JSOU PRÁVNÍ NÁSTROJE PREVENCE ZANEDBÁVÁNÍ PÉČE O DÍTĚ DOSTATEČNÉ? 1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JSOU PRÁVNÍ NÁSTROJE PREVENCE ZANEDBÁVÁNÍ PÉČE O DÍTĚ DOSTATEČNÉ? 1"

Transkript

1 P r á v n í p ř í l o h a JSOU PRÁVNÍ NÁSTROJE PREVENCE ZANEDBÁVÁNÍ PÉČE O DÍTĚ DOSTATEČNÉ? 1 Miroslav Mitlöhner, Petr Wisiński Anotace: Velice často se ozývá kritika neúčinnosti a nedostatku právních opatření k ochraně détí před škodlivými vlivy, zanedbáváním a kriminalitou páchanou na dětech nebo dětmi. Autoři ve svém článku vycházejí z Listiny základních práv a svobod, Úmluvy o právech dítěte. Popisuji, shrnují a dávají do souvislostí právní nástroje ochrany dětí před negativními vlivy, které jsou obsaženy v účinných právních normách, jako jsou zákon o rodině, zákon o sociálné-právní ochraně dětí, zákon o přestupcích a zejména trestní zákoník. Významnou část článku věnují složité a stále málo i v odborné veřejnosti známé problematice neoznámení a nepřekažení těch trestných činů, které v souvislosti s kriminalitou páchanou na dětech přicházejí. Čtenář článku tak získá souhrnný přehled v dané problematice. Klíčová slova: dítě, kriminalita, ochrana dítěte. Listina základních práv a svobod, Úmluva o právech dítěte, sociálnéprávni ochrana dětí, nepřekažení trestného činu, neoznámení trestného činu, rodičovská zodpovědnost. Učitelé, vychovatelé, další školští pracovníci, ale i pracovníci nejrůznéjších institucí a zařízení pro détí a mládež, včetné zařízení pro volnočasové aktivity, se mohou setkat a také se reálné setkávají s détmi, na kterých jsou patrny znaky jejich zanedbávání osobami, které naopak jsou povinny o tyto déti pečovat. Toto zanedbávání může mít různé formy, různou intenzitu, a dokonce může být někdy i méně zřetelné. Smyslem našeho článku je seznámit veřejnost se základními právními nástroji, jejichž uplatněním lze účinné tomuto nežádoucímu jevu čelit, případné mu zcela zabránit a zanedbávající osoby varovat či případně potrestat. Byli bychom rádi, kdyby čtenářům Speciální pedagogiky pomohl k potřebné orientaci v dané oblasti. Zpravidla vždy, kdy dojde k odhalení závažného případu zanedbávaného dítěte, volají jedinci, různé iniciativy, ale i instituce, po přijetí účinné a konkrétní" právní úpravy, která by zabránila v opakování podobného dalšího případu. Přitom již dávno existuje řada potřebných a účinných 1 Stať vychází z referátu předneseného na 18. kongresu PARDUBICE 2010, který se konal v Pardubicích.

2 možností, postupu a metod jak zavčas zanedbávání péče o díté předejít, jak je ukončit, efektivně potrestat a nepřipustit vznik škodlivých následku. Jen se o nich často bohužel nic neví. K ubližování dítěti většinou dochází z mnoha příčin a různé propojených mechanismů mnoha forem a způsobů. Dochází k němu nejčastěji v dysfunkčních a afunkčních rodinách. Tyto skutečnosti jsou zároveň důvodem k tomu, aby se detekce a diagnostika ubližování dítěti uskutečňovala multidisciplinárně, mezioborové a komplexně 2. Zanedbávání péče o dítě přináší celou řadu negativních dopadů na jeho psychický a somatický vývoj. V této souvislosti uvádí Pemová, že dochází-li v útlém dětství k hrubému zanedbávání především rozvoje verbálních dovedností, jen velice těžko se tento deficit v pozdějších letech vyrovnává. Zanedbávané děti mívají problémy se svým verbálním projevem, což komplikuje nejen jejich výsledky ve škole, ale významně ovlivňuje i jejich schopnost navazovat a udržovat sociální kontakty 3. Protože je problematika zanedbávání péče o dítě velmi rozsáhlá a projevuje se v nejrůznějších formách, je v zorném poli státu a jeho orgánů. Její řešení (včetně prevence) je upraveno v řadě předpisů z různých právních odvětví. Jde o normy nejen práva občanského, rodinného, sociálního, zdravotnického, školského, správního a přestupkového, ale jako ultima ratio 4 i práva trestního. Významnou roli zde hrají i mezinárodní pakty, smlouvy, konvence a úmluvy. Právní úprava přichází nejen v zákonech, ale i v celé řadě podzákonných norem, jako jsou především vyhlášky ministerstev a nařízení vlády. Listina základních práv a svobod 5 je součástí ústavního pořádku České republiky a jejím smyslem a cílem je zajišťovat a chránit základní práva a svobody všech lidí bez rozdílu. Ochrana dětí a jejich rodin je obsažena v její čtvrté hlavě mezi hospodářskými, sociálními a kulturními právy, a to v článcích 30 až 33, které deklarují povinnost státu pomáhat svým občanům v obtížných sociálních situacích a vytvářet podmínky pro jejich uspokojivé vyřešení. Tvoří východiska pro poskytování sociálních služeb a sociálního zabezpečení. Zároveň poukazují na potřebu ochrany détí a rodiny jako základní společenské jednotky. Tvoří rámec pro prevenci zanedbávání péče o díté jako sociálně patologického jevu DUNOVSKÝ, J.; MITLÓHNER, M.; HEJČ, K.; HANUŠOVÁ-TLAČILOVÁ, J. Problematika dětských práv a komerčního sexuálního zneužívání dětí u nás a ve světě. Praha : Grada, ISBN PEMOVÁ, T. Zanedbávání détí není výjimečné. Děti a my. 2002, 32, č. 3, s. 35. Krajní prostředek či prostředek krajního řešení. Zák.č. 2/1993 Sb.

3 Úmluva o právech dítěte 6 Jejím základním smyslem je posílit postavení dítéte ve společnosti a zdůraznit potřebu jeho ochrany a zabezpečení. Proklamuje základní potřeby a občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní práva dítěte, a to od základních práv zabezpečujících přežití, až po práva vyjadřující možnost dítéte o sobé rozhodovat. Podle čl. 3 je jejím cílem především hájit zájmy dítěte a chránit jeho blaho. Úmluva formuluje práva, která přímo či nepřímo zajišťují dítěti ochranu před zanedbáváním. Opatření, jež směřují přímo k ochraně dětí před různými formami zanedbávání, obsahují články 19,32 a 36 (ochrana před všemi formami vykořisťování). Nepřímo se zanedbávání také týká ustanovení článku 9, o odloučení dítéte od rodičů, článku 18, o rodičovské zodpovědnosti, a článku 27, o právu dítěte na zabezpečení adekvátní životní úrovně. Úmluva v článku 24 věnuje pozornost prevenci zanedbávání a v článku 39 se zabývá reintegraci détí, které se již staly obětí zanedbávání. Zákon o rodině 7 Upravuje především vztahy uvnitř rodiny, přiznává členům rodiny práva a ukládá jim i povinnosti. Vymezuje základní předpoklady, za jakých rodiče či jiní zákonní zástupci dětí mohou tato svá práva a povinnosti vykonávat. Stanoví podmínky, za jakých může stát zasahovat do rodiny a jaká opatření může v zájmu dítéte provést. Zásadou je, že stát rodině, kde není poskytována dětem řádná péče, nejdříve nabídne pomoc pro nápravu a až následné uplatní represivní opatření. Podle 32 náleží rozhodující úloha ve výchově dětí rodičům. Ti také mají svým osobním životem a chováním být svým dětem příkladem. Vztahy mezi rodiči a dětmi jsou upraveny v 31 jako rodičovská zodpovědnost, tvořená souhrnem práv a povinností a) při péči o nezletilé dítě, která zahrnuje zejména péči o jeho zdraví, o jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, b) při zastupování nezletilého, c) při správě jeho jmění. Rodiče jsou povinni aktivně předcházet jeho zanedbávání, chránit zájmy dítěte, řídit jeho jednání a vykonávat nad ním dohled. K tomu mohou použít pouze takových výchovných prostředků, kterými nebude dotčena důstojnost dítéte, ohroženo jeho zdraví a všestranný rozvoj. Pokud rodiče z jakýchkoliv důvodů nemohou, nechtějí či nejsou schopni plnit své povinnosti, v důsledku čehož díté nějakým způsobem zanedbávají, přistupuje stát k pozastavení, omezení, anebo v případech velmi vážného zanedbávání ke zbavení rodiče jeho rodičovské zodpovědnosti. Podle intenzity zanedbávání a míry ohrožení života a vývoje dítěte se volí 6 7 Sdělení č. 104/1991 Sb. Zák. č. 94/1963 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

4 vhodná opatrení. Při méně závažném zanedbávání, kdy díté zůstává v rodině, se přistupuje k výchovným opatřením uvedeným v 43 odst. 1, která mají rodinu vést k odstranění nedostatků v péči. Jedná se a) o napomenutí nezletilého či osob, jež narušují jeho řádnou výchovu, b) o stanovení dohledu nad nezletilým, c) o uložení takových omezení, která zabrání škodlivým vlivům na jeho výchovu. Pouhé uložení výchovného opatření pro zlepšení situace však zpravidla nestačí a proto lze zprostředkovat služby, které budou rodinu podporovat v úsilí o pozitivní změnu. Ve velmi závažných případech zanedbávání, kdy není možné dítě dále nechávat v rodině, se díté z rodiny odebírá. Dítě může být svěřeno do péče jiné fyzické osoby než jsou rodiče, jestliže tato osoba poskytuje záruku jeho řádné výchovy a se svěřením dítěte souhlasí. Při výběru vhodné osoby dá soud přednost zpravidla příbuznému dítěte ( 45 odst. 1). Od této situace je třeba odlišit svěření dítěte do pěstounské péče fyzické osobě, nebo do pěstounské péče manželů ( 45a odst. 1,3), případné svěření dítěte do pěstounské péče na přechodnou dobu osobám, které jsou podle 27a) zák. čís. 359/1999 Sb., o sociálné-právní ochraně dětí, zařazeny do evidence osob vhodných k výkonu pěstounské péče na přechodnou dobu ( 45a odst. 2). Pro tento postup jsou v zákoně explicitně vymezeny důvody, které nelze rozšiřovat. Problematika kvalifikace osob pro řádný výkon pěstounské péče je stále častěji diskutovaným problémem a sílí hlasy po profesionalizaci této činnosti. Podle bývalého ministra práce a sociálních věcí ČR a současného premiéra RNDr. Nečase mají úkol dnešních ústavů v budoucnu převzít profesionální pěstouni. Klíčovou změnou celého stávajícího systému by tedy mělo být rozšíření pěstounské péče, včetně její profesionalizace. V budoucnu má proto být v souladu s touto změnou pěstounská péče chápána jako způsob obživy, a ne altruismus. Pěstounská rodina by měla fungovat jako mikrokomunita s důrazem na krátkodobý pobyt dítěte v ní. Znamená to, že citová fixace by neměla být stejná jako v klasické rodině, přičemž prostředí, v němž díté žije, by mělo být příjemnější než v ústavu. S plnohodnotnou realizací tohoto požadavku bezprostředné souvisí odborná příprava pěstounů, a to tak, aby byli schopni postarat se i o handicapované děti. A to nejenom ze zdravotního hlediska, ale i z jiného etnického či jinak sociálně znevýhodněného prostředí 8. Tam, kde se nepodaří nalézt vhodné osoby, které by se o díté postaraly, výchova dítěte je vážně ohrožena nebo vážně narušena a jiná výchovná opatření by nevedla k nápravě, nebo jestliže z jiných závažných " Důvodová zpráva k Rámcovému návľhu na zpracování systému školních aktivit pro členy pěstounských rodin v rámci České republiky. Praha : Hefaistos, 2008.

5 důvodů nemohou rodiče výchovu dítéte zabezpečit, může soud podle 46 odst. 1 nařídit ústavní výchovu, nebo dítě svěřit do péče zařízení pro détí vyžadující okamžitou pomoc. Tento postup je možný za situace, kdy se dítě ocitlo bez jakékoliv péče, nebo jsou-li jeho život nebo příznivý vývoj vážné ohroženy. Dále ocitlo-li se díté bez péče přiměřené jeho věku, jde-li o dítě tělesně nebo duševně týrané nebo zneužívané, anebo díté, které se ocitlo v prostředí nebo situaci, kdy jsou závažným způsobem ohrožena jeho základní práva. Ochrana a pomoc takovému dítěti spočívá v uspokojování základních životních potřeb, včetně ubytování, v zajištění zdravotní péče zdravotnickým zařízením a v psychologické a jiné obdobné nutné péči 9. Soud je však před nařízením ústavní výchovy povinen zkoumat, zda výchovu dítéte nelze zajistit náhradní rodinnou péčí nebo rodinnou péčí v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, která má přednost před výchovou ústavní. Soud má ze zákona povinnost nejméně jednou za 6 měsíců přezkoumat, zda trvají důvody pro nařízení tohoto opatření, nebo zda není možné zajistit dítěti náhradní rodinnou péči. Zákon o sociálněprávní ochraně dětí' 0 Tvoří základní a výchozí právní normu pro oblast problematiky zanedbávaného dítěte. Definuje všechny typy sociálněprávní ochrany détí, upravuje činnosti orgánů sociálněprávní ochrany, jejich vzájemnou součinnost a vymezuje úlohu nestátních subjektů v rámci sociálněprávní ochrany dětí. Podle tohoto zákona sociálněprávní ochrana zahrnuje zejména zajištění práva dítéte na příznivý vývoj a na rádnou výchovu, ochranu oprávněných zájmů dítěte a působeni směrující k obnovení narušených funkcí rodiny. Z tohoto vymezení jasně vyplývá ochrana dítéte před zanedbáváním. Zákon v 6 odst. 1 přesně vymezuje skupinu dětí, kterým je poskytována sociálněprávní ochrana. Okruh těchto détí je velmi rozsáhlý a lze v něm najít všechny situace, které jsou obsaženy v jednodivých typech zanedbávání. Jedná se kupříkladu o děti, jejichž rodiče neplní povinnosti či nevykonávají práva plynoucí z rodičovské zodpovědnosti, o děti, které vedou zahálčivý nebo nemravný život, o děti, které jsou opakovaně umisťovány do ústavů či o déti, které jsou ohrožovány násilím mezi vychovateli. Zákon v těchto případech předpokládá, že tyto skutečnosti trvají tak dlouho, nebo jsou takové intenzity, že nepříznivě ovlivňují vývoj dětí, nebo jsou, anebo mohou být příčinou nepříznivého vývoje détí. Podle 7 odst. 2 je každý oprávněn upozornit orgán sociálněprávní ochrany ' 42 odst. 1. zák. č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí. 10 Zák. č. 359/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů. 51

6 dětí na výše uvedené skutečnosti anebo na zjištění, že rodiče zneužívají práva, či nemohou plnit povinnosti vyplývající z rodičovské zodpovědnosti. Jinak řečeno, každý je oprávněn ohlašovat případy dětí, u nichž je podezření, že jsou ohroženy zanedbáváním. Stejné tak je každý oprávněn na závadné chování détí upozornit jejich rodiče. Upozornění má důvěrný charakter, a tak ustanovení 57 odst. 1 citovaného zákona ukládá zaměstnancům sociálnéprávní ochrany povinnost zachovávat mlčenlivost o osobě, která na skutečnosti nasvědčující negativnímu jednání vůči dětem upozornila. Zákon v 8 dává dítěti právo požádat příslušné orgány o pomoc při ochraně svého života, zdraví a dalších práv, a to i bez vědomí vychovatelů. To významné přispívá k ochraně dětí, které jsou již schopny vzhledem ke svému věku a rozumové vyspělosti upozornit na nedostatečnou péči v rodině. Podle 9 mají vychovatelé dítěte stejné právo na pomoc při výkonu svých práv a povinností. Podle 10 odst. 1 je obecní úřad povinen vyhledávat z úřední povinnosti děti, na které se podle 6 odst. 1 zaměřuje sociálnéprávní ochrana. Obdobně pak jsou podle 10 odst. 4 státní orgány, pověřené osoby, školy, školská zařízení a zdravotnická zařízení, popřípadě další zařízení určená pro děti, povinny oznámit obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností dítě, které je uvedené v 6 odst. 1, a to bez zbytečného odkladu poté, co se takovou skutečnost dozví. Zvláštní povinnost je v 10 odst. 5 a 6 uložena lékařům, kteří mají v případě podezření z týrání dítěte, zneužívání dítěte, nebo podezření na zanedbávání péče povinnost zajistit zaznamenání nálezu a upozornit na tuto skutečnost příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností. Smyslem tohoto ustanovení je přispět ke včasnému podchycení případu zanedbávaného dítěte. Záznam se stává podkladem pro sociální šetření, případné pro zahájení trestního stíhání. S tímto postupem souvisí ustanovení 53 odst. 1, podle kterého mají státní orgány, zaměstnavatelé a další fyzické či právnické osoby (tzn. školy, školská, zdravotnická a jiná obdobná zařízení či jejich zřizovatelé) povinnost sdělit na výzvu orgánu sociálnéprávní ochrany údaje potřebné pro poskytnutí sociálnéprávní ochrany. Povinnou mlčenlivost nelze uplatnit v případě podezření z týrání, zneužívání dítěte nebo v případě zanedbávání péče o né. Ustanovení 53a zavazuje na úseku sociálné-právní ochrany výslovné ke spolupráci a k rozsáhlým povinnostem Ministerstvo vnitra a Policii České republiky". K základní charakteristice zákona o sociálnéprávní ochraně détí patří důsledné 11 S účinností od

7 odděleni preventivní a poradenské činnosti od intervenčních činností orgánů sociálněprávní ochrany, které směřují k zabránění vzniku nežádoucích situací včasným odstraňováním jejich příčin. Právní ukotvení je obsaženo v 10 a 11; spočívá především ve vyhledávání ohrožených dětí, v působení na rodiče a děti, při zprostředkování poradenství, při zjišťování a následném odstraňování příčin vzniku nepříznivých vlivů působících na děti, anebo při činnostech sociálních pracovníků, kteří pomáhají rodičům řešit výchovné, sociální a jiné problémy související s péčí o děti a s jejich výchovou. Důležitou úlohu v oblasti prevence hrají komise pro sociálněprávní ochranu détí v obcích s rozšířenou pravomocí, jejich snahou je zajistit interdisciplinární přístup při řešení případů ohrožených détí ( 38). Mezi intervenční aktivity patří především rozhodování o výchovných opatřeních a opatřeních na ochranu dětí ( 13, 14), jako je pozastavení, omezení nebo zbavení rodičovské zodpovědnosti 12 či nařízení ústavní výchovy, svěření dítéte do péče zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, nebo její prodloužení či zrušení. Dále sem náleží řešení situace dítéte, jež se ocitlo bez péče přiměřené jeho véku a kterému je obecní úřad povinen zajistit neodkladnou péči. Při ní se dává přednost příbuznému dítěte ( 15, 16), a to včetně vymezení podmínek pro vydání předběžného opatření 13, ke kterému by se mělo přistupovat pouze v akutních případech vážného zanedbávání. Využití tohoto institutu je třeba chápat jako krajní řešení nepříznivé situace dítéte, pokud veškeré předchozí snahy o nápravu selhaly. Obecné platí, že má obec v těchto případech nejprve zkoumat možnost svěřit dítě do pěstounské péče na přechodnou dobu ( 27a), využít služeb zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc ( 42), a až v poslední řadě by se mélo přikročit k umístění dítéte do ústavní výchovy ( 28). Současné musí orgány sociálněprávní ochrany pravidelně spolupracovat s rodiči těchto détí a poskytovat jim pomoc při řešení sociální situace rodiny, což by mělo dítěti umožnit relativně rychlý návrat domů ( 12 odst. 2). Protože je zanedbávání dítěte velmi častým důsledkem poruchy ve výchově a špatně chápaného rodičovství, které je nutné usměrnit, měla by všechna tato ustanovení zákona přispět ke včasnému podchycení nežádoucích jevů a k intervenci do rodiny tak, aby dítě mohlo setrvat ve svém rodinném prostředí, anebo aby se do svého prostředí mohlo co nejdříve vrátit. Zákon o sociálněprávní ochraně détí v části sedmé, hlavě I - Přestupky - vyplňuje mezeru mezi jednáním osoby ohrožující dítě týráním, zanedbáváním či jiným obdobným jednáním, které je nepo zák. č. 94/1963 Sb., o rodině, v platném znění a občanského soudního řádu. B

8 stižitelné jinými, zejména trestněprávními normami, a jednáním osoby vůči dítěti, které již svoji intenzitou naplňuje některou ze skutkových podstat trestných činů dle trestního zákona. Na určité formy zanedbávání lze aplikovat především ustanovení 59 odst. 5, podle kterého je přestupkem ponechání dítěte bez náležitého dozoru přiměřeného jeho věku, rozumové vyspělosti, případně zdravotnímu stavu, čímž je vystaveno nebezpečí vážné újmy na zdraví, nebo v důsledku tohoto přestupku díté způsobí újmu na zdraví jiné osobě, nebo způsobí škodu na cizím majetku nikoli nepatrnou. Zákon o přestupcích' 4 Na jednotlivé formy chování, které jsou způsobilé vést k zanedbávání dítěte, lze aplikovat hned několik ustanovení přestupkového zákona. Jako přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi podle 30 je postihováno jednání toho, kdo úmyslné umožňuje požívání alkoholických nápojů nebo užívání jiných návykových látek, než látek omamných a psychotropních, osobě mladší osmnácti let, ohrožuje-li tím její tělesný nebo mravní vývoj, či umožní neoprávněně požívání omamných a psychotropních látek osobě mladší osmnácti let, nejde-li o čin přísněji trestný, dále když prodá, podá, nebo jinak umožní užití tabákového výrobku osobě mladší 18 let, nebo neodepře jejich prodej osobé, o níž lze mít pochybnost, že splňuje podmínku věku. K zanedbávání je podle 31 možno rovněž vztáhnout přestupek na úseku školství a výchovy mládeže, který spočívá v ohrožení výchovy a vzdělání dítěte tím, že není přihlášeno k povinné školní docházce či dochází k zanedbávání péče o ni. Trestní zákoník' 5 Trestní právo je ze své podstaty ultima ratio, a tudíž postihuje taková protiprávní jednání, která tvoří jen nejzávažnější formy zanedbávání. Podle 13" je trestným činem protiprávní čin, který trestní zákon označuje za trestný a který vykazuje znaky uvedené v trestním zákoně. Vyjádření zásady subsidiarity trestní represe znamená, že trestní odpovědnost pachatele a trestně právní důsledky s ní spojené lze uplatňovat jen v případech společensky škodlivých, ve kterých nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu. Významným předpokladem uplatňování zásady zákonnosti a jejího upevňování na úseku trestního právaje dokonalejší diferenciace podmínek trestní odpovědnosti a trestu. Je tedy třeba spolehlivě vymezit hranici trestní odpovědnosti z hlediska zá- 14 Zák. č. 200/1990 Sb ve znění pozdějších předpisů. 15 Zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákoník. 16 V této kapitole jsou paragrafy trestního zákoníku uváděny bez jeho citace.

9 vážnosti protiprávního jednání, tj. rozlišit mezi přestupkem a trestným činem. K trestní odpovědnosti za trestný čin je třeba úmyslného zavinění, nestanoví-li trestní zákon výslovné, že postačí zavinění z nedbalosti. Zanedbávání dítěte se může pachatel dopustit řadou trestných činů, a to jednak přímým jednáním, jednak nepřímo, kdy je vlastně strádání a zanedbávání dítěte určitým důsledkem jiné trestné činnosti. Z hlediska zkoumané problematiky lze trestněprávní ingerenci vymezit dvojím směrem. Jde jednak o trestné činy, u kterých je jejich přímou obětí díté, tj. osoba mladší osmnácti let 17, pokud trestní zákon nestanoví jinak, jednak o trestnou součinnost s pachatelem takového trestného činu". Opuštění dítěte nebo svěřené osoby ( 195) Objektem je zájem na ochraně života a zdraví dítěte, které si samo nedokáže, nebo nemůže opatřit pomoc, anebo osoby, která dovršila sice věk 18 roků, ale není vzhledem ke svému somatickému či psychickému zdravotnímu stavu způsobilá v případě ohrožení života či zdraví toto nebezpečí odvrátit. Objektivní stránka spočívá v tom, že ten, kdo má povinnost o takovou osobu pečovat, ji opustí a vystaví tak nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví. Odložení dítěte na frekventovaném místě, v čekárně zdravotnického zařízení, v blízkosti jeslí nebo školky, charitativní organizace a podobně, nebude zpravidla trestným činem. Naproti tomu, jestliže pachatel odložením dítěte na odlehlém místě sleduje jeho usmrcení, půjde o trestný čin vraždy. Opuštěním se rozumí jednání, kterým je osoba ponechána svému osudu, a spočívá jak v konání, tak opomenutí. Nejde 0 opuštění dítěte, jestliže žena porodí, dítě zanechá v porodnici a odejde, protože v tomto prostředí není život a zdraví dítěte ohroženo. Pachatelem může být jen osoba, která má povinnost pečovat. Vedle rodiče to může být opatrovník, pracovník výchovného či ochranného ústavu, osoba, které byly dítě nebo osoba svěřeny soudním rozhodnutím, ale třeba i taková osoba, která fakticky převzala o dítě péči. Čin musí být spáchán s úmyslem vyvolat nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví. Zanedbání povinně výživy ( 196) Objektem je nárok na výživu, vyplývající ze zákona o rodině. Patří sem vedle vyživovací povinnosti rodičů k dětem 1 vyživovací povinnost dětí k rodičům, mezi manžely, osvojencem a osvojitelem, jakož i právo neprovdané matky podle ( 95 zákona o rodině). Předpokladem pro vznik vyživovací povinnosti je, že existuje rodinnoprávní vztah, se kterým je tato zák. č. 40/2009 Sb., trestní zákoník. " Zejména 367, 368 zák. č. 40/2009 Sb.

10 povinnost spojena. Obsahem vyživovací povinnosti je vedle vlastní výživy i ošacení, bydlení, příprava na budoucí povolání apod. Pokud jde o formu, jsou to zpravidla nároky na penéžité plnění. Povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného spočívá nejen v poskytování peněžitého plnéní, ale i v povinnosti vyživovat a zaopatřovat oprávněnou osobu v naturální formě, tedy ve fakticky poskytované péči. Nárok na výživné nemusí být zpravidla vysloven soudním rozhodnutím, protože vzniká přímo ze zákona. Povinnost přispívat na výživu rozvedeného manžela vzniká na základě dohody nebo rozhodnutím soudu. Výše výživného je závislá na výdělkových a majetkových poměrech osoby povinné a na odůvodněných potřebách osoby oprávněné. Může se v průběhu času měnit. Vyživovací povinnost zpravidla zaniká tehdy, když má díté možnost živit se vlastní prací. Objektivní stránka má dvě formy jednání. Jednak neplnění, byť z nedbalosti, zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného (odst. 1), jednak úmyslné vyhýbání se plnění zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného (odst. 2). V druhém případě jde o takové jednání, kterým pachatel usiluje o zbavení se povinnosti, nebo o zmaření možnosti nárok na výživné vymáhat. V obou případech tak musí pachatel jednat po dobu delší než čtyři měsíce. Vydání oprávněné osoby nebezpečí nouze, nebo odsouzení či potrestání za takový čin je v posledních třech letech důvodem pro přísnější kvalifikaci, a tudíž i potrestání. Při posuzování trestní odpovědnosti u povinné osoby, jejímž jediným příjmem jsou sociální dávky dosahující výše životního minima, je třeba zkoumat, v jaké výši byla povinná osoba v rozhodné dobé povinna platit výživné, a hodnotit všechny okolnosti týkající se nezpůsobilosti povinné osoby plnit závazky. Jde zejména o takový důvod, jakým je ztráta zaměstnání a nemožnost jeho opětovného získání, dále o celkové majetkové poměry a rozsah poskytované péče oprávněné osobě v naturální formě. Dále je třeba zjišťovat důvody, pro které se povinná osoba dostala do situace, která ji fakticky znemožňuje platit výživné, aniž by se tím sama vystavila nebezpečí nouze. Pokud v rozhodném období povinná osoba neplnila vyživovací povinnost z důvodu ukončení pracovního poměru, je třeba hodnotit důvody, pro které byl pracovní poměr ukončen". Splnění vyživovací povinnosti je okolností důležitější než potrestání pachatele, a proto trestnost tohoto činu zaniká, jestliže trestný čin neměl trvalé nepříznivé následky a pachatel svoji povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal vyhlašovat rozsudek. Pachatelem může být pouze ten, kdo má vyživovací povinnost podle zákona o rodině. " Výkladové stanovisko Nejvyššího státního zástupce č. 6/2001 Sb. v. s. NSZ. B

11 Týrání svěřené osoby ( 198) a týrání osoby žijící ve společném obydlí ( 199) Objektem je zájem společnosti na ochraně osob, které jednak vzhledem ke svému věku nebo zdravotnímu stavu jsou v péči nebo výchově jiných, jednak žijí z nejrůznějších důvodů ve společném bytě nebo domě s násilníkem. Objektivní stránka spočívá v týrání osoby, která je buďto v péči nebo výchově pachatele, anebo s pachatelem společné žije z nejrůznějších důvodů. Za týrání se považuje, jestliže pachatel hrubší nečitelností působí nepříznivě na tělesnou nebo duševní stránku poškozeného. Nemusí jít o způsobení újmy na zdraví, ale týraná osoba pociťuje jeho bolestivost a krutost jako příkoří. Týrat lze i opomenutím povinné péče. Za určitých okolností může být tímto způsobem postižena šikana. Pachatelem je v prvém případě jen ten, v jehož péči nebo výchově se týraná osoba nachází, v druhém případě pak kdokoliv, kdo žije s týranou osobou ve společném bytě nebo domě. Po subjektivní stránce se vyžaduje úmysl. Únos dítěte a osoby stižené duševní poruchou ( 200) Objektem je zájem na řádné výchově dítěte nebo psychicky nemocné osoby. Objektivní stránka spočívá v jednání, kdy pachatel díté nebo osobu stiženou duševní poruchou nebo duševně nedostatečné vyvinutou odejme z opatrování toho, kdo má podle zákona nebo podle úředního rozhodnutí povinnost o ni pečovat. Eventuelní souhlas dotyčné osoby s jednáním pachatele je právně bezvýznamný. Dítětem se rozumí osoba mladší než osmnáct let ( 126). Úředním rozhodnutím je zde zpravidla soudní rozsudek. O únos nejde v případě, že rodič nevrátí díté po povolené návštěvě, anebo ukrývá dítě, které uprchlo z ústavu. Toto jednání by mohlo být za určitých podmínek kvalifikováno jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí, spočívající v závažném jednání směrujícím ke zmaření výkonu rozhodnutí, týkajícího se výchovy nezletilých détí. Pachatelem může být každý, vyjma toho, kdo má povinnost o takovouto osobu pečovat. Po subjektivní stránce se vyžaduje úmysl. Objektivní stránka spočívá v tom, že pachatel za odměnu svěří dítě do moci jiného za účelem adopce nebo pro jiný podobný účel. Tímto podobným účelem může být kupříkladu svěření dítěte do pěstounské péče apod. Obchodování s dítětem za účelem využití k pohlavnímu styku nebo k jiným formám sexuálního obtěžování nebo zneužívání, k otroctví nebo nevolnictví, nebo k nuceným pracím nebo k jiným formám vykořisťování je postižitelné jako trestný čin obchodování s lidmi podle 168 tr. zák. Pachatelem může být ten, kdo má dítě ve své moci, nebo má povinnost o dítě pečovat, tedy v první řadě rodič.

12 Ohrožování výchovy dítěte ( 201) Objektem je zájem na ochraně mládeže, tj. osob mladších osmnácti let, před negativními vlivy, které je vystavují nebezpečí zpustnutí. Objektivní stránka je naplněna čtyřmi formami. Jde o jednání, které má jednak určité charakteristické znaky pomoci nebo návodu, nejde však o účastenství, protože chybí hlavní trestný čin a jednak má charakteristické znaky hlavního trestného činu, pokud jde o závažné porušení povinnosti pečovat o osobu mladší osmnácti let. Umožnění vést zahálčivý nebo nemravný život, svádění takové osoby k zahálčivému nebo nemravnému životu, byť i z nedbalosti, umožnění hry na hracích přístrojích, které jsou vybaveny technickým zařízením, které ovlivňuje výsledek hry a které poskytuje možnost peněžité výhry (výherní hrací přístroje, výherní automaty), umožnění opatřovat pro sebe nebo pro jiného prostředky trestnou činností nebo jiným zavrženíhodným způsobem, nebo porušení důležité povinnosti, vyplývající z rodičovské zodpovědnosti, závažným způsobem. Podle některých autorů tato poslední forma trestného jednání otevírá možnost trestního postihu osob, které odloží díté na takové místo, kde mu nehrozí újma na zdraví, ale bude mu včas poskytnuta pomoc, čehož si je pachatel vědom. Jde tedy o určitou analogii k trestnému činu odložení dítěte podle 205 tr. zákona Slovenské republiky 20. Projevy zpustnutí spočívají především v příživnickém způsobu života, prostituci, v pohlavní nevázanosti, záškoláctví, návyku na alkohol a drogy, výtržnictví, páchání trestné činnosti, zanedbávání hygienických zásad, tuláctví, v bezdomoveckém způsobu života apod. Není třeba, aby skutečně ke zpustnutí došlo, stačí, že tento stav hrozí. Trestní odpovědnost není vyloučena ani v případech, že šlo o osobu již předtím mravné narušenou. Pachatelem může být kdokoliv, po subjektivní stránce stačí nedbalost, u formy svádění pak úmysl. Pohlavní zneužívání ( 187) Objektem tohoto trestného činu je mravní a tělesný vývoj détí mladších 15 let před jakýmkoliv útokem na jejich nedotknutelnost v sexuální sféře, a to i v případech, kdy k žádnému narušení psychické či télesné integrity dítěte nedošlo. Toto ustanovení poskytuje ochranu oběma pohlavím, a to jak před heterosexuálními, tak homosexuálními činy. Míra pohlavní vyspělosti a nedotčenost není rozhodná. Stejně tak není rozhodné, z čí strany vzešla iniciativa k jednání, kdo byl aktivnější, zda ke skutku došlo na základě citového vztahu, se souhlasem či na výslovnou žádost zneužité osoby. 20 ČENTÉŠ, J.; KOLCUNOVÁ, M. Opuštění dítéte a odložení dítéte z hlediska trestního práva v Slovenské republice. Trestněprávní revue. 2010, 9, č. 6.

13 Každá osoba bez ohledu na svůj vék má nezadatelné právo rozhodovat dobrovolné o svém sexuálním životé, kdy, jak a s kým se rozhodne sexuálně žít. A to bez ohledu, zda takové její rozhodnutí povede k negativním dopadům na psychický, fyzický a citový rozvoj. Pro tento závěr svědčí výklad čl. 2 odst. 3 Listiny základních práv a svobod, zaručující každému právo činit vše, co není zákonem zakázáno. Podle definice zdravotní komise Rady Evropy z roku 1992 se za pohlavní zneužívání považuje nepatřičné vystavení dítěte pohlavnímu kontaktu, činnosti či chování, jako je jakékoliv dotýkání, styk nebo vykořisťování, a to kýmkoliv, komu bylo svěřeno díté do péče, nebo kýmkoliv, kdo dítě zneužívá. Může jít o bezdotykové setkání s exhibicionistou, ale i o účast na jakýchkoliv sexuálních aktivitách, kde nedochází k žádnému sexuálnímu kontaktu, například vystavení dítěte pornografickým videozáznamům a podobné. Kontaktní zneužívání je takové, kdy dochází k dráždění prsou, pohlavních orgánů, souloži, orálnímu či análnímu sexu. Jiné formy sexuálního obtěžování détí vycházejí z rozdílného výchovného pojetí v rodinách, z osobních zkušeností a množství informací. Objektivní stránka spočívá v souloži nebo jiném způsobu pohlavního zneužití. Předmětem útoku je dítě mladší patnácti let, bez ohledu na pohlaví, jak v homosexuálním, tak heterosexuálním vztahu. Po subjektivní stránce se vyžaduje úmysl, a to alespoň nepřímý. Nestačí tedy, že pachatel souloží, nebo jinak pohlavně zneužije osobu mladší patnácti let, ale musí být alespoň srozuměn s tím, že jde o osobou mladší než 15 let. V opačném případě by pachatel jednal ve skutkovém omylu 21. Za pohlavní zneužívání je tedy považováno jakékoliv jednání, jehož smyslem je dosažení pohlavního uspokojení pachatele nebo alespoň jeho vzrušení. Čin je spáchán i tehdy, kdy přes snahu pachatele k uspokojení nedojde. Z hlediska trestní sazby zákon oba způsoby vedoucí ke spáchání trestného činu nerozlišuje. Nicméně na rozdíl od pojmu soulož je pojem jiný způsob zneužití" širší. Bude třeba vždy posuzovat intenzitu takovéhoto jednání jednak z hlediska naplnění objektivních znaků trestného činu vůbec, jednak z hlediska uložení přiměřeného trestu pachateli. K závažnější formě pohlavního zneužívání dochází, jestliže pachatel spáchá tento čin na dítěti mladším patnácti let, svěřenému jeho dozoru, zneužívaje jeho závislosti nebo svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti nebo vlivu ( 187 odst. 2). Jedná se kupříkladu o takovou osobu, vůči které má pachatel právo a povinnost na ni dohlížet a bdít nad ní. Tak je tomu zejména ve vztahu mezi rodiči a dětmi, u vychovatele, učitele, vedoucího dětského tábora, sportovního instruktora, lékaře, sociálního pracovníka apod

14 Za takovou osobu se považuje i partner jednoho z rodičů, který žije s poškozenou osobou ve společné domácnosti. Ten sice není subjektem práv a povinností rodičů při výchové détí, avšak ve shodě s pravidly morálky a ustanovením 18 zákona o rodině je povinen pomáhat při řádné výchové, včetně mravní výchovy. S přihlédnutím k tomu pak je přirozené, že manžel rodiče (v daném případě to byl nevlastní otec poškozených) musí mít i oprávnění nezbytná k tomu, aby mohl svou povinnost vyplývající ze zákona plnit. Naplnění znaku zneužití závislosti předpokládá, že poškozená osoba je v určitém sméru odkázána na pachatele, a tím je omezena svoboda jejího rozhodování. Právě tohoto nedostatku úplné svobody rozhodováni pachatel využívá k realizaci svých záměrů. Stejná situace jako u manžela rodiče je i u druha rodiče, osvojitelů či pěstounů a poručníka. Zneužití závislosti osoby svěřené dozoru pachatele znamená, že tato osoba mladší patnácti let dá pachateli souhlas k souloži nebo jinému pohlavnímu zneužívání pod určitým psychickým nátlakem, daným autoritou vztahu, případně formou pachatelova zákazu či odepření něčeho. Na druhé straně může ke vztahu závislosti dojít slibem určité materiální nebo jiné výhody či prospěchu, jakou může být kapesné, financování volnočasových aktivit a podobné. Zde by ovšem šlo o jednočinný souběh s trestným činem svádění k pohlavnímu styku podle 202. Pakliže by však došlo k vynucení soulože nebo jiného obdobného pohlavního styku násilím nebo pohrůžkou násilí (nebo zneužitím bezbrannosti), šlo by o trestný čin znásilnění podle 185. Naplnění znaku zneužití závislosti předpokládá stav, kdyje poškozená osoba v určitém směru odkázaná na pachatele, a tím je omezena svoboda jejího rozhodování. Právě tohoto nedostatku úplné svobody pachatel využívá k realizaci svých záměrů. Je to kupříkladu opatrovník osoby zbavené způsobilosti k právním úkonům, vychovatel ve výchovném ústavu pro mládež apod. Svádění k pohlavnímu styku ( 202) Objektem je zájem na ochraně mládeže před komerčním sexuálním zneužíváním, které začíná nabývat zcela neúnosných rozměrů. Objektivní stránka spočívá v tom, že pachatel nabídne, slíbí nebo poskytne dítěti nebo jinému za pohlavní styk s dítětem, pohlavní sebeukájení dítěte, jeho obnažování nebo jiné srovnatelné chování za účelem pohlavního uspokojení, úplatu nebo výhodu nebo prospěch. Pachatelem může být kdokoliv, po subjektivní stránce musí jít o úmysl. Dítě, které žádá nebo přijme úplatu nebo jinou výhodu či prospěch za uvedené jednání, není pro takový čin trestné. Výhoda či prospěch může být cokoli. V případě drogy by šlo o jednočinný souběh s trestným činem šíření toxikománie. Nabídka a slib plnění musí být učiněny

15 pred realizací pohlavního styku nebo obdobného jednání, k poskytnutí plnéní může dojít jak před, tak po této realizaci. Není trestným činem, jestliže dojde k poskytnutí úplaty nebo jiné výhody či prospěchu až po pohlavním styku či obdobném jednání a bez jakékoli předchozí nabídky nebo slibu. Samotný název tohoto trestného činu - svádění k pohlavnímu styku" - vylučuje jakékoli svádění k činu poté, kdy byl tento spáchán. Pro spáchání takového trestného činu je nerozhodné, jde-li o heterosexuální nebo homosexuální praktiky. Trestný čin je naplněn, i když k realizaci nabídky či slibu úplaty, výhody nebo prospěchu nedošlo. Podání alkoholu dítěti ( 204) S ohledem na rozsah, v jakém je alkohol dítěti podáván, může mít uvedená trestná činnost rovněž charakter zanedbávání dítěte. Tento trestný čin je spáchán buďto prodáním, podáním nebo poskytnutím alkoholu dítěti jednorázově ve větší míře, anebo opakovaným prodáváním, podáváním nebo poskytováním alkoholu v menší míře. V osobě kupce či konzumenta mohou být různé osoby. Podobná úprava je v u omamných a psychotropních látek, jedů, jiných návykových látek než alkoholu a látek s hormonálním účinkem. Nepřekažení trestného činu ( 367) Spočívá v tom, že se někdo hodnověrné dozví o přípravě nebo páchání některého následně uvedeného závažného trestného činu a tuto činnost úmyslné nepřekazí. Jedná se o trestný čin: vraždy ( 140), zabiti ( 141), těžkého ublížení na zdraví ( 145), mučení a jiného nelidského a krutého zacházení ( 149), nedovoleného přerušení těhotenství bez souhlasu těhotné ženy ( 159), neoprávněného odebrání tkání a orgánů ( 164), obchodování s lidmi ( 168), zbavení osobní svobody ( 170), zavlečení podle 172 odst. 3 a 4, loupeže ( 173), braní rukojmí ( 174), vydírání podle 175 odst. 3 a 4, neoprávněného nakládání s osobními údaji podle 180 odst. 4, znásilněni ( 185), pohlavního zneužití ( 187), zneužití dítěte k výrobě pornografie ( 193), týrání svěřené osoby ( 198), krádeže podle 205 odst. 5, zpronevěry podle 206 odst. 5, podvodu podle 209 odst. 5, pojistného podvodu podle 210 odst. 6, úvěrového podvodu podle 211 odst. 6, dotačního podvodu podle 212 odst. 6, podílnictví podle 214 odst. 3 a 4, legalizace výnosů z trestné činnosti podle 216 odst. 4, padělání a pozměnění peněz ( 233), neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku ( 234), neoprávněné výroby peněz ( 237), zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle 240 odst. 3, zneužití informace a postavení v obchodním styku podle 255 odst. 4, poškození finančních zájmů Evropských společenství podle 260 odst. 5, porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití ( 262), porušení povinností při vývozu zboží a technologií dvojího užití ( 263), provedení zahraničního obchodu s vojenským materiálem bez povolení nebo licence ( 265), porušeni povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence pro zahraniční obchod s vojenským materiálem ( 266), obecného ohrožení ( 272), vývoje, výroby a držení zakázaných bojových prostředků ( 280), nedovolené výroby a držení radioaktivní látky a vysoce nebezpečné

16 látky ( 281), nedovolené výroby a držení jaderného materiálu a zvláštního štěpného materiálu ( 282), nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ( 283), získaní kontroly nad vzdušným dopravním prostředkem, civilním plavidlem a pevnou plošinou ( 290), zavlečení vzdušného dopravního prostředku do ciziny ( 292), vlastizrady ( 309), rozvracení republiky ( 310), teroristického útoku ( 311), teroru ( 312), sabotáže ( 314), vyzvědačství ( 316), ohrožení utajované informace ( 317), válečné zrady ( 320), násilí proti orgánu veřejné moci podle 323 odst. 3 a 4, násilí proti úřední osobé podle 325 odst. 3 a 4, přijetí úplatku ( 331), podplacení ( 332), násilného překročení státní hranice podle 339 odst. 2 a 3, organizováni a umožnění nedovoleného překročení státní hranice podle 340 odst. 4, vzpoury vězňů ( 344), účasti na organizované zločinecké skupině podle 361 odst. 2 a 3, neuposlechnuti rozkazu podle 375 odst. 2 a 3, zprotivení a donuceni k porušení vojenské povinnosti podle 377 odst 2 a 3, porušování práv a chráněných zájmů vojáků stejné hodnosti podle 382 odst 3 a 4, porušování práv a chráněných zájmů vojáků podřízených nebo s nižší hodností podle 383 odst. 3 a 4, zběhnutí ( 386), ohrožování morálního stavu vojáků podle 392 odst. 2, genocidia ( 400), útoku proti lidskosti ( 401), apartheidu a diskriminace skupiny lidí ( 402), přípravy útočné války ( 406), styků ohrožujících mír ( 409), použití zakázaného bojového prostředku a nedovoleného vedeni boje ( 411), válečné krutosti ( 412), perzekuce obyvatelstva ( 413), plenění v prostoru válečných operací ( 414) nebo zneužití mezinárodně uznávaných a státních znaků ( 415 odst. 3). Překažení trestného činu musí být realizováno efektivně a tak, aby pachatel upustil od zamýšleného trestného činu nebo jeho dokonání. K překažení trestného činu může dojít i včasným oznámením státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu. Neoznámení trestného činu ( 368) Spočívá v tom, že se někdo hodnověrné dozví o spáchání, tj. dokonání následné uvedeného závažného trestného činu a tuto skutečnost úmyslně bez prodlení neoznámí. Jedná se o trestný čin: vraždy ( 140), těžkého ublížení na zdraví ( 145), mučení a jiného nelidského a krutého zacházení ( 149), obchodování s lidmi ( 168), zbavení osobní svobody ( 170), braní rukojmí ( 174), zneužití dítéte k výrobě pornografie ( 193), týrání svěřené osoby ( 198), padělání a pozměnění peněz ( 233), neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku ( 234), neoprávněné výroby peněz ( 237), porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití ( 262), porušení povinností při vývozu zboží a technologií dvojího užití ( 263), provedení zahraničního obchodu s vojenským materiálem bez povolení nebo licence ( 265), porušeni povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence pro zahraniční obchod s vojenským materiálem ( 266), obecného ohrožení ( 272), vývoje, výroby a držení zakázaných bojových prostředků ( 280), nedovolené výroby a držení radioaktivní látky a vysoce nebezpečné látky ( 281), nedovolené výroby a držení jaderného materiálu a zvláštního štěpného materiálu ( 282), získání kontroly nad vzdušným dopravním prostředkem, civilním plavidlem a pevnou plošinou ( 290), zavlečení vzdušného dopravního prostředku do ciziny ( 292), vlastizrady ( 309), rozvracení republiky ( 310), teroristického útoku ( 311), teroru ( 312), sabotáže ( 314), vyzvědačství

17 ( 316), ohrožení utajované informace ( 317), válečné zrady ( 320), přijetí úplatku ( 331), podplacení ( 332), účasti na organizované zločinecké skupině podle 361 odst. 2 a 3, genocidia ( 400), útoku proti lidskosti ( 401), apartheidu a diskriminace skupiny lidí ( 402), přípravy útočné války( 406), použití zakázaného bojového prostředku a nedovoleného vedení boje ( 411), válečné krutosti ( 412), perzekuce obyvatelstva ( 413), plenění v prostoru válečných operací ( 414) nebo zneužití mezinárodně uznávaných a státních znaků ( 415 odst. 3). Tato povinnost nastává i tehdy, kdy není pachatel trestného činu známý. Jestliže by šlo o trestný čin, který nebyl ještě dokončen, přichází v úvahu trestný čin nepřekažení trestného činu podle 167. Na rozdíl od povinnosti překazit dokonání trestného činu, nemá advokát nebo advokátní koncipient, který se dozví o spáchání trestného činu v souvislosti s výkonem advokacie nebo právní praxe, povinnost oznámit spáchaný trestný čin. Tuto oznamovací povinnost nemá také duchovní registrované církve a náboženské společnosti s oprávněním k výkonu zvláštních práv, dozví-li se o spáchání trestného činu v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství nebo v souvislosti s výkonem práva obdobného zpovědnímu tajemství. Paradoxně se tato oznamovací povinnost nevztahuje kupříldadu na trestné činy zabití podle 141, znásilnění podle 185 a pohlavního zneužívání podle 187. V souvislosti s těmito skutkovými podstatami nepřekažení trestného činu a neoznámení trestného činu považujeme za důležité připojit následující výklad: I. Pedagog se může dostat do situace, kdy se od žáka, případné z jiných zdrojů dozví o připravované, páchané nebo již spáchané trestné činnosti a dostává se tak do složité situace, jak dále postupovat. Na jedné straně důvěra dítěte a určitá etická hlediska, na druhé straně existuje pro pedagoga nebezpečí trestního postihu, pokud nebude postupovat takovým způsobem, který zcela nekompromisné a pregnantné stanoví trestní zákon. Jen opravdu zcela zdánlivě se může pedagog, ale nejen ten, nýbrž i každý občan či obyvatel České republiky dostat do jakéhosi dilematu, zda v této situaci konat, anebo učinit příslušné oznámení, nebo nekonat, či zvolit mlčení o získaném poznatku. Rozhodne-li se nekonat, nebo zvolí-li mlčení, je zcela lhostejno jakými úvahami si sám před sebou svůj postup zdůvodní. Rozhodující je fakt, že nekonal, ač konat měl, že mlčel, ač mlčet neměl, protože mu zákon nekonat nebo mlčet nedovoluje. Ba dokonce mu ukládá nemlčet, ale konat způsobem zcela jednoznačně stanoveným v trestním zákoně. Jakým způsobem konkrétně překazit trestný čin bude tedy především záležet na okolnostech, které přípravu nebo páchání trestného činu provázejí, na osobě pachatele a jeho pohnutce či motivu, na sociálním prostředí, způsobu uvažovaného spáchání trestného činu a na celé řadě dalších podmínek a hledisek. B

18 Povinnost překazit trestný čin nezná žádnou výjimku na rozdíl od neoznámení již spáchaného trestného činu. Tuto povinnost má tedy každý, i kupříkladu duchovní, dozví-li se o připravovaném či páchaném trestném činu v souvislosti se zpovědním tajemstvím. Vezme-lise v úvahu ustanovení církevního (katolického) práva v Kán $ 1, podle kterého zpovědník, který přímo porušil svátostné tajemství, upadá do exkomunikace, nastupující bez rozhodnutí představeného, vyhrazené Apoštolskému stolci; kdo pouze nepřímo, bude potrestán podle závažnosti zločinu, pak toto shora naznačené tzv. dilema pedagoga či kohokoliv jiného působí spíše úsměvně nežli jakkoliv jinak 12. Absolutní a bezvýjimečná povinnost překazit připravovaný nebo páchaný trestný čin je dána skutečností, že jde o takové stadium skutku pachatele, ve kterém lze ještě škodlivý následek trestného činu odvrátit, nebo ho alespoň zmírnit. II. Výrazně odlišná je právní situace u neoznámení trestného činu podle 368, kdy je postihováno jednání toho, kdo se hodnověrným způsobem dozví, že jiný spáchal některý ze zde taxativně vypočtených trestných činů. Oznámení je třeba učinit bez prodlení. Povinnost oznámit (již spáchaný) trestný čin nezávisí na tom, zda ten, kdo se o jeho spáchání hodnověrným způsobem dozvěděl, zná či nezná jeho pachatele. V tomto případě však oznamovací povinnost nemá advokát nebo jeho zaměstnanec, který se dozví o spáchání trestného činu v souvislosti s výkonem advokacie nebo právní praxe. Oznamovací povinnost nemá také duchovní registrované církve a náboženské společnosti s oprávněním k výkonu zvláštních práv, dozví-li se o spáchání trestného činu v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství nebo v souvislosti s výkonem práva obdobného zpovědnímu tajemství. Tedy nikdo jiný z titulu své činnosti, povolání, zaměstnání nebo funkce není oznamovací povinnosti zbaven, tedy ani pedagog. Tento princip platí i v těch profesích, kdy se jinak uplatňuje státem uznaná povinnost mlčenlivosti. Překazit nebo oznámit trestné činy uvedené v 367 a 368 nemusí ten, kdo by tím způsobil sobě nebo osobám blízkým nebezpečí smrti, ublížení na zdraví, jinou závažnou újmu nebo trestní stihání. Nicméně uvedení osoby blízké v nebezpečí trestního stíhání nezbavuje pachatele nepřekažení trestného činu povinnosti oznámit zvláště závažné trestné činy taxativně vypočtené v 367 odst. 2 tr. zákoníku. Z hlediska objektivní stránky se předpokládá neoznámení trestného činu, o němž se pachatel dozví po jeho spáchání. Jestliže by šlo o trestný čin, který nebyl ještě dokončen a nachází se tedy ve stadiu trestné přípravy 22 Codex Iuris Canoníci. Praha : Zvon, ISBN

19 nebo pokusu, přichází v úvahu kvalifikace jako nepřekažení trestného činu (argumentace páchá") podle 367. Závěr Smyslem tohoto sdělení, které autoři pojali spíše z hlediska represivních prostředků, kterými právo disponuje, je poskytnutí nejen potřebné orientace v problematice, ale zároveň i předání určitého množství kvalifikovaných informací, které mohou být dále využité především v odborné praxi. O tom, že v těchto tématech přetrvává informační středověk, přinášejí dostatečné množství důkazů hromadné sdělovací prostředky, které často přinášejí informace plné nepřesností, nekompetentnosti a vyložených nesmyslů, o přesné terminologii už vůbec nemluvě. Proto je správná orientace v oblasti této právní problematiky nezbytná a potřebná rovněž pro práci široké pedagogické obce. Na otázku položenou v nadpise tohoto článku tedy lze se vší odpovědností odpovědět kladně. Ano, právní nástroje prevence zanedbávání péče o dítě jsou dostatečné. Co je však nedostatečné, je jejich praktické využívání. POKORNÁ, V. Vývojové poruchy učení v dětství a dospělosti. Praha : Portál, s. ISBN Vývojové poruchy učení jsou souhrnným označením různorodé skupiny poruch, které se projevují zřetelnými obtížemi při nabývání a užívání takových dovedností, jako je mluvení, porozumění mluvené řeči, čtení, psaní, matematické usuzování nebo počítání, a v důsledku toho mají vliv i na rozvoj myšlení. Dnes se již ví, že vývojové poruchy učení nejsou problémem jen dětského věku, ale v mnoha případech přetrvávají do dospělosti. Autorka na základě studia zahraniční literatury seznamuje čtenáře s nejnovějšími poznatky o poruchách učení v dětství, v období dospívání a v dospělosti, reflektuje stav českého prostředí. Na základě toho hledá nové strategie efektivní práce s lidmi trpícími vývojovými poruchami učení, nabízí možnosti diagnostiky a nápravy v dětství i dospělosti.

Základní povinnosti rodičů (zákonných zástupců) žáků

Základní povinnosti rodičů (zákonných zástupců) žáků Základní povinnosti rodičů (zákonných zástupců) žáků (Výtah z dokumentu MŠMT Využití právních opatření při řešení problémového chování žáků na školách únor 2014) Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Název vzdělávacího materiálu Datum vytvoření 20. 11. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Pracovní a trestní právo 4. ročník čtyřletého a 8. ročník osmiletého G podpůrný

Více

Sociálně právní ochrana dětí. Úvod do sociální práce ZS 2012

Sociálně právní ochrana dětí. Úvod do sociální práce ZS 2012 Sociálně právní ochrana dětí Úvod do sociální práce ZS 2012 Ochrana práv dětí Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé

Více

Sociálně právní ochrana dětí

Sociálně právní ochrana dětí Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) Sociálně právní ochrana dětí VK Mezioborová spolupráce v rámci

Více

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ TRESTNÍ PRÁVO Chrání nejdůležitější společenské hodnoty Poukazuje na práva fyzických i právnických osob Dělíme jej na trestní právo hmotné a procesní

Více

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti

Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Povinnosti a oprávnění zaměstnanců OSPOD Povinnosti a oprávnění zaměstnance péče o rodinu a děti Zaměstnanec je povinen vykonávat činnosti stanovené zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně,

Více

Násilí na dětech a co s tím!?

Násilí na dětech a co s tím!? Víkendové vzdělávání Násilí na dětech a co s tím!? Trojanovice 16.10.-18.10.2009 Vypracovala: Mgr. Taťána Gelnarová Sociálněprávníochrana dětí Zákon č. 359/99 Sb. SPO se rozumí zejména: Ochrana práva dítěte

Více

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Radovan Dávid, 2012 Obsah Obecný úvod Vztah soukromého a veřejného práva Blaho dítěte Sociálně-právní ochrana dětí Vymezení pojmu Projevy v právním řádu ČR Zákon o rodině Občanský

Více

DOPADY WHISTLEBLOWINGU DO TRESTNÍHO PRÁVA

DOPADY WHISTLEBLOWINGU DO TRESTNÍHO PRÁVA DOPADY WHISTLEBLOWINGU DO TRESTNÍHO PRÁVA KONKRÉTNÍ PŘÍKLADY A DOPORUČENÍ Z PRAXE JUDr. Jiří Váňa advokát, partner TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY WHISTLEBLOWINGU Whistleblowing je používaný pro nahlášení neetického,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Radovan Dávid, 2015 OBSAH Obecný úvod Vztah soukromého a veřejného práva Blaho dítěte Sociálně-právní ochrana dětí Vymezení pojmu Projevy v právním řádu ČR Občanský zákoník

Více

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ

SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Radovan Dávid, 2012 Obsah Obecný úvod Vztah soukromého a veřejného práva Blaho dítěte Sociálně-právní ochrana dětí Vymezení pojmu Projevy v právním řádu ČR Zákon o rodině Zákon

Více

Leták OSPOD Šternberk

Leták OSPOD Šternberk Leták OSPOD Šternberk Sociálně-právní ochranou dětí se rozumí zejména: ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu, ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jeho jmění, působení směřující

Více

Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé právní síly Oblasti :

Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé právní síly Oblasti : Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2016 Ochrana práv dětí Ochrana rozsáhlého souboru práv a oprávněných zájmů dítěte Zakotvení v různých právních odvětvích a právních předpisech různé právní síly

Více

Orgán sociálně-právní ochrany dětí

Orgán sociálně-právní ochrany dětí Orgán sociálně-právní ochrany dětí Sociálně-právní ochrana je pomoc pro děti, jejich rodiče a další dospěláky, kteří se o děti starají nebo se chtějí starat. Děti chrání před násilím, zanedbáváním, zneužíváním

Více

V ztah rodičů a školy

V ztah rodičů a školy V ztah rodičů a školy pohledem práva Vztah rodičů a školy pohledem práva Podle ustanovení 32 odst. 1 zákona č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů, mají ve výchově dětí rozhodující úlohu

Více

Sociálně právní ochrana dětí

Sociálně právní ochrana dětí Sociálně právní ochrana dětí Sociálně právní ochrana dětí je ucelený systém, fungující v systému českého práva. Účelem je poskytnout zvýšenou ochranu státu nezletilým dětem, tedy těm občanům, kteří se

Více

Sociálně-právní ochrana dětí. Radovan Dávid, 2008

Sociálně-právní ochrana dětí. Radovan Dávid, 2008 Sociálně-právní ochrana dětí Radovan Dávid, 2008 ÚVOD 2 Program přednášky Obecný úvod Vztah soukromého a veřejného práva Blaho dítěte Sociálně-právní ochrana dětí Vymezení pojmu Projevy v právním řádu

Více

I. ZÁKLADNÍ POJMY TYPY TRESTNÝCH ČINŮ

I. ZÁKLADNÍ POJMY TYPY TRESTNÝCH ČINŮ I. ZÁKLADNÍ POJMY TYPY TRESTNÝCH ČINŮ z hlediska závažnosti přečiny zločiny zvlášť závažné zločiny horní hranice trestní sazby maximálně 5 let odnětí svobody maximálně 10 let odnětí svobody nad 10 let

Více

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Základy práva, 16. května 2016 Přehled přednášky soubor právních norem stanovujících, co je trestným činem a jaké sankce za něj lze ukládat procesní

Více

SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY

SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY SPOLUPRÁCE ORGÁNU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ S OBECNÍMI ÚŘADY MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ MEZIŘÍČÍ odbor sociálních věcí a zdravotnictví Mgr. Marta Muchová 04.12.2014 Sociálně-právní ochranou dětí (dále jen "SPOD")

Více

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí bude děti více chránit

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí bude děti více chránit MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ KANCELÁŘ MINISTRA Tiskové oddě lení Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí bude děti více chránit Tisková zpráva Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)

Více

Sociálně právní ochranou dle 1 odst. 1 zákonač. 359/199 Sb., se rozumí zejména

Sociálně právní ochranou dle 1 odst. 1 zákonač. 359/199 Sb., se rozumí zejména Sociálně právní ochranou dle 1 odst. 1 zákonač. 359/199 Sb., se rozumí zejména 1. Ochrana práva dítěte na příznivý vývoj a řádnou výchovu 2. Ochrana oprávněných zájmů dítěte, včetně ochrany jeho jmění

Více

OBČANSKÁ VÝCHOVA TÉMA: PRÁVNÍ OCHRANA. CÍLOVÁ SKUPINA: 9. ročník POČET HODIN: 2

OBČANSKÁ VÝCHOVA TÉMA: PRÁVNÍ OCHRANA. CÍLOVÁ SKUPINA: 9. ročník POČET HODIN: 2 TÉMA: PRÁVNÍ OCHRANA CÍLOVÁ SKUPINA: 9. ročník POČET HODIN: 2 ZAŘAZENÍ TÉMATU V RVP Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Občanská výchova KOMPETENCE Kompetence k učení Kompetence k řešení

Více

Tíživá nebo krizová situace v životě člověka-sociálně právní ochrana dětí

Tíživá nebo krizová situace v životě člověka-sociálně právní ochrana dětí Tíživá nebo krizová situace v životě člověka-sociálně právní ochrana dětí 1. Identifikační číslo 2. Kód --------- 3. Pojmenování (název) životní situace Tíživá nebo krizová situace v životě člověka-sociálně

Více

Záškoláctví legislativní rámec Mgr. Jan Fiala podle právního stavu k

Záškoláctví legislativní rámec Mgr. Jan Fiala podle právního stavu k Záškoláctví legislativní rámec Mgr. Jan Fiala podle právního stavu k 1. 7. 2017 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 posta@msmt.cz www.msmt.cz

Více

Městský úřad Rychnov nad Kněžnou odbor sociální a zdravotní oddělení sociálně právní ochrany, Havlíčkova 136, Rychnov nad Kněžnou

Městský úřad Rychnov nad Kněžnou odbor sociální a zdravotní oddělení sociálně právní ochrany, Havlíčkova 136, Rychnov nad Kněžnou Městský úřad Rychnov nad Kněžnou odbor sociální a zdravotní oddělení sociálně právní ochrany, Havlíčkova 136, 516 01 Rychnov nad Kněžnou V Rychnově nad Kněžnou dne 9.3.2007 Úkoly zdravotnických zařízení

Více

Preventivní program školy

Preventivní program školy Preventivní program školy Škola: ZŠ Stráž Motto: ŠKOLA-NAŠE LOĎKA PRO PLAVBU OCEÁNEM ŽIVOTA Pro rok: 2016/ 2017 Vypracoval: Mgr. Petr Bártík, protidrogový preventista Cíle: Dlouhodobé: Výchova: - ke zdravému

Více

Rodinné právo. Sociálně-právní ochrana dětí 11. CEVRO Institut JUDr. Lucie Váňová LS 2013/2014

Rodinné právo. Sociálně-právní ochrana dětí 11. CEVRO Institut JUDr. Lucie Váňová LS 2013/2014 Rodinné právo LS 2013/2014 11. Sociálně-právní ochrana dětí CEVRO Institut JUDr. Lucie Váňová lucie.vanova@vsci.cz Osnova semináře pojem SPOD orgány SPOD zákon o SPOD mezinárodněprávní instrumenty ochrany

Více

Opatrovnictví a poručenství. Radovan Dávid

Opatrovnictví a poručenství. Radovan Dávid Opatrovnictví a poručenství Radovan Dávid Opatrovnictví a poručenství Uplatní se v případě nutnosti ochrany zájmů nezletilých dětí ze strany jiných subjektů než rodičů Na základě rozhodnutí soudu Když

Více

poručenství Opatrovnictví a poručenství Opatrovnictví Rozlišení opatrovnictví Ustanovení opatrovníka

poručenství Opatrovnictví a poručenství Opatrovnictví Rozlišení opatrovnictví Ustanovení opatrovníka Opatrovnictví a poručenství Opatrovnictví t a poručenství Uplatní se v případě nutnosti ochrany zájmů nezletilých dětí ze strany jiných subjektů než rodičů Na základě rozhodnutí soudu Když rodiče (z různých

Více

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí poskytované Poradnou pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy

Standardy kvality sociálně-právní ochrany dětí poskytované Poradnou pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Centrum sociálních služeb Vyškov, o. p. s. PORADNA PRO RODINU, MANŽELSTVÍ A MEZILIDSKÉ VZTAHY Smetanovo nábřeží 27, Vyškov, tel.: 517 333 909, mobil: 733 525 998 poradna@psychologie.vys.cz www.psychologie.vys.cz

Více

Pracovní profily jednotlivých pozic

Pracovní profily jednotlivých pozic Pracovní profily jednotlivých pozic Péče o dítě opatrovník Splňuje vyšší odborné či vysokoškolské vzdělání v oboru se zaměřením na sociální práci, sociální pedagogiku, sociálně-právní činnost, sociální

Více

14. SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ VYMEZENÍ POJMŮ, RODINNÉ PRÁVO A DOKUMENTY SOUVISEJÍCÍ Eva Slováčková

14. SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ VYMEZENÍ POJMŮ, RODINNÉ PRÁVO A DOKUMENTY SOUVISEJÍCÍ Eva Slováčková 14. SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ VYMEZENÍ POJMŮ, RODINNÉ PRÁVO A DOKUMENTY SOUVISEJÍCÍ Eva Slováčková Rodinné právo můžeme vymezit jako souhrn právních norem upravující manželské a rodinné vztahy. Základním

Více

Trestní právo Generováno

Trestní právo Generováno Trestní právo Generováno 6. 12. 2016 A Okruh A.......................................................... A.1 Pojem trestního práva hmotného, trestněprávní vztah, funkce trestního práva a jeho základní

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Číselník systému MU II pro výběr druhu trestné činnosti

Číselník systému MU II pro výběr druhu trestné činnosti A NÁSILNÁ TRESTNÁ ČINNOST A.01 vražda 140,142 A.02 loupež 173 A.03 vydírání 175 A.04 nedovolené přerušení těhotenství 159,160,161,162 A.05 výtržnictví 358 A.06 nebezpečné vyhrožování 353 A.07 rvačka 158

Více

JEDNÁNÍ, VYHODNOCOVÁNÍ A INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE

JEDNÁNÍ, VYHODNOCOVÁNÍ A INDIVIDUÁLNÍ PLÁN OCHRANY DÍTĚTE STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBEC BRANSOUZE PREVENCE 7a) Orgán sociálně-právní ochrany aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje, případně vytváří podmínky

Více

N á v r h. Rozhodnutí prezidenta republiky. a m n e s t i i

N á v r h. Rozhodnutí prezidenta republiky. a m n e s t i i - 1 - Pavel Hasenkopf, 12. listopadu 2012 N á v r h Rozhodnutí prezidenta republiky o a m n e s t i i Při příležitosti 20. výročí obnovy samostatného českého státu,... (nějaké další úvodní sdělení s politickým

Více

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST. Zdeňka Králíčková, 2008

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST. Zdeňka Králíčková, 2008 RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST Zdeňka Králíčková, 2008 PRAMENY LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (č. 2/1993 Sb.) Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (č. 209/1992 Sb.) ZÁKON O RODINĚ z. č. 94/1963

Více

VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ OBEC DALOVICE Hlavní 99 362 63 VYBRANÉ STANDARDY KVALITY PRO ORGÁNY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Novela zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí ( dále jen SPOD) ve znění pozdějších předpisů,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 7110 Sbírka zákonů č. 455 / 2016 Částka 183 455 ZÁKON ze dne 30. listopadu 2016, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Parlament

Více

POUČENÍ. zákonného zástupce dítěte orgánem sociálně-právní ochrany dětí

POUČENÍ. zákonného zástupce dítěte orgánem sociálně-právní ochrany dětí POUČENÍ zákonného zástupce dítěte orgánem sociálně-právní ochrany dětí (dle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí ve znění pozdějších předpisů,

Více

Název vzdělávacího materiálu

Název vzdělávacího materiálu Tematická oblast Název vzdělávacího materiálu Datum vytvoření 19. 11. 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Pracovní a trestní právo 4. ročník čtyřletého a 8. ročník osmiletého G společná

Více

Ochranu dětí lze pojímat ve dvou základních směrech: - dítě a mladistvý jako pachatel trestného činu. - dítě jako poškozený (oběť) trestným činem

Ochranu dětí lze pojímat ve dvou základních směrech: - dítě a mladistvý jako pachatel trestného činu. - dítě jako poškozený (oběť) trestným činem Ochranu dětí lze pojímat ve dvou základních směrech: - dítě a mladistvý jako pachatel trestného činu - dítě jako poškozený (oběť) trestným činem V obou případech je jim poskytována ze zákona speciální

Více

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí standard číslo 4 PŘÍLOHA Č. 1 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: 1.1.2015 1.1.2015 0 Zpracovatel: Tomáš Lukačina, DiS koordinátor zavádění standardů Garant: Mgr. Jana Maťková vedoucí oddělení sociálně-právní

Více

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony 348 10. funkční období 348 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (Navazuje na sněmovní tisk č. 886 ze 7. volebního

Více

NÁVYKOVÉ LÁTKY A ZÁKON Přehled mezinárodních úmluv v oblasti omamných a psychotropních látek a) Jednotná úmluva o omamných látkách ze dne 31.3.1961 Československo úmluvu ratifikovalo v roce 1965 b) Úmluva

Více

Úplné znění příslušných částí trestního zákoníku s vyznačením navrhovaných změn. Promlčecí doba

Úplné znění příslušných částí trestního zákoníku s vyznačením navrhovaných změn. Promlčecí doba Úplné znění příslušných částí trestního zákoníku s vyznačením navrhovaných změn 34 Promlčecí doba (1) Trestní odpovědnost za trestný čin zaniká uplynutím promlčecí doby, jež činí a) dvacet let, jde-li

Více

Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí

Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí ve věci oprávnění subjektů provádějících zprostředkování náhradní rodinné péče a osob pověřených k výkonu sociálně-právní ochrany dětí zveřejňovat osobní

Více

VÝKON RODIČOVSKÉ ZODPOVĚDNOSTI V KONTEXTU INSTITUTŮ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE. Doc. JUDr. Zdeňka Králíčková, Ph.D.

VÝKON RODIČOVSKÉ ZODPOVĚDNOSTI V KONTEXTU INSTITUTŮ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE. Doc. JUDr. Zdeňka Králíčková, Ph.D. VÝKON RODIČOVSKÉ ZODPOVĚDNOSTI V KONTEXTU INSTITUTŮ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE Doc. JUDr. Zdeňka Králíčková, Ph.D. PRAMENY ZÁKON O RODINĚ z. č. 94/1963 Sb., ve znění zejména z. č. 91/1998 Sb. OBČANSKÝ ZÁKONÍK

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí:

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí: Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí: fyzické osoby odpovědné za výchovu dětí) vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání

Více

Právní otázky lidské sexuality JUDr. Miroslav Mitlöhner, CSc.

Právní otázky lidské sexuality JUDr. Miroslav Mitlöhner, CSc. Právní otázky lidské sexuality JUDr. Miroslav Mitlöhner, CSc. Otázky spojené s lidskou sexualitou se řeší přímo nebo nepřímo v různých odvětvích práva. Jen namátkou lze jmenovat občanské právo osobní statut,

Více

TRESTNÉ ČINY, U NICHŽ ZÁKON UMOŽŇUJE PROVEDENÍ ODPOSLECHU A ZÁZNAMU TELEKOMUNIKAČNÍHO PROVOZU PODLE 88 TRESTNÍHO ŘÁDU

TRESTNÉ ČINY, U NICHŽ ZÁKON UMOŽŇUJE PROVEDENÍ ODPOSLECHU A ZÁZNAMU TELEKOMUNIKAČNÍHO PROVOZU PODLE 88 TRESTNÍHO ŘÁDU TRESTNÉ ČINY, U NICHŽ ZÁKON UMOŽŇUJE PROVEDENÍ ODPOSLECHU A ZÁZNAMU TELEKOMUNIKAČNÍHO PROVOZU PODLE 88 TRESTNÍHO ŘÁDU I. Zločiny s horní hranicí trestní sazby nejméně osm let a vyjmenované trestné činy

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.13 Integrovaná střední škola

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti Realizace všech zákonných

Více

4. Personální zabezpečení výkonu SPOD

4. Personální zabezpečení výkonu SPOD 4. Personální zabezpečení výkonu SPOD 4a Orgán sociálně-právní ochrany má v rámci stanovené organizační struktury určen počet pracovních míst a zpracované pracovní profily jednotlivých zaměstnanců zařazených

Více

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí

Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí Pracovní profily sociálních pracovníků vykonávajících sociálně-právní ochranu dětí vykonává funkci kolizního opatrovníka nezletilým dětem, zastupuje je při jednání u soudu, policie, dle potřeby i u jiných

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Právo veřejné Trestní právo VY_32_INOVACE_10_13. hrazdira@gymjev.cz

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Právo veřejné Trestní právo VY_32_INOVACE_10_13. hrazdira@gymjev.cz Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ. Č.j. 2006/ V Praze dne 19. září 2006

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ. Č.j. 2006/ V Praze dne 19. září 2006 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ Na Poř í č ním právu 376 / 1 128 01 Praha 2 Č.j. 2006/56857-24 V Praze dne 19. září 2006 Určeno: - všem krajským úřadům - všem obecním úřadům obcí s rozšířenou působností

Více

P6_TA(2006)0373 Zohlednění odsuzujícího rozhodnutí mezi členskými státy Evropské unie při novém trestním řízení *

P6_TA(2006)0373 Zohlednění odsuzujícího rozhodnutí mezi členskými státy Evropské unie při novém trestním řízení * P6_TA(2006)0373 Zohlednění odsuzujícího rozhodnutí mezi členskými státy Evropské unie při novém trestním řízení * Legislativní usnesení Evropského parlamentu o návrhu rámcového rozhodnutí Rady o zohlednění

Více

Program proti šikanování ve škole

Program proti šikanování ve škole Program proti šikanování ve škole Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 4. Prevence proti šikanování a) program b) vzdělávání c) informování d) spolupráce

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti

Více

REFERENT SOCIÁLNÍCH VĚCÍ 10. platová třída 3. Zajišťování sociálně- právní ochrany dětí.

REFERENT SOCIÁLNÍCH VĚCÍ 10. platová třída 3. Zajišťování sociálně- právní ochrany dětí. MĚSTSKÝ ÚŘAD KRNOV datum tisku: 1. 1. 2014 platí od : 1. 1. 2014 POPIS PRACOVNÍHO MÍSTA odbor a oddělení: pracovní zařazení: zaměstnanec: Odbor sociální, oddělení sociálně právní ochrany dětí a rodiny

Více

185 Znásilnění. (5) Příprava je trestná.

185 Znásilnění. (5) Příprava je trestná. SEXUALITA A ZÁKON 185 Znásilnění (1) Kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku, nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti, bude potrestán

Více

Sociálně právní ochrana dětí

Sociálně právní ochrana dětí M V S P ultikulturní zdělávání ociálních racovníků JUDr. Věra Novotná Sociálně právní ochrana dětí Obsah strana Úvod.. 4 Kapitola I. Základní principy sociálně-právní ochrany dětí a významné ústavní a

Více

Postup v případě, že zákonný zástupce nepřihlásí dítě k zápisu k povinnému předškolnímu vzdělávání:

Postup v případě, že zákonný zástupce nepřihlásí dítě k zápisu k povinnému předškolnímu vzdělávání: Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně pro řízení sekce sociální politiky V Praze dne Č. j.: MPSV-2019/68580-231/1 Stanovisko Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Kritérium

Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Kritérium Standard č. 3 3a Základní orientace zaměstnanců i klientů v systému písemně zpracovaných vnitřních pravidel a postupů pracoviště a její dostupnost. 3b Srozumitelnost a dostupnost informačního materiálu.

Více

PĚSTOUNSKÁ PÉČE POJEM, ÚČEL, OBSAH, VZNIK, ZÁNIK

PĚSTOUNSKÁ PÉČE POJEM, ÚČEL, OBSAH, VZNIK, ZÁNIK ÚČEL PĚSTOUNSKÁ PÉČE POJEM, ÚČEL, OBSAH, VZNIK, ZÁNIK Zdeňka Králíčková, 2012 výkon osobní péče o nezletilé dítě po dobu, po kterou nemohou rodiče o dítě osobně pečovat dočasnost pravidelné osobní kontakty

Více

Právní opatření při řešení problémového chování žáků na školách

Právní opatření při řešení problémového chování žáků na školách Právní opatření při řešení problémového chování žáků na školách MŠMT únor 2014 1. Legislativní rámec Školy se při řešení výchovných problémů žáků řídí těmito právními předpisy, popřípadě metodickými pokyny:

Více

Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD

Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD Sociálně-právní ochrana dětí OSPOD Na oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) pracují sociální pracovníci a sociální kurátoři, kteří mají na starost děti a jejich rodiny. OSPOD sídlí na městském

Více

LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ A MLÁDEŽE

LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ A MLÁDEŽE LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ A MLÁDEŽE Zpracovatel: Moravskoslezský kraj (odbor školství, mládeže a sportu) Název projektu: Vytváření pozitivního sociálního prostředí ve školách Registrační

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Senátní návrh. zákon ze dne ,

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Senátní návrh. zákon ze dne , PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období 298 Senátní návrh zákon ze dne...2003, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů - 2 - Parlament

Více

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VEŘEJNÉ SPRÁVY. I. soustředění

Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VEŘEJNÉ SPRÁVY. I. soustředění Metodický list pro kombinovaného studia předmětu TRESTNĚPRÁVNÍ ASPEKTY VÝKONU VEŘEJNÉ SPRÁVY I. soustředění Název tématického celku: Trestní právo obecná část I. Tematický celek je věnován vysvětlení základních

Více

EVROPSKÝ ZATÝKACÍ ROZKAZ 1

EVROPSKÝ ZATÝKACÍ ROZKAZ 1 EVROPSKÝ ZATÝKACÍ ROZKAZ 1 Tento zatýkací rozkaz byl vydán příslušným justičním orgánem. Žádám, aby níže uvedená osoba byla zatčena a předána za účelem trestního stíhání nebo výkonu trestu odnětí svobody

Více

TRESTNÍ PRÁVO. Vývojová stádia trestné činnosti. Mgr. Petr Čechák, Ph.D.

TRESTNÍ PRÁVO. Vývojová stádia trestné činnosti. Mgr. Petr Čechák, Ph.D. TRESTNÍ PRÁVO Mgr. Petr Čechák, Ph.D. 22662@vsfs.cz Trestní postih pouze za konání (netrestá se pouhá myšlenka) Trestné jsou pouze: a) příprava (u některých trestných činů) b) pokus c) dokonaný trestný

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Ročník: vyšší stupeň osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 = souhrn právních norem, které chrání společnost, stát a občany před nežádoucím

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Ročník: vyšší stupeň osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 RODINNÉPRÁVO Upravuje vznik a zánik manželství, vztahy mezi manžely, rodiči, dětmi

Více

3. Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí

3. Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí 3. Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany dětí 3a Orgán sociálně-právní ochrany zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup či jiným vhodným způsobem vnitřní pravidla a postupy jím vytvořené

Více

OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA

OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA OPRÁVNĚNÍ A POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ PŘI VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ DLE ZÁKONA 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších Terénní sociální pracovníci výchovu dítěte a dalšími

Více

Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Obvodní soud Praha 1

Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Obvodní soud Praha 1 Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Obvodní soud Praha 1 1) Podpůrná opatření a svéprávnost (platí pro zletilé osoby) a) Podpůrná opatření Splnění podmínky v

Více

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST 40/2009 Sb. ZÁKON ze dne 8. ledna 2009 trestní zákoník Změna: 306/2009 Sb. Změna: 181/2011 Sb. Změna: 330/2011 Sb. (část) Změna: 330/2011 Sb. Změna: 357/2011 Sb., 420/2011 Sb. Změna: 375/2011 Sb. Změna:

Více

S t a n o v í m : 1. V čl. 2 odst. 4 se slovo hodnost nahrazuje slovy hodnostní označení.

S t a n o v í m : 1. V čl. 2 odst. 4 se slovo hodnost nahrazuje slovy hodnostní označení. S t a n o v í m : 150 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 5. listopadu 2009, kterým se mění závazný pokyn policejního prezidenta č. 30/2009, o plnění úkolů v trestním řízení Čl. I Změna závazného

Více

Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech

Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Okresní soud Děčín 1) Podpůrná opatření a svéprávnost (platí pro zletilé osoby) a) Podpůrná opatření Splnění podmínky v předběžném

Více

40/2009 Sb. ZÁKON. ze dne 8. ledna 2009. trestní zákoník ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST HLAVA I PŮSOBNOST TRESTNÍCH ZÁKONŮ. Díl 1

40/2009 Sb. ZÁKON. ze dne 8. ledna 2009. trestní zákoník ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST HLAVA I PŮSOBNOST TRESTNÍCH ZÁKONŮ. Díl 1 40/2009 Sb. ZÁKON ze dne 8. ledna 2009 trestní zákoník Změna: 306/2009 Sb. Změna: 181/2011 Sb. Změna: 330/2011 Sb. (část) Změna: 330/2011 Sb. Změna: 357/2011 Sb., 420/2011 Sb. Změna: 375/2011 Sb. Změna:

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Dle ustanovení 4 zákona 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí ve znění pozdějších předpisů je obecní úřad orgánem SPO zajišťující ochranu práva dítěte

Více

372 b) Omezení a vrácení svéprávnosti ( 55 a násl. NOZ) omezena 430 změna omezení 0 vrácení 538 doba omezení prodloužena 0 jiný výsledek 311

372 b) Omezení a vrácení svéprávnosti ( 55 a násl. NOZ) omezena 430 změna omezení 0 vrácení 538 doba omezení prodloužena 0 jiný výsledek 311 Přehled o průměrných délkách řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Okresní soud Teplice 1) Podpůrná opatření a svéprávnost (platí pro zletilé osoby) a) Podpůrná opatření Splnění podmínky v

Více

Hlava II: Trestní odpovědnost

Hlava II: Trestní odpovědnost Kdyby na naše stránky zabrousil čirou náhodou zastupitel města, který ještě nepochopil, že je úřední osobou a musí se podle toho chovat, předkládáme nejdůležitější pasáže z Trestního zákoníku, které by

Více

Pozměňovací návrhy. Jana Čechlovského

Pozměňovací návrhy. Jana Čechlovského Pozměňovací návrhy Jana Čechlovského k pozměňovacím návrhům ÚPV schváleným usnesením ÚPV dne 29.5.2013 tisk č. 930/2 (vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím rekodifikace

Více

Program proti šikanování

Program proti šikanování Program proti šikanování Obsah 1. Předmět 2. Vymezení základních pojmů 2.1 Šikanování 2.2 Verbální šikana 2.3 Fyzická šikana 2.4 Smíšená šikana 3. Odpovědnost školy a pedagogických pracovníků 3.1 Odpovědnost

Více

Práva a povinnosti vychovatele družiny, spolupráce se zákonnými zástupci žáků. Tišnov Monika Puškinová

Práva a povinnosti vychovatele družiny, spolupráce se zákonnými zástupci žáků. Tišnov Monika Puškinová Práva a povinnosti vychovatele družiny, spolupráce se zákonnými zástupci žáků Tišnov 8. 1. 2019 Monika Puškinová Cíl na příkladech okomentovat práva a povinnosti pedagogických pracovníků dle školského

Více

Zákon o sociálně právní ochraně dětí s důrazem na využití ve škole

Zákon o sociálně právní ochraně dětí s důrazem na využití ve škole Zákon o sociálně právní ochraně dětí s důrazem na využití ve škole Novela zákona o OSPOD vyšla ve Sbírce zákonů pod číslem 401/2012 Sb. S účinností od 1.1.2013. Zasazení novely v,,legislativním rámci do

Více

Část první. Úvodní ustanovení

Část první. Úvodní ustanovení Instrukce Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva vnitra, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 5.4.2007 č.j. 142/2007-ODS-Org,

Více

Zákony a alkohol - paragrafy, předpisy, nařízení a zákazy spjaté s pitím alkoholických nápojů - Alkoholik.c

Zákony a alkohol - paragrafy, předpisy, nařízení a zákazy spjaté s pitím alkoholických nápojů - Alkoholik.c Před alkoholem ve specifických případech, tedy především při výkonu zaměstnání a ve věku pod 18 let nás chrání zákon, který zakazuje podávání nebo požívání alkoholických nápojů. Zákony týkající se alkoholu

Více

Obvodní soud pro Prahu 5 Průměrné délky opatrovnických řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech

Obvodní soud pro Prahu 5 Průměrné délky opatrovnických řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Obvodní soud pro Prahu 5 Průměrné délky opatrovnických řízení ode dne nápadu do dne právní moci ve dnech Opatrovnické řízení 1) Podpůrná opatření a svéprávnost (platí pro zletilé osoby) a) Podpůrná opatření

Více

Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu

Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu Lucie Krausová Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu nabyl účinnosti 1. července 1966 vymezoval povinnost informovat pacienta a podmínku souhlasu se zdravotní péčí. 23 Poučení a souhlas nemocného

Více

Předpoklady k přijetí do služebního poměru. (1) Do služebního poměru může být přijat státní občan České republiky (dále jen občan ), který

Předpoklady k přijetí do služebního poměru. (1) Do služebního poměru může být přijat státní občan České republiky (dále jen občan ), který PLATNÉ ZNĚNÍ VYBRANÝCH USTANOVENÍ ZÁKONA Č. 361/2003 Sb., O SLUŽEBNÍM POMĚRU PŘÍSLUŠNÍKŮ BEZPEČNOSTNÍCH SBORŮ, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ, SE ZAPRACOVANÝMI ZMĚNAMI 13 Předpoklady k přijetí do služebního

Více

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu)

Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, Choceň. Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Základní škola Sv. Čecha, Choceň Sv. Čecha 1686, 565 01 Choceň Program proti šikanování (je součástí minimálního preventivního programu) Charakteristika šikanování: Šikanování je jakékoliv chování, jehož

Více

LEGISLATIVA ŘEŠENÍ PROBLÉMOVÝCH SITUACÍ VE ŠKOLE

LEGISLATIVA ŘEŠENÍ PROBLÉMOVÝCH SITUACÍ VE ŠKOLE LEGISLATIVA ŘEŠENÍ PROBLÉMOVÝCH SITUACÍ VE ŠKOLE Při řešení problémů spojených s rizikovým chováním žáků je velmi důležitá nejen součinnost rodičů a všech pracovníků školy, výchovného poradce, školního

Více