ELEKTRONICKÉ METODY VE STOMATOLOGII

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ELEKTRONICKÉ METODY VE STOMATOLOGII"

Transkript

1 ELEKTRONICKÉ METODY VE STOMATOLOGII TERAPEUTICKÁ SADA SCORPION DENTAL OPTIMA - model 405-7A

2 7. ŘADA TERAPEUTICKÁ SADA PRO STOMATOLOGY SCORPION DENTAL OPTIMA - model 405-7A Tato terapeutická sada se používá pro léčbu: zubního kazu, pulpitidy, periodontitidy, gingivitidy, parodontitidy, artritidy a artrózy temporomandibulárního kloubu.

3 SADA ZAHRNUJE NÁSLEDUJÍCÍ ZAŘÍZENÍ POUŽÍVÁNA PRO: Lokalizaci apexu; Vyšetření vitality dřeně (tester pulpy); Laserovou terapii s nízkým výkonem; Elektronickou sterilizaci zubní dřeně a elektroforézu léků do ústní sliznice. Zařízení jsou vybavena zabudovanou inteligencí, dálkovým ovládáním, grafickým LCD displejem, hovořícím asistentem (Systém CDP - Kontakt mezi dentistou a pacientem). Sada obsahuje také Uživatelskou příručku pro ošetření a diagnostické metody s popisem schválených terapeutických metod

4 APEXLOKÁTOR ADAPTABILNÍ APEXLOKÁTOR - VI. generace Lokalizace apexu je elektronická metoda pro měření pracovní délky kořenového kanálku v průběhu endodontického ošetření. Tato metoda je založena na měření elektrické impedance mezi pasivní elektrodou umístěnou na ústní sliznici a kořenovým nástrojem zasunutým do kořenového kanálku. Apexlokátor, který je součástí sady, využívá adaptabilní měřicí metodu. Po vložení kořenového nástroje do kořenového kanálku následuje trvalá kontrola vlhkosti kanálku a s ní související ADAPTACE měřicí metody. Apexlokátor poskytuje: Digitální informace o vzdálenosti k foramen apicale; Grafické zobrazení polohy kořenového nástroje v kořenovém kanálku; Dialogový režim (systém CDP) se slovními zprávami o poloze kořenového nástroje; Dynamické informace o možném postranním kanálku nebo případné perforaci; Digitální, grafické a slovní definování dosažení foramen physiologicum. Zvětšené informace (přiblížení) o poloze kořenového nástroje mezi foramen physiologicum a foramen apicale. Terapeutická sada zahrnuje i zabudovaný systém pro připojení k nízkoobrátkovému násadci. Přiložená Uživatelská příručka poskytuje nezbytné informace na minimální úrovni, aby stomatolog mohl sadu používat bez dodatečných kurzů nebo specializací.

5 TESTER PULPY ZAŘÍZENÍ PRO ELEKTROODONTODIAGNOSTIKU V rámci elektroodontodiagnostiky se registruje reakce dřeně při průchodu přesně dávkovaných elektrických impulsů s rostoucí intenzitou. Elektrické impulsy o nízké intenzitě procházejí přes proteiny skloviny, přes přechod sklovina-zubovina; přes zubovinové kanálky, až dorazí do nervových receptorů. Podle intenzity elektrického proudu, na který dřeň reaguje, se posuzuje její stav. Tato metoda stanoví vitalitu dřeně a zaznamenává dynamiku patologických procesů nebo procesu hojení. Zařízení pro elektroodontodiagnostiku se používá pro: Zjištění vitality zubní dřeně; Diferenciální diagnostiku zubního kazu, zánětu zubní dřeně, nekrózy zubní dřeně, patologických procesů v parodontu; Diagnostiku stavu dřeně v traumatizovaném zubu, při chirurgických zásazích blízkosti a frakturách čelistních kostí; Sledování procesu hojení po traumatu a léčení živé dřeně. Technické parametry: Trvání impulsu ms; Optimalizovaný nárůstu amplitudy impulsu: v zóně mimořádné citlivosti- nízká rychlost, v zóně vitality - střední rychlost a v zóně odumřelé dřeně - vysoká rychlost; Dialogový režim měření; Registrace přímé reakce pacienta; Digitální a hlasové informace o hodnotě proudu prošlého skrz zub; Správná diagnóza podle prošlého proudu s dodatečným systémem pro zaregistrování netypicky nízké elektrické vodivosti zubu; Zařízení poskytuje pokyny, interpretuje výsledky měření Zabudované programy pro ovládání jednotlivých zařízení mají identická rozhraní, proto se za pouhých 15 minut naučíte ovládat celou terapeutickou sadu.

6 LASER ZAŘÍZENÍ PRO LASEROVOU TERAPII O NÍZKÉM VÝKONU Toto zařízení poskytuje spolehlivou metodu stimulace regenerativních procesů v tkáních se zvýrazněným protizánětlivým a bolest zklidňujícím účinkem. Laserový paprsek o vlnové délce nm urychluje regeneraci pojivové, kostěné, nervové a epitelové tkáně při patologických procesech. Tento účinek souvisí s aktivací cévního zásobení a metabolismu, s intenzivní syntézou proteinů a nukleových kyselin v zóně ošetření laserem. Velký význam má protizánětlivý účinek související se zrychlením exsudace a změnou aktivace regenerativního novotvoření tkáně a posílení lokální imunity tkání. Analgetický účinek je výsledkem následné vazodilatace a vazokonstrikce. Technické parametry: Vlnová délka nm; Výstupní výkon - až 25 mw; Souvislý a impulsní režim laserového paprsku; Programovatelné parametry - výkon, čas, frekvence; Paměť pro poslední provedenou proceduru; Dálkové ovládání; Zabudovaný hovořící asistent. Součástí zařízení pro laserovou terapii jsou ochranné brýle a vodicí světla, která je možné sterilizovat. Se zařízením se dodává popis schválených metod pro ošetření zubního kazu, pulpitidy, periodontitidy, gingivitidy, onemocnění sliznic, artritidy a artrózy temporomandibulárního kloubu, abscesů a flegmón, alveolitidy, zlomenin čelistí. Elektronické metody využívající pokroku v nanotechnologiích jsou zárukou účinnosti léčby založené na lokální stimulaci obranného mechanismu organismu, a to bez rizika premedikace, alergických reakcí nebo jiných poškození organismu.

7 IONTOFORÉZA ZAŘÍZENÍ PRO ELEKTRONICKOU STERILIZACI ZUBNÍ DŘENĚ Toto zařízení využívá metodu infiltrace antiseptických iontů do systému kořenových kanálků, a to pomocí elektrického náboje. Elektronická sterilizace (ES) zahrnuje dobře známé metody elektroforézy, iontoforézy a depotforézy s typickým odstraněním prahu vnímání pacienta. S odstraněním prahu vnímání vzniká možnost pro vytvoření dostatečně hustého toku elektrického náboje. To pomáhá dosáhnout infiltrace většího množství antiseptických iontů a maximálního omezení zbývajících mikroorganizmů. Tato metoda efektivně rozšiřuje endodontické ošetření, protože řeší: Léčbu infikovaných kořenových kanálků; Případy zakřivených kořenových kanálků; Případy zlomených nástrojů; Toto zařízení pro elektronickou sterilizaci je opatřeno vlastní inteligencí, která zaručuje: Plnou kontrolu nad elektrickými parametry v průběhu ošetření - proud, čas a množství infiltrovaných iontů; Dialogový režim ovládání, včetně informací o kontrole a varovných hlasových zpráv (systém CDP); Paměť pro poslední provedenou proceduru; Plynulý rozběh a zastavení všech procedur; Dálkové ovládání. Tato sada je vybavena pro elektroforézu, iontoforézu a anodovou galvanizaci. Použití bezbolestných a účinných metod pro zmírnění bolesti vytváří atmosféru důvěry mezi pacientem a jeho stomatologem.

8 ENDODONCIE METODY VYUŽÍVANÉ V ZAŘÍZENÍCH OBSAŽENÝCH V TERAPEUTICKÉ SADĚ PŘI LÉČBĚ PULPITIDY A PERIODONTITIDY Elektroodontodiagnostika (tester pulpy) Používá se k určení vitality dřeně a jako dodatečná metoda pro rozlišení mezi parodontálním a periapikálním abscesem. Skvělý v kombinaci s rentgenovým vyšetřením. Lokalizace apexu Tato metoda se používá pro stanovení konce kořenového kanálku za účelem jeho přesné přípravy a přesného vyplnění. Toto zařízení zaručuje vysokou přesnost měření, nezávislou na tvaru kanálku, a poskytuje digitální informace i grafické zobrazení pronikání kořenového nástroje v reálném čase. Přístroj má zabudovanou inteligenci a je vybaven hovořícím asistentem (systém CDP). Díky slovním zprávám doprovázejícím pronikání nástroje do kanálku nemusí stomatolog sledovat displej nebo se pokoušet rozlišovat různé frekvence zvuku. Je pak pro něj snadné identifikovat postranní kanálky, perforace i přibližování se ke konci kanálku.

9 Elektronická sterilizace zubní dřeně (iontoforéza -ES) Jedná se o metodu, která nemá alternativu v oblasti ošetření infikovaných kořenových kanálků a kanálků obtížně dostupných pro mechanickou přípravu. Pomocí proudu zajišťuje efektivní přenos antiseptických iontů přes dostupnou krycí vrstvu po mechanické přípravě kanálku. Zaručuje pronikání iontů do celého systému zuboviny postižené bakteriální infekcí, do případných postranních kanálků a apikální delty, do případné zbývající, neodstraněné a infikované dřeně a do nedostupné části kanálku. Použití ES vede k významnému omezení množství zbývajících bakterií v parodontu. Laserová terapie s nízkým výkonem (LT) Mobilizuje protizánětlivý a regenerační potenciál periradikulární / periodontální tkáně. Aktivuje nespecifické obranné faktory (komplement, interferon, lysozym atd.), aktivuje reakci leukocytů, aktivitu fagocytů mikro- a makrofagocystického systému. Aktivuje mikrocirkulaci a stimuluje proces látkové přeměny. Laserová terapie ovlivňuje příznaky akutního zánětu a bolesti, které se mohou objevovat po ošetření kanálku a jeho vyplnění. LT zrychluje zvládání existujících nebo vyvolaných traumat a infekčních procesů.

10 PARODONTOLOGIE POUŽITÍ TERAPEUTICKÉ SADY PRO OŠETŘENÍ GINGIVITIDY A PERIONDITIDY Laserová terapie s nízkým výkonem (LT) Jedná se o ověřenou metodu s výrazným a rychlým protizánětlivým účinkem, kterého je dosaženo zrychlením fází zánětlivého procesu. V exsudativní fázi LT způsobuje významné rozšíření cév a aktivaci krevního oběhu, potom následuje zúžení cév. Tak je dosaženo bolest zklidňujícího účinku při prvních 1-2 procedurách u 90 % pacientů. Zvyšuje fagocytovou aktivitu makrofágů. Ve fázích změny dochází k aktivitě mitochondrií, zrychlení tkáňového dýchání, což vede ke zvýšení množství PO 2 a potlačení anaerobních procesů. Ve fázi novotvoření tkáně LT stimuluje systémové proteiny DNA- RNA a vede k nárůstu mitotické aktivity buněk. To je předpokladem zrychlení formování a zrání fibroblastů a kolagenových vláken. LT stimuluje epitelizaci a regeneraci nervových vláken a jiných specializovaných buněk. Zvyšuje citlivost mikroorganismů na antibiotika. Aplikace LT při léčbě zánětu dásní se provádí po mechanické kauzální terapii. V případě lehké až střední periodontitidy po kyretáži bez kapsy. Při silné parodontitidě se LT aplikuje při kyretáži s kapsou, a to v rámci předoperační a pooperační léčby. To vede ke zrychlení procesu hojení a ke zkrácení trvání léčby.

11 PARODONTOLOGIE Nepřítomnost přímého fyzického kontaktu v kombinaci s rychlým analgetickým účinkem je velmi dobře přijímána (i u dětských pacientů) při léčbě onemocnění sliznice, dásní a parodontu. Díky malému počtu komplikací je tato léčba oblíbenou metodou. Zahrnutí LT do kombinované léčby parodontálních abscesů a komplikovaných parodontálně-periodontálních onemocnění zubů, včetně stavů způsobených prostředky pro devitalizaci pulpy, zkracuje o 4-5 dní dobu nezbytnou pro dokončení procesu hojení. Elektroforéza léků do dásní. Při použití metody elektroforézy pro infiltraci léků do dásní je dosaženo hlubší penetrace a pronikání většího množství léků do tkání po delší dobu. To vede k potlačením zánětlivého procesu, nárůstu PO 2 ve tkáních a k aktivaci regenerace. Pro diadynamickou forézu se používá stimulační škála proudových impulsů. Mezi nejčastěji infiltrované léky patří: Ca, vitamín C a P (katechiny), roztok CaCl a aloe. Při jejich aplikaci je pozorována stabilizace kapilár a vylepšení stavu dásní na dlouhou dobu. Plán současného použití laserového ošetření a elektroforézy s vitamínem C při komplexní léčbě parodontálního onemocnění vede k rychlému potlačení zánětlivého procesu a k rychlejší regeneraci ve srovnání s jejich samostatnou aplikací. Jejich kombinace vytváří příležitost pro delší ústup parodontálního onemocnění.

12 TERAPEUTICKÁ SADA PRO STOMATOLOGY SCORPION DENTAL OPTIMA - model 405-7A SADA ZAŘÍZENÍ PRO OŠETŘENÍ: ZUBNÍHO KAZU PULPITIDY PERIODONTITIDY GINGIVITIDY OPTICA LASER 1463 Sofie, Bulharsko, ul. Kniaza Borise I 9 tel.: (+359 2) fax.: (+359 2) sales@opticalaser.net

Bude to významný den se Sirona

Bude to významný den se Sirona SIROLaser Advance Spektrum aplikací modulu Bude to významný den se Sirona HDT s.r.o. Agenda Spektrum aplikací modulu Rozsah klinických aplikací Přednastavené programy Endodoncie Paradontologie Chirurgie

Více

Maximální výkon proti bakteriím a virům

Maximální výkon proti bakteriím a virům Maximální výkon proti bakteriím a virům Síla ozónu pro vaše pacienty Využijte sílu přístroje Prozone S novým generátorem ozónu Prozone od společnosti W&H objevíte netušené možnosti v oblasti dezinfekce.

Více

Péče na úseku stomatologie II.

Péče na úseku stomatologie II. Péče na úseku stomatologie II. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje květen 2011 Bc. Zouharová Klára Příznaky stomatologických onemocnění změny

Více

Nejčastější je chronická kataráílní gingivitida plakem indukovaná

Nejčastější je chronická kataráílní gingivitida plakem indukovaná Parodontologické minimum pro prekliniku Doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D. Parodontologie Obor zubního lékařství, který se zabývá onemocněním parodontu Onemocnění parodontu = parodontopatie Parodont =

Více

ENDODONCIE I. Doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D. Lékařská fakulta MU Brno

ENDODONCIE I. Doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D. Lékařská fakulta MU Brno ENDODONCIE I. Doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D. Lékařská fakulta MU Brno ENDODONCIE 1. Morfologické základy 2. Diagnóza 3. Přístup (trepanace, nalezení a otevření kořenových kanálků) 4. Pracovní délka

Více

ENDODONCIE. Základní anatomické a fyziologické údaje

ENDODONCIE. Základní anatomické a fyziologické údaje ENDODONCIE Cílem endodontického ošetření je zachránit zub, který by jinak bylo nutné vytrhnout. Díky škodlivým látkám z bakterií, které způsobují kaz, dojde k zánětu nervu uvnitř zubu. Tento zub pak zpočátku

Více

Heal Ozone. Obr. 1 Přístroj HealOzone

Heal Ozone. Obr. 1 Přístroj HealOzone Heal Ozone Ošetření počátečního zubního kazu bez vrtání, bez strachu a hlavně bez bolesti novou převratnou technologií, která je vhodná pro děti i dospělé. Ozonoterapie se již po delší dobu použije v medicíně

Více

a. Úrazy zubů u dětí klasifikace, mechanismus úrazu ve vztahu k typu úrazu b. Profesionální hygiena dutiny ústní. Hodnocení úrovně hygieny u dětí

a. Úrazy zubů u dětí klasifikace, mechanismus úrazu ve vztahu k typu úrazu b. Profesionální hygiena dutiny ústní. Hodnocení úrovně hygieny u dětí Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník 1.) a. Úrazy zubů u dětí klasifikace, mechanismus úrazu ve vztahu k typu úrazu b. Profesionální hygiena dutiny ústní. Hodnocení úrovně hygieny u dětí 2.)

Více

X-Wave. Estetická rázová vlna

X-Wave. Estetická rázová vlna X-Wave Estetická rázová vlna BTL zdravotnická technika, a. s. Šantrochova 16, 162 00 Praha 6 tel.: +420 270 002 411 fax: +420 235 361 392 mobil: +420 777 759 204 Ing. Ondřej Sojka +420 773 920 299 Pavel

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc ZÁNĚT - osnova Obecná charakteristika zánětu Klasifikace zánětu: podle průběhu podle příčiny podle patologicko-anatomického obrazu Odpověď

Více

ELEKTRICKÉ POLE V BUŇKÁCH A V ORGANISMU. Helena Uhrová

ELEKTRICKÉ POLE V BUŇKÁCH A V ORGANISMU. Helena Uhrová ELEKTRICKÉ POLE V BUŇKÁCH A V ORGANISMU Helena Uhrová Hierarichické uspořádání struktury z fyzikálního hlediska organismus člověk elektrodynamika Maxwellovy rovnice buňka akční potenciál fenomenologická

Více

Péče na úseku stomatologie I.

Péče na úseku stomatologie I. Péče na úseku stomatologie I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Bc. Zouharová Klára Stomatologie lékařský obor, zabývající se

Více

K o s m e t i c k é p ř í s t r o j e

K o s m e t i c k é p ř í s t r o j e K o s m e t i c k é p ř í s t r o j e D A R S O N V A L G A L V A N B R U S H E R V A C U U M - S P R A Y S P O T C L E A N E R U L T R A S O N I C U L T R A S O U N D C A R O O N Y X M A X X P E E L I

Více

UNIKÁTNÍ KOMBINACE CHLORHEXIDINU A FARMACEUTICKÝCH BYLINEK BEZ ALKOHOLU

UNIKÁTNÍ KOMBINACE CHLORHEXIDINU A FARMACEUTICKÝCH BYLINEK BEZ ALKOHOLU UNIKÁTNÍ KOMBINACE CHLORHEXIDINU A FARMACEUTICKÝCH BYLINEK CHLORHEXIDIN Široká škála antibakteriálního působení, stejně jako schopnost být absorbováno do zubní tkáně a sliznice dutiny ústní a postupně

Více

Zánětlivá onemocnění parodontu, karies. Dentální hygiena přednáška č.4 Prof. RNDr. Ilona Hromadníková, PhD.

Zánětlivá onemocnění parodontu, karies. Dentální hygiena přednáška č.4 Prof. RNDr. Ilona Hromadníková, PhD. Zánětlivá onemocnění parodontu, karies Dentální hygiena přednáška č.4 Prof. RNDr. Ilona Hromadníková, PhD. Zánětlivá infekční onemocnění dutiny Nejčastější ústní Virová, bakteriální, fungální agens Infekce

Více

Kompendium stomatologie II Zubní lékařství Obsah 1. Preventivní stomatologie

Kompendium stomatologie II Zubní lékařství Obsah 1. Preventivní stomatologie XI Obsah 1. Preventivní stomatologie 1 1.1 Úvod do preventivní stomatologie 2 1.1.1 Prevence a profylaxe 2 1.1.2 Praktické provádění preventivních opatření 4 1.1.3 Paradoxy prevence 6 1.2 Zubní plak 7

Více

Otázky pro SZZ 1. 1. Estetická výplň v konzervačním zubním lékařství 2. Pulpodentinový orgán, morfologie a funkce, pulpoperiodontální komplex 3. Erupce zubu procesy erupce, onemocnění spojená s erupcí

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR: Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_160 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Speciální terapie Inhalace aerosolová Využívá se

Více

Dokumentace pro informovaný souhlas klienta před extrakcí zubu(ů)

Dokumentace pro informovaný souhlas klienta před extrakcí zubu(ů) Dokumentace pro informovaný souhlas klienta před extrakcí zubu(ů) Zdravotnické zařízení:, Lomená 574/17, Havířov 3 Ošetřující lékař: Vážení klienti, vážení rodiče, na základě posouzení mnoha faktorů dospěl

Více

Úvod Scdacc vc stomatologické chiru rgii... 45

Úvod Scdacc vc stomatologické chiru rgii... 45 OBSAH Úvod...11 1 Vyšetrení pacienta vc stomatologické chirurgii...13 1.1 Anamnéza... 13 1.2 Objektivní vyšetrení pacienta...14 1.3 Stanovení diagnózy a léčebného plánu. Informovaný souhlas pacienta...

Více

Plasmolifting MLÁDÍ MÁME V KRVI

Plasmolifting MLÁDÍ MÁME V KRVI Plasmolifting MLÁDÍ MÁME V KRVI Vrásky Vyhlazení, zmenšení hloubky a množství vrásek, zpomalení procesů stárnutí Ptóza Zvýšení tonusu a turgoru kůže Kúra ze 2 4 sezení s přestávkou 7 10 dní Suchá atonická

Více

Transkraniální elektrostimulace jako způsob rehabilitace částo nemocných dětí

Transkraniální elektrostimulace jako způsob rehabilitace částo nemocných dětí Transkraniální elektrostimulace jako způsob rehabilitace částo nemocných dětí Abstrakt V tomto článku se poprvé zkoumala účinnost transkraniální elektrické stimulace (TES) v programu rehabilitace dětí

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

KaVo GENTLEray 980 diodový laser. Snadná cesta k laserové terapii

KaVo GENTLEray 980 diodový laser. Snadná cesta k laserové terapii KaVo GENTLEray 980 diodový laser Snadná cesta k laserové terapii NOVINKA! KaVo GENTLEray980 diodový laser KaVo GENTLEray 980 diodový laser Vstup do světa laserové terapie nikdy nebyl tak snadný Nový intuitivní

Více

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc Výukové materiály: http://www.zoologie.upol.cz/osoby/fellnerova.htm Prezentace navazuje na základní znalosti Biochemie a cytologie. Bezprostředně

Více

BTL-6000 Lymphastim. Nová lymfodrenáž pro medicínskou a estetickou praxi

BTL-6000 Lymphastim. Nová lymfodrenáž pro medicínskou a estetickou praxi BTL-6000 Lymphastim Nová lymfodrenáž pro medicínskou a estetickou praxi BTL zdravotnická technika, a.s. Šantrochova 16, 162 00 Praha 6 tel./fax: +420 235 363 606 +420 235 361 392 +420 235 364 157 obchod@btl.cz

Více

Humorální imunita. Nespecifické složky M. Průcha

Humorální imunita. Nespecifické složky M. Průcha Humorální imunita Nespecifické složky M. Průcha Humorální imunita Výkonné složky součásti séra Komplement Proteiny akutní fáze (RAF) Vztah k zánětu rozdílná funkce zánětu Zánět jako fyziologický kompenzační

Více

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu.

Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu. Jmenuji se Eva Plechatá v oboru kosmetických služeb působím již více jak 15 let, zabývám se hlavně celkovým ošetřením obličejem, krku a dekoltu. OŠETŘENÍ VŠECH TYPŮ PLETI TERAPIE LASEREM MIKROMASÁŽ OČNÍHO

Více

VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ VZOROVÝ PŘÍKLAD

VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ VZOROVÝ PŘÍKLAD VŠEOBECNÉ LÉKAŘSTVÍ VZOROVÝ PŘÍKLAD (opakuje se na každé stráně) (opakuje se na každé stráně) Obecná identifikace pacienta, jehož případová studie je předkládána: pohlaví, věk Aktuální popsaná diagnóza,

Více

Stabilizace snímatelné zubní náhrady pomocí systému miniimplantátů. V životě jsou to jen maličkosti.

Stabilizace snímatelné zubní náhrady pomocí systému miniimplantátů. V životě jsou to jen maličkosti. Stabilizace snímatelné zubní náhrady pomocí systému miniimplantátů V životě jsou to jen maličkosti. 1 Průvodce dlouhodobou stabilizací zubní protézy. Obsah Důsledky ztráty zubů.... 4 5 Možnosti stabilizace

Více

Chrup člověka EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Chrup člověka EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Chrup člověka EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.19 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum vytvoření:

Více

Játra a imunitní systém

Játra a imunitní systém Ústav klinické imunologie a alergologie LF MU, RECETOX, PřF Masarykovy univerzity, FN u sv. Anny v Brně, Pekařská 53, 656 91 Brno Játra a imunitní systém Vojtěch Thon vojtech.thon@fnusa.cz Výběr 5. Fórum

Více

Ošetřování N se zánětem VDN

Ošetřování N se zánětem VDN Ošetřování N se zánětem VDN Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2010 Bc. Zouharová Klára Charakteristika onemocnění: sinusitis = zánět

Více

Biorezonanční terapie BICOM

Biorezonanční terapie BICOM Chceme, aby se Vám dařilo dobře! Biorezonanční terapie BICOM celostní přístup a vysoká úspěšnost léčení příčin onemocnění - ne pouze příznaků metoda bez léků a bez vedlejších účinků možnost léčby běžně

Více

AMBULANTNÍ STOMATOLOGICKÉ ZAŘÍZENÍ SOUHRNNÉ ÚDAJE

AMBULANTNÍ STOMATOLOGICKÉ ZAŘÍZENÍ SOUHRNNÉ ÚDAJE IČO 0 0 1 7 9 9 0 6 IČZ smluvního ZZ 6 1 7 5 0 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 1 S 7 5 0 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-02 / 8.10.10 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

V životě jsou to jen maličkosti.

V životě jsou to jen maličkosti. 3M ESPE Stabilizace zubních náhrad V životě jsou to jen maličkosti. 1 Průvodce dlouhodobou stabilizací zubní protézy. Obsah Důsledky používání zubní protézy... 4 5 Možnosti stabilizace Vaší protézy...6

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti:

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti: Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012 Referát na téma: bolest Definice bolesti: Bolest je definována jako nepříjemná vjemová a emocionální zkušenost související se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně,

Více

Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Stomatologická klinika

Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Stomatologická klinika Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Stomatologická klinika Diagnostika a terapie následků úrazů stálých zubů Disertační práce Plzeň 2010 MUDr. Hana Hecová 1 1. Úvod Obsah 2. Současný stav

Více

Vážení klienti, připravili jsme pro vás ceník základních stomatologických úkonů poskytovaných v našem zdravotnickém zařízení.

Vážení klienti, připravili jsme pro vás ceník základních stomatologických úkonů poskytovaných v našem zdravotnickém zařízení. STOMATOLOGIE CENÍK Vážení klienti, připravili jsme pro vás ceník základních stomatologických úkonů poskytovaných v našem zdravotnickém zařízení. Podrobnější informace o cenách vám poskytne ošetřující zubní

Více

Rány. Kritéria, dělení, ošetření

Rány. Kritéria, dělení, ošetření Rány Kritéria, dělení, ošetření Co je rána? Každé porušení kůže Sliznice Povrchu některého orgánu Má tyto vlastnosti: krvácí Bolí Může dojít ke ztrátě tkáně Dělení ran a jejich vznik Řezná tlakem a tahem

Více

Zubní ordinace Dr. M. Kosteniuk. Ceník zubní péče pro pacienty

Zubní ordinace Dr. M. Kosteniuk. Ceník zubní péče pro pacienty Zubní ordinace Dr. M. Kosteniuk Ceník zubní péče pro pacienty Prohlídky a vyšetření: Vstupní prohlídka (komplexní vyšetření zubů a dásní, včetně zhotovení RTG a vytvoření plánu terapie) První/ druhá prohlídka

Více

Stav vývoje klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ DRG

Stav vývoje klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ DRG Stav vývoje klasifikačního systému hospitalizačních případů CZ DRG Tomáš Pavlík, Markéta Bartůňková, Jan Linda, Petr Klika, Miroslav Zvolský, Zbyněk Bortlíček, Michal Uher, Petra Kovalčíková, Ladislav

Více

ČÁST TŘETÍ KONTROLNÍ OTÁZKY

ČÁST TŘETÍ KONTROLNÍ OTÁZKY ČÁST TŘETÍ KONTROLNÍ OTÁZKY ULTRAZVUK 1) Co to je ultrazvuk? 2) Jak se šíříultrazvukové vlnění? 3) Jakou rychlostí se šíří ultrazvuk ve vakuu? 4) Jaké znáte zdroje ultrazvukového vlnění? 5) Jaké se používají

Více

Možnost chirurgického plánování a precizní ortodontická analýza prostřednictvím jedinečného 3D zobrazovacího systému i-cat

Možnost chirurgického plánování a precizní ortodontická analýza prostřednictvím jedinečného 3D zobrazovacího systému i-cat Přední pozice ve 3D dentálních zobrazovacích systémech Možnost chirurgického plánování a precizní ortodontická analýza prostřednictvím jedinečného 3D zobrazovacího systému i-cat Chirurgické předpoklady:

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA TRÁVICÍ SOUSTAVA Základem trávicí soustavy : trávicí trubice stěna trávicí trubice: vazivo, hladké

Více

GIT 2b Orgány dutiny ústní - zub Ústav histologie a embryologie MUDr. Jana Šrajerová Předmět: Praktická mikroskopie B02242

GIT 2b Orgány dutiny ústní - zub Ústav histologie a embryologie MUDr. Jana Šrajerová Předmět: Praktická mikroskopie B02242 GIT 2b Orgány dutiny ústní - zub Ústav histologie a embryologie MUDr. Jana Šrajerová Předmět: Praktická mikroskopie B02242 1 Mikroskopování preparátů: (B 1: ret - viz GIT 2a) B 2: zub (B 3: hrot jazyka

Více

SPECIFICKÁ A NESPECIFICKÁ IMUNITA

SPECIFICKÁ A NESPECIFICKÁ IMUNITA STŘEDNÍ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU SPECIFICKÁ A NESPECIFICKÁ IMUNITA MGR. IVA COUFALOVÁ SPECIFICKÁ A NESPECIFICKÁ IMUNITA i když imunitní systém funguje jako

Více

Stomatologická péče v Jihomoravském kraji

Stomatologická péče v Jihomoravském kraji Stomatologická péče v Jihomoravském kraji porovnání s ČR a ostatními moravskými kraji ÚZIS ČR Jihomoravský krajský odbor MUDr. Jaroslava Pazourková Úvodem Péče poskytovaná praktickým zubním lékařem patří

Více

Geistlich Bio-Gide Compressed Dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci

Geistlich Bio-Gide Compressed Dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Česky Geistlich Bio-Gide Compressed Dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Složení Geistlich Bio-Gide Compressed je kolagenová membrána získaná standardizovaným řízeným výrobním procesem.

Více

zení stomatologické ordinace Přístroje Nástroje Materiály Léčiva

zení stomatologické ordinace Přístroje Nástroje Materiály Léčiva Zařízen zení stomatologické ordinace Přístroje Nástroje Materiály Léčiva Přístroje Stomatologická souprava Stomatologické křeslo Sterilizátor Přístroje k přípravě výplňových materiálů Přístroje k přípravě

Více

PhySys. Vysoce účinná terapie bez vedlejších účinků

PhySys. Vysoce účinná terapie bez vedlejších účinků CZ PhySys Vysoce účinná terapie bez vedlejších účinků PhySys PhySys Nový 2-kanálový kombinovaný přístroj pro elektroléčbu a ultrazvuk s možností rozšíření o vakuovou jednotku a vozík s úložnými prostory.

Více

Geistlich Bio-Oss Collagen

Geistlich Bio-Oss Collagen Česky Geistlich Bio-Oss Collagen Spongiózní kostní náhrada + kolagen Složení Geistlich Bio-Oss Collagen je směsí 90 % Geistlich Bio-Oss (granule o velikosti 0,25 1 mm) a 10 % vepřových kolagenových vláken

Více

Léčba druhé linie OAB

Léčba druhé linie OAB Informace pro pacienty Čeština 35 Léčba druhé linie OAB Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Někdy se může stát, že medikamentózní léčba je bez efektu. V tom případě existují i jiné metody.

Více

Fotoomlazení. Viofor JPS System. LED terapie. pro krásu i zdraví

Fotoomlazení. Viofor JPS System. LED terapie. pro krásu i zdraví Fotoomlazení LED terapie pro krásu i zdraví Viofor JPS System MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT R VIOFOR JPS SYSTEM pozitivně působí napovrchové, střední i hluboké vrstvy tkání. Buněčné terapie zlepšuje: okysličení

Více

Protinádorová imunita. Jiří Jelínek

Protinádorová imunita. Jiří Jelínek Protinádorová imunita Jiří Jelínek Imunitní systém vs. nádor l imunitní systém je poslední přirozený nástroj organismu jak eliminovat vlastní buňky které se vymkly kontrole l do boje proti nádorovým buňkám

Více

AMBULANTNÍ STOMATOLOGICKÉ ZAŘÍZENÍ SOUHRNNÉ ÚDAJE

AMBULANTNÍ STOMATOLOGICKÉ ZAŘÍZENÍ SOUHRNNÉ ÚDAJE IČO 0 0 0 6 4 2 0 3 IČZ smluvního ZZ 0 5 4 2 2 0 0 0 Číslo smlouvy 8 A 0 5 S 4 2 2 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-02 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

EXILIS. Dejte svým křivkám tvar

EXILIS. Dejte svým křivkám tvar EXILIS Dejte svým křivkám tvar www.btl.cz sojka@btl.cz janata@btl.cz Všechna práva vyhrazena. Ačkoli bylo vyvinuto veškeré úsilí aby informace zde uvedené byly aktuální, nepřebíráme zodpovědnost za jakékoli

Více

KAVITAČNÍ PŘÍSTROJ PH-1 intenzivní fotonová sprcha

KAVITAČNÍ PŘÍSTROJ PH-1 intenzivní fotonová sprcha Technologie krásy KAVITAČNÍ PŘÍSTROJ PH-1 intenzivní fotonová sprcha - Děkujeme, že jste si zakoupili kavitační přístroj PH-1 na fotonové omlazení pleti. - Postupujte podle návodu v této příručce a respektujte

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

Diabetes mellitus a problémy dásní Doporučení pro zdravé dásně z výzkumu meridol

Diabetes mellitus a problémy dásní Doporučení pro zdravé dásně z výzkumu meridol Diabetes mellitus a problémy dásní Doporučení pro zdravé dásně z výzkumu meridol Odborná konzultace: Prof. Dr. Thomas Kocher, přednosta oddělení parodontologie, Poliklinika záchovné stomatologie, parodontologie

Více

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady 1 Hemoptýza 1.1 Úvod a definice 1.2 Patofyziologie hemoptýzy 1.3 Příčiny hemoptýzy 1.4 Klasifikace hemoptýzy 1.5 Vyšetřovací metody 1.6 Diagnostické algoritmy 1.7 Diferenciální diagnostika hemoptýzy 1.8

Více

Zánět dásní a parodontitida

Zánět dásní a parodontitida Zánět dásní a parodontitida Milé pacientky, milí pacienti, parodontitida je rozšířeným onemocněním, kterému je často věnována jen velmi malá pozornost. Málo lidí ví, že v rámci zubního lékařství existuje

Více

Stimuplex HNS 12. Vysoká úroveň nervové stimulace. Regionální anestezie. Celosvětově ověřený

Stimuplex HNS 12. Vysoká úroveň nervové stimulace. Regionální anestezie. Celosvětově ověřený Stimuplex HNS 12 Vysoká úroveň nervové stimulace Celosvětově ověřený Celosvětově ověřený Vývoj v nervové stimulaci pokračuje Stejně jako všechny procesy i regionální anestezie podléhá vývoji. Koncern B.

Více

EXILITE. Intenzivní pulzní světlo

EXILITE. Intenzivní pulzní světlo Intenzivní pulzní světlo 3 český výrobek Dokonalý systém obdélníkových pulzů Ergonomický aplikátor s vyměnitelnými optickými filtry Vyměnitelné xenonové výbojky Dvojitý systém filtrace, odstraňující nežádoucí

Více

Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe

Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe Benefity a terapeutický efekt léčebného bazénu Bolesti hlavy Stres Nespavost Zažívací potíže Bolesti zad Celulitida Těžké nohy Reflexní zóny Pravidelné používání vířivek umožní lidem cítit se a žít lépe

Více

EXILITE. Intenzivní pulzní světlo

EXILITE. Intenzivní pulzní světlo Intenzivní pulzní světlo ČESKÝ VÝROBEK 3 INTENZIVNÍ PULZNÍ SVĚTLO dokonalý systém obdélníkových pulzů ergonomický aplikátor s vyměnitelnými optickými filtry vyměnitelné xenonové výbojky dvojitý systém

Více

převzato

převzato Úspěšnost implantací Autor: Jana Bellanová, Kateřina Horáčková Dentální implantáty Dnešní moderní zubní lékařství může pacientovi nabídnout různé možnost ošetření. Všem známé snímací zubní protézy se netěší

Více

5/8.3 Úrazy zubů v dočasné dentici

5/8.3 Úrazy zubů v dočasné dentici Úrazy zubů u dětí 5/8.3 str. 1 5/8.3 Úrazy zubů v dočasné dentici MUDr. Romana Ivančaková, CSc. Úvod Ošetření úrazů zubů v dočasné dentici V průběhu vývoje dentice jsou zárodky stálých řezáků uloženy palatinálně

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

Dokumentace pro informovaný souhlas klienta před bělením zubů

Dokumentace pro informovaný souhlas klienta před bělením zubů Dokumentace pro informovaný souhlas klienta před bělením zubů Zdravotnické zařízení:, Lomená 574/17, Havířov 3 Ošetřující lékař/dh: Vážení klienti, k otázce techniky bělení zubů jsme pro Vás připravili

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-02 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-02 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 0 0 1 7 9 9 0 6 IČZ smluvního ZZ 6 1 7 5 0 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 1 S 7 5 0 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-02 / 8.10.10 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Název IČO MDDr. Anna Medviďová-dental care, s.r.o.

Název IČO MDDr. Anna Medviďová-dental care, s.r.o. IČO 0 3 4 9 4 7 3 IČZ smluvního ZZ 0 1 0 9 7 0 0 0 Číslo smlouvy 5 A 0 1 S 0 9 7 Název IČO MDDr. Anna Medviďová-dental care, s.r.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-02 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Optimální metoda pro lifting obličeje a efektivní řešení problémů ostatních partií těla. Co je to terapie Bio-Meyisun?

Optimální metoda pro lifting obličeje a efektivní řešení problémů ostatních partií těla. Co je to terapie Bio-Meyisun? Co je to terapie Bio-Meyisun? Miniinvazivní liftingová metoda aplikace vstřebatelných nití (PDO) pomocí akupunkturní jehly do dermis, kde se tímto aktivují fibroblasty a dochází k tvorbě kolagenové mřížky

Více

Souhrn údajů o přípravku

Souhrn údajů o přípravku Souhrn údajů o přípravku 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Luivac 2. KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: 1 tableta obsahuje 3 mg Lysatum bacteriale mixtum ex min. 1x10 9 bakterií z každého následujícího

Více

IR přístroje ZenBeam. Vynikající řešení. zdravotnictví masérská a kosmetická studia wellness fittnes fyzioterapii. pro

IR přístroje ZenBeam. Vynikající řešení. zdravotnictví masérská a kosmetická studia wellness fittnes fyzioterapii. pro IR přístroje ZenBeam Vynikající řešení pro zdravotnictví masérská a kosmetická studia wellness fittnes fyzioterapii Sadová 541, Černý Vůl tel. 420 73707661, info@ibtechnology.eu OŠETŘENÍ IR PŘÍSTROJI ZenBeam

Více

Fyzikální terapie - rozd!lení, terapeutické mo"nosti, základní indikace a kontraindikace

Fyzikální terapie - rozd!lení, terapeutické monosti, základní indikace a kontraindikace Fyzikální terapie - rozd!lení, terapeutické mo"nosti, základní indikace a kontraindikace Vyu#ující: As. Mgr. Bronislav Schreier Obecné ú#inky fyzikální terapie (FT)! Podporují a urychlují autorepara#ní

Více

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY Pokud čtete tento text, pravděpodobně jste v kontaktu s odborníkem na léčbu mnohočetného myelomu. Diagnóza mnohočetného myelomu je stanovena pomocí četných laboratorních

Více

1. Test: Prostorové struktury

1. Test: Prostorové struktury 1. Test: Prostorové struktury Každá následující úloha se skládá vždy ze dvou vyobrazení stejné průhledné krychle. V krychli jsou umístěny různé předměty. Obrázek vlevo ukazuje vždy pohled na danou krychli

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský Ultrazvuková defektoskopie Vypracoval Jan Janský Základní principy použití vysokých akustických frekvencí pro zjištění vlastností máteriálu a vad typické zařízení: generátor/přijímač pulsů snímač zobrazovací

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených

Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených Výskyt a význam infekce Borna disease virem u pacientů léčených pro závislost Sylva Racková Psychiatrická klinika LF UK v Plzni AT konference 28.04. 2010, Špindlerův Mlýn Borna Disease virus (BDV) charakteristika

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Funkce imunitního systému

Funkce imunitního systému Téma: 22.11.2010 Imunita specifická nespecifická,, humoráln lní a buněč ěčná Mgr. Michaela Karafiátová IMUNITA je soubor vrozených a získaných mechanismů, které zajišťují obranyschopnost (rezistenci) jedince

Více

Intraorální rentgen další generace je tu!

Intraorální rentgen další generace je tu! Gendex expert DC Intraorální rentgen další generace je tu! Zobrazovací systémy 3D Cone-Beam Panoramatické rentgenové přístroje P Intraorální rentgenové systémy Digitální intraorální snímače Digitání systémy

Více

ZÁNĚT osnova. ZÁNĚT: definice; vymezení pojmu. DRUHY ZÁNĚTU: podle průběhu

ZÁNĚT osnova. ZÁNĚT: definice; vymezení pojmu. DRUHY ZÁNĚTU: podle průběhu ZÁNĚT osnova Výukové materiály: http://www.zoologie.upol.cz/osoby/fellnerova.htm Obecná charakteristika zánětu Klasifikace zánětu podle průběhu podle příčiny podle patologicko-anatomického obrazu Odpověď

Více

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Prevence Regenerace Relaxace www.richwayeu.com Feel Better - Heal Faster Amethyst BioMat systém ² Amethyst BioMat je infračervený systém určený pro každodenní

Více

Forenzní stomatologie. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze

Forenzní stomatologie. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze Forenzní stomatologie doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze PČR Vyšetřování trestných činů Forenzní vědy Státní zástupce Forenzní stomatologie Trestní

Více

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu Biochemické vyšetření ve sportu Laktát Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu V klidu 0,8 mmol/l (0,5-1,5 mmol/l) Tvorba laktátu = přetížení aerobního způsobu zisku energie a přestup

Více

Laboratorní di agnostik HBV HCV a Vratislav Němeček Státní zdravotní stav ústav

Laboratorní di agnostik HBV HCV a Vratislav Němeček Státní zdravotní stav ústav Laboratorní diagnostika HBV a HCV Vratislav Němeček Státní zdravotní ústav Rozdílná role sexuálního 30 přenosu HBV a HCV 25 Rozdíly v četnosti virové nálože 20 15 10 HCV RNA HBV DNA HBV 5 hlavní způsoby

Více

KaVo DIAGNOdent pen. Najde kazy všude.

KaVo DIAGNOdent pen. Najde kazy všude. Najde kazy všude. Najde kazy všude. Objevte každý kaz. V zubech, jejichž sklovina vypadá zdravě, se často mohou skrývat neviditelné kazy. Ty nejsou obvyklými diagnostickými metodami zjistitelné. KaVo DIAGNOdent

Více

Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě

Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě J. MAŠATA Gynekologicko porodnická klinika VFN a 1. LF UK, Praha Definice infekce Kolonizace (colonisation) běžná přítomnost bakterie Kontaminace (contamination)

Více

Funkční a biomechanické vlastnosti pojivových tkání (sval, vazy, chrupavka, kost, kloub)

Funkční a biomechanické vlastnosti pojivových tkání (sval, vazy, chrupavka, kost, kloub) Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Biofyzika Napsal uživatel Marie Havlová dne 9. Leden 2013-0:00. Sylabus předmětu BIOFYZIKA pro letní semestr 1. ročníku,

Více

IR přístroje MS. Vynikající řešení. zdravotnictví masérská a kosmetická studia wellness fittnes fyzioterapii. pro

IR přístroje MS. Vynikající řešení. zdravotnictví masérská a kosmetická studia wellness fittnes fyzioterapii. pro IR přístroje MS Vynikající řešení pro zdravotnictví masérská a kosmetická studia wellness fittnes fyzioterapii Sadová 541, Černý Vůl tel. 420 73707661, info@ibtechnology.eu OŠETŘENÍ IR PŘÍSTROJI MS Nová

Více

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) 11.12.2008, Brno Bc. Dagmar Králová Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický

Více

PŘÍBALOVÉ INFORMACE ANNOVET

PŘÍBALOVÉ INFORMACE ANNOVET PŘÍBALOVÉ INFORMACE ANNOVET Annovet je koncentrát z extraktu listů jihoamerického stromu Anona ostnitá (Annona muricata), zvaného také graviola. Tento legendární strom roste v amazonském deštném pralese

Více

Jako Fénix vstávající z popela takové jsou i regenerační NiTi kořenové nástroje!

Jako Fénix vstávající z popela takové jsou i regenerační NiTi kořenové nástroje! Nová generace NiTi kořenových nástrojů Jako Fénix vstávající z popela takové jsou i regenerační NiTi kořenové nástroje! NOVÝ! sterilní, k okamžitému použití 134 C > > Žádná tvarová paměť + extrémní pružnost

Více

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,-

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,- KLASICKÁ MASÁŽ regenerační, relaxační, sportovní cca 30 min. - záda, šíje 250,- cca 60 min. - záda, šíje + nohy, ruce nebo hlava (dle přání) 500,- cca 90 min. - záda, šíje, nohy + ruce nebo hlava (dle

Více

VistaScan Mini skener paměťových fólií malý, ale výkonný

VistaScan Mini skener paměťových fólií malý, ale výkonný VistaScan Mini skener paměťových fólií malý, ale výkonný STlAČEnÝ VZDUCH ODSÁVÁnÍ ZOBRAZOVACÍ SYSTÉMY PÉČE O ZUBY HYGIEnA Nová dimenze rentgenové diagnostiky chairside přímo u zubařského křesla VistaScan

Více