VY_52_INOVACE_CVSC2_32_5A

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VY_52_INOVACE_CVSC2_32_5A"

Transkript

1 VY_52_INOVACE_CVSC2_32_5A Vzdělávací oblast: Člověk ve světě Rozmanitost přírody, 5.ročník Vzdělávací cíl: žák hodnotí činnosti a zásahy člověka do přírody, poznává zoologické zahrady ČR Kompetenční cíl: kompetence komunikativní žák vyhledává informace v textu Autor: Mgr. Jana Bilská Datum: ANOTACE Žáci na základě svých zkušeností hodnotí činnosti a zásahy člověka do přírody, při diskuzi by měli dojít ke vzniku zoologických zahrad. Pomocí textu a mapy ČR vyplňují pracovní list samostatně nebo ve dvojicích. Pokud neznají některé uvedené živočichy, mohou použít internet nebo encyklopedie podle možností školy. Na závěr si vytvářejí logo své fiktivní ZOO.

2 Pracovní list ZOO v ČR Jméno: Přečti si informace o českých ZOO a odpověz na otázky : 1) Jaký je význam ZOO? 2) Kolik ZOO je v ČR? (s pomocí mapy ČR je zaznač do této slepé mapky) 3) Kde najdeme orangutana Ferdu? 4) Která ZOO má vzdělávací centrum s ubikacemi a výběhy velkých kočkovitých šelem? 5) Která ZOO má tropickou halu Yucatán? 6) Která ZOO má pavilon vyder říčních? 7) Ve které ZOO byli odchováni první malí plameňáci? 8) Která ZOO se specializuje na chov medvědů grizzly? 9) Ve které ZOO byli jako první odchovány mláďata medvěda ledního a šimpanze? 10) Ve které ZOO je volně průchozí pavilon netopýrů? 11) Ve které ZOO najdeme Takina čínského? 12) Ve které ZOO zahynul při povodni lachtan Gaston?

3 13) Která ZOO buduje odchovny pro tetřevy hlušce? 14) Která ZOO se specializuje na chov slonů a hrochů? 15) Ve které ZOO se můžeme projíždět v safaribusech mezi volně vypuštěnými zvířaty? 16) Ve které ZOO najdeme africkou vesnici MATONGO? 17) Každá ZOO má svoje logo nakresli logo tvé ZOO :

4 ZOO v ČR Zoologické zahrady se zkracují na ZOO a jde o vědecká a poznávací místa. Význam ZOO není pouze poznávací a neslouží dětem pouze ke sledování zvěře, kterou běžně nemohou vidět. Plní totiž i roli záchovných stanic a mají vlastní programy pro vracení zvěře do přírody. Snaží se tak předejít vyhubení zvěře v přírodě. České zoologické zahrady patří k těm nejlepším na celém světě. Celkem se můžeme pochlubit čtrnácti ZOO. Jmenovitě jde o tyto zoologické zahrady ZOO Brno, ZOO Děčín, ZOO Dvůr Králové nad Labem, ZOO Hodonín, ZOO Chleby, ZOO Jihlava, ZOO Liberec, ZOO Ohrada, ZOO Olomouc, ZOO Ostrava, ZOO Plzeň, ZOO Praha, ZOO Ústí nad Labem, a ZOO Zlín a řadíme zde i Zoopark Vyškov a Zoopark Chomutov. Zajímavosti: Zoologická zahrada se může pochlubit vůbec prvním odchovem mláděte medvěda ledního u nás a také prvním odchovem šimpanze. Pod ZOO spadá i stálá akvarijní výstava, která se nachází v Brně na Radnické ulici. (8KM OD NYMBURKA) Zajímavosti: ZOO Chleby je členem Asociace Euroasijských zoologických zahrad EARAZA. Účastní mezinárodního projektu reintrodukce a budování odchovny pro tetřevy hlušce (v Polsku). Zajímavosti: V zahradě najdete ohrožená a mezi návštěvníky oblíbená zvířata jako medvěd hnědý grizzly, levhart mandžuský, levhart perský, vlk obecný, kakadu žlutolící či ara vojenský. V areálu ZOO Děčín se nachází prostor pro děti s průlezovým hradem, lanovou opičí dráhou, kamzičí ministěnou a dětem slouží mini-zoo. Specializuje se na chov medvědů grizzly a horských kopytníků.

5 Zajímavosti: Jednodenní výlet do Afriky. I tak by se dalo nazvat to, co v ZOO zažijete. Počtem držených zvířat je největší ZOO u nás a je jednou z nejznámějších i nejslavnějších českých zoologických zahrad. Zároveň je největším chovatelem afrických zvířat v Evropě a patří mezi nejkrásnější ZOO Evropy i světa. Jako jediná v Česku nabízí v létě (od května až do konce září) Africké safari, v němž návštěvníci projíždějí ve speciálně upravených safaribusech mezi volně vypuštěnými zvířaty kopytníky a ptáky. Od roku 2003 jezdí po safari dvouposchoďové autobusy. Zajímavosti: Během bezmála pětatřicetileté historie zahrady se podařilo postavit několik pavilonů. Jmenujme pavilon exotického ptactva, pavilon primátů a terárií, pavilon akvárií, či půvabný pavilonek pro plameňáky. Největší chloubou ZOO je vzdělávací centrum s ubikacemi a výběhy velkých kočkovitých šelem, které se podařilo vybudovat díky dotaci Státního fondu životního prostředí ČR za přispění Města Hodonína. Zajímavosti: ZOO Jihlava se profiluje jako zahrada bez mříží. Pyšní se chovem nejmenšího poddruhu tygra sumaterského na světě, stejně jako medvěda malajského, vydry malé a opice kosman zakrslé. Naopak má i některá největší zvířata svého druhu na světě klokan (rudý), hlodavec (kapybara), papoušek (ara hyacintový). Uchvátí vás pavilony exotarium s expozicemi opic a plazů, pavilon šelem a Amazonský pavilon. Největším lákadlem pro návštěvníky stále zůstává Africká vesnice Matongo. Najdete zde i největší kolekci drápkatých opic v republice. Je členem několika odborných organizací.

6 Zajímavosti: Jen v zoologické zahradě Liberec najdete Takina čínského (Budorcas taxicolor bedfordi) jde o jediný chov mimo asijský kontinent. Pár himálajského sudokopytníka získala ZOO Liberec v roce 2002 ze ZOO Peking, první mládě se narodilo v roce Určitě by vás mohl zajímat i bílá forma tygra indického jediný chov v českých zoologických zahradách. Také Nahur modrý (Pseudois nayaur) je jediným chovem v českých zoologických zahradách. (u Hluboké nad Vltavou, 8km od ČESKÝCH BUDĚJOVIC) Zajímavosti: Nemůžete minout pavilon vyder říčních, stejně tak jako vzácného čápa černého, supa mrchožravého či holuba krvavého. Vzhledem k malé rozloze a specializaci chová ZOO především malé a středně velké druhy zvířat. Mezi ty větší patří např. daněk evropský, medvěd hnědý, rys ostrovid a vlk. Návštěvu zoologické Ohrada lze spojit s prohlídkou stejnojmenného loveckého zámečku v bezprostřední blízkosti, kde je expozice o myslivosti, rybářství a jihočeské fauně. Zajímavosti: V areálu zoologické zahrady Olomouc najdete moderní kovovou 32 metrů vysokou rozhlednu, ze které je výhled na celou ZOO. Minout byste neměli ani výběh pro makaky, který je volně průchozí, anebo pavilon netopýrů, který je rovněž průchozí. Zajímavosti: Mezi nejhezčí části patří pavilon slonů a minout byste neměli ani pavilon hrochů. Na jejich chov se ZOO Ostrava specializuje. Atraktivní součástí zahrady jsou žirafy Rothschildovy.

7 Zajímavosti: Plzeňská zoologická zahrada byla dlouho proslavena především pravidelnými odchovy dvou druhů. Prakticky v této ZOO byly položeny základy českého chovu sovice sněžné a ocelota velkého. Mezi zajímavé dřívější odchovy patří první malí českoslovenští plameňáci z let 1983 a 84. Mezi další zajímavosti patří botanická zahrada, pavilon Tajemný svět africké noci, tropický pavilon, statek 19. století a stálá akvarijní výstava Akva-Tera. Zajímavosti: Chová a podílí se na záchraně mnoha ohrožených živočišných druhů a u některých vede jejich celosvětové plemenné knihy (nejznámější z nich je záchrana koně Převalského). Je členem Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a jiných organizací a účastní mnoha záchovných a reintrodukčních programů. Mezi české patří záchrana čápů bílých i černých, sovy pálené, sýčků, puštíků a syslů. Raritou je Indonéská džungle, což je největší pavilon v ZOO. ZOO Praha byla otevřena 28. září Srpnová povodeň v roce 2002 zasáhla téměř polovinu ZOO. Zničeno bylo několik expozic a zahynuly i některá zvířata. Mezi nimi byl i lachtan Gaston. Zajímavosti: Ústecká zoo se pyšní nejoblíbenějším zvířetem roku Stal se jím čtyřicetiletý orangutan Ferda. V roce 2008 oslavila ZOO 100 let od založení. Zajímavosti: V areálu zlínské ZOO jsou vodní plochy, zalesněné svahy, louky i skály. Tematicky je rozdělena na části podle kontinentů. Celkem se v ZOO nachází čtyři takové kontinenty: Afrika,

8 Asie, Jižní Amerika a Austrálie. Utéct byste si jistě neměli nechat ani tropickou halu s názvem Yucatán. Díky umělým klimatickým podmínkám, které jsou v ní udržovány, získáte jedinečnou možnost ponořit se do hlubin deštného pralesa obývaného různými druhy zvířat a rostlin. ŘEŠENÍ : Pracovní list ZOO v ČR Jméno: Přečti si informace o českých ZOO a odpověz na otázky : 1) Jaký je význam ZOO? Poznávací-sledování zvěře,kterou běžně nevidíme, plní roli záchovných stanic, vracejí zvěř do přírody 2) Kolik ZOO je v ČR? zooparky 3) Kde najdeme orangutana Ferdu? ÚSTÍ NAD LABEM 4) Která ZOO má vzdělávací centrum s ubikacemi a výběhy velkých kočkovitých šelem? HODONÍN 5) Která ZOO má tropickou halu Yucatán? ZLÍN ZÁMEK LEŠNÁ 6) Která ZOO má pavilon vyder říčních? OHRADA 7) Ve které ZOO byli odchováni první malí plameňáci? PLZEŇ 8) Která ZOO se specializuje na chov medvědů grizzly? DĚČÍN 9) Ve které ZOO byli jako první odchovány mláďata medvěda ledního a šimpanze? BRNO 10) Ve které ZOO je volně průchozí pavilon netopýrů? OLOMOUC 11) Ve které ZOO najdeme Takina čínského? LIBEREC 12) Ve které ZOO zahynul při povodni lachtan Gaston? PRAHA 13) Která ZOO buduje odchovny pro tetřevy hlušce? CHLEBY 14) Která ZOO se specializuje na chov slonů a hrochů? OSTRAVA 15) Ve které ZOO se můžeme projíždět v safaribusech mezi volně vypuštěnými zvířaty? DVŮR KRÁLOVÉ 16) Ve které ZOO najdeme africkou vesnici MATONGO? JIHLAVA ZDROJE:

Přílohy. Obrazová příloha. Orangutan bornejský v Zoo Ústí nad Labem. Kočkodani husarští v Zoo Ohrada

Přílohy. Obrazová příloha. Orangutan bornejský v Zoo Ústí nad Labem. Kočkodani husarští v Zoo Ohrada Přílohy Obrazová příloha Orangutan bornejský v Zoo Ústí nad Labem Kočkodani husarští v Zoo Ohrada Orangutan sumaterský v Zoo Liberec Makak magot v Zooparku Chomutov Samec Richard v Zoo Praha Orangutan

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 TROPICKÝ DEŠTNÝ LES GORILA NÍŽINNÁ Kriticky ohrožený živočich (v Pavilonu goril

Více

svými 140 místnostmi, bohatě vybavenými, nabízí několik variant prohlídek. 2015 Přijměte pozvání na půjčka hluboká nad vltavou

svými 140 místnostmi, bohatě vybavenými, nabízí několik variant prohlídek. 2015 Přijměte pozvání na půjčka hluboká nad vltavou půjčka hluboká nad vltavou zámek otevírací doba. Podívejte se jaká je Otevírací doba PENN lokalitě. sociální dávky 2012 Nebankovní půjčky bez příjmu Levné nebankovní půjčky rychle. více Pomoc pro zoo v

Více

Obchod s tropickými dřevy CITES I. část

Obchod s tropickými dřevy CITES I. část Předmět: Užitková tropická dřeva Obchod s tropickými dřevy CITES I. část Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR TechDrev CZ.1.07/2.2.00/28.0019 strana 2 Co je

Více

Velbloudice dostanou na Vánoce nového samce

Velbloudice dostanou na Vánoce nového samce Strana 1 / 1 Velbloudice dostanou na Vánoce nového samce Dva roky a osm měsíců starý samec Dred dorazil včera do Zoo Brno z polské Lodže. Nahradí tak šestnáctiletého samce Rómea, který byl v Brně v deponaci

Více

Historie Zoologické zahrady

Historie Zoologické zahrady Zoologická zahrada Historie Zoologické zahrady 1881 V novinách vyšla výzva hraběte Sweerts-Sporka k zřízení zoologické zahrady v Praze 1904 Jiří Janda začal připravovat zoo na Štvanici 1922 Velkostatkář

Více

CENOVÉ MAPY ČESKÉ REPUBLIKY

CENOVÉ MAPY ČESKÉ REPUBLIKY str. 60 CENOVÉ MAPY ČESKÉ REPUBLIKY Ústecký Liberecký Královéhradecký Karlovarský Praha Plzeňský Středočeský Jihočeský Pardubický Jihomoravský Zlínský BYTOVÉ PROSTORY Praha 1 Praha 2 PRODEJ PRONÁJEM PRODEJ

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2008 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2007 1. Pražský hrad 1,34 milionu (1.) 2. Zoo Praha 1,20 milionu (2.) 3. Židovské muzeum, Praha 612

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2009 TOP 10 (20) nejnavštěvovanějších turistických cílů v ČR pořadí turistický cíl počet pořadí návštěvníků 2008 1. ZOO Praha 1,3 milionu (2.) 2. Pražský hrad 1,21milionu (1.) 3. Aquapalace Praha 760 tisíc

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Šelmy kočkovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 18. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Šelmy kočkovité. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 18. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Šelmy kočkovité Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 18. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí se šelmami, které představují modelové lovce. Kočkovití

Více

Praha - bytové prostory

Praha - bytové prostory Praha - bytové prostory Praha 1 Praha 2 Garsonka 3 690 000 13 500 2 630 000 12 500 Byt 2+1 6 700 000 20 000 3 900 000 17 000 Byt 3+1 9 900 000 22 000 5 600 000 18 000 Byt 4+1 10 110 000 30 000 7 000 000

Více

Chtěla bych zůstat na táboře ještě 20 tisíc dnů

Chtěla bych zůstat na táboře ještě 20 tisíc dnů Strana 1 / 1 Chtěla bych zůstat na táboře ještě 20 tisíc dnů Velmi oblíbené příměstské tábory v Zoo Brno již letos absolvovala téměř stovka dětí z Brna a blízkého okolí. Pro děti je připraven velmi pestrý

Více

ročník 9. č. 13 název

ročník 9. č. 13 název č. 13 název Krajské členění ČR anotace V pracovních listech si žáci prohlubují učivo z 6. ročníku o krajském členění České republiky. Testovou i zábavnou formou si ověřují znalosti na dané téma. Součástí

Více

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Upravuje pravidla

Více

Praha - bytové prostory

Praha - bytové prostory Praha - bytové prostory Praha 1 Praha 2 Garsonka 3 750 000 13 000 2 770 000 12 000 Byt 2+1 6 900 000 19 000 4 100 000 15 000 Byt 3+1 10 100 000 21 000 5 200 000 16 000 Byt 4+1 11 500 000 35 000 7 000 000

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

CZ.1.07./1.4.00/21.3075

CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Šablona: I/2 Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 27 Ověření ve výuce: Předmět: ČaJS Třída: V. B Datum: 12. 4. 2013 Ohrožené

Více

Zoologické zahrady v České republice

Zoologické zahrady v České republice UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Přírodovědecká fakulta Katedra geografie Pavla MIČKOVÁ Zoologické zahrady v České republice Bakalářská práce Vedoucí práce: RNDr. Aleš Létal, Ph.D. Olomouc 2007 Prohlašuji,

Více

Zoologické zahrady v České republice

Zoologické zahrady v České republice Zoologické zahrady v České republice List zadání bakalářské práce Prohlašuji, že předložená bakalářská práce je původní a zpracovala jsem ji samostatně. Prohlašuji, že citace použitých pramenů je úplná,

Více

Název materiálu: ŽIVOČIŠNÁ SPOLEČENSTVA - ŽIVOČICHOVÉ V ZOO VY_52_INOVACE_K1_P36_36. ZOO, živočichové, popis, význam ZOO

Název materiálu: ŽIVOČIŠNÁ SPOLEČENSTVA - ŽIVOČICHOVÉ V ZOO VY_52_INOVACE_K1_P36_36. ZOO, živočichové, popis, význam ZOO Název materiálu: ŽIVOČIŠNÁ SPOLEČENSTVA - ŽIVOČICHOVÉ V ZOO VY_52_INOVACE_K1_P36_36 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Žáci si prostřednictvím pracovního listu zopakují význam ZOO, zařazují, třídí a

Více

Den Země pro malé i velké připravili opět studenti MENDELU

Den Země pro malé i velké připravili opět studenti MENDELU Strana 1 / 1 Den Země pro malé i velké připravili opět studenti MENDELU V sobotu 26. dubna připomeneme Den Země v Zoo Brno již tradičně zajímavým programem plným zábavy i naučných aktivit. Společně s Českým

Více

BIOSFÉRA TEST. 1. Rozmístění vegetace na Zemi závisí hlavně na: a) zeměpisné šířce b) počasí c) rozložení pevnin a oceánů d) nadmořské výšce

BIOSFÉRA TEST. 1. Rozmístění vegetace na Zemi závisí hlavně na: a) zeměpisné šířce b) počasí c) rozložení pevnin a oceánů d) nadmořské výšce Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Kateřina Haganová MGV_Z_SS_1S1_D20_Z_FYZGEO_Biosfera_T Zeměpis Fyzická geografie Biosféra BIOSFÉRA TEST 1. Rozmístění

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í 84 vačnatci (Marsupialia) kunovci (Dasyuroporphia) placentálové (Placentalia) rejsci (Soricomorpha), letouni (Chiroptera) netopýr dlouhouchý ďábel medvědovitý lebka rejska rejsek obecný schéma netopýřích

Více

jednání Rady města Ústí nad Labem

jednání Rady města Ústí nad Labem jednání Rady města Ústí nad Labem dne: bod programu: 29. 8. 2018 věc: Rozpočtové opatření OMOŠ a Zoologické zahrady Ústí nad Labem, příspěvkové organizace dopad na rozpočet: ANO - přesun finančních prostředků

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Tygři jsou obligátní masožravci. Dávají přednost lovu velkých kopytníků, často zabíjejí divoká prasata, a občas jelena.

Tygři jsou obligátní masožravci. Dávají přednost lovu velkých kopytníků, často zabíjejí divoká prasata, a občas jelena. Dominik Dufek Třída: 7.C Datum: 7.3 2013 Zeměpisné rozšíření: Čína Zajímavosti: poslední volně žijící jedinec tohoto poddruhu byl spatřen v roce 1994 a proto se má za to, že tygr jihočínský ve volné přírodě

Více

Animal s life. Šťastná Tereza a Kozáková Anna

Animal s life. Šťastná Tereza a Kozáková Anna Animal s life Organizace na ochranu zvířat Green Life Česko-indonéská pralesní rezervace vznikla v roce 2009 na Sumatře. V současné době má rezervace rozlohu 62 hektarů. Nachází se přímo na hranicích s

Více

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS Biosféra tropické deštné lesy Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS Biosféra tropické deštné lesy Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_03_Z6E_28 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO ŠKOLY

VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO ŠKOLY PRO ŠKOLY Vyměnit přírodu za školní lavice je snem mnoha žáků, studentů, ale i učitelů. Zoologická zahrada Olomouc podporuje školská zařízení a sama působí i coby vzdělávací instituce. Připravila pro Vás

Více

Chovatelské úspěchy, transporty, očekávané události

Chovatelské úspěchy, transporty, očekávané události Strana 1 / 1 Chovatelské úspěchy, transporty, očekávané události Brno, 25. 8. 2011 - čerstvým chovatelským úspěchem Zoo Brno jsou mláďata dvojjazyčníka, která se narodila včera ve večerních hodinách (24.

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

opakování očekávaný výstup

opakování očekávaný výstup č. 17 název Česká republika - opakování anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 9. V pracovních listech si žáci opakují učivo o České republice.

Více

PRACOVNÍ LISTY K PRAKTICKÝM CVIČENÍM Z BIOLOGIE ZVÍŘAT

PRACOVNÍ LISTY K PRAKTICKÝM CVIČENÍM Z BIOLOGIE ZVÍŘAT VETERINÁRNÍ A FARMACEUTICKÁ UNIVERZITA BRNO FAKULTA VETERINÁRNÍ HYGIENY A EKOLOGIE Ústav biologie a chorob volně žijících zvířat PRACOVNÍ LISTY K PRAKTICKÝM CVIČENÍM Z BIOLOGIE ZVÍŘAT 5. část savci 2018

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Trojské trumfy. pražským školám SAVANY A STEPI. Didaktický balíček č. 8. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

Trojské trumfy. pražským školám SAVANY A STEPI. Didaktický balíček č. 8. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Didaktický balíček č. 8 Trojské trumfy pražským školám projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 SAVANY A STEPI A B? doplňte domácí úkol napište?! nápověda

Více

Klíčová slova: Anotace:

Klíčová slova: Anotace: ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Tochovice Tochovice 76 262 81 Tochovice IČO: 71 00 72 02 E-mail: zstochovice@atlas.cz, zsmstochovice@seznam.cz Tel.: 318 682 754 www.zstochovice.cz

Více

Příloha č. 1: Dotazník určený rodičům dětí od 3 do 7 let navštěvujících MŠ. Dotazník

Příloha č. 1: Dotazník určený rodičům dětí od 3 do 7 let navštěvujících MŠ. Dotazník Příloha č. 1: Dotazník určený rodičům dětí od 3 do 7 let navštěvujících MŠ Dotazník Tento dotazník je určen rodičům, jejichž děti jsou ve věku od 3 do 7 let a navštěvují mateřskou školu. Otázky týkající

Více

tučně přírodního podtrženě tučně

tučně přírodního podtrženě tučně TC Paris 2011 - Textcorrection Czech language 1 Pro zachování biologické rozmanitosti je nejvýznamnější ochrana samostatných prostředí a jeho složek v místě původního výskytu. Stále však roste význam ochrany

Více

Halloween v Zoo Brno Sobota 28. října bude v brněnské zoologické zahradě oslavou podzimu. Už popáté je připraven Halloween aneb Svátek dýní v zoo. Za standardní vstupné mají návštěvníci možnost užít si

Více

Trasa č. 2. Popis trasy: Délka: 31,22 km Převýšení: 845 m

Trasa č. 2. Popis trasy: Délka: 31,22 km Převýšení: 845 m Trasa č. 2 Janov nad Nisou - Maliník (Bedřichov) - Česká chalupa (Rudolfov) Lidové Sady (Liberec) Ruprechtice (Liberec) Rudolfov - Vodní nádrž Bedřichov Bedřichov Janov nad Nisou Popis trasy: Délka: 31,22

Více

English, výpočetní technika, Science, Zeměpis, Jazyk český

English, výpočetní technika, Science, Zeměpis, Jazyk český Učební jednotka (lekce) Anima animals aneb poznáváme svět kolem nás v souvislostech Název učební (téma) Chráněná zvířata ve světě Stručná anotace učební Jde zde o uvědomění si rozmanitosti fauny ve světě

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Kraje ČR

ČESKÁ REPUBLIKA Kraje ČR Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Kraje ČR Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_VL_04_ČESKÁ REPUBLIKA 4. 5. ročník

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Gejša po dvaceti letech opustila Zoo Brno

Gejša po dvaceti letech opustila Zoo Brno Strana 1 / 1 Gejša po dvaceti letech opustila Zoo Brno V úterý 17. prosince se zoologická zahrada rozloučila se svou nejdéle žijící obyvatelkou lachtaní babičkou Gejšou. Ta odjela na zasloužený důchod

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

BIOMY ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Obchodní akademie / Informační technologie

BIOMY ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Obchodní akademie / Informační technologie Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_PŘI2620 (Biomy) Autor Mgr. Radek Zimčík Datum 12. 2. 2014

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis I. ročník. Ohrožené druhy. referát. Jméno a příjmení: Kateřina Brixí Eva Nečesaná

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis I. ročník. Ohrožené druhy. referát. Jméno a příjmení: Kateřina Brixí Eva Nečesaná Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Zeměpis I. ročník Ohrožené druhy referát Jméno a příjmení: Kateřina Brixí Eva Nečesaná Třída: 5. O Datum: 14. 5. 2016 Ohrožené druhy 1. Ohrožené druhy Pokud je druh

Více

VY_32_INOVACE_Z6 2. Téma: Tundra. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Přírodní krajiny Země

VY_32_INOVACE_Z6 2. Téma: Tundra. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vzdělávací obor: Zeměpis. Tematický okruh: Přírodní krajiny Země VY_32_INOVACE_Z6 2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Přírodní krajiny Země Téma: Tundra Jméno autora: Mgr. Lucie Racková Datum ověření materiálu ve výuce: 16.

Více

ZOO Lešná, prostorové a výtvarné ztvárnění úpravy provozu zoologické zahrady. Eliška Homolová

ZOO Lešná, prostorové a výtvarné ztvárnění úpravy provozu zoologické zahrady. Eliška Homolová ZOO Lešná, prostorové a výtvarné ztvárnění úpravy provozu zoologické zahrady Eliška Homolová Bakalářská práce 2009 Prohlašuji, že jsem na celé bakalářské práci pracovala samostatně a použitou literaturu

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_11_Afrika

Více

URSUS zážitkové centrum

URSUS zážitkové centrum URSUS zážitkové centrum Kontaktní osoba: Ing. Jitka Kačalová Mgr. Jana Karpecká tel:+ 420 553 661 368 + 420 553 661 367 +420 725 435 030 e-mail: infinityprogress@seznam.cz info@ursuscentrum.cz www.ursuscentrum.cz

Více

Jaký typ chrupu (podle skusné plochy stoliček) mají rejsci? Jak se liší od hlodavců?

Jaký typ chrupu (podle skusné plochy stoliček) mají rejsci? Jak se liší od hlodavců? 84 vačnatci (Marsupialia) kunovci (Dasyuroporphia) placentálové (Placentalia) rejsci (Soricomorpha), letouni (Chiroptera) netopýr dlouhouchý http://www.tyden.cz/obrazek/1-48317e5d8fb36.jpg ďábel medvědovitý

Více

Rozšíření. po obou stranách rovníku mezi 10 s.š a 10 j.š.

Rozšíření. po obou stranách rovníku mezi 10 s.š a 10 j.š. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES Zelené plíce Země Rozšíření po obou stranách rovníku mezi 10 s.š a 10 j.š. Klimatické charakteristiky průměrná denní teplota 25 C roční amplituda 2-4 C denní amplituda 10-12 C průměrný

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT

MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT Vyhodnocení programu MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT s podtitulem Chov zvířat v péči člověka konaného dne 4. 10. 2012 ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě Ekoporadna ORSEJ ve spolupráci s Vlastivědným muzeem

Více

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_3. Šablona č. III, sada č. 2. Tematický okruh. Přírodní podmínky Afriky. Ročník 7.

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_3. Šablona č. III, sada č. 2. Tematický okruh. Přírodní podmínky Afriky. Ročník 7. Šablona č. III, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a příroda Zeměpis Afrika Přírodní podmínky Afriky Ročník 7. Anotace Pracovní list je zaměřen na přírodní podmínky

Více

Zákon č. 162/2003 Sb., o zoologických zahradách

Zákon č. 162/2003 Sb., o zoologických zahradách Zákon č. 162/2003 Sb., o zoologických zahradách RNDr. Magdalena Boučková odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního prostředí magdalena.bouckova@mzp.cz Směrnice Rady

Více

Občasník obcí Libějovice, Nestanice, Černěves a Lomec

Občasník obcí Libějovice, Nestanice, Černěves a Lomec Občasník obcí,, Černěves a Lomec č. 8/2016 Občasník obcí,, Černěves a Lomec Číslo 8/2016 Srpen 2016 Obecní úřad 26 38772 Tel: 383 382 064 web: www.libejovice.cz Tel. starosta: 606 692 079 email: libejovice@tiscali.cz

Více

17/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

17/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY 17/2004 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 7. ledna 2004 o pravidlech pro poskytování dotací provozovatelům zoologických zahrad Vláda nařizuje podle 18 zákona č. 162/2003 Sb., o podmínkách provozování zoologických

Více

SROVNÁNÍ VYBRANÝCH ZOO V ČR

SROVNÁNÍ VYBRANÝCH ZOO V ČR UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA GEOGRAFIE Jana HROCHOVÁ SROVNÁNÍ VYBRANÝCH ZOO V ČR Bakalářská práce Vedoucí práce: RNDr. Aleš Létal, Ph.D. Olomouc 2012 Prohlašuji, že jsem

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/10 5.2.02.33 PL Letouni, Chudozubí, Hlodavci, Šelmy, Lichokopytníci, Sudokopytníci, Primáti 1/ Napiš název živočicha ke kterému patří uvedená charakteristikaa/ dlouhým lepkavým jazykem sbírá mravence

Více

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit.

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit. Proč příměstský tábor? Je to výborná varianta pro děti, které nejsou ještě příliš zvyklé na odloučení od rodičů. Zajistíme Vám hlídání po dobu vaši pracovní doby a nejen zabavíme vaše děti, ale naučíme

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Želiv Novými

Více

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra cestovního ruchu. Profil návštěvníka ZOO Zlín

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra cestovního ruchu. Profil návštěvníka ZOO Zlín VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra cestovního ruchu Profil návštěvníka ZOO Zlín bakalářská práce Autor: Tereza Krejčí Vedoucí práce: doc. RNDr. Jiří Vaníček, CSc. Jihlava 2012 Copyright 2012 Tereza

Více

Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Křesetice, okres Kutná Hora, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_VL.4.305 Anotace Seznámení se s územním členěním České republiky, práce s mapou. Autor Bc. Marie Muchová

Více

Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy

Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy Strana 1 / 1 Projekt KURA KURA vstupuje do další etapy Po čtyřech letech překonávání překážek indonéské byrokracie se podařilo vedení brněnské zoologické zahrady a její partnerské indonéské nadaci získat

Více

Trojské trumfy. pražským školám PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR. Pracovní list č. 4. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

Trojské trumfy. pražským školám PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR. Pracovní list č. 4. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pracovní list č. 4 Trojské trumfy pražským školám projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR A B? doplňte domácí úkol napište?!

Více

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Národní programy ČSOP Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Ochrana biodiverzity Ochrana biodiverzity Program zahrnuje řadu především lokálních projektů mapování, praktické

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 0 týdně, povinný Školní prostředí Žák: udržuje pořádek ve třídě podílí se na úklidu školního areálu - pořádek na svém pracovním místě, ve třídě, v šatně, ve škole - pořádek v celém

Více

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín ANOTACE

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín ANOTACE Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín Květen 2013 VY_52_INOVACE_Z7_25 ANOTACE Vzdělávací oblast Doporučený ročník Vypracoval Název aktivity Tematické

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 3. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.1.213 3.1.213

Více

Nabídka vzdělávacích programů Safari Park Dvůr Králové

Nabídka vzdělávacích programů Safari Park Dvůr Králové Nabídka vzdělávacích programů 2018 Safari Park Dvůr Králové Obsah ÚVODNÍ SLOVO MATEŘSKÉ ŠKOLKY 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY STŘEDNÍ ŠKOLY Pátrací hra STRAVA UBYTOVÁNÍ ÚVODNÍ SLOVO

Více

SAVCI, STAVBA TĚLA, ROZMNOŽOVÁNÍ

SAVCI, STAVBA TĚLA, ROZMNOŽOVÁNÍ Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Zuzana Staňková VY_32_INOVACE_MGV_B_SS_1S3_D18_Z_ZOO_Savci_stavba_tel a_rozmnozovani_t.docx Člověk a příroda

Více

Stát podporuje hospodaření v lesích finančními příspěvky na základě 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích.

Stát podporuje hospodaření v lesích finančními příspěvky na základě 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích. Stát podporuje hospodaření v lesích finančními příspěvky na základě 46 odst. 5 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích. Obecně je vymezeno jedenáct dotačních titulů, na které jsou poskytovány finanční příspěvky

Více

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova

VY_32_INOVACE_10_17_PŘ. Téma. Anotace Autor. Očekávaný výstup. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova VY_32_INOVACE_10_17_PŘ Téma Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Člověk jako ochránce i kazisvět Seznámení s vymíráním živočichů, ničení lesů, těžbou nerostných surovin, Mgr. Martina Mašterová čeština

Více

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014

Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Termín: Čtvrtek 18. prosince 2014 Cena: 600,- za dopravu + vstupné (dle zájmu): Schönbrunn ZOO (panda, koala) Hofburg Dům motýlů Albertina galerie - podrobné informace a ceny vstupenek viz příloha letáku

Více

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2010

Návštěvnost turistických cílů v ČR 2010 Absolutní pořadí - TOP 20 1 Zoologická zahrada Praha zoologická zahrada 1 185,3 Praha 2 Pražský hrad hrad 1 120,1 Praha 3 AquaPalace Praha, Čestlice zábava 805,5 Středočeský 4 Židovské muzeum v Praze muzeum,

Více

Profil návštěvníka ZOO Jihlava

Profil návštěvníka ZOO Jihlava VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra cestovního ruchu Studijní program: Ekonomika a management Studijní obor: Cestovní ruch Profil návštěvníka ZOO Jihlava Bakalářská práce Vedoucí práce: doc. RNDr.

Více

Chip a Dale v Zoo Brno

Chip a Dale v Zoo Brno Strana 1 / 1 Chip a Dale v Zoo Brno Na Mniší horu se v říjnu nastěhovali noví obyvatelé, a to slavní hrdinové kresleného seriálu Chip a Dale čipmankové východní. Získali jsme od soukromého chovatele několik

Více

Trojské trumfy. pražským školám PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR. Pracovní list č. 4 řešení. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

Trojské trumfy. pražským školám PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR. Pracovní list č. 4 řešení. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pracovní list č. 4 řešení Trojské trumfy pražským školám projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR A B? doplňte domácí úkol

Více

VY_32_INOVACE_D53_VL4-5_KRAJE_A_KRAJSKÁ_MĚSTA_ČR

VY_32_INOVACE_D53_VL4-5_KRAJE_A_KRAJSKÁ_MĚSTA_ČR VY_32_INOVACE_D53_VL4-5_KRAJE_A_KRAJSKÁ_MĚSTA_ČR Název: Kraje a krajská města ČR Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda

Více

47.Lesy mírného pásu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

47.Lesy mírného pásu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Krajinná sféra a její zákl.části 47.Lesy mírného pásu Lesy mírného pásu Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 30.9.2016 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 104 076 66 396 170 472 103 996 19 957 123 953 151 8 368 Středočeský

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.3.2016 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 102 225 65 201 167 426 102 155 18 768 120 923 27 8 217 Středočeský 79

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 30.6.2016 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 103 070 66 147 169 217 102 997 19 878 122 875 72 8 325 Středočeský 81

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.12.2017 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 107 728 68 236 175 964 107 611 21 124 128 735 270 8 747 Středočeský

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.03.2019 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 110 612 70 857 181 469 110 493 20 781 131 274 26 8 825 Středočeský

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 30.6.2017 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 105 481 67 705 173 186 105 373 21 026 126 399 76 8 461 Středočeský 81

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.3.2017 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 104 029 66 831 170 860 103 957 19 682 123 639 31 8 364 Středočeský 80

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.03.2018 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 107 741 68 738 176 479 107 598 19 473 127 071 20 8 719 Středočeský

Více

Přehled o počtu OSVČ

Přehled o počtu OSVČ podle stavu k 31.12.2018 OSOBY SAMOSTATNĚ VÝDĚLEČNĚ ČINNÉ K r a j vykonávají platí zálohy na hlavní celkem hlavní celkem Hl. m. Praha 110 293 70 555 180 848 110 191 22 163 132 354 211 8 980 Středočeský

Více

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů

Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Návštěvnost Kraje Vysočina s využitím zbytkových dat mobilních operátorů Hynek Mašata CE-Traffic, a.s. Sokolovská 192/79 186 Praha 8, Česká republika Výsledky za 4. čtvrtletí Kraj Vysočina 1.4.213 3.4.213

Více

Univerzita Karlova Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Univerzita Karlova Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Univerzita Karlova Pedagogická fakulta Katedra biologie a environmentálních studií BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Vzdělávací aktivity v zoologických zahradách České republiky Educational Activities in Zoos of the Czech

Více

Ochrana volně žijících šelem a dravců

Ochrana volně žijících šelem a dravců Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 8.ročník červenec 2012 Ochrana volně žijících šelem a dravců Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 8.,9.24 Vzdělávací oblast: Autor: Mgr.

Více

Obsah 1 Úvod Problém, cíl, úkoly práce Teoretická východiska práce Hypotézy Vlastní výzkum Výsledky výzkumu...

Obsah 1 Úvod Problém, cíl, úkoly práce Teoretická východiska práce Hypotézy Vlastní výzkum Výsledky výzkumu... Obsah 1 Úvod...3 2 Problém, cíl, úkoly práce...4 2.1 Problém... 4 2.2 Cíl práce... 4 2.3 Úkoly práce... 4 3 Teoretická východiska práce...5 3.1Počátky chovu zvířat v českých zemích... 5 3.2Vznik prvních

Více

VY_52_INOVACE_02.17 1/5 5.2.02.17 Savci vývoj, přizpůsobování prostředí Savci

VY_52_INOVACE_02.17 1/5 5.2.02.17 Savci vývoj, přizpůsobování prostředí Savci 1/5 5.2.02.17 Savci Cíl chápat rozmanitost živočišné říše - popsat vývoj savců - odvodit společné rysy savců - vysvětlit význam stavby těla s ohledem na jejich způsob života - znát orgánovou stavbu savců

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM:

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Základní škola Vimperk, Smetanova 405, okres Prachatice OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu

Více

Název materiálu: Primáti - členění

Název materiálu: Primáti - členění Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více