Solární fotovoltaický systém jako zdroj obnovitelné energie, Varnsdorf

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Solární fotovoltaický systém jako zdroj obnovitelné energie, Varnsdorf"

Transkript

1 Demonstrační projekt Varnsdorf - energeticky soběstačná škola Objekt : budova základní školy ZŠ Edisonova ul,, Varnsdorf Investor : Via Regia občanské sdružení, Halasova 984, Liberec Partner č.1 CZ: město Varnsdorf Partner č.2. CZ: Základní škola, ul. Edisonova, Varnsdorf Přeshraniční partner: Kreisentwicklunggeselschaft mbh, Zittau 1. Úvod Sluneční energie Na Zeměkouli ročně dopadá asi 1,540,000,000,000,000,000 kwh sluneční energie. Toto je asi krát více než je celosvětová spotřeba energie. Nejnovější technologie dokáží využít cca 16% dopadající sluneční energie a přeměnit ji na elektrický proud. V dalších desetiletích se podle prognóz očekává na jedné zvyšující se spotřeba elektrické energie, na straně druhé nedostatek fosilních paliv, které budou nahrazeny obnovitelnými zdroji energie. V roce 2100 je předpoklad pokrytí celosvětové spotřeby elektrické energie přibližně z 3/5 sluneční energií. Demonstrační projekt Varnsdorf - energeticky soběstačná škola Na plochu jednoho čtverečního metru v městě Varnsdorfu dopadne ročně průměrně kwh energie. Na plochu střechy základní školy Edisonova ul. o ploše m2 dopadne ročně cca MWh energie. Stejná plocha fotovoltaických článků by byla schopná z této dopadající energie vyrobit cca 800 MWh energie. Přitom roční vlastní spotřeba elektrické energie školy je cca 400 MWh. Strana 1 (celkem 15)

2 1.1 Obsah projektu Projekt řeší vybudování solárního systému produkujícího takové množství elektrické energie, jakou základní škola spotřebuje. Současně je instalován i systém předehřevu teplé užitkové vody ze solárních kolektorů. Tento projekt tak vytváří virtuální energeticky soběstačnou školu. Podrobné údaje o systému, jeho okamžitém i dlouhodobém výkonu, efektivnosti, technickém řešení budou presentovány na internetovém portálu. Tím dojde k publicitě využití obnovitelných zdrojů a možnosti multiplikačního efektu projektu. Technicky se jedná instalaci soustavy solárních fotovoltaických panelů produkujících elektrickou energii, která bude dodávána do distribuční sítě. Fotovoltaický systém o jmenovitém výkonu 86 kwp bude umístěn na budově základní školy. Na pavilonu školy s označením MVD3 bude osazeno 164 solárních modulů, na pavilonu S4 bude 136 solárních modulů. Významnou částí projektu je vizualizace projektu. V rámci projektu bude instalován inovativní vizualizační systém FRONIUS, který bude jednoduchý k ovládání a přenášení přesných dat. Vizualizace bude: 1. na internetových stránkách s možností ovládání systému, odečítání aktuálních údajů o systému, vizualizace statistik, analýzy apod. 2. v budově základní školy veřejný panel zobrazující údaje o okamžitém výkonu 3. osobní zobrazovací displej umístěný v Liberci s přenosem dat přes GSM Cílová skupina města a obce projekt je pilotní/modelový a předpokládá se zájem ze stany měst a obcí podobné aplikace např. na městských budovách, školách apod. V případě obcí lze využít podobných systémů v kombinaci s dalšími technologiemi k úplnému samozásobení energiemi věřených budov. zájemci z řad privátního sektoru např. zájemci o výrobu podobných zařízení se mohou inspirovat z tohoto modelového projektu veřejnost studenti a žáci Hlavní činnosti pořízení solárního fotovoltaického systému instalace systému a jeho provoz zpracování informačních internetových stránek provádění prohlídek a exkursí, informační kampaň, osvěta Cíle: podpora společného úsilí zaměřeného na udržitelný rozvoj příhraničního regionu podpora aktivity zaměřené na využití alternativního zdroje energie transfer zkušeností a znalostí ze Saska přes hranici do ČR vytvoření trvalých kooperačních přeshraničních sítí Specifické cíle: realizace demonstrativního (pilotního) projektu instalace zařízení o výkonu 86 kw využívajícího alternativního zdroje energie kooperace mezi partnery přes hranici pozitivní dopad na životní prostředí úspora emisí CO 2 cca přes 90 tun ročně Strana 2 (celkem 15)

3 Specifické dopady: Demonstrativní a pilotní projekt v příhraničním regionu bude předváděn jako další alternativní způsob využití obnovitelných zdrojů. Oproti instalaci větrných elektráren v hraničním prostoru je instalace solárních panelů urbanisticky zcela přijatelná a bezproblémová. Předpokládá se zájem o činnost systému, jeho efektivitu apod. zejména z měst a obcí a tento projekt by byl pro ně projektem vzorovým. Spolupráce s partnerem zajistí transfer zkušeností a znalostí s podobnými aplikacemi v Německu. Seznam cílových skupin a odhadovaný počet přímých a nepřímých příjemců Města a obce (140 na české a 50 na saské straně) Obyvatelé (cca 1500 obyvatel na internetových stránkách ročně) Malé a střední podniky (cca 2 další aplikace v regionu) 1.2. Důvody pro výběr cílových skupin a činností Města a obce (140 na české a 50 na saské straně) Zlepšení situace pro města a obce: realizací projektu bude k dispozici modelový projekt, který bude předváděn pro zájemce města a obce. Města a obce doposud v oblasti obnovitelných zdrojů energie zpravidla uvažovala o větrných elektrárnách, jejichž umístění přinášelo řadu problémů. Tato aplikace solárních fotovoltaických panelů umožní městům a obcím se seznámit s touto technologií a instalovat další podobné projekty. Obyvatelé (cca 1500 obyvatel na internetových stránkách ročně) Projekt napomůže propagaci solární technologie pro veřejné, soukromé i občanské aplikace. Již v současnosti jsou nabízeny k instalaci domácí zařízení na ohřev teplé užitkové vody a výrobu elektřiny, avšak tyto aplikace nejsou dostatečně popularizovány. Tento projekt tuto situaci zlepší. Malé a střední podniky (cca 2 další aplikace v regionu) Projekt bude demonstrační i pro skupinu malých a středních podniků z oblasti produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Popularizací tohoto demonstračního projektu se pravděpodobně najdou zájemci o realizaci podobných podnikatelsky zaměřených projektů, případně výrobci takovýchto zařízení. 2. TECHNICKÉ ŘEŠENÍ Souhlas s připojením na soustavu ČEZ Vzhledem k udržitelnosti projektu je nejvhodnějším řešením napojení solárního systému na distribuční soustavu ČEZ, odkud je zpět odebírána školou ke své spotřebě. V současnosti je připravena žádost o Stanovisko ČEZ k připojení. Základní technické údaje Výkonová bilance ( výkon získané el. energie ) Soustava solárních panelů produkujících elektrickou energii, která bude dodávána do distribuční sítě, obsahuje všechny nezbytné komponenty pro montáž na střechu, kabelový rozvod a soustavu síťových měničů. Systém se skládá z těchto komponentů: Měniče (Návrh FRONIUS) Strana 3 (celkem 15)

4 Provoz FRONIUSU IG je plně automatický. V momentě, kdy je po východu slunce vyroben dostatečný výkon ze solárních modulů, začnou pracovat řídící a regulační jednotky sledování síťového napětí a síťové frekvence. Při dostatečném slunečním záření začne solární měnič s napájením. Podle provedení postačí i malý watový solární výkon. FRONIUS pracuje tak, aby odvedl maximálně možný výkon ze solárních modulů. Tato funkce se označuje MPPT (Maximum Power Point Tracking) a je prováděna s velmi vysokou přesností. Jakmile nastane soumrak a energie již nestačí, k napájení proudu do sítě, oddělí FRONIUS IG spojení se sítí a zastaví provoz. Všechny nastavení a data samozřejmě zůstávají uloženy. FRONIUS IG disponuje HF vysokofrekvenčním transformátorem, který zabezpečuje galvanické dělení mezi stejnosměrným proudem a sítí. Zato ale dovoluje HF koncept drastické zmenšení transformátoru a tím výraznou redukci místa a váhy. - Kontrola sítě FRONIUS IG přebírá úkol kontroly sítě. Pod tím se rozumí opatření pro ochranu osob a přístroje při výpadku sítě. FRONIUS IG je naprogramován, tak aby při síťové nesrovnalosti (např. vypadnutí sítě, přerušení sítě) ihned přerušil provoz a napájení do sítě. FRONIUS IG disponuje řadou možností jak rozpoznat přerušení proudu: - kontrola napětí - kontrola frekvence Významné v této souvislosti je to, že mohou být samotným FRONIUSEM IG vykonány měřící a platící kontrolní dohody specifické v různých zemích, bez dodatečných měřících elektronik. Toto redukuje instalační náklady a s tím spojené celkové náklady. Vysoké technické provedení nového typu solárního měniče nám umožnilo uživatelsky přehledně vytvořit grafický displej pro jednoduchou obsluhu a permanentní dostupnost k datům. Do projektu jsou navrženy: Střídače typ, Fronius Fotovoltaické panely, počet: 600 modulů. Nominální optimální výkon P: 200 W Účinnost přeměny 16% Typ článků: poly-krystall Strana 4 (celkem 15)

5 Monitoring a vizualizace fotovoltaického systému V rámci projektu je plánovaná vizualizace a monitoring PV sytému. Bude instalován takový systém, který bude jednoduchý k ovládání a přenášení přesných dat. Vizualizace bude: na internetových stránkách s možností ovládání systému, odečítání aktuálních údajů o systému, vizualizace statistik, analýzy apod. v budově základní školy veřejný panel zobrazující údaje o okamžitém výkonu Základní schéma Princip vizualizace a monitoringu PV systému je založen na následujících komponentech a systémech: 1. FRONIUS IG.online 2. Displej pro vstupní halu 3. FRONIUS IG.access FRONIUS IG.online Jedná se o jedinečnou vlastnost systémů Fronius, a to možnost ovládat PV systém z jakéhokoliv počítače na světě připojeného na internet. Dále může každá autorizovaná osoba sledovat údaje o provozu systému. Displej pro vstupní halu: The FRONIUS IG Public Display obsahuje vstup a velkoformátový alfanumerický displej o rozměrech 650 x 450 x 50 mm. Zobrazuje hodnoty PV systému formou rotace údajů na displeji. Jeden údaj je vždy vybrán jako ústřední a je zobrazován každou druhou sekundu. Strana 5 (celkem 15)

6 Displej pro osobní zobrazení: Součástí vizualizace je FRONIUS IG Public Display Box (Card). Jedná se vizuální výstup z PV systému, který je podobný zobrazení displejem ve vstupních halách. Toto řešení je vhodné jakožto individuální zobrazení údajů PV systému. Zpracovává údaje z FRONIUS IG.access, je možné jej s měničem propojit přes kartu a GSM (viz obr.) FRONIUS IG.access FRONIUS IG.access je inteligentní software pro záznam všech dat PV systému a jejich následné vizualizaci a monitoring. Analyzuje všechny hodnoty, kontroluje je, porovnává a optimalizuje systém, je-li to potřeba. Touto cestou je možné řídit, analyzovat a monitorovat až 100 měničů v rámci jednoho systému za použití variace diagramů, grafik a vizualizačních nástrojů. FRONIUS IG.access verse 4.0 je součástí komponemtu Datalogger. Příklad softwaru: Technické řešení Popis technologického zařízení Na střeše ZŠ bude instalován zdroj pro výrobu elektrické energie z obnovitelného zdroje, ze slunce. Zdroj bude tvořen FV systémem umístěným na rovné střeše o výkonu 86 kwp. Strana 6 (celkem 15)

7 Plášť střechy budovy základní školy Střešní asfaltový plášť na objektu školy je ve špatném stavu. Pro možnost umístění celé konstrukce tak, aby nenarušila hydroizolaci stávající střechy a umožnila v průběhu roku a umožnila její pochůznost, je nutno nejprve položit novou střešní krytinu z PVC folií s UV filtrem, která mají dlouhou životnost a je pochutná, zátěžové a bezůdržbové. Pro střešní plášť bude použita střešní hydroizolační fólie PVC Fatrafol 810 o síle 1,2mm s UV filtrem. Ilustrační foto: pokládání fólie Konstrukce: Konstrukce bude hliníková s betonovými prefabrikáty jakožto zátěžovým závažím proti pohybu při větru. Profil konstrukce: Strana 7 (celkem 15)

8 Fotovoltaické panely Napolohování FV modulů bude odpovídat jižnímu směru se sklonem 35. Měniče napětí Výkon FV panelů je ze stejnosměrného napětí transformován Fronius střídači typu IG 60 na 3fázové střídavé napětí 230V, 50 Hz, které je automaticky nafázováno k hlavní síti. Střídač je vybaven bezpečnostní ochranou zajišťující automatické odpojení od sítě v případě ztráty napětí, tj. nedodává do sítě NN žádné (nebezpečné) napětí v případě výpadku hlavní napájecí sítě, střídač je řízen sítí. Strana 8 (celkem 15)

9 11. Harmonogram, hlavní činnosti a aktivity: 1. říjen 2007: pokládka hydroizolační fólie na střechu školy 2. říjen 2007: pořízení solárního fotovoltaického systému o výkonu 86 kw 3. listopad 2006: instalace systému a jeho uvedení do zkušebního provozu 4. provoz systému: od ledna zpracování informačního internetového portálu 6. provádění prohlídek a exkursí, informační kampaň, osvěta Rok 2007 Pololetí 1 Pololetí 2 Činnost 1Měsíc Realizační subjekt Zpracování Via Regia žádosti Výběrové řízení Via Regia na dodavatele technologie Instalace zařízení Dodavatel Testovací fáze Dodavatel Rok 2008 Pololetí 1 Pololetí 2 Činnost 1Měsíc Realizační subjekt Provoz zařízení Via Regia Informační a osvětová kampaň Via Regia, KEGL Rok 2009 Činnost 1. Měsíc Realizační subjekt Provoz zařízení Via Regia Informační a osvětová kampaň Via Regia, KEGL Předpokládané množství vyrobeného z obnovitelných zdrojù za jednotlivé měsíce: měsíc kwh měsíc kwh Celkem rok kwh Strana 9 (celkem 15)

10 Finanční plán projektu Náklady Výdaj Náklady (v Kč) 1. Osobní výdaje 0 Odborná činnost Mzdy, platy a odvody dle zákoníku práce Věcné výdaje 2.2 Náklady financování (poplatky za vedení účtu) Daně a poplatky (poplatek za připojení na ČEZ) Služby (stavební dozor) Výdaje na publicitu projektu Investiční výdaje Stroje a zařízení 0 Fotovoltaický systém Solární kolektory Nákup samostatných movitých věcí Nákup použitého zařízení Nákup HW a SW Stavební práce Hydroizolace střechy Přípojka Jiné 0 4. Celkové způsobilé výdaje (součet položek ) Příjmy získané během realizace projektu Upravené způsobilé výdaje (rozdíl položek 4. a 5.) Přípravné náklady (dokumentace, žádost, studie) Celkové výdaje projektu (součet položek 4. a 7.) Roční náklady Předpokládané provozní náklady: Licencovaná osoba: 5000 Kč x 12 měsíců: Koordinátor projektu 25 tis.x12 Publicita potál, osvěta, poradenství Pojištění: roční pojistka all risks Nájem: Servisní smlouva: CELKEM: Předpokládané tržby: výroba elektřiny ( kwh x 13,46 Kč): Hrubý zisk před zdaněním: Kč Kč Kč Kč Kč Kč Kč Kč Kč Strana 10 (celkem 15)

11 Krytí investičních nákladů Celkové náklady: Uznatelné náklady: Přeshraniční program Cíl 3 CZ-Sasko: Státní rozpočet (5%): Podíl Via Regia (10% + neuznat.náklady): Podíl Varnsdorf: Podíl ZŠ Edisonova: Kč Kč Kč Kč Kč nefinanční, pronájem střechy nefinanční, umožnění instalace Autor: J.Zámečník (za použití projektové dokumentace a dalších informačních zdrojů) V Liberci Strana 11 (celkem 15)

12 Příloha Obr. Využití střechy ŽS Edisonova pro umístění fotovoltaického systému Strana 12 (celkem 15)

13 Obr. Využití střechy šaten ŽS Edisonova pro umístění solárních kolektorů pro TUV Obr. Současný pohled na střechu ŽS Edisonova Strana 13 (celkem 15)

14 Strana 14 (celkem 15)

15 Strana 15 (celkem 15)

Fotovoltaická Elektrárna Varnsdorf

Fotovoltaická Elektrárna Varnsdorf Fotovoltaická Elektrárna Varnsdorf Fotovoltaická elektrárna (FVE) Varnsdorf Sluneční energie Na Zeměkouli ročně dopadá asi 180 tisíc terawattů (terawatt je bilion wattů, což je milion megawattů) sluneční

Více

Článek FVE Varnsdorf. Fotovoltaické demonstrační zařízení Varnsdorf

Článek FVE Varnsdorf. Fotovoltaické demonstrační zařízení Varnsdorf Článek FVE Varnsdorf Fotovoltaické demonstrační zařízení Varnsdorf Před několika lety se rozhodla společnost ViaRegia o.s. zaměřit se na propagaci obnovitelných zdrojů energie (dále jen OZE) a úspor energií

Více

Střešní fotovoltaický systém

Střešní fotovoltaický systém Střešní fotovoltaický systém Elektrická energie Vašeho stávajícího dodavatele je a bude jen dražší, staňte se nezávislí a pořiďte si vlastní fotovoltaickou elektrárnu již dnes. Fotovoltaická elektrárna

Více

Dobrá investice. do fotovoltaických solárních systémů zaručuje o 42 % vyšší zisk

Dobrá investice. do fotovoltaických solárních systémů zaručuje o 42 % vyšší zisk Dobrá investice do fotovoltaických solárních systémů zaručuje o 42 % vyšší zisk Prodávejte vyrobenou energii z vaší střechy nebo zahrady za státem garantované ceny Fotovoltaické solární systémy jsou nejvýhodnějším

Více

Projekt osvětlení Téryho chaty elektřinou ze slunce

Projekt osvětlení Téryho chaty elektřinou ze slunce Projekt osvětlení Téryho chaty elektřinou ze slunce Fotovoltaický systém pro Téryho chatu Energetická část projektu pro osvětlení Téryho chaty v ostrovním provozu tzn. bez připojení k rozvodné síti ( Technické

Více

Ušetřete za elektřinu

Ušetřete za elektřinu Ušetřete za elektřinu Poři te si solární balíček od APINU Všeobecný úvod S nabídkou fotovoltaických balíčků SPPEZY, se zaměřil APIN a Schneider Electric na vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Více

č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č.

č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č. č. 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 364/2007 Sb. (k 1.1.2008)

Více

EGE, spol. s r.o. je tradiční český výrobce speciálních zařízení pro energetický průmysl, zejména zapouzdřených vodičů, zhášecích tlumivek a

EGE, spol. s r.o. je tradiční český výrobce speciálních zařízení pro energetický průmysl, zejména zapouzdřených vodičů, zhášecích tlumivek a EGE, spol. s r.o. je tradiční český výrobce speciálních zařízení pro energetický průmysl, zejména zapouzdřených vodičů, zhášecích tlumivek a stožárových konstrukcí. EGE ke všem svým výrobkům zajišťuje

Více

F O T O V O L T A I C K Ý O H Ř E V T U V S A K T I V N Í M P Ř I Z P Ů S O B E N Í M T Y P O V É Ř E Š E N Í 7,5 kwp / 7,5 kw / 0,75 m 3

F O T O V O L T A I C K Ý O H Ř E V T U V S A K T I V N Í M P Ř I Z P Ů S O B E N Í M T Y P O V É Ř E Š E N Í 7,5 kwp / 7,5 kw / 0,75 m 3 F O T O V O L T A I C K Ý O H Ř E V T U V S A K T I V N Í M P Ř I Z P Ů S O B E N Í M T Y P O V É Ř E Š E N Í 7,5 kwp / 7,5 kw / 0,75 m 3 A 1. T e c h n i c k á z p r á v a Vypracoval: Asolar s.r.o., Palliardiho

Více

SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU.

SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU. SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU. Koupit SPOLEHLIVOST JEDEN VÝROBCE ALL-IN-ONE MOBILNÍ APLIKACE Všechny naše solární elektrárny jsou navrženy na 30 let provozu Jediné solární elektrárny na trhu, které

Více

SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU.

SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU. SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNY. BEZ KOMPROMISU. Koupit SPOLEHLIVOST JEDEN VÝROBCE ALLINONE MOBILNÍ APLIKACE Všechny naše solární elektrárny jsou navrženy na 30 let provozu Jediné solární elektrárny na trhu, které

Více

Energetika v ČR XVIII. Solární energie

Energetika v ČR XVIII. Solární energie Energetika v ČR XVIII Solární energie Slunce snímek v oblasti rtg záření http://commons.wikimedia.org/wiki/file:sun_in_x-ray.png Projevy sluneční energie: - energie fosilních paliv (která vznikla z rostlinné

Více

VITOVOLT. Fotovoltaické systémy Vitovolt 100 Vitovolt 200

VITOVOLT. Fotovoltaické systémy Vitovolt 100 Vitovolt 200 VITOVOLT Fotovoltaické systémy Vitovolt 100 Vitovolt 200 2 Vitovolt 200 Fotovoltaický systém Výroba elektrické energie pomocí slunce Popis funkce Vitovoltu Solární zdroj energie Na plochu České republiky

Více

475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů

475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů 475/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. listopadu 2005, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Změna: 364/2007 Sb. Změna: 409/2009 Sb. Změna: 300/2010 Sb. Změna:

Více

Návrh solárního ostrovního fotovoltaického systému pro ohřev teplé vody.

Návrh solárního ostrovního fotovoltaického systému pro ohřev teplé vody. Návrh solárního ostrovního fotovoltaického systému pro ohřev teplé vody. Návrh solárního fotovoltaického systému a jeho komponenty: 1) Spotřeba tepla pro ohřev teplé vody: Objem solárního zásobníku pro

Více

Frankensolar CZ s.r.o. Perspektiva fotovoltaiky v České republice

Frankensolar CZ s.r.o. Perspektiva fotovoltaiky v České republice Frankensolar CZ s.r.o. Perspektiva fotovoltaiky v České republice 24.05.2012 Za 5 let vzroste elektřina o 25 procent V roce 2017 domácnost zaplatí za energii 6,25 Kč za kwh. To je o 25% více než dnes,

Více

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE SYSTÉMY ŘEŠENÍ TECHNOLOGIE. Tepelná čerpadla Akumulace Servis. Fotovoltaika

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE SYSTÉMY ŘEŠENÍ TECHNOLOGIE. Tepelná čerpadla Akumulace Servis. Fotovoltaika OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE SYSTÉMY ŘEŠENÍ TECHNOLOGIE Fotovoltaika Tepelná čerpadla Akumulace Servis FOTOVOLTAIKA BEZ DOTACE cesta k čistému prostředí Hlavní předností tohoto druhu elektráren je, že veškerá

Více

Lumius smarthome inteligentní řešení pro rodinné bydlení. Vývoj a realizace pasivního domu v Lužických horách

Lumius smarthome inteligentní řešení pro rodinné bydlení. Vývoj a realizace pasivního domu v Lužických horách Lumius smarthome inteligentní řešení pro rodinné bydlení Vývoj a realizace pasivního domu v Lužických horách Mapa širších vztahů - RD Polevsko RD Polevsko Lumius smarthome Efektivní cesta využití obnovitelných

Více

Fotovoltaické systémy připojené k elektrické síti

Fotovoltaické systémy připojené k elektrické síti Fotovoltaické systémy připojené k elektrické síti Autonomní systémy problém s akumulací energie Systémy připojené k elektrické síti Elektrická siť nahrazuje akumulaci energie STŘÍDAČ Solar City - Amersfoort

Více

Metodika výpočtu kritérií solárních fotovoltaických systémů pro veřejné budovy

Metodika výpočtu kritérií solárních fotovoltaických systémů pro veřejné budovy Metodika výpočtu kritérií solárních fotovoltaických systémů pro veřejné budovy Ing. Petr Wolf, Ph.D. Ing. Jan Včelák, Ph.D. doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D. Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

Více

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS. Obnovitelné zdroje energií v domácnostech

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS. Obnovitelné zdroje energií v domácnostech EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS Obnovitelné zdroje energií v domácnostech The European Tradesman - Renewable Energy Sources - Germany 2 Problém: Celosvětová

Více

Zpracování dokumentace zdolávání požáru (DZP) FotoVoltaickýchElektráren pro jednotky PO

Zpracování dokumentace zdolávání požáru (DZP) FotoVoltaickýchElektráren pro jednotky PO Zpracování dokumentace zdolávání požáru (DZP) FotoVoltaickýchElektráren pro jednotky PO PROČ DZP? hasič nezná technologii FVE hasič nemá elektrotechnickou kvalifikaci hasič nezná objekt a způsob připojení

Více

Bilance fotovoltaických instalací pro aktuální dotační tituly

Bilance fotovoltaických instalací pro aktuální dotační tituly Bilance fotovoltaických instalací pro aktuální dotační tituly Tomáš Matuška Energetické systémy budov Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze PODPORA FV INSTALACÍ Operační program

Více

Ostrovní systém s vysokou spolehlivostí a inovativními funkcemi

Ostrovní systém s vysokou spolehlivostí a inovativními funkcemi Ostrovní systém s vysokou spolehlivostí a inovativními funkcemi České společnosti Neosolar a Asolar realizovaly v roce 2016 unikátní ostrovní systém pro rodinný dům v ČR. Jde o systém s vysokou funkční

Více

Fotovoltaika v ČR. Radim Sroka, Bronislav Bechník Czech RE Agency. Fotovoltaika současnost, vývoj a trendy, Envi A, Ostrava 25. 11.

Fotovoltaika v ČR. Radim Sroka, Bronislav Bechník Czech RE Agency. Fotovoltaika současnost, vývoj a trendy, Envi A, Ostrava 25. 11. Fotovoltaika v ČR Radim Sroka, Bronislav Bechník Czech RE Agency Fotovoltaika současnost, vývoj a trendy Envi A, Ostrava 25. 11. 2009 Obsah Instalovaná kapacita Segmenty trhu Vývoj cen panelů a ostatních

Více

Operativní karta objektu Fotovoltaické elektrárny - Horní Ves

Operativní karta objektu Fotovoltaické elektrárny - Horní Ves v katastru obce Nová Ves u Mariánských Lázní na p.p.č. 38/1 v k. ú. Horní Ves u Mariánských Lázní, p.p.č. 509/8, 4147/21 v k. ú. Trstěnice u Mariánských Lázní Provozovatel společnost: Energetic, s.r.o.,

Více

Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do vody.

Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do vody. Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do vody. solární systémy projekce, montáže, dotace Návrh solárního fotovoltaického systému a jeho komponenty: 1) Výkon fotovoltaických

Více

PŘÍLOHA - A PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE. INSTALACE FVE 29,4 kwp, NA STŘEŠE. Ústav elektroenergetiky, FEKT, VUT v Brně ÚSTAV ODP.

PŘÍLOHA - A PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE. INSTALACE FVE 29,4 kwp, NA STŘEŠE. Ústav elektroenergetiky, FEKT, VUT v Brně ÚSTAV ODP. PŘÍLOHA - A PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE ODP. PROJEKTANT VYPRACOVAL ÚSTAV Josef Hausner Ústav elektroenergetiky, FEKT, VUT v Brně KRAJ Olomoucký FORMÁT OBEC Kojetín, Družstevní 1301, 1302 DATUM 23.4.2013 INSTALACE

Více

Fotovoltaické systémy pro výrobu elektrické energie

Fotovoltaické systémy pro výrobu elektrické energie Fotovoltaické systémy pro výrobu elektrické energie PV (článek, modul, pole) je zdroj stejnosměrného napětí Fotovoltaické pole při dopadu slunečního záření dodává stejnosměrný elektrický proud, úměrný

Více

Inteligentní budovy 2014 11. ročník odborné konference 23. dubna 2014 na výstavišti BVV v Brně

Inteligentní budovy 2014 11. ročník odborné konference 23. dubna 2014 na výstavišti BVV v Brně Inteligentní budovy 2014 11. ročník odborné konference 23. dubna 2014 na výstavišti BVV v Brně Návratnost investice energetického systému rodinného domu Ing. Milan Hošek autoriz. inž. a energet. auditor

Více

Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do baterií.

Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do baterií. Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do baterií. solární systémy projekce, montáže, dotace Návrh solárního fotovoltaického systému a jeho komponenty: 1) Výkon fotovoltaických

Více

BCPM: Systém pro měření a monitorování napájení datových technologií (PDU) Katalogové listy

BCPM: Systém pro měření a monitorování napájení datových technologií (PDU) Katalogové listy BCPM: Systém pro měření a monitorování napájení datových technologií (PDU) Katalogové listy Funkce a vlastnosti Ideální řešení pro manažery, techniky a provozní vedoucí datových center, kteří odpovídají

Více

Podpora solární energie

Podpora solární energie Podpora solární energie z programů Nová zelená úsporám a Operačního programu Životní prostředí Ing. Petr Valdman, ředitel SFŽP ČR 1 Podpora solární energie PODPORA JE POSKYTOVÁNA pro majitele rodinných

Více

Dotace na navrhovaná opatření

Dotace na navrhovaná opatření Dotace na navrhovaná opatření 1. Dotační programy, podporující opatření ke zlepšené tepelně - energetických vlastností obálky budov Obecně lze říci, že opatření, která řeší zlepšení energetických vlastností

Více

RTS FVE x / y / PE x = jmenovitý výkon na straně AC (kw) y = napětí pro přímé vyvedení výkonu do distribuční sítě (kv)

RTS FVE x / y / PE x = jmenovitý výkon na straně AC (kw) y = napětí pro přímé vyvedení výkonu do distribuční sítě (kv) Kompaktní rozvodny řady RTS pro FVE Typové značení: RTS FVE x / y / PE x = jmenovitý výkon na straně AC (kw) y = napětí pro přímé vyvedení výkonu do distribuční sítě (kv) Typové výrobky: RTS FVE-1000/22/PE

Více

Možnosti využití sluneční energie v soustavách CZT. 2. Sluneční podmínky v ČR a možnosti jejich využití

Možnosti využití sluneční energie v soustavách CZT. 2. Sluneční podmínky v ČR a možnosti jejich využití Možnosti využití sluneční energie v soustavách CZT Ing.Zdeněk Pistora, CSc. www.zdenekpistora.cz 1 Úvod Po období uměle vyvolaného boomu fotovoltaických elektráren se pomalu vracíme ke stavu, kdy možnosti

Více

Solární energie v ČR a v EU

Solární energie v ČR a v EU Solární energie v ČR a v EU v ČR a EU 1 Elektřina ze slunečního záření jako součást OZE OZE v podmínkách České republiky: Vodní energie Větrná energie Energie slunečního záření Energie biomasy a bioplynu

Více

Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA

Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA Efektivní financování úspor energie www.energy-benefit.cz Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA kavárna Foodoo, Danube House, 4. listopadu 2008 Ing. Libor Novák Efektivní financování

Více

Podpora výroby elektřiny z fotovoltaiky v roce 2006

Podpora výroby elektřiny z fotovoltaiky v roce 2006 Podpora výroby elektřiny z fotovoltaiky v roce 2006 Rostislav Krejcar 26. ledna 2006 Elektřina ze Slunce, Praha 1 Obsah prezentace PředstaveníEnergetického regulačního úřadu Vyhlášky ERÚ k zákonu č. 180/2005

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Obsah OP PIK Efektivní energie prioritní osa 3 Harmonogram Výzev Podpora bioplynových stanic program Obnovitelé zdroje - I. Výzva (statistika)

Více

MPPT REGULÁTOR PRO FOTOVOLTAICKÝ OHŘEV TEPLÉ VODY

MPPT REGULÁTOR PRO FOTOVOLTAICKÝ OHŘEV TEPLÉ VODY MPPT REGULÁTOR PRO FOTOVOLTAICKÝ OHŘEV TEPLÉ VODY NÁVOD K OBSLUZE, INSTALACI, MANIPULACI A SKLADOVÁNÍ POPIS REGULÁTORU MPPT regulátor je určen pro optimalizaci pracovního bodu fotovoltaických panelů při

Více

Střešní instalace fotovoltaických systémů výroba v místě spotřeby. 29. listopadu 2012 Martin Šťastný

Střešní instalace fotovoltaických systémů výroba v místě spotřeby. 29. listopadu 2012 Martin Šťastný Střešní instalace fotovoltaických systémů výroba v místě spotřeby 29. listopadu 2012 Martin Šťastný Fakta o Conergy Založena 1998 754 m obrat v roce 2011 42 zemí 29 poboček 5 kontinentů okolo 1,300 zaměstnanců

Více

Popis technologií rodinné domy Zelený Zlonín Hybridní fotovoltaická elektrárna

Popis technologií rodinné domy Zelený Zlonín Hybridní fotovoltaická elektrárna Popis technologií rodinné domy Zelený Zlonín Hybridní fotovoltaická elektrárna 1. Popis funkce hybridní fotovoltaické elektrárny Hybridní fotovoltaická elektrárna, dále jen HFVE, má výhodu oproti běžným

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Centrum ENET - Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Centrum ENET - Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Centrum ENET - Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie 17. listopadu 2172/15 708 33 Ostrava Poruba Stanovisko ve věci posouzení bezpečnosti

Více

tel. 474 621 286, 723 007 416 e-mail: ivan.menhard@wo.cz Investor: SolarMost s.r.o., Majakovského 2093, Most, 434 01 Projekt

tel. 474 621 286, 723 007 416 e-mail: ivan.menhard@wo.cz Investor: SolarMost s.r.o., Majakovského 2093, Most, 434 01 Projekt Ing. Ivan MENHARD Čermákova 2994 / 7 projektant elektro 430 03 Chomutov tel. 474 621 286, 723 007 416 e-mail: ivan.menhard@wo.cz Akce: Fotovoltaická elektrárna 4,8 kwp na střeše rodinného domu Dukelská

Více

Co jsou ostrovní elektrárny?

Co jsou ostrovní elektrárny? Co jsou ostrovní elektrárny? - fotovoltaické, větrné, vodní, kombinované - nejsou připojeny do sítě nebo do sítě nikdy nedodávají - nezávislé na síti, fungují při výpadku sítě, ale mohou síť využívat jako

Více

Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do baterií.

Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do baterií. Návrh solárního fotovoltaického systému s přímou výrobou a akumulací do baterií. solární systémy projekce, montáže, dotace Návrh solárního fotovoltaického systému a jeho komponenty: 1) Výkon fotovoltaických

Více

Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum

Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum CVVOZE - cíl Vytvořit nové a zdokonalit stávající podmínky pro špičkový základní a hlavně aplikovaný výzkum v

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II 37. průběžná výzva Ing. Jakub Řezníček 6. 9. 2016 Cíl: Snížení energetické náročnosti bytových domů Vyhlášení:

Více

Výstavba fotovoltaických elektráren společností Qnet CZ s.r.o.

Výstavba fotovoltaických elektráren společností Qnet CZ s.r.o. 2012 Výstavba fotovoltaických elektráren společností Qnet CZ s.r.o. Špitálka 461/21a, 602 00 Brno Představení společnosti Naše společnost Qnet CZ s.r.o. vznikla v roce 1998. Od roku 2008 se zabýváme výstavbou

Více

Příručka způsobilých výdajů (ZV) Program EKO-ENERGIE, III. Výzva - prodloužená

Příručka způsobilých výdajů (ZV) Program EKO-ENERGIE, III. Výzva - prodloužená Příručka způsobilých výdajů (ZV) Program EKO-ENERGIE, III. Výzva - prodloužená ÚVOD: Tento dokument má sloužit žadatelům o dotaci ze strukturálních fondů EU v rámci programu EKO-ENERGIE a pomáhat s orientací

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility 15. 9. 2016 Dotační programy s podporou Fotovoltaiky Fotovoltaika jako součást komplexního projektu PODNIKATELÉ OP Podnikání

Více

Slunce # Energie budoucnosti

Slunce # Energie budoucnosti Možnosti využití sluneční energie Slunce # Energie budoucnosti www.nelumbo.cz 1 Globální klimatická změna hrozí Země se ohřívá a to nejrychleji od doby ledové.# Prognózy: další růst teploty o 1,4 až 5,8

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce

Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce ENERGETICKÉ ÚSPORY 2. VLNA INVESTIČNÍHO ROZVOJE MĚST A OBCÍ Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce ENERGETICKÉ ÚSPORY PŘINÁŠÍ DO ČR V PODOBĚ ALTERNATIVNÍHO SCHÉMATU 80 MLD. KČ EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH PROSTŘEDKŮ

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost primárně zaměřen na podporu podnikání (zejména MSP) Navazuje na Operační program

Více

PREZENTACE Monitoring a řídící systémy pro fotovoltaické systémy

PREZENTACE Monitoring a řídící systémy pro fotovoltaické systémy PREZENTACE Monitoring a řídící systémy pro fotovoltaické systémy CÍLE NAŠÍ SPOLEČNOSTI Zůstat nablízku Projektování Implementace podpory Flexibilita Aktualizace podle potřeb zákazníka Vývoj na zakázku

Více

Tepelná čerpadla vzduch voda Bazénová tepelná čerpadla Solární vakuové kolektory Klimatizace s invertorem TEPELNÁ ČERPADLA SOLÁRNÍ KOLEKTORY

Tepelná čerpadla vzduch voda Bazénová tepelná čerpadla Solární vakuové kolektory Klimatizace s invertorem TEPELNÁ ČERPADLA SOLÁRNÍ KOLEKTORY Tepelná čerpadla vzduch voda Bazénová tepelná čerpadla Solární vakuové kolektory Klimatizace s invertorem TEPELNÁ ČERPDL SOLÁRNÍ KOLEKTORY 5 I WWBC Tepelná čerpadla vzduch voda NORDLINE Tepelné čerpadlo

Více

solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. STISKNI ENTER

solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. STISKNI ENTER solární systémy Copyright (c) 2009 Strojírny Bohdalice, a.s.. All rights reserved. TERMICKÉ SOLÁRNÍ SYSTÉMY k ohřevu vody pro hygienu (sprchování, koupel, mytí rukou) K ČEMU k ohřevu pro technologické

Více

the PowerRouter přehled produktů Product overview 2012-2013 the PowerRouter you re in charge

the PowerRouter přehled produktů Product overview 2012-2013 the PowerRouter you re in charge the PowerRouter Product overview 2012-2013 přehled produktů the PowerRouter you re in charge POWER ROUTER INFORMACE 1) POWER ROUTER má 2 plně nezávislé MPP trackery pro maximální výnos a flexibilní konfuguraci

Více

DOTACE PRO MALÉ FVE V OBYTNÝCH DOMECH. Fotovoltaické Fórum a Energetická konference

DOTACE PRO MALÉ FVE V OBYTNÝCH DOMECH. Fotovoltaické Fórum a Energetická konference DOTACE PRO MALÉ FVE V OBYTNÝCH DOMECH Fotovoltaické Fórum a Energetická konference 2016 29. 11. 2016 Obsah přednášky Co je program Nová zelená úsporám? Proč by Vás měl program zajímat? Dotace?! Pro koho

Více

Návrh FV systémů. Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů

Návrh FV systémů. Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů Návrh FV systémů Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. - Laboratoř diagnostiky fotovoltaických systémů 1 Osnova dnešní přednášky Základní typy FV systémů Komponenty FV elektráren Postup návrhu, PV GIS Příklady instalací

Více

Výstavba fotovoltaických elektráren společností Qnet CZ s.r.o.

Výstavba fotovoltaických elektráren společností Qnet CZ s.r.o. 2013 Výstavba fotovoltaických elektráren společností Qnet CZ s.r.o. Špitálka 461/21a, 602 00 Brno Představení společnosti Naše společnost Qnet CZ s.r.o. vznikla v roce 1998. Od roku 2008 se zabýváme výstavbou

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) , Brno Mgr. Petra Kuklová

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) , Brno Mgr. Petra Kuklová Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 28. 2. 2018, Brno Mgr. Petra Kuklová Agentura pro podnikání a inovace (API) Příspěvková organizace s celostátní působností podřízená

Více

Solární pouliční osvětlení

Solární pouliční osvětlení Solární pouliční osvětlení VisioSolar CLASSIC series2014 by Visiocom Obsah OBSAH 2 ÚVODNÍ SLOVO 3 TECHNICKÉ PARAMETRY 4 TIME MANAGEMENT ÚSPORA ENERGIE 6 ZÁRUKY 8 INSTALACE SLOUPU 9 DODACÍ PODMÍNKY 9 Úvodní

Více

Fotovoltaické. systémy na budovách

Fotovoltaické. systémy na budovách Fotovoltaické systémy na budovách plk. Ing. Zdeněk k Hošek Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Obnovitelné zdroje energie Legislativní rámec OSN a EU Obnovitelné

Více

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI

VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI VYUŽITÍ OZE V MINULOSTI Oheň - zdroj tepla,tepelná úprava potravin Pěstování plodin, zavodňování polí Vítr k pohonu lodí Orientace budov tak, aby využily co nejvíce denního světla

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD ZLÍN VÝMĚNA UPS KÚ1 a KÚ2 SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÁ ZPRÁVA

KRAJSKÝ ÚŘAD ZLÍN VÝMĚNA UPS KÚ1 a KÚ2 SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÁ ZPRÁVA KRAJSKÝ ÚŘAD ZLÍN VÝMĚNA UPS KÚ1 a KÚ2 SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Všeobecná část... 2 1.1. Základní údaje... 2 1.2. Rozsah... 2 1.3. Použité podklady... 2 1.4. Předpisy a normy...

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

Sundaram KS. Vysoce účinný sinusový měnič a nabíječ. Uživatelská konfigurace provozu. Snadná montáž. Detailní displej.

Sundaram KS. Vysoce účinný sinusový měnič a nabíječ. Uživatelská konfigurace provozu. Snadná montáž. Detailní displej. Sundaram KS Vysoce účinný sinusový měnič a nabíječ Sundaram KS 1K/2K/3K Sundaram KS 4K/5K > Střídač s čistým sinusovým průběhem > Výběr rozsahu vstupního napětí pro domácí spotřebiče a osobní počítače

Více

Halley. Made in Italy GHOST - R. Halley. Vynikající poměr vysoké kvality, bezkonkurenční ceny a nízké energetické spotřeby.

Halley. Made in Italy GHOST - R. Halley. Vynikající poměr vysoké kvality, bezkonkurenční ceny a nízké energetické spotřeby. Made in Italy GHOST - R Vynikající poměr vysoké kvality, bezkonkurenční ceny a nízké energetické spotřeby. LET Z Á R U K A ROZŠÍŘENÁ 11 VÝHODY Vyspělá LED technologie je v tradičním designu LED průmyslové

Více

ÚVOD... 4 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE... 5 ENERGIE ZE SLUNCE...

ÚVOD... 4 OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE... 5 ENERGIE ZE SLUNCE... 1. ÚVOD... 4 2. OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE... 5 3. ENERGIE ZE SLUNCE... 6 PROJEVY SLUNEČNÍ ENERGIE... 6 4. HISTORIE SLUNEČNÍ ENERGIE... 7 5. TYPY VYUŽITÍ SLUNEČNÍ ENERGIE... 8 PŘÍMÉ... 8 NEPŘÍMÉ... 8 VYUŽITÍ

Více

Využívejte energii, kterou máme všichni zdarma - slunce Vám fakturu nepošle

Využívejte energii, kterou máme všichni zdarma - slunce Vám fakturu nepošle Co nám může solární systém přinést: Chceme ohřívat vodu Systém je určen pro 4 osoby Kolik spotřebujeme vody za den (dle normy) 160 L Výkon, který je pro nás optimální 1,7 kw = 7 panelů na střeše (11,55

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 (FV) Přímé využití

Více

Lehký topný olej. 0 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva. 1,17 t CO 2 /MWh elektřiny

Lehký topný olej. 0 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva. 1,17 t CO 2 /MWh elektřiny Druh paliva Hnědé uhlí Černé uhlí Těžký topný olej Lehký topný olej Zemní plyn Biomasa Elektřina Emisní faktor 0,36 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva 0,33 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva 0,27 t CO 2 /MWh výhřevnosti

Více

ETL-Ekotherm a.s. TECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ PRO KOTELNY A PŘEDÁVACÍ STANICE TEPELNÁ ČERPADLA VÝSTAVBA SOLÁRNÍCH FOTOVOLTAICKÝCH ELEKTRÁREN

ETL-Ekotherm a.s. TECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ PRO KOTELNY A PŘEDÁVACÍ STANICE TEPELNÁ ČERPADLA VÝSTAVBA SOLÁRNÍCH FOTOVOLTAICKÝCH ELEKTRÁREN ETL-Ekotherm a.s. TECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ PRO KOTELNY A PŘEDÁVACÍ STANICE TEPELNÁ ČERPADLA VÝSTAVBA SOLÁRNÍCH FOTOVOLTAICKÝCH ELEKTRÁREN Profil společnosti Historie, reference Vážení obchodní přátelé, společnost

Více

David Pech CityPlan spol. s r.o.

David Pech CityPlan spol. s r.o. FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY PRO RODINNÉ DOMY, PŘÍKLADY P A ZÁKLADNÍ EKONOMICKÁ DATA David Pech CityPlan spol. s r.o. Praha 2008 Konference je součástí projektu a je podporován Evropskou komisí v programu Fotovoltaické

Více

6.1 Měsíční výkaz o výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů (od výrobce)

6.1 Měsíční výkaz o výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů (od výrobce) 6 Poskytování měřených/vypočtených dat o výrobě elektřiny z OZE V této kapitole je nejdříve popsáno potřebné nastavení uživatelského počítače (stanice). Dále je popsán obecný postup pro zadávání měsíčních

Více

Fotovoltaika. nejčistší výroba elektřiny. Fotovoltaika

Fotovoltaika. nejčistší výroba elektřiny. Fotovoltaika Fotovoltaika nejčistší výroba elektřiny Fotovoltaika 1 Fotovoltaika Získejte kontrolu nad náklady za elektřinu Fotovoltaika šetří přírodu i vaši kapsu Elektrická energie ze slunečního záření patří z pohledu

Více

Přímé využití energie z fotovoltaických panelů

Přímé využití energie z fotovoltaických panelů Přímé využití energie z fotovoltaických panelů Vyvinuli a vyrobili jsme ve spolupráci s majitelem patentů firmou LOGITEX něco nového. Nového z pohledu využití energie slunce a výroby elektrické energie

Více

Výstavba solárního parku 800 kwp v Lešanech

Výstavba solárního parku 800 kwp v Lešanech Výstavba solárního parku 800 kwp v Lešanech Ing. Michal Jůza, Ing. Pavel Vrkoslav Tato dokumentace je duševním vlastnictvím autora, její zneužití bez jeho souhlasu je trestné dle zákona 1 Trnitá cesta

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele 22. 3. 2017 Obsah prezentace Základní informace o dotačním programu OP PIK Program Úspory energie podpora

Více

I N V E S T I C E D O V A Š Í B U D O U C N O S T I

I N V E S T I C E D O V A Š Í B U D O U C N O S T I Příloha č. 1 - Technická specifikace pro výběrové řízení na dodavatele opatření pro Snížení energetické náročnosti firmy Koyo Bearings Česká Republika s.r.o. ČÁST Č. 1 Výměna chladícího zařízení technologie

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Omezení emisí CO 2 Spotřeba energie Životní prostředí Principem každého

Více

Návrh energetických opatření a uplatnění OZE při rekonstrukci objektu Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze

Návrh energetických opatření a uplatnění OZE při rekonstrukci objektu Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze Návrh energetických opatření a uplatnění OZE při rekonstrukci objektu Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze Doc. Ing. Jiří Sedlák, CSc., Ing. Radim Bařinka, Ing. Petr Klimek Czech RE Agency, o.p.s.

Více

S plochou střechou je to jako s fotovoltaikou. Vše se točí kolem ideálního spojení ekonomiky a ekologie.

S plochou střechou je to jako s fotovoltaikou. Vše se točí kolem ideálního spojení ekonomiky a ekologie. S plochou střechou je to jako s fotovoltaikou. Vše se točí kolem ideálního spojení ekonomiky a ekologie. Všude kolem velký potenciál Využití plochých střech k výrobě energie pomalu patří k běžnému obrazu

Více

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze

Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady. Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Nezávislost na dodavatelích tepla možnosti, příklady Tomáš Matuška Ústav techniky prostředí Fakulta strojní, ČVUT v Praze Volně dostupné zdroje tepla sluneční energie základ v podstatě veškerého přírodního

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

FV potenciál na budovách v areálu nemocnice Uherské Hradiště Energetická agentura Zlínského kraje

FV potenciál na budovách v areálu nemocnice Uherské Hradiště Energetická agentura Zlínského kraje FV potenciál na budovách v areálu nemocnice Uherské Hradiště Energetická agentura Zlínského kraje 1 Obsah 1 Metodologie a přístup... 3 1.1 Výchozí stav energetický management... 3 1.2 Shrnutí budov...

Více

SolarMax 20C/25C/30C/35C. Osvědčená spolehlivost.

SolarMax 20C/25C/30C/35C. Osvědčená spolehlivost. SolarMax 20C/25C/30C/35C Osvědčená spolehlivost. Osvědčená spolehlivost Sputnik Engineering uvedl svůj první fotovoltaický centrální měnič SolarMax do provozu již v roce 1992. Od té doby se svými každodenními

Více

Energie prověřená časem. výstavba a provoz solárních elektráren

Energie prověřená časem. výstavba a provoz solárních elektráren Energie prověřená časem výstavba a provoz solárních elektráren HISTORIE SPOLEČNOSTI Základy investičních a developerských společností pod obchodním názvem SUNINVEST byly položeny v roce 2007, založením

Více

Segarcea 2 x 499 KW. PREZENTACE PROJEKTU FOTOVOLTAICKÉHO PARKU O VELIKOSTI 2 X 499 Kwp V RUMUNSKU SEGARCEA. www.solidsun.cz email: solidsun@seznam.

Segarcea 2 x 499 KW. PREZENTACE PROJEKTU FOTOVOLTAICKÉHO PARKU O VELIKOSTI 2 X 499 Kwp V RUMUNSKU SEGARCEA. www.solidsun.cz email: solidsun@seznam. PREZENTACE PROJEKTU FOTOVOLTAICKÉHO PARKU O VELIKOSTI 2 X 499 Kwp V RUMUNSKU SEGARCEA www.solidsun.cz email: solidsun@seznam.cz David Dytrych Project manager +420 608 282 233 Jaroslav Hadinec- Finance

Více

Alternativní zdroje energie

Alternativní zdroje energie Autor: Ivo Vymětal Pracovní list 1 Přeměny energie 1. Podle vzoru doplň zdroje a druhy energie, které se uplatní v popsaných dějích. Využij seznamu: Žárovka napájená z tepelné elektrárny. Slunce Rostliny

Více

NECHTE VAŠÍ STŘECHU PRACOVAT PRO VÁS SOLÁRNÍ STŘECHA OD PREFY

NECHTE VAŠÍ STŘECHU PRACOVAT PRO VÁS SOLÁRNÍ STŘECHA OD PREFY NECHTE VAŠÍ STŘECHU PRACOVAT PRO VÁS SOLÁRNÍ STŘECHA OD PREFY střechy FASÁDY solar www.prefa.com NECHTE JI ZÁŘIT JAKO SLUNCE SAMOTNÉ. NAŠE SLUNCE MÁ PRO NÁS NESMÍRNÝ VÝZNAM. Je energetickým zdrojem, který

Více

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ

SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ SC 2.5 SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI V SEKTORU BYDLENÍ Specifická kritéria přijatelnosti pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení Název kritéria Aspekt podle Metodického pokynu pro

Více

SolarEdge. Systém pro distribuovaný sběr energie. Představení společnosti 2014. 2014 SolarEdge

SolarEdge. Systém pro distribuovaný sběr energie. Představení společnosti 2014. 2014 SolarEdge SolarEdge Systém pro distribuovaný sběr energie Představení společnosti 2014 Vize SolarEdge Být jedničkou ve fotovoltaickém průmyslu na poli elektroniky fotovoltaických panelů Přispět k rychlejšímu dosažení

Více

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE

JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE JAK SE ELEKTŘINA DISTRIBUUJE aneb: z elektrárny ke spotřebiči prof. Úsporný 2 3 Z ELEKTRÁRNY KE SPOTŘEBIČI Abychom mohli využívat pohodlí, které nám nabízí elektřina, potřebujeme ji dostat z elektráren

Více

Dotace a investiční pobídky Deloitte Česká republika. prosinec 2017

Dotace a investiční pobídky Deloitte Česká republika. prosinec 2017 Dotace a investiční pobídky Deloitte Česká republika prosinec 2017 Výzva III programu Úspory 2 Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo III. výzvu programu Úspory. Program je určen všem podnikům, které

Více

Metody řízení moderních soustav s

Metody řízení moderních soustav s Metody řízení moderních soustav s akumulací Název elektrické prezentace energie Autoři: Ing. Martin Sobek Ph.D. Ing. Aleš Havel Ph.D. Rožnov Pod Radhoštěm, Perspektivy Elektroniky 2016 Úvod měniče pro

Více