Save-Elephants, z.s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Save-Elephants, z.s."

Transkript

1 Save-Elephants, z.s. Report nedávných aktivit, PALF CCBC Kola pro Afriku... Arthur F. Sniegon Petra Kubáňová

2 1) Rozkrytí mezinárodní sítě překupníků a zatčení dvou osob se 126 kg slonoviny, Kongo, Téměř dvouměsíční tajné vyšetřování obchodníků se slonovinou vyústilo ve velkou operaci, při níž byli hlavní aktéři zatčeni přímo při činu a navíc před videokamerou. Od prosince 2014 se Arthur spolu s dalšími lidmi z konžské nevládní organizace PALF* (člen sítě EAGLE Eco Activists for Governance and Law Enforcement) zaměřil na vyšetřování obchodníků se slonovinou, kteří svou sítí pytláků plení pralesy severního Konga a jižního Kamerunu. Získanou slonovinu (údajně asi 2 tuny ročně!) poté pašují do kamerunského přístavu Douala nebo až do nigerijského Lagosu. Arthur s kolegy se seznámil s jednou osobou a ta je přivedla na stopu dalším kriminálníkům. Hra na kočku a myš s falešnou identitou, vzájemné sledování, hra role bohatého bělocha i mnohá nedorozumění a riskantní setkání po nocích trvala téměř dva měsíce. Během nich se týmu podařilo získat jak spoustu konkrétních informací o celé mezinárodní síti, tak i značnou důvěru a téměř až přátelství několika osob z řad překupníků. V druhé polovině ledna bylo proto možno přistoupit k akci a důkladně připravit operaci, při níž budou moci být někteří lidé zatčeni. Stalo se tak v domě hlavního šéfa gangu, Jean-Michela, který Arthurovi prezentoval 126 kg slonoviny (ekvivalent 32 zabitých pralesních slonů!) k prodeji. Na Arthurův popud ji transportoval napříč celým Kongem ze skrýší ve vesnicích až do centra Brazzaville. Cena zde v Kongu byla přes Kč a v Číně by vystoupala až k Kč. Přes obrovské překážky se podařilo operaci hladce provést a Jean-Michel i s chotí byli zatčeni a slonovina zadržena. Oba dva jsou recidivisté Jean-Michel zadržený kdysi pro obchodování se slonovinou v Kamerunu a jeho choť teprve před 2 měsíci zadržena policií v Brazzaville při prodeji sloního masa z vazby se ovšem za Kč vykoupila. Pro Jean-Michela, nebezpečného recidivistu, žádáme maximální možnou výši trestu 5 let žaláře a CFA, tedy Kč pokuty. Proces startuje v únoru a my máme velmi silnou pozici. Nad dalšími známými členy gangu se začínají v Kamerunu i v Kongu stahovat mračna a je pouze otázkou času, kdy přestanou být na svodobě... * = Projet d'appui à l'application de la Loi sur la Faune sauvage

3 Překupník a jeho žena těsně před zatčením, ukazující Arthurovi zboží. Vyrovnaná slonovina po zatčení 126 kg = 32 zabitých slonů... Vážení a označování zabavené slonoviny.

4 S dobrovolnicí z PALF přemýšlíme nad tím, jak pojmout osvětu místních lidí. Logické, biologické či ekologické argumenty zde v Africe selhávají. Rádi bychom tedy na lidi začali více působit přes jejich náboženství. Toto je jedna z možných kampaní, která říká, že Bůh nesnáší takové, kteří ničí jeho dílo. Studujeme tedy Bibli i Korán a snažíme se z obou knih získat pasáže a myšlenky, které by mohly ovlivnit náhled lidí na ochranu přírody a její drancování.

5 2) Uprchlíkem ve vlastní zemi vyšetřování případu recidivisty a korupce, Kongo, září 2014 leden 2015 Konžan Patrice má na svědomí stovky, ne-li tisíce sloních životů. Se slonovinou obchoduje již 18 let a na severu Konga zaměstnával 4 skupiny lovců, kterým dodával zbraně a munici výměnou za slonovinu, kterou pašoval dále do metropolí. V září 2014 se mu ale jeho krvavý byznys (při kterém neumírají jen sloni, ale také lidé), poprvé vážně nevyplatil. Byl přímo v Brazzaville zatčen s 200 kg slonoviny Interpolem. Za tři týdny byl ovšem z vězení i se slonovinou venku a proto jsme se na něj s organizací PALF zaměřili. Byl to právě on, koho jsme coby zájemci o slonovinu na počátku akce Jean-Michel kontaktovali. Patrice nám přes počáteční nedůvěru a strach začal zobat z ruky a neopatrně nám vyjevil až příliš mnoho. Vzhledem k jeho nedávnému zatčení, ze kterého se musel až u zkorumpovaného prokurátora republiky vyplatit Kč, nutně potřeboval peníze z dalšího obchodu. Poměrně ochotně tedy reagoval na nabídku vyšší ceny za slonovinu a představil nám další členy sítě mimo jiné i Jean-Michela, který nám poté slonovinu skutečně přivezl. Patrice měl být v této plánované transakci tedy jen jako prostředník s podílem ze zisku. Původní plán zatknout jeho postupně ustoupil do pozadí nutnosti zadržet přednostně Jean-Michela s 126 kg slonoviny. Abychom na Patrice i přesto něco měli, začal jsem s ním dojednávat jiné obchody (například levhartí kůže), abychom měli pro pozdější proces dostatek podpůrných důkazů. Tato strategie se nakonec ukázala jako dobrá, neboť v den zatčení Jean-Michela, kdy měl být zadržen i Patrice, nepracovala gendarmerie na sto procent a díky jejímu zpoždění nám Patrice unikl... Od byznysu jsme jej ovšem na dlouho, ne-li na vždy odstřihli a může být zatčen kdykoliv v budoucnu, jakmile se zjeví. Patrice s nebohými dětmi (8 dětí!) se totiž dal v den zatčení Jean-Michela na útěk. Věděl totiž, že na něj známe vše a někdo jej zřejmě kontaktoval, jakou úlohu má ten běloch, který poptával kly a kožešiny. Patrice prchnul i s celou rodinou ze svého velkého rozestavěného domu, opustil svůj druhý legální byznys, nemůže používat svůj vůz, nemá pas. Soudíme, že je úplně na dně, neboť navíc ještě dluží jinému překupníkovi pár milionů za to, že mu pomohl z vězení. Patrice se tedy z této porážky jen tak nevzpamatuje a nemá prostředky na pokračování obchodu se slonovinou. Je škoda, že za jeho chamtivost a hloupost musí platit i jeho krásné a chytré děti, které jsem si za těch mnoho návštěv u nich doma moc oblíbil! I přes tyto citové vazby je ale mně i dalším lidem z PALF a Save-Elephants jasné, že zde není místo pro sentiment. Příští generace se nás nebude ptát na to, proč přestaly chodit Patricovy děti do dobré školy, ale bude se nás ptát na to, proč už v Africe nežijí žádní sloni...

6 Patrice v září 2014, kdy byl v Kongu chycen Interpolem s téměř 200 kg slonoviny. Z toho se v průběhu jeho detence ve vazbě 40 kg záhadně ztratilo a Patrice následně uplatil prokurátora republiky CFA ( Kč) a byl propuštěn i se zbývající slonovinou, kterou okamžitě prodal dále překupníkovi do Kamerunu... Nejstarší syn Patrice při nabízení levhartí kůže Arthurovi na jeho hotelovém pokoji. Dotyčný byl při jeho nezákonném jednání natočen a video může být v budoucnu použito proti němu či jeho otci.

7 3) Protislonovinoví psi z PALF - první záchyt slonoviny a zatčený Čínan, Kongo, Významnými pomocníky v boji proti pašerákům se od poloviny roku 2014 stali dva belgičtí ovčáci malinois, Rick a Shon. Pro nevládní organizaci PALF byli vycvičeni v Izraeli a v létě 2014 se k jejich výcviku a prvnímu ostrému nasazení v terénu připojili kynoložka Hana Böhme a Arthur, kteří se psy a jejich psovody několik měsíců denně pracovali. Mise byla organizována pod křídly Save-Elephants. Před několika dny jsme konečně získali možnost kontrolovat také vozidla na hlavní silnici R2 vedoucí z Brazzaville na sever země. Arthur se ujal prvního dne cvičně vodítka psů a měl v tu chvíli neobyčejné štěstí. Pes Rick neomylně nalezl a perfektně označil kufr čínského cestujícího. V zavazadle jsme nalezli pečlivě zapečetěný slonovinový náramek a také dobře ukryté šupiny z chráněného luskouna (ty se používají v tradiční čínské takzvané medicíně). Nepatrné množství nalezené slonoviny, která byla velice dobře uschována, svědčí o perfektní připravenosti psů. Číňan byl zadržen, propásl svůj let domů a v nejbližších dnech bude obviněn. Věříme ve tvrdý a spravedlivý trest, který bude odpovídat povaze jeho zločinu, pro který musel zahynout minimálně jeden slon a jeden luskoun. Slonovinový náramek zabavený na cestě do Brazzaville je také důkazem existence řezbářské dílny pravděpodobně v některém z čínských pracovních kempů podél severní silnice. Arthur s úlovkem zatčeným Číňanem a produkty ze slona a luskouna.

8 Nalezený kontraband těsně po odhalení díky psu Rickovi. Zadržený Číňan odváděný k výslechu a pokračování prohlídek vozů se psy.

9 4) Další úspěchy PALF psů levhart, krokodýli a bushmeat, Kongo, prosinec 2014 leden 2015 Po mnohých administrativních i personálních problémech se konečně na přelomu roku dostali naši psi opět na mezinárodní letiště Maya Maya v konžské metropoli Brazzaville. I těch zatím několik málo dnů přineslo viditelné úspěchy a odhalení mnoha nelegálních pokusů o obchod s chráněnými druhy. Uvádím níže výčet jen několika z nich. Psovod se psem Rickem při rutinní kontrole zavazadel odhaluje podezřelý kufr.

10 Rickem označený kufr obsahuje kůži chráněného levharta. Zavazadlo patří dlouholetému advokátovi ministerstva životního prostředí, který cestuje ze severokonžského města Ouesso a je si dobře vědom, čeho se obchodováním s levhartí kůží dopouští. Provinilý advokát je díky intervenci aktivistů z PALF předveden před gendarmerii a je zahájen standartní proces vyšetřování. Po několika hodinách je ovšem kriminálník gendarmerií propuštěn na svobodu díky intervenci vysoce postaveným lidem z ministerstva životního prostředí i jiných resortů. Nátlak, vyhrožování, korupce... Advokát tedy tentokrát díky nespravedlnosti a neodvaze lidí v systému neskončí za mřížemi, chceme se ale s PALF pokusit alespoň o to, ať dotyčný ztratí svůj post u státní správy.

11 Zásilka čerstvého i uzeného bushmeatu (maso z buše) odhalená na konci ledna psy na letišti. Stromový luskoun je řazený mezi absolutně chráněné druhy, ostatní druhy (kočkodan, dikobrazi a antilopky chocholatky) sice chráněné nejsou, ale v tuto sezónu jsou hájené a nesmí se lovit, transportovat ani komercializovat. Psi odhalují na letišti pravidelně i zásilky živých trpasličých krokodýlů, určených ke konzumaci. V tuto sezónu opět hájené druhy, které po zabavení vypouštíme zpět do přírody.

12 5) První český pes Cama letí do Afriky, Kongo, únor 2015 Řady bojovníků za divokou přírodu v Kongu rozšíří již v polovině února česká kynoložka Hana Böhme, která přiveze svou perfektně vycvičenou fenu Cama. Mladá belgická ovčačka se již v ČR pod dohledem Hanky která má loňské zkušenosti přímo z Konga s výcvikem obou psů pro PALF naučila vyhledávat slonovinu, zbraně, pach lidoopů i luskouních šupin. V terénu její schopnosti rozšíříme o v ČR těžko dostupný bushmeat a okamžitě ji zapojíme do ostrých akcí na letišti i na silničních zátarasech. Hana Böhme se svou fenkou Cama pár dnů před odletem do Konga. Save-Elephants kromě pokračujících plánů s vícero psy do Konga jedná také s několika parky a organizacemi v Kamerunu, Čadu i jinde o možnosti zapojit se s dalšími českými psovody, instruktory a psy do boje proti pašerákům. Věříme, že již v průběhu roku 2015 budou naši psi i v dalších zemích... Ve spolupráci s panem Lubomírem Satorou z IBHA připravujeme projekt nabídky výcviku stopařských psů bloodhoundů pro přímé vyhledávání pytláků či pastí v terénu národních parků. Hledáme partnery pro tento dlouhodobý, nákladný, ale velmi efektivní přístup k ostraze divoké přírody před pytláky.

13 6) Odeslání 152 darovaných českých kol pro boj proti pytlákům ve Střední Africe, ČR, Spolupráce Save-Elephants a další české neziskové organizace Kola pro Afriku sahá až do roku 2013, kdy byla do čadského národního parku Zakouma zaslaná první pětice horských kol pro terénní protipytlácké hlídky. V únoru 2015 bylo v Ostravě díky prohloubené spolupráci obou neziskovek a díky finanční pomoci společnosti BYSTROŇ Group, a.s. naloženo do lodního kontejneru 152 opravených kol, včetně náhradních dílů a montážních kufrů s nářadím. Tato kola putují na osm lokalit v Čadu, Kamerunu i Středoafrické republice a budou sloužit přímo jako nástroj protipytláckého boje v terénu národních parků nebo budou darovány pro účely ekologické výchovy dětem a mládeži ve vybraných školách a projektech. Na každém místě bude zaškolen jeden či více mechaniků, který bude mít rovněž v případě nutnosti oprav k dispozici náhradní díly a nářadí. Cílovými organizacemi budou v Čadu: Zakouma national park, SOS Elephants, ALCP (Baibokoum), v Kamerunu: ZOO Praha (Dja), SATEC (Kedjom-Keku), Bouba-Njida national park, dvě základní školy v Poli a ve Středoafrické republice: Sangha lodge v Dzanga Sangha. Organizátoři a pomocníci nakládky kol v Ostravě z Kola pro Afriku, Nová šance, Vězeňské služby Věznice Heřmanice i Save-Elephants.

14 Do Afriky putuje 152 horských i trekových kol darovaných lidmi z celé ČR! Mapa znázorňující cílové lokality darovaných kol s jejich minimálním počtem.

15 7) První kroky k ochraně mořské fauny, Kongo, leden 2015 Kongo je na západě omýváno Atlantikem v poměrně nedlouhé linii, ale zato je tato část afrického pobřeží mimořádně cenná. Jde o důležitou lokalitu pro kytovce včetně keporkaků a nekonečné pláže táhnoucí se z jihu z Angoly až daleko na sever do Gabonu jsou jedním ze světových ohnisek rozmnožování mořských želv. V poslední době je mořský život stále častěji pleňen rybářskými společnostmi, které loví mnohdy ilegálně buďto v chráněných zónách národních parků nebo loví chráněné druhy či používají sítě s menšími než povolenými oky a tudíž ničí veškerý život v moři. Často se jedná o čínské společnosti, které tak svým bezohledným byznysem přivádí na mizinu místní tradiční rybáře. PALF ve spolupráci s místními úřady plánuje v roce 2015 konečně otevřít první případy proti těmto společnostem a chceme se přitom soustředit na usvědčování viníků kvůli jejich ilegálnímu lovu chráněných druhů což jsou tu nejčastěji žraloci kladivouni chráněni konžskou legislativou i mezinárodními předpisy. První investigativní návštěvy do přístavu v Pointe Noire potvrdily až příliš častý výskyt ulovených kladivounů jakož i malých rybek. Následující vyšetřování obchodu s těmito žraloky či případně jen jejich ploutvemi snad pomůže usvědčit rybářské společnosti z porušování zákona a dovolí odejmout jim povolení k rybolovu a zatknout hlavní viníky.

16 Pracovník čínské rybářské lodi. Ulovené malé rybky i chránění žraloci kladivouni. Detailní snímek ulovených kladivounů pořízený během utajené návštěvy přístavu.

17 8) Starý záběr ze skryté kamery dnes přináší spravedlnost slonímu vrahovi případ Diallo - Kongo, leden 2015 Boží mlýny melou, alhamdulillah, pomalu, ale jistě! Nedávno byl na severu Konga zadržený při držení vojenské zbraně známý překupník se slonovinou, severokamerunský muslim Diallo. Liknavost tamních strážců zákona (a jistě i korupce) způsobila, že po několika dnech ve vazbě byl překupník jen krůček od propuštění na svobodu... V tu chvíli se vlastně náhodou ocitla zvěst o tomto případu před ušima Arthura a tomu překupníkovo jméno připadalo povědomé. Ano znal ho ze své cyklokajakářské expedice z počátku roku 2013 a dokonce tehdy proti tomuto muži natočil skryté video, jak dotyčný hovoří o svých slonovinových obchodech a nakonec i slonovinu ukazuje. Nyní video přišlo víc než vhod. Sestřihy s nejpikantnějšími úseky, kterak kmet mluví o svém gangu lovců a pašeráků a domlouvá se s Arthurem na ceně za sloní kly, přesvědčily prokurátora o nutnosti přivést Dialla před soud a pokusit se o jeho uvěznění ideálně v nejvyšší možné výši a to pěti let. Pokračování případu je na dobré cestě a věříme ve vítězství práva. Alhadji Diallo ukazuje Arthurovi v lednu 2013 slonovinu v lednu 2015 jej toto video udržuje za mřížemi!

18 9) Mapa současného výskytu slonů v Africe a cena slonoviny Dobrovolníci Save-Elephants vytvořili mapu v reakci na absenci přesného vizuálního zobrazení dnešního rozšíření savanových i pralesních slonů v Africe. Čerpali jsme z vědeckých databází, komunikace s odborníky i vlastních pozorování. Graf ukazuje hrozivý nárůst ceny slonoviny podél její cesty z buše až na pult čínského obchodu. Mapu i grafiku můžete volně používat a šířit.

19

20 10) Šíříme osvětu a zájem o slony prostřednictvím Wikipedie Informovanosti veřejnosti se dá dosáhnout i zcela levnými způsoby. V nedávné době zveřejnili dobrovolníci ze Save-Elephants vytvořené či přeložené články o dvou důležitých tématech a další jsou na cestě!

21 Poděkování a žádosti o podporu Děkujeme vedení a všem aktivistům z PALF za skvělou a profesionální práci při potírání zločinu v Kongu. Velký dík patří organizacím Kola pro Afriku a Nová šance za vynikající přípravu kol mířících do Afriky. Hlavním sponzorem první fáze přepravy kol do Afriky je ostravská stavební firma BYSTROŇ Group, a.s. obrovský dík za všechny slony! Díky koordinaci ze strany CCBC (Czech Coalition for Biodiversity Conservation) se daří shánět prostředky a potřebnou publicitu pro misi fenky Cama do Konga. Díky dlouhodobé spolupráci se ZOO Liberec, ZOO Praha a s Výcvikovým střediskem služební kynologie Celní správy ČR Heřmanice je postaráno o dostatek vzorkového materiálu k výcviku feny Cama. Děkujeme všem přispivatelům, dobrovolníkům a novinářům, kteří o nás napsali! Jak konkrétně potřebujeme v tuto chvíli pomoct? Rádi bychom zapojili do potírání zločinu ve Střední Africe více zahraničních vyšetřovatelů. Nejideálnější by byli původem Asiaté pomozte nám je najít! Při mnoha utajovaných vyšetřovacích akcích nám zoufale chybí spolehlivá dokumentační technika kvalitní skryté kamery a mikrofony. Přivítáme dary. Hledáme člověka nebo lidi, kteří nám zdarma pomohou s novým webem a také IT profíky, řekněme až hackery, kteří pomohou s programováním nástroje na monitorování facebookových profilů překupníků (v legální rovině, nic na černo). Napište o slonech a aktivitách Save-Elephants do celorepublikových či místních médií. Musíme povědomí o realitě sloního boje za přežití dostat k lidem. Zatknout zločince je jen první krok druhý a někdy složitější je ho odsoudit. Nutná je jistá lobby na místní ministerstvo spravedlnosti a policii blahopřejný a povzbudivý telefonát či prokurátorovi od člověka z českého ministerstva, diplomacie či jiné instituce může změnit poměr sil na misce vah Spravedlnost Korupce. Máte-li zájem takto občas přispět či mne spojit s jinými, napište mi. Finanční dary v jakékoliv výši velmi pomohou jak programu psů, tak i bicyklů. Děkuji! Arthur F. Sniegon alias Touré (známý takto v Kongu)

22 Korán, Súra 105 Slon Ve jménu Boha milosrdného, slitovného Neviděls, jak naložil Pán tvůj s lidmi slona? Což neobrátil úklad jejich ve zmatky a neposlal na ně v hejnech ptáky, kteří po nich házeli oblázky z hlíny pálené, a učinil, že podobnými byli slámě ohryzané? Save-Elephants, z. s. IČO: saveelephantsorg@gmail.com Číslo účtu: /6800 IBAN: CZ

Naše terénní aktivity:

Naše terénní aktivity: Naše terénní aktivity: Kongo Pokračujeme v podpoře projektu detekčních psů při Jane Goodall Institute (v rezervaci Tchimpounga) a African Parks (v NP Odzala-Kokoua). Jedná se zejména o materiální podporu

Více

Psí jednotka na severu země učinila tento měsíc řadu detekcí bushmeatu (masa divokých zvířat/zvěřiny), z nichž mnohé vedly k zabavení kontrabandu.

Psí jednotka na severu země učinila tento měsíc řadu detekcí bushmeatu (masa divokých zvířat/zvěřiny), z nichž mnohé vedly k zabavení kontrabandu. Naše terénní aktivity: Kongo Pokračování v podpoře projektu detekčních psů při Jane Goodall Institute (v rezervaci Tchimpounga) a zejména při African Parks (v NP Odzala-Kokoua), materiální podpora týmů

Více

Naše terénní aktivity:

Naše terénní aktivity: Naše terénní aktivity: Kamerun Terénní mise dobrovolnice Venduly Doudové do národního parku Kalfou na extrémním severu Kamerunu. Vendula se v doprovodu koordinátora SaveElephants, z.s., Arthura F. Sniegona,

Více

Matúš Jankovič Matej Kmeť Save Elephants

Matúš Jankovič Matej Kmeť Save Elephants Afrika, domov největších na souší žijících zvířat na naší planetě, domov slonů. Tato zvířata fascinují lidstvo už po staletí. Nejen pro svou majestátnost, ale také kvůli jejich paměti, společenskému stádovému

Více

Nelegální obchod se zvířaty

Nelegální obchod se zvířaty Nelegální obchod se zvířaty envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+ Programme

Více

EAST_WEST PARTNERSHIP o.s., bylo založeno roku 2012 za účelem vzdělávání mládeže a posílení občanského soužití.

EAST_WEST PARTNERSHIP o.s., bylo založeno roku 2012 za účelem vzdělávání mládeže a posílení občanského soužití. DEN SE PSY EAST_WEST PARTNERSHIP o.s., bylo založeno roku 2012 za účelem vzdělávání mládeže a posílení občanského soužití. Letos jsme se zaměřili na lepší informovanost veřejnosti a hlavně dětí o tom,

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST EKOLOGICKÁ KRIMINALITA Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Příprava na krize: Humanitární mapování a sdílení informací. Projekt EUROSHA European Open Source Humanitarian Aid Volunteers

Příprava na krize: Humanitární mapování a sdílení informací. Projekt EUROSHA European Open Source Humanitarian Aid Volunteers Příprava na krize: Humanitární mapování a sdílení informací Projekt EUROSHA European Open Source Humanitarian Aid Volunteers Proč jsou mapy důležité pro humanitární pomoc? Proč se sbírají humanitární data?

Více

Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy

Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy Strana 1 / 1 Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy Po čtyřech letech překonávání překážek indonéské byrokracie se podařilo vedení brněnské zoologické zahrady a její partnerské indonéské nadaci získat

Více

Realizace ŠPALKY NA D1

Realizace ŠPALKY NA D1 Realizace ŠPALKY NA D1 Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje a Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje Oznámení Dne 29. 1. 2015 v 18.07 hod. bylo na linku 158 oznámeno, že někdo hodil

Více

Pošli to dál SBÍRKA PRO AFRIKU

Pošli to dál SBÍRKA PRO AFRIKU Pošli to dál SBÍRKA PRO AFRIKU Občanské sdružení Bez mámy Michaela Gongolová 10. listopadu 2014 Fundraisingový cíl: 1. Zajištění praktického materiálu zdarma pro akutní potřebu v rámci našich projektů

Více

28 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 27. února 2009 o pátrání

28 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 27. února 2009 o pátrání 28 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 27. února 2009 o pátrání K zajištění jednotného výkonu pátrání po osobách a věcech s t a n o v í m : ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Čl. 1 Úvodní ustanovení

Více

SAVE - ELEPHANTS BOJ ZA ZÁCHRANU SLONŮ VE STŘEDNÍ AFRICE

SAVE - ELEPHANTS BOJ ZA ZÁCHRANU SLONŮ VE STŘEDNÍ AFRICE SAVE - ELEPHANTS BOJ ZA ZÁCHRANU SLONŮ VE STŘEDNÍ AFRICE Nárůst ceny slonoviny od slona v Africe ke kupci v Asii 1500 Kč/kg 6000 Kč/kg 40 000 Kč/kg ještě více... Pytlák na africkém venkově Překupník se

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro rybolov 10.4.2015 2014/0319(NLE) *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady, kterým se stanoví rybolovná práva a finanční příspěvek podle Dohody mezi Evropským

Více

Dlouhodobá koncepce rozvoje Celní správy v oblasti trestního řízení. Andrej Babiš Alena Schillerová Milan Poulíček

Dlouhodobá koncepce rozvoje Celní správy v oblasti trestního řízení. Andrej Babiš Alena Schillerová Milan Poulíček Dlouhodobá koncepce rozvoje Celní správy v oblasti trestního řízení Andrej Babiš Alena Schillerová Milan Poulíček Obsah 2 Hlavní kompetence Celní správy Potírání daňových podvodů aktuální stav a dlouhodobá

Více

V 19 letech byl odsouzen za velezradu na 10 let a byl poslán do uranových dolů v Jáchymově.

V 19 letech byl odsouzen za velezradu na 10 let a byl poslán do uranových dolů v Jáchymově. Průběh projektu My, žáci 9. a 8. třídy, jsme se v letošním školním roce zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Tento dlouhodobý projekt nás zaujal možností pracovat se vzpomínkami přímého pamětníka.

Více

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 1.7.2010 Úřední věstník Evropské unie L 166/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 573/2010 ze dne 30. června 2010, kterým se mění nařízení (EU) č. 185/2010, kterým se stanoví prováděcí

Více

FILTERMAC REPORT 2017

FILTERMAC REPORT 2017 FILTERMAC REPORT 2017 Naši milí partneři, před několika lety jsem na jedné pláži šlápl na petku. Byla skoro celá schovaná v písku. Vykopal jsem jí, vysypal písek a jednoduše ji hodil do koše. Ten rok jsem

Více

Kynologický kroužek. Na léto plánujeme s dětmi návštěvu Voříškiády v Lounech, kde budeme prezentovat naše pejsky z litvínovského útulku.

Kynologický kroužek. Na léto plánujeme s dětmi návštěvu Voříškiády v Lounech, kde budeme prezentovat naše pejsky z litvínovského útulku. Kynologický kroužek V průběhu letošního roku se děti v kroužku seznámily se základy výchovy a výcviku psa vč. Praktických ukázek a absolvovaly úvod do encyklopedie psích plemen. Děti ostatním členům prezentovaly

Více

VÍTÁ VÁS ŽIVÉ MĚSTO. volební sdružení nestraníků pro komunální volby 2014

VÍTÁ VÁS ŽIVÉ MĚSTO. volební sdružení nestraníků pro komunální volby 2014 VÍTÁ VÁS ŽIVÉ MĚSTO volební sdružení nestraníků pro komunální volby 2014 OBLAST BEZPEČNOST PROGRAM: Doprava Veřejný pořádek Policie ČR Obecní policie Naše cíle - debata Doprava Doprava Výsledek ankety

Více

GYMNÁZIUM BRNO-BYSTRC

GYMNÁZIUM BRNO-BYSTRC Autoři Iva Černá Tereza Černá Veronika Nevřivá Michaela Obrovská Jan Procházka Alžběta Rádsetoulalová Tereza Smékalová Natálie Tejkalová Pedagogické vedení PhDr. Jana Henzlová Spolubojovníci ve válce proti

Více

Vstup ČR do schengenského prostoru EUROCENTRUM PRAHA 15.5.2007

Vstup ČR do schengenského prostoru EUROCENTRUM PRAHA 15.5.2007 Vstup ČR do schengenského prostoru EUROCENTRUM PRAHA 15.5.2007 1 Struktura prezentace základní informace o schengenské spolupráci Principy Historický přehled (1985 2007) Kompenzační opatření příprava ČR

Více

SRÍ LANKA POBYTOVÉ ZÁJEZDY

SRÍ LANKA POBYTOVÉ ZÁJEZDY Strana 1 Středozápadní pobřeží Nejznámější letovisko severně od Colomba, které je také centrem rybolovu vč. dražeb ryb na pláži. Waikkal Malé letovisko umístěné severně od Colomba je vhodné pro klidnou

Více

Pozdrav z rybářského tábora Zlatá Rybka 2016 v Nymburce

Pozdrav z rybářského tábora Zlatá Rybka 2016 v Nymburce Pozdrav z rybářského tábora Zlatá Rybka 2016 v Nymburce Každoročně probíhá v Nymburce rybářský tábor, ani letos tomu nebylo jinak. Ve dnech 3.- 10.července 2016 se uskutečnil pod záštitou DDM Symfonie

Více

Animal s life. Šťastná Tereza a Kozáková Anna

Animal s life. Šťastná Tereza a Kozáková Anna Animal s life Organizace na ochranu zvířat Green Life Česko-indonéská pralesní rezervace vznikla v roce 2009 na Sumatře. V současné době má rezervace rozlohu 62 hektarů. Nachází se přímo na hranicích s

Více

Název: Rozvojové problémy

Název: Rozvojové problémy Název: Rozvojové problémy Autor: Mgr. Petra Šípková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Zeměpis a jeho aplikace Ročník: 3. (1. ročník vyššího gymnázia)

Více

Obchod s tropickými dřevy CITES I. část

Obchod s tropickými dřevy CITES I. část Předmět: Užitková tropická dřeva Obchod s tropickými dřevy CITES I. část Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR TechDrev CZ.1.07/2.2.00/28.0019 strana 2 Co je

Více

Poučení o právech. Vaše práva:

Poučení o právech. Vaše práva: Poučení o právech Tento prospekt vám poskytne důležité informace o Vašich právech v případě zadržení na policejní stanici. Právy se rozumí důležité svobody a podpora, na kterou má podle práva nárok každý.

Více

Máme únor, a tak. Orgie.

Máme únor, a tak. Orgie. 50 FOTOVIDEO ÚNOR 2015 PRAXE / Máme únor, a tak Orgie. PETR JAN JURAČKA www.juracka.eu juracka@natur.cuni.cz www.facebook.com/petrjanjuracka Ne, nebudu se na ty fotky koukat. Zaplatit si zájezd do Afriky,

Více

LETNÍ TURISTICKÁ SEZONA 2008

LETNÍ TURISTICKÁ SEZONA 2008 Company LOGO LETNÍ TURISTICKÁ SEZONA 2008 Tisková konference 13.6.2008 LETNÍ TURISTICKÁ SEZONA 2008 Účastníci tiskové konference: PhDr. Jan Kohout»Náměstek ministra zahraničních věcí JUDr. Jaroslav Horák»

Více

www.milionoveimperium.cz

www.milionoveimperium.cz www.milionoveimperium.cz David Kirš, autor Miliónového impéria a EmailAcademy uvádí ebook WEB MILIONÁŘE A KRUH BOHATSTVÍ Tento ebook (dokument) můžete šířit a přeposílat dále, ale pouze jako celek. Není

Více

PROJEKT INTEGRAČNÍ CENTRUM PRAHA VI.

PROJEKT INTEGRAČNÍ CENTRUM PRAHA VI. PROJEKT INTEGRAČNÍ CENTRUM PRAHA VI. Integrační centrum Praha Projekt Integrační centrum Praha VI, registrační číslo AMIF/10/ 03 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního

Více

Role celních orgánů v oblasti obchodu se strategickým materiálem

Role celních orgánů v oblasti obchodu se strategickým materiálem Role celních orgánů v oblasti obchodu se strategickým materiálem kpt. Bc. Milan Halberštát mjr. Mgr. Lubomír Doskočil Generální ředitelství cel Odbor Celní 21.října 2009 Obsah: Celní správa ČR Úvod do

Více

Trendy ve využívání mobilních zařízení

Trendy ve využívání mobilních zařízení Trendy ve využívání mobilních zařízení Hana Friedlaenderová Senior Research Manager 18. 3. 2015 Něco z historie pokrok nezastavíš! Graham Bell (1876) Simon IBM (1985-1992) Doba mobilní 90. léta 20.století

Více

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem?

Ale jak to, že nás má tolik stát život s Pánem který dává spasení zdarma, který za nás - jak víme - cele zaplatil svým životem? Mt 13, 44-46 Podobenství o Království. Zvláštní obrazy, které PJ používal aby lidi přivedl k podstatě věci. Tentokrát o pokladu a perle které člověka stojí všechno co má. Chceme-li porozumět Ježíšovu sdělení,

Více

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Vranov nad Dyjí 12.-14.6.2015 Za podpory z kampaně P&G Press trip s ambasadorkou Mirkou Knapkovou Na vodě s Mirkou Aktivity na pláži Výlet do okolí DĚKUJEME!

Více

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc.

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. 20. 3. 2012 Podstata zajišťovacích úkonů Omezení lidských práv Absolutní práva Minimální práva v trestním řízení Zásada přiměřenosti Zásada zdrženlivosti Zásada

Více

ZPRÁVY Z MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ

ZPRÁVY Z MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ prosinec 2015 ZPRÁVY Z MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Co se nám letos povedlo STR. 06 MILIARDY NA KOMODITY STR. 03 VZESTUP ČESKÉHO VÝVOZU STR. 04 PROGRAMY PRO ROK 2016 STR. 05 01 ÚVODNÍ SLOVO MINISTRA: VÁŽENÍ

Více

Hledáte něco a NEVÍTE CO?... možná TO najdete u nás. DOBROVOLNÍCI SOS CENTRA Dopisování s vězni. Tento materiál vznikl za finanční

Hledáte něco a NEVÍTE CO?... možná TO najdete u nás. DOBROVOLNÍCI SOS CENTRA Dopisování s vězni. Tento materiál vznikl za finanční DOBROVOLNÍCI SOS CENTRA Dopisování s vězni Hledáte něco a NEVÍTE CO?... možná TO najdete u nás. Tento materiál vznikl za finanční podpory Operačního programu Praha Adaptabilita, který je spolufinancován

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. o činnosti a účetní závěrka zapsaného spolku IODA. za rok. schválená Výkonným výborem spolku usnesením č. 6 dne 28.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. o činnosti a účetní závěrka zapsaného spolku IODA. za rok. schválená Výkonným výborem spolku usnesením č. 6 dne 28. VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti a účetní závěrka zapsaného spolku IODA za rok 2017 schválená Výkonným výborem spolku usnesením č. 6 dne 28. března 2018 OBSAH Úvodní slovo předsedy... 3 1. ADRESA, KONTAKTNÍ ÚDAJE...

Více

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 Zavřete na chvíli oči... A představte si, že jste v Brně ale o třicet let později. Píše se rok 2050. Vaše děti dospěly. Vy máte pár vrásek navíc. A Brno...... jaké

Více

Zpráva o situaci v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku v teritoriu ÚO Mělník v roce 2017 (ve srovnání s r. 2016)

Zpráva o situaci v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku v teritoriu ÚO Mělník v roce 2017 (ve srovnání s r. 2016) KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE Územní odbor Mělník Č.j. KRPS-26744-1/ČJ-2018-0106UO Mělník 9. února 2018 Počet listů: 6 Městské úřady, obecní úřady a úřad městyse ležící v teritoriu ÚO

Více

Love Dogs, nadační fond. 1. Poslání a vize 2. Kdo jsme 3. Partneři 4. Přínosy spolupráce 5. Pilotní program 6. Kontakty

Love Dogs, nadační fond. 1. Poslání a vize 2. Kdo jsme 3. Partneři 4. Přínosy spolupráce 5. Pilotní program 6. Kontakty Love Dogs, nadační fond 1. Poslání a vize 2. Kdo jsme 3. Partneři 4. Přínosy spolupráce 5. Pilotní program 6. Kontakty poslání Naším hlavním posláním je zlepšení životních podmínek psů v útulcích a zároveň

Více

Droan garantuje nejvyšší standard, který žádná jiná. dáváme vždy něco navíc. Představujeme. O nás. Naše služby

Droan garantuje nejvyšší standard, který žádná jiná. dáváme vždy něco navíc. Představujeme. O nás. Naše služby www.droan.cz 2015 Vážení zákazníci, přinášíme Vám jedinečnou bezpečnostní službu, která Vám přinese nejvyšší kvalitu poskytovaných služeb na našem trhu. O nás Jsme profesionální soukromá bezpečnostní služba.

Více

Acta non verba, o.p.s.

Acta non verba, o.p.s. Acta non verba, o.p.s. Výroční zpráva za rok 2010 1 Obsah Základní informace... 3 Kdo jsme:... 3 Rozpočet:... 3 Komunikace:... 4 2 Dokončené kauzy:... 5 Odstranění billboardu na R7... 5 Poslanci na výletě

Více

4 7 bodů. 5 4 body. Celkem 40 bodů

4 7 bodů. 5 4 body. Celkem 40 bodů Celkem 40 bodů 4 7 bodů Doplňte chybějící pojmy do textu: Přírodní rekordy Jižní Ameriky Jižní Amerika se může pyšnit mnoha přírodními nej. Předně zde pramení Amazonka, řeka světa (7 062 km). Podél celého

Více

VY_INOVACE_V/2_sada01

VY_INOVACE_V/2_sada01 Autor: Josef Kraus Datum: 21. 11. 2012 Škola: Integrovaná ZŠ a MŠ Trnová, Trnová 222, okres Plzeň - sever Šablona: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Číslo sady: 01 Vzdělávací oblast:

Více

METODY FUNDRAISINGU V ČESKÉ REPUBLICE LÉTO 2008 Deborah Edward, Ph.D., LBJ School of Public Affairs Předběžné výsledky

METODY FUNDRAISINGU V ČESKÉ REPUBLICE LÉTO 2008 Deborah Edward, Ph.D., LBJ School of Public Affairs Předběžné výsledky METODY FUNDRAISINGU V ČESKÉ REPUBLICE LÉTO 2008 Deborah Edward, Ph.D., LBJ School of Public Affairs Předběžné výsledky Pracovní shrnutí Při své návštěvě v červenci 2008 provedla Deborah Edward, která vyučuje

Více

TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015

TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015 TISKOVÁ KONFERENCE 24. 3. 2015 Jediná celostátní edukačně-náborová kampaň zaměřená na pěstounskou péči POMOC OHROŽENÝM DĚTEM Nadační fond J&T pomáhá již od roku 2004 především ohroženým dětem a rodinám.

Více

Green Life. - newslleter duben 2018

Green Life. - newslleter duben 2018 Velká zdravice všem podporovatelům projektu. Dovolujeme si vám zaslat informace o tom, co se odehrálo na Sumatře v pralesní rezervaci i v rámci celého projektu: Rozšiřování rezervace: rezervace se v průběhu

Více

PRVNÍ JÍZDA TOULAVÉHO AUTOBUSU 3. VERZE, 2. LEDNA 2013

PRVNÍ JÍZDA TOULAVÉHO AUTOBUSU 3. VERZE, 2. LEDNA 2013 PRVNÍ JÍZDA TOULAVÉHO AUTOBUSU 3. VERZE, 2. LEDNA 2013 NAŠE DOSAVADNÍ AKTIVITY Pražská zoo se dlouhodobě angažuje v ochraně goril nížinných ve střední Africe, především v Kamerunu. Finančně a materiálně

Více

CHILE logistické aspekty. Teritoriální setkání ICC ČR 11.září 2014

CHILE logistické aspekty. Teritoriální setkání ICC ČR 11.září 2014 CHILE logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 11.září 2014 CHILE Úzký pruh země mezi věčně bouřlivými vodami Tichého oceánu a zasněženými vršky horského pásma And, země rozkládající se přes 34 rovnoběžek

Více

ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA

ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA Stanislav Wasserbauer, Hana Pokorná Kraj Vysočina Státní zdravotní ústav Zdravá Vysočina, z. s. Jak žije mládež (i v Kraji Vysočina), jak je zdravá

Více

Dopravní podnik Mladá Boleslav, s.r.o.

Dopravní podnik Mladá Boleslav, s.r.o. Městská doprava v letech 2006 až 2010 Předchozí čtyři roky byly pro Dopravní podnik Mladá Boleslav, s.r.o. zásadní ve všech směrech, ať už jde o řízení společnosti, smluvní vztah s městem, vozový park

Více

Ředitelství vodních cest ČR

Ředitelství vodních cest ČR Ředitelství vodních cest ČR Priority a plánované investiční projekty do roku 2015 (2020) Ing. Jan Skalický pověřen řízením ŘVC ČR Co chceme? Chceme vrátit vodu tam, kam patří a to jak jejím významem, tak

Více

Policejní zpravodaj pro občany Přerovska

Policejní zpravodaj pro občany Přerovska Policejní zpravodaj pro občany Přerovska 2 / 2015 Obsah zpravodaje: - statistické ukazatele za rok 2015 - trestná činnost - dopravní nehodovost - aktuální a prázdninové dopravní uzavírky přerovského okresu

Více

Možný trestněprávní postih kybergroomingu de lege ferenda

Možný trestněprávní postih kybergroomingu de lege ferenda Možný trestněprávní postih kybergroomingu de lege ferenda Mgr. et Mgr. Kateřina Kudrlová V posledních desetiletích došlo k výrazným změnám ve společnosti v souvislosti s rychlým rozvojem informačních a

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Obsah. 1. Úvodní slovo 2. Fair life o.s.

Obsah. 1. Úvodní slovo 2. Fair life o.s. Obsah 1. Úvodní slovo 2. Fair life o.s. 3. Cíle 4. Naše projekty 5. Biodožínky 6. Údaje o hospodaření v roce 2009 7. Plány na rok 2010 8. Poděkování partnerům 9. Slovo závěrem 10. Kontakt - 1 - 1. Úvodní

Více

SíťIT: Portál na podporu sociální sítě informatiků v ČR http://www.sitit.cz/

SíťIT: Portál na podporu sociální sítě informatiků v ČR http://www.sitit.cz/ SíťIT: Portál na podporu sociální sítě informatiků v ČR http://www.sitit.cz/ Projekt SoSIReČR SoSIReČR = Sociální síť informatiků v regionech České republiky Projekt je hrazen z rozpočtu Evropského sociálního

Více

Norsko logistické aspekty. Teritoriální setkání ICC ČR 23.května 2019

Norsko logistické aspekty. Teritoriální setkání ICC ČR 23.května 2019 Norsko logistické aspekty Teritoriální setkání ICC ČR 23.května 2019 Norsko, Země rozkročená mezi Severním mořem a polárním kruhem. Ráj rybářů a turistů po dosud málo navštěvovaných a neposkvrněných místech

Více

1. Statistické šetření návštěvnosti na Pražském hradě

1. Statistické šetření návštěvnosti na Pražském hradě 1. Statistické šetření návštěvnosti na Pražském hradě 2. Analýza návštěvníků muzeí a galerií na základě elektronického dotazování závěrečná zpráva týkající se návštěvníků Národního muzea. Analýza

Více

Policie České republiky základní složka IZS

Policie České republiky základní složka IZS Policie České republiky základní složka IZS IZS a Policie ČR Integrovaný záchranný systém = systém složek IZS, který se koordinovaným postupem připravuje na mimořádné události a účastní se provádění záchranných

Více

Jak se točí se zvířaty?

Jak se točí se zvířaty? Jak se točí se zvířaty? Dne 18. 6. 2013 navštívili žáci školy, kteří docházejí na předmět mediální výchova, kameramana a majitele televizního studia Lemuria pana Jiřího Bálka. Ze školy jsme to k němu domů

Více

IMPORT ZBOŽÍ Z ČÍNY PŘÍPADOVÁ STUDIE

IMPORT ZBOŽÍ Z ČÍNY PŘÍPADOVÁ STUDIE IMPORT ZBOŽÍ Z ČÍNY PŘÍPADOVÁ STUDIE Obsah 1. Zadání... 2 2. Sestavení rámcové poptávky... 2 3. Analýza asijského trhu s poptávaným zbožím... 2 4. Regionální průzkum trhu s poptávaným zbožím... 3 5. Nabídka

Více

Úvod..02. Hlavní aktivity.04. Informační kampaně ve školách 04. Depistaž a očkování v dětských domovech 05. Světový den hepatitidy 2015.

Úvod..02. Hlavní aktivity.04. Informační kampaně ve školách 04. Depistaž a očkování v dětských domovech 05. Světový den hepatitidy 2015. OBSAH Úvod..02 Hlavní aktivity.04 Informační kampaně ve školách 04 Depistaž a očkování v dětských domovech 05 Světový den hepatitidy 2015.05 Další aktivity.09 Plán na přístí rok.. 11 ÚVOD Bénin Santé,

Více

ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Výroční zpráva o politice humanitární pomoci a jejím provádění v roce 2009 SEK(2010)398

ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU. Výroční zpráva o politice humanitární pomoci a jejím provádění v roce 2009 SEK(2010)398 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 9.4.2010 KOM(2010)138 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU Výroční zpráva o politice humanitární pomoci a jejím provádění v roce 2009 SEK(2010)398 Evropská

Více

B10 Klíčový verš: Exodus 12,13

B10 Klíčový verš: Exodus 12,13 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: PoznejBibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. lekce: Mojžíš Hod beránka Přečti si: Exodus 12,1-14 a 29-36 a 50-51 Klíčový

Více

Název materiálu: Lichokopytníci

Název materiálu: Lichokopytníci Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

2 POVAHA ROTVAJLERA. Vynikající hlídací pes

2 POVAHA ROTVAJLERA. Vynikající hlídací pes 2 POVAHA ROTVAJLERA Vynikající hlídací pes Rotvajleři jsou vynikajícími hlídacími psy Rotvajler je rozený hlídač a ochránce. Potřebujeme-li někdy na den opustit dům, klidně můžeme rotvajlerovi svěřit svůj

Více

Evropská cena obnovy vesnice 2010

Evropská cena obnovy vesnice 2010 Zahraniční soutěž Modrá 1.3.2012 Evropská cena obnovy vesnice 2010 Evropská cena za rozvoj venkova a obnovu vesnice vyhlašuje Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice motto Nová

Více

Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení

Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení Plk. JUDr. Václav KUČERA, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Zkušenosti

Více

72 MAGAZÍN Velryby a člověk

72 MAGAZÍN Velryby a člověk 72 MAGAZÍN Velryby a člověk 73 Velryby jsou nádherná Magazín lov velryb text Jiří Brožek foto kolekce mědirytin autora VELRYBY A ČLOVĚK zvířata a jeden z nejpozoruhodnějších výtvorů přírody. Je třeba udělat

Více

Chytřejší Moravskoslezský kraj Strategie pro roky Akční plán pro roky

Chytřejší Moravskoslezský kraj Strategie pro roky Akční plán pro roky Chytřejší Moravskoslezský kraj Strategie pro roky 2017 2023 Akční plán pro roky 2017 2019 Expertní týmy Zpracoval: Ing. Jakub Unucka, MBA Datum: Náměstek hejtmana kraje 17. 8. 2017 Program setkání expertních

Více

Kód programu: 1516/E. Projekt: Z lavice do louže. Vypracoval vedoucí projektu: Mgr. Theimer Josef

Kód programu: 1516/E. Projekt: Z lavice do louže. Vypracoval vedoucí projektu: Mgr. Theimer Josef Závěrečná zpráva dotačního programu na podporu školních projektů v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve školách a školských zařízeních pro školní rok 2015/2016 Kód programu: 1516/E

Více

KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY KVĚTEN ČERVEN 2013 TENTO ZPRAVODAJ JE FINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Co se děje v projektu. Tentokráte velmi stručně. Záplavy nepříjemně zasáhly i projekt RTVND

Více

Formy vyučování biologii hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování

Formy vyučování biologii hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování Formy vyučování biologii hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování Hodina základního typu Altmann 1972, Dvořák a kol. 1982 Při přípravě vyučovací hodiny buďte

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 6. 9. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní

Více

Grafické výstupy dotazníkového šetření recidivistů, realizovaného o. s. Za branou,

Grafické výstupy dotazníkového šetření recidivistů, realizovaného o. s. Za branou, Váš zdravotní stav: Váš aktuální rodinný stav: bez problémů s neřešenými zdravotními potížemi invalidita částečná invalidita navrhocvaná invalidita svobodný ženatý rozvedený žiji s družkou Vaše nejvyšší

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ POLICEJNÍHO PREZIDIA ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2005 V Praze dne 1. prosince 2005 Částka 129 OBSAH Část I 105. Závazný pokyn policejního prezidenta ze dne 1. prosince 2005,

Více

Projekty Policie ČR v rámci operačního programu Evropská územní spolupráce Cíl 3

Projekty Policie ČR v rámci operačního programu Evropská územní spolupráce Cíl 3 , Projekty Policie ČR v rámci operačního programu Evropská územní spolupráce Cíl 3 1. Zvýšení bezpečnosti v česko-polském příhraničí po vstupu do Schengenského prostoru Partneři projektu: Krajské ředitelství

Více

Vážení přátelé, dovolte nám, abychom Vás v této výroční zprávě, kterou právě otevíráte, v krátkosti seznámili s činností našeho sdružení a výsledky ho

Vážení přátelé, dovolte nám, abychom Vás v této výroční zprávě, kterou právě otevíráte, v krátkosti seznámili s činností našeho sdružení a výsledky ho VÝROČ Í ZPRÁVA 2010 Občanské sdružení SMÍŠEK Vážení přátelé, dovolte nám, abychom Vás v této výroční zprávě, kterou právě otevíráte, v krátkosti seznámili s činností našeho sdružení a výsledky hospodaření

Více

Výborně! Těším se na setkání

Výborně! Těším se na setkání Výborně! Těším se na setkání zítra! Ahoj, jmenuji se Sema! Přišla jsem do Maďarska před několika měsíci, před nedávnem jsem začala řídit křesťanské společenství, které jsme založili s mými krajany. 143

Více

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny 2 odst. 2 písm. k) Ochrana

Více

Tisková zpráva NA KTERÉM STAČÍ I JÍT. sobota 28. 5. 2011 ve 14 hodin Pražský hrad - Staroměstské náměstí (cca 4 km)

Tisková zpráva NA KTERÉM STAČÍ I JÍT. sobota 28. 5. 2011 ve 14 hodin Pražský hrad - Staroměstské náměstí (cca 4 km) Tisková zpráva a pořádají druhý ročník charitativního běhu Prahou BĚH PRO GORILY NA KTERÉM STAČÍ I JÍT sobota 28. 5. 2011 ve 14 hodin Pražský hrad - Staroměstské náměstí (cca 4 km) Výnos z akce půjde na

Více

Naše vize. Naše poslání

Naše vize. Naše poslání Na základě žádosti o finanční podporu z OP LZZ získalo město Třebíč dotaci na projekt s názvem Vybudování koordinačního centra práce na dálku v Třebíči. Svoji činnost zahájilo Koordinační centrum 1. srpna

Více

Reportáž Miami Seaquarium 2011

Reportáž Miami Seaquarium 2011 Reportáž Miami Seaquarium 2011 Adresa: Miami Seaquarium 4400 Rickenbacker Causeway Miami, Fl 33149 Tel.: (305) 361-5705 Web: http://www.miamiseaquarium.com/ Mají otevřeno 365 dní v roce, raději si to však

Více

Formy vyučování biologii. hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování

Formy vyučování biologii. hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování Formy vyučování biologii hodina základního typu laboratorní cvičení terénní cvičení exkurze projektové vyučování Hodina základního typu Altmann 1972, Dvořák a kol. 1982 Při přípravě vyučovací hodiny buďte

Více

CHARITA ZLIV VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012

CHARITA ZLIV VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 CHARITA ZLIV VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O CHARITĚ ZLIV ZA ROK 2012 Název organizace: Charita Zliv Sídlo organizace: Náměstí Míru 10, 373 44 Zliv Statutární zástupce: Mgr. Daniela Werbynská Laschová

Více

Multimediální prezentace MS PowerPoint I

Multimediální prezentace MS PowerPoint I Multimediální prezentace MS PowerPoint I Informatika Multimediální prezentace zažívají v poslední době obrovský rozmach. Jsou používány například k reklamním účelům, k předvedení výrobků či služeb. Velmi

Více

Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku Strategický cíl 1: Odklonit pachatele od kriminální kariéry...

Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku Strategický cíl 1: Odklonit pachatele od kriminální kariéry... Akční plán 2018 Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku 2025 Dne 11. října 2017 schválila vláda ČR svým usnesením č. 733 Koncepci rozvoje probace a mediace do roku 2025 (dále jen Koncepce

Více

Dům dětí a mládeže RADOVÁNEK, Kaznějov, Pod Továrnou 333, 331 51 Kaznějov

Dům dětí a mládeže RADOVÁNEK, Kaznějov, Pod Továrnou 333, 331 51 Kaznějov Dům dětí a mládeže RADOVÁNEK, Kaznějov, Pod Továrnou 333, 331 51 Kaznějov Minimální preventivní program 2013-2014 Příloha celoročního plánu. Program protidrogové prevence pro školní rok 2013-2014 Úvod:

Více

Základní a mateřská škola Líšnice, okres Praha - západ. Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání.

Základní a mateřská škola Líšnice, okres Praha - západ. Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání. Základní a mateřská škola Líšnice, okres Praha - západ Příloha ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání ZŠ Líšnice - pro školní rok 2019/2020 Škola, kde jsme rádi razítko podpis ředitelky

Více

Terénní exkurze Západní Sahara 2013

Terénní exkurze Západní Sahara 2013 Terénní exkurze Západní Sahara 2013 Drazí kolegové, drahé kolegyně, srdečně vás zveme na Terénní exkurzi Západní Sahara 2013, vedenou netradičním způsobem a zaměřenou na praktickou znalost terénu. Vítáni

Více

stav k 11. 4. 2008 Přehled platných předpisů Evropských společenství k CITES *) [podrobnější přehled je v dokumentu Euleg080411.

stav k 11. 4. 2008 Přehled platných předpisů Evropských společenství k CITES *) [podrobnější přehled je v dokumentu Euleg080411. PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně včetně Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně (CITES) stav k 11. 4. 2008 Přehled platných předpisů

Více

Návrh U S N E S E N Í S e n á t u P a r l a m e n t u České republiky

Návrh U S N E S E N Í S e n á t u P a r l a m e n t u České republiky 241 10. funkční období 241 Návrh na působení Leteckého poradního týmu rezortu Ministerstva obrany v Irácké republice v období ode dne schválení Parlamentem České republiky do 31. prosince 2018 v celkovém

Více

Podpora pohybových aktivit v obcích jak na to?

Podpora pohybových aktivit v obcích jak na to? Podpora pohybových aktivit v obcích jak na to? Mgr. Zdeněk Hamřík Vedoucí Katedry rekreologie FTK UP v Olomouci Deputy Principal Investigator of HBSC, Czech Republic WHO Collaborative Cross National Study

Více

ARTHUR JANOV, Ph.D. PRVOTNÍ OTISKY. a jejich vliv na život člověka

ARTHUR JANOV, Ph.D. PRVOTNÍ OTISKY. a jejich vliv na život člověka PRVOTNÍ OTISKY 2012 ARTHUR JANOV, Ph.D. PRVOTNÍ OTISKY a jejich vliv na život člověka KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Prvotní otisky : a jejich vliv na život člověka / Arthur Janov ; [z anglického

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO. Návrh usnesení. 9. zasedání zastupitelstva města dne: 30. 10. 2008. Bod pořadu jednání:

STATUTÁRNÍ MĚSTO. Návrh usnesení. 9. zasedání zastupitelstva města dne: 30. 10. 2008. Bod pořadu jednání: STATUTÁRNÍ MĚSTO L IBEREC 9. zasedání zastupitelstva města dne: 30. 10. 2008 Bod pořadu jednání: Věc: Zpráva o činnosti Městské policie Liberec za 1. pololetí 2008 Zpracoval: odbor, oddělení: Mgr. Ladislav

Více