Požární armatury pro dopravu vody od zdroje na požár

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Požární armatury pro dopravu vody od zdroje na požár"

Transkript

1 Požární armatury pro dopravu vody od zdroje na požár

2 ZDROJE VODY - uzavřené = vodovodní potrubní sítě s vyústěním pro připojení hadic prostřednictvím požárních hydrantů: hydranty - vnější - podzemní - nadzemní - vnitřní - nástěnné - otevřené - přirozené: řeky, potoky, rybníky a jezera - víceúčelové: přehrady, nádrže pro provozní vodu, vodojemy, koupaliště, plavecké bazény, studny s vydatným pramenem - umělé: požární vodovod, požární studna, požární nádrž

3 ZDROJE VODY UZAVŘENÉ VNĚJŠÍ Podzemní hydrant - jsou umístěny pod úrovní terénu, - je trvale napojen na tlakové rozvodné potrubí, které má funkční součásti chráněny krytem nebo deskou na úrovni terénu, - jejich výtokové hrdlo, na které se připojuje hydrantový nástavec, a zakončení vřetena ovládací armatury pro průtok vody jsou umístěny v litinové schránce zapuštěné pod úrovní terénu a je kryta poklopem, který se otvírá pomocí klíče, - kromě průměru připojovací příruby (např. JS 80 ) se také uvádí tzv. krycí hloubka vzdálenost od poklopu podzemního hydrantu k vodovodnímu potrubí ( např. 0,97 m), - výhodou je, že nepřekážejí nad terénem, - jejich umístění se označuje předepsaným způsobem a nesmí být znepřístupněny (např. stáním vozidel), - nevýhodou je nutnost použití další armatury hydrantového nástavce.

4 ZDROJE VODY UZAVŘENÉ VNĚJŠÍ Hydrantový nástavec - je charakterizován jako snímatelné zařízení ustavené na podzemní požární hydrant k odběru vody. Jedná se v podstatě o výtokový stojan, upravený ve spodní části pro připojení na výtokové hrdlo podzemního hydrantu a opatřený v horníčásti ventily s výtokovými hrdly s tlakovými hrdlovými spojkami po připojení hadic. Hydrantový nástavec je vyroben převážně ze slitiny lehkých kovů. Základníčásti nástavce je trubka, ve své horníčásti vybavena rukojetí. V tomto prostoru, pomocí víka ucpávky a pojišťovacího kroužku, je připevněna otočná hlava nástavce opatřená dvěma ventily, výtokové strany pak hrdlovými tlakovými spojkami 75. Nad dosedací plochou dolní části trubky je připevněna závitová objímka s upínací matkou. Nedílnou součástí této části nástavce je kožené těsnění.

5 ZDROJE VODY UZAVŘENÉ VNĚJŠÍ Hydrantový nástavec

6 ZDROJE VODY UZAVŘENÉ VNĚJŠÍ Klíč k podzemnímu hydrantu - je nedílným příslušenstvím požárního hydrantového nástavce, - slouží k otevírání poklopu podzemního hydrantu, - k ovládání vřetene ventilu podzemního hydrantu. Má tvar velkého písmene T. Rameno o rozpětí 430 mm, ø22 mm, na jednom z konců zploštělé a zahnuté v úhlu 45. Svarem je spojeno s tyčí o průměru ø22 mm. Spodní konec tyče je zakončen hlavou klíče s jehlancem. Jehlanec je čtyřhranný o světlosti 27 mm, kuželový v poměru 1:10. Celková délka klíče je mm. Hmotnost jednoho klíče je cca 5 kg.

7 ZDROJE VODY UZAVŘENÉ VNĚJŠÍ Nadzemní hydrant - jsou to v podstatě armatury, které jsou pomocí přírub trvale připojeny k vodovodní síti s jedním nebo více výtoky nad úrovní terénu, - zásadní rozdíl oproti podzemním hydrantům je v tom, že tvoří výtokový stojan umístěný nad terénem, - výtokový stojan je opatřen čepovými tlakovými spojkami příslušných rozměrů pro možnost připojení tlakových hadic průměru 52 mm, 75 mm, - osou stojanu prochází vřeteno, které ovládá regulační armaturu pro průtok vody, - vřeteno je upraveno v horníčásti pro nasazení klíče, který se používá k regulaci vody, - je výhodnější než hydrant podzemní především v tom, že ho lze užít bez dodatečných armatur a je snadněji vidět jeho umístění.

8 ZDROJE VODY UZAVŘENÉ VNĚJŠÍ Klíč k nadzemnímu hydrantu - slouží k ovládání nadzemního hydrantu. Jeden konec klíče je půlkruhovitě zahnutý se zobcem k otáčení vřetene hydrantu, druhý konec má v rozšířenéčásti tříhranný otvor pro uvolňování víček na výpustných hrdlech hydrantu a je zakončen čtyřhranem pro odvodnění.

9 ZDROJE VODY UZAVŘENÉ VNITŘNÍ Nástěnný hydrant - jsou umístěny v budovách, - jsou to výtokové regulovatelné armatury připojené na rozvodné potrubí tlakové vody v budově, - jsou to většinou klasické ventily opatřené na výtokové straně hrdlovými tlakovými spojkami ø52 mm nebo ø25 mm, - nástěnné hydranty jsou umístěny ve skříni nástěnného hydrantu, - společným znakem těchto skříní je barevné provedení a jsou vybaveny příslušenstvím, které tvoří obvykle tlakové hadice příslušného průměru a délky s napojenou proudnicí. Všechny požární hydranty mají povolený přetlak do 1MPa.

10 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY POŽÁRNÍ SACÍ KOŠČSN zařízení, které připojením na sací hadici zamezuje přístupu hrubých nečistot do čerpadla, umožňuje sání kapaliny a zabraňuje náhlému poklesu vodního sloupce ze sacího řádu. Skládá se z: - tělesa (1), - koše (6), - páky (5), - zpětného ventilu (2), - těsnění (7). Vyroben je ze slitiny lehkých kovů. Vstupní plocha má otvory 2,5 x větší než je průtokový průřez sacího potrubí.

11 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY POŽÁRNÍ SACÍ KOŠČSN

12 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY POŽÁRNÍ SACÍ KOŠČSN

13 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY SACÍ POŽÁRNÍ HADICE (savice) ČSN slouží pro vytvoření sacího řádu, kterým je dopravována voda z volného vodního zdroje do čerpadla. Savice jsou vyráběny z vrstev pryže asi 2 mm silných, prokládaných tkanými vrstvami příze. (konopné, lněné, bavlněné ap.). Konstrukce savice tvoří šroubovice z ocelového drátu, protože při sání musí při vnitřním podtlaku vydržet normální barometrický tlak. Vnější ocelová konstrukce má pouze funkci ochrannou. Každá savice je navázána na jednom konci závitovým hrdlem na druhém hrdlem s maticí. Vyrábějí se (stejně jako sací koše) v průměrech: 110, 125 a 150mm.

14 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY SACÍ POŽÁRNÍ HADICE (savice) ČSN V dnešní době se vyrábí i sací hadice z lehčích materiálů jako je například PVC polymer s butyl kaučukem. Tyto savice jsou oproti starším daleko lehčí, váží okolo 6,5 kg na rozdíl od starších, které váží kolem 12 kg.

15 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY SACÍ POŽÁRNÍ HADICE (savice) ČSN

16 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY SACÍ POŽÁRNÍ HADICE (savice) ČSN Sací hadicové šroubení Sací hadicové šroubení je nedílnou součástí sacích hadic jmenovité světlosti 110 a 125 mm. Šroubení je zhotoveno ze slitin lehkých kovů. Slouží pro vzájemné těsné spojování a rozpojování sacích hadic. Skládá se: - ze závitového hrdla, - těsnění, - hrdla, - přesuvné matice.

17 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY POŽÁRNÍ EJEKTOR Ejektor je proudové čerpadlo, které slouží k čerpání znečištěné vody a k čerpání vody z vyšších sacích výšek než je největší možná sací výška odstředivého čerpadla.

18 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY POŽÁRNÍ EJEKTOR Rozeznáváme dva základní typy požárních ejektorů : ležaté - hlavní osa trysky je rovnoběžná s hladinou kapaliny, - mají přívodní vedení tvořené hadicí C a výstupní hadicí B, - nemá zpětný ventil. stojaté - hlavní osa trysky je kolmá na vodní hladinu. - připojuje se hadicemi B, - má zpětný ventil s pákou. Maximální sací výška ejektoru je 20 m. Směr proudění vody je na ejektoru vyznačen šipkou. Účinnost ejektoru je přibližně 25 %.

19 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY POŽÁRNÍ EJEKTOR Pracuje na principu proudového čerpadla, a to tak, že vháníme (stříkačkou nebo hydrantem) pod tlakem vodu do trysky, ze které proudí značnou rychlostí do zvlášť upravené trubice (difuzéru). Jak tryska, tak ústí difuzéru jsou v sací komoře ejektoru. Obojí je obklopeno vodou z vodního zdroje. Rozšířené ústí difuzéru se za touto komorou zužuje v délce, která je v určitém poměru k zúženému průměru, a na konci se opět táhle rozšiřuje. Vodní proud trysky vytvoří v zúženém prostoru difuzéru píst a v sací komoře nastane podtlak. Následkem toho vniká voda z vodního zdroje do ústí difuzéru, a to mezikružím mezi tělesem trysky a vstupním tělesem difuzéru. Voda dosáhne určité rychlosti, která se při další cestě difuzérem mění v tlak. Nastává zde změna pohybové energie v energii tlakovou

20 TECHNICKÉ PROSTŘEDKY PRO VEDENÍ VODY POŽÁRNÍ EJEKTOR

21 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ TLAKOVÉ POŽÁRNÍ HADICE A POŽÁRNÍ SPOJKY ČSN , ON , ČSN a ČSN Tkané (známé pod názvy: surové, režné nebo konopné), vyrobeny jsou z konopné, lněné nebo z obojí příze. Používají se velmi zřídka. Izolované vyrobené z polyamidového a polyesterového hedvábí s bezešvou pryžovou vložkou. Dále jsou kombinované s polyuretanovou vložkou a kombinované s vložkou z polyesterového elastomeru Hytrel, nebo jsou speciálně povrstveny pryží v tmavě červené barvě s názvem Techmatex. Takové hadice jsou odolné většině chemikálií.

22 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ TLAKOVÉ POŽÁRNÍ HADICE A POŽÁRNÍ SPOJKY ČSN , ON , ČSN a ČSN Rozdělení: Podle průměrů se tlakové hadice dělí do 4 skupin. Jednotlivé průměry je možno označit v [mm], popř. se užívá označení pomocí písmen velké abecedy. Jednotlivé užívané průměry jsou následující: - 25mm typ D - 52mm typ C - 75mm typ B - 110mm typ A

23 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ TLAKOVÉ POŽÁRNÍ HADICE A POŽÁRNÍ SPOJKY ČSN , ON , ČSN a ČSN TYP D - 25mm Používají se většinou jako součást vybavení skříní nástěnných hydrantů. Dodávají se v délkách m podle dohody. Tlaky v hadicích: - pracovní 1,4MPa, - zkušební 2,0MPa, - destrukční 4,9MPa. Rozsah pracovních teplot -30 až +50 C. Hmotnost dílu o délce 10m je 1,9kg (bez tlakových hadicových spojek). Zkoušení těchto hadic se provádí 1x za rok tlakem 0,8MPa po dobu 5 minut.

24 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ TLAKOVÉ POŽÁRNÍ HADICE A POŽÁRNÍ SPOJKY ČSN , ON , ČSN a ČSN TYP C - 52mm Používají pro vytvoření útočného vedení od rozdělovače k proudnicím, jako součást vybavení skříní nástěnných hydrantů 52, u některých přívěsných hasicích přístrojů apod. Tyto hadice se vyrábějí v normalizované délce 20 m. Obsah vody v hadici cca 42 litrů.

25 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ TLAKOVÉ POŽÁRNÍ HADICE A POŽÁRNÍ SPOJKY ČSN , ON , ČSN a ČSN TYP B - 75mm používají se většinou pro: - vytvoření dopravního vedení od vodního zdroje k rozdělovači, - při dálkové dopravě vody mezi čerpadly, - při doplňování nádrží apod. Používají se nejčastěji v normalizovaných délkách 20 m a také 5 m. Obsah vody v 20m hadici je cca 82 litrů.

26 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ TLAKOVÉ POŽÁRNÍ HADICE A POŽÁRNÍ SPOJKY ČSN , ON , ČSN a ČSN TYP A - 110mm vzhledem k značné hmotnosti těchto hadic by ruční manipulace s nimi byla příliš namáhavá. Používají se v hadicových vozech při vytváření dopravního vedení umožňujícího v součinnosti s výkonnými čerpacími agregáty dálkovou dopravu velkého množství vody. Vyrábějí se v délce 25 m.

27 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ TLAKOVÉ POŽÁRNÍ HADICE A POŽÁRNÍ SPOJKY ČSN , ON , ČSN a ČSN Typ hadice Délka dílu (m) (max) Plochá šíře cca (mm) Hmotnost 20 m dílu včetně spojky (kg) Pracovní tlak (MPa) Zkušební tlak (MPa) Destrukční tlak (MPa) Tepelná odolnost ( 0 C) Polyamidová Hytrel Super Ø 52 mm (C) ,4 1,6 2,0 4, C Polyamidová Hytrel Super Ø 75 mm (B) ,2 1,6 2,0 4,9 Techmatex Ø 52 mm (C) ,6 1,6 2,4 4,5 Techmatex Ø 75 mm (B) ,9 1,6 2,4 3, C krátkodobě až C

28 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ HADICOVÝ ROZDĚLOVAČ ČSN Slouží k rozdělení dopravního vedení na tří útočné proudy. Vtokové hrdlo má Ø 75, dvě výtoková Ø 52 a jedno Ø 75, které je opatřeno hadicovým přechodem 75/52. Výtoková hrdla jsou ovládána vřetenovým přechodem kulovými uzávěry, které musíme povolovat jen pozvolna.

29 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ HADICOVÝ SBĚRAČ - armatura pro spojení dvou nebo více dílů hadic = sjednocení průtoku ze dvou nebo více hadic obvykle do jednoho výtokového hrdla.

30 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ HADICOVÝ SBĚRAČ AWG

31 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ HADICOVÝ PŘECHOD 75/52 ČSN Slouží k redukci průtokového průřezu Ø 75 na Ø 52mm. Používá se např. u prostředního hrdla rozdělovače.

32 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ VÍČKO TLAKOVÉ SPOJKY ČSN Slouží k uzavírání výtlačných hrdel stříkaček a hydrantů. Vyrábí se v Ø75 nebo Ø52. Je složeno je z pláště, kloboučků, pojistného kroužku a těsnění.

33 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ POŽÁRNÍ PŘETLAKOVÝ VENTIL - zabraňuje vzniku tlakových rázů v hadicích při uzavírání proudů. Ventil se užívá v tlakovém příslušenství požárních stříkaček a zapojuje se do dopravního hadicového vedení vždy, hrozí-li nebezpečí vzniku tlakových rázů, nebo požaduje-li se udržení stále stejného tlaku i za měnících se provozních podmínek. Vtokové a výtokové hrdlo má spojku o Ø 75 stejně jako hrdlo prostřední, které slouží pro odvod přebytečné vody. Velikost provozního tlaku lze nastavit ručním kolečkem na stupnici přetlaku v rozmezí od 0,3 1,6 MPa.

34 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ POŽÁRNÍ PŘETLAKOVÝ VENTIL V tělese ventilu je talíř ventilu (1) spojen s pístem (2) a tlakem vody přitlačován do sedla ventilu. Válec nad pístem je rozdělen. Horní polovina je napojena přímo na vtok vody a tvoří tlakovou komoru (3), kde se projeví okamžitě zvýšení tlaku. Komora je uzavřena membránou (4), na kterou tlačí pružina (5) spojená s pístkem (6), jehož pohyb otevírá spodní komoru. Voda o zvýšeném tlaku vchází do tlakové komory, nadzvedává membránu, ta stlačuje pružinu a zároveň zvedá pístek. Pístek otevírá odtok ze spodní komory (7) do přepadu. Ve spodní komoře se sníží tlak, píst zvedá talíř ze sedla tak dlouho dokud se tlaky nevyrovnají.

35 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ POŽÁRNÍ PŘETLAKOVÝ VENTIL AWG

36 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ POŽÁRNÍ PŘETLAKOVÝ VENTIL AWG - stav ZAVŘENÝ

37 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ POŽÁRNÍ PŘETLAKOVÝ VENTIL AWG - stav OTEVŘENÝ POMOCNÝ VENTIL

38 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ POŽÁRNÍ PŘETLAKOVÝ VENTIL AWG - stav OTEVŘENÝ

39 Proudnice plnoproudé sprchové mlhové clonové kombinované pěnotvorné (střední a těžká pěna) vysokotlaké lafetové plynové

40 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PROUD - tok hasiva vycházející z proudnice určitou rychlostí, pod určitým tlakem. Podle tvaru výstřikové hubice může být: - plný proud, celistvý (kompaktní), je to proud s téměř rovnoběžnými okraji, užívaný pro dosažení co největšího dostřiku nebo síly, - sprchový proud (tříštěný), zahrnuje všechny formy tříštění proudu mezi plným proudem a vodní mlhou. Je to voda vycházející z hubice v rozptýleném stavu, aby se dosáhlo co největšího rozptýlení hasiva,

41 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PROUDNICE a HUBICE -ČSN ISO 8421 Proudnice - je zařízení užívané na konci tlakového vedení pro tvarování a usměrňování proudu hasiva. Hubice - je zařízení na výtokovém konci hadice nebo proudnice, které zmenšuje její průměr a tím zvyšuje rychlost vody. Proudnici ve významu technického prostředku můžeme charakterizovat jako speciální výtokovou armaturu, která se obvykle napojuje na konec tlakového hadicového vedení většinou za účelem zvětšení dostřiku hasiva a jeho usměrnění do požadovaného směru nebo místa, k vytvoření požadované formy výstřiku (např. plný proud, sprchový proud apod.) nebo také k úpravě hasební látky (např. pěnotvorné proudnice).

42 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PLNOPROUDÁ POŽÁRNÍ PROUDNICE 75 ČSN Je určena k zásahům, kde je zapotřebí značné množství vody. Hlavní částí proudnice je v podstatě trubka, která má na vtokovéčásti spojku 75 a výtoková je zúžená s našroubovanou hubicí.

43 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PLNOPROUDÁ POŽÁRNÍ PROUDNICE 75 ČSN Průtok [l/min] Druh proudu Průměr hubice (mm) 0,2 Tlak před proudnicí [MPa] 0,4 0,5 0,6 0,8 1,0 plný plný plný Výstřiková charakteristika Náměr Tlak před proudnicí [MPa] Max. délka dostřiku [m] pro hubice [mm] Max. výška dostřiku [m] pro hubice [mm] , , Náměr úhel ve stupních, který svírá podélná osa proudnice s vodorovnou rovinou.

44 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PLNOPROUDÁ POŽÁRNÍ PROUDNICE 52 ČSN Konstrukční provedení je téměř stejné jako u předešlého typu, zde je navíc v trubce umístěn uzavírací kohout. Proudnici je nutno uzavírat zvolna aby nedošlo v hadicovém vedení k vodnímu rázu.

45 Ukázka kombinované proudnice kompaktní proud

46 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PROUD - mlhový - vzniká mechanickým rozptýlením tekutin na malé kapičky. Kvalita rozprášení vody se posuzuje podle velikosti vodních kapek (obvykle 0,1 až 0,8 mm). Čím menší je průměr kapének, tím větší je povrchová plocha, která pohlcuje teplo, tj. zvětšuje se chladící účinek vody. Současně se tím, že kapénky se dlouho vznášejí ve vzduchu, chrání i okolní předměty a zabraňují tak šíření tepla sáláním. - clonový - je charakterizován jako celistvý nebo rozprášený proud hasiva, chránící hasiče nebo zařízení proti žáru.

47 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ CLONOVÁ POŽÁRNÍ PROUDNICE 52 ČSN Řez proudnici: - horní obrázek znázorňuje uzavřenou proudnici, - dolní obrázek představuje průchod vody plným proudem a jeho částečné rozdělení na obvod vnitřního otvoru a úpravu výstřikového kužele (clony).

48 VÝTLAČNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ CLONOVÁ POŽÁRNÍ PROUDNICE 52 ČSN Umožňuje vytvoření vodní clony ve formě kužele s vrchol. úhlem Clonový kužel je bu ď celistvý nebo v podobě rozprášené vody. U této proudnice můžeme nastavit nejen vodní clonu, ale i plný proud, nebo kombinaci obou.

49 Ukázka kombinované proudnice tříštěný clonový proud

50 Vysokotlaké proudnice Využívají vysokého výstupního tlaku 4 MPa Zvýší se tím hasební efekt Speciální hadice na navijáku až 60m Pistolový tvar Plynulá volba kompaktní tříštěný proud v rukojeti Plynulý uzávěr vody aby nedocházelo k rázu

51 Vysokotlaká proudnice

52 Lafetové proudnice - přenosné - stabilní Dosažitelná výška 67 m při 7 bar 4 připojení l/min dosah 120 m

53 VÝROBA PĚNY

54 VÝROBA PĚNY

55 VÝROBA PĚNY Číslo napěnění je číslo vyjadřující kolikrát se zvětší objem daného množství roztoku vody a pěnidla přisátím vzduchu a vytvořením pěny. Podle čísla napěnění se hasicí pěna dělí na: - těžkou - číslo napěnění do 20, - střední -číslo napěnění 20 až 200, - lehkou - číslo napěnění nad 200. Např. pokud vyrobíme z 1 litru pěnotvorného roztoku 80 litrů pěny, je číslo napěnění 80.

56 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ POŽÁRNÍ PŘIMĚŠOVAČ ČSN je proudový přístroj, který slouží k přímísení pěnidla do vody pro hašení těžkou nebo střední pěnou. Jedná se o starší typ přiměšovače, kde je možno regulovat hustotu vytvářeného roztoku pěnidla nastavením páky regulačního kohoutu. Těleso přiměšovače tvoří odlitek z lehké slitiny kovů. Vstupní i výstupníčást přiměšovače je opatřena našroubovanou spojkou 52, vstupníčást má navíc síto, které zabraňuje vnikání nečistot do trysky, umístěné v tělese přiměšovače. Sací hrdlo je opatřeno spojkou 25, za ní je síto a zpětný kuličkový ventil a slouží k připojení sací hadice pro pěnidlo.

57 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ POŽÁRNÍ PŘIMĚŠOVAČ ČSN

58 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ POŽÁRNÍ PŘIMĚŠOVAČ AWG

59 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ POŽÁRNÍ PŘIMĚŠOVAČ AWG

60 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PĚNOTVORNÁ PROUDNICE 3, 6, 12 TPF slouží na výrobu a hašení těžkou pěnou. Proudnice je složena z: - pevné spojky 50 (75), - trysky, - směšovací trubky.

61 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PĚNOTVORNÁ PROUDNICE 3, 6, 12 Typ Průtok roztoku P 3 P 6 P 12 Přetlak před proudnicí 320 l.min l.min l.min -1 0,6 MPa 400 l.min l.min l.min -1 0,8 MPa Dodávka pěny 2,2 m 3. min -1 5,1 m 3. min -1 10,0 m 3. min -1 0,6 MPa 3 m 3. min -1 6 m 3. min m 3. min -1 0,8 MPa Číslo napěnění 7,5 7,5 7,5 0,8 MPa Dostřik 22 m 30 m 40 m 0,8 MPa Hmotnost 2,5 kg 3,8 kg 6,8 kg Délka cca 945 mm cca 1100 mm cca 1240 mm Připojovací armatura tlaková hrdlová spojka 52 tlaková hrdlová spojka 52 tlaková hrdlová spojka 75

62 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PĚNOTVORNÁ PROUDNICE typ POK 200 P

63 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PĚNOTVORNÁ PROUDNICE NA TĚŽKOU PĚNU

64 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PĚNOTVORNÁ PROUDNICE NA STŘEDNÍ PĚNU SP-20 - slouží k výrobě střední pěny. Proudnice je složena z: - vtokové hrdlo se spojkou 52mm a s tryskou, - směšovací trubka, - kuželové síto, - rovné síto, - rukojeť.

65 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PĚNOTVORNÁ PROUDNICE NA STŘEDNÍ PĚNU SP-20 Základní parametry proudnice SP-20: Přetlak před proudnicí Průtok roztoku Dodávka pěny Hmotnost Délka 0,4 MPa 0,5 MPa 175 l.min l.min m 3.min m 3.min -1 cca 6 kg cca 800 mm

66 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PĚNOTVORNÁ PROUDNICE NA STŘEDNÍ PĚNU - typ Blizzard 350 fy. POK

67 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PĚNOTVORNÁ PROUDNICE NA STŘEDNÍ PĚNU - typ SP 350

68 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PĚNOMET s vlastním přiměšovačem - mechanický generátor pěny, je zařízení přiměšující pěnidlo do proudu vody pro vytvoření pěnotvorného roztoku a následně přiměšující stlačený vzduch, aby se vytvořila pěna. Pěnomet se skládá z následujících nejdůležitějších částí: - hnací motor, - ventilátor s difusorem a napěňovacími síty, - připojovací a rozvodné armatury a potrubí, - přiměšovač, - dopravní hadice (rukávec).

69 PĚNOTVORNÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PĚNOMET

Názvosloví v PO, technické prostředky, cvičební řád

Názvosloví v PO, technické prostředky, cvičební řád Názvosloví v PO, technické prostředky, cvičební řád -základní názvosloví a znalost technických prostředků - cvičební řád-technický výcvik 1. Věcný prostředek s označením VRVN-1 je: a) zařízení s hydraulickým

Více

CAS 32/8200/800-S3R. NA PODVOZKU T 815 PR2 6x6

CAS 32/8200/800-S3R. NA PODVOZKU T 815 PR2 6x6 CAS 32/8200/800-S3R NA PODVOZKU T 815 PR2 6x6 VŠEOBECNÝ POPIS Těžká cisterna na 3 nápravovém podvozku T815 PR-2. Čerpadlo nízkotlaké 3200 l/min 8200 l vody, 800 l pěnidla Posádka 1+3 Zásah vodou i pěnou

Více

LesTech s.r.o. Č e s k á r e p u b l i k a 5 / 2 0 1 3. K a. Hasící technika. l o. v přípravě

LesTech s.r.o. Č e s k á r e p u b l i k a 5 / 2 0 1 3. K a. Hasící technika. l o. v přípravě LesTech s.r.o. Č e s k á r e p u b l i k a 5 / 2 0 1 3 Hasící technika K at a l o v přípravě g RMAK 20 RMAK 20 Univerzální RMAK hasící 20 zádový vak Univerzální hasící zádový vak slouží při hašení drobných

Více

Modul č. 5. Věcné prostředky.

Modul č. 5. Věcné prostředky. Modul č. 5. Věcné prostředky. Čís. Otázka 1 Jak de definován osobní ochranný prostředek podle Řádu technické služby? 2 Co se rozumí zkouškou věcného prostředku podle Řádu technické služby? 3 Co je cílem

Více

Technické prostředky a zařízení

Technické prostředky a zařízení 8. echnické prostředky a zařízení 8 - echnické prostředky a zařízení Počet vyučovacích hodin předmětu 6 Počet vyučovacích hodin bloku: 8. echnické prostředky PO 4 8.2 Chemická služba 20 8.3 Strojní služba

Více

Uzavírací ventily DN 25 s ručním ovládáním

Uzavírací ventily DN 25 s ručním ovládáním 3 Ventily a kohouty 1 těleso ventilu se sedlem 2 napojovací koncovky 3 teflonový vlnovec s těsnící kuželkou 4 ovládací hlavice 3 VENTILY A KOHOUTY Skleněné armatury se používají v sestavách potrubních

Více

Návod k používání. Hydrant nadzemní HND DN80 PN16 typ

Návod k používání. Hydrant nadzemní HND DN80 PN16 typ Návod k používání Hydrant nadzemní HND DN80 PN16 typ 2002.1 Alumo, s.r.o. Tel.: 382 212 770, 603 834 116 WWW: www.alumo.cz Za Nádražím 2695 Fax: 382 212 770 E-mail: prodej@alumo.cz 39701 Písek 04/2018

Více

KaBeDeX spol. s r.o., Březová 616/9, 734 01 Karviná-Ráj tel. +420 596 515 202, fax + 420 516 755, e-mail: info@kabedex.cz www.kabedex.

KaBeDeX spol. s r.o., Březová 616/9, 734 01 Karviná-Ráj tel. +420 596 515 202, fax + 420 516 755, e-mail: info@kabedex.cz www.kabedex. 1 Obsah Profil společnosti 3 Hadicová skříň 4 Proudnice 5 Hadice 6 Objímky 8 Tlakové spojky 9 Rozdělovače 10 Ventily 11 Kontakt 12 2 Profil společnosti Firma KaBeDeX spol. s r. o. je obchodní organizace

Více

UZAVÍRACÍ KLAPKA. dvojitě excentrická, DN , PN 10 PN 16. Konstrukční charakteristiky

UZAVÍRACÍ KLAPKA. dvojitě excentrická, DN , PN 10 PN 16. Konstrukční charakteristiky UZAVÍRACÍ KAPKA dvojitě excentrická, DN -1400, PN PN 16 1 uzavírací klapka a převodovka vhodná pro instalaci na povrch, do šachet i do země, pro zemní soupravu nutné doobjednat adaptér 2 tělo aerodynamické

Více

ská vozidla Čerpadla pro hasičsk Albert Ziegler GmbH & Co.KG by Albert Ziegler GmbH & Co. KG Version 2002_02 (9/9)

ská vozidla Čerpadla pro hasičsk Albert Ziegler GmbH & Co.KG by Albert Ziegler GmbH & Co. KG Version 2002_02 (9/9) Čerpadla pro hasičsk ská vozidla Albert Ziegler GmbH & Co.KG by Albert Ziegler GmbH & Co. KG Version 2002_02 (9/9) Odstřediv edivá čerpadla Označen ení čerpadel FP 16/8-1 HH HH = Vysokotlakéčerpadlo H

Více

Ceník produktů Pavliš a Hartmann, spol.s r.o.

Ceník produktů Pavliš a Hartmann, spol.s r.o. Systémy PH-Plus D19 710x710x200 D 19 30 plná 710x710x200 D 19 20 plná 710x710x200 D 19 30 prosklená 710x710x200 D 19 20 prosklená 710x710x245 D 25 20 plná 710x710x245 D 25 20 prosklená 710x710x245 D 25

Více

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/25

LAMELOVÁ ČERPADLA V3/25 Q-HYDRAULIKA LAMELOVÁ ČERPADLA V3/25 velikost 25 do 10 MPa 25 dm 3 /min WK 102/21025 2004 Lamelová čerpadla typu PV slouží jako zdroj tlakového oleje v hydraulických systémech. VÝHODY snadné spuštění díky

Více

UZAVÍRACÍ KLAPKY S DVOJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.7

UZAVÍRACÍ KLAPKY S DVOJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.7 Použití Uzavírací klapky s dvojitou excentricitou jsou průmyslové armatury určené k úplnému otevření nebo uzavření průtoku. Lze je použít i pro regulaci průtoku. Při dlouhodobém používání v regulačním

Více

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST DARLING LIDO 35-2

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST DARLING LIDO 35-2 MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST DARLING LIDO 35-2 SAMOČINNÉ VODÁRNY SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární č.p. 605, 753 01 Hranice I - Město, Česká republika tel.: 581 661 214, fax: 581 661 361

Více

mini-compacta / Compacta

mini-compacta / Compacta Zaplavitelné zařízení na přečerpávání fekálií mini-compacta / Compacta Příslušenství Typový list Impressum Typový list mini-compacta / Compacta Všechna práva vyhrazena. Obsah návodu se bez písemného svolení

Více

UZAVÍRACÍ KLAPKY S DVOJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.7

UZAVÍRACÍ KLAPKY S DVOJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.7 Použití Uzavírací klapky s dvojitou excentricitou jsou průmyslové armatury určené k úplnému otevření nebo uzavření průtoku. Lze je použít i pro regulaci průtoku. Při dlouhodobém používání v regulačním

Více

UZAVÍRACÍ KLAPKY S DVOJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.7

UZAVÍRACÍ KLAPKY S DVOJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.7 Použití Uzavírací klapky s dvojitou excentricitou jsou průmyslové armatury určené k úplnému otevření nebo uzavření průtoku. Lze je použít i pro regulaci průtoku. Při dlouhodobém používání v regulačním

Více

Technická specifikace pro pořízení cisternové automobilové stříkačky

Technická specifikace pro pořízení cisternové automobilové stříkačky Technická specifikace pro pořízení cisternové automobilové stříkačky A Základní technická specifikace 1. Předmětem technické specifikace je pořízení cisternové automobilové stříkačky vybavené požárním

Více

Šoupátka Přehled 1.0. Řez šoupátkem:

Šoupátka Přehled 1.0. Řez šoupátkem: Přehled Řez šoupátkem: 1. Šoupátka List č. Název šoupátka 01_01 Měkcetěsnící šoupátko přírubové 01_02 Měkcetěsnící šoupátko F4 přírubové 400-1200 01_03 Měkcetěsnící šoupátko F5 přírubové 400-1200 01_04

Více

PFP SIGMA PUMPY HRANICE HORIZONTÁLNÍ 426 2.98 34.01

PFP SIGMA PUMPY HRANICE HORIZONTÁLNÍ 426 2.98 34.01 SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÉ HORIZONTÁLNÍ PLUNŽROVÉ ČERPADLO PFP SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární 605, 753 01 Hranice tel.: 0642/261 111, fax: 0642/202 587 Email: sigmahra@sigmahra.cz 426 2.98 34.01

Více

Podrobnější informace o prevenci v požární ochraně najdete na internetové stránce Hasičského záchranného sboru České republiky.

Podrobnější informace o prevenci v požární ochraně najdete na internetové stránce Hasičského záchranného sboru České republiky. Právní a ostatní předpisy Problematika požární ochrany je velmi rozsáhlá a zasahuje do všech oblastí lidské činnosti. Řeší ji velké množství právních a ostatní předpisů, zejména: - Zákon č. 133/1985 Sb.,

Více

Přenosná motorová stříkačka PFPN 10-1500 VC85BS

Přenosná motorová stříkačka PFPN 10-1500 VC85BS Přenosná motorová stříkačka PFPN 10-1500 VC85BS Motor 746ccm Tohatsu 2 válcový, vodou chlazený motor Výkon 55PS (40.5kW) Výkon čerpadla 2050 l / min. při 0.6MPa 1800 l / min. při 0.8MPa 1500 l / min. při

Více

Popáleninová sada.1x rouška 30x40cm, 1x rouška 10x40cm, 2x rouška 10x10cm, 2x rouška 5x15cm, 1x gel v lahvičce 50ml, nůžky, obvaz 3

Popáleninová sada.1x rouška 30x40cm, 1x rouška 10x40cm, 2x rouška 10x10cm, 2x rouška 5x15cm, 1x gel v lahvičce 50ml, nůžky, obvaz 3 k č.j.: HSOS-2246-2/2015 Příloha č. 1 zadávací dokumentace Číslo položky Popis položky Počet ks 1 Hasící přístroj 2kg (CA 2 LE), vč. držáku 17 2 Hadicový držák (lanový s okem a dřevěným špalkem) 68 3 Obal

Více

Požárně bezpečnostní zařízení 125 PBZB

Požárně bezpečnostní zařízení 125 PBZB ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Požárně bezpečnostní zařízení 125 PBZB Ing. Ilona Koubková, Ph.D. Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Požární

Více

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST CVX ODSTŘEDIVÁ, RADIÁLNÍ ČLÁNKOVÁ, HORIZONTÁLNÍ ČERPADLA SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární č.p. 605, 753 01 Hranice I - Město, Česká republika tel.: 581 661

Více

Plynule nastavitelný regulátor tlakové diference a omezením průtoku

Plynule nastavitelný regulátor tlakové diference a omezením průtoku Regulátory tlakové diference DAL 516 Plynule nastavitelný regulátor tlakové diference a omezením průtoku Udržování tlaku & Kvalita vody Vyvažování & Regulace Termostatická regulace ENGINEERING ADVANTAGE

Více

SMĚŠOVACÍ SYSTÉM OLEJ / VZDUCH

SMĚŠOVACÍ SYSTÉM OLEJ / VZDUCH SMĚŠOVACÍ SYSTÉM OLEJ - VZDUCH POUŽITÍ Mazací systémy olej - vzduch jsou užívány pro trvalé, pravidelné mazání a chlazení směsí oleje a vzduchu různých strojů, strojních technologií a zařízení. Systém

Více

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST RV, RK VODOKRUŽNÉ VÝVĚVY A KOMPRESORY SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární č.p. 65, 5 Hranice I - Město, Česká republika tel.: 5 66, fax: 5 66 e-mail: sigmapumpy@sigmapumpy.com

Více

(elektrickým nebo spalovacím) nebo lidskou #9. pro velké tlaky a menší průtoky

(elektrickým nebo spalovacím) nebo lidskou #9. pro velké tlaky a menší průtoky zapis_hydraulika_cerpadla - Strana 1 z 6 10. Čerpadla (#1 ) v hydraulických zařízeních slouží jako zdroj - také jim říkáme #2 #3 obecně slouží na #4 (čerpání, vytlačování) kapalin z jednoho místa na druhé

Více

PAX SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÉ HORIZONTÁLNÍ PLUNŽROVÉ ČERPADLO

PAX SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÉ HORIZONTÁLNÍ PLUNŽROVÉ ČERPADLO SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÉ HORIZONTÁLNÍ PLUNŽROVÉ ČERPADLO SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární 605, 753 01 Hranice tel.: 581 661 111, fax: 581 602 587 Email: sigmapumpy@sigmapumpy.com PAX-3-160 426

Více

UZAVÍRACÍ KLAPKY S DVOJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.7

UZAVÍRACÍ KLAPKY S DVOJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.7 Použití Uzavírací klapky s dvojitou excentricitou jsou průmyslové armatury určené k úplnému otevření nebo uzavření průtoku. Lze je použít i pro regulaci průtoku. Při dlouhodobém používání v regulačním

Více

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03 - TP ing. Jan Šritr 1 ing. Jan Šritr 2 1 Potrubí

Více

LesTech s.r.o ERMAK 20 Univerzální ERMAK hasící 20zádový vak ERMAK 20. Hasící technika.

LesTech s.r.o ERMAK 20 Univerzální ERMAK hasící 20zádový vak ERMAK 20. Hasící technika. LesTech s.r.o. Č e s k á r e p u b l i k a Hasící technika ERMAK 20 ERMAK 20 Univerzální ERMAK hasící 20zádový vak Univerzální hasící a postřikovací zádový vak slouží při hašení drobných požárů, zahoření

Více

Regulátor diferenčního tlaku (PN 25) AVP montáž do přívodního a vratného potrubí, měnitelné nastavení

Regulátor diferenčního tlaku (PN 25) AVP montáž do přívodního a vratného potrubí, měnitelné nastavení Datový list Regulátor diferenčního tlaku (PN 25) AVP montáž do přívodního a vratného potrubí, měnitelné nastavení Použití AVP(-F) představuje samočinný regulátor diferenčního tlaku, který je přednostně

Více

DN k VS 1, ,5 G 1¾ A 0,2-1,0 003H6449 0,3-2,0 003H G 2 A 003H H G 2½ A 003H H ,5

DN k VS 1, ,5 G 1¾ A 0,2-1,0 003H6449 0,3-2,0 003H G 2 A 003H H G 2½ A 003H H ,5 Datový list Regulátor diferenčního tlaku s omezovačem průtoku (PN 25) AVPB montáž do vratného potrubí, měnitelné nastavení AVPB-F montáž do vratného potrubí, pevné nastavení Použití AVPB (-F) je přímočinný

Více

Příprava pitné vody. 33.1 Filtry pro pitnou vodu. 33.2 Membránové expanzní nádoby pro instalaci pitné vody. 33.3 Membránové pojistné ventily

Příprava pitné vody. 33.1 Filtry pro pitnou vodu. 33.2 Membránové expanzní nádoby pro instalaci pitné vody. 33.3 Membránové pojistné ventily Příprava pitné vody 33.1 Filtry pro pitnou vodu 33.2 Membránové expanzní nádoby pro instalaci pitné vody 33.3 Membránové pojistné ventily 33.4 Cirkulační čerpadla Grundfos 33 5825 703-3 CZ 09/2010 5825

Více

ODBORNOST STROJNÍK. 3. Činnost při požáru Prvořadá je záchrana osob, pak zvířat, dále majetku a životního prostředí.

ODBORNOST STROJNÍK. 3. Činnost při požáru Prvořadá je záchrana osob, pak zvířat, dále majetku a životního prostředí. ODBORNOST STROJNÍK 1. Kdo je to strojník? Je to hasič, který je vyškolen. Je mu svěřena technika, umí ji obsluhovat a stará se o její údržbu a kontrolu. Řídí požární vozidla a při zásahu zůstává u něj,

Více

Tlakové redukční regulátory (PN 25) AVD pro vodu AVDS pro páru

Tlakové redukční regulátory (PN 25) AVD pro vodu AVDS pro páru Datový list Tlakové redukční regulátory (PN 25) AVD pro vodu pro páru Použití Hlavní technické údaje AVD: DN 15-50 0,4-25 m 3 /h PN 25 Rozsah nastavení: 1 5 bar / 3 12 bar Teplota: - Cirkulační voda /

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO POŘÍZENÍ POŽÁRNÍHO AUTOMOBILU. Cisternová automobilová stříkačka CAS 15/2200/135 M 2 Z

TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO POŘÍZENÍ POŽÁRNÍHO AUTOMOBILU. Cisternová automobilová stříkačka CAS 15/2200/135 M 2 Z Ministerstvo vnitra-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Číslo jednací: MV-9331-1/PO-2008 TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO POŘÍZENÍ POŽÁRNÍHO AUTOMOBILU Cisternová automobilová stříkačka

Více

PVA SIGMA PUMPY HRANICE 426 2.98 25.31

PVA SIGMA PUMPY HRANICE 426 2.98 25.31 SIGMA PUMPY HRANICE VYSOKOTLAKÉ HORIZONTÁLNÍ PÍSTOVÉ ČERPADLO PVA SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární 605, 753 01 Hranice tel.: 0642/261 111, fax: 0642/2 587 Email: sigmahra@sigmahra.cz 426 2.98 25.31

Více

38 ENERGETIKA - POŽÁRNÍ BEZPEČNOST

38 ENERGETIKA - POŽÁRNÍ BEZPEČNOST 38 ENERGETIKA - POŽÁRNÍ BEZPEČNOST 3802 Pořizování zařízení elektráren ČSN EN 45510-1 (38 0210), kat. č. 53977 Pořizování zařízení elektráren Vydána: 1998-11 ČSN EN 45510-2-2 (38 0210), kat. č. 64855 2-2:

Více

Testové otázky 2014. Správná odpověď je Á.

Testové otázky 2014. Správná odpověď je Á. Testové otázky 2014 Správná odpověď je Á. Požární taktika oblast a 1. Lokalizace požáru znamená, že: A) je zabráněno jeho dalšímu šíření a síly a prostředky postačují pro jeho likvidaci B) požár je uhašen

Více

Vertikální diagonální čerpadla BQDV, BQTV, BQCV

Vertikální diagonální čerpadla BQDV, BQTV, BQCV Vertikální diagonální čerpadla,, BQCV Použití Vertikální čerpadla,, BQCV jsou určena pro dopravu čisté užitkové vody nebo jen mírně zněčištěné povrchové a říční vody. Maximální teplota čerpané vody...

Více

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST

MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST MODERNÍ TECHNOLOGIE A DLOUHOLETÁ ZKUŠENOST CVX ODSTŘEDIVÁ, RADIÁLNÍ ČLÁNKOVÁ, HORIZONTÁLNÍ ČERPADLA SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární č.p. 605, 753 01 Hranice I - Město, Česká republika tel.: 581 661

Více

Universal Pneumatica

Universal Pneumatica POUŽITÍ Ventil se servopohonem nachází specifi cké použití při zavírání okruhu a regulaci: zařízení, která používají alternativní energie všeobecných průmyslových zařízení s horkými a chladnými kapalinami

Více

Metodika výuky k získání odbornosti - STROJNÍK

Metodika výuky k získání odbornosti - STROJNÍK Metodika výuky k získání odbornosti - STROJNÍK Zná běžnou techniku používanou u hasičů, její části a její údržbu. Zná druhy a způsoby použití běžných technických prostředků PO. Zná prakticky optické signály

Více

[ij j. Příloha č. 1 Značky dokumentace zdolávání požárů Značka Význam I. ZDROJE VODY. Nadzemní požární hydrant. Podzemní požární hydrant

[ij j. Příloha č. 1 Značky dokumentace zdolávání požárů Značka Význam I. ZDROJE VODY. Nadzemní požární hydrant. Podzemní požární hydrant Příloha č. 1 Značky dokumentace zdolávání požárů. ZDROJE VODY Č Nadzemní požární hydrant Podzemní požární hydrant Nástěnný požární hydrant e, Studna s možností použití pří zdolávání požáru (objem v m3)

Více

Klapka zpětná kombinovaná s dvojitou excentricitou. Typ K18 DN PN Provedení: přírubové. Katalogový list Vydání: CZ 4 / 2014

Klapka zpětná kombinovaná s dvojitou excentricitou. Typ K18 DN PN Provedení: přírubové. Katalogový list Vydání: CZ 4 / 2014 PN 6 25 Klapka zpětná kombinovaná s dvojitou excentricitou Provedení: přírubové Katalogový list Vydání: CZ 4 / 2014 MPOWER Engineering, a.s. Pod Vinicí 2028/20, 143 01 Praha 4, CZ T: +420 225 371 300,

Více

Pojistné a zabezpečovací zařízení systémů VYT a TV

Pojistné a zabezpečovací zařízení systémů VYT a TV Pojistné a zabezpečovací zařízení systémů VYT a TV Roman Vavřička (Jakub Vrána VUT Brno) ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostředí 1/19 ČSN 06 0830 - Tepelné soustavy v budovách Zabezpečovací

Více

UZAVÍRACÍ KLAPKY S JEDNOU EXCENTRICITOU TYP L32.6

UZAVÍRACÍ KLAPKY S JEDNOU EXCENTRICITOU TYP L32.6 Použití Uzavírací klapky s jednou excentricitou jsou průmyslové armatury určené k úplnému otevření nebo uzavření průtoku. Lze je použít i pro regulaci průtoku. Při dlouhodobém používání v regulačním režimu

Více

NAŘÍZENÍ kraje Vysočina ze dne 20. května č. 2/2003 kterým se stanoví podmínky k zabezpečení zdrojů vody k hašení požárů

NAŘÍZENÍ kraje Vysočina ze dne 20. května č. 2/2003 kterým se stanoví podmínky k zabezpečení zdrojů vody k hašení požárů 2 NAŘÍZENÍ kraje Vysočina ze dne 20. května č. 2/2003 kterým se stanoví podmínky k zabezpečení zdrojů vody k hašení požárů Rada kraje Vysočina vydává v souladu s ustanovením 7 a 59 odst. 1 písm. k) zákona

Více

Regulátor tlaku (PN 25) AVD - určený pro vodu AVDS - určený pro páru

Regulátor tlaku (PN 25) AVD - určený pro vodu AVDS - určený pro páru Datový list Regulátor tlaku (PN 25) - určený pro vodu S - určený pro páru Použití Hlavní technické údaje : DN 15-50 k VS 0,4-25 m 3 /h PN 25 Rozsah nastavování: 1-5 bar / 3-12 bar Teplota: - Cirkulační

Více

Lestech MY JSME VÝROBCE! VÍTEJTE VE SVĚTĚ HASÍCÍCH ZÁDOVÝCH VAKŮ JIŽ OD ROKU Tradice. Vyrobeno v EU. Servis. Č e s k á r e p u b l i k a

Lestech MY JSME VÝROBCE! VÍTEJTE VE SVĚTĚ HASÍCÍCH ZÁDOVÝCH VAKŮ JIŽ OD ROKU Tradice. Vyrobeno v EU. Servis. Č e s k á r e p u b l i k a estech e s k á r e p u b l i k a VÍTJT V SVĚTĚ HASÍÍH ZÁDOVÝH VAKŮ JŽ OD OKU 2004 MY JSM VÝO! 10 Vyrobeno v U Všechny naše produkty jsou vyrobeny v eské republice, u nás a našimi pracovníky. Tradice Hasící

Více

Ventily se šikmým sedlem VZXA

Ventily se šikmým sedlem VZXA technické údaje Funkce jsou externě řízené ventily, které jsou aktivovány přímým přívodem stlačeného vzduchu a používají se k uzavírání plynných nebo kapalných médií v potrubních systémech. Přitom se pomocí

Více

AVPQ 4. DN k VS Připojení nastavení Δp Kódové č. nastavení Δp Kódové č. (mm) (m 3 /h) (bar) (bar) 2.5 Válcový. Příruby PN 25, dle EN

AVPQ 4. DN k VS Připojení nastavení Δp Kódové č. nastavení Δp Kódové č. (mm) (m 3 /h) (bar) (bar) 2.5 Válcový. Příruby PN 25, dle EN Datový list Regulátor diferenčního tlaku a průtoku (PN 25) montáž do vratného potrubí, měnitelné nastavení 4 montáž do přívodního potrubí, měnitelné nastavení Použití Regulátor (4) představuje samočinný

Více

Stoupačkový regulační ventil pro měření tlakové diference, šikmý, s měřícími ventilky

Stoupačkový regulační ventil pro měření tlakové diference, šikmý, s měřícími ventilky Stoupačkový regulační ventil pro měření tlakové diference, šikmý, s měřícími ventilky Technický list pro 4117 M Vydání AUT 1203 Vydání CZ 0908 4117 M 1/2, 3/4 U dimenzí 1/2 a 3/4 není pravé spodní vrtání.

Více

P-série, lehká ruční čerpadla. Výhradně od Enerpac

P-série, lehká ruční čerpadla. Výhradně od Enerpac P, lehká ruční Shora.dolů:.P802, P842, P202, P142 Výhradně od Enerpac Tabulka odpovídajících válců Chceteli.pomoci.s.výběrem. správného.ručního.. odpovídajícího.vybraným.válcům,. naleznete.všechny.potřebné.údaje..

Více

Příloha č. 4 k čj. PO-2533/IZS-2004 Technický popis - přívěsná přenosná motorová stříkačka (PPS 12 nebo PPS 12 R)

Příloha č. 4 k čj. PO-2533/IZS-2004 Technický popis - přívěsná přenosná motorová stříkačka (PPS 12 nebo PPS 12 R) Příloha č. 4 k čj. PO-2533/IZS-2004 Technický popis - přívěsná přenosná motorová stříkačka (PPS 12 nebo PPS 12 R) Požární přívěs je určen k používání u jednotek požární ochrany a jeho konstrukce vychází

Více

Ventily pojistné a směšovací

Ventily pojistné a směšovací Ventily pojistné a směšovací 6 Všechny dimenze Všechny tlaky Všechny údaje Všechny dokumenty Vše skladem 121 Pojistné ventily 123 Pojistné ventily pro systémy vytápění - závitové 125 Pojistné ventily pro

Více

AVPQ 4. Regulátor AVPQ (montáž do vratného potrubí) DN (mm) k VS (m 3 /h) Připojení. 2,5 Válcový

AVPQ 4. Regulátor AVPQ (montáž do vratného potrubí) DN (mm) k VS (m 3 /h) Připojení. 2,5 Válcový Datový list Regulátor diferenčního tlaku a průtoku (PN 25) montáž do vratného potrubí, měnitelné nastavení 4 montáž do přívodního potrubí, měnitelné nastavení Použití Regulátor (4) představuje samočinný

Více

PSK 1000 2000 5000 10000. Objem nádrže mezi hladinami l 111 111 111 111. Výtlačný tlak čerpadla kpa 600 600 600 600

PSK 1000 2000 5000 10000. Objem nádrže mezi hladinami l 111 111 111 111. Výtlačný tlak čerpadla kpa 600 600 600 600 PSK přečerpávací stanice kondenzátu Použití Přečerpávací stanice kondenzátu RACIOTERM, typ PSK je zařízení určené ke sběru kondenzátu z parních spotřebičů a k jeho vytlačování do kondenzátního potrubí.

Více

RV, RK SIGMA PUMPY HRANICE A KOMPRESORY 426 2.98 71.01

RV, RK SIGMA PUMPY HRANICE A KOMPRESORY 426 2.98 71.01 SIGMA PUMPY HRANICE VODOKRUŽNÉ VÝVĚVY A KOMPRESORY RV, RK SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární 65, 75 Hranice tel.: 6/6, fax: 6/ 57 Email: sigmahra@sigmahra.cz 6.9 7. Použití Vývěvy RV se používají v mnoha

Více

Plynule nastavitelný regulátor tlakové diference

Plynule nastavitelný regulátor tlakové diference Regulátory tlakové diference DA 516, DAF 516 Plynule nastavitelný regulátor tlakové diference Udržování tlaku & Kvalita vody Vyvažování & Regulace Termostatická regulace ENGINEERING ADVANTAGE Tyto kompaktní

Více

Zpráva. Druh kontroly - A : před uvedením do provozu, B : roční provozní revize a údržba. Požární rozvod vody v Dolních a Horních Heřmanicích

Zpráva. Druh kontroly - A : před uvedením do provozu, B : roční provozní revize a údržba. Požární rozvod vody v Dolních a Horních Heřmanicích Zpráva o kontrole provozuschopnosti požárně bezpečnostního zařízení pro zásobování požární vodou provedené dle 7,10 vyhl.mv č.246/2001 Sb.o požární prevenci,přílohy C ČSN 73 0873,čl.6 ČSN EN 6713 a dalších

Více

UZAVÍRACÍ KLAPKY S TROJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.8

UZAVÍRACÍ KLAPKY S TROJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.8 α UZAVÍRACÍ KLAPKY S TROJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.8 Použití Uzavírací klapky s trojitou excentricitou jsou průmyslové armatury určené k úplnému otevření nebo uzavření průtoku. Lze je použít i pro regulaci

Více

OŘ/3/2010/ORM příloha č. 1. Technické podmínky pro pořízení cisternové automobilové stříkačky

OŘ/3/2010/ORM příloha č. 1. Technické podmínky pro pořízení cisternové automobilové stříkačky Technické podmínky pro pořízení cisternové automobilové stříkačky A Základní technická specifikace 1. Předmětem technické specifikace je pořízení cisternové automobilové stříkačky vybavené požárním čerpadlem

Více

POŽÁRNÍ VÝBAVA CAS 20 - MERCEDES BENZ ECONIC (HS č. 6)

POŽÁRNÍ VÝBAVA CAS 20 - MERCEDES BENZ ECONIC (HS č. 6) POŽÁRNÍ VÝBAVA CAS 20 - MERCEDES BENZ ECONIC (HS č. 6) Číslo Materiál MN MJ Cena za kus bez DPH Cena za kus vč. DPH Cena celkem bez DPH Cena celkem vč. DPH 1 Držák na přilbu Gallet 6 ks 286,00 343,20 1

Více

HA 80/320 SIGMA PUMPY HRANICE HYDRAULICKÝ AGREGÁT 426 2.98 40.04

HA 80/320 SIGMA PUMPY HRANICE HYDRAULICKÝ AGREGÁT 426 2.98 40.04 SIGMA PUMPY HRANICE HYDRAULICKÝ AGREGÁT SIGMA PUMPY HRANICE, s.r.o. Tovární 605, 753 01 Hranice tel.: 0642/261 111, fax: 0642/202 587 Email: sigmahra@sigmahra.cz HA 80/320 426 2.98.04 Použití Hydraulický

Více

účinnosti) Dovolený pracovní tlak 17,00 bar.a Teplota dopravovaného 40,0 C média Viskozita dopravovaného 0,66 mm²/s Výstupní tlak 7,05 bar.

účinnosti) Dovolený pracovní tlak 17,00 bar.a Teplota dopravovaného 40,0 C média Viskozita dopravovaného 0,66 mm²/s Výstupní tlak 7,05 bar. Datový list : Strana: 1 / 6 Provozní údaje Požadované čerpané 12,00 m³/h Aktuální průtok 12,00 m³/h množství Aktuální dopravní výška 62,19 m Požadovaný tlak na výtlaku 7,05 bar.a Účinnost 34,6 % Čerpané

Více

Regulátor diferenčního tlaku a průtoku (PN 16) AVPQ montáž do vratného potrubí, měnitelné nastavení AVPQ-F montáž do vratného potrubí, pevné nastavení

Regulátor diferenčního tlaku a průtoku (PN 16) AVPQ montáž do vratného potrubí, měnitelné nastavení AVPQ-F montáž do vratného potrubí, pevné nastavení Datový list Regulátor diferenčního tlaku a průtoku (PN 16) AVPQ montáž do vratného potrubí, měnitelné nastavení AVPQ-F montáž do vratného potrubí, pevné nastavení Použití Regulátor AVPQ(-F) představuje

Více

AVPQ 4. DN (mm) k vs (m 3 /h) Připojení 0,4

AVPQ 4. DN (mm) k vs (m 3 /h) Připojení 0,4 Datový list Regulátor diferenčního tlaku a průtoku (PN 25) AVPQ - montáž do vratného potrubí, měnitelné nastavení AVPQ 4 - montáž do přívodního potrubí, měnitelné nastavení Použití Regulátor představuje

Více

35/2007 Sb. VYHLÁŠKA

35/2007 Sb. VYHLÁŠKA 35/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. února 2007 o technických podmínkách požární techniky Změna: 53/2010 Sb. Ministerstvo vnitra stanoví podle 24 odst. 2 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění

Více

PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -2.

PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -2. PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -. Řešené příklady z hydrodynamiky 1) Příklad užití rovnice kontinuity Zadání: Vodorovným

Více

Ponorná čerpadla KDFU

Ponorná čerpadla KDFU Použití Ponorná kalová čerpadla jsou určena pro čerpání vody znečiš těné obsahem bahna, jílu, písku, kamenné drtě a podobných hmot abrazivního účinku s celkovým podílem přimísenin max. 3 % hmotnosti. Max.

Více

Záchranné a hasičské systémy

Záchranné a hasičské systémy Záchranné a hasičské systémy Vše pro úspěšný zásah pod jednou střechou! katalog výstroje, výzbroje a zařízení nejen pro hasiče 17 Protipožární zabezpečení staveb 3 17 00 000 Práškové ruční hasicí přístroje

Více

ODSTŘEDIVÁ ČERPADLA ČERPACÍ TECHNIKA V CHEMICKÝCH PROVOZECH V POTRAVINÁŘSTVÍ V ÚPRAVNÁCH VOD V TEXTILNÍM PRŮMYSLU. číslo 3.0

ODSTŘEDIVÁ ČERPADLA ČERPACÍ TECHNIKA V CHEMICKÝCH PROVOZECH V POTRAVINÁŘSTVÍ V ÚPRAVNÁCH VOD V TEXTILNÍM PRŮMYSLU. číslo 3.0 ČERPACÍ TECHNIKA ODSTŘEDIVÁ ČERPADLA V CHEMICKÝCH PROVOZECH V POTRAVINÁŘSTVÍ V ÚPRAVNÁCH VOD V TEXTILNÍM PRŮMYSLU číslo 3.0 ODSTŘEDIVÁ ČERPADLA OBSAH OBSAH: Odstředivá čerpadla s magnetickou spojkou,

Více

Hoval SolarCompact (300-500) Solární ohřívač se solární sestavou na vratné vodě. Popis výrobku ČR 1. 10. 2011. Hoval SolarCompact (300-500)

Hoval SolarCompact (300-500) Solární ohřívač se solární sestavou na vratné vodě. Popis výrobku ČR 1. 10. 2011. Hoval SolarCompact (300-500) Solární ohřívač se solární sestavou na vratné vodě Popis výrobku ČR 1. 10. 2011 Hoval SolarCompact (300-500) pro solární ohřev a ohřev kotlem Ohřívač ocelový ohřívač s vnitřním smaltováním 2 pevně vestavěné

Více

kapalin, plynů, sypkých hmot dopravovanou látku před vnějším prostředím (pro udržení teploty, proti mechanickému průniku)

kapalin, plynů, sypkých hmot dopravovanou látku před vnějším prostředím (pro udržení teploty, proti mechanickému průniku) zapis_potrubi08/2012 STR Da 1 z 6 19. Potrubí 19.1. Funkce potrubí a) slouží k plynulé #1 kapalin, plynů, sypkých hmot b) #2 dopravovanou látku před vnějším prostředím (pro udržení teploty, proti mechanickému

Více

BAZÉNOVÁ ČERPADLA protiproudová zařízení, příslušenství

BAZÉNOVÁ ČERPADLA protiproudová zařízení, příslušenství BAZÉNOVÁ ČERPADLA protiproudová zařízení, příslušenství OBSAH Kapitola strana Obsah... 01 MICRO HOME...... 02-03 04-05 OUTDOOR CLASSIC...... 06-07 08-09 BWP - JET Pumpen... 10-11 BWP 1100/1500... 12-13

Více

Metodický list číslo 1. Vydáno dne: 15. srpna 2007 Stran: 5

Metodický list číslo 1. Vydáno dne: 15. srpna 2007 Stran: 5 Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Název: Doprava vody hadicovým vedením Dálková doprava vody

Více

AVP-F. Rozsah nastavení p Obrázek. DN k VS Rozsah nastavení p. Kódové č. Kódové č. (mm) (m 3 /h) (bar) (bar) (bar) 003H6200

AVP-F. Rozsah nastavení p Obrázek. DN k VS Rozsah nastavení p. Kódové č. Kódové č. (mm) (m 3 /h) (bar) (bar) (bar) 003H6200 Datový list Regulátor diferenčního tlaku (PN 16) AVP montáž do přívodního a vratného potrubí, měnitelné nastavení AVP-F montáž do vratného potrubí, pevné nastavení Použití Regulátor se skládá z regulačního

Více

01 Motor s krytem 02 Čerpadlo 12 03 Rozvaděč 04 Rozvod pohonných hmot 05 Benzínová nádrž 06 Vývěva s ovládáním 07 Vývěva 12 08 Chlazení motoru 09

01 Motor s krytem 02 Čerpadlo 12 03 Rozvaděč 04 Rozvod pohonných hmot 05 Benzínová nádrž 06 Vývěva s ovládáním 07 Vývěva 12 08 Chlazení motoru 09 01 Motor s krytem 02 Čerpadlo 12 03 Rozvaděč 04 Rozvod pohonných hmot 05 Benzínová nádrž 06 Vývěva s ovládáním 07 Vývěva 12 08 Chlazení motoru 09 Chladič 10 Čistič 11 Zapalování - úplné 12 Přístrojová

Více

ESMS - TMAVÉ PLYNOVÉ INFRAZÁŘIČE

ESMS - TMAVÉ PLYNOVÉ INFRAZÁŘIČE ESMS - TMAVÉ PLYNOVÉ INFRAZÁŘIČE www.teplovhale.cz SCHULTE CZ, s.r.o. Pivovarská 501 686 01 Uherské Hradiště Mobil: 602 564 847 Tel./ fax: 572 551 048 cerny@schulte-etastar.cz Nádražní 334 267 11 Vráž

Více

Připojení. 4,0 Válcový vnější ISO 228/1. Připojení 1,6 25 8,0 G 1¼ A 003H H H G 1¾ A 003H H H6428

Připojení. 4,0 Válcový vnější ISO 228/1. Připojení 1,6 25 8,0 G 1¼ A 003H H H G 1¾ A 003H H H6428 Datový list Regulátor diferenčního tlaku s omezovačem průtoku (PN 16) AVPB montáž do zpátečky, upravitelné nastavení AVPB-F montáž do zpátečky, upravitelné nastavení Popis Regulátor se skládá z regulačního

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR UČE B NÍ O S NO V Y

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR UČE B NÍ O S NO V Y MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR UČE B NÍ O S NO V Y Základní odborná příprava k ověřovacímu studijnímu programu pro odbornou způsobilost na úseku požární ochrany

Více

MAZACÍ PŘÍSTROJ UCF CENTRÁLNÍ MAZÁNÍ

MAZACÍ PŘÍSTROJ UCF CENTRÁLNÍ MAZÁNÍ MAZACÍ PŘÍSTROJ POUŽITÍ Mazací přístroje jsou užívány jako zdroje tlakového maziva pro mazací systémy s progresivními rozdělovači, pro trvalé, pravidelné mazání různých strojů, strojních technologií a

Více

Hydrant podzemný PH80 PN10

Hydrant podzemný PH80 PN10 1 Hydrant podzemný PH80 PN10 Hydrant podzemní PH80 PN10 je zařízení k odběru vody dle normy ČSN 13 6610 zázubec - tvárná litina vřeteno - mosaz sedlo pístu - mosaz sedlo zázubce - bronz hliníková Krycí

Více

Uzavírací klapky PN 63-160 DN 80/80-300/250. Oblasti použití. Varianty standardního provedení. Provozní data. Materiály. Instrukce.

Uzavírací klapky PN 63-160 DN 80/80-300/250. Oblasti použití. Varianty standardního provedení. Provozní data. Materiály. Instrukce. Typový list 7338.1/10-64 AKG-A/AKGS-A Uzavírací klapky se samotěsnícím závěrem krytu spřírubami event. s přivařovacími konci PN 63-160 DN 80/80-300/250 Oblasti použití Průmyslová zařízení, elektrárny,

Více

1 PŘEVODNÁ ÚSTROJÍ... 7 2 MOTORY... 93

1 PŘEVODNÁ ÚSTROJÍ... 7 2 MOTORY... 93 OBSAH 1 PŘEVODNÁ ÚSTROJÍ................................. 7 1.1 Účel převodných ústrojí a jejich částí....................... 7 1.2 Spojky................................................ 10 1.2.1 Druhy

Více

DN k VS Rozsah nastavení Δp Připojení (mm) (m 3 /h) (bar) 1,6. Rozsah nastavení Δp (mm) (m 3 /h) (bar) (bar) 1,6. Připojení

DN k VS Rozsah nastavení Δp Připojení (mm) (m 3 /h) (bar) 1,6. Rozsah nastavení Δp (mm) (m 3 /h) (bar) (bar) 1,6. Připojení Datový list Regulátor diferenčního tlaku s omezovačem průtoku (PN 16) AVPB montáž do vratného potrubí, měnitelné nastavení AVPB-F montáž do vratného potrubí, pevné nastavení Použití Regulátor se skládá

Více

RSHP 5-10 R S H P POPIS TYPOVÝ KLÍČ. PŘÍMOČARÝ ŠOUPÁTKOVÝ RUČNÍ ROZVÁDĚČ KT /11 D n. 32 MPa Q max. 160 dm 3 /min.

RSHP 5-10 R S H P POPIS TYPOVÝ KLÍČ. PŘÍMOČARÝ ŠOUPÁTKOVÝ RUČNÍ ROZVÁDĚČ KT /11 D n. 32 MPa Q max. 160 dm 3 /min. PŘÍMOČARÝ ŠOUPÁTKOVÝ RUČNÍ ROZVÁDĚČ KT 2054 12/11 D n 10 p max 32 MPa Q max 160 dm 3 /min Přímočaré šoupátkové rozváděče RSHP 5-10 hydraulicky ovládané s možností nouzového ovládání pákou jsou určené k

Více

Montážní návod. Dekorativní nádrž z polyetylenu Konstrukční řada Atlantis 209 L Verze

Montážní návod. Dekorativní nádrž z polyetylenu Konstrukční řada Atlantis 209 L Verze Montážní návod Dekorativní nádrž z polyetylenu Konstrukční řada Atlantis 209 L Verze 01-2019 Obsah 1. Použití..... 2 2. Základní parametry... 2 3. Montáž.....3 3.1. Montáž filtru.. 3 3.2. Montáž vodního

Více

UZAVÍRACÍ KLAPKY S TROJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.8

UZAVÍRACÍ KLAPKY S TROJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.8 α UZAVÍRACÍ KLAPKY S TROJITOU EXCENTRICITOU TYP L32.8 Použití Uzavírací klapky s trojitou excentricitou jsou průmyslové armatury určené k úplnému otevření nebo uzavření průtoku. Lze je použít i pro regulaci

Více

2. DOPRAVA KAPALIN. h v. h s. Obr. 2.1 Doprava kapalin čerpadlem h S sací výška čerpadla, h V výtlačná výška čerpadla 2.1 HYDROSTATICKÁ ČERPADLA

2. DOPRAVA KAPALIN. h v. h s. Obr. 2.1 Doprava kapalin čerpadlem h S sací výška čerpadla, h V výtlačná výška čerpadla 2.1 HYDROSTATICKÁ ČERPADLA 2. DOPRAVA KAPALIN Zařízení pro dopravu kapalin dodávají tekutinám energii pro transport kapaliny, pro hrazení ztrát způsobených jejich viskozitou (vnitřním třením), překonání výškových rozdílů, umožnění

Více

Západkové uzávěry 435

Západkové uzávěry 435 Západkové uzávěry 435 K0518 Západkové uzávěry, malé provedení 2,5 13,5 4,5 SW 20 Ø20 max. 5 Ø16,2 14,2 Pouzdro a ovládání ze zinkového odlitku. Pouzdro a ovládání pochromované, při provedení s páčkou potaženo

Více

1. ZAŘÍZENÍ A SYSTÉMY PRO NAVRTÁVÁNÍ

1. ZAŘÍZENÍ A SYSTÉMY PRO NAVRTÁVÁNÍ 1. ZAŘÍZENÍ A SYSTÉMY PRO NAVRTÁVÁNÍ 1.1 Zařízení KNS-F1 Soupravy KNS-F1 Soupravy KNS-F1/NTL 1.2 Zařízení COMPACT-F1 do 16 bar Soupravy COMPACT-F1 do 16 bar Doplňkové vybavení COMPACT-F1 do 16 bar 1.3

Více

Metodický list číslo 6 DR5 Vydáno dne: 5. března 2007 Stran: 5

Metodický list číslo 6 DR5 Vydáno dne: 5. března 2007 Stran: 5 Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Název: Přívodní vedení Metodický list číslo 6 DR5 Vydáno

Více

Technické zhodnocení cisternové automobilní stříkačky CAS 32 Tatra 148

Technické zhodnocení cisternové automobilní stříkačky CAS 32 Tatra 148 Výzva zájemcům o veřejnou zakázku malého rozsahu k podání nabídky na dodávku V Rýmařově dne 19.8.2008 Město Rýmařov, zastoupené starostou Ing. Petrem Kloudou jako zadavatel, vás vyzývá k podání nabídky

Více

Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik

Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Název: Přívodní vedení Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik I. Přívodní vedení savicemi Metodický

Více

Armatury + systémy Premium Stanice pro připojení zdroje tepla na otopný okruh. Přehled výrobků

Armatury + systémy Premium Stanice pro připojení zdroje tepla na otopný okruh. Přehled výrobků Armatury + systémy Premium Stanice pro připojení zdroje tepla na otopný okruh Přehled výrobků 1 b a r 0 O V Armatury pro připojení ke kotli Oventrop nabízí sestavu pro připojení ke kotli, která obsahuje

Více