Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí Část 2: Technické dodací podmínky pro nelegované konstrukční oceli

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí Část 2: Technické dodací podmínky pro nelegované konstrukční oceli"

Transkript

1 VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI ČSN EN Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí Část 2: Technické dodací podmínky pro nelegované konstrukční oceli 3 Termíny a definice Pro účely tohoto dokumentu platí termíny a definice uvedené v EN :2004 a následující termíny uvedené v této kapitole: 3.1 normalizační válcování (normalizing rolling) Válcování, při němž se provádí konečná deformace v určité teplotní oblasti, což vede ke stavu materiálu, ekvivalentnímu stavu získanému po normalizačním žíhaní tak, že požadované hodnoty mechanických vlastnosti zůstávají zachovány i po následném normalizačním žíhání. Tento stav dodávky zkrácenou formou se označuje +N. POZNÁMKA Mezinárodní publikace uvádí, jak pro normalizační válcování, tak pro termomechanické válcování výraz,,řízené válcování. Z hlediska různé použitelnosti výrobků je však nutné rozlišení těchto termínů. 3.2 Válcovaný (asrolled) Dodací podmínky bez jakéhokoliv zvláštního válcování a/nebo tepelného zpracování. Tento stav dodávky zkrácenou formou se označuje +AR. 4 Klasifikace a označování 4.1 Klasifikace Značky ocelí a jakostní stupně Tento dokument obsahuje osm značek ocelí S185, S235, S5, S355, S450, E295, E335 a E360, které se liší svými mechanickými vlastnostmi. Oceli S235 a S5 mohou být dodávány v jakostních stupních JR, J0 a J2. Ocel S355 může být dodávána v jakostních stupních JR, J0, J2 a K2. Ocel S450 se dodává v jakostním stupni J0. Jakostní stupně se liší zaručovanými hodnotami nárazové práce. 4.2 Označování Označování se provádí podle EN POZNÁMKA Seznam odpovídajících dřívějších označení a dřívějších označení podle EN 10025:1990 a podle EN 10025: A1:1993, viz přílohu A, tabulka A obsahuje: číslo tohoto dokumentu (EN ): značku nebo číslo oceli: značka ocelí obsahuje: symbol S (pro konstrukční oceli) nebo E (pro oceli na strojní součásti): označení minimální hodnoty zaručené meze kluzu pro tloušťky 16 mm v Mpa (1Mpa = 1N/mm2): pokud je to potřeba, označení jakostního stupně se zřetelem na zaručované hodnoty nárazové práce: pokud je to potřeba, dodatečný symbol C označující vhodnost pro zvláštní použití označení +N nebo +AR, pokud jsou výrobky dodávány ve stavu +N nebo +AR (viz. 3.1, 3.2 a 6.3) +N nebo +AR se také uvádí u čísla oceli.

2 VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI 5 Údaje pro objednávku 5.1 Povinné údaje Odběratel uvede v objednávce údaje, které jsou stanoveny v EN Kromě údajů stanovených v EN musí odběratel v objednávce uvést další údaje: zda výrobky musí být podrobeny specifikované nebo nespecifikované kontrole a zkoušení, a který dokument kontroly je požadován b) zda ověření mechanických vlastností u jakostního stupně JR a značek ocelí E295, E335 a E360 se musí provádět na tavbách nebo na dávkách 5.2 Volitelné požadavky Souhrn volitelných požadavků je uveden v kapitole 13. V případě, že odběratel neuvede některý z těchto volitelných požadavků, dodá dodavatel výrobky podle základní specifikace. 6 Způsob výroby 6.3 Dodávaný stav Dodávaný stav pro dlouhé výrobky a kontinuálně válcované ploché výrobky může být +AR, +N nebo +M podle volby výrobce. Lze objednat stav dodávky +AR nebo +N. Viz volitelný požadavek 19a. Pokud je požadován dokument kontroly (viz. 8.2), v dodacích podmínkách musí být uveden stav dodávky (+N, AR nebo +M). Pokud jsou výrobky objednávány ve stavu +N nebo +AR, musí být označení doplněno symboly (+N nebo +AR). 7 Požadavky 7.1 Všeobecně Následující požadavky uvedené v kapitolách 8, 9 a 10, platí pro zkušební výběr, přípravu zkušebních těles a předepsané zkoušení. 7.2 Chemické složení Chemické složení stanovené z rozboru tavby musí odpovídat hodnotám uvedeným v tabulkách 2 a Horní meze, které platí pro chemické složení hotového výrobku jsou uvedeny v tabulkách 4 a 5. Pokud je to předepsáno v objednávce, provede se chemický rozbor hotového výrobku Maximální hodnota uhlíkového ekvivalentu stanovená z rozboru tavby u ocelí S235, S5, S355 a S450 musí odpovídat hodnotám uvedeným v tabulce 6. Uhlíkový ekvivalent se vypočte podle vzorce uvedeného v v EN : U ocelí S235, S5 a S355 lze při objednávání dohodnout další dodatečné požadavky na chemické složení: obsah mědi je od 0,25% do 0,40% v rozboru tavby a od 0,20% do 0,45% při rozboru hotového výrobku. V tomto případě maximální hodnota uhlíkového ekvivalentu uvedená v tabulce 6 se zvýší 0,02%. Viz volitelný požadavek 20.

3 VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O C E LI Pokud se výrobky z ocelí S5 a S355 dodávají s kontrolou obsahu Si, např. na výrobky určené pro žárové pozinkování: tyto výrobky by mohly vyžadovat pro dosažení požadovaných pevnostních vlastností zvýšení obsahu dalších prvků, jako je C a Mn, maximální hodnoty uhlíkového ekvivalentu se musí zvýšit takto: pro Si 0,030% zvýšení CEV o 0,02% pro Si 0,25% zvýšení CEV o 0,01% 7.3 Mechanické vlastnosti Všeobecně Pokud podmínky kontroly a zkoušení jsou v souladu s kapitolami 8, 9 a 10 a dodací stav je v souladu s 6.3, mechanické vlastnosti odpovídají hodnotám uvedeným v tabulkách 7, 8 a U výrobků objednávaných a dodávaných v normalizačně žíhaném nebo normalizačně válcovaném stavu, mechanické vlastnosti odpovídají hodnotám v tabulkách 7,8 a 9 nejen ve stavu normalizačně žíhaném nebo normalizačně válcovaném, ale také po normalizačním žíhání po dodání U výrobků dodávaných ve válcovaném stavu, určených pro normalizační žíhání u odběratele se musí zkušební vzorky normalizačně žíhat, pokud je to požadováno při objednávání. Hodnoty získané z normalizačně žíhaných zkušebních vzorků musí být v souladu s tímto dokumentem. Výsledky musí být uvedeny v dokumentu kontroly. POZNÁMKA Výsledky těchto zkoušek nereprezentují vlastnosti dodaných výrobků, ale naznačují vlastnosti, které lze dosáhnout po správném normalizačním žíhání Pro zkoušení plochých výrobků se použije jmenovitá tloušťka. U dlouhých výrobků tvarového průřezu se použije jmenovitá tloušťka té části, ze které byly odebrány zkušební vzorky (viz přílohu A v EN :2004) Vlastnosti zjišťované zkouškou rázem v ohybu Ověřování nárazové práce se provádí podle EN Nárazová práce výrobků z ocelí jakostního stupně JR se ověřuje pouze tehdy, byloli to předepsáno při objednávání U výrobků jakostních stupňů J2 a K2 jmenovité tloušťky < 6 mm musí být velikost feritického zrna 6, stanoveného podle EN ISO 643: bylo li to předepsáno při objednávání. Pokud se použije jako prvek zjemňující zrno hliník, považuje se požadavek na velikost zrna za splněný, jestliže obsah celkového hliníku v rozboru tavby není nižší než 0,020%, nebo 0,015% hliníku rozpustného v kyselinách. V tomto případě se nepožaduje ověření velikosti zrna, ale obsah hliníku musí být uveden v dokumentu kontroly Zlepšené deformační vlastnosti kolmo k povrchu Pokud to bylo dohodnuto při objednávání, musí výrobky jakostních stupňů J2 a K2 vyhovět jednomu z požadavků uvedených v EN Technologické vlastnosti Svařitelnost Všeobecné požadavky pro svařování ocelí jakostních stupňů JR, J0, J2 a K2 jsou uvedeny v EN POZNÁMKA S rostoucí tloušťkou výrobku a rostoucí pevností se mohou vyskytnout trhliny za studena. Příčinou trhlin vzniklých za studena je kombinace následujících faktorů: množství vodíku schopného difundovat do svarového kovu křehká struktura v tepelně ovlivněné oblasti výrazná koncentrace tahového napětí ve svarovém spoji.

4 VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI Tento dokument nedává žádné informace týkající se svařitelnosti ocelí S185, E295, E335 a E360, protože u těchto ocelí není předepsáno chemické složení Tvařitelnost POZNÁMKA Doporučení týkající se tváření za tepla a za studena je uvedeno v ECSC IC 2. Ačkoliv ECSC IC 2 platí zejména pro jemnozrnné oceli, lze toto doporučení také požít pro oceli uvedené v EN 10025: Tváření za tepla Pouze výrobky objednané a dodané v normalizačně žíhaném nebo normalizačně válcovaném stavu splňují požadavky uvedené v tabulkách 7, 8 a 9, pokud je po dodání prováděno tváření za tepla Tváření za studena Oceli a jakostní stupně vhodné pro tváření za studena a oceli na strojní součásti vhodné pro tažení za studena se musí označit příslušnou značkou oceli (zahrnující symbol C nebo GC) nebo příslušným číslem oceli, jak je uvedeno v tabulkách 10 až Tažení tyčí Pokud je to předepsáno při objednávaní, musí být tyče vhodné k tažení za studena. Vhodné značky oceli a jakostní stupně jsou uvedeny v tabulkách 10 a Vhodnost k mechanickému obrábění Všechny značky oceli a jakostní stupně jsou vhodné pro běžné operace mechanického opracování. POZNÁMKA Kvůli dobré tažnosti jakostních stupňů JR, J0, J2 a K2 se mohou projevit problémy při lámání třísek a v kvalitě konečného povrchu. Všeobecně vyšší obsah S zvyšuje vhodnost k obrábění. Odpovídající obsah Ca platný pro dlouhé výrobky zlepšuje vhodnost k mechanickému obrábění. 7.5 Jakost povrchu Tyče a dráty válcované za tepla Pro dovolené necelistvosti povrchu a odstraňování povrchových vad vybroušením a/nebo zavařováním platí EN Použije se třída A podle EN 10221, pokud není dohodnuto při objednávání jinak. Viz volitelný požadavek 17.

5 VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI Tabulka 2 Chemické složení (rozbor tavby) pro ploché a dlouhé výrobky značek ocelí a jakostních stupňů, u kterých se stanovuje nárazová práce C v pro výrobek jmenovité tloušťky V mm 16 >16 40 > 40c) Si % 0,17 0,17 0,20 1,40 0,035 0,035 0,012 0,55 0,20j) 0,20k) 0,22 0,55 1,60 0,030 0,030 0,012 0,55 0,20j) 0,20k) 0,22 0,55 1,60 0,025 0,025 0, a CR Způsob Desoxi daceb) Mn % Pd) Sd), e) % Nf) Cug) % Další prvkyh) b) c) d) e) = neuklidněná ocel není dovolena: FF = plně uklidněná ocel U profilů jmenovité tloušťky > 100 mm se obsah C dohodne Obsah P a S u dlouhých výrobků může být o 0,005% vyšší. Max. obsah S může být po dohodě zvýšen pro zlepšení obrobitelnosti o 0,015%, pokud je ocel zpracována tak, aby modifikovala sulfidickou morfologii: v tomto případě ocel obsahuje min. 0,0020% Ca f) Max. hodnota pro dusík neplatí, jestliže obsah celkového Al je min. 0,020%, nebo alternativně obsah rozpustného Al v kyselinách je min. 0,015%, nebo jsou přítomny jiné vhodné prvky, které vážou N. Tyto prvky musí být uvedeny v dokumentu kontroly. g) Obsah Cu nad 0,40% může způsobit zkřehnutí za červeného žáru při tváření za tepla h) Pokud jsou dodávány další prvky, musí být uvedeny v dokumentu kontroly i) Pro jmenovitou tloušťku > 150 mm je obsah C maximálně 0,20 % j) Pro jakostní stupně vhodné pro válcování za studena je obsah C 0,22% k) Pro jmenovité tloušťky > 30 mm je obsah C 0,22% Tabulka 3 Chemické složení (rozbor hotového výrobku) pro ploché a dlouhé výrobky značek ocelí, u kterých se nezjišťuje nárazová práce 1001 a 1002 CR Způsob desoxidaceb) P Sc) Nd) E ,012 E ,012 E ,012 b) Volitelný = podle volby výrobce: = neuklidněná ocel není dovolena c) Max. obsah S může být u dlouhých výrobků po dohodě zvýšen pro zlepšení obrobitelnosti o 0,010%, pokud je ocel zpracována tak, aby modifikovala sulfidickou morfologii: v tomto případě ocel obsahuje minimálně 0,0020% Ca d) Max. hodnota pro dusík neplatí, jestliže obsah celkového Al je minimálně 0,020%, nebo jsou přítomny jiné vhodné prvky, které vážou N. Tyto prvky musí být uvedeny v dokumentu kontroly.

6 VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI Tabulka 4 Chemické složení (rozbor hotového výrobku) vycházející z tabulky 2 Způsob Desoxid ace b) Podle 1001 a CR EN b) c) d) e) f) g) h) j) k) C v pro výrobek jmenovité tloušťky v mm 16 > > 40c) Si % Mn % Pd) Sd),e) Nf) Cug) 0,19 0,19 0,23 1,50 0,014 0,60 0,23j) 0,23k) 0,24 0,60 1,70 0,040 0,040 0,014 0,60 FF 0,23j) 0,23k) 0,24 0,60 1,70 0,035 0,035 0,60 = Neuklidněná ocel není dovolena, FF = Plně uklidněná ocel U profilů jmenovité tloušťky > 100 mm je obsah C předmětem dohody Viz. volitelný požadavek 26. Obsah P a S u dlouhých výrobků může být o 0,005% vyšší Max. obsah S může být po dohodě zvýšen pro zlepšení obrobitelnosti o 0,015%, pokud je ocel zpracována tak, aby modifikovala sulfidickou morfologii: v tomto případě ocel obsahuje minimálně 0,0020% Ca Viz. volitelný požadavek. Max. hodnota pro dusík neplatí, jestliže obsah celkového Al je min. o 0,015%, nebo alternativně obsah Al rozpustného v kyselinách je min. 0,013%, nebo jsou přítomny jiné vhodné prvky, které vážou N.Tyto prvky musí být uvedeny v dokumentu kontroly. Obsah Cu nad 0,45% může způsobit zkřehnutí za červeného žáru během tváření za tepla Pokud jsou dodávány další prvky, musí být uvedeny v dokumentu kontroly Pro jakostní stupně vhodné pro válcování za studena je obsah C 0,24% Pro jmenovité tloušťky > 30 mm je obsah C 0,24% Tabulka 5 Chemické složení (rozbor hotového výrobku) vycházející z tabulky 3 Způsob desoxidaceb) P Sc) Nd) , a CR E295 E335 E360 0,014 0,014 b) Volitelný = podle volby výrobce: = neuklidněná ocel není dovolena c) Max. obsah S může být u dlouhých výrobků po dohodě zvýšen pro zlepšení obrobitelnosti o 0,010%, pokud je ocel zpracována tak, aby modifikovala sulfidickou morfologii: v tomto případě ocel obsahuje min. 0,0020% Ca d) Max. hodnota pro dusík neplatí, jestliže obsah celkového Al je min. 0,015%, nebo jsou přítomny jiné vhodné prvky, které vážou N. Tyto prvky musí být uvedeny v dokumentu kontroly.

7 VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O B KY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI Tabulka 6 Maximální hodnota uhlíkového ekvivalentu (CEV) vypočtená v rozboru tavby Podle 1001 a EN CR Max. hodnota CEV v % pro výrobu jmenovité tloušťky v mm Způsob desoxidaceb) 30 > > > ,35 0,35 0,38 0,40 0,45 0,47 0,47 0,49c) FF 0,45 0,47 0,47 0,49c) b) Pro optimální zvýšení obsahu prvků, které ovlivňují CEV c) U dlouhodobých výrobků je hodnota CEV 0,54 d) Platí pouze pro dlouhé výrobky Tabulka 7 Mechanické vlastnosti za okolní teploty pro ploché a dlouhé výrobky ocelí a jakostních stupňů, u kterých se stanovuje nárazová práce Pevnost v tahu Rm, MPa b) Minimální mez kluzu ReH, MPa b) EN 1001 a CR EN 1002 >16 40 >40 63 >63 80 > > > > > > b) c) d) Hodnoty v tabulce se vztahují na příčná zkušební tělesa (t) pro plechy a širokou ocel šířky 600 mm. Pro všechny další výrobky se vztahují na podélná zkušební tělesa (l). 1 MPa = 1N/mm2 Hodnoty platí pro ploché výrobky. Platí pouze pro dlouhé výrobky. Tabulka 7 (dokončení) 1001 a CR Orientace zkušebního tělesa Min. tažnost % Lo = 5,65 S > > > > Hodnoty v tabulce se vztahují na příčná zkušební tělesa (t) pro plechy a širokou ocel šířky 600. Pro všechny další výrobky se vztahují na podélná zkušební tělesa (l).

8 VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI Tabulka 8 Mechanické vlastnosti za okolní teploty pro ploché a dlouhé výrobky u ocelí, u kterých se nestanoví nárazová práce Minimální mez kluzu ReH, MPab 1001 a CR E295c) Pevnost v tahu Rm, MPab >16 40 >40 63 >63 80 > > > > c) E335c) c) E360c) c) > > Hodnoty v tabulce se vztahují na příčná zkušební tělesa (t) pro plechy a širokou ocel šířky 600 mm. Pro všechny další výrobky se vztahují na podélná zkušební tělesa (l). b) 1 MPa = 1N /mm2. c) Tyto oceli se běžně nepoužívají pro tvarové tyče (I, U, L). Tabulka 8 (dokončení) 1001 a CR E295b) b) E335b) E360b) Minimální tažnost v % Orientace zkušebního tělesa L0 = 5,65 S >40 63 > > > l t b) l t b) l t Hodnoty v tabulce se vztahují na příčná zkušební tělesa (t) pro plechy, a širokou ocel šířky 600mm. Pro všechny další výrobky se vztahují na podélná zkušební tělesa (l). b) Tyto oceli se běžně nepoužívají pro tvarové tyče (I, U, L).

9 VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI Tabulka 9 Mechanické vlastnosti nárazová práce KV v podélném směru pro ploché a dlouhé výrobky 1001 a CR Teplota C Minimální nárazová práce KV (J) Jmenovitá tloušťka v mm , b) > b) 0 20 Pro jmenovité tloušťky 12 mm v EN :2004. b) Pro profily s jmenovitou tloušťkou > 100 mm je nutno hodnoty dohodnout. Příloha A (informativní) Seznam odpovídajících dřívějších označení ocelí Tabulka A.1 Seznam odpovídajících dřívějších označení ocelí podle EN :2004 Podle EN 10025:1990+ A1:1993 G2 Německo podle DIN St 523 U G St 523 N G4 S355K2G E E St 502 E E St 602 E E St 702 Když jsou výrobky dodávány ve stavu N, musí být ke značce oceli doplněno označení +N. RSt 372

10 VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI Národní příloha NA (informativní) Seznam ČSN a značek ocelí podle ČSN, které odpovídají citovaným EURONORM a značkám ocelí Tabulka NA.2 Seznam značek ocelí uvedených v této evropské normě a odpovídajících značek ocelí podle ČSN 1001 a ECISS IC 10 Podle EN 1002 Podle ČSN E E E

Oceli k zušlechťování Část 2: Technické a dodací podmínky pro nelegované oceli

Oceli k zušlechťování Část 2: Technické a dodací podmínky pro nelegované oceli VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M T E R I Á L U Š L E C H T I L É O C E LI ČSN EN 100832 Oceli k zušlechťování Část 2: Technické a dodací podmínky pro nelegované

Více

Podle ČSN EN Svařované duté profily tvářené za studena z konstrukčních nelegovaných a jemnozrnných ocelí technické dodací předpisy

Podle ČSN EN Svařované duté profily tvářené za studena z konstrukčních nelegovaných a jemnozrnných ocelí technické dodací předpisy Svařované duté profily tvářené za studena z konstrukčních nelegovaných a jemnozrnných ocelí technické dodací předpisy Předmět normy Vstupní materiál pro výrobu dutých profilů Stav dodávky dutých profilů

Více

Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných konstrukčních ocelí normalizačně žíhané nebo normalizačně válcované Technické dodací podmínky

Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných konstrukčních ocelí normalizačně žíhané nebo normalizačně válcované Technické dodací podmínky Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných konstrukčních ocelí normalizačně žíhané nebo normalizačně válcované Technické dodací podmínky ČS E 10025 3 září 2005 Způsob výroby volí výrobce.. Pokud to bylo

Více

Tolerance tvaru, přímosti a hmotnosti. Charakteristika Kruhové duté profily Čtvercové a obdélníkové profily Eliptické duté profily.

Tolerance tvaru, přímosti a hmotnosti. Charakteristika Kruhové duté profily Čtvercové a obdélníkové profily Eliptické duté profily. Charakteristika Kruhové duté profily Čtvercové a obdélníkové profily Eliptické duté profily Vnější rozměry (D,B,H) Tloušťka (T) Tolerance tvaru, přímosti a hmotnosti ± 1%, min. ± 0,5 mm a max ± 10mm 10%

Více

6.3 Výrobky Způsob výroby volí výrobce. Pro minimální stupeň přetváření válcovaných a kovaných výrobků viz A4.

6.3 Výrobky Způsob výroby volí výrobce. Pro minimální stupeň přetváření válcovaných a kovaných výrobků viz A4. VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R OJ Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M AT E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI ČSN EN 10084 Oceli k cementování Technické dodací podmínky Údaje pro objednávání.1 Povinné

Více

Výrobní způsob Výrobní postup Dodávaný stav Způsob Symbol Výchozí materiál Skružování Svařování pod. (Za tepla) válcovaný Skružování za

Výrobní způsob Výrobní postup Dodávaný stav Způsob Symbol Výchozí materiál Skružování Svařování pod. (Za tepla) válcovaný Skružování za Svařované ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky Část 5: Pod tavidlem obloukově svařované trubky z nelegovaných a legovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při zvýšených

Více

Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných svařitelných konstrukčních ocelí termomechanicky válcované. Technické dodací podmínky

Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných svařitelných konstrukčních ocelí termomechanicky válcované. Technické dodací podmínky Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných svařitelných konstrukčních ocelí termomechanicky válcované. Technické dodací podmínky Způsob výroby Dodací podmínky ČS E 10025 4 září 2005 Způsob výroby volí výrobce..

Více

Mn P max. S max 0,025 0,020 0,30. Obsah těchto prvků nemusí být uváděn, pokud nejsou záměrně přidávány do tavby. Prvek Mezní hodnota rozboru tavby

Mn P max. S max 0,025 0,020 0,30. Obsah těchto prvků nemusí být uváděn, pokud nejsou záměrně přidávány do tavby. Prvek Mezní hodnota rozboru tavby Svařované ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky Část 2: Elektricky svařované trubky z nelegovaných a legovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při zvýšených teplotách

Více

Mn max. P max. Mezní úchylky pro rozbor hotového výrobku % hmot. Označení oceli Pevnostní vlastnosti Zkouška rázem v ohybu

Mn max. P max. Mezní úchylky pro rozbor hotového výrobku % hmot. Označení oceli Pevnostní vlastnosti Zkouška rázem v ohybu Bezešvé ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení - technické dodací podmínky. Část 1 - Trubky z nelegovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při okolní teplotě. Způsob výroby a dodávaný stav Chemické

Více

Tvářecí operace Tepelné zpracování Symbol pro dodávaný stav Tváření za tepla

Tvářecí operace Tepelné zpracování Symbol pro dodávaný stav Tváření za tepla Způsob výroby a dodávaný stav Bezešvé ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky Část 3: Trubky z nelegovaných jemnozrnných ocelí. Podle ČSN EN 1216-3 23-9 + Změna A1 24-11

Více

o teplota C o medium C P215NL 1.0451 +N 900-940 - - - -

o teplota C o medium C P215NL 1.0451 +N 900-940 - - - - Bezešvé ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení technické dodací podmínky. Část 4: Trubky z nelegovaných a legovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při nižších teplotách. Způsob výroby a dodávaný

Více

Oceli k zušlechťování Část 3: technické dodací podmínky pro legované oceli

Oceli k zušlechťování Část 3: technické dodací podmínky pro legované oceli VÁ LC E P R O VÁ LC OV N Y S T R O Í R E N S K É V Ý R O BKY H U T N Í M T E R I Á L U Š L E C H T I L É O CE LI ČSN EN 100833 Oceli k zušlechťování Část 3: technické dodací podmínky pro legované oceli

Více

Teplota austenitizace o C

Teplota austenitizace o C Bezešvé ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení technické dodací podmínky. Část 2: Trubky z nelegovaných a legovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při vyšších teplotách. Způsob výroby a dodávaný

Více

Mezní úchylky rozměrů a tolerance tvaru kontinuálně za tepla válcovaných pásů a plechů stříhaných z širokého pásu z nelegovaných a legovaných ocelí

Mezní úchylky rozměrů a tolerance tvaru kontinuálně za tepla válcovaných pásů a plechů stříhaných z širokého pásu z nelegovaných a legovaných ocelí Mezní úchylky rozměrů a tolerance tvaru kontinuálně za tepla válcovaných pásů a plechů stříhaných z širokého pásu z nelegovaných a legovaných ocelí Podle ČSN EN 10051 květen 2011 Oblast použití Výrobky

Více

Nové evropské normy o c e l i v konstrukční dokumentaci

Nové evropské normy o c e l i v konstrukční dokumentaci Nové evropské normy o c e l i v konstrukční dokumentaci Rozdělení ocelí ke tváření podle Rozdělení ocelí podle ČSN 42 0002 : 78 ČSN EN 10020 : 01 (42 0002) (rozdělení národní) (rozdělení podle evropské

Více

Vypracoval: Ing.Vojtěch Slavíček Vydání: 1 Schválil dne: František Klípa

Vypracoval: Ing.Vojtěch Slavíček Vydání: 1 Schválil dne: František Klípa DISTANCE OCELOVÉ TYPU S Strana: 1/6 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato podniková norma platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání svařovaných ocelových distancí výrobce FERT

Více

Postupy. Druh oceli Chemické složení tavby hmotnostní % a) Značka Číselné označení. Mn P max. S max 0,40-1,20 0,60-1,40

Postupy. Druh oceli Chemické složení tavby hmotnostní % a) Značka Číselné označení. Mn P max. S max 0,40-1,20 0,60-1,40 Svařované ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky Část 4: Elektricky svařované trubky z nelegovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při nízkých teplotách. Způsob výroby

Více

FERT a.s. DISTANCE OCELOVÉ TYPU D Strana: 1/8 Nahrazuje: FK 010 ze dne Označení: FK 010

FERT a.s. DISTANCE OCELOVÉ TYPU D Strana: 1/8 Nahrazuje: FK 010 ze dne Označení: FK 010 DISTANCE OCELOVÉ TYPU D Strana: 1/8 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato podniková norma platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání svařovaných ocelových distancí výrobce FERT

Více

Strana 5, kap. 10, zařazen nový článek (navazující bude přečíslován)

Strana 5, kap. 10, zařazen nový článek (navazující bude přečíslován) OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název opravovaného ČOS 343906, 1. vydání Svařování. Obalené elektrody pro ruční obloukové svařování vysokopevnostních ocelí 2. Oprava č. 1 Část č. 1 Původní

Více

Hot rolled products of structural steels - Part 2: Technical delivery conditions for non-alloy structural steels

Hot rolled products of structural steels - Part 2: Technical delivery conditions for non-alloy structural steels ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.10; 77.140.45; 77.140.50 2005 Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí - Část 2: Technické dodací podmínky pro nelegované konstrukční oceli Září ČSN EN 10025-2

Více

MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM

MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM MECHANICKÉ A NĚKTERÉ DALŠÍ CHARAKTERISTIKY PLECHŮ Z OCELI ATMOFIX B (15127, S355W) VE STAVU NORMALIZAČNĚ VÁLCOVANÉM Miroslav Liška, Ondřej Žáček MMV s.r.o. Patinující ocele a jejich vývoj Oceli se zvýšenou

Více

Označování materiálů podle evropských norem

Označování materiálů podle evropských norem Označování materiálů podle evropských norem 1 2 3 Cílem této přednášky je srovnat jednotlivá značení ocelí 4 Definice a rozdělení ocelí ČSN EN 10020 (42 0002) Oceli ke tváření jsou ocelové materiály, jejichž

Více

NAUKA O MATERIÁLU OZNAČOVÁNÍ OCELI DLE ČSN EN. Ing. Iveta Mičíková

NAUKA O MATERIÁLU OZNAČOVÁNÍ OCELI DLE ČSN EN. Ing. Iveta Mičíková NAUKA O MATERIÁLU OZNAČOVÁNÍ OCELI DLE ČSN EN Ing. Iveta Mičíková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním

Více

MPO - FT-TA5/076. Fajkus M., Rozlívka L. INSTITUT OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ, s. r. o. Základní materiálové normy oceli pro konstrukce

MPO - FT-TA5/076. Fajkus M., Rozlívka L. INSTITUT OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ, s. r. o. Základní materiálové normy oceli pro konstrukce MPO - FT-TA5/076 Výzkum vlastností stávajících a nově vyvíjených patinujících ocelí zhlediska jejich využití pro ocelové konstrukce Etapa 2 Návrhové hodnoty patinujících ocelí na základě reálných hodnot

Více

Norma: ČSN EN 10216 Bezešvé ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky. z nelegovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi

Norma: ČSN EN 10216 Bezešvé ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky. z nelegovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi ČSN EN 10216, str. 1 ČSN EN 10216 Norma: ČSN EN 10216 Bezešvé ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky Části: ČSN EN 10216-1/2003 + A1/2004 Trubky z nelegovaných ocelí se

Více

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku PODNIKOVÁ NORMA PN KP 4201 TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku Platnost od: 1. ledna 2018 Vydání č.: 2 Předmluva Citované normy ČSN EN ISO 6892-1 Kovové materiály Zkoušení tahem Část

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK)

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) Směrnice OPVK_IVK_c14_2009-11-14 Třídění, označování a základní informace o kovových materiálech se zaměřením na oceli podle ČSN a EN pro projekt

Více

Flat products made of steels for pressure purposes - Part 1: General requirements

Flat products made of steels for pressure purposes - Part 1: General requirements ČESKÁ NORMA MDT 669.14-41:621.642-98:620.1 Srpen 1995 PLOCHÉ VÝROBKY Z OCELÍ PRO TLAKOVÉ NÁDOBY A ZAŘÍZENÍ Část 1: Všeobecné požadavky ČSN EN 10 028-1 42 0937 Flat products made of steels for pressure

Více

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Sborník str. 392-400 ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Antonín Kříž Výzkumné centrum kolejových vozidel, ZČU v Plzni,Univerzitní 22, 306 14, Česká republika, kriz@kmm.zcu.cz Požadavky kladené dnešními

Více

Nahrazuje: FK009 ze dne 01.02.2015 Vypracoval: Ing. Vojtěch Slavíček Schválil dne:01.08.2015 František Klípa

Nahrazuje: FK009 ze dne 01.02.2015 Vypracoval: Ing. Vojtěch Slavíček Schválil dne:01.08.2015 František Klípa SVAŘOVANÁ SÍŤ TYPU P Strana: 1/6 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato podniková norma platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání svařované sítě FERT typu P, výrobce FERT a.s. Soběslav.

Více

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Způsob výroby Dodávaný stav Podle ČSN EN 10025-6 září 2005 Způsob výroby oceli volí výrobce Pokud je to

Více

Číselné označování hliníku a jeho slitin dle ČSN EN 573 1:2005 ( )

Číselné označování hliníku a jeho slitin dle ČSN EN 573 1:2005 ( ) Číselné označování hliníku a jeho slitin dle ČSN EN 573 1:2005 (42 140 Označení musí být ve tvaru, jak uvedeno na Obr. č. 1, je složeno z číslic a písmen: Tabulka č. 1: Význam číslic v označení tvářeného

Více

Zkouška rázem v ohybu. Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer. Jméno: St. skupina: Datum cvičení:

Zkouška rázem v ohybu. Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer. Jméno: St. skupina: Datum cvičení: BUM - 6 Zkouška rázem v ohybu Autor cvičení: prof. RNDr. B. Vlach, CSc; Ing. Petr Langer Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Úvodní přednáška: 1) Vysvětlete pojem houževnatost. 2) Popište princip zkoušky

Více

Váš ocelový partner. Katalog sortimentu

Váš ocelový partner. Katalog sortimentu 201 3 Katalog sortimentu Profil společnosti Firma UnionOcel s.r.o. byla založena v říjnu roku 2001 jako velkoobchod s hutním materiálem s tímto zaměřením: plechy výpalky Tyto materiály nabízíme dle přání

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.10; 77.140.50 Prosinec 2009 Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí Část 6: Technické dodací podmínky pro ploché výrobky z ocelí s vyšší mezí kluzu v zušlechtěném

Více

Výpočet skořepiny tlakové nádoby.

Výpočet skořepiny tlakové nádoby. Václav Slaný BS design Bystřice nad Pernštejnem 1 Výpočet skořepiny tlakové nádoby. Úvod Indukční průtokoměry mají ve své podstatě svařovanou konstrukci základního tělesa. Její pevnost se musí posuzovat

Více

plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin

plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin Technické dodací podmínky pro: plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin UCB TECHNOMETAL, s.r.o. Chrustenice 163 267 12 Loděnice u Berouna Tel: +420313 033 300 e-mail: prodej@unibar.cz www.ucbtechnometal.cz

Více

TDP. Útvary jsou povinny seznámit s normou všechny externí organizace, které pro ně provádějí tyto činnosti a pro které je norma rovněž závazná.

TDP. Útvary jsou povinny seznámit s normou všechny externí organizace, které pro ně provádějí tyto činnosti a pro které je norma rovněž závazná. CHEMOPETROL, a.s. Vysokotlaké potrubní dílce Divize Služby TDP Norma je závazná pro všechny útvary společnosti a externí organizace, které objednávají, přejímají a dodávají vysokotlaká(vt) kolena, příruby,

Více

6/ Klasifikace podle ČSN EN ISO A

6/ Klasifikace podle ČSN EN ISO A SVAŘOVÁNÍ KOVŮ V PRAXI část 6, díl 4, kap. 5.1.1, str. 1 6/4.5.1.1 Klasifikace podle ČSN EN ISO 14171-A Klasifikace kombinace elektroda tavidlo vychází z minimální hodnoty meze kluzu čistého svarového

Více

Metalurgie vysokopevn ch ocelí

Metalurgie vysokopevn ch ocelí Metalurgie vysokopevn ch ocelí Vysokopevné svařitelné oceli jsou podle konvence označovány oceli s hodnotou meze kluzu vyšší než 460 MPa. Vysokopevné svařitelné oceli uváděné v normách pod označením M

Více

1. Všeobecná ustanovení

1. Všeobecná ustanovení CHEMOPETROL, a.s. Trubky ocelové bezešvé používané pro VT N 11 12 Divize Služby zařízení v chemických provozech - TDP Norma je závazná pro všechny útvary společnosti a externí organizace, které objednávají,

Více

Svařitelnost vysokopevné oceli s mezí kluzu 1100 MPa

Svařitelnost vysokopevné oceli s mezí kluzu 1100 MPa Svařitelnost vysokopevné oceli s mezí kluzu 1100 MPa doc. Ing. Jiří Janovec, CSc., Ing. Petr Ducháček ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Karlovo náměstí 13, Praha 2 Jiri.Janovec@fs.cvut.cz, Petr.Duchacek@fs.cvut.cz

Více

durostat 400/450 Za tepla válcované tabule plechu Datový list srpen 2013 Odolné proti opotřebení díky přímému kalení

durostat 400/450 Za tepla válcované tabule plechu Datový list srpen 2013 Odolné proti opotřebení díky přímému kalení Za tepla válcované tabule plechu durostat 400/450 Datový list srpen 2013 Tabule plechu Odolné proti opotřebení díky přímému kalení durostat 400 a durostat 450 dosahují typických povrchových tvrdostí přibližně

Více

Nahrazuje: FK009 ze dne Vypracoval: Petr Janoušek Schválil dne: František Klípa. Definice a rozdělení ocelí

Nahrazuje: FK009 ze dne Vypracoval: Petr Janoušek Schválil dne: František Klípa. Definice a rozdělení ocelí SVAŘOVANÁ SÍŤ FERT TYPU P Strana: 1/5 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato podniková norma platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání svařované sítě FERT typu P, výrobce FERT a.s.

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.10, 77.140.50 2005 Výrobky válcované za tepla z konstrukčních ocelí - Část 3: Technické dodací podmínky pro normalizačně žíhané/normalizačně válcované svařitelné jemnozrnné

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.30; 77.140.50 Červen 2008 Ploché výrobky z ocelí pro tlakové účely - Část 1: Všeobecné požadavky ČSN EN 10028-1 42 0937 Flat products made of steels for pressure purposes

Více

Požadavky na provádění a materiál železničních ocelových mostů

Požadavky na provádění a materiál železničních ocelových mostů Milan Kučera 1 Požadavky na provádění a materiál železničních ocelových mostů Klíčová slova: ocel, dodací podmínky, železniční mosty, odborná způsobilost, dokumenty kontroly Úvod Dynamicky namáhané ocelové

Více

Uplatnění technických norem v malých a středních strojírenských firmách Příručka č. 2

Uplatnění technických norem v malých a středních strojírenských firmách Příručka č. 2 Uplatnění technických norem v malých a středních strojírenských firmách Příručka č. 2 Evropské oceli v technické praxi Josef Oboňa Zpracovala Česká společnost pro technickou normalizaci (CSTN). Vydal Úřad

Více

Technologie I. Část svařování. Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře

Technologie I. Část svařování. Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře Část svařování cvičící: Ing. Michal Douša Kontakt : E-mail : michal.vslib@seznam.cz Kancelář : budova E, 2. patro, laboratoře Doporučená studijní literatura Novotný, J a kol.:technologie slévání, tváření

Více

ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název opravovaného ČOS , 2. Vydání SVAŘOVÁNÍ. OBALENÉ ELEKTRODY PRO RUČNÍ OBLOUKOVÉ SVAŘOVÁNÍ

ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název opravovaného ČOS , 2. Vydání SVAŘOVÁNÍ. OBALENÉ ELEKTRODY PRO RUČNÍ OBLOUKOVÉ SVAŘOVÁNÍ ZMĚNA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název opravovaného ČOS 343906, 2. Vydání SVAŘOVÁNÍ. OBALENÉ ELEKTRODY PRO RUČNÍ OBLOUKOVÉ SVAŘOVÁNÍ VYSOKOPEVNOSTNÍCH OCELÍ 2. Změna č. 1 Část č. 1 Původní

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.50 Prosinec 2013 Ploché výrobky válcované za tepla z ocelí s vyšší mezí kluzu pro tváření za studena Část 1: Obecné technické dodací podmínky ČSN EN 10149-1 42 1090 Hot

Více

plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin

plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin Technické dodací podmínky pro: plynule lité litinové profily ze šedých a tvárných litin UCB TECHNOMETAL, s.r.o. 267 12 Loděnice u Berouna Tel: +420313 033 300 e-mail: info@ucbtechnometal.cz www: www.ucbtechnometal.cz

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.15; 77.140.60; 77.140.65 2007 Ocel pro výztuž do betonu - Svařitelná žebírková betonářská ocel - Všeobecně Prosinec ČSN 42 0139 Steel for the reinforcement of concrete

Více

(ocelových výztuží) ČSN EN ISO 17660-2. Technické pravidlo CWS ANB TP C 027/I/07. doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D.

(ocelových výztuží) ČSN EN ISO 17660-2. Technické pravidlo CWS ANB TP C 027/I/07. doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. Český svářečský ský ústav s.r.o. VŠB Technická univerzita Ostrava Svařov ování betonářských ocelí (ocelových výztuží) ČSN EN ISO 17660-1 ČSN EN ISO 17660-2 Technické pravidlo CWS ANB TP C 027/I/07 doc.

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.120.01; 77.140.01; 77.150.01 Srpen 2008 áropevné oceli, niklové a kobaltové slitiny ČSN EN 10302 42 0917 Creep resisting steels, nickel and cobalt alloys Aciers et alliage

Více

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ Mechanické zkoušky statické a dynamické Úvod Vlastnosti materiálu, lze rozdělit na: fyzikální a fyzikálně-chemické; mechanické; technologické. I. Mechanické vlastnosti

Více

B 550B ,10

B 550B ,10 VŠB Technická univerzita Ostrava Svařování betonářských ocelí (ocelových výztuží) ČSN EN ISO 17660-1 ČSN EN ISO 17660-2 doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. 1 2 Přehled typů ocelí betonářské výztuže Poř. číslo

Více

Kruhové trubky bezešvé, válcované za tepla dle EN a EN jakost S 355J2H; E355+AR

Kruhové trubky bezešvé, válcované za tepla dle EN a EN jakost S 355J2H; E355+AR OBSAH OBSAH... 2 Hlavní dodavatelé... 3 Hlavní charakteristika našeho zboží... 3 4hranné duté profily (MSH) válcované za tepla MSH dle EN 10 210 skladované v jakostech S 355J2H a S 355NH... 4 Obdélníkové

Více

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. 1. Označení a název opravovaného ČOS 343905 1. vydání Svařování. Obloukové svařování vysokopevnostních ocelí ve výrobě konstrukcí vojenské techniky 2. Oprava č. 1

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.70 2005 Ocelové profily tvářené za studena - Technické dodací podmínky - Mezní úchylky rozměrů a tolerance tvaru ČSN EN 10162 42 1053 Březen Cold rolled steel sections

Více

Zkoušení kompozitních materiálů

Zkoušení kompozitních materiálů Zkoušení kompozitních materiálů Ivan Jeřábek Odbor letadel FS ČVUT v Praze 1 Zkoušen ení kompozitních materiálů Zkoušky materiálových charakteristik Zkouška kompozitních konstrukcí 2 Zkoušen ení kompozitních

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Číslo projektu

Více

Jak se označují materiály?

Jak se označují materiály? Jak se označují materiály? V současné době se označují materiály podle klasický systém ČSN (materiály vyráběné v ČR) systém ISO systém značení EN Označení materiálovým číslem Označení podle použití příp.

Více

Strana: 1/7 Nahrazuje: FK 008 ze dne 01.02.2015 Vypracoval: Jiří Hoffmann Vydání: 5 Schválil dne: 01.08.2015 František Klípa

Strana: 1/7 Nahrazuje: FK 008 ze dne 01.02.2015 Vypracoval: Jiří Hoffmann Vydání: 5 Schválil dne: 01.08.2015 František Klípa Strana: 1/7 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato technická specifikace platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání za studena tvářených drátů pro výztuž do betonu ozn. B500A-G,

Více

Zkoušení kompozitních materiálů

Zkoušení kompozitních materiálů Ivan Jeřábek Ústav letadlové techniky FS ČVUT v Praze 1 Zkoušky materiálových charakteristik Zkouška kompozitních konstrukcí 2 Zkoušen ení kompozitních materiálů Definice zkoušky definice vstupu a výstupu:

Více

Řetězy svařované zkoušené, třída 4 (M) NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ, K MONTÁŽI A ÚDRŽBĚ

Řetězy svařované zkoušené, třída 4 (M) NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ, K MONTÁŽI A ÚDRŽBĚ Řetězy svařované zkoušené, třída 4 (M) podle ČSN, TP a PN VÝROBCE Řetězárna a.s. VYDÁNÍ 11/2013 TELEFON 584 488 111 Polská 48 NAHRAZUJE 04/2010 TELEFAX 584 428194 790 81 Česká Ves E-mail: retezarna@pvtnet.cz

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.10 2007 Oceli k zušlech»ování - Část 1: Všeobecné technické dodací podmínky ČSN EN 10083-1 42 0931 Leden Steels for quenching and tempering - Part 1: General technical

Více

Normy technických dodacích podmínek - přehled

Normy technických dodacích podmínek - přehled Tyčová ocel a drát válcované za tepla ČSN EN 10025-1 vyd. 2005-09 ČSN EN 10083-1 vyd. 2007-01 ČSN EN 10088-1 vyd. 2005-11 ČSN EN ISO 4957 vyd. 2003-01 Výrobky válcované za tepla z konstruk- Oceli k zušlechťování

Více

Zkušební protokol č. 18/12133/12

Zkušební protokol č. 18/12133/12 Dodavatel: ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav strojírenské technologie Technická 4, 166 07 Praha 6 Zkušební protokol č. 18/12133/12 IČO: 6840 7700 DIČ: CZ 6840 7700 Telefon: + 420 224 352 630 Odběratel:

Více

Díly forem. Vložky forem Jádra Vtokové dílce Trysky Vyhazovače (nitridované) tlakové písty, tlakové komory (normálně nitridované) V 0,4

Díly forem. Vložky forem Jádra Vtokové dílce Trysky Vyhazovače (nitridované) tlakové písty, tlakové komory (normálně nitridované) V 0,4 1 VIDAR SUPREME 2 Charakteristika VIDAR SUPREME je Cr-Mo-V legovaná ocel pro práci za tepla, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Velmi dobrá odolnost proti náhlým změnám teploty a tvoření

Více

Technické požadavky normy EN 1090 na výrobu konstrukcí z ocelí s vyšší mezi kluzu

Technické požadavky normy EN 1090 na výrobu konstrukcí z ocelí s vyšší mezi kluzu Technické požadavky normy EN 1090 na výrobu konstrukcí z ocelí s vyšší mezi kluzu Ing. Martin Sondel, Ph.D. prof. Ing. Jaroslav Koukal, CSc. doc. Ing. Drahomír Schwarz, CSc. Obsah přednášky 1. Vysokopevné

Více

Ověření materiálových vlastností přídavných svařovacích materiálů při svařování ocelových konstrukcí

Ověření materiálových vlastností přídavných svařovacích materiálů při svařování ocelových konstrukcí Ověření materiálových vlastností přídavných svařovacích materiálů při svařování ocelových konstrukcí Lukáš Petričko, Ing. SvarExpert s.r.o., Kištofova 1443/27, 716 00 Ostrava Radvanice E-mail: petricko@svarexpert.cz.

Více

Česká svářečská společnost ANB Czech Welding Society ANB (Autorised National Body for Welding Personnel and Company Certification) IČO: 68380704

Česká svářečská společnost ANB Czech Welding Society ANB (Autorised National Body for Welding Personnel and Company Certification) IČO: 68380704 Normy pro tavné Aktuální stav 11/2014 Požadavky na jakost při tavném EN ISO 3834-1 až 5 CEN ISO/TR 3834-6 Obloukové Skupiny materiálu CEN ISO/TR 15608 ISO/TR 20173 Doporučení pro EN 1011-1 (ISO/TR 17671-1)

Více

Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu

Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu 1. Obecné informace Korozivzdorná ocel neboli nerezivějící ocel či nerez je označení pro velkou skupinu ušlechtilých ocelí, které mají stejnou

Více

Zkoušky rázem. Vliv deformační rychlosti

Zkoušky rázem. Vliv deformační rychlosti Zkoušky rázem V provozu působí často na strojní součásti síla, která se cyklicky mění, popř. Její působení je dynamického charakteru. Rázové působení síly je velmi nebezpečné, neboť to může iniciovat náhlou

Více

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Základní návrhové předpisy: - ČSN 73 1401/98 Navrhování ocelových

Více

2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí.

2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí. 2. Struktura a vlastnosti oceli, druhy ocelí Rovnovážné a nerovnovážné struktury oceli, mechanické vlastnosti oceli, druhy konstrukčních ocelí. Struktura oceli Železo (Fe), uhlík (C), "nečistoty". nevyhnutelné

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.10 2008 Oceli k cementování - Technické dodací podmínky ČSN EN 10084 42 0925 Říjen Case hardening steels - Technical delivery conditions Aciers pour cémentation - Conditions

Více

SSAB Laser OPTIMALIZOVÁN PRO VAŠE POTŘEBY A LASEROVÉ PÁLENÍ

SSAB Laser OPTIMALIZOVÁN PRO VAŠE POTŘEBY A LASEROVÉ PÁLENÍ SSAB Laser OPTIMALIZOVÁN PRO VAŠE POTŘEBY A LASEROVÉ PÁLENÍ Pokud zjistíte, že běžně používaný materiál se nechová perfektně dle vašich představ, vyzkoušejte materiál SSAB Laser. Tato ocel má zaručenou

Více

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. Označení a název opravovaného ČOS 343905, 1. vydání Oprava 1 SVAŘOVÁNÍ. OBLOUKOVÉ SVAŘOVÁNÍ VYSOKOPEVNOSTNÍCH OCELÍ VE VÝROBĚ KONSTRUKCÍ VOJENSKÉ TECHNIKY 2. Oprava

Více

NAUKA O MATERIÁLU I. Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení)

NAUKA O MATERIÁLU I. Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení) NAUKA O MATERIÁLU I Přednáška č. 03: Vlastnosti materiálu II (vlastnosti mechanické a technologické, odolnost proti opotřebení) Autor přednášky: Ing. Daniela Odehnalová Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu

Více

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Transfer inovácií 2/211 211 VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Ing. Libor Černý, Ph.D. 1 prof. Ing. Ivo Schindler, CSc. 2 Ing. Petr Strzyž 3 Ing. Radim Pachlopník

Více

CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 %

CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 % CSM 21 Vysoce pevná, martenziticky vytvrditelná korozivzdorná ocel. CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH SMĚRNÉ CHEMICKÉ SLOŽENÍ C Cr Ni Cu 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 % CSM 21 je precipitačně

Více

Váš ocelový partner. Sortiment + / / 01

Váš ocelový partner. Sortiment + / / 01 Váš ocelový partner Sortiment + Sortiment + / / 01 Profil společnosti Firma UnionOcel s.r.o. byla založena v říjnu roku 2001 jako velkoobchod s hutním materiálem s tímto zaměřením: Plechy Výpalky Komponenty

Více

Systém značení evropských norem pro svařování přídavnými materiály

Systém značení evropských norem pro svařování přídavnými materiály Systém značení evropských norem pro svařování přídavnými materiály 111 - pro svařování ruční, obalenou elektrodou (ROS) EN ČSN Pro svařování... Vydáno Str. ČSN EN ISO 2560 05 5005 nelegovaných a jemnozrnných

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.25 2006 Pásy z korozivzdorných ocelí na pružiny - Technické dodací podmínky ČSN EN 10151 42 1041 Únor Stainless steel strip for springs - Technical delivery conditions

Více

HABA ocelové desky. Strojírenství Konstrukce zařízení Konstrukce přístrojů Konstrukce nástrojů Výroba nástrojů

HABA ocelové desky. Strojírenství Konstrukce zařízení Konstrukce přístrojů Konstrukce nástrojů Výroba nástrojů HABA ocelové desky přehled Strojírenství Konstrukce zařízení Konstrukce přístrojů Konstrukce nástrojů Výroba nástrojů Přehled produktů K52 C-Stahl INOX V2A Planstahl Toolox33 INOX V4A EC80 Toolox44 2316-S

Více

Ermeto Originál Trubky/Trubkové ohyby

Ermeto Originál Trubky/Trubkové ohyby Ermeto Originál Trubky/Trubkové ohyby Údaje k trubkám EO 1. Druhy ocelí, mechanické vlastnosti, způsob provedení Ocelové trubky EO Druhy ocelí Pevnost v tahu Mez kluzu Tažnost Rm ReH A5 (podélně) Způsob

Více

Váš ocelový partner. Sortiment + / / 01

Váš ocelový partner. Sortiment + / / 01 Váš ocelový partner Sortiment + Sortiment + / / 01 Profil společnosti Firma UnionOcel s.r.o. byla založena v říjnu roku 2001 jako velkoobchod s hutním materiálem s tímto zaměřením: Plechy Výpalky Komponenty

Více

20/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. kterým se stanoví technické požadavky na jednoduché tlakové nádoby

20/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. kterým se stanoví technické požadavky na jednoduché tlakové nádoby 20/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY kterým se stanoví technické požadavky na jednoduché tlakové nádoby Vláda nařizuje podle 22 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých

Více

Strana: 1/10 Nahrazuje: FK 002 ze dne 01.02.2015 Vypracoval: Jiří Hoffmann Vydání: 5 Schválil dne: 01.08.2015 František Klípa

Strana: 1/10 Nahrazuje: FK 002 ze dne 01.02.2015 Vypracoval: Jiří Hoffmann Vydání: 5 Schválil dne: 01.08.2015 František Klípa Strana: 1/10 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato technická specifikace platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání za studena tvářených drátů pro výztuž do betonu s žebírky ozn.

Více

Požadavky na kvalifikaci postupu svařování vybraných VPO podle ASME předpisů

Požadavky na kvalifikaci postupu svařování vybraných VPO podle ASME předpisů Požadavky na kvalifikaci postupu svařování vybraných VPO podle ASME předpisů ASME Sec. II, Sec. VIII Div. 1 a Sec. IX / Ed. 2015, Michal Heinrich AI / ANI 1 Přehled přednášky I. část Výběr schválených

Více

FERT a.s. PROSTOROVÁ PŘÍHRADOVÁ VÝZTUŽ DO BETONU TYPU E Označení: FK 005

FERT a.s. PROSTOROVÁ PŘÍHRADOVÁ VÝZTUŽ DO BETONU TYPU E Označení: FK 005 Strana: 1/8 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato podniková norma platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání svařované prostorové příhradové výztuže výrobce FERT a.s. Soběslav.

Více

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I NAUKA O MATERIÁLU I Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I Zkoušky mechanické Autor přednášky: Ing. Daniela ODEHNALOVÁ Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu ZKOUŠENÍ mechanických vlastností

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.50 Listopad 2009 Ocelové ploché výrobky válcované za studena elektrolyticky pozinkované pro tváření za studena Technické dodací podmínky ČSN EN 10152 42 0911 Electrolytically

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.50 2002 Ocelové ploché výrobky elektrolyticky pokovené slitinou zinek-nikl (ZN) - Technické dodací podmínky ČSN EN 10271 42 0924 Červenec Electrolytically zinc-nikel (ZN)

Více

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk PROCES SVAŘOVÁNÍ Výtisk číslo : 1 Vypracoval: Vladimíra Holubová Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk Schválil: Ahmad Raad Vydáno: 24. 2. 2016 Účinnost od: 24. 2. 2016 SK-01 1 / 7 Verze: 3 1. Obsah: 1. Obsah:...

Více

Ocel SSAB Boron OPTIMALIZOVÁNA PRO VAŠE POTŘEBY A KALENÍ

Ocel SSAB Boron OPTIMALIZOVÁNA PRO VAŠE POTŘEBY A KALENÍ Ocel SSAB Boron OPTIMALIZOVÁNA PRO VAŠE POTŘEBY A KALENÍ Pokud jste zaznamenali narušování plynulosti výroby z důvodů kolísajících vlastností oceli, doporučujeme Vám použití bórové oceli SSAB. BÓROVÁ OCEL

Více

Výrobní program Profily ocelové otevřené tvářené za studena

Výrobní program Profily ocelové otevřené tvářené za studena Výrobní program Profily ocelové otevřené tvářené za studena Obsah: 1. Úvod 2. Rozměrové normy a dodací podmínky 3. Základní jakosti ocelí 4. Způsob dodávání 5. Certifikáty a atesty 6. Základní rozměrová

Více

Strana: 1/7 Nahrazuje: MK 005 ze dne 01.07.1999 Vypracoval: p.hoffmann Vydání: 1 Výtisk č. 1 Schválil dne: 22.2.2005 Klípa F.

Strana: 1/7 Nahrazuje: MK 005 ze dne 01.07.1999 Vypracoval: p.hoffmann Vydání: 1 Výtisk č. 1 Schválil dne: 22.2.2005 Klípa F. Strana: 1/7 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato podniková norma platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání svařované prostorové příhradové výztuže výrobce FERT a.s. Soběslav.

Více