Cynops pyrrhogaster Čolek ohňobřichý

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Cynops pyrrhogaster Čolek ohňobřichý"

Transkript

1 Cynops pyrrhogaster Čolek ohňobřichý Synonyma Původ IUCN (Červená kniha) CITES Nejsou Japonsko Žádný záznam Žádný záznam Pár v období rozmnožování. Samec má modrý ocasní pruh který se vytváří jen během období rozmnožování. Popis: Středně velký čolek (9-13 cm; palce) se zřetelnými parotoidními žlázami, hrubou kůží a klenutým hřbetem. Zbarvení je čokoládově hnědé až černé, z hora příležitostně podél dorzolaterálních brázd s červenými skvrnami nebo body a má oranžové až červené zbarvené břicho s temnější kresbou. Kresba na břiše je vysoce variabilní a může být tvořena body, skvrnami, vlnitými čárami, nebo mřížkou. Samce můžeme rozeznat od samic podle jejich zduřelé kloaky, v době rozmnožování, samci na ocase vyvinou červenavý nebo modravý duhově zbarvený lesk a malé vlákno na jeho špičce (chybějící u některých ras). Samci v období rozmnožování také mají hladkou kůži. C. pyrrhogaster Sasajame samice (nalevo) a samec (napravo) s bílým zrněním na břiše. Existuje 6 "ras" nebo poddruhů Cynops pyrrhogaster, každý má unikátní zbarvení a morfologický rysy a bude popsán níže. Několik těchto ras bylo rozpoznáno geneticky odlišných stejně jako navzájem reprodukčně oddělených v jednotlivých oblastech, toto může vést k tomu, že Cynops pyrrhogaster bude rozdělen na dva nebo více odlišných druhů.

2 Tento druh je často zaměňován s čínským čolkem východním, Cynops orientalis. Pro větší zmatek, jako Cynops orientalis je často označován i prodáván i čolek ohňobřichý. Hlavní rozdíly mezi těmito dvěma druhy je tvar ocasu, struktura kůže, tvar těla a celková velikost. Japonský čolek vzrůstat je mnohem větší a je více robustní stejně jako má více zrnitou strukturu kůže. Ocas C. pyrrhogaster je poměrně zúžený a špičatý na rozdíl od relativně tupého nebo oblého ocasu čínského čolka. Rovněž, C. pyrrhogaster má klenutý hřbet ve srovnání s plochými zády C. orientalis. Areál rozšíření a přirozené prostředí: Japonsko: Ostrovy Honšú, Šikoku a Kjúšú. Obývá nádrže, příkopy, pomalu tekoucí toky, jezírka a téměř každý vodní zdroj s čistou vodou kterou může najít. C. pyrrhogaster na přirozené lokalitě. C. pyrrhogaster lokalita na předměstí Tokia, Japonsko. Ubytování: Hustě zarostlé akvárium s malou oblastí země. Tito čolci jsou téměř zcela vodní až polovodní, a to v závislosti na jednotlivých populacích (rasách) a jednotlivcích. Studium ukázalo, že někteří jedinci zůstávat terestričtí pro většinu roku a vstupují do vody během období rozmnožování stejně jako čolci rodu Triturus. V zajetí mohou být považovaní za v zásadě akvatické ale oblast souše by měla byla poskytnuta. Může to být jednoduchá velká skála která vyčnívá z vody několik málo palců nebo propracovanější, rostlinami osázená oblast země. Zdá se, že tito čolci ocení hustá místa z vodních rostlin, tedy čím více sazenic tím lépe. V přírodě jsou vystaveni širokému rozmezí teplot a zdají se být daleko víc trpěliví ke středním až vysokým teplotám 70 F (21 C) než většina jiných čolků. Nicméně, pokud by si měli vybrat, zdá se, že v přírodě preferují chladnější vody, a tak bychom se měli snažit udržet vodu v rozsahu F (15-23 C). Podle možností, ochlaďte vodu na stupňů C v zimě pro přiblížení sezónních výkyvů. Mnoho zkušených chovatelů pravidelně nechává u čolků teploty vody v létě dosáhnout vysoko přes 70 C bez jakýchkoliv škodlivých následků a dokonce je i odchovává. Přesto mnoho jiných (včetně mne) je drží pod 70 F (21 C) také s dobrými výsledky, záleží tedy na osobní úvaze které radě dáte přednost. Blízce příbuzný čolek mečoocasý (Cynops ensicauda ssp.) je také pravidelně držen a rozmnožován v teplejší vodě. Nicméně, z mých vlastních pozorování a úspěchy s tímto druhem, nemohu doporučit teploty nad 74 F (23 C) ale samozřejmě připustím toto jako oprávněný bod k diskusi. Japonský čolek ohňobřichý se zdá výjimečně vytrvalý a odolný proti takovým teplotám, ve srovnání s dalšími druhy, ale pokud se čolci chovají ve vysokých teplotách, mohou být potenciálně stresováni a pravděpodobněji podlehnou nemocím a infekcím.

3 Příklad se zvláštními oranžovými skvrnami na zádech. C. pyrrhogaster má obvykle hrbolatou kůži. Potrava: V přírodě loví různé druhy bezobratlých. V zajetí se živí sortimentem živé a neživé potravy: červy, nakrájenými žížalami, larvami pakomárů (živé a mražené), komářími larvami, ploutvenkami, garnáty, tenkými pásy z hovězího srdce, lyofilizovanými kostkami nitěnek. Zatímco mnozí jedinci budou přijímat komerční "čolčí pelety", mnoho dalších bohužel ne, a jestliže vaše zvířata nejeví zájem, musíme zkusit něco jiného. Mnoho chovatelů zkouší krmit tento druh pavími očky a dalšími malými rybami. Zatímco tito čolci vskutku příležitostně v zajetí uloví malou rybu (o tom jsem se přesvědčil mnohokrát i já sám), oni nejsou nijak zvlášť zběhlí nebo přizpůsobení k tomu lovu, jako například rod Pachytriton spp. (vesloocasí) čolci. S rybami můžeme zavléci různé parazity a houbové a bakteriové infekce, a měli bychom tak pečlivě zvážit používání pavích oček ke krmení. Samec v období rozmnožování. Samec s neobvyklým zbarvením. Rozmnožování: Na začátku období rozmnožování, vyvinou samci hladkou pokožku, tenké ocasní vlákno na špičce ocasu a oblasti modravého nebo červenavého povrchového lesku podél ocasu a těla. Dvořící se samci aktivně sledují samice a ucházet se o jejich pozornost, vráží do nich, blokují jejich cestu a mávají svým ocasem směrem k samici. Ovívání ocasem je způsob jak unášet feromony směrem k samici. Samice může v období rozmnožování klást až 200 vajec. Pokud je možné, vejce jsou lepena do vodních rostlin. Vejce se líhnou přibližně za 20 dnů po nakladení (závisle na teplotě) a larvy obvykle metamorfují asi za 3-5 měsíců později.

4 Metamorfovaná mláďata často mají žlutý až načervenalý hřbetní proužek a jsou terestrická po dobu 1 až 3 roky před navrácením do vody jako pohlavně zralí dospělí. Tento čas může být zkrácený v zajetí zvýšeným podáváním potravy. Mláďata přijímají roupice, drobounké cvrčky, octomilky, malé žížaly, malé zavíječe voskové a další malou kořist. Přezimování se nezdá být nezbytné pro rozmnožování a mnoho chovatelů (včetně mne) rozmnožuje tyto čolky i při chovu v celoročně stejné teplotě. Nicméně, snižování teploty v nádrži asi na stupňů C během zimy nepochybně podporuje pohlavní aktivitu a lze je doporučit. Poddruhy nebo "rasy": Jestliže s jistotou neznáte kde byl čolek odchycen, je prakticky nemožné říct s jistotou ke které rase náleží. Mnohé populace, uvnitř zeměpisného rozšíření konkrétní rasy, vykazují barevné vzory jiných ras. Zde jsou některá pravidla pro určení jednotlivých ras od Roberta Thorna z roku Ačkoli je návod zastaralý, může ještě poskytnout na problematiku určitý pohled. Také, několik ras uvedených níže může být neplatných z důvodů pokračujícího výzkumu, nebo nejsou již uznávány některými autory. *rasa Hirošima: Rozšíření - ostrovy Kjúšú, Šikoku, Oki, a Čúgoku Region na Honšú. Tento poddruh se vyznačuje kulatými body nebo skvrnami na břiše, někteří jedinci postrádají černé zabarvení úplně *rasa Sasajama či Tamba: Rozšíření - východ Čúgoku, oblast Kinki. Tento poddruh má dvě nepravidelné černé linky na karmínově červeném břichu. Často má bělavé skvrnky roztroušené na černých linkách a bělavé body nebo skvrnky podél stran těla. Specifické je jeho chování při námluvách: samci při ovívání ocasem umístí jednu zadní nohu na šíji samice.

5 C. pyrrhogaster Sasajama. C. pyrrhogaster Sasajama. *rasa Atsumi: Rozšíření - poloostrov Atsumi (jihovýchodně od města Nagoja). Toto je relativně malá rasa s vysokou ocasní ploutví a má nepravidelný červený hřbetní proužek a dvě nepravidelné linky z červených teček po obou stranách hřbetu. Samci v období rozmnožování postrádají červenavé barvy na ocase ale mají velmi zřetelné ocasní vlákno. Tento druh také někdy samice při ovívání ocasem během námluv umístí zadní nohu na šíji a inklinuje k rozmnožování v noci. *rasa Kanto: Rozšíření - Tokijská rovina, region na Honšú. Tento poddruh má krátký ale relativně vysoký ocas s tupým koncem. Po obou stranách břicha je široký černý proužek který obsahuje menší souvislý nebo přerušovaný červený pruh, stejně jako velký souvislý červený středem břicha. Samice často šťouchají nebo koušou samce během námluv.

6 C. pyrrhogaster Kanto. C. pyrrhogaster Kanto. C. pyrrhogaster Kanto. Mládě C. pyrrhogaster Kanto. *rasa Touhoku: Rozšíření - severní část Honšú. Tato rasa je možná největší v rámci velikosti těla. Břicho má velké množství černých, zvlněných skvrnek a linek.

7 *"prostřední" rasa: Rozšíření střední část Honšú. C. pyrrhogaster Touhoku. Černé zabarvení na břiše velmi proměnné. Odkazy: Hayashi, Terutake, and Matsui, Masafumi. (1990). Genetic differentiations within and between two local races of the Japanese newt, Cynops pyrrhogaster, in eastern Japan. Herpetologica. 46: Maranouchi, Junsuke, Hiroaki Ueda and Osamu Ochi. (2000). Variation in age and size among breeding populations at different altitudes in the Japanese newts, Cynops pyrrhogaster. Amphibia-Reptilia. 21 (3): Stejneger, Leonhard H. (1907) "DEIMICTYLUS PYRRHOGASTER". Herpetology of Japan and adjacent territory. Bulletin (United States National Museum) Washington, D.C. : G.P.O. no. 58: Thorn, R. (1968) Les Salamandres d'europe, d'asia, et d'afrique du Nord. Paris, P. Lechevalier. Written by N. Nelson in June All of this site's content is Copyright (Various copyright holders - for details), all rights reserved. Cynops ensicauda popei photo in the logo is 2003 Tim Johnson, all rights reserved. Use of site content without written agreement is forbidden. This site is covered by US Law and International Treaties. Webmaster: Jennifer Macke Editor: Nate Nelson Site Creator: Heather Björnebo Graphic Design: John Clare

Eurycea bislineata Eurycea cirrigera Eurycea wilderae Eurycea junaluska Dvoupruzí a Junaluska mločíci

Eurycea bislineata Eurycea cirrigera Eurycea wilderae Eurycea junaluska Dvoupruzí a Junaluska mločíci Eurycea bislineata Eurycea cirrigera Eurycea wilderae Eurycea junaluska Dvoupruzí a Junaluska mločíci Popis: Tito mločíci jsou komplexem blízce příbuzných malých (až 12 cm dlouhých) štíhlých mloků, kteří

Více

Cynops orientalis Čolek východní

Cynops orientalis Čolek východní Cynops orientalis Čolek východní Synonyma Oriental firebellied newt, Dwarf firebellied newt IUCN (Červená kniha) CITES Není v seznamu Není v seznamu Popis Malý čolek (6-10.3 cm; 2.2-4 palce) jehož barevná

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

Obojživelníci a plazi list č. 1

Obojživelníci a plazi list č. 1 Obojživelníci a plazi list č. 1 1/ Doplňte chybějící text: Život obojživelníků je vázán na prostředí. Mají... tělní teplotu, která je závislá na teplotě prostředí, ve kterém žijí. Larvy obojživelníků (pulci)

Více

Gepard. Popis. Rozmnožování

Gepard. Popis. Rozmnožování Martinů Lenka 16.1.2011 Popis Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus) je kočkovitá šelma, proslulá jako nejrychlejší suchozemské zvíře. Na krátké vzdálenosti může běžet rychlostí přes 100 km/h Hmotnost: 38-43

Více

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec OBOJŽIVELNÍCI Obojživelníci stará skupina obratlovců(známí od prvohor - devon, asi 350 mil. let), která se vyvinula z lalokoploutvých ryb první obratlovci, kteří osídlili souš - nejstaršími obojživelníky

Více

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I

O O B J O ŽIV I E V LNÍC Í I Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS_03 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Autor: Pavlína Sedláková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS _ 09 Vzdělávací oblast:

Více

ZÁHADY EXTERIÉRU PŘEDNÁŠKA PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE LABORATORNÍCH POTKANŮ. Adéla Máčiková

ZÁHADY EXTERIÉRU PŘEDNÁŠKA PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE LABORATORNÍCH POTKANŮ. Adéla Máčiková ZÁHADY EXTERIÉRU PŘEDNÁŠKA PRO ZAČÍNAJÍCÍ CHOVATELE LABORATORNÍCH POTKANŮ Adéla Máčiková Proč se starat o exteriér? Zdraví je nejdůležitější! v PP chovu ale není vše, zvířata by měla také nějak vypadat

Více

Poznámky k určování larev obojživelníků ČR

Poznámky k určování larev obojživelníků ČR Poznámky k určování larev obojživelníků ČR Jaromír Maštera AOPK ČR, středisko Havlíčkův Brod listopad 2008 Autoři většiny fotografií: Jan Dvořák & Jaromír Maštera, 2006-2008 Obecné poznámky na úvod starší

Více

Obojživelníci České republiky

Obojživelníci České republiky Obojživelníci České republiky Přehled hlavních skupin Ocasatí Bezocasí V dospělosti s vyvinutým ocasem V dospělosti bez ocasu Čeleď: Mlokovití (Salamandridae) Mlok obecný (Salamandra salamandra) Poznávací

Více

MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768

MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 ; MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 charakteristika čeledi: - největší žijící šelmy s mohutnou hlavou a zakrnělým ocasem

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

ORLÍ PERO Urči v přírodě 3 druhy našich plazů. O-21

ORLÍ PERO Urči v přírodě 3 druhy našich plazů. O-21 ORLÍ PERO Urči v přírodě 3 druhy našich plazů. O-21 Vítězslav Čermák Atana Definice: PLAZ Plazi jsou obratlovci, jejichž tělo je pokryté tuhými šupinami nebo štíty, a kladou vejce. Patří ke studenokrevným

Více

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci,

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, Sovy jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, hmyzem a jinými druhy ptáků, některé, např. ketupy,

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: Využití ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky Název DUM: Obojživelníci (prezentace)

Více

pásmo cejnové dolní tok řek (velmi pomalý tok řeky) pásmo parmové střední tok řek pásmo lipanové podhorské potoky a řeky

pásmo cejnové dolní tok řek (velmi pomalý tok řeky) pásmo parmové střední tok řek pásmo lipanové podhorské potoky a řeky Ryby sladkovodní Sladkovodní ryby žijí jak ve stojatých, tak i tekoucích vodách, které podle rychlosti proudu, teploty a obsahu kyslíku rozdělujeme do čtyř pásem, které jsou pojmenovány podle typického

Více

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm.

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm. Marek Hák 25.1.2013 Popis Tygr indický je kočkovitá šelma (Panthera tigris tigris) také zvaný tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.

Více

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků. (pomůcka k přípravě na poznávačku )

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků. (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Třída: OBOJŽIVELNÍCI Na území České republiky žije celkem 21 druhů obojživelníků ze dvou řádů. Řád ocasatých

Více

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm Kapr obecný velikost 30-70 cm Pstruh obecný velikost 40-100 cm Kapr se za potravou vydává po setmění a je všežravec. Pojídá měkkýše a rostlinnou potravu, kterou nabírá svými vychlípitelnými ústy z bahna

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.20.Bi.Obojzivelnici Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 18.

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova -

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova - Anotace Želvy Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, ověření při odpovídání na otázky k textům, doplnění chybějících slov do vět,

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Obojživelníci - opakování

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Obojživelníci - opakování Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Neurergus (Cope, 1862) čolci starého světa / středního východu

Neurergus (Cope, 1862) čolci starého světa / středního východu Neurergus (Cope, 1862) čolci starého světa / středního východu Neurergus crocatus (Cope, 1862) čolek jezera Urmia / Ázerbájdžánský čolek Neurergus kaiseri (Hallowell, 1860) Luristánský čolek / Kaiserův

Více

8. 3. 2013 Martin Pospíchal

8. 3. 2013 Martin Pospíchal 8. 3. 2013 Martin Pospíchal Rubrika: Typ: Čeleď: Rozšíření: Obojživelníci Sladkovodní Ambystomatidae Mexiko: jezera Lago de Chalco a Lago de Xochomilco popis: Někdy se mu také říká vodní dráček nebo tygří

Více

MACENAUER - Expedice sladkovodní tropické ryby Malajsie,

MACENAUER - Expedice sladkovodní tropické ryby Malajsie, Macenauer.eu MACENAUER - Expedice sladkovodní tropické ryby Malajsie, 2015 Autor: Ing. Jaroslav Macenauer ml. Autor fotek: PULAU TIOMAN - BIOTOP HORNATÉHO OSTROVA Ostrov Tioman se nachází 45 kilometrů

Více

ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM

ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM KLUB VELKÝCH VOLÁČŮ 1. Cíle pro stabilizaci 2. Plemenné znaky popis a návrhy na zlepšení 3. Stanovení vzácných a málo chovaných rázů 4. Evidence chovů a chovných jedinců 5. Propagace

Více

Univerzita 3. věku. drobná 2mm dlouhá semena + jejich 1,5 cm křídla. samčí. zralé šišky až 2,5 cm dl. Samičí

Univerzita 3. věku. drobná 2mm dlouhá semena + jejich 1,5 cm křídla. samčí. zralé šišky až 2,5 cm dl. Samičí samčí zralé šišky až 2,5 cm dl. drobná 2mm dlouhá semena + jejich 1,5 cm křídla Samičí jalovec chvojka (chvojka klášterská) Juniperus sabina L. areál v Evropě větší je však v Asii -teplé svahy hor Kavkazu,

Více

Výživa akvarijních živočichů

Výživa akvarijních živočichů Přednáška # 5 Výživa akvarijních živočichů 2017 Výživa akvarijních živočichů Akvaristika Jiří Patoka patoka@af.czu.cz Dle fyziologických nároků daného druhu Ovlivňuje: přežití, růst, zdravotní stav, kondici,

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Plazi Jméno a příjmení: Tomáš Vyhnal Třída: 5 Školní rok: 2013/14 Garant / konzultant:mgr. Marcela Sasková Datum odevzdání: 31. 3. 2014 1 ČESTNÉ

Více

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních č. 5 název Obojživelníci I. anotace V pracovních listech se žáci seznámí s významnými obojživelníky, jejich vnější a vnitřní stavbou. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí

Více

O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY

O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY VODNÍ O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY 1. Kapr obecný Délka: 110 cm, váha: 21 kg, místo nálezu: Španělsko délka života: 40 let pohlavní dospělost: 3-5. rok doba rozmnožování: květen-červen běžná

Více

mlok Rozmnožování : Zvlášť aktivní a pohybliví jsou mloci skvrnití v období páření. Na jaře se objevují během března a dubna. Samečkové pobíhají při

mlok Rozmnožování : Zvlášť aktivní a pohybliví jsou mloci skvrnití v období páření. Na jaře se objevují během března a dubna. Samečkové pobíhají při 1 Popis Salamandra salamandra (Linnaeus, 1758) - mlok skvrnitý Syn.: Salamandra maculosa (Laurenti, 1768), mlok černožlutý, m. obecný, m. zemní, ohnižil Čeleď: Salamandridae - mlokovití Status: SO, VU,

Více

LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE

LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE datum: číslo LP: jméno: hodnocení: / 50 bodů ANATOMIE KAPRA 1) ZAŘAZENÍ V SYSTÉMU ORGANISMŮ: Zařaďte kapra obecného do systému organismů: (4 body) říše: kmen: podkmen: nadtřída:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: VY_52_INOVACE_006 Jméno autora: Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Pstruh potoční se představuje

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Pstruh potoční se představuje Autor: Diana Kotová Datum: 15. 11. 2011 Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Pstruh potoční se představuje Anotace:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_007

Více

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011 STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT verze k 1. 1. 2011 ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ Ústřední odborná komise chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců Česká republika Standard plemen a barevných rázů morčat

Více

Šablona: III/2. Pořadové číslo: 13

Šablona: III/2. Pořadové číslo: 13 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 13 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 19.11.2013 1 Obojživelníci rozmnožování, vývin Předmět: Ročník:

Více

Autor: Veronika Dvorská

Autor: Veronika Dvorská Roztoči a štíři Obsahový cíl: - Žák je schopen stručně popsat tělo roztoče - Žák zná několik základních zástupců řádu roztočů a je schopen je stručně popsat - Žák je detailněji obeznámen s životem a chováním

Více

ČESKÁ BAGDETA. Plemenné znaky:

ČESKÁ BAGDETA. Plemenné znaky: ČESKÁ BAGDETA Názvy dle ES : N - Tschechische Bagdette, F Bagadais Tchèque, A Czech Bagdad Zařazení v seznamu plemen ES: holubi bradavičnatí č. 110. Původ : východní Čechy Plemenné znaky: Poměrně silný

Více

Soutěžní test: ZLATÁ VČELA ústřední kolo 2018

Soutěžní test: ZLATÁ VČELA ústřední kolo 2018 Soutěžní test: ZLATÁ VČELA ústřední kolo 2018 JMÉNO: 1. Jak můžete uchránit včelí dílo před zavíječem voskovým? a) pomocí oxidu siřičitého b) pomocí kyseliny sírové c) skladovat v teplotě nad 35 C d) pomocí

Více

JAK HODNOTIT PLEMENNÁ ZVÍŘATA VE VLASTNÍM CHOVU?

JAK HODNOTIT PLEMENNÁ ZVÍŘATA VE VLASTNÍM CHOVU? JAK HODNOTIT PLEMENNÁ ZVÍŘATA VE VLASTNÍM CHOVU? Posoudit si vlastní zvířata je obtížný, ale nezbytný úkol. Ať už prodáváte svůj dobytek v dražbě nebo přímo chovateli, je důležité, abyste vaše zvířata

Více

Základní škola Slušovice. Biologická olympiáda

Základní škola Slušovice. Biologická olympiáda Základní škola Slušovice Školní 222, 763 15 Slušovice Biologická olympiáda Školní rok 2010-2011 Anna Gajdošíková VI.B Kategorie: D 2 Úvod Chlupy savců jsou jedinečné pro každý druh a navíc se liší v rámci

Více

Až 4 x větší než přední

Až 4 x větší než přední Jonáš Richard 14.2.2014 Vzhled Tarbíci svým vzhledem připomínají klokany. Jejich tělo je dlouhé 10 cm a váhově se pohybují okolo 60g, jejich ocas je ještě o něco delší než tělo a na konci je zakončen bíločernou

Více

Rili Shrimp a Orange Sakura - dvoubarevná a oranžová novinka druhu Neocaridina heteropoda

Rili Shrimp a Orange Sakura - dvoubarevná a oranžová novinka druhu Neocaridina heteropoda Rili Shrimp a Orange Sakura - dvoubarevná a oranžová novinka druhu Neocaridina heteropoda Neocaridina heteropoda je nejčastěji chovaným druhem sladkovodní krevety u nás. Předností tohoto druhu je především

Více

Šelmy kunovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 7. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Šelmy kunovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 7. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Šelmy kunovité Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 7. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s velmi početnou čeledí kunovitých z řádu šelem. Kunovití

Více

Český svaz ochránců přírody. Záchranná stanice a Ekocentrum Pasíčka

Český svaz ochránců přírody. Záchranná stanice a Ekocentrum Pasíčka Český svaz ochránců přírody Záchranná stanice a Ekocentrum Pasíčka Obojživelníci a jejich funkce v přírodě Ukazatelé čistoty vod a prostředí Jako první reagují na změny životního prostředí Patří do potravy

Více

Námluvy u papoušků: Víte, jak se rozpozná pan papoušek od paní papouškové? Většinou těžko!

Námluvy u papoušků: Víte, jak se rozpozná pan papoušek od paní papouškové? Většinou těžko! Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Námluvy u papoušků: Víte, jak se rozpozná pan papoušek od paní papouškové? Většinou těžko! Námluvy u papoušků: Víte, jak se rozpozná pan papoušek

Více

Encyklopedie CHAMELEONŮ

Encyklopedie CHAMELEONŮ Encyklopedie CHAMELEONŮ A Chameleon africký(chamaeleo africnus) Patří mezi středně velké pravé chameleony.obvykle dorůstá kolem 40 cm.základní zbarvení je zelené jsou známy barevné modifikace žluté a šedé.na

Více

BAŽANT PAVÍ DROBNÝ KRASAVEC V NAŠICH CHOVECH

BAŽANT PAVÍ DROBNÝ KRASAVEC V NAŠICH CHOVECH BAŽANT PAVÍ DROBNÝ KRASAVEC V NAŠICH CHOVECH Bažant paví šedý polyplectron bicalcaratum patří do rodu polyplectron, který je jeden z nejkrásnějších a nejzajímavějších rodů bažantů, do tohoto rodu patří

Více

Bochov Dědičnost bílých znaků

Bochov Dědičnost bílých znaků 4.11.2011 Bochov Dědičnost bílých znaků Obrázky použité v prezentaci byly postahovány z různých zdrojů na internetu z důvodů ilustračních a nejedná se o má díla. Prezentace nejsou určeny ke komerčnímu

Více

Práce kolektivu žáků 4.A (18- dětí)

Práce kolektivu žáků 4.A (18- dětí) Práce kolektivu žáků 4.A (18- dětí) Zapsaly a namalovaly: Jana Hopjanová, Eliška Stejskalová, Veronika Koudelová a spol. Čolek horský- silně ohrožený druh Jednou na vycházce v horách s rodiči jsem v tůni

Více

CZ.1.07/1.4.00/

CZ.1.07/1.4.00/ CZ.1.07/1.4.00/21.3811 METODIKA: Výkladová prezentace na kliknutí Soutěž v poznávání zvířat LESNÍ ŽIVOČICHOVÉ VEVERKA OBECNÁ hlodavec ocas rovnováha při lezení, drápy pomáhají při lezení střapce chlupů

Více

FCI-Standard č. 11 / / GB BULL TERRIER BULTERIÉR

FCI-Standard č. 11 / / GB BULL TERRIER BULTERIÉR FCI-Standard č. 11 / 12. 1. 2001/ GB BULL TERRIER BULTERIÉR 2 ZEMĚ PŮVODU: Velká Británie DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 4. 11. 2008. VYUŽITÍ: Teriér. KLASIFIKACE F.C.I.: Skupina 3 Teriéři.

Více

Gejša po dvaceti letech opustila Zoo Brno

Gejša po dvaceti letech opustila Zoo Brno Strana 1 / 1 Gejša po dvaceti letech opustila Zoo Brno V úterý 17. prosince se zoologická zahrada rozloučila se svou nejdéle žijící obyvatelkou lachtaní babičkou Gejšou. Ta odjela na zasloužený důchod

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 15 Obojživelníci Pro potřeby projektu

Více

Malé a ještě ne zcela osrstěné mládě klokana dama, v této době ještě samo neopouští vak samice

Malé a ještě ne zcela osrstěné mládě klokana dama, v této době ještě samo neopouští vak samice Malé a ještě ne zcela osrstěné mládě klokana dama, v této době ještě samo neopouští vak samice Klokan dama obývá pobřežní oblasti v jižní a západní Austrálii, žije i na některých okolních ostrovech. Patří

Více

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé)

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Přírodopis VII. RYBY Nejpočetnější skupina obratlovců Studenokrevní Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Dýchání - žábrami (kryté skřelemi), O2 rozpuštěný ve vodě Tělo kryto kůží - šupiny Plynový

Více

Univerzita 3. věku. samčí samičí květy. šišky 6-10 cm dlouhé. šupiny na špičce zubaté. Semena 2-3mm dlouhá mm dlouhé křídlo

Univerzita 3. věku. samčí samičí květy. šišky 6-10 cm dlouhé. šupiny na špičce zubaté. Semena 2-3mm dlouhá mm dlouhé křídlo samčí samičí květy Univerzita 3. věku šišky 6-10 cm dlouhé Semena 2-3mm dlouhá + 5-7 mm dlouhé křídlo šupiny na špičce zubaté letorosty žlutavé, lysé, lesklé, rýhované jehlice zploštělé, 1,5-2,5 cm dl.,

Více

SSOS_ZE_1.10 Příroda projevy živé hmoty

SSOS_ZE_1.10 Příroda projevy živé hmoty Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_1.10

Více

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo.

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo. Živočišná říše Živočišná říše Živočišná říše je obrovská. Skládá se z pěti skupin obratlovců, zvaných savci, ptáci, plazi, obojživelníci a ryby. Kromě nich však existuje velké množství živočichů, které

Více

Živočichové u vody a ve vodě úvod

Živočichové u vody a ve vodě úvod Živočichové u vody a ve vodě úvod U vody nebo ve vodě žije obrovské množství živočichů. Blíže se seznámíme pouze s trojicí zástupců z každé skupiny: Savci Vydra říční je šelma příbuzná lasičkám či kunám.

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Jelen žije většinou ve vysokých lesích

Jelen žije většinou ve vysokých lesích ( animace kliknutím na objekt ) Lesní zvěř ( prezentace s výkladem) je těžké ji spatřit, protože je velmi plachá ve dne se ukrývá vychází brzy zrána a večer ( za soumraku ) Jelen žije většinou ve vysokých

Více

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová Rozptyl a migrace Petra Hamplová Terminologie Rozptyl a migrace jsou dva nejčastější termíny k označení prostorových pohybů ROZPTYL Krátká vzdálenost Individuální Zpravidla bez návratu Nesměrované Nepravidelné

Více

Národní program uchování a využívání genetických zdrojů zvířat

Národní program uchování a využívání genetických zdrojů zvířat METODIKA CHOVU GENETICKÝCH ZDROJŮ KRÁLÍKŮ První zmínky o chovu králíků na území Čech pocházejí ze 13. století, chovatelství jako takové se však začíná rozvíjet na počátku 19. století. V polovině 19. století

Více

želva žlutohnědá želva obrovská želva bahenní želva sloní

želva žlutohnědá želva obrovská želva bahenní želva sloní Plazy rozdělujeme do čtyř řádů: Plazi - druhy želvy asi 300 druhů krokodýli krokodýli a aligátoři asi 23 druhů šupinatí asi 7 600 druhů hadi ještěři hatérie 2 druhy ŽELVY Krátké tělo je kryto krunýřem,

Více

Šelmy kočkovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 18. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Šelmy kočkovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 18. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Šelmy kočkovité Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 18. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí se šelmami, které představují modelové lovce. Kočkovití

Více

Proces domestikace živočišných druhů od paleolitu do současnosti aneb kde se vzala domácí zvířata? Ing. Lenka Skoupá

Proces domestikace živočišných druhů od paleolitu do současnosti aneb kde se vzala domácí zvířata? Ing. Lenka Skoupá Proces domestikace živočišných druhů od paleolitu do současnosti aneb kde se vzala domácí zvířata? Ing. Lenka Skoupá Domestikace (zdomácnění) Při domestikaci člověk aktivním chovem a výběrem zvířat mění

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa

Speciální ZŠ a MŠ Adresa Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

TEST. na přezkoušení uchazeče. pro získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku. 1. O jaký druh ryby se jedná.

TEST. na přezkoušení uchazeče. pro získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku. 1. O jaký druh ryby se jedná. TEST na přezkoušení uchazeče pro získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku 1. O jaký druh ryby se jedná a] úhoř říční b] lipan podhorní c] hrouzek obecný 2. O jaký druh ryby se jedná a]

Více

KROUŽKOVCI - MÁLOŠTĚTINATCI

KROUŽKOVCI - MÁLOŠTĚTINATCI Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_1_15_BI2 KROUŽKOVCI - MÁLOŠTĚTINATCI OPASKOVCI nápadně zduřelé tělní články s kožními žlázami tzv. opasek clitellum sladkovodní

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) ZEMĚ PŮVODU: Německo HOVAWART (Hovawart) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 12.01.1998

Více

Jméno: Plazi patří k vyšším obratlovcům. Nepotřebují ke svému vývoji vodní prostředí.

Jméno: Plazi patří k vyšším obratlovcům. Nepotřebují ke svému vývoji vodní prostředí. č. 8 název Plazi II. anotace V pracovních listech žáci poznávají plazy a učí se pojmenovat jejich základní znaky. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu

Více

1. Výskyt obojživelníků 2. Obecná charakteristika skupiny 3. Rozmnožování, vývoj 4. Systém (s důrazem na naše druhy)

1. Výskyt obojživelníků 2. Obecná charakteristika skupiny 3. Rozmnožování, vývoj 4. Systém (s důrazem na naše druhy) 1. Výskyt obojživelníků 2. Obecná charakteristika skupiny 3. Rozmnožování, vývoj 4. Systém (s důrazem na naše druhy) celý svět s výjimkou Antarktidy a dalekého severu Evropy nikdy nežijí ve slané vodě

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06. Plazi

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06. Plazi Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06 Plazi Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

9IS17P7 Plazi želvy. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 17

9IS17P7 Plazi želvy. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 17 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 17 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 10.12.2013 1 Plazi želvy Předmět: Ročník: Škola adresa: Jméno

Více

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ Zahrej si AZ kvíz. Pod každým písmem je schovaná otázka. Pokud na ni odpovíš správně, můžeš si vymalovat políčko barvou, jakou si zvolíš. Pokud odpovíš správně, může na otázku

Více

Přírodní rezervace Boubínský prales

Přírodní rezervace Boubínský prales Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Přírodní rezervace Boubínský prales Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho

Více

Losos obecný - Salmo salar

Losos obecný - Salmo salar Losos obecný - Salmo salar Losos obecný je jednou z nejzajímavějších ryb. Asi nejvíce fascinoval lidi tah losů z moře na vzdálená trdliště na horním toku řek a jejich sebezničující vůle překonat všechny

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu živočichů a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů ročník 8. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu živočichů a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů ročník 8. č. č. 4 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. Ryby způsob života, hlavní druhy, význam V pracovních listech se žáci seznámí s významnými

Více

Obrázky a základ textu: http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_obratlovci/

Obrázky a základ textu: http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_obratlovci/ 1 Patří do skupiny lososovitých, pro které je typická tzv. tuková ploutvička. Vytvořil stálé sladkovodní populace, které přestaly táhnout do moře. Dosahují délky 500 mm hmotnosti až 2 kg. Vyhovují jim

Více

Reportáž Miami Seaquarium 2011

Reportáž Miami Seaquarium 2011 Reportáž Miami Seaquarium 2011 Adresa: Miami Seaquarium 4400 Rickenbacker Causeway Miami, Fl 33149 Tel.: (305) 361-5705 Web: http://www.miamiseaquarium.com/ Mají otevřeno 365 dní v roce, raději si to však

Více

PLAZI III. B. Krokodýli. C. Šupinatí. 1. Hadi. 2. Ještěři

PLAZI III. B. Krokodýli. C. Šupinatí. 1. Hadi. 2. Ještěři PLAZI III. Dělení: A. Želvy B. Krokodýli C. Šupinatí 1. Hadi 2. Ještěři C. ŠUPINATÍ tělo kryto šupinami rozeklaný jazyk (fce: hmat, čich) Jacobsonův orgán = v patře tlamy, slouží k čichu, pachy přijímají

Více

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich plazů. (pomůcka k přípravě na poznávačku )

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich plazů. (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich plazů (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Třída: PLAZI Na území České republiky žije celkem 11 druhů plazů ze tří řádů. Z řádu želvy je u nás původní jen jediný

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/19 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 18 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 13.12.2013 1 Plazi krokodýli Předmět: Ročník: Škola adresa:

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) ZEMĚ PŮVODU: Německo HOVAWART (Hovawart) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 12.01.1998

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_014

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŠ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 8 Př časová dotace: 1 hod / týden Přírodopis 8. ročník P 9 1 01 P 9 1 01.5 P 9 1 01.6 P 9 1 01.7 P 9 1 01.9 P 9 1 03 P 9 1 03.1 P 9 1 03.3 rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje

Více

ÚVOD 15 NÁZVOSLOVÍ SOVY PÁLENÉ 16

ÚVOD 15 NÁZVOSLOVÍ SOVY PÁLENÉ 16 ÚVOD 15 NÁZVOSLOVÍ SOVY PÁLENÉ 16 HISTORIE 24 Prehistorie 24 Historické vztahy člověka a sovy 25 Sovy v antice 26 Sovy a pověry 26 Sovy v umění a náboženství 27 Sovy a současnost 27 TAXONOMIE, AREÁL A

Více

Technické parametry transformátorů RESIBLOC Unikátní technologie pro speciální aplikace

Technické parametry transformátorů RESIBLOC Unikátní technologie pro speciální aplikace Technické parametry transformátorů RESIBLOC Unikátní technologie pro speciální aplikace Již kolem 40-ti let ABB vyrábí a dodává transformátory RESIBLOC do celého světa. Naše těžko zápalné a ekologické

Více

TŘÍLAMELOVÉ PARKETY. Může obsahovat dobře srostlé suky o průměru až 3 mm, ovšem jen

TŘÍLAMELOVÉ PARKETY. Může obsahovat dobře srostlé suky o průměru až 3 mm, ovšem jen TŘÍLAMELOVÉ PARKETY Dub Select Dřevo s poměrně homogenní barvou. Mezi jednotlivými lamelami mohou být patrné malé barevné odchylky. Materiál může obsahovat dřeňové paprsky. Může obsahovat dobře srostlé

Více

Řád: Měkkozobí (Columbiformes) Čeleď: Holubovití (Columbidae)

Řád: Měkkozobí (Columbiformes) Čeleď: Holubovití (Columbidae) Řád: Měkkozobí (Columbiformes) Čeleď: Holubovití (Columbidae) COLUMBIFORMES - MĚKKOZOBÍ zobák zrohovatělý pouze na špičce, báze je měkká a krytá na horní čelisti kožovitým ozobím COLUMBIFORMES - MĚKKOZOBÍ

Více

Adax Zařazení: třída savci, řád sudokopytníci, čeleď turovití Zeměpisné rozšíření: Afrika (kdysi celá Sahara, dnes malé území v S Nigeru)

Adax Zařazení: třída savci, řád sudokopytníci, čeleď turovití Zeměpisné rozšíření: Afrika (kdysi celá Sahara, dnes malé území v S Nigeru) Adax Zařazení: třída savci, řád sudokopytníci, čeleď turovití Zeměpisné rozšíření: Afrika (kdysi celá Sahara, dnes malé území v S Nigeru) Potrava: tráva, byliny, listy keřů Adax žije v nehostinné a vyprahlé

Více

Základní genetické pojmy

Základní genetické pojmy Základní genetické pojmy Genetika Věda o dědičnosti a proměnlivosti organismů Používá především pokusné metody (např. křížení). K vyhodnocování používá statistické metody. Variabilita v rámci druhu Francouzský

Více