Vodná alkydová emulze pojivo pro výrobu vodou ředitelných nátěrových hmot PRŮMYSLOVÉ NÁTĚRY

Podobné dokumenty
Polyuretanové lepidlo a těsnící hmota

Construction. 2-komponentní epoxidová samonivelační stěrka, strukturovaný a hladký nátěrový systém s velmi nízkými emisemi.

1komponentní polyuretanové lepidlo a těsnicí hmota. ISEGA - Certificate for foodstuff area usage.

2-komponentní, rychle tuhnoucí opravná malta na bázi reaktivních akrylových pryskyřic

Polymerní hydroizolační střešní fólie

Systémy pro opravy betonových konstrukcí a speciální malty.

Vlastnosti cementových a polyuretanových lepidel

TECHNICKÉ INFORMACE WIEREGEN-M55. 2K-PUR vrchní nátěr High-Solid

Samonivelaní, rychlá opravná malta

PUR systém zalévání kolejí

katalog výrobků katalog kolorimetrie smaltosistem 199 kolorimetrie 194 geocolor 196/I květen 2011

K3/10/3.1. Nivelační hmota, šedá Barevný tón 10/3.1. Pro vytvoření ploch Pandomo Floor a Floor Plus v šedém betonovém provedení.

Bezpečnostní list podle 1907/2006/ES, Článek 31

Zowosan PREZENTACE. Připravil: Josef Malecha Vladimír Nachlinger

Učinit správnou volbu

Kapitola 20 PYLONY A MOSTNÍ ZÁVĚSY

Bezpečnostní list podle nařízení (ES) č. 1907/2006, Článek 31

INFRA PVC QUANTUM KANALIZAČNÍ SYSTÉM QUANTUM KANALIZAČNÍ SYSTÉM QUANTUM SN 12, SN 16

h Návod k použití kanalizačních a vodovodních CC-GRP trub

Tiger. Návod k obsluze a instalaci kotle. Závěsný kombinovaný kotel Výkon 9,5-23 (3,5-11,5) kw Ohřev TV v zásobníku

Příručka pokynů a upozornění VICTRIX X I * CZ*

BEZPEČNOSTNÍ LIST (dle Nařízení (ES) 1907/2006 (REACH).) Datum vydání: Strana: 1 ze 8 Datum revize č.1:

Jiří Maláč: Gumárenská technologie 2. Kaučuky 1 OBSAH

Automatický teplovodní kotel

Dekorativní desky (DP) s nosnými materiály z dřevotřísky (DTD) a středně hustou vláknitou deskou (MDF)

OPTISENS CL 1100 Prospekt

Trocal Typ SGmA (SG) Střešní fólie pro volné uložení se zatížením a pro střešní vegetaci Návod k pokládání

Bezpečnostní list strana: 1/5 podle 1907/2006/ES, Článek 31 Datum vydání: Revize:

INFRA kanalizační systém PRAGmA+ID sn 10, sn 12, sn 16

Antikorozní fólie EXCOR VALENO typ E, E-CL ODDÍL 1: Identifikace látky/směsi a společnosti/podniku

Transkript:

APLIKAČNÍ LIST CHS-HYDROSPOL D 01 Vodná alkydová emulze pojivo pro výrobu vodou ředitelných nátěrových hmot CHARAKTERISTIKA CHS-Hydrospol D 01 je vodná emulze uretanizované alkydové pryskyřice modifikované asi 26 % vysychavého oleje s těmito parametry PRŮMYSLOVÉ NÁTĚRY POUŽITÍ CHS-Hydrospol D 01 je určen jako pojivo pro výrobu vodou ředitelných na vzduchu schnoucích nátěrových hmot. Vyznačuje se výbornou přilnavostí k většině kovových materiálů a poměrně rychlým zasycháním, a proto je vhodný zejména pro formulaci základových barev na kovy. Zasychání probíhá fyzikálním i chemickým mechanismem,takže vzniká film odolný naprosté většině používaných rozpouštědel i vyšším teplotám. Základové nátěry jsou proto přetíratelné všemi běžnými typy nátěrových hmot a jsou použitelné i pod vypalovací laky a emaily. VLASTNOSTI Podrobné údaje o základních parametrech viz Datasheet. CHS-Hydrospol D 01 neobsahuje organická rozpouštědla. Příklad receptury - Barva základová bílá Složení % ChS-Hydrospol D 01 45,0 % Additol VXW 6240 sikativ) 1 0,4 % voda demineralizovaná 11,9 % Pigmentverteiler A (dispergátor) 2 0,4 % BYK 020 (odpěňovač) 3 0,2 % propylenglykol (rozlivové činidlo) 0,6 % vápenec mikromletý 28,5 % mastek mikro 2,0 % titanová běloba 9,5 % ajatin (proti plísním) 4 0,8 % Butrol 35 (korozní inhibitor) 5 0,7 % Dodavatelé: 1. Vianova Kunstharz AG, Rakousko 2. BASF AG, SRN 3. BYK-CMEMIE GmbH, SRN 4. Slovakofarma Hlohovec, SR 5. Buckman Laboratories, zast. Vídeň a Budapešť Poznámky: 1) jako sikativu lze rovněž použít SERVOSYN WEB (Servo Delden, vhodná je kombinace Co + Zr) nebo některé sikativy firmy Priem (Bielefeld, SRN) 2) k dispergaci lze použít natriumhexametafosfát nebo Disperbyk 184, 3) proti plísním lze použít Proxel BD (Iperial Chem. Ind. L.,GB) 4) jako korozní inhibitory lze použít benzoan sodný nebo Korozní inhibitor 562 (C. H. Erbslöh, Düsseldorf, SRN) 5) při formulaci antikorozních barev lze použít zinkfosfáty, pigmenty molybdátového typu atd.

APLIKAČNÍ LIST Vlastnosti nátěrové hmoty obsah netěkavých složek 62 % výtoková doba (poh. 4, 23 C 25 s viskozita (23 C) 0,1 Pa.s Vlastnosti nátěrového filmu PRŮMYSLOVÉ NÁTĚRY zasychání, st. 1 0,5 h st. 2 1,5 h st. 4 4,0 h tvrdost kyvadlem 16 % odolnost ohybu 4 mm hloubení 8 mm úderu 80 cm přilnavost 1 stupeň TECHNOLOGICKÝ POSTUP ZPRACOVÁNÍ Výroba nátěrové hmoty K přípravě nátěrové hmoty je vhodné použít postup, při němž není pojivo nadměrně vystaveno zvýšené teplotě a vysokému mechanickému namáhání. Při dodržení teploty do 40 C však pojivo snáší dispergaci v perlovém mlýnu. To je výhodné při výrobě NH o vyšší sušině (60-70 %). Při výrobě se nejprve připraví pasta z plniv, pigmentů, vody, aditiv a případně části pojiva doporu-čujeme 10 až 20 % z celkového množství pojiva ve formulaci) a k ní se v dalším kroku přidá pojivo a sikativ. Doporučený postup je následující: 1. na dissolveru o dostatečném výkonu se předloží voda, aditiva, případně část pojiva a postupně se rozmíchají plniva a pigmenty 2. provede se předdispergace při 1000-1500 ot./min. a dosáhne se velikosti částic 40-60 µm 3. provede se dispergace na perlovém mlýnu jedním nebo dvěma průchody na velikosti částic pod 15 µm (materiál je tixotropní a proto je třeba použít vřetenové nebo hadicové dávkovací čerpadlo a pracovat při dostatečném průtoku zařízením, nižším plnění perlového mlýna a s velikostí kuliček 4 až 5 mm) 4. provede se homogenizace pasty např. na dissolveru při 1000-1500 ot./min.. Pak se přidá sikativ a pojivo a nátěrová hmota se zhomogenizuje vrtulovým míchadlem při 100-300 ot./min. (nelze použít dissolver, klesá viskozita). Aplikace nátěrové hmoty Nátěrové hmoty na bázi alkydových disperzí jsou aplikačně podobné akrylátovým disperzním systémům, jsou však méně náchylné k vytváření koroze (obaly) a "bleskové koroze". Rychlost zasychání je ovlivněna nejen teplotou, ale i relativní vlhkostí vzduchu. Vždy je BALENÍ ChS-Hydrospol D 01 se dodává v 50 l PE konvích, umělohmotných kontejnerech, popř. v nerezových cisternách nebo v jiných předem dohodnutých obalech. ChS-Hydrospol D 01 se přepravuje krytými dopravními prostředky.

APLIKAČNÍ LIST SKLADOVÁNÍ Skladuje se v uzavřených obalech, v krytých suchých skladech při teplotě 5-25 C odděleně od tvrdidel. Záruční doba je 9 měsíců od data výroby. BEZPEČNOSTNÍ ÚDAJE Podrobné údaje týkající se bezpečného zacházení a ochrany zdraví jsou uvedeny v bezpečnostním listu. PRŮMYSLOVÉ NÁTĚRY DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ Informace uvedené v tomto aplikačním listě, především rady pro zpracování a použití výrobků Spolchemie a.s. jsou založeny na našich znalostech a zkušenostech z oblasti vývoje stavebních systémů při standardních podmínkách a řádném skladování a užívání. Údaje o vlastnostech výrobku a jeho zpracování byly získány laboratorním měřením a aplikačními zkouškami. Prospekt však může jen právně nezávazně poradit, zpracování výrobku je nutno přizpůsobit konkrétním podmínkám. Vzhledem k různorodosti našich materiálů, charakteru a úpravě podkladu, rozdílným klimatickým podmínkám a dalším vnějším vlivům nemusí být postup na základě uvedených informací, ani jiných psaných či ústních doporučení, zárukou uspokojivého pracovního výsledku. Všechny námi přijaté objednávky podléhají našim aktuálním Všeobecným obchodním a dodacím podmínkám. Ujistěte se prosím vždy, že postupujete podle nejnovějšího vydání technického listu výrobku. Ten je spolu s dalšími informacemi k dispozici na naší webové stránce www.spolchemie.cz. * PRO DALŠÍ INFORMACE PROSÍM KONTAKTUJTE PRACOVNÍKY NAŠEHO TECHNICKÉHO SERVISU NEBO NAŠE DISTRIBUTORY Spolek pro chemickou a hutní výrobu, a.s Vydáno: 03 / 2002 Revoluční 86, 400 32, Ústí nad Labem Revidováno: 11 / 2011 Czech Republic Záruka kvality: 700097 Tel: +420 477 162 037, Fax: +420 477 163 244 Email: resins@spolchemie.cz www.spolchemie.cz