Síla myšlenky. Hladiny vědomí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Síla myšlenky. Hladiny vědomí"

Transkript

1 Síla myšlenky Hladiny vědomí V dnešní lekci nahlédneme do tajů fungování našeho mozku na úrovni jednotlivých hladin vědomí. HLADINY VĚDOMÍ jsou pojmem, který většina z nás už s největší pravděpodobností v životě slyšela. Pokud ještě ne, nezoufejte, v jednotlivých hladinách, které si za chvíli popíšeme a vysvětlíme, se KAŽDÝ z nás pohybuje KAŽDÝ den. Naučíme se tedy něco velmi praktického. Začněme informací prezentovanou v minulé lekci mozek produkuje elektrickou energii, která je přenášena jednotlivými buňkami pomocí různých chemických sloučenin. Pro melancholicky zaměřené jedince, kteří ke klidnému spánku potřebují konkrétní (a nejlépe přesně číselně vyjádřené) informace: Mozek vytváří bioelektrický stejnosměrný proud s velikostí 5 až 210 mv (mikrovoltů) a frekvencí 0,5 až 40 Hertzů. Od úrovně těchto procesů se následně odvíjí fungování všech tkání a orgánů v celém těle. Za jednu sekundu dojde v mozku bdícího člověka k více než 100 kvadrilionům elektrických výbojů, ve stejném čase urazí jejich signál po všech drahách nervové soustavy statisíce kilometrů. Pomocí měření mozkových vln (elektroencefalograf - EEG) byly určeny základní stavy vědomí rozdělené do čtyř úrovní. Obecně tady platí následující pravidla: 1. Rychlost elektrické aktivity mezi jednotlivými buňkami v mozku za jednu vteřinu se vyjadřuje v jednotkách, které se nazývají HERTZ (Hz). 2. Čím nižší jsou tyto hodnoty, tím je činnost mozku pomalejší a línější. Naopak s rostoucí hodnotou se aktivita mozku zvyšuje, což se vždy projeví i na funkci celého těla. Na základě různých výzkumů byly uměle vytvořeny (= definovány) čtyři základní úrovně vědomí, které se odlišují spektrem vlnových délek. Jedná se o tabulkové hodnoty, nevnímejme je jako pevně dané u každého z nás mají mírně odlišné hranice: 1. DELTA frekvence: 0,5 3 Hz, mv. Stav hlubokého spánku (beze snů), nevědomí, bezvědomí. V tomto stavu celý organismus odpočívá a probíhá regenerace jednotlivých buněk celého těla. Existují výzkumy, které se snaží najít a prokázat vliv konkrétních hodnot frekvencí na jednotlivé části našeho těla (např. při 1Hz dochází ke zvýšenému uvolňování růstového hormonu, při 2 Hz nejlépe regeneruje nervová soustava atd.).

2 2. THÉTA frekvence: 3 8 Hz, 5 20 mv. Stav hluboké relaxace, snění, transu. V této šíři frekvencí bylo prokázáno zajímavé spektrum schopností či možností práce s mozkem (při 4 Hz mimosmyslové vnímání a telepatie, 4,5 Hz odpovídá úrovni vědomí hluboce meditujícího člověka, 5Hz vyšší produkce betaendorfinu, který snižuje bolest, v 6 Hz se stimuluje dlouhodobá paměť ). Pamatovat si konkrétní hodnoty frekvencí se vztahem k jejich účinku na náš organismus není potřeba, zbytečně bychom tím zatížili mozkovou kapacitu. Co si ale určitě zapamatujte, je hodnota 7.83 Hz. Byla nazvána jako Schumannova rezonance a důležitá je proto, že na této hodnotě pulsuje geomagnetické jádro naší matičky země. Jakmile se nám podaří dostat se na tuto úroveň, začnou se dít velmi zajímavé věci (a naším úkolem a snahou bude naučit se s touto frekvencí systematicky pracovat. Když to zvládneme, budeme mít v rukou jednu z nejsilnějších zbraní ke změně našeho vědomí a vlastních schopností). Jenom pro zajímavost (detaily a celkovou prací s touto frekvencí se budeme zabývat v jedné z následujících lekcí) na této frekvenci dochází k hlubokému uklidnění, duševnímu uvolnění, intenzívně se podporuje léčba zranění a celková regenerace organismu, posiluje se učení a mimosmyslové vnímání. Například sportovci s oblibou využívají těchto hodnot ke stimulaci hypofýzy, která aktivuje uvolňování růstového hormonu. 3. ALFA frekvence: 8 12 Hz, mv. Pokud se mozek pohybuje v těchto hodnotách, je ve stavu vědomého snění, pozitivně naladěn. Alfa hladiny bývají nazývány jako tvůrčí frekvence nebo hladiny léčení (např. při hodnotách oscilujících kolem 10 Hz dochází k vyšší produkci katecholaminů, což jsou látky, které mají pozitivní vliv na neurologické potíže - Parkinsonova choroba, deprese, schizofrenie aj.). V těchto hladinách provádíme sugesce (= předstupeň hypnózy). Tato frekvence je pro vědomé používání (meditace, programování mysli) naprosto zásadní. Budeme se v této sféře učit cíleně pobývat a navíc i vytvářet konkrétní programy, které naše podvědomí bude zpracovávat v náš prospěch. 4. BETA frekvence: od 12 Hz. Stav normální bdělosti. Tyto frekvence navozují zvýšenou aktivitu mozku jsme pozorní, koncentrovaní, soustředění, analyzujeme situace, zpracováváme přijaté informace. Čím jsou hodnoty vyšší, tím jsme aktivnější. U tohoto vztahu si zapamatujme jedno velmi důležité pravidlo: S rostoucími hodnotami frekvencí v beta zónách roste intenzita tvorby EMOCÍ, jejichž vznik je přímým způsobem závislý na samotných myšlenkách (které v beta frekvenci mají mnohem vyšší energii). Důvody tohoto významu si uvedeme později. V průběhu dne se tyto mozkové frekvence periodicky mění. Toto záleží na mnoha faktorech, jako jsou naprogramované biologické hodiny organismu, homeostatické funkce našeho těla,

3 zvuky a světelné signály v našem blízkém okolí. Jedním z nejsilnějších vlivů (ne-li vůbec nejsilnějším, ale to posoudíte na konci kurzu sami), které mozkové frekvence ovládají a řídí, jsme MY SAMI. Tedy přesněji řečeno naše VŮLE a VĚDOMÍ. - Jsme to my sami, kdo může ROZHODNOUT (všimněte si, že netvrdím rozhodujeme ) o tom, jak náš mozek bude pracovat. - Jsme to my sami, kdo může NAŘÍDIT mozku, aby pracoval tak, jak potřebujeme. - Pokud budu chtít hned usnout, prostě to nařídím a mozek vypne. - Pokud budu chtít léčit (sebe nebo jinou osobu) pomocí energie, odvíjí se to od vlnových frekvencí, do kterých JÁ naladím svůj mozek. - Pokud bude potřeba se koncentrovat na nějakou věc, tedy zvýšit mozkové hladiny, jsem to JÁ, kdo přikáže mozku, aby začal vyvíjet aktivitu. Skutečným cílem tohoto kurzu není naučit se několik málo technik, kterými vylákáme svůj mozek ze zálohy a při dobré vůli zvýšíme celkovou efektivitu svého konání a počínání na této planetě. Skutečným cílem je POCHOPIT, že vše, co v životě děláme, záleží pouze na NÁS. Jakmile si uvědomíme, že vše ovládáme pouze a jenom my samotní, zbývá pouze malý krůček k tomu naučit se pár triků s mozkem, a máme vyhráno. Vcelku si teď dokážu představit nedůvěřivé obličeje mnoha čtenářů těchto řádek. Zní to podezřele jednoduše. Ve skutečnosti to opravdu jednoduché JE. Netvrdím, že bude u všech snadné se propracovat ke zjištění a následnému uvědomění si, že nejdůležitějším krokem je přijetí vlastní odpovědnosti za vše, co děláme. Jakmile to ale zvládneme, v tom okamžiku se před námi otevřou neomezené možnosti. Uzavřeme tedy tuto úvahu společným shodnutím se na faktu, že naše svobodná vůle, která je nedílnou součástí našeho JÁ, je ta, která všechno ovládá a řídí. My se proto musíme zaměřit především na ovládnutí tohoto vlastního JÁ (to vše za předpokladu, že hodláme opustit svoji zónu pohodlí a vydat se směrem k vlastní dokonalosti).

4 Shrnutí: 1. Mozkové buňky spolu komunikují pomocí elektromagnetické energie. Podle jejich hodnot, které umíme měřit přístroji, definuje čtyři úrovně vědomí delta, théta (tyto dvě tvoří naše podvědomí), alfa, beta (obě ovládají vědomou část mysli) 2. Všichni jsme schopni systematickým tréninkem hladiny alfa a beta vědomě řídit a ovládat, čímž se stáváme vládci vlastního mozku V tomto okamžiku by nás mělo začít zajímat, jak systematicky ovládat vlnové frekvence mozku tak, aby pracovaly pro náš prospěch. Začněme přijetím faktu, že je to nejenom že možné, ale i velmi jednoduché a naučíme se to za několik málo minut. K tomu slouží následující cvičení: Cvičení Mozkové frekvence jsme schopni při troše cviku ovládnout za několik málo vteřin. Mozek dospělého člověka se v průběhu aktivního dne nachází přibližně z 50-70% času v beta frekvencích. Zbytek pak připadá na alfa vlny, do kterých sklouzává podvědomě. Víme, že frekvence alfa jsou mozkem produkovány s mnohem nižší energií, navíc bez emocí, nejsou proto tak velkým žroutem energie. V alfě tedy tělo regeneruje a odpočívá. V dětském věku se poměr mezi časem stráveným v beta a alfa frekvencích pohybuje přesně opačně ve prospěch alfa vln (určitě jste si všimli malých dětí, jak snadno a především rychle dobíjí baterky. Je tomu tak proto, že nejsou zatíženy logickými operacemi mozku, které jsou prováděny v beta frekvencích a stojí spoustu energie. Navíc přepínají mezi betou a alfou přirozeněji než dospělí). Protože se většinu dne mozek nachází v beta vlnách, budeme i z těchto frekvencí chtít sklouzávat níže, abychom mohli plnohodnotně využít potenciál, který mozek nabízí. V tomto okamžiku je nejbližším cílem alfa zóna, na kterou zaměříme svoji pozornost. Jakmile se naučíme vědomě sestupovat do alfa frekvencí a pracovat v nich s některými technikami, budou příští metou zóny hlubší, tedy delta a théta. Tady si dovolím ještě malou poznámku: Většina začátečníků, kteří se tímto způsobem učí pracovat s těmito frekvencemi, má tendenci při vstupu do alfy automaticky pokračovat dál do hlubších úrovní a během krátké chvíle usnout. Zpočátku toto není problém, nenechte se tím znervóznit. Jednotlivé úrovně vědomí jsou nedělitelnou součástí každého z nás, my se s nimi pouze potřebujeme naučit systematicky pracovat.

5 Proto, aby se náš mozek zklidnil a z beta frekvencí přešel do alfy, je potřeba navodit stav relaxace a to na úrovni fyzické i mentální. Nejdříve začneme u fyzického těla: Účelem následujícího cvičení je střídavě zvyšovat napětí ve svalech s následným uvolněním. Dosáhneme tím zvýšené relaxace ve fyzickém těle, které se ihned projeví na větším uvolnění naší psychiky. Cvičení budeme provádět se zavřenýma očima. Je to proto, že se na jednotlivé kroky lépe soustředíme. Oči jsou nejvýznamnějším informačním kanálem a náš mozek by tak byl neustále zásobován dalšími informacemi, které by rušily naše soustředění. Pro naladění se do stavu alfa ale nemusíme mít vždy zavřené oči. Po většinu dne, kdy mozek přebývá v alfa frekvencích, máme oči otevřené, není proto nezbytné oči vždy zavírat. Toto cvičení provádějte na místě, kde máte klid tedy v prostředí bez jakýchkoli zvukových či výrazných světelných projevů. Ideální poloha je pohodlný sed nebo vleže. Jakmile tuto pozici zaujmete, pusťte si následující nahrávku. Domácí úkol V průběhu dne si několikrát najděte krátkou chvíli a celý postup si opakujte. Stane se v příštích dnech nezbytným základem všech metod, které se budeme snažit používat. Tímto dnešní lekce končí, zítra budeme pokračovat a přidáme ke cvičení hru s barvami.

Měření EEG, spánek, hodnocení EEG záznamů a následná vizualizace

Měření EEG, spánek, hodnocení EEG záznamů a následná vizualizace Měření EEG, spánek, hodnocení EEG záznamů a následná vizualizace Václav Gerla, Josef Rieger, Lenka Lhotská, Vladimír Krajča ČVUT, FEL, Katedra kybernetiky, Technická 2, Praha 6 Fakultní nemocnice Na Bulovce,

Více

Bioelektromagnetismus. Zdeněk Tošner

Bioelektromagnetismus. Zdeněk Tošner Bioelektromagnetismus Zdeněk Tošner Bioelektromagnetismus Elektrické, elektromagnetické a magnetické jevy odehrávající se v biologických tkáních elektromagnetické vlastnosti tkání chování vzrušivých tkání

Více

Martina Středová SOMATOGNÓZIE A RELAXACE SMĚREM NA VÝCHOD I NA ZÁPAD

Martina Středová SOMATOGNÓZIE A RELAXACE SMĚREM NA VÝCHOD I NA ZÁPAD Martina Středová SOMATOGNÓZIE A RELAXACE SMĚREM NA VÝCHOD I NA ZÁPAD SOMATOGNOZIE Schopnost prostorově vnímat své tělo, jednotlivé tělesné segmenty, tělesné schéma Vnitřní mapa vlastního těla v mozku Vědomá

Více

Floating vodoléčebná zdravotní technika

Floating vodoléčebná zdravotní technika Floating vodoléčebná zdravotní technika Rozhodnutím Státního ústavu pro kontrolu léčiv Praha a pověření Ministerstva zdravotnictví ČR je floatingová vana díky svým prokazatelným léčebným účinkům zařazena

Více

SuperAgent Uživatelská příručka. SuperAgent. Uživatelská příručka 1/7

SuperAgent Uživatelská příručka. SuperAgent. Uživatelská příručka 1/7 SuperAgent Uživatelská příručka 1/7 Obsah Úvod...2 Obsah balení...2 Rady a varování...2 První spuštění...2 Popis programů podle skupin...4 Seznam programů s délkou jejich trvání...5 Hladiny vědomí...6

Více

Popis účinků nízkých frekvencí na činnost mozku

Popis účinků nízkých frekvencí na činnost mozku Popis účinků nízkých frekvencí na činnost mozku 0,2 3 Hz - oblast velmi nízkých frekvencí, označují se jako delta frekvence. Normálně se mozek při převaze delta frekvencí nachází v hlubokém, bezesném spánku.

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Projektově orientované studium. Metodika PBL

Projektově orientované studium. Metodika PBL Základní metodický pokyn v PBL je vše, co vede k vyšší efektivitě studia, je povoleno Fáze PBL Motivace Expozice Aktivace Informace Fixace Reflexe Základním východiskem jsou nejnovější poznatky z oblasti

Více

Síla myšlenky. Emoce POKUD MYŠLENKY NEŘÍDÍME MY, ŘÍDÍ ONY NÁS.

Síla myšlenky. Emoce POKUD MYŠLENKY NEŘÍDÍME MY, ŘÍDÍ ONY NÁS. Síla myšlenky Emoce Včera jsme si vysvětlili, jakým způsobem mozek pracuje s myšlenkami. Víme už, odkud myšlenky pocházejí a že jsou vstupním základem pro to, abychom fyzicky byli schopni vykonávat jakoukoli

Více

Síla myšlenky. Přítomný okamžik

Síla myšlenky. Přítomný okamžik Síla myšlenky Přítomný okamžik Dnes se posuneme o další významný krůček vpřed směrem k ovládnutí nejen našeho mozku, ale celé reality. Seznámíme se s něčím, co je tak jednoduché, že si ve finále budeme

Více

Jde o naslouchání hudbě v uvolněném stavu s cílem povzbudit představivost, vnímání symbolů a pocitů.

Jde o naslouchání hudbě v uvolněném stavu s cílem povzbudit představivost, vnímání symbolů a pocitů. Imaginace Imaginace Řízené představy a hudba je široce uznávaný muzikoterapeutický přístup. Je zcela v souladu s prověřenými postupy léčitelských rituálů mnoha tradičních kultur. Jde o naslouchání hudbě

Více

Autogenn trønink - zlom.qxd :28 Page 1 TRITON

Autogenn trønink - zlom.qxd :28 Page 1 TRITON TRITON Autogenní trénink Nácvik koncentrativního sebeuvolnění Základní informace MUDr. Jozef Hašto Tit. list Autogenní trénink Nácvik koncentrativního sebeuvolnění Základní informace Tato kniha ani žádná

Více

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Prevence Regenerace Relaxace www.richwayeu.com Feel Better - Heal Faster Amethyst BioMat systém ² Amethyst BioMat je infračervený systém určený pro každodenní

Více

08 - Optika a Akustika

08 - Optika a Akustika 08 - Optika a Akustika Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat sluchový vjem. Člověk je schopen vnímat vlnění o frekvenci 16 Hz až 20000 Hz (20kHz). Frekvenci nižší než

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

PROGRAM NA ROZVOJ TALENTU DÍTĚTE a

PROGRAM NA ROZVOJ TALENTU DÍTĚTE a PONNY ENGLISH PRE- SCHOOL PROGRAM NA ROZVOJ TALENTU DÍTĚTE a NTC METODA 1 MOTORICKÁ CVIČENÍ Týdenní plán Bunnies (vždy dopoledne před odchodem na procházku) Pondělí Úterý rovnováha, koordinace, oční cviky

Více

Jak se vyrovnat s úbytkem sil. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak se vyrovnat s úbytkem sil. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak se vyrovnat s úbytkem sil PaedDr. Mgr. Hana Čechová Téměř sto let jsme byli přesvědčeni o tom, že nejvíce mozkových buněk má člověk v18 letech, kdy mu lze naměřit nejvyšší IQ a poté již jen nezadržitelně

Více

BrainVitality. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami.

BrainVitality. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami. Mozek se začíná zmenšovat od 25 let a v 70 letech ztratil už 25 % své velikosti. Mozková činnost spotřebuje 20-25 % veškerého kyslíku,

Více

Zdravotní tělesná výchova Obsah

Zdravotní tělesná výchova Obsah Zdravotní tělesná výchova Obsah Odborné učiliště Chelčického 2, Praha 3 zpracoval: Mgr. Milan Kubic 1 Zdravotní tělesná výchova ZTV vychází ze tří na sebe navazujících fází: - Fáze dechová - Fáze pohybová

Více

KAVITAČNÍ PŘÍSTROJ PH-1 intenzivní fotonová sprcha

KAVITAČNÍ PŘÍSTROJ PH-1 intenzivní fotonová sprcha Technologie krásy KAVITAČNÍ PŘÍSTROJ PH-1 intenzivní fotonová sprcha - Děkujeme, že jste si zakoupili kavitační přístroj PH-1 na fotonové omlazení pleti. - Postupujte podle návodu v této příručce a respektujte

Více

Preskripce pohybové aktivity. MUDr. Kateřina Kapounková

Preskripce pohybové aktivity. MUDr. Kateřina Kapounková Preskripce pohybové aktivity MUDr. Kateřina Kapounková Preskripce PA v rámci programu PA zdravých osob není obtížná Důležitý je časový faktor - priorita Proto - kompromis = = sladění fyziologického hlediska

Více

HAPPY PATIENT. klinické efekty Stimulace tvorby endorfinů Aktivní noční regenerace. technické inovace. Devět zón pulzního magnetického pole

HAPPY PATIENT. klinické efekty Stimulace tvorby endorfinů Aktivní noční regenerace. technické inovace. Devět zón pulzního magnetického pole HAPPY PATIENT klinické efekty Stimulace tvorby endorfinů Aktivní noční regenerace 100% prevence a léčba dekubitů technické inovace Devět zón pulzního magnetického pole 1 22 Mar 11 23 : 12 MAIN 5ms CH1

Více

Martin Novák Michal Novák Martin Werner Martina Nepimachová

Martin Novák Michal Novák Martin Werner Martina Nepimachová Martin Novák Michal Novák Martin Werner Martina Nepimachová Obsah: 1. Základní charakteristiky citů 2. Fyziologické základy citů 3. Klasifikace vnějších projevů citů 4. Klasifikace citů podle vztahu k

Více

Václav Vocásek Co je pro zdraví a dobrý psychický stav nejdůležitější

Václav Vocásek Co je pro zdraví a dobrý psychický stav nejdůležitější Stránka: 1 Co je pro zdraví a dobrý psychický stav nejdůležitější Jaký je kořen zdravého a kvalitního života Napsal Václav Vocásek Tvůrce školy tělesného a duševního rozvoje Perly čchi-kungu Napsáno pro:

Více

TRÉNINK DOVEDNOSTÍ LUDĚK BUKAČ TRENÉR ČSLH

TRÉNINK DOVEDNOSTÍ LUDĚK BUKAČ TRENÉR ČSLH TRÉNINK DOVEDNOSTÍ LUDĚK BUKAČ TRENÉR ČSLH DOVEDNOSTI Spektrum herní činnosti tvoří hokejové dovednosti. Bruslení, střelba, přihrávání, kličkování. Opakováním se dovednost stává návykem. Dovednostní návyky

Více

ČÁST TŘETÍ KONTROLNÍ OTÁZKY

ČÁST TŘETÍ KONTROLNÍ OTÁZKY ČÁST TŘETÍ KONTROLNÍ OTÁZKY ULTRAZVUK 1) Co to je ultrazvuk? 2) Jak se šíříultrazvukové vlnění? 3) Jakou rychlostí se šíří ultrazvuk ve vakuu? 4) Jaké znáte zdroje ultrazvukového vlnění? 5) Jaké se používají

Více

PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY OSOBNOSTI

PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY OSOBNOSTI PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY OSOBNOSTI Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ

Více

Amethyst BioMat. Infračervený Regenerační Systém zlepšení bazálního metabolismu celkové uvolnění a prohřátí organismu. www.richwayeu.

Amethyst BioMat. Infračervený Regenerační Systém zlepšení bazálního metabolismu celkové uvolnění a prohřátí organismu. www.richwayeu. Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém zlepšení bazálního metabolismu celkové uvolnění a prohřátí organismu www.richwayeu.com Jak Amethyst BioMat pracuje? Amethyst BioMat systém generuje: přírodní

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

SVĚTLO A LIDSKÁ PSYCHIKA

SVĚTLO A LIDSKÁ PSYCHIKA Vítejte na dnešní prezentaci SVĚTLO A LIDSKÁ PSYCHIKA KURZ OSVĚTLOVACÍ TECHNIKY XXXIII Ing. Radovan Burhan vedoucí R&D TRON ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY, s.r.o. 10.10.2017 1 Současnost Světlo a jeho vliv na

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Vladimír Masopust SUGESCE, HYPNÓZA A IMAGINACE V LÉČBĚ BOLESTI

Vladimír Masopust SUGESCE, HYPNÓZA A IMAGINACE V LÉČBĚ BOLESTI Vladimír Masopust SUGESCE, HYPNÓZA A IMAGINACE V LÉČBĚ BOLESTI SUGESCE JE PROCES URČUJÍCÍ NEKRITICKÉ PŘEJETÍ MYŠLENKY,PROBÍHAJÍCÍ V NAŠEM NEVĚDOMÍ. MŮŽE SE DÍT CESTOU: -verbální (ovlivnění logickými významy

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

ÚČINKY ELEKTRICKÉHO PROUDU NA LIDSKÝ ORGANIZMUS

ÚČINKY ELEKTRICKÉHO PROUDU NA LIDSKÝ ORGANIZMUS Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky ÚČINKY ELEKTRICKÉHO PROUDU NA LIDSKÝ ORGANIZMUS Ostrava, březen 2006 Ing. Vladimír Meduna, Ing. Ctirad

Více

POLÁRIUM, CHLADOVÁ TERAPIE, LÉČBA MRAZEM, CRYSAUNA, KRYOTERAPIE

POLÁRIUM, CHLADOVÁ TERAPIE, LÉČBA MRAZEM, CRYSAUNA, KRYOTERAPIE Vážení přátelé, u příležitosti 1. narozenin provozu naší solné jeskyně SOLANKA, si Vám dovolujeme představit nové zařízení, o jehož provoz budou rozšířeny naše služby tato revoluční regenerační metoda

Více

telná technika Literatura: tlení,, vlastnosti oka, prostorový úhel Ing. Jana Lepší http://webs.zcu.cz/fel/kee/st/st.pdf

telná technika Literatura: tlení,, vlastnosti oka, prostorový úhel Ing. Jana Lepší http://webs.zcu.cz/fel/kee/st/st.pdf Světeln telná technika Literatura: Habel +kol.: Světelná technika a osvětlování - FCC Public Praha 1995 Ing. Jana Lepší Sokanský + kol.: ČSO Ostrava: http://www.csorsostrava.cz/index_publikace.htm http://www.csorsostrava.cz/index_sborniky.htm

Více

STAV MYSLI STATE of MIND. PhDr. Marian Jelínek

STAV MYSLI STATE of MIND. PhDr. Marian Jelínek STAV MYSLI STATE of MIND PhDr. Jeden ze základních faktorů vrcholového sportovního výkonu STAV MYSLI STATE of MIND One of key elements to achieve best sport performance 2 ZDE 30 sekundový SESTŘIH VIDEO

Více

Jde o naslouchání hudbě v uvolněném stavu s cílem povzbudit představivost, vnímání symbolů a pocitů.

Jde o naslouchání hudbě v uvolněném stavu s cílem povzbudit představivost, vnímání symbolů a pocitů. Imaginace Imaginace Řízené představy a hudba je široce uznávaný muzikoterapeutický přístup. Je zcela v souladu s prověřenými postupy léčitelských rituálů mnoha tradičních kultur. Jde o naslouchání hudbě

Více

Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta. Petr Zahradník

Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta. Petr Zahradník Bolest těla a napětí v mysli z pohledu fyzioterapeuta Petr Zahradník Obsah přednášky Fyzioterapie - co to je, čím se zabývá a jak může člověku být prospěšná Vývoj držení páteře a zapojení svalů na těle

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Pohybová

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Pohybová Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Pohybová doporučení Označení materiálu: Datum vytvoření: 15.9.2013

Více

MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček

MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček MENTA-L PROGRAM Tomáš Brouček Obsah 1. Okamžitá opatření 2. Meditace a vizualizace 3. Anti-stresový program 4. Koláž života 5. Ostatní doporučení Velmi důležitou součástí léčby veškerých onemocnění je

Více

Galaxy. Návod k použití a knihovna programů včetně jejich grafického zobrazení

Galaxy. Návod k použití a knihovna programů včetně jejich grafického zobrazení Galaxy Návod k použití a knihovna programů včetně jejich grafického zobrazení Dodavatel Galaxy Dodavatelem a výhradním distributorem psychowalkmanu Galaxy pro Českou republiku je společnost Galaxy. Psychowalkman

Více

Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se

Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se Duben 1 Až dvěma pětinám lidí s depresí nezabírají antidepresiva, u dalších sice léky pomohou některé příznaky nemoci zmírnit, ale například potíže se spánkem přetrvávají. Čeští lékaři a sestry se proto

Více

Zápočtový projekt předmětu Robotizace a řízení procesů

Zápočtový projekt předmětu Robotizace a řízení procesů Zápočtový projekt předmětu Robotizace a řízení procesů Zpracovali: Vladimír Doležal, Jiří Blažek Projekt: Robot stopař Cíl projektu: Robot sleduje černou čáru na povrchu, po kterém jede Datum: duben 2015

Více

STŘÍDAVÝ PROUD VY_ 52_INOVACE_92

STŘÍDAVÝ PROUD VY_ 52_INOVACE_92 STŘÍDAVÝ PROUD VY_ 52_INOVACE_92 Jak vzniká střídavý el. proud? Baterie je skupina Jak se říká stejných těmto předmětům? předmětů, které vystupují jako Tyto akumulátorové články, jeden baterie celek článků

Více

Rekondice a regenerace

Rekondice a regenerace Rekondice a regenerace VY_32_INOVACE_178 AUTOR: Mgr. Andrea Továrková ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s nácvikem autogenního tréninku. KLÍČOVÁ SLOVA: Pocit tíhy, pocit tepla, klidný dech, srdce,

Více

www.funtoys.cz www.jejoue.cz www.lelodesign.cz www.honitka.cz

www.funtoys.cz www.jejoue.cz www.lelodesign.cz www.honitka.cz LELO SMART WAND MEDIUM / LARGE - NÁVOD K OBSLUZE Pokud se budete řídit následujícími pokyny, užijete si luxusní masáž již za pár vteřin. Před prvním použitím je nutné váš Smart Wand 2 hodiny dobíjet. Až

Více

SILOVÁ PŘÍPRAVA ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

SILOVÁ PŘÍPRAVA ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice SILOVÁ PŘÍPRAVA ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice ROZDĚLENÍ SILOVÝCH SCHOPNOSTÍ > statické > dynamické > absolutní (maximální síla) > výbušná síla > rychlá síla > vytrvalostní síla 2 VÝZNAM SILOVÉHO

Více

Vážení zákazníci, O METODĚ. Primární efekt BIOSYNCHRON terapie: Sekundární efekt BIOSYNCHRON terapie:

Vážení zákazníci, O METODĚ. Primární efekt BIOSYNCHRON terapie: Sekundární efekt BIOSYNCHRON terapie: O METODĚ BIOSYNCHRON funguje na bázi unikátní patentované synchronizace 3 fyzikálních terapií: pulzní magnetoterapie suché termoterapie fototerapie barevným světlem Výsledkem jejich synergického působení

Více

Biologické signály. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů

Biologické signály. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů Biologické signály X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Biologické signály mají původ v živém organismu jsou vyvolány buď samotnými životními projevy

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

9. Léčiva CNS - úvod (1)

9. Léčiva CNS - úvod (1) 9. Léčiva CNS - úvod (1) se se souhlasem souhlasem autora autora ál školy koly -techlogic techlogické Jeho Jeho žit bez bez souhlasu souhlasu autora autora je je ázá Nervová soustava: Centrální nervový

Více

Úvod Překonat hranice hmoty, prostoru a času obyčejně přesahuje kapacitu lidského mozku. Stát se neviditelným svědkem událostí v čase a prostoru je si

Úvod Překonat hranice hmoty, prostoru a času obyčejně přesahuje kapacitu lidského mozku. Stát se neviditelným svědkem událostí v čase a prostoru je si 1 Úvod Překonat hranice hmoty, prostoru a času obyčejně přesahuje kapacitu lidského mozku. Stát se neviditelným svědkem událostí v čase a prostoru je sice možné, ale vyžaduje to od adepta duchovního rozletu

Více

Síla myšlenky. Vizualizace

Síla myšlenky. Vizualizace Síla myšlenky Vizualizace I přesto, že vizualizaci už máme z předchozích lekcí v základu natrénovánu, zaujímá tento pojem natolik velký význam pro správné fungování (ovládání) mozku, že mu věnujeme celou

Více

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov,Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace Vlastní praxe Jak již bylo řečeno, jedná se o sestavu velmi dynamických cviků, které musí být vykonávány v přesném pořadí tak, jak budou uvedeny nyní. Popis jednotlivých cviků jsem doplnila dokumentujícími

Více

terapie během spánku... Katalog Home Nová generace fyzio-matrací pro domácí léčbu a relaxaci

terapie během spánku... Katalog Home Nová generace fyzio-matrací pro domácí léčbu a relaxaci terapie během spánku... Katalog Home Nová generace fyzio-matrací pro domácí léčbu a relaxaci technické inovace Devět zón pulzního magnetického pole 1 22 Mar 11 23 : 12 0. 000 s MAIN 5ms CH1 EDGE CH1 20V

Více

Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010.

Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010. Poselství od archanděla Michaela, přijaté Ronnou Herman pro měsíc červen 2010 VITAMÍN D - BOŽSKÝ VITAMÍN Rona H: Nejdražší přátelé, poselství pro tento měsíc musím začít vysvětlením Během uplynulých tří

Více

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012

Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 2012 Výsledky měření po použití Amethyst Bio-Mat na přístroji EAV ze dne 20.9.2012 Alfida s.r.o., Čelákovice Staré Splavy, hotel Borný 20.9.2012 Výsledky měření na přístroji EAV z 20. 9. 2012 Rekondiční

Více

Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_01 Tématický celek: Člověk Autor: Mgr. Andrea Teplá Datum: září 2011 Anotace:

Více

Elektrický signál - základní elektrické veličiny

Elektrický signál - základní elektrické veličiny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Elektrický signál - základní elektrické veličiny PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Více

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu.

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu. Datlový sirup TIENS Datlový sirup Čínští lékaři věří, že Jujuba Udržuje lidi fit Doplňuje energii Posiluje játra, slezinu a žaludek Vyživuje krev Zklidňuje nervy Moderní odborníci na výživu věří, že plody

Více

Síla myšlenky. Práce s emocemi I.

Síla myšlenky. Práce s emocemi I. Síla myšlenky Práce s emocemi I. Úvodem dnešní lekce nejprve stručnou rekapitulaci včerejšího tématu: Z myšlenkového světa (morfická pole, informačně-energetické kontinuum ) skrze energetické centrum (úroveň

Více

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval aneb pohyb a myšlení PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek nám jasně říká: Hýbej se, běhej, cvič. neboť Vhodně strukturovaná pohybová aktivita jednoznačně zpomaluje proces stárnutí

Více

Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe

Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe Benefity a terapeutický efekt léčebného bazénu Bolesti hlavy Stres Nespavost Zažívací potíže Bolesti zad Celulitida Těžké nohy Reflexní zóny Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval SPÁNEK PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek pracuje, i když spíme. Uklízí veškerý nepořádek, opravuje a regeneruje řadu procesů a funkcí. Co dělat, když spánek nepřichází? Chcete

Více

( ) Jako základ mocnin nemusíme používat jen 10. Pokud není jasné, že číslo je uvedeno v desítkové soustavě, píšeme jej takto: ( 12054 ) 10

( ) Jako základ mocnin nemusíme používat jen 10. Pokud není jasné, že číslo je uvedeno v desítkové soustavě, píšeme jej takto: ( 12054 ) 10 .. Číselné soustavy I Předpoklady: základní početní operace Pedagogická poznámka: Tato a následující hodina není součástí klasické gymnaziální sady. Upřímně řečeno nevím proč. Jednak se všichni studenti

Více

Worklife balance. Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208

Worklife balance. Projekt Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Worklife balance Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Tento projekt je financováno z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Magnetismus 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 2 - magnetické pole, magnetické pole elektrického proudu, elektromagnetická

Více

Spouštěč od Boha JJK L I C H T W E L T

Spouštěč od Boha JJK L I C H T W E L T Spouštěč od Boha JJK L I C H T W E L T V E R L A G Třináctý atribut času: T r a n s f o r m a c e Pro zakotvení nového atributu času je nezbytné přečíst tento Spouštěč od Boha vědomě a úplně. Tímto způsobem

Více

Laboratorní úloha č. 8: Elektroencefalogram

Laboratorní úloha č. 8: Elektroencefalogram Laboratorní úloha č. 8: Elektroencefalogram Cíle úlohy: Rozložení elektrod při snímání EEG signálu Filtrace EEG v časové oblasti o Potlačení nf a vf rušení o Alfa aktivita o Artefakty Spektrální a korelační

Více

Neurofeedback. Úvod. Princip

Neurofeedback. Úvod. Princip Radek Procházka prochra4@fel.cvut.cz Neurofeedback Úvod Neurofeedback je moderní terapeutická metoda, používaná k léčbě či alespoň potlačení příznaků poruch soustředění, hyperaktivity a epilepsie, zejména

Více

Pokyny. Vaším úkolem je vybrat řešení 24 otázek z nabídnutých variant A, B nebo C. Každé zadání předpokládá pouze jednu správnou variantu odpovědi.

Pokyny. Vaším úkolem je vybrat řešení 24 otázek z nabídnutých variant A, B nebo C. Každé zadání předpokládá pouze jednu správnou variantu odpovědi. Pokyny Vaším úkolem je vybrat řešení 24 otázek z nabídnutých variant A, B nebo C. Každé zadání předpokládá pouze jednu správnou variantu odpovědi. Otázka číslo: 1 Lídrem je typ vedoucího, který: a) zastává

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice HLUK A VIBRACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu Biochemické vyšetření ve sportu Laktát Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu V klidu 0,8 mmol/l (0,5-1,5 mmol/l) Tvorba laktátu = přetížení aerobního způsobu zisku energie a přestup

Více

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY ALKOHOL A JEHO ÚČINKY CO JE TO ALKOHOL? Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů Chemicky se jedná o etanol Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském

Více

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval STRES PaedDr. Mgr. Hana Čechová Stres a úzkostné stavy jsou zabijákem našeho mozku. Naučme se jim účinně čelit. 4.5.2017 2 Osnova 1. Stres 2. Druhy stresu 3. Stresory 4. Hranice

Více

Fotosoutěž Úhel pohledu

Fotosoutěž Úhel pohledu Fotosoutěž Úhel pohledu Smyslem tohoto projektu je zviditelnění žen ve věku 50+. Proto má být na fotografiích žena ve věku po padesátce. Úkolem fotografa je pokusit se vystihnout její vnitřní život, o

Více

NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ

NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ Jana Nováčková, spoluautorka konceptu Respektovat a být respektován TRADIČNÍ ŠKOLA děti jsou rozdělené do tříd podle věku děti nemají žádný vliv na to, co se

Více

B E Z P E Č N O S T H O G A NR E P O R T S BEZPEČNÉ CHOVÁNÍ NA PRACOVIŠTI. Jméno a příjmení: Jane Doe ID: HA Datum: 01. srpna 2012 S E L E C T

B E Z P E Č N O S T H O G A NR E P O R T S BEZPEČNÉ CHOVÁNÍ NA PRACOVIŠTI. Jméno a příjmení: Jane Doe ID: HA Datum: 01. srpna 2012 S E L E C T S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A NR E P O R T S B E Z P E Č N O S T BEZPEČNÉ CHOVÁNÍ NA PRACOVIŠTI Jméno a příjmení: Jane Doe ID: HA154779 Datum: 01. srpna 2012 2 0 0 9 H O G A N A S S E S S M

Více

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,-

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,- KLASICKÁ MASÁŽ regenerační, relaxační, sportovní cca 30 min. - záda, šíje 250,- cca 60 min. - záda, šíje + nohy, ruce nebo hlava (dle přání) 500,- cca 90 min. - záda, šíje, nohy + ruce nebo hlava (dle

Více

Bc. Lucie Petroušová, DiS. České Budějovice 2013 KOMUNIKACE S PRENATÁLNÍM JEDINCEM

Bc. Lucie Petroušová, DiS. České Budějovice 2013 KOMUNIKACE S PRENATÁLNÍM JEDINCEM Bc. Lucie Petroušová, DiS. České Budějovice 2013 KOMUNIKACE S PRENATÁLNÍM JEDINCEM Prenatální psychologie a vnímání plodu v této rovině Na významu nabývá nejen zájem o fyzický vývoj plodu, ale dokládají

Více

Jak charakterizovat úroveň energie člověka?

Jak charakterizovat úroveň energie člověka? Jak charakterizovat úroveň energie člověka? Posuzovat energii lidského těla a jeho částí není jednoduché. Fyzikové, lékaři, léčitelé, psychologové a mnoho jiných odborníků z různých oborů nejsou na toto

Více

Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ

Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ Důvody pro laktátové testování jsou zcela zřejmé: Pokud jsou ostatní faktory shodné, tak ten sportovec, který během závodu vyprodukuje nejvíce energie za časovou

Více

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice

ODVAHU! Knížka o přežití. Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice Dr. med. Claudia Croos-Müller ODVAHU! Knížka o přežití Okamžitá pomoc při strachu, úzkosti a panice 12 a ½ cvičení pro okamžitou pomoc pro získání klidu a odvahy V této knize najdeš následující cvičení:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_168 Jméno autora: Ing. Kateřina Lisníková Třída/ročník:

Více

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská 2 Vy už nemusíte Moje emocionální zranění z dětství mě před mnoha lety žití v nevědomí dohnala do velmi vážné psychické situace, ze které mi pomohla až pomoc zvenčí. Díky jednomu velmi intenzivnímu zážitku,

Více

Předspánková suplementace

Předspánková suplementace Předspánková suplementace Přespánková suplementace Předspánková suplementace je zatím v České Republice jedno velké tabu. Málokdo vám u nás dokáže fundovaně referovat o látkách, které přispívají ke zlepšení

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU

PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU BIOENERGETIKA ČLOVĚKA Kapitola třetí PROSTŘEDKY A METODY KE ZLEPŠENÍ BIOSYNTÉZY A BIOENERGETIKY ORGANIZMU Pohyb Obecné informace Dostáváme se k přehledu prostředků a metod tréninku, zaměřených na zvýšení

Více

Nyní se budeme zabývat receptory, jež jsou umístěny na velkém palci a odpovídají. Obrázek 6

Nyní se budeme zabývat receptory, jež jsou umístěny na velkém palci a odpovídají. Obrázek 6 Hlava Nyní se budeme zabývat receptory, jež jsou umístěny na velkém palci a odpovídají hlavě. Hlava je součástí nervového systému. Nebudu podrobně popisovat její části, jako jsou mozek, hemisféry (polokoule

Více

Lucidní sny. Naučte se vědomě snít

Lucidní sny. Naučte se vědomě snít 1 Lucidní sny Naučte se vědomě snít 2 Copyright Autor: Gareth Vydalo nakladatelství: Martin Koláček - E-knihy jedou Rok vydání: 2013 Vydání první ISBN: 978-80-87856-00-0 (epub) 978-80-87856-01-7 (mobi)

Více

ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek

ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek ZDRAVÝ SPÁNEK Ing. Vladimír Jelínek ZDRAVÝ SPÁNEK Spánek byl po celá tisíciletí považován za pasivní jev blízký bezesné smrti. Shakespeare ve svém Hamletovi považuje smrt za sestru spánku 2 ZDRAVÝ SPÁNEK

Více

3. Audit osobních energetických zdrojů jak zacházím se svou fyzickou, mentální, emocionální i duchovní energii

3. Audit osobních energetických zdrojů jak zacházím se svou fyzickou, mentální, emocionální i duchovní energii ENERGIE pro každý den jak obnovovat svou vnitřní sílu V každém člověku někdy pohasne jeho vnitřní oheň. Aby se znovu rozhořel, potřebuje k tomu jiného člověka. Měli bychom být vděčni lidem, kteří znovu

Více

Meditace, jóga a šamanské nauky

Meditace, jóga a šamanské nauky Meditace, jóga a šamanské nauky aneb,, Hory učí samy,, PENZION POD PRALESEM, DOLNÍ LOMNÁ, JABLŮNKOVSKO 26. - 28.7.2013 www.podpralesem.euweb.cz Máte rádi meditaci? Chtěli by jste se zrelaxovat a zkusit

Více

PRINCIP VLNY. O vlnách těla

PRINCIP VLNY. O vlnách těla PRINCIP VLNY O vlnách těla Vlny jsou různé. My budeme poznávat tři vlny pohybu těla ve třech rovinách: stlačování a natahování, ohýbání a narovnávání a rotace. a. vlna stlačování a natahování b. vlna ohýbání

Více

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS CS Get Up Přípravek s energetizujícím účinkem, stimulující, má vliv na hladinu energetického metabolismu, podporuje normální činnost nervové

Více

SEZNAM PŘÍLOH. A. Schválení etické komise. B. Informovaný souhlas vzor. C. EEG a BM ve všech etapách měření u probandů 1-5. D.

SEZNAM PŘÍLOH. A. Schválení etické komise. B. Informovaný souhlas vzor. C. EEG a BM ve všech etapách měření u probandů 1-5. D. SEZNAM PŘÍLOH A. Schválení etické komise B. Informovaný souhlas vzor C. EEG a BM ve všech etapách měření u probandů 1-5 D. Sestava cviků 1 A. Schválení etické komise B. Informovaný souhlas vzor Informovaný

Více