (ABSOLVENTSKÉ) PRÁCE 1. Přední strana obalu podle uvedeného vzoru (týká se jen absolventské práce) 2. Titulní list podle uvedeného vzoru 3. Abstrakt 4. Prohlášení - dle vzoru 5. Obsah

Více

Česká zemědělská univerzita Provozně ekonomická fakulta. Normy citací ČSN ISO 690 ČSN ISO 690-2

Česká zemědělská univerzita Provozně ekonomická fakulta. Normy citací ČSN ISO 690 ČSN ISO 690-2 Česká zemědělská univerzita Provozně ekonomická fakulta Normy citací ČSN ISO 690 ČSN ISO 690-2 Jan Vondrus akademický rok 2003-2004, 25. dubna 2004 Obsah Pár slov úvodem... 1 Obecné zásady pro citace...

Více

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI MATURITNÍ PRÁCE (MP)

FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI MATURITNÍ PRÁCE (MP) FORMÁLNÍ NÁLEŽITOSTI MATURITNÍ PRÁCE (MP) Textové požadavky a náležitosti Zásady psaní textu dány normou ČSN 01 6910 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovaných textovými editory. Text maturitní

Více

Zlatý fond českého ekonomického

Zlatý fond českého ekonomického Zlatý fond českého ekonomického myšlení Bibliografické citace Seriály, články Seminář pořádaný ve spolupráci Katedry institucionální ekonomie VŠE Praha a CIKS VŠE Praha 1 Bibliografické citace Co je bibliografická

Více

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE. Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE. Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE Norma ISO 690:1987 a ISO 690-2:1997 krátká forma bibliografického záznamu k čemu slouží? identifikace dokumentu

Více

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16. Pokyny pro formální zpracování absolventské práce

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16. Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16 Pokyny pro formální zpracování absolventské práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická

Více

pravidla pro grafickou úpravu textů při práci s textovými editory:

pravidla pro grafickou úpravu textů při práci s textovými editory: Zásady pro vypracování seminární a maturitní práce Úprava písemností zpracovaných textovými editory norma ČSN 01 6910 pravidla pro grafickou úpravu textů při práci s textovými editory: určuje způsob psaní

Více

Bibliografické citace dokumentů

Bibliografické citace dokumentů Bibliografické citace dokumentů V dnešní době se prakticky žádný studijní text neobejde bez přehledu informačních pramenů, ze kterých bylo při jeho tvorbě čerpáno, tedy tzv. bibliografických citací. Ačkoli

Více

Pokyny pro formální zpracování maturitní práce

Pokyny pro formální zpracování maturitní práce Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická F. Křižíka Praha 1, Na Příkopě 16 Pokyny pro formální zpracování maturitní práce V Praze dne: 15. 10. 2008 Ing. Jan Hildebrand ředitel školy

Více

Standard ročníkové práce

Standard ročníkové práce Standard ročníkové práce Formální úprava, pokyny k technickému zpracování odborné předměty Spedice, doprava vyučovací předměty a přeprava, Logistika, Firemní logistika, Dopravní zeměpis, Zbožíznalství,

Více

Citační odkazy, uvádění literárních zdrojů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Citační odkazy, uvádění literárních zdrojů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Citační odkazy, uvádění literárních zdrojů Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Bibliografické citace souhrn údajů o citované publikaci nebo její části, umožňuje její identifikaci Literatura bývá

Více

PSANÍ ODBORNÉHO TEXTU (např. SOČ, seminární práce)

PSANÍ ODBORNÉHO TEXTU (např. SOČ, seminární práce) PSANÍ ODBORNÉHO TEXTU (např. SOČ, seminární práce) Každý text nás reprezentuje, u odborných textů to platí obzvlášť Vše je posuzováno ze tří hledisek (nic z toho se nesmí zanedbat): obsah podloženost tvrzení,

Více

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací

Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Pravidla pro formální úpravu textu seminárních prací Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Mladá Boleslav, B. Němcové 482 - s využitím ČSN 01 6910 Jednotná struktura práce: TITULNÍ

Více

INFORMACE. Veřejná služba

INFORMACE. Veřejná služba INFORMACE časopis Správní právo ve spolupráci se studentským spolkem ELSA vyhlašuje studentskou literární soutěž na témata: Veřejná služba anebo Zákonodárci nebo zákonotvůrci? (ke klíčovým prvkům zákonodárného

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakultě životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem. 1. Bakalářská a diplomová práce se odevzdává ve třech výtiscích v pevné vazbě. Práce musí být svázaná

Více

Pokyny pro zpracování závěrečné práce

Pokyny pro zpracování závěrečné práce Pokyny pro zpracování závěrečné práce SOUTĚŢE VODA A ŢIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE V rámci projektu MOST - TECH CZ.1.07/1.1.07/02.0100 Motivace studentů ke studiu technických oborů OSTRAVA

Více

Modul MWA - Publikace a články

Modul MWA - Publikace a články Modul MWA - Publikace a články Stávající webová aplikace ČMI podporuje prostředníctvím Modulu RIV publikaci výstupů vykazovaných v Rejstříku informací o výsledkcích (dále jen RIV). Nový modul Publikace

Více

Pokyn k vypracování absolventské práce

Pokyn k vypracování absolventské práce Pokyn k vypracování absolventské práce 1 Cíle absolventské práce Absolventská práce je vyvrcholením vyššího odborného studia. Student v ní prokazuje celkovou odbornou úroveň i připravenost pro vlastní

Více

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace. Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE

Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace. Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE Vyšší odborná škola, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice, příspěvková organizace Střední odborná škola MATURITNÍ PRÁCE název práce Obor: Třída: Školní rok: jméno a příjmení autora

Více

Metody zpracování informací 1. Citační norma

Metody zpracování informací 1. Citační norma Citační norma Monografie: CEJPEK, Jiří. Informace, komunikace a myšlení. Praha: Karolinum, 1998. Článek: STIEG, M.F. The information needs of historians. College and Ressearch Libraries. 1981, 42 (6),

Více

Formální úprava bakalářských a diplomových prací Univerzita Karlova, Husitská teologická fakulta

Formální úprava bakalářských a diplomových prací Univerzita Karlova, Husitská teologická fakulta Formální úprava bakalářských a diplomových prací Univerzita Karlova, Husitská teologická fakulta Odevzdání práce Bakalářské a diplomové práce se odevzdávají prostřednictvím webového rozhraní SIS na adrese

Více

Položky diplomové práce

Položky diplomové práce Kompletace práce Položky diplomové práce Povinné položky ročníkové práce jsou uvedeny tučně: Přední strana desek Titulní strana (započítává se do číslování stran) Prohlášení o samostatném zpracování práce

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA PŘÍBRAM. Metodické pokyny pro zpracování absolventských prací

OBCHODNÍ AKADEMIE A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA PŘÍBRAM. Metodické pokyny pro zpracování absolventských prací OBCHODNÍ AKADEMIE A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA PŘÍBRAM Metodické pokyny pro zpracování absolventských prací Příbram 2015 Vzor textu na deskách absolventské práce Obchodní akademie a Vyšší odborná škola, Příbram

Více

4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY

4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY 4. BIBLIOGRAFICKÁ CITACE, ODKAZ NA CITACI A SEZNAM LITERATURY V písemných pracích se bohatě využívá odborné literatury. Při tom však nesmíme zapomínat, že existují autorská práva a že tudíž jsme povinni

Více

Pravidla vypracování maturitní práce

Pravidla vypracování maturitní práce Střední zahradnická škola Rajhrad, příspěvková organizace, Masarykova 198, 664 61 Rajhrad Pravidla vypracování maturitní práce (dále jen Práce ) pro školní rok 2016-2017 Pro obor: Zahradnictví 41-44-L/51

Více

Bibliografické citace dokumentů

Bibliografické citace dokumentů Bibliografické citace dokumentů V dnešní době se prakticky žádný studijní text neobejde bez přehledu informačních pramenů, ze kterých bylo při jeho tvorbě čerpáno, tedy tzv. bibliografických citací. Ačkoli

Více

Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter

Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter Práce s odborným textem a citační etika Mgr. Ľuboš Lunter Podpora přednášky kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Osnova přednášky Úvod Terminologie Normy a zákony upravující

Více

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍCH, ROČNÍKOVÝCH, SEMINÁRNÍCH PRACÍ A REFERÁTŮ

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍCH, ROČNÍKOVÝCH, SEMINÁRNÍCH PRACÍ A REFERÁTŮ METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍCH, ROČNÍKOVÝCH, SEMINÁRNÍCH PRACÍ A REFERÁTŮ Platnost: Od 1. září 2016 1 Forma vypracování 1.1 Stránka Levý okraj 2,5 cm, pravý okraj 2,5 cm, nahoře 2,5 cm, dole

Více

Metody zpracování informací 1

Metody zpracování informací 1 Citační norma ISO 690 : 1987. Documentation. Bibliographic references. Content, form and structure ČSN ISO 690 : 1996. Bibliografické citace : Obsah, forma a struktura Monografie: CEJPEK, Jiří. Informace,

Více

rkázky seznamu citací a způsob uvádění pramenů a literatury Uvádění údajů v Seznamu literatury na konci závěrečné práce

rkázky seznamu citací a způsob uvádění pramenů a literatury Uvádění údajů v Seznamu literatury na konci závěrečné práce Příloha č. II. rkázky seznamu citací a způsob uvádění pramenů a literatury Modifikace platné normy sice upřednostňuje určité změny ve způsobu citování, ale v evropském pojetí se připouští přesto několik

Více

GYM ÁZIUM A OBCHOD Í AKADEMIE MARIÁ SKÉ LÁZ Ě přesný název.semi ÁŘ 2007/2008 ázev seminární práce 25.4. 2008 Jméno a příjmení termín dokončení a odevzdání seminární práce třída Poděkování Zmínění toho,

Více

METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE METODIKA PSANÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE I. Obsah seminární práce strana 1: úvodní strana (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI) strana 2: prohlášení (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI) strana 3: poděkování vedoucímu (VIZ PŘÍLOHA NA KONCI)

Více

FORMÁLNÍ POŽADAVKY NA VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

FORMÁLNÍ POŽADAVKY NA VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE FORMÁLNÍ POŽADAVKY NA VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Vypracováním seminární práce žák prokazuje schopnost sestavit odborný text delšího rozsahu, pracovat s odbornou literaturou i dalšími informačními zdroji

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakultě životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně v Ústí n. L. a) Zadávané téma BP nebo DP musí mít přímou vazbu na studovaný obor. b) Zadání BP

Více

Metodický manuál pro vypracování seminární práce

Metodický manuál pro vypracování seminární práce Metodický manuál pro vypracování seminární práce Liberec 2008 Obsah: 1. Význam a cíl seminární práce 2. Formální úprava seminární práce 2.1. Titulní stránka 2.2. Řazení listů seminární práce 2.3. Vlastní

Více

Položky diplomové práce

Položky diplomové práce Kompletace práce Položky diplomové práce Povinné položky ročníkové práce jsou uvedeny tučně: Přední strana desek Titulní strana (započítává se do číslování stran) Prohlášení o samostatném zpracování práce

Více

Gymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice. Pravidla pro tvorbu seminárních a maturitních prací

Gymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice. Pravidla pro tvorbu seminárních a maturitních prací Gymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice Pravidla pro tvorbu seminárních a maturitních prací Obsah 1. Rychlý přehled... 3 1.1. Vzhled stránky:... 3 1.2. Formát nadpisů:... 3 1.3. Formát odstavcového

Více

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ

VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI ROZVOJE A ÚDRŽBY ZELENĚ operační program Rozvoj lidských zdrojů, priorita 3.3. Rozvoj celoživotního vzdělávání, opatření 3.3.3. Rozvoj dalšího profesního vzdělávání ZÁVĚREČNÁ ODBORNÁ

Více

Pravidla vypracování maturitní práce

Pravidla vypracování maturitní práce Střední zahradnická škola Rajhrad, příspěvková organizace, Masarykova 198, 664 61 Rajhrad Pravidla vypracování maturitní práce (dále jen Práce ) Pro školní rok 2017-2018 Pro obor: Zahradnictví 41-44-L/51

Více

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ABSOLVENTSKÁ PRÁCE název práce

VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ABSOLVENTSKÁ PRÁCE název práce Střední prů myslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Pardubice, Karla IV. 13 VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ABSOLVENTSKÁ PRÁCE název práce prosinec 2006 jméno a příjmení autora FORMÁLNÍ STRÁNKA ZPRACOVÁNÍ

Více

O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU

O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU Masarykova univerzita Právnická fakulta Směrnice děkana č. 1/2006 O ÚPRAVĚ RUKOPISŮ PÍSEMNÝCH PRACÍ A O CITACI DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MU vydaná na základě 28 odst.

Více

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta ZÁVĚREČNÁ PRÁCE. [Znak MFF UK dle Symboly a kresby spojené s MFF]

Univerzita Karlova v Praze. Matematicko-fyzikální fakulta ZÁVĚREČNÁ PRÁCE. [Znak MFF UK dle Symboly a kresby spojené s MFF] [Vzor: Titulní strana závěrečné práce] Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Kurz Vyučování všeobecně vzdělávacího předmětu matematika [Znak MFF UK dle Symboly a kresby

Více

Požadavky na diplomové práce v oboru Religionistika

Požadavky na diplomové práce v oboru Religionistika Požadavky na diplomové práce v oboru Religionistika Diplomovou prací má student prokázat, že zvládl základy vědecké práce, tedy že zvládl metodologii oboru, je schopen samostatně pojednat o zvoleném tématu,

Více

Bibliografické citace Obsah, forma a struktura ČSN ISO 690

Bibliografické citace Obsah, forma a struktura ČSN ISO 690 Bibliografické citace Obsah, forma a struktura ČSN ISO 690 Tato norma specifikuje prvky, které je třeba uvádět v bibliografických citacích. Stanoví a předepisuje pořadí prvků citace a ustavuje pravidla

Více

Bakalářská práce / Diplomová práce. Požadavky KRL 2016/2017

Bakalářská práce / Diplomová práce. Požadavky KRL 2016/2017 Bakalářská práce / Diplomová práce Požadavky KRL 2016/2017 Zpracování BP / DP Student je povinen během zpracovávání svou práci pravidelně konzultovat se svým vedoucím BP! Student postupně odevzdává části

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK)

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) Obsah, forma a struktura bibliografických citací publikací, odkazů na ně a jejich seznamů doporučené pro dokumenty projektu OPVK-IVK (v. 2011-04-22)

Více

METODICKÉ POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ

METODICKÉ POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Výnos č. 1/2000 upravené znění ze dne 12. 1. 2011 (organizace studia) METODICKÉ POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ 1. ÚVOD Vypracování bakalářské/diplomové práce a její obhajoba je

Více

Formální úprava bakalářských a diplomových prací. Univerzita Karlova v Praze Husitská teologická fakulta

Formální úprava bakalářských a diplomových prací. Univerzita Karlova v Praze Husitská teologická fakulta Formální úprava bakalářských a diplomových prací Odevzdání práce Univerzita Karlova v Praze Husitská teologická fakulta Bakalářské a diplomové práce se odevzdávají na Studijním oddělení UK HTF a to ve

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Maturitní práce PRAVIDLA PRO PSANÍ MATURITNÍ PRÁCE Předmět: Např. Český jazyk a literatura Datum a rok odevzdání: xx. x. 2016 Jméno a příjmení: Jan NOVÁK Ročník:

Více

STRUKTURA MATURITNÍ PRÁCE

STRUKTURA MATURITNÍ PRÁCE STRUKTURA MATURITNÍ PRÁCE Přední strana obalu (fólie) Přední strana desek absolventské práce Titulní strana Abstrakt, resumé 5 až 7 vět, které charakterizují AP, metody, cíle, strukturu ap., není v ich

Více

Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka

Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Téma: závěry a poznámky, literatura a citace 1) Závěry a doporučení 2) Poznámky a odkazy 3) Seznam literatury a citace Závěry a doporučení - závěr vychází z jádra

Více

ŠABLONA ZÁVĚREČNÉ PRÁCE

ŠABLONA ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŠABLONA ZÁVĚREČNÉ PRÁCE Toto je šablona ke zpracování závěrečné práce (bakalářské, diplomové apod.) z ruského jazyka. Informace zde uvedené jsou jen orientační a student bude konzultovat konečnou formu

Více

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z název předmětu. Název práce

ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z název předmětu. Název práce 25 45 65 50 (VZOR ÚVODNÍCH STRÁNEK PRÁCE) Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická, Brno, Sokolská 1 ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z název předmětu Název práce 25 Studijní obor: Technické lyceum 78 42

Více

FORMÁLNÍ POŽADAVKY NA VYPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE

FORMÁLNÍ POŽADAVKY NA VYPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE Obchodní akademie, Střední pedagogická škola, Vyšší odborná škola cestovního ruchu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s. r. o. SNP 170, 500 03 Hradec Králové, tel.: 495 541 548, e-mail:

Více

Pravidla a metodické pokyny pro zpracování a odevzdání bakalářské/diplomové práce

Pravidla a metodické pokyny pro zpracování a odevzdání bakalářské/diplomové práce Pravidla a metodické pokyny pro zpracování a odevzdání bakalářské/diplomové práce Vedoucí základních součástí (kateder/ústavů) jsou povinni seznámit studenta se všemi okolnostmi pro vypracování a odevzdání

Více

Institut průmyslově právní výchovy. P O K Y N Y pro vypracování odborné práce

Institut průmyslově právní výchovy. P O K Y N Y pro vypracování odborné práce Institut průmyslově právní výchovy P O K Y N Y pro vypracování odborné práce Zadávání odborných prací Každý posluchač si může zvolit jedno z vypsaných témat nebo navrhnout vlastní téma. U vypsaných témat

Více

Výnos děkana č. 8/2010

Výnos děkana č. 8/2010 Filozofická fakulta UHK Rokitanského 62, 500 03 Hradec Králové Sídlo fakulty: Nám. Svobody 331, Hradec Králové www.uhk.cz/ff Mgr. Petr Grulich, Ph.D. tel. 493 331 201 děkan e-mail: petr.grulich@uhk.cz

Více

Obecná struktura maturitních prací:

Obecná struktura maturitních prací: Obecná struktura maturitních prací: 1. Úvodní část jasně formulujeme téma a vytýčíme problematiku práce zdůvodníme volbu tématu stanovíme cíl práce, co a proč chceme řešit, co bude výstupem, čeho má být

Více

Požadavky na zpracování maturitní práce

Požadavky na zpracování maturitní práce Požadavky na zpracování maturitní práce Formální úprava maturitní práce 1. Struktura maturitní práce Maturitní práce má následující členění: 1. Titulní list (viz Příloha) 2. Prohlášení (viz Příloha), poté

Více

Poznámka 1: pozor na PROCENTA

Poznámka 1: pozor na PROCENTA Poznámka 1: pozor na PROCENTA Pozor při interpretaci relativních hodnot z tabulek. Př. (ilustrační): Porovnejte % zastoupení mužů v jednotlivých 3 kategoriích dle míry pociťování bolestivosti. v kategorii

Více

Vsuvka vzdálený přístup

Vsuvka vzdálený přístup Vsuvka vzdálený přístup CITACE versus PLAGIÁT Proč kontrola plagiátů (nejen u BP, viz Směrnice, čl. 4a)? Zákon č. 121/2000 Sb.(+změny): Autorský zákon HLAVA I: Právo autorské Díl 1: Předmět práva autorského

Více

POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE

POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE Integrovaná střední škola hotelového provozu, obchodu a služeb, Příbram Gen. R. Tesaříka 114, 261 01 Příbram I, IČ: 00508268, e-mail: iss@pbm.czn.cz, www:iss.pb.cz POKYNY PRO ZPRACOVÁNÍ MATURITNÍ PRÁCE

Více

YINSTRUKCE PRO VYPRACOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ NA KONFERENCI ICT- KI 2005 <NÁZEV PŘÍSPĚVKU, 14 b., VELKÁ PÍSMENA, TUČNÉ, CENTROVÁNO>

YINSTRUKCE PRO VYPRACOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ NA KONFERENCI ICT- KI 2005 <NÁZEV PŘÍSPĚVKU, 14 b., VELKÁ PÍSMENA, TUČNÉ, CENTROVÁNO> YINSTRUKCE PRO VYPRACOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ NA KONFERENCI ICT- KI 2005 Jméno(a) autora(ů) s tituly Pracoviště

Více

Pokyn k vypracování absolventské práce

Pokyn k vypracování absolventské práce Pokyn k vypracování absolventské práce 1 Cíle absolventské práce Absolventská práce je vyvrcholením vyššího odborného studia. Student v ní prokazuje celkovou odbornou úroveň i připravenost pro vlastní

Více

Pokyny autorům pro formální úpravu příspěvků do časopisu EGRSE verze A4, jeden sloupec LANDSCAPE!!!

Pokyny autorům pro formální úpravu příspěvků do časopisu EGRSE verze A4, jeden sloupec LANDSCAPE!!! Pokyny autorům pro formální úpravu příspěvků do časopisu EGRSE verze A4, jeden sloupec LANDSCAPE!!! Celý článek je potřebné předat do redakce v klasické i digitální podobě (CD, DVD apod.). Papírová podoba

Více

Doporučení k psaní textů ročníkových a seminárních prací

Doporučení k psaní textů ročníkových a seminárních prací Doporučení k psaní textů ročníkových a seminárních prací Pro zpracování ročníkových a seminárních prací (dále jenom práce) platí od března 1997 doporučení mezinárodní normy ČSN ISO 7144 Dokumentace - Formální

Více

METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE

METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE METODICKÝ POKYN K VYPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE V diplomové práci student prokazuje osvojení si znalostí předepsaných příslušným studijním programem a schopnost jejich aplikace při řešení konkrétního zadaného

Více

Redakční standard autorského příspěvku

Redakční standard autorského příspěvku Redakční standard autorského příspěvku Redakce přijímá výhradně příspěvky v elektronické podobě, zpracované v textovém editoru MS Word. Základními parametry příspěvku je písmo Times New Roman, velikost

Více

Příloha č. 1 k Vyhláška rektora č. 01/2011 o bakalářských pracích

Příloha č. 1 k Vyhláška rektora č. 01/2011 o bakalářských pracích Příloha č. 1 k Vyhláška rektora č. 01/2011 o bakalářských pracích Struktura písemné práce Z formálního hlediska by bakalářská práce měla splňovat požadavky kladené na psaní odborných publikací, tzn. přehlednost,

Více

Zpracovatel: Oddělení informačních služeb NTK. Datum zadání: Datum zpracování:

Zpracovatel: Oddělení informačních služeb NTK. Datum zadání: Datum zpracování: Rešerše: 080402/2015 Téma rešerše: Bibliografie autora z vybraných databází Zadavatel: Jaroslav Mužík Zpracovatel: Datum zadání: 8. 4. 2015 Datum zpracování: 22. 4. 2015 20 mm 210 mm 1/6 Klíčová slova:

Více

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova v Praze [Vzor: Pevná deska bakalářské práce není součástí elektronické verze] Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Rok Jméno a příjmení autora [Vzor :Titulní strana bakalářské

Více

Projekt Pospolu. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat

Projekt Pospolu. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat Projekt Pospolu ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ PRAXE Jak má práce vypadat a co vše má obsahovat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Bechiňský. ROČNÍKOVÁ PRÁCE Z ODBORNÉ

Více

RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě prací 5. listopadu / 8

RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě prací 5. listopadu / 8 Etiketa při tvorbě prací RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. 5. listopadu 2015 RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě prací 5. listopadu 2015 1 / 8 Osnova RNDr. Krejčí Jan, Ph.D. (UJEP) Etiketa při tvorbě

Více

Doporučení k psaní textů habilitačních, disertačních, diplomových, bakalářských a semestrálních prací

Doporučení k psaní textů habilitačních, disertačních, diplomových, bakalářských a semestrálních prací Doporučení k psaní textů habilitačních, disertačních, diplomových, bakalářských a semestrálních prací Pro zpracování habilitačních, disertačních, diplomových a bakalářských prací (dále jenom práce) platí

Více

Normalizovaná úprava písemností

Normalizovaná úprava písemností Normalizovaná úprava písemností Normy v úpravě písemností proč? jednoznačné a přehledné sdělení jak? dle standardních norem a interních pravidel pro psaní ročníkových prací stručný přehled norem ČSN 01

Více

Název modulu: Jak správně citovat?

Název modulu: Jak správně citovat? Název modulu: Jak správně citovat? Cíl textu: Doplnit animovanou přednášku o textovou formu a umožnit její tisk Rozšířit základní znalosti o praktické postupy citování, odkazování Základní pojmy: citát

Více

Směrnice pro psaní ročníkových prací (projektů) na GIO Semily

Směrnice pro psaní ročníkových prací (projektů) na GIO Semily Směrnice pro psaní ročníkových prací (projektů) na GIO Semily I. Forma zpracování ročníkové práce (RP) 1. RP musí být napsána počítačem po jedné straně bílého kancelářského papíru formátu A4, - velikost

Více

Citační norma a obecné pokyny pro písemné práce plagiát Při psaní práce je nutné: úvodu strukturovat titulní list zdroje citací neuvádí

Citační norma a obecné pokyny pro písemné práce plagiát Při psaní práce je nutné: úvodu strukturovat titulní list zdroje citací neuvádí Citační norma a obecné pokyny pro písemné práce Odevzdává-li student jakoukoliv písemnou práci, rozumí se samo sebou, že jde o jeho vlastní text, v němž je u každé citace a parafráze zřetelně uveden zdroj.

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií Katedra politologie. Pokyny pro úpravu seminárních prací

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií Katedra politologie. Pokyny pro úpravu seminárních prací MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií Katedra politologie Pokyny pro úpravu seminárních prací Brno 2008 Katedra politologie FSS MU se z důvodu opakujících se formálních nedostatků seminárních

Více

Pokyny pro zpracování bakalářských prací

Pokyny pro zpracování bakalářských prací Grafická a multimediální laboratoř Vysoká škola ekonomická v Praze 2014 Pokyny pro zpracování bakalářských prací Obsah Struktura bakalářské práce... 2 Vstupní část práce... 2 Hlavní textová část práce...

Více

Gymnázium, Mimoň, Letná 263, příspěvková organizace. Maturitní práce. (aktualizace k 1. 2. 2016) OBSAH. 1. Obecná ustanovení... 2

Gymnázium, Mimoň, Letná 263, příspěvková organizace. Maturitní práce. (aktualizace k 1. 2. 2016) OBSAH. 1. Obecná ustanovení... 2 Gymnázium, Mimoň, Letná 263, příspěvková organizace Maturitní práce (aktualizace k 1. 2. 2016) OBSAH 1. Obecná ustanovení... 2 2. Organizace a realizace... 3 3. Termíny... 3 4. Hodnocení zpracování a obhajoby

Více

Bibliografické odkazy a citace dokumentů

Bibliografické odkazy a citace dokumentů Bibliografické odkazy a citace dokumentů aneb Brouk Pytlík říká ve svém díle toto: Všechno vím, všechno znám 1 Ing. Simona Martínková Masarykovo gymnázium, Plzeň Obsah Proč citovat Norma Citace, bibliografická

Více

1. Sociální exkluze Dimenze sociální exkluze. 1.1 Dimenze sociální exkluze Dimenze ekonomická. 1.1.1 Dimenze ekonomická Exkluze politická

1. Sociální exkluze Dimenze sociální exkluze. 1.1 Dimenze sociální exkluze Dimenze ekonomická. 1.1.1 Dimenze ekonomická Exkluze politická Náležitosti rukopisu Celkový rozsah Vašeho tetu (včetně názvu, biografických charakteristik, abstraktů, klíčových slov, vlastní stati, seznamu použitých zdrojů, vysvětlivek) má rozsah 10 000 slov. Veškerý

Více

ČASOVÉ ŘADY graf. Náhradu je nejjednodušší provést po překopírování tabulky do Wordu; klávesová zkratka Ctrl+H:

ČASOVÉ ŘADY graf. Náhradu je nejjednodušší provést po překopírování tabulky do Wordu; klávesová zkratka Ctrl+H: ČASOVÉ ŘADY graf Vývoj ČŘ lze zobrazit spojnicovým ( čárovým ) grafem (příp. xy-bodovým, kde x jsou roky) Př: Počty novotvarů hlášených za každý rok (1995-2008) v Ústeckém kraji ČASOVÉ ŘADY graf ČASOVÉ

Více

Univerzita Karlova v Praze

Univerzita Karlova v Praze Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2011 Jonáš Bujok Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Jonáš Bujok Nástroj pro převod PDF na

Více

Metodická pomůcka ke zpracování maturitních prací

Metodická pomůcka ke zpracování maturitních prací Metodická pomůcka ke zpracování maturitních prací Rozsah maturitní práce je 10 20 stran hlavního textu, počítáno tedy od úvodu po závěr; nepočítají se tedy přílohy ani úvodní stránky. V poslední fázi zpracování

Více

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží

Informační výchova v knihovnách. Práce se středoškolskou mládeží Informační výchova v knihovnách Práce se středoškolskou mládeží Pojmy informační výchovy Informační gramotnost (IG) angl. Information Literacy Následující kompetence IG: Poznat, kdy je informace potřebná,

Více

O CITACÍCH DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERZITY

O CITACÍCH DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERZITY MASARYKOVA UNIVERZITA PRÁVNICKÁ FAKULTA SMĚRNICE DĚKANA č. 4/2013 O CITACÍCH DOKUMENTŮ UŽÍVANÝCH V PRACÍCH PODÁVANÝCH NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERZITY Den vydání: 1. 8. 2013 Platnost: 1. 8. 2013

Více

Bibliografické citace dokumentů

Bibliografické citace dokumentů Bibliografické citace dokumentů V dnešní době se prakticky žádný studijní text neobejde bez přehledu informačních pramenů, ze kterých bylo při jeho tvorbě čerpáno, tedy tzv. bibliografických citací. Do

Více

Obecná struktura maturitních prací:

Obecná struktura maturitních prací: Obecná struktura maturitních prací: 1. Úvodní část jasně formulujeme téma a vytýčíme problematiku práce zdůvodníme volbu tématu stanovíme cíl práce, co a proč chceme řešit, co bude výstupem, čeho má být

Více

Systém pro poloautomatické propojení textů se zdroji

Systém pro poloautomatické propojení textů se zdroji Masarykova univerzita Fakulta informatiky Systém pro poloautomatické propojení textů se zdroji Bakalářská práce Jindřich Ryšavý Brno, podzim 2016 Masarykova univerzita Fakulta informatiky Systém pro poloautomatické

Více

FORMÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ ROČNÍKOVÉ PRÁCE

FORMÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ ROČNÍKOVÉ PRÁCE MASARYKOVO GYMNÁZIUM, PŘÍBOR příspěvková organizace FORMÁLNÍ ZPRACOVÁNÍ ROČNÍKOVÉ PRÁCE Školní rok: Třída: Jméno a příjmení autora 2 odstavec textu charakterizující obsah práce. Je-li součástí práce praktická

Více

Náležitosti a úprava diplomové nebo bakalářské práce

Náležitosti a úprava diplomové nebo bakalářské práce Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici Náležitosti a úprava diplomové nebo bakalářské práce 1. Vnější úprava Diplomová (bc.) práce je vázaná pevnou knihařskou vazbou

Více