1. Z celkového množství vody na zemi zaujímá sladká voda jenom asi 5 %. Většina z toho je ve formě ledovců. SPRÁVNĚ jdi na č.2 ŠPATNĚ jdi na č.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Z celkového množství vody na zemi zaujímá sladká voda jenom asi 5 %. Většina z toho je ve formě ledovců. SPRÁVNĚ jdi na č.2 ŠPATNĚ jdi na č."

Transkript

1 1. Z celkového množství vody na zemi zaujímá sladká voda jenom asi 5 %. Většina z toho je ve formě ledovců. SPRÁVNĚ jdi na č.2 ŠPATNĚ jdi na č.3 2. Sladké vody je ještě méně okolo 2,5%. To že je většina z toho (víc jak ¾) ve formě ledovců je pravda. Jdi na ŠKOLENÍ a po jeho skončení pokračuj na č Tvrzení neplatí protože, sladké vody je ještě méně okolo 2,5%. To že je většina z toho (víc jak ¾) ve formě ledovců je ale pravda. Pokračuj na č Za nejčistší je považována voda destilovaná, která se však pro pití nevyužívá, protože její výroba destilací je energeticky náročná SPRÁVNĚ jdi na č.5 ŠPATNĚ jdi na č.6 5. Výroba destilované vody je sice energeticky náročná, ale jako pitná se nepoužívá hlavně proto, že je k pití pro lidský organismus nevhodná ( vytahuje z těla důležité ionty a látky). Svojí neznalostí jsi způsobil ublížení na zdraví což je trestné. Poseď si 1 minutu na židli s nápisem VĚZENÍ a pak pokračuj na č Výroba destilované vody je sice energeticky náročná, ale jako pitná se nepoužívá hlavně proto, že je k pití pro lidský organismus nevhodná ( vytahuje z těla důležité ionty a látky). Pokračuj na č Vylití Jaru nebo jiných saponátů do vody v přírodě kromě vzniku pěny na hladině ničemu nevadí. SPRÁVNĚ jdi na č.8 ŠPATNĚ jdi na č.9 8. Saponáty, kromě toho že pění, mohou obsahovat spoustu látek, které jsou pro vodní organismy jedovaté. Navíc se v přírodě rozkládají jen velmi pomalu. Oběhněte určený okruh a poté pokračujte na č Saponáty kromě toho že pění, mohou obsahovat spoustu látek, které jsou pro vodní organismy jedovaté. Navíc se v přírodě rozkládají jen velmi pomalu. Pokračuj na č.10

2 10. Znečištění vod olejovými látkami (jako např. motorový olej, ropa, benzín apod.) je v přírodě nebezpečné jen proto, že zapáchají a zalepují žábry rybám. SPRÁVNĚ jdi na č.11 ŠPATNĚ jdi na č To že ropa zapáchá a zalepuje žábry je sice pravda ale ne celá. Olejové látky jsou ve vodách nebezpečné také díky tomu, že na hladině vody vytvoří tenkou plovoucí vrstvičku, která je nepropustná pro kyslík a živočichové ve vodě se proto mohou udusit. Kromě toho tyto látky jsou samy o sobě také toxické. Oběhněte určený okruh a poté pokračujte na č To že ropa zapáchá a zalepuje žábry je sice pravda ale ne celá. Olejové látky jsou ve vodách nebezpečné také díky tomu, že na hladině vody vytvoří tenkou plovoucí vrstvičku, která je nepropustná pro kyslík a živočichové ve vodě se proto mohou udusit. Kromě toho tyto látky jsou samy o sobě také toxické. Pokračuj na č Mezi druhy znečištění vod řadíme i znečištění teplem. SPRÁVNĚ jdi na č.14 ŠPATNĚ jdi na č Vypouštění teplé vody do přírodních vod se opravdu pokládá za znečištění. V teplé vodě se hůře rozpouští kyslík a může dojít i k úhynu vodních živočichů vlivem nedostatku kyslíku. Podle změn teploty vody se navíc řídí přirozené cykly (například rozmnožování) vodních organismů, a proto jsou vypouštěním teplé vody narušeny. Pokračuj na č Vypouštění teplé vody do přírodních vod je opravdu jeden z typů znečištění. V teplé vodě se hůře rozpouští kyslík a může dojít i k úhynu vodních živočichů vlivem nedostatku kyslíku. Podle změn teploty vody se navíc řídí přirozené cykly (například rozmnožování) vodních organismů, a proto jsou vypouštěním teplé vody narušeny. Oběhněte určený okruh a poté pokračujte na č V létě se často nesmí koupat v rybnících a přehradách, protože se tam přemnožily sinice. Sinice jsou jednobuněčné rostliny, které vypouštějí jedovaté toxiny do vody. SPRÁVNĚ jdi na č.17 ŠPATNĚ jdi na č Kvůli jedovatým sinicím se sice opravdu nedá v létě koupat, ale nejsou to jednobuněčné rostliny, jsou bakterie. Rostlinám nebo řasám jsou podobné, protože obsahují zelený chlorofyl. Jdi na ŠKOLENÍ a po jeho skončení pokračuj na č. 19.

3 18. Kvůli jedovatým sinicím se sice opravdu nedá v létě koupat, ale nejsou to jednobuněčné rostliny, jsou to bakterie. Rostlinám nebo řasám jsou podobné, protože obsahují zelený chlorofyl. Pokračuj na č V České Republice bývá hlavní součástí čištění odpadních vod ošetření chlórem. SPRÁVNĚ jdi na č.20 ŠPATNĚ jdi na č Chlór se používá hlavně při čištění vody v úpravnách PITNÝCH vod. Při čištění odpadních vod se používá jen v ojedinělých případech. Vysokým obsahem chlóru ve vyčištěné odpadní vodě vypouštěné zpět do řeky jsi způsobil ekologickou havárii, dostal jsi pokutu a než ji splatíš tak to se pořádně naběháš. Oběhněte určený okruh a poté pokračujte na č Chlór se používá spíš při čištění vody v úpravnách pitných vod. Při čištění odpadních vod se chlór používá jen ve speciálních případech. Odpadní voda se po vyčištění vypouští zpátky do přírody, a proto by neměla chlór obsahovat. Pokračuj na č V čistírnách odpadních vod se může voda čistit i biologicky pomocí živých organismů. Voda smíchá se směsí bakterií, hub, a prvoků, kteří se živí nečistotami ve vodě a tím vodu čistí. SPRÁVNĚ jdi na č.23 ŠPATNĚ jdi na č Při biologickém čistění odpadních vod se opravdu používá směs bakterií, hub, a prvoků. Pokračuj na č Při biologickém čistění odpadních vod se opravdu používá směs bakterií, hub, a prvoků. Jdi na ŠKOLENÍ a po jeho skončení pokračuj na č Na jedno praní v pračce s 5 kg bavlněného prádla se spotřebuje běžně kolem 50ti litrů (pitné)vody. SPRÁVNĚ jdi na č.26 ŠPATNĚ jdi na č Na jedno praní v pračce s 5 kg bavlněného prádla se opravdu spotřebuje běžně kolem 50ti litrů vody. Pokračujte na č. 28.

4 27. Na jedno praní v pračce s 5 kg bavlněného prádla se opravdu spotřebuje běžně kolem 50ti litrů vody. Jdi na ŠKOLENÍ a po jeho skončení pokračuj na č Na výrobu 1 kg papíru se spotřebuje (=znečistí) kolem 800 litrů vody. SPRÁVNĚ jdi na č.29 ŠPATNĚ jdi na č Na výrobu 1 kg papíru se opravdu spotřebuje kolem 800 litrů vody. Pokračujte na č Na výrobu 1 kg papíru se opravdu spotřebuje kolem 800 litrů vody. Jdi na ŠKOLENÍ a po jeho skončení pokračuj na č Desetiminutové sprchování znamená spotřebu až 150-ti litrů (pitné)vody SPRÁVNĚ jdi na č.32 ŠPATNĚ jdi na č Při desetiminutovém sprchování se opravdu spotřebuje až 150-ti litrů pitné vody. Pokračujte na č Při desetiminutovém sprchování se opravdu spotřebuje až 150-ti litrů pitné vody. Jdi na ŠKOLENÍ a po jeho skončení pokračuj na č Na vypěstování 1 kg pšenice je potřeba kolem 1,4 tun (1400 litrů) vody SPRÁVNĚ jdi na č.35 ŠPATNĚ jdi na č Na vypěstování 1 kg pšenice je potřeba kolem 1,4 tun (1400 litrů) vody. Pokračujte na č Na vypěstování 1 kg pšenice je potřeba kolem 1,4 tun (1400 litrů) vody Jdi na ŠKOLENÍ a po jeho skončení pokračuj na č. 37.

5 37. Na chlazení jaderné elektrárny Temelín je z řeky Ohře odebíráno až 3 tisíce litrů vody za sekundu. SPRÁVNĚ jdi na č.38 ŠPATNĚ jdi na č To byl trochu chyták. Na chlazení Jaderné elektrárny Temelín se sice opravdu odebírá z řeky až 3 tisíce litrů vody za sekundu (a po použití vypouští). Ovšem není to z řeky Ohře ale z Vltavy Jdi na ŠKOLENÍ a po jeho skončení pokračuj na č Byl to ale trochu chyták. Na chlazení Jaderné elektrárny Temelín se totiž opravdu odebírá z řeky až 3 tisíce litrů vody za sekundu (a po použití vypouští). Ovšem není to z řeky Ohře ale z Vltavy. Pokračuj na č Voda v přírodě může být znečištěna i živinami jako jsou například dusík nebo fosfor. SPRÁVNĚ jdi na č.41 ŠPATNĚ jdi na č Nadbytek dusíku a fosforu se do vody dostane třeba spláchnutím hlíny a hnojiv z polí, nebo se špatně vyčištěnou odpadní vodou z domácností. Dusík a fosfor jsou základní živiny pro růst rostlin. Když je těchto živin ve vodě moc, tak se ve vodě přemnoží rostliny, řasy a jedovaté sinice. Pokračuj na č Nadbytek dusíku a fosforu se do vody dostane třeba spláchnutím hlíny a hnojiv z polí, nebo se špatně vyčištěnou odpadní vodou z domácností. Dusík a fosfor jsou základní živiny pro růst rostlin. Když je těchto živin ve vodě moc, tak se ve vodě přemnoží rostliny, řasy a jedovaté sinice. Oběhněte určený okruh a poté pokračujte na č Pro úplné ověření kvality pitné vody se při laboratorním rozboru musí stanovit přes 50 fyzikálních, chemických a biologických parametrů. SPRÁVNĚ jdi na č.44 ŠPATNĚ jdi na č Při celkových rozborech pitných vod se opravdu musí provést tolik měření a stanovení. Proto jsou také rozbory vody velmi drahé. Pokračuj na č Při celkových rozborech pitných vod se opravdu musí provést tolik měření a stanovení. Proto jsou také rozbory vody velmi drahé. Svojí neznalostí jsi ohrozil veřejné zdraví což je trestné. Poseď si 1 minutu na židli s nápisem VĚZENÍ a pak pokračuj na č.46.

6 46. Ve 20. století, díky záměrnému vysoušení půdy, aby se dala využít pro zemědělství, zmizelo 50% (polovina) světových mokřadů. SPRÁVNĚ jdi na č.47 ŠPATNĚ jdi na č Mokřady byly v minulém století opravdu takto ničeny. Tím si ale člověk spíš uškodil, než pomohl, protože mokřady zachytávají vodu v krajině a snižují tak riziko vzniku povodní a navíc mají schopnost přirozeně čistit vodu. Je to jeden z důvodů proč jsou v současnosti problémy s povodněmi i znečištěním vody. Pokračuj na č Mokřady byly v minulém století opravdu ničeny. Tím si ale člověk spíš uškodil, než pomohl, protože mokřady zachytávají vodu v krajině a snižují tak riziko vzniku povodní a navíc mají schopnost přirozeně čistit vodu. Je to jeden z důvodů proč jsou v současnosti problémy s povodněmi i znečištěním vody. Oběhněte určený okruh a poté pokračujte na č Pětina lidí na zeměkouli nemá přístup k nezávadné pitné vodě. SPRÁVNĚ jdi na č.50 ŠPATNĚ jdi na č Pětina lidí na světě má bohužel opravdu přístup jen ke znečištěným a zdravotně závadným zdrojům vody. To vede k úmrtím těchto lidí, a také k šíření řady chorob. Pokračuj na č Pětina lidí na světě má bohužel opravdu přístup jen ke znečištěným a zdravotně závadným zdrojům vody. To vede k úmrtím těchto lidí, a také k šíření řady chorob. Svojí neznalostí jsi ohrozil veřejné zdraví což je trestné. Poseď si 1 minutu na židli s nápisem VĚZENÍ a pak pokračuj na č Na jedno běžné spláchnutí záchodu se vypustí kolem 10 litrů (pitné) vody. SPRÁVNĚ jdi na č.53 ŠPATNĚ jdi na č V Evropě se na jedno běžné spláchnutí záchodu opravdu vyplýtvá kolem 10 litrů pitné vody. To je ale velké plýtvání, protože na výrobu (=čištění) pitné vody se spotřebuje spousta energie a financí. Pokračuj na č V Evropě se na jedno běžné spláchnutí záchodu opravdu vyplýtvá kolem 10 litrů pitné vody. To je ale obrovské plýtvání, protože na výrobu (=čištění) pitné vody se spotřebuje spousta energie a financí. Jdi na ŠKOLENÍ a po jeho skončení pokračuj na č.55

7 55. Největší společnost, která v České republice zajišťuje rozvod pitné vody, kanalizaci a čištění odpadních vod je v současnosti společnost Veolia. SPRÁVNĚ jdi na č.56 ŠPATNĚ jdi na č Veolia Voda nahradila ve více než 1200 obcích původní Vodovody a kanalizace. Reklamu na Veolia Voda jste určitě viděli v televizi nebo v časopisech. Pokračuj na č Veolia Voda nahradila ve více než 1200 obcích původní Vodovody a kanalizace. Reklamu na Veolia Voda jste určitě viděli v televizi nebo v časopisech. Jdi na ŠKOLENÍ a po jeho skončení pokračuj na č Kyselost vody se označuje hodnotou ph. Čím je ph nižší, tím je voda kyselejší. Pro život většiny vodních organismů (živočichů i rostlin) je normální ph 6 až 8. SPRÁVNĚ jdi na č. 59 ŠPATNĚ jdi na č Nízké ph znamená, že voda je kyselá. Má-li voda vysoké ph, říká se jí zásaditá. Nízké ph je ph od 1 do 5, vysoké ph je od 9 do 14. ph 6-8 je neutrální a je pro život ve vodě obvykle nejlepší. Pokračuj na č Nízké ph znamená, že voda je kyselá. Má-li voda vysoké ph, říká se jí zásaditá. Nízké ph je ph od 1 do 5, vysoké ph je od 9 do 14. ph 6-8 je neutrální a je pro život ve vodě obvykle nejlepší Oběhněte určený okruh a poté pokračujte na č Okyselení přírodních vod vlivem kyselých dešťů může způsobit pokles ph vody v jezerech až pod ph 4 kdy začínají odumírat citlivé druhy ryb. SPRÁVNĚ jdi na č.62 ŠPATNĚ jdi na č Citlivé druhy ryb totiž v okyselených jezerech začínají umírat už když ph poklesne pod 5,5. Oběhněte určený okruh a poté pokračujte na č Citlivé druhy ryb totiž v okyselených jezerech začínají umírat už když ph poklesne pod 5,5. Pokračuj na č. 64.

8 64. Kyslík se rozpouští lépe v teplé vodě než ve studené. SPRÁVNĚ jdi na č.65 ŠPATNĚ jdi na č Kyslík se rozpouští lépe ve studené vodě! Při dlouhotrvajících vedrech proto může v rybnících docházet i k úhynu ryb vlivem nedostatku kyslíku pokud rybáři nespustí umělé provzdušňování. Oběhněte určený okruh a poté pokračujte na č Kyslík se rozpouští lépe ve studené vodě! Při dlouhotrvajících vedrech proto může v rybnících docházet i k úhynu ryb vlivem nedostatku kyslíku pokud rybáři nespustí umělé provzdušňování. Pokračuj na č.1.

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty 1 2 3 skupenství ( kapalné

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO. Pracovní list ke kapitole PITNÁ A ODPADNÍ VODA

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO. Pracovní list ke kapitole PITNÁ A ODPADNÍ VODA Pracovní list ke kapitole PITNÁ A ODPADNÍ VODA 1/ V tabulce je zaznamenám vývoj cen vodného a stočného v Brně. Sestrojte graf do kterého zanesete hodnoty s tabulky. rok vodné v Kč/1000 l stočné v Kč/1000

Více

SSOS_ZE_2.08 Opakování hydrosféry (kvíz)

SSOS_ZE_2.08 Opakování hydrosféry (kvíz) Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_2.08

Více

Voda. Pevné: sníh, led, kroupy, jinovatka, námraza Kapalné Plynné: vodní pára

Voda. Pevné: sníh, led, kroupy, jinovatka, námraza Kapalné Plynné: vodní pára Voda Voda je jednou z podmínek pro život. je tekutina bez barvy, chuti a zápachu. na Zemi stále koluje, mění skupenství. vznikla v prehistorickém období a už nevzniká. má chemický vzorec H2O. je obsažena

Více

Pracovní list číslo 01

Pracovní list číslo 01 Pracovní list číslo 01 Voda 1. Najdi na internetu pojem acidifikace vody a vysvětli. Je to jev pozitivní nebo negativní? 2. Splaškové odpadní vody obvykle reagují a. Kysele b. Zásaditě c. Neutrálně 3.

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_I_03_DRUHY VOD_I1-3 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ VODA

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ VODA PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ VODA 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - voda V této kapitole se dozvíte: Jaké složky znečišťují vodu. Příčiny znečištěné vody. Nástroje ke snížení

Více

Důsledky nedostatku pitné vody

Důsledky nedostatku pitné vody Důsledky nedostatku pitné vody Není možné žít bez pitné vody. Když člověk nemá pravidelný přísunu pitné vody dochází k postupné dehydrataci, jejímž prvním příznakem je pocit žízně je tedy logické, že dehydratovaný

Více

Úvodní list. Prezentace pro interaktivní tabuli, pro projekci pomůcka pro výklad

Úvodní list. Prezentace pro interaktivní tabuli, pro projekci pomůcka pro výklad Úvodní list Název školy Integrovaná střední škola stavební, České Budějovice, Nerudova 59 Číslo šablony/ číslo sady 32/09 Poř. číslo v sadě 17 Jméno autora Období vytvoření materiálu Název souboru Zařazení

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 15. Voda a její ohrožení Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

SSOS_ZE_2.05 Hydrosféra, prezentace

SSOS_ZE_2.05 Hydrosféra, prezentace Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_2.05

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 7.6.2013

Více

Kontrolní test navazuje na probírané učivo celku hydrosféra. Žáci se seznámili s výskytem, zpracováním, znečištěním a úsporou pitné vody.

Kontrolní test navazuje na probírané učivo celku hydrosféra. Žáci se seznámili s výskytem, zpracováním, znečištěním a úsporou pitné vody. Autor: Mgr. Barbora Blažková Tematický celek: Přírodní prostředí Cílová skupina: 1. ročník SŠ Anotace Kontrolní test navazuje na probírané učivo celku hydrosféra. Žáci se seznámili s výskytem, zpracováním,

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

H 2 O - vlastnosti : - nejrozšířenější sloučenina kyslíku - dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku - je jednou z nejstálejších sloučenin - rozklad

H 2 O - vlastnosti : - nejrozšířenější sloučenina kyslíku - dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku - je jednou z nejstálejších sloučenin - rozklad H 2 O - vlastnosti : - nejrozšířenější sloučenina kyslíku - dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku - je jednou z nejstálejších sloučenin - rozklad vyžaduje značný přívod energie - vodné roztoky vykazují

Více

Přílohy: Seznam příloh:

Přílohy: Seznam příloh: Přílohy: Seznam příloh: Příloha č. 1: První text : Kooperativní výuka (text) Příloha č. 2: Druhý text : Metoda kmen a kořeny (text) Příloha č. 3: Role a situace v simulační hře (text) Příloha č. 4: Třetí

Více

NEŽIVÁ PŘÍRODA. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním.

NEŽIVÁ PŘÍRODA. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním. NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním. Neživá příroda mezi neživou přírodu patří voda, vzduch, nerosty, horniny,

Více

VY_32_INOVACE_06A_06 Voda a životní prostředí ANOTACE

VY_32_INOVACE_06A_06 Voda a životní prostředí ANOTACE ŠKOLA: AUTOR: NÁZEV: TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ VY_32_INOVACE_06A_06 Voda a životní prostředí NEKOVY CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_126_Voda AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 15. 10.

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_126_Voda AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 15. 10. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_126_Voda AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 15. 10. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Chemie, Voda ČÍSLO PROJEKTU:

Více

ŽUMPY SEPTIKY EnviSep

ŽUMPY SEPTIKY EnviSep ŽUMPY SEPTIKY EnviSep Prostředek určený k rozkladu organických nečistot v žumpách a septicích. V každém gramu přípravku se nachází 5 bilionů bakterií, které dokáží efektivně rozložit veškerý organický

Více

Úhyny ryb na rybníce Záhumenní velký, způsobené nedostatečně fungující čistírnou odpadních vod. Petr Chmelický

Úhyny ryb na rybníce Záhumenní velký, způsobené nedostatečně fungující čistírnou odpadních vod. Petr Chmelický Úhyny ryb na rybníce Záhumenní velký, způsobené nedostatečně fungující čistírnou odpadních vod Petr Chmelický Úvod 14. 8. 2014 rybník Záhumenní velký (Mladá Boleslav) totální úhyn rybí obsádky 13. 8. a

Více

Světový den vody. Ústředním tématem kampaně roku 2016 je "Voda a práce".

Světový den vody. Ústředním tématem kampaně roku 2016 je Voda a práce. Světový den vody Voda spolu s dalšími činiteli - ovzduším, energií a výživou podmiňují život a existenci lidstva. Podle dlouhodobé celosvětové bilance se zásoby vody ani nezmenšují a ani nepřibývají. Vzrůstá

Více

) se ve vodě ihned rozpouští za tvorby amonných solí (iontová, disociovaná forma NH 4+ ). Vzájemný poměr obou forem závisí na ph a teplotě.

) se ve vodě ihned rozpouští za tvorby amonných solí (iontová, disociovaná forma NH 4+ ). Vzájemný poměr obou forem závisí na ph a teplotě. Amoniakální dusík Amoniakální dusík se vyskytuje téměř ve všech typech vod. Je primárním produktem rozkladu organických dusíkatých látek živočišného i rostlinného původu. Organického původu je rovněž ve

Více

primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka

primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka primární producenti: řasy, sinice, vodní rostliny konkurence o zdroje mikrobiální smyčka přirozená jezera (ledovcová, tektonická, ) tůně rybníky přehradní nádrže umělé tůně (lomy, pískovny) Dělení stojatých

Více

Dekompozice, cykly látek, toky energií

Dekompozice, cykly látek, toky energií Dekompozice, cykly látek, toky energií Vše souvisí se vším Živou hmotu tvoří 3 hlavní organické složky: - Bílkoviny, cukry, tuky Syntézu zajišťuje cca 20 biogenních prvků - Nejdůležitější C, O, N, H, P

Více

Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku

Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku Koloběh látek v přírodě - koloběh dusíku Globální oběh látek v přírodě se žádná látka nevyskytuje stále na jednom místě díky různým činitelům (voda, vítr..) se látky dostávají do pohybu oběhu - cyklu N

Více

Voda. Základní podmínka života

Voda. Základní podmínka života Voda Základní podmínka života Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Životodárná kapalina

Více

Voda z kohoutku, voda v krajině. Ing. Lenka Skoupá

Voda z kohoutku, voda v krajině. Ing. Lenka Skoupá Voda z kohoutku, voda v krajině Ing. Lenka Skoupá Voda je základní podmínkou života Voda byla vždy považována za pralátku světa. Země modrá planeta Hydrosféra veškerá voda na Zemi mimo té, která je vázána

Více

*Základní škola praktická Halenkov * * *VY_32_INOVACE_03_01_03 * *Voda

*Základní škola praktická Halenkov * * *VY_32_INOVACE_03_01_03 * *Voda Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_01_03 Voda Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Chemie

Více

PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA

PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA Projekt Integrovaný vzdělávací systém města Jáchymov Mosty indikátor 06.43.19 PRACOVNÍ LIST EVVO - VODA Úkol: Fyzikální a chemická analýza vody Princip: Vlastním pozorováním získat poznatky o vlastnostech

Více

Voda Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR

Voda Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR 12. Bienální konference a výstava Voda 2017 Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR Koller. M., Keclík F., Mráčková

Více

autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi

autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi EKOLOGIE autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi 1. Určitě jsi v nabídkových letácích elektroniky zaregistroval zkratku PHE. Jde o poplatek za ekologickou likvidaci výrobku. Částka takto uvedená

Více

Drobné prachové částice, polétavý prach

Drobné prachové částice, polétavý prach Drobné prachové částice, polétavý prach Jsme velmi drobné prachové částice. Jsme malé a lehké, proto se snadno zvíříme a trvá dlouho, než se zase usadíme. Lidé nám proto začali říkat polétavý prach. Čím

Více

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 1 Používání vody Kapitola 2 Používání vody pro praní Cíle Obsah typy zdrojů vody pro prádelny obecné vlivy na spotřebu vody -

Více

PROBIOTICKÉ TECHNOLOGIE V ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD. EM-Eko

PROBIOTICKÉ TECHNOLOGIE V ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD. EM-Eko PROBIOTICKÉ TECHNOLOGIE V ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD EM-Eko ÚPRAVA ODPADNÍCH VOD Snížení nebo odstranění organických látek, sušiny a živiny Snížení nebo odstranění nemocí způsobující organismy Snížení nebo

Více

12. CHEMIE povinný povinný. chemický děj

12. CHEMIE povinný povinný. chemický děj 12. CHEMIE Ročník Dotace Povinnost (skupina) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. - - - - - - - 2+0 1+1 - - - - - - - povinný povinný Ročník: osmý Výstupy Učivo Průřezová témata Poznámky Žák: Tematický okruh: Úvod

Více

Modul 02 Přírodovědné předměty

Modul 02 Přírodovědné předměty Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty hmota i energie nevznikají,

Více

DENNERLE Algenschutz Phosphat EX

DENNERLE Algenschutz Phosphat EX DENNERLE Algenschutz Phosphat EX Fosfát je nejvýživnější složka pro řasy. Pokud voda obsahuje voda velké množství fosfátu, množí se řasy. Tento prostředek váže fosfát v jezírku a tím se zamezuje růstu

Více

2. V 2 písm. a) se za slovo, trichlorethylenu vkládá slovo, tetrachlormethanu. 3. V 2 se písmeno g) zrušuje.

2. V 2 písm. a) se za slovo, trichlorethylenu vkládá slovo, tetrachlormethanu. 3. V 2 se písmeno g) zrušuje. Strana 4192 Sbírka zákonů č. 313 / 2015 Částka 132 313 VYHLÁŠKA ze dne 24. listopadu 2015, kterou se mění vyhláška č. 98/2011 Sb., o způsobu hodnocení stavu útvarů povrchových vod, způsobu hodnocení ekologického

Více

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita kyslík ve vodě CO 2 ph (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita elementární plyny s vodou nereagují, ale rozpouštějí se fyzikálně (N 2, O 2, ) plynné anorganické sloučeniny (CO 2, H 2 S, NH 3 ) s vodou

Více

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita

kyslík ve vodě CO 2 (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita kyslík ve vodě CO 2 ph (vápenato-)uhličitanová rovnováha alkalita elementární plyny s vodou nereagují, ale rozpouštějí se fyzikálně (N 2, O 2, ) plynné anorganické sloučeniny (CO 2, H 2 S, NH 3 ) s vodou

Více

Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha

Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha Důvody a náhled do problematiky opětovného využití Situace ve světě Situace v České republice

Více

Zdroje znečištění v povodí rybníka Olšovce

Zdroje znečištění v povodí rybníka Olšovce Zdroje znečištění v povodí rybníka Olšovce Rybníky 2019 Praha, 13. 6. 2019 Mgr. Dušan Kosour Povodí Moravy, s.p. Fosfor: klíčová znečišťující látka Fosfor je v našich podmínkách klíčovou živinou, která

Více

Právo a životní prostředí. ochrana vod II -

Právo a životní prostředí. ochrana vod II - Právo a životní prostředí ochrana vod II - o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací

Více

Vyhláška č. 154/2016 Sb.

Vyhláška č. 154/2016 Sb. 1 z 5 28.02.2018, 10:51 Vyhláška č. 154/2016 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 98/2011 Sb., o způsobu hodnocení stavu útvarů povrchových vod, způsobu hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných

Více

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne:

Ročník: 1. Mgr. Jan Zmátlík Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VODARENSTVI_02 Název materiálu: Voda, koloběh vody Tematická oblast: Vodárenství 1. ročník instalatér Anotace: Prezentace vysvětluje základní poznatky o vodě, použití

Více

S postupným nárůstem frekvence lokalit se zjevnou nadprodukcí (tzv. hypertrofie) přechází definice v devadesátých letech do podoby

S postupným nárůstem frekvence lokalit se zjevnou nadprodukcí (tzv. hypertrofie) přechází definice v devadesátých letech do podoby Eutrofizace je definována jako proces zvyšování produkce organické hmoty ve vodě, ke které dochází především na základě zvýšeného přísunu živin (OECD 1982) S postupným nárůstem frekvence lokalit se zjevnou

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

GLOBE TEAM: Kateřina Glombková. Monika Mokrošová. Miriam Hrachovcová. Jana Prymusová

GLOBE TEAM: Kateřina Glombková. Monika Mokrošová. Miriam Hrachovcová. Jana Prymusová GLOBE TEAM: Kateřina Glombková Monika Mokrošová Miriam Hrachovcová Jana Prymusová o Albrechtice leží ve východní části České republiky o je to malá obec mezi Karvinou a Českým Těšínem o do naší školy chodí

Více

Třídím, třídíš, třídíme. Třídím, třídíš, třídíme!

Třídím, třídíš, třídíme. Třídím, třídíš, třídíme! Třídím, třídíš, třídíme Třídím, třídíš, třídíme! Komunální odpad 3 mil. tun za rok 320 kg/obyv. 73 % běžný svoz popelnic, kontejnerů apod. 13 % tříděný odpad 11 % objemný odpad Třídíme! 2002-16 kg/obyv.

Více

NEŽIVÁ PŘÍRODA. 1. Spoj čarami NEŽIVOU přírodu a její složky: Název materiálu: Opakování- vztahy mezi organizmy Autor: Mgr.

NEŽIVÁ PŘÍRODA. 1. Spoj čarami NEŽIVOU přírodu a její složky: Název materiálu: Opakování- vztahy mezi organizmy Autor: Mgr. 1. Spoj čarami NEŽIVOU přírodu a její složky: NEŽIVÁ PŘÍRODA 1 2. Spoj čarami ŽIVOU přírodu a její složky: ŽIVÁ PŘÍRODA 2 3. Z nabídky vyber (podtrhni), které látky řadíme mezi LÁTKY ORGANICKÉ (ústrojné).

Více

Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2015, ČZU Praha

Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2015, ČZU Praha Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2015, ČZU Praha Sándor T. Forczek #, Josef Holík #, Luděk Rederer &, Václav Koza & # Ústav experimantální botaniky AV ČR, v.v.i. & Povodí Labe

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - půda V této kapitole se dozvíte: Jak vznikla půda. Nejvýznamnější škodliviny znečištění půd. Co je to

Více

Biologická Diversita. Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů

Biologická Diversita. Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů Biologická Diversita Různorodost druhů a genetická diversita uvnitř druhů Sladkovodní ekosystémy 2.5% světových zásob vody je sladkovodních, z toho 99% led či podzemní voda Velká část využívaná pro zavlažování

Více

Kanalizace ve správě SLUMEKO, s.r.o. Kanalizační řád

Kanalizace ve správě SLUMEKO, s.r.o. Kanalizační řád Kanalizace ve správě SLUMEKO, s.r.o. Kanalizační řád Ostrava, listopad 2009 Výtisk č.:1 Na základě zpracovaného paspartu kanalizací v dané oblasti a provozního řádu kanalizace předkládáme návrh kanalizačního

Více

BEZVODÝ PISOÁR - P1. čistě ekologicky bez zápachu - bezvodý pisoár.

BEZVODÝ PISOÁR - P1. čistě ekologicky bez zápachu - bezvodý pisoár. BEZVODÝ PISOÁR - P1 čistě ekologicky bez zápachu - bezvodý pisoár www.bezvody-pisoar.cz Proč používat bezvodý pisoár P1? Finanční úspory, vyšší produktivita a přitom udržitelnost, to je kombinace, která

Více

Využití zásoby živin a primární produkce v eutrofních rybnících

Využití zásoby živin a primární produkce v eutrofních rybnících Využití zásoby živin a primární produkce v eutrofních rybnících Libor Pechar a kolektiv Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta, Laboratoř aplikované ekologie a ENKI o.p.s., Třeboň

Více

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách

Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 2 Používání vody pro praní Obsah typy zdrojů vody pro prádelny obecné vlivy na spotřebu vody - Délka

Více

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb.

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o

Více

FAKULTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC, HÁLKOVA 4 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE. Voda a její užití

FAKULTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC, HÁLKOVA 4 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE. Voda a její užití FAKULTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC, HÁLKOVA 4 ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Voda a její užití Olomouc, červen 2013 Ingrid JÍLKOVÁ 2 Obsah 1 VODA ZÁKLAD ŽIVOTA... 5 2 OBSAH VODY V LIDSKÉM TĚLE.... 6 3 KOLOBĚH VODY V PŘÍRODĚ....

Více

PŘEHLED ENVIRONMENTÁLNÍCH RIZIK

PŘEHLED ENVIRONMENTÁLNÍCH RIZIK PŘEHLED ENVIRONMENTÁLNÍCH RIZIK Seminární práce Voda jako zdroj a riziko - čištění odpadních vod Katedra environmentálních studií Fakulta sociálních studií Masarykova univerzta Jan Kodytek, 1. ročník Podzim

Více

Vyhodnocení kvality vody v řece Sázavě nad a pod městem Žďár nad Sázavou

Vyhodnocení kvality vody v řece Sázavě nad a pod městem Žďár nad Sázavou Vyhodnocení kvality vody v řece Sázavě nad a Žďár nad Sázavou Zadání Vyhodnotit výsledky analýz povrchové vody v profilech nad a Žďár nad Sázavou (pod vodní nádrží Pilská a v obci Sázava), stanovit vliv

Více

Oxid uhličitý, biopaliva, společnost

Oxid uhličitý, biopaliva, společnost Oxid uhličitý, biopaliva, společnost Oxid uhličitý Oxid uhličitý v atmosféře před průmyslovou revolucí cca 0,028 % Vlivem skleníkového efektu se lidstvo dlouhodobě a všestranně rozvíjelo v situaci, kdy

Více

DUM VY_52_INOVACE_12CH26

DUM VY_52_INOVACE_12CH26 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_12CH26 autor: Kristýna Anna Rolníková období vytvoření: říjen 2011 duben 2012 ročník, pro který je vytvořen: 9. vzdělávací oblast: vzdělávací obor:

Více

DRUHY VOD přírodní odpadní atmosférické povrchové podzemní pitná užitková provozní odpadní ATMOSFÉRICKÉ VODY déšť, mrholení, mlha, rosa

DRUHY VOD přírodní odpadní atmosférické povrchové podzemní pitná užitková provozní odpadní ATMOSFÉRICKÉ VODY déšť, mrholení, mlha, rosa DRUHY VOD Vody lze rozlišovat podle původu na přírodní a odpadní, dle výskytu na atmosférické, povrchové a podzemní, dle použití voda pitná, užitková, provozní a odpadní. ATMOSFÉRICKÉ VODY Pod tímto pojmem

Více

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů Z Ú Z K Ú šeb í a zku ntroln dní ko e tř s Ú ký ěděls v zem ní ústa Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů AZZP Hlavní principy Zjišťování

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 5.4.2013

Více

Základní hodnocení rizika společnosti Příklad

Základní hodnocení rizika společnosti Příklad Základní rizika společnosti Příklad 1. 2. Obchodní firma, název nebo jméno, popřípadě jména, a příjmení, sídlo, identifikační číslo osoby (IČO) a datová schránka příslušného provozovatele Jméno, popřípadě

Více

Pitná voda a znečišťování vody

Pitná voda a znečišťování vody Pitná voda a znečišťování vody Obsahový cíl: - Žák rozlišuje pitnou a užitkovou vodu, je schopen určit, kdy se jaká používá. - Žák dokáže stručně popsat správný postup čištění vody. - Žák zná zdroje odpadních

Více

FOSILNÍ PALIVA A JADERNÁ ENERGIE

FOSILNÍ PALIVA A JADERNÁ ENERGIE Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 FOSILNÍ PALIVA A JADERNÁ ENERGIE Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.15 Vzdělávací oblast: fosilní paliva,

Více

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Autor: Mgr. Simona Mrázová Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník VODA Obsah 1. SVĚTOVÝ DEN VODY... 2 2. VODA V PŘÍRODĚ... 3 3. TYPY VODY... 4 4. VLASTNOSTI A SKUPENSTVÍ VODY...

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Moravské gymnázium Brno s.r.o. Autor RNDr. Miroslav Štefan Tematická oblast Chemie chemie a životní prostředí Ročník kvarta Datum tvorby 25.5.2013 Anotace

Více

Obsah: čistota koupališť, kvalita vody ke koupání, možnosti koupání v přírodě - klady a zápory těchto koupališť, úrazy při koupání, znečištění moří

Obsah: čistota koupališť, kvalita vody ke koupání, možnosti koupání v přírodě - klady a zápory těchto koupališť, úrazy při koupání, znečištění moří Vysvětlivky: červeně černě modře zeleně Náměty pro VH Téma: motivační a výkladová část učební úlohy, otázky odpovědi, internetové odkazy doporučená vyučovací metoda KOUPÁNÍ Doporučení pro předmět: biologie,

Více

Novela vodního zákona - chronologicky

Novela vodního zákona - chronologicky Novela vodního zákona - chronologicky 26. 8. 2015 Návrh materiálu, v oblasti poplatků zohledňující usnesení Vlády ČR 620/2015 bod B. jako legislativní opatření pro boj se suchem, byl předložen do vnitřního

Více

Oceněné rostlinné hnojivo!

Oceněné rostlinné hnojivo! Oceněné rostlinné hnojivo! Powder Feeding Organická a minerální hnojiva byla v zemědělství používána po tisíce let, ovšem co se týká zemědělské techniky a zdrojů, tak ty se příliš nezměnily. Co ho dělá

Více

Buňka buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů

Buňka buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů Buňka - buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů - je pozorovatelná pouze pod mikroskopem - na Zemi existuje několik typů buněk: 1. buňky bez jádra (prokaryotní buňky)- bakterie a

Více

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb.

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o

Více

ZPĚTNÉ VYUŽITÍ ODPADNÍ A DEŠŤOVÉ VODY

ZPĚTNÉ VYUŽITÍ ODPADNÍ A DEŠŤOVÉ VODY TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV ZPĚTNÉ VYUŽITÍ ODPADNÍ A DEŠŤOVÉ VODY Ing. Zuzana Vyoralová, Ph.D. ( zuzana.vyoralova@fa.cvut.cz ) BIVŠ 15.března 2016 OBSAH PŘEDNÁŠKY : ÚSPORA VODA SPECIÁLNÍ ZP ZPĚTNÉ VYUŽITÍ

Více

Průmyslové odpadní vody. Univerzita 3. věku

Průmyslové odpadní vody. Univerzita 3. věku Průmyslové odpadní vody Univerzita 3. věku Kontakt Ing. Jan Bindzar, Ph.D. jan.bindzar@vscht.cz místnost B22f tel.:5125 Potřeba vody pro průmysl ve světě Potřeba spotřeba! Rozdělení využití zdrojů vody

Více

Stav a výhled životního prostředí v ČR a prioritní investiční oblasti. Mgr. Richard Brabec ministr životního prostředí

Stav a výhled životního prostředí v ČR a prioritní investiční oblasti. Mgr. Richard Brabec ministr životního prostředí Stav a výhled životního prostředí v ČR a prioritní investiční oblasti Mgr. Richard Brabec ministr životního prostředí Životní prostředí v ČR Stav životního prostředí ČR se dlouhodobě od roku 1990 zlepšuje,

Více

Témata k opravným zkouškám a zkouškám v náhradním termínu

Témata k opravným zkouškám a zkouškám v náhradním termínu Témata k opravným zkouškám a zkouškám v náhradním termínu Marcela Pohanková EKP 1.A Organismus a prostředí - abiotické faktory, biotické faktory - populace, vztahy mezi populacemi, společenstva, ekosystém

Více

Projekt VODA ve výuce chemie na Gymnáziu Komenského v Havířově ve školním roce 2011/2012

Projekt VODA ve výuce chemie na Gymnáziu Komenského v Havířově ve školním roce 2011/2012 Projekt VODA ve výuce chemie na Gymnáziu Komenského v Havířově ve školním roce 2011/2012 Třída: sekunda osmiletého gymnázia Počet žáků: 28 Počet skupin zpracovávajících projekt: 5 Časové rozvržení projektu

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 14. Energie klasické zdroje Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185 Název projektu: Moderní škola 21. století Zařazení materiálu: Šablona: III/2

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185 Název projektu: Moderní škola 21. století Zařazení materiálu: Šablona: III/2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Manuál pro učitele 3. období ZNEČIŠTĚNÍ VODY

Manuál pro učitele 3. období ZNEČIŠTĚNÍ VODY Manuál pro učitele 3. období ZNEČIŠTĚNÍ VODY Přehled aktivit období 3. období LEDEN, ÚNOR 1. 1. - 28. 2. 2014 průběžný výukový program plnění aktivit 3. období nápady Co můžeme udělat pro vodu Zaměření

Více

NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU - PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI. Vliv eutrofizace na vodní svět. Co se vám bude hodit vědět

ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI. Vliv eutrofizace na vodní svět. Co se vám bude hodit vědět ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI Vliv eutrofizace na vodní svět Vzpomeňte si, jak jste šli v létě na výletě krajinou, kde bylo několik vodních zdrojů jako řeky, rybníky, potůčky, popř. jezera. Možná si vzpomenete,

Více

Voda. Základní podmínka života

Voda. Základní podmínka života Voda Základní podmínka života Životodárná kapalina Koloběh vody v přírodě http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/watercy cleczechhigh.jpg/350px- Vodu můžeme nazvat skutečně životodárnou,

Více

N A Ř Í Z E N Í V L Á D Y

N A Ř Í Z E N Í V L Á D Y Strana 5442 Sbírka zákonů č. 401 / 2015 Částka 166 401 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 14. prosince 2015 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k

Více

PROBLEMATIKA ŽIVIN A SINIC V NÁDRŽI SKALKA VÝSLEDKY MEZINÁRODNÍHO PROJEKTU

PROBLEMATIKA ŽIVIN A SINIC V NÁDRŽI SKALKA VÝSLEDKY MEZINÁRODNÍHO PROJEKTU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do Vaší budoucnosti. Dotační titul: Operační program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 Název projektu:

Více

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE

Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. EKOLOGIE PRO UČITELE 2012 4. NÁSTROJE NA OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Požáry v Řecku Středomořské ekosystémy Požáry - přirozený faktor Řecko extrémní rozsah požárů r. 2007 4.1.

Více

Monitoring stavu vody ve vodní nádrži v parku Pod Plachtami

Monitoring stavu vody ve vodní nádrži v parku Pod Plachtami Sdružení Flos Aquae Monitoring stavu vody ve vodní nádrži v parku Pod Plachtami Autorský kolektiv: Ing. Eliška Maršálková, Ph.D. Ing. Marcela Lagová Prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc. Brno, květen 2013

Více

Voda jako životní prostředí rozpuštěné látky : sloučeniny dusíku

Voda jako životní prostředí rozpuštěné látky : sloučeniny dusíku Hydrobiologie pro terrestrické biology Téma 9: Voda jako životní prostředí rozpuštěné látky : sloučeniny dusíku Koloběh dusíku Dusík je jedním z hlavních biogenních prvků Hlavní zásobník : atmosféra, plynný

Více

STAV POVRCHOVÝCH VOD V ČR SINICE A JINÉ PROBLÉMY

STAV POVRCHOVÝCH VOD V ČR SINICE A JINÉ PROBLÉMY STAV POVRCHOVÝCH VOD V ČR SINICE A JINÉ PROBLÉMY Látky produkované sinicemi a lidské zdraví MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik, Centrum pro životní prostředí

Více

Voda vlastnosti, rozložení v hydrosféře, chemické rozbory vody

Voda vlastnosti, rozložení v hydrosféře, chemické rozbory vody Voda vlastnosti, rozložení v hydrosféře, chemické rozbory vody Význam vody: chemická sloučenina podmiňující život na Zemi (všechny formy života závisejí na vodě např. má vliv na klima krajiny) koloběh

Více

BIOBAZÉNY KOUPACÍ JEZÍRKA. www.abaj.cz

BIOBAZÉNY KOUPACÍ JEZÍRKA. www.abaj.cz BIOBAZÉNY KOUPACÍ JEZÍRKA www.abaj.cz PORADENSTVÍ PROJEKCE REALIZACE SEMINÁŘE DÍLNY EXKURZE PORADÍME S VÝBĚREM KOUPACÍHO JEZÍRKA NEBO BIOBAZÉNU ZPRACUJEME PROJEKT A CENOVOU NABÍDKU POSTAVÍME KOUPACÍ JEZÍRKO

Více

POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ DOMOVNÍCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD MEDMES 3,5,10,20,30 (ekvivalentních obyvatel)

POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ DOMOVNÍCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD MEDMES 3,5,10,20,30 (ekvivalentních obyvatel) POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ DOMOVNÍCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD MEDMES 3,5,10,20,30 (ekvivalentních obyvatel) Platnost : od 1.10. 2009 Dodavatel : MEDMES, spol. s r.o. Čs.armády 211 753 01 Tel. 581 641

Více

Úprava odpadní vody Způsoby vypouštění odpadních vod

Úprava odpadní vody Způsoby vypouštění odpadních vod Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 5a Úprava odpadní vody Způsoby vypouštění odpadních vod Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 5a Úprava

Více