Úvod. Popis projektu. Výhody projektu



Podobné dokumenty
PŘÍLOHA Č. 5 MANUÁL PRO HODNOCENÍ PROJEKTŮ PRO OBLAST INTERVENCE 3.3 INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU

Martin Chvál a kol. ŠKOLY NA CESTĚ KE KVALITĚ. Systém podpory autoevaluace škol v ČR

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM VEŘEJNOSPRÁVNÍ ČINNOST

EU peníze středním školám

Strategie MPSV pro oblast dalšího vzdělávání. Fond dalšího vzdělávání. Finální verze

OBSAH 1. Úvod Analýza Závěr Analytická část - přílohy....49

Strategie rozvoje školství a volnočasových aktivit

Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj České republiky ( )

NÁRODNÍ AKČNÍ PLÁN SOCIÁLNÍ INKLUZE A ZPŮSOB JEHO TVORBY

Komplexní udržitelné systémy v zemědělství KUS

Světová škola ve světě i doma Průvodce projektem

Obsah: Je připravena smlouva o financování 21

AntiXeno. Výtah z projektu ( )

PROGRAM SOCIÁLNÍHO A EKONOMICKÉHO ROZVOJE REGIONU STRAKONICKA

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ A MIMOŠKOLNÍ PEDAGOGIKU. Zpracovaný dle RVP pro obor vzdělání M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika

ÚLOHA A APLIKAČNÍ MOŽNOSTI METODY FMEA PŘI ZABEZPEČOVÁNÍ SPOLEHLIVOSTI

ENERSOL PŘÍLEŽITOST PRO ŽÁKY A UČITELE VŠECH STŘEDNÍCH ŠKOL V ČR A PARTNERSKÝCH ZEMÍCH EU

Národní program reforem České republiky

Podle těchto příloh je poskytována podpora z Fondu žádostem akceptovaným od nabytí

Metody a formy výuky Hospitační arch. Vojtěch Žák

Cílené další profesní vzdělávání: konkrétní cíl konkrétní výsledky

Povinnosti a odpovědnost ředitele školy

INTEGROVANÁ STRATEGIE ROZVOJE REGIONU KRKONOŠE D. NÁVRHOVÁ ČÁST. Masarykova 129/ Ústí nad Labem

PROJEKTY - JEJICH TVORBA A ŘÍZENÍ

VYŠŠÍ ODBORNÉ ŠKOLY NA ROZCESTÍ

Obsah: bsah:

Postup na vytvoření soustavy páteřních škol v Ústeckém kraji

NÁVRH KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ ŠKOL V PROBLEMATICE PRVNÍ POMOCI

VYUŽITÍ POČÍTAČŮ V ÚČETNICTVÍ

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Transkript:

Úvod Není tomu tak dávno, co se školství dočkalo projektu Slunce do škol, který přinesl žákům možnost seznámit se blíže a názorně s oblastí alternativních zdrojů, zejména slunečního záření. Přes nespornou zajímavost projektu, který přinášel novou kvalitu do oblasti šíření enviromentálního vzdělání a zasazování se o principy udržitelnosti, nebylo možné přehlédnout jisté nedostatky. Vysoké pořizovací náklady, nekompaktnost a imobilita výukové techniky. Stop celému projektu nakonec vystavilo zastavení dotací ze Státního fondu životního prostředí. Odpovědnost za budoucnost naší společnosti nás ale zavazuje k pokračování v osvětě a propagaci enviromentálních myšlenek a k hledání schůdnějších řešení, kterými bychom dokázali skutečně masově oslovit společnost a úspěšně ji zapojit do enviromentální problematiky. Proto přicházíme s projektem Cesta slunce. Popis projektu připravil učební pomůcku demonstrující využívání slunečního záření. Jedná se o vakuovou Sydney trubici s odnímatelným měřícím zařízením, která je základem nové generace slunečních kolektorů a která umožňuje měření řady hodnot jako je teplota okolního vzduchu, teplota uvnitř trubice, intenzita slunečního záření a další. Učební pomůcka dostala podle zastřešujícího projektu název SOLIS. Výhody projektu učební pomůcka je kompaktní, lehká a přenosná náklady na pořízení jsou pouze 3850 Kč za kus včetně DPH snadná obsluha a dlouhá životnost další a široké uplatnění odnímatelného měřícího zařízení pro výuku (fyzika aj.) Díky nízkým pořizovacím nákladům lze tak reálně hovořit o masové distribuci. V první etapě se počítá s dodávkou tisícovky kusů pro školská zařízení. Teprve tak se může podařit skutečně hromadně zapojit do enviromentální problematiky podstatná část mladé nastupující generace, pro které se otázka zdrojů energie stane v příštích letech klíčovou. Zároveň s distribucí pomůcky budou dodávány odpovídající vzdělávací materiály. Cíle projektu Specifickým cílem projekt je zasáhnout co největší počet školských zařízení a nabídnout vzdělání v oblasti alternativních zdrojů energie co nejširšímu okruhu žáků. Proto je pomůcka od začátku koncipovaná tak, aby byla cenově co nejdostupnější a bylo s ní možné jednoduše pracovat. Zároveň by se tak mělo přispět k naplňování širších obecných cílů enviromentální politiky s vazbou na strategické dokumenty především MŽP a MŠMT. Cílové skupiny Učební pomůcka Sydney díky své jednoduchosti a dostatečné názornosti může posloužit k výukovým účelům na druhém stupni základních škol i na středních školách a odborných učilištích. S ohledem na skutečnost, že v rámci projektu Slunce do škol bylo realizováno v uplynulých letech 1063 aktivit a celkový počet základních škol je podle registru ÚIV 3891, respektive 2278 středních škol, tak je zřejmé, že neustále existuje více než dostatečný okruh potencionálních zájemců, které lze s naší nabídkou oslovit.

Podrobná charakteristika Parametry učební pomůcky 1) vakuovaná trubice se selektivní absorpční vrstvou: nedílná součást nejvýkonnějších a nejmodernějších slunečních kolektorů na tepelnou přeměnu slunečního záření činnost je nezávislá na venkovní teplotě při záření 800 W/m 2 je dosahovaná klidová teplota až 230 C účinně pracuje i při difúzním záření cenově dostupný díl pro aplikace ve slunečních kolektorech 2) skládací stojan 3) měřící zřízení pro vyhodnocení teploty uvnitř trubice a teploty okolí ( C) a intenzitu sluneční radiace (W/m 2 ) 4) kompas pro správnou orientaci učební pomůcky vzhledem ke světovým stranám Vzdělávací materiály Součástí balení je jednoduchý a přehledný manuál, který popisuje základní charakteristiky a funkce učební pomůcky. Navíc je k pomůcce dodávána záznamová karta umožňující statistické vyhodnocování měření vnější i vnitřní teploty, sluneční radiace a jejich zaznamenávání do grafu. Balení rovněž obsahuje vzdělávací CD-ROM, na kterém je k nalezení několik materiálů o slunci, obnovitelných zdrojích a také manuál se záznamovou kartou v elektronické podobě pro možnost vlastního dotisku a kopírování. Výroba, montáž a distribuce Výrobu a vývoj učební pomůcky Sydney zajišťuje společnost Vermos s r.o. patřící k předním zástupcům propagace obnovitelných zdrojů mající zkušenosti s podporou enviromentální osvěty ve školství. Distribuci a marketing pak zajišťujeme jako COPT sami, vlastními prostředky. Financování Projekt učební pomůcky SOLIS byl původně připravován tak, aby na něj bylo možno získat dotaci od Státního fondu životního prostředí. S ohledem na zastavení přijímání žádostí o dotace s platností od 1. dubna 2005 bylo však nutné přistoupit k nedotované variantě zejména proto, že se stávající situace v dohledné době s největší pravděpodobností nezmění. Díky nízké ceně učební pomůcky však nepovažujeme zastavení dotací za překážku. Zájem projevili Státní fond životního prostředí Učební pomůcka SOLIS demonstrující fototermickou přeměnu slunečního záření byla představena 24. února 2005 na Státním fondu životního prostředí. SFŽP vyjádřil projektu maximální podporu. Vzhledem k výše zmíněným skutečnostem však nebylo možné pokračovat v jednáních dále.

Výbor projektu ENERSOL CZ 1. března byla dále pomůcka představena na závěrečném zasedání projektu ENERSOL CZ, kterého se účastnili vedoucí zástupci české i nizozemské strany. Přítomen byl i bývalý nejvyšší šéf VEV Ing. Dirk Platier, který velmi ocenil nový příspěvek české strany k enviromentální osvětě ve školství. Zároveň bylo na výboru vysloveno přání exportovat učební pomůcku do zahraničí ve spolupráci s partnery projektu ENERSOL EU. ČVUT Praha Učební pomůcka SOLIS prošla úspěšně sérií několika testů na Českém vysokém učení technickém v Praze pod odborným dohledem předního specialisty na obnovitelné zdroje, Doc. Karla Brože, Csc. Výsledkem těchto testů je vyhotovení posudku, který potvrzuje vysoký přínos učební pomůcky do oblasti výuky obnovitelných zdrojů. Můžete ho najít ve druhé příloze této zprávy. Ministr životního prostředí S projektem učební pomůcky SOLIS ve fázi prototypu byl už dříve seznámen i současný Ministr životního prostředí, RNDr. Liboš Ambrozek v rámci návštěvy COPTu na začátku letošního roku. Závěr V Česku probíhala a probíhá řada projektů zabývajících se enviromentální problematikou, z níž je část věnovaná energetické otázce jedna z vůbec nejdůležitějších. Nová učební pomůcka SOLIS vytvořená v rámci projektu Cesta slunce ale díky své kompaktnosti, jednoduchosti a cenové dostupnosti může přispět k plošnému vzdělávání ve skutečně masové míře. A takový by ostatně měl být cíl celé enviromentální politiky u nás i ve světě.ilustrační foto

Vratný objednávkový list pro učební pomůcku SOLIS Tento poslední list slouží zároveň jako vratný formulář pro závaznou objednávku učební pomůcky SOLIS. Máte li o náš produkt zájem, vyplňte, prosím, následující formulář a odešlete na emailovou adresu smola@coptkm.cz nebo faxem na číslo +420 573 335 213. Objednávka je určena pouze do rukou ředitele školy. Název školy: Adresa: IČ/DIČ: Počet kusů: Datum: Jméno a příjmení: Podpis a razítko*): *) V případě faxové objednávky Pozn.: Dodací lhůta na učební pomůcku SOLIS je maximálně 30 dní od přijetí objednávky.