Aktuální právní informace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Aktuální právní informace"

Transkript

1 Aktuální právní informace Únor 2011 Tento materiál se snaží o shrnutí aktuálně velmi diskutovaného problému souběhu pracovního poměru a výkonu funkce jednatelů a členů představenstev obchodních společností, včetně popisu rizik, která z tohoto souběhu vyplývají a směrů možného řešení. SOUBĚH PRACOVNÍHO POMĚRU A VÝKONU FUNKCE PO ROZHODNUTÍ NEJVYŠŠÍHO SPRÁVNÍHO SOUDU V minulých dnech se v českých mediích rozpoutala nevídaná hysterie okolo rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) ze dne , č.j. 3 Ads 119/ týkajícího se zakázaného souběhu výkonu funkce (členů) statutárních orgánů obchodních společností a jejich zaměstnaneckých poměrů včetně možných negativních důsledků pro společnosti a zejména jednatele a členy představenstev těchto společností. Toto mimořádné vydání našeho newsletteru reaguje na uvedené rozhodnutí NSS a současně představuje i základní obrysy možných návrhů řešení důsledků zakázaného souběhu. Podle konstantní judikatury není v mnoha případech přípustný souběh pracovního poměru zaměstnance a výkonu funkce (člena) statutárního orgánu. 1. Co je podstatou souběhu a co se změnilo pro rozhodnutí NSS? Již od konce 90. let minulého století se v judikatuře Nejvyššího soudu ČR ustálil názor, že není přípustný souběh pracovního poměru zaměstnance a výkonu funkce (člena) statutárního orgánu (dále též jen souběh ), pokud pracovní náplň zaměstnance nezahrnuje jiné činnosti, než které patří do zákonné působnosti (člena) statutárního orgánu. Postupně se ovšem judikatuře Nejvyššího soudu prosazoval velmi široký výklad pojmu obchodního vedení společnosti, které náleží vedle jednání jménem společnosti navenek do zákonné působnosti statutárního orgánu. Takový široký výklad obchodního vedení ve svých důsledcích vede k závěru, že každý souběh u vedoucího zaměstnance je velmi problematický a v mnoha případech nepřípustný. Nicméně zůstalo vždy nesporné, že souběh je přípustný, pokud skutečným obsahem pracovního poměru jsou jiné činnosti, než které spadají do výkonu funkce (člena) statutárního orgánu.

2 Výše uvedená pravidla však byla často podceňována a důsledky neplatnosti uzavřených pracovních smluv i záměrně bagatelizovány, neboť na rozdíl od mzdy není odměna člena představenstva daňově uznatelným nákladem společnosti. Prosincové rozhodnutí NSS tak nepřináší žádný průlom do dosavadní soudní praxe, když se v podstatě jen výslovně přihlásilo k výše uvedené judikatuře českých civilních soudů. Jeho zásadní význam je právě v tom, že tuto judikaturu implementovalo do oblasti správního práva, konkrétně na otázku neúčasti ředitele (a současně jednatele) společnosti na nemocenském pojištění jako zaměstnance. Rozšířením aplikace souběhu do oblasti veřejného práva může mít skutečně zásadní dopady nejen pro společnosti v oblasti daňové, ale zejména pro statutární orgány v oblasti jejich (ne)účasti na státním nemocenském a důchodovém pojištění. Tento problém se potenciálně týká jednatelů a členů představenstva. 2. Koho se problém souběhu týká? Problematikou souběhu mohou být potenciálně dotčeny všechny české obchodní společnosti a jejich jednatelé / členové představenstva, pokud mají se společností současně uzavřen pracovní poměr. Samozřejmě ne každý souběh je možné považovat za zakázaný a v každém konkrétním případě bude nutné pečlivě posoudit skutečnou náplň práce vykonávané na základě pracovní smlouvy a rozsah obchodního vedení. V některých případech, jako je souběh funkce generálního ředitele a jednatele, je ovšem s ohledem na uvedenou judikaturu českých soudů přípustnost souběhu prakticky vyloučena. Velmi specifická je situace u bank, u kterých je souběh funkcí vedoucího zaměstnance a člena představenstva nařízen přímo zákonem. Ze souběhu pracovního poměru a výkonu funkce jednatelů a členů představenstev obchodních společností vyplývá celá řada rizik, a to jak pro společnost tak pro (členy) statutárních orgánů. 3. Jaká jsou rizika spojená se zakázaným souběhem? V oblasti soukromoprávní a veřejnoprávní jsme identifikovali zejména následující možné negativní důsledky zakázaného souběhu:

3 3.1. Pro společnost: Možná neplatnost smluv a jiných právních úkonů učiněných pouze jedním jednatelem / členem představenstva z titulu své pracovní pozice vedoucího zaměstnance (např. jako generální ředitel), pokud za společnost mají jednat podle stanov či společenské smlouvy vždy současně dva či více jednatelů / členů představenstva Negativní daňové dopady ve vztahu k vyplacené mzdě a jiných benefitů dle neplatných pracovních smluv s členy představenstva, tj. daňová neuznatelnost takových nákladů pro společnost (jednatelů se týká jen omezeně, když jejich odměna je daňově uznatelným nákladem společnosti) v důsledku čehož může dojít k dodatečnému doměření daně nebo snížení daňové ztráty Nároky jednatelů / členů představenstva na odměnu za výkon funkce, pokud jim byla vyplácena pouze mzda, a to až 4 roky zpětně. 3.2 Pro jednatele / člena představenstva Možnost uplatnění nároku společnosti na vrácení plnění poskytnutých na základě neplatných pracovních smluv, a to až 4 roky zpětně, např. v případě insolvence nebo v případě nepřátelského převzetí Ztráta ochrany poskytované zákoníkem práce (ochrana před rozváním pracovního poměru, omezená odpovědnost za škodu, dovolená atp.) Na jednatele / člena představenstva se nevztahuje ani zákonné pojištění zaměstnavatele pro případ pracovního úrazu či nemoci z povolání Neúčast v systému státního nemocenského pojištění (členové představenstva a od 2009 také jednatelé) a neúčast v systému státního důchodového pojištění (členové představenstva) nebo podstatné snížení uznatelných odvodů (jednatelé) po dobu zakázaného souběhu, a to i když společnost z jejich mzdy řádně odváděla pojistné.

4 Vzniklou situaci je do budoucna poměrně jednoduché vyřešit. Eliminace již vzniklých škodlivých následků však vyžaduje podrobnou analýzu konkrétního případu. 4. Existují možnosti řešení zakázaného souběhu? 4.1 Řešení do budoucna Řešení zakázaného souběhu a negativních důsledků s ním spojených do budoucna představují dle našeho názoru následující tři základní možné postupy: Jediná smlouva o výkonu funkce Z právního pohledu čistým řešením je modifikace a zachování (resp. uzavření nové) smlouvy o výkonu funkce jednatele / člena představenstva a ukončení pracovněprávního vztahu. Smlouvu je totiž možno koncipovat tak, aby v maximální míře kompenzovala ztrátu pracovněprávní ochrany i nevýhody spojené s neúčastí na státním důchodovém či nemocenském pojištění. Je třeba mít na paměti, že veškeré změny smlouvy o výkonu funkce podléhají předepsanému schválení Neexekutivní představenstvo či jednatelé Druhou možnost představuje striktní osobní oddělení postavení vedoucích zaměstnanců ve společnosti od výkonu funkce jednatele / člena představenstva, pokud je takové rozdělení organizačně a personálně možné. Upozorňujeme pouze, že i takový neexekutivní jednatel / člen představenstva má přímo ze zákona nárok na odpovídající odměnu a zejména pokud má svoji funkci vykonávat bezúplatně (např. zaměstnanec zahraničního akcionáře), je třeba otázku odměny vhodně řešit (řádně schválenou) písemnou smlouvou. Též implementace pravidla čtyř očí bude právně složitější.

5 4.1.3 Zachování přípustného souběhu Tento postup je možné doporučit pouze po předchozím důkladném zvážení pracovních činností zaměstnance, který bude současně jednatelem či členem představenstva. Vždy rozhodně doporučujeme uzavření a schválení písemné smlouvy o výkonu funkce a pečlivé odlišení pracovní náplně od obchodního vedení zajišťovaného z titulu výkonu funkce (člena) statutárního orgánu. 4.2 Zpětné řešení zakázaného souběhu Pokud bude v konkrétním případě zjištěn nepřípustný souběh pracovního poměru vedoucího zaměstnance a jednatele / člena představenstva v minulosti, domníváme se, že právní úprava v současnosti nenabízí žádné 100% řešení všech problematických otázek. Je ovšem i zákonnou povinností jednatelů / členů představenstva přistoupit ke zmírnění nebo eliminaci možných škod a přijetí nápravných opatření. S ohledem na výše uvedená rizika dle našeho názoru každá společnost, u níž docházelo k zakázanému souběhu, musí zvážit následující kroky: Narovnání vztahů se společností Mzdy vyplacené na základě neplatných pracovních smluv jsou bezdůvodným obohacením a tuto otázku je třeba vhodně vyřešit. Současně je možné narovnat nevyplacené odměny za výkon funkce, pokud byla vykonávána bez uzavřené smlouvy Neplatnost smluv se třetími osobami Po vyhodnocení možných negativních dopadů je nutné zvážit, zda eventuální neplatnost smluv uzavřených vedoucím zaměstnancem (a jednatelem /členem představenstva) v rozporu se zapsaným způsobem jednání statutárního orgánu, je možné dodatečně napravit.

6 4.2.3 Vztahy s finančním úřadem Pokud společnost nesprávně uplatňovala odměnu členů představenstva do daňově uznatelných nákladů, je možné zvážit, zda v konkrétním případě není možné a vhodné doměření daně ze strany finančního úřadu předejít podáním dodatečných daňových přiznání Vztahy se správou sociálního zabezpečení Pokud by neměli být jednatelé / členové představenstva v důsledku zakázaného souběhu účastni na nemocenském a důchodovém pojištění vůbec nebo jen v omezeném rozsahu, je možné zvážit možnost požádat o vrácení společností uhrazeného pojistného jako přeplatku na pojistném. Vzhledem k závažnosti problému je nutné vhodné řešení pečlivě zvážit a případně ho konzultovat s právními a daňovými poradci. 5. Jaké kroky k nápravě doporučujeme? Východiskem jakýchkoli opatření musí být dle našeho názoru rychlá prověrka ve Vaší společností, zda Vás se problém nezákonného souběhu dotýká a v jaké míře. V případě zjištění existence zakázaného souběhu doporučujeme bezodkladně přistoupit k jeho eliminaci do budoucna některým ze způsobů uvedených výše podle konkrétních podmínek ve Vaší společnosti. Možnost zpětného řešení negativních důsledků souběhu je potřeba pečlivě zvážit a jejich realizaci připravit v součinnosti s právními a daňovými poradci. Izolované přijetí jednoho opatření by mohlo způsobit více škody než užitku. Je nutné také upozornit, že Ministerstvo financí a zejména ČSSZ zastávají v oblasti nezákonného souběhu zatím spíše rezervované stanovisko, a to zřejmě i s ohledem na možné negativní finanční dopady na veřejné finance. ČSSZ tak dle svého sdělení z předpokládá, že se problém bude týkat ojedinělých případů, a nikoliv zřejmě několika tisíců společností, ve kterých je možné dle našeho odhadu existenci zakázaného souběhu očekávat. Není také vyloučeno, že zejména veřejnoprávní rizika minulých souběhů mohou být v relativně krátké době ošetřena nějakou formou legislativního opatření nebo metodického pokynu, když zejména ze strany zástupců podnikatelských sdružení je v tomto smyslu vyvíjen intenzivní tlak.

7 Konečně i v samotné problematice souběhu zůstává stále nevyřešena řada otázek (např. v důsledku výlučně relativní neplatnosti v pracovním právu od roku 2007 nebo otázka zániku pracovního poměru v důsledku jmenování do funkce (člena) statutárního orgánu), které mohou mít zásadní vliv i na hodnocení výše uvedených rizik. Balcar Polanský Eversheds Radek Matouš radek.matous@bapol.cz V případě Vašeho zájmů o bližší informace kontraktujte prosím Váš obvyklý kontakt v naší kanceláři nebo přímo autory tohoto příspěvku Radka Matouše (radek.matous@bapol.cz) a Jana Pechmana (jan.pechman@bapol.cz). Jan Pechman jan.pechman@bapol.cz Kontakty Budete-li si přát další informace, obraťte se prosím na Vaší kontaktní osobu z naší kanceláře Balcar Polanský Eversheds Revoluční Praha 1 Telefon: Fax: office@bapol.cz Budete-li si přát informaci o úplném seznamu kanceláří, navštivte stránku Tento dokument je jenom obecným sdělením a není náhradou za detailní právní radu ve specifické záležitosti. Pokud si nepřejete, aby Vám byl tento dokument zasílán, prosíme Vás, abyste Váš nesouhlas oznámili na adresy elektronické pošty office@bapol.cz. Balcar Polanský Eversheds, 2011

Aktuální právní informace

Aktuální právní informace Aktuální právní informace Únor 2012 Novela zákona o rozhodčím řízení a o výkonu rozhodčích nálezů: posílení ochrany spotřebitele ve sporech ze spotřebitelských smluv Dne 1.4.2012 vstoupí v účinnost významná

Více

Aktuální právní informace

Aktuální právní informace Aktuální právní informace Prosinec 2011 Rok 2012 bude pro každého zaměstnavatele v České republice poměrně náročný, když se bude nutné vyrovnat s celou řadou změn v oblasti pracovního práva i souvisejících

Více

327/23.02.11 - Mzdové náklady členů statutárních orgánů obchodních společností a družstev v případech tzv. souběhu výkonu funkce a pracovního poměru

327/23.02.11 - Mzdové náklady členů statutárních orgánů obchodních společností a družstev v případech tzv. souběhu výkonu funkce a pracovního poměru Generální finanční ředitelství Lazarská 7, Praha 1, 117 22 Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR konaného dne 23.2. 2011-1. část PROJEDNANÉ PŘÍSPĚVKY Příspěvek uzavřen k 23.2.

Více

Souběh funkcí statutárního orgánu a pracovníhopoměru

Souběh funkcí statutárního orgánu a pracovníhopoměru Souběh funkcí statutárního orgánu a pracovníhopoměru ě Co teď s ním? Daňově. Právně. Prakticky. 17. března 2011 Helena Zemanová Zdeněk Mikuláš Pavel Hendrich Obsah Základní otázky Vývoj problematiky Rizika

Více

III. PRÁVNÍ ÚPRAVA JEDNATELŮ A JEJICH ODMĚŇOVÁNÍ

III. PRÁVNÍ ÚPRAVA JEDNATELŮ A JEJICH ODMĚŇOVÁNÍ III. PRÁVNÍ ÚPRAVA JEDNATELŮ A JEJICH ODMĚŇOVÁNÍ 3.1 Uzavření smluv s jednateli Společnost s ručením omezeným je právnickou osobou, která nemůže sama jednat a proto za ni musí jednat někdo jiný. Podle

Více

PRAKTICKÉ POZNATKY Z KONTROLNÍ A METODICKÉ ČINNOSTI V OBLASTI PERSONALISTIKY

PRAKTICKÉ POZNATKY Z KONTROLNÍ A METODICKÉ ČINNOSTI V OBLASTI PERSONALISTIKY KRAJSKÝ ÚŘAD PARDUBICKÉHO KRAJE PRAKTICKÉ POZNATKY Z KONTROLNÍ A METODICKÉ ČINNOSTI V OBLASTI PERSONALISTIKY Marie Kučerová TÉMATA: Platy od 1. 11. 2014 Příplatek za vedení Odměny dle 224 ZP Minimální

Více

Pracovní právo. Místo na název prezentace v roce 2013 19.2.2013. w w w. p r k p a r t n e r s. c o m

Pracovní právo. Místo na název prezentace v roce 2013 19.2.2013. w w w. p r k p a r t n e r s. c o m Pracovní právo Místo na název prezentace v roce 2013 19.2.2013 P R A H A B R A T I S L A V A B U D A P E Š Ť O S T R A V A w w w. p r k p a r t n e r s. c o m Změny v pracovním právu 2013 Jednotná minimální

Více

Fúze a akvizice, restrukturalizace

Fúze a akvizice, restrukturalizace Obchodní právo Fúze a akvizice, restrukturalizace Bankovnictví, finance, leasing Nemovitosti a stavební právo Sporná agenda, správa pohledávek Snídaňové diskusní setkání Manažerské smlouvy a švarcsystém

Více

Souběh funkcí stále nejasný: řešit, či neřešit?

Souběh funkcí stále nejasný: řešit, či neřešit? Souběh funkcí stále nejasný: řešit, či neřešit? Mgr. Klára Valentová Advokátní kancelář Vilímková, Dudák & Partners Jak jsme již v časopise psali, v souvislosti s novou úpravou soukromého práva účinnou

Více

JUDr. Milena Nováková Mgr. Jaroslav Adam

JUDr. Milena Nováková Mgr. Jaroslav Adam JUDr. Milena Nováková Mgr. Jaroslav Adam Přednáška pro podnikatele nový Zákoník práce Nový zákoník práce - základní principy nového pracovněprávního kodexu, hlavní změny, srovnání se současnou právní úpravou.

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 06_2011 červenec,

Více

582/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1991 o organizaci a provádění sociálního zabezpečení

582/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1991 o organizaci a provádění sociálního zabezpečení 582/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1991 o organizaci a provádění sociálního zabezpečení (platí od 1. 87. 2017 do 31. 127. 2017) ve znění zákona č. 590/1992 Sb., zákona č. 37/1993

Více

Informace pro subjekty osobních údajů

Informace pro subjekty osobních údajů Informace pro subjekty osobních údajů Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslzsko, IČO 75082616 se sídlem Na Jízdárně 2824/2, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava jako správce osobních údajů dle nařízení

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 Ads 67/2005-69 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha a

Více

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019 Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019 Zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, Jednání za právnickou osobu, Jednání za jiného, 256 odst.

Více

Dohoda o rozvázání pracovního poměru

Dohoda o rozvázání pracovního poměru NOVÝ ZÁKONÍK PRÁCE V PRAXI str. 1 Dohoda o rozvázání pracovního poměru Úplné znění Díl Dohoda (1) Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným

Více

Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi

Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi Právní aspekty vymahatelnosti pohledávek obcemi JUDr. PhDr. Petr Kolář, Ph.D. Duben 2012 Právní postavení obce Územní společenství občanů s právem na samosprávu Veřejnoprávní korporace vlastní majetek

Více

Žatecká teplárenská, a.s. smlouva o výkonu funkce

Žatecká teplárenská, a.s. smlouva o výkonu funkce Město Žatec V Žatci dne 13.4.2016 Městský úřad Žatec MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATEC KONANÉ DNE 25.04.2016 odložený materiál z jednání ZM dne 22.02.2016, 17.03.2016, 30.03.2016, 11.04.2016

Více

Odvody z odměn členů orgánů veřejné výzkumné instituce

Odvody z odměn členů orgánů veřejné výzkumné instituce M ETIS Praha spol. s r.o. Kancelář daňových poradců Mgr. Květoslava Coufová RNDr. Mgr. Petr Couf Akademie věd České republiky k rukám Ing. Jany Jeřábkové č.j. 0782/17 V Praze 29.5.2017 Odvody z odměn členů

Více

Smlouvu o výkonu funkce předsedy představenstva.

Smlouvu o výkonu funkce předsedy představenstva. SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE - předseda Stavební bytové družstvo Přerov, se sídlem Přerov, Přerov I Město, Kratochvílova ul. č. 128/41, IČ 00053236, zapsané v obchodním rejstříku, vedeném Krajským soudem v

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2014 září 2014 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2014 září 2014 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 06_2014 září 2014

Více

Informace o zpracování osobních údajů zaměstnanců společnosti Power-Cast Ortmann s.r.o

Informace o zpracování osobních údajů zaměstnanců společnosti Power-Cast Ortmann s.r.o Informace o zpracování osobních údajů zaměstnanců společnosti Power-Cast Ortmann s.r.o Společnost Power-Cast Ortmann s.r.o., se sídlem Krokova 794/10, 405 02 Děčín, IČ: 63076306, zapsaná v obchodním rejstříku

Více

Daňový systém ČR. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém ČR. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Sociální pojištění 1. Rozhodné období, plátci pojistného, sazby a splatnost pojistného. 2. Vyměřovací základ zaměstnance a zaměstnavatele. 3. Vyměřovací základ OSVČ. Daňový

Více

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019 Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019 Zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, Jednání za právnickou osobu, Jednání za jiného, 256 odst.

Více

STANOVISKO. Legislativní rady ČMKOS. Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací

STANOVISKO. Legislativní rady ČMKOS. Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací STANOVISKO Legislativní rady ČMKOS Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací A. Změna okruhu pojištěných osob Dne 1. ledna 2012 nabyl účinnosti

Více

Legislativa. Přehled významných nových právních předpisů vyhlášených ve Sbírce zákonů. Přehled legislativních novinek. Überschrift_Inhalt:

Legislativa. Přehled významných nových právních předpisů vyhlášených ve Sbírce zákonů. Přehled legislativních novinek. Überschrift_Inhalt: Přehled legislativních novinek Vydání Listopad 2011 www.roedl.cz Überschrift_Inhalt: Obsah: Überschrift Přehled významných 2 nových právních předpisů vyhlášených ve Sbírce zákonů Überschrift 1 Přehled

Více

Pracovněprávní minimum Vznik pracovního poměru. Ověření kvalifikace

Pracovněprávní minimum Vznik pracovního poměru. Ověření kvalifikace Pracovněprávní minimum 18. 5. 2017 1. Vznik pracovního poměru Ověření kvalifikace Před nástupem do práce (při přijímání) a při nástupu zkontrolovat, že zaměstnanec má požadovanou kvalifikaci a praxi vyžádat

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu FINANČNÍ A POJISTNÉ PRÁVO

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu FINANČNÍ A POJISTNÉ PRÁVO Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu FINANČNÍ A POJISTNÉ PRÁVO Název tématického celku: Pojistné právo podle zákona č.40/1964 Sb., OZ Cíl: Základním cílem tohoto tematického

Více

Zpracování osobních údajů

Zpracování osobních údajů Stránka 1 z 10 Zpracování osobních údajů Obchodní společnost, se sídlem, Nové Město, 120 00 Praha 2, IČ: 06958851 (dále jen jako Společnost ) v postavení správce osobních údajů poskytuje v souladu s čl.

Více

POVINNÝ PŘEDMĚT: OBCHODNÍ PRÁVO

POVINNÝ PŘEDMĚT: OBCHODNÍ PRÁVO Zkušební okruhy pro Státní závěrečnou zkoušku v bakalářském studijním programu Právní specializace obor Právo a podnikání v akademickém roce 2012/2013 zkušební období: JARO 2013 - ZÁŘÍ 2013 - LEDEN 2014

Více

NASTAVENÍ SPOLUPRÁCE S OSVČ

NASTAVENÍ SPOLUPRÁCE S OSVČ NASTAVENÍ SPOLUPRÁCE S OSVČ PREVENCE PŘED POSTIHEM ZA ŠVARCSYSTÉM Mgr. Tomáš Liškutín, advokát Úvod Projekt Efektivní systém rozvoje zaměstnanosti, výkonu komplexních kontrol a potírání nelegálního zaměstnání

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn ( O d ů v o d n ě n í

Zákony pro lidi - Monitor změn (  O d ů v o d n ě n í IV. O d ů v o d n ě n í 1. OBECNÁ ČÁST 1.1 Název Návrh nařízení vlády o úpravě náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti vzniklé pracovním úrazem nebo nemocí z povolání a o úpravě

Více

Materiál k bodu 11. pořadu jednání řádné valné hromady společnosti konané dne SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA VÝBORU PRO AUDIT

Materiál k bodu 11. pořadu jednání řádné valné hromady společnosti konané dne SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA VÝBORU PRO AUDIT Materiál k bodu 11. pořadu jednání řádné valné hromady společnosti konané dne 25.05.2017. Zákon o obchodních korporacích v 59 a stanovy společnosti ukládají schválení smluv o výkonu funkce včetně odměňování

Více

Ing. Michal Proks. Příkop 6, Brno tel., fax:

Ing. Michal Proks.  Příkop 6, Brno tel., fax: METODICKÉ SDĚLENÍ SPOLEČNOSTI AUDIT ÚČETNICTVÍ, s.r.o. EXPATRIOTI OSOBY EKONOMICKY AKTIVNÍ V ZAHRANIČÍ daň z příjmů l sociální a zdravotní pojištění Ing. Michal Proks ŘÍJEN 2012 www.auditucetnictvi.cz

Více

Právní předpisy vydané v roce 2008, jejichž platnost se vztahuje k UP a k jejím organizačním složkám

Právní předpisy vydané v roce 2008, jejichž platnost se vztahuje k UP a k jejím organizačním složkám Právní předpisy vydané v roce 2008, jejichž platnost se vztahuje k UP a k jejím organizačním složkám 1) Nařízení vlády č. 1/2008 Sb., o ochraně zdraví před neionizujícím zářením. Nabývá účinnosti 30.04.2008.

Více

24. září 2015. Lucie Rytířová

24. září 2015. Lucie Rytířová 24. září 2015 Lucie Rytířová Zaměstnání Vyslání Imigrační povinnosti Daňové povinnosti Sociální zabezpečení a zdravotní pojištění 2 3 EU / EHP / Švýcarsko Smluvní státy (např. USA, Kanada, Korea, Japonsko,

Více

Ukončení důchodového spoření (tzv. II. penzijní pilíř)

Ukončení důchodového spoření (tzv. II. penzijní pilíř) Ukončení důchodového spoření (tzv. II. penzijní pilíř) Pracovní materiál Ministerstva financí ČR, odboru Finanční trhy II, obsahující základní nástin možných způsobů ukončení II. pilíře 1. Definice problému

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 22/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 22/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 22/0 Návrh poslanců Víta Kaňkovského a Patrika Nachera na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění

Více

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA uzavřená podle zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), ve znění pozdějších předpisů ( Smlouva ) SMLUVNÍ

Více

2. Jakým způsobem je možné uzavřít pojistnou smlouvu? 3. Typněte si jaký je podíl uzavřeného životního a neživotního pojištění v ČR a ve světě.

2. Jakým způsobem je možné uzavřít pojistnou smlouvu? 3. Typněte si jaký je podíl uzavřeného životního a neživotního pojištění v ČR a ve světě. Pracovní list č. 3. 1. Jaké pojištění využívá vaše rodina? Co všechno si pojistíte vy, až budete výdělečně činní a proč? 2. Jakým způsobem je možné uzavřít pojistnou smlouvu? 3. Typněte si jaký je podíl

Více

Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1.

Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1. Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1.2017 METIS Praha, spol. s r.o. 1. 1. 2017 K 1.1.2017 dochází ke zvýšení

Více

Zpracování osobních údajů

Zpracování osobních údajů Zpracování osobních údajů Informace pro klienty, potencionální klienty či osoby oslovené za účelem nabídky služeb Společnosti str. 2-5 Informace pro poradce Společnosti str. 6-9 Informace pro zaměstnance

Více

SROVNÁNÍ NÁVRHŮ NOVELY ÚSTAVY K NKÚ Příloha ke stanovisku Rekonstrukce státu k projednávání novely Ústavy Josef Karlický, Petr Bouda, 25. 4.

SROVNÁNÍ NÁVRHŮ NOVELY ÚSTAVY K NKÚ Příloha ke stanovisku Rekonstrukce státu k projednávání novely Ústavy Josef Karlický, Petr Bouda, 25. 4. SROVNÁNÍ NÁVRHŮ NOVELY ÚSTAVY K NKÚ Příloha ke stanovisku Rekonstrukce státu k projednávání novely Ústavy Josef Karlický, Petr Bouda, 25. 4. 2014 Návrhy, které budou projednány ve druhém čtení dne 29.

Více

Započtení 11.9 Strana 1

Započtení 11.9 Strana 1 Započtení 11.9 Strana 1 11.9 Započtení Započtení je zvláštním způsobem zániku závazku upraveným v občanském zákoníku. Podstata započtení neboli kompenzace spočívá v zániku dvou vzájemných pohledávek stejného

Více

II. Výklad pojmů. 2. Dotací se rozumí finanční prostředky ze státního rozpočtu přidělené příjemci za podmínek stanovených v této Metodice.

II. Výklad pojmů. 2. Dotací se rozumí finanční prostředky ze státního rozpočtu přidělené příjemci za podmínek stanovených v této Metodice. Metodika Ministerstva práce a sociálních věcí pro poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu za účelem podpory administrace krajských projektů OP PMP I. Úvodní ustanovení, zaměření dotační podpory

Více

Britanika Holding a.s.

Britanika Holding a.s. Pravidla pro zjišťování a řízení střetu zájmů Britanika Holding a.s. se sídlem Na Florenci 2116/15, Nové Město, 110 00 Praha 1, IČO: 03149013, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze,

Více

V l á d n í n á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce. Čl. I

V l á d n í n á v r h. ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku práce. Čl. I V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2005, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím antidiskriminačního zákona Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákoníku

Více

Materiál k bodu 15 pořadu jednání řádné valné hromady společnosti konané dne SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA DOZORČÍ RADY

Materiál k bodu 15 pořadu jednání řádné valné hromady společnosti konané dne SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA DOZORČÍ RADY Materiál k bodu 15 pořadu jednání řádné valné hromady společnosti konané dne 25.05.2017. Zákon o obchodních korporacích v 59 a stanovy společnosti ukládají schválení smluv o výkonu funkce včetně odměňování

Více

POSTUP PRO VYŘIZOVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ (REKLAMAČNÍ ŘÁD) 1. Náležitosti reklamace a stížnosti

POSTUP PRO VYŘIZOVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ (REKLAMAČNÍ ŘÁD) 1. Náležitosti reklamace a stížnosti POSTUP PRO VYŘIZOVÁNÍ REKLAMACÍ A STÍŽNOSTÍ (REKLAMAČNÍ ŘÁD) Každý klient GE Money Bank, a.s. (dále jen Banka ) má právo vyjádřit svou nespokojenost s poskytovanými bankovními službami, produkty či chováním

Více

Příslušnost k právním předpisům migrujících pracovníků

Příslušnost k právním předpisům migrujících pracovníků ČESKÁ ČESKÁ SPRÁVA SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Příslušnost k právním předpisům migrujících pracovníků Milan Novotný metodik ČSSZ HK Pardubice, 27.2.2013 Lidéna prvním místě ČSSZ ČSSZ je největšía v rámci

Více

Informace o ochraně osobních údajů

Informace o ochraně osobních údajů Informace o ochraně osobních údajů Obchodní společnost High Energy s.r.o., se sídlem Žižkova 1494/9, Kunratice, 148 00 Praha 4, IČO: 24830518, zapsána v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze, oddíl

Více

Důsledky nálezu Ústavního soudu. v nemocenském pojištění

Důsledky nálezu Ústavního soudu. v nemocenském pojištění Změny v nemocenském pojištění v souvislosti s Nálezem Důsledky nálezu Ústavního soudu (č. 166/2008 Sb.) Ústavního soudu v nemocenském pojištění Petr Nečas místopředseda vlády ministr Květen práce 2008

Více

Moravský rybářský svaz, z.s. pobočný spolek. spolek zapsaný ve spolkovém rejstříku vedeným Krajským soudem v Brně, oddíl L, vložka Sídlo:. IČ:.

Moravský rybářský svaz, z.s. pobočný spolek. spolek zapsaný ve spolkovém rejstříku vedeným Krajským soudem v Brně, oddíl L, vložka Sídlo:. IČ:. Moravský rybářský svaz, z.s. pobočný spolek. spolek zapsaný ve spolkovém rejstříku vedeným Krajským soudem v Brně, oddíl L, vložka Sídlo:. IČ:. INFORMACE A SDĚLENÍ POSKYTOVANÉ PODLE NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO

Více

Konsolidované úplné znění. S t a t u t u vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropské unie

Konsolidované úplné znění. S t a t u t u vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropské unie Konsolidované úplné znění S t a t u t u vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropské unie ve znění usnesení vlády č. 113 ze dne 4. února 2004 a usnesení č. 382 ze dne

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.16 Integrovaná střední škola

Více

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í :

U S N E S E N Í. t a k t o : O d ů v o d n ě n í : 6 Ads 136/2012 57 U S N E S E N Í Nejvyšší správní soud rozhodl v rozšířeném senátě složeném z předsedy JUDr. Josefa Baxy a soudců JUDr. Zdeňka Kühna, JUDr. Barbary Pořízkové, JUDr. Jana Passera, Mgr.

Více

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019 Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019 Zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, Jednání za právnickou osobu, Jednání za jiného, 256 odst.

Více

Ochrana osobních údajů

Ochrana osobních údajů MERO ČR, a.s. Veltruská 748, Kralupy nad Vltavou SP-GŘ-99 A Ochrana osobních údajů 3. JUDr. Gabriela Smetáková, LL.M v. r. 13. dubna 2018 Hana Fuxová, MBA v. r. Ing. Stanislav Bruna v. r. - změna zpracovatele

Více

USNESENÍ. t a k t o :

USNESENÍ. t a k t o : Konf 55/2012-21 USNESENÍ Zvláštní senát zřízený podle zákona č. 131/2002 Sb., o rozhodování některých kompetenčních sporů, složený z předsedy JUDr. Pavla Simona a soudců JUDr. Marie Žiškové, JUDr. Romana

Více

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA KONTROLNÍ KOMISE

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA KONTROLNÍ KOMISE SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA KONTROLNÍ KOMISE Bytové družstvo Ohradní 1344/51, se sídlem Praha 4, Ohradní 1344/51, PSČ 140 00, IČ: 266 90 934, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Naše společnost TaxVision s.r.o., IČO 27921450, se sídlem Prvního pluku 17, 186 00 Praha 8 - Karlín, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze

Více

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA uzavřená v souladu s ustanoveními zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku a zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (dále jen Smlouva

Více

FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE MZDOVÉ ÚČETNICTVÍ I.

FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE MZDOVÉ ÚČETNICTVÍ I. FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE MZDOVÉ ÚČETNICTVÍ I. MZDOVÉ ÚČETNICTVÍ Mzdové účetnictví představuje účetnickou agendu související se zaměstnáváním pracovníků účetní jednotky. Zahrnuje personální

Více

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 UZAVŘENÝ PŘÍSPĚVEK ke dni 21. 1. 2015 - seznam - Daň z příjmů 440/17.12.14 Určení výše odpovídajícího pojistného pro

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE dle ustanovení 38 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné zakázky: ZPRACOVÁNÍ

Více

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019

Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019 Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu 1/2019 Zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, Jednání za právnickou osobu, Jednání za jiného, 256 odst.

Více

*MVCRX02GQ513* MVCRX02GQ513 prvotní identifikátor

*MVCRX02GQ513* MVCRX02GQ513 prvotní identifikátor *MVCRX02GQ513* MVCRX02GQ513 prvotní identifikátor odbor veřejné správy, dozoru a kontroly náměstí Hrdinů 1634/3 Praha 4 140 21 Č. j. MV- 79714-2/ODK-2015 Praha 5. června 2015 Obec Svojetice Na Kopci 14

Více

VYBRANÉ PRÁVNÍ ASPEKTY E-BUSINESSU. JUDr. Mgr. Barbora Vlachová, Ph.D.

VYBRANÉ PRÁVNÍ ASPEKTY E-BUSINESSU. JUDr. Mgr. Barbora Vlachová, Ph.D. VYBRANÉ PRÁVNÍ ASPEKTY E-BUSINESSU JUDr. Mgr. Barbora Vlachová, Ph.D. vlachova@ak-vlachova.cz KLÍČOVÉ PRÁVNÍ ASPEKTY E-BUSINESSU Oblast e-commerce uzavírání smluv na dálku prostřednictvím elektronických

Více

V l á d n í n á v r h

V l á d n í n á v r h V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne. 2018, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

DNE [...] 2010 PHILIP MORRIS ČR A.S. [...]

DNE [...] 2010 PHILIP MORRIS ČR A.S. [...] DNE [...] 2010 PHILIP MORRIS ČR A.S. A [...] SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA VÝBORU PRO AUDIT OBSAH ČLÁNEK STRANA 1. PŘEDMĚT SMLOUVY... 1 2. ROZSAH OPRÁVNĚNÍ ČLENA... 2 3. DŮVĚRNOST... 3 4. ODMĚNA ČLENA

Více

Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád

Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád Jednání právnických osob v občanském soudním řízení (1) V občanském soudním řízení jedná za společnost v likvidaci podle 21 odst. 2 o. s. ř., 70 odst. 3 a 72 obch.

Více

Základní škola a Mateřská škola Sazovice, okres Zlín, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY 32. ÚPLATA VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

Základní škola a Mateřská škola Sazovice, okres Zlín, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY 32. ÚPLATA VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ Základní škola a Mateřská škola Sazovice, okres Zlín, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY 32. ÚPLATA VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ Č.j.: 65 /2015 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 25.

Více

Obsah. O autorech...v. Předmluva... VII Seznam zkratek... XV

Obsah. O autorech...v. Předmluva... VII Seznam zkratek... XV Obsah O autorech...v Předmluva... VII Seznam zkratek... XV Kapitola I. Pracovněprávní vztahy...1 1. Závislá práce...1 2. Základní pracovněprávní vztahy...1 3. Státní politika zaměstnanosti...4 4. Účastníci

Více

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA (varianta I.)

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA (varianta I.) SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA (varianta I.) uzavřená v souladu s ustanoveními zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku a zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech

Více

Platné znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn Platné znění částí zákonů s vyznačením navrhovaných změn Platné znění některých ustanovení zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění

Více

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA Bytové družstvo Ohradní 1344/51, se sídlem Praha 4, Ohradní 1344/51, PSČ 140 00, IČ: 266 90 934, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze

Více

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE DOZORČÍ RADY

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE DOZORČÍ RADY SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE DOZORČÍ RADY uzavřená v souladu s ustanovením 59 a násl. zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZOK ) (dále jen Smlouva

Více

JAK DÁL SE ZRUŠENÍM KARENČNÍ DOBY?

JAK DÁL SE ZRUŠENÍM KARENČNÍ DOBY? JAK DÁL SE ZRUŠENÍM KARENČNÍ DOBY? Budete-li potřebovat poradit s vyplněním dotazníku, obraťte se na Ondřeje Gbelce (e-mail: ogbelec@spcr.cz, tel: 225 279 504). Obecné informace 1. Vyplňte prosím níže

Více

Pracovní právo v České republice Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát

Pracovní právo v České republice Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát Pracovní právo v České republice Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát Fakulta právnická Západočeské univerzity v Plzni Vysoká škola finanční a správní a.s. Karlovy Vary Kontakt: Tel. +420/777 57 40 16 http://www.akilda.cz/

Více

Informace pro klienty používající program na zpracování mzdové agendy společnosti 6K spol. s r.o.

Informace pro klienty používající program na zpracování mzdové agendy společnosti 6K spol. s r.o. Informace pro klienty používající program na zpracování mzdové agendy společnosti 6K spol. s r.o. Věc: Změny ve mzdách od 1. 1. 2012 Upozornění: Instalovaná verze programu mezd a předané pokyny jsou připraveny

Více

Komisionářská smlouva o obstarání koupě nebo prodeje investičních nástrojů

Komisionářská smlouva o obstarání koupě nebo prodeje investičních nástrojů Patria Finance, a.s. Jungmannova 745/24, 110 00 Praha 1, IČO 26455064 zapsaná v obchodním rejstříku odd. B, vložka 7215 vedeném Městským soudem v Praze Komisionářská smlouva o obstarání koupě nebo prodeje

Více

Směrnice kvestora č. 2/2010

Směrnice kvestora č. 2/2010 Směrnice kvestora č. 2/2010 k uzavírání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (dále jen dohody) Tato směrnice stanovuje pracovní postupy při uzavírání dohod o pracovní činnosti (dále DPČ) a dohod

Více

170/2014 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

170/2014 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 170/2014 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. srpna 2014, kterým se mění nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu Vláda nařizuje k provedení zákona č. 262/2006

Více

Smlouva. Smlouva o postoupení práv a povinností z územního souhlasu, o převodu projektové dokumentace a postoupení licence. čl.i.

Smlouva. Smlouva o postoupení práv a povinností z územního souhlasu, o převodu projektové dokumentace a postoupení licence. čl.i. Číslo smlouvy:2103/2016/oi o postoupení práv a povinností z územního souhlasu, o převodu Smluvní strany I. Ostravské výstavy, a.s. se sídlem na adrese Černá louka 3235, Moravská Ostrava, 702 00 Ostrava

Více

16 ) 8 písm. c) vyhlášky č. 125/1993 Sb., kterou se stanoví

16 ) 8 písm. c) vyhlášky č. 125/1993 Sb., kterou se stanoví Strana 1858 Sbírka zákonů č. 170 / 2014 Částka 71 170 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 6. srpna 2014, kterým se mění nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu Vláda

Více

Jde o zákonné určení, zda věc projednají soudy (pravomoc) a který konkrétní soud (příslušnost). Obojí PODMÍNKY ŘÍZENÍ (během řízení zkoumány).

Jde o zákonné určení, zda věc projednají soudy (pravomoc) a který konkrétní soud (příslušnost). Obojí PODMÍNKY ŘÍZENÍ (během řízení zkoumány). PRAVOMOC A PŘÍSLUŠNOST SOUDŮ Jde o zákonné určení, zda věc projednají soudy (pravomoc) a který konkrétní soud (příslušnost). Obojí PODMÍNKY ŘÍZENÍ (během řízení zkoumány). Pravomoc Soudní pravomoc je v

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 Ads 55/2005-47 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha a

Více

Materiál k bodu 12. pořadu jednání řádné valné hromady společnosti konané dne SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA DOZORČÍ RADY

Materiál k bodu 12. pořadu jednání řádné valné hromady společnosti konané dne SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA DOZORČÍ RADY Materiál k bodu 12. pořadu jednání řádné valné hromady společnosti konané dne 21.05.2019 Zákon č. 90/2012 Sb o obchodních korporacích v 59 a stanovy společnosti ukládají schválení smluv o výkonu funkce

Více

Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád )

Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Dodatek č. 1 k vnitřnímu předpisu č. 6/2015 Organizační řád Městského úřadu Holešov (dále jen organizační řád ) Rada města Holešova v souladu s 102 odst. 2 písm. m) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

Základní škola Jirny, okres Praha - východ, příspěvková organizace se sídlem Brandýská 45, 250 90 Jirny

Základní škola Jirny, okres Praha - východ, příspěvková organizace se sídlem Brandýská 45, 250 90 Jirny Základní škola Jirny, okres Praha - východ, příspěvková organizace se sídlem Brandýská 45, 250 90 Jirny ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ÚPLATA ZA ŠKOLSKÉ SLUŽBY Č.j.: 744/2012 Vypracoval: Mgr. Bc. Hana Kudrnová,

Více

II. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

II. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 29. července 2013

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění

ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění ZPRÁVA O ČINNOSTI ČSSZ V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ZA ROK 2001 podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění OBSAH: I. Úvod II. Rozsah povinností poskytovat informace

Více

Obsah Strana 1. Obsah

Obsah Strana 1. Obsah Strana 1 1 Pracovněprávní vztahy a jejich právní úprava 1.1 Vymezení pracovněprávních vztahů 1.2 Právní úprava pracovněprávních vztahů 1.3 Závislá práce a postih nelegální práce (tzv. švarcsystému) 1.4

Více

Novelizované znění ustanovení 47 zákona o specifických zdravotních službách je následující:

Novelizované znění ustanovení 47 zákona o specifických zdravotních službách je následující: V Praze dne 13. 11. 2017 Č. j.: MZDR 55149/2017-1/PRO *MZDRX010O5I0* MZDRX010O5I0 METODICKÉ STANOVISKO K NOVELE ZÁKONA Č. 373/2011 Sb., O SPECIFICKÝCH ZDRAVOTNÍCH SLUŽBÁCH, V SOUVISLOSTI S PŘEZKUMEM LÉKAŘSKÝCH

Více

Inovace výuky práva ve studijních oborech Finance a Finanční podnikání na ESF MU

Inovace výuky práva ve studijních oborech Finance a Finanční podnikání na ESF MU Inovace výuky práva ve studijních oborech Finance a Finanční podnikání na ESF MU Společnost s ručením omezeným Jednatelé, dozorčí rada, společníci e-mail: jsedova econ.muni.cz Brno 2011 1 Společnost s

Více

Základní škola a Mateřská škola Kroměříž, F. Vančury se sídlem F. Vančury 3695, Kroměříž

Základní škola a Mateřská škola Kroměříž, F. Vančury se sídlem F. Vančury 3695, Kroměříž Základní škola a Mateřská škola Kroměříž, F. Vančury se sídlem F. Vančury 3695, Kroměříž ÚPLATA V ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ DRUŽINA, ŠKOLNÍ KLUB č. j.: zsmsskm/1345/2016 Vypracoval: Schválil: Pedagogická

Více

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA JAKO PŘEDSEDY PŘEDSTAVENSTVA

SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA JAKO PŘEDSEDY PŘEDSTAVENSTVA SMLOUVA O VÝKONU FUNKCE ČLENA PŘEDSTAVENSTVA JAKO PŘEDSEDY PŘEDSTAVENSTVA uzavřená v souladu s ustanoveními zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku a zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech

Více

1. Pojem pracovního úrazu podle zákoníku práce... 36. 1.1 Úraz (úrazový děj)... 36 1.2 Plnění pracovních úkolů nebo přímá souvislost s ním...

1. Pojem pracovního úrazu podle zákoníku práce... 36. 1.1 Úraz (úrazový děj)... 36 1.2 Plnění pracovních úkolů nebo přímá souvislost s ním... Obsah Část A Odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání I. Porovnání starého a nového zákoníku práce na úseku odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání (přehled změn)... 18 1. Co vyplývá

Více