ÚVODEM... 1 AKTUÁLNĚ Z KC... 2 PANNA MARIA - TÉMATA PRO KATECHEZI A VÝUKU NÁBOŽENSTVÍ...

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ÚVODEM... 1 AKTUÁLNĚ Z KC... 2 PANNA MARIA - TÉMATA PRO KATECHEZI A VÝUKU NÁBOŽENSTVÍ..."

Transkript

1 Občasník KPC HK č. 2 školní rok strana 1 Občasník č. 2 Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého (dále KPC) Školní rok vydáno Obsah: Obsah:... 1 ÚVODEM... 1 AKTUÁLNĚ Z KC... 2 PANNA MARIA - TÉMATA PRO KATECHEZI A VÝUKU NÁBOŽENSTVÍ... 2 METODICKÉ MATERIÁLY... 2 SVĚTCI V ČECHÁCH A NA MORAVĚ... 3 METODICKÉ MATERIÁLY A POMŮCKY:... 3 SV. ANEŽKA ČESKÁ... 3 NABÍDKA DALŠÍCH SCÉNÁŘŮ KATECHEZÍ... 4 DUŠIČKY VS. HALLOWEEN... 4 VZDĚLÁVÁNÍ A FORMACE... 5 PODZIMNÍ KOLO OBLASTNÍCH SETKÁNÍ KATECHETŮ, KNĚŽÍ A PASTORAČNÍCH ASISTENTŮ... 5 DIECÉZNÍ KATECHETICKÉ SETKÁNÍ V SOBOTU 4. LISTOPADU PKS ŠKOLENÍ POSELSTVÍ KŘESŤANSKÝCH SVÁTKŮ DO ŠKOL SEMINÁŘ K PŘÍPRAVĚ LEKTORŮ... 6 KURZ KATECHEZE DOBRÉHO PASTÝŘE... 6 PAPEŽSKÁ MISIJNÍ DÍLA... 7 KALENDÁŘ AKCÍ VE ŠKOLNÍM ROCE Milé katechetky, milí katecheté, ÚVODEM na začátku září jsem byl s bohoslovci na pouti v La Salette. Je to krásné poutní místo ve francouzských Alpách, místo, které zve člověka do samoty s Bohem. V roce 1846 se zde zjevila Panna Maria Maximinu Giraudovi a Melanii Calvatové. Prosila je, aby lidé světili neděli, aby nekleli a dodržovali páteční půst. Vyzvala je také k pravidelné modlitbě Otče náš a Zdrávas Maria. V polovině záři jsme byli na pouti ve Fatimě, kde mimo jiné Panna Maria prosila o modlitbu posvátného růžence. Rád bych v tomto úvodníku podtrhl modlitbu. Každá naše služba musí být postavena na modlitbě, na setkání s naším Pánem. Abychom mohli zprostředkovávat druhým lidem vztah s Bohem, musíme nejprve my sami být ponořeni do tohoto vztahu. Proto bych rád připomenul něco, co je samozřejmé a co jistě děláte, aby každá hodina náboženství začínala a končila modlitbou. Rovněž každá příprava na náboženství by měla být provázena modlitbou. Děkuji za Vaši katechetickou službu. P. Jan Paseka

2 Občasník KPC HK č. 2 školní rok strana 2 AKTUÁLNĚ Z KC Dokončili jsme adventní kalendář Udělám z vás rybáře lidí k roku Povolání pro katechety a pro rodiny. Připravujeme postní program pro rodiny s dětmi. Připravujeme program Láska je, když určený žákům 7./8. tříd. Program koresponduje s pokyny MŠMT na téma Sexuální výchova v rámci Výchovy ke zdraví. Připravujeme nový program o sv. Štěpánu pro žáky 2. stupně v rámci projektu Poselství křesťanských svátků. Spolupracujeme na tvorbě materiálů k I. a II. stupni Katecheze Dobrého Pastýře. Spolupracujeme na přípravě nových webových stránek PANNA MARIA - TÉMATA PRO KATECHEZI A VÝUKU NÁBOŽENSTVÍ Panna Maria má mezi osobnostmi církve první místo. Ve výuce náboženství a v katechezi se s ní můžeme setkat: jako s matkou Ježíšovou; její úloha v Božím plánu spásy (matka Mesiáše, zvěstování, Ježíšovo dětství, Ježíšova veřejná činnost, při seslání Ducha Svatého); jako s matkou celé církve (prostřednice spojení věřících s Kristem; účast při vykoupení; přímluvkyně, ochránkyně; vzor církve; soukromá zjevení Panny Marie uznaná církví v modlitbách Písma svatého (Zdrávas Maria, Magnificat), v modlitbách církve (růženec, litanie), v liturgii (cyklus mariánských svátků) mariánská úcta v církvi, Maria znamení naděje a útěchy pro putující Boží lid METODICKÉ MATERIÁLY Materiál najdete na: Tématu se věnuje i nejnovější číslo časopisu Duha (Jak se modlí růženec?, Další podněty najdete i na webových stránkách katechetických center nebo Základní informace o růženci můžete najít na soubor tematických článků pak na Fatima - Poslední tajemství - Je posledních 100 let ve světě ovlivněno událostmi ve Fatimě? Španělský dokument z produkce Goya Producciones. Měla bolševická revoluce a dvě světové války co do činění s Fatimou? Co zabránilo třetí? Proč nebyl Jan Pavel II. zabit Ali Agcou? Proč se zhroutil sovětský komunismus? Je Fatima stále aktuální při pohledu na dnešní problémy, včetně islámu? Co když svět ignoruje varování Fatimských tajemství?

3 Občasník KPC HK č. 2 školní rok strana 3 SVĚTCI V ČECHÁCH A NA MORAVĚ Na stránce prozatím je publikován přehled světců spjatých s historií našeho národa, který je seřazen chronologicky. Ke každému jménu jsou přiřazeny metodické materiály a pomůcky nebo odkaz na jejich umístění na jiném webu. Životy světců chápeme jako součást dějin církve. K této tématice jsme zpracovali: Základní didaktické směrnice pro téma "světci" v katechezi a ve výuce náboženství jsou popsány v článku Svatí v katechezi a ve výuce náboženství. Stručný přehled o vývoji tradic uctívání významných světců naší národní historie (sv. Václav, sv. Anežka, sv. Cyril a Metoděj). Viz tradice_ceskeho_naroda.ppt Význam úcty a života patronů: tabulka: první sloupec v tabulce se věnuje významu pro společnost a její kulturu daného světce, druhý sloupec podává informace o osobních rysech, hodnotách a poselství života světců. Viz soubor vyznam_ucty_a_zivota_patronu.doc. Přehled o filmových dílech o českých patronech: viz soubor filmova_dila_o_ceskych_patronech_prehled.doc METODICKÉ MATERIÁLY A POMŮCKY: Legendy a práce s nimi: Přehled a texty legend o českých národních světcích včetně metodiky, jak s texty legend pracovat, je zpracován na webu "Využití křesťanského dědictví ve výuce - praktické náměty" (dále VKD) zde. SV. ANEŽKA ČESKÁ Anežka Česká - základní životopisná data: tabulka v souboru anezka_cesta_- _zakladni_zivotopisna_data.doc. Kompletní sada metodických materiálů pro děti: Ke stažení na webu "Cesty katecheze", složka a 24. Složka obsahuje PRŮVODCE PRO UČITELE a katechety se základními informacemi o Anežčině životě (dobové prostředí, stučný životopis, vlivy na její myšlení, informace o literárních pramenech a procesu svatořečení). Dále dva scénáře pro výuku ve školách (kde se nepředpokládá křesťanská víra žáků) a scénáře pro katechezi. Pomůcky jsou uveřejněny zvlášť, aby je bylo možné využít k vlastním programům. Materiály jsou doplněny obrazovou prezentací "Svatá Anežka ve výtvarném umění". Program pro děti do 10 let: Série pěti minutových animovaných epizod ze života sv. Anežky České, metodika. Na našich internetových stránkách k projektu "Využití křesťanského dědictví ve výuce - praktické náměty": videa pro 1. stupeň ; pracovní listy a metodika. Program pro děti od 10 let: životní příběh (zvuková nahrávka a obrázky); hodnoty jejího života (podle Tabulae vitae); pracovní listy a metodika.

4 Občasník KPC HK č. 2 školní rok strana 4 NABÍDKA DALŠÍCH SCÉNÁŘŮ KATECHEZÍ Kolegové z pražského katechetického centra přeložili a upravili některé scénáře katechezí a s nimi související pomůcky z časopisu Dossier catechista, k nahlédnutí zde. V příloze najdete podklady určené pro katechetická setkání. Pro nejmladší děti jsou určeny katecheze: Uděláme si portrét, který lze využít i k tématu stvoření, nebo katecheze Anděl strážný neviditelný přítel. Téma Ježíšovo a naše povolání je zaměřeno na děti okolo jedenácti a dvanácti let. DUŠIČKY VS. HALLOWEEN Program je určen žákům 2. stupně ZŠ a je dostupný zde. Cílem programu je, aby se žáci seznámili s původem, způsobem a obsahem křesťanského slavení svátku "Dušiček" a jeho tradicí v naší společnosti. Tento program je určen k osvětě o obsahu a smyslu křesťanského svátku Památka na všechny věrné zemřelé, který je v občanském kalendáři pojmenován jako Památka zesnulých a v praxi se traduje jako dušičky. V tomto období před a kolem 2. listopadu lidé navštěvují hroby svých příbuzných, čistí je, zdobí a rozsvěcují svíčky. S touto zkušeností se mohli žáci již setkat. Vedle toho se v naší zemi šíří tradice známá jako halloween, jejíž projevy korespondují s pohanským, tedy předkřesťanským přístupem k tajemnu, které obestírá smrt člověka. Projevy této slavnosti jsou na první pohled atraktivnější. Tento program nechce stavět tyto tradice do opozice, ale nabízí podněty k diskusi o smyslu obou těchto tradic, neboť se domníváme, že úcta k našim mrtvým předkům je pozitivní součástí naší kultury. Její udržení však vyžaduje ochotu k určité námaze a investici. Program obsahuje powerpointovou prezentaci Na stránkách Využití křesťanského dědictví ve výuce je dostupný také program na toto téma pro žáky 1. stupně ZŠ. SOUTĚŽ BIBLE A MY Základní škola M. Kudeříkové Strážnice opět vyhlašuje 25. ročník soutěže Bible a my ve školním roce 2017/2018. Cílem soutěže je umožnit všem žákům a studentům na základních a středních školách v naší zemi setkat se touto formou s Biblí. Smyslem soutěže je zprostředkovat žákům a studentům bohatství, které tato nejrozšířenější a nejpřekládanější kniha na světě představuje, její hodnoty literární, kulturní, mravní i duchovní, a tímto způsobem upozornit na její aktuálnost i v dnešní době. Soutěž je dobrovolná a otevřená křesťanům různých vyznání, lidem jiných vyznání i bez vyznání. Při její přípravě spolupracujeme s odborníky na Bibli z České biblické společnosti i Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci. Více informací získáte na adrese:

5 Občasník KPC HK č. 2 školní rok strana 5 VZDĚLÁVÁNÍ A FORMACE PODZIMNÍ KOLO OBLASTNÍCH SETKÁNÍ KATECHETŮ, KNĚŽÍ A PASTORAČNÍCH ASISTENTŮ Připomínáme termíny podzimního kola OSK. V České Třebové a Dvoře Králové nad Labem budeme pokračovat v tématu Využití hudby ve výuce náboženství a při katechezi s kolegyní Mgr. Zuzanou Slavíčkovou, která se věnuje hudební výchově v katechezi a výuce náboženství. Program setkání na téma - Využití hudby ve výuce náboženství a při katechezi: Teoretická část: Hudba (umění) a spiritualita; Hudba a symboly; Roviny estetického vzdělávání (naslouchání; žasnutí; porozumění + analýza; aktivní hraní a zpívání) Praktická část: Ukázka hudební symboliky na konkrétní skladbě; Ukázka elementárních hudebních nástrojů a možnosti jejich využití (praktické ukázky); Hudba a obraz - hudební improvizace k obrazu nebo biblickému příběhu (barvy, zvuky, nálady) Diskuze Na ostatních setkáních se budeme věnovat tématu Advent a Vánoce - náměty na zpracování tématu ve věkově smíšených skupinách; způsob práce v tzv. malotřídkách. Tento program se uskuteční v Litomyšli, Hradci Králové, Náchodě a Chrudimi. Tato setkání povede Mgr. Eva Klabanová. Součástí těchto setkání bude také duchovní slovo, které povede P. Jan Paseka. PRACOVNÍ SETKÁNÍ KNĚŽÍ, JÁHNŮ A PASTORAČNÍCH ASISTENTŮ SE KONAJÍ: Datum Místo konání Čas Hlavní lektor Litomyšl fara 9:00-12:00 Mgr. Eva Klabanová Oblastní setkání je otevřené všem, kdo se nějakým způsobem podílejí na katechezi, výuce náboženství nebo náboženském vzdělávání dětí a dospělých. OBLASTNÍ SETKÁNÍ KATECHETŮ (ÚČAST KNĚŽÍ JE VÍTÁNA) SE KONAJÍ: Datum Místo konání Čas Hlavní lektor Nová Paka fara 16:00-18:00 Mgr. Eva Klabanová Hradec Králové Nové Adalbertinum 16:00-18:00 Mgr. Eva Klabanová Litomyšl 15:30 17:30 Mgr. Eva Klabanová Česká Třebová fara 16:30 18:30 Mgr. et M.A. Zuzana Slavíčková Chrudim - fara 16:00-18:00 Mgr. Eva Klabanová Náchod fara 16:00-18:00 Mgr. Eva Klabanová Dvůr Králové nad Labem fara 16:00-18:00 Mgr. et M.A. Zuzana Slavíčková Pro nové kolegy a kolegyně připomínáme, že k účasti na těchto setkáních jste se zavázali při podpisu žádost o kanonickou misi. Krátce před termínem setkání pro váš vikariát budete obesláni em, na který reagujte potvrzením účasti případně omluvou. O to prosíme všechny katechety a učitele náboženství, kteří pozvánku obdrží! Předem děkujeme. Velmi nám to usnadní přípravu na setkání, které věnujeme řadu hodin a snažíme se, aby vaše i naše služba byla efektivní. Termíny podzimního kola najdete také v souhrném kalendáři na zadní straně Občasníku.

6 Občasník KPC HK č. 2 školní rok strana 6 DIECÉZNÍ KATECHETICKÉ SETKÁNÍ V SOBOTU 4. LISTOPADU 2017 Připomínáme, že v sobotu se bude konat Diecézní katechetické setkání. Přihlašovat se můžete na kc@bihk.cz nebo telefonicky na čísle V nejbližší době Vám bude podrobný program zaslán na ovou adresu. PKS ŠKOLENÍ POSELSTVÍ KŘESŤANSKÝCH SVÁTKŮ DO ŠKOL SEMINÁŘ K PŘÍPRAVĚ LEKTORŮ Připomínáme podzimní seminář Poselství křesťanských svátků, který se letos uskuteční v pátek 24. listopadu 2017 v budově Nového Adalbertina od 9:00 do 12:00 hod. Lektorkou bude Mgr. Eva Klabanová. Seminář je určen pro začínající lektory nebo pro ty, kteří si potřebují připomenout programy pro školy k danému tématu, nebo sdílet své zkušenosti a nápady z hodin. Obsah semináře: programy do škol pro dobu adventní a přípravu na Vánoce včetně těch, které jsou spojeny s lidovými tradicemi (sv. Martin, sv. Barbora, sv. Mikuláš, sv. Lucie, sv. Cecílie); připomeneme si východiska těchto programů a probereme po metodické stránce jednotlivé programy (klíčové body, variabilita, pomůcky...). Na seminář je možné se přihlásit do em na adresu kc@bihk.cz nebo telefonicky (kancelář). Více o programech najdete v minulém čísle občasníku nebo na stránkách Využití křesťanského dědictví ve výuce. KURZ KATECHEZE DOBRÉHO PASTÝŘE Všechny zájemce o seznámení s programem Katecheze dobrého pastýře zveme na stejnojmenný program z cyklu Celoživotního vzdělávání, který pořádá KTF UK. Program Katecheze Dobrého pastýře je určen dětem ve věku 3 12 let, jejichž rodiče mají zájem o výchovu svých dětí v křesťanské víře. Je založen na didaktice Marie Montessoriové, k níž autoři přispěli specifickou metodou odvozenou z biblické a liturgické výchovy. Kurz je určen kněžím, katechetům, rodičům, vychovatelům, učitelům mateřských škol, zařízení pro rodiče s dětmi apod. a jeho cílem je umožnit absolventům nabídnout program Katecheze Dobrého pastýře ve farnosti jako součást pastorační nabídky rodinám, nebo s jeho pomocí vychovávat děti ve víře v rodinách. Zahrnuje tři bloková setkání po osmi vyučovacích hodinách (25. listopadu 2017, 27. ledna 2018 a 28. dubna 2018). První setkání zahrnuje teologický a pedagogický koncept programu (tematické bloky Mše svatá, Advent a Vánoce), v druhém setkání se účastníci budou věnovat tématům tajemství dítěte, spiritualita dítěte; (tematické bloky: Tajemství Božího Království, Podobenství o dobrém pastýři; Velikonoce), třetí setkání bude věnováno praktickému nácviku prezentací katechezí (tematický blok: Křest); následovat bude reflexe kurzu. Přihlášky lze podat na záložka Programy CŽV, kód kurzu 4119.

7 Občasník KPC HK č. 2 školní rok strana 7 PAPEŽSKÁ MISIJNÍ DÍLA Vážené katechetky, vážení katecheté, milí přátelé misií! Na začátku svého příspěvku Vám děkuji za hojnou účast na Misijním dni 2017 v Chocni! Setkání vyvrcholilo mší sv. s obřadem přijetí dětí do Papežského misijního díla dětí, které předsedal pomocný biskup královéhradecký Mons. Josef Kajnek a připomněl, že musíme sami hořet láskou pro Boha, abychom mohli zapalovat druhé Více o Misijním dni a fotogalerii Martina J. Rýznara najdete zde: Pro misijní měsíc říjen jsme připravili oblíbený kalendář pro děti Misijní říjen Kalendář se dá využít pro práci s dětmi v Misijních klubkách, při výuce náboženství, v rodinách apod. Děti mohou po splnění úkolů vybarvovat jednotlivé dny a daná témata se mohou rozvíjet a upravovat podle Vašich možností a situace. Kalendář je ke stažení v barevné i černobílé verzi: Nenechte si ujít zářijový Missio magazín, ve kterém uvidíte Missio interview P. Petrem Stejskalem, děkanem ve farnosti Rychnov nad Kněžnou, inspiraci k práci s dětmi od Misijního klubka z Mikulovic, aktuální dopis z Bangladéše, videoklip k Misijní neděli a další užitečné informace. Termíny vysílání na Tv Noe najdete na: Pořadem provází Kateřina Rýznarová. Pro připravovanou misijní cestu do Tanzánie Vás prosíme o Vaše modlitby a děti mohou opět malovat přáníčka, která zašlete na naši adresu do Děkujeme! Více informací o přáních a o pomoci do Tanzánie se dočtete na: Z nových misijních materiálů upozorňuji na Misijní kalendář 2018 objektivem Martina J. Rýznara autora fotografií i doprovodných textů: objektivem-martina-j-ryznara/ Objednat si jej můžete na mé adrese, případně kontaktujte Národní kancelář nebo si jej objednejte v online katalogu: Vyšlo nové číslo Misijního zpravodaje zaměřené tentokrát na modlitbu. Online prolistovat zpravodaj můžete zde: Součástí Misijního zpravodaje č. 22 je Příloha ke slavení Misijní neděle - Misijního mostu modlitby. Misijní kalendář 2018, nový Misijní zpravodaj a další materiály jsou pro Vás připraveny na KPC v Hradci Králové, kde si je můžete vyzvednout. Dary za kalendáře podpoří projekty papežských misií pro děti v bídě, děkujeme!

8 Občasník KPC HK č. 2 školní rok strana října 2017 budeme s celou církví slavit Světový den misií - Misijní neděli. Jistě se už na oslavu tohoto dne těšíte a připravujete. V příspěvku "Světový den misií" najdete vše potřebné, včetně Poselství papeže Františka k tomuto dni a Dopis národního ředitele k Misijní neděli: Oslavy Misijní neděle mohou doprovázet tradiční aktivity PMD: Misijní jarmark, Misijní koláč, misijní výstava, koncert pro misie, misijní cukrárna, setkání farnosti ap. 21. října 2017 se spojíme v modlitbách při Misijním mostu modlitby ve nebo v jinou příhodnou dobu. Aktuální stav v Bangladéši popisuje dopis biskupa Ponen Kubiho: Vaše plánované misijní akce zadávejte i s krátkým popisem na: zprávy o proběhlých akcích na: Věnujte pozornost našim facebookovým stránkám, kde zveřejňujeme Vaše příspěvky a fotografie, pozvánky, projekty PMD, katecheze papeže Františka, významná výročí, myšlenky na den ap. Zároveň děkuji za jejich šíření - fb PMD: Navštivte také MISSIO KINO, kde naleznete filmy, fotografie, Missio interview a další informace, které Vám mohou pomoci při Vašich misijních aktivitách. Pokud budete chtít založit Misijní klubko ve Vaší farnosti či škole, uspořádat misijní besedu s promítáním apod., napište na Bronislava.halbrstatova@seznam.cz. Těším se na spolupráci! Příkladem svého života ukazujme na krásu evangelní zvěsti i potřebu praktického uvádění Božích rad do reality právě pomocí v misiích! (z Dopisu národního ředitele PMD k Misijní neděli) Děkuji Vám za všechno, co děláte pro misijní výchovu dětí a přeji Vám požehnaný misijní a růžencový měsíc! Mgr. Bronislava Halbrštátová Diecézní ředitelka PMD Bronislava.halbrstatova@seznam.cz, tel Národní kancelář PMD, Na Kropáčce 30/1, Hradec Králové. tel: , pmd@missio.cz, číslo účtu: /2700, Facebook: Twitter:

9 Občasník KPC HK č. 2 školní rok strana 9 Občasník Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého; vydáno pro vnitřní potřebu Poštovní adresa: Biskupství královéhradecké, Katechetické a pedagogické centrum, Velké náměstí 35, Hradec Králové, tel.: (Klabanová, Kolčavová, Slavíčková); ; (Čiperová); kc@bihk.cz; (přehled metodických materiálů a pomůcek vydaných KPC HK, prostor k diskusi); (metodické materiály ke katechezi; vzdělávání ke katechetické službě; (metodické materiály k výuce náboženství a k programům pro školy);

10 Občasník KPC HK č. 2 školní rok strana 10 KALENDÁŘ AKCÍ VE ŠKOLNÍM ROCE Datum: Název: Čas: Místo konání: Poznámka: Pracovní setkání pastoračních asistentů a kněží OSK Pracovní setkání pastoračních asistentů a kněží Oblastní setkání katechetů - OSK 9:00-12:00 16:00-18:00 9:00-12:00 15:30-17:30 HK - Nové Adalbertinum Litomyšl - fara povinné KM povinné KM Oblastní setkání katechetů - OSK 16:30-18:30 Česká Třebová - fara povinné KM Oblastní setkání katechetů - OSK 16:00-18:00 Chrudim - fara povinné KM Oblastní setkání katechetů - OSK 16:00-18:00 Náchod - fara povinné KM Diecézní katechetické setkání 9:00 15: Proškolení lektorů pro vstupy do škol (Poselství křesť. svátků) téma Advent a Vánoce 9:00-12:00 Nové Adalbertinum, Hradec Králové HK Nové Adalbertinum, je možné uskutečnit i v jiné farnosti např. pro vikariát Velmi doporučujeme zvláště katechetům s kanonickou misí Lektorka: Mgr. Eva Klabanová Oblastní setkání katechetů - OSK 16:00-18:00 Dvůr Králové - fara povinné KM od února jarní kolo OSK bude upřesněno Noc kostelů Proškolení lektorů pro vstupy do škol (Poselství křesť. svátků) téma Velikonoce Duchovní obnova pro katechety Svátost smíření 9:00-12:00 HK Nové Adalbertinum, je možné uskutečnit i v jiné farnosti např. pro vikariát Marianum - Janské Lázně Lektorka: Mgr. Eva Klabanová Vede: P. Jan Šlégr Více informací: Petra Kolčavová červenec Letní katechetický seminář bude upřesněno Změna vyhrazena. Poznámka: zkratka HK NA znamená Hradec Králové Nové Adalbertinum. Poznámka: povinné KM znamená, že k účasti na setkání se katecheté zavázali při podpisu žádosti o kanonickou misi. Setkání OSK jsou otevřená i kněžím, jáhnům a všem, kdo se nějakým způsobem podílejí na katechezi, výuce náboženství nebo náboženském vzdělávání dětí a dospělých. Zpět na obsah

ÚVODEM... 1 AKTUÁLNĚ... 2 OHLÉDNUTÍ ZA DIECÉZNÍM KATECHETICKÝM SETKÁNÍM...

ÚVODEM... 1 AKTUÁLNĚ... 2 OHLÉDNUTÍ ZA DIECÉZNÍM KATECHETICKÝM SETKÁNÍM... Občasník KPC HK č. 4 školní rok 2017 2018 strana 1 Občasník č. 4 Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého (dále KPC) Školní rok 2017 2017 vydáno 21. listopadu 2017 http://kc.bihk.cz;

Více

Občasník č. 1. Obsah:... 1 ÚVODEM... 1 AKTUÁLNĚ... 2 PŘEHLEDNÉ INFORMACE K NOVÉMU ŠKOLNÍMU ROKU... 2

Občasník č. 1. Obsah:... 1 ÚVODEM... 1 AKTUÁLNĚ... 2 PŘEHLEDNÉ INFORMACE K NOVÉMU ŠKOLNÍMU ROKU... 2 Občasník KPC HK č. 1 školní rok 2014 2015 strana 1 Občasník č. 1 Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého (dále KPC) Školní rok 2014 2015 vydáno 1. září 2014 http://kc.bihk.cz;

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

Š KO L N Í R O K / 1 8

Š KO L N Í R O K / 1 8 Š KO L N Í R O K 2 0 1 7 / 1 8 Ohlédnutí za naší činností J s m e v z d ě l á v a c í i n s t i t u c í a k r e d i t o v a n o u v s y s t é m u D V P P u M Š M T Č R. S p o l u p r a c u j e m e s T

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 11. 9. do 18. 9. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 11 9:30 Mše svatá v ě 24. neděle v mezidobí Mše svatá v Renotech

Více

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv.

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv. O Velikonocích vzpomínáme na okamžik našeho křtu, ve kterém jsme byli spojeni s Kristem, podle slov sv. Pavla křtem jsme byli ponořeni do jeho smrti. Jestliže jsme však s Kristem umřeli, jsme přesvědčeni,

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to nejlepší, nejkrásnější už skončilo a teď už nemáme co očekávat.

Více

ÚVODEM... 2 AKTUÁLNĚ... 2 POZVÁNKY...

ÚVODEM... 2 AKTUÁLNĚ... 2 POZVÁNKY... Občasník KPC HK č. 6 školní rok 2017 2018 strana 1 Občasník č. 6 Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého (dále KPC) Školní rok 2017 2018 Vydáno 28. února 2018 http://kc.bihk.cz;

Více

Odpovědět na výzvy své doby

Odpovědět na výzvy své doby Odpovědět na výzvy své doby Scénář s podněty ke katechezi mladých a dospělých věřících Určení programu: Program je vhodný pro mladé a dospělé lidi. Lze ho zařadit jako tematický blok do programu systematické

Více

Občasník Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého

Občasník Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého 2008/09 červen Občasník Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého è. 6 Obsah: Úvodník 1 Výuka náboženství a systematická katecheze dětí ve školním roce 2009/2010 2-3 Uzavření školního

Více

duben 2017

duben 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz duben 2017 Duben ve farnosti Minulý měsíc jsme se rozloučili se zemřelým panem kardinálem Miloslavem Vlkem. (*17. 5. 1932 +18. 3. 2017). Protože znal náš kraj i farnost

Více

ÚVODEM... 1 AKTUÁLNĚ...

ÚVODEM... 1 AKTUÁLNĚ... Občasník KPC HK č. 2 školní rok 2014 2015 strana 1 Obsah: Občasník č. 2 Katechetického a pedagogického centra Biskupství královéhradeckého (dále KPC) Školní rok 2014 2015 vydáno 8. prosince 2014 http://kc.bihk.cz;

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :00 Mše svatá v Renotech

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :00 Mše svatá v Renotech Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 20. 11. do 27. 11. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Slavnost Za farníky a zvláště za všechny oslavence v měsíci listopadu

Více

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání

40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání 40 dní duchovní šance pro každého z nás Popeleční středou jsme vykročili do postní doby 40 dnů, které nás mají připravit na prožívání zmrtvýchvstání Krista. Současná doba přináší nová ohrožení, ale také

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019 jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 209 Pátek Setkání děti 5:30, Čtyřkoly Mše sv. 7:00, Pyšely 2 Sobota V první

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a.

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a. Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 25. 9. do 2. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 26. neděle v mezidobí 25 Mše svatá v ě Mše svatá v Renotech

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 15. 11. do 22. 11. 2015 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 15. 11. do 22. 11. 2015 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Římskokatolická farnost V TÝDNU od 15. 11. do. 11. 15 www.farnostunicov.cz 33. neděle v mezidobí Za živé a + farníky zvláště za všechny oslavence v měsíci listopadu 15 Sbírka na Charitu Mše svatá v ě Mše

Více

ZPRAVODAJ. Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách. Slovo úvodem. II. ročník 30. duben 2017 číslo 12

ZPRAVODAJ. Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách. Slovo úvodem. II. ročník 30. duben 2017 číslo 12 ZPRAVODAJ Římskokatolické farnosti Rokytnice v Orlických horách II. ročník 30. duben 2017 číslo 12 Slovo úvodem Milí čtenáři, protože jsme ve Zpravodaji doposud neměli příležitost ohlédnout se za oslavami

Více

Tabulka pořadí předností liturgických dnů

Tabulka pořadí předností liturgických dnů Tabulka pořadí předností liturgických dnů ze Všeobecných ustanovení o liturgickém roku a o kalendáři, č. 59-61 I. Slavnosti Velikonoční triduum. Narození, Zjevení a Nanebevstoupení Páně, Seslání Ducha

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

Občasník. Katechetického centra č. 4 prosinec Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci.

Občasník. Katechetického centra č. 4 prosinec Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci. Občasník 2007-08 č. 4 prosinec 2007 Katechetického centra Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci Obsah: Úvodník 1 Připomínáme a zveme 2 Duchovní obnova pro katechety

Více

Markéta 12/ Pojďme do Betléma!

Markéta 12/ Pojďme do Betléma! Markéta 12/2007 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři www.farnost-zhor.unas.cz mobil: 776 887 907 nebo 775 348 346 tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz

Více

Podpora a perspektivy církevní turistiky

Podpora a perspektivy církevní turistiky Podpora a perspektivy církevní turistiky KONFERENCE EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE PERSPEKTIVY CYRILOMETODĚJSKÉ STEZKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Mgr. Roman Kubín, Biskupství brněnské Představení

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

PROGRAM úterý 14. srpna

PROGRAM úterý 14. srpna PROGRAM úterý 14. srpna příjezd nabídka mše svaté v kostele sv. Prokopa (č. 4) 16.00 celebruje Mons. František Lobkowicz 17.30 celebruje Mons. Jiří Mikulášek 19.30 zahájení setkání, hlavní pódium u Zimního

Více

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katecheze a služba slova otevřené problémy Katecheze a Boží slovo Antropologická katecheze? Katecheze ve službě inkulturace Požadavek úplnosti pravd

Více

Farní shromáždění 2017

Farní shromáždění 2017 Farní shromáždění 2017 Obsah 1) Úkony duchovní správy za rok 2016 (křty, pohřby, svátosti, ) 2) Hospodaření farnosti Stav financí Příjmy sbírky, dary, dotace, nájmy, Výdaje rekonstrukce, energie, akce,

Více

Katechetika I. KŘESTNÍ KATECHUMENÁT: ZDROJ INSPIRACE PRO KATECHEZI V CÍRKVI

Katechetika I. KŘESTNÍ KATECHUMENÁT: ZDROJ INSPIRACE PRO KATECHEZI V CÍRKVI Katechetika I. KŘESTNÍ KATECHUMENÁT: ZDROJ INSPIRACE PRO KATECHEZI V CÍRKVI Inspirace katecheze prvky katechumenátu Poslání k národům = vzor veškeré misijní činnosti církve, křestní katechumenát, který

Více

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ

Prezentace akcí 2014 2015 WWW.BRNO.SIGNALY.CZ Prezentace akcí 2014 2015 Kefasfest 27. 29. 6. 2014 - P. Bende a P. Helan. Žamboši, SBM a další -Prostor pro hudbu, divadlo a kulturu - www.kefasfest.cz Expedice Albánie země orlů 20. 31. 7. 2014 - Pokud

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Farní zpravodaj farnosti Ostrov a Jáchymov

Farní zpravodaj farnosti Ostrov a Jáchymov Farní zpravodaj farnosti Ostrov a Jáchymov ŘÍJEN 2011 Modlíte se roztržitě? Pak hlavu vzhůru! I umět řídit vyžaduje čas a praxi Pokud máte s modlením stejné zkušenosti jako já, pak hlavu vzhůru, mám pro

Více

informace polenské farnosti prosinec 2013

informace polenské farnosti prosinec 2013 informace polenské farnosti prosinec 2013 Děkujeme ti, Pane, že nám v době adventního očekávání připomínáš falešnost naší zbožnosti, jsmeli spokojeni sami se sebou. Děkujeme ti za prorocké slovo, které

Více

Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné

Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné Filiální kostel sv. Vavřince v Horní Blatné 17. prosince 2013 Úterý před Štědrým dnem 15 00 Vánoční SVATOST SMÍŘENÍ (zpověď) 23. prosince 2013 Pondělí před Štědrým dnem 14 30 15 30 Betlémské světlo 16

Více

FARNÍ KALENDÁŘ DUBEN 2014

FARNÍ KALENDÁŘ DUBEN 2014 FARNÍ KALENDÁŘ DUBEN 2014 KLÍČE: NP Nezávazná památka P Památka SV Svátek SL Slavnost VÝZNAMNÝ DEN: církevní ne církevní MŠE SV.: Zapsány zde jsou jenom výjimky; ostatní mše jsou dle běžného rozvrhu Út

Více

Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už

Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už není ten stejný život, neboť my už nejsme tak úplně stejní.

Více

Občasník. Katechetického centra 2007-08. č. 1-2 září 2007. Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci

Občasník. Katechetického centra 2007-08. č. 1-2 září 2007. Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci Občasník 2007-08 č. 1-2 září 2007 Katechetického centra Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci Obsah: Úvodník 1 Aktuální informace 2 Personální obsazení KC a rozdělení

Více

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve

Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského, biskupů a učitelů Církve Slavnost Matky Boží, Panny Marie 1.1. 10:45 Za živou a zemřelou rodinu Svobodovu, Hamříkovu, Žulkovskýcha na poděkování za uzdravení, Boží ochranu a pomoc 2.1. Památka sv. Basila Velikého a Řehoře Naziánského,

Více

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň LISTOPAD 2010

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň LISTOPAD 2010 f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň LISTOPAD 2010 Jít ve stopách Ježíšových, to je naším povoláním. Ony jsou jedinou cestou,

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Pro plnohodnotný křesťanský život a společné soužití členů Křesťanského sboru Pyšely (KSP) přijímáme následující články. Článek I Cíle a poslání (KSP) Cíle a poslání

Více

/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 10.3.2012 10/2012 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 10. března 2012 9.30 10.30 Sobotní škola uvádí Haluzová Helena 10.30 10.45 Přestávka

Více

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 26.3.2011 12/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 26.března 2011 9.30 12.00 Bohoslužba Večeře Páně uvádí br. Bohumil Špinar ml.

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

O TAJEMSTVÍ ŽIVOTA JEŽÍŠE KRISTA

O TAJEMSTVÍ ŽIVOTA JEŽÍŠE KRISTA BŮH NÁM POSLAL SVÉHO SYNA O TAJEMSTVÍ ŽIVOTA JEŽÍŠE KRISTA Pracovní verze metodiky pro Královéhradeckou diecézi Celoroční program pro systematickou katechezi dětí ve věku přibližně kolem devíti let nebo

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2016. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b)

FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ. Zpravodaj. Svatý týden 02/2016. Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) FARNOST SV. MARKÉTY V BŘEVNOVĚ Zpravodaj Svatý týden 02/2016 Úvodní slovo Dobrovolný příspěvek na tisk 10Kč Kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života (Jan 8, 12b) Milí farníci,

Více

KONSTANTIN A METODĚJ

KONSTANTIN A METODĚJ VY_32_INOVACE_05_Konstantin a Metoděj KONSTANTIN A METODĚJ Použité zdroje : PhDr. Harna Josef, CSc. a kolektiv: Vlastivěda Obrazy ze starších českých dějin, Alter 1996 http://www.filaso.cz/katalog-znamky/889/1969-archeologicke-objevy-na-morave-a-na-slovensku

Více

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od v týdnu od 2. 12. - 9. 12. 2018 49. týden 1. SOBOTA V MĚSÍCI Památka sv. Edmunda Kampiána, kněze 1 VIGILIE ZA POČATÝ ŽIVOT 1. 12. 2. 12. 3. 12. 4. 12. 5. 12. 6. 12. 7. 12. 8. 12. 9. 12. 1. NEDĚLE 10:00

Více

informace polenské farnosti leden - únor 2014

informace polenské farnosti leden - únor 2014 informace polenské farnosti leden - únor 2014 Ve spěchu a chvatu všedního dne přichází mnoho starostí. Trápí naše srdce a berou nám vnitřní pokoj. Bůh nás však povzbuzuje k důvěře. Tak jako dítě věří milujícím

Více

Statistiky katecheticke služ by v Arcidiece ži praž ske (2015 / 2016)

Statistiky katecheticke služ by v Arcidiece ži praž ske (2015 / 2016) Statistiky katecheticke služ by v Arcidiece ži praž ske (215 / 216) Úvod Katechetické středisko každý rok na základě Dotazníku o katechetické službě farnosti, který je do farností distribuován na podzim

Více

Nedělní evangelia v liturgickém roce

Nedělní evangelia v liturgickém roce Nedělní evangelia v liturgickém roce cyklus C 6. neděle v mezidobí Oči Hospodinovy jsou obráceny k spravedlivým. (Ž 34, 16a) Jméno a příjmení: Věk: 1. čtení (Jer 17,5-8) Tak praví Hospodin:,,Člověk, který

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální Do 12. dubna

Více

dat den hod úmysl mše svaté 8:30 Troubky 10:30 Bochoř 18:00 Troubky 16:00 Troubky 18:00 Troubky

dat den hod úmysl mše svaté 8:30 Troubky 10:30 Bochoř 18:00 Troubky 16:00 Troubky 18:00 Troubky ŘÍMSKOKATOLICKÉ FARNOSTI TROUBKY A BOCHOŘ, Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 31.8. 1.9. 2.9. 3.9. 4.9. 5.9. 22. Votivní mše svatá k Duchu svatému 22. týdne Památka sv. Řehoře Velikého 22.

Více

dat den hod úmysl mše svaté 8:30 Troubky 10:30 Bochoř 17:00 17:00 Bochoř 8:00 Troubky 14:00 Troubky 20:00-21:00 10:00 Troubky

dat den hod úmysl mše svaté 8:30 Troubky 10:30 Bochoř 17:00 17:00 Bochoř 8:00 Troubky 14:00 Troubky 20:00-21:00 10:00 Troubky , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 5.10. 6.10. 7.10. 8.10. 9.10. 10.10. 11.10. 12.10. 27. NEDĚLE 27. týdne Památka sv. Panny Marie Růžencové 27. týdne 27. týdne 27. týdne Sobotní památka

Více

Vysokoškolské katolické hnutí Brno. Martin Hájíček, Bc. Lenka Budková, Bc. Zdeněk Moravec

Vysokoškolské katolické hnutí Brno. Martin Hájíček, Bc. Lenka Budková, Bc. Zdeněk Moravec Vysokoškolské katolické hnutí Brno Martin Hájíček, Bc. Lenka Budková, Bc. Zdeněk Moravec Vysokoškolské katolické hnutí Brno občanské sdružení pastorace VŠ studentů organizace vzdělávacích, kulturních,

Více

Prezentace akcí

Prezentace akcí Prezentace akcí Diecézního centra mládeže v Brně a Diecézního centra života mládeže Mamre v Osové Bítýšce 2019-2020 Kurz animátorů - Dvouletý kurz pro ty, kteří se chtějí aktivně zapojit ve farnosti -

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou...

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... OPAKOVÁNÍ A 1. DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... 3. PŘESTUPNÝ ROK má. dnů, protože 4. První jarní den =. jarní. 5. První podzimní den =. podzimní..

Více

2. třída - Poznáváme Boží lásku

2. třída - Poznáváme Boží lásku 2. třída - Poznáváme Boží lásku Vazba učiva 2. ročníku na klíčové kompetence: Kompetence k učení V tematickém celku věnovaném stvoření a počátkům dějin spásy žáci získávají základy lidského a křesťanského

Více

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově

Římskokatolická farnost Uničov POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od do :30 Mše svatá v Medlově Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 27. 11. do 4. 12. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 1. neděle adventní Žehnání adventních věnců 27 Mše svatá v

Více

Základní škola Salvátor, Králova Valašské Meziříčí DUCHOVNÍ ROZMĚR ŠKOLY

Základní škola Salvátor, Králova Valašské Meziříčí DUCHOVNÍ ROZMĚR ŠKOLY Základní škola Salvátor, Králova 380 757 57 Valašské Meziříčí DUCHOVNÍ ROZMĚR ŠKOLY Specifickou charakteristikou katolické školy je její školní vzdělávací program doplněný o náboženský rozměr v oblasti

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

říjen 2017

říjen 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz říjen 2017 Říjen ve farnosti Začátkem měsíce října, který patří modlitbě svatého růžence, budeme slavit již tradiční pouť k patronu farního kostela sv. Františka. V

Více

Výzva a podněty diecézního biskupa Mons. Františka Radkovského ke slavení Roku víry a 20. výročí vzniku plzeňské diecéze

Výzva a podněty diecézního biskupa Mons. Františka Radkovského ke slavení Roku víry a 20. výročí vzniku plzeňské diecéze Výzva a podněty diecézního biskupa Mons. Františka Radkovského ke slavení Roku víry a 20. výročí vzniku plzeňské diecéze Mějme oči upřeny na Ježíše: od něho naše víra pochází a on ji vede k dokonalosti.

Více

30. 11. 2014 ČESKO ŽIJE ADVENT MÍSTEK ŽIJE ADVENT ADVENTNÍ ZVON NÁM OZNAMUJE RADOSTNOU ZPRÁVU, ŽE PŘÍCHOD VYKUPITELE SE BLÍŽÍ. PANE, PŘIJĎ, MARANATHA

30. 11. 2014 ČESKO ŽIJE ADVENT MÍSTEK ŽIJE ADVENT ADVENTNÍ ZVON NÁM OZNAMUJE RADOSTNOU ZPRÁVU, ŽE PŘÍCHOD VYKUPITELE SE BLÍŽÍ. PANE, PŘIJĎ, MARANATHA 30. 11. 2014 ČESKO ŽIJE ADVENT MÍSTEK ŽIJE ADVENT ZÁKLADNÍM MOTIVEM PRO NÁŠ LETOŠNÍ ADVENT JE ZVON. K čemu slouží zvon? Zve k modlitbě, svolává k bohoslužbě, hlásí denní dobu, oznamuje radostné i smutné

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH v týdnu Od

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH v týdnu Od v týdnu Od 1. 12. 8. 12. 2013 I. NEDĚLE Žehnání adventních věnců za ochranu Boží a P. Marie pro rodinu Tůmovu a Snášelovu za + manžela Jana Mifka, snachu a sestru za + Miloše Štursu a rodiče za živé a

Více

Vinohradský zpravodaj

Vinohradský zpravodaj Vinohradský zpravodaj Program sobotní bohoslužby Oznámení sboru Vinohrady Dnes při dopolední i odpolední bohoslužbě poslouží kázáním bratr Michal Balcar. Příští sobotu kázáním poslouží bratr Jiří Drejnar.

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Název: KŘESŤANSTVÍ Autor: Horáková Ladislava Předmět: Dějepis Třída: 6.ročník Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Ověření: 10.5. a 16.5.2012 v 6.A a 6.B Metodické poznámky: prezentace je určena pro 6. ročník

Více

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA

CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Roční pastorační plán (říjen 2014 srpen 2015) CÍRKEV SPOLEČENSTVÍ SVOLÁVANÉ PÁNEM DŮM SLOVA Plakátek pastoračního roku PÍSMO Změňte smýšlení! A každý z vás ať se dá pokřtít ve jménu Ježíše Krista, aby

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední

Více

KATECHETIKA I. Organizace katecheze u nás a současný stav

KATECHETIKA I. Organizace katecheze u nás a současný stav KATECHETIKA I. Organizace katecheze u nás a současný stav ZÁKONNÉ NORMY O KATECHEZI CIC (1) Normy týkající se organizace katecheze Kán. 773 - Povinností hlavně pastýřů duší je péče o katechezi křesťanského

Více

Občasník. Katechetického centra 2007-08. č. 5 leden 2008. Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci.

Občasník. Katechetického centra 2007-08. č. 5 leden 2008. Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci. Občasník 2007-08 č. 5 leden 2008 Katechetického centra Biskupství královéhradeckého pro katechezi, náboženské vzdělávání a evangelizaci Obsah: Úvodník 1 Uskutečnilo se 2 Oblastní setkání katechetů - reflexe

Více

Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě

Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě Dokument Papežské rady pro laiky Marta Hošťálková, nemocniční kaplan ve FNOL Důstojnost seniora a jeho poslání v církvi a ve světě vznik v r. 1999:

Více

www.vbavlnce.com Standa Korbel České Budějovice

www.vbavlnce.com Standa Korbel České Budějovice České Budějovice Přednášky - vypráví msgre. Josef Kavale Datum: 1.10.2011 Copyright Stanislav Korbel 2005-2011 KOST SOFT Q:\_Standa\www.vbavlnce.com\vbavlnce\Katalog\Vbavlnce_com-CD_prednasky.doc Cena

Více

Biblická škola CBH Studium při pobočce BTS. Základy křesťanské víry. Praktické vzdělávání. Blokové studium a Workshopy. Odborné vzdělávání

Biblická škola CBH Studium při pobočce BTS. Základy křesťanské víry. Praktické vzdělávání. Blokové studium a Workshopy. Odborné vzdělávání Základy křesťanské víry Modul I. (vyučování před křtem / 12. lekcí) Modul II. (vyučování pro členy / 12. lekcí) Modul III. (vyučování pro vedoucí / 12. lekcí) Biblická škola CBH Studium při pobočce BTS

Více

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33 Křesťanství 2 M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Podoby náboženství 1. Katolicismus - nejrozšířenější skupinou v křesťanství. V nejširším smyslu slova sem patří všechny církve, které si nárokují všeobecnost,

Více

Organizace školního roku 2018/2019

Organizace školního roku 2018/2019 B I S K U P S K É G Y M N Á Z I U M V O S T R A V Ě Karla Pokorného 1284/2, Poruba, 708 00 Ostrava 596 784 458 E-mail: sekretariat@b-g.cz www.b-g.cz Organizace školního roku 2018/2019 Ale ti, kdo skládají

Více

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 23.4.2011 16/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 23.dubna 2011 9.30 12.00 Bohoslužba Večeře Páně uvádí br. Bohumil Špinar ml.

Více

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky

NEDĚLE Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů PONDĚLÍ 6. den v oktávu Narození Páně. 8:30 Troubky , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 29.12. 30.12. 31.12. 1.1. 2.1. 3.1. 4.1. Svátek sv. Rodiny Obnova manželských slibů 6. den v oktávu Narození Páně 6. den v oktávu Narození Páně Slavnost

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

Začínáme dobu, ve které se máme dívat dovnitř, do sebe. Je to doba liturgického roku, ve které mají poněkud ustat vnější aktivity a čas, který člověk

Začínáme dobu, ve které se máme dívat dovnitř, do sebe. Je to doba liturgického roku, ve které mají poněkud ustat vnější aktivity a čas, který člověk Začínáme dobu, ve které se máme dívat dovnitř, do sebe. Je to doba liturgického roku, ve které mají poněkud ustat vnější aktivity a čas, který člověk uspoří, má věnovat sám sobě. Každá aktivita vyžaduje

Více

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI.

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Apoštol Ježíše Krista: promluvy o svatém Pavlovi. V Kostelním Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2009. 139 s. Jazyk originálu: Benedetto XVI, In cammino sotto la guida

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Dějepis Sada:

Více

8:00 Za farníky 9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela, dvoje rodiče a příbuzné. 14:00 Pohřeb Gustav Urbášek

8:00 Za farníky 9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela, dvoje rodiče a příbuzné. 14:00 Pohřeb Gustav Urbášek Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB TÝDNU od 26. 8. do 2. 9. 2018 www.farnostunicov.cz fb. Farnost, a Den Liturgická oslava Hodina Úmysl 21. neděle v mezidobí Za farníky Mše svatá v ě 26 Mše svatá

Více

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI

NÍK NÍK LEDEN 2015 ČÍSLO RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI LEDEN 2015 ČÍSLO PŘÍVOZ 1 NÍK NÍK Z OBSAHU: RADOST MALÉ OHLÉDNUTÍ HVĚZDA NAD SUPERMARKETEM TÝDEN MODLITEB PÍŠETE NÁM LITURGIE PRO DĚTI Radost Bogdan Stępień, OSPPE Vstoupili jsme do nového časového úseku

Více

Pořad bohoslužeb. ve farním kostele sv. Petra a Pavla ve Žďárci. Dny Čas Svátky a úmysly mše svaté Pozn. datum Neděle. Pondělí Úterý

Pořad bohoslužeb. ve farním kostele sv. Petra a Pavla ve Žďárci. Dny Čas Svátky a úmysly mše svaté Pozn. datum Neděle. Pondělí Úterý Svátek Svaté rodiny Ježíše, Marie a Josefa 27.12. 10:45 Za Josefa Prokeše, rodiče Kouřilovy a Boží ochranu pro živou rodinu 28.12. Svátek sv. Mláďátek, mučedníků 29.12. 30.12. 31.12. Slavnost Matky Boží

Více

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Monografie Bagin, A.: Apoštolové Slovanů Cyril a Metoděj. Praha : Česká katolická Charita, 1982. 164 s. Bartůněk, V.: Soluňští

Více

ZÁVĚREČNÁ BOHOSLUŽBA MIMOŘÁDNÉHO SVATÉHO ROKU V MÍSTNÍCH CÍRKVÍCH

ZÁVĚREČNÁ BOHOSLUŽBA MIMOŘÁDNÉHO SVATÉHO ROKU V MÍSTNÍCH CÍRKVÍCH ZÁVĚREČNÁ BOHOSLUŽBA MIMOŘÁDNÉHO SVATÉHO ROKU V MÍSTNÍCH CÍRKVÍCH 13. listopadu 2016 33. neděle v mezidobí Úvodní poznámky Následující pokyny pro slavnostní zakončení mimořádného svatého roku v místních

Více

FARNÍ LIST LÉTO Milí farníci,

FARNÍ LIST LÉTO Milí farníci, FARNÍ LIST LÉTO 2017 Milí farníci, první společný školní rok máme za sebou a naši školáci se radují z prázdnin, které si po usilovné práci jistě zaslouží. Jistě i my starší rádi vzpomínáme na naše školní

Více

Děkanát Přerov. Tříletý plán práce s mládeží

Děkanát Přerov. Tříletý plán práce s mládeží Děkanát Přerov Tříletý plán práce s mládeží 2017 2020 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více