Eurycea bislineata Eurycea cirrigera Eurycea wilderae Eurycea junaluska Dvoupruzí a Junaluska mločíci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Eurycea bislineata Eurycea cirrigera Eurycea wilderae Eurycea junaluska Dvoupruzí a Junaluska mločíci"

Transkript

1 Eurycea bislineata Eurycea cirrigera Eurycea wilderae Eurycea junaluska Dvoupruzí a Junaluska mločíci Popis: Tito mločíci jsou komplexem blízce příbuzných malých (až 12 cm dlouhých) štíhlých mloků, kteří se vyskytují ve východní polovině Severní Ameriky. V současné době jsou zde známé tři druhy, ale je ještě sporné, kolik druhů by mělo být dále uznáno. Do budoucna bude popsán další druh z Karoliny a je ještě formálně rozpoznaná některými autory Eurycea aquatica jako samostatný druh, ačkoli většina badatelů se nyní shoduje, že je to jen forma od Eurycea cirrigera. Jak se více dozvídáme o genetice a vzájemném ovlivňování mezi populacemi, je pravděpodobné, že více druhů bude v budoucnu oficiálně popsáno. Velmi vzácný mločík Eurycea junaluska se těší kompletní ochrany všude v jeho areálu výskytu a není k dispozici legálně v zajetí. Toto je jen na úvod pro informaci, protože se tyto údaje těsně váží k k tomuto rodu. Severní mločík, Eurycea bislineata: Základní barva může být žlutavá, žlutooranžová, nazelenalá, nahnědlá, nebo mědě bronzová. Dvě tmavě hnědé nebo černé linky vedou po obou stranách těla, začínají za očima a pokračují až na ocas. Tyto linky jsou přerušeny do skvrn a bodů přibližně v polovině nebo třech čtvrtinách délky. Na vrchu těla mohou být tmavé skvrny nebo mramorování, které může být nepravidelné a rozmazané od zadní třetiny. Na bocích je různě tmavé mramorování a žeberních rýh. Pohlavně aktivní samci se odlišují od samic přítomností zvětšených čelistních svalů, tyto dávají samcům vzhled více rozšířené hlavy než je u samic a také mají vnitřní žlázu pod bradou. Samci některých populací také mají výrůstek, ale ten není většinou přítomný.

2 E. bislineata Jižní mločík, Eurycea cirrigera: Tento druh se podobá ve zbarvení severnímu mločíkovi. Má tmavé linky podél stran těla, nicméně, tyto vedou nepřerušeně téměř na špičku ocasu, celkový počet žeberních rýh je Také má často řadu světlých skvrn podél boků. Pohlavně aktivní samci mají nápadný výrůstek, rozšířené čelistní svaly a vnitřní žlázu pod bradou. Existují dvě další "morfa" nebo "ekotypy" E. cirrigera vyskytující se v Alabamě, Georgii, a Tennessee. První je forma která byla už uvedena jako Eurycea aquatica, hnědý mločík, vyskytuje se v pramenech a potocích od střední Alabamy ke na severozápad Georgie, s podobnými populacemi se setkáme v několika široce oddělených lokalitách v Tennessee. Tato forma se vyznačuje více zavalitým a tmavším tělem než typická cirrigera a také má relativně kratší ocas. Druhá forma je známá jako "Cole springs fenotyp" a nachází se jen na několika málo lokalitách v severní Alabamě. Je v porovnání s ostatními mločíky velmi robustní. Navíc, další formy existují v písečných kopcích v regionu v Karolině dočasně známé jako "Sandhills salamander". Je oranžově červený a postrádá tmavé linky typické pro ostatní mločíky. Hřbet je pokrýt malými mžitkami a mramorováním a podobá se miniaturnímu jeskynnímu mločíkovi (Eurycea lucifuga). Eurycea cirrigera ukazující výrustek. Eurycea cirrigera. Kontrast zevních znaků jedince z Cole springs (nalevo) a obvyklou formou. Modrohřbetý mločík, Eurycea wilderae: Tato forma se podobá jižnímu mločíkovi, pouze má často jasnější zbarvení a zvláštní vzor. Jedinci mohou být zbarveni v rozsahu od ohromující zlaté barvy k jasné oranžově červené, zvláště samci. Pohlavně aktivní samci jsou charakterističtí přítomností zvětšené čelistními svaly a vnitřní žlázou. Většina populací také má nápadný výrůstek, ale někdy ne. Celkový počet žeberních rýh je Rozlišit wilderae od cirrigera je nejlepší podle zeměpisného rozšíření, tyto dva druhy mohou vypadat identicky.

3 Eurycea wilderae Eurycea wilderae Junaluska mločík, Eurycea junaluska: Popsaný v 1976, zjev Junaluska mločíka je nejlépe popsat jako mločík se zašpiněným nepopsatelným vzorem. Hřbet je skvrnitý s tmavým pigmentem a postrádá párové linky typické u ostatních mločíků. Místo toho má vlnité čáry a skvrny podél boků. Pohlavně aktivní samci mohou se mohou odlišovat od samic přítomností malého výrůstku, zvětšených čelistních svalů a vnitřní žlázou pod bradou. Celkový počet žeberních rýh je 14. Eurycea junaluska Areál rozšíření a přirozené prostředí: Tito mloci jsou běžní obyvatelé pramenů, průsaků a malých potoků všude v jejich oblasti rozšíření. Dospělí mohou být nalezeni pod kameny, poleny, listy a dalšími úlomky ve vodě a kolem ní. Příležitostně mohou být nalezeni i relativně daleko od tekoucí vody v přiléhající zalesněné krajině. Jižní mločíci také obývají mokrou zem v lese a povodňové oblasti podél pobřežních rovin. Mločíci Junaluska obývají podobné přirozená prostředí, ale mohou být nalezeni v relativně větších potocích. Severní mločíci se vyskytují od New Brunswicku a Quebeku, jižně do Virginie a na západ do Ohia. Jižní mločíci je nahrazují v západním Illinois a pak jižně k pobřežním rovinám, ale jsou nepřítomní na poloostrově Florida. Modrohřbetý mločík se nachází jen ve vyšších nadmořských výškách v jižních Appalačských horách v Tennessee, Virginii, Severní Karolíně a Georgii. Mločík Junaluska je omezen na povodí řeky na jihozápadě Severní Karolíny a přilehlé oblasti v Tennessee.

4 Přirozené prostředí E. cirrigera, E. longicauda, Plethodon cinereus, a Plethodon richmondi v jihozápadním Ohio. Ubytování: Všichni mločíci jsou snadno chovatelní. Nejobtížnější aspekt jejich chovu je jejich schopnost vylézt po skle a protáhnout se nejmenší mezerou ve víku a aparátu filtru. Jestliže vy podezříváte, že středně velká moucha domácí může uniknout z vašeho tanku, pak pravděpodobně tento mlok také. Tři nebo čtyři dospělí mohou být ubytováni v 2.5-galonové (30 x 15 x 20 cm) nádrži. Dospělí jsou v podstatě polovodní, někteří jedinci pak 100% vodní. Proto je požadována část souše. Ta se může skládat z několika hromad kamenů vynořených z vody, nebo propracovanější rostlinami osázená část půdy. Jestliže použijeme substrát, je doporučován velmi jemný štěrk nebo písek. Mločíci ochotně tunelují v hrubším štěrku a je obtížné kontrolovat jejich krmení, zdraví, či dokonce to, jestli jsou ještě v nádrži Hloubka vody by měla být přinejmenším 2 cm (1 palec) a ideálně mezi 8 a 20 cm (3 až 8 palců). Zatímco dospělí mohou být nalezeni v přírodě v mělké ale i v hlubší vodě (až 18 m!), v akváriu však není praktické dělat extrémy. Voda by měla také být proudící, to je snadné s vnitřním filtrem (ideální je Duetto DJ50) nebo prudké provzdušňování. Oba druhy, bislineata a cirrigera se zdají velmi tolerantní k širokému rozmezí teplot a tak rozpětí mezi C jim vyhovuje. Tato by měla být snížena mírně v zimě k podporování řádnému cyklu a podpoření námluv. Prameny a průsaky mají sklon mít teplotně stálý mikrohabitat, proto drastická snížení zimních teplot není vyžadována. E. wilderae na druhé straně je spíše citlivý na teplotu přes 20 C a tak všechno úsilí by mělo být k udržení teploty vody na spodní úroveň.

5 Eurycea cirrigera Potrava: V přírodě se mločíci živí se různými druhy živočichů a pozemních bezobratlých včetně stonožek, much, pavouků, klíšťat, dešťovek, brouků, nymf pošvatek a larev much. V zajetí je nejobtížnější problém nahrazení dostatečně malé potravy k spolknutí. Oni ochotně přijímají drobně nakrájené dešťovky, živé žížalice, roupice, a grindal, právě tak jako loví drobounké cvrčky, ovocné mušky a chvostoskoky. Oba dospělí a larvy se mohou stát se překvapivě ochočené a mohou se naučit žebrat o potravu. Eurycea cirrigera leucistická larva. Eurycea cirrigera larva. Rozmnožování: V přírodě nastává od září do května a podle výskytu je rozmezí a načasování námluv a kladení vajec značné. Námluvy zahrnují "přimáčknutí ocasem" typické pro mnoho Plethodontidů. Při kontaktu se samicí samci šťoucháním usuzují její vnímavost. Jestli je připravená, uposlechne samce zatímco on se pokouší o držení její brady a tlačí ji proti podkladu svým ocasem tak, aby její přední končetiny se rozkročily přes jeho ocas. Ona ho doprovází až hodinu nebo více jak on vlní ocasem. Posléze samec položí spermatofor který ona zachytí v kloace a odchází k najít vhodné místo ke kladení vajec. Vejce jsou často průhledná. Zajímavý úkaz při námluvách mločíků je použití samčích zubů. Pohlavně aktivní samci vyvinou ostrý, prodloužený mezičelistní kostěný zub který propíchne jeho ret. On ho používá k rozdrásání kůže samice a tře feromony ze své vnitřní žlázy přímo do jejího těla. Tyto zuby jsou nahrazené normálními zuby po skončení období rozmnožování a není to praktický způsob jak rozlišit pohlaví.

6 Samci také mohou používat tyto zuby k přerušení námluv ostatních samců, tak by se mělo pečlivě hlídat poměr pohlaví u dospělých jestli je náš cíl jejich rozmnožování. Samice dávat přednost kladení vajec (přibližně celkem) v těsném seskupení v jedné vrstvě na spodních stranách kamenů v tekoucí vodě. Jestli nejsou k dispozici kameny, pak používá kořeny, polena, listy, nebo vodní rostlinstvo. Samice obvykle budou zůstávají u vajec až do vylíhnutí. Vejce se líhnou po 4-10 týdnech v závislosti na teplotě z vody a larva se líhne s vyvinutými všemi čtyřmi končetinami. Proměna nastává po 1-2 letech a mláďata jsou pohlavně zralé po dalších 1-2 letech. V zajetí je tento čas zkrácen bohatou potravou. Mločíci se v zajetí snadno rozmnožují bez velkého úsilí na straně chovatele, kromě přijatelné teploty a hojné potravy. Larva přijímá drobnou živou potravu jako jsou larvy pakomárů, žížalice, roupice a grindal. Eurycea wilderae gravidní samice, žloudky vajec jsou viditelné skrz kůži. Eurycea cirrigera. Zvětšené čelistní svaly samce. Odkazy: Bahret, Roland Ecology of lake dwelling Eurycea bislineata in the Shawangunk Mountains, New York. Journal of Herpetology. 30 (3): Camp, Carlos D., Jeremy L. Marshall, Keli R. Landau, Richard M. Austin, Jr. and Stephen G. Tilley Sympatric occurrence of two species of the two-lined salamander (Eurycea bislineata) complex. Copeia (2): Jacobs, Jeremy F A preliminary investigation of geographic genetic variation and systematics of the two-lined salamander, Eurycea bislineata (Green). Herpetologica. 43 (4): Kozak, Kenneth H. and Richard R. Montanucci Genetic variation across a contact zone between montane and lowland forms of the Two-lined Salamander (Eurycea bislineata) species complex: a test of species limits. Copeia (1): Petranka, James W.; 1998, Salamanders of the United States and Canada, Smithsonian Institute Press, Washington. Rose, Francis L. and Francis M. Bush A new species of Eurycea (Amphibia: Caudata) from the southeastern United States. Tulane Studies in Zoology. 10 (2): Ryan, Travis J Larva of Eurycea junaluska (Amphibia: caudata: Plethodontidae), with comments on distribution. Copeia (1):

7 Sever, D. M., H. A. Dundee and C. D. Sullivan A new Eurycea (Amphibia: Plethodontidae) from southwestern North Carolina. Herpetologica. (32): Written by N. Nelson, December All of this site's content is Copyright (Various copyright holders - for details), all rights reserved. Cynops ensicauda popei photo in the logo is 2003 Tim Johnson, all rights reserved. Use of site content without written agreement is forbidden. This site is covered by US Law and International Treaties. Webmaster: Jennifer Macke Editor: Nate Nelson Site Creator: Heather Björnebo Graphic Design: John Clare

Cynops pyrrhogaster Čolek ohňobřichý

Cynops pyrrhogaster Čolek ohňobřichý Cynops pyrrhogaster Čolek ohňobřichý Synonyma Původ IUCN (Červená kniha) CITES Nejsou Japonsko Žádný záznam Žádný záznam Pár v období rozmnožování. Samec má modrý ocasní pruh který se vytváří jen během

Více

Cynops orientalis Čolek východní

Cynops orientalis Čolek východní Cynops orientalis Čolek východní Synonyma Oriental firebellied newt, Dwarf firebellied newt IUCN (Červená kniha) CITES Není v seznamu Není v seznamu Popis Malý čolek (6-10.3 cm; 2.2-4 palce) jehož barevná

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE LÁSKA ZVÍŘAT ANEB JAK SE ZVÍŘATA ROZMNOŽUJÍ ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B OBSAH I Úvod II Teoretická část 1 Bezobratlí 1.1

Více

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ

V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ V LESE ŽIVOČICHOVÉ AZ KVÍZ Zahrej si AZ kvíz. Pod každým písmem je schovaná otázka. Pokud na ni odpovíš správně, můžeš si vymalovat políčko barvou, jakou si zvolíš. Pokud odpovíš správně, může na otázku

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

Stupnice tělesné kondice koně BCS Body Condition Scoring

Stupnice tělesné kondice koně BCS Body Condition Scoring Zásady odchovu hříbat z pohledu výživy Ing. Kateřina Blažková Oddělení výživy, Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Uhříněves Rozhodujícím obdobím, které může nejvíce ovlivnit budoucí kariéru koně,

Více

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé)

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Přírodopis VII. RYBY Nejpočetnější skupina obratlovců Studenokrevní Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Dýchání - žábrami (kryté skřelemi), O2 rozpuštěný ve vodě Tělo kryto kůží - šupiny Plynový

Více

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo.

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo. Živočišná říše Živočišná říše Živočišná říše je obrovská. Skládá se z pěti skupin obratlovců, zvaných savci, ptáci, plazi, obojživelníci a ryby. Kromě nich však existuje velké množství živočichů, které

Více

VY_52_INOVACE_02.10 1/5 5.2.02.10 Ptáci stavba těla, chování Ptáci opeření vládci vzduchu

VY_52_INOVACE_02.10 1/5 5.2.02.10 Ptáci stavba těla, chování Ptáci opeření vládci vzduchu 1/5 5.2.02.10 Ptáci opeření vládci vzduchu Cíl objasnit vznik a vývoj ptáků - chápat vývojové zdokonalení stavby těla, přizpůsobení k letu - popsat vnější a vnitřní stavbu těla - zařadit podle znaků ptáky

Více

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo

Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Soutěž Život kolem nás 2016 I. kolo Identifikace školy, obec: Třídní kolektiv: 1. Velkým tématem prvního kola soutěže bude hmyz. Abyste věděli, jak se hmyz pozná, doplňte následující slova nebo slovní

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

Odstavcové a znakové styly Odstavcové styly

Odstavcové a znakové styly Odstavcové styly Odstavcové a znakové styly Odstavcové styly můžeme přiřadit textu formátování a průběžně aktualizovat pojmenování a aplikace odstavcových stylů na celé odstavce vlastnosti znaků (druh, velikost, řez, barva

Více

Ambystoma opacum Axolotl mramorovaný

Ambystoma opacum Axolotl mramorovaný Ambystoma opacum Axolotl mramorovaný Synonyma Výskyt IUCN (Červená kniha) CITES První popis Ne US: AL, AR, CT, DC, DE, FL, GA, IL, IN, KY, LA, MA, MD, MI, MO, MS, NC, NH, NJ, NY, OH, OK, PA, RI, SC, TN,

Více

Losos obecný - Salmo salar

Losos obecný - Salmo salar Losos obecný - Salmo salar Losos obecný je jednou z nejzajímavějších ryb. Asi nejvíce fascinoval lidi tah losů z moře na vzdálená trdliště na horním toku řek a jejich sebezničující vůle překonat všechny

Více

Národní program uchování a využívání genetických zdrojů zvířat

Národní program uchování a využívání genetických zdrojů zvířat METODIKA CHOVU GENETICKÝCH ZDROJŮ KRÁLÍKŮ První zmínky o chovu králíků na území Čech pocházejí ze 13. století, chovatelství jako takové se však začíná rozvíjet na počátku 19. století. V polovině 19. století

Více

Vážení milovníci přírody, milé děti,

Vážení milovníci přírody, milé děti, Vážení milovníci přírody, milé děti, obdrželi jste brožurku Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním s názvem Hmyz. Jsme mezinárodní organizace, která působí na území České republiky, Polské

Více

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011 STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT verze k 1. 1. 2011 ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ Ústřední odborná komise chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců Česká republika Standard plemen a barevných rázů morčat

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) ZEMĚ PŮVODU: Německo HOVAWART (Hovawart) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 12.01.1998

Více

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier)

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) 10.01.2011/EN FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 327 RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) PŘEKLAD FCI:

Více

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * *

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * * Hmyz * * * toto je pomoc pro ty, kdo byli vybráni do soutěže Poznej a chraň- téma všechno lítá co má i nemá peří Není nutné se naučit všechno!! Prostě se bavte a zajímejte, prohlédněte si to, co vás zajímá...

Více

Reportáž Miami Seaquarium 2011

Reportáž Miami Seaquarium 2011 Reportáž Miami Seaquarium 2011 Adresa: Miami Seaquarium 4400 Rickenbacker Causeway Miami, Fl 33149 Tel.: (305) 361-5705 Web: http://www.miamiseaquarium.com/ Mají otevřeno 365 dní v roce, raději si to však

Více

život v křídě SPINOSAURUS 252 mil.

život v křídě SPINOSAURUS 252 mil. 102 život v křídě SPINOSAURUS 252 mil. trias jura křída kenozoikum 201 mil. 145 mil. 66 mil. 0 Spinosaurus Gigantický teropodní dinosaurus, delší a zřejmě i těžší než mohutný Tyrannosaurus rex (strany

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Otázky pro opakování. 6. ročník

Otázky pro opakování. 6. ročník Otázky pro opakování 6. ročník Vznik a vývoj Země 1. Jak vznikl vesmír? 2. Jak se nazývá naše galaxie a kdy pravděpodobně vznikla? 3. Jak a kdy vznikla naše Země? 4. Jak se následně vyvíjela Země? 5. Vyjmenuj

Více

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese.

KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. KAM SE SCHOVALA ZVÍŘÁTKA? Rys vidí a slyší, kde se co šustne. Máš také oči jako rys? Najdi 10 zvířátek, která se před ním schovala v lese. 25 JAK VYPADÁ RYS Víš, jak vypadá rys? Potom mu určitě vybereš

Více

GENETICS OF CAT S COLORS GENETIKA ZBARVENÍ KOČEK. Chaloupková L., Dvořák J. ABSTRACT ABSTRAKT ÚVOD

GENETICS OF CAT S COLORS GENETIKA ZBARVENÍ KOČEK. Chaloupková L., Dvořák J. ABSTRACT ABSTRAKT ÚVOD GENETCS OF CAT S COLORS GENETKA ZBARVENÍ KOČEK Chaloupková L., Dvořák J. Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat, Agronomická fakulta, MZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, ČR E-mail: xchalou0@node.mendelu.cz,

Více

BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya Psovaya Borzaya)

BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya Psovaya Borzaya) F E D E R A T I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N A T I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I.-Standard č. 193 / 22.11.2006 / D, GB BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 VY_32_INOVACE_1.20.Bi.Obojzivelnici Autor: ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 18.

Více

Obojživelníci České republiky

Obojživelníci České republiky Obojživelníci České republiky Přehled hlavních skupin Ocasatí Bezocasí V dospělosti s vyvinutým ocasem V dospělosti bez ocasu Čeleď: Mlokovití (Salamandridae) Mlok obecný (Salamandra salamandra) Poznávací

Více

mlok Rozmnožování : Zvlášť aktivní a pohybliví jsou mloci skvrnití v období páření. Na jaře se objevují během března a dubna. Samečkové pobíhají při

mlok Rozmnožování : Zvlášť aktivní a pohybliví jsou mloci skvrnití v období páření. Na jaře se objevují během března a dubna. Samečkové pobíhají při 1 Popis Salamandra salamandra (Linnaeus, 1758) - mlok skvrnitý Syn.: Salamandra maculosa (Laurenti, 1768), mlok černožlutý, m. obecný, m. zemní, ohnižil Čeleď: Salamandridae - mlokovití Status: SO, VU,

Více

Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL. KONTINENTÁLNÍ BULDOK (Continental bulldog)

Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL. KONTINENTÁLNÍ BULDOK (Continental bulldog) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL Překlad: Kateřina Samková KONTINENTÁLNÍ BULDOK

Více

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ANGLOSASKÉ AMERIKY

REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ANGLOSASKÉ AMERIKY REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ANGLOSASKÉ AMERIKY 8. přednáška Spojené státy americké teritoriální vývoj Bonus pro kombinaci Z-HI struktura území ke 4. 3. 1789 (den vstupu ústavy USA v platnost) 7. 8. 1789 vytvořeno

Více

Tvorba trvalého preparátu

Tvorba trvalého preparátu BIOLOGIE Tvorba trvalého preparátu V rámci následujícího laboratorního cvičení se studenti seznámí s technikou tvorby trvalých preparátů členovců. Gymnázium Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková organizace

Více

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY

DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY MILESTONE 03 ŽIVOT V PŮDĚ within the framework of the EU-funded project "ACT WELLL!" DOPLNĚNÍ METODIKY, VÝUKOVÉ POMŮCKY Ivana Plíšková Brno, December 2014 LIPKA-ŠKOLSKÉ ZAŘÍZENÍ PRO ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

='L 'C\ znacky Primossa + /Z / N&~m T" ' - -"" '" S/)e/"kE)' :" 7. El m. fp '

='L 'C\ znacky Primossa + /Z / N&~m T ' - - ' S/)e/kE)' : 7. El m. fp ' El m ='L \ \ 'C\ fp ' T" ' - -"" '" /Z / :" 7 N&~m S/)e/"kE)' znacky Primossa + Dr i"" " Šperky znacky Primossa (Nú-m"e, Primossa / Tradice od roku 1930 Obsah / Content Kolekce / Collection DIAMONDS 4

Více

Office of Job Corps. ARRA Awards By State

Office of Job Corps. ARRA Awards By State Alaska State Awards $9,386,208 JCC Alaska $252,627 Non-Center Specific $9,133,581 Alabama State Awards $1,163,655 JCC Gadsden $67,104 JCC Montgomery $106,482 Non-Center Specific $990,069 Arizona State

Více

chovu Základy jsou ale stejné počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou a příslušným krmením skořápku)

chovu Základy jsou ale stejné počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou a příslušným krmením skořápku) Chov drobných hlodavců Podmínky chovu Každý druh vyžaduje individuální podmínky chovu Základy jsou ale stejné Jako základ je chovná nádoba, která je úměrná počtu či velikosti chovaného druhu Miska s vodou

Více

ČLENOVCI nejpočetnější skupina živočichů. PAVOUKOVCI pavouci, sekáči, roztoči, štíři KORÝŠI VZDUŠNICOVCI mnohonožky, stonožky, hmyz

ČLENOVCI nejpočetnější skupina živočichů. PAVOUKOVCI pavouci, sekáči, roztoči, štíři KORÝŠI VZDUŠNICOVCI mnohonožky, stonožky, hmyz ČLENOVCI nejpočetnější skupina živočichů PAVOUKOVCI pavouci, sekáči, roztoči, štíři KORÝŠI VZDUŠNICOVCI mnohonožky, stonožky, hmyz PAVOUKOVCI PAVOUCI SEKÁČI ROZTOČI ŠTÍŘI PAVOUCI zadeček stopka hlavohruď

Více

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)

Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra) Obsah Chov kamzíka horského (Rupicapra rupicapra)... 1 Obsah... 1 Historie... 1 Zoologické zařazení... 2 Rozšíření... 2 Legislativa... 3 Zoologie... 4 Ekologie...

Více

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních

Jméno: Obojživelníci jsou, kteří jsou. vývojově na přechodu mezi způsobem života ve a na.. U nás žijí především ve, na a v, v blízkosti vodních č. 5 název Obojživelníci I. anotace V pracovních listech se žáci seznámí s významnými obojživelníky, jejich vnější a vnitřní stavbou. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08.

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08.91 / D Aktualizováno: 9. 2. 2011 CELKOVÝ ZJEV: Německý ovčák je pes

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: Využití ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky Název DUM: Obojživelníci (prezentace)

Více

Primossa / Tradice od roku 1908

Primossa / Tradice od roku 1908 Primossa / Tradice od roku 1908 Primossa / Since 1908 Obsah / Content Kolekce / Collection DIAMANTY / DIAMONDS 2 Kolekce / Collection ZIRKONY / CUBIC ZIRCONS 6 Kolekce / Collection NÁUŠNICE / EARRINGS

Více

ORLÍ PERO Urči v přírodě 3 druhy našich plazů. O-21

ORLÍ PERO Urči v přírodě 3 druhy našich plazů. O-21 ORLÍ PERO Urči v přírodě 3 druhy našich plazů. O-21 Vítězslav Čermák Atana Definice: PLAZ Plazi jsou obratlovci, jejichž tělo je pokryté tuhými šupinami nebo štíty, a kladou vejce. Patří ke studenokrevným

Více

Neurergus (Cope, 1862) čolci starého světa / středního východu

Neurergus (Cope, 1862) čolci starého světa / středního východu Neurergus (Cope, 1862) čolci starého světa / středního východu Neurergus crocatus (Cope, 1862) čolek jezera Urmia / Ázerbájdžánský čolek Neurergus kaiseri (Hallowell, 1860) Luristánský čolek / Kaiserův

Více

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_4/56 jméno autora DUM: Tomáš Korelus datum (období), ve kterém byl DUM vytvořen

Více

Kolmonočka lekavá. Štěpán Valenta

Kolmonočka lekavá. Štěpán Valenta Kolmonočka lekavá Kolmonočka lekavá je rostlina z planety zvané Abratz. Na své planetě má velmi výhodné podmínky k životu, protože se tu ještě nevyvinuli býložravci, takže tu rostou rostliny ve velkém

Více

JARO (ZASTARALE VESNA) JE JEDNO ZE ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ. PRODLUŽUJÍ SE DNY, OTEPLUJE SE. METEOROLOGICKÉ JARO ZAČÍNÁ 1. BŘEZNA A KONČÍ 31. KVĚTNA.

JARO (ZASTARALE VESNA) JE JEDNO ZE ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ. PRODLUŽUJÍ SE DNY, OTEPLUJE SE. METEOROLOGICKÉ JARO ZAČÍNÁ 1. BŘEZNA A KONČÍ 31. KVĚTNA. Lesníček / březen JARO (ZASTARALE VESNA) JE JEDNO ZE ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ. V MÍRNÉM PÁSU SE VYZNAČUJE ZAČÁTKEM VEGETATIVNÍ AKTIVITY ROSTLIN A ZVÝŠENÍM AKTIVITY ŽIVOČICHŮ. PRODLUŽUJÍ SE DNY, OTEPLUJE SE.

Více

Metodika popisu a hodnocení zevnějšku masných plemen skotu

Metodika popisu a hodnocení zevnějšku masných plemen skotu Metodika popisu a hodnocení zevnějšku masných plemen skotu Úvod a zdůvodnění Objektivní hodnocení zevnějšku u masných plemen skotu má významný vztah k vyjádření masné užitkovosti a vysokou korelaci k hodnocení

Více

OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV

OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV OTYLKA TUÈÒÁK HUMBOLDTÙV Tuèòáci jsou stále pøipravení na to, vyjít si do spoleènosti. Kdyby mìli zájem, jistì by mohli navštívit i ples v opeøe. Proè by taky ne, když neustále nosí frak! A to nejen samci,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_027

Více

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06.

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. 1999/D EURASIER ZEMĚ PŮVODU: Německo DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO

Více

Jméno: OPAKOVÁNÍ SAVCI, PTÁCI

Jméno: OPAKOVÁNÍ SAVCI, PTÁCI Jméno: OPAKOVÁNÍ SAVCI, PTÁCI 1)NAPIŠ TŘI SPOLEČNÉ ZNAKY SAVCŮ a)rodí živá mláďata b)sají mateřské mléko c)tělo je pokryto srstí 2)NAPIŠ PĚT SAVCŮ Pes, kočka, kráva, ovce, prase. 3)JAKÝ UŽITEK NÁM POSKYTUJÍ

Více

Rili Shrimp a Orange Sakura - dvoubarevná a oranžová novinka druhu Neocaridina heteropoda

Rili Shrimp a Orange Sakura - dvoubarevná a oranžová novinka druhu Neocaridina heteropoda Rili Shrimp a Orange Sakura - dvoubarevná a oranžová novinka druhu Neocaridina heteropoda Neocaridina heteropoda je nejčastěji chovaným druhem sladkovodní krevety u nás. Předností tohoto druhu je především

Více

pro učitele Můj sborník faktů o klimatu Týdenní osnovy

pro učitele Můj sborník faktů o klimatu Týdenní osnovy pro učitele Můj sborník faktů o klimatu Týdenní osnovy pro učitele Můj sborník faktů o klimatu Týdenní plán Předmět Sborník faktů pro učitele pro učitele Sborník faktů pro učitele Sborník faktů pro studenta

Více

Jméno autora: Mgr. Hana Vlková Datum: 5. 3. 2012 Ročník: 6. A Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh:

Jméno autora: Mgr. Hana Vlková Datum: 5. 3. 2012 Ročník: 6. A Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Jméno autora: Mgr. Hana Vlková Datum: 5. 3. 2012 Ročník: 6. A Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Třídění bezobratlých živočichů Téma: Šestinozí Metodický list/anotace:

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ HÁĎÁTKO BOROVICOVÉ BURSAPHELENCHUS XYLOPHILUS Odbor ochrany proti škodlivým organismům Ing. Petr Kapitola Ing. Martina Jurášková Ztracená 1099, Praha 6, PSČ

Více

MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768

MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 ; MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 charakteristika čeledi: - největší žijící šelmy s mohutnou hlavou a zakrnělým ocasem

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

kmen: Hlísti (Nemathelminthes) Milan Dundr

kmen: Hlísti (Nemathelminthes) Milan Dundr kmen: Hlísti (Nemathelminthes) Milan Dundr hlísti dvouvrstevní (pseudocoel) tělo: protáhlé nečlánkované válcovité koběma koncům se zužuje hlísti pokožka jednovrstevná silná kutikula (ochrana) pružné a

Více

Živočichové u vody a ve vodě úvod

Živočichové u vody a ve vodě úvod Živočichové u vody a ve vodě úvod U vody nebo ve vodě žije obrovské množství živočichů. Blíže se seznámíme pouze s trojicí zástupců z každé skupiny: Savci Vydra říční je šelma příbuzná lasičkám či kunám.

Více

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise Biologické olympiády Biologická olympiáda 50. ročník školní rok 2015 2016 Zadání školního kola kategorie D Praha 2015 Teoretická část test V otázkách

Více

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká Amur bílý - žije v rybnících a řekách - původně z Asie (řeka Amur) - živí se makrovegetací (vodní rostliny, řasy) - v Čechách má délku kolem 1m a hmotnosti 15-20kg - rychle se stal velmi oblíbenou rybou

Více

Obojživelníci v Beskydech....aneb princové, bohyně a především ohrožená fauna naší přírody

Obojživelníci v Beskydech....aneb princové, bohyně a především ohrožená fauna naší přírody Obojživelníci v Beskydech...aneb princové, bohyně a především ohrožená fauna naší přírody Kdo jsou obojživelníci... Kolik jich je? Na světě je popsáno téměř 6 200 druhů obojživelníků a až 40 % druhů je

Více

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr.

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 Včela medonosná http://nd01.jxs.cz/412/986/d55bdc3a94_43823027_o2.jpg

Více

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní NA LOUCE živočichové- bezobratlí Na loukách se vyskytují převážně zástupci ze světa hmyzu. Všimneme si včel a čmeláků, ale nektarem a pylem se živí daleko větší množství bezobratlých motýli a mnohé druhy

Více

Satyr temminckův- tragopan temminckii

Satyr temminckův- tragopan temminckii Satyr temminckův- tragopan temminckii Tento v současné době nejčastěji chovaný zástupce satyrů a i nejvíce rozšířený zástupce satyrů, byl do Evropy poprvé dovezen v roce a to v roce 1864 do ZOO Londýn.

Více

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci,

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, Sovy jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, hmyzem a jinými druhy ptáků, některé, např. ketupy,

Více

VY_32_INOVACE_02.11 1/8 3.2.02.11 Ploštěnci, hlísti Ploštěnci živočichové s plochým tělem

VY_32_INOVACE_02.11 1/8 3.2.02.11 Ploštěnci, hlísti Ploštěnci živočichové s plochým tělem 1/8 3.2.02.11 Ploštěnci živočichové s plochým tělem cíl - popsat stavbu těla, orgánové soustavy, rozmnožování - uvést příklad cizopasných ploštěnců - objasnit vývoj - chápat význam hygieny a nutnost prevence

Více

Autor: Veronika Dvorská

Autor: Veronika Dvorská Roztoči a štíři Obsahový cíl: - Žák je schopen stručně popsat tělo roztoče - Žák zná několik základních zástupců řádu roztočů a je schopen je stručně popsat - Žák je detailněji obeznámen s životem a chováním

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Zpráva o realizaci záchranného transferu labutí velkých

Zpráva o realizaci záchranného transferu labutí velkých -1- DOBROVOLNÝ EKOLOGICKÝ SPOLEK ochrana ptactva Záchranná stanice živočichů Plzeň Zábělská 75 312 00 Plzeň Zpráva o realizaci záchranného transferu labutí velkých Praha - Kyje duben, květen, červen 2008

Více

Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH

Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH TEXT: DANA ADAMOVÁ, FOTO: MATYÁŠ ADAM Rok se sýkorou koňadrou ANEB OBSAZENOST PTAČÍCH BUDEK V MĚSTSKÝCH ZAHRADÁCH Již od roku 2009 probíhá na školách dlouhodobý program Zvyšování hnízdních možností ptáků

Více

Informace pro chovatele prasat vyplývající z novely zákona na ochranu zvířat proti týrání účinné od 1. ledna 2013

Informace pro chovatele prasat vyplývající z novely zákona na ochranu zvířat proti týrání účinné od 1. ledna 2013 Informace pro chovatele prasat vyplývající z novely zákona na ochranu zvířat proti týrání účinné od 1. ledna 2013 Níže vizte 12f zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších

Více

Produkce je získávána bez použití krmiv a hnojiv (přirozená produkce) nebo s omezeným využitím malých dávek krmiv nebo hnojiv.

Produkce je získávána bez použití krmiv a hnojiv (přirozená produkce) nebo s omezeným využitím malých dávek krmiv nebo hnojiv. Extenzivní chov ryb Extenzivní chov ryb předpokládá existenci tzv. normální (nezhuštěné) rybí obsádky. Počet ryb v nádrži je přizpůsoben úživnosti nádrže a množství přirozené potravní nabídky (vodní bezobratlí,

Více

Úhoř říční - Anguilla anguilla

Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř je naprosto nezaměnitelná ryba obývající vody velké části Evropy. Je proslulý svým ojedinělým rozmnožovacím cyklem, během něhož táhnou dospělé ryby do vzdálených oblastí

Více

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků. (pomůcka k přípravě na poznávačku )

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků. (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Třída: OBOJŽIVELNÍCI Na území České republiky žije celkem 21 druhů obojživelníků ze dvou řádů. Řád ocasatých

Více

Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování

Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování Anotace: Opakování učiva o savcích. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Pracovní list je vhodný k opakování učiva o savcích. Speciální vzdělávací

Více

VY_32_INOVACE_08_ČEJKA CHOCHOLATÁ_26

VY_32_INOVACE_08_ČEJKA CHOCHOLATÁ_26 VY_32_INOVACE_08_ČEJKA CHOCHOLATÁ_26 Autor:Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.240

Více

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 18 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 13.12.2013 1 Plazi krokodýli Předmět: Ročník: Škola adresa:

Více

PLAZI A KROKODÝLOVÉ PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_273 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 7 ZNAKY PLAZŮ

Více

DĚTSKÉ ZDRAVÍ A TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA Bob Flaws Keeping Your Child Healthy with Chinese Medicine All rights reserved

DĚTSKÉ ZDRAVÍ A TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA Bob Flaws Keeping Your Child Healthy with Chinese Medicine All rights reserved DĚTSKÉ ZDRAVÍ A TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA Bob Flaws Keeping Your Child Healthy with Chinese Medicine All rights reserved Překlad: Petra Strnadová Redakční úprava: Danka Šárková Jazyková úprava: Pavla Melicharová

Více

Šperky. značky Primossa

Šperky. značky Primossa značky Primossa Šperky značky Primossa Šperky Primossa / Tradice od roku 1930 Primossa / Since 1930 Obsah Content Kolekce Burki Collection Burki 6 Kolekce Queen Collection Queen 16 Kolekce Lines Collection

Více

Problematika chovu nutrií, MVDr. Jekl

Problematika chovu nutrií, MVDr. Jekl Veterinární problematika vchovech nutrií Vladimír Jekl Veterinární problematika vchovech nutrií Nenáročný chov Kombinovaná užitkovost Snazší výživa Hospodářské zvíře Veterinární problematika vchovech nutrií

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

VY_32_INOVACE_04_RUMĚNICE POSPOLNÁ_25

VY_32_INOVACE_04_RUMĚNICE POSPOLNÁ_25 VY_32_INOVACE_04_RUMĚNICE POSPOLNÁ_25 Autor:Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovické škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

6 Kal-fire. Obsah ӏ Kal-fire. Plynové krbové vložky Fairo ECO-line 6.2 6.31. Plynové krbové vložky Fairo ECO-PRESTIGE 6.32 6.49

6 Kal-fire. Obsah ӏ Kal-fire. Plynové krbové vložky Fairo ECO-line 6.2 6.31. Plynové krbové vložky Fairo ECO-PRESTIGE 6.32 6.49 Obsah ӏ Kal-fire Plynové krbové vložky Fairo ECO-line 6.2 6.31 Plynové krbové vložky Fairo ECO-PRESTIGE 6.32 6.49 Koncentrické kouřovody 6.50 6.56 Kal-fire ӏ Plynové krbové vložky Fairo ECO-line Fairo

Více

ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM

ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM ŠLECHTITELSKÝ PROGRAM KLUB VELKÝCH VOLÁČŮ 1. Cíle pro stabilizaci 2. Plemenné znaky popis a návrhy na zlepšení 3. Stanovení vzácných a málo chovaných rázů 4. Evidence chovů a chovných jedinců 5. Propagace

Více

Veritas Information Governance získejte zpět kontrolu nad vašimi daty

Veritas Information Governance získejte zpět kontrolu nad vašimi daty Veritas Information Governance získejte zpět kontrolu nad vašimi daty Josef Honc Veritas Presale, Avnet Technology Solutions Databerg Report Veritas EMEA Research Content Metodologie Průzkum provedený

Více

Jednotný vizuální styl 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze

Jednotný vizuální styl 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jednotný vizuální styl 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Obsah 5 Znak a logo 17 Písmo 27 Šablona prezentace 36 Kombinace loga 6 Definice znaku 18 Základní písmo 29 Doporučená šablona 37 Další

Více

BLUE COFFEE AGUTI ŠEDÁ /AGUTI ČERNÁ - BUFF AGUTI CITRONOVÁ /AGUTI ČERNÁ - KRÉMOVÁ AGUTI BLUE - AMBER AGUTI BLUE - BUFF AGUTI BLUE - KRÉMOVÁ

BLUE COFFEE AGUTI ŠEDÁ /AGUTI ČERNÁ - BUFF AGUTI CITRONOVÁ /AGUTI ČERNÁ - KRÉMOVÁ AGUTI BLUE - AMBER AGUTI BLUE - BUFF AGUTI BLUE - KRÉMOVÁ BLUE COFFEE Tmavě béžová AGUTI ŠEDÁ /AGUTI ČERNÁ - BUFF černá břišního pruhu AGUTI CITRONOVÁ /AGUTI ČERNÁ - KRÉMOVÁ černá Krémová břišního pruhu Krémová tmavá AGUTI BLUE - AMBER břišního pruhu : AGUTI

Více

PLAZI HADI PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_277 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 7 ZNAKY HADŮ NEMAJÍ KONČETINY

Více

Primossa / Tradice od roku 1930 katalog 4

Primossa / Tradice od roku 1930 katalog 4 Primossa / Tradice od roku 1930 katalog 4 104 Primossa / Since 1930 Obsah / Content Kolekce / Collection PAVED 3-7 Kolekce / Collection MODERN & ROUND 9-11 Kolekce / Collection SOLITER - LIKE 13-15 Kolekce

Více

Život ve vodě a u vody

Život ve vodě a u vody Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.28 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

IPPF PRŮVODCE PRAXÍ INTERNÍ AUDIT A PODVOD

IPPF PRŮVODCE PRAXÍ INTERNÍ AUDIT A PODVOD IPPF PRŮVODCE PRAXÍ INTERNÍ AUDIT A PODVOD IPPF PRŮVODCE PRAXÍ INTERNÍ AUDIT A PODVOD The Institute of Internal Auditors, Inc. (Institut interních auditorů) je mezinárodní asociací, která se věnuje neustálému

Více

LYBAR, a. s.... A JE KLID! JEDNIČKA NA TRHU V OCHRANĚ PROTI HMYZU

LYBAR, a. s.... A JE KLID! JEDNIČKA NA TRHU V OCHRANĚ PROTI HMYZU LYBAR, a. s.... A JE KLID! JEDNIČKA NA TRHU V OCHRANĚ PROTI HMYZU LYBAR, a. s. Přípravky proti lezoucímu hmyzu Biolit P na hubení lezoucího hmyzu ml, ml Vysoce účinný prostorový sprej na hubení mravenců,

Více

Je čas přezout na léto!

Je čas přezout na léto! Váš servisní partner Mercedes-Benz: Je čas přezout na léto! Kompletní letní kola na sezónu 2016 pro váš Mercedes-Benz. Ceny zahrnují DPH a jsou platné do 30. 6. 2016 nebo do vyprodání zásob. Právo provedení

Více

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I.1. Tvar koryta a jeho vývoj Klima, tvar krajiny, vegetace a geologie povodí určují morfologii vodního toku (neovlivněného antropologickou

Více

VY_32_INOVACE_05_SPLEŠŤULE BLÁTIVÁ_25

VY_32_INOVACE_05_SPLEŠŤULE BLÁTIVÁ_25 VY_32_INOVACE_05_SPLEŠŤULE BLÁTIVÁ_25 Autor:Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovické škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Víte, že? Orel skalní. Ptáci

Víte, že? Orel skalní. Ptáci Orel skalní Délka těla: 80 až 95 cm Rozpětí křídel: 195 až 230 cm Orel skalní patří k největším ptákům dravcům vůbec. Nejčastěji ho můžete zahlédnout letícího. Orel představuje velmi elegantního letce,

Více