Chytrá řešení BASF. Švábi v domácnostech. Professional & Specialty Solutions

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Chytrá řešení BASF. Švábi v domácnostech. Professional & Specialty Solutions"

Transkript

1 Chytrá řešení BASF Švábi v domácnostech Professional & Specialty Solutions

2 Problematika švábů Švábi v domácnostech patří ke stálým a neustále se vracejícím problémům. Jejich výskyt je spojováni s mnoha patogenními organismy, lidskými alergeny a špatnou hygienou v budově, kde se objeví. Jejich přítomnost tam, kde denně trávíme většinu času je nepřijatelná. Hubení švábovitého hmyzu v domácnostech se však může ukázat jako velmi obtížné, protože si vyžaduje specifický přístup, dobrou spolupráci klientů a chytrou volbu prostředků. Dosud používané metody a prostředky nejsou příliš efektivní. Chytrá řešení BASF Je zřejmé, že nastal čas pro chytrá řešení šitá na míru problematice kontroly švábů v domácnostech. Chytrá řešení BASF pro kontrolu švábů od Professional & Specialty Solutions jsou založená na nejnovějším výzkumu, principech integrované ochrany proti škůdcům (IPM), využití špičkových produktů a efektivních strategií k překonání problémů s rezistencí, averzí vůči nástrahám a dalším potížím. Tato příručka je zaměřena na metody boje proti švábovitému hmyzu v prostředí domácností. Názorně ukazuje, jak můžete dosáhnout vynikající a spolehlivé kontroly s využitím správné kombinace rychle působících a reziduálních insekticidů.

3 Specifika obrany proti švábům v domácnostech Strategie boje proti švábům v domácnostech je poněkud odlišná od strategie používané v komerčních provozech. Prostředí je to stejně složité a dynamické, často s několika problematickými zónami výskytu a pro šváby skýtá množství úkrytů a zdrojů potravy a vody. Nicméně, jedná se o prakticky neustále a denně využívané prostory, kde se pohybují a stravují i děti a domácí zvířata, takže při zásahu proti švábům je šetrnost a bezpečnost prováděných opatření na prvním místě. Kromě minimálního ovlivnění běhu domácnosti je však klienty vyžadována rychlá a dlouhodobá účinnost provedených opatření stejně jako jejich příznivá cena. Skloubit tyto požadavky s pomocí dosud používaných insekticidů a metod je nesmírně náročné. Když se k tomu přidají obtíže jako je rezistence, averze na určité druhy návnad nebo stěhování švábů mezi byty, může vycházet veškerá snaha nadarmo. Správně prováděný zásah u zákazníka se skládá z 5 důležitých kroků: 1. Inspekce Důkladná a dobře provedená inspekce domácnosti je klíčem k úspěchu. V jejím průběhu a s využitím prvních informací od klientů je třeba prověřit všechny obvyklé úkryty švábovitého hmyzu jako jsou spotřebiče, úzké prostory za kuchyňským a jiným nábytkem, podlahové lišty a podobně. Výčet všemožných skrýší je téměř nekonečný a vždy záleží na situaci na místě. Nezapomeňte, že šváb hnědopásý preferuje jiné úkryty než ostatní švábovití determinace druhu je tedy pro úspěch nutná. 2. Naplánování zásahu Na základě inspekce je možné se již kvalifikovaně rozhodovat o volbě a způsobu použití jednotlivých přípravků. Při plánování je vhodné komunikovat s klientem a dohodnout řešení zásahu optimální pro obě strany. Mnohé výzkumy prováděné na švábech ukazují, že švábi jsou schopní si pamatovat jakou potravu a kde konzumovali a podle toho řídit své chování. Francouzská studie (Durier a Rivault, 2002) zkoumala vliv umístění a druh potravy na její atraktivitu. Ukázalo se, že nový typ potravy na novém místě lákal více švábů, než známá potrava na známém místě. Nicméně pokud byla známá potrava přemístěna a na známé místo položen neznámý typ potravy, švábi raději vyhledali známý typ potravy na novém místě. Je jasné, že největší efektivity dosáhneme, pokud nástrahu umístíme mezi úkryt a oblíbený zdroj, protože jim předložíme novou lákavou potravu do nové oblasti a to prakticky přímo do cesty k oblíbenému zdroji. Běžnou a dobrou praxí také je preferovaný zdroj potravy odstranit a v blízkém okolí aplikovat nástrahu. Jak je patrné, dobré plánování je komplexní a klade zvýšené nároky na determinaci druhů a detekci nejrůznějších skrýší a zdrojů potravy, které švábi využívají.

4 3. Aplikace zvolených prostředků Aplikaci insekticidních prostředků by měl předcházet vždy co nejdůkladnější úklid. Příklad aplikace jsme pro vás zakreslili do obrázku níže. Červené body představují typické aplikační body gelových nástrah a modré pásy znázorňují provedení postřiku. Gelové nástrahy Gelové nástrahy jsou pro boj se švábovitým hmyzem v domácnostech tím nejvhodnějším prostředkem. 4. Komunikace se zákazníkem 5. Následná kontrola Za toaletou či umyvadlem, u prostupů potrubí, podobně i ve skřínce pod dřezem Několik bodů za ledničkou a skřínkami i uvnitř skříněk (zejména těch s potravinami) Několik bodů na sokl, či nohy kuchyňské linky, zejména blízko lednice či odpadkového koše. Pod okraj desky stolu, v blízkosti trouby, kávovaru a jiných zdrojů tepla a potravy

5 Nejvýznamnější druhy švábovitého hmyzu Protože různé druhy švábů se odlišují svým chováním i bionomií, je determinace druhu v terénu velice důležitá. Charakteristiky těch nejrozšířenějších druhů v ČR naleznete níže. Rus domácí Blattella germanica Šváb obecný Blatta orientalis Šváb hnědopásý Blatta longipalpa Šváb americký Periplaneta americana Je evropsky nejrozšířenějším druhem. Dospělci měří okolo 1 1,5 cm. Druh bývá světle hnědě zabarven bez výraznějšího vzoru. Preferuje teplá, vlhká, temná a krytá stanoviště jako například za kuchyňskými linkami, v blízkosti odpadkových košů či uskladněných potravin, vodovodního potrubí, za lištami či tapetami a podobně. Je větším druhem s cca 2 cm dlouhým tmavým tělem. Nemá vyvinutá křídla. Obývá prostory s teplotou v rozmezí C a vysokou vzdušnou vlhkostí (75 %). Preferuje úkryty v tmavých a klidných dutinách a škvírách jako jsou domovní jádra, prostupy potrubí, dutiny pod podlahou a podobně. Měří obvykle mm a vyznačuje se zřetelnou kresbou (hnědé pásy) na zádech a to u všech stádií. Má delší tykadla než ostatní druhy. Potřebuje vysokou teplotu, ale spokojí se s nižší vzdušnou vlhkostí než rus domácí. Jeho distribuce v domácnostech proto bývá poněkud více rozptýlená (obýváky, ložnice). Upřednostňuje vyšší polohy než ostatní druhy (např. za obrazy, za stropními podhledy, ve svítidlech, televizorech a jiných elektrických přístrojích, zásuvkách apod.). Dorůstá asi 4 cm a vyznačuje se žlutými okraji na jinak tmavě hnědé hlavohrudi. Dospělci mají plně vyvinutá křídla a umí létat. Pohybují se extrémně rychle.

6 Gelové nástrahy Gelové nástrahy jsou pro boj se švábovitým hmyzem v domácnostech tím nejvhodnějším prostředkem. Jsou u techniků velmi populární díky vynikající a dlouhodobé účinnosti, relativní bezpečnosti a rychlé a snadné aplikaci na klíčová místa. Jejich aplikaci neprovází žádný významný zápach a správně položené nástrahy prakticky neovlivňují chod domácnosti. Laboratorní a polní studie dokazují, že fipronil se tímto způsobem rychle přenáší z jednoho švába na druhého a vysoká stabilita jeho molekul zajišťuje stálé působení i po několika takovýchto přenosech. To dramaticky zvyšuje počet jednotlivců zabitých jedinou dávkou návnady v takzvaném kaskádovitém efektu, který se zvyšuje s hustotou populace. Rovněž je tím zajištěno, že se fipronil dostane k mladým nymfám a samičkám kladoucím vajíčka, které se zřídkakdy vzdalují ze svých úkrytů, a je tedy docílena úplná likvidace hmyzu. Nástraha je přitažlivá pro hmyz a přitom si zachovává stálý insekticidní účinek po dobu až 6 měsíců. Graf 1: Atraktivita nástrahy Goliath Gel ve srovnání s alternativními zdroji potravy Goliath Gel Goliath Gel je nejlepší způsob minimalizace vynaložených prostředků na hubení švábů při maximálním účinku. Obsahuje účinnou látku fipronil formulovanou ve snadno aplikovatelném gelu, který je pro všechny švábovité chuťově velmi atraktivní a to i při přítomnosti jiných preferovaných zdrojů potravy (viz Graf 1) anebo dokonce i pro populace, které si vůči některým jiným gelům vytvořily potravní averzi. Jediná dávka v množství 0,03 g Goliath Gelu na dané místo je schopná zahubit 1000 švábů, což z něj činí nejefektivnější nástrahový gel na trhu. Goliath Gel totiž využívá skutečnosti, že se otrávení švábi před tím, než zahynou, vracejí do svých úkrytů, kde jak jejich výkaly, tak zbytky jejich těl zlikvidují další jedinci. Přilákaných švábů (ks) Goliath Gel krmivo pro hlodavce Vzdálenost (mm) džem voda Kontaktní insekticidy Pokud se podaří při inspekci prostor objevit přímo úkryty švábů či rusů, je vhodné zasáhnout zde kontaktním insekticidem, neboť dojde k přímé likvidaci i jinak obtížně postižitelných stadií hmyzu, jako jsou vajíčka, mladé nymfy a samice kladoucí nová vajíčka.

7 Mythic a Fendona Kombinace těchto dvou insekticidů zaručuje díky spojené účinnosti dvou účinných látek s odlišným mechanizmem působení naprosto spolehlivou a rychlou kontrolu všech populací švábů a je navíc z dlouhodobého hlediska vhodnou antirezistentní strategií. Oba přípravky mají vynikající reziduální účinnost a to i na ostatní hmyzí škůdce, kteří se v daných prostorách vyskytnou. Přípravek Mythic patří rychlostí svého působení mezi přípravky s odloženou účinností (což není na škodu, protože intoxikovaný hmyz může zalézt do svých úkrytů, kde hyne), navíc je pro hmyz nedetekovatelný, a doposud nebyl při jeho použití zaznamenán jediný případ rezistence. Reziduální pyrethroid Fendona přináší do této kombinace přípravků výhody okamžitého zahubení postřikem zasažených jedinců (pokud nejsou rezistentní na pyrethroidy) a možnosti využít repelence obsaženého alfa-cypermethrinu v bariérovém postřiku. Reziduální insekticidy Ředitelné reziduální koncentráty aplikované prostřednictvím postřikovačů hrají důležitou roli při ochraně míst, kde se švábi často zdržují, anebo přes která se často pohybují. Aplikují se tam, kam není možné anebo vhodné aplikovat gel (např. úzké prostory a štěrbiny za a pod různým stacionárním zařízením, praskliny a spáry v podlaze, pod prahy, ve velmi prašném prostředí). Na obsaženou účinnou látku chlorfenapyr doposud není znám žádný případ rezistence, a proto je působení přípravku Mythic spolehlivé a to na všechny druhy hmyzu. Díky stabilní formulaci je postřik přípravkem Mythic účinný až 6 měsíců po aplikaci stejně tak, jako postřik naprosto čerstvý. Jaká řešení v konkrétním případě zvolit? Jak jsme již naznačili, jen volba správných přípravků a správné formulace na správném místě a ve správném prostředí zaručí, že zásah bude efektivní a to i po dlouhou dobu, což výrazně ušetří vynakládanou námahu a prostředky. Nejvhodnějším řešením zásahu v domácnostech je aplikace nástrahy Goliath Gel, která se aplikuje na skrytá místa vždy po několika bodech na jeden spotřebič, v okolí dřezů, odpadního potrubí, pod okraj pracovní plochy, na nohy stolů, podél podlahových lišt a podstav nábytku. Podle okolností je možné zvážit i aplikaci kombinace reziduálních insekticidů Mythic + Fendona. S Mythicem zesílíme účinek nástrah a s Fendonou snadno provedeme bariérové postřiky, ošetříme větší plochy, nejrůznější spáry a štěrbiny, trasy podél stěn, za spotřebiči, na podlaze pod nimi, pod prahy a u prostupů potrubí a ostatních sítí skrz zdi a podobně. Mythic Přípravek Mythic je vynikajícím doplňkem k aplikaci nástrahových gelů díky tomu, že není pro hmyz zjistitelný a tím pádem neruší lákavost nástrahy.

8 Inteligentní podpora BASF Professional & Specialty Solutions dělá vždy vše pro to, abyste měli k dispozici vše potřebné k řešení Vašich největších problémů s hubením škůdců, a to nejen co se týče produktů, ale i z hlediska odborných znalostí a podpory. Na našich internetových stránkách pod odkazem Pest Control můžete vždy najít užitečné informace, školení, podporu, a další. Bez nutnosti registrace si prohlížejte či libovolně stahujte brožury, připravené materiály pro spolupráci s Vašimi zákazníky a různé praktické scénáře, které Vám pomohou lépe pochopit problematiku a připravit se na boj s tímto náročným škůdcem. Buďte chytřejší! Chytrá řešení BASF pro regulaci švábů v domácnostech jsou jen jedním z řady Chytrých řešení BASF, která pro různé oblasti profese DDD připravujeme. Pokud chcete držet krok s nejmodernějšími přípravky a metodami regulace nejen švábovitého hmyzu, ale i štěnic, hlodavců, mravenců, a skladištních či příležitostných škůdců, sledujte sekci Pest Control na českých webových stránkách Upozornění Tato brožura má pouze informační charakter a je volně šiřitelná elektronicky i tiskem pouze v celku tak jak je. I když informace v ní uvedené poskytujeme s nejlepšími úmysly a máme je za přesné, nevztahuje se na ně záruka jakéhokoliv druhu. Používejte biocidní přípravky bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku. Více informací získáte na adrese: BASF spol. s r. o. Sokolovská 668/136d Praha 8 tel Všechny produkty a loga opatřená symbolem jsou registrovanými obchodními názvy a značkami společnosti BASF BASF. Všechna práva vyhrazena

Chytrá řešení BASF. Švábi. BASF Pest Control Solutions

Chytrá řešení BASF. Švábi. BASF Pest Control Solutions Chytrá řešení BASF Švábi BASF Pest Control Solutions Problematika švábů Švábi jsou všudypřítomní, nepolapitelní a rychle se množí. Jsou také spojováni s mnoha patogenními organismy, lidskými alergeny,

Více

Chytrá řešení BASF. Švábi. BASF Pest Control Solutions

Chytrá řešení BASF. Švábi. BASF Pest Control Solutions Chytrá řešení BASF Švábi BASF Pest Control Solutions Problematika švábů Švábi jsou všudypřítomní, nepolapitelní a rychle se množí. Jsou také spojováni s mnoha patogenními organismy, lidskými alergeny,

Více

Chytrá řešení BASF. Štěnice. Professional & Specialty Solutions

Chytrá řešení BASF. Štěnice. Professional & Specialty Solutions Chytrá řešení BASF Štěnice Professional & Specialty Solutions Problematika štěnic Chytrá řešení BASF Je jen málo škůdců, jejichž hubení je tak komplexním problémem, jako je to u štěnic. Je těžké je objevit,

Více

Chytrá řešení BASF. Štěnice. BASF Pest Control Solutions

Chytrá řešení BASF. Štěnice. BASF Pest Control Solutions Chytrá řešení BASF Štěnice BASF Pest Control Solutions Problematika štěnic Chytrá řešení BASF Je jen málo škůdců, jejichž hubení je tak komplexním problémem, jako je to u štěnic. Je těžké je objevit, jsou

Více

Chytrá řešení BASF. Štěnice. BASF Pest Control Solutions

Chytrá řešení BASF. Štěnice. BASF Pest Control Solutions Chytrá řešení BASF Štěnice BASF Pest Control Solutions Problematika štěnic Chytrá řešení BASF Je jen málo škůdců, jejichž hubení je tak komplexním problémem, jako je to u štěnic. Je těžké je objevit, jsou

Více

Chytrá řešení BASF. Mravenci. Professional & Specialty Solutions

Chytrá řešení BASF. Mravenci. Professional & Specialty Solutions Chytrá řešení BASF Mravenci Professional & Specialty Solutions Problematika mravenců Mravenci jsou v sezóně jedním z nejčastějších důvodů, proč si lidé zvou domů k zásahu profesionály. Z toho vyplývá,

Více

Chytrá řešení BASF. Mravenci. BASF Pest Control Solutions

Chytrá řešení BASF. Mravenci. BASF Pest Control Solutions Chytrá řešení BASF Mravenci BASF Pest Control Solutions Problematika mravenců Chytrá řešení BASF Mravenci jsou v sezóně jedním z nejčastějších důvodů, proč si lidé zvou domů k zásahu profesionály. Z toho

Více

Chytrá řešení BASF. Hlodavci. Professional & Specialty Solutions

Chytrá řešení BASF. Hlodavci. Professional & Specialty Solutions Chytrá řešení BASF Hlodavci Professional & Specialty Solutions Problematika hlodavců Možná více než kteříkoliv jiní škůdci vyvolávají hlodavci obavy, které sahají daleko mimo obor ochrany proti škůdcům.

Více

Škodlivé druhy mravenců v ČR a možnosti jejich hubení

Škodlivé druhy mravenců v ČR a možnosti jejich hubení Škodlivé druhy mravenců v ČR a možnosti jejich hubení Seminář: Škodlivé druhy mravenců RNDr. Václav Rupeš, CSc. Konzultant pro desinsekci a deratizaci Sdružení DDD 5. března, 2013 Popovičky Mravenci stručně

Více

Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko

Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko Šešuloví škůdci na ozimé řepce Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., Výzkumný ústav pícninářský spol. s r.o. Troubsko Pod termínem šešuloví škůdci na ozimé řepce máme na mysli zejména krytonosce šešulového (Ceutorhynchus

Více

tj. (+-)-5-amino1-(2,6-dichlor-α,α,α-(trifluor-methyl)fenyl]-4-[(trifluormethyl)sulfinyl]pyrazol-3-karbonitril (1:1)

tj. (+-)-5-amino1-(2,6-dichlor-α,α,α-(trifluor-methyl)fenyl]-4-[(trifluormethyl)sulfinyl]pyrazol-3-karbonitril (1:1) Biocidní přípravek Goliath Gel RB nástraha k přímému použití Insekticidní přípravek obsahující účinnou látku fipronil pro použití ve vnitřních prostorách profesionálními uživateli pro regulaci populace

Více

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Dokonalá ochrana proti botrytidě a sekundárním chorobám Popis přípravku

Více

Instrukce pro klienty

Instrukce pro klienty 1) Štěnice Domácí (Ciymex Lectularius) Instrukce pro klienty Metodický pokyn při infestaci škůdcem Proměna nedokonalá = vývojová stádia: vajíčko - nymfa (5x se svléká) dospělec. Rychlost vývoje závisí

Více

A Business Group of Bayer CropScience

A Business Group of Bayer CropScience K-Obiol EC 25 Ochrana skladovaného obilí A Business Group of Bayer CropScience Vodou ŕeditelný emulzní koncentrát, určený k ošetření skladovaného obilí, pytlů i skladů. Široké spektrum ochrany proti všem

Více

Radek Aulický & Václav Stejskal. Uplatněná certifikovaná metodika: Aplikace gelových insekticidních nástrah na hubení švábovitého hmyzu

Radek Aulický & Václav Stejskal. Uplatněná certifikovaná metodika: Aplikace gelových insekticidních nástrah na hubení švábovitého hmyzu Radek Aulický & Václav Stejskal Uplatněná certifikovaná metodika: Aplikace gelových insekticidních nástrah na hubení švábovitého hmyzu Uplatněná certifikovaná metodika vznikla za finanční podpory MZe ČR

Více

Souhrn vlastností biocidního přípravku

Souhrn vlastností biocidního přípravku Souhrn vlastností biocidního přípravku Název přípravku: NEU 6 I Typ přípravku (typy přípravků): Typ přípravku 8 - Insekticidy, akaricidy a přípravky k regulaci jiných členovců (Regulace živočišných škůdců)

Více

Standardní metodika k provádění ochranné desinsekce při výskytu švábovitých

Standardní metodika k provádění ochranné desinsekce při výskytu švábovitých Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica číslo 6/2002 Standardní metodika k provádění ochranné desinsekce při výskytu švábovitých Praha, říjen 2002 Předseda redakční rady: doc. MUDr. L. Komárek,

Více

Katalog firem a prezentací Multimediaexpo.cz

Katalog firem a prezentací Multimediaexpo.cz Katalog firem a prezentací Multimediaexpo.cz Do Katalogu firem a prezentací lze vložit placené zápisy českých i slovenských firem a institucí nebo zastoupení mezinárodních firem a institucí působících

Více

Curzate M wp Talendo Tanos 50 wg

Curzate M wp Talendo Tanos 50 wg Curzate M wp Talendo Tanos 50 wg Fungicidy firmy DuPont k ochraně révy vinné Curzate M wp Osvědčený a spolehlivý kombinovaný fungicid proti plísni révy Účiné látky: cymoxanil 4,5 % + mancozeb 68 % Přednosti

Více

Biopren 6 EC koncentrát

Biopren 6 EC koncentrát 1 Babolna Bio Biopren 6 EC koncentrát Insekticidní přípravek proti skrytě žijícím a krev sajícím druhům hmyzu jako jsou štěnice a blechy i proti ostatním druhům lezoucího hmyzu. Výrobce: Babolna Bio Ltd.

Více

Štěnice domácí = ploštica postelná: některé základní poznatky

Štěnice domácí = ploštica postelná: některé základní poznatky Štěnice domácí = ploštica postelná: některé základní poznatky RNDr. Václav Rupeš, CSc. Konzultant pro dezinsekci a deratizaci Prešov 27.3. 2012 Piešťany 28.3. 2012 Štěnice domácí: základní předpoklady

Více

Komplexní nabídka pro kuchyňské provozy a Housekeeping

Komplexní nabídka pro kuchyňské provozy a Housekeeping Komplexní nabídka pro kuchyňské provozy a Housekeeping Profesionální systém v zákulisí Víme, co potřebujete Splníme požadavky Vašich zákazníků Vaši hosté dnes kladou stále vyšší nároky na rozsah a celkovou

Více

Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/

Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/ Škola jako centrum celoživotního učení další vzdělávání maloobchodních prodejců CZ.1.07/3.2.05/02.0024 Slide 1 MODUL 1 Hygienické požadavky na prodejny Číslo 4 ČIŠTĚNÍ Slide 2 atd Čištění je proces, kterým

Více

Katalog firem a prezentací Multimediaexpo.cz

Katalog firem a prezentací Multimediaexpo.cz Katalog firem a prezentací Multimediaexpo.cz Do Katalogu firem a prezentací lze vložit placené zápisy českých i slovenských firem a institucí nebo zastoupení mezinárodních firem a institucí působících

Více

Štěnice domácí: některé základní poznatky

Štěnice domácí: některé základní poznatky Štěnice domácí: některé základní poznatky Václav Rupeš Konzultant pro dezinsekci a deratizaci Dny DDD 2011 Seč 25. ledna, 2011 Štěnice domácí: základní předpoklady úspěšného zásahu Jak se na tom shoduje

Více

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 26. TÝDEN ( )

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 26. TÝDEN ( ) MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 26. TÝDEN (24.6.2019) Kamil Holý Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. V roce 2019 získala Zelinářská unie finance z MZe na monitoring škůdců polní zeleniny. Monitoring

Více

EKOLOGICKÉ ČISTÍCÍ PROSTŘEDKY A ALTERNATIVNÍ ČIŠTĚNÍ

EKOLOGICKÉ ČISTÍCÍ PROSTŘEDKY A ALTERNATIVNÍ ČIŠTĚNÍ Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 EKOLOGICKÉ ČISTÍCÍ PROSTŘEDKY A ALTERNATIVNÍ ČIŠTĚNÍ EKOZNAČKY Ekologicky šetrný výrobek šetrnější k životnímu prostředí

Více

ČASOVÝ PROGRAM ÚKLIDOVÝCH PRACÍ Závod Olomouc - Administrativní budova

ČASOVÝ PROGRAM ÚKLIDOVÝCH PRACÍ Závod Olomouc - Administrativní budova ČASOVÝ PROGRAM ÚKLIDOVÝCH PRACÍ Závod Olomouc - Administrativní budova A/ VSTUP DO BUDOVY - zametání vstupní haly, setření na vlhko - úklid čistící zóny ve vchodu - vytírání, mopování vstupní haly, zádveří

Více

Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz

Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Ročenka konkurenceschopnosti 2006-2007 Růst a stabilita Globalizace Konkurenceschopnost Institucionální

Více

NÁVRH INTERIÉRU. pan Klapal - Praha Byt v pasivním domě OBÝVACÍ POKOJ S KUCHYŇSKÝM KOUTEM

NÁVRH INTERIÉRU. pan Klapal - Praha Byt v pasivním domě OBÝVACÍ POKOJ S KUCHYŇSKÝM KOUTEM NÁVRH INTERIÉRU pan Klapal - Praha Byt v pasivním domě OBÝVACÍ POKOJ S KUCHYŇSKÝM KOUTEM Zpracovala: Ing. arch. Lucie Matulová - Aretti CZ, s.r.o Aretti CZ, s.r.o., Kulkova Kulkova 8, Brno 8, - Brno Židenice

Více

Ochrana řepky. podle vývojových fází MOŘIDLA DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY INSEKTICIDY. www.syngenta.cz

Ochrana řepky. podle vývojových fází MOŘIDLA DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY INSEKTICIDY. www.syngenta.cz Ochrana řepky podle vývojových fází HERBICIDY FUNGICIDY INSEKTICIDY MOŘIDLA DESIKANT www.syngenta.cz Ochrana řepky podle vývojových fází MOŘIDLA HERBICIDY Využijte sílu trojité ochrany! Z lásky k řepce.

Více

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni povolen pouze pro profesionální uživatele

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni povolen pouze pro profesionální uživatele Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Návrat legendy Představení produktu Představujeme Vám nový herbicidní

Více

Ano, izolační pěny mají všechny certifikáty pro použití v zemích EU, včetně prohlášení o shodě

Ano, izolační pěny mají všechny certifikáty pro použití v zemích EU, včetně prohlášení o shodě Otázky a odpovědi Chytrá pěna EKO H Otázka: Jak polyuretanová pěna pomůže mému domu? Polyuretanová pěnová izolace se nastříká jako kapalina, která reaguje a narůstá na místě. Tato expanzní akce také utěsní

Více

Ochrana brambor. podle vývojových fází INSEKTICIDY DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY. www.syngenta.cz

Ochrana brambor. podle vývojových fází INSEKTICIDY DESIKANT HERBICIDY FUNGICIDY. www.syngenta.cz Ochrana brambor podle vývojových fází HERBICIDY FUNGICIDY INSEKTICIDY DESIKANT www.syngenta.cz Ochrana brambor podle vývojových fází HERBICIDY HERBICIDY HERBICIDY Chcete-li být v cíli jako první, musíte

Více

Instrukce k vyplňování objektivní části

Instrukce k vyplňování objektivní části Instrukce k vyplňování objektivní části Cílem dotazníku objektivního hodnocení je systematicky identifikovat a vyhodnotit existující bariéry na základě závažnosti dané bariéry a četnosti potřeby tuto bariéru

Více

obývací pokoj půdorys 1:25

obývací pokoj půdorys 1:25 OBÝVACÍ POKOJ zavěšená TV STROPNÍ SVÍTIDLO PŘISAZENÉ - čtvercové B obývací pokoj půdorys 1:25 krbová vložka taburet (oblý tvar) STROPNÍ SVÍTIDLO ZÁVĚSNÉ hranaté STROPNÍ SVÍTIDLO ZÁVĚSNÉ hranaté A stolek

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_007

Více

SEMAFOR home Instrukce k vyplňování objektivní části

SEMAFOR home Instrukce k vyplňování objektivní části SEMAFOR home Instrukce k vyplňování objektivní části Cílem dotazníku objektivního hodnocení je systematicky identifikovat a vyhodnotit existující bariéry na základě závažnosti dané bariéry a četnosti potřeby

Více

Novinky v RL portálu. Jakub Beránek, OdMIOR ÚKZÚZ, Zemědělská 1a, BRNO;

Novinky v RL portálu. Jakub Beránek, OdMIOR ÚKZÚZ, Zemědělská 1a, BRNO; Novinky v RL portálu Jakub Beránek, OdMIOR ÚKZÚZ, Zemědělská 1a, BRNO; jakub.beranek@ukzuz.cz Co je to RL portál? webová aplikace ÚKZÚZ na první pohled složitá mnoho informací různého typu po pochopení

Více

TRISTAR 50 SG + HERBISTAR 200 EC

TRISTAR 50 SG + HERBISTAR 200 EC HERBICIDNÍ KOMPLET TRISTAR 50 SG + HERBISTAR 200 EC EKONOMICKÉ A EFEKTIVNÍ HERBICIDNÍ SPOJENÍ EKONOMICKÉ A EFEKTIVNÍ HERBICIDNÍ SPOJENÍ Profesionální spojení praxí prověřených účinných látek Co je herbicidní

Více

Určovací seminář škůdců v potravinářství - ostatní druhy škůdců Mgr. Veronika Damková

Určovací seminář škůdců v potravinářství - ostatní druhy škůdců Mgr. Veronika Damková Určovací seminář škůdců v potravinářství - ostatní druhy škůdců Mgr. Veronika Damková Ústav veterinární ekologie a ochrany životního prostředí Rybenka obecná (Lepisma saccharina) Biologie: stříbřitě zbarvený

Více

Souhrn vlastností biocidního přípravku

Souhrn vlastností biocidního přípravku Souhrn vlastností biocidního přípravku Název přípravku: Dismate PE Typ přípravku (typy přípravků): Typ přípravku 9 - Repelenty a atraktanty (Regulace živočišných škůdců) Číslo povolení: EU-00396-0000 Referenční

Více

Fungicid Weto 250 EC obsahuje velice dobře známou a osvědčenou látku ze skupiny triazolů - propikonazol.

Fungicid Weto 250 EC obsahuje velice dobře známou a osvědčenou látku ze skupiny triazolů - propikonazol. WETO 250 EC ZNÁMÁ A OSVĚDČENÁ ÚČINNÁ LÁTKA Fungicid Weto 250 EC obsahuje velice dobře známou a osvědčenou látku ze skupiny triazolů - propikonazol. Propikonazol rychle proniká do tkání, kde se přemisťuje

Více

Doporučení. OTS, ÚMČ Brno-Bohunice, Dlouhá 3, Brno,

Doporučení. OTS, ÚMČ Brno-Bohunice, Dlouhá 3, Brno, OTS, ÚMČ Brno-Bohunice, Dlouhá 3, Brno, 625 00 Věc: Monitoring výskytu populací potkana obecného (Rattus norvegicus) na území MČ Brno - Bohunice; Návrh zabezpečení a cenová nabídka lokální plošné deratizace

Více

Přípravky k ochraně révy vinné od společnosti DuPont

Přípravky k ochraně révy vinné od společnosti DuPont Přípravky k ochraně révy vinné od společnosti DuPont DuPont Curzate M WG FUNGICID Účinné látky: cymoxanil 4,5 %, mankozeb 68 % Osvědčený a spolehlivý kombinovaný fungicid proti plísni révy Spolehlivá účinnost

Více

Kuchyň v novém kabátě aneb Multifunkční centrum domova

Kuchyň v novém kabátě aneb Multifunkční centrum domova Kuchyň v novém kabátě aneb Multifunkční centrum domova Author: Anna Šebestová Published: 11.03.2008 Klasické kuchyňské vybavení představovaly po tradičních kredencích především linky sestavené ze spodních

Více

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni povolen pouze pro profesionální uživatele

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni povolen pouze pro profesionální uživatele Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Vysoce účinný fungicid do speciálních plodin Registrace se očekává

Více

Účinná látka: 250 g/l chlorpyrifos (mikroenkapsulovaný), tj.: 0,0-dimethyl-0-(2,3,5-trichlor-2-pyridyl)-thiofosfát

Účinná látka: 250 g/l chlorpyrifos (mikroenkapsulovaný), tj.: 0,0-dimethyl-0-(2,3,5-trichlor-2-pyridyl)-thiofosfát Master 25 ME Suspenzní přípravek pro profesionální použití, který se formou postřiku aplikuje proti švábovitým, mravencům, mouchám, blechám a jinému obtížnému hmyzu v domácnostech, stájích a v ostatních

Více

spot-on spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky

spot-on spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky 67 mg roztok k nakapání na kůži spot-on pro psy S Pro psy o hmotnosti 2 10 kg S l Ochrana proti blechám až 60

Více

NÁVOD K POUŽITÍ DIGITÁLNÍ SKENER VÝSKYTU RADONU. Radon skener 3000

NÁVOD K POUŽITÍ DIGITÁLNÍ SKENER VÝSKYTU RADONU. Radon skener 3000 NÁVOD K POUŽITÍ DIGITÁLNÍ SKENER VÝSKYTU RADONU Radon skener 3000 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za zakoupení digitálního skeneru výskytu radonu. Věříme, že Vám přístroj bude spolehlivě sloužit k Vaší

Více

KitchenPro. Čistější Bezpečnější Zdravější

KitchenPro. Čistější Bezpečnější Zdravější Čistější Bezpečnější Zdravější Hlavním úkolem je zajistit čistou a bezpečnou kuchyň Klíčové úkoly: Zajištění bezpečnosti potravin Zajištění bezpečnosti zaměstnanců Zvýšení produktivity Uklouznutí a pády

Více

IVASANSpray. IVASANPets. novágeneracedezinfekcních prípravkůurcenýchpro chovateleajejichmazlícky

IVASANSpray. IVASANPets. novágeneracedezinfekcních prípravkůurcenýchpro chovateleajejichmazlícky IVASANSpray a IVASANPets novágeneracedezinfekcních prípravkůurcenýchpro chovateleajejichmazlícky Určeno k dezinfekci povrchů, ploch a předmětů Účel použití typ 3: Koncentrovaný kapalný dezinfekční prostředek

Více

NÁVRH INTERIÉRU. paní Pernicová - RD Blažovice Obytný prostor s kuchyní

NÁVRH INTERIÉRU. paní Pernicová - RD Blažovice Obytný prostor s kuchyní NÁVRH INTERIÉRU paní Pernicová - RD Blažovice Obytný prostor s kuchyní Zpracovala: Ing. arch. Lucie Matulová - Aretti CZ, s.r.o Aretti CZ, s.r.o., Kulkova Kulkova 8, Brno 8, Brno - Židenice - Židenice

Více

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 24. TÝDEN ( )

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 24. TÝDEN ( ) MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 24. TÝDEN (10.6.2019) Kamil Holý Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. V roce 2019 získala Zelinářská unie finance z MZe na monitoring škůdců polní zeleniny. Monitoring

Více

Hladký odtok. Řešení pro sprchy v úrovni podlahy.

Hladký odtok. Řešení pro sprchy v úrovni podlahy. Hladký odtok. Řešení pro sprchy v úrovni podlahy. Sprchy v úrovni podlahy zažívají boom. Stále více zákazníků si přeje mít sprchový kout, který otevřeně a plynule navazuje na interiér koupelny. Menší překážky

Více

ST-CM Kávovar Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web:

ST-CM Kávovar Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: ST-CM 7083 Kávovar Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Saturn. Jsme si jistí,

Více

Ing. Arch. Julie Rawding

Ing. Arch. Julie Rawding Ing. Arch. Julie Rawding SOUČASNÝ STAV MATERIÁLY Před krbem musí být 80cm nehořlavé podlahy. Lze vyřešit položením skla. (+ přilepení silikonem) Interiér obývacího pokoje / kuchyně bílý s přidáním textury

Více

Jak načasovat zásah proti časným škůdcům řepky

Jak načasovat zásah proti časným škůdcům řepky Jak načasovat zásah proti časným škůdcům řepky Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc. Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko K časným škůdcům ozimé řepky patří v jarním období tzv. stonkoví krytonosci,

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Červené zelí jako acidobazický indikátor Zdroj: http://www.scifun.org/homeexpts/homeexpts.html [34] Didaktický záměr: Objasnění pojmu ph a acidobazický indikátor. Popis: Žáci si připraví roztok acidobazického

Více

39.990,- ZDARMA DODÁNÍ A MONTÁŽ1) PŘI NÁKUPU KUCHYNĚ ZNAČKY V HODNOTĚ NAD 65.000,- OFENZÍVA KUCHYNÍ 41% ROHOVÁ KUCHYŇ ZDARMA!

39.990,- ZDARMA DODÁNÍ A MONTÁŽ1) PŘI NÁKUPU KUCHYNĚ ZNAČKY V HODNOTĚ NAD 65.000,- OFENZÍVA KUCHYNÍ 41% ROHOVÁ KUCHYŇ ZDARMA! OFENZÍVA KUCHYNÍ» MIKROVLNNÉ TROUBY S MRAZÁKEM ZA PŘÍPLATEK Rohová kuchyň s předními stranami v provedení magnolie, korpus v dekoru švestka, různé barvy předních stran a korpusů za individuální cenu, plánování

Více

Ochrana před skladištními škůdci v ekologické produkci

Ochrana před skladištními škůdci v ekologické produkci Ochrana před skladištními škůdci v ekologické produkci - Bionomie a charakteristika hlavních skupin škůdců - Bioagens použitelná ve skladech a skladovaných zásobách - Mikrobiální insekticidy - Botanické

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Nákazy přenášené různými přenašeči Tato skupina infekcí se vyznačuje tím, že zdrojem a rezervoárem nákazy obvykle bývají zvířata,

Více

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN

MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN MONITORING ŠKŮDCŮ POLNÍ ZELENINY 23. TÝDEN Kateřina Kovaříková, Kamil Holý Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. V letošním roce získala Zelinářská unie finance z MZe na monitoring škůdců polní zeleniny.

Více

TECHNICKÝ LIST PROLECTUS

TECHNICKÝ LIST PROLECTUS Biologická funkce Číslo povolení Účinná látka fungicid 5011-0 fenpyrazamin 500 g/kg (50% hm.) Formulační úprava Co je? WG - ve vodě dispergovatelné granule Fungicid určený k ochraně révy vinné, jahodníku,

Více

Integrovaná ochrana rostlin. ano, jistě, ale jaká vlastně

Integrovaná ochrana rostlin. ano, jistě, ale jaká vlastně Integrovaná ochrana rostlin ano, jistě, ale jaká vlastně Definice IOR (definice FAO): systém regulace četností populací škodlivých činitelů, který využívá všech metod regulace četnosti populací škodlivých

Více

Dokonce i skvělá varná deska může být ještě lepší.

Dokonce i skvělá varná deska může být ještě lepší. Dokonce i skvělá varná deska může být ještě lepší. Objevte nový rozměr vaření: Siemens inductionair spojuje nejvyšší standardy varné desky s revolučním integrovaným odsavačem par. siemens-home.bsh-group.com/cz

Více

FungiSPRAY bezchlorový. FungiSPRAY chlorový LIKVIDACE PLÍSNÍ S OKAMŽITÝM ÚČINKEM LIKVIDACE PLÍSNÍ S DLOUHODOBÝM ÚČINKEM

FungiSPRAY bezchlorový. FungiSPRAY chlorový LIKVIDACE PLÍSNÍ S OKAMŽITÝM ÚČINKEM LIKVIDACE PLÍSNÍ S DLOUHODOBÝM ÚČINKEM FungiSPRAY chlorový LIKVIDACE PLÍSNÍ S OKAMŽITÝM ÚČINKEM SPÁRY SPRCHY BĚLÍCÍ OBKLADY DLAŽBA SPÁRY U OKEN SPÁRY U DLAŽBY SPRCHOVÝ KOUT Chlorový přípravek s fungicidním a bělícím účinkem určený k likvidaci

Více

Brambor mandelinka bramborová, mšice 0,4 3 při zjištění výskytu

Brambor mandelinka bramborová, mšice 0,4 3 při zjištění výskytu SCATTO ÚČINNÁ LÁTKA: 25 g/l deltamethrin postřikový insekticidní přípravek ve formě emulgovatelného koncentrátu k hubení živočišných škůdců na řepce, kukuřici cukrové, ozimých a jarních obilninách, cukrovce,

Více

o Retengo Plus, číslo povolení :

o Retengo Plus, číslo povolení : Errata: o Retengo Plus, číslo povolení 4895-0: u fungicidu Retengo Plus je na str. 234 u indikace cukrovka (cerkosporióza řepy, ) uvedena ochranná lhůta 25 dnů. V platném rozhodnutí o povolení je uvedeno

Více

ecosyn -fix Spolehlivost a efektivita

ecosyn -fix Spolehlivost a efektivita ecosyn -fix Spolehlivost a efektivita «šrouby ecosyn -fix kombi nují mnoho funkcí a jsou vysoce efektivní» ECOSYN -FIX Spolehlivost a efektivita Šrouby ecosyn fix zkracují dobu montáže, snižují celkové

Více

nový postřikový fungicid se zcela unikátním mechanismem účinku a bezkonkurenčně dlouhodobým účinkem na ochranu pšenice a ječmene proti padlí travnímu

nový postřikový fungicid se zcela unikátním mechanismem účinku a bezkonkurenčně dlouhodobým účinkem na ochranu pšenice a ječmene proti padlí travnímu Talius nový postřikový fungicid se zcela unikátním mechanismem účinku a bezkonkurenčně dlouhodobým účinkem na ochranu pšenice a ječmene proti padlí travnímu 1 Přednosti použití dlouhodobá účinnost na padlí

Více

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 KATALOG 2014 DLOUHODOBÝ ÚČINEK DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 EXTRA Dlouhodobé působení Osmocote pro zahradu Pro všechny zahradní, balkónové i domovní rostliny, okrasné keře,

Více

Barevný beton. www.schomburg-ics.cz. Barvy do betonu / Práškové pigmenty

Barevný beton. www.schomburg-ics.cz. Barvy do betonu / Práškové pigmenty Stavitelství silnic a kolejových tratí Opravy betonových konstrukcí Vodní nádrže a kanalizace Ochrana povrchu RETHMEIER - Technologie pro lepší beton Barevný beton Barvy do betonu / Práškové pigmenty www.schomburg-ics.cz

Více

_ Arbelas plus s.r.o., Kralická 1069/15, Praha 10 - Strašnice _bytový dům Koněvova _ studie interiéru

_ Arbelas plus s.r.o., Kralická 1069/15, Praha 10 - Strašnice _bytový dům Koněvova _ studie interiéru _ Arbelas plus s.r.o., Kralická 069/5, Praha 0 - Strašnice _bytový dům Koněvova _ interiéru ateliér: web / mail: 7.206 _boq architekti s.r.o. _www.boqarchitekti.cz / atelier@boqarchitekti.cz _ing. arch.

Více

ročník 7. č. 27 název

ročník 7. č. 27 název č. 27 název Hmyz žijící v domácnosti anotace V pracovních listech žáci lépe poznávají hmyz žijící v domácnosti. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu

Více

Návrh kuchyně Premium

Návrh kuchyně Premium Návrh kuchyně Premium Lenka Pohodová www.iqkuchyne.cz kuchyň s ostrůvkem Vytvořeno: 2.3.2018 Vypracovali: Šárka Horáková a Jaroslav Beinhauer +420 792 305 058 jaroslav.beinhauer@iqkuchyne.cz Obsah 2 1.

Více

Termické přerušení a nosná funkce V každém případě

Termické přerušení a nosná funkce V každém případě Termické přerušení a nosná funkce V každém případě Riziko tepelného mostu A jak jej eliminovat Příčiny vzniku tepelných mostů Za nízkých venkovních teplot dochází v oblastech nedostatečně tepelně-izolovaných

Více

ZS 2016/ BYDLENÍ BYT JAKO FUNKČNÍ PROSTOR. Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY. 1 Bydlení 2

ZS 2016/ BYDLENÍ BYT JAKO FUNKČNÍ PROSTOR. Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY. 1 Bydlení 2 ZS 2016/ BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYT JAKO FUNKČNÍ PROSTOR 1 ZÁKLADNÍ POJMY BYT soubor místností, popřípadě jedna obytná místnost, který svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje

Více

Aby se upichování a zapichování staly vašimi oblíbenými operacemi

Aby se upichování a zapichování staly vašimi oblíbenými operacemi Aby se upichování a zapichování staly vašimi oblíbenými operacemi A mohli jste si spokojeně užívat výhod optimalizované výroby s důmyslnými a úspornými řešeními Jakožto zvláštní kategorie soustružení s

Více

Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. Nový standard betonáže

Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. Nový standard betonáže Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony Nový standard betonáže COMPACTON Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony COMPACTON nabízí velice efektivní a spolehlivý způsob betonáže. Použitím speciálních

Více

ST-CM1038. Kávomlýnek Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web:

ST-CM1038. Kávomlýnek Návod k použití Záruční podmínky. Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: ST-CM1038 Kávomlýnek Návod k použití Záruční podmínky Dovozce do ČR SATURN HOME APPLIANCES s.r.o. Web: www.isaturn.cz 1 Vážení zákazníci! Gratulujeme Vám ke koupi výrobku od značky Saturn. Jsme si jistí,

Více

Rekonstrukce bytu Praha Řepy

Rekonstrukce bytu Praha Řepy Rekonstrukce bytu Praha Řepy Realizace: (ideálně) březen-duben 2014 Současný stav Panelový byt 3+1(kk) 72m 2. Postaven kolem roku 1990. Původní jádro, nevyhovující dispozice Betonové nenosné příčky tloušťky

Více

Modulový systém pro PODLAHU STĚNU - STROP. 3 jedinečné suché konstrukční systémy pro vytápění a chlazení.

Modulový systém pro PODLAHU STĚNU - STROP. 3 jedinečné suché konstrukční systémy pro vytápění a chlazení. Modulový systém pro PODLAHU STĚNU - STROP. 3 jedinečné suché konstrukční systémy pro vytápění a chlazení. Konstrukční výška je jen 1. Modulové podlahové vytápění. Velmi nízké. VYTÁPĚNÍ Jedinečné! S výškou

Více

Dagonis. Fungicid pro vysněnou sklizeň

Dagonis. Fungicid pro vysněnou sklizeň Dagonis Fungicid pro vysněnou sklizeň : vynikající účinnost kombinované síly dvou účinných látek 2 Vynikající účinnost kombinované síly dvou účinných látek obsahuje kombinaci dvou účinných složek (Xemium

Více

_ Arbelas plus s.r.o., Kralická 1069/15, Praha 10 - Strašnice _bytový dům Koněvova _ studie interiéru

_ Arbelas plus s.r.o., Kralická 1069/15, Praha 10 - Strašnice _bytový dům Koněvova _ studie interiéru _ Arbelas plus s.r.o., Kralická 069/5, Praha 0 - Strašnice _bytový dům Koněvova _ interiéru ateliér: web / mail: 7.06 _boq architekti s.r.o. _www.boqarchitekti.cz / atelier@boqarchitekti.cz _ing. arch.

Více

vyrobeno technologií GREEN LAMBDA

vyrobeno technologií GREEN LAMBDA vyrobeno technologií GREEN LAMBDA Společnost Synthos S.A. vznikla spojením společnosti Firma Chemiczna Dwory S.A. a Kaučuk a.s. Současný název firmy SYNTHOS (zaveden v roce 2007) tvoří spojení dvou slov

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k 25.06. 2013. Stávající charakter počasí, tj. abnormální srážky a vysoká relativní vlhkost vzduchu vytvářejí optimální podmínky

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST. PROTECT - NÁSTRAHA NA HUBENÍ MRAVENCŮ FARAÓNŮ Datum: 23/06/2017 Verze 1

BEZPEČNOSTNÍ LIST. PROTECT - NÁSTRAHA NA HUBENÍ MRAVENCŮ FARAÓNŮ Datum: 23/06/2017 Verze 1 BEZPEČNOSTNÍ LIST PROTECT - NÁSTRAHA NA HUBENÍ MRAVENCŮ FARAÓNŮ Datum: 23/06/2017 Verze 1 1. Identifikace výrobce, dovozce a distributora 1.1. Chemický název látky/obchodní název přípravku: PROTECT - NÁSTRAHA

Více

VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která:

VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která: VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která: a) uvádí přípravky na trh; b) používá přípravky v rámci svých profesních činností jen v oblasti zemědělství

Více

VYTVÁŘÍME UMĚNÍ NA VAŠÍ PODLAZE

VYTVÁŘÍME UMĚNÍ NA VAŠÍ PODLAZE VYTVÁŘÍME UMĚNÍ NA VAŠÍ PODLAZE Kdo jsme? Jako první přinášíme do České republiky novou technologii úpravy betonových ploch. Certifikát nám byl udělen od americké společnosti Engrave-A-Crete, která je

Více

Tebufenpyrad (ISO) 200 g/kg (20 % hmot.)

Tebufenpyrad (ISO) 200 g/kg (20 % hmot.) Přípravek na ochranu rostlin Masai Postřikový akaricid ve formě smáčitelného prášku (WP) ve fóliových sáčcích rozpustných ve vodě k hubení svilušek na jabloni, okrasných rostlinách a révě. Pouze pro profesionální

Více

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm

Pstruh obecný velikost cm. Kapr obecný velikost cm Kapr obecný velikost 30-70 cm Pstruh obecný velikost 40-100 cm Kapr se za potravou vydává po setmění a je všežravec. Pojídá měkkýše a rostlinnou potravu, kterou nabírá svými vychlípitelnými ústy z bahna

Více

FungiSPRAY bezchlorový. FungiSPRAY chlorový. Likvidace plísní s okamžitým účinkem. Likvidace plísní s dlouhodobým účinkem

FungiSPRAY bezchlorový. FungiSPRAY chlorový. Likvidace plísní s okamžitým účinkem. Likvidace plísní s dlouhodobým účinkem FungiSPRAY chlorový Likvidace plísní s okamžitým účinkem spáry sprchy bělicí obklady dlažba Spáry u oken Spáry u dlažby sprchový kout Chlorový přípravek s fungicidním a bělicím účinkem určený k likvidaci

Více

HET KLASIK COLOR 16 odstínů 7+1 kg ZDARMA 319,-

HET KLASIK COLOR 16 odstínů 7+1 kg ZDARMA 319,- LÉTOBARVY 7/19 HET KLASIK COLOR 16 odstínů 7+1 kg ZDARMA 319,- TÓNOVANÁ DISPERZNÍ OTĚRUVZDORNÁ BARVA doporučujeme pro obývací a komerční prostory, dětské pokoje, jídelny, chodby, kanceláře, prodejní prostory.

Více

Speciální nabídka balíčků na veletrh jedním podpisem

Speciální nabídka balíčků na veletrh jedním podpisem 12 m 2 16 m 2 Typová expozice Basic TYP A 3x3 m, celková cena 24 137 Kč + DPH Cena zahrnuje: pronájem výstavní plochy, registrační poplatek, výstavbu expozice a vybavení dle uvedeného soupisu, základní

Více

PROJEKT. p. Matějková - byt

PROJEKT. p. Matějková - byt PROJEKT p. Matějková - byt p. MATĚJKOVÁ - byt Při návrhu bytu jsme používali převážně neutrální tóny (béžová, hnědá, bílá, šedá) doplněné barevnými detaily a barevnou výmalbou. Zastáváme názor, že tímto

Více

Senzorově řízený odtah s přirozeným přívodem čerstvého vzduchu (Healthbox 3.0)

Senzorově řízený odtah s přirozeným přívodem čerstvého vzduchu (Healthbox 3.0) Senzorově řízený odtah s přirozeným přívodem čerstvého vzduchu (Healthbox 3.0) Systém je založen na principu přirozeného přívodu vzduchu do objektu přes samoregulační nadokenní ventilační mřížky a mechanickém

Více

Dokonalá ochrana dřeva

Dokonalá ochrana dřeva Dokonalá ochrana dřeva Biotické poškození dřeva způsobuje dřevokazný hmyz, dřevozbarvující a dřevokazné houby a plísně. Dřevo napadené těmito škůdci ztrácí svou pevnost, statické i izolační vlastnosti

Více

VÝSLEDKY VELKOPLOŠNÝCH APLIKACÍ FEROMONOVÝCH PŘÍPRAVKŮ ISONET L PLUS A ISONET LE V OCHRAVĚ JIHOMORAVSKÝCH VINIC PŘED OBALEČI II (2007-2009)

VÝSLEDKY VELKOPLOŠNÝCH APLIKACÍ FEROMONOVÝCH PŘÍPRAVKŮ ISONET L PLUS A ISONET LE V OCHRAVĚ JIHOMORAVSKÝCH VINIC PŘED OBALEČI II (2007-2009) VÝSLEDKY VELKOPLOŠNÝCH APLIKACÍ FEROMONOVÝCH PŘÍPRAVKŮ ISONET L PLUS A ISONET LE V OCHRAVĚ JIHOMORAVSKÝCH VINIC PŘED OBALEČI II (2007-2009) Ing. M. Hluchý, Ph.D., Ing. M. Broklová Pozn.: Výsledky 2. etapy

Více

Monitoring rezistence obaleče jablečného proti CpGV v ČR

Monitoring rezistence obaleče jablečného proti CpGV v ČR Monitoring rezistence obaleče jablečného proti CpGV v ČR Tereza Zichová 1,2, Jitka Stará 1, Vladan Falta 1, František Kocourek 1, Pavel Ryšánek 2, Jiban Kumar Kundu 1 1 Výzkumný ústav rostlinné výroby,

Více