VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ U ZAMĚSTNAVATELŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ U ZAMĚSTNAVATELŮ"

Transkript

1 VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ U ZAMĚSTNAVATELŮ Hlavními cíli dotazníkového šetření bylo získat přehled požadavků zaměstnavatelů na znalosti a dovedností absolventů 14 vybraných oborů a zmapovat možnosti systémového zapojení zaměstnavatelů do vzdělávacích aktivit. Jako nejúčinnější forma sběru dat byla vyhodnocena metoda dotazníkového šetření, realizovaná formou on-line elektronických dotazníků a to se zaměřením na vybrané obory vzdělání. Tab. č. 1 Přehled zkoumaných oborů vzdělání kód oboru RVP/ŠVP název RVP/ŠVP L/01 ŠVP Mechanik seřizovač - Mechatronik L/01 ŠVP Mechatronik - Seřizování a programování CNC strojů H/01 RVP Strojní mechanik H/01 RVP Nástrojař H/01 RVP Klempíř H/01 RVP Obráběč kovů H/01 RVP Mechanik opravář motorových vozidel H/01 RVP Elektromechanik pro zařízení a přístroje L/01 ŠVP Chemik operátor H/01 ŠVP Provozní chemik H/01 ŠVP Gumař-Plastikář H/01 RVP Tesař H/01 RVP Zedník H/01 RVP Pokrývač Výběr oslovených zaměstnavatelů byl proveden ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR s předpokladem získat 10 odpovědí za každý ze 14 oborů vzdělání. Cílovými osobami byli personalisté, HR manažeři či majitelé menších firem, případně jimi pověření pracovníci. Respondenti byli osloveni a vyzváni k vyplnění dotazníku ovou formou zástupci firmy TREXIMA, spol. s r.o. i zástupci Hospodářské komory ČR. Součástí informačního u byl hypertextový odkaz na dotazníky, prostřednictvím kterých proběhl vlastní sběr dat. Dotazníky jsou součástí přílohy č. 1. Předmětem dotazníkového šetření byly dva základní tematické okruhy: I. Požadavky zaměstnavatelů na znalosti a dovednosti absolventů daného oboru Otázky byly zaměřeny na odborné kompetence, které jsou požadovány pro řádný výkon povolání absolventy daného oboru a na celkové hodnocení spokojenosti zaměstnavatelů s absolventy přijímanými do zaměstnání. Kompetence, které byly v dotaznících použity, byly převzaty z profesních kvalifikací v Národní soustavě kvalifikací nebo jednotek práce zveřejněných v Národní soustavě povolání. V některých případech se k jednomu oboru vzdělání vztahovalo více profesních kvalifikací nebo jednotek práce, proto byly některé kompetence nově vytvořeny spojením či zobecněním několika kompetencí.

2 II. Názory zaměstnavatelů na stávající spolupráci firem se středními odbornými školami při odborné výuce a praxi studentů středních škol a na možnosti spolupráce při stanovení obsahů vzdělávání. Otázky byly zaměřeny na rozsah a formy dosavadní spolupráce zaměstnavatelů se středními odbornými školami; ochotu zapojení se firem do definování obsahů vzdělávání; bariéry ztěžující či znemožňující spolupráci zaměstnavatelů se školami; možnosti systémového zapojení zaměstnavatelů do vzdělávacích aktivit a případné bariéry tohoto zapojení. 2.1 Sběr dat Do prováděného výzkumu byly zařazeny obory vzdělání, u kterých byla provedena komparativní analýza vzdělávacích rámců v České republice a v Německu v oblasti středního odborného vzdělání, viz kapitola 1. Pro každý obor vzdělání bylo nejprve nutné identifikovat dostatečně velký vzorek respondentů s ohledem na předpokládanou návratnost dotazníků. Identifikace proběhla ve spolupráci se zástupci Hospodářské komory ČR tak, aby mezi oslovenými subjekty byly zastoupeny velké, střední i malé podniky z celé ČR. Výběr zaměstnavatelů podle velikosti firmy byl ovlivněn také strukturou firem v odvětví, pro které zkoumaný obor vzdělání připravuje absolventy. V některých sektorech převažují spíše menší podniky v jiných, např. ve strojírenství tvoří větší podíl velké podniky. Cílem bylo získat alespoň 10 vyplněných dotazníků za každý ze 14 oborů vzdělání. V případě, že jeden zaměstnavatel zaměstnává absolventy více sledovaných oborů, mohl vyplnit dotazník za každý z nich. Sběr dat probíhal v měsících květen 2015 červenec 2015 formou elektronických dotazníků a to v několika vlnách, neboť se nedařilo získat dostatečný počet odpovědí už v prvním kole. Z tohoto důvodu byla využita také možnost oslovit zaměstnavatele prostřednictvím zaměstnavatelských svazů, asociací a cechů. Ve třetí vlně sběru dat v průběhu července byly chybějící odpovědi získávány formou telefonických hovorů a případné asistence při vyplňování dotazníků. Nízká návratnost dotazníků a tím i větší časová náročnost dosažení požadovaného počtu odpovědí byla pravděpodobně dána sezónně zvýšeným pracovním vytížením oslovených zaměstnavatelů. Lze rovněž konstatovat, že obecně vzrůstá neochota zaměstnavatelů vyplňovat dotazníky, kterými jsou s ohledem na realizaci mnoha projektů často zahlceni. Z výše uvedených důvodů se i přes všechny snahy nepodařilo u oboru Pokrývač zajistit 10 odpovědí, ale jen 8. Celkem se podařilo zajistit 181 vyplněných dotazníků. 6 z nich bylo vyřazeno - 5 z důvodů duplicit, kdy jeden zaměstnavatel odpověděl vícekrát; jeden dotazník byl vyplněn vzdělavatelem (střední odborná škola). Vyhodnoceno bylo celkem 175 dotazníků.

3 Tab. č. 2 Přehled zkoumaných oborů vzdělání a počtu vyhodnocených dotazníků kód oboru RVP/ŠVP název RVP/ŠVP L/01 ŠVP Mechanik seřizovač - Mechatronik L/01 ŠVP Mechatronik - Seřizování a programování CNC strojů H/01 RVP Strojní mechanik H/01 RVP Nástrojař H/01 RVP Klempíř H/01 RVP Obráběč kovů H/01 RVP Mechanik opravář motorových vozidel H/01 RVP Elektromechanik pro zařízení a přístroje L/01 ŠVP Chemik operátor H/01 ŠVP Provozní chemik H/01 ŠVP Gumař-Plastikář H/01 RVP Tesař H/01 RVP Zedník H/01 RVP Pokrývač 8 počet vyhodnocených dotazníků Všem osloveným zaměstnavatelům byl kromě dotazníku týkajícího požadavků zaměstnavatelů na znalosti a dovednosti absolventů v daném oboru zaslán také dotazník s okruhem otázek týkajících se stávající spolupráce firem se středními odbornými školami při odborné výuce a praxi studentů a možností spolupráce pro stanovení obsahů vzdělávání. Tento typ dotazníků byl pro všechny respondenty stejný. Celkem se podařilo zajistit 66 vyplněných dotazníků, nicméně 3 z nich musely být vyřazeny - 2 z důvodů duplicit, kdy jeden zaměstnavatel odpověděl vícekrát, jeden dotazník byl vyplněn vzdělavatelem (střední odborná škola). Vyhodnoceno bylo celkem 63 dotazníků. Nižší návratnost druhého typu dotazníku než u prvních je dána tím, že ne každý zaměstnavatel byl ochoten vyplnit i tento druhý typ dotazníku s mnohem větším rozsahem otázek a také tím, že více zaměstnavatelů odpovědělo na první typ dotazníku ve více oborech. Ve druhé části dotazníkového šetření jsou odpovědi tříděny a vyhodnoceny i podle kategorie počtu zaměstnanců na malé (méně než 50 zaměstnanců), střední (méně než 250 zaměstnanců) a velké podniky (250 a více zaměstnanců). Celkem se do dotazníkového šetření zapojilo 109 zaměstnavatelů.

4 2.2 Vyhodnocení dotazníkového šetření část I Požadavky zaměstnavatelů na znalosti a dovednosti absolventů v daném oboru vzdělání Otázky byly zaměřeny na znalosti a dovednosti absolventů daných oborů vzdělání, které zaměstnavatelé při přijímání těchto absolventů do zaměstnání požadují. Dále pak na celkovou spokojenost zaměstnavatelů s úrovní jejich znalostí a dovedností při nástupu do zaměstnání Mechanik seřizovač - Mechatronik Dotazníkového šetření v oboru Mechanik seřizovač Mechatronik se zúčastnilo celkem 11 respondentů. Otázka: U níže uvedených odborných kompetencí ohodnoťte jejich důležitost pro řádný výkon povolání absolventy oboru Mechanik seřizovač Mechatronik. Zaměstnavatelé ohodnotili důležitost požadovaných znalostí a dovedností uplatnitelných v profesním životě. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že zaměstnavatel považuje u absolventa danou kompetenci za zcela nezbytnou. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že danou kompetenci považuje u absolventa za nejméně důležitou. Graf uvádí průměrnou známku dané kompetence a tím i její pořadí v žebříčku důležitosti. Názvy kompetencí v grafu jsou pro lepší přehlednost zkráceny, plné znění je uvedeno v legendě pod grafem. Za nejdůležitější kompetence, které zaměstnavatelé po absolventech požadují, byly označeny Seřizování výrobních strojů, zařízení, linek, přípravků, nářadí a měřidel a Orientace v ovládacích, řídících a regulačních prvcích a principech regulace v automatizační technice. Nejnižší důležitost přikládají kompetenci Technické kreslení, konstrukce výkresů v programech CAD/CAM. Graf č. 1 Průměrné známky kompetencí v oboru Mechanik seřizovač - Mechatronik 1.Seřizování výrobních strojů a zařízení 2.Orientace v ovládacích, řídících a reg. prvcích 3.Volba postupu práce, pomůcek a náhradních dílů 4.Používání tech. dokumentace při práci 5.Diagnostikování poruch 6.Orientace ve strj. a elektrotech. normách 7.Předávání pracovních pokynů obsluze 8.Kontrola výsledků seřizování 9.Údržba a opravy řídicích obvodů 10.Obsluha a programování strojů 11.Sestavování a montáž řídicích obvodů 12.Měření a kontrola délkových rozměrů 13.Technické kreslení, konstrukce výkresů 1,54 1,54 1,63 1,63 1,72 1,81 1,9 1,9 2,09 2,09 2,18 2,36 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 3 Průměrná známka kompetence 1 zcela nezbytná 5 nejméně důležitá

5 Legenda: Úplné znění kompetencí 1. Seřizování výrobních strojů, zařízení, linek, přípravků, nářadí a měřidel 2. Orientace v ovládacích, řídících a regulačních prvcích a principech regulace v automatizační technice 3. Volba postupu práce, pomůcek a náhradních dílů pro seřizování výrobních strojů, zařízení a linek 4. Používání této dokumentace při práci na elektrotechnických a elektronických zařízeních" 5. Diagnostikování poruch automatizační a regulační techniky a systémů 6. Orientace ve strojírenských a elektrotechnických normách a v technické dokumentaci strojů, přístrojů a zařízení 7. Předávání pracovních pokynů obsluze seřízených strojů a zařízení, popř. instruktáž obsluhy 8. Kontrola výsledků seřizování posuzováním chodu seřízených strojů, zařízení a linek a rozměrů a dalších parametrů na nich vyrobených produktů 9. Údržba a opravy řídicích obvodů, ovládacích prvků a dalších komponent automatizační a regulační techniky a systémů 10. Obsluha a programování strojů, zařízení a technologických pracovišť vybavených výpočetní technikou, řídicími systémy NC a CNC 11. Sestavování, montáž, zapojování a oživování řídicích obvodů, ovládacích prvků a dalších komponent automatizační a regulační techniky a systémů 12. Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu forem a jader 13. Technické kreslení, konstrukce výkresů v programech CAD/CAM Otázka: Které z uvedených kompetencí by se během vzdělávání měly u absolventů více rozvíjet, které by se měly spíše redukovat z důvodu zbytečnosti či okrajovosti a které další kompetence po absolventech požadujete? Respondenti uvedli, že více by se u studentů měly rozvíjet kompetence Diagnostikování poruch automatizační a regulační techniky a systémů (označeno 3krát), Orientace ve strojírenských a elektrotechnických normách a v technické dokumentaci strojů, přístrojů a zařízení, Seřizování výrobních strojů, zařízení, linek, přípravků, nářadí a měřidel, Údržba a opravy řídicích obvodů, ovládacích prvků a dalších komponent automatizační a regulační techniky a systémů, Kontrola výsledků seřizování posuzováním chodu seřízených strojů, zařízení a linek a rozměrů a dalších parametrů na nich vyrobených produktů, které byly označeny vždy 1krát. Jeden z respondentů dále uvedl, že rozvíjet by se měly zejména různé metody diagnostiky a dohledávání příčin, např. Ishikawa, 5 x proč, včetně nápravných opatření. Naopak redukovat by se mohly kompetence Technické kreslení, konstrukce výkresů v programech CAD/CAM (označeno 2krát), Obsluha a programování strojů, zařízení a technologických pracovišť vybavených výpočetní technikou, řídicími systémy NC a CNC (označeno 1krát) a Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu forem a jader (označeno 1krát). Respondenti měli dále možnost doplnit, jaké kompetence nad rámec uvedených v předchozí otázce po absolventech požadují. Byly zmíněny výhradně měkké, resp. průřezové kompetence jako komunikativnost (uvedena 3krát), zodpovědnost, schopnost rozhodnout se, schopnost racionálního uvažování i pod tlakem, ekonomické uvažování, písemný projev, asertivita či znalost cizího jazyka a práce na PC.

6 Otázka: Nakolik absolventi splňují Vaše nároky na požadované kompetence? Respondenti odpovídali, nakolik absolventi splňují jejich nároky na znalosti a dovednosti při přijetí do zaměstnání. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že absolventi splňují veškeré požadavky na kompetence. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že absolventi požadavky nesplňují vůbec. Více než polovina respondentů hodnotila úroveň kompetencí známkou 3, druhým nejčastějším hodnocením byla známka 4. Ani jeden z respondentů neuvedl, že kompetence absolventů splňují veškeré požadavky zaměstnavatele. Graf č. 2 Spokojenost zaměstnavatelů s připraveností absolventů v oboru Mechanik seřizovač - Mechatronik při přijetí do zaměstnání 9% 36% 2 55% Mechatronik - Seřizování a programování CNC strojů Dotazníkového šetření v oboru Mechatronik Seřizování a programování CNC strojů se zúčastnilo celkem 15 respondentů. Otázka: U níže uvedených odborných kompetencí ohodnoťte jejich důležitost pro řádný výkon povolání absolventy oboru Mechatronik Seřizování a programování CNC strojů. Zaměstnavatelé ohodnotili důležitost požadovaných znalostí a dovedností uplatnitelných v profesním životě. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že zaměstnavatel považuje u absolventa danou kompetenci za zcela nezbytnou. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že danou kompetenci považuje u absolventa za nejméně důležitou. Graf uvádí průměrnou známku dané kompetence a tím i její pořadí v žebříčku důležitosti. Názvy kompetencí v grafu jsou pro lepší přehlednost zkráceny, plné znění je uvedeno v legendě pod grafem. Za nejdůležitější kompetenci, kterou zaměstnavatelé po absolventech požadují, byla označena Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu. Nejnižší důležitost přikládají kompetenci Provádění výpočtů souvisejících se zpracováním projektové dokumentace, popř. podkladů pro cenovou kalkulaci.

7 Graf č. 3 Průměrné známky kompetencí v oboru Mechatronik seřizování a programování CNC strojů 1.Měření a kontrola délkových rozměrů 2.Orientace ve stroj. normách, v tech. dokum. 3.Kontrola výsledků seřizování 4.Upínání nástrojů a obrobků 5.Volba postupu práce a technol. podmínek 6.Seřizování, ošetřování a údržba CNC strojů 7.Zjišťování příčin snížené kvality výrobků 8.Orientace v normách a v technické dokumentaci 9.Obsluha číslicově řízených výrobních strojů 10.Testování programů pro CNC výrobní stroje 11.Modifikace programů pro CNC stroje 12.Provádění funkčních zkoušek CNC strojů 13.Provádění výpočtů projektové dokumentace 1,26 1,4 1,53 1,66 1,86 1,86 1,93 2,06 2,06 2,13 2,13 2,4 3,53 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 Průměrná známka kompetence 1 zcela nezbytná 5 nejméně důležitá Legenda: Úplné znění kompetencí 1. Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu 2. Orientace ve strojírenských normách, v technické dokumentaci a v technických podkladech pro provádění obráběcích operací na CNC strojích 3. Kontrola výsledků seřizování, posuzováním chodu seřízených strojů, zařízení a linek a rozměrů a dalších parametrů na nich vyrobených produktů 4. Upínání nástrojů, polotovarů a obrobků a ustavování jejich polohy na různých druzích CNC strojů 5. Volba postupu práce a technologických podmínek a potřebných nástrojů, pomůcek a materiálů pro obrábění na různých druzích CNC obráběcích strojů 6. Seřizování, ošetřování a údržba CNC obráběcích strojů 7. Zjišťování příčin snížené kvality strojírenských výrobků a návrhy opatření k dosažení předepsané jakosti a kvality 8. Orientace v normách a v technické dokumentaci číslicově řízených strojů, zařízení a komplexů a automatizovaných systémů 9. Obsluha číslicově řízených výrobních strojů, linek a průmyslových robotů 10. Testování programů pro CNC výrobní stroje, PRaM a výrobní linky 11. Modifikace programů pro CNC stroje 12. Provádění funkčních zkoušek CNC výrobních strojů, PRaM, pracovišť a linek 13. Provádění výpočtů souvisejících se zpracováním projektové dokumentace, popř. podkladů pro cenovou kalkulaci

8 Otázka: Které z uvedených kompetencí by se během vzdělávání měly u absolventů více rozvíjet, které by se měly spíše redukovat z důvodu zbytečnosti či okrajovosti a které další kompetence po absolventech požadujete? Respondenti uvedli, že více by se u studentů měly rozvíjet kompetence Orientace ve strojírenských normách, v technické dokumentaci a v technických podkladech pro provádění obráběcích operací na CNC (označeno 4krát), Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu (označeno 4krát) a Modifikace programů pro CNC stroje (označeno 3krát), Seřizování, ošetřování a údržba CNC obráběcích strojů (označeno 2krát), Upínání nástrojů, polotovarů a obrobků a ustavování jejich polohy na různých druzích CNC strojů (označeno 1krát), Obsluha číslicově řízených výrobních strojů, linek a průmyslových robotů (označeno 1krát), Volba postupu práce a technologických podmínek a potřebných nástrojů, pomůcek a materiálů pro obrábění na různých druzích CNC obráběcích strojů (označeno 1krát). Naopak redukovat by se mohla kompetence Provádění výpočtů souvisejících se zpracováním projektové dokumentace, popř. podkladů pro cenovou kalkulaci (označeno 3krát). Tato kompetence byla již v první otázce označena jako nejméně důležitá. Respondenti měli dále možnost doplnit, jaké kompetence nad rámec uvedených v předchozí otázce po absolventech požadují. Byly uváděny měkké, resp. průřezové kompetence jako komunikativnost, samostatnost, pečlivost či znalost cizího jazyka (označeno 2krát). Objevily se také požadavky na kompetence týkající se znalosti základních informací o systémech kvality - ISO norma min. 9001, znalosti cyklového času, OEE, produktivity, kvality výrobku a základní znalosti obrábění a řezných podmínek nástrojů (frézování, soustružení), které jsou potřeba při programování CNC strojů. Otázka: Nakolik absolventi splňují Vaše nároky na požadované kompetence? Respondenti odpovídali, nakolik absolventi splňují jejich nároky na znalosti a dovednosti při přijetí do zaměstnání. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že absolventi splňují veškeré požadavky na kompetence. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že absolventi požadavky nesplňují vůbec. Respondenti nejčastěji volili známku 3 (60 %), dále pak ve stejném poměru známku 2 a 4. Ani jeden z respondentů neuvedl, že kompetence absolventů splňují veškeré požadavky zaměstnavatele.

9 Graf č. 4 Spokojenost zaměstnavatelů s připraveností absolventů v oboru Mechatronik Seřizování a programování CNC strojů při přijetí do zaměstnání 20% 20% % Strojní mechanik Dotazníkového šetření v oboru Strojní mechanik se zúčastnilo celkem 11 respondentů. Otázka: U níže uvedených odborných kompetencí ohodnoťte jejich důležitost pro řádný výkon povolání absolventy oboru Strojní mechanik. Zaměstnavatelé ohodnotili důležitost požadovaných znalostí a dovedností uplatnitelných v profesním životě. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že zaměstnavatel považuje u absolventa danou kompetenci za zcela nezbytnou. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že danou kompetenci považuje u absolventa za nejméně důležitou. Graf uvádí průměrnou známku dané kompetence a tím i její pořadí v žebříčku důležitosti. Názvy kompetencí v grafu jsou pro lepší přehlednost zkráceny, plné znění je uvedeno v legendě pod grafem. Za nejdůležitější kompetenci, kterou zaměstnavatelé po absolventech požadují, bylo označeno Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů a plastů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením a ohýbáním. Nejnižší důležitost přikládají kompetenci Provádění údržby, rekonstrukcí, oprav a generálních oprav strojů a zařízení.

10 Graf č. 5 Průměrné známky kompetencí v oboru Strojní mechanik 1.Ruční obrábění a zprac. kov. materiálů a plastů 2.Měření a kontrola délk. rozměrů a jakosti 3.Orientace ve stroj. normách a v tech. dok. 4.Svařování kovů 5.Sestavování částí strojů 6.Příprava ocelových konstrukcí na svařování 7.Sestavování, montáž ocelových konstrukcí 8.Orýsování součástí a polotovarů 9.Volba postupu práce a technol. podmínek 10.Ohýbání a zkružování plechů, trubek a profilů 11.Výroba součástí na obráběcích strojích 12.Volba postupu práce, potřebných nástrojů 13.Rovnání kovů pod lisem a pomocí ohřevu 14.Provádění údržby, rekonstrukcí a oprav strojů 1,72 1,9 1,9 2 2,09 2,18 2,18 2,18 2,36 2,45 2,63 2,63 2,63 2,72 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 Průměrná známka kompetence 1 zcela nezbytná 5 nejméně důležitá Legenda: Úplné znění kompetencí 1. Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů a plastů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením a ohýbáním 2. Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu 3. Orientace ve strojírenských normách a v technické dokumentaci strojů, přístrojů a zařízení 4. Svařování kovů 5. Sestavování částí strojů, točivých strojů, zařízení a výrobních linek a jejich montáž a oživování 6. Příprava ocelových konstrukcí na svařování 7. Sestavování, montáž a demontáž ocelových konstrukcí 8. Orýsování součástí a polotovarů s použitím měřidel, rýsovačského nářadí, pomůcek a přístrojů 9. Volba postupu práce a technologických podmínek, potřebných nástrojů, pomůcek a materiálů pro ruční a strojní obrábění a tvarování kovových součástí 10. Ohýbání a zkružování plechů, trubek, kovových tyčí a profilů na strojních ohýbačkách, zkružovacích aj. strojích 11. Výroba součástí na obráběcích strojích 12. Volba postupu práce, potřebných nástrojů, pomůcek a náhradních dílů pro provádění montáže a oprav strojů a zařízení a ocelových konstrukcí 13. Rovnání kovů pod lisem a pomocí ohřevu 14. Provádění údržby, rekonstrukcí, oprav a generálních oprav strojů a zařízení Otázka: Které z uvedených kompetencí by se během vzdělávání měly u absolventů více rozvíjet, které by se měly spíše redukovat z důvodu

11 zbytečnosti či okrajovosti a které další kompetence po absolventech požadujete? Respondenti uvedli, že více by se u studentů měly rozvíjet kompetence Orientace ve strojírenských normách a v technické dokumentaci strojů, přístrojů a zařízení (označeno 3krát), Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů a plastů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením a ohýbáním (označeno 2krát) a kompetence týkající se volby postupu práce (označeno 2krát). Jednou byly respondenty označeny také kompetence Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu, Orýsování součástí a polotovarů s použitím měřidel, rýsovačského nářadí, pomůcek a přístrojů, Sestavování, montáž a demontáž ocelových konstrukcí, Příprava ocelových konstrukcí na svařování a Výroba součástí na obráběcích strojích. Naopak redukovat by se mohla kompetence Ohýbání a zkružování plechů, trubek, kovových tyčí a profilů na strojních ohýbačkách, zkružovacích aj. strojích (označeno 2krát). Respondenti označili i některé kompetence, které byly v předchozí otázce naopak doporučeny k většímu rozvoji. Z odpovědí této skupiny respondentů jednoznačně nevyplývá, které kompetence by měly být redukovány. Respondenti měli dále možnost doplnit, jaké kompetence nad rámec uvedených v předchozí otázce po absolventech požadují. Byly uváděny měkké kompetence jako zodpovědnost, disciplína či spolupráce v týmu. Objevily se také požadavky na kompetence týkající se znalosti v CNC obrábění na obráběcích centrech. Otázka: Nakolik absolventi splňují Vaše nároky na požadované kompetence? Respondenti odpovídali, nakolik absolventi splňují jejich nároky na znalosti a dovednosti při přijetí do zaměstnání. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že absolventi splňují veškeré požadavky na kompetence. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že absolventi požadavky nesplňují vůbec. Více než polovina respondentů hodnotila úroveň kompetencí známkou 3, druhým nejčastějším hodnocením byla známka 4. Ani jeden z respondentů neuvedl, že kompetence absolventů splňují veškeré požadavky zaměstnavatele.

12 Graf č. 6 Spokojenost zaměstnavatelů s připraveností absolventů v oboru Strojní mechanik při přijetí do zaměstnání 9% 36% 2 55% Nástrojař Dotazníkového šetření v oboru Nástrojař se zúčastnilo celkem 15 respondentů. Otázka: U níže uvedených odborných kompetencí ohodnoťte jejich důležitost pro řádný výkon povolání absolventy oboru Nástrojař. Zaměstnavatelé ohodnotili důležitost požadovaných znalostí a dovedností uplatnitelných v profesním životě. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že zaměstnavatel považuje u absolventa danou kompetenci za zcela nezbytnou. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že danou kompetenci považuje u absolventa za nejméně důležitou. Graf uvádí průměrnou známku dané kompetence a tím i její pořadí v žebříčku důležitosti. Názvy kompetencí v grafu jsou pro lepší přehlednost zkráceny, plné znění je uvedeno v legendě pod grafem. Za nejdůležitější kompetence, které zaměstnavatelé po absolventech požadují, byly označeny Úpravy a dokončování povrchů částí nástrojů a nářadí broušením a leštění a Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů a plastů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením a ohýbáním. Nejnižší důležitost přikládají kompetenci Jednoduché tepelné zpracování drobných částí nástrojů, přípravků.

13 Graf č. 7 Průměrné známky kompetencí v oboru Nástrojař 1.Úpravy povrchů nástrojů broušením a leštěním 2.Ruční obrábění a zpracovávání kov. materiálů 3.Měření a kontrola délkových rozměrů 4.Slícovávání částí nástrojů, přípravků, měřidel 5.Volba postupu práce, nástrojů a pomocných hmot 6.Obsluha konvenčních soustruhů, vrtaček a brusek 7.Orientace v normách a v technických podkladech 8.Ošetřování a údržba běžných obráběcích strojů 9.Orýsování součástí a polotovarů 10.Ostření nástrojů, nářadí a pomůcek 11.Určování závad nástrojů, jeho opravy 12.Provádění výpočtů rozměrů a úhlů stroj. součástí 13.Obsluha různých druhů frézek, hoblovek apod. 14.Obsluha strojů pro elektroeroz. hloubení 15.Provádění funkčních zkoušek nástrojů a měřidel 16.Opravování a renovace řezných a tvář. nástrojů 17.Mísení vícesložkových hmot a jejich používání 18.Jednoduché tepelné zpracování částí nástrojů 1,26 1,26 1,33 1,4 1,4 1,53 1,53 1,73 1,8 1,93 1,93 1,93 2 2,13 2,13 2,26 2,33 2,86 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 Průměrná známka kompetence 1 zcela nezbytná 5 nejméně důležitá Legenda: Úplné znění kompetencí 1. Úpravy a dokončování povrchů částí nástrojů a nářadí broušením a leštěním 2. Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů a plastů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením a ohýbáním 3. Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu s případným využitím měřicích a kontrolních zařízení, profilprojektorů a mikroskopů 4. Slícovávání částí nástrojů, přípravků, měřidel a pomůcek, jejich ustavování, sestavování, justáž a fixace 5. Volba postupu práce, potřebných nástrojů, pomůcek a pomocných hmot pro provádění nástrojařských, ryteckých a nožířských operací 6. Obsluha konvenčních soustruhů, vrtaček, vyvrtávaček a brusek 7. Orientace v normách a v technických podkladech pro zhotovování, údržbu a opravy nástrojů, nářadí a výrobních pomůcek 8. Ošetřování a údržba běžných obráběcích strojů, nářadí, nástrojů a pomůcek 9. Orýsování součástí a polotovarů s použitím měřidel, rýsovačského nářadí, pomůcek, přístrojů 10. Ostření nástrojů, nářadí a pomůcek pro plošné tváření na rovinných bruskách 11. Určování opotřebení či závad nástrojů, nářadí, přípravků a měřidel a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 12. Provádění výpočtů rozměrů, úhlů a zaoblení strojních součástí a polotovarů 13. Obsluha různých druhů frézek, ryteckých frézek, hoblovek a obrážeček 14. Obsluha strojů a zařízení pro elektroerozívní hloubení a tvarování a CNC strojů pro elektroerozívní obrábění 15. Provádění funkčních zkoušek nástrojů, nářadí, přípravků, měřidel a pomůcek a jejich částí

14 16. Opravování a renovace řezných a tvářecích nástrojů, nářadí, přípravků a měřidel 17. Mísení vícesložkových hmot a jejich používání při výrobě a opravách nástrojů, přípravků, měřidel a pomůcek 18. Jednoduché tepelné zpracování drobných částí nástrojů, přípravků Otázka: Které z uvedených kompetencí by se během vzdělávání měly u absolventů více rozvíjet, které by se měly spíše redukovat z důvodu zbytečnosti či okrajovosti a které další kompetence po absolventech požadujete? Respondenti uvedli, že více by se u studentů měly rozvíjet kompetence Orientace v normách a v technických podkladech pro zhotovování, údržbu a opravy nástrojů, nářadí a výrobních pomůcek (označeno 3krát), Volba postupu práce, potřebných nástrojů, pomůcek a pomocných hmot pro provádění nástrojařských, ryteckých a nožířských operací (označeno 2krát), Provádění funkčních zkoušek nástrojů, nářadí, přípravků, měřidel a pomůcek a jejich částí (označeno 2krát), Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu s případným využitím měřicích a kontrolních zařízení, profilprojektorů a mikroskopů (označeno 2krát), Ošetřování a údržba běžných obráběcích strojů, nářadí, nástrojů a pomůcek (označeno 2krát), Obsluha různých druhů frézek, ryteckých frézek, hoblovek a obrážeček (označeno 2krát), Obsluha strojů a zařízení pro elektroerozívní hloubení a tvarování a CNC strojů pro elektroerozívní obrábění (označeno 2krát). Téměř všechny ostatní kompetence pak byly označeny jedenkrát. Naopak redukovat by se mohly kompetence Jednoduché tepelné zpracování drobných částí nástrojů, přípravků (označeno 4krát), Mísení vícesložkových hmot a jejich používání při výrobě a opravách nástrojů, přípravků, měřidel a pomůcek (označeno 3krát), Obsluha konvenčních soustruhů, vrtaček, vyvrtávaček a brusek (označeno 1krát) a Obsluha různých druhů frézek, ryteckých frézek, hoblovek a obrážeček (označeno 1krát). Respondenti měli dále možnost doplnit, jaké kompetence nad rámec uvedených v předchozí otázce po absolventech požadují. Byly uváděny měkké kompetence jako zodpovědnost (uvedeno 4krát), samostatnost (uvedeno 3krát), otevřenost novým informacím (uvedeno 2krát) či pečlivost, disciplína a schopnost pracovat v týmu. Objevily se také požadavky na kompetence týkající se znalosti geometrie řezných nástrojů, použití břitových destiček pro různé druhy obráběných materiálů nebo programování CNC strojů. Otázka: Nakolik absolventi splňují Vaše nároky na požadované kompetence? Respondenti odpovídali, nakolik absolventi splňují jejich nároky na znalosti a dovednosti při přijetí do zaměstnání. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že absolventi splňují veškeré požadavky na kompetence. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že absolventi požadavky nesplňují vůbec. Deset respondentů z patnácti hodnotilo známkou 3, druhým nejčastějším hodnocením byly známky 1 a 5 (vždy 2 respondenti).

15 Graf č. 8 Spokojenost zaměstnavatelů s připraveností absolventů v oboru Nástrojař při přijetí do zaměstnání 7% 13% 13% % Klempíř Dotazníkového šetření v oboru Klempíř se zúčastnilo celkem 12 respondentů. Otázka: U níže uvedených odborných kompetencí ohodnoťte jejich důležitost pro řádný výkon povolání absolventy oboru Klempíř. Zaměstnavatelé ohodnotili důležitost požadovaných znalostí a dovedností uplatnitelných v profesním životě. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že zaměstnavatel považuje u absolventa danou kompetenci za zcela nezbytnou. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že danou kompetenci považuje u absolventa za nejméně důležitou. Graf uvádí průměrnou známku dané kompetence a tím i její pořadí v žebříčku důležitosti. Názvy kompetencí v grafu jsou pro lepší přehlednost zkráceny, plné znění je uvedeno v legendě pod grafem. Za nejdůležitější kompetence, které zaměstnavatelé po absolventech požadují, byly označeny Úprava a sestavování plechových součástí a dílů do celků, Ruční obrábění a zpracovávání plechů a profilů z kovů řezáním, stříháním, sekáním, pilováním, vrtáním, rovnáním a ohýbáním a Orýsování součástí a polotovarů. Nejnižší důležitost přikládají kompetenci Obsluha a seřizování klempířských strojů a zařízení.

16 Graf č. 9 Průměrné známky kompetencí v oboru Klempíř 1.Úprava a sestavování plech. součástí do celků 2.Ruční obrábění a zpracovávání plechů 3.Orýsování součástí a polotovarů 4.Montáž, osazování a opravy 5.Spojování dílů z plechů a profilů 6.Měření, rozvrhování a kontrola délk. rozměrů 7.Slícovávání dílů z plechu 8.Orientace v normách a technické dok. 9.Návrh pracovních postupů 10.Ošetřování a údržba nástrojů, nářadí 11.Strojní zpracování klempířských materiálů 12.Výpočet spotřeby materiálu 13.Ošetřování a údržba strojů, nářadí, nástrojů 14.Obsluha a seřizování klempířských strojů 1,25 1,33 1,33 1,41 1,41 1,41 1,66 1,66 2,08 2,16 2,16 2,16 2,16 2,58 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 Průměrná známka kompetence 1 zcela nezbytná 5 nejméně důležitá Legenda: Úplné znění kompetencí 1. Úprava a sestavování plechových součástí a dílů do celků 2. Ruční obrábění a zpracovávání plechů a profilů z kovů řezáním, stříháním, sekáním, pilováním, vrtáním, rovnáním a ohýbáním 3. Orýsování součástí a polotovarů 4. Montáž, osazování a opravy klempířských výrobků a konstrukcí 5. Spojování dílů z plechů a profilů mechanickými a lepenými spoji a měkkým pájením 6. Měření, rozvrhování a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu 7. Slícovávání dílů z plechu včetně vyrovnání po svaření 8. Orientace v normách a ve strojírenské, resp. stavební technické dokumentaci a výkresové dokumentaci pro klempířské výrobky 9. Návrh pracovních postupů zhotovování, montáže, demontáže a oprav klempířských výrobků a konstrukcí 10. Ošetřování a údržba nástrojů, nářadí a pomůcek pro klempířské práce 11. Strojní zpracování klempířských materiálů 12. Výpočet spotřeby materiálu 13. Ošetřování a údržba strojů, nářadí, nástrojů a pomůcek používaných při výrobě a opravách plechových součástí, výrobků a konstrukcí 14. Obsluha a seřizování klempířských strojů a zařízení

17 Otázka: Které z uvedených kompetencí by se během vzdělávání měly u absolventů více rozvíjet, které by se měly spíše redukovat z důvodu zbytečnosti či okrajovosti a které další kompetence po absolventech požadujete? Respondenti uvedli, že více by se u studentů měly rozvíjet kompetence Montáž, osazování a opravy klempířských výrobků a konstrukcí (označeno 6krát), Orientace v normách a ve strojírenské, resp. stavební technické dokumentaci a výkresové dokumentaci pro klempířské výrobky (označeno 5krát), Slícovávání dílů z plechu včetně vyrovnání po svaření (označeno 5krát), Návrh pracovních postupů zhotovování, montáže, demontáže a oprav klempířských výrobků a konstrukcí (označeno 5krát) a Spojování dílů z plechů a profilů mechanickými a lepenými spoji a měkkým pájením (označeno 5krát). Všechny ostatní kompetence byly označeny 3krát až 4 krát. Z toho vyplývá, že všechny kompetence jsou pro zaměstnavatele důležité a měly by se v rámci vzdělávání více rozvíjet. O nespokojenosti zaměstnavatelů s připraveností absolventů svědčí i výsledné známky v poslední otázce. Respondenti neuvedli žádné kompetence, které by měly být dle jejich názoru ve výuce redukovány. Respondenti měli dále možnost doplnit, jaké kompetence nad rámec uvedených v předchozí otázce po absolventech požadují. Byly uváděny měkké kompetence jako samostatnost (uvedeno 2krát), představivost, zručnost, odpovědnost, houževnatost, pracovitost, pokora, touha po kvalitně odvedené práci či slušné chování a komunikativnost. Objevily se také požadavky na kompetence týkající se znalosti geometrie a matematiky. Otázka: Nakolik absolventi splňují Vaše nároky na požadované kompetence? Respondenti odpovídali, nakolik absolventi splňují jejich nároky na znalosti a dovednosti při přijetí do zaměstnání. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že absolventi splňují veškeré požadavky na kompetence. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že absolventi požadavky nesplňují vůbec. Ani jeden z respondentů neuvedl, že kompetence absolventů splňují veškeré požadavky zaměstnavatele, zato 3 respondenti z 12 použili známku 5 a čtyři z 12 pak známku 4. Graf č. 10 Spokojenost zaměstnavatelů s připraveností absolventů v oboru Klempíř při přijetí do zaměstnání 25% 33% 8% 34%

18 2.2.6 Obráběč kovů Dotazníkového šetření v oboru Obráběč kovů se zúčastnilo celkem 12 respondentů. Otázka: U níže uvedených odborných kompetencí ohodnoťte jejich důležitost pro řádný výkon povolání absolventy oboru Obráběč kovů. Zaměstnavatelé ohodnotili důležitost požadovaných znalostí a dovedností uplatnitelných v profesním životě. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že zaměstnavatel považuje u absolventa danou kompetenci za zcela nezbytnou. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že danou kompetenci považuje u absolventa za nejméně důležitou. Graf uvádí průměrnou známku dané kompetence a tím i její pořadí v žebříčku důležitosti. Názvy kompetencí v grafu jsou pro lepší přehlednost zkráceny, plné znění je uvedeno v legendě pod grafem. Za nejdůležitější kompetence, které zaměstnavatelé po absolventech požadují, byly označeny Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu, Upínání nástrojů, polotovarů a obrobků a ustavování jejich polohy na různých druzích soustruhů, vrtaček, vyvrtávaček, frézek, hoblovek, obrážeček a protahovaček a Volba postupu práce, potřebných nástrojů, pomůcek a materiálů a technologických podmínek soustružení, frézování, obrábění, hoblování, protahování, obrážení a broušení. Nejnižší důležitost přikládají kompetenci Vyvažování brousicích kotoučů a Ostření nástrojů na nástrojových bruskách. Graf č. 11 Průměrné známky kompetencí v oboru Obráběč kovů 1.Měření a kontrola délk. rozměrů, geom. tvarů 2.Upínání nástrojů na soustruzích 3.Volba postupu práce, nástrojů a materiálů 4.Upínání nástrojů a obrobků na různých druzích CNC 5.Obsluha výr. strojů, linek a prům. robotů 6.Upínání brousicích nástrojů na bruskách 7.Orientace v normách a v technických podkladech 8.Obsluha a údržba soustruhů, vrtaček, frézek apod. 9.Orientace v normách a v tech. podkl.pro CNC 10.Seřizování, ošetřování a údržba CNC strojů 11.Ostření nástrojů na nástrojových bruskách 12.Vyvažování brousicích kotoučů 1,41 1,58 1,58 1,66 1,83 1,91 1,91 2 2,08 2,16 2,66 2,66 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 Průměrná známka kompetence 1 zcela nezbytná 5 nejméně důležitá

19 Legenda: Úplné znění kompetencí 1. Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu 2. Upínání nástrojů, polotovarů a obrobků a ustavování jejich polohy na různých druzích soustruhů, vrtaček, vyvrtávaček, frézek, hoblovek, obrážeček a protahovaček 3. Volba postupu práce, potřebných nástrojů, pomůcek a materiálů a technologických podmínek soustružení, frézování, obrábění, hoblování, protahování, obrážení a broušení 4. Upínání nástrojů, polotovarů a obrobků a ustavování jejich polohy na různých druzích CNC strojů 5. Obsluha číslicově řízených výrobních strojů, linek a průmyslových robotů 6. Upínání brousicích nástrojů, upínání obrobků a ustavování jejich polohy na různých druzích brusek, honovaček a ševingovacích strojů 7. Orientace v normách a v technických podkladech pro provádění obráběcích operací 8. Obsluha a údržba soustruhů, vrtaček, vyvrtávaček, frézek, hoblovek, obrážeček, protahovaček, brusek, honovaček a ševingovacích stojů 9. Orientace v normách a v technických podkladech pro provádění obráběcích operací na CNC strojích 10. Seřizování, ošetřování a údržba CNC obráběcích strojů 11. Ostření nástrojů na nástrojových bruskách 12. Vyvažování brousicích kotoučů Otázka: Které z uvedených kompetencí by se během vzdělávání měly u absolventů více rozvíjet, které by se měly spíše redukovat z důvodu zbytečnosti či okrajovosti a které další kompetence po absolventech požadujete? Respondenti uvedli, že více by se u studentů měly rozvíjet kompetence Volba postupu práce, potřebných nástrojů, pomůcek a materiálů a technologických podmínek soustružení, frézování, obrábění, hoblování, protahování, obrážení a broušení (označeno 4krát), Orientace v normách a v technických podkladech pro provádění obráběcích operací (označeno 3krát), Orientace v normách a v technických podkladech pro provádění obráběcích operací na CNC strojích (označeno 2krát), Seřizování, ošetřování a údržba CNC obráběcích strojů (označeno 2krát). Jedenkrát byly označeny kompetence Obsluha číslicově řízených výrobních strojů, linek a průmyslových robotů, Upínání nástrojů, polotovarů a obrobků a ustavování jejich polohy na různých druzích soustruhů, vrtaček, vyvrtávaček, frézek, hoblovek, obrážeček a protahovaček, Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu. V otázce případné redukce některých kompetencí ve výuce nebyli respondenti nijak jednoznační a jsou spíše názoru, že všechny kompetence jsou důležité. Respondenti měli dále možnost doplnit, jaké kompetence nad rámec uvedených v předchozí otázce po absolventech požadují. Byly uváděny měkké kompetence jako zodpovědnost (uvedeno 3krát), disciplína (uvedeno 2krát), samostatnost, pečlivost, komunikativnost či schopnost přijmout názory druhého. Objevily se také požadavky na kompetence týkající se znalosti označování řezných materiálů, především vyměnitelných břitových destiček a jejich použití při opracování různých materiálů. Otázka: Nakolik absolventi splňují Vaše nároky na požadované kompetence? Respondenti odpovídali, nakolik absolventi splňují jejich nároky na znalosti a dovednosti při přijetí do zaměstnání. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1

20 znamená, že absolventi splňují veškeré požadavky na kompetence. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že absolventi požadavky nesplňují vůbec. Pět respondentů z 12 použilo známku 2 a čtyři známku 3 a tři pak známku 2. Ani jeden z respondentů neuvedl, že kompetence absolventů splňují veškeré požadavky zaměstnavatele. Graf č. 12 Spokojenost zaměstnavatelů s připraveností absolventů v oboru Obráběč kovů při přijetí do zaměstnání 25% 33% 42% Mechanik opravář motorových vozidel Dotazníkového šetření v oboru Mechanik opravář motorových vozidel se zúčastnilo celkem 10 respondentů. Otázka: U níže uvedených odborných kompetencí ohodnoťte jejich důležitost pro řádný výkon povolání absolventy oboru Mechanik opravář motorových vozidel. Zaměstnavatelé ohodnotili důležitost požadovaných znalostí a dovedností uplatnitelných v profesním životě. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že zaměstnavatel považuje u absolventa danou kompetenci za zcela nezbytnou. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že danou kompetenci považuje u absolventa za nejméně důležitou. Graf uvádí průměrnou známku dané kompetence a tím i její pořadí v žebříčku důležitosti. Názvy kompetencí v grafu jsou pro lepší přehlednost zkráceny, plné znění je uvedeno v legendě pod grafem. Za nejdůležitější kompetence, které zaměstnavatelé po absolventech požadují, byly označeny Měření veličin a parametrů jednotlivých dílů, agregátů a konstrukčních skupin vozidel vč. elektrických veličin a Diagnostikování poruch motorových vozidel. Nejnižší důležitost přikládají kompetenci Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů.

21 Graf č. 13 Průměrné známky kompetencí v oboru Mechanik opravář motorových vozidel 1.Měření veličin a parametrů jednotlivých dílů 2.Diagnostikování poruch 3.Posuzování technického stavu 4.Montáže a demontáže dílů a agregátů 5.olba postupu práce, pomůcek a náhradních dílů 6.Odzkoušení funkčnosti opraveného vozidla 7.Orientace v normách a v technické dokumentaci 8.Orientace v technické dokumentaci a materiálech 9.Ruční obrábění a zpracovávání kovových mater. 1,2 1,3 1,4 1,4 1,4 1,5 1,5 2,1 3,1 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 Průměrná známka kompetence 1 zcela nezbytná 5 nejméně důležitá Legenda: Úplné znění kompetencí 1. Měření veličin a parametrů jednotlivých dílů, agregátů a konstrukčních skupin vozidel vč. elektrických veličin 2. Diagnostikování poruch motorových vozidel 3. Posuzování technického stavu motorových vozidel a kontrola a provádění funkčních zkoušek jejich částí a agregátů 4. Montáže a demontáže dílů a agregátů motorových vozidel 5. Volba postupu práce, diagnostických přístrojů, měřidel, pomůcek a náhradních dílů pro provádění údržby, seřizování a oprav motorových vozidel, jejich agregátů (mechanických, elektrických, hydraulických a pneumatických) a příslušenství 6. Odzkoušení funkčnosti opraveného stroje, zařízení nebo vozidla 7. Orientace v normách a v technické dokumentaci motorových vozidel 8. Orientace v technické dokumentaci a materiálech používaných v automobilovém průmyslu 9. Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů Otázka: Které z uvedených kompetencí by se během vzdělávání měly u absolventů více rozvíjet, které by se měly spíše redukovat z důvodu zbytečnosti či okrajovosti a které další kompetence po absolventech požadujete? Polovina respondentů uvedla, že více by se u studentů měla rozvíjet kompetence Diagnostikování poruch motorových vozidel (označeno 5krát). Dále byla dvakrát označena kompetence Orientace v technické dokumentaci a materiálech používaných v automobilovém průmyslu, jedenkrát pak kompetence Volba postupu práce, diagnostických přístrojů, měřidel, pomůcek a náhradních dílů pro provádění údržby, seřizování a oprav motorových vozidel, jejich agregátů (mechanických, elektrických, hydraulických a pneumatických) a příslušenství, Montáže a demontáže dílů a agregátů motorových vozidel, Posuzování technického stavu motorových vozidel a kontrola a provádění funkčních zkoušek jejich částí a agregátů a Měření veličin a parametrů jednotlivých dílů, agregátů a konstrukčních skupin vozidel vč. elektrických veličin.

22 Naopak redukovat by se mohla kompetence Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů (označeno 2krát), která byla již v první otázce označována jako nejméně důležitá. Dva respondenti jsou názoru, že všechny kompetentce jsou důležité. Respondenti měli dále možnost doplnit, jaké kompetence nad rámec uvedených v předchozí otázce po absolventech požadují. Byly uváděny měkké, resp. průřezové kompetence jako sebekontrola (uvedeno 2krát), znalost anglického jazyka (uvedeno 2krát), ochota, zájem o práci, iniciativa nebo smysl pro pořádek a čistotu. Objevily se také požadavky na kompetence týkající se znalosti svařování elektrickým obloukem a autogenem. Otázka: Nakolik absolventi splňují Vaše nároky na požadované kompetence? Respondenti odpovídali, nakolik absolventi splňují jejich nároky na znalosti a dovednosti při přijetí do zaměstnání. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená, že absolventi splňují veškeré požadavky na kompetence. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že absolventi požadavky nesplňují vůbec. Respondenti nejčastěji volili známku 3, druhým nejčastějším hodnocením byla známka 4. Ani jeden z respondentů neuvedl, že kompetence absolventů splňují veškeré požadavky zaměstnavatele. Graf č. 14 Spokojenost zaměstnavatelů s připraveností absolventů v oboru Mechanik opravář motorových vozidel při přijetí do zaměstnání 20% 10% % Elektromechanik pro zařízení a přístroje Dotazníkového šetření v oboru Elektromechanik pro zařízení a přístroje se zúčastnilo celkem 14 respondentů. Otázka: U níže uvedených odborných kompetencí ohodnoťte jejich důležitost pro řádný výkon povolání absolventy oboru Elektromechanik pro zařízení a přístroje. Zaměstnavatelé ohodnotili důležitost požadovaných znalostí a dovedností uplatnitelných v profesním životě. Hodnocení proběhlo formou přidělení známek na škále 1-5. Hodnocení známkou 1 znamená,

23 že zaměstnavatel považuje u absolventa danou kompetenci za zcela nezbytnou. Naproti tomu hodnocení známkou 5 znamená, že danou kompetenci považuje u absolventa za nejméně důležitou. Graf uvádí průměrnou známku dané kompetence a tím i její pořadí v žebříčku důležitosti. Názvy kompetencí v grafu jsou pro lepší přehlednost zkráceny, plné znění je uvedeno v legendě pod grafem. Za nejdůležitější kompetence, které zaměstnavatelé po absolventech požadují, byly označeny Měření elektrických veličin a parametrů, vyhodnocení naměřených hodnot a Orientace v technické dokumentaci a normách, používání této dokumentace při práci na elektrotechnických a elektronických zařízeních, přístrojích a systémech, včetně výpočetní techniky. Nejnižší důležitost přikládají kompetencím Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů a Cejchování přístrojů měřicí a automatizační techniky. Graf č. 15 Průměrné známky kompetencí v oboru Elektromechanik pro zařízení a přístroje 1.Měření a vyhodnocení elektr. veličin a parametrů 2.Orientace v technické dokumentaci a normách 3.Diagnostikování poruch autom. a regul. techniky 4.Sestavování a instalace obvodů, přístrojů 5.Volba postupu práce pro montáž zařízení 6.Instalace rozvaděčů 7.Zapojování elektomotorů 8.Opravy a výměny elektr. částí 9.Údržba prvků v automatizační technice 10.Volba postupu práce pro montáž komponentů 11.Sestavování, údržba, opravy systémů 12.Dimenzování elektr. vedení 13.Vhotovování záznamů 14.Obsluha strojů a zařízení 15.Provádění přípravných činností 16.Ruční obrábění kov. materiálů 17.Cejchování přístrojů techniky 1,42 1,5 1,64 1,71 1,71 1,78 1,92 1,92 1, ,07 2,42 2,42 2,78 3,42 3,5 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 Průměrná známka kompetence 1 zcela nezbytná 5 nejméně důležitá Legenda: Úplné znění kompetencí 1. Měření elektrických veličin a parametrů, vyhodnocení naměřených hodnot 2. Orientace v technické dokumentaci a normách, používání této dokumentace při práci na elektrotechnických a elektronických zařízeních, přístrojích a systémech, včetně výpočetní techniky 3. Diagnostikování poruch automatizační a regulační techniky a systémů elektronických a elektrických přístrojů, strojů, spotřebičů, zařízení a systémů, včetně výpočetní techniky 4. Sestavování, montáž, instalace, zapojování a oživování elektronických a elektrických obvodů, strojů, přístrojů, spotřebičů, zařízení a systémů, včetně výpočetní techniky 5. Volba postupu práce, nářadí, pomůcek a měřidel pro demontáž a montáž, zapojování a opravy elektrických a elektronických součástí zařízení a přístrojů 6. Instalace a zapojení rozvaděčů různých typů zařízení

Nástrojař pro nástroje k plošnému a objemovému tváření

Nástrojař pro nástroje k plošnému a objemovému tváření Nástrojař pro nástroje k plošnému a objemovému tváření Nástrojař pro nástroje k plošnému a objemovému tváření vyrábí dle výkresové dokumentace nástroje pro objemové a plošné tváření kovů. Vyrobený nástroj

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Zámečník (kód: 23-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Strojní zámečník; Provozní zámečník a montér; Důlní zámečník; Mechanik

Více

Nástrojař pro nástroje k plošnému a objemovému tváření (kód: H)

Nástrojař pro nástroje k plošnému a objemovému tváření (kód: H) Nástrojař pro nástroje k plošnému a objemovému tváření (kód: 23-016-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání:

Více

Hodnoticí standard. Nástrojař pro přípravky a měřidla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Nástrojař pro přípravky a měřidla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Nástrojař pro přípravky a měřidla (kód: 2-015-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 2) Týká se povolání: Nástrojař Kvalifikační

Více

1.1 Obsluha manipulačních vozíků (VZV) 60 ZŠ. Předpokládaná cena plnění této části veřejné zakázky do výše 5 000 000 Kč bez DPH.

1.1 Obsluha manipulačních vozíků (VZV) 60 ZŠ. Předpokládaná cena plnění této části veřejné zakázky do výše 5 000 000 Kč bez DPH. Příloha č. 10 Část 1: Rekvalifikační kurzy v oblasti manipulačních vozíků rozsah bez zkoušek 1.1 Obsluha manipulačních vozíků (VZV) 60 ZŠ Předpokládaná cena plnění této části veřejné zakázky do výše 5

Více

Hodnoticí standard. Nástrojař pro přípravky a měřidla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Nástrojař pro přípravky a měřidla (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Nástrojař pro přípravky a měřidla (kód: 2-015-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 2) Týká se povolání: Nástrojař Kvalifikační

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Nástrojař pro formy na zpracování plastů a tlakové lití kovů (kód: H)

Nástrojař pro formy na zpracování plastů a tlakové lití kovů (kód: H) Nástrojař pro formy na zpracování plastů a tlakové lití kovů (kód: 23-009-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání:

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik)

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) 1) Zpracování kovů a vybraných nekovových materiálů měření a orýsování řezání kovů ruční a strojní pilování rovinných,

Více

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Hodnoticí standard. Provozní zámečník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Provozní zámečník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Provozní zámečník (kód: 23-073-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník Kvalifikační úroveň

Více

Hodnoticí standard. Zámečník (kód: 23-003-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Zámečník (kód: 23-003-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Zámečník (kód: 23-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník a montér; Strojní zámečník;

Více

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř strojní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř strojní (kód: 23-051-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Montér ocelových konstrukcí (kód: 23-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Strojní zámečník; Provozní zámečník a montér;

Více

Programátor NC strojů

Programátor NC strojů Programátor NC strojů Programátor NC strojů zajišťuje tvorbu NC operací technologických postupů součástí určených k obrábění na NC strojích a obráběcích centrech. Odborný směr: Strojírenství a automobilový

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1.

Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1. Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1. Stavba kovů krystalografické mřížky, polymorfie Fe diagram tuhého roztoku

Více

Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel

Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: 23-071-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Zámečník kolejových

Více

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3 Mechanik přístrojů a strojů (kód: 2-02-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 2) Týká se povolání: Mechanik strojů a zařízení Kvalifikační

Více

Používání různých prostředků pro manipulaci s částmi strojů a zařízeními, ocelovými konstrukcemi a jejich částmi 3

Používání různých prostředků pro manipulaci s částmi strojů a zařízeními, ocelovými konstrukcemi a jejich částmi 3 Mechanik kolejových vozů (kód: 23-062-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik kolejových vozidel Kvalifikační

Více

Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: H)

Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: H) Zámečník kolejových konstrukcí a vozidel (kód: 23-071-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník

Více

Hodnoticí standard. Základní kovoobráběčské práce (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Základní kovoobráběčské práce (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Základní kovoobráběčské práce (kód: 23-021-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Dělník ve strojírenské výrobě

Více

Hodnoticí standard. Mechanik optických přístrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Mechanik optických přístrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Mechanik optických přístrojů (kód: 23-030-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik optických přístrojů

Více

Hodnoticí standard. Opravář strojů a zařízení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Opravář strojů a zařízení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Opravář strojů a zařízení (kód: 23-001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník a montér;

Více

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H)

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H) Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: 41-029-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Opravář zemědělských strojů Kvalifikační

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko Ročník: 6. Práce s technickými materiály : - dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti při práci s nástroji a nářadím, poskytne l.pomoc při úrazu - čte technický výkres

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Hodnoticí standard. Vahař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23)

Hodnoticí standard. Vahař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Vahař (kód: 23-031-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik strojů a Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Určování opotřebení či závad motorových lokomotiv a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 3

Určování opotřebení či závad motorových lokomotiv a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 3 Mechanik (kód: 23-063-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik kolejových vozidel Kvalifikační úroveň

Více

Specializace Soustružník kovů, Pomocný pracovník obrábění kovů, Frézař, Brusič kovů, Seřizovač konvenčních obráběcích strojů, Operátor NC strojů

Specializace Soustružník kovů, Pomocný pracovník obrábění kovů, Frézař, Brusič kovů, Seřizovač konvenčních obráběcích strojů, Operátor NC strojů Vrtař Vrtař seřizuje a obsluhuje konvenční a číslicově řízené vrtací stroje, provádí práce nutné při vrtání, vystružování děr a řezání závitů na kovových součástech, dílech strojů a zařízení. Odborný směr:

Více

Hodnoticí standard. Obsluha CNC obráběcích strojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Obsluha CNC obráběcích strojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Obsluha CNC obráběcích strojů (kód: 23-026-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Obráběč kovů Kvalifikační

Více

Povolání Důlní zámečník, Strojní zámečník, Stavební zámečník, Montér kotlář a potrubář, Provozní zámečník, Montér ocelových konstrukcí,

Povolání Důlní zámečník, Strojní zámečník, Stavební zámečník, Montér kotlář a potrubář, Provozní zámečník, Montér ocelových konstrukcí, Zámečník Zámečník vykonává montáž a opravy strojů a zařízení s využitím ručních strojů a nástrojů. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Podřízené specializace: Regulovaná jednotka práce:

Více

Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením, ohýbáním 3

Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením, ohýbáním 3 Nožíř (kód: 23-008-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Nástrojař Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Hodnoticí standard. Opravář strojů a zařízení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Opravář strojů a zařízení (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Opravář strojů a zařízení (kód: 23-001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik opravář Kvalifikační

Více

Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením, ohýbáním 3

Ruční obrábění a zpracovávání kovových materiálů řezáním, stříháním, pilováním, vrtáním, broušením, ohýbáním 3 Nožíř (kód: 23-008-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Nástrojař Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3

Sestavování přístrojů a zařízení přesné mechaniky včetně elektronických prvků, jejich montáž, justáž a oživování 3 Mechanik přístrojů a strojů (kód: 23-032-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik strojů a zařízení

Více

Povolání Příprava, nastavení a obsluha programovatelné ohýbačky. 5. Zhotovování potrubí palivového systému. 4

Povolání Příprava, nastavení a obsluha programovatelné ohýbačky. 5. Zhotovování potrubí palivového systému. 4 Potrubář letecký Potrubář letecký řeže, ohýbá a tvaruje nerezové a duralové trubky a vyrábí potrubí olejového, hydraulického, vzduchového, protipožárního systému letadla. Odborný směr: Strojírenství a

Více

Hodnoticí standard. Dělník ve strojírenské výrobě (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Dělník ve strojírenské výrobě (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Dělník ve strojírenské výrobě (kód: 23-007-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Pomocný pracovník ve strojírenství

Více

Mechanik motorových lokomotiv potrubář (kód: H)

Mechanik motorových lokomotiv potrubář (kód: H) Mechanik motorových lokomotiv potrubář (kód: 23-132-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik motorových

Více

Hodnoticí standard. Optik pro brýlovou techniku (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Optik pro brýlovou techniku (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Optik pro brýlovou techniku (kód: 23-033-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik optických přístrojů

Více

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H)

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H) Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: 41-029-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Opravář zemědělských strojů Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11.2011

Hodnoticí standard. Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11.2011 Obsluha CNC obráběcích strojů (kód: 23-026-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Povolání: Obráběč kovů Doklady potvrzující

Více

Odborný výcvik. izovač. 45-L/01 Mechanik seřizova OBOR: 23-45

Odborný výcvik. izovač. 45-L/01 Mechanik seřizova OBOR: 23-45 PŘEDMĚT: Odborný výcvik OBOR: 23-45 45-L/01 Mechanik seřizova izovač Obsah prezentace: Úvodem Obecnécíle předmětu Pojetí výuky Charakteristika, obsah a rozpis učiva 1.ročníku Charakteristika, obsah a rozpis

Více

Specializace Soustružník kovů, Pomocný pracovník obrábění kovů, Frézař, Vrtař, Brusič kovů, Seřizovač konvenčních obráběcích strojů,

Specializace Soustružník kovů, Pomocný pracovník obrábění kovů, Frézař, Vrtař, Brusič kovů, Seřizovač konvenčních obráběcích strojů, Operátor NC strojů Operátor NC strojů seřizuje a obsluhuje obráběcí NC a CNC stroje, provádí práce nutné při obrábění materiálu (soustružení, frézování, broušení, vrtání atd.). Odborný směr: Odborný podsměr:

Více

část 12 Zámečník H

část 12 Zámečník H DRŽITEL CERTIFIKÁTU ČSN EN ISO 9001:2001 INVESTORSKÁ ČINNOST ŘÍZENÍ PROJEKTŮ PŘÍPRAVA STAVEB STAVEBNÍ ROZPOČTY KALKULACE CEN ORGANIZOVÁNÍ VÝBĚROVÝCH ŘÍZENÍ TECHNICKÝ DOZOR INVESTORA SLUŽBY KOORDINÁTORA

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Hodnoticí standard. Broušení kovových materiálů (kód: 23-024-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11.

Hodnoticí standard. Broušení kovových materiálů (kód: 23-024-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11. Broušení kovových materiálů (kód: 23-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Povolání: Obráběč kovů Doklady potvrzující úplnou

Více

PULICKÁ 695, DOBRUŠKA

PULICKÁ 695, DOBRUŠKA PULICKÁ 695, DOBRUŠKA Učební obor 23-51-H/01 STROJNÍ MECHANIK se zaměřením na zámečníka Absolvent učebního oboru zámečník se uplatní především jako seřizovač, opravář a údržbář strojů a výrobních linek

Více

Dělník ve strojírenské výrobě

Dělník ve strojírenské výrobě Základní kovoobráběčské práce (kód: 23-021-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Povolání: Dělník ve strojírenské výrobě Doklady

Více

Hodnoticí standard. Mechanik optických přístrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Mechanik optických přístrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Mechanik optických přístrojů (kód: 23-030-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik optických přístrojů

Více

Dělník ve strojírenské výrobě

Dělník ve strojírenské výrobě Dělník ve strojírenské výrobě Dělník ve strojírenské výrobě provádí kovoobráběčské, přípravné, obslužné a manipulační práce ve strojírenství, práce ve strojírenské výrobě a spolupracuje při montáži strojů

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 23-41-M/01 Strojírenství Předmět: STROJÍRENSKÁ

Více

Hodnoticí standard. Klempíř drakař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Klempíř drakař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Klempíř drakař (kód: 23-052-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Klempíř strojní Kvalifikační úroveň NSK

Více

Specializace Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - -

Specializace Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - - Mechatronik Mechatronik elektronických zařízení provádí samostatné práce a dílčí i celkové řízení prací při výrobě, montáži, seřizování, opravách a renovaci elektronických číslicově řízených výrobků a

Více

Určování opotřebení či závad motorových lokomotiv a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 3

Určování opotřebení či závad motorových lokomotiv a jejich částí, rozhodování o způsobu jejich opravy či renovace 3 Mechanik motorových lokomotiv (kód: 23-063-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik motorových lokomotiv

Více

Vzdělávací nabídka školy. Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001

Vzdělávací nabídka školy. Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 Vzdělávací nabídka školy Střední škola technická Žďár nad Sázavou je držitelem certifikátu kvality dle ČSN EN ISO 9001 Jaké jsou přednosti certifikované školy? vytvoření moderního komplexního systému řízení

Více

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H)

Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: H) Opravář malé zemědělské mechanizace (kód: 41-029-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Opravář malé zemědělské mechanizace Kvalifikační

Více

Okruhy pro závěrečnou zkoušku oboru - karosář školní rok 2016/2017 (teorie)

Okruhy pro závěrečnou zkoušku oboru - karosář školní rok 2016/2017 (teorie) 1. Ruční zpracování kovů Měření a orýsování materiálu Pilování Řezání kovů Stříhání Sekání Probíjení Vrtání a zahlubování Vyhrubování a vystružování Řezání závitů Rovnání a ohýbání Nýtování Broušení Okruhy

Více

Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF

Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF Střední průmyslová škola TOS VARNSDORF OBORY VZDĚLÁNÍ otevírané ve školním roce 2019/2020 Úvodní slovo TOS VARNSDORF a.s. patří ve svém oboru mezi přední světové firmy. Aby udržel své postavení, ročně

Více

Povolání Klempíř zpracovává plechy ohýbáním, stříháním a tvarováním pro montáž a opravy plechových výrobků a částí staveb.

Povolání Klempíř zpracovává plechy ohýbáním, stříháním a tvarováním pro montáž a opravy plechových výrobků a částí staveb. Klempíř Klempíř zpracovává plechy ohýbáním, stříháním a tvarováním pro montáž a opravy plechových výrobků a částí staveb. Odborný směr: Strojírenství a automobilový průmysl Odborný podsměr: zpracování

Více

Hodnoticí standard. Montér ocelových konstrukcí (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér ocelových konstrukcí (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér ocelových (kód: 23-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník a montér; Strojní zámečník;

Více

Orientace v normách, v technických podkladech a dokumentaci pro montáž a opravy vzduchotechnických zařízení 3

Orientace v normách, v technických podkladech a dokumentaci pro montáž a opravy vzduchotechnických zařízení 3 Montér vzduchotechniky (kód: 23-072-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Montér vzduchotechniky Kvalifikační

Více

Opravář strojů a zařízení v chovu zvířat (kód: H)

Opravář strojů a zařízení v chovu zvířat (kód: H) Opravář strojů a zařízení v chovu zvířat (kód: 41-028-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Opravář zemědělských strojů Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Optik pro brýlovou techniku (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Optik pro brýlovou techniku (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Optik pro brýlovou techniku (kód: 23-033-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik optických přístrojů

Více

MATURITNÍ OTÁZKY PRO PŘEDMĚT STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE, POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ - ŠKOLNÍ ROK

MATURITNÍ OTÁZKY PRO PŘEDMĚT STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE, POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ - ŠKOLNÍ ROK MATURITNÍ OTÁZKY PRO PŘEDMĚT STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE, POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ - ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 1. Stavba kovů stavba kovů-krystalické mřížky polymorfie,teplotní hystereze binární diagramy

Více

Rok průmyslu a technického vzdělávání

Rok průmyslu a technického vzdělávání Průmysl nemá u veřejnosti takovou pověst, jakou by si zasloužil. Cíle: Zvýšit povědomí cílových skupin o průmyslu jako základu moderní ekonomiky 21. století, který vytváří pracovní místa, je nositelem

Více

Hodnoticí standard. Montér ocelových konstrukcí (kód: 23-002-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Montér ocelových konstrukcí (kód: 23-002-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Montér ocelových (kód: 23-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník a montér; Strojní zámečník;

Více

Hodnoticí standard. Ostřič nástrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Ostřič nástrojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Ostřič nástrojů (kód: 23-010-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Nástrojař Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE. TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství)

MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE. TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství) MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK: 2015-16 a dále SPECIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství) 1.A. ROVNOVÁŽNÝ DIAGRAM Fe Fe3C a) význam rovnovážných diagramů b) nakreslete

Více

Specializace Stavební zámečník provádí práce při zhotovování stavebních zámečnických prvků, při jejich montáži a opravách.

Specializace Stavební zámečník provádí práce při zhotovování stavebních zámečnických prvků, při jejich montáži a opravách. Stavební zámečník Stavební zámečník provádí práce při zhotovování stavebních zámečnických prvků, při jejich montáži a opravách. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Nadřízené

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA - CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY TECHNICKÉ KROMĚŘÍŽ Nábělkova 539, 767 01 Kroměříž REKVALIFIKAČNÍ PROGRAM. Zámečník (23-003-H)

STŘEDNÍ ŠKOLA - CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY TECHNICKÉ KROMĚŘÍŽ Nábělkova 539, 767 01 Kroměříž REKVALIFIKAČNÍ PROGRAM. Zámečník (23-003-H) STŘEDNÍ ŠKOLA - CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY TECHNICKÉ KROMĚŘÍŽ Nábělkova 539, 767 01 Kroměříž REKVALIFIKAČNÍ PROGRAM Zámečník (23-003-H) SŠ - COPT Kroměříž 2014 Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE REKVALIFIKAČNÍHO

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Počítačová grafika a CNC technika Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: Délka a forma studia:

Více

Úvodní poznámky k Seznamu rekvalifikací VZ Rekvalifikace pro Olomoucký kraj I.

Úvodní poznámky k Seznamu rekvalifikací VZ Rekvalifikace pro Olomoucký kraj I. Úvodní poznámky k Seznamu rekvalifikací 2017 2021 VZ Rekvalifikace pro Olomoucký kraj I. Seznam rekvalifikací (dále jen seznam ) platí pro období 2017 2021. Jedná se o rekvalifikace pořádané ÚP ČR, krajskou

Více

PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG. Č. CZ.1.07/3.2.05/01.0006 VÝSTUPY PROJEKTU

PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG. Č. CZ.1.07/3.2.05/01.0006 VÝSTUPY PROJEKTU kód SM1 SM2 SM3 OBOR STROJNÍ MECHANIK Název učebnice Technická dokumentace Technické normy a tabulky Technologická dokumentace PROJEKT PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG.

Více

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač

Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač Střední průmyslová škola, Ostrava Vítkovice, příspěvková organizace Mechanik seřizovač - mechatronik Studijní obor: Mechanik seřizovač (čtyřletý - ukončený maturitní zkouškou) Vyučované odborné předměty:

Více

Prezentace společnosti AMEKAN s.r.o.

Prezentace společnosti AMEKAN s.r.o. Prezentace společnosti AMEKAN s.r.o. Společnost AMEKAN s.r.o. je výrobně-obchodní společnost, která zabezpečuje dodávky výrobků a služeb v oblasti strojírenství. Jsme schopni pružně reagovat na potřeby

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství

Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Informace o studijním oboru 23-41-M/01 Strojírenství Název ŠVP: 23 41 M/01 Strojírenství Zaměření: Řízení kvality Základní údaje Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou Délka

Více

Konference na téma: PROFESNÍ POTŘEBY PODNIKŮ A ORGANIZACÍ NEJEN V PODORLICKÉM REGIONU

Konference na téma: PROFESNÍ POTŘEBY PODNIKŮ A ORGANIZACÍ NEJEN V PODORLICKÉM REGIONU Konference 5. 12. 2014 na téma: PROFESNÍ POTŘEBY PODNIKŮ A ORGANIZACÍ NEJEN V PODORLICKÉM REGIONU 1 Vítáme účastníky konference z: Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Národního ústavu pro vzdělávání

Více

Mechanik osobních vozidel

Mechanik osobních vozidel Mechanik osobních vozidel Mechanik osobních vozidel provádí samostatně údržbu, diagnostiku závad, opravy a seřizování motorových osobních vozidel. Odborný směr: Strojírenství a automobilový průmysl Odborný

Více

Hodnoticí standard. Frézování kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Frézování kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Frézování kovových materiálů (kód: 23-023-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Obráběč kovů Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Soustružení kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Soustružení kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Soustružení kovových materiálů (kód: 23-022-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Obráběč kovů Kvalifikační

Více

Letecký sestavář - nýtař

Letecký sestavář - nýtař Letecký sestavář - nýtař Letecký sestavář - nýtař sestavuje náročnější sestavy, např. potrubí pro vzduchotechniku, přepážky pro trup, směrové kormidlo, křídlo apod. Provádí veškeré klempířské úpravy letounu.

Více

Hodnoticí standard. Soustružení kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Soustružení kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Soustružení kovových materiálů (kód: 23-022-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Obráběč kovů Kvalifikační

Více

V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M 2 3-003 - H

V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M 2 3-003 - H V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M Z Á M E Č N Í K 2 3-003 - H Obsah OBSAH... 2 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE PROGRAMU DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ... 3 2. PROFIL ABSOLVENTA... 4 VÝSLEDKY VZDĚLÁVÁNÍ... CHYBA! ZÁLOŢKA NENÍ

Více

Seřizovač konvenčních obráběcích strojů (kód: H)

Seřizovač konvenčních obráběcích strojů (kód: H) Seřizovač konvenčních obráběcích strojů (kód: 23-066-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník

Více

Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035. Strojař

Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035. Strojař Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035 Strojař Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Použité fotografie jsou vytvořeny pracovníky SPŠ Ostrov za

Více

Aktivity MPO v oblasti středního školství

Aktivity MPO v oblasti středního školství Spolupráce na více úrovních Úřad práce Zaměstnavatelé NÚV Predikce potřeb trhu práce Sektorové dohody MPO, MZe Zřizovatelé (kraje) MŠMT Financování? Otevírání oborů Optimalizace sítě SŠ Přizpůsobení ŠVP

Více

Opravář lesnických těžebně-dopravních strojů (kód: M)

Opravář lesnických těžebně-dopravních strojů (kód: M) Opravář lesnických těžebně-dopravních strojů (kód: 41-103-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Opravář těžebně-dopravních a

Více

Hodnoticí standard. Frézování kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Frézování kovových materiálů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Frézování kovových materiálů (kód: 23-023-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Obráběč kovů Kvalifikační

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T Á N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo

Více

Mechanik optických přístrojů

Mechanik optických přístrojů Mechanik optických přístrojů Mechanik optických přístrojů provádí montáž, justáž a opravy opticko-mechanických podskupin a přístrojů. Odborný směr: Strojírenství a automobilový průmysl Odborný podsměr:

Více

hodin 215 Strojírenství a strojírenská výroba Odborný - rekvalifikační

hodin 215 Strojírenství a strojírenská výroba Odborný - rekvalifikační Typ kurzu Oborové zaměření Název kurzu Stručný popis (pro koho, o čem a k čemu kurz je) Počet Obsluha CNC obráběcích strojů (23-026-H) Truhlář nábytkář (33-001-H) Obsluha strojů pro zpracování materiálů

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE 1. Mechanické vlastnosti materiálů, zkouška pevnosti v tahu 2. Mechanické

Více

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3

Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Stavební truhlář (kód: 33-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Truhlář Kvalifikační úroveň

Více