Izolace, klonování a analýza DNA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Izolace, klonování a analýza DNA"

Transkript

1 Izolace, klonování a analýza DNA Ing. Pavel Kotrba, Ph.D., Ing. Zdeněk Knejzlík, Ph.D., Ing. Zdeněk Chodora Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT Praha HTpavel.kotrba@vscht.czTH, HTzdenek.knejzlik@vscht.czTH, HTzdenek.chodora@vscht.czTH Ačkoliv se vzhled a chování živých tvorů v mnoha ohledech značně odlišuje, jejich genomy jsou vždy tvořeny DNA, která představuje nosič informace zapsané sekvencí ve které jsou 4 písmena genetického kódu adenin (A), thymin (T), cytosin (C) a guanin (G) rozloženy podél dvoušroubovice DNA. Až do počátku 70-tých let byla analýza molekuly DNA možná pouze nepřímo a to na základě mapovaní genů a sekvenování RNA a proteinů. Obrat nastal se zavedením metod molekulového klonování DNA ( ; Boyer, Cohen a Berg), metody detekce specifických sekvencí DNA (1975; Southern) a rychlých metod sekvenace DNA ( ; Sanger, Barrel, Maxam a Gilbert). Tyto a pozdější techniky genového inženýrství využívající dnes již komerčně dostupné enzymy umožňují cíleně manipulovat s DNA ve zkumavce i živém organismu a způsobily revoluci ve zkoumání života. Vedly k objevu nových skupin genů a proteinů a umožňují sledovat jejich evoluci. Umožňují sledovat expresi genů a studovat funkci proteinů a jejich jednotlivých částí. Díky možnosti nadprodukce rekombinantních proteinů zjednodušují jejich purifikaci. Možnost vyštěpit regulační oblasti genů dovoluje pochopit komplexní kontrolu genové exprese v organismu. V neposlední řadě je třeba zmínit možnosti praktického využití technologie rekombinantní DNA v medicíně (genové terapie, diagnostika) a biotechnologiích (produkce inzulínu v bakterii Escherichia coli, zavádění nových metabolických drah, odolné geneticky modifikované rostliny).

2 DNA-technologie je ve své podstatě založena na několika klíčových technikách: i) štěpení DNA specifickými restrikčními endonukleasami, které usnaňuje izolaci genů a manipulaci s nimi ii) příprava rekombinantní DNA a následné klonování (pomnožení) fragmentů DNA iii) hybridizace DNA umožňující detekovat specifické sekvence ve směsi na základě komplementarity bazí iv) sekvenování izolovaného úseku DNA, které umožní identifikovat geny a určit aminokyselinovou sekvenci kódovaných proteinů Štěpení DNA restrikčními endonukleasami a rekombinantní DNA Na rozdíl od proteinů nebo RNA nejsou geny v buňce přítomny jako samostatné entity, ale jsou součástí určitých úseků na celistvé molekule DNA. Jedním z mezníků, který usnadnil specifickou fragmentaci DNA a následně izolaci a pomnožení hledaného genu byl objev restrikčních endonukleas (1962; Aber, Nathans a Smith). Tyto enzymy, které jsou nejčastěji izolovány z bakterií, stěpí dvoušroubovici DNA v místech se specifickou lokální nukleotidovou sekvencí a vytvářejí fragmenty definované délky. Nejčastěji používaná skupina restrikčních endonukleas rozpoznává různé sekvence 4 až 8 nukleotidů na molekule DNA, kde štěpí. Společným rysem těchto sekvencí je, že je můžeme číst u dvouřetězcové molekuly zprava doleva na jednom řetězci stejně jako zleva doprava na řetězci druhém, hovoříme o palindromních sekvencích (Obr. 1A). Obrázek 1: Štěpení dvouřetězcové molekuly DNA restrikčními endonukleasami a spojování vzniklých fragmentů. (A) Některé bakteriální enzymy štěpí DNA ve specifických sekvencích přičemž generují kohézní konce (např. Sau3A ze Staphylococcus auresus kmene 3A, BamHI z Bacillus amyloliquefaciens kmene H nebo EcoR I z Eschericha coli kmene RY 13 nebo tupé konce (např. Hpa I z Haemophilus parainfluenzae). (B) Komplementární kohézní konce (jednořetězcové úseky DNA) dvou různých molekul DNA se mohou spojovat vodíkovými můstky a po kovalentním spojení DNA ligasou vzniká rekombinantní DNA.

3 Různé druhy bakterií produkují různé restrikční endonukleázy, které jim slouží jako ochrana proti cizorodé DNA. Vlastní DNA těchto bakterií je v cílových místech chráněna proti štěpení metylací adeninu nebo cytosinu a cizorodá (např. virová) DNA, která většinou metylována není, je v buňce rozštěpena a tím inaktivována. Je poměrně jednoduché nalézt restriční endonukleasy, které vyštěpí z DNA fragment obsahující např. hledaný gen. Známá velikost fragmentu může být následně využita pro jeho přečištění ze směsi úseků vzniklých při štěpení chromozomální DNA. Některé restrikční endonukleasy štěpí cílovou sekvenci tak, že zanechávají na koncích fragmentu krátké přečnívající jednořetězcové úseky nazývané kohézní konce. Tyto konce se mohou spojit vodíkovými můstky na základě komplementarity bazí s koncem jiného fragmentu DNA generovaným stejným enzymem (nebo enzymem produkujícím stejné kohézní konce) (Obr. 1B). Následným propojením konců pomocí enzymu DNA ligasy objeveného v roce 1967 Gellertem vzniká tzv. rekombinantní molekula DNA. DNA ligasa, která vytváří vazbu mezi 3 hydroxylovou skupinou ribosy jedné molekuly DNA a fosfátem na 5 hydroxylu ribosy molekuly druhé umožňuje i spojení DNA fragmentů generovaných restrikčními endonukleasami, které nevytváří kohézní konce, ale tzv. tupé konce (např. Hpa I v Obr. 1A). Spojit pak lze konce generované různými enzymy, avšak s menší účinností. Elektroforetické dělení fragmentů DNA Fragmenty DNA generované restrikčními endonukleasami mohou být rozděleny na základě velikosti pomocí elektroforézy ve vhodném gelu molekulovém sítu. DNA je díky fosfátovým skupinám spojujícím jednotlivé deoxyribonukleosidy nabita záporně a ve stejnosměrném elektrickém poli putuje ke kladnému pólu, přičemž delší úseky se pohybují pomaleji, protože obtížněji prochází póry v hustém gelu. Nejčastěji se pro rozdělení fragmentů dvouřetězcové DNA o velikostech několika set až párů bazí (pb) používají agarózové gely. Velmi dlouhé molekuly DNA lze v agarózovém gelu rozdělit pomocí speciální techniky pulzní elektroforézy, kdy se periodicky mění směr elektrického pole což umožní proplétání i celých bakteriálních nebo kvasničných chromozomů póry gelu. Oproti tomu velmi krátké fragmenty DNA do velikosti 500 pb a především jednořetězcové DNA se elektroforeticky analyzují na polyakryamidových gelech s menšími póry, které umožňují rozlišení rozdílu jedné báze. Bezbarvá DNA je v gelu vizualizována po navázání specifických molekul fluoreskujících v ultrafialovém světle. Případně může být DNA před elektroforézou

4 označena radioaktivním prvkem, nejčastěji radioizotopem P PP (β-zářič) a detekce pak probíhá na fotografickém papíře. 32 Klonování DNA in vivo Pod pojmem molekulové klonování si představujeme především pomnožení specifického (často cizorodého) fragmentu DNA v hostitelském organismu schopném jej efektivně několikanásobně namnožit a vytvářet identické kopie této DNA (klony). Nicméně termín klonování je často nesprávně používán i pro izolaci určitého genu z buněčné DNA, protože jeho pomnožení tuto izolaci významně usnadňuje. Pro klonování DNA in vivo je nejprve nutno vytvořit rekombinantní DNA, která sestává z klonovaného fragmentu a tzv. klonovacího vektoru. Klonovací vektor je genetický element, který je schopen samostatné reprodukce v hostitelském organismu, tj. musí být schopen autonomní replikace. Rekombinantní DNA je následně vnesena do buňky hostitele, kterým je nejčastěji bakterie Escherichia coli (kmen neprodukující restrikční endonukleasy) kde je při růstu buněčné kultury DNA mnohonásobně replikována - klonována. Pro klonování kratších úseků DNA do délky asi pb se využívají viry např. bakteriofágy M13 nebo λ a plasmidy. Bakteriální plasmidy, které jsou v porovnání s bakteriálním chromozomem (průměrně pb) velmi malou cirkulární molekulou DNA (řádově 10 až a 100 tisice pb) nesoucí tzv. mimochromozomální genetickou informaci jsou v buňce často obsaženy ve více kopiích. Identifikace minimální délky plasmidů potřebné pro jejich existenci v hostitelské buňce umožnila zkonstruovat poměrně malé molekuly DNA (2000 až pb), které lze z buněk snadno izolovat. Plasmidové vektory (Obr. 2) obsahují vedle počátku replikace také tzv. selekční marker, tj. gen který přináší určitou výhodu a zajišťuje tak stabilní udržení plasmidu v hostitelské buňce. Může jím být např. rezistence k antibiotiku nebo gen, který hostitel postrádá a který je za určitých růstových podmínek nezbytný. Další specifickou součástí klonovacích vektorů bývá úsek který obsahuje řadu cílových sekvencí pro různé restrikční endonukleasy umožňující inzerci klonovaného fragmentu. Vedle klonovacích vektorů existují i specializované plasmidy umožňující expresi specifického genu v hostitelském organismu za účelem studia funkce genu nebo pro nadprodukci proteinu. Pokud je hostitel jiný než E. coli ve které se provádí klonování, musí plasmid obsahovat také počátek replikace a selekční marker specifický pro studovaný organismus a hovoříme o tzv. shuttle vektorech (z angl. shuttle kyvadlový).

5 Pro molekulové klonování velmi dlouhých úseků DNA se dnes využívá umělých chromozómů. Jedním z nich je kvasničný umělý chromozóm YAC (z angl. yeast artificial chromosome) umožňující vložit mezi ramena lineárního chromozomu (obsahuje vedle počátku replikace centromeru, jež zajišťuje udržení rekombinantní DNA a koncové telomery) až pb. V bakteriích lze podobné úseky DNA klonovat s využitím BAC (z angl. bacterial artificial chromosome) založeném na plasmidu F z E. coli. Příprava genomové knihovny DNA a knihovny cdna Rozštěpení buněčné DNA pomocí specifických restrikčních endonukleas generuje 9 obrovské množství fragmentů (řádu milionů v případě lidkého genomu čítajícího 3.10P P pb). Každý z fragmentů buněčné DNA vložený do klonovacího vektoru a pomnožený v hostitelské buňce (Obr. 2) Obrázek 2: Klonování DNA v bakteriích. Klonovaný úsek DNA je vložen do bakteriálního plasmidu a rekombinantní plasmid je vnesen do hostitelské buňky schopné DNA přijmou t (kompetentní buňky ) a replikovat. V selekčním médiu obsahujícím nap ř. antibiotikum rostou pouze buňky nesoucí daný plasmid ( plasmid obsahuj e ge n pro resistenci k antibiotiku ). Mnohonásobně pomnožený plasmid lze z buněk vyizolovat v čisté formě a naklonovaný fragmen t DNA vyštěpit pomocí restričních endonukleas.

6 představuje klon genomové DNA a soubor rekombinantních plasmidů nesoucích různé fragmenty představuje tzv. knihovnu genomové DNA. Množství fragmentů lze snížit neúplným stěpením DNA a dále použít umělé chromozomy. Knihovny genomové DNA se využívají především pro získání dostatečného množství genetického materiálu pro určení sekvence genomu. Z genomové knihovny lze izolovat žádaný gen jen v některých případech. Jedná se především o bakteriální geny, jejichž kódující oblasti nejsou přerušeny nekódujícími sekvencemi (introny) a na poměrně krátkém úseku DNA zůstává celistvý gen. Genomový klon obsahující žádaný gen lze identifikovat hybridizací se značenou sondou nebo jeho vnesením do mutantního hostitele, který danou vlastnost postrádá (je-li projev genu detekovatelný). V případě vyšších organismů v jejichž genech jsou kódující sekvence (exony) přerušeny introny lze využít alternativní strategii zpětný přepis mediátorové RNA (mrna) do sekvence DNA. V buňce z níž je mrna izolována totiž po přepisu genu (transkripci) již došlo vystřižení intronů z mrna, její sekvence tak odpovídá celistvé kódující oblasti a je zakončena sekvencí několika desítek adenosinů. Pro přepis mrna in vitro se využívá specifické DNA polymerasy, enzymu reverzní transkriptasy (RT) izolované z retrovirů (1970; Baltimore a Temin). Podobně jako jiné DNA polymerasy neumí RT iniciovat polymeraci de novo, ale vyžaduje přítomnosti krátkého úseku DNA (očka - prime u) r již připojeného na matrici (mrna) podle které vytváří komplementární vlákno DNA, tzv. cdna (z angl. Complementary DNA). Jako obecného primeru se v tomto případě s výhodou využívá krátkého oligonukleotidu poly(deoxyt) a vzniká heteroduplexní dvouřetězcová RNA/DNA molekula (Obr. 3).RNA je následně naštěpena pomocí enzymu RNasy H a druhé vlákno DNA je syntetizováno pomocí DNA polymerasy, Obrázek 3: Příprava cdna. Molekula mrna je zpětně přepisována do sekvence komplementární DNA retrovirovým enzymem reverzní transkriptasou a po částečném rozštěpení mrna v heteroduplexní dvoušroubovici DNA/RNA enzymem RNasou H je druhé vlákno DNA dosyntetizováno enzymem DNA polymerasou

7 která využívá nerozštěpenou RNA jako primer. Vytvořená dvouřetězcová DNA je následně vložena do klonovacího vektoru a vzniká cdna klon. Soubor cdna klonů připravený z mrna izolované z určité tkáně se nazývá knihovna cdna. Je třeba si uvědomit, že na rozdíl od knihovny genomové DNA obsahuje knihovna cdna pouze ty kodující sekvence, které jsou v dané buňce (tkáni) v daný čas exprimovány. Knihovna cdna je však cenným materiálem umožňujícím predikovat aminokyselinové sekvence kódovaného proteinu nebo jeho nadprodukci proteinů v bakteriálních nebo kvasničných buňkách, které nejsou schopny vyštěpovat introny. Sekvenování DNA Do současné doby byla stanovena sekvence stovek genomů živočichů, rostlin a mikroorganismů. V dnešní době se pro vysokokapacitní sekvenace využívá výlučně metoda publikovaná Sangerem v roce V principu jsou elektroforézou v polyakrylamidovém gelu analyzovány různě dlouhé fragmenty jednořetězcové DNA vznikající in vitro za pomoci enzymu DNA polymerasy na podkladě matrice, kterou je sekvenovaný úsek DNA (Obr. 4). Jako matrice se používá jedno- nebo dvouřetězcový fragment DNA klonovaný ve vhodném vektoru nebo úsek pomnožený in vitro pomocí tzv. polymerasové řetězové reakce (PCR). Různě dlouhé fragmenty s definovaným začátkem mohou vznikat v jedné reakční směsi díky třem vlastnostem DNA polymerasy: i) tento enzym umí připojovat jednotlivé deoxyribonukleosidfosfáty (A, T, G, C) komplementární k matrici pouze jedním směrem. Polymerasa totiž napojuje nový 2 -deoxyribonukleosid prostřednictvím fosfátu na 5 hydroxylové skupině ribosy na 3 hydroxyl ribosy (Obr. 4A) z koncového deoxyribonukleosidu rostoucího řetězce DNA. ii) neumí iniciovat polymeraci de novo, ale vyžaduje přítomnosti krátkého úseku DNA (primeru) již napojeného na sekvenovanou molekulu a ten prodlužuje. Primer poskytuje 3 hydroxyl ribosy jako kosubstrát polymerační reakce. Často je primer navíc modifikován fluoreskující molekulou, což umožní u automatických sekvenátorů detekci vytvořeného fragmentu po průchodu sekvenačním gelem. iii) polymerace se zastaví ve chvíli, kdy je do vznikající DNA inkorporována molekula takřka shodná s přirozeným A, T, G, nebo C, na kterou však již nelze napojit další stavební element DNA. Jako terminátor polymerace se používá 2,3 -dideoxyribonukleosidtrifosfát, který postrádá 3 hydroxylovou skupinu (Obr. 4A).

8 Obrázek 4: Sekvenování DNA Sangerovou metodou. (A) Rozdíl mezi deoxy a dideoxynukleosidtrifosfáty. (B) Metoda využívá skutečnost i, že DNA polymerasa syntetizuje molekulu DNA z deoxynukleosidtrifosfátů podle komplementárního vlákna připojováním deoxynukleosidfosfátů na 3 hydroxylovou skupinu ribosy. Malá příměs dideoxynukleosidtrifosfátu (terminátor u ), který postrádá hydroxy l na ribose v 3 pozici, do reakce způsobuje občasné ukončení prodlužování řetězce DNA. V jedné reakci tak vznikají různě dlouhé fragmenty zakončené vždy přidaným terminátorem. Délka fragmentů je následně stanovena elektroforézou a sekvence DNA je určena z kombinace vysledků 4 reakcí do nichž byl přidán vždy jeden dideoxynukleosidtrifosfát. Sekvenační reakce se pro každou sekvenovanou DNA provádí čtyřikrát vždy však s jiným terminátorem polymerace. Tak je možno určit zda je fragment zakončen A, T, G a nebo C a přiřadit jim pozici podle délky vzniklého fragmentu (Obr. 4B). Efektivnější, avšak nákladnější, možností je použití terminátorů polymerace modifikovaných fluoreskující molekulou, která je pro každý terminátor jiná. Pak je možno provést pouze jednu reakci se směsí všech terminátorů a při elektroforéze identifikovat 4 různé fluorescenční signály. Identifikace specifických sekvencí pomocí hybridizace se značenými sondami V případě, že se dvouřetězcová DNA vystaví teplotám okolo 100 º C nebo vysokému ph (ph 13) dochází k její denaturaci, tzn. rozrušení vodíkových vazeb spojující jednotlivé komplementární páry bazí přičemž kovalentní vazby v řetězcích zůstávají zachovány. Významné bylo zjištění, že proces denaturace je vratný (1961; Marmur a Doty) a že se mohou

9 komplementární řetězce DNA při snížení teploty na 65 º C po čase opět spojovat na základě Watson-Crickovského párování bazí hybridizovat. K obdobné hybridizační reakci dochází mezi libovolnými jednořetězcovými molekulami nukleových kyselin (DNA/DNA, DNA/RNA, RNA/RNA) pokud obsahují komplementární sekvence. Toto zjištění vedlo ke vzniku techniky umožňující identifikovat specifické nukleotidové sekvence pomocí značených nukleotidových sond. Sondou bývá jednořetězcová DNA o délce 10 až 1000 bazí, která je modifikovaná radioaktivním prvkem nebo chemickou molekulou, jež umožní její detekci. Techniku umožňující např. zjistit velikost fragmentu obsahujícího žádaný gen ve směsi vzniklé rozštěpením chromozomální DNA určitou restrikční endonukleasou vyvinul v roce 1975 Southern (Obr. 5). Obrázek 5: Detekce specifické DNA pomocí hybridizace se značenou sondou (Southern blo t). Princip této metody lze aplikovat i na detekci specifické RNA (Nothern Blot). Pro značení sond se dnes, spíše než radioizotopy, používá modifikace organickými molekulam i, které jsou následně detekovány pomocí specifických protilátek konjugovaných s enzymem, jehož aktivitu je možno detekovat nap ř. pomocí chromogenního substrátu.

10 Fragmenty DNA se nejprve elektroforeticky rozdělí a po denaturaci při vysokém ph se přenesou se na vhodnou membránu, kde jsou jednořetězcová vlákna DNA zafixována. Následně se přidá značená sonda komplementární k jednomu vláknu hledané sekvence a dochází k hybridizaci. Po odmytí přebytku sondy se detekuje fragment, na kterém došlo k jejímu navázání, tj. kde se nalézá hledaná sekvence. Celý proces se nazývá Southernův přenos (angl. Southern blotting). Z uvedeného je zřejmé, že je třeba znát alespoň část sekvence hledaného úseku DNA nebo alespoň odpovídající sekvence z příbuzných organismů a tuto techniku nelze užít pro vyhledávání zcela neznámých genů. Svůj velký význam však hybridizační techniky mají především v oblasti diagnostiky. Je-li sonda krátká (okolo 20 nukleotidů) může se stabilně navázat při vyšší teplotě pouze pokud je s cílovou sekvencí zcela komplementární. Tímto způsobem lze například odhalit bodové mutace - záměny bazí - v některých genech. Jinou variantu lze použít použít pro zjištění zda se v dané buňce nachází určitá RNA, tedy zda dochází k expresi určitých genů. Metoda obdobná Southernově přenosu se při analýze RNA nazývá Northern blotting. Metody in situ hybridizace umožňují detekci pozice specifických sekvencí na celých chromosomech nebo sledování exprese genů (RNA) v různých buňkách např. u vyvíjejícího se embrya. Nejnovější aplikaci hybridizační techniky 2 představují DNA čipy umožňující na prostoru cmp P studovat expresi tisíců genů. V podstatě jsou na tenké sklíčko pomocí robota navázány v přesném místě krátké úseky DNA vždy odpovídající určitému genu, jednomu v jedné pozici na čipu. K těmto imobilizovaným neznačeným sondám pak hybridizuje např. směs cdna, získaná ze studovaných buněk nebo tkání. cdna je značená fluoreskující molekulou, která umožní detekci cdna molekuly navázané v určité pozici na čipu čímž je potvrzena (nebo vyvrácena při absenci signálu) exprese odpovídajícího genu a z intenzity fluorescenčního signálu lze získat i kvantitativní výpověď o úrovni exprese. Polymerasová řetězová reakce - klonování DNA in vitro Díky znalosti sekvence mnoha genomů je dnes možno klonovat celou řadu genů in vitro bez nutnosti připravovat knihovny genomové DNA nebo cdna. Technika, která toto umožňuje se nazývá polymerasová řetězová reakce (PCR; z angl. polymerase chain reaction) a byla zavedena v roce 1985 Mullinsem. Pro namnožení určitého úseku DNA postačuje znalost nukleotidových sekvencí mezi nimiž se žádaný fragment nalézá (Obr. 6). Dva syntetické oligonukleotidy, každý komplementární k jednomu řetězci DNA, slouží po hybridizaci na cílové sekvence na molekule DNA denaturované za vysoké teploty jako primer

11 P kopií Obrázek 6: Klonování definovaného úseku DNA pomocí polymerasové řetězová reakce (PCR). Vzhledem k tomu, že je dvouřetězcová DNA je v jednotlivých cyklech tepelně denaturována používají, se pro syntézu nových řetězců DNA termostabilní polymerasy. Počet kopií useku DNA mezi dvěma primery (každý je komplementární k jednomu vláknu dvouřetězcové DNA) roste při opakování cyklů geometrickou řadou. pro iniciaci polymerace DNA. Nový řetězec DNA je syntetizován podle matrice z přítomných 2 -deoxyribonukleosidtrifosfátů enzymem DNA polymerasou a primer zůstává připojen na jeho konci. Při první takové reakci vzniká pouze jeden klon DNA avšak při několikanásobném opakování této reakce v jedné zkumavce roste množství DNA klonů geometrickou řadou (Obr. 6). Po n opakováních reakce (cyklech), kterých se obvykle provádí 20 až 30, vzniká z jedné molekuly matrice teoreticky 2P n 6 (10P P až 9 10P P klonů). Každý cyklus, který trvá 2 až 5 minut, sestává ze třech kroků. Nejprve je dvouřetězcová matrice tepelně denaturována při 95 º C, poté je teplota snížena tak, aby bylo umožněno nasednutí primeru na cílovou sekvenci a následně je teplota změněna na optimum pro DNA polymerasu a probíhá syntéza komplementárního vlákna DNA. Vzhledem k tomu, že se používají extrémní teploty při kterých dochází k inaktivaci běžných enzymů, používají se termostabilní DNA polymerasy izolované z termofilních bakterií. První DNA polymeráza tohoto typu, Taq polymerasa, byla získána z bakterie Thermus aquaticus a její teplotní optimum je 72 º C.

12 PCR je extrémně sensitivní metoda která umožňuje detekovat a amplifikovat DNA molekuly ze stopového množství matrice. Po předchozím přepisu populace mrna pomocí reverzní transkriptázy a přídavku specifického primeru lze touto metodou amplifikovat ze směsi jeden klon cdna. PCR se stala významným nástrojem v diagnostice genetických poruch (např. mutací genů) nebo virových onemocnění v jejich počátku, kdy je titr viru nízký. V soudním lékařství je PCR využívána např. při určování otcovství. V lidském genomu se v určitých místech, lokusech, nachází hypervariabilní tzv. mikrosatelitní sekvence tvořené opakujícími se (repetitivními) sekvencemi, např. CACACA Počet repetitivních sekvencí v určitém lokusu je v populaci různý (4 až 40). Jedinec získává jedno uspořádání od matky a jedno od otce, přičemž pravděpodobnost výskytu shodného uspořádání u geneticky nepříbuzných jedinců je nízká. Použitím oček komplementárních k sekvencím ohraničujících takové lokusy lze pomocí PCR amplifikovat úseky jejichž velikost závisí na přesném počtu repetitivních sekvencí a umožňuje tak určit příbuznost.

Klonování DNA a fyzikální mapování genomu

Klonování DNA a fyzikální mapování genomu Klonování DNA a fyzikální mapování genomu. Terminologie Klonování je proces tvorby klonů Klon je soubor identických buněk (příp. organismů) odvozených ze společného předka dělením (např. jedna bakteriální

Více

Hybridizace nukleových kyselin

Hybridizace nukleových kyselin Hybridizace nukleových kyselin Tvorba dvouřetězcových hybridů za dvou jednořetězcových a komplementárních molekul Založena na schopnosti denaturace a renaturace DNA. Denaturace DNA oddělení komplementárních

Více

Molekulární základy dědičnosti. Ústřední dogma molekulární biologie Struktura DNA a RNA

Molekulární základy dědičnosti. Ústřední dogma molekulární biologie Struktura DNA a RNA Molekulární základy dědičnosti Ústřední dogma molekulární biologie Struktura DNA a RNA Ústřední dogma molekulární genetiky - vztah mezi nukleovými kyselinami a proteiny proteosyntéza replikace DNA RNA

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 Hybridizační metody v diagnostice Mgr. Gabriela Kořínková, Ph.D. Laboratoř molekulární

Více

MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII

MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII Biotechnologie MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII Využití živých organismů pro uskutečňování definovaných chemických procesů pro průmyslové nebo komerční aplikace Organismus je geneticky upraven metodami genetického

Více

2. Z následujících tvrzení, týkajících se prokaryotické buňky, vyberte správné:

2. Z následujících tvrzení, týkajících se prokaryotické buňky, vyberte správné: Výběrové otázky: 1. Součástí všech prokaryotických buněk je: a) DNA, plazmidy b) plazmidy, mitochondrie c) plazmidy, ribozomy d) mitochondrie, endoplazmatické retikulum 2. Z následujících tvrzení, týkajících

Více

Klonování gen a genové inženýrství

Klonování gen a genové inženýrství Klonování gen a genové inženýrství Genové inženýrství užite né termíny Rekombinantní DNA = DNA, ve které se nachází geny nejmén ze dvou zdroj, asto ze dvou zných druh organism Biotechnologie = manipulace

Více

Analýza DNA. Co zjišťujeme u DNA DNA. PCR polymerase chain reaction. Princip PCR PRINCIP METODY PCR

Analýza DNA. Co zjišťujeme u DNA DNA. PCR polymerase chain reaction. Princip PCR PRINCIP METODY PCR o zjišťujeme u DN nalýza DN enetickou podstatu konkrétních proteinů Mutace bodové (sekvenční delece nebo inzerce nukleotidů), chromosomové aberace (numerické, strukturální) Polymorfismy konkrétní mutace,

Více

Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ

Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ Ivo Frébort 4. Metody molekulární biologie I Izolace DNA a RNA Specifické postupy pro baktérie, kvasinky, rostlinné a živočišné tkáně U RNA nutno zabránit kontaminaci

Více

MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII

MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII Biotechnologie MIKROBIOLOGIE V BIOTECHNOLOGII Termín biotechnologie byl poprvé použit v roce 1917 Procesy, při kterých se na tvorbě výsledného produktu podílejí živé organismy Širší definice: biotechnologie

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. MBIO1/Molekulární biologie 1 Tento projekt je spolufinancován

Více

Genové knihovny a analýza genomu

Genové knihovny a analýza genomu Genové knihovny a analýza genomu Klonování genů Problém: genom organismů je komplexní a je proto obtížné v něm najít a klonovat specifický gen Klonování genů Po restrikčním štěpení genomové DNA pocházející

Více

Typy nukleových kyselin. deoxyribonukleová (DNA); ribonukleová (RNA).

Typy nukleových kyselin. deoxyribonukleová (DNA); ribonukleová (RNA). Typy nukleových kyselin Existují dva typy nukleových kyselin (NA, z anglických slov nucleic acid): deoxyribonukleová (DNA); ribonukleová (RNA). DNA je lokalizována v buněčném jádře, RNA v cytoplasmě a

Více

Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ

Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ 4. Metody molekulární biologie I Izolace DNA a RNA Specifické postupy pro baktérie, kvasinky, rostlinné a živočišné tkáně U RNA nutno zabránit kontaminaci RNasami

Více

Metody molekulární biologie

Metody molekulární biologie Metody molekulární biologie 1. Základní metody molekulární biologie A. Izolace nukleových kyselin Metody využívající různé rozpustnosti Metody adsorpční Izolace RNA B. Centrifugační techniky o Princip

Více

Molekulární genetika

Molekulární genetika Molekulární genetika Genetické inženýrství Technologie rekombinantní DNA Vektor Genomová DNA Štěpení RE Rozštěpení stejnou RE, lepivé konce Ligace Transformace Bakteriální chromozóm Rekombinantní vektor

Více

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin Metody používané v MB analýza proteinů, nukleových kyselin Nukleové kyseliny analýza a manipulace Elektroforéza (délka fragmentů, čistota, kvantifikace) Restrikční štěpení (manipulace s DNA, identifikace

Více

Molekulární biotechnologie č.9. Cílená mutageneze a proteinové inženýrství

Molekulární biotechnologie č.9. Cílená mutageneze a proteinové inženýrství Molekulární biotechnologie č.9 Cílená mutageneze a proteinové inženýrství Gen kódující jakýkoliv protein lze izolovat z přírody, klonovat, exprimovat v hostitelském organismu. rekombinantní protein purifikovat

Více

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin Metody používané v MB analýza proteinů, nukleových kyselin Nukleové kyseliny analýza a manipulace Elektroforéza (délka fragmentů, čistota, kvantifikace) Restrikční štěpení (manipulace s DNA, identifikace

Více

Příprava rekombinantních molekul pro diagnostické účely

Příprava rekombinantních molekul pro diagnostické účely 1 Příprava rekombinantních molekul pro diagnostické účely doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D. bartosm@vfu.cz Přírodovědecká fakulta MU, 2014 2 Obsah přednášky 1) Pojem rekombinantní DNA 2) Historické milníky

Více

Molekulárn. rní. biologie Struktura DNA a RNA

Molekulárn. rní. biologie Struktura DNA a RNA Molekulárn rní základy dědičnosti Ústřední dogma molekulárn rní biologie Struktura DNA a RNA Ústřední dogma molekulárn rní genetiky - vztah mezi nukleovými kyselinami a proteiny proteosyntéza replikace

Více

Ivo Papoušek. Biologie 8, 2015/16

Ivo Papoušek. Biologie 8, 2015/16 Ivo Papoušek Biologie 8, 2015/16 Doporučená literatura: Metody molekulární biologie (2005) Autoři: Jan Šmarda, Jiří Doškař, Roman Pantůček, Vladislava Růžičková, Jana Koptíková Izolace nukleových kyselin

Více

Analýza DNA. Co zjišťujeme u DNA

Analýza DNA. Co zjišťujeme u DNA Analýza DNA Co zjišťujeme u DNA Genetickou podstatu konkrétních proteinů Mutace bodové (sekvenční delece nebo inzerce nukleotidů, záměny), chromosomové aberace (numerické, strukturní) Polymorfismy konkrétní

Více

Amplifikační metody umožňují detekovat. k dispozici minimálně kopií DNA,

Amplifikační metody umožňují detekovat. k dispozici minimálně kopií DNA, Diagnostické amplifikační metody nevyužívající PCR Amplifikační metody umožňují detekovat jedinou kopii cílové DNA, zatímco při hybridizačních metodách musí být k dispozici minimálně 10 4-10 5 kopií DNA,

Více

NUKLEOVÉ KYSELINY. Základ života

NUKLEOVÉ KYSELINY. Základ života NUKLEOVÉ KYSELINY Základ života HISTORIE 1. H. Braconnot (30. léta 19. století) - Strassburg vinné kvasinky izolace matiére animale. 2. J.F. Meischer - experimenty z hnisem štěpení trypsinem odstředěním

Více

MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE. 2. Polymerázová řetězová reakce (PCR)

MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE. 2. Polymerázová řetězová reakce (PCR) MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE 2. Polymerázová řetězová reakce (PCR) Náplň praktik 1. Izolace DNA z buněk bukální sliznice - izolační kit MACHEREY-NAGEL 2. PCR polymerázová řetězová reakce (templát gdna) 3. Restrikční

Více

Výzkumné centrum genomiky a proteomiky. Ústav experimentální medicíny AV ČR, v.v.i.

Výzkumné centrum genomiky a proteomiky. Ústav experimentální medicíny AV ČR, v.v.i. Výzkumné centrum genomiky a proteomiky Ústav experimentální medicíny AV ČR, v.v.i. Systém pro sekvenování Systém pro čipovou analýzu Systém pro proteinovou analýzu Automatický sběrač buněk Systém pro sekvenování

Více

Struktura a funkce nukleových kyselin

Struktura a funkce nukleových kyselin Struktura a funkce nukleových kyselin ukleové kyseliny Deoxyribonukleová kyselina - DA - uchovává genetickou informaci Ribonukleová kyselina RA - genová exprese a biosyntéza proteinů Složení A stavební

Více

REPLIKACE A REPARACE DNA

REPLIKACE A REPARACE DNA REPLIKACE A REPARACE DNA 1 VÝZNAM REPARACE DNA V MEDICÍNĚ Příklad: Reparace DNA: enzymy reparace nukleotidovou excizí Onemocnění: xeroderma pigmentosum 2 3 REPLIKACE A REPARACE DNA: Replikace DNA: 1. Podstata

Více

Příprava vektoru IZOLACE PLASMIDU ALKALICKÁ LYZE, KOLONKOVÁ IZOLACE DNA GELOVÁ ELEKTROFORÉZA RESTRIKČNÍ ŠTĚPENÍ. E. coli. lyze buňky.

Příprava vektoru IZOLACE PLASMIDU ALKALICKÁ LYZE, KOLONKOVÁ IZOLACE DNA GELOVÁ ELEKTROFORÉZA RESTRIKČNÍ ŠTĚPENÍ. E. coli. lyze buňky. Příprava vektoru IZOLCE PLSMIDU LKLICKÁ LYZE, KOLONKOVÁ IZOLCE DN E. coli plasmidová DN proteiny proteiny + + vysrážená plasmidová lyze buňky + snížení ph chromosomální DN centrifugace DN chromosomální

Více

Co zjišťujeme u DNA ACGGTCGACTGCGATGAACTCCC ACGGTCGACTGCGATCAACTCCC ACGGTCGACTGCGATTTGAACTCCC

Co zjišťujeme u DNA ACGGTCGACTGCGATGAACTCCC ACGGTCGACTGCGATCAACTCCC ACGGTCGACTGCGATTTGAACTCCC Analýza DNA Co zjišťujeme u DNA genetickou podstatu konkrétních proteinů mutace bodové, sekvenční delece/inzerce nukleotidů, chromosomové aberace (numerické, strukturální) polymorfismy konkrétní mutace,

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Vztah struktury a funkce nukleových kyselin. Replikace, transkripce

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Vztah struktury a funkce nukleových kyselin. Replikace, transkripce Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vztah struktury a funkce nukleových kyselin. Replikace, transkripce Nukleová kyselina gen základní jednotka informace v živých systémech,

Více

MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÉ METODY V ENVIRONMENTÁLNÍ MIKROBIOLOGII. Martina Nováková, VŠCHT Praha

MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÉ METODY V ENVIRONMENTÁLNÍ MIKROBIOLOGII. Martina Nováková, VŠCHT Praha MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÉ METODY V ENVIRONMENTÁLNÍ MIKROBIOLOGII Martina Nováková, VŠCHT Praha MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE V BIOREMEDIACÍCH enumerace FISH průtoková cytometrie klonování produktů PCR sekvenování

Více

Polymerázová řetězová reakce. Základní technika molekulární diagnostiky.

Polymerázová řetězová reakce. Základní technika molekulární diagnostiky. Polymerázová řetězová reakce Základní technika molekulární diagnostiky. Kdo za to může? Kary Mullis 1983 Nobelova cena 1993 Princip PCR Polymerázová řetězová reakce (polymerase chain reaction PCR) umožňuje

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Genomika (KBB/GENOM) Fyzické mapování Fyzické cytogenetické a fyzické molekulární mapy Ing. Hana Šimková, CSc. Cíl přednášky

Více

Determinanty lokalizace nukleosomů

Determinanty lokalizace nukleosomů METODY STUDIA CHROMATINU Topologie DNA a nukleosomů Struktura nukleosomu 1.65-1.8 otáčky Struktura nukleosomu 10.5 nt 1.8 otáčky 10n, 10n + 5 146 nt Determinanty lokalizace nukleosomů mechanické vlastnosti

Více

Terapeutické klonování, náhrada tkání a orgánů

Terapeutické klonování, náhrada tkání a orgánů Transfekce, elektroporace, retrovirová infekce Vnesení genů Vrstva fibroblastů, LIF Terapeutické klonování, náhrada tkání a orgánů Selekce ES buněk, v nichž došlo k začlenění vneseného genu homologní rekombinací

Více

Nukleové kyseliny Replikace Transkripce, RNA processing Translace

Nukleové kyseliny Replikace Transkripce, RNA processing Translace ukleové kyseliny Replikace Transkripce, RA processing Translace Prokaryotická X eukaryotická buňka Hlavní rozdíl organizace genetického materiálu (u prokaryot není ohraničen) Život závisí na schopnosti

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Genetika zvířat - MENDELU

Genetika zvířat - MENDELU Genetika zvířat DNA - primární struktura Několik experimentů ve 40. a 50. letech 20. století poskytla důkaz, že genetický materiál je tvořen jedním ze dvou typů nukleových kyselin: DNA nebo RNA. DNA je

Více

Molekulární základ dědičnosti

Molekulární základ dědičnosti Molekulární základ dědičnosti Dědičná informace je zakódována v deoxyribonukleové kyselině, která je uložena v jádře buňky v chromozómech. Zlomovým objevem pro další rozvoj molekulární genetiky bylo odhalení

Více

Hybridizace. doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D. bartosm@vfu.cz

Hybridizace. doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D. bartosm@vfu.cz Hybridizace doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D. bartosm@vfu.cz Přírodovědecká fakulta MU, 2013 Obsah přednášky 1) Způsoby provedení hybridizace 2) Hybridizace v roztoku 3) Příprava značených sond 4) Hybridizace

Více

Rekombinantní protilátky, bakteriofágy, aptamery a peptidové scaffoldy pro analytické a terapeutické účely Luděk Eyer

Rekombinantní protilátky, bakteriofágy, aptamery a peptidové scaffoldy pro analytické a terapeutické účely Luděk Eyer Rekombinantní protilátky, bakteriofágy, aptamery a peptidové scaffoldy pro analytické a terapeutické účely Luděk Eyer Virologie a diagnostika Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i., Brno Alternativní

Více

Co zjišťujeme u DNA ACGGTCGACTGCGATGAACTCCC ACGGTCGACTGCGATCAACTCCC ACGGTCGACTGCGATTTGAACTCCC

Co zjišťujeme u DNA ACGGTCGACTGCGATGAACTCCC ACGGTCGACTGCGATCAACTCCC ACGGTCGACTGCGATTTGAACTCCC Analýza DNA Co zjišťujeme u DNA Genetickou podstatu konkrétních proteinů Mutace bodové (sekvenční delece nebo inzerce nukleotidů), chromosomové aberace (numerické, strukturální) Polymorfismy konkrétní

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Investice do rozvoje vzdělávání Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Investice do rozvoje vzdělávání

Více

Enzymy v molekulární biologii, RFLP. Molekulární biologie v hygieně potravin 3, 2014/15, Ivo Papoušek

Enzymy v molekulární biologii, RFLP. Molekulární biologie v hygieně potravin 3, 2014/15, Ivo Papoušek Enzymy v molekulární biologii, RFLP Molekulární biologie v hygieně potravin 3, 2014/15, Ivo Papoušek Enzymy v molekulární biologii umožňují nám provádět celou řadu přesně cílených manipulací Výhody enzymů:

Více

Replikace, transkripce a translace

Replikace, transkripce a translace Replikace, transkripce a translace Pravděpodobnost zařazení chybné báze cca 1:10 4, reálně 1:10 10 ; Proč? Výběr komplementární base je zásadní pro správnost mezigeneračního předávání genetické informace

Více

Molekulární biotechnologie č.8. Produkce heterologního proteinu v eukaryontních buňkách

Molekulární biotechnologie č.8. Produkce heterologního proteinu v eukaryontních buňkách Molekulární biotechnologie č.8 Produkce heterologního proteinu v eukaryontních buňkách Eukaryontní buňky se využívají v případě, když Eukaryontní proteiny syntetizované v baktériích postrádají biologickou

Více

ZÁKLADY BAKTERIÁLNÍ GENETIKY

ZÁKLADY BAKTERIÁLNÍ GENETIKY Zdroj rozmanitosti mikrorganismů ZÁKLADY BAKTERIÁLNÍ GENETIKY Různé sekvence nukleotidů v DNA kódují různé proteiny Různé proteiny vedou k různým organismům s různými vlastnostmi Exprese genetické informace

Více

ší šířen METODY ANALÝZY NUKLEOVÝCH KYSELIN Polymerázová řetězová reakce

ší šířen METODY ANALÝZY NUKLEOVÝCH KYSELIN Polymerázová řetězová reakce METODY ANALÝZY NUKLEOVÝCH KYSELIN Polymerázová řetězová reakce Většina metod analýzy DNA využívá možnost amplifikace DNA v in vitro podmínkách. Polymerázová řetězová reakce - PCR (polymerase chain reaction)

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: GE Vyšší kvalita výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Autor: Mgr. Hana Křivánková Téma:

Více

Úloha protein-nekódujících transkriptů ve virulenci patogenních bakterií

Úloha protein-nekódujících transkriptů ve virulenci patogenních bakterií Téma bakalářské práce: Úloha protein-nekódujících transkriptů ve virulenci patogenních bakterií Nové odvětví molekulární biologie se zabývá RNA molekulami, které se nepřekládají do proteinů, ale slouží

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti NUKLEOVÉ KYSELINY

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti NUKLEOVÉ KYSELINY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti NUKLEOVÉ KYSELINY 3 složky Nukleotidy dusík obsahující báze (purin či pyrimidin) pentosa fosfát Fosfodiesterová vazba. Vyskytuje se mezi

Více

6. Nukleové kyseliny

6. Nukleové kyseliny 6. ukleové kyseliny ukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. lavní jejich funkce je uchování genetické informace a její přenos do dceřinné buňky. ukleové kyseliny

Více

Projekt SIPVZ č.0636p2006 Buňka interaktivní výuková aplikace

Projekt SIPVZ č.0636p2006 Buňka interaktivní výuková aplikace Nukleové kyseliny Úvod Makromolekulární látky, které uchovávají a přenášejí informaci. Jsou to makromolekulární látky uspořádané do dlouhých. Řadí se mezi tzv.. Jsou přítomny ve buňkách a virech. Poprvé

Více

Bakteriální transpozony

Bakteriální transpozony Bakteriální transpozony Transpozon = sekvence DNA schopná transpozice, tj. přemístění z jednoho místa v genomu do jiného místa Transpozice = proces přemístění transpozonu Transponáza (transpozáza) = enzym

Více

Zdrojem je mrna. mrna. zpětná transkriptáza. jednořetězcová DNA. DNA polymeráza. cdna

Zdrojem je mrna. mrna. zpětná transkriptáza. jednořetězcová DNA. DNA polymeráza. cdna Obsah přednášky 1) Klonování složených eukaryotických genů 2) Úprava rekombinantních genů 3) Produkce rekombinantních proteinů v expresních systémech 4) Promotory 5) Vektory 6) Reportérové geny Zdrojem

Více

Nukleosidy, nukleotidy, nukleové kyseliny, genetická informace

Nukleosidy, nukleotidy, nukleové kyseliny, genetická informace Nukleosidy, nukleotidy, nukleové kyseliny, genetická informace Centrální dogma Nukleové kyseliny Fosfátem spojené nukleotidy (cukr s navázanou bází a fosfátem) Nukleotidy Nukleotidy stavební kameny nukleových

Více

Exprese genetického kódu Centrální dogma molekulární biologie DNA RNA proteinu transkripce DNA mrna translace proteosyntéza

Exprese genetického kódu Centrální dogma molekulární biologie DNA RNA proteinu transkripce DNA mrna translace proteosyntéza Exprese genetického kódu Centrální dogma molekulární biologie - genetická informace v DNA -> RNA -> primárního řetězce proteinu 1) transkripce - přepis z DNA do mrna 2) translace - přeložení z kódu nukleových

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Investice do rozvoje vzdělávání Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Investice do rozvoje vzdělávání

Více

REPLIKACE, BUNĚČNÝ CYKLUS, ZÁNIK BUNĚK

REPLIKACE, BUNĚČNÝ CYKLUS, ZÁNIK BUNĚK Molekulární základy dědičnosti - rozšiřující učivo REPLIKACE, BUNĚČNÝ CYKLUS, ZÁNIK BUNĚK REPLIKACE deoxyribonukleové kyseliny (zdvojení DNA) je děj, při kterém se tvoří z jedné dvoušoubovice DNA dvě nová

Více

Využití rekombinantní DNA při studiu mikroorganismů

Využití rekombinantní DNA při studiu mikroorganismů Využití rekombinantní DNA při studiu mikroorganismů doc. RNDr. Milan Bartoš, Ph.D. bartosm@vfu.cz Přírodovědecká fakulta MU, 2014 1 2 Obsah přednášky 1) Celogenomové metody sekvenování 2) Sekvenování H.

Více

Globální pohled na průběh replikace dsdna

Globální pohled na průběh replikace dsdna Globální pohled na průběh replikace dsdna 3' 5 3 vedoucí řetězec 5 3 prodlužování vedoucího řetězce (polymerace ) DNA-ligáza směr pohybu enzymů DNA-polymeráza I DNA-polymeráza III primozom 5' 3, 5, hotový

Více

DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH. Michaela Nesvadbová

DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH. Michaela Nesvadbová DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH Michaela Nesvadbová Význam identifikace živočišných druhů v krmivu a potravinách povinností každého výrobce je řádně a pravdivě označit

Více

NUKLEOVÉ KYSELINY. Složení nukleových kyselin. Typy nukleových kyselin:

NUKLEOVÉ KYSELINY. Složení nukleových kyselin. Typy nukleových kyselin: NUKLEOVÉ KYSELINY Deoxyribonukleová kyselina (DNA, odvozeno z anglického názvu deoxyribonucleic acid) Ribonukleová kyselina (RNA, odvozeno z anglického názvu ribonucleic acid) Definice a zařazení: Nukleové

Více

Nukleové kyseliny Replikace DNA Doc. MVDr. Eva Bártová, Ph.D.

Nukleové kyseliny Replikace DNA Doc. MVDr. Eva Bártová, Ph.D. Nukleové kyseliny Replikace DNA 2013 Doc. MVDr. Eva Bártová, Ph.D. Nukleové kyseliny 7% cytozin Monomer: NUKLEOTID, tvoří jej: uracil kyselina fosforečná pentóza (ribóza, deoxyribóza) tymin organická dusíkatá

Více

a) Primární struktura NK NUKLEOTIDY Monomerem NK jsou nukleotidy

a) Primární struktura NK NUKLEOTIDY Monomerem NK jsou nukleotidy 1 Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny (NK) sice tvoří malé procento hmotnosti buňky ale významem v kódování genetické informace a její expresí zcela nezbytným typem biopolymeru všech živých soustav a)

Více

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně

1. Definice a historie oboru molekulární medicína. 3. Základní laboratorní techniky v molekulární medicíně Obsah Předmluvy 1. Definice a historie oboru molekulární medicína 1.1. Historie molekulární medicíny 2. Základní principy molekulární biologie 2.1. Historie molekulární biologie 2.2. DNA a chromozomy 2.3.

Více

7. Regulace genové exprese, diferenciace buněk a epigenetika

7. Regulace genové exprese, diferenciace buněk a epigenetika 7. Regulace genové exprese, diferenciace buněk a epigenetika Aby mohl mnohobuněčný organismus efektivně fungovat, je třeba, aby se jednotlivé buňky specializovaly na určité funkce. Nový jedinec přitom

Více

Nukleové kyseliny Milan Haminger BiGy Brno 2017

Nukleové kyseliny Milan Haminger BiGy Brno 2017 ukleové kyseliny Milan aminger BiGy Brno 2017 ukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. lavní jejich funkce je uchování genetické informace a její přenos do dceřinné

Více

Ivo Papoušek. Biologie 6, 2017/18

Ivo Papoušek. Biologie 6, 2017/18 Ivo Papoušek Biologie 6, 2017/18 Doporučená literatura: Metody molekulární biologie (2005) Autoři: Jan Šmarda, Jiří Doškař, Roman Pantůček, Vladislava Růžičková, Jana Koptíková Izolace nukleových kyselin

Více

Mendelova genetika v příkladech. Genetické markery

Mendelova genetika v příkladech. Genetické markery Mendelova genetika v příkladech Genetické markery Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Hodnocení genetické proměnlivosti Fenotypový

Více

Molekulární biotechnologie č.12. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny.

Molekulární biotechnologie č.12. Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny. Molekulární biotechnologie č.12 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Transgenní rostliny. Transgenní organismy Transgenní organismus: Organismus, jehož genom byl geneticky modifikován cizorodou

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Biosyntéza nukleových kyselin. VY_32_INOVACE_Ch0219.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Biosyntéza nukleových kyselin. VY_32_INOVACE_Ch0219. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Nukleové kyseliny Replikace Transkripce translace

Nukleové kyseliny Replikace Transkripce translace Nukleové kyseliny Replikace Transkripce translace Prokaryotická X eukaryotická buňka Hlavní rozdíl organizace genetického materiálu (u prokaryot není ohraničen) Život závisí na schopnosti buněk skladovat,

Více

Exprese genetické informace

Exprese genetické informace Exprese genetické informace Tok genetické informace DNA RNA Protein (výjimečně RNA DNA) DNA RNA : transkripce RNA protein : translace Gen jednotka dědičnosti sekvence DNA nutná k produkci funkčního produktu

Více

ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN

ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN Možnosti stanovení Listeria monocytogenes popis metod a jejich princip Mária Strážiková Aleš Holfeld Obsah Charakteristika Listeria monocytogenes Listerióza Metody detekce

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Translace, techniky práce s DNA

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Translace, techniky práce s DNA Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Translace, techniky práce s DNA Translace překlad z jazyka nukleotidů do jazyka aminokyselin dá se rozdělit na 5 kroků aktivace aminokyslin

Více

Enzymy používané v molekulární biologii

Enzymy používané v molekulární biologii Enzymy používané v molekulární biologii Rozdělení enzymů 1. Podle substrátové specifity: většina metod molekulární biologie je závislá na použití enzymů, jejichž substrátem jsou nukleové kyseliny. Tyto

Více

Molekulární genetika II zimní semestr 4. výukový týden ( )

Molekulární genetika II zimní semestr 4. výukový týden ( ) Ústav biologie a lékařské genetiky 1.LF UK a VFN, Praha Molekulární genetika II zimní semestr 4. výukový týden (27.10. 31.10.2008) prenatální DNA diagnostika presymptomatická Potvrzení diagnózy Diagnostika

Více

Základy molekulární a buněčné biologie. Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra

Základy molekulární a buněčné biologie. Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra Základy molekulární a buněčné biologie Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra Genetický aparát buňky DNA = nositelka genetické informace - dvouvláknová RNA: jednovláknová mrna = messenger

Více

Exprese genetické informace

Exprese genetické informace Exprese genetické informace Stavební kameny nukleových kyselin Nukleotidy = báze + cukr + fosfát BÁZE FOSFÁT Nukleosid = báze + cukr CUKR Báze Cyklické sloučeniny obsahující dusík puriny nebo pyrimidiny

Více

Molekulární biotechnologie. Nový obor, který vznikl koncem 70. let 20. století (č.1)

Molekulární biotechnologie. Nový obor, který vznikl koncem 70. let 20. století (č.1) Molekulární biotechnologie Nový obor, který vznikl koncem 70. let 20. století (č.1) Molekulární biotechnologie je založena Na přenosu genů z jednoho organismu do druhého Jeden organismus má gen, který

Více

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin

Metody používané v MB. analýza proteinů, nukleových kyselin Metody používané v MB analýza proteinů, nukleových kyselin Proteiny analýza a manipulace Izolace, purifikace (rozdělovací metody) Centrifugace Chromatografie Elektroforéza Blotting (identifikace, western

Více

POLYMERÁZOVÁ ŘETĚZOVÁ REAKCE (PCR)

POLYMERÁZOVÁ ŘETĚZOVÁ REAKCE (PCR) POLYMERÁZOVÁ ŘETĚZOVÁ REAKCE (PCR) Polymerázová řetězová reakce (PCR, z anglického Polymerase Chain Reaction) je metoda rychlého zmnožení (amplifikace) vybraného úseku DNA. Množený (amplifikovaný) úsek

Více

Využití DNA markerů ve studiu fylogeneze rostlin

Využití DNA markerů ve studiu fylogeneze rostlin Mendelova genetika v příkladech Využití DNA markerů ve studiu fylogeneze rostlin Ing. Petra VESELÁ Ústav lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie LDF MENDELU Brno Tento projekt je spolufinancován

Více

19.b - Metabolismus nukleových kyselin a proteosyntéza

19.b - Metabolismus nukleových kyselin a proteosyntéza 19.b - Metabolismus nukleových kyselin a proteosyntéza Proteosyntéza vyžaduje především zajištění primární struktury. Informace je uložena v DNA (ev. RNA u některých virů) trvalá forma. Forma uskladnění

Více

Centrální dogma molekulární biologie

Centrální dogma molekulární biologie řípravný kurz LF MU 2011/12 Centrální dogma molekulární biologie Nukleové kyseliny 1865 zákony dědičnosti (Johann Gregor Mendel) 1869 objev nukleových kyselin (Miescher) 1944 genetická informace v nukleových

Více

Polymorfizmy detekované. polymorfizmů (Single Nucleotide

Polymorfizmy detekované. polymorfizmů (Single Nucleotide Polymorfizmy detekované speciálními metodami s vysokou rozlišovací schopností Stanovení jednonukleotidových polymorfizmů (Single Nucleotide Polymorphisms - SNPs) Příklad jednonukleotidových polymorfizmů

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Základy genetiky, základní pojmy "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy 1/75 Genetika = věda o dědičnosti Studuje biologickou informaci. Organizmy uchovávají,

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Genomika (KBB/GENOM) Poziční klonování Ing. Hana Šimková, CSc. Cíl přednášky - seznámení s metodou pozičního klonování genů

Více

TEST: GENETIKA, MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE

TEST: GENETIKA, MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE TEST: GENETIKA, MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE 1) Důležitým biogenním prvkem, obsaženým v nukleových kyselinách nebo ATP a nezbytným při tvorbě plodů je a) draslík b) dusík c) vápník d) fosfor 2) Sousedící nukleotidy

Více

Izolace RNA. doc. RNDr. Jan Vondráček, PhD..

Izolace RNA. doc. RNDr. Jan Vondráček, PhD.. Izolace RNA doc. RNDr. Jan Vondráček, PhD.. Metodiky izolace RNA celková buněčná RNA ( total RNA) zahrnuje řadu typů RNA, které se mohou lišit svými fyzikálněchemickými vlastnostmi a tedy i nároky na jejich

Více

Izolace nukleových kyselin

Izolace nukleových kyselin Izolace nukleových kyselin Požadavky na izolaci nukleových kyselin V nativním stavu z přirozeného materiálu v dostatečném množství požadované čistotě. Nukleové kyseliny je třeba zbavit všech látek, které

Více

Detekce Leidenské mutace

Detekce Leidenské mutace Detekce Leidenské mutace MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE 3. Restrikční štěpení, elektroforéza + interpretace výsledků Restrikční endonukleasy(restriktasy) bakteriální enzymy štěpící cizorodou dsdna na kratší úseky

Více

REKOMBINACE Přestavby DNA

REKOMBINACE Přestavby DNA REKOMBINACE Přestavby DNA variace v kombinacích genů v genomu adaptace evoluce 1. Obecná rekombinace ( General recombination ) Genetická výměna mezi jakýmkoli párem homologních DNA sekvencí - často lokalizovaných

Více

Genetika bakterií. KBI/MIKP Mgr. Zbyněk Houdek

Genetika bakterií. KBI/MIKP Mgr. Zbyněk Houdek Genetika bakterií KBI/MIKP Mgr. Zbyněk Houdek Bakteriofágy jako extrachromozomální genomy Genom bakteriofága uvnitř bakterie profág. Byly objeveny v bakteriích už v r. 1915 Twortem. Parazitické org. nemají

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Investice do rozvoje vzdělávání Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Investice do rozvoje vzdělávání

Více