Vývoj analogové televizní techniky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vývoj analogové televizní techniky"

Transkript

1 Vývoj analogové televizní techniky Obsah přednášky 1. Historické počátky televize 2. Vývoj analogové televize ve světě po druhé světové válce 3. Vývoj analogové televize u nás 4. Vývoj analogového satelitního TV vysílání

2 1. Historické počátky televize Počátky televize ve světě - konec 19. a začátek 20. století 1884 (Německo) - Paul Nipkow si nechává patentovat tovat kotouč s otvory ve spirále. Ten rozkládá obraz na řádky složené z jednotlivých obrazových bodů a vytváří tak základ tzv. elektromechanické televize (USA) - V. K. Zworikin Rus, který žil v Americe a pracoval pro firmu RCA si nechává patentovat snímací elektronku ikonoskop (Anglie) - John Baird uskutečňuje experimenty s elektromechanickou televizí (30 řádků). V USAv téže době a oblasti působí P.T Fransworth. Vyvinul v roce 1928 snímací elektronku dissektor, který umožnil nástup elektronické televize. V roce 1929 vzniká v Německu firma Fernseh A.G., která získala vedoucí postavení v rozvoji televize v Evropě.

3 30. léta (Anglie, Francie aj.) vývoj elektronické televize postupně s 180 řádky (Francie a Německo 1935), následně s 240 a později 343 řádky a 30 snímky/s. (USA 1936). Ve Velké Britanii bylo v roce 1936 zahájeno pravidelné TV vysílání (405 prokládaných řádků a 50 půlsnímky/s. První televizní sportovní přenos z Olympijských her v Berlíně (1936). Po válce přechází USA na TV normu 525 řádků a 30 snímků (60 půlsnímků) za sec. Druhá světová válka prakticky zastavila vývoj TV vysílání v Evropě, která se koncem 30. let připravovala na přechod k soustavě s 625 řádky a 50 prokládanými snímky/s. 2. Vývoj analogové televize ve světě po 2. světové válce Od roku 1945 bylo postupně zahájeno černobílé TV vysílání - v Evropě s 625, příp. 405 řádky (Velká Britanie) a 25 snímky/s. (50 půlsnímky/s.), v USA, Japonsku aj. s 525 řádky a 30 snímky/s. Nové poznatky a technologie vojenské techniky, rozvinuté během války, umožnily např. vývoj nových obvodů, TV vysílání ve vyšších kmitočtových pásem apod.

4 50. a 60. léta nástup barevné televize (BTV) v USA a následně v Evropě - vývoj soustavy NTSC (National Television Systems Committee) v USA zahájeno pravidelné barevné vysílání (NTSC) v USA. Jakákoliv nově vniklá soustava barevné televize musela být kompatibilní s existující černobílou televizí byla vyvinuta ve Francii soustava SECAM (Sequentiel couleurs a memoire) - autor Henri de France. Byl to nepříliš vydařený standard využívající kmitočtové modulace, který musel být několikrát vylepšován. Jeho poslední verse, nazvaná SECAM IIIb, byla používána jen ve Francii, SSSR a na základě politických rozhodnutí do konce 80. let i ve většině států tehdejší východní Evropy v laboratořích fy. Telefunken pod vedením prof. Waltera Brucha vznikla nejkvalitnější soustava PAL (Phase Alternating Line). Vychází ze základních principů soustavy NTSC, ale eliminuje její nedostatky (např. vliv fázových zkreslení v přenosovém kanálu).

5 Využití jednotlivých soustav analogové barevné televize ve druhé polovině 20.století (až do nástupu digitální televize) V současné době již téměř ukončené digitalizace TV vysílání slouží analogové standardy jen jako zdrojové formáty programů se standardním rozlišením archivovaných nebo i nově vytvářených v TV studiích. Jejich význam však stále klesá.

6 3. Vývoj analogové televize u nás začal ve 30. létech minulého století především zásluhou experimentů dr. Jaroslava Stěpánka byla do Dolní Smržovky přemístěna pobočka laboraří fy. Fernseh. V roce 1945 vzniká v Tanvaldě Vojenský technický ústav. Je zde vyvíjen TV snímací systém pro normu s 625 řádky ukázka české televize na výstavě MEVRO v Praze zahájení zkušebního černobílého vysílání Čs. televize pravidelné TV vysílání v Praze (vysílač 5 kw na Petříně) vznik studia v Ostravě, 1956 v Bratislavě a 1961 v Brně. Prudký rozvoj televize - v roce 1961 je prodán již jeden milion, v roce 1965 dva a v roce 1979 čtyři miliony TV přijímačů. Současný stav nelze přesněji odhadnout zahájení pravidelného barevného TV vysílání (standard SECAM) na 2. programu Čs. televize. Koncem 60. let nezdařený pokus o přechod na soustavu PAL. Velká TV studia však přesto byla vybavena režijní technikou PAL a signál byl transkódován na normu SECAM, ve které byl pak vysílán. TV přijímače byly v ČSSR vyráběny pro obě normy.

7 1990 díky dřívějšímu rozumnému přístupu techniků byl přechod na normu PAL po eliminaci politických vlivů bezproblémový a rychlý. Norma PAL byla a dosud je používána až do definitivního vypnutí analogového vysílání (tzv. Analog Black Out) ke po rozpadu federace vznik České televize. 90. léta - vznik soukromých TV společností (NOVA a další), schválení Zákona č. 231 Sb/2001 o provozu rozhlasového TV vysílání a na jeho základě vznik politicky obsazované Rady pro TV a rozhlasové vysílání. Období legislativního zmatku souvisejícího např. s přidělováním programových licencí a vysílacích kmitočtů aj schválení novely zákona č Zákon č.235 Sb/2006 a příprava postupného přechodu na digitální TV vysílání V současné době začíná poslední fáze společného provozu analogového a digitálního TV vysílání dle schváleného Technického plánu přechodu.

8 4. Vývoj analogového satelitního TV vysílání souvisí s poválečným rozvoje kosmické a raketové techniky. Vysílání z geostacionárních družic (satelitů) mělo nahradit mezikontinentální kabelové (zejména telefonní) trasy - tzv. pevná družicová služba (PDS) s méně výkonnými transpondéry, protože zajišťovala spojení jen mezi dvěma stanicemi na Zemi. Později se tyto satelity začaly užívat také pro televizní a rozhlasové vysílání v málo osídlených oblastech, kde budování sítě zemských vysílačů by nebylo ekonomické - tzv. rozhlasová družicová služba (RDS). Hmotnost současných družic je až několik tisíc kg (80% tvoří palivo pro stabilizační raketové motory). Obsahují až 20 transpondérů s výkonem cca 50 W a se šířkou pásma obvykle 36 MHz, které pracují v pásmech cm vln. Z pozemní řídicí stanice mohou přijímat a zpět na Zemi vysílat analogové nebo digitální signály s libovolnou modulací. Jeden transpondér může vysílat např. 4 analogové a až 12 digitálních TV programů se standardním rozlišením. Životnost satelitů, omezená především zásobou paliva na tříosou stabilizaci polohy a životností slunečních baterií, je dnes až 15 let.

9 Historie satelitního vysílání 1974 (USA) - první experimentální satelit ATS (Application Technology Satellite) na geostacionární dráze - vysílání vzdělávacích zdravotnických TV programů v málo osídlených oblastech USA, ověření příjmu vysílání malými terminály. V roce 1975 byla družice přesunuta na posici -94 W a vysílala výchovné programy pro 6 indických států první sovětské družice EKRAN navazující na systém Orbita a kanadská družice CTS (Communication Technoloogy Satellite) 1977 (1983) - Celosvětová radiokomunikační konference WARC definuje oblasti a parametry RDS Vypuštěn první evropský satelit RDS společnosti Eutelsat ECS1 (European Communication Satellite) a další F11 aj Vypuštěny velké západoněmecké satelity RDS TV SAT1 (nebyl v provozu) a TV SAT2 a francouzský TDF1. Tyto satelity obsahovaly jen málo transpondéru, které však měly velký výkon (až 200 W), aby jejich signál bylo možno přijímat i malými směrovými anténami. Od té doby se vlivem technického pokroku (podstatné zvýšení citlivosti satelitních přijímačů a zvýšení dostupného příkonu na solárních článků na palubě satelitu) smazává rozdíl mezi PDS a RDS.

10 Současné satelity mají na palubě i více jak 20 transpondérů středního výkonu (cca W). Zjednodušuje a zlevňuje se vynášení satelitů na geostacionární dráhu. Prudce roste počet telekomunikačních satelitů, včetně geostacionárních. Jen nad Evropou a Asií je v současné době umístěno více jak 50 velkých TV geostacionárních satelitů. Z některých z nich (především satelity ASTRA stejnojmenné nadnárodní společnosti) jsou vysílány i české TV a rozhlasové programy dnes již výhradně v digitální formě. Současný stav analogového satelitního vysílání Analogové satelitní vysílání prakticky končí. V současné době se vysílá ze satelitů na pozicích 13,0 ºE až 28,2º E, dobře přijímatelných v ČR (Hot Bird, ASTRA, Eurobird, Eutelsat), celkem asi 40 analogových TV programů Z těchto pozic se ale vysílá několik tisíc programů digitální televize DVB-S a DVB-S2 se standardním i HD rozlišením - většinou kódovaných (Pay TV).

11 Děkuji Vám za pozornost Václav Říčný

Příjem analogového a digitálního televizního satelitního vysílání

Příjem analogového a digitálního televizního satelitního vysílání Příjem analogového a digitálního televizního satelitního vysílání Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Družice (satelit), GEO (geostacionární)

Více

Příjem analogového a digitálního televizního satelitního vysílání

Příjem analogového a digitálního televizního satelitního vysílání Příjem analogového a digitálního televizního satelitního vysílání Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Družice (satelit), GEO (geostacionární)

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND TV, kabelové modemy PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Distribuce TV vysílání

Více

Družicové komunikácie a vysielanie z družíc

Družicové komunikácie a vysielanie z družíc Družicové komunikácie a vysielanie z družíc Ing. František Šebek, CSc. Satellite communications & broadcasting from satellites 1 Téma přednášky HISTORIE DRUŽICOVÝCH SPOJŮ SYSTÉMOVÉ ASPEKTY DRUŽICOVÝCH

Více

Digitální televize DVB

Digitální televize DVB Digitální televize DVB Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální videosignál co je to a jak vzniká? Digitální televize výhody

Více

Elektrotechnická fakulta České vysoké učení technické v Praze. CCD vs CMOS. Prof. Ing. Miloš Klíma, CSc.

Elektrotechnická fakulta České vysoké učení technické v Praze. CCD vs CMOS. Prof. Ing. Miloš Klíma, CSc. Elektrotechnická fakulta České vysoké učení technické v Praze CCD vs CMOS Prof. Ing. Miloš Klíma, CSc. 0 Multimedia Technology Group, K13137, FEE CTU 0 Historie snímání obrazu 1884 Paul Nipkow mechanický

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 5 Digitální satelitní přijímače pro standard DVB-S/S2 Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Digitáln lní satelitní

Více

Historie televize Stručný popis vývoje televizních principů a technologií od počátků do dnešní doby

Historie televize Stručný popis vývoje televizních principů a technologií od počátků do dnešní doby Historie televize Stručný popis vývoje televizních principů a technologií od počátků do dnešní doby Autoři Ing. Jiří Pazderák, DrSc., Doc.Ing. Emil Košťál, CSc. 1. Zdroje Výchozí principy televizního vysílání,

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 6 Instalace satelitní antény a přijímače DVB-S/S2 Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Instalace antény ny a přijp

Více

Příloha č. 4/4.2002 pro kmitočtové pásmo 33,4 39,5 GHz k plánu využití kmitočtového spektra

Příloha č. 4/4.2002 pro kmitočtové pásmo 33,4 39,5 GHz k plánu využití kmitočtového spektra Příloha č. 4/4.2002 pro kmitočtové pásmo 33,4 39,5 GHz k plánu využití kmitočtového spektra Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) vydává podle 95 bodu 5 písm. c) zákona č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích

Více

Majitel domu chce zrušit starou STA s tím, že v domě je TKR, nechce povolit ITA po rekonstrukci domu, protože by byla narušena fasáda nebo střecha.

Majitel domu chce zrušit starou STA s tím, že v domě je TKR, nechce povolit ITA po rekonstrukci domu, protože by byla narušena fasáda nebo střecha. Odpovědi na nejčastější dotazy k ustanovení 104 odst. 16 písm. a) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve

Více

Pavel Drábek. Školní rok: 1998/1999 Ročník: 1. Skupina: 10.

Pavel Drábek. Školní rok: 1998/1999 Ročník: 1. Skupina: 10. Školní rok: 1998/1999 Ročník: 1. Skupina: 10. Historie televizního přenosu Dnes, na konci dvacátého století, můžeme denně sledovat několik programů šířených pozemními vysílači či několik desítek programů

Více

Odpov di na nej ast jší dotazy k ustanovení 104 odst. 15 písm. a) zákona. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o zm

Odpov di na nej ast jší dotazy k ustanovení 104 odst. 15 písm. a) zákona. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o zm Odpovědi na nejčastější dotazy k ustanovení 104 odst. 15 písm. a) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve

Více

VIDEO DATOVÉ FORMÁTY, JEJICH SPECIFIKACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ SMOLOVÁ BÁRA

VIDEO DATOVÉ FORMÁTY, JEJICH SPECIFIKACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ SMOLOVÁ BÁRA VIDEO DATOVÉ FORMÁTY, JEJICH SPECIFIKACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ SMOLOVÁ BÁRA 18.12.2017 OBSAH VLASTNOSTI VIDEA Snímková frekvence Rozlišení Prokládání Poměr stran Komprese Datový tok ANALOGOVÉ FORMÁTY KONTEJNERY

Více

MO Pohybová čidla Radary krátkého dosahu Geodetické a měřící radary

MO Pohybová čidla Radary krátkého dosahu Geodetické a měřící radary 34,2 34,7 (daleký kosmos) (vzestupný směr) Pohybová čidla Radary krátkého dosahu Geodetické a měřící radary (vzestupný směr) Pohybová čidla Radary krátkého dosahu Geodetické a měřící radary 34,7 35,2 Kosmického

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 1 Moderní multimediální elektronika - úvod Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Moderní multimediáln lní elektronika

Více

TV Nova digitalizaci podporuje. Spuštění informační kampaně na podporu digitalizace na Domažlicku

TV Nova digitalizaci podporuje. Spuštění informační kampaně na podporu digitalizace na Domažlicku TV Nova digitalizaci podporuje Spuštění informační kampaně na podporu digitalizace na Domažlicku TV Nova má licenci, stát chce digitalizaci TV Nova má platnou licenci k televiznímu vysílání do února 2017

Více

Tato norma přejímá anglickou verzi evropské normy EN :2016. Má stejný status jako oficiální verze.

Tato norma přejímá anglickou verzi evropské normy EN :2016. Má stejný status jako oficiální verze. ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 33.060.40 Srpen 2016 Kabelové sítě pro televizní a rozhlasové signály a interaktivní služby Část 5: Stanice systému ČSN EN 60728-5 ed. 2 36 7211 idt IEC 60728-5:2015 Cable networks

Více

Otázka č.15 Satelitní komunikace

Otázka č.15 Satelitní komunikace Otázka č.15 Satelitní komunikace Satelity na geostacionárních a eliptických drahách Satelitní (družicové) spojení je jistým druhem dálkového spojení. Je to výhodný retranslační prostředek. Vzdálenost družice

Více

Geoinformační technologie

Geoinformační technologie Geoinformační technologie Globáln lní navigační a polohové družicov icové systémy Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952 Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_31_měření ATV s Promax

Více

Informace k procesu přechodu na digitální televizní vysílání. PhDr. Pavel Dvořák, CSc. ČTÚ

Informace k procesu přechodu na digitální televizní vysílání. PhDr. Pavel Dvořák, CSc. ČTÚ Informace k procesu přechodu na digitální televizní vysílání PhDr. Pavel Dvořák, CSc. ČTÚ Zásady TPP územní oblasti Postup v územní oblasti Základní souběh ATV a DTV ASO1- Vypnutí základních vysílačů Uvedeno

Více

Principy GPS mapování

Principy GPS mapování Principy GPS mapování Irena Smolová GPS GPS = globální družicový navigační systém určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu, kdy se provádí měření Vývoj systému GPS původně

Více

Instrukce pro instalaci digitálního satelitního přijímače

Instrukce pro instalaci digitálního satelitního přijímače Instrukce pro instalaci digitálního satelitního přijímače INSTALACE Přední panel Zadní panel LNB IN: PŘIPOJENÍ K SATELITNÍ ANTÉNĚ LNB OUT: PŘIPOJENÍ K JINÉMU PŘIJÍMAČI KOMPOZITNÍ VÝSTUP VIDEO SIGNÁLU ZAPNUTÍ/VYPNUTÍ

Více

Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad

Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad Průběh h přechodu, p změřz ěřená města, obce, ZSJ 1.11.2006 zahájení digitálního vysílání v Domažlicích 1.7.2007 zahájení digitálního vysílání v Ústí nad Labem

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut geodézie a důlního měřictví GEODÉZIE II

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut geodézie a důlního měřictví GEODÉZIE II Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut geodézie a důlního měřictví Ing. Hana Staňková, Ph.D. Ing. Filip Závada GEODÉZIE II 8. Technologie GNSS Navigační systémy

Více

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE 25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE Digitalizace obrazu a komprese dat. Uveďte bitovou rychlost nekomprimovaného číslicového TV signálu a jakou šířku vysílacího pásma by s dolním částečně

Více

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné 7. Přenos informací Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark MODULACE proces, při kterém se, v závislosti

Více

Učební osnova předmětu ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ

Učební osnova předmětu ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ Učební osnova předmětu ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ Obor vzdělání: 26-41-M/01 Elektrotechnika, zaměření slaboproud Forma vzdělávání: denní studium Ročník kde se předmět vyučuje: čtvrtý Počet týdenních vyučovacích

Více

Projekt PilsenCUBE. Hledání rozumného řešení velkého množství otázek. Lze zajistit dlouhodobě spolehlivou funkci satelitu?

Projekt PilsenCUBE. Hledání rozumného řešení velkého množství otázek. Lze zajistit dlouhodobě spolehlivou funkci satelitu? Lze zajistit dlouhodobě dostatek elektrické energie pro vědcké experimenty? Lze zajistit dlouhodobě spolehlivou funkci satelitu? Lze zajistit dostatečně rychlé přenosy dat ze satelitu? Hledání rozumného

Více

Projekt: Výzkumné šetření informovanosti o vypnutí zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Sušice (dle TPP)

Projekt: Výzkumné šetření informovanosti o vypnutí zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Sušice (dle TPP) Projekt: Výzkumné šetření informovanosti o vypnutí zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Sušice (dle TPP) Druhá vlna Praha 2010 Obsah: 1. Zadání 2. Průběh průzkumu 3. Výsledky šetření

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_42_systémy CATV -

Více

KLÍČOVÉ FAKTORY DIGITALIZACE

KLÍČOVÉ FAKTORY DIGITALIZACE Možnosti a realita KLÍČOVÉ FAKTORY DIGITALIZACE Ing.Pavel Hanuš Manažer programu digitalizace ČT STAV DIGITALIZACE ZEMSKÉHO TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ V ČR Přípravná fáze Inicializační role ČT 1.5.2005 - Začal

Více

Vývoj digitální televizní techniky

Vývoj digitální televizní techniky Vývoj digitální televizní techniky Obsah přednášky 1. Důvody a principy digitalizace 2. Evropské standardy digitální televize 3. Digitalizace zemského TV vysílání v ČR 1. Důvody a principy digitalizace

Více

Počítačová gramotnost II. Mgr. Jiří Rozsypal aktualizace

Počítačová gramotnost II. Mgr. Jiří Rozsypal aktualizace Počítačová gramotnost II Mgr. Jiří Rozsypal aktualizace 1. 9. 2011 Počítačová gramotnost II Tato inovace předmětu Počítačová gramotnost II je spolufinancována Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem

Více

Nejrychleji rostoucí evropský DTH hotspot

Nejrychleji rostoucí evropský DTH hotspot Nejrychleji rostoucí evropský DTH hotspot 23.5 E Nejrychleji rostoucí evropský DTH hotspot Nový evropský DTH hotspot a sídlo služby ASTRA2Connect Naše dva satelity na 23,5 E vysílají přes 390 televizních

Více

Možnosti využití digitální dividendy v ČR. Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad

Možnosti využití digitální dividendy v ČR. Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad Možnosti využití digitální dividendy v ČR Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad Start diskuse k digitální dividendě léto 2008, workshop 25.-26.9. 2008 témata využití kmitočtů pro sestavení dalších

Více

Nabídka na rekonstrukci společných televizních rozvodů v bytovém domě

Nabídka na rekonstrukci společných televizních rozvodů v bytovém domě www.infos.cz Pobočka: 79601,Prostějov Tel: +420 588 882 111 Barákova 5 e-mail: grygar@infos.cz Pobočka: 68201 Vyškov Tel: +420 608 515 539 23 května e-mail: mfialka@infos.cz IČO: 25849638 DIČ: CZ25849638

Více

Měřicí technika pro automobilový průmysl

Měřicí technika pro automobilový průmysl Měřicí technika pro automobilový průmysl Ing. Otto Vodvářka Měřicí a testovací technika R&S otto.vodvarka@rohde-schwarz.com l Elektronika v moderním automobilu l Procesory l Komunikace po sběrnici l Rozhlasový

Více

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence 2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence Přednáška č.10 GNSS GNSS Globální navigační satelitní systémy slouží k určení polohy libovolného počtu uživatelů i objektů v reálném čase

Více

Obrazové snímače a televizní kamery

Obrazové snímače a televizní kamery Obrazové snímače a televizní kamery Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Snímače obrazových signálů akumulační a neakumulační. Monolitické

Více

Obrazové snímače a televizní kamery

Obrazové snímače a televizní kamery Obrazové snímače a televizní kamery Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Snímače obrazových signálů akumulační a neakumulační. Monolitické

Více

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu:

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu: Zdroje dat GIS Primární Sekundární Geodetická měření GPS DPZ (RS), fotogrametrie Digitální formy tištěných map Kartografické podklady (vlastní nákresy a měření) Vstup dat do GISu: Data přímo ve potřebném

Více

Letadlové radiolokátory MO. SRD Bezdrátové místní sítě Letadlové radiolokátory MO ISM MEZIDRUŽICOVÁ POHYBLIVÁ RADIOLOKAČNÍ

Letadlové radiolokátory MO. SRD Bezdrátové místní sítě Letadlové radiolokátory MO ISM MEZIDRUŽICOVÁ POHYBLIVÁ RADIOLOKAČNÍ 59,3 61 Letadlové radiolokátory Bezdrátové místní sítě Letadlové radiolokátory 61 62 SRD Bezdrátové místní sítě Letadlové radiolokátory ISM SRD Bezdrátové místní sítě Letadlové radiolokátory ISM 62 64

Více

BRNO TISKOVÁ KONFERENCE

BRNO TISKOVÁ KONFERENCE BRNO TISKOVÁ KONFERENCE 24. 6. 2010 PROČ DIGITALIZACE Analogové vysílání je zastaralé Nevyhnutelný technologický pokrok Digitální vysílání lépe využívá kmitočty možnost rozšíření programové nabídky SVĚTOVÁ

Více

PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání

PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne 2008 o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání Český telekomunikační úřad stanoví podle 150 odst. 5 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

O b e c n á p r e z e n t a c e

O b e c n á p r e z e n t a c e O b e c n á p r e z e n t a c e ÚVODNÍ PŘEHLED Profil televize Distribuční kanály signálu TV Óčko Pokrytí digitálním signálem a jeho vývoj Výběr pořadů Přehled reklamních možností Ceník TV Óčko 2012 Proč

Více

NÁVRH NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne. 2008

NÁVRH NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne. 2008 NÁVRH III. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne. 2008 o stanovení Technického plánu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání Vláda nařizuje podle čl. II bodu 1 zákona

Více

Naladění programů na přijímači Alma SAT HD

Naladění programů na přijímači Alma SAT HD Naladění programů na přijímači Alma SAT HD Postup pro: 1. naladění programů z nového transpondéru (frekvence) podle tabulky sítí (NIT) 2. naladění programů z nového transpondéru (frekvence) ručním zadáním

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_47_měření DVB-S s

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_28_měření DVB-T s

Více

Nová řada UHF bezdrátových mikrofonů s frekvenční syntézou UWP Series

Nová řada UHF bezdrátových mikrofonů s frekvenční syntézou UWP Series Nová řada UHF bezdrátových mikrofonů s frekvenční syntézou UWP Series Sony UWP- nová řada UHF bezdrátových mikrofonů s frekvenční syntézou za přijatelnou cenu a přitom bez interferencí Díky velké poptávce

Více

DIGITALIZACE územní oblast Plzeň

DIGITALIZACE územní oblast Plzeň DIGITALIZACE územní oblast Plzeň PROČ DIGITALIZACE? Přechod na digitální televizní vysílání probíhá společně v celé Evropě a bude ukončen přibližně v roce 2012. Digitální způsob zpracování signálu je efektivnější

Více

Tisková zpráva. ATO MEDIARESEARCH, Praha, 24. 9. 2014. Jaké změny přinesla digitalizace pozemního televizního vysílání

Tisková zpráva. ATO MEDIARESEARCH, Praha, 24. 9. 2014. Jaké změny přinesla digitalizace pozemního televizního vysílání Jaké změny přinesla digitalizace pozemního televizního vysílání Co zásadního se dělo v průběhu procesu přechodu na pozemní digitální vysílání (DVB-T) z pohledu vybavení domácností televizní technikou a

Více

vymezených pro CEPT PR 27 rádiová zařízení a o implementaci technických norem pro tato zařízení 4 ), c) stanice využívají tyto kmitočty: Kanál č.

vymezených pro CEPT PR 27 rádiová zařízení a o implementaci technických norem pro tato zařízení 4 ), c) stanice využívají tyto kmitočty: Kanál č. vymezených pro CEPT PR 27 rádiová zařízení a o implementaci technických norem pro tato zařízení 4 ), c) stanice využívají tyto kmitočty: 1 26,965 21 27,215 41 26,565 61 26,765 2 26,975 22 27,225 42 26,575

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_23_měření DVB-T s

Více

Článek 3 Charakteristika pásma

Článek 3 Charakteristika pásma 223 225 ROZHLASOVÁ Pozemní pohyblivá Televizní vysílání T-DAB ROZHLASOVÁ T-DAB DVB-T 225 230 Bezdrátové mikrofony ROZHLASOVÁ Pozemní pohyblivá T-DAB DVB-T 230 242,95 PEVNÁ 242,95 243,05 DRUŽICOVÁ 243,05

Více

Přechod TV vysílání na standard DVB-T2

Přechod TV vysílání na standard DVB-T2 Přechod TV vysílání na standard DVB-T2 Problematika společných TV antén a nabídka na jejich úpravu Vytvořil: Ing. Tomáš Leman, 2018 Proč dochází ke změně v TV vysílání Přechod je vynucený z důvodu nutného

Více

Měření satelitů. Satelitní přenos je téměř nejpoužívanější provozování televize v Norsku. Protože Norsko má malou hustotu osídlení a členitý terén.

Měření satelitů. Satelitní přenos je téměř nejpoužívanější provozování televize v Norsku. Protože Norsko má malou hustotu osídlení a členitý terén. Měření satelitů Úvod Satelitní přenos je téměř nejpoužívanější provozování televize v Norsku. Protože Norsko má malou hustotu osídlení a členitý terén. Naším úkolem bylo popsat používání frekvenčního spektra

Více

9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST

9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST 9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST Modulace tvoří základ bezdrátového přenosu informací na velkou vzdálenost. V minulosti se ji využívalo v telekomunikacích při vícenásobném využití přenosových

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_32_měření ATV s Promax

Více

FEL ZČU v Plzni. Zapojení do projektu VZLUSAT-1

FEL ZČU v Plzni. Zapojení do projektu VZLUSAT-1 FEL ZČU v Plzni Zapojení do projektu VZLUSAT-1 Doc. Ing. Jiří MASOPUST, CSc. / 21. 6. 2016 PilsenCUBE Historie kosmického výzkumu na FEL ZČU v Plzni (12 let) cz-cube 2004-2014 PilsenCUBE od 2008 GAČR 102/09/0455.

Více

Dlouhodobá udržitelnost DTT

Dlouhodobá udržitelnost DTT Dlouhodobá udržitelnost DTT Výzvy realizace Strategie udržitelného rozvoje digitální TV zemské platformy PhDr. Pavel Dvořák, CSc. Předseda Koordinační expertní skupiny MPO Praha 2018 Platformy příjmu na

Více

DŮVĚRNOST POSKYTNUTÝCH INFORMACÍ: Uvedené připomínky neobsahují obchodní tajemství a důvěrné informace

DŮVĚRNOST POSKYTNUTÝCH INFORMACÍ: Uvedené připomínky neobsahují obchodní tajemství a důvěrné informace Český telekomunikační úřad Sokolovská 219 P. O. Box 02 225 02 Praha 025 Věc: Připomínky společnosti České Radiokomunikace a.s. k návrhu opatření obecné povahy, části plánu využití rádiového spektra č.

Více

Pásmo UHF - fakta a mýty. Petr Zeman Odbor mezinárodních vztahů a strategií

Pásmo UHF - fakta a mýty. Petr Zeman Odbor mezinárodních vztahů a strategií Pásmo UHF - fakta a mýty Petr Zeman Odbor mezinárodních vztahů a strategií Pásmo UHF - obsah Globální hlediska, Radiokomunikační řád Evropský přístup ke správě spektra Zemské TV vysílání dnes a výhled

Více

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5121/10 CS Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV5121 5 Přehled 5 3 Začínáme

Více

Strategie rozvoje zemského televizního vysílání

Strategie rozvoje zemského televizního vysílání Strategie rozvoje zemského televizního vysílání Martin Gebauer Generální ředitel a místopředseda představenstva Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 3. prosince 2015 Vynucenou změnu

Více

Videosignál. A3M38VBM ČVUT- FEL, katedra měření, přednášející Jan Fischer. Před. A3M38VBM, 2015 J. Fischer, kat. měření, ČVUT FEL, Praha

Videosignál. A3M38VBM ČVUT- FEL, katedra měření, přednášející Jan Fischer. Před. A3M38VBM, 2015 J. Fischer, kat. měření, ČVUT FEL, Praha Videosignál A3M38VBM ČVUT- FEL, katedra měření, přednášející Jan Fischer 1 Základ CCTV Základ - CCTV (uzavřený televizní okruh) Řetězec - snímač obrazu (kamera) zobrazovací jednotka (CRT monitor) postupné

Více

Neodstraňujte kryty přístrojů, nevystavujte přístroje nadměrné vlhkosti, přímému slunečnímu svitu a zdrojům tepla.

Neodstraňujte kryty přístrojů, nevystavujte přístroje nadměrné vlhkosti, přímému slunečnímu svitu a zdrojům tepla. ; SkyFunk MRC Tento návod je určen i pro model SkyFunk MRC, který má stejné funkce i parametry, používá však v zapojení jiné konektory, viz obrázek na konci návodu. 1. Bezpečnost práce se zařízením Neodstraňujte

Více

Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu

Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu Ústav radioelektroniky VUT FEI Program semináře Co je DVB a jaké přináší výhody? Základní principy a dělení systémů DVB. Digitalizace

Více

Zkušenosti. s případy rušení terestrického příjmu TV signálu v souvislosti se spouštěním sítí 4G. Ing. Miroslav Charbuský Český telekomunikační úřad

Zkušenosti. s případy rušení terestrického příjmu TV signálu v souvislosti se spouštěním sítí 4G. Ing. Miroslav Charbuský Český telekomunikační úřad Zkušenosti s případy rušení terestrického příjmu TV signálu v souvislosti se spouštěním sítí 4G Ing. Miroslav Charbuský Český telekomunikační úřad Agenda: 1. Změny ve využití rádiového spektra. 2. Vliv

Více

PLÁN PŘECHODU NA DVB-T2

PLÁN PŘECHODU NA DVB-T2 PLÁN PŘECHODU NA DVB-T2 MARTIN GEBAUER GENERÁLNÍ ŘEDITEL MARCEL PROCHÁZKA ŘEDITEL REGULACE 5. ČERVNA 2018 PRAHA AGENDA Martin Gebauer přechod na DVB-T2 Televizní trh pozemního televizního vysílání Předpoklady

Více

Digitalizace TV vysílání

Digitalizace TV vysílání Případová studie PR kampaně Digitalizace TV vysílání Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva HISTORIE Koncepce 2005 definování role státu Zásady informační kampaně,

Více

Inovace pro informatiky

Inovace pro informatiky Bc. Stratos Zerdaloglu Ústav pro informační systém MZLU v Brně stratos.zerdaloglu@mendelu.cz Obsah přednášky Technologie technologie televizního vysílání analogové vysílání digitální vysílání, rozdělení

Více

Fórum ULTRA HD - nejnovější aktivity

Fórum ULTRA HD - nejnovější aktivity Fórum ULTRA HD - nejnovější aktivity Ivo Ferkl Strana 1 1 Fórum Ultra HDTV 3. 9. 2013 - vznik odborné platformy, která se zabývá rozvojem vysílání v ultra HD rozlišení na území České republiky a Slovenska.

Více

Projekt: Výzkumné šetření informovanosti o vypnutí zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Plzeň (vysílač Krašov)

Projekt: Výzkumné šetření informovanosti o vypnutí zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Plzeň (vysílač Krašov) Projekt: Výzkumné šetření informovanosti o vypnutí zemského analogového televizního vysílání v územní oblasti Plzeň (vysílač Krašov) Druhá vlna Praha 2009 Obsah: 1. Zadání 2. Průběh průzkumu 3. Výsledky

Více

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/12 CS Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV6122 5 Přehled 5 3 Začínáme

Více

STOLETÍ. dusan.pavlu@vsfs.cz

STOLETÍ. dusan.pavlu@vsfs.cz ČESKÁ TELEVIZNÍ ŽURNALISTIKA VE 20. STOLETÍ doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. VZNIK A VÝVOJ ČESKOSLOVENSKÉ TELEVIZE 1928 Jaroslav Šafránek se setkává v Londýně J.L.Bairdem - impuls pro

Více

27. 11. 2012, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa. Postprocessing videa

27. 11. 2012, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa. Postprocessing videa 27. 11. 2012, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa Postprocessing videa Digitální video Digitální video Typ záznamového zařízení, které pracuje s digitálním signálem a ne s analogovým. Proces, kdy se v určitém

Více

ZÁKON O ELEKTRONICKÝCH

ZÁKON O ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍCH zákon č. 127/2005 Sb., Akční plán, přechod na DVB-T2 Moderní stát potřebuje moderní infrastrukturu V moderních demokratických státech jsou i základní potřeby, jakými jsou vzdělání, zdravotní

Více

Pozorování dalekohledy. Umožňují pozorovat vzdálenější a méně jasné objekty (až stonásobně více než pouhým okem). Dají se použít jakékoli dalekohledy

Pozorování dalekohledy. Umožňují pozorovat vzdálenější a méně jasné objekty (až stonásobně více než pouhým okem). Dají se použít jakékoli dalekohledy Vesmírná komunikace Pozorování Za nejběžnější vesmírnou komunikaci lze označit pozorování vesmíru pouhým okem (možno vidět okolo 7000 objektů- hvězdy, planety ).Je to i nejstarší a nejběžnější prostředek.

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2004, kterou se stanoví rozsah údajů, které musí obsahovat žádost o udělení oprávnění k využívání rádiových kmitočtů

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2004, kterou se stanoví rozsah údajů, které musí obsahovat žádost o udělení oprávnění k využívání rádiových kmitočtů Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2004, kterou se stanoví rozsah údajů, které musí obsahovat žádost o udělení oprávnění k využívání rádiových kmitočtů Český telekomunikační úřad stanoví podle 149 odst. 5 zákona č..../2004

Více

Naladění programů na přijímači GoSAT GS-7050 HDi

Naladění programů na přijímači GoSAT GS-7050 HDi Naladění programů na přijímači GoSAT GS-7050 HDi Postup pro: 1. naladění programů z nového transpondéru (frekvence) 2. úpravu pořadí programů 1. Naladění programů z nového transpondéru Z důvodu rozšiřování

Více

Opatření obecné povahy č. TPP/XX.2006-Y, kterým se stanoví Technický plán přechodu zemského

Opatření obecné povahy č. TPP/XX.2006-Y, kterým se stanoví Technický plán přechodu zemského Opatření obecné povahy č. TPP/XX.2006-Y, kterým se stanoví Technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Článek 1

Více

RTI cz s.r.o. PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI

RTI cz s.r.o. PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI RTI cz s.r.o. PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI telekomunikační služby na dosah 2015 Základní informace Společnost RTI cz s.r.o. působí na českém trhu od roku 1998. Hlavní činnost je šíření rozhlasového a televizního

Více

Digitalizace televizního vysílání. Ing. Bohdan PAVELKA

Digitalizace televizního vysílání. Ing. Bohdan PAVELKA Digitalizace televizního vysílání Ing. Bohdan PAVELKA ÚVOD V souladu se zákonem. 304/2007 Sb. vláda stanovila na ízením Technický plán p echodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální

Více

DIGITALIZACE TELEVIZNÍHO

DIGITALIZACE TELEVIZNÍHO DIGITALIZACE TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ ISSS 5. 4. 2011 DIGITALIZACE V ČR Vysoké procento terestrického příjmu kolem 80 % Nedostatek volných kmitočtů ČT2 vypíná s předstihem Přechod po jednotlivých územních

Více

RADA ČESKÉ REPUBLIKY pro rozhlasové a televizní vysílání

RADA ČESKÉ REPUBLIKY pro rozhlasové a televizní vysílání RADA ČESKÉ REPUBLIKY pro rozhlasové a televizní vysílání 100 00 Praha 10, Krátká 10 tel.:02-781 38 30 fax:02-781 08 85 ROZHODNUTÍ O UDĚLENÍ LICENCE Účastník řízení: Rádio - France - Internationale, S.N.

Více

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/12 CS Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV5120 5 Přehled 5 3 Začínáme

Více

Register your product and get support at SDV5118P/12. CS Příručka pro uživatele

Register your product and get support at   SDV5118P/12. CS Příručka pro uživatele Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5118P/12 Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV5118P 5 Přehled 5 3 Začínáme

Více

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/10 CS Příručka pro uživatele Obsah 1 Důležité informace 4 Bezpečnost 4 Recyklace 4 2 Vaše zařízení SDV5120 5 Přehled 5 Čeština

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_48_měření DVB-S s

Více

11. Jaké principy jsou uplatněny při modulaci nosné vlny analogovým signálem? 12. Čím je charakteristické feromagnetikum?

11. Jaké principy jsou uplatněny při modulaci nosné vlny analogovým signálem? 12. Čím je charakteristické feromagnetikum? 1. Vysílač má nosnou frekvenci 100MHz; jak dlouhá vlna se šíří prostorem? 2. Síťový transformátor (ideální) je používán k transformaci napětí elektrovodné sítě 230 V na napětí 3. Jaký proud bude odebírat

Více

Základní komunikační řetězec

Základní komunikační řetězec STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základní komunikační řetězec PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

Pasivní aplikace. PRŮZKUMU ZEMĚ (pasivní) PEVNÁ MEZIDRUŽICOVÁ 3 ) Pasivní aplikace. Pasivní aplikace. Pasivní aplikace

Pasivní aplikace. PRŮZKUMU ZEMĚ (pasivní) PEVNÁ MEZIDRUŽICOVÁ 3 ) Pasivní aplikace. Pasivní aplikace. Pasivní aplikace 54,25 55,78 VÝZKUMU 55,78 56,9 VÝZKUMU Pohyblivá 3 ) 56,9 57 POHYBLIVÁ 3 ) VÝZKUMU 57 58,2 POHYBLIVÁ 3 ) VÝZKUMU 58,2 59 VÝZKUMU VÝZKUMU Pevné spoje VÝZKUMU 3 ) Pevné spoje s velkou hustotou stanic Pevné

Více

pásmu MHz změněného podle čl. II bodu 5 zákona, ve které je šířen digitální multiplex ve standardu DVB-T2.

pásmu MHz změněného podle čl. II bodu 5 zákona, ve které je šířen digitální multiplex ve standardu DVB-T2. Strana 3178 Sbírka zákonů č. 199 / 2018 Částka 99 199 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. srpna 2018 o Technickém plánu přechodu zemského digitálního televizního vysílání ze standardu DVB-T na standard DVB-T2 (nařízení

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_60_satelitní příjem

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_30_měření DVB-T s

Více

POROVNÁNÍ JEDNOTLIVÝCH SYSTÉMŮ

POROVNÁNÍ JEDNOTLIVÝCH SYSTÉMŮ RUP 01b POROVNÁNÍ JEDNOTLIVÝCH SYSTÉMŮ Časoměrné systémy: Výhody: Vysoká přesnost polohy (metry) (díky vysoké přesnosti měření časového zpoždění signálů), nenáročné antény, nízké výkony vysílačů Nevýhoda:

Více

Inovace a souvislosti

Inovace a souvislosti Inovace a souvislosti DAB Michal Čupa CEO DC Tower, 13. 5. 2014 Osnova Mýty vs. Fakta Telekomunikační politika EU Fenomén Digitalizace => DVB-T, DVB-T2 DAB Závěr Mýty vs. Fakta Mýty vs. Fakta Mýtus: Význam

Více