Základy fotografování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základy fotografování"

Transkript

1 Základy fotografování Základní pojmy Expozice Dříve vznikala fotografie dopadem světla na světlocitlivou fólii, snímek se pomocí různých chemikálií vyvolal a zvětšil. Dnešní digitální fotografie vznikají podobně, akorát už nepotřebujeme chemické přípravky a tmavé komory. Princip je ale hodně podobný, změnilo se jenom světlocitlivé médium. Závěrka Závěrka nám zakrývá snímač, aby na něho nedopadlo žádné světlo. Po stisknutí spouště závěrka odkryje snímač, na něho dopadne světlo a bum, je tu fotka. Čas Čas je doba, po kterou na snímač nechá závěrka dopadat světlo. Musí být ale tak krátká, aby snímek nebyl rozmazaný třeba pohybem ruky, nebo foceného objektu. Běžný čas expozice je 1/100 sekundy. Většina lidí dokáže bez rozmazání udržet i 1/60 s a profesionálově svedou i 1/30 s. Clona [f] Clona řídí množství dopadnutého světla na snímač. Označuje poměr dopadajícího světla do objektivu a dopadnutého světla na snímač. Kupříkladu clona f8 znamená, že pouze 1/8 světla která dopadá na objektiv dopadne na snímač. Platí, že čím větší clona, tím je objektiv zavřenější a propouští méně světla. To, ale neznamená, že je to špatně. Stejné množství světla dopadne na snímač při takovýchto nastaveních: Kombinace času a clony určuje množství světla, které dopadne na snímač. Nastavení správné expozice znamená nastavit správnou kombinaci času a clony. Dnes už čas a clonu určuje automatika fotoaparátu. Pokud ale chceme trochu tvořit, můžeme si s časem, nebo se clonou pohrát. Kupříkladu tyto kombinace vedou k dopadu stejného množství světla na snímač. f2.8-1/500 s f4-1/250 s f8 1/125 s f16-1/60 s atd Někdy je dobré nastavit si clonu, a podle toho čas a naopak. Vysvětlíme si dále, jaké mají výhody třeba malé clony, nebo rychlé časy.

2 Hloubka ostrosti Je to jedna nejdůležitějších a nejefektnějších vlastností fotografie. Pokud tuto vlastnost objektivu pochopíte, může dělat opravdu zajímavé fotografie, o kterých se kolegům jenom zdá. Pravidlo se má tak: čím větší clona, tím větší hloubka ostrosti Jde o to, že když zaostříte třeba na nějakou postavu, neznamená to, že ostrá bude jenom ta postava. Ostré bude vše v určitém rozmezí před a za postavou. Toto rozmezí (HLOUBKA OSTROSTI) se dá rozšiřovat hlavně clonou, dále pak ohniskovou vzdáleností objektivu (tu měníme ZOOMem). Příklad čistě teoretický: Když tedy zaostříme na postavu 5m vzdálenou a clonu budu mít f16, ostré by mělo být vše v rozmezí 1,5-10m od objektivu. Když dám ale malou clonu (f2.8) tak bude ostré pouze vše v rozmezí 4 6 m od objektivu. Širokoúhlý objektiv vykazuje velikou hloubku ostrosti. Ostré je například vše v rozmezí 1,5m až nekonečno. Teleobjektiv - vykazuje malou hloubku ostrosti. Ostré je například vše v rozmezí 2m před a za zaostřený objekt. (protože také s větší ohniskovou vzdáleností klesá světelnost objektivu) Tento snímek byl pořízen dlouhým objektivem (hodně nazoomováno). Je vidět, že ostrý je jenom zaostřený pták a větvě za a před ním jsou rozostřené. Kdyby se podařilo ještě více zaclonit, mohla by být třeba i ta přední větev ostrá. V tomto případě by to ale bylo spíše na škodu. Právě zde je malá hloubka ostrosti dobře. Snímek dostane hloubku. Zde vidíme, že snímek je ostrý dá se říci v celé své hloubce. Použita velká clona a široký objektiv.

3 Zajímavost: Kdo hodně fotil na tzv. kompakty, možná neví, že fotoaparát ani neměl ostření. Ohnisková vzdálenost těchto přístrojů byla většinou okolo 30 mm a objektiv měl dobrou světelnost. To v kombinaci s velkou clonou zajišťovalo, že bylo ostré vše 1m až nekonečno od objektivu. I mnoho dnešních optik v mobilních telefonech takto ostří. Lepší mobilní telefony už mají tzv. autofokus. Tzn. že tato optika ostří dle vzdálenosti objektu a nenechává to jenom na cloně a ohniskové vzdálenosti. Zde vidíme dva snímky. Oba jsou foceny širokým sklem. Levý s clonou f8 a pravý f2.8. Vidíme, že rozdíl v hloubce ostrosti je zde minimální, ale znatelný. Podívejme se dolů na snímky focené dlouhým sklem. Tam už je rozdíl hloubky ostrosti opravdu znatelný. Díky malé hloubce ostrosti zaostřený objekt jakoby vystupuje ze snímku a stává se hlavním motivem.

4 Focení portrétu U focení portrétu dělá mnoho lidí malou chybičku. Fotí širokoúhlým objektivem (malou ohniskovou vzdáleností, málo nazoomováno). To vede ktomu, že fotografie se jakoby zakulacuje. Jakobyste koukali do vypouklého zrcadla. Blízké objekty se zvětší, vzdálenější se zmenší. Při focení portrétu je konkrétně zvětšený objekt nos a zmenšená část zase uši. To vede k tomu, že člověk vypadá docela srandovně K focení portrétů se tedy fotí z větší vzdálenosti (2-3 metry), větší ohniskovou vzdáleností (135 mm) a malou clonou, aby hloubka ostrosti byla malá. To vede k zachování proporcí obličeje, a tím že hloubka ostrosti bude malá, nám portrétovaný člověk opět jakoby vystoupí ze scény. Podívejte se na příklad: Levá fotografie: Pravá fotografie: širokoúhlý objektiv, malá vzdálenost. delší objektiv (nazoomováno, přiblíženo), větší vzdálenost. Je jasně vidět, že na pravé fotografii mám o třídu menší nos. Všimněte si rozostřeného pozadí, dosaženého velkým nazoomováním a co nejmenší clonou. Omluvte prosím pozici fotografa. Je to foceno hodně zespoda. Objektiv by měl být ve výšce očí

5 Kompozice velice stručně Někdo má dar od boha a dokáže fotky komponovat dle svého citu tak, že nám přesně sdělí svou vizi, aniž by nad tím musel technicky přemýšlet kolik je vlastně ten poměr Zlatého řezu. Pohled skrz objektiv je vždy jiný než pouhým okem. Oko a náš mozek se dokáže zaměřit na věc kterou pozorujeme a eliminuje okolí. Na fotce bude ale i vše ostatní. Jé, to je hezký strom buch, fotka a nakonec zjistím, že pod stromem je popelnice, a když se postavím trochu do strany buch, a fotka je hned lepší bez rušivých prvků. Dominanta, ústřední motiv Každá fotografie by měla mít dominantu, něco kam zaostříme, něco hlavního, klidně malého, ale je jasné že je to to hlavní na fotografii. Zlatý řez Je prokázáno, že určité proporční vztahy celku působí na člověka lépe, přirozeněji než jiné. Výtvarníci se snažili přijít na jistou obecnou zákonitost, jak co nejlépe dělit úsečku či plochu. Vzniklý poměr byl nazván zlatý řez. Nesčetněkrát se opakuje v přírodě okolo nás a lidské oko je na něj podvědomě zvyklé. Renesanční umělci vytvářeli svá díla často na základě složitých konstrukcí na zlatém řezu založených, jak dokazují mnohé dochované skici. ( ) Zde vidíme, že první snímek je zajímavý, ale ústřední motiv je zde ve středu fotky celkem rušivý. Další snímek už je lepší, a že stín postavy jakoby vyvažuje rozložení fotky.

6 TIP: Pomoc při kompozici nám poskytuje i náš fotoaparát. Když stiskneme několikrát tlačítko LCD mode (hned vedle LCD displaye) objeví se nám na display čáry, které znázorňují poměr zlatého řezu. Pomohou nám ke správnému umisťování dominant. Perspektiva Perspektivou rozumíne stanoviště nebo pozici fotografa vůči fotografovanému objektu. Pozice může být t s nadhledem, podhledem, šikmo nebo prostě normální. Právě různá volba stanoviště fotografujícího dělá z fotografie velmi zajímavé médium. Mnoho lidí fascinují právě fotografie focené širokoúhlým objektivem, nebo naopak teleobjektivem, protože je to něco, co naše oko neumí. Náš zrak sleduje celý život vše s objektivem s ohniskovou vzdáleností cca 50 mm. Tato ohnisková vzdálenost se bere (vůči kinofilmovému políčku), jako normální a při zaujmutí pozice s fotoaparátem na oku fotíme v normální perspektivě. To znamená, že při fotografování z výšky očí s tímto ohniskem se fotky zdají být takové, jak je věrně známe z pohledu lidským okem. Žabí perspektiva Když budeme fotit širokoúhlým objektivem skoro od země směrem nahoru, potom se budou všechny osoby a předměty zdát větší než doopravdy jsou. Zajímavých výsledků dosáhneme touto technikou třeba u focení architektury.

7 Ptačí perspektiva Objekty pozorované z výšky působí pokorně, poníženě a osaměle. Prostorová hloubka Prostorová hloubka vzniká rozdílnou velikostí objektu v popředí a v pozadí. Při použití širokoúhlého objektivu se prostorová hloubka projeví markantně. Při použití teleobjektivu se naopak objekty jeví stejně veliké a obraz je placatý. Vše se zdá jakoby nahuštěno na sobě bez hloubky. Tato fotka je focena teleobjektivem z velké dálky a dům v pozadí je vzdálen cca 1km.

8 Barvy Naše oko, nebo spíše smysl zraku, se dokáže přizpůsobovat různým druhům světla a bílá se jeví stále jako bílá. Žádná technika není dnes tak dokonalá jako lidské oko, takže se stává že bílá je jednou do modra, jednou do červena Na našem fotoaparátu jsou samozřejmě matematické modely, které se snaží nastavit barvy co nejvěrněji. Protože se ale chceme naučit více, než jen mačkat spoušť, přepneme si z programu srdíčko na program P, který nám dovoluje plno vlastních nastavení. Vyvážení bílé Stiskneme tlačítko SET (MENU), abychom se dostali do menu fotoaparátu. A hned první položka je vyvážení bílé. Tam si můžete vybrat, prostředí, ve kterém právě fotíte. AUTO Přímé slunce Pod mrakem Žárovkové osvětlení Tyto režimy vám budou stačit, abyste dosáhli uspokojivého výsledku. Zkuste si vyvážení bílé měnit a fotit stejnou scénu. Uvidíte velké rozdíly v barevném podání fotografie. Světlo Správný fotograf pozná jaké je světlo, kolik by dokonce nastavil na manuálu čas i clonu, a jak bude vypadat výsledek. Je dobré si uvědomit, že světlo může být TVRDÉ a MĚKKÉ. Tvrdé světlo produkuje třeba blesk, nebo přímé letní slunce. Výsledná fotka bude mít tvrdé, kontrastní stíny a světlé plochy. Proto třeba reportéři, používají v místnosti blesk naklopený nahoru pod 75 stupni. Světlo z blesku se odrazí od stěn a už je měkké. Postavy nebudou mít stín za hlavou ale budou mnohem rovnoměrněji osvětleni. Měkké světlo je třeba venku pod mrakem, ve světlé místnosti, ve stínu Fotografovaný obličej bude lépe vypadat, při focení venku, na ranním nebo podvečerním světle. Protože odpolední světlo je dosti tvrdé, a k tomu je sluce vysoko. Vede to ke stínům pod nosem v očích atd. Může to být ale cíl fotografa takže tvořivosti se meze nekladou.

9 Motivové režimy Motivové režimy jsou pro amatéry velice užitečným nástrojem. Fotoaparát si nastavuje optimální hodnoty času nebo clony, dle toho co chceme fotit. Režim portrét Nastaví malou clonu (např. f2.8) a krátký čas. O focení portrétu jsem již psal. Režim Sport Nastaví nám co nejkratší čas, od toho odvodí clonu dle světelných podmínek. Napomáhá to ke zmrazení rychle se pohybujících objektů. Režim Krajina fotoaparát se snaží nastavit co největší clonu, za účelem zvětšení hloubky ostrosti. Noční scenérie Snaží se nastavit co nejdelší čas (cca 1/30 s), aby se vykreslilo pozadí a zapne blesk, aby přisvětlil objekty v popředí (tak do 5ti metrů) Makro V tomto režimu se většinou čočky v objektivu nastaví tak, abychom mohli snímat opravdu blízké předměty (pár centimetrů). Jelikož blízké předměty odrážejí málo světla, musíte mít co nejmenší clonu, to vede k malinkaté hloubce ostrosti (taky pár centimetrů). Pokud se nám ale povede předmět zaostřit, tak nám zaostřený předmět krásně vyleze z obrazu, protože pozadí bude opravdu rozostřené.

10 Literatura a některé fotografie [1] [2]

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 3 Ing. Jakub Ulmann Digitální fotoaparát Jak digitální fotoaparáty

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_03 Sada: Digitální fotografie Téma: Práce se světlem Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Základy digitální fotografie Lekce 2 PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

Rozdělení přístroje zobrazovací

Rozdělení přístroje zobrazovací Optické přístroje úvod Rozdělení přístroje zobrazovací obraz zdánlivý subjektivní přístroje lupa mikroskop dalekohled obraz skutečný objektivní přístroje fotoaparát projekční přístroje přístroje laboratorní

Více

KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY

KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY K1655_CMYK.indd 35 10.3.2009 13:41:01 Podkladové fotografie jsou alfou a omegou pro vytváření panoramatických záběrů Proces tvorby digitálních panoramat začíná

Více

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A KOMPOZICE OBRAZU Lenka Bednaříková OBSAH Příprava Světlo Clona Závěrka ISO Scéna Kompozice Nejčastější chyby PŘÍPRAVA Fotografujeme jen tehdy, když máme co fotit Pokud jdeme do přírody,

Více

2. pořízení digitálního snímku

2. pořízení digitálního snímku 2. pořízení digitálního snímku Pořízení digitálního snímku - clona a čas Zvládnutí ovládání fotoaparátu, ať již klasického nebo digitálního, je jistě nutná, ale nikoli postačující podmínka pro získání

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-316

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OVK-VZ-III/2-ZÁ-316 Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

Třetiny. Diagonála Jedná se o umístění objektu na úhlopříčku nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Kompozice snímku (fotografie)

Třetiny. Diagonála Jedná se o umístění objektu na úhlopříčku nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Kompozice snímku (fotografie) Co je kompozice: - jde o to, jak nejlépe vyfotit snímek, aby se na něj co nejlépe koukalo - největší chybou je umisťování nejvýraznějšího objektu na střed snímku - správnou kompozici se snažte vytovřit

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_02 Sada: Digitální fotografie Téma: Základy ovládání digitálního fotoaparátu Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití:

Více

Pohyblivý cíl TIPY PRO FOTOGRAFOVÁNÍ NEJEN SPORTOVNÍCH AKCÍ

Pohyblivý cíl TIPY PRO FOTOGRAFOVÁNÍ NEJEN SPORTOVNÍCH AKCÍ Pohyblivý cíl TIPY PRO FOTOGRAFOVÁNÍ NEJEN SPORTOVNÍCH AKCÍ Teď, když už znáte Kreativní zónu, je čas tyto nové znalosti využít v praxi. Ať už fotografujete sportovní akci nebo dítě na kolotoči, naučíte

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_04 Sada: Digitální fotografie Téma: Další parametry snímku Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Kurz digitální fotografie blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Úvod Mgr. Tomáš Slavíček redaktor časopisu DIGIfoto externí učitel Digitální fotografie na FI MU e-mail: tslavicek@gmail.com

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-215

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900.

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-900 Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Cz Volba vhodného rozložení osvětlení Blesk SB-900

Více

OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT

OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT OVL ÁDNĚME SVŮJ FOTOAPARÁT K1587.indd 11 27.10.2008 12:00:20 Ovládněme svůj fotoaparát Vybíráme fotoaparát Přestože na trhu existuje nespočetná řada digitálních kompaktních fotoaparátů a zrcadlovek, musíme

Více

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE - princip digitalizace obrazu, části fotoaparátů, ohnisková vzdálenost, expozice, EXIF data, druhy digitálních fotoaparátů Princip vzniku digitální fotografie digitální fotoaparáty

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem NIKON CORPORATION. V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky

Ukázkové snímky pořízené bleskem NIKON CORPORATION. V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky Ukázkové snímky pořízené bleskem V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky NIKON CORPORATION 2012 Nikon Corporation TT2L01(1L) 8MSA581L-01 Cz Obsah Zvolte typ

Více

Zaostřování a hloubka ostrosti

Zaostřování a hloubka ostrosti Zaostřování a hloubka ostrosti Hyperfokální vzdálenost lepší ostřit na nekonečno, na nejbližší objekt nebo doprostřed? na Hyperfokální vzdálenost! nejmenší vzdálenost na kterou když je zaostřeno, tak objekty

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL15 Ročník První Název školy

Více

2 Teorie. 2.1 Makrofotografie. 2.2 Perspektiva

2 Teorie. 2.1 Makrofotografie. 2.2 Perspektiva Autoři: Fyzikální fotografie Barbora Jurášová Vladimír Sedláček Vedoucí projektu: Mgr. Jaroslav Reichl Soustředění mladých matematiků a fyziků - Nekoř 2011 1 Úvod Tento projekt se zabývá mnoha cíli, od

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

Fotoaparát na stativu. (Obr.1)

Fotoaparát na stativu. (Obr.1) Základy fotografování 3. část příslušenství Základy fotografování 3. část příslušenství...1 1. Úvod...1 2. Příslušenství...1 2.1 Stativ...1 2.2 Objektivy...3 2.3 Předsádky, filtry...5 2.4 Blesk...6 2.5

Více

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům 9 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní kompozice PŘEMÝŠLEJTE O KOMPOZICI A VYLEPŠETE SVOJE SNÍMKY Krásné snímky nejsou jen o správném nastavení

Více

Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům?

Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům? Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům? Pojďme nahlédnout do používání objektivů. www.objektivy-k-mobilu.cz Jak se objektivy používají? 1 Objektiv rybí oko a makro lehce našroubujeme do klipu 2

Více

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 FOTOGRAFOVÁNÍ Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 1. OBSAH 1. ÚVOD 3 2. FOTOGRAFICKÁ VÝBAVA 4 2.1. FOTOAPARÁT 4 2.2. OBJEKTIVY 5 2.3. BLESKY 6 2.4. OSTATNÍ VÝBAVA

Více

Multimédia, ICT a nejnovější trendy prezentace v lektorské praxi prezentace v lektorské praxi

Multimédia, ICT a nejnovější trendy prezentace v lektorské praxi prezentace v lektorské praxi Multimédia, ICT a nejnovější trendy Multimédia, ICT a nejnovější trendy prezentace v lektorské praxi prezentace v lektorské praxi ZÁKLADY ZÁKLADY FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované

Více

ÚVOD DO DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. Mgr. Lenka Václavíková

ÚVOD DO DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. Mgr. Lenka Václavíková ÚVOD DO DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Mgr. Lenka Václavíková DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Digitální fotoaparát vytváří fotografie bez filmu, číslicovým (digitálním) způsobem. Digitální fotoaparáty mohou mít různý tvar

Více

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK KLADY Kvalitnější snímky při extrémních světelných podmínkách (světlé a tmavé objekty na jedné scéně, mlha, šero) Levnější fotografie v papírové podobě

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_09 Sada: Digitální fotografie Téma: Portréty, postavy Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1.

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. Možnosti a uplatnění digi-fotografie Principy práce digi-fotoaparátu Parametry, funkce a typy digi-fotoaparátu Technika a příslušenství TYPY DIGITÁLNÍCH

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A. KOMPOZICE 2A. KOMPONOVÁNÍ DESATERO KLASICKÉ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř 1. Fotografie má jeden hlavní motiv, který je světelně nejvýraznější, je ostrý a zřetelně oddělen od pozadí. 2.

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT.

ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT. ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT. BLOK 1. Děti v klidu Zhmotníme nehmotné BLOK 2. Děti v akci, svůdná ostrost Posvítíme si na nedostatek světla BLOK 3. Vybereme techniku pro Vaše děti

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 2.

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 2. ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 2. Základní funkce digitálních fotoaparátů Rozšířené moţnosti vyuţití digitální techniky ZÁKLADNÍ FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ Ostření režimy zaostřování

Více

Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ

Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ Fotokurz Jak fotit digitální zrcadlovkou a bezzrcadlovkou LEKTOR: BOHUSLAV BROŽ Digitální zrcadlovka Zrcadlovka Digitální zrcadlovka SLR (Single Lens Reflex) DSLR (Digital Single Lens Reflex) Digitální

Více

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm. 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům 4 ISO 400 1/250 sekundy f/2,8 ohnisko 70 mm 82 CANON EOS 550D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní zóna DOSTAŇTE SE NA VYŠŠÍ ÚROVEŇ Kreativní zóna je název, který Canon vybral pro pokročilejší fotografické

Více

Radíme digitálnímu fotoaparátu

Radíme digitálnímu fotoaparátu Radíme digitálnímu fotoaparátu Radíme digitálnímu fotoaparátu Řadu úkonů provádí digitální aparát na náš pokyn sám, v některých případech umožní do některého procesu více či méně zasáhnout. Jedním z nich

Více

2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát

2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát 2. Čím budeme fotografovat? Vybíráme digitální fotoaparát Ing. Libor Jakubčík, 2012 CC BY - SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Základní rozdělení digitálních fotoaparátů Kompakty zdroj

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Fyzika_7_zápis_7.notebook April 28, 2015

Fyzika_7_zápis_7.notebook April 28, 2015 OPTICKÉ PŘÍSTROJE 1) Optické přístroje se využívají zejména k pozorování: velmi malých těles velmi vzdálených těles 2) Optické přístroje dělíme na: a) subjektivní: obraz je zaznamenáván okem např. lupa,

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Fotoaparáty a vybavení

Fotoaparáty a vybavení 10 Technická kritéria / Fotoaparáty a vybavení Fotoaparáty a vybavení Jaký druh fotoaparátu potřebujete? Ačkoliv mnoho technik, o kterých pojednává tato kniha, zvládnete s jakýmkoliv fotoaparátem, fotíte-li

Více

ewrc.cz Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00

ewrc.cz Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00 Čtenářská fotosoutěž - poradna II. Autor: Libor Jungvirt, 30. 6. 2006 00:00 Čas letí velice rychle a i mne tak trochu dostihl. Před časem jsem vám slíbil pokračování fotoškoly a nyní se už radši ani nechci

Více

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt FOTOGRAFUJEME PRO RADOST Nakonec jsem si našel vlastní naprosto jednoduchý recept na kreativitu: zůstaňte sami sebou.

Více

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. 0185 Moderní škola 21. století Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Název vzdělávací

Více

Jak udělat dobrou fotografii

Jak udělat dobrou fotografii Jak udělat dobrou fotografii Michal Fic Úvod Expozice Manuální expozice Trojúhelník expozice Clona Rychlost závěrky (doba expozice) ISO citlivost Expozimetr Proč se zamýšlet nad různými kombinacemi času

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 6) Snímání obrazu Petr Lobaz, 24. 3. 2009 OBRAZOVÁ DATA OBRAZ statický dynamický bitmapový vektorový popis 2D 3D MHS Snímání obrazu 2 / 41 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU pořízení

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Digitální fotoaparáty Ing. Jakab Barnabáš

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Digitální fotoaparáty Ing. Jakab Barnabáš Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technické vybavení Digitální fotoaparáty

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Digitální fotografie

Digitální fotografie Digitální fotografie Mgr. Jaromír Basler jaromir.basler@upol.cz Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci Katedra technické a informační výchovy Digitální fotografie Zachycení obrazu za pomocí

Více

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1.

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. Základní funkce digitálních fotoaparátů Rozšířené možnosti využití digitální techniky 4ME121 / 4ME421 2 ZÁKLADNÍ FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ZÁKLADNÍ

Více

MP5. Příručka pro rychlé spuštění

MP5. Příručka pro rychlé spuštění MP5 Příručka pro rychlé spuštění Názvy součástí Shora Tlačítko spouště Reproduktor Tlačítko Zap./Vyp. Zepředu Blesk Indikátor samospouště Oko pro zavěšení na krk Objektiv Mikrofon Zdola Kryt baterií Objímka

Více

Jak udělat dobrou fotografii. Michal Fic

Jak udělat dobrou fotografii. Michal Fic Jak udělat dobrou fotografii Michal Fic Úvod Expozice Manuální expozice Trojúhelník expozice Clona Rychlost závěrky (doba expozice) ISO citlivost Expozimetr Proč se zamýšlet nad různými kombinacemi času

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-218

Více

digitálního fotoaparátu Konstrukce fotoaparát pracuje Jak digitální při koupi fotoaparátu Základní pravidla Nejčastější otázky a odpovědi

digitálního fotoaparátu Konstrukce fotoaparát pracuje Jak digitální při koupi fotoaparátu Základní pravidla Nejčastější otázky a odpovědi Konstrukce digitálního fotoaparátu Z čeho se skládá digitální fotoaparát Tato kapitola slouží jako průvodce jednotlivými prvky, ze kterých se digitální fotoaparát skládá. Bez těchto informací bychom se

Více

Základy digitální fotografie. Základní pojmy

Základy digitální fotografie. Základní pojmy Základy digitální fotografie Základní pojmy 1 Proč fotografujeme Rodinné foto - osobní potřeba Dokument, reportáž - osobní nebo sdělování Dokumentace, fotopoznámky - pracovní Technická fotografie - pracovní

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

A HYPERMEDIÁLNÍ MULTIMEDIÁLNÍ SYSTÉMY OBRAZOVÁ DATA SVĚTLO ZPRACOVÁNÍ OBRAZU OBRAZ. Jak pořídit statický obraz

A HYPERMEDIÁLNÍ MULTIMEDIÁLNÍ SYSTÉMY OBRAZOVÁ DATA SVĚTLO ZPRACOVÁNÍ OBRAZU OBRAZ. Jak pořídit statický obraz MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 2) Jak pořídit statický obraz Petr Lobaz, 19. 2. 2008 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU pořízení fotografie (kresba) + scan digitální fotografie rastrování vektorového popisu korekce

Více

PV156 Digitální fotografie Příslušenství Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012

PV156 Digitální fotografie Příslušenství Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012 PV156 Digitální fotografie Příslušenství Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2012 Příslušenství Jaký HW potřebuji? Kompakt vs. zrcadlovka Jaký HW si mohu dovolit? Nejen otázka peněz 2 Výměnné objektivy

Více

Stručný popis postupu měření

Stručný popis postupu měření Stručný popis postupu měření Před zapnutím TruCAMu se ujistěte, že akumulátor je nabitý a SD karta je zasunuta v TCM. Použijte stínítko a ramení opěrku. Postup měření: Nastavení : 1. Zapněte TruCAM tlačítkem

Více

Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie

Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Digitální fotoaparáty, základy digitální fotografie Obsah Obsah...1 Digitální fotoaparáty...3 Základní rozdělení...3

Více

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 Světlost obrazu Co je správně? Jak to ovlivnit? 2 Expozice Tři složky clona jak velkou dírou propouštím světlo? čas

Více

Rolleiflex Instant Kamera

Rolleiflex Instant Kamera Rollei Rolleiflex Instant Kamera Uživatelský manuál Rolleiflex Instant Kamera Děkujeme za zakoupení Rollei. Přečtěte si pozorně všechny informace uvedené v této uživatelské příručce. Příručku uchovávejte

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Pořízení rastrového obrazu

Pořízení rastrového obrazu Pořízení rastrového obrazu Poznámky k předmětu POČÍTAČOVÁ GRAFIKA Martina Mudrová duben 2006 Úvod Nejčastější metody pořízení rastrového obrazu: digitální fotografie skenování rasterizace vektorových obrázků

Více

Organizační a technické zajištění vzdělávacích kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování

Organizační a technické zajištění vzdělávacích kurzů digitální fotografie, zpracování obrazu, metodiky a didaktiky fotografování Příjemce finanční podpory: Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola, Kněžskodvorská 33/A, 370 04 České Budějovice reg.č.projektu: CZ.1.07/1.3.00/48.0148, název projektu: Hrajeme

Více

Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení

Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení Digitální Fotoaparát- princip, rozdělení VY_32_INOVACE_08_02_01 Princip DSLR Princip DSLR VY_32_INOVACE_08_02_02 Objektiv Objektiv VY_32_INOVACE_08_02_03 Expozice

Více

Typy digitálních fotoaparátů

Typy digitálních fotoaparátů Typy digitálních fotoaparátů Kompaktní digitální fotoaparáty (falešné) digitální zrcadlovky (EVF, ultrazoomy) Pravé zrcadlovky (DSLR) Tzv. digitální stěny ???????????????????????????? Vidíme očima čipu

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

OBSAH 1. Úvod... 4. 2. Canon IXUS 75... 5. 3. Nikon Coolpix S200... 6. 4. Kodak EasyShare M873... 7. 5. Olympus FE-140... 8. 6. Symboly...

OBSAH 1. Úvod... 4. 2. Canon IXUS 75... 5. 3. Nikon Coolpix S200... 6. 4. Kodak EasyShare M873... 7. 5. Olympus FE-140... 8. 6. Symboly... Přehled ovládání OBSAH 1. Úvod... 4 2. Canon IXUS 75... 5 3. Nikon Coolpix S200... 6 4. Kodak EasyShare M873... 7 5. Olympus FE-140... 8 6. Symboly... 10 1. ÚVOD Pro ilustraci technických možností a principů

Více

Základy pro natáčení s kamerou. Připravil: Jiří Mühlfait, Dis.

Základy pro natáčení s kamerou. Připravil: Jiří Mühlfait, Dis. Základy pro natáčení s kamerou Připravil: Jiří Mühlfait, Dis. 1 Kompozice Co to je kompozice? Kompozice je souhrn pravidel a doporučení pro uspořádání prvků v uměleckém díle. Základní pomůckou pro komponování

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

JAK PŮJČOVÁNÍ POLAROIDŮ FUNGUJE?

JAK PŮJČOVÁNÍ POLAROIDŮ FUNGUJE? Chcete si zapůjčit Polaroid, anebo jím nechat nafotit Vaši akci? Podívejte se na náš přehled a vyberte si ten pravý typ. Pak už si ho stačí jenom rezervovat. Polaroid je geniálním společníkem: kdekoliv

Více

Základy techniky - fotoaparát

Základy techniky - fotoaparát Základy techniky - fotoaparát 1 XXXXXXX návod je pro zbabělce XXXXXXX 2 Podstata digitální fotografie rozdíl mezi analogovou a digitální fotografií je především ve způsobu záznamu obrazu na citlivou vrstvu

Více

Fotografování přírody

Fotografování přírody Fotografování přírody stručná metodika Fotografování přírody je nesmírně rozmanitá disciplína. Může zahrnovat vše od fotografií krajiny, přes zachycení zvířat či rostlin až po drobné detaily. Na následujících

Více

Multimediální systémy. 05 Digitální fotografie

Multimediální systémy. 05 Digitální fotografie Multimediální systémy 05 Digitální fotografie Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Obsah prezentace 1. Úvod 2. Princip digitální fotografie 3. Fotografická technika co vybrat? 4. Základní pojmy

Více

Manuální ostření. Kdy použít? Když chci mít jistotu, že bude ostrý, co chci já. Když fotím něco ze stativu. Když se objekt nehýbe

Manuální ostření. Kdy použít? Když chci mít jistotu, že bude ostrý, co chci já. Když fotím něco ze stativu. Když se objekt nehýbe SHOOT THE BEAST Buď vostrej Aby fotka za něco stálá musí být ostrá. Ne úplně celá, ale ta nejdůležitější část by ostrá měla být. Jsou výjimky, který samo potvrzují pravidlo a některý fotky můžou být klidně

Více

Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů

Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů www.objektivy-k-mobilu.cz 1 Dnes mobilní fotografie hýbe světem a definuje to, jak se na svět díváme. Inspirujte se 11 typy pro Vaše mobilní fotografie. Jednou

Více

Praktický workshop fotografování v plenéru

Praktický workshop fotografování v plenéru Projekt oblasti podpory OP VK Další vzdělávání Praktický workshop fotografování v plenéru Miroslav Podhrázský metodika přednášky Co je to světlo Většina fotografů ví nebo tuší, že fotografie není nic

Více

HLOUBKA OSTROSTI. Na schématu vidíte, co je hloubka ostrosti.

HLOUBKA OSTROSTI. Na schématu vidíte, co je hloubka ostrosti. HLOUBKA OSTROSTI V této krátké kapitole se dozvíte, jak rozmazat popředí či pozadí, případně jak mít toho na fotografii co nejvíce ostrého. Nebudeme detailně řešit proč to tak je, jen si jednoduše řekneme

Více

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE

PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE B1 PREZENTACE ŠKOLY POMOCÍ FOTOGRAFIE Mgr. Jiří Snítil 27. 1. 2015-1 - OBSAH FOTOGRAFUJEME NA ŠKOLNÍCH AKCÍCH...................... 3 BYLA BY TO HEZKÁ FOTKA, KDYBY..........................

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-700. V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-700 a ukázky snímků.

Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-700. V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-700 a ukázky snímků. Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-700 V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-700 a ukázky snímků. Cz Radost z osvětlování Osvětlení je tajemstvím zlepšování fotografování. S osvětlením

Více

VÝTVARNÉ - KREATIVNÍ EXPOZICE ČÁST 2.

VÝTVARNÉ - KREATIVNÍ EXPOZICE ČÁST 2. Foto: Stanislav Horný, Zbyněk Černý, Kristýna Horná a studenti oboru Multimédia v ekonomické praxi VÝTVARNÉ - KREATIVNÍ EXPOZICE ČÁST 2. Naučím Vás používat clonu a čas kreativně! CLONA - NEUTRÁLNÍ Grafická

Více

DSC. Cyber-Shot. DSCHX1.CEE9 9533 11490 10 4905524598735 Revoluce ve světe kompaktních fotoaparátů. HX1 s

DSC. Cyber-Shot. DSCHX1.CEE9 9533 11490 10 4905524598735 Revoluce ve světe kompaktních fotoaparátů. HX1 s HX1.CEE9 9533 11490 10 4905524598735 Revoluce ve světe kompaktních fotoaparátů. HX1 s novým snímačem CMOS!!! Kompaktní digitální fotoaparát Cyber-shot s optickou stabilizací a vysokou citlivostí ISO3200,

Více

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59 OBSAH Úvod 7 Kapitola 1 Různé záblesky a jejich vlastnosti 9 Interní blesky 10 Externí systémové blesky 11 Externí makro blesky 14 Studiové záblesky 14 Vybíráme externí blesk 15 Srovnání různých záblesků

Více

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip 1 Tip 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Připravte se na fotografování Zvolte si dobré příležitosti k fotografování........................................... 14 Uvědomte si, proč pořizujete fotografie.............................................

Více

21 Fotografování skrze sklo bez reflexů Používání polarizačního filtru

21 Fotografování skrze sklo bez reflexů Používání polarizačního filtru Zeslabit odlesky na hladkých površích je možné pomocí polarizačního filtru. Stačí filtrem jednoduše otáčet, dokud nedosáhnete požadovaného efektu. FOTOGRAFIE: ELIN RANTAKRANS 21 Fotografování skrze sklo

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_08 Sada: Digitální fotografie Téma: Krajina, panorama Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

Jak správně vybrat. Digitální kameru

Jak správně vybrat. Digitální kameru Jak správně vybrat Digitální kameru V počátcích filmu byly konstruovány kamery, které zaznamenávaly pouze černobílý obraz bez zvuku. Kvalita záznamu nebyla valná výsledky můžete i dnes posoudit na němých

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více