Solární zahradní lampa. Obj. č.: 11 01 78



Podobné dokumenty
DUPLEXNÍ TELEFONNÍ ZAŘÍZENÍ Verze 09/02

NÁVOD K OBSLUZE. Zahradní solární svítilna

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

Solární svítilna ve tvaru koule Moonlight SG-01

Kapesní akumulátorová svítilna. Obj.č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

DIGITÁLNÍ VÁHA NA RYBY

PŘIJÍMAČ / VYSÍLAČ SADA MODULŮ 433 MHZ

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

UNIVERZÁLNÍ SÍŤOVÁ NABÍJEČKA S 200-2

H-TRONIC PŘÍSTROJ PRO KONTROLU POČTU OTÁČEK. Obj. č.:

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

Vysavač prachu do automobilu Turbo. Obj. č.:

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

Solární lampion s LED

NÁVOD K MONTÁŽI A K POUŽITÍ. Obj. č.:

Solární LED svítidla 3 ks

Nástěnné svítidlo CL-CIL-25 2x20W. Obj. č.:

NÁVOD K MONTÁŽI OBSLUZE

Obj. č.: a

Solární LED svítidla 3 ks

Bezpečnostní pokyny. přístroje nebo zařízení, které je testováno.

Solární okrasná zahradní fontána

Bezdrátový cyklocomputer 4 v 1. Obj. č.: Vážení zákazníci,

Solární nabíječka pro mobilní telefony. Obj. č Návod k použití

Solární LED svítidla 3 ks

Poštovní schránka. Solarpanel. Návod na montáž a použití.

Měřič vlhkosti DampFinder Plus. Obj. č.: Vložení /výměna baterií, obr. 1. Výměna hrotů, obr. 2. Zapnutí/vypnutí přístroje (ON/OFF), obr. 3.

Solární lampion s LED

Solární světelný řetěz LED trpaslíci

Solární světelný řetěz s LED

Solární fontána

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K OBSLUZE (k montáži)

Zahradní solární fontána

Digitální barevná kamera odolná proti povětrnostním vlivům. Obj. č.:

Svíčky z pravého vosku s LED

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

Solární ultrazvukový plašič ptáků

Solární světelný LED řetěz s lucerničkami

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.:

Kamera s vysokým rozlišením a s IR-zářičem

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: Verze 06/04

Solární dekorativní lampa

Solární světelný řetěz s LED

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

VENKOVNÍ DYNAMO-PŘIJÍMAČ

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: (BC A) Obj. č.: (BC A) Obj. č.: (BC A)

Centronic SensorControl SC811

Návod k používání Czevitrum Lighting elements

NÁVOD K OBSLUZE. Přesný digitální teploměr GTH 175 / Pt

ZÁHRADNÍ FONTÁNA Manuál

Noční světlo s LED Lev

Solární dekorativní lampa

NÁVOD K OBSLUZE REMINGTON. Obj. č.:

Solární lampion s LED

TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO

Solární nástěnná svítidla k osvětlení schodů

NÁVOD K OBSLUZE. Verze 09/02. Obj. č.:

Solární fontána

Tester proudového chrániče FI/RCD VC-34. Obj. č.:

Lupa na čtení. Návod k použití. Tchibo GmbH D Hamburg 94370HB551XVII

Centronic EasyControl EC545-II

Bezdrátová nabíjecí podložka

Zastřihovač nosních a ušních chloupků

VHF 1. Sada bezdrátových mikrofonů.

NÁVOD K OBSLUZE. Elektronický přístroj na hledání kovů SW 238

NÁVOD K OBSLUZE. Bezdrátový telefonní vysílač signálu. Obj. č.:

Plyšový zajíček. Návod k použití. Tchibo GmbH D Hamburg 88709AB2X1VIIJSMIT

NÁVOD K OBSLUZE. Svítící vodní sloupec s proměnlivými barvami. Obj. č.:

Centronic EasyControl EC545-II

Centronic EasyControl EC513

Centronic EasyControl EC5410-II

Plovoucí LED světlo Návod k použití Tchibo GmbH D Hamburg 22128AB4X3IX

Solární ptačí budka. Návod k použití. Tchibo GmbH D Hamburg 86882HB44XVIZECE

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.:

NÁVOD K MONTÁŽI A OBSLUZE

Nástěnné kosmetické zrcátko s LED osvětlením

Návod k instalaci VR 900. Návod k instalaci. Pro servisního technika. Komunikační jednotka. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

Návod k použití pro Nerezovou váhu

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.:

Centronic SensorControl SC431-II

Centronic EasyControl EC541-II

Návod k použití nabíjecího stojánku

Obj. č.: Omezovač (regulátor) proudu při zapínání elektrických spotřebičů Model ESB Úvod a účel použití přístroje

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: /

Venkovní solární svítidlo

SolarFam SX12V150Ah. Návod & specifikace

Chladnička na víno

Budík. cs Návod k použití Tchibo GmbH D Hamburg 93023FV04X00VIII

Elektronický číselný trezor

VR 70. Návod k instalaci. Návod k instalaci. Pro instalatéra. Vydavatel/Výrobce Vaillant GmbH

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.:

Centronic SensorControl SC711

Osvětlený odkládací stolek

Solární dekorativní lampa

Transkript:

NÁVOD K OBSLUZE Solární zahradní lampa Obj. č.: 11 01 78 OBSAH Strana Obsah... 1 Úvod... 2 Účel použití... 2 Bezpečnostní pokyny... 2 Funkce... 3 Nabíjení akumulátorových baterií... 3 Uvedení do provozu... 4 Montáž... 4 Výměna baterií... 5 Odstranění závad... 5 Technické údaje... 6 Výtisk: 100% recyklovaný papír, bezchlórový, bílený Tento návod k obsluze je publikace fa. Conrad Electronic GmbH. Jsou vyhrazena všechna práva včetně překladu. Reprodukce všeho druhu, např. fotokopie, pořizování mikrosnímků, nebo záznam prostřednictvím zařízení na elektronické zpracování dat, je podmíněno písemným souhlasem vydavatele. Je zakázán také dotisk ve zkrácené verzi. Tento návod k obsluze odpovídá technickému stavu při předání k tisku. Změna v technice a vybavení vyhrazena. Copyright 2001 by Conrad Electronic GmbH. Vytištěno v Německu.

Tento návod k obsluze náleží k tomuto produktu. Obsahuje důležité pokyny pro uvedení do provozu a k manipulaci. Dbejte na to, i když tento produkt předáte jiné osobě. Uchovávejte proto tento návod k obsluze pro pozdější nahlédnutí. 2 ÚVOD Vážený zákazníku, Děkujeme vám za zakoupení solární zahradní lampy. S tímto rozhodnutím jste získali produkt, který byl konstruován podle stavu současné techniky. Konstrukce splňuje požadavky platných evropských a národních směrnic Elektromagnetická snášenlivost 89/336/EWG). Shoda byla prokázána, příslušná prohlášení a podklady jsou uloženy u výrobce. Aby byl tento stav zachován a zajištěn bezpečný provoz, musíte jako uživatelé dbát tohoto návodu k obsluze! ÚČEL POUŽITÍ Solární zahradní lampa je vhodná jako osvětlení v zahradě nebo ve vstupní části domu. Lampa se zapíná popř. vypíná prostřednictvím senzoru světelnosti. Montáž se provádí zabodnutím zemního bodce do země (trávník). Jiné použití, než jak bylo v předešlém textu popsáno vede k poškození tohoto produktu! Celkový produkt nesmí být pozměňován popř. přestavován! BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Vzniknou-li škody nedodržením tohoto návodu k obsluze, zanikne nárok na záruku! Neručíme za následné škody, které by z toho vyplynuly! Neodpovídáme za věcné škody, úrazy osob, které byly způsobeny neodborným zacházením nebo nedodržováním bezpečnostních předpisů. V těchto případech zaniká jakýkoliv nárok na záruku! Z bezpečnostních a povolovacích důvodů (CE) není povoleno svévolné přestavení a / nebo pozměňování solární zahradní lampy. Dbejte na řádné uvedení do provozu! Respektujte přitom tento návod k obsluze!

Elektrické přístroj nepatří do dětských rukou! 3 V průmyslových zařízeních je třeba dbát na bezpečnostní předpisy Spolku průmyslových profesních sdružení pro elektrická zařízení a provozní prostředky! Ve školách, vzdělávacích zařízeních, kutilských a svépomocných dílnách musí být provozování síťových přístrojů odpovědně dozorováno školeným personálem! Před prvním uvedením do provozu musí být solární zahradní lampa vystavena min. 36 hodin přímému slunečnímu záření, aby se akumulační baterie plně nabily! Při montáží solární zahradní lampy dbejte na to, aby byla instalována v oblasti, ve které se po delší dobu (min. 8 hodin za den) může počítat s přímým dopadem slunečních paprsků bez stínu, např. bez porostu! Neťukejte při montáži kladivem na zemní bodec nebo na solární článek, následkem je poškození lampy! Solární článek by měl být pravidelně čištěn vodou a jemným čistícím prostředkem, aby bylo možné maximální sluneční ozařování! Když je solární zahradní lampa odstraněna ze zemního bodce, musí být také zemní bodec odstraněn, aby nepředstavoval žádné nebezpečí, např. zakopnutí! Používejte jen osvětlovací prostředky (LED) a jen Ni-Cd-akumulátorové baterie, které jsou vhodné pro solární zařízení. Akumulátorové baterie musí být ekologicky odstraňovány! (Nevhazovány do ohně nebo domácího odpadu!) FUNKCE Prostřednictvím integrovaného solárního článku (vysoký stupeň účinnosti, monokristalin) je sluneční energie přeměňována na elektrickou energii a tím se nabijí vestavěné Ni-Cd-akumulátorové baterie (paralelně zapojené). Vestavěný senzor světelnosti pečuje o to, aby solární zahradní světlo svítilo jen ve tmě. NABÍJENÍ AKUMULÁTOROVÝCH BATERIÍ Před prvním uvedením do provozu musí být solární zahradní lampa vystavena min. 36 hodin přímému slunečnímu záření, aby se nabyly akumulátorové baterie. Teprve potom smí být lampa uvedena do provozu! Při volbě místa instalace je třeba bezpodmínečně dbát na to, aby bylo k dispozici nepřetržitě po delší čas (ca. 2-3 dni) přímé sluneční záření! Sluneční záření musí plynout PŘÍMO na solární článek! Přitom dbejte na úhel slunečních paprsků ráno, v poledne, popř. odpoledne!

Nabíjení při šikmém úhlu slunečních paprsků, při tvorbě stínů prostřednictvím stromů nebo keřů, apod. málo slunce (oblačno) popř. jen denní světlo nebo umělé světlo, má za následek delší čas nabíjení. UVEDENÍ DO PROVOZU Ve dne (jak bylo v předchozím textu popsáno) je zahradní lampa vypnutá. Akumulátorové baterie jsou nyní na slunečním svitu nabíjeny prostřednictvím solárních článků. Ve tmě je zahradní lampa automaticky zapnuta a svítí tak dlouho, dokud nebude vypnuta nebo dokud se nevybijí akumulátorové baterie. Dávejte proto pozor, když není v následujících dnech dostatek slunečního záření, není již přiváděna odňatá energie akumulátorovým bateriím! Opětným spuštěním solární lampy, ve tmě, bude kapacita akumulátorových baterií stále menší, tzn. délka svitu se stále více zkracuje, dokud akumulátorové baterie jakmile již nevykazují žádnou kapacitu detekují podpěťové vypnutí, které chrání akumulátorové baterie před hlubokým vybitím. Tedy délka svítivosti se pozvolna zkracuje, takže musí být solární lampa opět nabita, jak bylo v předchozím textu popsáno, při přímém slunečním záření! 4 MONTÁŽ Při montáži solární zahradní lampy dbejte na to, aby byla, jak již bylo dříve popsáno, instalována v oblasti, ve které je možno počítat s delším časovým obdobím s přímým dopadem slunečních paprsků bez stínu, např. porost! Montáž se provádí dodávkou přiloženého zemního bodce. Nejdříve sestavte zemní bodec, jak je popsáno na obr. 1! Použijte k tomu jen přiložené materiály! Prodloužení pomocí jiných dílů není přípustné! Nasaďte nyní průhledný kryt na smontovaný zemní bodec a upevněte jej šroubem! Odstraňte nyní ochrannou pásku akumulátorové baterie! nasaďte nyní solární články (černý díl krytu) na průhledný kryt a otočte jím doprava dokud nezaklapne! Zapíchněte nyní zemní bodec na požadovaném místě do země! Dbejte přitom na to, aby nebyl poškozen povrch solárního článku! Nejlepší je, když uchopíte zemní bodec pod lampou a točíte jím co nejhlouběji do země!

VÝMĚNA BATERIÍ 5 Uvolněte lampu ze země (obr. 4) otáčením proti směru hodinových ručiček! Otevřete nyní kryt bateriové přihrádky (obr. 3) a opatrně jej sejměte! Nahraďte však Ni-Cd-akumulátorové baterie jen novými Ni-Cd-akumulátorovými bateriemi stejného typu (1,2 V / 600 mah), které jsou pro solární zařízení vhodné! Dbejte na polaritu akumulátorových baterií (plus + a minus -!) Před uvedením do provozu musí být solární zahradní lampa opět na min. 36 hodin vystavena přímému slunečnímu záření, aby byly akumulátorové baterie plně nabity. Teprve potom smí být lampa uvedena do provozu! ODSTRANĚNÍ ZÁVAD Při odstranění chyb respektujte též bezpečnostní pokyny! Symptomy: Solární zahradní lampa nefunguje. Příliš krátká provozní doba ve tmě. Problémy: 1,2,3,4,5,6 1,2 Akumulátorové baterie musí být před použitím plně nabité! Solární zahradní lampa musí být nejméně po dobu 36 hodin vystavena přímému slunečnímu záření, aby byly akumulátorové baterie plně nabity! Solární zahradní lampa se nachází na místě, kterému se nedostává dostatek přímého slunečního záření, např. na solární články vrhá stín strom, dům nebo jiný předmět. Solární zahradní lampa se spíná automaticky jen ve tmě. Je-li lampa provozována za denního světla nebo v blízkosti světlého osvětlení (pouliční svítilna, domovní svítidlo), lampa se nezapíná. Dbejte na to, aby nebyl senzor světelnosti, na horní straně krytu, zaměřen na osvětlení podobného druhu! Otestujte solární zahradní lampu ve tmě! Kontrolka LED by mohla být defektní. Přenechejte ale její opravu odborníkovi! Akumulátorové baterie by mohly být defektní, popř. slabé nebo opotřebené. (Viz. kapitola Výměna akumulátorových baterií, popř. nabíjení akumulátorových baterií!) Existuje chyba v elektronice. Zašlete solární zahradní světlo!

TECHNICKÉ ÚDAJE 6 Akumulátorové baterie: Ni-Cd (AA) 2x 1,2V / 600 mah Osvětlovací prostředek: Bílá světelná dioda LED Solární články: Monokristalin Délka svítívosti: U všech akumulátorových baterií ca. 19 hodin