Vývoj digitální televizní techniky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vývoj digitální televizní techniky"

Transkript

1 Vývoj digitální televizní techniky Obsah přednášky 1. Důvody a principy digitalizace 2. Evropské standardy digitální televize 3. Digitalizace zemského TV vysílání v ČR

2 1. Důvody a principy digitalizace Jak se vytváří ze spojitého signálu signál digitální? a) obecný spojitý signál - mění se plynule v čase i velikosti, b) signál vzorkovaný v čase s periodou dle Shannon-Kotelnikovova zákona f vz 2 f max c) odpovídající digitální signál sekvence nul a jedniček vyjadřující velikost jednotlivých vzorků - např. v binárním kódu Převod do digitální formy se uskutečňuje v tzv. A/D (analogově - digitálních) převodnících a zpětný převod v D/A (digitálně analogových) převodnících.

3 Děje v přírodě i v živých organismech jsou většinou spojité (analogové). Převodem signálu do digitální formy vznikají systémová zkreslení, která částečně původní signál degradují. To platí pro jakékoliv, ale i pro obrazové, signály v televizi. Proč se tedy vlastně digitalizuje? Primárně si ji vynutil vznik číslicových počítačů a nutnost přizpůsobit signály jejich řeči. Digitální forma signálů však má i řadu dalších výhod prakticky ve všech oblastech lidské činnosti.. Výhody digitalizace signálů v televizi - vysoká odolnost vůči různým zkreslením a útlumu při přenosu - zlepšení energetické účinnosti vysílačů, - lepší využití kmitočtových pásem (zvýšení počtu programů), - zvýšení kvality a kapacity záznamu v nových mediích (optický záznam) včetně záznamu do pevných pamětí, - zlepšení obrazu (např. 100 až 600 Hz rozklad, redukce šumu, přenos přídavných informací - např. EPG Electronic Programme Guide aj.), - v zemském digitálním vysílání (DVB-T) možnost budování tzv. jednokmitočtových sítí (SFN - Single Frequency Network), ve kterých se vysílače pracující na stejném kmitočtu neruší a také možnost příjmu v mobilních prostředcích a řada dalších výhod.

4 Nevýhody digitálních signálů - nevýhodou digitálních signálů je velká šířka kmitočtového pásma pro přenos. Vlastnosti obrazových signálů - velká nadbytečnost (redundance), nepodstatnost(irelevance) a míra korelace obrazové informace však umožňují použití účinných kompresních algoritmů - např. JPEG, MPEG 1, 2,4 aj. k výraznému snížení objemu dat i přenosové rychlosti (až 300x) bez znatelného snížení kvality obrazu. Principy kompresních algoritmů byly známé řadu let, ale jejich nasazení v digitální televizi umožnil až vývoj rychlých výpočetních prostředků, které byly schopny vykonávat tyto složité matematické operace v reálném čase, Ukázky různých snímků před a po kompresi - při digitalizaci dochází vznikají systémová zkreslení - nejznámější je tzv. kvantovací šum nepřímo úměrný počtu kvantovacích úrovní (v TV technice 256). Vhodně volenými parametry digitalizace je možno tyto degradace minimalizovat.

5 Vliv prostorového rozlišení na kvalitu digitalizovaného obrazu prostorové rozlišení je dáno počtem obrazových bodů (pixel - Picture Element) v obraze. Jeho zvětšování odpovídá větší objem digitálních dat a v případě video-sekvencí vyšší požadovaná přenosová (bitová) rychlost. Např. pro nekomprimovaný záznam dvouhodinového barevného filmu (7200 s) digitalizovaný dle doporučení CCIR ITU R 601 (824x625 pixelů, 8 bitů na pixel a 25 snímků/s.), by potřeboval kapacitu záznamového media D = 193 GB, přičemž jednostranný disk DVD má kapacitu jen 4,7 GB!!! a) b) c) d) a) H.V = 16 x 16 pixelů v obraze, b) H. V = 32 x 32 pixelů v obraze, c) H. V = 64 x 64 pixelů v obraze, d) H. V = 256 x 256 pixelů v obraze

6 Vliv jasového rozlišení na kvalitu digitalizovaného obrazu Jasové rozlišení je dáno počtem jasových úrovní připadajících na jeden pixel (obrazový bod). Jeho zvětšováním se opět zvětšuje objem digitálních dat a v případě video-sekvencí přenosová (bitová) rychlost. V obrázcích a) až d) vzrůstá počet jasových úrovní (kvantovacích hladin) na jeden obrazový bod. a) b) c) d) a) 1 bit/pixel = 2 úrovně/pixel, b) 2 bity/pixel = 4 úrovně/pixel, c) 4 bity/pixel = 16 úrovní/pixel, d) 8 bitů/pixel = 256 úrovní/pixel

7 Obecná struktura televizního přenosu Televizní studio Televizní vysílač Televizní přijímač snímaný obraz Produkční část kamery mikrofony Zdrojové kódování digitalizace komprese režijní zpracování Kanálové kódování ochranné kódování digitální modulace vf. výkonové zesílení Přenosová trasa Terminálová část reprodukce obrazu Digitalizace v televizní technice je byla zahájena na základě doporučení Mezinárodní telekomunikační unie ITU (dříve CCIR) R BT 601 z r. 1982, které definuje základní parametry složkové digitalizace obrazových signálů. Je to vlastně jediný celosvětově platný standard v oblasti digitální televize. Později již žádný standard s celosvětovou platností nevznikl. Digitalizace TV řetězu neprobíhala současně. Začala digitalizací obrazových signálů - zejména v záznamových systémech a zařízeních pro digitální magnetický a potom optický záznam (CD, DVD, Blu Ray). Na přelomu 80. a 90. let proniká digitalizace do signálového zpracování v TV přijímačích. V 90. létech vznikají první digitální vysílací platformy a standardy 1. generace nejdříve do satelitní distribuce. V současnosti se začínají uplatňovat i platformy 2. generace v souvislosti s rozvojem HDTV a 3D televize.

8 2. Evropské standardy digitální televize první digitální vysílací platformy, které byly standardizovány komisí ETSI (European Telecommunications Standards Institute) jsou: satelitní DVB - S (Digital Video Broadcasting Satelite), standardizována v roce 1994 normou EN zemská) DVB -T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) standardizována v roce 1995 normou EN kabelová DVB - C (Digital Video Broadcasting Cable), standardizována v roce 1994 normou EN Úspora kmitočtového spektra po ukončení digitalizace proti stavu před jejín zahájením je tzv. digitální dividenda. O jejím využití pro další služby se bude teprve rozhodovat.

9 DVB S Využívá - kmitočtová pásma 12 GHz a vyšší, - digitální modulaci QPSK (Quadrature Phase Shift Keying - kvadraturní fázové klíčování nosné vlny), - komprimovaný modulační transportní datový tok a multiplex dle kompresního standardu MPEG 2, V současné době je to nejrozšířenější digitální vysílací platforma. DVB - S2 satelitní platforma druhé generace. Byla standardizována v roce 2005 evropskou normou EN Má vyšší přenosovou účinnost. Rozšiřuje standard DVB-S o modulace 8 PSK, 16 APSK, 32 APSK, využívá rovněž kompresi MPEG - AVC, kvalitnější proti-chybové zabezpečení aj. Slouží především pro vysílání HDTV, distribuci televizních signálů k zemským vysílačům apod. Zkušebně se již vysílá několik programů HDTV v tomto standardu. Jejich příjem však vyžaduje speciální satelitní přijímač DVB-S2.

10 Využívá DVB T - kanály ve IV. až V. TV pásmu ( 470 až 860 MHz), - digitální modulaci CODFM (Coded Orthogonal Frequency Divided Multiplex), - komprimovaný společný modulační transportní datový tok a multiplex dle standardu MPEG 2. Modulace COFDM je odolná vůči vícenásobnému příjmu signálů odražených od různých překážek. Lze tak vysílat v jedno-kmitočtových sítích SFN (Single Frequency Network), které umožňují úsporu kmitočtového spektra a snížení výkonu vysílačů, jejichž signály se vzájemně neruší, ale podporují. Tato modulace umožňuje také mobilní příjem v různých

11 DVB T2 zemská vysílací platforma druhé generace. Byla standardizována v roce 2009 evropskou normou EN Jde o zásadní inovacizdrojového i kanálového kódování pro zvýšení bitové rychlosti (zvýšení informační kapacity přenosového kanálu), zlepšení odolnosti signálu DVB-T2 (tzv. (robustnosti), zvětšení rozsahu jedno-kmitočtových sítí, zlepšení možností mobilního přijmu aj. Využívá - kanály v IV. až V. TV pásmu (470 až 860 MHz), - digitální modulaci CODFM, - vnitřní modulace QPSK, 16-QAM, 64-QAM a 256-QAM, - větší počet stavů (počtu nosných) 1k, 2k, 4k, 8k, 16k a 32k, - komprimovaný společný modulační transportní datový tok dle standardů MPEG 2 a především MPEG 4 AVC (H.264), - kvalitnější proti-chybové zabezpečení LDCP aj. Platforma DVB -T2 se od roku 2010 experimentálně užívá např. ve Vídni a počítá se s jejím budoucím nasazením i v ČR.

12 DVB - H (DVB -T Handheld) - (EN ) Využívá - TV pásma I až III (47 až 230 MHz), případně pásmo L (1,5 GHz) - digitální modulace COFDM módy 2k, 4k, 8k s modulacemi nosných QPSK nebo 16-QAM, - standard komprese obrazových dat MPEG- 4 AVC, - rychlost datového toku na jeden program 384 kbit/s. vychází ze standardu DVB-T. Je určen pro mobilní příjem malými terminály (mobilní telefony, přenosné přijímače). Umožňuje příjem obrazu s nižším rozlišením (352 x 288 pixelů) a s přijatelnou kvalitou zvukového doprovodu. DVB - T MHP (Multimedia Home Platform) je nadstavbou standardu DVB-T pro interaktivní služby. Vyžaduje další přenosový kanál od účastníka k centrální databázi (pevná linka, Internet, kabelová televize, mobilní telefon) a přijímač schopný zpracovat signály DVB-T a také generovat data od účastníka k centrální dabázi. Data jsou cylicky vysílána v multiplexu DVB-T (pro všechny) nebo jsou přenášena na vyžádání zpětným kanálem jen pro konkrétního účastníka). Služba se v ČR nerozvíjí, protože nemá proti Internetu žádné výhody!

13 DVB C Pro kabelovou distribuci využívá - kabelové S kanály (105 až 479 MHz) - digitální modulaci M-QAM (Many Quadrature Amplitude Modulation - vícestavová amplitudová kvadraturní modulace s počtem stavů M = 16, 64 a později i 256, - komprimovaný transportní datový tok a multiplex podle kompresního standardu MPEG 2. Díky použité modulaci 64-QAM lze v kanále se šířkou pásma 8 MHz přenášet digitální signál programového multiplexu s bitovou rychlostí až 35 Mbitů/s., což představuje až 7 TV programů standardní kvality. Standard DVB-C se rozvíjel nejpomaleji vzhledem k velmi dobré kvalitě kabelových kanálů totiž nepřináší znatelné zlepšení obrazu ve srovnání s analogovým přenosem. Provozovatelé kabelové televize. na něj přecházejí především z důvodu zvýšení počtu programů a lepšího zabezpečení signálů vůči pirátskému příjmu.

14 DVB - C2 kabelová distribuční platforma druhé generace standardizovaná v roce 2009 evropskou normou EN Jeho spektrální kapacita se již blíží Shannonovu limitu, který definuje maximální objem informací, které lze přenést kanálem s danou šířkou pásma a odstupem S/Š. Využívá - kabelové S kanály (105 až 479 MHz), - digitální modulaci COFDM s počtem 4k nosných vln - digitální modulaci nosných M-QAM s počtem stavů 16 až 4096-QAM, - komprimovaný společný modulační transportní datový tok dle standardů MPEG 2 a především MPEG 4 AVC (H.264), - kvalitnější proti-chybové zabezpečení LDCP + BCH 1) aj. 1) LDPC (Low Density Parity Check) a BCH (Bose-Chaudhurt-Hocquengham jsou vysoce účinné korekční kódy pro opravu chyb při vysoké úrovni šumu a interferencí v kanále. Jsou užity i ve standardech DVB-S2

15 3. Digitalizace zemského TV vysílání v ČR Časový harmonogram 2000 zahájení pokusného vysílání DVB-T v Praze (České Radiokomunikace a CDG) zkoumání možného souběhu ATV a DTV 2005 pravidelné vysílání DVB-T v Praze, v roce 2006 v Brně a Ostravě, problémy vyvolané soukromými TV stanicemi NOVA a PRIMA. Bojkot digitalizace a nechuť opouštět přidělené kmitočty ATV, jejichž licence byly uděleny v roce 1999 na 17 let!!!), Regionální radiokomunikační konference RCC 2006 v Ženevě o rozdělení kmitočtového pro spektra DTV v evropských státech, schválení novely Zákona č. 231 Sb/2001 o provozu rozhlasového TV vysílání vyjádřené již nevyhovujícím Zákonem č. 235 Sb/2006, vláda ČR schvaluje konečnou versi TPP (Technický plán přechodu od ATV k DTV) vypracovaného ČTU (Český telekomunikační úřad). Podle něj jsou uváděny vysílače DVB-T do provozu a po cca 6 měsíčním bezpečnostním souběhu jsou v daném regionu následně vypínány analogové vysílače. Definitivní vypnutí analogového TV vysílání v ČR se předpokládá

16 3. Digitalizace zemského TV vysílání v ČR V České republice jsou dnes operátory digitálních vysílacích sítí tzv. (multiplexů) DVB-T společnosti, které zahájily v roce 2000 experimentální vysílání - České Radiokomunikace, a.s., Czech Digital Group, a.s. a O 2 - Telefónica. V současnosti se již pravidelně vysílají ve většině z 11 regionů, na které je ČR pro účely digitalizace zemského TV vysílání rozdělena, čtyři signálové multiplexy, v nichž jsou přenášena data pro 4 až 5 TV programů standardní kvality (standardního rozlišení) včetně zvukových doprovodů a dalších dat (Teletext, EPG aj.). Průměrná bitová rychlost na jeden program je 4 až 5 Mbitů/s.

17 Pokrytí území ČR signálem DVB-T (stav k říjnu 2010) Multiplex) č.1 veřejnoprávní síť programy: ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 + 7 rozhlas. programů Operátor: České radiokomunikace a.s. Multiplex) č.2 programy soukromých TV TV NOVA, TV PRIMA, Prima COOL, NOVA Cinema, TV Barrandov Operátor: České radiokomunikace a.s.

18 Multiplex) č. 3 programy soukromých TV Z1, Public TV, Očko) Operátor: CDG Czech Digital Group a.s. Multiplex) č.4 programy - experiment ČT1 HD, NOVA HD, O2- info/ /0čko Operátor: O 2 - Telefónica Zatím pokusné vysílání s malým výkonem pro ověření možnosti vysílat programy HDTV s kompresí MPEG 4 AVC

19 Konečný stav umístění vysílačů digitálního zemského vysílání DVB-T v ČR

20 Děkuji Vám za pozornost Václav Říčný

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 1 Moderní multimediální elektronika - úvod Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Moderní multimediáln lní elektronika

Více

Digitální televize DVB

Digitální televize DVB Digitální televize DVB Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální videosignál co je to a jak vzniká? Digitální televize výhody

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 3 Příjem digitálního vysílání a přijímače pro DVB-T Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Digitáln lní televizní přijímače

Více

Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu

Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu Evropský projekt digitální televize DVB a základní principy jeho standardu Ústav radioelektroniky VUT FEI Program semináře Co je DVB a jaké přináší výhody? Základní principy a dělení systémů DVB. Digitalizace

Více

Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad

Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad Průběh h přechodu, p změřz ěřená města, obce, ZSJ 1.11.2006 zahájení digitálního vysílání v Domažlicích 1.7.2007 zahájení digitálního vysílání v Ústí nad Labem

Více

Digitální modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Digitální modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Modulace analogových modulací modulační i

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_28_měření DVB-T s

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 28. dubna 2004 č. 395 k zahájení řádného digitálního televizního vysílání V l á d a I. s o u h l a s í se zahájením řádného digitálního televizního

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU. TV, kabelové modemy EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND TV, kabelové modemy PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Distribuce TV vysílání

Více

NÁVRH NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne. 2008

NÁVRH NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne. 2008 NÁVRH III. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne. 2008 o stanovení Technického plánu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání Vláda nařizuje podle čl. II bodu 1 zákona

Více

Jednofrekvenční sítě digitálních vysílačů

Jednofrekvenční sítě digitálních vysílačů Jednofrekvenční sítě digitálních vysílačů Prof. Ing.Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky FEKT VUT Brno Purkyňova 118, 612 00 Brno Email: ricny@feec.vutbr.cz V článku jsou vysvětleny principy a vlastnosti

Více

Družicové komunikácie a vysielanie z družíc

Družicové komunikácie a vysielanie z družíc Družicové komunikácie a vysielanie z družíc Ing. František Šebek, CSc. Satellite communications & broadcasting from satellites 1 Téma přednášky HISTORIE DRUŽICOVÝCH SPOJŮ SYSTÉMOVÉ ASPEKTY DRUŽICOVÝCH

Více

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ Komunikační kanál (přenosová cesta) vždy negativně ovlivňuje přenášený signál (elektrický, světelný, rádiový). Nejčastěji způsobuje: útlum zeslabení, tedy zmenšení amplitudy

Více

Jak důležité médium je rádio?

Jak důležité médium je rádio? Jak důležité médium je rádio? většina lidí považuje za nejdůležitější médium televizi; sleduje ji 88 % obyvatel v průměru 218 minut denně rádio ovšem poslouchá 73 % obyvatel průměrně 235 minut denně MEDIAPROJEKT

Více

Modulační metody, datové měniče telefonní modemy

Modulační metody, datové měniče telefonní modemy Modulační metody, datové měniče a telefonní modemy Úvodem: objem signálu V s vs. objem kanálu V k 1. Dynamický rozsah signálu D s změna amplitudy signálu vyjadřující rozsah hlasitosti (prakticky: odstup

Více

Digitální televize DVB: Standardy druhé generace a rozvoj služeb HDTV

Digitální televize DVB: Standardy druhé generace a rozvoj služeb HDTV Radioelektronické semináře 2010 Digitální televize DVB: Standardy druhé generace a rozvoj služeb HDTV Tomáš Kratochvíl Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Program semináře Přenosový řetězec digitální

Více

Testování UHDTV v DVB-T2

Testování UHDTV v DVB-T2 Testování UHDTV v DVB-T2 Michal Bureš Experimentální vysílání DVB-T2 v roce 2014 12. prosince 2014 Agenda Experimentální vysílání DVB-T2 Možnosti demonstrace UHDTV v DVB-T2 technické scénáře Test UHDTV

Více

OD OMALOVÁNEK K BRILANTNÍMU 8K

OD OMALOVÁNEK K BRILANTNÍMU 8K OD OMALOVÁNEK K BRILANTNÍMU 8K Ing. Jindřich Liszka SAKT, Banská Bystrica, 19.04.2016 DWP s.r.o., U libeňského pivovaru 2442/6, 102 00 Praha 8 Tel.: +420 603 366 268, jindřich.liszka@gmail.com HLAVNÍ ODLIŠNOSTI

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 4 Interaktivní služby DVB-T MHP Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Interaktivní služby DVB-T T MHP (Multimedia Home

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_37_měření DVB-C s

Více

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE 25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE Digitalizace obrazu a komprese dat. Uveďte bitovou rychlost nekomprimovaného číslicového TV signálu a jakou šířku vysílacího pásma by s dolním částečně

Více

DSY-4. Analogové a číslicové modulace. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

DSY-4. Analogové a číslicové modulace. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti DSY-4 Analogové a číslicové modulace Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti DSY-4 analogové modulace základní číslicové modulace vícestavové modulace modulace s rozprostřeným

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_42_systémy CATV -

Více

íta ové sít baseband narrowband broadband

íta ové sít baseband narrowband broadband Každý signál (diskrétní i analogový) vyžaduje pro přenos určitou šířku pásma: základní pásmo baseband pro přenos signálu s jednou frekvencí (není transponován do jiné frekvence) typicky LAN úzké pásmo

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení 1 2 3 4 5 6 7 8 Praha. března 2011 Čj. 23 849/2011-610 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ

ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ ZÁKLADY DATOVÝCH KOMUNIKACÍ Komunikační kanál (přenosová cesta) vždy negativně ovlivňuje přenášený signál (elektrický, světelný, rádiový). Nejčastěji způsobuje: útlum zeslabení, tedy zmenšení amplitudy

Více

cca 3dB DVB-T přijímač Testovací vysílač cca 3dB Obr. 1: Blokové schéma

cca 3dB DVB-T přijímač Testovací vysílač cca 3dB Obr. 1: Blokové schéma 3. MĚŘENÍ NA SYSTÉMU ZEMSKÉ DIGITÁLNÍ TELEVIZE DVB-T PARAMETRY, PŘENOSOVÉ RYCHLOSTI SYSTÉMU Cíl měření 1) Seznamte se s možnostmi měření testovacím přijímačem EFA. 2) Zobrazte výsledné spektrum signálu

Více

PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání

PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA. ze dne o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání PRACOVNÍ NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne 2008 o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání Český telekomunikační úřad stanoví podle 150 odst. 5 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Aktuální stav přechodu na DVB-T2

Aktuální stav přechodu na DVB-T2 Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání schválena usnesením vlády 20. července 2016 č. 648 Rozhodnutí Evropského parlamentu

Více

Základní principy přeměny analogového signálu na digitální

Základní principy přeměny analogového signálu na digitální Základní y přeměny analogového signálu na digitální Pro přenos analogového signálu digitálním systémem, je potřeba analogový signál digitalizovat. Digitalizace je uskutečňována pomocí A/D převodníků. V

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2009 TOMÁŠ VAŇKÁT

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2009 TOMÁŠ VAŇKÁT UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2009 TOMÁŠ VAŇKÁT UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY ANALÝZA SIGNÁLU DIGITÁLNÍHO TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ

Více

U zvuku (mechanického vlnění) nás zajímají nejvíce dvě veličiny frekvence a intenzita (hlasitost).

U zvuku (mechanického vlnění) nás zajímají nejvíce dvě veličiny frekvence a intenzita (hlasitost). 1 Zvuk a video 1.1 Zvuk Zvuk je každé podélné mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem. Zdrojem zvuku může být libovolné chvějící se těleso. Zvukovým

Více

Základy rádiové digitální komunikace. Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137

Základy rádiové digitální komunikace. Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137 Základy rádiové digitální komunikace Doc. Dr. Ing. Pavel Kovář Katedra radioelektroniky K13137 (Shannonovo) Schéma digitálního komunikačního řetězce Modeluje zpracování informace v digitálních komunikačních

Více

Možnosti využití digitální dividendy v ČR. Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad

Možnosti využití digitální dividendy v ČR. Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad Možnosti využití digitální dividendy v ČR Ing. Jiří Duchač Český telekomunikační úřad Start diskuse k digitální dividendě léto 2008, workshop 25.-26.9. 2008 témata využití kmitočtů pro sestavení dalších

Více

Standard mobilní televize DVB-H

Standard mobilní televize DVB-H Č e s k é v y s o k é u č e n í t e c h n i c k é v P r a z e F a k u l t a e l e k t r o t e c h n i c k á K a t e d r a r a d i o e l e k t r o n i k y Standard mobilní televize DVB-H Referát - předmět

Více

37MK Mobilní komunikace. Video v mobilních sítích

37MK Mobilní komunikace. Video v mobilních sítích 37MK Mobilní komunikace Video v mobilních sítích Jiří Welser 5. ročník 2006-2007 Stručný vývoj mobilních sítí Mobilní sítě prošly poměrně rychlým vývojem. Od analogových sítí 1. generace se přešlo na již

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_26_měření DVB-T s

Více

Digitální televize (DVB )

Digitální televize (DVB ) Digitální televize (DVB ) DVB (Digital Video Broadcasting), Současná televizní technika a videotechnika Učební otázky a. Digitální videosignál co je to a jak vzniká? b. Digitální televize výhody a nevýhody.

Více

Modulační parametry. Obr.1

Modulační parametry. Obr.1 Modulační parametry Specifickou skupinou měřicích problémů je měření modulačních parametrů digitálních komunikačních systémů. Většinu modulačních metod používaných v digitálních komunikacích lze realizovat

Více

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné 7. Přenos informací Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark MODULACE proces, při kterém se, v závislosti

Více

Digitální magnetický záznam obrazového signálu

Digitální magnetický záznam obrazového signálu Digitální magnetický záznam obrazového signálu Ing. Tomáš Kratochvíl Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální videosignál úvod a specifikace. Komprese obrazu

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_23_měření DVB-T s

Více

Váš dopis značky / ze dne Naše značka Vyřizuje / telefon Praha. 18. října 2016 ČTÚ / Miler /

Váš dopis značky / ze dne Naše značka Vyřizuje / telefon Praha. 18. října 2016 ČTÚ / Miler / Váš dopis značky / ze dne Naše značka Vyřizuje / telefon Praha 18. října 2016 ČTÚ-97 465/2016-613 Miler / 224004677 24. října 2016 Vážení, Vaším dopisem ze dne 18. října 2016 žádáte o poskytnutí všech

Více

Komprese dat Obsah. Komprese videa. Radim Farana. Podklady pro výuku. Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3.

Komprese dat Obsah. Komprese videa. Radim Farana. Podklady pro výuku. Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3. Komprese dat Radim Farana Podklady pro výuku Obsah Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3. Komprese videa Velký objem přenášených dat Typický televizní signál - běžná evropská norma pracuje

Více

9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST

9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST 9. PRINCIPY VÍCENÁSOBNÉHO VYUŽITÍ PŘENOSOVÝCH CEST Modulace tvoří základ bezdrátového přenosu informací na velkou vzdálenost. V minulosti se ji využívalo v telekomunikacích při vícenásobném využití přenosových

Více

Základní komunikační řetězec

Základní komunikační řetězec STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základní komunikační řetězec PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

ednáška a telefonní modemy Ing. Bc. Ivan Pravda

ednáška a telefonní modemy Ing. Bc. Ivan Pravda 11.předn ednáška Telefonní přístroje, modulační metody a telefonní modemy Ing. Bc. Ivan Pravda Telefonní přístroj princip funkce - klasická analogová telefonní přípojka (POTS Plain Old Telephone Service)

Více

Základy a aplikace digitálních. Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722

Základy a aplikace digitálních. Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722 Základy a aplikace digitálních modulací Josef Dobeš Katedra radioelektroniky (13137), blok B2, místnost 722 dobes@fel.cvut.cz 6. října 2014 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická

Více

Zpráva o činnosti Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice za rok 2008

Zpráva o činnosti Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice za rok 2008 III. Zpráva o činnosti Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice za rok 2008 Aktuální vývoj procesu přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_40_měření v systémech

Více

PŘÍLOHA č. 1 TECHNICKÁ PŘÍLOHA

PŘÍLOHA č. 1 TECHNICKÁ PŘÍLOHA PŘÍLOHA č. 1 TECHNICKÁ PŘÍLOHA Standardní technické podmínky DVB-T vysílání v Regionální síti 7 při využití kompresního formátu MPEG-2 a pro SD vysílání 1.1. Šíření Programu ve formátu DVB-T, resp. vysílání

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2013 v oboru: 26-46-M/001 OBRAZOVÁ A ZVUKOVÁ TECHNIKA TECHNICKÉ ZAMĚŘENÍ

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2013 v oboru: 26-46-M/001 OBRAZOVÁ A ZVUKOVÁ TECHNIKA TECHNICKÉ ZAMĚŘENÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2013 v oboru: 26-46-M/001 OBRAZOVÁ A ZVUKOVÁ TECHNIKA TECHNICKÉ ZAMĚŘENÍ Ředitel školy vyhlašuje v souladu s 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

II. P ř e d k l á d a c í z p r á v a

II. P ř e d k l á d a c í z p r á v a II. P ř e d k l á d a c í z p r á v a Ministryně informatiky ve spolupráci s ministrem kultury předkládá materiál Koncepce rozvoje digitálního televizního vysílání v České republice (dále jen Koncepce

Více

Rádiové rozhraní GSM fáze 1

Rádiové rozhraní GSM fáze 1 Mobilní komunikace Semestrální práce Rádiové rozhraní GSM fáze 1 Martin Klinger 22.5.2007 V průběhu 80.let Evropa zaznamenává prudký nárůst analogových celuárních systémů, bohužel každá země provozuje

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_47_měření DVB-S s

Více

Měření parametrů signálu při příjmu DVB-T/T2, generace transportního toku 3D televize

Měření parametrů signálu při příjmu DVB-T/T2, generace transportního toku 3D televize Digital Television and Radio Systems (NDTV) Laboratory Exercise no. 4 Měření parametrů signálu při příjmu DVB-T/T2, generace transportního toku 3D televize Účelem úlohy je seznámit se s obsluhou měřicího

Více

Budoucnost televize z pohledu nových technologií

Budoucnost televize z pohledu nových technologií Budoucnost televize z pohledu nových technologií Marcel Procházka Director of Regulatory Affairs & Strategy Milníky digitální televize 2014 9. dubna 2014 Agenda Co je důležité pro rozvoj televizního vysílání

Více

Tato norma přejímá anglickou verzi evropské normy EN :2016. Má stejný status jako oficiální verze.

Tato norma přejímá anglickou verzi evropské normy EN :2016. Má stejný status jako oficiální verze. ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 33.060.40 Srpen 2016 Kabelové sítě pro televizní a rozhlasové signály a interaktivní služby Část 5: Stanice systému ČSN EN 60728-5 ed. 2 36 7211 idt IEC 60728-5:2015 Cable networks

Více

Modulace 2. Obrázek 1: Model klíčování amplitudovým posuvem v programu MATLAB

Modulace 2. Obrázek 1: Model klíčování amplitudovým posuvem v programu MATLAB Modulace 2 Modulace je nelineární proces, který mění parametry nosného signálu pomocí modulačního signálu. Cílem úlohy je probrat takové typy modulací, jako jsou fázová modulace (Phase Modulation PM),

Více

PROBLEMATIKA PŘÍJMU DIGITÁLNÍHO TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ

PROBLEMATIKA PŘÍJMU DIGITÁLNÍHO TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB-TU Ostrava PROBLEMATIKA PŘÍJMU DIGITÁLNÍHO TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ Datum: 1.9.2010 Autor: Ing. Marek Dvorský, Ph.D. Kontakt: marek.dvosky@vsb.cz PROBLEMATIKA PŘÍJMU

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_49_měření DVB-S2 s

Více

Analogový magnetický záznam obrazových signálů

Analogový magnetický záznam obrazových signálů Analogový magnetický záznam obrazových signálů Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Způsoby záznamu obrazových signálů. Analogový

Více

Analogový magnetický záznam obrazových signálů

Analogový magnetický záznam obrazových signálů Analogový magnetický záznam obrazových signálů Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Způsoby záznamu obrazových signálů. Analogový

Více

Počítačové sítě. Lekce 5: Základy datových komunikací

Počítačové sítě. Lekce 5: Základy datových komunikací Počítačové sítě Lekce 5: Základy datových komunikací Přenos dat V základním pásmu Nemodulovaný Baseband V přeloženém pásmu Modulovaný Broadband Lekce 5: Základy datových komunikací 2 Přenos v základním

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_50_měření DVB-S2 s

Více

Grafika na počítači. Bc. Veronika Tomsová

Grafika na počítači. Bc. Veronika Tomsová Grafika na počítači Bc. Veronika Tomsová Proces zpracování obrazu Proces zpracování obrazu 1. Snímání obrazu 2. Digitalizace obrazu převod spojitého signálu na matici čísel reprezentující obraz 3. Předzpracování

Více

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Digitální televizní vysílání v ČR Michal Volf

Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní. Digitální televizní vysílání v ČR Michal Volf Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní Digitální televizní vysílání v ČR Michal Volf Bakalářská práce 2008 Souhrn Tato práce se zabývá především popisem systému digitálního televizního vysílání.

Více

Opatření obecné povahy č. TPP/XX.2006-Y, kterým se stanoví Technický plán přechodu zemského

Opatření obecné povahy č. TPP/XX.2006-Y, kterým se stanoví Technický plán přechodu zemského Opatření obecné povahy č. TPP/XX.2006-Y, kterým se stanoví Technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Článek 1

Více

UNIVERZITA PARDUBICE ÚSTAV ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY

UNIVERZITA PARDUBICE ÚSTAV ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY UNIVERZITA PARDUBICE ÚSTAV ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY SIMULACE A ANALÝZA DIGITÁLNÍHO TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE AUTOR PRÁCE: Marek Jonáš VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Zdeněk Němec 2007 UNIVERSITY OF

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_31_měření ATV s Promax

Více

KLÍČOVÉ FAKTORY DIGITALIZACE

KLÍČOVÉ FAKTORY DIGITALIZACE Možnosti a realita KLÍČOVÉ FAKTORY DIGITALIZACE Ing.Pavel Hanuš Manažer programu digitalizace ČT STAV DIGITALIZACE ZEMSKÉHO TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ V ČR Přípravná fáze Inicializační role ČT 1.5.2005 - Začal

Více

Digitální televize včera, dnes a zítra

Digitální televize včera, dnes a zítra Den otevřených dveří FEKT VUT v Brně 2008 Digitální televize včera, dnes a zítra Nezadržitelná evoluce technologií digitálního televizního vysílání Martin Slanina a Tomáš Kratochvíl Ústav radioelektroniky

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení Praha 27. července 2011 Čj. ČTÚ-23 849/2011-610/V. vyř. Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný správní orgán podle 108 odst. 1 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Digitální televizní vysílání v České republice

Digitální televizní vysílání v České republice Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra informačních technologií Digitální televizní vysílání v České republice Bakalářská práce Autor: Filip Jirásek Informační technologie, správce IS Vedoucí práce:

Více

VY_32_INOVACE_E 15 03

VY_32_INOVACE_E 15 03 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

Aktualizace koncepce přechodu na digitální rozhlasové a televizní vysílání v České republice (pro období zahájení digitálního vysílání 2004 2006)

Aktualizace koncepce přechodu na digitální rozhlasové a televizní vysílání v České republice (pro období zahájení digitálního vysílání 2004 2006) Aktualizace koncepce přechodu na digitální rozhlasové a televizní vysílání v České republice (pro období zahájení digitálního vysílání 2004 2006) Obsah 1. Předmět aktualizace Koncepce přechodu na digitální

Více

Souhrnná zpráva Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice o stavu přechodu na digitální televizní vysílání za rok 2009.

Souhrnná zpráva Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice o stavu přechodu na digitální televizní vysílání za rok 2009. II. Souhrnná zpráva Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v České republice o stavu přechodu na digitální televizní vysílání za rok 2009. Obsah: A. vývoj Přechodu na digitální televizní vysílání

Více

Perspektivy DTT. Aktuální stav realizace Strategie udržitelného rozvoje digitální TV zemské platformy

Perspektivy DTT. Aktuální stav realizace Strategie udržitelného rozvoje digitální TV zemské platformy Perspektivy DTT Aktuální stav realizace Strategie udržitelného rozvoje digitální TV zemské platformy PhDr. Pavel Dvořák, CSc. Předseda Koordinační expertní skupiny MPO Praha 2018 GE06 - Zásadní plánovací

Více

Modulace OFDM DVB-T, DAB, DRM

Modulace OFDM DVB-T, DAB, DRM Modulace OFDM DVB-T, DAB, DRM OFDM - ortogonální frekvenční multiplex Přenos realizován na více nosných vlnách Kmitočty nosných vln jsou voleny tak, aby byly navzájem ortogonální (neovlivňovaly se) Modulace

Více

transmitter Tx - vysílač receiver Rx přijímač (superheterodyn) duplexer umožní použití jedné antény pro Tx i Rx

transmitter Tx - vysílač receiver Rx přijímač (superheterodyn) duplexer umožní použití jedné antény pro Tx i Rx Lekce 2 Transceiver I transmitter Tx - vysílač receiver Rx přijímač (superheterodyn) duplexer umožní použití jedné antény pro Tx i Rx u mobilního telefonu pouze anténní přepínač řídící část dnes nejčastěji

Více

Jsme připraveni na digitalizaci

Jsme připraveni na digitalizaci Jsme připraveni na digitalizaci Vše je připraveno na vypínání. Všechny stanovené podmínky pro přechod na digitální televizní vysílání jsou splněny. 30. 4. 2009 se vypíná vysílač Praha Žižkov Podmínky dané

Více

Faktory dalšího rozvoje TV

Faktory dalšího rozvoje TV Faktory dalšího rozvoje TV Zdroje Kreativita Odvaha riskovat Lidi Ekonomika a Finance Kvalitní programový obsah Kvalitní, atraktivní, nadčasový, perfektně výrobně zvládnutý programový obsah Technologie

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 5 Digitální satelitní přijímače pro standard DVB-S/S2 Prof. Ing. Václav Říčný, CSc. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Digitáln lní satelitní

Více

DVB-H: Vstupní datový tok kodéru MPEG-2

DVB-H: Vstupní datový tok kodéru MPEG-2 České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická DVB-H: Vstupní datový tok kodéru MPEG-2 Referát do předmětu 37MK Jan Bulava Praha 2007 OBSAH 2 Obsah 1 Úvod 3 1.1 Co je to DVB-H?.............................

Více

Tisková konference

Tisková konference Tisková konference 26. 10. 2009 Jsme připraveni na digitalizaci Vše je připraveno na vypínání. Všechny stanovené podmínky pro přechod na digitální televizní vysílání jsou splněny. 31. 10. 2009 se vypíná

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.2.14 Autor Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky

Více

Mobilní digitální televize (DVB-H/SH) a standardy DVB druhé generace (DVB-S2/C2/T2)

Mobilní digitální televize (DVB-H/SH) a standardy DVB druhé generace (DVB-S2/C2/T2) Digitální televizní a rozhlasové systémy (MDTV) Laboratorní úloha č. 9 Mobilní digitální televize (DVB-H/SH) a standardy DVB druhé generace (DVB-S2/C2/T2) Účelem této laboratorní úlohy je získat přehled

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_27_měření DVB-T s

Více

Tisková konference Ústí nad Labem

Tisková konference Ústí nad Labem Tisková konference Ústí nad Labem 24. 8. 2010 Pod záštitou Jany Vaňhové, hejtmanky Ústeckého kraje Jsme připraveni na digitalizaci Vše je připraveno na vypínání. Všechny stanovené podmínky pro přechod

Více

Budoucnost zemské TV v ČR standard DVB-T2 vs digitální dividenda 2. PhDr. Pavel Dvořák, CSc. ČTÚ

Budoucnost zemské TV v ČR standard DVB-T2 vs digitální dividenda 2. PhDr. Pavel Dvořák, CSc. ČTÚ Budoucnost zemské TV v ČR standard DVB-T2 vs digitální dividenda 2 PhDr. Pavel Dvořák, CSc. ČTÚ Pitomosti, které jsme včera viděli analogově, dnes sledujeme jen digitálně Výsledky procesu realizace TPP

Více

Pozice Českého rozhlasu v oblasti DAB

Pozice Českého rozhlasu v oblasti DAB Pozice Českého rozhlasu v oblasti DAB Plány, výzvy a vize 13.5. 2014 Michal Koliandr náměstek generálního ředitele pro správu a provoz 1 Výchozí pozice Českého rozhlasu Veřejnoprávní rozhlasový multiplex

Více

Dlouhodobá udržitelnost DTT

Dlouhodobá udržitelnost DTT Dlouhodobá udržitelnost DTT Výzvy realizace Strategie udržitelného rozvoje digitální TV zemské platformy PhDr. Pavel Dvořák, CSc. Předseda Koordinační expertní skupiny MPO Praha 2018 Platformy příjmu na

Více

Informace k procesu přechodu na digitální televizní vysílání. PhDr. Pavel Dvořák, CSc. ČTÚ

Informace k procesu přechodu na digitální televizní vysílání. PhDr. Pavel Dvořák, CSc. ČTÚ Informace k procesu přechodu na digitální televizní vysílání PhDr. Pavel Dvořák, CSc. ČTÚ Zásady TPP územní oblasti Postup v územní oblasti Základní souběh ATV a DTV ASO1- Vypnutí základních vysílačů Uvedeno

Více

Měřicí technika pro automobilový průmysl

Měřicí technika pro automobilový průmysl Měřicí technika pro automobilový průmysl Ing. Otto Vodvářka Měřicí a testovací technika R&S otto.vodvarka@rohde-schwarz.com l Elektronika v moderním automobilu l Procesory l Komunikace po sběrnici l Rozhlasový

Více

Systémy - rozhlas, televize, mobilní komunikace (2/2);

Systémy - rozhlas, televize, mobilní komunikace (2/2); Systémy - rozhlas, televize, mobilní komunikace (2/2); Ing. Karel Ulovec, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická xulovec@fel.cvut.cz Tyto podklady k přednášce slouží jako pomůcka pro studenty předmětu A1B37

Více

Techniky kódování signálu

Techniky kódování signálu Techniky kódování signálu KIV/PD Přenos dat Martin Šimek O čem přednáška je? 2 Děje na fyzické vrstvě spoje Kódování digitálních dat do digitálního signálu Kódování digitálních dat do analogového signálu

Více

Učební osnova předmětu ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ

Učební osnova předmětu ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ Učební osnova předmětu ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ Obor vzdělání: 26-41-M/01 Elektrotechnika, zaměření slaboproud Forma vzdělávání: denní studium Ročník kde se předmět vyučuje: čtvrtý Počet týdenních vyučovacích

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_34_měření DVB-C s

Více

DŮVĚRNOST POSKYTNUTÝCH INFORMACÍ: Uvedené připomínky neobsahují obchodní tajemství a důvěrné informace

DŮVĚRNOST POSKYTNUTÝCH INFORMACÍ: Uvedené připomínky neobsahují obchodní tajemství a důvěrné informace Český telekomunikační úřad Sokolovská 219 P. O. Box 02 225 02 Praha 025 Věc: Připomínky společnosti České Radiokomunikace a.s. k návrhu opatření obecné povahy, části plánu využití rádiového spektra č.

Více

O b e c n á p r e z e n t a c e

O b e c n á p r e z e n t a c e O b e c n á p r e z e n t a c e ÚVODNÍ PŘEHLED Profil televize Distribuční kanály signálu TV Óčko Pokrytí digitálním signálem a jeho vývoj Výběr pořadů Přehled reklamních možností Ceník TV Óčko 2012 Proč

Více