PRŮBĚH EIA. srovnání Rakousko-Č esko zámě r v Rakousku. Zjišťovací řízení. přeshraniční podle Espookonvence

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PRŮBĚH EIA. srovnání Rakousko-Č esko zámě r v Rakousku. Zjišťovací řízení. přeshraniční podle Espookonvence"

Transkript

1 PRŮBĚH EIA srovnání Rakousko-Č esko zámě r v Rakousku EIA-průběh Rakousko legislativní stav (rakouské zákonné podmínky) přeshraniční podle Espookonvence a Aarhuské úmluvy projekt v Rakousku (rakouské zákonné podmínky) aktivity v Česku doplňky a návrhy EIA-zákon Pokud není uvedeno jinak, vztahují se paragrafy k uvedenému rakouskému zákonu Zjištění povinnosti provedení EIA U záměrů, které podléhají povinně procesu EIA teprve na základě kontroly jednotlivého případu (u změn stávajících záměrů, záměrů v chráněných územích, u záměrů kumulovaných s jinými), stanoví úřad na základě žádosti oznamovatele projektu, ekologic-kého zástupce, spolupracujícího úřadu nebo z moci úřední, zdali záměr podléhá povinně EIA ( 3/7, Zjištění povinnosti provedení EIA U záměrů, které podléhají povinně procesu EIA teprve na základě kontroly jednotlivého případu (u změn stávajících záměrů, záměrů v chráněných územích, u záměrů kumulovaných s jinými), stanoví úřad na základě žádosti oznamovatele projektu, ekologic-kého zástupce, spolupracujícího úřadu nebo z moci úřední, zdali záměr podléhá povinně EIA ( 3/7, Zjišťovací řízení Povinnost poskytnutí informací oznamovatelem projektu: tento by měl mít za povinnost již v předběžném popř. zjišťovacím řízení hodnocení vlivů na životní prostředí (proces EIA) realizovat dostatečné a včasné informování veřejnosti.

2 24/3). EIA-úřad je zemská vláda, při stavbě spolkových silnic a vysokorychlostních železničních tratí je to ministerstvo dopravy (BMVIT). 24/3). EIA-úřad je zemská vláda, při stavbě spolkových silnic a vysokorychlostních železničních tratí je to ministerstvo dopravy (BMVIT). Předběžné projednání (fakultativní) Koncepce pro EIAprohlášení 4 Na základě žádosti oznamovatele projektu, který musí objasnit základní rysy záměru a který má obsahovat koncepci prohlášení EIA, zaujme úřad během tří měsíců stanovisko ke zjevným nedostatkům a ke koncepci EIA-prohlášení (scoping). Koncepce pro EIAprohlášení 4 Na základě žádosti oznamovatele projektu, který musí objasnit základní rysy záměru a který má obsahovat koncepci prohlášení EIA, zaujme úřad během tří měsíců stanovisko ke zjevným nedostatkům a ke koncepci EIA-prohlášení (scoping). Informování české veřejnosti a dotčených úřadů ministerstvem životního prostředí Je-li to písemně sděleno již v předběžném řízení, pak se česká veřejnost informuje ve stejné míře jako rakouská veřejnost. Doporučení Dolnorakouské zemské vlády pro fakultativní předběžné řízení: V omto prvním počátečním kroku řízení doporučuje dolnorakouská zemská vláda oznamovatelům projektu navá-zání styků se znalci úřadů a prezentaci projektových před-stav. Účast veřejnosti v předběžném řízení není nutná. Rakousko může ale záměr s možným značně negativním přeshraničním působe-ním na životní prostředí písemně sdělit Česku již v tomto stadiu. Toto písemné sdělení se musí uskutečnit, jestliže se rakouská veřejnost účastní předběžného řízení ( 10/1). V omto prvním počátečním kroku řízení doporučuje dolnorakouská zemská vláda oznamovatelům projektu dobro-volně informovat veřejnost o záměru a zahájit práci s veřejností (informační akce pro veřejnost, mediace atd.).

3 žádost o schválení a předložení EIA-prohlášení oznamovatelem projektu příslušnému EIA-úřadu Oznamovatel projektu podá u EIA-úřadu žádost o schválení vč. EIA-prohlášení ( 5, 24a). žádost o schválení a předložení EIA-prohlášení oznamovatelem projektu příslušnému EIA-úřadu Oznamovatel projektu podá u EIA-úřadu žádost o schválení vč. EIA-prohlášení ( 5, 24a). Toto má obsahovat také informace o možných značných negativních přeshraničních působeních na životní prostředí. Oznamovatel projektu předloží úřadu, pokud je to zapotřebí také přeloženou dokumentaci ( 10/1 a 6). Hlavní řízení Informování veřejnosti a dotčených úřadů EIAúřadem Předání žádosti o schválení a EIA-prohlášení spolupracujícím úřa-dům, ekologickému zástupci a ministerstvu životního prostředí ( 5/3 a 4, 24a /3 a 4). Veřejné vyložení dokumentace/ podkladů u EIA-úřadu a obce po dobu minimálně 6 týdnů, oznámení v úředním věstníku Wiener Zeitung a ve dvou Informování veřejnosti a dotčených úřadů EIAúřadem Předání žádosti o schválení a EIA-prohlášení spolupracujícím úřa-dům, ekologickému zástupci a ministerstvu životního prostředí ( 5/3 a 4, 24a /3 a 4). Veřejné vyložení dokumentace/ podkladů u EIA-úřadu a obce po dobu minimálně 6 týdnů, oznámení v úředním věstníku Wiener Zeitung a ve dvou Informování české veřejnosti a dotčených úřadů českým ministerstvem životního prostředí Česká strana zastoupená minis-terstvem životního prostředí jako kontaktním místem podle Espoo-konvence, převezme notifikace a koordinuje český projev vůle, zdali se česká strana má EIA zúčastnit. Zúčastní-li se Česko přeshraniční EIA, sdělí to rakouské straně (tyto kroky Optimalizace jednací doby veřejného projednávání: tato by měly být lépe přizpůsobena dotčeným stranám a jejich možnostem. Jak známo, úředníci by chtěli jednat ve své pracovní době, pracující a dotčená veřejnost může jen mimo svoji pracovní dobu. Je zapotřebí dosáhnout lepšího vzájemného odsouhlasení/kompromisu. Překlad (aktuální) dokumentů: u přeshraničních projektů podle Espoo-

4 v dotčené spolkové zemi rozšířených denících. v dotčené spolkové zemi rozšířených denících. Jestliže by záměr mohl mít značné negativní přeshraniční působení na životní prostředí, předá EIA-úřad nebo rakouské ministerstvo životního prostředí (BMLFUW) jako kontaktní místo podle Espoo-konvence české straně popis záměru, dostupné informace o možných přeshraničních působe-ních a příp. EIA-koncepci s infor-mací o průběhu EIA-procesu a způsobu možného rozhodnutí. Současně se Česko vyzve, aby oznámilo, zdali se EIA zúčastní ( notifikace, 10/1). Sdělí-li Česko v přiměřené lhůtě, že se chce účastnit EIAprocesu, předá Rakousko pokud se tak dosud nestalo žádost o schválení, EIAprohlášení a příp. další dokumentaci a stanoví přiměřenou lhůtu, v níž se česká veřejnost zúčastní. nejsou v českém zákoně výslovně uvedeny). Ministerstvo životního prostředí informuje dotčené správní orgány a informuje vlastní veřejnost oznámením podle 16 českého zákona a veřejným vyložením dokumentace předané Rakouskem. Zveřejnění se uskuteční na úředních deskách dotčených obcí (vyvěšením na 15 dnů),na internetu a ještě místně obvyklou formou. konvence a Aarhuské úmluvy jsou včasné a dobré překlady důležitou součástí vzájemných informování a jednání. Dokumentace přeshraničních pro-jektů by měla být zásadně dvojjazyčná a včas k dispozici. Náklady na překlady: Příslušnost k převzetí nákladů na překlady musí být jednoznačněji vyjádřena. U přeshraničních projektů by měly být součástí nákladů projektu a hrazeny oznamovatelem projektu. Prodloužení doby vyložení EIA-podkladů: možnost dotčených nahlédnout do spisů projektu je častokráte označována za příliš krátkou. Tyto možnosti musí být časově rozšířeny a podklady by měly být k dispozici/k nahlédnutí i večer. Současné zákonem přede-psané doby k nahlédnutí do podkladů by měly být pro-dlouženy. Prodloužení lhůt: Lhůty pro odevzdání stanovisek musí být podstatně prodlouženy (např.: v současné době šestitýdenní lhůta pro odevzdání stanovisek v Ra-kousku).

5 Stanovisko veřejnosti a úřadů Každý může dát písemné stanovisko v době zveřejnění 9/4. Stanovisko veřejnosti a úřadů Každý může dát písemné stanovisko v době vyložení 9/4. Stanovisko veřejnosti a úřadů sousedního státu Všechna dotčená místa a veřejnost mohou dát vyjádření stanovisko během 15 dnů od zveřejnění ( 14/1 českého zákona) České ministerstvo životního prostředí shromáždí všechna stanoviska a pošle je spolu vlastním stanoviskem sousednímu státu. To se uskuteční ve lhůtě 30 dnů od vzetí na vědomí ( 14/1 českého zákona). Prodloužení lhůt: Lhůty pro odevzdání stanovisek musí být podstatně prodlouženy. Prodloužení doby vyložení EIA-podkladů: možnost dotčených nahlédnout do spisů projektu je častokráte označována za příliš krátkou. Tyto možnosti musí být časově rozšířeny a podklady by měly být k dispozici/k nahlédnutí i večer. Současné zákonem přede-psané doby k nahlédnutí do podkladů by měly být pro-dlouženy. Posudek popř. souhrnné hodnocení 12, 12 a, 24 c, 24 d Úřad pověří znalce vypracováním souhrnného posudku popř. (ve zjednodušeném řízení) souhrnným zhodnocením působení na životní prostředí. Posudek popř. souhrnné hodnocení 12, 12 a, 24 c, 24 d Úřad pověří znalce vypracováním souhrnného posudku popř. (ve zjednodušeném řízení) souhrnným zhodnocením působení na životní prostředí.

6 Zveřejnění posudku Tyto podklady se předají spolupracujícím úřadům, ekologickému právnímu zástupci a ministerstvu životního prostředí. Posudek se zveřejní u úřadu a v obci na minimálně 4 týdny a oznámí vhodnou formou. Zveřejnění posudku Tyto podklady se předají spolupracujícím úřadům, ekologickému právnímu zástupci a ministerstvu životního prostředí. Posudek se zveřejní u úřadu a v obci na minimálně 4 týdny a oznámí vhodnou formou. Zveřejnění posudku České ministerstvo životního prostředí informuje dotčené správní orgány a vlastní veřejnost zveřejněním podle 16 českého zákona (zveřejnění se uskutečnění na úředních deskách dotčených obcí (vyvěšením po dobu 15 dnů), na internetu, dále místně obvyklou formou a veřejným vyložením posudku předaného Rakouskem. Prodloužení lhůt: Lhůty pro odevzdání stanovisek musí být podstatně prodlouženy. Prodloužení doby vyložení EIA-podkladů: možnost dotčených nahlédnout do spisů projektu je častokráte označována za příliš krátkou. Tyto možnosti musí být časově rozšířeny a podklady by měly být k dispozici/k nahlédnutí i večer. Současné zákonem předepsané doby k nahlédnutí do podkladů by měly být prodlouženy. Veřejné projednání/ ústní projednání záměru 44c AVG, 16, 24f UVP-G V EIA-řízení existuje pravidelně ústní projednání. Navíc u velkých řízení, t.zn. při účasti více než sto osob, se provádí veřejné projednání. U záměrů týkajících se nových (dopravních) tras (spolkové silnice nebo vysokorychlostní železniční tratě) existuje vždy veřejné projednání, ovšem nikoliv ústní projednání. Veřejné projednání/ ústní projednání záměru 44c AVG, 16, 24f UVP-G V EIA-řízení existuje pravidelně ústní projednání. Navíc u velkých řízení, t.zn. při účasti více než sto osob, se provádí veřejné projednání. U záměrů týkajících se nových (dopravních) tras (spolkové silnice nebo vysokorychlostní železniční tratě) existuje vždy veřejné projednání, ovšem nikoliv ústní projednání. Rakouská strana oznámí včas české straně místo a čas Zveřejnění termínu projednání v Česku České ministerstvo životního prostředí zveřejní čas a místo konání projednání v Rakousku. Česká veřejnost a úřady se mohou zúčastnit projednání ( 16 popř. 14/6, českého zákona). Optimalizace jednací doby veřejného projednávání: tato by měly být lépe přizpůsobena dotčeným stranám a jejich možnostem. Jak známo, úředníci by chtěli jednat ve své pracovní době, pracující a dotčená veřejnost může jen mimo svoji pracovní dobu. Je zapotřebí dosáhnout lepšího vzájemného odsouhlasení/kompromisu.

7 veřejného projednání, popř. ústního jednání (žádná výslovná zákonná úprava). Konzultace Kdykoliv během řízení se mohou uskutečnit bude-li třeba konzultace mezi rakouskou a českou stranou o možných přeshraničních působeních a opatřeních k jejich zamezení. Konzultace Česká strana se zúčastní konzultací a informuje o tom svou veřejnost podle 16 českého zákona. Zveřejnění se uskuteční na úředních deskách dotčených obcí (vyvěšení po dobu 15 dnů), na internetu a ještě místně obvyklou formou. Rozhodnutí ( 17, 24h) EIA-úřad rozhodne o žádosti o schválení podle všech správních předpisů a EIAzákona v koncen-trovaném schvalovacím výměru, který zohlední výsledky EIA. Proti tomuto výměru mohou účastníci řízení (sousedé, občanské ini-ciativy, vodohospodářské pláno-vací orgány, ekologický právní zástupce, dané stanoviště/obec a dotčené obce, ekologické orga-nizace) podat odvolání u nezávislého ekologického senátu ( 40). U záměrů týkajících se trasy Rozhodnutí ( 17, 24h) EIA-úřad rozhodne o žádosti o schválení podle všech správních předpisů a EIAzákona v koncen-trovaném schvalovacím výměru, který zohlední výsledky EIA. Proti tomuto výměru mohou účastníci řízení (sousedé, občanské ini-ciativy, vodohospodářské pláno-vací orgány, ekologický právní zástupce, dané stanoviště/obec a dotčené obce, ekologické orga-nizace) podat odvolání u nezávislého ekologického senátu ( 40). U záměrů týkajících se trasy

8 komunikací (spolkové silnice nebo vysokorychlostní železniční tratě) se nevydává žádný koncentrovaný schvalovací výměr, nýbrž nařízení trasy a provede se následné schvalovací řízení podle jedno-tlivých správních předpisů. EIA se zohlední v nařízení trasy. Ekologický právní zástupce občanské iniciativy, vodohospodářské plánovací orgány, stanoviště/obec a dotčené sousedící obce mohou nařízení trasy napadnout u ústavního soudu ( 24/11) a mají postavení stran/účastníků řízení v násle-dujících schvalovacích řízeních. komunikací (spolkové silnice nebo vysokorychlostní železniční tratě) se nevydává žádný koncentrovaný schvalovací výměr, nýbrž nařízení trasy a provede se následné schvalovací řízení podle jedno-tlivých správních předpisů. EIA se zohlední v nařízení trasy. Ekologický právní zástupce občanské iniciativy, vodohospodářské plánovací orgány, stanovištní obce a dotčené sousedící obce mohou nařízení trasy napadnout u ústavního soudu ( 24/11) a mají postavení stran/účastníků řízení v násle-dujících schvalovacích řízeních. Zveřejnění rozhodnutí Veřejné vyložení schvalovacího výměru u EIA-úřadu a v daném stanovišti (obci) po dobu 8 týdnů; tento se zveřejní ve vhodné formě ( 17/6). Nařízení trasy se zveřejní ve spolkové Sbírce zákonů. Podstatné důvody rozhodnutí o vydání nařízení jakož i rozhodnutí v následujících schvalovacích říze-ních se Zveřejnění rozhodnutí Veřejné vyložení schvalovacího výměru u EIA-úřadu a v daném stanovišti (obci) po dobu 8 týdnů; tento se zveřejní ve vhodné formě ( 17/6). Nařízení trasy se zveřejní ve spolkové Sbírce zákonů. Podstatné důvody rozhodnutí o vydání nařízení jakož i rozhodnutí v následujících schvalovacích říze-ních se Zveřejnění v České republice České ministerstvo životního prostředí informuje české správní orgány a veřejnost během 15 dnů ( 16). Zveřejnění se uskuteční na úředních deskách dotčené obce (vyvěšení na 15 dnů), na internetu a dále ještě místně obvyklou formou.

9 veřejně vyloží 24h/4 a 5. veřejně vyloží 24h/4 a 5. Kontrola převzetí 20 Dokončení záměru oznámí úřadu oznamovatel záměru před uvedením do provozu. Úřad zkontroluje záměr, zdali odpovídá schválení a vydá o tom výměr. Veškerá rozhodnutí o záměru se předají české straně 10/4. Kontrola převzetí 20 Dokončení záměru oznámí úřadu oznamovatel záměru před uvedením do provozu. Úřad zkontroluje záměr, zdali odpovídá schválení a vydá o tom výměr. Stavební fáze Česká účast na kontrole převzetí Jestliže byla dohodnuta během konzultací řízení účast zástupců české strany, může česká strana dostat výsledky kontroly, popř. se kontroly zúčastnit. (Není výslovně uvedeno v zákoně) Následná kontrola ( 21) Pro záměry dle sloupce 1 Dodatku 1 vyžaduje EIA-zákon následnou kontrolu nejdříve po 3, nejpozději po 5 letech od dokončení. Při ní je třeba zkontrolovat, zdali je dodrženo povolení a zdali předpoklady a prognózy EIA souhlasí se skutečným působením záměru na životní prostředí. Následná kontrola ( 21) Pro záměry dle sloupce 1 Dodatku 1 vyžaduje EIA-zákon následnou kontrolu nejdříve po 3, nejpozději po 5 letech od dokončení. Při ní je třeba zkontrolovat, zdali je dodrženo povolení a zdali předpoklady a prognózy EIA souhlasí se skutečným působením záměru na životní prostředí. EIA vyžaduje dodatečnou následnou kontrolu podmínek popř. z řízení vyplývajících podmínek nejdříve po 3 letech nejpozději pak po 5 letech. Česká účast na následné kontrole Jestliže byla dohodnuta během konzultací řízení účast zástupců české strany, může česká strana dostat výsledky kontroly, popř. se následné kontroly zúčastnit. (Není výslovně uvedeno v zákoně).

Postup mezistátní EIA v České republice

Postup mezistátní EIA v České republice Postup mezistátní EIA v České republice Úvodní poznámka V České republice je příslušným úřadem pro mezistátní EIA výhradně Ministerstvo životního prostředí (viz 21 písmeno f zákona 100/2001). Toto platí

Více

D.5.2 Legislativní východiska účasti veřejnosti

D.5.2 Legislativní východiska účasti veřejnosti D.5.2 Legislativní východisk D.5.2.1 Mezinárodní kontext V kontextu mezinárodním je stěžejním dokumentem pro tuto oblast tzv. Aarhuská úmluva. Ta je obecným souhrnem pravidel pro zapojování do rozhodování.

Více

SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ. Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj NEAKTUÁLNÍ

SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ. Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj NEAKTUÁLNÍ SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj Podle ustanovení 78 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Více

Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (EIA) Mgr. Daniel Brix

Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (EIA) Mgr. Daniel Brix ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (EIA) Mgr. Daniel Brix Historie procesu EIA 1969 US NEPA 1985 směrnice

Více

Některé aspekty územního a stavebního řízení z hlediska jejich účastníků. Mgr. Alena Říhová bnt pravda & partner, v.o.s.

Některé aspekty územního a stavebního řízení z hlediska jejich účastníků. Mgr. Alena Říhová bnt pravda & partner, v.o.s. Některé aspekty územního a stavebního řízení z hlediska jejich účastníků Mgr. Alena Říhová bnt pravda & partner, v.o.s. Okruh účastníků územního řízení ( 85 SZ) žadatel obec osoby s vlastnickým či jinými

Více

AKT RADY. ze dne 23. července 1996

AKT RADY. ze dne 23. července 1996 AKT RADY ze dne 23. července 1996 vypracovávající protokol o výkladu úmluvy o zřízení Evropského policejního úřadu, prostřednictvím předběžných opatření, Soudním dvorem Evropských společenství, na základě

Více

zastoupená starostkou: Soňa Černá tel

zastoupená starostkou: Soňa Černá tel SMLOUVA O DÍLO č. smlouvy zhotovitele: 12/2015 uzavřená podle 2586 an. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Článek I. SMLUVNÍ STRANY I.1 Objednatel Obec Kamenné Žehrovice Karlovarská 6 27301 Kamenné

Více

Dr. Fritz Kroiss a Mag. Thomas Alge:

Dr. Fritz Kroiss a Mag. Thomas Alge: Dr. Fritz Kroiss a Mag. Thomas Alge: Zkušenosti a očekávání NNO u přeshraničních ekologických projektů I. Úvod ÖKOBÜRO je koordinačním místem 13 vedoucích rakouských ekologických organizací, mezi něž patří

Více

Ing. Petr Slezák. Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence

Ing. Petr Slezák. Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ing. Petr Slezák Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence tel.: 267 122 442 e-mail: petr.slezak@mzp.cz Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

č. Název položky a obsah 1 Identifikační číslo Kód

č. Název položky a obsah 1 Identifikační číslo Kód č. Název položky a obsah 1 Identifikační číslo 172 2 Kód 3 Pojmenování (název) životní situace. Svobodný přístup k informaci ve smyslu zákona č.106/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů 4 Základní informace

Více

Řád řešení stížností společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s.

Řád řešení stížností společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s. Řád řešení stížností společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s. Řád řešení stížností obsahuje možnosti podání stížností, postup vyřízení a jeho lhůty, v řádu jsou dále uvedeny kontakty na další nezávislé instituce,

Více

Kateřina Pekárková odbor posuzování vlivů na ŽP a integrované prevence

Kateřina Pekárková odbor posuzování vlivů na ŽP a integrované prevence Kateřina Pekárková odbor posuzování vlivů na ŽP a integrované prevence Posuzování vlivů na životní prostředí EIA - posuzování vlivů záměrů (Environmental Impact Assessment) SEA - posuzování vlivů koncepcí

Více

Jednací řád. Soutěže o titul Evropské hlavní město kultury na rok 2015 v České republice.

Jednací řád. Soutěže o titul Evropské hlavní město kultury na rok 2015 v České republice. Jednací řád Soutěž o titul Evropské hlavní město kultury na rok 2015 v České republice. Ministerstvo kultury České republiky s ohledem na Rozhodnutí č. 1622/2006/ES Evropského parlamentu a Rady ze dne

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 17. srpna 2009 č. 1024

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 17. srpna 2009 č. 1024 VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 17. srpna 2009 č. 1024 STATUT VLÁDNÍHO ZMOCNĚNCE PRO ZASTUPOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLIKY PŘED EVROPSKÝM SOUDEM PRO LIDSKÁ PRÁVA Článek 1 Poslání vládního zmocněnce

Více

Návrh na pořízení ÚP se podává u obce.

Návrh na pořízení ÚP se podává u obce. Úkony pořizovatele Úkony ostatních subjektů Kontrolované výstupy 46 SZ Návrh na pořízení ÚP 1. Pořizovatel posoudí úplnost návrhu, jeho soulad s právními předpisy a v případě nedostatků vyzve navrhovatele,

Více

PROVOZNÍ ŘÁD VÍKENDOVÝCH POBYTŮ DDM

PROVOZNÍ ŘÁD VÍKENDOVÝCH POBYTŮ DDM Dům dětí a mládeže, Jablunkov, Dukelská 145, příspěvková organizace PROVOZNÍ ŘÁD VÍKENDOVÝCH POBYTŮ DDM 1. Vysvětlení pojmů Víkendový pobyt Pobyt probíhá v TS Jasení. Pobyt je zpravidla na 2 noci, od pátku

Více

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.12.2014 COM(2014) 727 final ANNEX 1 PŘÍLOHA [ ] návrhu rozhodnutí Rady o postoji, který má Unie zaujmout v Podvýboru pro sanitární a fytosanitární otázky, Podvýboru pro

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2013/2014

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2013/2014 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2013/2014 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona

Více

Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí. Jitka Bělohradová

Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí. Jitka Bělohradová Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová 1 Východiska čl. 35 LZPS - právo na příznivé životní prostředí Aarhuská úmluva 2 Zákonná rovina složkové

Více

ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ s důrazem na změny v souvislosti s velkou novelou stavebního zákona a prováděcích vyhlášek. Mgr.

ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ s důrazem na změny v souvislosti s velkou novelou stavebního zákona a prováděcích vyhlášek. Mgr. ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ s důrazem na změny v souvislosti s velkou novelou stavebního zákona a prováděcích vyhlášek Mgr. Jana MACHAČKOVÁ PRÁVNÍ ÚPRAVA zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu

Více

Osnova: Zpracoval: Krajský úřad Moravskoslezského kraje, odbor územního plánování, stavebního řádu a kultury dne 30. 3. 2015.

Osnova: Zpracoval: Krajský úřad Moravskoslezského kraje, odbor územního plánování, stavebního řádu a kultury dne 30. 3. 2015. Metodické stanovisko k postupu stavebních úřadů v řízeních podle stavebního zákona, navazujících na posouzení projednávaného záměru postupem dle zák. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 12. a 13. října 2012. Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 12. a 13. října 2012. Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 12. a 13. října 2012 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění

Více

Aktuální novelizace právních předpisů v oblasti EIA JUDr. LIBOR DVOŘÁK, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí ředitel legislativního odboru

Aktuální novelizace právních předpisů v oblasti EIA JUDr. LIBOR DVOŘÁK, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí ředitel legislativního odboru Aktuální novelizace právních předpisů v oblasti EIA JUDr. LIBOR DVOŘÁK, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí ředitel legislativního odboru 23. 5. 2017 Právní prameny EIA Mezinárodní právo Espoo úmluva

Více

SMLOUVA O ZAJIŠTĚNÍ TECHNICKÉHO DOZORU NA STAVBĚ dle ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

SMLOUVA O ZAJIŠTĚNÍ TECHNICKÉHO DOZORU NA STAVBĚ dle ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník SMLOUVA O ZAJIŠTĚNÍ TECHNICKÉHO DOZORU NA STAVBĚ dle ust. 2430 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník 1. Smluvní strany A. Příkazce: Město Zbiroh Sídlo: Masarykovo nám. 12, 338 08 Zbiroh Zastoupené:

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2014/2015

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2014/2015 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2014/2015 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona

Více

Harmonogram úkolů a lhůt pro volby do Senátu Parlamentu České republiky

Harmonogram úkolů a lhůt pro volby do Senátu Parlamentu České republiky Harmonogram úkolů a lhůt pro volby do Senátu Parlamentu České republiky Volby do Senátu Parlamentu České republiky konané ve dnech 15. a 16. října 2010 harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2015/2016

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2015/2016 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách a vyšších odborných školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2015/2016 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona

Více

ROZHODNUTÍ O PROVEDENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) Č. 1049/2001 O PŘÍSTUPU VEŘEJNOSTI K DOKUMENTŮM EVROPSKÉHO PARLAMENTU, RADY A KOMISE

ROZHODNUTÍ O PROVEDENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) Č. 1049/2001 O PŘÍSTUPU VEŘEJNOSTI K DOKUMENTŮM EVROPSKÉHO PARLAMENTU, RADY A KOMISE Helsinky 25. března 2009 Dokument: MB/12/2008 v konečném znění ROZHODNUTÍ O PROVEDENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) Č. 1049/2001 O PŘÍSTUPU VEŘEJNOSTI K DOKUMENTŮM EVROPSKÉHO PARLAMENTU, RADY

Více

Zástupci volení z řad zletilých žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků: Jiří Kuča Petr Bártek

Zástupci volení z řad zletilých žáků a zákonných zástupců nezletilých žáků: Jiří Kuča Petr Bártek Školská rada při Střední škole zemědělství a služeb, Město Albrechtice, příspěvková organizace byla zřízená dne 1.9. 2005, usnesením rady Moravskoslezského kraje č.18/895 ze dne 13. července 2005 (ev.

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škola a Mateřská škola Cotkytle, okres Ústí nad Orlicí ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Část 31. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č. j. 28/2014 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne: 19.

Více

Volby do Senátu Parlamentu České republiky konané ve dnech 15. a 16. října 2010 harmonogram úkolů a lhůt

Volby do Senátu Parlamentu České republiky konané ve dnech 15. a 16. října 2010 harmonogram úkolů a lhůt Volby do Senátu Parlamentu České republiky konané ve dnech 15. a 16. října harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění

Více

Územní plánování stavebního zákona

Územní plánování stavebního zákona 18-102 stavebního zákona 14.10.2015 Proč je územní plánování důležité? Cílem územního plánování (UP) je: zachování podmínek - pro příznivé životní prostředí - pro hospodářský rozvoj - pro soudržnost společenství

Více

OBEC KOLOVÁ. Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce. Preambule. Identifikační údaje zadavatele.

OBEC KOLOVÁ. Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce. Preambule. Identifikační údaje zadavatele. OBEC KOLOVÁ Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce Preambule Obec Kolová (dále jen zadavatel ) vyhlašuje zakázku malého rozsahu ve smyslu ust. 12 odst. 3) zákona 137/2006

Více

STAVEBNÍ ZÁKON. Připravovaná novela SZ. Základní změny v právní úpravě při posuzování umístění záměrů. Mgr. Jana MACHAČKOVÁ

STAVEBNÍ ZÁKON. Připravovaná novela SZ. Základní změny v právní úpravě při posuzování umístění záměrů. Mgr. Jana MACHAČKOVÁ STAVEBNÍ ZÁKON Připravovaná novela SZ Základní změny v právní úpravě při posuzování umístění záměrů Mgr. Jana MACHAČKOVÁ 1 SPOLEČNÉ/ÚZEMNÍ ŘÍZENÍ S POSOUZENÍM VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ nová právní úprava

Více

Pro školní rok 2016/17 jsou změny v přihláškách a v přijímacím řízení, proto pečlivě prostudujte následující odkazy.

Pro školní rok 2016/17 jsou změny v přihláškách a v přijímacím řízení, proto pečlivě prostudujte následující odkazy. Pro školní rok 2016/17 jsou změny v přihláškách a v přijímacím řízení, proto pečlivě prostudujte následující odkazy. Na stránkách MŠMT nebo na našich stránkách s předvyplněnými předměty si můžete stáhnout

Více

Srovnávací tabulka pro posouzení implementace předpisu Evropské unie

Srovnávací tabulka pro posouzení implementace předpisu Evropské unie Čl. 1, odst. 1 Citace ustanovení Číslo Sb. / ID (, odst., 1. Tato směrnice se vztahuje na posuzování vlivů těch veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí, které by mohly mít významný vliv na životní

Více

Ustanovení o přijímacím řízení do středních škol ve školském zákoně /vybraná ustanovení/

Ustanovení o přijímacím řízení do středních škol ve školském zákoně /vybraná ustanovení/ Ustanovení o přijímacím řízení do středních škol ve školském zákoně /vybraná ustanovení/ zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve

Více

Grantový systém Zdravého města Třebíče pro rok Obecná pravidla

Grantový systém Zdravého města Třebíče pro rok Obecná pravidla Grantový systém Zdravého města Třebíče pro rok 2017 Obecná pravidla Obsah 1. Úvod 2. Grantové programy pro rok 2017 3. Časový harmonogram 4. Manuál pro žadatele o poskytnutí dotace 5. Organizační zajištění

Více

Smlouva o poskytnutí návratné finanční výpomoci z rozpočtu Libereckého kraje

Smlouva o poskytnutí návratné finanční výpomoci z rozpočtu Libereckého kraje Smlouva o poskytnutí návratné finanční výpomoci z rozpočtu Libereckého kraje č. OLP/4718/2018 Smluvní strany: Liberecký kraj se sídlem U Jezu 642/2a, Liberec, 460 01 zastoupený Martinem Půtou, hejtmanem

Více

VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 10. a 11. října 2014. Harmonogram úkolů a lhůt

VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 10. a 11. října 2014. Harmonogram úkolů a lhůt VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY konané ve dnech 10. a 11. října 2014 Harmonogram úkolů a lhůt vyplývajících ze zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění

Více

Přijímání ke vzdělávání ve střední škole. 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole

Přijímání ke vzdělávání ve střední škole. 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole Koncem roku 2011 byl novelizován Školský zákon a s účinností od 1. 1. 2012 platí zákon č. 472/2011 Sb., z něhož citujeme pro účely organizace přijímacího řízení na střední školy následující text: Přijímání

Více

PŘÍLOHY. Návrhu ROZHODNUTÍ RADY

PŘÍLOHY. Návrhu ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.10.2016 COM(2016) 620 final ANNEX 1 PŘÍLOHY Návrhu ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má Evropská unie zaujmout v rámci Smíšeného výboru Evropské unie a Švýcarska pro GNSS,

Více

Obec Rybitví. pro poskytování informací na základě. k informacím.

Obec Rybitví. pro poskytování informací na základě. k informacím. Obec Rybitví Směrnice č. 1 /2009 pro poskytování informací na základě zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Datum a místo vydání: 15.09. 2009 Obec Rybitví Schváleno: Zastupitelstvo

Více

ROZHODNUTÍ. s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 53 odst. 1, články 62 a 114 ve spojení s čl. 218 odst.

ROZHODNUTÍ. s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 53 odst. 1, články 62 a 114 ve spojení s čl. 218 odst. L 118/6 ROZHODNUTÍ ROZHODNUTÍ RADY (EU) 2017/783 ze dne 25. dubna 2017 o postoji, který má být zaujat jménem Evropské unie ve Smíšeném výboru EHP ke změně přílohy IV (Energetika) Dohody o EHP (třetí energetický

Více

BGBl. III - Ausgegeben am 4. November 2005 - Nr. 187 1 von 9

BGBl. III - Ausgegeben am 4. November 2005 - Nr. 187 1 von 9 BGBl. III - Ausgegeben am 4. November 2005 - Nr. 187 1 von 9 Protokol k provádění Dohody mezi Rakouskou spolkovou vládou a vládou České republiky o předávání a přebírání osob s neoprávněným pobytem (readmisní

Více

REGIONSERVIS konference o územním plánování a stavebním právu

REGIONSERVIS konference o územním plánování a stavebním právu REGIONSERVIS konference o územním plánování a stavebním právu Praha 22. 1. 2013 Mgr. Jana Machačková PRÁVNÍ ÚPRAVA zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD část: 26. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD část: 26. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Výchovný ústav,dětský domov se školou, základní škola,střední škola a školní jídelna,místo66 ORGANIZAČNÍ ŘÁD část: 26. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č.j.: 1108/07 Vypracoval: Schválil: Mgr.Miloš Dvořák,

Více

Problematika územního rozhodování

Problematika územního rozhodování Problematika územního rozhodování vodoprávní úřady Medlov 15. a 16. 10. 2013 Mgr. Jana Machačková ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ diferenciace rozhodování v zastavěném a nezastavěném území využití zjednodušujících

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ. ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2016/2017

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ. ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2016/2017 INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ ke vzdělávání do 1. ročníku ve středních školách ve Zlínském kraji pro školní rok 2016/2017 Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

USTANOVENÍ O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ DO STŘEDNÍCH ŠKOL VE ŠKOLSKÉM ZÁKONĚ (VYBRANÁ USTANOVENÍ)

USTANOVENÍ O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ DO STŘEDNÍCH ŠKOL VE ŠKOLSKÉM ZÁKONĚ (VYBRANÁ USTANOVENÍ) USTANOVENÍ O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ DO STŘEDNÍCH ŠKOL VE ŠKOLSKÉM ZÁKONĚ (VYBRANÁ USTANOVENÍ) zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve

Více

JEDNACÍ ŘÁD AKADEMICKÉHO SENÁTU FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ

JEDNACÍ ŘÁD AKADEMICKÉHO SENÁTU FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ JEDNACÍ ŘÁD AKADEMICKÉHO SENÁTU FAKULTY STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ Záhlaví Schválení AS FSI: 27. 4. 2017 Schválení AS VUT: 30. 5. 2017 Platnost: Účinnost: Odpovědnost: Závaznost:

Více

(2) O přijetí uchazeče ke vzdělávání ve střední škole rozhoduje ředitel této školy.

(2) O přijetí uchazeče ke vzdělávání ve střední škole rozhoduje ředitel této školy. Přijímání ke vzdělávání ve střední škole 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole (1) Ke vzdělávání ve střední škole lze přijmout uchazeče, kteří splnili povinnou školní docházku nebo úspěšně

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornar4bw98o) ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornar4bw98o) ODŮVODNĚNÍ III. ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů V návaznosti na novelu zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (EIA/SEA) Právo životního prostředí I 22. března 2016 POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EIA Environmental Impact Assessment specifický postup, jehož cílem je posoudit

Více

1. Identifikační číslo 25 2. Kód 172 3. Pojmenování (název) životní situace Svobodný přístup k informacím ve smyslu zákona č.106/1999 Sb.

1. Identifikační číslo 25 2. Kód 172 3. Pojmenování (název) životní situace Svobodný přístup k informacím ve smyslu zákona č.106/1999 Sb. 1. Identifikační číslo 25 2. Kód 172 3. Pojmenování (název) životní situace Svobodný přístup k informacím ve smyslu zákona č.106/1999 Sb., v platném znění 4. Základní informace k životní situaci Právo

Více

Směrnice pro poskytování informací

Směrnice pro poskytování informací Směrnice pro poskytování informací Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu informacím vydávám jako statutární orgán školy tuto směrnici. Směrnice je umístěna

Více

OPAKOVANÉ VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY ve volebním obvodu č. 4 Sídlo: Most. 27. a 28. ledna 2017 (I. kolo) Harmonogram úkolů a lhůt *)

OPAKOVANÉ VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY ve volebním obvodu č. 4 Sídlo: Most. 27. a 28. ledna 2017 (I. kolo) Harmonogram úkolů a lhůt *) OPAKOVANÉ VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY ve ním obvodu č. 4 Sídlo: Most 27. a 28. ledna 2017 (I. kolo) Harmonogram úkolů a lhůt *) vyplývajících ze zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu

Více

Změny ve směrnici jsou prováděny formou číslovaných písemných dodatků, které tvoří součást tohoto předpisu

Změny ve směrnici jsou prováděny formou číslovaných písemných dodatků, které tvoří součást tohoto předpisu Směrnice č. 5/14 Základní škola Pelhřimov, Komenského 1326 Poskytování informací Vypracoval: Mgr. Nella Slavíková Pedagogická rada projednala dne 22. ledna 2014 Směrnice nabývá platnosti ode dne 1. února

Více

DGC 2A. Brusel 20. ledna 2015 (OR. en) PARTNERSTVÍ MEZI EVROPSKOU UNIÍ A MOLDAVSKEM UE-MD 1103/15

DGC 2A. Brusel 20. ledna 2015 (OR. en) PARTNERSTVÍ MEZI EVROPSKOU UNIÍ A MOLDAVSKEM UE-MD 1103/15 PARTNERSTVÍ MEZI EVROPSKOU UNIÍ A MOLDAVSKEM Rada pro spolupráci Brusel 20. ledna 2015 (OR. en) UE-MD 1103/15 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : ROZHODNUTÍ č. 1/2015 PODVÝBORU EU-MOLDAVSKO PRO CLA,

Více

Zásady pro pronájem nebytových prostor v bytových a nebytových domech a jiných objektech v majetku města Rokycany

Zásady pro pronájem nebytových prostor v bytových a nebytových domech a jiných objektech v majetku města Rokycany Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2010 Zásady pro pronájem nebytových prostor v bytových a nebytových domech a jiných objektech v majetku města Rokycany podle zákona č. 116/1990 Sb., o nájmu a

Více

Zásady ochrany osobních údajů Nadace O2

Zásady ochrany osobních údajů Nadace O2 Zásady ochrany osobních údajů Nadace O2 Nadace O2, IČO 26700000, se sídlem Praha 4 - Michle, Za Brumlovkou 266/2, PSČ 14022 (dále jen Nadace O2 ) si klade za cíl chránit Vaše soukromí. Chceme, abyste si

Více

JEDNACÍ ŘÁD místní akční skupiny (MAS) Společnost pro rozvoj Humpolecka, z.s.

JEDNACÍ ŘÁD místní akční skupiny (MAS) Společnost pro rozvoj Humpolecka, z.s. JEDNACÍ ŘÁD místní akční skupiny (MAS) Společnost pro rozvoj Humpolecka, z.s. Preambule Jednací řád MAS upravuje přípravu a svolání jednání Valné hromady spolku, Rady spolku a Kontrolního a monitorovacího

Více

SMĚRNICE č. 1/2014. Postup při zadávání stavebních prací, služeb a dodávek

SMĚRNICE č. 1/2014. Postup při zadávání stavebních prací, služeb a dodávek ORLOVAN, bytové družstvo Energetiků 640, Orlová - Lutyně SMĚRNICE č. 1/2014 Postup při zadávání stavebních prací, služeb a dodávek Kontrolou pověřen: vedoucí technického úseku Touto směrnicí se upravuje

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 20. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 20. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 20. SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Vypracovala: Pedagogická rada projednala dne 28.8.2012 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 1.9.2012 Mgr. Dagmar Pečenková, ředitelka školy

Více

Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet)

Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet) Organizace odborné praxe ve školním roce 2013/2014 Denní studium 1. ročník Souvislá praxe : od 2. 6. do 13. 6. 2014 od 16. 6. do 27. 6. 2014 6 hodin denně Podklady pro hodnocení (klasifikovaný zápočet)

Více

Název materiálu: Darovací smlouva na pozemky pod chodníkem Turnov- Sobotecká, v k.ú. Mašov u Turnova od Libereckého kraje

Název materiálu: Darovací smlouva na pozemky pod chodníkem Turnov- Sobotecká, v k.ú. Mašov u Turnova od Libereckého kraje Podklady na zasedání ZM dne: 25.04.2019 Název materiálu: Darovací smlouva na pozemky pod chodníkem Turnov- Sobotecká, v k.ú. Mašov u Turnova od Libereckého kraje Předkládá: Vypracoval: Ing. Tomáš Hocke

Více

Část první. Úvodní ustanovení

Část první. Úvodní ustanovení Instrukce Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva vnitra, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva práce a sociálních věcí ze dne 5.4.2007 č.j. 142/2007-ODS-Org,

Více

(2) O přijetí uchazeče ke vzdělávání ve střední škole rozhoduje ředitel této školy.

(2) O přijetí uchazeče ke vzdělávání ve střední škole rozhoduje ředitel této školy. Přijímání ke vzdělávání ve střední škole 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole (1) Ke vzdělávání ve střední škole lze přijmout uchazeče, kteří splnili povinnou školní docházku nebo úspěšně

Více

ČÁST PRVNÍ POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HLAVA I. Díl 1 Úvodní ustanovení. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HLAVA I. Díl 1 Úvodní ustanovení. Předmět úpravy 100 ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Bc. Jitka Oharková, ředitelka školy

Bc. Jitka Oharková, ředitelka školy MATEŘSKÁ ŠKOLA, POLEŠOVICE, OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ, příspěvková organizace SMĚRNICE O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Č. j.: MŠ 14/2018 Spisový a skartační znak: 1.2 / A5* Vypracoval: Schválil a vydal:

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD VRATIMOV

MĚSTSKÝ ÚŘAD VRATIMOV MĚSTSKÝ ÚŘAD VRATIMOV Odbor výstavby a životního prostředí Frýdecká 853, 739 32 Vratimov muvrx003elql MUVRX003ELQL Váš dopis zn.: Ze dne: Č.j.: MUVR 449/2013 Sp.Zn.: SPIS 142/2013/VAŽP42 4 Vyřizuje: Svěnčíková

Více

Povinně zveřejňované informace

Povinně zveřejňované informace Povinně zveřejňované informace Povinně zveřejňované informace podle 5, odst. 1 zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím 1. Název Základní škola T. G. Masaryka, Studénka, 2. května 500, okres

Více

k informacím Poskytování informací provádí povinný subjekt zveřejňováním, nebo na základě žádosti, kterou žadatel podal ve smyslu zákona.

k informacím Poskytování informací provádí povinný subjekt zveřejňováním, nebo na základě žádosti, kterou žadatel podal ve smyslu zákona. MĚSTSKÝ ÚŘAD ljj)i{ovice TAJEMNÍK Městský úřad Hořovice Palackého náměstí 2 268 OI Hořovice Aplikace zákona č. 106/1999 Sb., v platném znění, o svobodném přístupu k informacím 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Více

ÚMLUVA o doručování soudních a mimosoudních písemností v cizině ve věcech občanských a obchodních (uzavřená dne 15.

ÚMLUVA o doručování soudních a mimosoudních písemností v cizině ve věcech občanských a obchodních (uzavřená dne 15. 22.3.2016 L 75/3 PŘEKLAD ÚMLUVA o doručování soudních a mimosoudních písemností v cizině ve věcech občanských a obchodních (uzavřená dne 15. listopadu 1965) SMLUVNÍ STÁTY TÉTO ÚMLUVY, přejíce si vytvořit

Více

Obec Albrechtice. Albrechtice čp. 145, Lanškroun, IČ: PRAVIDLA PRO PRODEJ POZEMKŮ Z MAJETKU OBCE ALBRECHTICE. Čl. l.

Obec Albrechtice. Albrechtice čp. 145, Lanškroun, IČ: PRAVIDLA PRO PRODEJ POZEMKŮ Z MAJETKU OBCE ALBRECHTICE. Čl. l. Obec Albrechtice Albrechtice čp. 145, 563 01 Lanškroun, IČ: 00581003 PRAVIDLA PRO PRODEJ POZEMKŮ Z MAJETKU OBCE ALBRECHTICE Čl. l Úvodní ustanovení 1.1 Tato Pravidla budou používána při prodeji pozemků

Více

Smlouva o poskytnutí neinvestiční účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje č. OLP/2285/2018

Smlouva o poskytnutí neinvestiční účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje č. OLP/2285/2018 Smluvní strany: Smlouva o poskytnutí neinvestiční účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje č. OLP/2285/2018 Liberecký kraj sídlem U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 zastoupený Martinem Půtou, hejtmanem

Více

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ /pro školní rok 2016/2017/

INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ /pro školní rok 2016/2017/ INFORMACE O PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ /pro školní rok 2016/2017/ Níže uvedené informace jsou zpracovány podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve

Více

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU. Metodika je určena pořizovatelům územních plánů

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU. Metodika je určena pořizovatelům územních plánů ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU Metodika je určena pořizovatelům územních plánů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ústav územního rozvoje leden 2012 Obsah

Více

Článek 1. Článek 2. Článek 3. Článek 4. Článek 5. Článek 6

Článek 1. Článek 2. Článek 3. Článek 4. Článek 5. Článek 6 Jednací a hlasovací řád řádné valné hromady společnosti Lafarge Cement, a.s., konané dne 28.5.2015 (dále také jen Valná hromada ). Článek 1 Jednací a hlasovací řád Valné hromady je schvalován Valnou hromadou

Více

1. Východiska a základní pojmy

1. Východiska a základní pojmy METODIKA HODNOCENÍ ŽÁDOSTI O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍ INSTITUCE A VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU pro oblast vzdělávání v sociálních službách a sociální práci únor 2011 1. Východiska a základní pojmy Metodika hodnocení

Více

Pravidla pro prodej pozemků z majetku města Česká Kamenice

Pravidla pro prodej pozemků z majetku města Česká Kamenice Pravidla pro prodej pozemků z majetku města Česká Kamenice Čl. I. Úvodní ustanovení 1. Tato pravidla budou používána při prodeji pozemků z majetku města Česká Kamenice. 2. Pozemkem se pro účely užívání

Více

PŘEKLAD ROZHODNUTÍ SPRÁVNÍ RADY ZE DNE 21. ŘÍJNA 2008 MĚNÍCÍ PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K ÚMLUVĚ O UDĚLOVÁNÍ EVROPSKÝCH PATENTŮ

PŘEKLAD ROZHODNUTÍ SPRÁVNÍ RADY ZE DNE 21. ŘÍJNA 2008 MĚNÍCÍ PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K ÚMLUVĚ O UDĚLOVÁNÍ EVROPSKÝCH PATENTŮ PŘEKLAD ROZHODNUTÍ SPRÁVNÍ RADY ZE DNE 21. ŘÍJNA 2008 MĚNÍCÍ PROVÁDĚCÍ PŘEDPIS K ÚMLUVĚ O UDĚLOVÁNÍ EVROPSKÝCH PATENTŮ SPRÁVNÍ RADA EVROPSKÉ PATENTOVÉ ORGANIZACE, S ohledem na Úmluvu o udělování evropských

Více

Obecní úřad Milín, stavební úřad 11. května 27, Milín

Obecní úřad Milín, stavební úřad 11. května 27, Milín 1-1173/2012 Obecní úřad Milín, stavební úřad 11. května 27, Milín Č.j: 1173/2012 Milín, dne: 12.11.2012 Vyřizuje: Renata Melicharová E-mail: sumilin@volny.cz Telefon: 318 691 173 V E Ř E J N Á V Y H L

Více

Podle doporučení Rady pro výzkum, vývoj a inovace k certifikaci metodik z 23. ledna 2014 pro výsledek certifikovaná metodika platí:

Podle doporučení Rady pro výzkum, vývoj a inovace k certifikaci metodik z 23. ledna 2014 pro výsledek certifikovaná metodika platí: Postup pro certifikaci výsledků výzkumu, experimentálního vývoje a inovací typu N met pro certifikaci metodik jiných, než týkajících se bezpečnostního výzkumu navržených k využívání v rámci působnosti

Více

Právní konference SMO ČR

Právní konference SMO ČR Právní konference SMO ČR Brno 26. dubna 2018 Novela stavebního zákona Zákon č. 225/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon JUDr. Vladimíra Sedláčková

Více

V dnešní době je snazší dům postavit než ho povolit!

V dnešní době je snazší dům postavit než ho povolit! V dnešní době je snazší dům postavit než ho povolit! Zákon EIA Stavební zákon Rozhodnutí o stavbě, záměru, koncepci Proces posouzení vlivů koncepcí / záměrů na životní prostředí Schvalovací proces koncepce

Více

Grantový systém města Třebíče pro rok Obecná pravidla

Grantový systém města Třebíče pro rok Obecná pravidla Grantový systém města Třebíče pro rok 2019 Obecná pravidla Obsah 1. Úvod 2. Grantové programy pro rok 2019 3. Časový harmonogram 4. Manuál pro žadatele o poskytnutí dotace 5. Organizační zajištění GS,

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA BORŠICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE SE SÍDLEM V BORŠICE 500, BORŠICE SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ. Č. j.

MATEŘSKÁ ŠKOLA BORŠICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE SE SÍDLEM V BORŠICE 500, BORŠICE SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ. Č. j. MATEŘSKÁ ŠKOLA BORŠICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE SE SÍDLEM V BORŠICE 500, 687 09 BORŠICE SMĚRNICE PRO POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ Č. j.: MŠ 82 /2017 Vypracovala: Dagmar Cilečková -ředitelka mateřské školy Schválila:

Více

Směrnice o poskytování informací

Směrnice o poskytování informací Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Turnov, Skálova 373, příspěvková organizace Směrnice o poskytování informací Obecná ustanovení Na základě ustanovení zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném

Více

DOPLŇOVACÍ VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

DOPLŇOVACÍ VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY DOPLŇOVACÍ VOLBY DO SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY ve volebním obvodu č. 30 sídlo: Kladno 18. a 19. března 2011 (1. kolo) Harmonogram úkolů a lhůt *) vyplývajících ze zákona č. 247/1995 Sb., o volbách

Více

INFORMACE O ZPŮSOBU HLASOVÁNÍ VE VOLBÁCH DO ZASTUPITELSTVA HLAVNÍHO

INFORMACE O ZPŮSOBU HLASOVÁNÍ VE VOLBÁCH DO ZASTUPITELSTVA HLAVNÍHO INFORMACE O ZPŮSOBU HLASOVÁNÍ VE VOLBÁCH DO ZASTUPITELSTVA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY A ZASTUPITELSTEV MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ Volby do zastupitelstev obcí (tj. i do Zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstev

Více

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014

Kandidatura ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2014 Volby do zastupitelstev obcí Obecní úřad v Dobré bude registračním úřadem pro volby do zastupitelstev obcí dne 10. a 11. října 2014 pro obec Dobrou. Termín pro odevzdání kandidátních listin je nejpozději

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD SLUŠOVICE ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ

MĚSTSKÝ ÚŘAD SLUŠOVICE ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ Spisový znak: SÚ-36/2012/Lun Číslo jednání: 3/2012 Oprávněná úřední osoba: Lunga Luděk MĚSTSKÝ ÚŘAD SLUŠOVICE STAVEBNÍ ÚŘAD Nám. Svobody 25, Slušovice, PSČ 763 15 Tel.: 577 981 141, FAX: 577 981 476 Slušovice

Více

Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím

Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím Směrnice ředitele školy o svobodném přístupu k informacím Vypracoval: Projednáno na pedagogické radě dne: 26.8.2004 Účinnost: od 1.9.2004 Mgr. Jaromír Hloušek, ředitel školy 1. Úvod Tato směrnice upravuje

Více

Posuzování vlivů na životní prostředí

Posuzování vlivů na životní prostředí 16. října 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Posuzování vlivů na životní prostředí Terminologie Proces posuzování Výkon státní správy v procesu EIA strana 2 Úvod EIA Environmental Impact Assessment Cílem

Více

Základní škola a mateřská škola Měčín p.o. Školní 93, Měčín, 340 12 Švihov

Základní škola a mateřská škola Měčín p.o. Školní 93, Měčín, 340 12 Švihov Označení směrnice: Vnitřní směrnice školy O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Číslo jednací: ZŠMŠ/229/2010 Zpracovala: Mgr. Václava Čejková Platnost od: 22.3.2010 Datum vydání: 22.3.2010 Vydává: Mgr. Václava

Více

Krajský úřad Libereckého kraje

Krajský úřad Libereckého kraje odbor zdravotnictví Postup při vyřizování stížností dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů 1) POJEM

Více

Směrnice o poskytování informací

Směrnice o poskytování informací - 1 - Dětský domov Palackého 191/101 353 01 Mariánské Lázně Č.j. : 1027/08 Směrnice o poskytování informací Tento pokyn stanoví postup dětského domova k zajištění úkolů vyplývajících ze zákona č. 106/1999

Více

Městský úřad Prachatice

Městský úřad Prachatice Vypraveno dne:... Počet listů příloh:0 Městský úřad Prachatice Velké náměstí 3, 383 01 Prachatice Odbor stavebně správní a regionálního rozvoje Spisová značka: Č.j.: Oprávněná úřední osoba: Telefon: Fax:

Více

Žádosti o informace $LOGOIMAGE

Žádosti o informace $LOGOIMAGE Žádosti o informace 4. Základní informace k životní situaci Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění předpisů jej měnících a doplňujících (dále jen "zákon") zapracovává příslušné

Více