Česká letecká servisní a. s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Česká letecká servisní a. s."

Transkript

1 Česká letecká servisní a. s. 1/20 Česká letecká servisní a. s. Your integrator of the avionics Česká letecká servisní a. s.

2 Česká letecká servisní a. s. 2/20 Úvod do problematiky synchronizace tasků O co se jedná Při návrhu aplikací velmi často řešíme problém spuštění jedné úlohy v závislosti na stavu jiné (jiných) úloh. Obdobný problém je řešen v případě, že je jedna úloha závislá na datech, se kterými pracuje jiná úloha.

3 Česká letecká servisní a. s. 3/20 Typické úlohy Úlohy, kde lze využít synchronizace Význam rámce vyhodnocujeme až poté, kdy je přijat celý rámec. V případě, že rámec není v daném čase přijmut celý, provedeme předepsané operace (odezva, žádost o znovuzaslání dat, vyčištění paměti). Viz ISO/OSI model. Konverzi/úpravu dat provádíme až tehdy, jsou-li data přijata a jsou-li např. "spojitá". Do paměti zapisujeme až poté, proběhne-li test paměti.

4 Česká letecká servisní a. s. 4/20 Důsledky synchronizace tasků Pro Problematika je rozdělena na menší kompaktní celky. Lépe využíváme systémové prostředky. Vysoká modularita výsledného kódu. Proti Vyšší složitost systému. Vyšší nároky na návrh. Vyšší nároky na testování systému.

5 Česká letecká servisní a. s. 5/20 Synchronizace pomocí semaforů Úkol 1 Zopakovat funkci semaforů. 2 Navrhnout využití semaforů pro synchronizaci tasků.

6 Česká letecká servisní a. s. 6/20 Synchronizace pomocí semaforů Princip činnosti Task můžeme synchronizovat s jiným taskem nebo s ISR s využitím semaforů. Synchronizace nesmí vyžadovat přenos dat. Pro přehlednost výkladu uvažujme binární semafor. Semafor je inicializován na hodnotu 0. Např. task inicializuje zpracování I/O a čeká na semafor (je ve waiting listu). Když je dokončena obsluha I/O (taskem nebo ISR) je semafor uvolněn a je spuštěn task z waiting listu. Tento mechanizmus je nazýván unilateral randezvous.

7 Česká letecká servisní a. s. 7/20 Synchronizace pomocí semaforů Ukázka pseudokódu synchronizace pomocí semaforů INIT { semaphor_sync_init; /* semaphor is set to zero */... }... ISR { IOdriver; POST; }... TASk1 { while (1 == 1) { PEND;.../* data processing */ } }...

8 Česká letecká servisní a. s. 8/20 Synchronizace pomocí semaforů Nasazení synchronizace pomocí semaforů Tato metoda má velké uplatnění u úloh typu: "po ukončení ISR spust task, který zpracuje data přijatá v ISR". Synchronizace mezi dvěma tasky bez přenosu dat je méně častá (vzájemná synchronizace mezi dvěmi tasky využívající dvou semaforů se nazývá bilateral randezvous).

9 Česká letecká servisní a. s. 9/20 Event flags Princip činnosti Používají se v případě, kdy je nutné synchronizovat task s více událostmi. Princip je velmi podobný synchronizaci pomocí binárních semaforů. Jediný rozdíl spočívá v tom, že stav není indikován jednobitově, ale pomocí skupiny příznaků (events group). Ta může být 8, 16 nebo 32 bitová. Opět se využívají metody POST a PEND. Metoda POST nastavuje/nuluje eventy, metoda PEND zajišt uje čekání na event (a to bud ve významu ALL nebo ANY).

10 Česká letecká servisní a. s. 10/20 Meziprocesorová komunikace Popis problematiky Při řešení problémů souvisejících s RTOS je nutné disponovat mechanismem, který zajistí výměnu dat mezi tasky nebo mezi taskem a ISR. Výměnu informací je možné zajistit dvěma způsoby: pomocí globálních proměnných, využitím zpráv. Problematika globálních proměnných byla řešena na předchozí přednášce. Využití zpráv je "vzdáleně podobné volání funkce s parametrem".

11 Česká letecká servisní a. s. 11/20 Meziprocesorová komunikace Popis problematiky Pro výklad další látky je nezbytně nutné pochopit princip semaforů. Meziprocesová komunikace je založena na stejném principu!!!

12 Česká letecká servisní a. s. 12/20 Message Mailbox (Message Exchange) Úvod Jedná se o metodu, která umožní předat data (ukazatel na data) z jednoho tasku (ISR) do jiného tasku. Mailboxy je nutné před použitím iniciovat. Pro předání se opět používá kombinace metod PEND a POST. Předávání dat bývá doplněno o time-out. Čekající tasky jsou zpracovány ve speciální struktuře waiting listu.

13 Česká letecká servisní a. s. 13/20 Ukázka kódu Ukázka kódu využívající Message Mailbox OS_EVENT *mailbox1; OS_EVENT *mailbox2; OS_EVENT *mailbox3;... while (1 == 1) { mbox1_contents = (INT32U *)OSMboxPend(mailbox1, 0, &return_code); alt_ucosii_check_return_code(return_code); printf("task1 received the message: %lu in mailbox 1\n", (*mbox1_contents)++); printf("task1 incremented the message and placed it into mailbox 2\n\n"); return_code = OSMboxPost(mailbox2, (void *)mbox1_contents); /*Post to Mailbox2*/ alt_ucosii_check_return_code(return_code); }... while(1 == 1) { mbox2_contents = (INT32U *)OSMboxPend(mailbox2, 0, &return_code); alt_ucosii_check_return_code(return_code); printf("task2 received the message: %lu in mailbox 2\n", (*mbox2_contents)++); printf("task2 incremented the message and placed it into mailbox 3\n\n"); return_code = OSMboxPost(mailbox3, (void *)mbox2_contents); /*Post to Mailbox3*/ alt_ucosii_check_return_code(return_code); }

14 Česká letecká servisní a. s. 14/20 Message Queues Úvod Message Queues slouží k zaslání jedné nebo více zpráv. Jedná se o rozšíření Mailbox Messages o možnost přenést "pole dat (mailboxů)". Opět se využívají metody POST a PEND. Systém je zcela shodný s Message Mailbox.

15 Česká letecká servisní a. s. 15/20 Obsluha a zpracování sériové linky Úkol 1 Zpracujte data přicházející po sériové lince. 2 Data jsou rozdělena do čtyř osmibitových bloků, z nichž první obsahuje synchronizační znak a poslední kontrolní součet. 3 Data zpracujte pomocí jednoho ISR a dvou tasků.

16 Česká letecká servisní a. s. 16/20 Postřehy z realizace úlohy Realizace/Formulace/Prezentace 1 Většinou jste se pokusili vytvořit popis problému přímo v pseudokódu. Porozumění pseudokódu, ale vyžaduje jistou znalost cílové platformy a způsobu zápisu, tak aby mu bylo rozumět (pseudokódy jednotlivých řešitelů se výrazně lišily). 2 Řešení byla někde "na půl cesty". Ani program, ani obecný popis. Představovala zápis myšlenek programátora zjednodušenou formou. Zkušenost je taková, že již za týden by těmto zápisům velmi obtížně rozuměl i autor. 3 Je problém s jasným vyjádřením myšlenek a s prezentací výsledků. Prezentace je minimálně 50% úspěchu!!!

17 Česká letecká servisní a. s. 17/20 Obecný doporučený způsob realizace pro RTOS Formulace problému 1 Nejprve je nutné problém uchopit a pochopit. Nebojte se vyjádřit zadání vlastními slovy, požádat o upřesnění nebo doplnění. 2 Následně slovně popište, jak bude pracovat Váš program. 3 Tužka a papír jsou velice silné nástroje!!! Zde je pro ně to pravé místo. Např. Příchod dat bude zpracován v ISR. ISR bude komunikovat s TASK1 a to tak, že mu zašle získaná data. K tomu využije mailbox. TASK1 bude sbírat data zaslaná z ISR, hledat synchronizační znak a kontrolovat kontrolní součet. V okamžiku, kdy získá a validuje 4 znaky zašle tyto znaky TASK2 k dalšímu zpracování. K tomu využije queues.

18 Česká letecká servisní a. s. 18/20 Obecný doporučený způsob realizace pro RTOS Požadavky 1 Pokud je problém složitější je vhodné písemnou formou zpracovat všechny požadavky na systém. Tento krok může být včleněn bud v tomto místě nebo následuje bezprostředně po získání zadání. Tvorba požadavků přesahuje rámec přednášek a většina firem má zpracovaná přesná pravidla jejich tvorby. Je nutné vědět, že pokud jste dostali úkol bez písemných požadavků je více než vhodné, abyste si je vypracovali a projednali se zadavatelem, případně si je nechali schválit. 2 Tvorba požadavků je náročná a lze ji celkově zvládnout až po nabytí praxe.

19 Česká letecká servisní a. s. 19/20 Obecný doporučený způsob realizace pro RTOS Zpracování algoritmu 1 Před zpracováním algoritmu (tj. jak bude náš systém pracovat) musíme znát požadavky a musíme mít promyšleno a slovně popsáno řešení. 2 V této fázi je nutné řešení zpracovat tak, aby bylo možné vytvořit kód v požadovaném programovacím jazyce. Řešení je více, např: 1 pseudokód, 2 vývojový diagram, 3 UML. 3 Doporučuji používat UML (nejlépe Real-time UML). Pseudokód je značně nepřesný a to hlavně z toho důvodu, že není dostatečně zažitá jednotná syntaxe. Vývojové diagramy velmi špatně vystihují real-time problematiku.

20 Česká letecká servisní a. s. 20/20 Obecný doporučený způsob realizace pro RTOS Tvorba kódu Teprve nyní je vhodné tvořit kód. Poznámka Uvedený postup představuje jakousi "minimální sadu" kroků, které je vhodné absolvovat při každém řešení problémů z oblasti real-time. Konkrétní postup je většinou dán zvyklostmi firmy, jejím systémem jakosti a způsobem řízení projektů. Vždy platí: "Dvakrát měř a jednou řež." Vynechání analytických kroků má dopad např. na: kvalitu systému, rychlost realizace, ladění chyb, testování, práci v týmu...

Algoritmy a algoritmizace

Algoritmy a algoritmizace Otázka 21 Algoritmy a algoritmizace Počítačové programy (neboli software) umožňují počítačům, aby přestaly být pouhou stavebnicí elektronických a jiných součástek a staly se pomocníkem v mnoha lidských

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 24. Otázka : Implementační fáze. Postupy při specifikaci organizace softwarových komponent pomocí UML. Mapování modelů na struktury programovacího

Více

Management procesu I Mgr. Josef Horálek

Management procesu I Mgr. Josef Horálek Management procesu I Mgr. Josef Horálek Procesy = Starší počítače umožňovaly spouštět pouze jeden program. Tento program plně využíval OS i všechny systémové zdroje. Současné počítače umožňují běh více

Více

Více o konstruktorech a destruktorech

Více o konstruktorech a destruktorech Více o konstruktorech a destruktorech Více o konstruktorech a o přiřazení... inicializovat objekt lze i pomocí jiného objektu lze provést přiřazení mezi objekty v původním C nebylo možné provést přiřazení

Více

Algoritmizace. 1. Úvod. Algoritmus

Algoritmizace. 1. Úvod. Algoritmus 1. Úvod Algoritmizace V dnešní době již počítače pronikly snad do všech oblastí lidské činnosti, využívají se k řešení nejrůznějších úkolů. Postup, který je v počítači prováděn nějakým programem se nazývá

Více

1 Nejkratší cesta grafem

1 Nejkratší cesta grafem Bakalářské zkoušky (příklady otázek) podzim 2014 1 Nejkratší cesta grafem 1. Uvažujte graf s kladným ohodnocením hran (délka). Definujte formálně problém hledání nejkratší cesty mezi dvěma uzly tohoto

Více

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci Příloha C Požadavky na Dokumentaci Stránka 1 z 5 1. Obecné požadavky Dodavatel dokumentaci zpracuje a bude dokumentaci v celém rozsahu průběžně aktualizovat při každé

Více

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.16. Úvod do programování

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.16. Úvod do programování 4.8.16. Úvod do programování Vyučovací předmět Úvod do programování je na naší škole nabízen v rámci volitelných předmětů v sextě, septimě nebo v oktávě jako jednoletý dvouhodinový kurz. V případě hlubšího

Více

Management procesu II Mgr. Josef Horálek

Management procesu II Mgr. Josef Horálek Management procesu II Mgr. Josef Horálek Vlákna = Vlákna (Threads) = proces je definován množinou zdrojů výpočetního systému, které používá a umístěním, kde je spuštěn; = vlákno (thread) nazýváme lehký

Více

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena.

2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. 2015 GEOVAP, spol. s r. o. Všechna práva vyhrazena. GEOVAP, spol. s r. o. Čechovo nábřeží 1790 530 03 Pardubice Česká republika +420 466 024 618 http://www.geovap.cz V dokumentu použité názvy programových

Více

Činnost počítače po zapnutí

Činnost počítače po zapnutí Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Činnost počítače po zapnutí Paměť RWM(Read Write Memory - paměť pro čtení a zápis, označovaná také jako RAM)

Více

Paralelní programování

Paralelní programování Paralelní programování přednášky Jan Outrata únor duben 2011 Jan Outrata (KI UP) Paralelní programování únor duben 2011 1 / 16 Semafory Await synchronizace používající await běží na železe = využívají

Více

Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek

Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek Pohled do nitra mikroprocesoru Josef Horálek Z čeho vycházíme = Vycházíme z Von Neumannovy architektury = Celý počítač se tak skládá z pěti koncepčních bloků: = Operační paměť = Programový řadič = Aritmeticko-logická

Více

Procesy a vlákna - synchronizace

Procesy a vlákna - synchronizace ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Procesy a vlákna - synchronizace České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 2010 Studijní materiály a informace o předmětu http://measure.feld.cvut.cz/vyuka/predmety/bakalarske/navody

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/34.0637 Šablona III/2 Název VY_32_INOVACE_39_Algoritmizace_teorie Název školy Základní škola a Střední

Více

Real Time programování v LabView. Ing. Martin Bušek, Ph.D.

Real Time programování v LabView. Ing. Martin Bušek, Ph.D. Real Time programování v LabView Ing. Martin Bušek, Ph.D. Úvod - související komponenty LabVIEW development Konkrétní RT hardware - cíl Použití LabVIEW RT module - Pharlap ETS, RTX, VxWorks Možnost užití

Více

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 2+2.1 3/14

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 2+2.1 3/14 ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2013 2+2.1 3/14 Co je vhodné vědět, než si vybereme programovací jazyk a začneme programovat roboty. 1 / 12 0:40 Programování na PC Při programování na PC musíme

Více

Operační systémy Tomáš Hudec. 6 Komunikace procesů (IPC) Obsah: 6.1 Klasické problémy souběhu. 6.1.1 Obědvající filosofové

Operační systémy Tomáš Hudec. 6 Komunikace procesů (IPC) Obsah: 6.1 Klasické problémy souběhu. 6.1.1 Obědvající filosofové Operační systémy Tomáš Hudec 6 Komunikace procesů (IPC) Obsah: 6.1 Klasické problémy souběhu, 6.1.1 Obědvající filosofové, 6.1.2 Producenti a konzumenti, 6.1.3 Problém spících holičů, 6.1.4 Problém pisatelů

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Programování v jazyce C a C++

Programování v jazyce C a C++ Programování v jazyce C a C++ Richter 1 Petyovský 2 1. března 2015 1 Ing. Richter Miloslav, Ph.D., UAMT FEKT VUT Brno 2 Ing. Petyovský Petr, UAMT FEKT VUT Brno C++ Stručná charakteristika Nesdíĺı normu

Více

5. Umělé neuronové sítě. Neuronové sítě

5. Umělé neuronové sítě. Neuronové sítě Neuronové sítě Přesný algoritmus práce přírodních neuronových systémů není doposud znám. Přesto experimentální výsledky na modelech těchto systémů dávají dnes velmi slibné výsledky. Tyto systémy, včetně

Více

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměříce, příspěvková organizace Předmět: Počítačové sítě Téma: Počítačové sítě Vyučující: Ing. Milan Káža Třída: EK1 Hodina: 21-22 Číslo: III/2 4. Síťové

Více

BPC2E_C09 Model komunikačního systému v Matlabu

BPC2E_C09 Model komunikačního systému v Matlabu BPCE_C9 Model komunikačního systému v Matlabu Cílem cvičení je vyzkoušet si sestavit skripty v Matlabu pro model jednoduchého komunikačního systému pro přenos obrázků. Úloha A. Sestavte model komunikačního

Více

Časová a prostorová složitost algoritmů

Časová a prostorová složitost algoritmů .. Časová a prostorová složitost algoritmů Programovací techniky doc. Ing. Jiří Rybička, Dr. ústav informatiky PEF MENDELU v Brně rybicka@mendelu.cz Hodnocení algoritmů Programovací techniky Časová a prostorová

Více

MPASM a IDE pro vývoj aplikací MCU (Microchip)

MPASM a IDE pro vývoj aplikací MCU (Microchip) MPASM a IDE pro vývoj aplikací MCU (Microchip) MPLAB, vývojové prostředí a jeho instalace; Založení nového projektu a jeho základní nastavení; Zásady tvorby a základní úprava formuláře zdrojového kódu;

Více

Synchronizace Mgr. Josef Horálek

Synchronizace Mgr. Josef Horálek Synchronizace Mgr. Josef Horálek Synchronizace procesu = Kooperující proces je proces, který může ovlivnit nebo být ovlivněn jiným procesem právě spuštěným v systému = Spolupracující procesy mohou sdílet:

Více

Identifikátor materiálu: ICT-4-01

Identifikátor materiálu: ICT-4-01 Identifikátor materiálu: ICT-4-01 Předmět Téma sady Informační a komunikační technologie Téma materiálu Počítačové algoritmy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí Počítačové

Více

Přidělování CPU Mgr. Josef Horálek

Přidělování CPU Mgr. Josef Horálek Přidělování CPU Mgr. Josef Horálek Přidělování CPU = Přidělování CPU je základ multiprogramového OS = pomocí přidělování CPU různým procesům OS zvyšuje výkon výpočetního systému; = Základní myšlenka multiprogramování

Více

Internetový obchod ES Pohoda Web Revolution

Internetový obchod ES Pohoda Web Revolution Internetový obchod ES Pohoda Web Revolution Uživatelský manuál propojení na ES Pohoda Verze 1.0 Web Revolution s.r.o. 2010 Internetový obchod ES Pohoda Uživatelský manuál na propojení na ES Pohoda Přehled

Více

Paralelní programování

Paralelní programování Paralelní programování přednášky Jan Outrata únor duben 2011 Jan Outrata (KI UP) Paralelní programování únor duben 2011 1 / 11 Literatura Ben-Ari M.: Principles of concurrent and distributed programming.

Více

Software pro vzdálenou laboratoř

Software pro vzdálenou laboratoř Software pro vzdálenou laboratoř Autor: Vladimír Hamada, Petr Sadovský Typ: Software Rok: 2012 Samostatnou část vzdálených laboratoří tvoří programové vybavené, které je oživuje HW část vzdáleného experimentu

Více

Obsah. Kapitola 1 Hardware, procesory a vlákna Prohlídka útrob počítače...20 Motivace pro vícejádrové procesory...21

Obsah. Kapitola 1 Hardware, procesory a vlákna Prohlídka útrob počítače...20 Motivace pro vícejádrové procesory...21 Stručný obsah 1. Hardware, procesory a vlákna... 19 2. Programování s ohledemna výkon... 45 3. Identifikování příležitostí pro paralelizmus... 93 4. Synchronizace a sdílení dat... 123 5. Vlákna v rozhraní

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Semafory Zobecněním operací WAKEUP a SLEEP přidáním celočíselného čítače vzniknou semafory a jejich atomické operace DOWN a UP.

Semafory Zobecněním operací WAKEUP a SLEEP přidáním celočíselného čítače vzniknou semafory a jejich atomické operace DOWN a UP. Semafory Zobecněním operací WAKEUP a SLEEP přidáním celočíselného čítače vzniknou semafory a jejich atomické operace DOWN a UP. Dvě sémantiky vzhledem k hodnotám čítače: 1. čítač >= 0 Operace DOWN zkontroluje

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 29. Otázka : Zpracování událostí: mechanismus událostí a jejich zpracování (Event/Listener), nepřímá invokace (Observer/Observable). Obsah : 1. Mechanisums

Více

Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací.

Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací. Trochu teorie Vlákno (anglicky: thread) v informatice označuje vlákno výpočtu neboli samostatný výpočetní tok, tedy posloupnost po sobě jdoucích operací. Každá spuštěná aplikace má alespoň jeden proces

Více

Vyhledávání. doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava. Prezentace ke dni 21.

Vyhledávání. doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava. Prezentace ke dni 21. Vyhledávání doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava Prezentace ke dni 21. září 2018 Jiří Dvorský (VŠB TUO) Vyhledávání 242 / 433 Osnova přednášky

Více

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ 1. Algoritmus a jeho vlastnosti algoritmus a jeho vlastnosti, formy zápisu algoritmu ověřování správnosti

Více

Algoritmizace- úvod. Ing. Tomáš Otáhal

Algoritmizace- úvod. Ing. Tomáš Otáhal Algoritmizace- úvod Ing. Tomáš táhal Historie 9. století perský matematik a astronom Mohammed Al-Chorezím v latinském přepise příjmení= algoritmus Nejstarší algoritmus Euklides řecký matematik, 4. století

Více

Dynamicky vázané metody. Pozdní vazba, virtuální metody

Dynamicky vázané metody. Pozdní vazba, virtuální metody Dynamicky vázané metody Pozdní vazba, virtuální metody Motivace... class TBod protected: float x,y; public: int vrat_pocet_bodu() return 1; ; od třídy TBod odvodíme: class TUsecka: public TBod protected:

Více

Controlweb. Úvod. Specifikace systému

Controlweb. Úvod. Specifikace systému Controlweb Úvod ControlWeb je aplikace pro řízení a indikaci v průmyslu v reálném čase. Mezi jeho základní funkce patří ovládání různých veličin spojitých, binárních nebo textových a zobrazování stavu

Více

Procesy a vlákna (Processes and Threads)

Procesy a vlákna (Processes and Threads) ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Procesy a vlákna (Processes and Threads) Správa procesů a vláken České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 2012 Použitá literatura [1] Stallings, W.: Operating

Více

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows Obsah Úvod 13 ČÁST 1 Základy 32bitového programování ve Windows Kapitola 1 Nástroje pro programování ve Windows 19 První program v Assembleru a jeho kompilace 19 Objektové soubory 23 Direktiva INVOKE 25

Více

7. Funkce jedné reálné proměnné, základní pojmy

7. Funkce jedné reálné proměnné, základní pojmy , základní pojmy POJEM FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ Reálná funkce f jedné reálné proměnné je funkce (zobrazení) f: X Y, kde X, Y R. Jde o zvláštní případ obecného pojmu funkce definovaného v přednášce. Poznámka:

Více

SPINEL. Komunikační protokol. Obecný popis. Verze 1.0

SPINEL. Komunikační protokol. Obecný popis. Verze 1.0 SPINEL Komunikační protokol Obecný popis Verze 1.0 OBSAH Obsah... 2 OBECNÝ POPIS PROTOKOLU SPINEL... 3 Obecný formát rámce pro ASCII kódování... 3 Obecný formát dat pro binární kódování... 3 Definované

Více

Logické operace. Datový typ bool. Relační operátory. Logické operátory. IAJCE Přednáška č. 3. může nabýt hodnot: o true o false

Logické operace. Datový typ bool. Relační operátory. Logické operátory. IAJCE Přednáška č. 3. může nabýt hodnot: o true o false Logické operace Datový typ bool může nabýt hodnot: o true o false Relační operátory pravda, 1, nepravda, 0, hodnoty všech primitivních datových typů (int, double ) jsou uspořádané lze je porovnávat binární

Více

Příklad aplikace Klient/Server s Boss/Worker modelem (informativní)

Příklad aplikace Klient/Server s Boss/Worker modelem (informativní) Příklad aplikace Klient/Server s Boss/Worker modelem (informativní) Jan Faigl Katedra počítačů Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze A0B36PR2 Programování 2 Jan Faigl, 2015 A0B36PR2

Více

Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Pokročilá témata jazyka C++

Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Pokročilá témata jazyka C++ Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Pokročilá témata jazyka C++ Prostory jmen U programů mohou někdy nastat kolize mezi jmény (tříd, funkcí, globálních proměnných atd.) pokud v různých

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hořovice Kód DUM : VY_32_INOVACE_DYN.1.15 Název materiálu: Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup 15 PHP- funkce mail() v PHP odesílání e-mailu pomocí dynamické stránky DUM je námětem k řešení jednoduché mailové

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

POPIS STANDARDU CEN TC278/WG4. 1 z 5. Oblast: TTI. Zkrácený název: Zprávy přes CN 4. Norma číslo:

POPIS STANDARDU CEN TC278/WG4. 1 z 5. Oblast: TTI. Zkrácený název: Zprávy přes CN 4. Norma číslo: POPIS STANDARDU CEN TC278/WG4 Oblast: TTI Zkrácený název: Zprávy přes CN 4 Norma číslo: 14821-4 Norma název (en): Traffic and Traveller Information (TTI) TTI messages via cellular networks Part 4: Service-independent

Více

1. Dědičnost a polymorfismus

1. Dědičnost a polymorfismus 1. Dědičnost a polymorfismus Cíl látky Cílem této kapitoly je představit klíčové pojmy dědičnosti a polymorfismu. Předtím však je nutné se seznámit se základními pojmy zobecnění neboli generalizace. Komentář

Více

Řada programovacích jazyků nabízí prostředky pro řešení meziprocesové komunikace jako je synchronizace a řízení přístupu do kritické sekce.

Řada programovacích jazyků nabízí prostředky pro řešení meziprocesové komunikace jako je synchronizace a řízení přístupu do kritické sekce. Operační systémy Tomáš Hudec 7 Prostředky programovacích jazyků pro IPC Obsah: 7.1 Monitor, 7.1.1 Použití monitoru pro řízení přístupu do kritické sekce, 7.1.2 Použití monitoru pro synchronizaci, 7.1.3

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 1 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Programujeme v softwaru Statistica

Programujeme v softwaru Statistica Programujeme v softwaru Statistica díl druhý Newsletter Statistica ACADEMY Téma: Programování, makra, skripty Typ článku: Návody V tomto článku si ukážeme další možnosti při psaní maker v softwaru Statistica.

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

2. lekce Algoritmus, cyklus Miroslav Jílek

2. lekce Algoritmus, cyklus Miroslav Jílek 2. lekce Algoritmus, cyklus Miroslav Jílek 1/36 Algoritmus 2/36 Algoritmus je konečná posloupnost operací, která dává řešení skupiny problémů 3/36 Algoritmus je konečná posloupnost operací, která dává

Více

Jak testovat software v praxi. aneb šetříme svůj vlastní čas

Jak testovat software v praxi. aneb šetříme svůj vlastní čas Jak testovat software v praxi aneb šetříme svůj vlastní čas Proč testy nepíšeme Nemáme na to čas Platí v cca 5% případů Nový projekt Prototyp je třeba mít během pár dní Počítá se s tím, že další verze

Více

1 Strukturované programování

1 Strukturované programování Projekt OP VK Inovace studijních oborů zajišťovaných katedrami PřF UHK Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0118 1 Cíl Seznámení s principy strukturovaného programování, s blokovou strukturou programů,

Více

A4B33ALG 2010/05 ALG 07. Selection sort (Select sort) Insertion sort (Insert sort) Bubble sort deprecated. Quicksort.

A4B33ALG 2010/05 ALG 07. Selection sort (Select sort) Insertion sort (Insert sort) Bubble sort deprecated. Quicksort. A4B33ALG 2010/05 ALG 07 Selection sort (Select sort) Insertion sort (Insert sort) Bubble sort deprecated Quicksort Stabilita řazení 1 Selection sort Neseřazeno Seřazeno Start T O U B J R M A K D Z E min

Více

24-2-2 PROMĚNNÉ, KONSTANTY A DATOVÉ TYPY TEORIE DATUM VYTVOŘENÍ: 23.7.2013 KLÍČOVÁ AKTIVITA: 02 PROGRAMOVÁNÍ 2. ROČNÍK (PRG2) HODINOVÁ DOTACE: 1

24-2-2 PROMĚNNÉ, KONSTANTY A DATOVÉ TYPY TEORIE DATUM VYTVOŘENÍ: 23.7.2013 KLÍČOVÁ AKTIVITA: 02 PROGRAMOVÁNÍ 2. ROČNÍK (PRG2) HODINOVÁ DOTACE: 1 24-2-2 PROMĚNNÉ, KONSTANTY A DATOVÉ TYPY TEORIE AUTOR DOKUMENTU: MGR. MARTINA SUKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 23.7.2013 KLÍČOVÁ AKTIVITA: 02 UČIVO: STUDIJNÍ OBOR: PROGRAMOVÁNÍ 2. ROČNÍK (PRG2) INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE

Více

Datové struktury 2: Rozptylovací tabulky

Datové struktury 2: Rozptylovací tabulky Datové struktury 2: Rozptylovací tabulky prof. Ing. Pavel Tvrdík CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze c Pavel Tvrdík, 2010 Efektivní algoritmy

Více

Základy programování Zdrojový kód, dokumentace, týmová práce

Základy programování Zdrojový kód, dokumentace, týmová práce Základy programování Zdrojový kód, dokumentace, týmová práce doc. RNDr. Petr Šaloun, Ph.D. VŠB-TUO, FEI (přednáška připravena z podkladů Ing. Michala Radeckého) Algoritmus Algoritmus Postup popisující

Více

Cvičení č. 2. Komunikace mezi procesy Program Hodiny. 4 body

Cvičení č. 2. Komunikace mezi procesy Program Hodiny. 4 body Cvičení č. 2 Komunikace mezi procesy Program Hodiny 4 body Datum: 6.2.2009 1 Obsah 1. Úvod...2 2. Pokyny pro odevzdání...2 3. Příprava...3 4. Úlohy...3 4.1. Požadavky na program Hodiny...3 4.2. Požadavky

Více

Základní komunikační operace

Základní komunikační operace Základní komunikační operace Úvod Operace send a recieve Blokující a neblokující posílání zpráv Blokující posílání zpráv Neblokující posílání zpráv One-to-all broadcast/all-to-one reduction All-to-all

Více

Od CGI k FastCGI. Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko.

Od CGI k FastCGI. Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Od CGI k FastCGI Ondřej Caletka 5. října 2013 Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Ondřej Caletka (CESNET, z.s.p.o.) Od CGI k FastCGI 5. října 2013 1 / 18 Obsah 1 Common

Více

Dynamické datové struktury III.

Dynamické datové struktury III. Dynamické datové struktury III. Halda. Tomáš Bayer bayertom@natur.cuni.cz Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie, Přírodovědecká fakulta UK. Tomáš Bayer bayertom@natur.cuni.cz (Katedra aplikované

Více

Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Název projektu Příjemce podpory - škola Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo vzdělávacího materiálu Tematická oblast Seznam anotací vzdělávacích materiálů CZ.1.07/1.5.00/34.0528

Více

Konečný automat. Studium chování dynam. Systémů s diskrétním parametrem číslic. Počítae, nervové sys, jazyky...

Konečný automat. Studium chování dynam. Systémů s diskrétním parametrem číslic. Počítae, nervové sys, jazyky... Konečný automat. Syntéza kombinačních a sekvenčních logických obvodů. Sekvenční obvody asynchronní, synchronní a pulzní. Logické řízení technologických procesů, zápis algoritmů a formulace cílů řízení.

Více

Náhled testu. Přijímací zkouška magisterského studia. konečný automat bez zbytečných stavů, který přijímá jazyk popsaný tímto výrazem, má:

Náhled testu. Přijímací zkouška magisterského studia. konečný automat bez zbytečných stavů, který přijímá jazyk popsaný tímto výrazem, má: 1 z 6 14.11.2017 0:03 Přijímací zkouška magisterského studia Moodle Test MSP Testy VzorTest-2 Pokus 1 Jste přihlášeni jako Josef Kolář (Odhlásit se) Náhled testu 1 Je dán regulární výraz. Minimální deterministický

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 25. Otázka : Komponentní technologie - základní pojmy a principy, metody specifikace komponent. Obsah : 1. Základní pojmy 1.1 Komponenta Komponenta

Více

AGP - Accelerated Graphics Port

AGP - Accelerated Graphics Port AGP - Accelerated Graphics Port Grafiku 3D a video bylo možné v jisté vývojové etapě techniky pracovních stanic provozovat pouze na kvalitních pracovních stanicích (cena 20 000 USD a více) - AGP představuje

Více

Vlastnosti algoritmu. elementárnost. determinovanost. rezultativnost. konečnost. hromadnost. efektivnost

Vlastnosti algoritmu. elementárnost. determinovanost. rezultativnost. konečnost. hromadnost. efektivnost Programování Algoritmus návod na vykonání činnosti, který nás od (měnitelných) vstupních dat přivede v konečném čase k výsledku přesně definovaná konečná posloupnost činností vedoucích k výsledku (postup,

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

Úvod do teorie informace

Úvod do teorie informace PEF MZLU v Brně 24. září 2007 Úvod Výměna informací s okolím nám umožňuje udržovat vlastní existenci. Proces zpracování informací je trvalý, nepřetržitý, ale ovlivnitelný. Zabezpečení informací je spojeno

Více

Náhled testu. Přijímací zkouška magisterského studia. konečný automat bez zbytečných stavů, který přijímá jazyk popsaný tímto výrazem, má:

Náhled testu. Přijímací zkouška magisterského studia. konečný automat bez zbytečných stavů, který přijímá jazyk popsaný tímto výrazem, má: Přijímací zkouška magisterského studia Moodle Test MSP Testy VzorTest-2 Pokus 1 Jste přihlášeni jako Josef Kolář (Odhlásit se) Info Výsledky Náhled Upravit Náhled testu 1 Je dán regulární výraz. Minimální

Více

Základní principy konstrukce systémové sběrnice - shrnutí. Shrnout základní principy konstrukce a fungování systémových sběrnic.

Základní principy konstrukce systémové sběrnice - shrnutí. Shrnout základní principy konstrukce a fungování systémových sběrnic. Základní principy konstrukce systémové sběrnice - shrnutí Shrnout základní principy konstrukce a fungování systémových sběrnic. 1 Co je to systémová sběrnice? Systémová sběrnice je prostředek sloužící

Více

2. Modelovací jazyk UML 2.1 Struktura UML 2.1.1 Diagram tříd 2.1.1.1 Asociace 2.1.2 OCL. 3. Smalltalk 3.1 Jazyk 3.1.1 Pojmenování

2. Modelovací jazyk UML 2.1 Struktura UML 2.1.1 Diagram tříd 2.1.1.1 Asociace 2.1.2 OCL. 3. Smalltalk 3.1 Jazyk 3.1.1 Pojmenování 1. Teoretické základy modelování na počítačích 1.1 Lambda-kalkul 1.1.1 Formální zápis, beta-redukce, alfa-konverze 1.1.2 Lambda-výraz jako data 1.1.3 Příklad alfa-konverze 1.1.4 Eta-redukce 1.2 Základy

Více

Koncepce (větších) programů. Základy programování 2 Tomáš Kühr

Koncepce (větších) programů. Základy programování 2 Tomáš Kühr Koncepce (větších) programů Základy programování 2 Tomáš Kühr Parametry a návratová hodnota main Již víme, že main je funkce A také tušíme, že je trochu jiná než ostatní funkce v programu Funkce main je

Více

Vyhledávání. doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava. Prezentace ke dni 12.

Vyhledávání. doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava. Prezentace ke dni 12. Vyhledávání doc. Mgr. Jiří Dvorský, Ph.D. Katedra informatiky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava Prezentace ke dni 12. září 2016 Jiří Dvorský (VŠB TUO) Vyhledávání 201 / 344 Osnova přednášky

Více

Architektury paralelních počítačů II.

Architektury paralelních počítačů II. Architektury paralelních počítačů II. Sekvenční konzistence paměti Implementace synchronizačních událostí Ing. Miloš Bečvář s použitím slajdů Prof. Ing. Pavla Tvrdíka, CSc. Osnova přednášky Opakování definice

Více

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme:

1. lekce. do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: 1. lekce 1. Minimální program do souboru main.c uložíme následující kód a pomocí F9 ho zkompilujeme a spustíme: #include #include int main() { printf("hello world!\n"); return 0; 2.

Více

zapište obslužnou metodu události Click tlačítka a vyzkoušejte chování polevýsledek.text = polečíslo1.text + polečíslo2.text;

zapište obslužnou metodu události Click tlačítka a vyzkoušejte chování polevýsledek.text = polečíslo1.text + polečíslo2.text; Typy a proměnné zapište obslužnou metodu události Click tlačítka a vyzkoušejte chování polevýsledek.text = polečíslo1.text + polečíslo2.text; Typy Hodnoty, kterých mohou nabývat vlastnosti prvků nejsou

Více

Struktura programu v době běhu

Struktura programu v době běhu Struktura programu v době běhu Miroslav Beneš Dušan Kolář Struktura programu v době běhu Vztah mezi zdrojovým programem a činností přeloženého programu reprezentace dat správa paměti aktivace podprogramů

Více

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů Tvorba informačních systémů Michal Krátký 1, Miroslav Beneš 1 1 Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2005/2006 c 2006 Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba informačních

Více

01. HODINA. 1.1 Spuštění programu VB 2010. 1.2 Prvky integrovaného vývojového prostředí. - pomocí ikony, z menu Start.

01. HODINA. 1.1 Spuštění programu VB 2010. 1.2 Prvky integrovaného vývojového prostředí. - pomocí ikony, z menu Start. 01. HODINA 1.1 Spuštění programu VB 2010 - pomocí ikony, z menu Start. - po spuštění si můžeme vybrat, zda chceme vytvořit nový Projekt a jaký nebo zda chceme otevřít již existující Projekt. 1.2 Prvky

Více

FP - SEMINÁŘ Z NUMERICKÉ MATEMATIKY. Katedra matematiky a didaktiky matematiky Technická univerzita v Liberci

FP - SEMINÁŘ Z NUMERICKÉ MATEMATIKY.   Katedra matematiky a didaktiky matematiky Technická univerzita v Liberci FP - SEMINÁŘ Z NUMERICKÉ MATEMATIKY Dana Černá http://www.fp.tul.cz/kmd/ Katedra matematiky a didaktiky matematiky Technická univerzita v Liberci OBSAH A CÍLE SEMINÁŘE: Opakování a procvičení vybraných

Více

1 0 0 u 22 u 23 l 31. l u11

1 0 0 u 22 u 23 l 31. l u11 LU dekompozice Jedná se o rozklad matice A na dvě trojúhelníkové matice L a U, A=LU. Matice L je dolní trojúhelníková s jedničkami na diagonále a matice U je horní trojúhelníková. a a2 a3 a 2 a 22 a 23

Více

Procesy a vlákna IPC Komunikace mezi procesy (IPC = Inter-Process Communication)

Procesy a vlákna IPC Komunikace mezi procesy (IPC = Inter-Process Communication) ÚVOD DO OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ Ver.1.00 Procesy a vlákna IPC Komunikace mezi procesy (IPC = Inter-Process Communication) České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 2010 Studijní materiály a informace

Více

Paralelní a asynchronní programování. Zdeněk Jurka

Paralelní a asynchronní programování. Zdeněk Jurka Paralelní a asynchronní programování Zdeněk Jurka Obsah přednášky Paralelní vs. Asynchronní programování Thread ThreadPool TPL Async await Synchronizace PLINQ Paralelní vs. Asynchronní programování Paralelní

Více

ALGORITMIZACE. Výukový materiál pro tercii osmiletého gymnázia

ALGORITMIZACE. Výukový materiál pro tercii osmiletého gymnázia ALGORITMIZACE Výukový materiál pro tercii osmiletého gymnázia Možnosti zápisu algoritmů 1. Slovní vyjádření 2. Matematický zápis 3. Rozhodovací tabulky 4. Vývojové diagramy 5. Počítačové programy Slovní

Více

SEKVENČNÍ LOGICKÉ OBVODY

SEKVENČNÍ LOGICKÉ OBVODY Sekvenční logický obvod je elektronický obvod složený z logických členů. Sekvenční obvod se skládá ze dvou částí kombinační a paměťové. Abychom mohli určit hodnotu výstupní proměnné, je potřeba u sekvenčních

Více

Architektura a koncepce OS OS a HW (archos_hw) Architektura a koncepce OS Jádro OS (archos_kernel) Architektura a koncepce OS Typy OS (archos_typy)

Architektura a koncepce OS OS a HW (archos_hw) Architektura a koncepce OS Jádro OS (archos_kernel) Architektura a koncepce OS Typy OS (archos_typy) Architektura a koncepce OS OS a HW (archos_hw) Aby fungoval OS s preemptivním multitaskingem, musí HW obsahovat: 1. (+2) přerušovací systém (interrupt system) 2. (+2) časovač Při používání DMA: 1. (+1)

Více

11. Přehled prog. jazyků

11. Přehled prog. jazyků Jiří Vokřínek, 2016 B6B36ZAL - Přednáška 11 1 Základy algoritmizace 11. Přehled prog. jazyků doc. Ing. Jiří Vokřínek, Ph.D. Katedra počítačů Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze

Více

Možnosti propojení Lotus Notes/Domino a jiných systémů. Ondřej Fuxa Your System spol. s r.o.

Možnosti propojení Lotus Notes/Domino a jiných systémů. Ondřej Fuxa Your System spol. s r.o. Možnosti propojení Lotus Notes/Domino a jiných systémů Ondřej Fuxa Your System spol. s r.o. Lotus Symposium 2010 Agenda Integrace proč o ní uvažujeme? Možnosti integrace Lotus Notes/Domino a jiných systémů

Více

Správa paměti. doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 /

Správa paměti. doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / Správa paměti doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah přednášky Motivace Úrovně správy paměti. Manuální

Více

Aplikace Embedded systémů v Mechatronice. Michal Bastl A2/713a

Aplikace Embedded systémů v Mechatronice. Michal Bastl A2/713a Aplikace Embedded systémů v Mechatronice Aplikace Embedded systémů v Mechatronice Obsah přednášky: Opakovaní Funkce v C Tvorba knihoven Konfigurační bity #pragma Makra v C #define Debugging v MPLAB Hardware

Více

Přidělování paměti I Mgr. Josef Horálek

Přidělování paměti I Mgr. Josef Horálek Přidělování paměti I Mgr. Josef Horálek = Paměť = operační paměť je paměť, kterou přímo využívají procesory při zpracováni instrukci a dat; Paměť Funkce modulu přidělování paměti = Sledování stavu každého

Více

Programování. řídících systémů v reálném čase. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště - - Centrum Odborné přípravy Sezimovo Ústí

Programování. řídících systémů v reálném čase. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště - - Centrum Odborné přípravy Sezimovo Ústí Střední odborná škola a Střední odborné učiliště - - Centrum Odborné přípravy Sezimovo Ústí Studijní text pro 3. a 4. ročníky technických oborů Programování řídících systémů v reálném čase Verze: 1.11

Více

O autorovi 11 O knize 11 Co v knize najdete? 12 Typografické konvence 13 Doplňující informace 14

O autorovi 11 O knize 11 Co v knize najdete? 12 Typografické konvence 13 Doplňující informace 14 O autorovi 11 O knize 11 Co v knize najdete? 12 Typografické konvence 13 Doplňující informace 14 KAPITOLA 1 Seznamte se, Arduino 15 Motivace 15 Arduino 15 Historie Arduina Licenční podmínky Arduina 18

Více