Konference dozorování Brno

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Konference dozorování Brno"

Transkript

1 Konference dozorování Brno ŘSD ČR Úsek kontroly kvality staveb Daniel Balla DiS

2 Úsek kontroly kvality staveb ŘSD ČR Ředitel : Ing. Jiří Hlavatý Ph.D. Odbor technické kontroly staveb Ing. Zdeněk Zálešák Sam. odd. technického rozvoje Ing. Čestmír Kopřiva Odbor kontroly jakosti oddělení expertízy oddělení jakosti Daniel Balla DiS Mgr. Hana Klusáková Ing. Pavla Fótyiová Sam. odd. zkušebnictví Praha Sam. odd. zkušebnictví Brno Ing. Jiří Škrabka Ing. Lubomír Kvarda

3 Zajištění kvality díla a postup schvalování výrobků pro zabudování do stavby PK Ve smyslu staveb PK je pod pojmem VÝROBEK definována jakákoliv movitá věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k uvedení na trh jako nová nebo použitá. Výrobky můžou být stanovené nebo ostatní. Na všech stavbách pozemních komunikací ŘSD ČR je nutnost použití pouze schválených VÝROBKŮ - tj. stavebních materiálů, stavebních směsí včetně zdrojů materiálů, stavebních dílců, prvků a výrobků, tedy takových výrobků, u kterých je prokázáno, že splňují požadavky a parametry dané zadávací dokumentací, TKP, ZTKP a navazujících předpisů.

4 Zajištění kvality díla a postup schvalování výrobků pro zabudování do stavby PK Neschválené výrobky, stavební materiály a směsi nesmí být skladovány ani dočasně složeny na staveništi. Každý výrobek zabudovaný do stavby musí být odsouhlasen objednatelem prostřednictvím správce stavby.

5 CES centrální evidenční systém pro stavby PK Pro zajištění jednotné evidence výrobků a zhotovitelů na stavbách PK a ŘSD ČR bude využit Centrální evidenční systém - CES Půjde o webovou aplikaci, která uživatele navede a bude směřovat při schvalování a kontrole dokumentů ve všech fázích stavby. Aplikace bude pro přihlášené uživatele (dotčené stavbou objednatel, správce stavby, dozor, zhotovitel apod.) i veřejnost (základní informace o schváleném výrobku).

6 CES centrální evidenční systém pro stavby PK CES má zajistit: jednotný schvalovací proces při posouzení výrobců, výroben, výrobků a materiálů výrazné snížení a urychlení administrace spojené se schvalováním výrobků a zhotovitelů pro jednotlivé stavby evidenci všech zabudovaných výrobků do staveb dlouhodobé vyhodnocování jejich spolehlivosti v rámci záručních dob

7 CES centrální evidenční systém pro stavby PK Prvotní informace a nutné dokumenty a doklady bude vkládat zhotovitel případně výrobce. Úlohou zhotovitele bude zaevidovat výrobce, výrobnu, výrobek případně materiál včetně všech povinných dokumentů a dokladů požadovanými v souladu s SJ-PK a průvodky pro správce stavby, a to pro konkrétní stavbu a stavební objekt. Průvodka bude obsahovat informace, kdo údaje vložil, jméno zhotovitele a zda vše doložil, či se mu vracelo k doplnění, informace o platnosti jednotlivých dokumentů a další.

8 CES centrální evidenční systém pro stavby PK Pro konkrétní stavbu bude dokumenty potvrzovat správce stavby; pro všechny stavby ŘSD ČR správce systému CES. Správce stavby po kontrole vložených dokumentů a kontrole údajů v průvodce stavby, vyplněné zhotovitelem, odešle správci CES žádost o zaevidování výrobku v systému včetně potvrzení o vhodnosti výrobku pro konkrétní stavbu. Správce CES provede kontrolu věcné správnosti a kompletnosti dokumentů, zda splňují požadavky pro obecné schválení pro PK a v případě kladného posouzení, dá pokyn v systému k vygenerování schvalovacího dopisu.

9 CES centrální evidenční systém pro stavby PK Výrobce bude vkládat do CES i dokumenty a doklady nutné pro prodloužení obecného schválení výrobku pro zabudování v PK. Po zaevidování a schválení výrobku obdrží výrobce informaci o zařazení jeho výrobku do CES a jeho povinností bude vkládat do CES doklady pro automatické prodloužení obecného schválení pro stavby PK. Pokud výrobce platné dokumenty nevloží, výrobek se automaticky v CES zneaktivní a v případě požadavku na jeho použití pro další stavbu PK musí opětovně proběhnout evidenční a schvalující proces.

10 CES centrální evidenční systém pro stavby PK Výstupem bude schvalovací dopis k užití materiálů na stavbách PK. Po zaevidování výrobku do CES bude možné vygenerovat schvalovací dopis pro konkrétní stavbu.

11 CES centrální evidenční systém pro stavby PK Každý výrobek používaný na stavbách PK bude v podstatě schvalován pouze jednou a v systému bude vyznačeno datum, do kdy platí obecné schválení výrobku pro stavby PK. Zhotovitel může tohoto výrobku (se schválením pro stavby PK) využít a jeho žádost bude směřována už pouze na správce stavby pro schválení výrobku na konkrétní stavbu. Zavedením CES se nijak nemění povinnost zhotovitele požádat TDS o schválení každého materiálu či výrobku, který bude zabudován do stavby.

12 CES centrální evidenční systém pro stavby PK Systém umožní definovat uživatelská oprávnění na několika úrovních a role jednotlivých uživatelů. Uživatelské role v CES: veřejnost, zhotovitel (odesílá přes CES žádost správci stavby k odsouhlasení výrobků včetně vložení dokumentů a dokladů), výrobce (vkládá do CES dokumenty nutné pro automatické prodloužení obecného schválení výrobku pro zabudování v PK), správce stavby (kontroluje dokumenty předané zhotovitelem a ověřuje možné použití výrobku pro konkrétní stavbu), majetkový správce (provádí evidenci a zhodnocení použitých výrobků v rámci reklamací a životnosti), správce CES (odsouhlasuje údaje vložené do CES a vydává souhlasné stanovisko s použitím výrobku, nebo prodloužení platnosti, pro obecné použití na stavbách PK).

13 Implementace systému CES bude implementován ve dvou etapách, v etapě 1 pilotní projekt a v etapě 2 realizační projekt. V rámci pilotního projektu bude CES používán na vybraných velkých stavbách ŘSD ČR ve všech jeho funkcích bez volného vstupu pro veřejnost. V realizačním projektu bude CES nasazen celoplošně na všech stavbách ŘSD ČR s plnou funkčností i včetně oprávnění vstupu pro veřejnost. Plnohodnotný chod celého systému je v plánu od října 2018.

14

15 CES tok informací Správce CES Pověřená osoba Správce stavby Výrobce ASS Správce stavby Asistent specialista Zhotovitel kvalitář

16

17

18

19

20

21

22 Povinnosti správce stavby, jeho asistentů a zhotovitele v průběhu výstavby. Dokončení stavby a průběh přejímacího řízení

23 Správce stavby povinnosti a pravomoc - OP 3.1 Objednatel je povinen jmenovat Správce stavby. Správce stavby nemá žádnou pravomoc měnit Smlouvu. Jakékoli schválení, ověření, potvrzení, souhlas, pokyn, oznámení, nebo podobné jednání Správce stavby (včetně absence neschválení), nezbavuje Zhotovitele jakékoli odpovědnosti, kterou má podle Smlouvy, včetně odpovědnosti za chyby, opomenutí, nesrovnalosti a nesoulady.

24 Správce stavby Přenesení pravomoci a pověření - OP 3.2 Správce stavby může přenést pravomoc a pověřit plněním povinností asistenty. Přenesení pravomoci, pověření nebo odvolání musí být písemné s vymezeným rozsahem pravomocí. Každý asistent je oprávněn vydávat pokyny Zhotoviteli v rozsahu vymezeném přenesením pravomocí anebo pověřením. Pověřený asistent správce stavby má stejné povinnosti jako Správce stavby.

25 Zhotovitel Obecné povinnosti zhotovitele OP 4.1. Zhotovitel musí Dílo vyprojektovat, provést a dokončit v souladu se Smlouvou a pokyny Správce stavby a musí odstranit všechny vady Díla. Zhotovitel musí dodat Technologické zařízení a Dokumenty zhotovitele specifikované ve Smlouvě

26 Zhotovitel Obecné povinnosti zhotovitele OP 4.1. Přejímací zkoušky před zahájením Přejímacích zkoušek musí Zhotovitel: 1. Předložit Správci stavby Dokumentaci skutečného provedení 2. Předložit všechny příručky pro provoz a údržbu ke všem technologickým objektům dostatečně podrobné tak, aby Objednatel mohl Dílo provozovat, udržovat, demontovat, znovu smontovat, upravovat a opravovat. 3. Zaškolit Personál objednatele v odborném zacházení, zejména provozu a údržbě, s technologickými objekty a celky tvořícími součást Díla.

27 Přejímací zkoušky - TKP 1.6. prověřuje se jimi kvalita hotových konstrukcí nebo ucelených částí a jsou dále podkladem pro provedení odsouhlasení nebo přejímky sekce zatěžovací zkoušky mostů, zkoušky pilot, zkoušky krytu vozovek, které nejsou součástí kontrolních zkoušek, tlakové zkoušky plynovodního potrubí, vodovodního potrubí, zkoušky těsnosti nádrží, revize elektro apod. a případně další zkoušky, které jsou uvedeny jako samostatné položky soupisu prací

28 Odmítnutí vystavení Potvrzení o převzetí Pokud není předložena 1. DSPS, 2. manuály údržby a provedení zaškolení personálu 3. Nejsou doloženy vyhovující výsledky přejímacích zkoušek NELZE DÍLO považovat za dokončené pro účely převzetí podle Pod-článku a nelze vystavit Potvrzení o převzetí díla. Správce stavby oznámí Zhotoviteli důvody nepřevzetí a podmínky pro dokončení přejímacího řízení.

29 Přejímací řízení staveb SGŘ 9/2016

30 Výkon správce stavby před přejímacím řízením Oznámení zhotovitele o dokončení prací Správce stavby přebírá předmět díla, nebo jeho část od zhotovitele na základě oznámení zhotovitele, že dílo je dle Smlouvy dokončeno celé, nebo jeho část, a je schopno sloužit svému účelu. Podmínkou zahájení přejímacího řízení je, že Zhotovitel oznámením vyzve Správce stavby o vydání potvrzení o převzetí Díla nebo Sekce a že podle Zhotovitelova názoru bude Dílo nebo Sekce nejpozději do 14 dnů dokončeno v souladu se Smlouvou.

31 Příprava správce stavby před přejímacím řízením Předpokládá se, že Správce stavby má ve své evidenci kopie dokumentů, které obsahují výsledky jeho kontrolní činnosti, tj.: vydaná určení a pokyny, věcná potvrzení a odsouhlasení, výsledky zkoušek, realizační dokumentaci stavby, podklady pro práce změněné a dodatečné.

32 Příprava správce stavby před přejímacím řízením Správce stavby dle obsahu své evidence požádá Zhotovitele o dokumenty, které musí Zhotovitel ke svému oznámení předložit. Aby se převzetí urychlilo, je vhodné informovat Zhotovitele o rozsahu příloh k oznámení předem. Správce stavby posoudí, zda: Dílo, nebo jeho části a nebo Sekce jsou schopny sloužit svému účelu, dokumenty dodané Zhotovitelem jsou kompletní, Dílo nebo jeho části a nebo Sekce jsou úplně dokončeny ve smyslu Smlouvy, kvalita prací je dostatečně prokázána.

33 Dokumenty k převzetí prací - TKP a ZTKP Dokumentace skutečného provedení stavby případně RDS, ve kterých jsou vyznačeny změny, ke kterým došlo při provádění prací, včetně všech doprovodných písemností nové zprávy, statické výpočty, montážní a demontážní pokyny, provozní řády, směrnice pro obsluhu a údržbu, apod. Každý výkres DSPS musí být opatřen nápisem Skutečné provedení stavby/objektu a podepsán odpovědným zástupcem Zhotovitele a Správcem stavby Geometrické zaměření skutečného stavu Odsouhlasené UOZI-O

34 Dokumenty k převzetí prací TKP a ZTKP Souhrnná Zpráva Zhotovitele o hodnocení jakosti dokončených stavebních prací SZZ Vypracována dle MP Zásady pro hodnocení jakosti dokončených staveb PK zhotovitelem SZZ je zpracována z použitím dříve zpracovaných dílčích závěrečných zpráv o hodnocení jakosti DZZ SZZ i DZZ mají být zpracovány vždy do jednoho měsíce od ukončených předepsaných zkoušek a měření.

35 Souhrnná / Dílčí zpráva zhotovitele SZZ / DZZ Textová část SZZ DZZ - musí mj. obsahovat 6 - Přehled všech vad zjištěných při stavbě a podrobný popis opravy 7 - Chybějící doklady a zkoušky 8 - Návrh opatření v případě neodstranitelných neshod 9 Celkové hodnocení

36 Souhrnná / Dílčí zpráva zhotovitele SZZ / DZZ Správce stavby zajistí do 7 dnů kontrolu SZZ/DZZ z hlediska úplnosti a správnosti předávaných dokladů, zkoušek a měření a souladu s podklady předanými během Stavby Pokud shledá, že není úplná či vykazuje rozpory mající vliv na hodnocení Objednatele, vrátí zprávu Zhotoviteli k jejímu doplnění či přepracování. Pokud je SZZ/DZZ kompletní a v souladu s podklady předanými během Stavby, Správce stavby zprávu potvrdí svým podpisem na úvodní straně a předá ji Objednateli k vyhodnocení (vydání stanoviska). Lhůta pro vydání stanoviska Objednatele je 21 dnů od předání Správcem stavby nebo jím pověřeným asistentem.

37 Souhrnná / Dílčí zpráva zhotovitele SZZ / DZZ Zpráva musí obsahovat i Schválené Technologické předpisy a KZP Vyhodnocený kontrolní zkušební plán Kopie stavebního deníku v rozsahu prací uváděných ve zprávě. Vyhodnocení SZZ/DZZ správcem stavby Zpráva o kontrole závěrečné zprávy. Ta musí být vypracována příslušným kvalitářem TDS a TDI objektu, ke kterému je zpráva zpracována.

38 Dokumenty k převzetí prací TKP a ZTKP Originály stavebních deníků SD ukončit ke dni převzetí a na vady a nedodělky zavést jeden SD pro celou stavbu 1. hlavní mostní prohlídka Protokol o odstranění vad a nedodělků z technické prohlídky a 1.HMP. Mostní list Doklady potřebné pro kolaudaci prohlášení zhotovitele, doklady vyžadované stavebním povolením.

39 Ukončení přejímacího řízení Správce stavby musí do 28 dnů po obdržení žádosti Zhotovitele Vydat Potvrzení o převzetí (Protokol o předání prací), na kterém musí být uvedeno datum, kdy byly Dílo nebo Sekce dokončeny v souladu se Smlouvou s výjimkou jakýchkoli drobných nedokončených prací a vad, které podstatným způsobem neovlivní užívání Díla nebo Sekce k jejich zamýšlenému účelu (buď dokud nebo pokud tyto práce nebudou dokončeny a tyto vady odstraněny); Všechny známé vady a nedodělky musí být v předávacím protokolu uvedeny!!!!!!

40 Ukončení přejímacího řízení Odmítnout žádost s uvedením důvodů a specifikováním práce, kterou má Zhotovitel provést, aby mohlo být vydáno Potvrzení o převzetí. Zhotovitel pak musí tuto práci dokončit před vydáním dalšího oznámení podle OP Pokud nejsou splněny podmínky zahájení přejímacího řízení, Musí správce stavby písemně zhotoviteli odmítnout svolání přejímacího řízení a uvést důvody proč nemůže být přejímací řízení zahájeno.

41 Schvalování výrobků a podzhotovitelů

42 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků - Správce stavby kontroluje soulad s požadavky - Zadávací dokumentace (ZDS/PDSP, ZTKP) - RDS, - TKP, - TP, - dalších souvisejících předpisů (např. VL, normy, ) - platné legislativy (Z 22/1997 Sb., NV 163/2002 Sb., NEPaR(EU) 305/2011, MP SJ-PK v platném znění)

43 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků - Zhotovitel předkládá k žádosti o schválení výrobku - Pro Stanovené výrobky Pozn. Stanovené výrobky jsou stavební výrobky uvedené v příloze č. 2 NV 163/2002 Sb. nebo v příloze IV NEPaR(EU) 305/2011 Sb. (v platném znění) - Prohlášení o shodě (PoS) / prohlášení o vlastnostech (DoP) - Dokumenty, na základě kterých byly PoS/DoP vydán - Zkoušky typu vč. jejich vyhodnocení (které jsou požadovány v TKP a ZTKP a byly podkladem pro vydání prohlášení TKP 1.4.2) - Certifikáty, STO/Technické specifikace, protokoly o certifikaci (když jsou vyžadovány v TKP a ZTKP nebo na vyžádání objednatele TKP )

44 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků - Zhotovitel předkládá k žádosti o schválení výrobku - Pro Ostatní výrobky - dle MP SJ-PK část II/5 Pozn. Ostatní výrobky - výrobky používané při provádění silničních a stavebních prací na PK v souvislosti s jejich výstavbou, opravami a údržbou v případech, kdy se nejedná o stanovený výrobek dle NV 163/2002 Sb. nebo NEPaR(EU) 305/2011 Sb. - Certifikát vydaný certifikačním orgánem na základě zkoušky typu a výsledky zkoušky typu vč. vyhodnocení - nebo prohlášení shody vydaného dodavatelem výrobku, tj. výrobcem/dovozcem/distributorem po provedení zkoušky typu (vzorku), a zkoušku typu vč. vyhodnocení

45 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků - Zhotovitel předkládá k žádosti o schválení výrobku - Návod k použití - Další doklady dle ZTKP, TKP, TP Pozn. níže jsou uvedeny příklady - Zkoušky typu / průkazní zkoušky vč. vyhodnocení - Technický a prováděcí předpis (TKP23+TP86 pro mostní závěry, TKP22+TP pro mostní ložiska, TKP11 svodidla, zábradlí, apod.) - Způsobilost výrobce/výrobny (TKP19A pro výrobu ocelových konstrukcí, TKP19B pro aplikátora PKO, - Schválení systému/výroku dle požadavků TKP a TP (schválení nátěrového systému PKO na základě PZ, schválení záchytného systému MD, - VTD (především OK dle TKP19A nemohou být zabudovány, ani nesmí být zahájena výroba, bez schválení VTD objednatelem)

46 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků příklad pro mostní závěry - Pro samotné schválení výrobku - Prohlášení o shodě dle 13 Z 22/1997 Sb. - Certifikát výrobku dle 5a NV 163/2002 Sb. - Protokol o výsledku certifikace - Počáteční prověrka v místě výroby a posouzení systému řízení výroby dle NV 163/2002 Sb. a Počáteční zkouška typu výrobku na vzorku dle TN a provádí AO (měly by odpovídat zkouškám požadovaným TP86) dle NV 163/2002 Sb. - Stavební technické osvědčení - Zpráva o dohledu nad fungováním SŘV (1x za 12 měsíců) - Počáteční zkoušky typu pro mostní závěry v souladu s TP86 a průkazní zkoušky materiálů použitých při výrobě a montáži MZ dle čl. TP86 - Technický a prováděcí předpis dle TKP23 a TP86

47 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků příklad pro mostní závěry - Pro schválení výrobku musí být také schválen výrobce - Schválení dovozce/výrobce a výrobny Pozn. dle požadavků MP SJ-PK část II/4, TKP1, 19A a B a norem - Živnostenský list s příslušným oprávněním - Prokázání potřebného počtu pracovníků předepsané kvalifikace, technicky způsobilé strojní a další vybavení - Referenční list provedených prací stejného nebo obdobného charakteru - Způsobilost zkušeben, kontrolního systému a dalších činností, které mohou ovlivnit jakost prací - Zkušebny a NDT pracovníci, lakovna, zinkovna, nátěrový systém, montáž - Způsobilost výrobce a montážní organizace

48 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků příklad pro mostní závěry - Pro schválení výrobku musí být také schválen výrobce - Schválení dovozce/výrobce a výrobny Pozn. dle požadavků MP SJ-PK část II/4, TKP1, 19A a B a norem - Způsobilost výrobce a montážní organizace - Osvědčení o shodě řízení výroby - konstrukční stavební ocelové dílce a sestavy třídy provedení EX3 (příp. EXC4) dle ČSN EN (pro montáž dle ČSN EN ) - Certifikát dle EN ISO systém řízení kvality dle ISO Způsobilost výrobce a montážní organizace dle SJ-PK z 2013, část II/4

49 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků příklad pro mostní závěry - Vyrobit a zabudovat výrobek do stavby lze až na základě schválené VTD - Výrobní technická dokumentace dle TKP23 a TP86 - VTD je vázaná na schválenou výrobnu (při změně výrobny je nutné vydat nové VTD jiné výrobní a lidské zdroje, můžou být jiné postupy, svářečský dozor, WPQR,

50 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků příklad pro mostní závěry - Vyrobit a zabudovat výrobek do stavby lze až na základě schválené VTD - Výrobní technická dokumentace dle TKP23 a TP86 - VTD je vázaná na schválenou výrobnu (při změně výrobny je nutné vydat nové VTD jiné výrobní a lidské zdroje, můžou být jiné postupy, svářečský dozor, WPQR,

51 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků - Nejčastější opomenutí při schvalování výrobků - Na ocelové výrobky, které jsou stanovené, se vztahuje ČSN EN a -2 nejen pro mostní závěry, ale také ložiska, záchytné systémy, ocelové konstrukce z vlnitých plechů apod., musí výrobce vyrábět v souladu s požadavky EN (pro třídu provedení dle zatřídění konstrukce EXC2-4) a EN /-3)

52 Schvalování výrobků a zhotovitelů Schvalování výrobků - Soulad s požadavky - Zadávací dokumentace (ZDS/PDSP, ZTKP) - RDS, - TKP, - TP, - další související předpisy (např. VL, normy, )

53

54 Kdyby se přeci jen náhodou vyskytl nějaký zdánlivě neřešitelný problém

55 Vždy ho dokáže vyřešit dopravní značení Daniel Balla DiS Úsek kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic ČR daniel.balla@rsd.cz Děkuji za pozornost

TKP Kapitola 1 Všeobecně

TKP Kapitola 1 Všeobecně TKP Kapitola 1 Všeobecně Marie Birnbaumová 23. 5. 2017, Praha Schválení Revidované znění TKP 1 bylo schváleno v lednu 2017 s účinností od 1. 2. 2017 se současným zrušením třetího znění kapitoly 1 TKP schváleného

Více

REVIZE TKP 22 MOSTNÍ LOŽISKA

REVIZE TKP 22 MOSTNÍ LOŽISKA REVIZE TKP 22 MOSTNÍ LOŽISKA ZMĚNY OPROTI PŮVODNÍ VERZI TKP 22 Z ROKU 2007 MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor pozemních komunikací ING. PETR MATOUŠEK ÚVOD PO TÉMĚŘ 10 LETECH BYLY V PRŮBĚHU ROKU 2017 ZAHÁJENY A

Více

TP 114 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. dodatek č. 2. TP 114, dodatek č. 2

TP 114 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. dodatek č. 2. TP 114, dodatek č. 2 TP 114, dodatek č. 2 TP 114 dodatek č. 2 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Březen 2018 Schváleno Ministerstvem dopravy, Odborem pozemních komunikací pod č. j. 56/2018-120-TN/1 ze dne 19. 3. 2018 s účinností

Více

Nové evidenční systémy na stavbách PK Daniel Balla DiS Úsek kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic ČR

Nové evidenční systémy na stavbách PK Daniel Balla DiS Úsek kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic ČR Nové evidenční systémy na stavbách PK Daniel Balla DiS Úsek kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic ČR Datum Brno 28.11.2018 Centrální evidenční systém - CES Evidování výrobků a výrobců na

Více

2.A Přehled dokumentace předkládané k hlavní prohlídce

2.A Přehled dokumentace předkládané k hlavní prohlídce 2.A Přehled dokumentace předkládané k hlavní prohlídce V následujících bodech je uveden základní přehled dokumentace a souhrn dokladů předkládaný zhotovitelem a odsouhlasený stavebním dozorcem pro mostní

Více

Řízení výroby a poskytování služeb

Řízení výroby a poskytování služeb datum platnosti: 1/2/2011 výtisk číslo: 1 vydání: 1. nahrazuje: jméno funkce datum podpis Zpracoval: Eva Klierová PVIS manažer projektu 1/2/2011 Schválil: Jozef Dírer prokurista 1/2/2011 Rozdělovník výtisků

Více

Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací. Revize Technických kvalitativních

Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací. Revize Technických kvalitativních Metodický pokyn Systém jakosti v oboru pozemních komunikací Revize Technických kvalitativních podmínek staveb pozemních komunikací, Kapitoly 1 Všeobecně Ing. Jaroslav Vodička 1 Historie řešení otázek kvality

Více

Mostní ložiska a mostní závěry na stavbách ŘSD současnost a budoucnost?

Mostní ložiska a mostní závěry na stavbách ŘSD současnost a budoucnost? Seminář Poruchy mostních ložisek a závěrů Praha - 2018 Mostní ložiska a mostní závěry na stavbách ŘSD současnost a budoucnost? ŘSD ČR ÚKKS Ing. Pavla Fótyiová Mgr. Hana Klusáková Daniel Balla DiS Úsek

Více

Metodický pokyn Výkon stavebního dozoru na stavbách pozemních komunikací a jeho vazba na Obchodní podmínky

Metodický pokyn Výkon stavebního dozoru na stavbách pozemních komunikací a jeho vazba na Obchodní podmínky Ing. Tomáš Mráček, úsek výstavby Správy Ostrava 2012 Metodický pokyn Výkon stavebního dozoru na stavbách pozemních komunikací a jeho vazba na Obchodní podmínky Obchodní podmínky co to je termín FIDIC Mezinárodní

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Malty k injektáži Zatřídění dle př. 2 NV 312 Tabulka Skupina Techn. specif.: 1 8 Výrobce: IČ: Adresa: Datum prověrky: Výrobna: 1 Systém řízení výroby dokumentace a obecné požadavky 1.1 1.2 1.3

Více

Ing. Jiří Hlavatý, Ph.D. ředitel Úseku kontroly kvality staveb Konference dozorování, Brno 2018 Představení systému ŘSD pro řízení staveb

Ing. Jiří Hlavatý, Ph.D. ředitel Úseku kontroly kvality staveb Konference dozorování, Brno 2018 Představení systému ŘSD pro řízení staveb Ing. Jiří Hlavatý, Ph.D. ředitel Úseku kontroly kvality staveb Konference dozorování, Brno 2018 Představení systému ŘSD pro řízení staveb Úsek kontroly kvality staveb Obsah www.rsd.cz 1. SYSTÉM TEMPUS

Více

KONTROLA PROJEKTU, VÝROBY, PKO A MONTÁŽE OCELOVÝCH MOSTŮ ING. PETR MATOUŠEK

KONTROLA PROJEKTU, VÝROBY, PKO A MONTÁŽE OCELOVÝCH MOSTŮ ING. PETR MATOUŠEK KONTROLA PROJEKTU, VÝROBY, PKO A MONTÁŽE OCELOVÝCH MOSTŮ ING. PETR MATOUŠEK ÚVOD KONTROLA PROJEKTU, VÝROBY, PKO A MONTÁŽE OCELOVÝCH MOSTŮ JE KOMPLEXNÍ PROBLEMATIKOU, KTERÁ JE ÚZCE PROVÁZANÁ SE VŠEMI SOUVISEJÍCÍMI

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY http://www.tzus.cz/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Konstrukční těsněné systémy zasklení s mechanickými prostředky pro přenos vlastní váhy tabulí do Zatřídění dle př. 2 NV-163 těsněného úložného rámu a odtud do nosné konstrukce pro vnější stěny

Více

SMLOUVA O DÍLO. uzavřená dle 2586 a 2630 a násl. zákona 89/2013 Sb., občanský zákoník. na akci

SMLOUVA O DÍLO. uzavřená dle 2586 a 2630 a násl. zákona 89/2013 Sb., občanský zákoník. na akci SMLOUVA O DÍLO uzavřená dle 2586 a 2630 a násl. zákona 89/2013 Sb., občanský zákoník na akci Oprava páteřní cesty na pohřebišti v Brně - Králově Poli Smluvní strany 1. Objednatel Správa hřbitovů města

Více

V rámci přípravy výstavby: kontrola veškerých podkladů předaných objednatelem nebo jím pověřenou osobou zhotoviteli stavby;

V rámci přípravy výstavby: kontrola veškerých podkladů předaných objednatelem nebo jím pověřenou osobou zhotoviteli stavby; Krajská správa silnic Libereckého kraje Československé armády 4805/24, 466 05 Jablonec nad Nisou Fakturační adresa je: Liberecký kraj se sídlem: U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 zastoupený: Mgr. Stanislavem

Více

Stavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení ( EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČR.

Stavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení ( EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČR. Stavební ocelové konstrukce vyšší třídy provedení ( EXC3, EXC4) a technické podmínky jejich výroby v ČR. Ing. P.Port, TQ WELD Praha Úvod Současné období (tj. roky 2009-14) je v oboru stavebních ocelových

Více

VZDĚLÁVÁNÍM KE KVALITĚ A K FINANČNÍM ÚSPORÁM PROVÁDĚNÍ, ÚDRŽBA A OPRAVA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

VZDĚLÁVÁNÍM KE KVALITĚ A K FINANČNÍM ÚSPORÁM PROVÁDĚNÍ, ÚDRŽBA A OPRAVA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ VZDĚLÁVÁNÍM KE KVALITĚ A K FINANČNÍM ÚSPORÁM PROVÁDĚNÍ, ÚDRŽBA A OPRAVA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Dům techniky Pardubice, 1.3.2011, Prof. Ing. Jan Kudrna, CSc. Kvalita stavebního díla je zajištěna: Všechny

Více

Konstrukční ocelové dílce a jejich sestavy

Konstrukční ocelové dílce a jejich sestavy POŽADAVKY NA PROVÁDĚNÍ A POSUZOVÁNÍ SHODY OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ DLE EN 1090-1 A EN 1090-2 Ing. Zrza Stanislav TZÚS Praha, s.p. pobočka Ostrava zrza@tzus.cz T: 595 707 221 M: 734 432 059 CZ05/IB/OT/01 TL

Více

Kontrolní list Systém řízení výroby

Kontrolní list Systém řízení výroby Výrobek: Beton, lehký beton, stříkaný beton Zatřídění dle př. 2 NV-163 Tabulka Skupina Techn. specif.: 1 5,6,7 Výrobce: Adresa: IČO: Datum prověrky: Výrobna: Č. Požadavek Posouzení C NC R O Poznámka Zjištění

Více

KAPITOLA 9 KRYTY Z DLAŽEB A DÍLCŮ

KAPITOLA 9 KRYTY Z DLAŽEB A DÍLCŮ MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR SILNIČNÍ INFRASTRUKTURY TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ KAPITOLA 9 KRYTY Z DLAŽEB A DÍLCŮ Schváleno: MD-OSI č. j. 692/10-910-IPK/1 ze dne 13. srpna

Více

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS PŘÍLOHA Č. 2 k Příkazní smlouvě INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS VÝKONOVÁ FÁZE Č. 5 PŘÍPRAVNÁ FÁZE - ZABEZPEČENÍ SMLUVNÍCH VZTAHŮ 1. Technická, odborná, kontrolní a organizační činnost při práci se všemi stupni

Více

Zákon č. 183/2006 Sb.

Zákon č. 183/2006 Sb. Zákon č. 183/2006 Sb. O územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) 2 Základní pojmy Stavebním podnikatelem je osoba oprávněná k provádění stavebních nebo montážních prací jako předmětu své činnosti

Více

Nástavba MŠ a ZŠ Kobylnice

Nástavba MŠ a ZŠ Kobylnice ZPRÁVA ZADAVATELE zpracovaná podle ustanovení 85 zákona číslo 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. (dále jen Zákon ) pro veřejnou zakázku podlimitní na stavební práce zadávanou

Více

TP 158, dodatek č. 1 TLUMIČE NÁRAZU. dodatek č. 1 TP 158

TP 158, dodatek č. 1 TLUMIČE NÁRAZU. dodatek č. 1 TP 158 TP 158, dodatek č. 1 TP 158 dodatek č. 1 TLUMIČE NÁRAZU květen 2016 Schváleno Ministerstvem dopravy čj. 135/2016-120-TN/1 ze dne 5. května 2016 s účinností od 10. května 2016. Tento dokument se shoduje

Více

ČÁST TŘETÍ POŽADAVKY NA SUBSYSTÉMY. 6 Ověřování subsystému

ČÁST TŘETÍ POŽADAVKY NA SUBSYSTÉMY. 6 Ověřování subsystému V. Vybrané části nařízení vlády č. 133/2005 Sb., o technických požadavcích na provozní a technickou propojenost evropského železničního systému, ve znění nařízení vlády č. 371/2007 Sb., nařízení vlády

Více

a rl ~ ll ll ll ll.. ll ll ll ~ fil g ~ IČ':-DIC : II spoi~gnost zapsaná v obchodním rejstříku vedeném ll soudem v Jil

a rl ~ ll ll ll ll.. ll ll ll ~ fil g ~ IČ':-DIC : II spoi~gnost zapsaná v obchodním rejstříku vedeném ll soudem v Jil Příloha č. 13 Příloha č. 13 Vzor protokolu o provedeném odstranění vad a nedodělků {"Protokol") sepsaný níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi stranami Městská část Praha 8 se sídlem: Praha 8- Libeň, Zenklova

Více

Výzva k podání cenových nabídek na Veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání cenových nabídek na Veřejnou zakázku malého rozsahu Název zakázky: Výzva k podání cenových nabídek na Veřejnou zakázku malého rozsahu v souladu s 31 zákona č. 134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek (dále jen Zákon ) a Směrnicí Města Brandýs n. L. - Stará

Více

dle 85 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon )

dle 85 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Svazek obcí Cyklostezka Varhany Náměstí T. G. Masaryka č.p.1, 470 36 Česká Lípa PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE dle 85 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále

Více

Zásady pro hodnocení jakosti dokončených staveb PK zhotovitelem. Schváleno pod č.j. 23819/2008-10431 Ředitelství silnic a dálnic ČR

Zásady pro hodnocení jakosti dokončených staveb PK zhotovitelem. Schváleno pod č.j. 23819/2008-10431 Ředitelství silnic a dálnic ČR Zásady pro hodnocení jakosti dokončených staveb PK zhotovitelem Schváleno pod č.j. 23819/2008-10431 Ředitelství silnic a dálnic ČR Platnost od 1.11.2008 OBSAH 1. Úvodní ustanovení 6 1.1 Účel metodického

Více

Výzva k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace

Výzva k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace Údaje veřejné zakázky Výzva k podání nabídky a k prokázání splnění kvalifikace Název veřejné zakázky (název projektu) Identifikační číslo EDS Druh veřejné zakázky Druh zadávacího řízení Limit veřejné zakázky

Více

TP 114 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. dodatek č. 1. TP 114, dodatek č. 1

TP 114 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. dodatek č. 1. TP 114, dodatek č. 1 TP 114, dodatek č. 1 TP 114 dodatek č. 1 SVODIDLA NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH duben 2016 Schváleno Ministerstvem dopravy čj. 95/2016-120-TN/1 ze dne 1. dubna 2016 s účinností od 1. dubna 2016. Tento dokument

Více

Výzva k podání cenových nabídek na Veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání cenových nabídek na Veřejnou zakázku malého rozsahu Název zakázky: Výzva k podání cenových nabídek na Veřejnou zakázku malého rozsahu v souladu s 31 zákona č. 134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek (dále jen Zákon ) a Směrnicí Města Brandýs n. L. - Stará

Více

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk PROCES SVAŘOVÁNÍ Výtisk číslo : 1 Vypracoval: Vladimíra Holubová Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk Schválil: Ahmad Raad Vydáno: 24. 2. 2016 Účinnost od: 24. 2. 2016 SK-01 1 / 7 Verze: 3 1. Obsah: 1. Obsah:...

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Zadávací podmínky veřejné zakázky

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Zadávací podmínky veřejné zakázky Zadavatel veřejné zakázky: Název zadavatele: Dobrovolný svazek obcí Povaloví Sídlo zadavatele: Lobodice č.p. 39, PSČ 751 01 IČ zadavatele: 72549921 Kontaktní osoba zadavatele: Mgr. Jannis Isakidis předseda

Více

SMLOUVA O ZAJIŠTĚNÍ TECHNICKÉHO DOZORU NA STAVBĚ dle ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

SMLOUVA O ZAJIŠTĚNÍ TECHNICKÉHO DOZORU NA STAVBĚ dle ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník SMLOUVA O ZAJIŠTĚNÍ TECHNICKÉHO DOZORU NA STAVBĚ dle ust. 2430 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník 1. Smluvní strany A. Příkazce: Město Zbiroh Sídlo: Masarykovo nám. 12, 338 08 Zbiroh Zastoupené:

Více

Níže uvedeného dne, měsíce a roku byla uzavřena mezi smluvními stranami smlouva o dílo tohoto znění: I. Smluvní strany. II.

Níže uvedeného dne, měsíce a roku byla uzavřena mezi smluvními stranami smlouva o dílo tohoto znění: I. Smluvní strany. II. S M L O U V A O D Í L O uzavřená mezi níže uvedenými stranami dle 2586 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník ) Níže uvedeného dne, měsíce

Více

EJNÉ ZAKÁZKY A POŽADAVKY NA ZPRACOVÁNÍ A PODÁNÍ NABÍDEK

EJNÉ ZAKÁZKY A POŽADAVKY NA ZPRACOVÁNÍ A PODÁNÍ NABÍDEK telefon (ústředna) :+420 416 723 111 fax :+420 416 723 100 e-mail : info@nemocnice-lt.cz DIČ : CZ00830488 IČ : 00830488 bankovní spojení : Komerční banka, a.s. - Litoměřice číslo účtu : 24734471/0100 www

Více

Ing. Čestmír Kopřiva, 19.5.2015. Systém předpisů SJ-PK

Ing. Čestmír Kopřiva, 19.5.2015. Systém předpisů SJ-PK Ing. Čestmír Kopřiva, 19.5.2015 Systém předpisů SJ-PK Osnova 1) Úvod 2) Popis procesu revizí technických předpisů 3) Technické koordinační centrum 4) Statut technických redakčních rad 5) Přehled aktuálně

Více

VÝZVA. k podání nabídky na stavební práce veřejné zakázky malého rozsahu. Zřízení zastávky a točny Králíky železniční stanice

VÝZVA. k podání nabídky na stavební práce veřejné zakázky malého rozsahu. Zřízení zastávky a točny Králíky železniční stanice Město Králíky Velké náměstí 5 561 69 KRÁLÍKY WWW.KRALIKY.EU Odbor výstavby a technické správy Vyřizuje: Jan Čuma Telefon: +420465670751 E-mail: j.cuma@kraliky.eu Počet listů dokumentů: 03 Počet listů příloh:

Více

Čl. 2 Předmět plnění. Čl. 3 Termíny a místo plnění. Čl. 4 Cena díla

Čl. 2 Předmět plnění. Čl. 3 Termíny a místo plnění. Čl. 4 Cena díla Čl. 2 Předmět plnění Zhotovitel se touto smlouvou zavazuje provést na svůj náklad a nebezpečí pro objednatele za podmínek níže uvedených dílo : Oprava skleníku v zahradě PNB (dále jen Dílo ) specifikované

Více

Obchodní podmínky. Čl. 1 Předmět plnění

Obchodní podmínky. Čl. 1 Předmět plnění Příloha objednávky Obchodní podmínky Čl. 1 Předmět plnění Zhotovitel se zavazuje provést na svůj náklad a nebezpečí pro objednatele za podmínek níže uvedených dílo : viz objednávku (dále jen Dílo ) specifikované

Více

Zhotovení projektové dokumentace pro provádění stavby a autorský dozor. pro projekt. Intenzifikace ČOV v obci Olešná

Zhotovení projektové dokumentace pro provádění stavby a autorský dozor. pro projekt. Intenzifikace ČOV v obci Olešná Výzva k podání nabídky a textová část zadávací dokumentace v rámci výběrového řízení k veřejné zakázce malého rozsahu na služby, mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., zadávané dle vnitřní směrnice obce Olešná,

Více

VÝZVA. k podání nabídky na stavební práce veřejné zakázky malého rozsahu. Úprava chodníků podél I/43 Králíky, průtah

VÝZVA. k podání nabídky na stavební práce veřejné zakázky malého rozsahu. Úprava chodníků podél I/43 Králíky, průtah Město Králíky Velké náměstí 5 561 69 KRÁLÍKY WWW.KRALIKY.EU Odbor výstavby a technické správy Vyřizuje: Jan Čuma Telefon: +420465670751 E-mail: j.cuma@kraliky.eu Počet listů dokumentů: 03 Počet listů příloh:

Více

Kde je vymezeno; případný odkaz na seznam výrobků Odkaz na přiložený seznam dokumentů, nebo uvést

Kde je vymezeno; případný odkaz na seznam výrobků Odkaz na přiložený seznam dokumentů, nebo uvést Výrobek: Techn. specif.: Zatřídění dle př. 2 NV 163 Tabulka Skupina Výrobce: Adresa: IČO: Datum prověrky: Výrobna: 1 Systém řízení výroby dokumentace a obecné požadavky 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Má výrobce správně

Více

Specifikace TSDI. 2. Účelem této veřejné zakázky je zabezpečení zdárné kompletní realizace stavby Pavilonu Farmacie II.

Specifikace TSDI. 2. Účelem této veřejné zakázky je zabezpečení zdárné kompletní realizace stavby Pavilonu Farmacie II. Příloha č. 1 Zadávací dokumentace Počet listů: 5 Specifikace TSDI přesná specifikace předmětu plnění, všech souvisejících úkonů a dílčích plnění TSDI podlimitní veřejné zakázky Pavilon Farmacie II - TSDI

Více

Výzva k podání nabídky do výběrového řízení

Výzva k podání nabídky do výběrového řízení ..... Výzva k podání nabídky do výběrového řízení Vážená paní, Vážený pane, Jako zástupce zadavatele Slezská univerzita v Opavě, se sídlem Na Rybníčku 626/1, 746 01 Opava, IČ: 47813059, si Vás dovoluji

Více

Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh

Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Nařízení vlády č. 208/2015 Sb. Nařízení vlády o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh Částka 84/2015 Platnost od 20.08.2015 Účinnost od 04.09.2015 Aktuální znění 04.09.2015

Více

Smlouva o dílo č. 8/2018-VI

Smlouva o dílo č. 8/2018-VI SoD Č. 8/2018-VI - MŠ Větřní č. p. 294 - Obnova sociálních zařízení, rozvodů vody a kanalizace Smlouva o dílo č. 8/2018-VI Uzavřená podle 2586 a následujících,, zákona Č. 89/2012, občanský zákoník 1. Zhotovitel:

Více

Informace pro žadatele

Informace pro žadatele F001/2018-2 Strana 1 z 6 Informace pro žadatele o posouzení odborné způsobilosti k výkonu metrologické funkce 2 Průběh certifikace 2.1 Základní rozsah certifikace Rozsah certifikace pro všechny funkce

Více

Čl. 8.3 Harmonogram prací. Příloha 3 Výňatek z obchodních podmínek ke Smlouvě ze dne : Čl. 8.7 Smluvní pokuty za prodlení

Čl. 8.3 Harmonogram prací. Příloha 3 Výňatek z obchodních podmínek ke Smlouvě ze dne : Čl. 8.7 Smluvní pokuty za prodlení Seznam příloh Příloha 1 Výňatek z obchodních podmínek ke Smlouvě ze dne 24. 10. 2007: Čl. 8.3 Harmonogram prací Příloha 2 Výňatek z obchodních podmínek ke Smlouvě ze dne 24. 10. 2007: Čl. 8.7 Smluvní pokuty

Více

Smlouva o dílo SOD 006/2017 uzavřená podle ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, v platném znění (dále jen Občanský zákoník")

Smlouva o dílo SOD 006/2017 uzavřená podle ust a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, v platném znění (dále jen Občanský zákoník) Smlouva o dílo SOD 006/2017 uzavřená podle ust. 2586 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, v platném znění (dále jen Občanský zákoník") I. Smluvní strany 1. Zhotovitel: se sídlem: kontakt:

Více

(Oznámení o zahájení zadávacího řízení)

(Oznámení o zahájení zadávacího řízení) I) Identifikační údaje zadavatele: (Oznámení o zahájení zadávacího řízení) Název: Město Vimperk IČ: 002 50 805 Sídlo: Steinbrenerova 6, 385 17 Vimperk I Stát: CZ Zastoupený: Ing. Bohumilem Petráškem, starostou

Více

Zadavatel: Městská část Praha 20 Sídlem: Jívanská 647/10, 193 00 Praha 9 IČ: 00 240 192 tel. ústředna: +420 271 071 611

Zadavatel: Městská část Praha 20 Sídlem: Jívanská 647/10, 193 00 Praha 9 IČ: 00 240 192 tel. ústředna: +420 271 071 611 Městská část Praha 20 B1 Zadavatel: Městská část Praha 20 Sídlem: Jívanská 647/10, 193 00 Praha 9 IČ: 00 240 192 tel. ústředna: +420 271 071 611 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10)

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále

Více

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10).

Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY http://www.tzus.cz/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn.a Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být

Více

VÝZVA. k podání nabídky na stavební práce veřejné zakázky malého rozsahu

VÝZVA. k podání nabídky na stavební práce veřejné zakázky malého rozsahu Město Králíky Velké náměstí 5 561 69 KRÁLÍKY WWW.KRALIKY.EU Odbor výstavby a technické správy Vyřizuje: Jan Čuma Telefon: +420465670751 E-mail: j.cuma@kraliky.eu Počet listů dokumentů: 3 Počet listů příloh:

Více

Norma pro vedení pasportů výrobního zařízení

Norma pro vedení pasportů výrobního zařízení CHEMOPETROL,a.s Odbor údržby Norma pro vedení pasportů výrobního zařízení N 11 985 Tato norma je závazná pro všechny udržovatele a uživatele strojů a technologických zařízení v úseku výrobního ředitele

Více

Výzva k podání nabídky

Výzva k podání nabídky Obec Podsedice Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu nejedná se o zadávací řízení v režimu zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, v platném znění Zadavatel: Obec Podsedice

Více

Příloha č. 7a SoD Specifikace požadované dokumentace OJ SET, ENG

Příloha č. 7a SoD Specifikace požadované dokumentace OJ SET, ENG Příloha č. 7a SoD Specifikace požadované dokumentace OJ SET, ENG 301_Vodovod vnitřní 302_Kanalizace vnitřní 303_Vodovod vnější 304_Kanalizace vnější 1.3. Soupis vad/nedodělků 1.4. Seznam odpovědných pracovníků

Více

číslo technického návodu

číslo technického návodu TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále

Více

Metodický pokyn pro ověřování odborné způsobilosti fyzických osob k provádění revizí, prohlídek a zkoušek určených technických zařízení v provozu

Metodický pokyn pro ověřování odborné způsobilosti fyzických osob k provádění revizí, prohlídek a zkoušek určených technických zařízení v provozu Drážní úřad Wilsonova 300/8 121 06 Praha 2 Vinohrady crdux003w56j CRDUX003W56J Č. j.: DUCR-5218/12/Jr Metodický pokyn pro ověřování odborné způsobilosti fyzických osob k provádění revizí, prohlídek a zkoušek

Více

Realizace topného systému a plynové přípojky v objektu bytu v mateřské škole v České Bříze

Realizace topného systému a plynové přípojky v objektu bytu v mateřské škole v České Bříze VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU: Realizace topného systému a plynové přípojky v objektu bytu v mateřské škole v České Bříze Lhůta pro podání nabídek: 5.6.2013 Zodpovědná

Více

PODKLADNÍ VRSTVY A PODLOŽÍ VOZOVEK 2018

PODKLADNÍ VRSTVY A PODLOŽÍ VOZOVEK 2018 Ing. Jiří Hlavatý, Ph.D. ÚKKS PODKLADNÍ VRSTVY A PODLOŽÍ VOZOVEK 2018 Systém kontroly objednatele na stavbách ŘSD ČR Obsah 1. Kontroly Objednatele 2. Opakující se neshody z kontrol Objednatele 3. Aktuálně

Více

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p.

Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočky Č. Budějovice, Plzeň, Teplice, Brno, Ostrava, Předměřice nad Labem, Praha Certifikace výrobků - CE (OS), CZ (AO), ETA, GOST-R Certifikace systémů

Více

Ředitel Závodu Praha Výkon Asistenta z pohledu Správce stavby

Ředitel Závodu Praha Výkon Asistenta z pohledu Správce stavby Ing. Tomáš Gross, Ph.D. Konference Dozorování Ředitel Závodu Praha 21.2.2018 Výkon Asistenta z pohledu Správce stavby Tým Správce stavby D1: Správce stavby (SpSt) - ředitel Závodu Praha Vedoucí úseku výstavby

Více

Výzva k podání nabídek. veřejné zakázky malého rozsahu. (nejedná se o zadávací řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) s názvem

Výzva k podání nabídek. veřejné zakázky malého rozsahu. (nejedná se o zadávací řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) s názvem 1 Výzva k podání nabídek veřejné zakázky malého rozsahu (nejedná se o zadávací řízení dle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) s názvem Zajištění technického dozoru stavebníka (TDS) a koordinátora

Více

Kapitola 26 POSTŘIKY, PRUŽNÉ MEMBRÁNY A NÁTĚRY VOZOVEK

Kapitola 26 POSTŘIKY, PRUŽNÉ MEMBRÁNY A NÁTĚRY VOZOVEK MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor pozemních komunikací TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Kapitola 26 POSTŘIKY, PRUŽNÉ MEMBRÁNY A NÁTĚRY VOZOVEK Schváleno: MD-OPK č.j. 9/2015-120-TN/4,

Více

Kapitola 1 VŠEOBECNĚ

Kapitola 1 VŠEOBECNĚ MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor infrastruktury TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Kapitola 1 VŠEOBECNĚ Schváleno: MD-OI, č.j. 653/07-910-IPK/1 ze dne 6. 8. 2007 s účinností od 1. září

Více

Systém jakosti pozemních komunikací

Systém jakosti pozemních komunikací Systém jakosti pozemních komunikací Ing. Čestmír Kopřiva Ředitelství silnic a dálnic ČR, sam. odd. technického rozvoje 23.5.2017, Praha Obsah 1) Úvod 2) Web politiky jakosti pozemních komunikací 3) Tvorba

Více

VÝKON STAVEBNÍHO DOZORU NA STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ METODICKÝ POKYN

VÝKON STAVEBNÍHO DOZORU NA STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ METODICKÝ POKYN VÝKON STAVEBNÍHO DOZORU NA STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ METODICKÝ POKYN revize 2018 1 Jaroslav Vodička, ASPK, s.r.o. Schválen MD-OPK č. j. xx/2018-120-tn/1, ze dne xx. x. 2018, s účinností od x. x. 2018

Více

- veřejná zakázka malého rozsahu. Název zakázky:,,pouzdřany, ul. Hlavní - zvýšení bezpečnosti chodců

- veřejná zakázka malého rozsahu. Název zakázky:,,pouzdřany, ul. Hlavní - zvýšení bezpečnosti chodců TEXTOVÁ ČÁST ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY NA STAVEBNÍ PRÁCE ZADÁVANÉ mimo rámec zákona č.134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek, v platném znění (dále jen,,zákon,,) zákon bude používán pouze

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10). TN se nevztahuje na výrobky s ověřováním stálosti vlastností podle nařízení Evropského parlamentu a

Více

METODICKÝ POKYN, KTERÝM SE STANOVUJE JEDNOTNÝ POSTUP TVORBY, SCHVALOVÁNÍ A VYDÁVÁNÍ TECHNICKÝCH PŘEDPISŮ MINISTERSTVA DOPRAVY

METODICKÝ POKYN, KTERÝM SE STANOVUJE JEDNOTNÝ POSTUP TVORBY, SCHVALOVÁNÍ A VYDÁVÁNÍ TECHNICKÝCH PŘEDPISŮ MINISTERSTVA DOPRAVY METODICKÝ POKYN, KTERÝM SE STANOVUJE JEDNOTNÝ POSTUP TVORBY, SCHVALOVÁNÍ A VYDÁVÁNÍ TECHNICKÝCH PŘEDPISŮ MINISTERSTVA DOPRAVY Schválen Odborem pozemních komunikací Ministerstva dopravy č. j. 290/2016-120-TN/2

Více

Zajištění činnosti technického dozoru investora a koordinátora BOZP stavby Městská knihovna v Chebu oprava fasády a střechy.

Zajištění činnosti technického dozoru investora a koordinátora BOZP stavby Městská knihovna v Chebu oprava fasády a střechy. Město Cheb Poskytuje zadávací dokumentaci k veřejné zakázce malého rozsahu na služby dle 12 odst. 3 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění, (dále jen zákon) Zajištění činnosti technického

Více

Archiv UP v Olomouci - zpracování projektové dokumentace, vč. související inženýrské činnosti

Archiv UP v Olomouci - zpracování projektové dokumentace, vč. související inženýrské činnosti U N I V E R Z I T A P A L A C K É H O V O L O M O U C I R E K T O R Á T Oddělení veřejných zakázek Křížkovského 8 771 47 Olomouc Tel. : +420 585 631 118 FAX : +420 585 631 012 E-mail :petra.jungova@upol.cz

Více

Výzva. více zájemcům k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva. více zájemcům k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva více zájemcům k podání nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel: Statutární město Karlovy Vary, odbor majetku města Sídlo: Moskevská 2035/21, 361 20 Karlovy Vary IČ: 00254657 DIČ: CZ00254657

Více

číslo technického návodu

číslo technického návodu TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 163 / 2002 Sb., ve znění NV 312/2005 Sb. (dále jen nařízení vlády ) 04.03 6 Technický návod

Více

Váš dopis značky / ze dne Naše značka Vyřizuje / linka Brno

Váš dopis značky / ze dne Naše značka Vyřizuje / linka Brno Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 2, 662 15 Brno Tel.: 542591111 Váš dopis značky / ze dne Naše značka Vyřizuje / linka Brno Věc: Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku malého

Více

DOHODA o spolupráci při zajištění přípravy a realizace komunikačního díla

DOHODA o spolupráci při zajištění přípravy a realizace komunikačního díla Dohoda o spolupráci Psáry IkSD Kú SK. 125 /ZcČR DOHODA o spolupráci při zajištění přípravy a realizace komunikačního díla Název stavby: Přeložka silnice 111105 Strany dohody:. Obec Psáry se sídlem: Pražská

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY ZAKÁZEK NA STAVEBNÍ PRÁCE

OBCHODNÍ PODMÍNKY ZAKÁZEK NA STAVEBNÍ PRÁCE OBCHODNÍ PODMÍNKY ZAKÁZEK NA STAVEBNÍ PRÁCE Zadavatel, který zadává zakázku na stavební práce stanoví v zadávací dokumentaci alespoň níže uvedené obchodní podmínky. 1. Úvodní ustanovení 1.1. Podmínky jsou

Více

Oprava lesní svážnice U seníku

Oprava lesní svážnice U seníku Správa lesů města Tábora, s.r.o. U Čápova dvora 2712 Měšice 390 02 Tábor V Táboře dne 6. 11. 2015 Počet stran textu: 5 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Č.j. SLMT/261/2015/Ka k veřejné zakázce malého rozsahu podle

Více

Bezbariérový chodník podél ul. Roztocká, Úholičky II. etapa, Technický dozor investora

Bezbariérový chodník podél ul. Roztocká, Úholičky II. etapa, Technický dozor investora Obecní úřad Úholičky Roztocká 6, 252 64 Úholičky tel. 220930641, fax: 220930088 Váš dopis značky / ze dne Naše značka Vyřizuje v Úholičkách dne VZ 2/2014 21.2.2014 Věc: Výzva k podání nabídky Bezbariérový

Více

ŘSD KONFERENCE DOZOROVÁNÍ STAVEB 2018 ÚSEK VÝSTAVBY ŘSD ČR A TDI. 21. února 2018, Ing. Radek Mátl

ŘSD KONFERENCE DOZOROVÁNÍ STAVEB 2018 ÚSEK VÝSTAVBY ŘSD ČR A TDI. 21. února 2018, Ing. Radek Mátl ŘSD KONFERENCE DOZOROVÁNÍ STAVEB 2018 ÚSEK VÝSTAVBY ŘSD ČR A TDI 21. února 2018, Ing. Radek Mátl Problematika technických dozorů z pohledu úseku výstavby TDI je nedílnou součástí týmu správce stavby TDI

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A TEXTOVÁ ČÁST ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU NA STAVEBNÍ PRÁCE na zakázku se nevztahuje zákon č.137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, v platném znění (dále

Více

Zadavatel: Městská část Praha 20 Sídlem: Jívanská 647/10, 193 00 Praha 9 IČ: 00 240 192 tel. ústředna: +420 271 071 611

Zadavatel: Městská část Praha 20 Sídlem: Jívanská 647/10, 193 00 Praha 9 IČ: 00 240 192 tel. ústředna: +420 271 071 611 Městská část Praha 20 B1 Zadavatel: Městská část Praha 20 Sídlem: Jívanská 647/10, 193 00 Praha 9 IČ: 00 240 192 tel. ústředna: +420 271 071 611 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU

Více

04.02.a.b. 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: číslo technického návodu

04.02.a.b. 1. Výrobková skupina (podskupina): Název: číslo technického návodu TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY.a.b http://www.tzus.cz/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být

Více

Vyhlášení veřejné zakázky malého rozsahu

Vyhlášení veřejné zakázky malého rozsahu Vyhlášení veřejné zakázky malého rozsahu Správa majetku města Příbor s.r.o. vyhlašuje veřejnou zakázku na stavební práce malého rozsahu na akci Rekonstrukce teplovodu v lokalitě ulic Npor. Loma v Příboře

Více

OBEC KOLOVÁ. Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce. Preambule. Identifikační údaje zadavatele.

OBEC KOLOVÁ. Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce. Preambule. Identifikační údaje zadavatele. OBEC KOLOVÁ Výzva k podání nabídek na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce Preambule Obec Kolová (dále jen zadavatel ) vyhlašuje zakázku malého rozsahu ve smyslu ust. 12 odst. 3) zákona 137/2006

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace smluvní vzor objednatele Schválen č. j.: 9112/12-OP STAVEBNÍ DENÍK

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace smluvní vzor objednatele Schválen č. j.: 9112/12-OP STAVEBNÍ DENÍK Správa železniční dopravní cesty, státní organizace smluvní vzor objednatele Schválen č. j.: 9112/12-OP STAVEBNÍ DENÍK (údržba a opravy staveb státních drah) Název stavby (díla) / dle SoD/:......... Správa

Více

SMLOUVA O DÍLO - návrh

SMLOUVA O DÍLO - návrh SMLOUVA O DÍLO - návrh uzavřená podle 536 a následujících Obchodního zákoníku č. 513/1991 Sb. v souladu se zněním pozdějších novel Název díla: ZÁLOŽNÍ ZDROJ K VÝTAHŮM V CSP VODŇANY 1. Smluvní strany 1.1.

Více

I. Úvod CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA. pro kategorii certifikace. Technik znalec zdvihacích zařízení CS ZZ Použité zkratky:

I. Úvod CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA. pro kategorii certifikace. Technik znalec zdvihacích zařízení CS ZZ Použité zkratky: CERTIFIKAČNÍ SCHÉMA pro kategorii certifikace Technik znalec zdvihacích zařízení CS ZZ - 03 Použité zkratky: Česká společnost pro manipulaci ČSMM-L s materiálem - Logistiku Certifikační schéma CS Zdvihací

Více

Ad a) Změna Příručky pro žadatele a příjemce, oblast intervence 3.3, Služby v oblasti zaměstnanosti, aktivita a), b) se týká:

Ad a) Změna Příručky pro žadatele a příjemce, oblast intervence 3.3, Služby v oblasti zaměstnanosti, aktivita a), b) se týká: Pokyn 7 Materiál je uveřejňován z důvodu nutnosti informovat o úpravách Výzvy č. 4 k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu, Oblasti intervence 3.3 Služby v oblasti

Více

Centrum volného času v obci Kunčice

Centrum volného času v obci Kunčice VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY a prokázání splnění kvalifikace k veřejné zakázce zadávané v zadávacím řízení dle ustanovení 38 odst. 1 zákona 137/2006Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále

Více

Kapitola 1 VŠEOBECNĚ

Kapitola 1 VŠEOBECNĚ MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor pozemních komunikací TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Kapitola 1 VŠEOBECNĚ Schváleno: MD-OPK č. j. 29/2017-120-TN/1, ze dne 26. 1. 2017, s účinností

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice STRUKTURA SMLOUVY O DÍLO Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce zadanou mimo rámec zákona č.134/2016 Sb. o zadávání veřejných zakázek, v platném znění (dále jen,,zákon,,) zákon bude používán

Více

Smlouva o dílo uzavřená podle obchodního zákoníku. I. Smluvní strany

Smlouva o dílo uzavřená podle obchodního zákoníku. I. Smluvní strany Smlouva o dílo uzavřená podle obchodního zákoníku I. Smluvní strany 1.Objednatel Identifikace ( název, IČ, DIČ, bankovní spojení, číslo účtu) Osoba oprávněná jednat a smlouvu uzavřít (pokud nevyplývá toto

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Stabilní požární systémy (výrobky pro požární poplach/detekci,

Více