Radon Bellušova

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Radon Bellušova 1855-1857"

Transkript

1 Radon Bellušova Nejdřív pár slov na úvod, abychom věděli, o čem se vlastně budeme bavit. a) Co je radon? b) Jaké jsou zdravotní účinky? c) Jak se dostane do objektu? d) Co z toho plyne pro nás? Konkrétně pro NAŠE byty! RADON je přírodní plyn. Vzniká postupnou přeměnou uranu ( 238 U), který je v různém množství součástí hornin zemské kůry. Radon jako plyn se z hornin uvolňuje a stává se součástí vzduchu vyplňujícího póry zemin. Z povrchu země se radon dostává do atmosféry nebo vstupuje do objektů. Při nedostatečné ventilaci objektu může docházet k zadržování radonu v objektu a nadměrnému ozařování obyvatel bytu. Radon se přeměňuje na další radioaktivní prvky, izotopy polonia, olova a bismutu.

2 Tyto tzv. dceřiné produkty radonu jsou pevné částice. Ty se při vdechování vzduchu zachycují v dýchacích cestách a ozařují je. Důsledkem působení těchto částic může být poškození plicní buňky vedoucí až k rakovině. Rakovina vyvolaná radonem nevzniká okamžitě. Doba, než se mohou začít objevovat příznaky rakoviny plic, je dlouhá 10 až 30 let. Riziko rakoviny plic způsobené radonem v domě je úměrné celkové vdechnuté radioaktivitě, ta závisí nejen na koncentraci, ale i na délce pobytu. Pro krátkodobé pobyty v prostorech s velmi vysokými koncentracemi radonu je tedy riziko zanedbatelné. Důkazy o škodlivosti radonu Vliv radonu na výskyt rakoviny plic byl přesvědčivě prokázán epidemiologickými studiemi nejprve na skupině horníků uranových dolů, poté i v běžné populaci žijící v oblasti s vyšším obsahem radonu v geologickém podloží. Velikost ozáření obyvatel radonem lze porovnat také s ozářením způsobeným jinými radioaktivními zdroji. Při ročním pobytu v objektu s koncentrací 400 Bq/m 3 (směrná hodnota uvedená v legislativě) je ozáření srovnatelné např. s ozářením, způsobeným 440 rentgenovými snímky plic.

3 Podle současných poznatků ozáření z radonu v budovách nevyvolává žádná jiná onemocnění! Jaké množství radonu se nachází ve vzduchu kolem nás Množství radonu (objemová aktivita radonu) se udává v jednotkách Bq/m 3 (hodnota číselně odpovídá počtu radioaktivních přeměn radonu v jednom metru kubickém vzduchu) Průměrná hodnota v ČR 118 Hodnota doporučená v legislativě pro stávající byty* Objemová aktivita radonu (Bq/m 3 ) 400 Hodnota doporučená v legislativě pro 200 novostavby* Hodnota ve venkovním ovzduší Hodnoty v půdním vzduchu Pozn. Patříme mezi země s nejvyšší průměrnou koncentrací radonu v bytech Vyšší koncentraci má asi 2 % bytů. Je-li překročena, doporučuje se provést protiradonová opatření Vyšší koncentraci má každá pátá novostavba

4 *Vyhláška č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, ve znění vyhlášky č. 499/2005 Sb. a vyhlášky č. 389/2012 Sb. stanoví tzv. směrné hodnoty pro obsah radonu ve stávajících a nových stavbách. Právní úprava vychází z toho, že v objektech užívaných k vlastnímu bydlení nelze předepsat limit. Proto se používají směrné hodnoty, které majiteli objektu signalizují, že hodnoty jsou vyšší, než je obvyklé, a že by měl uvažovat o tom, jak je snížit.

5 Průměrná hodnota objemové aktivity radonu v budovách v České republice je 118 Bq/m 3. Patříme tak k zemím s nejvyšší koncentrací radonu v bytech na světě. Radon se nachází ve všech objektech v různém množství. Konkrétní koncentrace v domě souvisí s množstvím radonu přítomným v podloží pod objektem. Záleží tedy i na propustnosti hornin pro plyny! Znalost geologického podloží pomáhá identifikovat oblasti, kde je vyšší pravděpodobnost výskytu budov s vysokou koncentrací radonu. A s tím souvisí následující mapa, totožná s tou, která visela na nástěnce! Jde pouze o informaci, že v místě našeho bydliště je příslušná geologie, a proto i pravděpodobnost vyššího výskytu radonu.

6 Radon se do budovy může dostat: z podloží ze stavebního materiálu s dodávanou vodou Radon z podloží Podloží budovy je zpravidla nejvýznamnějším zdrojem radonu. Konkrétní koncentrace v domě úzce souvisí s množstvím radonu přítomným v podloží pod objektem a plynopropustností podloží pod domem. Závisí také na těsnosti objektu vůči podloží a na intenzitě větrání objektu.

7 Možné vstupy radonu do domu Radon do domu vstupuje zejména netěsnostmi ve zdech a podlahách, které jsou v kontaktu s podložím. Nejčastěji se jedná o prostupy inženýrských sítí, popraskaný beton či dlažbu, netěsné prkenné podlahy či neutěsněné šachty. Aktivní nasávání radonu budovou (komínový efekt) ze země hraje v přísunu radonu zpravidla největší roli. Toto nasávání vzrůstá tehdy, zvětšuje-li se rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou, čímž roste podtlak v budově. Proto lze pozorovat zpravidla největší přísun radonu do budovy v noci a v ranních hodinách, a tím i víceméně pravidelné přirozené kolísání koncentrace radonu během dne a noci. Ze stejných důvodů je v průměru větší přísun radonu v zimním období než v letním. Po vyvětrání narůstá koncentrace radonu v místnosti do doby, než dojde k vyrovnání přísunu radonu a úniku (větrání a radioaktivní přeměna) radonu z místnosti. Doba k ustanovení této rovnováhy je nepřímo úměrná intenzitě větrání a pohybuje se v intervalu hodin až dní. Radon je možné z domu snadno odstranit za použití různých typů ozdravných opatření. Radon ze stavebního materiálu Stavební materiály vždy obsahují určité množství radioaktivních látek. Výrobci stavebních materiálů musí u produkovaných výrobků dodržovat vyhláškou stanovené

8 limity. Kontrolní systém nezahrnuje stavební materiály vyráběné pro vlastní potřebu. Jejich prověření je v zájmu stavebníka. Stavební materiál použitý při stavbě je dalším možným zdrojem radonu. Jedná se zejména o materiály s vyšším obsahem uranu a rádia, z něhož radon vzniká radioaktivní přeměnou. Takovými materiály mohly být v některých lokalitách výrobky ze škváry, popílků apod. Stavební materiály nerostného původu obsahují vždy určité množství radioaktivních látek. Jedná se především o draslík, uran, thorium a radionuklidy, které vznikají jejich radioaktivní přeměnou, nejvýznamnější z nich je radium (Ra-226). Jeho přítomnost ve stavebním materiálu vede k ozáření osob ve stavbách - jednak vdechováním produktů přeměny radonu vytvořeného z radia a uniklého ze stavebního materiálu, jednak pronikavým zářením gama vznikajícím ve stavebním materiálu jako důsledek radioaktivní přeměny přítomných přírodních radionuklidů. Povinnosti výrobců a dovozců stavebního materiálu Atomový zákon a vyhláška č.307/2002 Sb. ve znění vyhlášky č. 499/2005 Sb. ukládají výrobcům a dovozcům stavebních materiálů povinnost zajišťovat systematické měření a hodnocení obsahu radia ve vyráběných materiálech. Pro hodnocení výsledků jsou stanoveny dvě úrovně - mezní hodnota a směrná hodnota. Svépomocně vyrobený stavební materiál Naše předpisy nepožadují měření radia ve stavebních materiálech vyráběných pro vlastní potřebu. Je ovšem v zájmu stavebníka, nepoužívat ve stavbě materiály, u kterých obsah radia přesahuje mezní hodnoty stanovené pro výrobu nebo dovoz. Měření obsahu radia by bylo vhodné provést vždy v případě "rizikových materiálů" jako škvára nebo popílek, u nichž nelze vyloučit i několikanásobné překračování mezních hodnot. Pozdější ozdravování staveb z takového materiálu je totiž komplikovaná a velmi nákladná záležitost. Radon s dodávanou vodou Podzemní voda obsahuje vždy určité množství radonu (v povrchových vodách je radonu zanedbatelně). Do vody přechází z hornin obsahujících uran a radium a spolu s vodou se dostává do budov. Při používání vody v bytě se část radonu uvolňuje do ovzduší (při sprchování a mytí asi 50 %, při vaření a praní téměř 100%) a vytváří zde krátkodobé produkty přeměny radonu, jejichž vdechování přispívá k ozáření osob. Pití vody je z hlediska ozáření považováno za méně významné.

9 PRO NÁS JE DŮLEŽITÉ!!! 1) Ano, náš dům se nachází na podloží, které je bohaté na výskyt radonu. ALE jelikož radon je plyn a náš dům je podsklepen, tak se samotný radon ani do bytů nedostane! Čím výše bydlíte, tím klesá pravděpodobnost, že se radon z podloží dostane až k vám ;) 2) V době, kdy byl dům stavěn (1985-6), nebyly používány stavební materiály, které by byly nebezpečné. Takže toto riziko pro nás také odpadá ;) 3) Radon může být příčinou pouze rakoviny plic. Žádné jiné! 4) Větrat! Pokud je zde někdo, komu toto nestačí, je možno zažádat o změření radonu v bytě, v rámci Radonového programu ČR, který je koordinován Státním úřadem pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Přihlášení je možné na adrese radon@suro.cz Více informací naleznete na nebo mě neváhejte kontaktovat (byt č. 19). V Praze Mgr. Michaela Slavíčková Státní ústav radiační ochrany, v.v.i.

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice RADON - CHARAKTERISTIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Radonový program pokračuje již třetí dekádou. Ariana Lajčíková

Radonový program pokračuje již třetí dekádou. Ariana Lajčíková Radonový program pokračuje již třetí dekádou Ariana Lajčíková Co to je Radonový program? Program ochrany zdraví obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů, program prevence rakoviny plic Vyhlášen vládou

Více

Přírodní radioaktivita

Přírodní radioaktivita Přírodní radioaktivita Náš celý svět, naše Země, je přirozeně radioaktivní, a to po celou dobu od svého vzniku. V přírodě můžeme najít několik tisíc radionuklidů, tj. prvků, které se samovolně rozpadají

Více

Radonový program pokračuje Ariana Lajčíková

Radonový program pokračuje Ariana Lajčíková Radonový program pokračuje 2014 Ariana Lajčíková Co to je radonový program? Program ochrany zdraví obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů, program prevence rakoviny plic Kdo ho vyhlásil? Vláda ČR Podnět:

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ochrana staveb proti radonu Knihu věnujeme Jardovi Šmardovi. Bez něj by to všechno nezačalo. Autoři Matěj Neznal, Martin Neznal Ochrana staveb proti

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice RADON V OBJEKTECH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Radonový program. Ariana Lajčíková Centrum odborných činností SZÚ Praha

Radonový program. Ariana Lajčíková Centrum odborných činností SZÚ Praha Radonový program Ariana Lajčíková Centrum odborných činností SZÚ Praha Co to je? Program prevence ochrany zdraví obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů, program prevence rakoviny plic Kdo ho vyhlásil?

Více

Radonový program. Pozvání na naučnou stezku v lázních Jáchymov. Ariana Lajčíková Centrum HPPL SZÚ Praha

Radonový program. Pozvání na naučnou stezku v lázních Jáchymov. Ariana Lajčíková Centrum HPPL SZÚ Praha Radonový program Pozvání na naučnou stezku v lázních Jáchymov Ariana Lajčíková Centrum HPPL SZÚ Praha Co to je radonový program? Program ochrany zdraví obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů, program

Více

Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová

Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová Ochrana obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů záření ve stavbách Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová Jihlava, 27.11.2015 1 3 Účinky záření Lékařské ozáření Běžné rentgenové vyšetření

Více

Letní škola RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace

Letní škola RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace Letní škola 2008 RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace 1 Periodická tabulka prvků 2 Radioaktivita radioaktivita je schopnost některých atomových jader odštěpovat částice, neboli vysílat záření jádro

Více

K MOŽNOSTEM STANOVENÍ OLOVA

K MOŽNOSTEM STANOVENÍ OLOVA K MOŽNOSTEM STANOVENÍ OLOVA 210 Jaroslav Vlček Státní ústav radiační ochrany, Bartoškova 1450/28, 140 00 Praha 4 Radionuklid 210 Pb v přírodě vzniká postupnou přeměnou 28 U (obr. 1) a dále se mění přes

Více

Ochrana staveb proti radonu

Ochrana staveb proti radonu Ochrana staveb proti radonu Knihu věnujeme Jardovi Šmardovi. Bez něj by to všechno nezačalo. Autoři Matěj Neznal, Martin Neznal Ochrana staveb proti radonu Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha

Více

Radonový program ČR 2010 až 2019 Akční plán

Radonový program ČR 2010 až 2019 Akční plán Radonový program ČR 2010 až 2019 Akční plán Radonový program ČR 2010 až 2019 - Akční plán navazuje na výsledky Radonového programu ČR, který byl schválen na období let 2000 až 2009 usnesením vlády ČR č.

Více

4.3.101 PRACOVIŠTĚ A DALŠÍ OBLASTI ČINNOSTI, PŘI KTERÝCH MŮŽE DOJÍT K VÝZNAMNÉMU OZÁŘENÍ Z PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ

4.3.101 PRACOVIŠTĚ A DALŠÍ OBLASTI ČINNOSTI, PŘI KTERÝCH MŮŽE DOJÍT K VÝZNAMNÉMU OZÁŘENÍ Z PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.3.101 PRACOVIŠTĚ

Více

PŘÍRODNÍ RADIOAKTIVITA A STAVEBNICTVÍ

PŘÍRODNÍ RADIOAKTIVITA A STAVEBNICTVÍ PŘÍRODNÍ RADIOAKTIVITA A STAVEBNICTVÍ RNDr. Karel Uvíra 2012 Opava Tato příručka vznikla za finanční podpory Evropského sociálního fondu a rozpočtu České republiky. Přírodní radioaktivita a stavebnictví

Více

ČSN EN ISO ( ) Veličiny a jednotky Část 10: Atomová a jaderná fyzika

ČSN EN ISO ( ) Veličiny a jednotky Část 10: Atomová a jaderná fyzika ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.280; 91.120.99 2019 Ochrana staveb proti radonu z podloží Září ČSN 73 0601 Protection of buildings against radon from the soil Protection des bâtiments contre le radon de sol

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 01.03.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 01.03.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 76 V Y H L Á Š K A ministerstva zdravotnictví

Více

Radon a jeho ú inky vzniku plicní rakoviny Legislativní souvislosti a hygienická kritéria .18/1997 Sb. .13/2002 Sb.. 307/2002 Sb. preventivních opat

Radon a jeho ú inky vzniku plicní rakoviny Legislativní souvislosti a hygienická kritéria .18/1997 Sb. .13/2002 Sb.. 307/2002 Sb. preventivních opat Radon a jeho účinky V přírodě existuje většina prvků ve stabilní podobě. Část prvků však stabilní není, samovolně se rozpadají, tato přeměna se nazývá radioaktivní proces, při tomto rozpadu vzniká jaderné

Více

Jak se vypořádat s radonem v již postaveném domě

Jak se vypořádat s radonem v již postaveném domě Jak se vypořádat s radonem v již postaveném domě Slovníček pojmů (Co je dobré vědět) Radon je přírodní radioaktivní plyn, který je téměř všudypřítomný, tj. vyskytuje se v různé míře i v ovzduší každého

Více

RADIOAKTIVITA KAP. 13 RADIOAKTIVITA A JADERNÉ REAKCE. Typy radioaktivního záření

RADIOAKTIVITA KAP. 13 RADIOAKTIVITA A JADERNÉ REAKCE. Typy radioaktivního záření KAP. 3 RADIOAKTIVITA A JADERNÉ REAKCE sklo barvené uranem RADIOAKTIVITA =SCHOPNOST NĚKTERÝCH ATOMOVÝCH JADER VYSÍLAT ZÁŘENÍ přírodní nuklidy STABILNÍ NKLIDY RADIONKLIDY = projevují se PŘIROZENO RADIOAKTIVITO

Více

Přírodní (přirozená) radioaktivita je jev, kdy dochází k samovolné přeměně nestabilních jader na jiná jádra. Tento proces se označuje jako

Přírodní (přirozená) radioaktivita je jev, kdy dochází k samovolné přeměně nestabilních jader na jiná jádra. Tento proces se označuje jako SEZIT PLUS s.r.o. Přírodní (přirozená) radioaktivita je jev, kdy dochází k samovolné přeměně nestabilních jader na jiná jádra. Tento proces se označuje jako radioaktivní rozpad nebo přeměna a látky, které

Více

Problematika radonu ve školách a školských zařízeních aktuální informace. Ivana Fojtíková, SÚRO

Problematika radonu ve školách a školských zařízeních aktuální informace. Ivana Fojtíková, SÚRO Problematika radonu ve školách a školských zařízeních aktuální informace Ivana Fojtíková, SÚRO Ochrana před ionizujícím zářením Do roku 1995 v rezortu MZd odbory hygieny záření KHS a HS hl.m.prahy a Centrum

Více

Konzultační den Hygieny životního prostředí v SZÚ, Šrobárova 48, Praha 10

Konzultační den Hygieny životního prostředí v SZÚ, Šrobárova 48, Praha 10 STÁTNÍ ÚŘAD PRO JADERNOU BEZPEČNOST 110 00 Praha 1, Senovážné náměstí 9 Konzultační den Hygieny životního prostředí 24.11.2009 v SZÚ, Šrobárova 48, Praha 10 Uran ve vodě Ozáření z přírodních zdrojů Uvolňování

Více

souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 1118017, Y = 734911 katastrální území: Čekanice u Tábora obec: Tábor Jihočeský kraj

souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 1118017, Y = 734911 katastrální území: Čekanice u Tábora obec: Tábor Jihočeský kraj RADON V PODLOŽÍ Posudek číslo: 130 Datum: 13. červen 2008 Lokalizace: souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 1118017, Y = 734911 katastrální území: Čekanice u Tábora obec: Tábor Jihočeský kraj

Více

Radon podle NAZ a RP ČR Seminář pro lektory odborné přípravy , Praha

Radon podle NAZ a RP ČR Seminář pro lektory odborné přípravy , Praha Radon podle NAZ a RP ČR Seminář pro lektory odborné přípravy 8. 3. 2017, Praha Jaroslav Slovák Marcela Berčíková SÚJB, Oddělení radonového programu 1 Obsah Prevence pronikání radonu do stavby Ochrana před

Více

Krajský úřad Kraje Vysočina odbor životního prostředí. Radonový program ČR Akční plán a jeho aplikace na území Kraje Vysočina

Krajský úřad Kraje Vysočina odbor životního prostředí. Radonový program ČR Akční plán a jeho aplikace na území Kraje Vysočina Krajský úřad Kraje Vysočina odbor životního prostředí Radonový program ČR Akční plán 2010-2019 a jeho aplikace na území Kraje Vysočina Určeno všem obcím, institucím a obyvatelům Kraje Vysočina Zpracovatel:

Více

Novela vyhlášky o radiační ochraně

Novela vyhlášky o radiační ochraně Novela vyhlášky o radiační ochraně Ing. Eva Bílková Státní úřad pro jadernou bezpečnost Senovážné náměstí 9, 110 00 Praha 1 Regionální centrum Hradec Králové Piletická 57, 500 03 Hradec Králové 3 Vyhláška

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice PROTIRADONOVÁ OPATŘENÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Radonový program ČR 2010 až 2019 Akční plán

Radonový program ČR 2010 až 2019 Akční plán Radonový program ČR 2010 až 2019 Akční plán Radonový program ČR 2010 až 2019 - Akční plán navazuje na výsledky Radonového programu ČR, který byl schválen na období let 2000 až 2009 usnesením vlády ČR č.

Více

Ing. Jiří TOKAR, Ing. Zdeněk Plecháč ATELIER DEK, DEK a.s. Tiskařská 10/257 Praha 10. Betonuniversity 2011

Ing. Jiří TOKAR, Ing. Zdeněk Plecháč ATELIER DEK, DEK a.s. Tiskařská 10/257 Praha 10. Betonuniversity 2011 KONSTRUKČNÍ ZÁSADY PŘI NAVRHOVÁNÍ PODLAH, VOLBA MATERIÁLŮ Ing. Jiří TOKAR, Ing. Zdeněk Plecháč ATELIER DEK, DEK a.s. Tiskařská 10/257 Praha 10 Betonuniversity 2011 1 KONSTRUKČNÍ ZÁSADY PŘI NAVRHOVÁNÍ PODLAH,

Více

Stanovení RIP a měření OAR podle aktuální legislativy ČR

Stanovení RIP a měření OAR podle aktuální legislativy ČR Stanovení RIP a měření OAR podle aktuální legislativy ČR Seminář pro držitele povolení k provádění služeb významných z hlediska radiační ochrany Praha, 26. 4. 2017 Jaroslav Slovák SÚJB, Oddělení radonového

Více

Problematika radiologie při tvorbě provozních řádů a rizikové analýzy

Problematika radiologie při tvorbě provozních řádů a rizikové analýzy Problematika radiologie při tvorbě provozních řádů a rizikové analýzy Riziková analýza otázky a odpovědi II Konferenční centrum VŠCHT, Praha, 24.4.2019 Ing. Růžena Šináglová Státní úřad pro jadernou bezpečnost,

Více

číslo protokolu: CV-I 032/19 PROTOKOL O MĚŘENÍ OAR VE VYBRANÝCH UČEBNÁCH ZÁKLADNÍ ŠKOLY akademika Heyrovského 4539, Chomutov, kraj Ústecký

číslo protokolu: CV-I 032/19 PROTOKOL O MĚŘENÍ OAR VE VYBRANÝCH UČEBNÁCH ZÁKLADNÍ ŠKOLY akademika Heyrovského 4539, Chomutov, kraj Ústecký číslo protokolu: CV-I 032/19 PROTOKOL O MĚŘENÍ OAR VE VYBRANÝCH UČEBNÁCH ZÁKLADNÍ ŠKOLY akademika Heyrovského 4539, Chomutov, kraj Ústecký Chomutov, duben 2019 2 Protokol o měření OAR v objektu podle Vyhlášky

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA - PEDAGOGICKÁ FAKULTA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

JIHOČESKÁ UNIVERZITA - PEDAGOGICKÁ FAKULTA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH JIHOČESKÁ UNIVERZITA - PEDAGOGICKÁ FAKULTA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH TECHNICKÁ FYZIKA IV Účinky a druhy záření Vypracoval: Vladimír Pátý Ročník: 2 Datum: 26.5.2003 Skupina: MVT Účinky a druhy záření 1. Druhy

Více

Měření radonu v budovách a ochrana obyvatelstva

Měření radonu v budovách a ochrana obyvatelstva Měření radonu v budovách a ochrana obyvatelstva Bakalářská práce současný stav problému v literatuře Vypracovala ZUZANA SKURČÁKOVÁ Obor GEOLOGIE - kombinovaná forma, MU Prosinec 2009 Obsah 1. Úvod 2. Historie

Více

ZPZ. Životní prostředí. a zdravotní nezávadnost staveb. Přednáška č. 6. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích

ZPZ. Životní prostředí. a zdravotní nezávadnost staveb. Přednáška č. 6. Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích Vysoká škola technická a ekonomická V Českých Budějovicích ZPZ Životní prostředí a zdravotní nezávadnost staveb Přednáška č. 6 Přednášky: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Cvičení: Ing. Michal Kraus, Ph.D. Garant:

Více

PRACOVIŠTĚ A DALŠÍ OBLASTI ČINNOSTI, PŘI KTERÝCH MŮŽE DOJÍT KE ZVÝŠENÉMU OZÁŘENÍ Z PŘÍRODNÍHO ZDROJE ZÁŘENÍ

PRACOVIŠTĚ A DALŠÍ OBLASTI ČINNOSTI, PŘI KTERÝCH MŮŽE DOJÍT KE ZVÝŠENÉMU OZÁŘENÍ Z PŘÍRODNÍHO ZDROJE ZÁŘENÍ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.3.101 PRACOVIŠTĚ

Více

M ení koncentrace radonu

M ení koncentrace radonu na pozemku, v dom bez a s izolací Jakub Klemsa David Kle ka Vojt ch Kovalík Fyzikální seminá Fakulta jaderná a fyzikáln inºenýrská 2. kv tna 2011 Obsah 1 2 Vlastnosti radonu Radon kolem nás Radon a lov

Více

Atomová a jaderná fyzika

Atomová a jaderná fyzika Mgr. Jan Ptáčník Atomová a jaderná fyzika Fyzika - kvarta Gymnázium J. V. Jirsíka Atom - historie Starověk - Démokritos 19. století - první důkazy Konec 19. stol. - objev elektronu Vznik modelů atomu Thomsonův

Více

Návrh povlakové izolace proti radonu z podloží

Návrh povlakové izolace proti radonu z podloží Stránka 1/3 Návrh povlakové izolace proti radonu z podloží Objednatel: Název firmy: Milan Slezák IČ: 87277883 Adresa: Lošany 69, Lošany, 28002 Osoba: Milan Slezák Mobilní tel: 602 555 946 Email: mslezak@centrum.cz

Více

Znečištění životního prostředí radionuklidy po zničení jaderné elektrárny Fukushima 1. Připravil: Tomáš Valenta

Znečištění životního prostředí radionuklidy po zničení jaderné elektrárny Fukushima 1. Připravil: Tomáš Valenta Znečištění životního prostředí radionuklidy po zničení jaderné elektrárny Fukushima 1 Připravil: Tomáš Valenta Umělé (antropogenní) radionuklidy, které se mohou potencionálně uvolnit při nehodě jaderného

Více

Nebezpečí ionizujícího záření

Nebezpečí ionizujícího záření Nebezpečí ionizujícího záření Radioaktivita versus Ionizující záření Radioaktivita je schopnost jader prvků samovolně se rozpadnout na jádra menší stabilnější. Rozeznáváme pak radioaktivitu přírodní (viz.

Více

Radon podle NAZ a RP ČR. Jaroslav Slovák Státní úřad pro jadernou bezpečnost , Hradec Králové

Radon podle NAZ a RP ČR. Jaroslav Slovák Státní úřad pro jadernou bezpečnost , Hradec Králové Radon podle NAZ a RP ČR Jaroslav Slovák Státní úřad pro jadernou bezpečnost 15. 12. 2016, Hradec Králové 1 Obsah Přírodní zdroje ionizujícího záření Prevence pronikání radonu do stavby Ochrana před přírodním

Více

Energetik v sociálních službách a ve školství

Energetik v sociálních službách a ve školství Energetik v sociálních službách a ve školství Ing. Karel Srdečný Brno 25. 09. 2018 Praha 27. 09. 2018 České Budějovice 23. 10. 2018 Zlín 25. 10. 2018 Dílo bylo zpracováno za finanční podpory Státního programu

Více

Uran a jeho těžba z hlediska zdravotních rizik

Uran a jeho těžba z hlediska zdravotních rizik Uran a jeho těžba z hlediska zdravotních rizik Liberec, 20. listopadu 2008 odborný konzultant v oblasti zdravotních a ekologických rizik e-mail: miroslav.suta@centrum.cz Historie I. 1556 - Agricola -postižení

Více

M E T O D I C K Ý P O S T U P

M E T O D I C K Ý P O S T U P M E T O D I C K Ý P O S T U P č.j. MF-21588/2017/1203 k provedení vyhlášky č. 464/2016 Sb., o postupu při poskytování dotace ze státního rozpočtu na přijetí opatření ke snížení míry ozáření z přítomnosti

Více

NOVÝ ATOMOVÝ ZÁKON POVINNOSTI DODAVATELŮ PITNÉ VODY. Ing. Hana Procházková Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Oddělení přírodních zdrojů

NOVÝ ATOMOVÝ ZÁKON POVINNOSTI DODAVATELŮ PITNÉ VODY. Ing. Hana Procházková Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Oddělení přírodních zdrojů NOVÝ ATOMOVÝ ZÁKON POVINNOSTI DODAVATELŮ PITNÉ VODY Ing. Hana Procházková Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Oddělení přírodních zdrojů e-mail: hana.prochazkova@sujb.cz 1 Zákon č. 263/2016 Sb., atomový

Více

Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití. Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C

Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití. Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C Co to je Radioaktivita/Co je radionuklid Radioaktivita = Samovolná přeměna atomových jader Objev 1896

Více

Interaktivní webová aplikace Komplexní Rn informace pro administrativní jednotky

Interaktivní webová aplikace Komplexní Rn informace pro administrativní jednotky Interaktivní webová aplikace Komplexní Rn informace pro administrativní jednotky DRO Poprad 2014 Jaroslav Slovák 1, Eva Pravdová 1, Ivan Barnet 2 1 Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Praha 2 Česká geologická

Více

Požadavky na kontrolu provozu úpraven pitných podzemních vod z hlediska radioaktivity

Požadavky na kontrolu provozu úpraven pitných podzemních vod z hlediska radioaktivity Požadavky na kontrolu provozu úpraven pitných podzemních vod z hlediska radioaktivity Ing. Barbora Sedlářová, Ing. Eva Juranová Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i., Podbabská 30, 160

Více

Radiační patofyziologie. Zdroje záření. Typy ionizujícího záření: Jednotky pro měření radiace:

Radiační patofyziologie. Zdroje záření. Typy ionizujícího záření: Jednotky pro měření radiace: Radiační patofyziologie Radiační poškození vzniká účinkem ionizujícího záření. Co se týká jeho původu, ionizující záření vzniká: při radioaktivním rozpadu prvků, přichází z kosmického prostoru, je produkováno

Více

VY_52_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen červen 2013 Ročník, pro který je VM určen

VY_52_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen červen 2013 Ročník, pro který je VM určen VY_52_INOVACE_VK64 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen červen 2013 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace 8. ročník

Více

MĚŘENÍ RADONU PRO HODNOCENÍ, PROJEKTOVÁNÍ A REALIZACI STAVEB

MĚŘENÍ RADONU PRO HODNOCENÍ, PROJEKTOVÁNÍ A REALIZACI STAVEB MĚŘENÍ RADONU PRO HODNOCENÍ, PROJEKTOVÁNÍ A REALIZACI STAVEB Ivana Fojtíková, Aleš Froňka Státní ústav radiační ochrany v.v.i., Bartoškova 28, 140 00, Praha 4 Ivana.fojtikova@suro.cz ales.fronka@suro.cz

Více

Potřebné pomůcky Sešit, učebnice, pero

Potřebné pomůcky Sešit, učebnice, pero Potřebné pomůcky Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělání Potřebný čas Velikost Zdroj Sešit, učebnice, pero Výklad, aktivita žáků 9. ročník 2. stupeň, ZŠ 45 minut 754 kb Viz použité zdroje

Více

Ing. Oldřich Hlásek (asistent) Poznaňská Praha 8. Žižkovo náměstí 2 Tábor

Ing. Oldřich Hlásek (asistent) Poznaňská Praha 8. Žižkovo náměstí 2 Tábor 1. Úvod Na základě objednávky pana Ing. Pavla Ziky, CSc. předkládáme výsledky z průzkumu stanovení radonového indexu pro projekt stavby sportovního centra v Táboře. Měření bylo prováděno dne 2.8. 2013

Více

Nebezpečí ionizujícího záření

Nebezpečí ionizujícího záření Nebezpečí ionizujícího záření Ionizující záření je proud: - fotonů - krátkovlnné elektromagnetické záření, - elektronů, - protonů, - neutronů, - jiných částic, schopný přímo nebo nepřímo ionizovat atomy

Více

Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik

Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik Bystřice n. P., 1. října 2014 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Historie I 1556 - Agricola -postižení plic u horníků v Jáchymově

Více

ZÁKON č. 18/1997 Sb. ze dne 24. ledna 1997

ZÁKON č. 18/1997 Sb. ze dne 24. ledna 1997 ZÁKON č. 18/1997 Sb. ze dne 24. ledna 1997 o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) a o změně a doplnění některých zákonů Změna: 83/1998 Sb. Změna: 71/2000 Sb. Změna: 132/2000

Více

METODICKÝ POSTUP. Část I Úvod

METODICKÝ POSTUP. Část I Úvod METODICKÝ POSTUP č. j. MF-21588/2017/1203, ve znění č. j. MF-6689/2018/1203 k provedení vyhlášky č. 464/2016 Sb., o postupu při poskytování dotace ze státního rozpočtu na přijetí opatření ke snížení míry

Více

Nový atomový zákon v oblasti přírodních zdrojů ionizujícího záření

Nový atomový zákon v oblasti přírodních zdrojů ionizujícího záření Nový atomový zákon v oblasti přírodních zdrojů ionizujícího záření Ivana Ženatá Státní úřad pro jadernou bezpečnost ivana.zenata@sujb.cz seminář lektoři 8.3.2017 Úvod Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon

Více

M e t o d i c k ý p o s t u p

M e t o d i c k ý p o s t u p M e t o d i c k ý p o s t u p č.j. MF-28 491/2013/12-1204 k provedení vyhlášky č. 461/2005 Sb., o postupu při poskytování dotací na přijetí opatření ke snížení ozáření z přírodních radionuklidů ve vnitřním

Více

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Postup měření při stanovení radonového indexu pozemku

Postup měření při stanovení radonového indexu pozemku Jak se měří radon Jak se měří radon Postup měření při stanovení radonového indexu pozemku Měřeným parametrem je objemová aktivita radonu 222 Rn v půdním vzduchu. Výsledek je udáván v jednotkách kbq/m 3.

Více

Syndrom nezdravých budov SEMINÁRNÍ PRÁCE. Studijní program: CIVILNÍ NOUZOVÁ PŘIPRAVENOST. Autor: Bc. Jiří Nimanský, Bc.

Syndrom nezdravých budov SEMINÁRNÍ PRÁCE. Studijní program: CIVILNÍ NOUZOVÁ PŘIPRAVENOST. Autor: Bc. Jiří Nimanský, Bc. Syndrom nezdravých budov SEMINÁRNÍ PRÁCE Studijní program: CIVILNÍ NOUZOVÁ PŘIPRAVENOST Autor: Bc. Jiří Nimanský, Bc. Kristýna Daňová České Budějovice 2017 Obsah Úvod... 3 1. Současný stav... 4 2. Česká

Více

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

461/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 11. listopadu 2005

461/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 11. listopadu 2005 461/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 11. listopadu 2005 o postupu při poskytování dotací na přijetí opatření ke snížení ozáření z přírodních radionuklidů ve vnitřním ovzduší staveb a ke snížení obsahu přírodních

Více

Měření přirozené radioaktivity na Vyšehradě

Měření přirozené radioaktivity na Vyšehradě Měření přirozené radioaktivity na Vyšehradě P. Guhlová Gymnázium Na Vítězné pláni Praha M. Slavík Gymnázium Jana Masaryka Jihlava mellkori@seznam.cz R. Žlebčík Gymnázium Christiána Dopplera V. Arťušenko

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 19. 12. 2012 Pořadové číslo 09 1 RADIOAKTIVITA Předmět: Ročník: Jméno autora:

Více

DOPORUČENÍ KOMISE. ze dne 20. prosince o ochraně obyvatelstva před radiační expozicí radonem při zásobování pitnou vodou

DOPORUČENÍ KOMISE. ze dne 20. prosince o ochraně obyvatelstva před radiační expozicí radonem při zásobování pitnou vodou DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 20. prosince 2001 o ochraně obyvatelstva před radiační expozicí radonem při zásobování pitnou vodou (oznámeno pod číslem K(2001) 4580) (2001/928/Euratom) KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

Více

STANOVENÍ URANU VE VODĚ Z HLEDISKA LEGÁNÍ METROLOGIE

STANOVENÍ URANU VE VODĚ Z HLEDISKA LEGÁNÍ METROLOGIE STANOVENÍ URANU VE VODĚ Z HLEDISKA LEGÁNÍ METROLOGIE RNDr. Tomáš Soukup Český metrologický institut - Inspektorát pro ionizující záření, Radiová 1, 102 00 Praha 10 tsoukup@cmi.cz Účelem stanovení uranu

Více

FYZIKA ATOMOVÉHO JÁDRA

FYZIKA ATOMOVÉHO JÁDRA FYZIKA ATOMOVÉHO JÁDRA Je to nejstarší obor fyziky Stručně jaderná nebo nukleární fyzika Zabývá se strukturou jader, jadernými ději a jejich využití v praxi JÁDRO ATOMU Tvoří centrální část atomu o poloměru

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_136 Jméno autora: Mgr. Eva Mohylová Třída/ročník:

Více

Radiační ochrana v JE Dukovany

Radiační ochrana v JE Dukovany Seminář 11.4.2011 Radiační ochrana v JE Dukovany Vladimír Kulich Státní legislativa Zákon č. 18/19987 Sb. v platném znění (Atomový zákon) Vyhláška SÚJB č. 307/2002 Sb. o radiační ochraně, ve znění vyhlášky

Více

Chemie. Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

Chemie. Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Chemie Mgr. Petra Drápelová Mgr. Jaroslava Vrbková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou JÁDRO ATOMU A RADIOAKTIVITA VY_32_INOVACE_03_3_03_CH Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Atomové jádro je vnitřní

Více

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Ing. Růžena Šináglová Buchlovice

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Ing. Růžena Šináglová Buchlovice Státní úřad pro jadernou bezpečnost Ing. Růžena Šináglová Buchlovice 14.5.2013 Dosavadní zkušenosti SÚJB ze státního dozoru v oblasti uvolňování radionuklidů z pracovišť, na nichž je nakládáno s vodou

Více

radiační ochrana Doporučení Měření a hodnocení ozáření z přírodních zdrojů ve stavbách s obytnými nebo pobytovými místnostmi

radiační ochrana Doporučení Měření a hodnocení ozáření z přírodních zdrojů ve stavbách s obytnými nebo pobytovými místnostmi Státní úřad pro jadernou bezpečnost radiační ochrana Doporučení Měření a hodnocení ozáření z přírodních zdrojů ve stavbách s obytnými nebo pobytovými místnostmi SÚJB duben 2012 Předmluva Radon ve stavbách

Více

K MOŽNOSTEM STANOVENÍ CELKOVÉ OBJEMOVÉ AKTIVITY ALFA A BETA V PRACÍCH VODÁCH Z ÚPRAVY PODZEMNÍCH VOD

K MOŽNOSTEM STANOVENÍ CELKOVÉ OBJEMOVÉ AKTIVITY ALFA A BETA V PRACÍCH VODÁCH Z ÚPRAVY PODZEMNÍCH VOD K MOŽNOSTEM STANOVENÍ CELKOVÉ OBJEMOVÉ AKTIVITY ALFA A BETA V PRACÍCH VODÁCH Z ÚPRAVY PODZEMNÍCH VOD E. Hanslík, D. Ivanovová, M. Kluganostová, I. Pohlová Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka

Více

ZPRÁVA o plnění úkolů Radonového programu České republiky za léta Státní úřad pro jadernou bezpečnost

ZPRÁVA o plnění úkolů Radonového programu České republiky za léta Státní úřad pro jadernou bezpečnost ZPRÁVA o plnění úkolů Radonového programu České republiky za léta 2000-2004 Státní úřad pro jadernou bezpečnost Praha, říjen 2005 Úvod Ozáření obyvatel způsobené inhalací produktů přeměny radonu (dále

Více

LEGÁLNÍ METROLOGIE DNŮ POZDĚJI. RNDr. Tomáš Soukup

LEGÁLNÍ METROLOGIE DNŮ POZDĚJI. RNDr. Tomáš Soukup LEGÁLNÍ METROLOGIE 10.000 DNŮ POZDĚJI RNDr. Tomáš Soukup Legální metrologie 10.000 dnů později (ve světle vodního hospodářství) aneb o vztahu velikosti rohlíku a vody ve Vltavě RNDr. Tomáš Soukup Český

Více

Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu

Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu Ivana Ženatá ivana.zenata@sujb.cz Seminář pro výrobce a uživatele stavebních materiálů

Více

RADIOAKTIVITA RADIOAKTIVITA

RADIOAKTIVITA RADIOAKTIVITA Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CHEMIE PRVNÍ Mgr. Tomáš MAŇÁK 20. říjen 2012 Název zpracovaného celku: RADIOAKTIVITA Přirozená radioaktivita: RADIOAKTIVITA Atomová jádra některých nuklidů (zejména těžká

Více

Prevence nehod a havárií

Prevence nehod a havárií Prevence nehod a havárií 1. díl: nebezpečné látky a materiály Tato publikace byla vydána v rámci řešení projektu č. 1H-PK2/35 Ověření modelu šíření a účinků ohrožujících událostí SPREAD, který byl realizován

Více

JADERNÁ ENERGIE. Při chemických reakcích dochází ke změnám v elektronových obalech atomů. Za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů.

JADERNÁ ENERGIE. Při chemických reakcích dochází ke změnám v elektronových obalech atomů. Za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů. JADERNÁ ENERGIE Při chemických reakcích dochází ke změnám v elektronových obalech atomů. Za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů. HISTORIE Profesor pařížské univerzity Sorbonny Antoine

Více

Jaderné reakce a radioaktivita

Jaderné reakce a radioaktivita Střední průmyslová škola Hranice - - Jaderné reakce a radioaktivita Radioaktivita Je vlastností atomových jader, která se samovolně přeměňují na jiná a vyzařují při tom pronikavé neviditelné záření. Jádra

Více

Řešení radonové zátěže ve vnitřním mikroklimatu řízené větrání

Řešení radonové zátěže ve vnitřním mikroklimatu řízené větrání Řešení radonové zátěže ve vnitřním mikroklimatu řízené větrání Teorie: Radon je jeden z nejvzácnějších přírodních plynů. Přesto je všudypřítomný. Jedná se o plyn, který se projevuje velmi nenápadně. Když

Více

Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu

Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu Změny podle zákona č. 263/2016 Sb. a vyhlášky č. 422/2016 Sb. Obsah přírodních radionuklidů ve stavebním materiálu Ivana Ženatá Seminář pro držitele povolení (měření a hodnocení obsahu PŘRN ve stavebním

Více

NOVÝ ATOMOVÝ ZÁKON povinnosti provozovatelů úpraven pitných vod. Ing. Růžena Šináglová Radiologické metody v hydrosféře 2017 Litomyšl, 3.5.

NOVÝ ATOMOVÝ ZÁKON povinnosti provozovatelů úpraven pitných vod. Ing. Růžena Šináglová Radiologické metody v hydrosféře 2017 Litomyšl, 3.5. NOVÝ ATOMOVÝ ZÁKON povinnosti provozovatelů úpraven pitných vod Ing. Růžena Šináglová Radiologické metody v hydrosféře 2017 Litomyšl, 3.5.2017 Nový atomový zákon Nová vyhláška o radiační ochraně Zákon

Více

Vlastnosti atomových jader Radioaktivita. Jaderné reakce. Jaderná energetika

Vlastnosti atomových jader Radioaktivita. Jaderné reakce. Jaderná energetika Jaderná fyzika Vlastnosti atomových jader Radioaktivita Jaderné reakce Jaderná energetika Vlastnosti atomových jader tomové jádro rozměry jsou řádově 1-15 m - složeno z protonů a neutronů Platí: X - soustředí

Více

NAZ + NOVRO Pracoviště. Ivana Ženatá Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie) Ostrava

NAZ + NOVRO Pracoviště. Ivana Ženatá Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie) Ostrava NAZ + NOVRO Pracoviště Ivana Ženatá Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie) Ostrava 28.11.2016 Úvod Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon (účinnost od 1.1.2017, přechodné období 1 rok) Prováděcí

Více

Monitorování radiační situace během realizace sanačních prací ÚJV Řež, a. s. v letech

Monitorování radiační situace během realizace sanačních prací ÚJV Řež, a. s. v letech ÚJV Řež, a. s. Monitorování radiační situace během realizace sanačních prací ÚJV Řež, a. s. v letech 2003-2014 Josef Mudra 6. 5. 2015 0 1. Úvod ÚJV Řež, a. s. (ÚJV) Založen v r. 1955 Vedoucí výzkumná organizace

Více

SYSTEMATICKÉ MĚŘENÍ OBSAHU RADIONUKLIDŮ V PITNÉ VODĚ DODÁVANÉ DO VEŘEJNÝCH VODOVODŮ V ČR V ROCE 2016

SYSTEMATICKÉ MĚŘENÍ OBSAHU RADIONUKLIDŮ V PITNÉ VODĚ DODÁVANÉ DO VEŘEJNÝCH VODOVODŮ V ČR V ROCE 2016 SYSTEMATICKÉ MĚŘENÍ OBSAHU RADIONUKLIDŮ V PITNÉ VODĚ DODÁVANÉ DO VEŘEJNÝCH VODOVODŮ V ČR V ROCE 2016 Ing. Hana Procházková Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Oddělení přírodních zdrojů e-mail: hana.prochazkova@sujb.cz

Více

S T Á T N Í ÚŘA D P R O J A D E R N O U B E Z P EČNOST

S T Á T N Í ÚŘA D P R O J A D E R N O U B E Z P EČNOST S T Á T N Í ÚŘA D P R O J A D E R N O U B E Z P EČNOST 110 00 Praha 1, Senovážné náměstí 9 Přírodní radioaktivita dodávané pitné vody (informace) Zákon č.18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie

Více

S T Á T N Í ÚŘA D P R O J A D E R N O U B E Z P EČNOST 110 00 Praha 1, Senovážné náměstí 9. Přírodní radioaktivita stavebních materiálů (informace)

S T Á T N Í ÚŘA D P R O J A D E R N O U B E Z P EČNOST 110 00 Praha 1, Senovážné náměstí 9. Přírodní radioaktivita stavebních materiálů (informace) S T Á T N Í ÚŘA D P R O J A D E R N O U B E Z P EČNOST 110 00 Praha 1, Senovážné náměstí 9 Přírodní radioaktivita stavebních materiálů (informace) Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra chemie, fyziky a odborného vzdělávání Radon a životní prostředí Bakalářská práce Brno 2016 Autor práce Klára Holomková Vedoucí práce prof. RNDr. Vladislav

Více

Životní prostředí pro přírodní vědy RNDr. Pavel PEŠAT, PhD.

Životní prostředí pro přírodní vědy RNDr. Pavel PEŠAT, PhD. Životní prostředí pro přírodní vědy RNDr. Pavel PEŠAT, PhD. KAP FP TU Liberec pavel.pesat@tul.cz tel. 3293 Radioaktivita. Přímo a nepřímo ionizující záření. Interakce záření s látkou. Detekce záření, Dávka

Více

212 a. 5. Vyzáří-li radioaktivní nuklid aktinia částici α, přemění se na atom: a) radia b) thoria c) francia d) protaktinia e) zůstane aktinium

212 a. 5. Vyzáří-li radioaktivní nuklid aktinia částici α, přemění se na atom: a) radia b) thoria c) francia d) protaktinia e) zůstane aktinium Pracovní list - Jaderné reakce 1. Vydává-li radionuklid záření alfa: a) protonové číslo se zmenšuje o 4 a nukleonové číslo se nemění b) nukleonové číslo se změní o 4 a protonové se nemění c) protonové

Více

ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE

ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE Stanovení radonu in situ ve vzorcích podzemní vody ze štoly Josef pracovní text pro Podzemní výukové středisko JOSEF Vadym Prokopec a Gabriela Broncová 2011 Tento návod byl vypracován

Více

Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik

Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik Uran a jeho zpracování z pohledu zdravotních rizik Přibyslav, 14. listopadu 2014 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Uran Hmotové číslo izotopu Podíl v přírodním uranu (%) Poločas

Více

POSTUP OZDRAVOVÁNÍ OBJEKTŮ S VYSOKOU RADIAČNÍ EXPOZICÍ V OBLASTECH PO UKONČENÉ TĚŽBĚ URANU

POSTUP OZDRAVOVÁNÍ OBJEKTŮ S VYSOKOU RADIAČNÍ EXPOZICÍ V OBLASTECH PO UKONČENÉ TĚŽBĚ URANU ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ Katedra konstrukcí pozemních staveb Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Návrh metodiky POOVREX Připomínky a komentáře zasílejte na adresu radon@sujb.cz POSTUP

Více

ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE. Stanovení obsahu radonu ve vzduchu. Vadym Prokopec a Gabriela Broncová

ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE. Stanovení obsahu radonu ve vzduchu. Vadym Prokopec a Gabriela Broncová ÚSTAV ANALYTICKÉ CHEMIE Stanovení obsahu radonu ve vzduchu Vadym Prokopec a Gabriela Broncová 2018 1 Pracovní text pro Podzemní výukové středisko Josef Meziuniverzitní laboratoř pro in situ výuku transportních

Více