Obrázky a základ textu:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obrázky a základ textu: http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_obratlovci/"

Transkript

1 1 Patří do skupiny lososovitých, pro které je typická tzv. tuková ploutvička. Vytvořil stálé sladkovodní populace, které přestaly táhnout do moře. Dosahují délky 500 mm hmotnosti až 2 kg. Vyhovují jim čisté vody bohaté na kyslík horské potoky a říčky (pstruhové pásmo). Živí se dravě. Obrázky a základ textu:

2 2 Dosahuje délky více než 1,5 m a hmotnost až 35 kg. Má válcovité, silně protažené tělo, dlouhou hlavu a hluboko rozštěpená ústa. Zuby jsou zahnuté dozadu, po opotřebování dochází k jejich výměně. Hřbetní ploutev leží vzadu nad ploutví řitní. Hlava je silně shora zploštělá. Dravá ryba, hojná ve všech typech našich vod.

3 3 Dosahuje délky cm a hmotnosti 8 kg. Zavalitá ryba s drobnými, pevně v kůži zarostlými šupinami. Samec má delší břišní ploutve než samice. Hřbetní ploutev je zaoblená. Žije při dně v pomalu tekoucích vodách, starých ramenech, tůních i přehradách. Jeho potravou je drobná zvířena dna, plankton i rostliny.

4 4 Dosahuje velikosti cm a hmotnosti 1 kg. Podobá se kaprovi, u úst však nemá vousky a tělo je vyšší. Žije ve starých ramenech, v zarostlých tůních řek a v zálivech. Živí se faunou dna i planktonem. Místy tvoří zakrslé, pomalu rostoucí formy.

5 5 Dosahuje délky až 1 metru a hmotnosti 20 kg. Velká ryba s dlouhou hřbetní ploutví, s velkými šupinami a krátkou ploutví řitní. U úst se nachází pár vousků. Pochází z povodí Černého a Kaspického moře. Naše nejdůležitější hospodářská ryba. Živí se planktonem, larvami hmyzu, vodními měkkýši i rostlinstvem, často krmen.

6 6 Dosahuje délky cm. Hřbetní ploutev leží nad břišními. Spodní strana těla za břišními ploutvemi je zaoblena a kryta šupinami. Vnitřek břišní dutiny není tmavě pigmentován. Ploutve a oči jsou charakteristicky zbarveny do červena. Jedna z našich nejběžnějších ryb, hojná ve všech typech vod v nížině i v pahorkatině. V chovných rybnících je považována za plevelnou rybu.

7 7 Dosahuje délky cm a hmotnosti 6 kg. Vysoké, ze stran zploštělé tělo je pokryto drobnějšími, méně lesklými šupinami. Párové ploutve jsou šedomodré, ústa spodní a vysunovatelná. Řitní ploutev je nápadně protažená. Živí se potravou dna. Běžná ryba větších, klidných řek a potoků v nížinách dolní toky (cejnové pásmo), rybníků i údolních nádrží.

8 8 Dorůstá délky 90 cm a hmotnosti 4 kg. Má spodní masitá ústa se dvěma páry vousků. Poslední tvrdý paprsek ve hřbetní ploutvi má pilovitou hranu. Protáhlá hlava. Žije v hejnech v hlubší proudící vodě středního toku řek (parmové pásmo), živí se hlavně potravou dna. Její jikry jsou jedovaté, vyvolávají zažívací potíže. Bojovná ryba, která v poslední době z našich řek rychle mizí.

9 9 Dosahuje délky 500 mm a hmotnosti 1 kg. Tělo má pestře zbarvené, s velkou hřbetní ploutví, jejíž zadní konec je u samců protažený. Mladí jedinci mají na bocích těla šedomodré příčné skvrny, čímž se podobají pstruhům. Stejně jako pstruzi má na hřbetě tukovou ploutvičku. Je rozšířen téměř po celé Evropě na jih po Švýcarsko a po povodí Dunaje. Dává přednost rychlým horským říčkám s čistou vodou (lipanové pásmo). Živí se převážně hmyzem. Má chutné maso.

10 10 Dorůstá délky až 5 m a hmotnosti 450 kg. Naše největší ryba s třemi páry vousků, přičemž pár na horní čelisti je velmi dlouhý. Tělo není kryto šupinami, na hřbetě je maličká hřbetní ploutev. Řitní ploutev je velmi dlouhá. Žije ve velkých, pomalu tekoucích řekách a přehradách v hloubce při dně. Živí se rybami, obojživelníky i vodními ptáky. Samec ošetřuje hnízdo s jikrami i potěr. Hojný po celém našem území.

11 11 Samci dorůstají 50 cm a 1 kg, samice až 2 m a 6 kg. Tře se v moři. Dlouhé hadovité tělo bez břišních ploutví; šupiny jsou velmi drobné a zarostlé hluboko v kůži. Hřbetní, ocasní a řitní ploutev srůstají v souvislý ploutevní lem. V době tření táhne ze sladkých vod Atlantikem do Sargasového moře a po vytření tam hyne. Listům podobné larvy, zvané monté, jsou průhledné a plavou ke břehům Evropy s Golfským proudem. Mladé samice pak táhnou proti proudu řek, samci zůstávají v moři. Živí se vodními bezobratlými. Vysazován do rybníků, přehrad a řek.

12 12 Dosahuje hmotnosti až 4 kg a délky 60 cm. Břišní ploutve leží velmi nízko u sebe, téměř pod prsními oboje jsou červené. Vzadu na hřbetní ploutvi je černý skvrna, hřbetní ploutev má dvě části přední je větší a vyztužená tvrdými kostěnými paprsky. Žije v čistých, tekoucích i stojatých vodách. Jeho potravou jsou bezobratlí i drobné rybky. Často se v uzavřených nádržích přemnoží a pak velmi pomalu roste.

13 13 Dosahuje délky do 1,3 m a 15 kg. Ostnoploutvá ryba, jejíž břišní ploutve leží poměrně daleko od sebe. Hřbetní ploutev je rozdělená na dvě, podobně velké ploutve. Vpředu v čelistech je několik značně větších zubů než zuby ostatní. Candát je dravý, drobné rybky jsou jeho hlavní potravou, živí se i uhynulými jedinci. Žije dosti hojně při dně v hlubších úsecích řek s nezabahněným dnem.

14 14 Délka 1,5 m a hmotnost 39 kg. Obvykle stříbřitě šedé tělo poseté černými skvrnami v době tření tmavne a na bocích se objevují červené a oranžové skvrny. Podobá se sladkovodnímu pstruhovi. Mládí jedinci se nepodobají dospělým. Pomalu putují do moře, kde dospívají. Za rozmnožováním táhnou na podzim do řek. Ryby po tření většinou umřou, ale část se po proudu může dostat zpět do moře. Vyskytuje v severní části Atlantského oceánu. Ke tření táhne do Evropy a Severní Ameriky. Má velmi chutné narůžovělé maso a kaviár. Živí se dravě.

15 15 Okolo 25 cm velká ryba. Má paprsčité rýhované skřele. Žije pelagicky v hejnech kolem břehů jižní Evropy a živí se planktonem. Tře se na volném moři. Zpracovává se na olejovky a rybí moučku.

16 16 Dorůstá délky do 50 cm; pelagická ryba. Má filtrační aparát pro lov planktonu, dále se živí drobnými korýši a rybami. Má velké hladké opadavé šupiny, kýl ze šupin na břiše a měkké ploutevní paprsky. Táhne se třít k pobřeží, vyskytuje se ve všech severských mořích. Zpracovává se na slanečky, uzenáče, pečenáče atd. ; z třetiny úlovku se vyrábí tuk, rybí moučka a hnojiva. Je to hospodářsky nejvýznamnější ryba.

17 17 Dosahuje velikosti až 150 cm. Vyznačuje se třemi hřbetními ploutvemi, úzkými břišními ploutvemi, malými hladkými šupinami a obyčejně jedním vousem na bradě. Žije v chladnějších mořích v hloubce až 600 m. Živí se mnohoštětinatci, korýši, měkkýši a rybami. Je hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybou. Prodává se čerstvá, mražená, uzená, jako filé, velká játra se konzervují nebo se z nich vyrábí olej.

18 18 Dorůstá délky okolo 12 cm. Vyznačuje se hlavou podoby koňské hlavy. Je stočena k trupu a protažena v dlouhý rypec se savými ústy na konci. Nemá ocasní ploutev, tělo je zakončeno chápavým ocasem. Koníček je hnědý, zelený nebo červenavý, vyznačuje se rychlou barvoměnou. Šestihranné tělo je kryto pásy destiček. Prsní ploutve jsou nepatrné, má jednu hřbetní ploutev a ploutev řitní. Žije v mořích v hloubce 4-8 m nad písčitým a bahnitým dnem. Živí se drobnými korýši, mnohoštětinatci a měkkýši. Samec oplodní jikry a pečuje o ně. Po 4-5 týdnech opouštějí mladí, zcela vyvinutí koníčci, vak.

19 19 Dorůstá délky 2,5 m a váhy 300 kg. Jeho tělo je kryto drobnými šupinkami, jen kolem prsních ploutví tvoří velké šupiny pancíř. V čelistech jsou drobné kuželovité zuby v jedné řadě. Obě hřbetní ploutve leží blízko sebe, za druhou hřbetní a za břišní ploutví jsou malé ploutvičky. Vyhledává vodu teplou 10 C. Tře se u pobřeží ve Středozemním moři v červnu, potěr žije pelagicky. Po vytření táhne za potravou rybami, sépiemi a korýši do severnějších vod. Bohatý systém krevních cév po silnou kůží mu umožňuje regulovat tělesnou teplotu. Má velký hospodářský význam.

20 20 Velikost okolo 45 cm. Je to rychle plovoucí dravá ryba s malou, hluboce vykrojenou ocasní ploutví, se dvěma hřbetními ploutvemi, které jsou od sebe dosti vzdálené a s přídatnými ploutvičkami za druhou hřbetní a za řitní ploutví. Drobné břišní plotve jsou umístěny pod prsními. Má velké oči. Nemá vzdušný měchýř a může rychle měnit hloubku plavání. V zimě přezimují hejna v hlubších vodách a nepřijímají potravu. V létě se třou u pobřeží. Má velký hospodářský význam.

21 21 Dosahuje délky 4 m a hmotnosti 300 kg. Tělo má drsné bez šupin, horní čelist protaženou v mečovitý výběžek, 1/3 délky těla. Dvě hřbetní ploutve jsou daleko od sebe. Také řitní ploutve jsou 2, břišní chybějí. Žije pelagicky od hladiny do hloubky 800 m. Vyskakuje nad hladinu. Plave rychlostí 60 až 140 km/h. Vniká do hejn sleďů a sardinek, tluče kolem sebe mečem a požírá mrtvé a raněné ryby. Loví se pro chutné maso.

pásmo cejnové dolní tok řek (velmi pomalý tok řeky) pásmo parmové střední tok řek pásmo lipanové podhorské potoky a řeky

pásmo cejnové dolní tok řek (velmi pomalý tok řeky) pásmo parmové střední tok řek pásmo lipanové podhorské potoky a řeky Ryby sladkovodní Sladkovodní ryby žijí jak ve stojatých, tak i tekoucích vodách, které podle rychlosti proudu, teploty a obsahu kyslíku rozdělujeme do čtyř pásem, které jsou pojmenovány podle typického

Více

Hřbetní ploutev. Tuková ploutvička. Vousky. Ocasní ploutev. Břišní ploutev. Řitní ploutev. Prsní ploutev. vnější stavba

Hřbetní ploutev. Tuková ploutvička. Vousky. Ocasní ploutev. Břišní ploutev. Řitní ploutev. Prsní ploutev. vnější stavba Ryby Hřbetní ploutev Tuková ploutvička Vousky Prsní ploutev Břišní ploutev Řitní ploutev Ocasní ploutev vnější stavba Hlava První část hřbetní ploutve Druhá část hřbetní ploutve Skřele Postranní čára Trup

Více

O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY

O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY VODNÍ O B R A T L O V C I - SLADKOVODNÍ RYBY 1. Kapr obecný Délka: 110 cm, váha: 21 kg, místo nálezu: Španělsko délka života: 40 let pohlavní dospělost: 3-5. rok doba rozmnožování: květen-červen běžná

Více

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek

Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Základní škola a Mateřská škola, Moravský Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0624 Název šablony klíčové aktivity: Využití ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky Název DUM: Ryby-druhy (prezentace) Třída:

Více

Třída: Ryby nejpočetnější skupina obratlovců ploutví: párové nepárové

Třída: Ryby nejpočetnější skupina obratlovců ploutví: párové nepárové RYBY Třída: Ryby - vodní živočichové(sladká i slaná voda) - druhově nejpočetnější skupina obratlovců -tělojeprotáhlé,zestranzploštělé,členísenahlavu,trupaocas(hlava je nepohyblivá- srůstá s trupem) - pohybují

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 5.2.02.4 Ryby nejpočetnější skupina obratlovců - druhově nejpočetnější skupina obratlovců - stavba těla hlava, trup, ocas - hlava nepohyblivá, pevně srůstá s trupem, v zadní části - skřele - ploutve

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. sinkulová 1/9 5.2.02.5 Významné mořské ryby - jsou hlavním zdrojem potravy obyvatelstva přímořských států sleď obecný v severních mořích, plankton, korýši, drobné ryby, slaneček /nasoluje se/, udí se /uzenáč/, marinuje

Více

OBSAH. ZÁVĚREČNÁ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE IX. ročník Rybníky a ryby, Aneta Čepeláková

OBSAH. ZÁVĚREČNÁ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE IX. ročník Rybníky a ryby, Aneta Čepeláková Toto téma Rybníky a ryby jsem si vybrala, protože se mi to líbí a baví mě chytání ryb a také prostředí kolem rybníků. Ráda bych se jela na některé z těchto rybníků podívat i s přáteli, protože si u vody

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03. Ryby Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_03 Ryby Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

Název materiálu: Ryby - zástupci

Název materiálu: Ryby - zástupci Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 27. 05.

Více

TEST. na přezkoušení uchazeče. pro získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku. 1. O jaký druh ryby se jedná.

TEST. na přezkoušení uchazeče. pro získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku. 1. O jaký druh ryby se jedná. TEST na přezkoušení uchazeče pro získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku 1. O jaký druh ryby se jedná a] úhoř říční b] lipan podhorní c] hrouzek obecný 2. O jaký druh ryby se jedná a]

Více

Anotace - Autor - Jazyk - O eká k vaný n v ýstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova - Druh učebního materiálu - Druh interaktivity -

Anotace - Autor - Jazyk - O eká k vaný n v ýstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova - Druh učebního materiálu - Druh interaktivity - Anotace - Ryby Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, schopnosti rozlišit mořské a sladkovodní ryby, odpovědět na doplňující otázky

Více

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká Amur bílý - žije v rybnících a řekách - původně z Asie (řeka Amur) - živí se makrovegetací (vodní rostliny, řasy) - v Čechách má délku kolem 1m a hmotnosti 15-20kg - rychle se stal velmi oblíbenou rybou

Více

Podtřída Dvojdyšní (Dipnoi) 6 Podtřída Lalokoploutví (Crossopterygii) 1 Podtřída Paprskoploutví (Actinopterygii) Nadřád Násadcoploutví

Podtřída Dvojdyšní (Dipnoi) 6 Podtřída Lalokoploutví (Crossopterygii) 1 Podtřída Paprskoploutví (Actinopterygii) Nadřád Násadcoploutví Podtřída Dvojdyšní (Dipnoi) 6 Podtřída Lalokoploutví (Crossopterygii) 1 Podtřída Paprskoploutví (Actinopterygii) 24 000 Nadřád Násadcoploutví (Brachiopterygii) 3 Nadřád Chrupavčití (Chondrostei) 20 Nadřád

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Ryby Společná pro celou sadu oblast DUM č. 32_Ch11_2_04

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9. třídy) Základní

Více

Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS

Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 07 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 11.10.2013 1 Sladkovodní ryby pásma, výživa Předmět: Ročník:

Více

Odpovědi na soutěžní otázky:

Odpovědi na soutěžní otázky: Odpovědi na soutěžní otázky: 1. Co tvoří hlavní potravu ryb? Většina našich ryb se živí bezobratlými živočichy, kteří se zdržují převážně v kalné vodě u dna. 2. Jak se měří délka ryb? Od vrcholu rypce

Více

Šablona č. 01.22. Přírodopis. Co už víme o rybách?

Šablona č. 01.22. Přírodopis. Co už víme o rybách? Šablona č. 01.22 Přírodopis Co už víme o rybách? Anotace: Pracovní list s opakováním učiva o rybách. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Žáci vyplní pracovní list, ve kterém si ověří znalosti

Více

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Pstruh potoční se představuje

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Pstruh potoční se představuje Autor: Diana Kotová Datum: 15. 11. 2011 Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Pstruh potoční se představuje Anotace:

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova -

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n v zdě d lávací p o p tř t eby b Klíčová slova - Anotace Želvy Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, ověření při odpovídání na otázky k textům, doplnění chybějících slov do vět,

Více

Morfologie těla ryb, vnější popis, meristické a plastické znaky

Morfologie těla ryb, vnější popis, meristické a plastické znaky Morfologie těla ryb, vnější popis, meristické a plastické znaky Tvar těla ryb Přizpůsoben trvalému životu ve vodě Vypovídá o preferovaném habitatu - charakteru prostředí výskytu daného druhu Ovlivněn etologií

Více

Zvířata ve vodě kdv0177.indd 11 kdv0177.indd 11 2.12.2013 12:23:15 2.12.2013 12:23:15

Zvířata ve vodě kdv0177.indd 11 kdv0177.indd 11 2.12.2013 12:23:15 2.12.2013 12:23:15 Zvířata ve vodě kdv0177.indd 11 2.12.2013 12:23:15 Pstruh obecný potoční potoční tukovou ploutvičku. Je to měkká ploutvička mezi hřbetní a ocasní ploutví. Délka těla: 20 až 60 cm Hmotnost: až 2,5 kg Pstruh

Více

RYBY PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_266 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 9 VNĚJŠÍ STAVBA TĚLA HŘBETNÍ

Více

MACENAUER - Expedice sladkovodní tropické ryby Malajsie,

MACENAUER - Expedice sladkovodní tropické ryby Malajsie, Macenauer.eu MACENAUER - Expedice sladkovodní tropické ryby Malajsie, 2015 Autor: Ing. Jaroslav Macenauer ml. Autor fotek: PULAU TIOMAN - BIOTOP HORNATÉHO OSTROVA Ostrov Tioman se nachází 45 kilometrů

Více

Sinice, řasy a makrofyta v ekosystémech povrchových vod. Významné rybí druhy. Taxonomický systém ryb, hlavní zástupci ichtyofauny ČR

Sinice, řasy a makrofyta v ekosystémech povrchových vod. Významné rybí druhy. Taxonomický systém ryb, hlavní zástupci ichtyofauny ČR Sinice, řasy a makrofyta v ekosystémech povrchových vod Významné rybí druhy Taxonomický systém ryb, hlavní zástupci ichtyofauny ČR prof. Ing. Petr Spurný, CSc. Taxonomický systém ryb Ryby představují nejstarší

Více

Název Autor: Název školy: Předmět, mezipředmětové vztahy: Ročník: Tematický celek: Stručná anotace, časová dotace:

Název Autor: Název školy: Předmět, mezipředmětové vztahy: Ročník: Tematický celek: Stručná anotace, časová dotace: Název: Ryby - systém Výukové materiály Autor: PaedDr. Pavel Svoboda Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie Ročník: 4. (2. ročník vyššího gymnázia)

Více

Štika obecná. Pstruh obecný. latinsky: Esox lucius slovensky: Šťuka obyčajná anglicky: Pike, v USA Northern Pike německy: Hecht hovorově: zubatá

Štika obecná. Pstruh obecný. latinsky: Esox lucius slovensky: Šťuka obyčajná anglicky: Pike, v USA Northern Pike německy: Hecht hovorově: zubatá Štika obecná latinsky: Esox lucius slovensky: Šťuka obyčajná anglicky: Pike, v USA Northern Pike německy: Hecht hovorově: zubatá řád: Bezostní čeleď: Štikovití potrava: dravec délka života: 15 let pohlavní

Více

Paprskoploutvé ryby. Milan Dundr

Paprskoploutvé ryby. Milan Dundr Paprskoploutvé ryby Milan Dundr Podtřída: Paprskoploutví ploutve vyztužené kostěnými paprsky (Actinopterygii) důležité skupiny: Jeseteři jikry = kaviár ganoidní šupiny Jeseter velký břehy Evropy (dřív

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu živočichů a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů ročník 8. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P porovnat vnější a vnitřní stavbu živočichů a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů ročník 8. č. č. 4 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. Ryby způsob života, hlavní druhy, význam V pracovních listech se žáci seznámí s významnými

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 27. 05.

Více

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm Kapr obecný velikost 30-70 cm Pstruh obecný velikost 40-100 cm Kapr se za potravou vydává po setmění a je všežravec. Pojídá měkkýše a rostlinnou potravu, kterou nabírá svými vychlípitelnými ústy z bahna

Více

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Obratlovci -ryby

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Obratlovci -ryby Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Obratlovci -ryby Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět

Více

Úhoř říční - Anguilla anguilla

Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř říční - Anguilla anguilla Úhoř je naprosto nezaměnitelná ryba obývající vody velké části Evropy. Je proslulý svým ojedinělým rozmnožovacím cyklem, během něhož táhnou dospělé ryby do vzdálených oblastí

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KAŠAVA

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KAŠAVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KAŠAVA Kašava 193 763 19 Kašava ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Rybářství Michal Krupík, 9. ročník Kašava 2016 Vedoucí práce: Mgr. Vladimír Drápal 1 Obsah Annotation:... 4 Anotace...

Více

ZŠ A MŠ NOVÁ CEREKEV LEPŠÍ VÝUKA V NOVÉ CEREKVI

ZŠ A MŠ NOVÁ CEREKEV LEPŠÍ VÝUKA V NOVÉ CEREKVI Tento výukový materiál vznikl v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. ZŠ A MŠ NOVÁ CEREKEV LEPŠÍ VÝUKA V NOVÉ CEREKVI Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3771 Základní

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.8 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Název materiálu: Kruhoústí a paryby

Název materiálu: Kruhoústí a paryby Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

CVIČENÍ HYDROBIOLOGIE (rybovití obratlovci)

CVIČENÍ HYDROBIOLOGIE (rybovití obratlovci) CVIČENÍ HYDROBIOLOGIE (rybovití obratlovci) NEKTON Vodní organismy, které jsou schopné aktivně plavat, často překonávat i silné proudění. Především ryby a mihule, dále někteří obojživelníci a plazi. Velké

Více

Losos obecný - Salmo salar

Losos obecný - Salmo salar Losos obecný - Salmo salar Losos obecný je jednou z nejzajímavějších ryb. Asi nejvíce fascinoval lidi tah losů z moře na vzdálená trdliště na horním toku řek a jejich sebezničující vůle překonat všechny

Více

Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 05

Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 05 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 05 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 27.9.2013 1 Ryby vnější stavba Předmět: Ročník: Škola adresa:

Více

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků. (pomůcka k přípravě na poznávačku )

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků. (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich obojživelníků (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Třída: OBOJŽIVELNÍCI Na území České republiky žije celkem 21 druhů obojživelníků ze dvou řádů. Řád ocasatých

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Rybářství. Ročníková práce. Školní rok 2017/2018. Autor: Petr Mrázek, IX. B Konzultant: Mgr. Marie Doležalová

Rybářství. Ročníková práce. Školní rok 2017/2018. Autor: Petr Mrázek, IX. B Konzultant: Mgr. Marie Doležalová Rybářství Ročníková práce Školní rok 2017/2018 Autor: Petr Mrázek, IX. B Konzultant: Mgr. Marie Doležalová Prohlášení Prohlašuji, že jsem ročníkovou práci zpracoval samostatně a použil jen prameny uvedené

Více

Plazi II. VY_32_INOVACE_3.14.Bi._Plazi_II. Škola: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky. Autor: Ing. Tkáč Ladislav

Plazi II. VY_32_INOVACE_3.14.Bi._Plazi_II. Škola: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky. Autor: Ing. Tkáč Ladislav VY_32_INOVACE_3.14.Bi._Plazi_II. Škola: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky Autor: Ing. Tkáč Ladislav Datum vytvoření: 3.prosinec 2013 Ročník: první Předmět a tematická oblast: Biologie III. Tento

Více

Poznámky k určování larev obojživelníků ČR

Poznámky k určování larev obojživelníků ČR Poznámky k určování larev obojživelníků ČR Jaromír Maštera AOPK ČR, středisko Havlíčkův Brod listopad 2008 Autoři většiny fotografií: Jan Dvořák & Jaromír Maštera, 2006-2008 Obecné poznámky na úvod starší

Více

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec

Obojživelníci. rekonstrukce života v karbonském močálu fosilní krytolebec OBOJŽIVELNÍCI Obojživelníci stará skupina obratlovců(známí od prvohor - devon, asi 350 mil. let), která se vyvinula z lalokoploutvých ryb první obratlovci, kteří osídlili souš - nejstaršími obojživelníky

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova

Více

želva žlutohnědá želva obrovská želva bahenní želva sloní

želva žlutohnědá želva obrovská želva bahenní želva sloní Plazy rozdělujeme do čtyř řádů: Plazi - druhy želvy asi 300 druhů krokodýli krokodýli a aligátoři asi 23 druhů šupinatí asi 7 600 druhů hadi ještěři hatérie 2 druhy ŽELVY Krátké tělo je kryto krunýřem,

Více

STOPAR I. stupeň Teoretická část ryby: Úhoř říční Štika obecná Pstruh obecný Okoun říční obojživelníci:

STOPAR I. stupeň Teoretická část ryby: Úhoř říční Štika obecná Pstruh obecný Okoun říční obojživelníci: STOPAR I. stupeň Teoretická část Správně pojmenuješ 40 obratlovců a znáš o nich základní údaje. Obratlovci: kruhoústí, paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci, savci ryby: Dýchají žábrami. Rozmnožují

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Ryby Společná pro celou sadu oblast DUM č. 32_Ch11_2_05

Více

Upozornění. Determinace a biologie chráněných a CITES živočichů. Legislativa. Mihule obecné znaky. Kriticky ohrožené 5.5.2010.

Upozornění. Determinace a biologie chráněných a CITES živočichů. Legislativa. Mihule obecné znaky. Kriticky ohrožené 5.5.2010. Determinace a biologie chráněných a CITES živočichů Zvláště chráněné ryby podle přílohy vyhlášky 395/1992 Sb. Ve znění pozdějších aktualizací Jan Fechtner a Vladimír Vrabec Aktualizováno 2009, pro studijní

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_027

Více

Karas stříbřitý. (Carassius auratus) Libor Mikl, HYDR I.

Karas stříbřitý. (Carassius auratus) Libor Mikl, HYDR I. Karas stříbřitý (Carassius auratus) Libor Mikl, HYDR I. Řád: Máloostní Čeleď: Kaprovití Charakteristika potrava: všežravec délka života: 10 let pohlavní dospělost: 3. rok doba rozmnožování: květen-červenec

Více

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci,

jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, Sovy jsou poměrně početný řád třídy ptáků obsahujícím více než 200 druhů jsou to většinou samostatně žijící noční živočichové, kteří se živí malými savci, hmyzem a jinými druhy ptáků, některé, např. ketupy,

Více

Kos černý velikost 25 cm. Drozd zpěvný velikost 23 cm

Kos černý velikost 25 cm. Drozd zpěvný velikost 23 cm Kos černý velikost 25 cm Drozd zpěvný velikost 23 cm Za ranního šera přináší kos hvízdavě flétnový zpěv, který je velmi bohatý na motivy. Pokud je kos vyrušen, vydává (varuje) velmi pronikavým,, tix tix.

Více

Živočichové u vody a ve vodě úvod

Živočichové u vody a ve vodě úvod Živočichové u vody a ve vodě úvod U vody nebo ve vodě žije obrovské množství živočichů. Blíže se seznámíme pouze s trojicí zástupců z každé skupiny: Savci Vydra říční je šelma příbuzná lasičkám či kunám.

Více

9IS17P7 Plazi želvy. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 17

9IS17P7 Plazi želvy. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 17 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 17 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 10.12.2013 1 Plazi želvy Předmět: Ročník: Škola adresa: Jméno

Více

Kytovci. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 22. 10. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Kytovci. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 22. 10. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Kytovci Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 22. 10. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s vysoce specializovanou skupinou savců, kteří se naprosto přizpůsobili

Více

Milí milovníci přírody, milé děti,

Milí milovníci přírody, milé děti, Milí milovníci přírody, milé děti, dostává se vám do rukou brožurka Ryby, kterou připravila Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním. Jsme mezinárodní organizace, která působí na území České

Více

Milí milovníci přírody, milé děti,

Milí milovníci přírody, milé děti, Milí milovníci přírody, milé děti, dostává se vám do rukou brožurka Ryby, kterou připravila Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním. Jsme mezinárodní organizace, která působí na území České

Více

Základníčeledi akvarijních ryb

Základníčeledi akvarijních ryb Základníčeledi akvarijních ryb 1. Kaprovití Cyprinidae velmi rozsáhlá skupina ryb obývající Evropu, Afriku (parmička podélnopruhá) a Severní Ameriku úplně chybí v Jižní Americe, Austrálii a Madagaskaru

Více

Ryby nejpočetnější skupina obratlovců

Ryby nejpočetnější skupina obratlovců Ryby nejpočetnější skupina obratlovců Tělo ryby tvoří hlava srostlá s trupem a.... V zadní části hlavy se nacházejí ploché kosti..., které kryjí žábry. Ryby mají... kostru, osou kostry je... složená z

Více

Pracovní list č. 4 Pozorování rostlin a živočichů v okolí vody

Pracovní list č. 4 Pozorování rostlin a živočichů v okolí vody Pracovní list č. 4 Pozorování rostlin a živočichů v okolí vody Úkol 1: Místo: Doba: Pomůcky: Postup: Úkol 2: Úkol 3: Pozoruj a zapiš všechno co se děje v okolí rybníků rybníky Budkovan a Vrbový ryb. 30

Více

Označení materiálu:vy_32_inovace_14_kocůrková Název materiálu:přírodověda_živočichové společenstva vod Název klíčové aktivity:iii/2-inovace a

Označení materiálu:vy_32_inovace_14_kocůrková Název materiálu:přírodověda_živočichové společenstva vod Název klíčové aktivity:iii/2-inovace a Označení materiálu:vy_32_inovace_14_kocůrková Název materiálu:přírodověda_živočichové společenstva vod Název klíčové aktivity:iii/2-inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tématická oblast: Člověk

Více

Nové systematické členění

Nové systematické členění Cvičení 5 Nové systematické členění Řád: Perciformes (Ostnoploutví) Čeleď: Percidae (Okounovití) Rod: Perca (Okoun) Druh: Perca fluviatilis (Okoun říční) Rod: Gymnocephalus (Ježdík) Druh: Gymnocephalus

Více

1. Čím jsou chráněny žábry před poškozením: 2. Kde je tlak v plynovém měchýři větší: 3. Mají ryby chuť: 4. Postranní čára je:

1. Čím jsou chráněny žábry před poškozením: 2. Kde je tlak v plynovém měchýři větší: 3. Mají ryby chuť: 4. Postranní čára je: 1. Čím jsou chráněny žábry před poškozením: a) skřelemi b) šupinami c) kůží 2. Kde je tlak v plynovém měchýři větší: a) v hlubokých vrstvách vody b) v povrchových vrstvách vody c) v proudící vodě 3. Mají

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Téma: Zoologie

Gymnázium, Brno, Elgartova 3. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Téma: Zoologie Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Zoologie Autor: Název: Mgr. Dagmar Sedláčková Pracovní list: Tělní

Více

Pracovní list č. 12 Plazi krokodýli - starší

Pracovní list č. 12 Plazi krokodýli - starší Pracovní list č. 12 krokodýli - starší Věková skupina: 4. 5. třída Počet stran: 4 Časová náročnost: Vzdělávací cíl: Postup při vypracování: Zpracovala: Ilustrátor: 15 minut Děti znají základní informace

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Strunatci. Pláštěnci. - Pokožka vylučuje sliz - plášť - Společensky, přisedlé na mořském dně SUMKY - Struna hřbetní v larválním stadiu

Strunatci. Pláštěnci. - Pokožka vylučuje sliz - plášť - Společensky, přisedlé na mořském dně SUMKY - Struna hřbetní v larválním stadiu Strunatci - Nejdokonalejší kmen živočichů - Základní znaky: Struna hřbetní (zárodečné stadium nebo po celý život) Páteř z obratlů (obratlovci) Trubicovitá nervová soustava Srdce na břišní straně těla Uzavřená

Více

PARYBY PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_265 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 9 PARYBY ZNAKY CHRUPAVČITÁ

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ. kočka užovka ropucha. skokan kapr liška husa. sýkorka čáp pstruh zmije. ještěrka mlok štika veverka. savci.

TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ. kočka užovka ropucha. skokan kapr liška husa. sýkorka čáp pstruh zmije. ještěrka mlok štika veverka. savci. TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ Rozdělte živočichy do správných skupin. kočka užovka ropucha skokan kapr liška husa sýkorka čáp pstruh zmije ještěrka mlok štika veverka savci ryby ptáci obojživelníci plazi Veverka obecná

Více

Obojživelníci a plazi list č. 1

Obojživelníci a plazi list č. 1 Obojživelníci a plazi list č. 1 1/ Doplňte chybějící text: Život obojživelníků je vázán na prostředí. Mají... tělní teplotu, která je závislá na teplotě prostředí, ve kterém žijí. Larvy obojživelníků (pulci)

Více

VY_32_INOVACE_05_SPLEŠŤULE BLÁTIVÁ_25

VY_32_INOVACE_05_SPLEŠŤULE BLÁTIVÁ_25 VY_32_INOVACE_05_SPLEŠŤULE BLÁTIVÁ_25 Autor:Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovické škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.20.5._PŘ TÉMA: třídění živých organismů ČÍSLO

Více

LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE

LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE LABORATORNÍ PRÁCE Z BIOLOGIE datum: číslo LP: jméno: hodnocení: / 50 bodů ANATOMIE KAPRA 1) ZAŘAZENÍ V SYSTÉMU ORGANISMŮ: Zařaďte kapra obecného do systému organismů: (4 body) říše: kmen: podkmen: nadtřída:

Více

VÍTEJTE V BÁJEČNÉM SVĚTĚ ZVÍŘAT ZVÍŘATA JSOU VŠUDE KOLEM NÁS!

VÍTEJTE V BÁJEČNÉM SVĚTĚ ZVÍŘAT ZVÍŘATA JSOU VŠUDE KOLEM NÁS! VÍTEJTE V BÁJEČNÉM SVĚTĚ ZVÍŘAT ZVÍŘATA JSOU VŠUDE KOLEM NÁS! Zvířata žijí na souši, ve vzduchu i ve vodě. Chodí, plazí se, běhají, skáčou, létají a plavou, ať je den, nebo noc. SAVCI Na planetě žije více

Více

Amur bílý celoroční lov 50 cm. pásmo:

Amur bílý celoroční lov 50 cm. pásmo: Amur bílý celoroční lov 50 cm Latinský název: Ctenopharyngodon idella průměrná délka: 120-150 cm věk: 15 20 let pohlavní dospělost: 3-11 let Kaprovitá ryba, pochází z čínských řek a z řeky Amuru; odtud

Více

Název materiálu: Vodní ptáci

Název materiálu: Vodní ptáci Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.3 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 13. 05.

Více

JMÉNO: PŘÍJMENÍ: DATUM NAROZENÍ: TELEFON: ADRESA: JSEM ČLENEM MO ČRS: ÚŘEDNÍ DEN V MO ČRS: ÚŘEDNÍ HODINY V MO ČRS: JMÉNO VEDOUCÍHO KROUŽKU:

JMÉNO: PŘÍJMENÍ: DATUM NAROZENÍ: TELEFON: ADRESA: JSEM ČLENEM MO ČRS: ÚŘEDNÍ DEN V MO ČRS: ÚŘEDNÍ HODINY V MO ČRS: JMÉNO VEDOUCÍHO KROUŽKU: JMÉNO: PŘÍJMENÍ: DATUM NAROZENÍ: TELEFON: ADRESA: JSEM ČLENEM MO ČRS: ÚŘEDNÍ DEN V MO ČRS: ÚŘEDNÍ HODINY V MO ČRS: JMÉNO VEDOUCÍHO KROUŽKU: 1 DŮLEŽITÁ TELEFONNÍ ČÍSLA Záchranná služba 155 Hasiči 150 Policie

Více

Čelistnatci Osteognathostomata

Čelistnatci Osteognathostomata Čelistnatci Osteognathostomata (Tř.): paprskoploutvé ryby Actinopterygii (=Pisces, Osteichthyes) - původně ganoidní šupiny, tenké ploutevní paprsky, postranní čára - párové a nepárové ploutve CHRUPAVČITÍ

Více

Obojživelníci České republiky

Obojživelníci České republiky Obojživelníci České republiky Přehled hlavních skupin Ocasatí Bezocasí V dospělosti s vyvinutým ocasem V dospělosti bez ocasu Čeleď: Mlokovití (Salamandridae) Mlok obecný (Salamandra salamandra) Poznávací

Více

Encyklopedie CHAMELEONŮ

Encyklopedie CHAMELEONŮ Encyklopedie CHAMELEONŮ A Chameleon africký(chamaeleo africnus) Patří mezi středně velké pravé chameleony.obvykle dorůstá kolem 40 cm.základní zbarvení je zelené jsou známy barevné modifikace žluté a šedé.na

Více

Nové systematické členění

Nové systematické členění Cvičení 4 Nové systematické členění Řád: Cypriniformes (Máloostní) Čeleď: Cyprinidae (Kaprovití) Rod: Rutilus (Plotice) Druh: Rutilus rutilus (Plotice obecná) Druh: Rutilus pigus (Plotice lesklá) Rod:

Více

Bichiři (Cladistia) - fylogeneze

Bichiři (Cladistia) - fylogeneze Bichiři a bahníci Bichiři (Cladistia) - fylogeneze Žijící bichiři jsou obvykle považováni za součást monofyla Actinopterygii, někdy se ale také uvažuje o jejich vztahu ke svaloploutvým (Sarcopterygii)

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_007

Více

Seznam obratlovců na poznávačku Ryby & spol (Bi)

Seznam obratlovců na poznávačku Ryby & spol (Bi) Seznam obratlovců na poznávačku Ryby & spol (Bi) kruhoústí a ploutvovci mihule (Lampetra sp.) - kruhoústí - hlavní znaky velikost asi 20 50 cm, má dlouhé tělo, hladkou kůži bez šupin, ústa bez čelistí

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06. Plazi

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06. Plazi Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06 Plazi Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS

Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test na přezkoušení uchazeče pro získaní kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku a přijetí za člena ČRS Test č.16 Tento test je určen organizačním jednotkám Českého rybářského svazu na přezkoušení

Více

Rybářství v České republice

Rybářství v České republice Základní škola Polešovice Absolventská práce žáka 9. ročníku Rybářství v České republice Jan Výstup Mgr. Tomáš Kordula 2014/2015 Čestné prohlášení Prohlašuji, že jsem předkládanou absolventskou práci vypracoval

Více

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich plazů. (pomůcka k přípravě na poznávačku )

Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich plazů. (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Rozlišovací znaky vybraných zástupců našich plazů (pomůcka k přípravě na poznávačku ) Třída: PLAZI Na území České republiky žije celkem 11 druhů plazů ze tří řádů. Z řádu želvy je u nás původní jen jediný

Více

Malé a ještě ne zcela osrstěné mládě klokana dama, v této době ještě samo neopouští vak samice

Malé a ještě ne zcela osrstěné mládě klokana dama, v této době ještě samo neopouští vak samice Malé a ještě ne zcela osrstěné mládě klokana dama, v této době ještě samo neopouští vak samice Klokan dama obývá pobřežní oblasti v jižní a západní Austrálii, žije i na některých okolních ostrovech. Patří

Více

PLAZI HADI PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_277 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 7 ZNAKY HADŮ NEMAJÍ KONČETINY

Více