Provozní řád. Příloha č. 3. Organizace, řízení a kontrola požární ochrany

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Provozní řád. Příloha č. 3. Organizace, řízení a kontrola požární ochrany"

Transkript

1 1 Depo kolejových vozidel Brno Provozní řád Příloha č. 3 Organizace, řízení a kontrola požární ochrany Schválil: České dráhy,a.s.; č.j.: 1834/2013-O12 Platí od:

2 2 Číslo opravy: Název opravy: Platnost od: Schváleno O12 a č.j Podpis: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Kapitola I Základní ustanovení Ve smyslu 6 odst. 1 písm. a) zákona č.133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o PO) a v souladu s 30 vyhlášky č.246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (dále jen vyhláška o požární prevenci) stanovuji tímto dokumentem základní principy zabezpečení požární ochrany na všech pracovištích Depa kolejových vozidel Brno pracoviště umístěná v Jihomoravském kraji. Kapitola II Rozsah platnosti (1) Povinnosti obsažené v tomto Stanovení organizace zabezpečení PO DKV Brno se vztahují na všechny zaměstnance DKV Brno včetně fyzických osob, které jsou v zaměstnaneckém poměru jen dočasně. (2) Povinnosti obsažené v tomto Stanovení organizace zabezpečení PO DKV Brno se rovněž vztahují i na osoby, které nejsou v pracovněprávním vztahu k DKV Brno, ale zdržují se na pracovištích DKV Brno. (3) S touto směrnicí musí být dotčené osoby vždy seznámeny v rámci školení o požární ochraně.

3 3 ČÁST DRUHÁ ODPOVĚDNOST ZA PLNĚNÍ ÚKOLŮ V POŽÁRNÍ OCHRANĚ Kapitola I Základní povinnosti (1) Každý je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířat a majetek. Při zdolávání požárů, živelních pohrom a jiných mimořádných událostí je povinen poskytovat přiměřenou osobní pomoc, nevystaví-li tím vážnému nebezpečí nebo ohrožení sebe nebo osoby blízké anebo nebrání-li mu v tom důležitá okolnost, a potřebnou věcnou pomoc. (2) Každý je povinen v souvislosti se zdoláváním požáru: provést nutná opatření pro záchranu ohrožených osob; uhasit požár, jestliže je to možné, nebo provést nutná opatření k zamezení jeho šíření; ohlásit neodkladně na určeném místě zjištěný požár nebo zabezpečit jeho ohlášení; poskytnout osobní pomoc jednotce požární ochrany na výzvu velitele zásahu, velitele jednotky požární ochrany nebo obce; (3) Každý je povinen na výzvu velitele zásahu, velitele jednotky požární ochrany nebo obce poskytnout dopravní prostředky, zdroje vody, spojová zařízení a jiné věci potřebné ke zdolávání požáru. (4) Za plnění povinností na úseku požární ochrany odpovídá vrchní přednosta DKV Brno v souladu s Organizačním řádem Českých drah, a.s. (5) Za plnění povinností na úseku požární ochrany rovněž odpovídají vedoucí zaměstnanci na všech stupních řízení v rozsahu svých funkcí. (6) Na jednotlivých pracovištích, kde je provozovány činnost se zvýšeným požárním nebezpečím jsou za dodržování předpisů a nařízení zabezpečující požární bezpečnost pracoviště odpovědni určení zaměstnanci, jmenovitě uvedení v požárních řádech. (7)Odpovědnost za zajištění požární ochrany nelze přenést z určeného zaměstnance na jeho podřízeného. Kapitola II Povinnosti vedoucích zaměstnanců (1)V rozsahu své působnosti vytvářet podmínky pro provádění pravidelné kontroly dodržování předpisů o požární ochraně. Pravidelné kontroly se zabezpečují formou preventivních požárních prohlídek a prověřováním dokladů o plnění povinností stanovených předpisy o PO. (2)Řešit neprodleně odstraňování závad zjištěných při preventivních požárních prohlídkách, které jsou v jeho kompetenci, v případně zjištění závad, kdy hrozí bezprostřední nebezpečí vzniku či šíření požáru neprodleně přijímat účinná opatření.

4 4 (3)V prostorách, kde vykonávají činnost jemu podřízení zaměstnanci sledovat umístění, stav a provozuschopnost přenosných hasicích přístrojů a požárně bezpečnostních zařízení. (4)Zúčastňovat se školení vedoucích zaměstnanců o požární ochraně, zajistit účast podřízených zaměstnanců na školení o požární ochraně, popř. zaměstnanců zařazených do preventivních požárních hlídek. (5)U nově přijatých zaměstnanců ve své kompetenci zajistit školení o požární ochraně a seznámení s požárním nebezpečím vznikajícím při činnostech, které se provozuje na jemu podřízených pracovištích a z toho vyplývajícími specifika zajištění požární ochrany v místě výkonu práce zaměstnance, zejména s umístěním požárních poplachových směrnic, s rozmístěním a se způsobem použití věcných prostředků PO, popř. požárně bezpečnostních zařízení na pracovišti. (6)Osobám, které se s vědomím DKV zdržují na jeho pracovištích umožnit popř. zajišťovat účast na školení o PO. (7) Zajišťovat ve své působnosti podmínky pro hašení požárů a pro záchranné práce, zejména dbát na udržování volné příjezdové komunikace a nástupní plochy pro požární techniku, udržovat volné únikové cesty a volný přístup k nouzovým východům, k rozvodným zařízením elektrické energie, k uzávěrům vody, plynu, topení a k věcným prostředkům PO. (8)Zajišťovat ve své působnosti dodržování technických podmínek a návodů vztahujících se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností. Sledovat umístění a označování pracovišť a ostatních míst, kde vykonávají činnosti jemu podřízení zaměstnanci, příslušnými bezpečnostními značkami, příkazy, zákazy a pokyny ve vztahu k PO, a to včetně míst, na kterých se nachází věcné prostředky PO a požárně bezpečnostní zařízení. (9)Umožnit přístup k PHP a požárně bezpečnostním zařízením servisnímu technikovi, který zajišťuje jejich kontroly, údržbu a opravy a jenž se prokáže průkazem opravňujícím k provádění kontroly hasicích přístrojů popř. požárně bezpečnostních zařízení. (10)Umožnit orgánu státního požárního dozoru a příslušné odborně způsobilé osobě provedení kontroly na úseku PO. (11)Zajišťovat ohlášení jakéhokoliv požáru vzniklého ve všech prostorách, kde vykonávají činnosti jemu podřízení zaměstnanci, příslušné ohlašovně požáru a příslušné odborně způsobilé osoby. (12)V rozsahu své působnosti vytvářet podmínky pro obstarávání, zabezpečování věcných prostředků PO a požárně bezpečnostních zařízení se zřetelem na požární nebezpečí provozovaných činností ve všech prostorách, kde provozují činnosti jemu podřízení zaměstnanci. (13)Po konzultaci s odborně způsobilou osobou PO určovat rozmístění věcných

5 5 prostředků PO a požárně bezpečnostních zařízení v potřebném množství a druzích a udržovat je v provozuschopném stavu. (14) Spolupracovat s příslušnou odborně způsobilou osobou, popř. preventistou PO při plnění dalších úkolů vyplývajících z předpisů o PO, zejména při odstraňování zjištěných závad a nedostatků. Kapitola III Povinnosti zaměstnanců (1)Dodržovat zásady PO a plnit povinnosti vyplývající z platných právních a technických předpisů o PO a dokumentů ČD, a. s. v oblasti PO. (2)Dodržovat technické podmínky a návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností. (3)Udržovat volné příjezdové komunikace a nástupní plochy pro požární techniku, únikové cesty a volný přístup k nouzovým východům, k rozvodným zařízením elektrické energie, k uzávěrům vody, plynu, topení a k věcným prostředkům PO a požárně bezpečnostním zařízením. (4)V případě vzniku požáru, živelní pohromy nebo jiného stavu nouze postupovat podle požárních poplachových směrnic. (5)Při zpozorování požáru jej uhasit, popř. vyhlásit požární poplach a dále postupovat podle příslušné dokumentace PO. (6)Nebránit v přístupu k PHP a požárně bezpečnostním zařízením servisnímu technikovi, který zajišťuje jejich kontroly, údržbu a opravy a jenž se prokáže průkazem opravňujícím k provádění kontroly hasicích přístrojů popř. požárně bezpečnostních zařízení a v případě potřeby mu poskytnout nezbytnou součinnost. (7)Příslušnému nadřízenému zaměstnanci a odborně způsobilé osobě PO, či preventistovi PO průběžně a neodkladně nahlašovat veškeré zjištěné nedostatky mající vliv na požární bezpečnost. (8)Zúčastňovat se pravidelných školení o PO pro zaměstnance. Kapitola IV Povinnosti preventistů PO (1) Provádět pravidelně preventivní požární kontroly na úseku požární ochrany v obvodu své působnosti, včetně zápisů do požárních knihy. (2)Zjištěné závady z preventivní požární kontroly projednat s vedoucím zaměstnancem pracoviště a stanovit termín k odstranění závady. (3)V obvodu, který má ve své působnosti zajišťovat rozmístění schválených požárních poplachových směrnic, požárních řádů a požárních evakuačních plánů.

6 6 (4)V obvodu, který má ve své působnosti zajišťovat označování míst příslušnými bezpečnostními značkami, příkazy, zákazy a pokyny ve vztahu k PO, a to včetně míst, na kterých se nachází věcné prostředky PO a požárně bezpečnostní zařízení. (5) Účastnit se pravidelné odborné přípravy preventistů PO. (6)Podílet se na školení o požární ochraně u osob, které se s vědomím zaměstnavatele příležitostně zdržují na jeho pracovištích. Kapitola V Povinnosti odborně způsobilé osoby požární ochrany (1)Provádět školení vedoucích zaměstnanců, odbornou přípravu preventistů a odbornou přípravu zaměstnanců zařazených do požárních hlídek. (2)Při zjištění nedostatků, které by mohly mít bezprostřední vliv na vznik požáru, ihned informovat příslušného vedoucího. (3)Vyjadřovat se ke změnám nebo užívání objektů z hlediska PO. (4)Zpracovávat dokumentaci požární ochrany. (5)Pravidelně kontrolovat aktuálnost dokumentace PO. (6)Provádět pravidelné preventivní požární prohlídky. (7)Účastnit se kontrol prováděných státním požárním dozorem, jakož i souvisejících šetření příčin vzniku požáru. (8)Metodicky a odborně řídit preventisty PO a členy preventivních požárních hlídek. (9)Zabezpečovat podklady pro rozbory požárnosti. (10)Na základě požadavku příslušného vedoucího zaměstnance zpracovávat případné opravy a úpravy všech jím vydávaných technicko-organizačních opatření z hlediska PO. ČÁST TŘETÍ PŘÍKAZY, ZÁKAZY A POKYNY K ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Kapitola I Zákazy, příkazy a pokyny Zaměstnanci a osoby zdržující se na pracovištích DKV jsou povinni dodržovat a řídit se těmito pokyny: (1)Ve všech prostorách DKV platí zákaz kouření mimo vyhrazená místa. (2)Dodržovat pokyny a předpisy o požární ochraně, s nimiž byl zaměstnanec seznámen v rámci školení o požární ochraně a nebo v souvislosti s prováděnou prací, popř. technologickým postupem. (3)V souvislosti se zdoláváním požáru provést nutná opatření na záchranu osob, uhasit požár, jestliže je to možné, nebo provést nutná opatření k zamezení jeho šíření. (4)Každá osoba, zdržující se na pracovišti při vyhlášeném požárním poplachu, podle poplachových směrnic, musí uposlechnout pokynů velitele preventivní požární hlídky nebo jejího člena, pokud se tak prohlásí, a to do doby, než se dostaví velitel zásahu požární jednotky HZS.

7 7 (5)Únik závadných látek nebo látek hořlavých nahlásit okamžitě svému nadřízenému a současně v rámci možností učinit taková opatření, aby se co nejvíce zabránilo rozšíření škody nebo havárie. (6)Nevstupovat bez příkazu do prostor označených zákazem a zdržovat se v nich. (7)Ověřovat před započetím práce i během ní bezpečný stav svého pracoviště. V případě, že zpozoruje jakékoli nebezpečí nebo jeho příznaky, které by mohly ohrozit životy nebo zdraví osob nebo majetek, musí nebezpečí odstranit. Nemůže-li tak učinit sám, musí to ihned oznámit nejbližšímu vedoucímu a současně, podle možnosti, upozornit každého, kdo by mohl být tímto nebezpečným stavem ohrožen. (8)Používat při práci ochranná zařízení. Je zakázáno bez příkazu na provozních, bezpečnostních, hygienických, protipožárních a jiných zařízeních cokoliv měnit. (9)Ostatní příkazy a zákazy jsou zapracovány v jednotlivých Požárních řádech pracovišť na kterých je provozována činnost se zvýšeným požárním nebezpečím. (10)Při provádění svařování se musí vždy postupovat v souladu s vyhláškou MV č. 87/2000 Sb., a Místním předpisem pro svařování DKV. (11)Každý požár vzniklý na pracovišti nebo na drážním vozidle musí být bezodkladně ohlášen podle Požárních poplachových směrnic. Současně musí být každý požár oznámen odborně způsobilé osobě požární ochrany, která vykonává činnost pro DKV. Při vzniku požáru na drážních vozidlech musí být provedena komisionální prohlídka vozidla. Oprava vozidla může být provedena až po této prohlídce. Svolání komise zajišťuje vedoucí oprav DKV a přednosta provozní jednotky, vedoucí provozního pracoviště, kde je vozidlo provozováno ve spolupráci s odborně způsobilou osobou požární ochrany. (12)Údržbu elektrických, technických zařízení a technologických zařízení smějí provádět jen zaměstnanci k tomu určení. (13)Údržbu a revize určeného technického zařízení elektrického smějí provádět zaměstnanci nebo osoby splňující kvalifikaci podle vyhlášky MD č. 100/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů. (14)Počínat si tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, zejména při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů, při skladování a používání hořlavých a požárně nebezpečných látek a při manipulaci s otevřeným ohněm. ČÁST ČTVRTÁ PODMÍNKY POŽÁRNÍ BEZPEČNOSTI PŘI OPRAVÁCH, ÚDRŽBĚ A STAVEBNÍCH ÚPRAVÁCH Kapitola I Podmínky požární bezpečnosti při svařování Svářečské práce se provádí v souladu s právními předpisy, normativními požadavky, se schválenými technologickými postupy pro daný způsob svařování a podle dříve vydaných předpisů či jiných aktů řízení v oblasti PO platných na všech pracovištích. Kapitola II Podmínky požární bezpečnosti při provozu tepelných zařízení

8 8 (1)Nově instalovat a provozovat se smí pouze tepelné zařízení, které bylo schváleno k užívání z hlediska požární bezpečnosti. (2) Při instalaci a provozování tepelného zařízení je nutné se řídit návodem výrobce, popř. normativními požadavky. (3)Pro zajištění přiměřené míry požární bezpečnosti je nutné zabezpečit, aby skutečná vzdálenost instalovaného tepelného zařízení tj. zdroje tepla od hořlavé hmoty (stavební konstrukce, podlahové krytiny, zařizovacího předmětu, skladovaného materiálu apod.), nebyla menší než stanovená bezpečná vzdálenost, která je uvedena v dokumentaci (návodu), dodávané výrobcem tepelného zařízení popř., která se stanoví podle zvláštního předpisu (4) Při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů, u kterých není k dispozici průvodní dokumentace (návod výrobce na provoz, kontroly, údržbu, obsluhu, apod.) se postupuje podle dokumentace technicky a funkčně srovnatelných druhů a typů spotřebičů. (5) Komíny a kouřovody se udržují v takovém stavebně technickém stavu, aby byla zajištěna požární bezpečnost při provozu připojených spotřebičů. (6) Čištění a kontrola komínů se zabezpečuje ve lhůtách a způsobem stanoveným zvláštním přepisem. (7)Je zakázáno odkládat předměty, popřípadě materiál z hořlavých hmot na akumulační kamna a ostatní tepelné spotřebiče. Kapitola III Podmínky požární bezpečnosti v době, ve které hrozí nebezpečí vzniku požáru Dobou zvýšeného nebezpečí vzniku požáru se pro potřeby tohoto Stanovení organizace zabezpečení PO rozumí zejména doba sníženého provozu (mimopracovní doba). DOBA SNÍŽENÉHO PROVOZU Zaměstnanci jsou povinni před odchodem z pracoviště provést veškerá možná preventivní protipožární opatření proti vzniku a rozšíření požáru, a to zejména: a) uhasit oheň v lokálních topidlech a zkontrolovat jejich stav i stav kouřovodů, b) vypnout a zkontrolovat stav všech elektrospotřebičů (mimo chladniček a zařízeních, u kterých je trvalé zapnutí provozně nutné), c) uzavřít okna, zejména v přízemních a suterénních prostorech uzavřít všechny větrací otvory, které nejsou protipožárně zabezpečeny, z povrchu a blízkosti ústředního topení odstranit hořlavé předměty, d) uzavřít a uzamknout vstupy do místností a objektů. Kapitola IV Podmínky požární bezpečnosti při jízdě na dopravní cestě (1) Pro stanovení požární bezpečnosti při jízdě parních lokomotiv na dopravní cestě platí zvláštní předpisy. (2) V období dlouhodobého sucha musí být respektována stanovená opatření, která stanoví příslušná Rada kraje.

9 9 ČÁST PÁTÁ DOKUMENTACE POŽÁRNÍ OCHRANY Kapitola I Dokumentace požární ochrany (1) Dokumentaci požární ochrany DKV tvoří: a) dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím, b) stanovení organizace zabezpečení PO, c) požární řád: čerpací stanice provozní pracoviště Břeclav dílna údržby provozní jednotka Brno Horní Heršpice horní hala provozní jednotka Brno Horní Heršpice dolní hala provozní jednotka Brno Horní Heršpice opravna vozů dílna provozní jednotka Brno Horní Heršpice pracoviště svářeče provozní jednotka Brno Horní Heršpice sklad a výdej LTO provozní jednotka Brno Horní Heršpice sklad hořlavých kapalin provozní jednotka Brno Horní Heršpice sklad technických plynů provozní jednotka Brno Horní Heršpice stolárna provozní jednotka Brno Horní Heršpice čerpací stanice provozní jednotka Brno Horní Heršpice čerpací stanice Hodonín pracoviště svářeče provozní jednotka Brno Maloměřice hala jih provozní jednotka Brno Maloměřice hala sever provozní jednotka Brno Maloměřice stolárna a sklad řeziva provozní jednotka Brno Maloměřice sklad hořlavých kapalin provozní jednotka Brno Maloměřice sklad hořlavých kapalin sever provozní jednotka Brno Maloměřice rampa provozní jednotka Brno Maloměřice sklad technických plynů provozní jednotka Brno Maloměřice čerpací stanice nafty a LTO provozní jednotka Brno Maloměřice čerpací stanice provozní pracoviště Tišnov sklad hořlavých kapalin provozní pracoviště Tišnov čerpací stanice technická služba vozová Brno čerpací stanice technická služba vozová Znojmo hala provozní jednotka Veselí nad Moravou pracoviště svářeče provozní jednotka Veselí nad Moravou sklad hořlavých kapalin provozní jednotka Veselí nad Moravou sklad technických plynů provozní jednotka Veselí nad Moravou čerpací stanice provozní jednotka Veselí nad Moravou pracoviště svářeč provozní pracoviště Znojmo hala provozní pracoviště Znojmo sklad hořlavých kapalin provozní pracoviště Znojmo sklad technických plynů provozní pracoviště Znojmo čerpací stanice provozní pracoviště Znojmo

10 10 d) požární poplachové směrnice: provozní pracoviště Břeclav provozní pracoviště Bzenec provozní jednotka Brno Horní Heršpice provozní pracoviště Hodonín provozní pracoviště Hrušovany nad Jevišovkou provozní pracoviště Kyjov provozní pracoviště Luhačovice provozní jednotka Brno Maloměřice provozní pracoviště Skalice nad Svitavou provozní pracoviště Staré město u Uherského Hradiště provozní pracoviště Tišnov technická služba vozová Brno technická služba vozová Znojmo provozní pracoviště Újezdec u Luhačovic provozní jednotka Veselí nad Moravou provozní pracoviště Vyškov provozní pracoviště Znojmo provozní pracoviště Bojkovice e) tematický plán a časový rozvrh školení zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců a odborné přípravy preventivních požárních hlídek a preventistů PO, školení při převedení na jiné pracoviště a školení osob, které se s vědomím ČD, a. s., zdržují na jeho pracovištích f) dokumentace o provedeném školení g) požární kniha v počtu 7 ks. (viz příloha č.3). h) údaje o požárech a jejich vzniku i) zápisy o požárních kontrolách a dohlídkách provedených státním požárním dozorem Tato dokumentace požární ochrany je v originálu uložena u osoby odborně způsobilé a ve stejnopisu na jednotlivých pracovištích. (2) Ostatní dokumentaci PO tvoří: a) místní provozní předpis pro svařování. b) návody k obsluze a údržbě. c) doklady o údržbě, provedených kontrolách a opravách při provozu technických a technologických zařízení, provedených podle požadavků stanovených právními předpisy, normativními požadavky a průvodní dokumentaci výrobců. d) doklady o revizi a kontrole elektrických spotřebičů provedené dle ČSN , edice 2, e) doklady o revizi a kontrole elektrických zařízení informační techniky, f) doklady o revizi a kontrole elektrických zařízení provedené dle ČSN , ČSN a vyhlášky MD 100/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů,

11 11 g) doklady o revizi a kontrole hromosvodů provedené dle ČSN , ČSN a vyhlášky MD 100/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů, h) doklady o roční kontrole technických zařízení čerpacích stanic provedené v souladu s ČSN , čl. 8.8, i) doklady o kontrolách spalinové cesty provedené dle ČSN :2010 a dle nařízení 91/2010 Sb., j) doklady o kontrole plynového zařízení dle vyhlášky MD 100/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky ČUBP č. 85/1978 Sb., k) doklady o kontrolách a revizích přenosných a pojízdných hasicích přístrojů, l) doklad o funkční zkoušce polostabilního hasicího zařízení, m) doklad o funkční zkoušce požárních dveří, n) doklad o revizi elektrického zařízení požární signalizace, o) požárně technické charakteristiky skladovaných látek, p) doklady o kontrole zásobování požární vodou. Tato dokumentace je uložena u zaměstnanců aparátu DKV, jejichž povinností je udržovat ji v aktuálním stavu. ČÁST ŠESTÁ ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ A ODBORNÁ PŘÍPRAVA Školení zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců a osob, které se příležitostně zdržují na pracovištích ČD, a. s. o PO a odborná příprava preventistů PO a preventivních požárních hlídek je řešena zvláštním Tematickým a časovým plánem. ČÁST SEDMÁ KONTROLNÍ ČINNOST (1) Pravidelné preventivní požární kontroly provádí ve všech prostorách a na pracovištích DKV, a to: a) v prostorách a na pracovištích, kde jsou provozovány činnosti bez zvýšeného požárního nebezpečí nejméně jednou za rok; b) v prostorách a na pracovištích, kde jsou provozovány činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím nejméně jednou za šest měsíců;

12 12 Cílem preventivních požárních kontrol je odstranění zjištěných závad a odchylek od žádoucího stavu (dále jen požární závady ). (2) Předmětem preventivní požární kontroly preventisty PO je prověřování plnění povinností stanovených předpisy o PO, zejména ověření: a) zda jsou PHP provozuschopné, touto prohlídkou se zjišťuje zejména: aa) je-li PHP umístěn na místě, ab) je-li přístup k PHP volný, zda je viditelný, ac) je-li návod na obsluhu a použití PHP viditelný a čitelný, ad) nejsou-li plomby porušeny či nechybí, af) je-li PHP plný (vážením nebo zdvižením), ag) není-li PHP zjevně poškozen, zkorodován, zda je těsný nebo zda je hubice či proudnice průchozí, ah) zda jsou údaje tlakoměru nebo indikátoru v provozním rozsahu nebo poloze; b) zda jsou provozuschopná zařízení pro zásobování požární vodou (zda jsou plomby na uzávěru hydrantové skříně, když ne kontrola úplnosti výzbroje), c) zda elektrické rozvaděče, stroje, spotřebiče a osvětlovací tělesa jsou opatřeny ochrannými kryty, d) zda není instalováno zařízení omezující nebo blokující funkci ventilu zařízení pro zásobování požární vodou, e) zda je volný přístup k nástěnným hydrantům - volným přístupem se rozumí též kdy přítokový ventil, proudnice nebo hadicový systém je umístěn: ea) v zaplombované hydrantové skříni, pokud k překonání tohoto zaplombování není třeba pomůcek, eb) v uzamčené hydrantové skříni, pokud je v bezprostřední blízkosti viditelně umístěno zařízení umožňující odemčení; f) zda je na pracovištích umístěná dokumentace PO nepoškozena (je tam a je čitelná), zejména zda jsou požární poplachové směrnice na viditelném místě a trvale přístupné pro všechny osoby vyskytující se v místě provozované činnosti, g) zda se dodržují zákazy kouření na pracovištích, h) zda jsou na pracovištích umístěny a neporušeny (jsou tam a jsou čitelné) všechny určené bezpečnostní tabulky a zda jsou umístěny na viditelném místě, i) zda je zajištěna kontrola celkového stavu pracoviště určenými zaměstnanci (např. kryty na svítidlech, el. spotřebiče vypnutí a podložky, zda se nehromadí hořlavý materiál, atd.), j) zda jsou dodrženy trvale volné průjezdné šířky příjezdových komunikací nejméně 3 m k objektům, k nástupním plochám pro požární techniku a ke zdrojům vody určeným k hašení požárů, k) zda je provedeno označení a umožnění použití nástupních ploch pro požární techniku, l) zda je trvale zajištěna použitelnost vnitřních a vnějších zásahových cest (požární žebříky) a trvale volný přístup k zařízení pro zásobování požární vodou, m) zda jsou označena rozvodná zařízení elektrické energie, hlavní vypínač elektrického proudu, uzávěru vody, plynu a páry, (3) Provedení preventivní požární kontroly preventista PO dokládá záznamem do požární knihy sepsaným bezprostředně po jejím provedení.

13 13 (4) Záznam o preventivní požární kontrole obsahuje datum provedení, označení objektu a pracoviště, zjištěné skutečnosti, navržená opatření, stanovení způsobu a termínů jejich plnění, jméno a podpis osoby, která záznam provedla. Lhůty k odstranění zjištěných požárních závad navrhuje osoba provádějící preventivní požární kontrolu. ČÁST OSMÁ OZNÁMENÍ A OHLÁŠENÍ POŽÁRU Kapitola I Postup při oznámení požáru (1) Neodkladné oznámení vzniku požáru provádí osoba, která požár zpozoruje telefonicky, osobně. (2) Vedoucí pracoviště je povinen zabezpečit, aby každý požár vzniklý na pracovištích, která jsou mu podřízena byl neodkladně oznámen na příslušnou ohlašovnu požárů Hasičského záchranného sboru kraje. (3) Oznámení se týká i požárů, které byly uhašeny vlastními prostředky (PHP, zařízením pro zásobování požární vodou apod.). (4) Oznámení o požáru musí obsahovat: a) jméno a příjmení oznamovatele, b) adresu vzniklého požáru, c) místo, odkud je zpráva podávána a telefonní číslo volající stanice, d) další informace k upřesnění situace, v případě uhašeného požáru neopomenout tuto skutečnost sdělit. Kapitola II Určení ohlašoven požáru (1) Jako ohlašovna požáru je pro České dráhy, a. s. určeno místně příslušné krajské informační a operační středisko Hasičského záchranného sboru Č R: Kapitola III Způsob vyhlášení požárního poplachu Vyhlášení požárního poplachu v prostorách ČD, a. s. se provádí především: a) voláním HO ŘÍ Kapitola IV Stanovení požadavků na provádění cvičného požárního poplachu

14 14 Cvičný požární poplach se na pracovištích DKV Brno neprovádí z důvodu nenaplnění 32, odst. 4. vyhlášky č. 246/2001 Sb. Aktuálnost požárních poplachových směrnic se prověřuje formou ověření telefonního spojení na čísla tísňového volání, telefonní čísla pohotovostních a havarijních služeb dodavatelů elektrické energie, plynu a vody, a to 1 x ročně, se zápisem do požární knihy. V případě potřeby (zejména při zásadní změně opatření uvedených v požárních poplachových směrnicích) vyhlásí cvičný požární poplach ve spolupráci s příslušným vedoucím zaměstnancem odborně způsobilá osoba požární ochrany. Vyhlášení cvičného požárního poplachu předem oznámí příslušnému operačnímu středisku hasičského záchranného sboru. O provedení cvičného požární poplachu provede odborně způsobilá osoba požární ochrany zápis do požární knihy Kapitola V Zpráva o požáru Ke každému požáru je na základě komisionální prohlídky zpracována zpráva, která obsahuje veškerá dostupná data týkající se zasaženého objektu, vyčíslení vzniklé škody a vyčíslení uchráněných hodnot. Preventista požární ochrany: Titul, jméno a příjmení Ing. Stanislav Cigánek Ivan Šimanovský Ing. Michal Hušek Stanislav Polehla Jiří Žák Jaroslav Kubica Jan Laub Ivan Řezáč Lubomír Mahr Lubomír Mahr Ing. Vladimír Lukeš Jaroslav Kubica Pracoviště PJ Brno Maloměřice TSV Brno PJ Brno Horní Heršpice PP Hodonín PP Břeclav PP Tišnov TSV Znojmo PP Znojmo PJ Veselí nad Moravou

15 15 Přehled míst, kde se provozují činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím Místo Provozní jednotka Brno Maloměřice Technická služba vozová Brno Provozní jednotka Brno Horní Heršpice Provozní pracoviště Hodonín Provozní pracoviště Břeclav Provozní pracoviště Tišnov Technická služba vozová Znojmo Provozní pracoviště Znojmo Provozní jednotka Veselí nad Moravou Pracoviště Pracoviště svářeče Hala jih Hala sever Sklad hořlavých kapalin Sklad hořlavých kapalin sever Rampa Sklad technických plynů Stolárna a sklad řeziva Čerpací stanice Čerpací stanice Dílna údržby Hala horní Hala dolní Opravna vozů dílna Pracoviště svářeče Sklad technických plynů Sklad a výdej LTO Sklad hořlavých kapalin Stolárna Čerpací stanice Čerpací stanice Čerpací stanice Čerpací stanice Sklad hořlavých kapalin Čerpací stanice Pracoviště svářeče Hala Sklad hořlavých kapalin Sklad technických plynů Čerpací stanice Hala Pracoviště svářeče Sklad hořlavých kapalin Sklad technických plynů Čerpací stanice

16 16 Přehled a umístění požárních knih Pracoviště PJ Brno Maloměřice TSV Brno PJ Brno Horní Heršpice PJ Veselí nad Moravou PP Hodonín PP Břeclav PP Tišnov PP Znojmo TSV Znojmo Umístění Pracoviště strojmistra Pracoviště dozorčího osobní přepravy Pracoviště strojmistra Pracoviště strojmistra Pracoviště dozorčího osobní přepravy Pracoviště dozorčího osobní přepravy Pracoviště strojmistra

17 17 I. Úvodní ustanovení Ve smyslu 6 odst.1 písm.a) zákona č.133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů a 30 vyhlášky č.246/2001 Sb., o požární prevenci, stanovuji tímto dokumentem zabezpečení požární ochrany v obvodu DKV Brno kraj Vysočina dále jen (DKV Brno). II. Rozsah platnosti III. a) Povinnosti obsažené v této směrnici se vztahují na všechny zaměstnance Českých drah, a.s., DKV Brno včetně fyzických osob, které jsou v zaměstnaneckém poměru nebo v jiném pracovněprávním vztahu k DKV jen dočasně. b) Povinnosti obsažené v této směrnici se rovněž vztahují i na osoby, které nejsou v pracovněprávním vztahu k DKV Brno, ale zdržují se na pracovištích DKV Brno. c) S touto směrnicí musí být dotčené osoby vždy seznámeny v rámci školení o požární ochraně. Odpovědnost za plnění úkolů v požární ochraně a) Za plnění povinností na úseku požární ochrany odpovídá vrchní přednosta DKV Brno. Za plnění povinností na úseku požární ochrany rovněž odpovídají vedoucí zaměstnanci v rozsahu své působnosti. b) Zaměstnanci jsou povinni dodržovat pokyny a příkazy vedoucího zaměstnance a stanovené povinnosti uvedené v dokumentaci požární ochrany. 1. Základní povinnosti Každý je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířat a majetek. Při zdolávání požárů, živelních pohrom a jiných mimořádných událostí je povinen poskytovat přiměřenou osobní pomoc, nevystaví-li tím vážnému nebezpečí nebo ohrožení sebe nebo osoby blízké anebo nebrání-li mu v tom důležitá okolnost, a potřebnou věcnou pomoc. Vrchní přednosta DKV Brno organizačně zabezpečí ohlášení jakéhokoliv požáru vzniklého ve svém obvodu OZO PO GŘ Praha O 30/2- kraje Vysočina dále jen (OZO PO), a to nejpozději do druhého pracovního dne. K zabezpečení požární ochrany jsou pro DKV Brno určeni: a) Odborně způsobilá osoba v požární ochraně Jiří Mikeš, č. osv.: Š-95/2003 zaměstnanec GŘ Praha O 30/2 MT: OZO PO se účastní porad vrchního přednosty podle potřeby na základě požadavku vrchního přednosty.

18 18 b) Preventista požární ochrany ustanovený vrchním přednostou DKV Plzeň. Seznam preventistů požární ochrany a jejich požární úseky jsou uvedeny v příloze č. 1. c) Preventivní požární hlídka ustanovena vrchním přednostou DKV Brno. V současné době preventivní požární hlídka je ustanovena v správkárenské hale PJ Havlíčkův Brod. PPH je ustanovena v počtu Obstarávání věcných prostředků požární ochrany Vedoucí zaměstnanci MTZ zásobovači DKV Brno po konzultaci s revizním technikem a OZO PO obstarávají a zabezpečují v potřebném množství a druzích věcné prostředky požární ochrany se zřetelem na požární nebezpečí a provozované činnosti. 3. Povinnosti vedoucích zaměstnanců : a) Zajišťovat, aby jemu podřízená pracoviště byla vybavena jedním přenosným hasicím přístrojem na každých započatých 200 m 2 půdorysné plochy s náplní 9 l vody nebo 6 kg prášku nebo CO 2. V případě, že hasicí přístroje nejsou dostupné pro celou posuzovanou plochu (např. stavební rozdělení prostoru na více dispozičně nepropojených místností) nebo nelze použít jeden druh hasiva, instaluje se jeden přenosný hasicí přístroj pro každý takto oddělený prostor nebo nejméně jeden přenosný hasicí přístroj s potřebným druhem hasiva, b) na jemu podřízených pracovištích sledovat umístění, stav a provozuschopnost PHP v období mezi preventivními požárními kontrolami, c) spolupracovat s příslušným preventistou požární ochrany při plnění úkolů požární ochrany v DKV Brno, zejména při odstraňování zjištěných závad a nedostatků a zajištění rozmístění požární dokumentace na určená jednotlivá pracoviště, d) zúčastňovat se školení vedoucích zaměstnanců 1x za 3 roky, e) zajišťovat účast podřízených zaměstnanců na školení o požární ochraně, f) provádět školení nových zaměstnanců, zaměstnanců přeřazených na jinou funkci či při změně pracoviště, g) pro osoby, které se s vědomím VJ ČD, a.s. příležitostně zdržují na pracovištích DKV Brno, zajišťovat účast na školení o požární ochraně. Pro potřebu tohoto opatření se vedoucím zaměstnancem rozumí: vrchní přednosta DKV Brno manažer PJ vedoucí odboru provozu, údržby majetku a techniky, vedoucí odboru ekonomiky vedoucí jednotlivých oddělení vedoucí PJ a PP

19 19 4. Povinnosti zaměstnanců : a) Dodržovat zásady požární ochrany a plnit povinnosti vyplývající z platné legislativy a dokumentů ČD, a.s. v oblasti požární ochrany, b) dodržovat technické podmínky a návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností, c) udržovat volné příjezdové komunikace a nástupní plochy pro požární techniku, únikové cesty a volný přístup k nouzovým východům, k rozvodným zařízením elektrické energie, k uzávěrům vody, plynu, topení a produktovodům, k věcným prostředkům požární ochrany a požárně bezpečnostním zařízením, d) v případě vzniku požáru, živelné pohromy nebo jiného stavu nouze jednat ve smyslu požárních poplachových směrnic, požárních řádů, nebo směrnice pro hlášení požárů, e) zaměstnanec, který zpozoruje požár a nemůže jej sám uhasit, vyhlásí požární poplach a dále postupuje podle místní dokumentace požární ochrany, f) neodkladně informovat nadřízeného zaměstnance a příslušného preventistu požární ochrany o vzniklém požáru, g) umožnit přístup k přenosným hasicím přístrojům servisnímu techniku, který zajišťuje jejich kontroly, údržbu a opravy a jenž se prokáže průkazem k provádění kontroly hasicích přístrojů, h) příslušnému nadřízenému zaměstnanci a preventistovi požární ochrany průběžně a neodkladně nahlašovat veškeré zjištěné nedostatky mající vliv na požární bezpečnost, i) zúčastňovat se pravidelných školení o požární ochraně pro zaměstnance, j) umožnit orgánu státního požárního dozoru a odborně způsobilé osobě DKV provedení kontroly na úseku požární ochrany. 5. Povinnosti preventistů požární ochrany: IV. a) Provádět pravidelně měsíčně specializovanou kontrolní prohlídku na úseku požární ochrany v obvodu své působnosti, včetně zápisů do požárních knih (předmět prohlídky je uveden v článku VII. této směrnice), b) zjištěné závady z kontrolní prohlídky nahlásit příslušnému nadřízenému zaměstnanci a předložit mu požární knihu k podpisu. Zároveň zjištěnou závadu nahlásit OZO PO, c) ve spolupráci s OZO PO zajistit včasné vypracování a odeslání hlášení o požáru. V ostatních PJ a PP odpovídají za ohlášení požáru vedoucí PJ a PP, d) v obvodu své působnosti zajišťovat rozmístění schválených požárních poplachových směrnic, požárních řádů, evakuačních plánů a výstražných a bezpečnostních tabulek, e) účastnit se jednou ročně pravidelné odborné přípravy preventistů požární ochrany. Příkazy, zákazy a pokyny k zabezpečení požární ochrany 1. Zákazy a příkazy Zaměstnanci jsou povinni se řídit těmito zákazy a příkazy:

20 20 a) Počínat si tak, aby nedocházelo ke vzniku požárů, zejména při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů, při skladování a používání hořlavých a požárně nebezpečných látek a při manipulaci s otevřeným ohněm, a) účastnit se opakovaných školení o požární ochraně a odborné přípravě, b) ohlašovat neodkladně zjištěný požár dle pokynů uvedených v požárně poplachových směrnicích, c) v souvislosti se zdoláváním požáru provést nutná opatření na záchranu ohrožených osob, uhasit požár, jestliže to je možné, nebo provést nutná opatření k zamezení jeho šíření, d) dodržovat pokyny a předpisy k zajištění bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, požární ochrany a ochrany životního prostředí, zásady bezpečného chování na pracovišti a stanovené pracovní postupy, s nimiž byl seznámen, e) při používání elektrických (plynových) spotřebičů dbát návodu na obsluhu výrobce, f) udržovat volné únikové cesty, a tyto mít řádně označené příslušnou bezpečnostní tabulkou, g) tuhá paliva skladovat tak, aby nepřišla do styku s jinými hořlavými materiály a vodou, h) v objektech DKV se zvýšeným požárním nebezpečím je přísný zákaz kouření, používání otevřeného ohně a vstupu nepovolaným osobám. V ostatních objektech DKV Brno platí zákaz kouření. Místa pro kouření jsou ve venkovních prostorech označena tabulkou Prostor pro kouření, i) je zakázáno v obvodu DKV vypalovat porosty nebo spalovat hořlavý materiál na volném prostranství, j) nevstupovat bez příkazu do prostor označených zákazem vstupu a zdržovat se v nich, k) je zakázáno provádět neodborné zásahy či manipulaci s elektrickou instalací, l) je zakázáno používat na pracovištích soukromé elektrické spotřebiče, m) je zakázáno odkládat hořlavé látky na topná tělesa, 2. Pokyny Zaměstnanci jsou povinni řídit se těmito pokyny k zabezpečení požární ochrany: a) Pracoviště musí být označena bezpečnostními tabulkami upozorňujícími na dané nebezpečí a stanovené zákazy, b) přístupy k rozvaděčům elektrické energie, uzávěrům vody, páry, plynu musí být vždy přístupné, c) rozvaděče elektrické energie, uzávěry vody, páry, plynu musí být zřetelně označeny příslušnou bezpečnostní tabulkou (nálepkou), d) ke skladování hořlavých kapalin se používají přepravní obaly k tomuto účelu určené, e) přepravní obaly rozbitné na hořlavé kapaliny se smějí používat pouze do objemu 5 l, f) přepravní obaly rozbitné na hořlavé kapaliny musí být uloženy v uzavíratelných nehořlavých skříních, g) všechny přepravní obaly, v nichž se hořlavé kapaliny skladují, musí být opatřeny nápisem upozorňujícím na jejich obsah s udáním třídy nebezpečnosti kapaliny,

21 21 h) ve stavebně oddělených prostorech ukládat nejvýše 250 litrů hořlavých kapalin, z toho nejvýše 50 litrů hořlavých kapalin I. třídy nebezpečnosti. Jedná-li se výlučně o hořlavé kapaliny IV. třídy nebezpečnosti, lze tyto na pracovišti ukládat a používat do objemu 1000 litrů. Přepravní obaly křehké lze používat pouze do objemu 5 litrů a musí být uloženy v uzavíratelných nehořlavých skříních, i) v prostoru jednoho státní v garáži se smí ukládat pohonné hmoty v nerozbitných obalech v množství 40 l pro osobní automobily a 80 l pro nákladní automobily. 3. Podmínky požární bezpečnosti při opravách, údržbě a stavebních úpravách SVAŘOVÁNÍ Svářečské práce se provádí v souladu s vyhláškou č.87/2000 Sb. a Směrnicí požární bezpečnosti při svařování, v platném znění - interní předpis ČD, a.s. Před zahájením svařování: a) preventista požární ochrany nebo OZO PO stanoví a vyhodnotí možné požární nebezpečí ve vztahu k druhu svařování, stavu svářečského pracoviště a přilehlých prostorů, použitých zařízení a materiálů a reaguje na ně v seznámení s podmínkami požární bezpečnosti b) vedoucí zaměstnanec Vyžádá si sdělení, jakým způsobem resp. technologií budou práce prováděny, jaká organizační a technická opatření k zajištění požární bezpečnosti stanovila, seznámí s místy, kde mohou být práce, u nichž hrozí nebezpečí vzniku požáru prováděny jen na základě písemného povolení (vzor seznámení je uveden v příloze č. 3), stanoví požadavky pro bezpečný pobyt a pohyb osob (zaměstnanců), včetně zákazu pohybu v místech, kde se budou provádět svářečské práce, zabezpečí volné únikové cesty včetně přístupu k nim, písemně stanoví podmínky provádění prací a osobu odpovědnou za jejich dodržení, stanoví preventivní požární hlídky s odpovídajícím počtem členů a vybavením vzhledem k požárnímu nebezpečí, OZO PO provede odbornou přípravu zaměstnanců zařazených do PPH, zajistí v potřebném množství vhodné věcné a technické prostředky požární ochrany, včetně hasicích přístrojů, po skončení prací případně zajistí následný dozor pracoviště po dobu určenou, minimálně však po dobu osmi hodin, upozorní OZO PO na provádění činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím (zejm. svařování v přítomnosti hořlavých látek) a ta provede odbornou přípravu zaměstnanců zařazených do preventivní požární hlídky. Obdobně se postupuje i v případech, kdy při opravách či údržbě provozovaných prostor se provádí práce, při kterých může hrozit nebezpečí vzniku či šíření požáru např. lepení nových podlahových krytin, natěračské práce při používání hořlavých kapalin apod.

22 22 V. Dokumentace požární ochrany 1. Dokumentace PO DKV Brno Dokumentaci požární ochrany DKV Brno tvoří: a) Stanovení organizace zabezpečení požární ochrany, b) dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím, c) požární řády: viz příloha č.2, d) požární poplachové směrnice, e) tematický plán a časový rozvrh školení zaměstnanců a odborné přípravy preventivních požárních hlídek a preventistů požární ochrany, f) dokumentace o provedeném školení zaměstnanců a odborné přípravě preventivních požárních hlídek a preventistů požární ochrany, g) přehled o umístění přenosných hasicích přístrojů, h) údaje o požárech a příčinách jejich vzniku, i) požární knihy v počtu 3 (viz příloha č.1) j) zápisy o požárních kontrolách a dohlídkách provedených státním požárním dozorem Dokumentaci požární ochrany uvedenou pod písm. a) až g) a pod písm. l) zpracovává a vede OZO DKV Brno, dokumentaci uvedenou pod pís. h) až k) zpracovává a vede OZO PO Brno, vedoucí jednotlivých pracovišť a preventisté PO. Dokumentaci požární ochrany uvedenou pod písm. i) vede příslušný preventista PO. 2. Ostatní dokumentace Ostatní dokumentaci požární ochrany DKV Brno tvoří: a) Návody k obsluze a údržbě b) Doklady o údržbě, provedených kontrolách, opravách a revizích provedených podle požadavků stanovených právními předpisy, normativními požadavky a průvodní dokumentací výrobců : - doklad o revizi elektrického zařízení a hromosvodů - doklad o revizi a kontrole elektrických spotřebičů, včetně elektroniky - doklad o revizi o kontrole elektrického ručního nářadí - doklad o revizi a kontrole pohyblivých přívodů - doklad o kontrolách provozních nádrží čerpacích stanic nafty - doklad o revizích a kontrolách tlakových nádob - doklad o revizích a kontrolách zdvihacích zařízení - doklady o revizích a kontrolách plynových zařízení - doklady o revizích PHP a požárních vodovodů - doklady o kontrolách a čištění komínů a spalinových cest - doklady o odborných prohlídkách kotelen na pevná a kapalná paliva - doklady o kontrolách PBZ Tato dokumentace je uložena u zaměstnanců aparátu DKV, jejichž povinností je udržovat ji v aktuálním stavu.

23 23 c) Podmínky požární bezpečnosti u činností se zvýšeným požárním nebezpečím. Přehled míst, kde se provozují činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím je uveden v příloze č. 2 d) Ostatní dokumenty, které obsahují požadavky na zajištění požární bezpečnosti (průvodní dokumentace, místní řád skladu MTZ, provozní řád motorových vozíků, provozní řády nízkotlakých plynových kotelen a kotelen na pevná paliva, havarijní plány apod.), jsou uloženy u příslušných odpovídajících vedoucích zaměstnanců. 3. Uložení dokumentace požární ochrany Dokumentace požární ochrany bude trvale uložena v DKV Brno u OZO PO v originálech, kopiích u preventistů nebo vedoucích PJ a PP. V souladu s článkem V. bod 1 a bod 2 Dokumentace požární ochrany bude udržována přehledně, pravidelně aktualizována a přístupná orgánům vykonávajícím kontrolní činnost. a) Požární poplachové směrnice jsou vyvěšeny na pracovištích DKV Brno tak, aby byly dobře viditelné a trvale přístupné pro všechny osoby vyskytující se v místě provozované činnosti, b) dokumentace o stavebně technickém stavu a souvisejících dokladech je uložena u OS ČD, která opravy, údržbu, kontroly či revize provádí (viz. článek VIII., bod č. 2) c) dokumentace uvedená v článku V.2.b) je uložena u zaměstnanců, kteří zajišťují provedení revizí a kontrol. 4. Požární knihy Pro DKV Brno je stanoveno 3 ks požárních knih, které jsou uloženy u preventistů PO. jsou zapisovány veškeré skutečnosti týkající se požární ochrany a to např.: 1. záznamy o každém vzniklém požáru 2. preventivní prohlídky a jejich výsledek 3. provádění kontrol a údržby přenosných hasicích přístrojů, požárních hydrantů 4. záznamy o kontrole nebo opravě požárně bezpečnostního zařízení 5. revize a čištění komínů, kontroly lokálních topidel před zahájením a po skončení topné sezóny 6. provedení pravidelného cvičného požárního poplachu 7. pravidelná i mimořádná školení zaměstnanců 8. provedení odborné přípravy preventistů požární ochrany a preventivních požárních hlídek 9. zřízení dočasných preventivních požární hlídek 10. zřízení nebo zrušení ohlašovny požárů, včetně proškolení obsluhy 11. další důležité skutečnosti týkající se požární ochrany Požární knihy musí být minimálně jednou za 6 měsíců předloženy k podpisu přednostovi PJ, popř. vedoucímu pracoviště nebo pověřenému zástupci, v případně zjištění vážných závad neprodleně.

24 24 VI. Školení o požární ochraně a odborná příprava Školení se provádí podle tematických a časových rozvrhů. Veškerá školení požární ochrany v DKV Brno budou organizována takto: 1.Opakované školení zaměstnanců o požární ochraně Zajišťuje a provádí vedoucí zaměstnanec DKV Brno ve spolupráci s OZO PO nebo OZO PO jednou za 2 roky. OZO PO připraví záznamy o školení zaměstnanců o požární ochraně a příslušné studijní materiály ke školení dle tematické plánu školení zaměstnanců o požární ochraně. 2.Školení zaměstnanců při nástupu do zaměstnání Školení se provádí při nástupu nových zaměstnanců do zaměstnání, nebo při změně funkce či místa pracoviště odlišného od předešlého pracoviště. Školení těchto zaměstnanců provádí DVI a.s. při vstupním školení, nebo pověřený vedoucí zaměstnanec. 3.Školení vedoucích zaměstnanců o požární ochraně Školení zajišťuje vrchní přednosta DKV Brno a provádí OZO PO ve spolupráci s personálním servisem DKV Brno, při nástupu do funkce. Školení se opakuje jednou za 3 roky. 4.Odborná příprava preventistů požární ochrany Odbornou přípravu zajišťuje vrchní přednosta DKV Brno, nebo jím pověřený zástupce a provádí OZO PO ve spolupráci s vrchním přednostou DKV, jednou ročně. 5.Odborná příprava zaměstnanců zařazených do preventivních požárních hlídek Odbornou přípravu zajišťuje vrchní přednosta DKV Brno a provádí OZO PO ve spolupráci s vrchním přednostou DKV, jednou ročně nebo před zahájením činností se zvýšeným požárním nebezpečím, např. svařování nebo provozování činností ( parní trakce) v přítomnosti hořlavých látek v pevném, kapalném nebo plynném stavu. 6.Školení zaměstnanců o požární ochraně zajišťující požární ochranu v mimopracovní době V ostatních PJ a PP je mimopracovní doba zajištěna pouze u spojovacích prostředků (strojmistři). 7.Školení osob o požární ochraně, které se příležitostně zdržují na pracovištích DKV Školení osob o požární ochraně (jejich zástupce), kteří se příležitostně zdržují na pracovištích DKV zajišťuje vrchní přednosta DKV podle potřeby prostřednictvím vedoucích PJ a PP, nebo OZO PO. Tyto osoby seznámí zejména: a) s požárně nebezpečnými místy, b) se způsobem vyhlášení požárního poplachu, c) se způsobem ohlášení případně vzniklého požáru, d) s obsahem požárního evakuačního plánu objektu a místem jeho uložení,

25 25 e) s rozmístěním a použitím přenosných hasicích přístrojů a hydrantů požárního vodovodu, f) s označením pracovišť a ostatních míst příslušnými bezpečnostními značkami, příkazy, zákazy a pokyny ve vztahu k požární ochraně. 8.Dokumentace o školení požární ochrany a o odborné přípravě O provedeném školení požární ochrany je vedena dokumentace, která bude obsahovat: a) Dokumentaci o školení zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců, zaměstnanců zajišťujících požární ochranu v mimopracovní době a školení osob, které se příležitostně zdržují na pracovištích DKV tvoří tematický plán a časový rozvrh školení a záznam o provedeném školení, který obsahuje název právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby, datum, náplň školení, způsob ověření získaných znalostí, popřípadě doklad o tomto ověření, dobu trvání školení, seznam zaměstnanců s podpisy proškolených osob, jména a podpisy osob, které školení provedly, včetně prohlášení o oprávněnosti k provedení školení. b) Dokumentaci o odborné přípravě preventivních požárních hlídek a preventistů požární ochrany tvoří tematický plán a časový rozvrh odborné přípravy a záznam o provedené odborné přípravě, který obsahuje název právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby, datum, náplň odborné přípravy, způsob ověření získaných znalostí, popřípadě doklad o tomto ověření, dobu trvání odborné přípravy, seznam zaměstnanců zařazených do preventivních požárních hlídek a seznam preventistů požární ochrany s podpisy těch, kteří se odborné přípravy zúčastnili, jména a podpisy osob, které odbornou přípravu provedly, včetně prohlášení o oprávněnosti k provedení odborné přípravy. 9. Ověření znalostí získaných při školení Ověření znalostí získaných při školení a pochopení probrané látky se provádí : - u vedoucích zaměstnanců - písemně (testem), - u zaměstnanců - ústně (kontrolní pohovor) - u preventistů požární ochrany ústně (kontrolní pohovor) - u zaměstnanců, osob vykonávajících požární ochranu v preventivních požárních hlídkách a osob, které se příležitostně zdržují na pracovištích DKV ústně (kontrolní pohovor) Písemné přezkušování probíhá ověřením znalostí pomocí písemného testu složeného ze 30 kontrolních otázek. Seznam kontrolních otázek je nedílnou součástí dokumentace o školení či odborné přípravě. Vyhodnocení se uvede následovně: - prospěl - nebo neprospěl -. Při hodnocení zaměstnance neprospěl se provede opakované přezkoušení. Ústní i písemné přezkoušení se provede bezprostředně po provedeném školení. Dokumentace o vstupním školení je uložena u odd. personálního servisu, opakovaná školení a odborné přípravy jsou v originálech uložena u OZO PO, kopie na jednotlivých PJ a PP.

26 26 VII. Určení systému provádění preventivních požárních prohlídek, jejich rozsah, lhůt a způsob vedení záznamů o provedených preventivních požárních prohlídkách OZO PO provádí : a) ve svém obvodu působnosti v na pracovištích (v objektech), kde jsou provozovány činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím, nejméně jednou za rok, b) v obvodu na pracovištích bez zvýšeného požárního nebezpečí namátkově dle vlastního výběru ve svém obvodu působnosti. Seznam pracovišť se zvýšeným PN s uvedením zatřídění činností je obsahem Přílohy č.2 Provedení požární prohlídky se dokládá záznamem do požární knihy sepsaným bezprostředně po jejím provedení. Specializovanou kontrolní prohlídku na úseku požární ochrany provádí jednou měsíčně preventisté požární ochrany pro celý obvod DKV Brno. Provedení preventivní požární prohlídky se dokládá záznamem do požární knihy sepsaným bezprostředně po jejím provedení. Předmětem specializované kontrolní prohlídky preventisty požární ochrany je ověření : Zda se dodržují zákazy kouření na pracovištích, zda jsou přenosné hasicí přístroje (dále jen PHP) provozuschopné. Touto prohlídkou se zjišťuje: 1. je-li PHP umístěn na místě 2. je-li přístup k PHP volný, zda je viditelný, i jeho návod na obsluhu 3. je-li návod k používání čitelný 4. nejsou li plomby porušeny či nechybí 5. je-li PHP plný (vážením nebo zdvižením) 6. není-li PHP zjevně poškozen, zkorodován, zda je těsný nebo zda je hubice či proudnice průchozí 7. zda jsou údaje tlakoměru nebo indikátoru v provozním rozsahu nebo poloze zda jsou provozuschopná zařízení pro zásobování požární vodou (zda jsou plomby na uzávěru hydrantové skříně, když ne kontrola úplnosti výzbroje, přístupnost podzemních hydrantů apod.), zda je v provozu umístěná a nepoškozená dokumentace PO, zejména, že jsou PPS na viditelném místě a trvale přístupné pro všechny osoby vyskytující se v místě provozované činnosti, zda jsou umístěné a neporušené bezpečnostní tabulky na viditelném místě, zda je zajištěna kontrola celkového stavu pracoviště určenými zaměstnanci (např. kryty na svítidlech, el. spotřebiče vypnutí a podložky, zda se nehromadí hořlavý materiál, atd.), zda jsou dodrženy trvale volné průjezdné šířky příjezdových komunikací nejméně 3 m k objektům, k nástupním plochám pro požární techniku a ke zdrojům vody určeným k hašení požárů, zda je provedeno označení a umožnění použití nástupních ploch pro požární techniku

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Praha 1, Karmelitská 7 V Praze Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 118 12 Praha 1, Karmelitská 7 V Praze 10. 12. 2002 S M Ě RNICE pro provádění a organizaci požární ochrany v objektech a na pracovištích Ministerstva školství,

Více

PRO ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA SCHZ

PRO ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA SCHZ Stavební bytové družstvo SCHZ předpis č.: OS - 16 vydání č.: 1 platnost od : 13.9. 2006 počet str. : 6 typ ON : ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE název ON : PRO ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY STAVEBNÍHO BYTOVÉHO DRUŽSTVA

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

Směrnice Stanovení organizace zabezpečení PO. 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Ing. Kateřina Patzeltová Technik PO

Směrnice Stanovení organizace zabezpečení PO. 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Ing. Kateřina Patzeltová Technik PO Směrnice Stanovení organizace zabezpečení PO (PO-S1) Školské zařízení 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy Datum platnosti/ účinnosti Vypracovala Kontrolovala Schválil Ing. Kateřina Patzeltová Technik

Více

TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO

TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO TÉMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ O PO Osnova č. 1 - Školení zaměstnanců a odborná příprava preventistů PO Osnova č. 2 - Školení vedoucích zaměstnanců Osnova č. 3 - Školení osob, pověřených zabezpečením

Více

Směrnice S 602/13 ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY A BEZPEČNÝ PROVOZ BYTOVÉHO DOMOVNÍHO FONDU

Směrnice S 602/13 ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY A BEZPEČNÝ PROVOZ BYTOVÉHO DOMOVNÍHO FONDU Směrnice S 602/13 ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY A BEZPEČNÝ PROVOZ BYTOVÉHO DOMOVNÍHO FONDU I. ÚČEL: Stanovení organizace zabezpečení požární ochrany a vytvoření organizačního systému pro plnění

Více

Zajištění požární ochrany na pracovištích

Zajištění požární ochrany na pracovištích Zajištění požární ochrany na pracovištích Tomáš Neugebauer 2015 Dovolte mi představit se Jmenuji se Tomáš Neugebauer a problematikou požární ochrany (PO) se zabývám více než 23 let. Má práce byla několikrát

Více

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. 1. Školení zaměstnanců... 2. 2. Školení vedoucích zaměstnanců...

Studijní opora. Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky. 1. Školení zaměstnanců... 2. 2. Školení vedoucích zaměstnanců... Studijní opora Název předmětu: Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky Garant předmětu: prof. Ing. Aleš Komár CSc. Obsah: 1. Školení zaměstnanců... 2 2. Školení vedoucích zaměstnanců... 3 3. Školení

Více

TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY PREVENTIVNÍCH POŽÁRNÍCH HLÍDEK A PREVENTISTŮ POŽÁRNÍ OCHRANY OBSAH

TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY PREVENTIVNÍCH POŽÁRNÍCH HLÍDEK A PREVENTISTŮ POŽÁRNÍ OCHRANY OBSAH TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY PREVENTIVNÍCH POŽÁRNÍCH HLÍDEK A PREVENTISTŮ POŽÁRNÍ OCHRANY OBSAH Tematický plán a časový rozvrh školení zaměstnanců a odborné přípravy

Více

Aktualizace - Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 4/2011

Aktualizace - Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 4/2011 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Aktualizace - Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 4/2011 Tématický plán a časový rozvrh školení zaměstnanců o požární ochraně a odborné přípravě

Více

I. ZÁSADY PRO PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ PODLE VYHLÁŠKY MV ČR Č. 246/2001 SB.

I. ZÁSADY PRO PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ PODLE VYHLÁŠKY MV ČR Č. 246/2001 SB. TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Schválil:.. V dne:. Platnost od: Zpracoval: I. ZÁSADY PRO PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ PODLE VYHLÁŠKY MV ČR Č. 246/2001 SB. Příčiny požárů

Více

R o z s a h z n a l o s t í

R o z s a h z n a l o s t í České dráhy, a.s. S m ě r n i c e pro školení a pro odbornou přípravu zaměstnanců Českých drah o požární ochraně Schváleno generálním ředitelem Českých drah dne pod čj.: Účinnost od: R o z s a h z n a

Více

A) (dle 5 zákona o PO)

A) (dle 5 zákona o PO) Příloha požárního řádu č. 1 Povinnosti právnických osob a podnikajících osob A) (dle 5 zákona o PO) (1) Právnické osoby a podnikající fyzické osoby jsou povinny a) obstarávat a zabezpečovat v potřebném

Více

Organizační uspořádání, řízení a kontrola požární ochrany

Organizační uspořádání, řízení a kontrola požární ochrany Strana 1 / 11 Organizační uspořádání, řízení a kontrola požární ochrany Anotace: Tato směrnice s celoškolskou působností stanoví organizační uspořádání, vymezuje základní povinnosti týkající se požární

Více

NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002,

NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002, NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002, kterým se stanoví zabezpečení požární ochrany v budovách zvláštního významu Rada Jihočeského kraje vydává, podle 7 zákona č.129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů

Více

Požární řád Města Heřmanův Městec

Požární řád Města Heřmanův Městec Obecně závazná vyhláška města Heřmanův Městec č.1/2006 Zastupitelstvo města Heřmanův Městec se na svém zasedání dne 27.3.2006 usnesením č. 2/2006 bod č.11) usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm. o)

Více

Příloha č.3. Provozní řád DKV Plzeň PP K. Vary. Organizace, řízení a kontrola požární ochrany - 1 -

Příloha č.3. Provozní řád DKV Plzeň PP K. Vary. Organizace, řízení a kontrola požární ochrany - 1 - Provozní řád DKV Plzeň PP K. Vary, příloha č.3, změna č.2, účinnost od 13.10.2016 Provozní řád DKV Plzeň PP K. Vary Příloha č.3 Organizace, řízení a kontrola požární ochrany - 1 - Provozní řád DKV Plzeň

Více

Vyhláška E 2/2003 města Čelákovic, kterou se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob. Čl.

Vyhláška E 2/2003 města Čelákovic, kterou se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob. Čl. Vyhláška E 2/2003 města Čelákovic, kterou se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob Zastupitelstvo města Čelákovic se dne 24.9.2003 usneslo vydat

Více

PRO ROK 2011. Preventista II.

PRO ROK 2011. Preventista II. Preventista II. SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK, VYDANÝCH SH ČMS ÚORP PRO ROK 2011 1. Podle míry požárního nebezpečí členíme provozované činnosti do a) do tří kategorií b) do čtyř tříd nebezpečnosti c) do dvou

Více

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013. 1. Podle míry požárního nebezpečí se provozované činnosti člení

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013. 1. Podle míry požárního nebezpečí se provozované činnosti člení Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013 Preventista II. 1. Podle míry požárního nebezpečí se provozované činnosti člení a) do tří kategorií b) do čtyř tříd nebezpečnosti c) do dvou skupin

Více

SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK, VYDANÝCH SH ČMS ÚORP

SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK, VYDANÝCH SH ČMS ÚORP SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK, VYDANÝCH SH ČMS ÚORP PRO ROK 2009 Preventista II. Test A 1. Podle míry požárního nebezpečí členíme provozované činnosti do a) do čtyř tříd nebezpečnosti b) do tří kategorií c)

Více

SMĚRNICE K POŽÁRNÍ OCHRANĚ

SMĚRNICE K POŽÁRNÍ OCHRANĚ Základní škola a Mateřská škola Doudleby Doudleby 2, 370 07 České Budějovice IČ 75000849 Směrnice 25 SMĚRNICE K POŽÁRNÍ OCHRANĚ Povinnosti naší organizace na úseku požární ochrany jsou dány zejména těmito

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE LHOTA U VSETÍNA

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE LHOTA U VSETÍNA Obec Lhota u Vsetína Obecně závazná vyhláška č. 2/2009 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD obce Lhota u Vsetína Zastupitelstvo obce Lhota u Vsetína schválilo dne 21.12.2009 na základě 84 odst. 2 písm. h) zákona

Více

Povinnosti organizace

Povinnosti organizace Povinnosti organizace Povinnosti naší organizace na úseku požární ochrany jsou dány zejména těmito předpisy: Zák. o požární ochraně č.133/85 Sb. v platném znění ( 320/02 Sb. ), vyhl. o požární prevenci

Více

ŘOZ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-11. Směrnice č. 11

ŘOZ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-11. Směrnice č. 11 ŘOZ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-11 Název Číslo Vlastník Směrnice č. 11 TEMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÉ ROZVRHY ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY ZAMĚSTNANCŮ ZAŘAZENÝCH DO POŽÁRNÍCH HLÍDEK A VZOROVÉ

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno

MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sociálních studií, Joštova 10, 602 00 Brno SEZNÁMENÍ STUDENTŮ S PŘEDPISY V OBLASTI POŽÁRNÍ OCHRANY A BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 1) Požární ochrana V souladu se zákonem č.133/85 Sb. o požární ochraně, v platném znění, studenti jsou k

Více

VYHLÁŠKA č.7/2004 Požární řád města Opočna

VYHLÁŠKA č.7/2004 Požární řád města Opočna VYHLÁŠKA č.7/2004 Požární řád města Opočna Zastupitelstvo města Opočna se na svém zasedání dne 4.2.2004 usneslo vydat na základě ustanovení 29 odst.1, písm.o) zákona č. 133/1985 Sb.,o požární ochraně ve

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD pro všechny budovy školy

POŽÁRNÍ ŘÁD pro všechny budovy školy Název procesu/ Číslo Vlastník POŽÁRNÍ ŘÁD pro všechny budovy školy a/ Popis vykonávané činnosti a charakteristika požárního nebezpečí. Školní objekty slouží k výuce žáků a vzdělávání dětí pod dozorem zaměstnanců

Více

Neobvyklá událost - nahlášení kontroly HZS

Neobvyklá událost - nahlášení kontroly HZS 31.10. Neobvyklá událost - nahlášení kontroly HZS http://www.guard7.cz/co-delat-kdyz-dot-dot-dot/neobvykla-udalostnahlaseni-kontroly-hzs Kontrolní činností v rámci HZS se zabývá odbor prevence, který zodpovídá

Více

Školení zaměstnanců v PO ISŠ Cheb

Školení zaměstnanců v PO ISŠ Cheb Školení zaměstnanců v PO ISŠ Cheb Osnova školení: 1. Základní pravidla při zajišťování PO 2. Povinnosti zaměstnanců 3. Základní dokumentace v organizaci 4. Školení o PO 5. Kontrolní činnost a preventivní

Více

Obecně závazná vyhláška č. 4/1997

Obecně závazná vyhláška č. 4/1997 Obec Dobrá Obecně závazná vyhláška č. 4/1997 Požární řádobce Dobrá Obec Dobrá vydává ve smyslu ustanovení 16, odst. 1 zákona č. 367/1990 Sb. o obcích, v platném znění, a v souladu s ustanovením 29 zákona

Více

Hurta Petr POŽÁRNÍ ŘÁD. Trafostanice

Hurta Petr POŽÁRNÍ ŘÁD. Trafostanice POŽÁRNÍ ŘÁD Trafostanice Dokument požární ochrany zpracovaný na základě požadavků 27, písmeno d) vyhlášky MV č. 246/2001 Sb. pro pracoviště se zvýšeným požárním nebezpečím. Schvaluje : H U R T A Petr majitel

Více

ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ

ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ Masarykova univerzita Ekonomicko správní fakulta, Lipová 41a, 602 00 Brno ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ Úvod Úpravu požární ochrany zahrnuje řada právních předpisů a norem. Nejdůležitějším právním

Více

POŽÁRNÍ OCHRANA. Vodohospodářská společnost Sokolov, s.r.o. POŽÁRNÍ OCHRANA. Vytištěním byl pořízen NEŘÍZENÝ (neaktualizovatelný)dokument!

POŽÁRNÍ OCHRANA. Vodohospodářská společnost Sokolov, s.r.o. POŽÁRNÍ OCHRANA. Vytištěním byl pořízen NEŘÍZENÝ (neaktualizovatelný)dokument! strana 1 z 10 vypracoval: František Svoboda útvar : ÚŘ datum: 23.10.2008 podpis: schválil: podpis: ing.petr Pösinger, Ph.D. platnost od: 27.října 2008 číslo revize: 3 platnost revize od: 1.1.2015 Vytištěním

Více

Článek 1 Účel požárního řádu obce. Článek 2 Vymezení činnosti osob pověřených zabezpečováním PO v obci

Článek 1 Účel požárního řádu obce. Článek 2 Vymezení činnosti osob pověřených zabezpečováním PO v obci OBEC DIVEC, IČO 45978123. Obecně závazná vyhláška č. 1/2012 - Požární řád obce Divec. Obecní zastupitelstvo obce Divec na základě 29, odst. 1, písm. o) zákona č. 133/85 Sb, (ve znění pozdějších předpisů

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD obce STRADOUŇ

POŽÁRNÍ ŘÁD obce STRADOUŇ Obec STRADOUŇ vydává podle 29 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů Obsah : POŽÁRNÍ ŘÁD obce STRADOUŇ 1. Účel 2. Organizace požární ochrany 3. Úkoly osob pověřených zabezpečováním

Více

Obecně závazná vyhláška obce Korkyně č. 3/2008

Obecně závazná vyhláška obce Korkyně č. 3/2008 Obecně závazná vyhláška obce Korkyně č. 3/2008 Zastupitelstvo obce Korkyně se na svém zasedání dne 4.3.2008 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písmo o) bod 1 zákona Č. 133/1985 Sb., o požární ochraně,

Více

POŽÁRNÍ KNIHA. Bytový dům Dusíkova č.p. 910, Brno

POŽÁRNÍ KNIHA. Bytový dům Dusíkova č.p. 910, Brno POŽÁRNÍ KNIHA Bytový dům Dusíkova č.p. 910, Brno 1 POŽÁRNÍ KNIHA Vyhl. č. 246/2001 Sb. o požární prevenci 36 (1) Požární kniha slouží k záznamům o všech důležitých skutečnostech týkajících se požární ochrany,

Více

Konference Provoz vodovodních a kanalizačních sítí České Budějovice POŽÁRNÍ OCHRANA. v oboru vodovodů a kanalizací

Konference Provoz vodovodních a kanalizačních sítí České Budějovice POŽÁRNÍ OCHRANA. v oboru vodovodů a kanalizací Konference Provoz vodovodních a kanalizačních sítí České Budějovice 3. 4. 11. 2009 POŽÁRNÍ OCHRANA v oboru vodovodů a kanalizací Josef Ondroušek, Vodárenská akciová společnost, a.s. Požární ochrana v oboru

Více

PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS

PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS 2014 Seznam dokumentace předkládané při komplexní kontrole Státního požárního dozoru Komplexní požární kontrola bude provedena dle 31 odst. 1 písm. a) a h) zákona č. 133/1985

Více

Únikové cesty zajištění volných únikových cest ve společných prostorách domů

Únikové cesty zajištění volných únikových cest ve společných prostorách domů Únikové cesty zajištění volných únikových cest ve společných prostorách domů Zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, v platném znění, 5, odst. 1 písm. b) stanoví povinnost právnických osob a podnikajících

Více

Organizace zabezpečení požární ochrany na Masarykově. univerzitě (ve znění účinném od 4.3.2005)

Organizace zabezpečení požární ochrany na Masarykově. univerzitě (ve znění účinném od 4.3.2005) Směrnice rektora č. 4/2005 Organizace zabezpečení požární ochrany na Masarykově univerzitě (ve znění účinném od 4.3.2005) V souladu s ustanovením 5 a 6 zákona České národní rady č. 133/1985 Sb. o požární

Více

Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s.

Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Strana 1 z 10 Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Druh dokumentu : Název dokumentu: Číslo dokumentu : Zajištění požární ochrany v podmínkách Sokolovské Jméno: Funkce: Útvar: Datum: Podpis: Vypracoval:

Více

PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS

PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS PLÁN KOMPLEXNÍ KONTROLY HZS 2014 Seznam dokumentace předkládané při komplexní kontrole Státního požárního dozoru Komplexní požární kontrola bude provedena dle 31 odst. 1 písm. a) a h) zákona č. 133/1985

Více

Směrnice pro zřizování a činnost požárních hlídek

Směrnice pro zřizování a činnost požárních hlídek Směrnice pro zřizování a činnost požárních hlídek Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.4.2009 1.4.2009 2 Dne: 23.3.2009 Dne: 30.3.2009 1 / 5 Tato směrnice upravuje provádění 13 zákona ČNR č. 133/1985

Více

Obecně závazná vyhláška obce Lázně Toušeň č. 3/2002

Obecně závazná vyhláška obce Lázně Toušeň č. 3/2002 Obecně závazná vyhláška obce Lázně Toušeň č. 3/2002 Zastupitelstvo obce Lázně Toušeň na základě 29, odst.1, písm.a) zákona č. 133/1985 Sb. o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů (úplné znění zákon

Více

Okruhy pro obecné znalosti členů SDH z oblasti prevence

Okruhy pro obecné znalosti členů SDH z oblasti prevence A: Právní předpisy Okruhy pro obecné znalosti členů SDH z oblasti prevence A.1 zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů - 1 úvodní ustanovení: účel zákona, obecná povinnost

Více

MĚSTO KAŠPERSKÉ HORY. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2019 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA

MĚSTO KAŠPERSKÉ HORY. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2019 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA MĚSTO KAŠPERSKÉ HORY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. /209 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA Zastupitelstvo města Kašperské Hory se na svém zasedání dne 25. dubna 209 usneslo vydat, usnesením č. 6, na základě

Více

Odborný seminář pro osoby odborně způsobilé v požární ochraně a techniky požární ochrany

Odborný seminář pro osoby odborně způsobilé v požární ochraně a techniky požární ochrany oddělení požární prevence HZS Zlínského kraje Odborný seminář pro osoby odborně způsobilé v požární ochraně a techniky požární ochrany PS Otrokovice 19.6.2018 Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje oddělení

Více

K ORGANIZAČNÍMU ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY

K ORGANIZAČNÍMU ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Opatření č. 9/2018 Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích K ORGANIZAČNÍMU ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Datum vydání: 13. 6. 2018 Účinnost od: 13. 6. 2018 Účinnost do: odvolání

Více

Vnitřní směrnice č.37 STANOVENÍ ORGANIZACE POŽÁRNÍ OCHRANY

Vnitřní směrnice č.37 STANOVENÍ ORGANIZACE POŽÁRNÍ OCHRANY Střední škola technická, Kouřílkova 8, Přerov Vnitřní směrnice č.37 STANOVENÍ ORGANIZACE POŽÁRNÍ OCHRANY Zpracoval: Ing. Jiří Pouzal, vedoucí THS Schválil: Mgr. František Šober Ředitel SŠT Přerov, 9. 7.

Více

OBCE RAŠOV č. 4 /2007, kterou se vydává Požární řád obce

OBCE RAŠOV č. 4 /2007, kterou se vydává Požární řád obce OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE RAŠOV č. 4 /2007, kterou se vydává Požární řád obce Zastupitelstvo obce Rašov se na svém zasedání č....9 dne 06.04.2007... usneslo vydat na základě 19 odst. 1 písm. o) bod

Více

Stanovení organizace zabezpečení požární ochrany

Stanovení organizace zabezpečení požární ochrany Strana: 1 z 17 Organizační směrnice Stanovení organizace zabezpečení požární ochrany Organizace: Sídlo: Střelecká 1800, 407 47 Varnsdorf Zpracoval(a), č. osv.: Schválil: Miroslav Kokta, OZO PO Z-OZO-106/2015

Více

KONTROLNÍ ČINNOST V PROSTORÁCH SPRAVOVANÝCH SPOLKEM

KONTROLNÍ ČINNOST V PROSTORÁCH SPRAVOVANÝCH SPOLKEM s. 1/5 KONTROLNÍ ČINNOST V PROSTORÁCH SPRAVOVANÝCH SPOLKEM Je nezbytné mít na paměti, že spolek 1) je povinen: - průběžně vyhledávat nebezpečné činitele a procesy prostředí a činností, zjišťovat jejich

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 3/2008 POŽÁRNÍ ŘÁD STATUTÁRNÍHO MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE schválena dne 29. května 2008 účinnost od 1. července 2008 Zastupitelstvo statutárního

Více

Povinnosti fyzických osob rní ochraně. Ing. Martin Řehák

Povinnosti fyzických osob rní ochraně. Ing. Martin Řehák Povinnosti fyzických osob dle zákona z o požárn rní ochraně Ing. Martin Řehák Fyzická osoba je povinna a) počínat si tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, zejména při používání tepelných, elektrických,

Více

Požární prevence Povinnosti fyzických osob, Zjišťování příčin požárů. ZOP členů jednotek SDH

Požární prevence Povinnosti fyzických osob, Zjišťování příčin požárů. ZOP členů jednotek SDH Požární prevence Povinnosti fyzických osob, Zjišťování příčin požárů ZOP členů jednotek SDH Zpracováno: 4.8.2014 Zpracoval: HZS Olomouckého kraje Každý je povinen Každý je podle zákona o PO povinen Počínat

Více

Organizační směrnice č. 9/2007/SŘ PRO ORGANIZACI ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY

Organizační směrnice č. 9/2007/SŘ PRO ORGANIZACI ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Organizační směrnice č. 9/2007/SŘ PRO ORGANIZACI ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Čj.: SŠNM/662/2007 Zpracoval: Oldřich Přibyl, OZO č. osv. MVČR: Š-173/96 Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka školy

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2002 POŢÁRNÍ ŘÁD OBCE NÁMĚŠŤ NA HANÉ

Obecně závazná vyhláška č. 1/2002 POŢÁRNÍ ŘÁD OBCE NÁMĚŠŤ NA HANÉ Obecně závazná vyhláška č. 1/2002 POŢÁRNÍ ŘÁD OBCE NÁMĚŠŤ NA HANÉ Zastupitelstvo obce Náměšť na Hané se usneslo 26.9.2002 vydat podle 29 odst. l písm. o) zákona č. 133/1985 Sb., o poţární ochraně, ve znění

Více

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 700 30 Ostrava-Zábřeh, Výškovická 40 územní odbor Frýdek-Místek

HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 700 30 Ostrava-Zábřeh, Výškovická 40 územní odbor Frýdek-Místek HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 700 30 Ostrava-Zábřeh, Výškovická 40 územní odbor Frýdek-Místek 738 01 Frýdek-Místek, Pavlíkova 2264 HZSTX005GWML Č.j. HSOS-6900-1/2014 Výtis k č.: 1 Počet

Více

Seznámení studentů prvních ročníků o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a požární ochraně

Seznámení studentů prvních ročníků o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a požární ochraně Směrnice ředitele ÚSP UHK č. 12/2011 Seznámení studentů prvních ročníků o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a požární ochraně Podle platných zákonů jsou nově přijatí studenti povinni seznámit se s

Více

5. POŽÁRNÍ OCHRANA. 5.1 Právní východiska

5. POŽÁRNÍ OCHRANA. 5.1 Právní východiska 5. POŽÁRNÍ OCHRANA Jak je zvykem i v jiných oblastech, za zajištění PO ve svém důsledku odpovídá vždy ředitel školy. Pokud je MŠ samostatným právním subjektem, odpovídá za PO ředitelka MŠ, pokud je MŠ

Více

OBEC Petráveč Zastupitelstvo obce Petráveč Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, kterou se vydává požární řád obce

OBEC Petráveč Zastupitelstvo obce Petráveč Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, kterou se vydává požární řád obce OBEC Petráveč Zastupitelstvo obce Petráveč Obecně závazná vyhláška č. 2/2015, kterou se vydává požární řád obce Zastupitelstvo obce Petráveč se na svém zasedání konaném dne 25.2.2015 č.j.5/2015 usneslo

Více

Obec Plavy. V Y H L Á Š K A č. 1/99 Ř Á D O B C E P L A V Y

Obec Plavy. V Y H L Á Š K A č. 1/99 Ř Á D O B C E P L A V Y Obec Plavy V Y H L Á Š K A č. 1/99 Obec Plavy vydává podle ustanovení 36 odst. 1. písm. f) zákona č. 367/90 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, v souladu s 29 zákona č. 133/85 Sb., o požární ochraně,

Více

Základní předpis požární ochrany

Základní předpis požární ochrany Základní předpis požární ochrany (2. úroveň dokumentace TMS) (6. vydání) Schválil: Anna Wydrzyńska - generální ředitelka Zpracovatel: Ing. Jitka Kopecká, Petr Svoboda Správce dokumentace: Technik organizace

Více

Vzor obecně závazné vyhlášky obce, kterou se vydává Požární řád obce

Vzor obecně závazné vyhlášky obce, kterou se vydává Požární řád obce Vzor obecně závazné vyhlášky obce, kterou se vydává Požární řád obce Varianta a) obec zřizuje jednotku sboru dobrovolných hasičů OBEC/MĚSTO/MĚSTYS... Zastupitelstvo obce Obecně závazná vyhláška č. /..,

Více

Obecně závazná vyhláška města Vsetína. Číslo 4/2003. Požární řád města Vsetína

Obecně závazná vyhláška města Vsetína. Číslo 4/2003. Požární řád města Vsetína Obecně závazná vyhláška města Vsetína Číslo 4/2003 Požární řád města Vsetína Zastupitelstvo města Vsetín schválilo dne 25. 3. 2003 na základě 29 odst. 1 písmeno o) zákona číslo 133/1985 Sb., o požární

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE RADOŠOVICE. č. 3 / 2013

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE RADOŠOVICE. č. 3 / 2013 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE RADOŠOVICE č. 3 / 2013 Zastupitelstvo obce Radošovice se na svém jednání č. 5/2013 dne 28.11.2013, usneslo vydat na základě ustanovení 29 odst. 1 písm. o) bod 1. zákona č.

Více

P O Ž Á R N Í Ř Á D obcí Bratkovice a Dominikální Paseky

P O Ž Á R N Í Ř Á D obcí Bratkovice a Dominikální Paseky Obecní úřad Bratkovice obecně závazná vyhláška obce č.1/2008 Zastupitelstvo obce Bratkovice se sídlem v Dominikálních Pasekách schválilo dne 19.3.2008 svým usnesením č. 1/2008 v souladu s 29, odst. 1,

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 2/2004

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 2/2004 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2004 Zastupitelstvo obce Měšice se na svém zasedání dne 7.1.2004 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm. o) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ŠVÁBENICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ŠVÁBENICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ŠVÁBENICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD Zastupitelstvo obce Švábenice na svém zasedání konaném dne 13.5.2005 vydává podle ustanovení 10 písm.d) a 84 odst.2 písm. i) zákona č.128/2000

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE NÍŽKOVICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE NÍŽKOVICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE NÍŽKOVICE č. 1/2005 POŽÁRNÍ ŘÁD Zastupitelstvo obce Nížkovice na svém zasedání konaném dne 28.4.2005 vydává podle ustanovení 10 písm.d) a 84 odst.2 písm. i) zákona č.128/2000

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE MALÁ VÍSKA

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE MALÁ VÍSKA Obec Malá Víska OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Obec Malá Víska Č. 5/2011 POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE MALÁ VÍSKA Zastupitelstvo obce Malá Víska se na svém zasedání dne 11.7.2011 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm.

Více

STANOVENÍ ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY

STANOVENÍ ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Stránka 1/ 16 Dodatek číslo 1 číslo 2 číslo 3 Účinnost od : STANOVENÍ ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Rozdělovník: 1. předseda představenstva 2. místopředseda představenstva 3. vedoucí útvaru účtárna

Více

OBEC KAMENEC U POLIČKY. Obecně závazná vyhláška č. 2/2003. Požární řád Obce Kamenec u Poličky

OBEC KAMENEC U POLIČKY. Obecně závazná vyhláška č. 2/2003. Požární řád Obce Kamenec u Poličky OBEC KAMENEC U POLIČKY Obecně závazná vyhláška č. 2/2003 Požární řád Obce Kamenec u Poličky Zastupitelstvo obce Kamenec u Poličky v souladu s ustanovením 84 odst. 2 písm. i) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích

Více

Organizační směrnice PO č.1/2015

Organizační směrnice PO č.1/2015 STÁTNÍ ZÁMEK VALTICE Organizační směrnice PO č.1/2015 Jízdárna a zámecké divadlo Bc.Pavel Tesař odborně způsobilá osoba v požární ochraně 20. 10. 2015 Organizační směrnice upravuje vytvoření vlastního

Více

Směrnice O ORGANIZACI A ZAJIŠTĚNÍ POŽÁRNÍ OCHRANY

Směrnice O ORGANIZACI A ZAJIŠTĚNÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 19, 360 01 Karlovy Vary IČ: 263 65 804 Označení dokumentu: 63/ 2014 Počet stran: 11 Počet příloh: 1 Verze:1 Platnost od: 1.8.2014 Směrnice O ORGANIZACI A ZAJIŠTĚNÍ

Více

PROVOZNÍ ŘÁD DKV OLOMOUC

PROVOZNÍ ŘÁD DKV OLOMOUC PROVOZNÍ ŘÁD DKV OLOMOUC Příloha č.3 Organizace a řízení požární ochrany Použité zkratky : ČD, a. s. České dráhy, akciová společnost GŘ Generální ředitelství SDC Správa dopravní cesty VJ výkonná jednotka

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA Ekonomicko-správní fakulta, Lipová 41a, 602 00 Brno

MASARYKOVA UNIVERZITA Ekonomicko-správní fakulta, Lipová 41a, 602 00 Brno Pozor: Po seznámení s předpisy v oblasti požární ochrany a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vytisknout přílohu č. 6 a podepsanou předat při zahájení akademického roku nebo odevzdat přímo na studijní

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD obce Bělá pod Pradědem

POŽÁRNÍ ŘÁD obce Bělá pod Pradědem Obecně závazná vyhláška č. 2/2016 obce Bělá pod Pradědem POŽÁRNÍ ŘÁD obce Bělá pod Pradědem Zastupitelstvo obce Bělá pod Pradědem vydalo dne 19.12.2016, v souladu s ustanovením 10 písm. a), 35 odst. 3

Více

Úvodní ustanovení. b. zajistit přístup k rozvodným zařízením elektrické energie a k uzávěrům plynu,vody,

Úvodní ustanovení. b. zajistit přístup k rozvodným zařízením elektrické energie a k uzávěrům plynu,vody, 1 Návrh: 24.listopadu 2003 Požární řád obce Dymokury Zastupitelstvo obce Dymokury se dne 24.listopadu 2003 usneslo schválit v souladu s 10 písm.a), 84 odst.2, písm.i) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích,

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č..2.../2005. Čl. 1. Čl. 2. Návrh obecně závazné vyhlášky obce:

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č..2.../2005. Čl. 1. Čl. 2. Návrh obecně závazné vyhlášky obce: Návrh obecně závazné vyhlášky obce: Požární řád obce OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č..2.../2005 Zastupitelstvo obce Skoronice se na svém zasedání dne 16.12.2005 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm. o) zákona

Více

závazná vyhláška obce Kozojedy

závazná vyhláška obce Kozojedy Požární řád obce závazná vyhláška obce Kozojedy Obecně závazná vyhláška č. 1/2005 Zastupitelstvo obce Kozojedy se na svém zasedání dne 17.2.2005 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm. o) zákona č. 133/1985

Více

Obecně závazná vyhláška č. 2/2013 Požární řád obce Rybitví

Obecně závazná vyhláška č. 2/2013 Požární řád obce Rybitví Obecně závazná vyhláška č. 2/2013 Požární řád obce Rybitví Zastupitelstvo obce Rybitví se na svém zasedání dne 10. 6. 2013 usneslo vydat podle 29 odst. 1 písm. o) bod 1. zákona č. 133/1985 Sb., o požární

Více

Minimální znalosti člena SDH z oblasti prevence v požární ochraně:

Minimální znalosti člena SDH z oblasti prevence v požární ochraně: Minimální znalosti člena SDH z oblasti prevence v požární ochraně: Základní znalosti člena SDH: 1) Právní úprava na úseku PO 2) Základní povinnosti fyzických osob 3) Činnosti zakázané fyzickým osobám 4)

Více

STANOVENÍ ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY

STANOVENÍ ORGANIZACE ZABEZPEČENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Základní škola Janáčkovo náměstí 17, Okres Bruntál, příspvková organizace Janáčkovo náměstí 1970/17 794 01 Krnov IČ: 008 52 546 Zpracoval: Ing. Kristýna Theisová Siudová, Š-OZO-82/2007 STANOVENÍ ORGANIZACE

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2014. Požární řád obce Vavřinec

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2014. Požární řád obce Vavřinec OBEC VAVŘINEC OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2014 Požární řád obce Vavřinec Zastupitelstvo obce Vavřinec se dne 31. ledna 2014 usneslo vydat v souladu s ustanoveními 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona

Více

Obec Kamenné Zboží. Obecně závazná vyhláška obce Kamenné Zboží. číslo 03/2004 ze dne 22. dubna Požární řád obce

Obec Kamenné Zboží. Obecně závazná vyhláška obce Kamenné Zboží. číslo 03/2004 ze dne 22. dubna Požární řád obce Obec Kamenné Zboží Obecně závazná vyhláška obce Kamenné Zboží číslo 03/2004 ze dne 22. dubna 2004 Požární řád obce Zastupitelstvo obce Kamenné Zboží příslušné podle 84 odst. 2 písm. i) zákona č. 128/2000

Více

Město PETŘVALD. Požární řád města Petřvaldu 2/2003

Město PETŘVALD. Požární řád města Petřvaldu 2/2003 Město PETŘVALD 2/2003 Požární řád města Petřvaldu datum schválení : 25.6.2003 číslo usnesení : ZM 5/5 i) Datum vyvěšení na úřední desce : 26.6.2003 Datum sejmutí z úřední desky : 14.7.2003 Nabytí platnosti

Více

S K R I P T A. ke školení požární ochrany dle zákona č. 133/85 Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů. Pro vnitřní potřebu. Datum :.

S K R I P T A. ke školení požární ochrany dle zákona č. 133/85 Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů. Pro vnitřní potřebu. Datum :. S K R I P T A ke školení požární ochrany dle zákona č. 133/85 Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů Pro vnitřní potřebu Datum :. 1. Zákon o požární ochraně č. 133/85 Sb., ve znění pozdějších

Více

MĚSTO LIPNÍK NAD BEČVOU

MĚSTO LIPNÍK NAD BEČVOU MĚSTO LIPNÍK NAD BEČVOU Obecně závazná vyhláška č. 3/2003 O stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob na území města Lipník nad Bečvou Zastupitelstvo

Více

SM (Směrnice) SM-PO-129 Základní předpis PO

SM (Směrnice) SM-PO-129 Základní předpis PO SM-PO-129 SM (Směrnice) SM-PO-129 Platnost od: 18.9.2015 Stav: Schváleno Verze: 2.0 Modul: PO (Systém požární ochrany) Vypracoval: Suchý Miroslav (lovochemad\suchym) Datum: 18.9.2015 Schválil: Proftová

Více

Tematický plán a časový rozvrh školení a odborné přípravy zaměstnanců UP o požární ochraně

Tematický plán a časový rozvrh školení a odborné přípravy zaměstnanců UP o požární ochraně B3-04/2-SR UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI SMĚRNICE REKTORKY UP (SR) B3-04/2-SR Tematický plán a časový rozvrh školení a odborné přípravy zaměstnanců UP o požární ochraně Obsah: Zpracoval: A.Školení zaměstnanců

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE STRENICE

POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE STRENICE Obec Strenice Obecně závazná vyhláška č. 1/2014 Obec Strenice, na základě usnesení zastupitelstva obce ze dne 29.9.2014 podle 29 odst. 1 písm. o) bod 1 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění

Více

POŽÁRNÍ OCHRANA. ZÁKON č. 133/1985 Sb. O požární ochraně ve znění pozdějších předpisů

POŽÁRNÍ OCHRANA. ZÁKON č. 133/1985 Sb. O požární ochraně ve znění pozdějších předpisů POŽÁRNÍ OCHRANA ZÁKON č. 133/1985 Sb. O požární ochraně ve znění pozdějších předpisů Vyhlášky MV č. 246/2001 Sb. O stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o

Více

Školení starostů obcí. Povinnosti obce v oblasti požární ochrany

Školení starostů obcí. Povinnosti obce v oblasti požární ochrany Školení starostů obcí Povinnosti obce v oblasti požární ochrany 11. 2. 2011 Osnova historie požární prevence povinnosti obce v samostatné působnosti povinnosti obce v přenesené působnosti povinnosti obce

Více

MĚSTO SKUTEČ. Obecně závazná vyhláška č.2/ 2005. Požární řád Města Skutče

MĚSTO SKUTEČ. Obecně závazná vyhláška č.2/ 2005. Požární řád Města Skutče MĚSTO SKUTEČ Obecně závazná vyhláška č.2/ 2005 Požární řád Města Skutče Zastupitelstvo města Skuteč v souladu s ustanovením 84 odst. 2 písm. i) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), a 29 odst.

Více

MÍSTNÍ PŘEDPIS POŽÁRNÍ OCHRANA

MÍSTNÍ PŘEDPIS POŽÁRNÍ OCHRANA MÍSTNÍ PŘEDPIS POŽÁRNÍ OCHRANA Crystal BOHEMIA, a.s. Strana 1 OBSAH: 1. Zajišťování požární ochrany a podmínky požární bezpečnosti... 3 2. Podmínky požární bezpečnosti při svařování a nahřívání živic v

Více

Obecně závazná vyhláška č. 03/2010

Obecně závazná vyhláška č. 03/2010 Obecně závazná vyhláška č. 03/2010 Zastupitelstvo obce Nýdek se na svém zasedáním dne 20.12.2010 usneslo vydat na základě 29 odst. 1písm. o) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1 /2007 Obce Tichá POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE

Obecně závazná vyhláška č. 1 /2007 Obce Tichá POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE Obecně závazná vyhláška č. 1 /2007 Obce Tichá POŽÁRNÍ ŘÁD OBCE Zastupitelstvo obce Tichá se na svém zasedání dne 12. března 2006 usneslo vydat na základě 29 odst. 1 písm. o) zákona č. 133/1985 Sb., o požární

Více