SEZNAM PŘÍLOH. Zdravotní klasifikace vozíčkářů. Potápěčské organizace zabývající se potápěním tělesně postižených

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SEZNAM PŘÍLOH. Zdravotní klasifikace vozíčkářů. Potápěčské organizace zabývající se potápěním tělesně postižených"

Transkript

1 SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Příloha č. 2: Příloha č. 3: Příloha č. 4: Příloha č. 5: Příloha č. 6: Žádost etické komise Informovaný souhlas Zdravotní klasifikace vozíčkářů Potápěčské vybavení Komunikace pod vodou Potápěčské organizace zabývající se potápěním tělesně postižených

2 Příloha č. 1

3 Příloha č. 2 Informovaný souhlas Žádám Vás o souhlas k provedení experimentu, zaměřený na využití celoobličejových masek v přístrojovém potápění tělesně postižených s přerušením míchy. Spolupracovat budu s Katedrou technických a úpolových sportů FTVS. Touto formou si Vás dovolujeme seznámit s tím, co pro Vás účast na experimentu obnáší a současně Vás chceme požádat o souhlas s účastí. Cílem práce je zjistit, jestli je možné využít celoobličojové masky při asistovaném potápění s přístrojem tělesně postižených s přerušením míchy a nakolik mají tyto masky pozitivní vliv na bezpečnost při přístrojovém potápění s asistentem takto postižených. Budeme spolupracovat s policejními potápěči Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku, kteří nám k zapůjčení poskytnou celoobličejové masky a po celou dobu zkoumání budou přítomni u experimentu. Před experimentem budete seznámen(a), společně se svým buddy partnerem, jak celoobličejové masky fungují, jaká jsou rizika a možnosti využití masky pod vodou. Experiment poté bude probíhat na plaveckém stadionu Slavia Praha. Doba výzkumného projektu jednoho probanda je odhadována na zhruba 2 hodiny. Jedná se o experiment, který testovaný absolvuje z vlastní vůle a bez nároku na honorář. Prohlašuje a svým uvedeným vlastnoručním podpisem potvrzuje, že odborný pracovník poskytne poučení a osobně vysvětlí vše, co je obsahem tohoto písemného informovaného souhlasu. Testovaný bude mít možnost klást otázky, na které mu bude odpovězeno. Testovaný prohlašuje, že souhlasí s účastí na experimentu, souhlasí s uveřejněním výsledků šetření v rámci bakalářské práce. Získané informace jsou považované za důvěrné a zachází se s nimi stejně jako s jakoukoli jinou důvěrnou informací, budou použity jen pro tuto práci a nebudou zneužity.

4 Příloha č. 3 Zdravotní klasifikace vozíčkářů Jak uvádí Daďová (2008) klasifikace lze definovat jako hodnotící systém, který se používá k rozdělení sportovců do tříd při různých sportovních aktivitách tak, aby jim poskytl srovnatelný výchozí bod pro trénink, soutěže a tím zajistil fair play. Důležitý je klasifikační kodex, který vyvinul roku 2003 Mezinárodní paralympijský výbor (IPC International Paralympic Committee). Tento kodex koordinuje vývoj klasifikace tak, aby se co nejvíce přiblížila přesnému, spolehlivému a důvěryhodnému systému, který bude sportovně orientován a bude dostatečně transparentní a férový. Každý sport má svůj klasifikační systém, který vychází z obecného kvalifikačního modelu a ten je základem pro většinu vozíčkářských sportů. Tento systém rozlišuje postižené podle výše léze a rozdělení na quadruplegiky (skupiny 1A, 1B, AC) a paraplegiky (skupiny 2 až 6), (Kábele, 1992).

5 Třída Popis 1A 1B 1C míšní léze na úrovni C4 C6 s postižením všech 4 končetin, nefunkční triceps, žádná rovnováha v sedu míšní léze na úrovni C7 s postižením všech 4 končetin, triceps dobrý až normální, slabá flexe a extenze v zápěstí, žádná rovnováha v sedu míšní léze na úrovni C8 s postižením všech 4 končetin, triceps a flexe a extenze zápěstí normální, poruchy jemné motoriky rukou, žádná rovnováha v sedu 2 míšní léze na úrovni Th1 5 s postižením trupu a DK, břišní svaly nefunkční, žádná nebo slabá rovnováha trupu v sedu 3 míšní léze na úrovni Th6 10 s postižením břišních svalů a DK, nefunkční dolní břišní svaly, horní břišní svaly dobré, nefunkční extenzory dolní části trupu, slabá rovnováha v sedu 4 míšní léze na úrovni Th10 L2, quadriceps slabý, dobré extenzory trupu i břišní svaly, částečně funkční flexory a abduktory kyčle, omezená funkce gluteu (hýžďový sval), méně dobrá až dobrá rovnováha v sedu 5 míšní léze pod L2, quadriceps dobrý, dobrá až normální rovnováha v sedu, dobré břišní svaly, test DK: traumatické bodů, netraumatické bodů 6 míšní léze pod L2, porucha jedné DK či mírná porucha obou, test DK: traumatické bodů, netraumatické (polio) bodů Tabulka č. 1 Medicínské třídy u vozíčkářů. (Daďová, 2008)

6 Příloha č. 4 Potápěčské vybavení Potápěčské masky Úkolem potápěčské masky je dobré a ostré vidění pod vodou a ochrana očí potápěče, případně obličej před zraněním a chladem (Katz, 1979). Rozlišujeme masky celoobličejové a poloobličejové s jednodílným nebo dvoudílným zorníkem (Schinckovi, 2007). Celoobličejová Tyto masky slouží především pro profesionální, pracovní a technické potápění, zakrývají celý obličej a ochraňují ho tak před znečištěnou vodou a chladem. Dýchací automatika je pevně zabudovaná do masky, takže při bezvědomí nebo při vzniklé komplikaci pod vodou potápěči nevypadne z úst. Používají ji hlavně zkušení potápěči, protože vyrovnávání tlaku v této masce je složitější (Schinckovi, 2007). Poloobličejová Masky, které se používají pro sportovní potápění, zakrývají oči a nos a také umožňují vyrovnávat tlak v masce. Jednozorníkové masky mají celý průřez vyroben z jednoho kusu. Dvouzorníkové mají dva průřezy, které uprostřed odděluje můstek (Schinckovi, 2007). Nezbytné vlastnosti jsou zabudovaný nosní kompenzátor, bezpečnostní sklo (nejlepší dle nápisu,,tempered ), stabilní rámeček, lícnice a upínací pásek (Schinckovi, 2007).

7 Šnorchl Nebo také dýchací trubice se používá při plavání na hladině, ne u přístrojového potápění. Délka činí cca 40 cm a vnitřní průměr asi 2 cm. Důležité je, aby objem šnorchlu nepřesáhl 200 cm3, pokud ano hrozí otrava CO2 (Teorie, 2007). Ploutve Jsou hlavním prostředkem pohybu na hladině i pod vodou. Základem všech typů je list s výstužnými žebry, která jej zpevňují a usnadňují vedení ploutve při plavaní. Rozlišují se: Ploutve s botičkami sedí pohodlněji na noze, ale při potápění s přístrojem se moc nepoužívají. Důvodem je chlad a také, že během přípravy před ponorem přicházejí na řadu jako poslední z dílů výstroje a obouvají se hůře než ploutve s upínacími pásky (Vrbovský et al., 1997). Ploutve s upínacími pásky se požívají hlavně při přístrojovém potápění. Dalšími rozdíly jsou, že mají větší rozměry, nasazují se na nohy s neoprenovými botami, k dotažení slouží pásky s přezkou a obouvají se chvíli před ponorem (Teorie, 2007). Potápěčské obleky V první řadě slouží jako ochrana před chladem, ale i proti poraněním a odřeninám. Požívají se obleky mokré, polosuché a suché (Holzapfel, 2007). Mokrý potápěčský oblek Dovnitř vniká voda a mezi kůži a oblekem vzniká tenká vrstva. Sem vniká voda, ohřívá se od těla, a protože teplá voda je lehčí a stoupá vzhůru, musí oblek padnout co nejlépe, aby chladná voda nepronikala jinými otvory. Materiál má tloušťku 2 7 mm (Schinckovi, 2007).

8 Polosuchý potápěčský oblek Na rozdíl od mokrého obleku je polosuchý vybavený na pažích a nohách dvojitými těsnícími manžetami, které téměř zamezují vniknutí vody, s neoprenovými kryty zipů nebo se zipy, jež nepropouštějí plyny. Voda, která ohřívá tělo, se v obleku lépe drží a její výměna za chladnou vnější vodu je téměř znemožněna (Holzapfel, 2004). Suchý potápěčský oblek Výborně zabraňují přístupu vody na tělo, dobře izolují díky textilnímu podobleku, který má potápěč na sobě již před vstupem do suchého obleku. Jedná se o vzduchově uzavíratelné obleky s botičkami připojenými svárem, těsnícími manžetami a kuklou, která je buď v celku s oblekem anebo oddělená. Do obleku se připouští a upouští vzduch, čímž potápěč dosáhne stálého objemu v každé hloubce. Rozlišují se obleky membránové a neoprenové. Společnou nevýhodou suchých obleků je zhoršení pohyblivosti potápěče pod vodou a vysoká cena (Vrbovský et al., 1997). Potápěčský přístroj Potápěčský přístroj neboli také SCUBA, podle anglického Self Contained Underwater Breathing Apparatus, český nezávislý potápěčský přístroj. Jde o otevřený systém, při němž vydechovaný vzduch volně uniká do vody. Systém musí obsahovat: Dýchací automatiku. Dýchací přípojku ve formě náustku, octopus (nebo celoobličejovou masku). Tlakovou láhev. Ventil láhve, manometr (Schinckovi, 2007).

9 Dýchací automatika Nasazuje se na hrdlo tlakové láhve a připouští z ní dýchací směs dál do dalších přístrojů, buď pomocí třmenu označení INT nebo závitku označení DIN. Dále je zde připojený 1. stupeň, ve kterém je vysoký tlak, stejný jako v láhvi. Plicní automatiky se skládají ze dvou částí: 1. stupeň upevňuje se přímo na láhev a vysoký tlak je zde redukován na středotlak. Do vývodu označeného HP se připevňuje tlakoměr, který měří tlak dýchací směsi v láhvi. Středotlakou hadicí je přiváděna dýchací směs k druhému stupni a k prvnímu stupni se ještě připojují záložní druhý stupeň, kompenzátor vztlaku a napouštěcí ventil suchého neoprenu. 2. stupeň náustek, pomocí kterého se dýchá. Redukuje tlak na tlak okolního prostředí a přivádí dýchací směs do náustku v potřebném množství (Teorie, 2007). Tlakové láhve Jsou vyrobeny nejčastěji z oceli nebo hliníkových slitin a plní se vzduchem, který vykazuje běžné složení, ale pod vysokým tlakem. Pro sportovní, technické nebo pracovní potápění se používají jiné směsi, například Nitrox nebo Trimix (Holzapfel, 2004). Kompenzátory vztlaku Kompenzátory, vyvažovací vesty (žakety či křídla), občas označovány jako BCD umožňují pod vodou navodit stav beztíže nebo také tzv. neutrální vyvážení či hydrostatickou rovnováhu (Teorie, 2007). Jednoduše se jedná o nafukovací vestu, pomocí které se reguluje vztlak potápěče, pomáhá s vyvažováním a slouží jako pomůcka pro plavání (Schinckovi, 2007).

10 Zátěž I když celá výbava váží několik desítek kilogramů, její vztlak ve vodě je pořád kladný, proto je potřebné další závaží. Buď opasek, který se skládá z několika olověných destiček připevněných na pásku. Pásek se umisťuje na boky, aby nezatěžoval dýchání, nebo lze zvolit jiný způsob, pohodlnější, a to olověná závaží, která se vkládají do kapes žaketu (Teorie, 2007). Potápěčský počítač Je vzhledově podobný jako klasické hodinky, s rozdílem, že potápěčský počítač umožňuje sledovat aktuální hloubku, největší dosaženou hloubku, tlak, teplotu, čas, množství dýchací směsi, spotřebu, dekomprese, atd. Záleží především na typu (Teorie, 2007). Hloubkoměr Dnes se většinou používá jako doplňkový přístroj k potápěčskému počítači. Rozlišuje se analogový hloubkoměr ukazuje jen aktuální hloubku nebo digitální který ukládá údaje s přibývající hloubkou 1,5 m. Na displeji dále ukazuje dobu ponoru, maximální a aktuální hloubku (Schinckovi, 2007). Existuje spousta dalšího potápěčského vybavení a doplňků. Z textilu kukly a rukavice, dále potápěčské hodinky, které už se moc neužívají. Kompas, potápěčská taška, nůž, bóje, lana, zvedací vaky a potápěčská svítilna, kterou je dobré, když má každý potápěč, plus jednu záložní svítilnu, kdyby první selhala.

11 Příloha č. 5 Komunikace pod vodou Zvukové signály díky rychlému šíření zvuku pod vodou lze potápěče upozornit například klepáním na potápěčskou láhev, píšťalkou, atd. Lanová signalizace užívá se při omezené viditelnosti, při potápění pod ledem a v jeskyních. Optické signály nejčastěji se používá signál OK všechno je v pořádku spojením palce a ukazováčku. Při nočním potápění kruhovým pohybem, a když není něco v pořádku, tak svítilnou směry nahoru a dolů znamenají něco není v pořádku (Schinckovi, 2007). Základní potápěčské signály s využitím celoobličejových masek s komunikátorem lze pod vodou komunikovat a sdělit si všechny důležité informace, ale pokud se v potápění používá poloobličejová maska, je nutné využít jiných (základních) potápěčských signálů. Obrázek č. 1 Všechno v pořádku. (Signály, 2002) Obrázek č. 2 Výstup. (Signály, 2002)

12 Obrázek č. 3 Sestup. (Signály, 2002) Obrázek č. 4 Nemám vzduch. (Signály, 2002) Obrázek č. 5 Něco není v pořádku. (Signály, 2002)

13 Příloha č. 6 Potápěčské organizace zabývající se potápěním tělesně postižených Občanské sdružení Restart Zabývá se přístrojovým potápěním tělesně postižených, primárně určeno lidem ochrnutým po poškození míchy následkem úrazu nebo onemocnění. Potápění tělesně postižených osob lze absolvovat pouze po konzultaci s odborným lékařem. Roku 1999 ve spolupráci se Svazem paraplegiků Centrem Paraple začaly první zkušební ponory, od roku 2000 pravidelné potápěčské kurzy v bazénu, od roku 2002 potápěčské pobyty u moře a od 2009 začal Restart spolupracovat se Sportovním klubem vozíčkářů. Po patnácti letech činnosti Restart vycvičil téměř 12 aktivních potápěčů vozíčkářů (4 quadruplegiky, 8 paraplegiků z nichž 5 obdrželo potápěčskou kvalifikaci, přes 100 vozíčkářů bylo seznámeno s přístrojovým potápěním a každý rok vycvičí kolem 6 handicapovaných potápěčů. Používají kvalitní potápěčský výcvikový program, vždy s přihlédnutím na určité postižení a individuální možnosti jedince. Snahou je umožnit certifikovaným absolventům uskutečňovat cesty za potápěním i bez asistence Restartu. Zájemců o potápění z řad vozíčkářů přibývá každým rokem, cvičí jak tělesně postižené, tak asistenty. Zástupci Restartu se věnují potápění vozíčkářů ve svém volném čase a bez finančního zisku. Jakýkoliv finanční dar jim napomáhá rozšiřovat aktivity a umožňuje odkrýt dalším zájemcům svět pod hladinou (O nás, 2011).

14 Sportovní klub vozíčkářů (SKV) Oddíl potápění v rámci SKV je především zájmovou činností, má veskrze rekreační charakter a funguje od roku 1991 a roku 2007 byl připojen oddíl potápění. Roku 2009 začal SKV spolupracovat s občanským sdružením Restart a druhým současným partnerem je společnost Orcadiving s.r.o zajišťující potápěčské služby. Základní činností oddílu je pravidelné potápění během roku v bazénu Slavia Praha, které probíhá pod dohledem instruktorů, ale i každoroční výjezdy na ostrov Elba (Potápění, 2004). IAHD (International Association for Handicapped Divers) IAHD založil Maurice Parry roku 1993 ve Švédsku. V překladu Mezinárodní sdružení pro handicapované potápěče je certifikovaná a mezinárodně uznávaná potápěčské organizace, která se specializuje na vzdělávání osob se zdravotním postižením k potápění. Dává těmto lidem příležitost naučit se potápět pod dohledem profesionální, dobře školených instruktorů, poskytnout jim nezapomenutelný zážitek pod vodou. IAHD má také vzdělávací kurzy, ve kterých se lidé naučí dohlížet a školit zdravotně postižené potápěče (Home, 2014). IDDA (International Disabled Divers Association) IDDA existuje od roku 2009 a byla založena v Německu, dále také v Rakousku, Turecku, Egyptě a Rusku. Cílem tohoto sdružení je potápění pro všechny. To je důvod, proč se IDDA začalo zabývat a nabízet potápění lidem se zdravotním postižením. Sdružení spolupracuje s instruktory potápění, fyzioterapeuty, lékaři a sdruženími, které jsou aktivní v této oblasti. IDDA v oblasti potápění spolupracuje se dvěma sdruženími, které jsou známé pro dobré výkony již mnoho let. Jsou to German Wheelchair Association (DRS) a Disabled Sports Association NRW (BSNW).

15 Dále se věnuje podpoře a vývoji potápěčských kurzů pro osoby s tělesným postižením a vzdělávání profesionálních potápěčů. Dělají věci jinak, než je s nimi nakládáno v jiných sdruženích. Snaží se pracovat stylem méně teoretických hodin a více hodin zaměřené na samotný výcvik (About us, 2015).

SMĚRNICE PRO POTÁPĚNÍ DĚTÍ SPČR platné od 1.1. 2003 1. ÚVOD.

SMĚRNICE PRO POTÁPĚNÍ DĚTÍ SPČR platné od 1.1. 2003 1. ÚVOD. SMĚRNICE PRO POTÁPĚNÍ DĚTÍ SPČR platné od 1.1. 2003 1.1. Všeobecná ustanovení. 1. ÚVOD. 1.1.1 Směrnice pro potápění dětí platí pro potápěčský výcvik dětí od 8 do 14 let prováděný ve Svazu potápěčů České

Více

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 25/2016 Strana 1

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 25/2016 Strana 1 Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 25/2016 Strana 1 25 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 19. dubna 2016, kterým se mění Pokyn

Více

OSNOVA VÝCVIKU C M A S P. Svaz potápěčů České republiky. n a k v a l i f i k ační stupeň. dle Training Programm CMAS a Výcvikových směrnic SPČR

OSNOVA VÝCVIKU C M A S P. Svaz potápěčů České republiky. n a k v a l i f i k ační stupeň. dle Training Programm CMAS a Výcvikových směrnic SPČR OSNOVA VÝCVIKU NA CMAS P*** 1. / 6 Svaz potápěčů České republiky OSNOVA VÝCVIKU n a k v a l i f i k ační stupeň C M A S P dle Training Programm CMAS a Výcvikových směrnic SPČR Schváleno výcvikovou komisí

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Potápění Martin Šarman 9. ročník. Kašava 2016 Vedoucí práce: Mgr. Martin Vávra

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE. Potápění Martin Šarman 9. ročník. Kašava 2016 Vedoucí práce: Mgr. Martin Vávra ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KAŠAVA Kašava 193 763 19 Kašava ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Potápění Martin Šarman 9. ročník Kašava 2016 Vedoucí práce: Mgr. Martin Vávra Obsah 1. Úvod 5 2. Historie...6 3. Fyzika.7,8

Více

MINISTERSTVO VNITRA. Potápění s dýchací směsí Nitrox

MINISTERSTVO VNITRA. Potápění s dýchací směsí Nitrox MINISTERSTVO VNITRA MVCRX00TUBGB GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR Č.j. MV-116584-1/PO-PVP-2011 Kódové označení: NITROX Praha 19. prosince 2011 Počet listů: 7 S c h v a l u j e: plk.

Více

Normální objem vzduchu - objem plynu vztažený na podmínky na hladině, tlak 100 kpa, teplota 15 o C.

Normální objem vzduchu - objem plynu vztažený na podmínky na hladině, tlak 100 kpa, teplota 15 o C. 1T11 ZÁSADY BEZPEČNÉHO POTÁPĚNÍ Zásadou bezpečného potápění je předcházet krizovým situacím a jejich následkům - nehodám. Filozofie bezpečného potápění je souhrn technik a postojů potápěče, které je třeba

Více

Výcvikové směrnice SPČR

Výcvikové směrnice SPČR 1. / 13 Výcvikové směrnice Výcvikové směrnice SPČR Schváleno zemskými prezidii SPČR dne 19. 10. 2002 Tyto směrnice nabývají účinnosti dnem 1. 1. 2003. Tímto dnem zároveň pozbývají účinnosti všechny předchozí

Více

OSNOVA VÝCVIKU NA CMAS P** 1. / 1 C M A S. dle Training Programm CMAS a Výcvikových směrnic SPČR. Schváleno výcvikovou komisí SPČR dne 4. 2.

OSNOVA VÝCVIKU NA CMAS P** 1. / 1 C M A S. dle Training Programm CMAS a Výcvikových směrnic SPČR. Schváleno výcvikovou komisí SPČR dne 4. 2. OSNOVA VÝCVIKU NA CMAS P** 1. / 1 Svaz potápěčů České republiky OSNOVA VÝCVIKU n a k v a l i f i k ační stupeň C M A S P dle Training Programm CMAS a Výcvikových směrnic SPČR Schváleno výcvikovou komisí

Více

Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava. Opěrné body pro práce pod vodní hladinou

Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava. Opěrné body pro práce pod vodní hladinou Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Opěrné body pro práce pod vodní hladinou Ostrava, 2013 Ing. Ladislav Jánošík Opěrný bod pro práce pod vodní hladinou

Více

Tomáš Miler, Katedra plaveckých sportů, FTVS UK v Praze. 4.1 1. varianta - Stabilizace tonoucího na pásu... 3. 4.2.1 cvičení na suchu...

Tomáš Miler, Katedra plaveckých sportů, FTVS UK v Praze. 4.1 1. varianta - Stabilizace tonoucího na pásu... 3. 4.2.1 cvičení na suchu... Využití záchranného pásu při osobním zásahu jako součást výuky v kvalifikačních kurzech Vodní záchranné služby Českého červeného kříže. Tomáš Miler, Katedra plaveckých sportů, FTVS UK v Praze 22. září

Více

Úsek zkoušení techniky Zkušebna potápěčské techniky (ZPT)

Úsek zkoušení techniky Zkušebna potápěčské techniky (ZPT) Úsek zkoušení techniky Zkušebna potápěčské techniky (ZPT) PŘEDMĚT ČINNOSTI: zkoušení, revize, seřizování a opravy potápěčské techniky; zákonné revize tlakových nádob k dopravě plynů; revize vzduchojemů

Více

VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE PRO VRAKOVÉ POTÁPĚNÍ SVAZ POTÁPĚČŮ ČESKÉ REPUBLIKY DIVERS ASSOCIATION OF CZECH REPUBLIC

VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE PRO VRAKOVÉ POTÁPĚNÍ SVAZ POTÁPĚČŮ ČESKÉ REPUBLIKY DIVERS ASSOCIATION OF CZECH REPUBLIC SVAZ POTÁPĚČŮ ČESKÉ REPUBLIKY DIVERS ASSOCIATION OF CZECH REPUBLIC VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE PRO VRAKOVÉ POTÁPĚNÍ Schváleno zemskými prezidii SPČR 31. 12. 2013 s účinností od 1. 1. 2014 Svaz potápěčů České republiky

Více

Hodnoticí standard. Instruktor potápění (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Instruktor potápění (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Instruktor potápění (kód: 74-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Tělesná kultura, tělovýchova a sport (kód: 74) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň

Více

POTÁPĚČSKÁ VÝSTROJ Zkušební testy SPČR 2018

POTÁPĚČSKÁ VÝSTROJ Zkušební testy SPČR 2018 POTÁPĚČSKÁ VÝSTROJ Zkušební testy SPČR 2018 1. Nejvhodnější pro potápění na nádech: a) je maska se širokým zorným polem a malým vnitřním objemem b) je maska se širokým zorným polem a velkým vnitřním objemem

Více

SOPRASSUB NABÍDKA - ŘÍJEN-PROSINEC 2018

SOPRASSUB NABÍDKA - ŘÍJEN-PROSINEC 2018 SOPRASSUB NABÍDKA - ŘÍJEN-PROSINEC 2018 Kód Výrobek Cena za ks/pár v Kč Popis Fotografie ŽAKETY, KŘÍDLA 20000/0-4 DIVECENTER BCD 2574 žaket specielně určený pro diving centra. Materiál Nylon 420, velikost

Více

BEZPEČNOSTNÍ SMĚRNICE SPČR

BEZPEČNOSTNÍ SMĚRNICE SPČR BEZPEČNOSTNÍ SMĚRNICE SPČR 1. Dodržování Bezpečnostních směrnic SPČR se doporučuje: a) všem potápěčům s výjimkou účastníků výcviku (cvičenců) b) všem účastníkům potápěčské činnosti s výjimkou instruktorů

Více

Pracovní pravidla pro používání vzduchového dýchacího přístroje PSS 7000

Pracovní pravidla pro používání vzduchového dýchacího přístroje PSS 7000 OKD, HBZS, a.s. Pouze pro vnitřní potřebu Pracovní pravidla pro používání vzduchového dýchacího přístroje PSS 7000 Tato pravidla v návaznosti na ustanovení 12, odst. 2 vyhlášky ČBÚ č. 22/1989 Sb. v platném

Více

ASTD. Asociace sportovních a technických potápěčů. Standardy a směrnice výcviku. Training Directors Komise pro výcvik

ASTD. Asociace sportovních a technických potápěčů. Standardy a směrnice výcviku. Training Directors Komise pro výcvik ASTD Asociace sportovních a technických potápěčů Standardy a směrnice výcviku Training Directors Komise pro výcvik David Čani Ing. Josef Lukeš MUDr. David Skoumal Schváleno dne a nabytí účinnosti ode dne:

Více

VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE SPČR 2006 OBSAH

VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE SPČR 2006 OBSAH VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE SPČR 2006 OBSAH 1. ÚVOD. 1.1 Všeobecná ustanovení... 1.2 Práva a povinnosti provozovatele výcviku... 1.3 Práva a povinnosti instruktora... 1.4 Práva a povinnosti účastníka výcviku (cvičence)...

Více

SOPRASSUB NABÍDKA - PROSINEC 2015

SOPRASSUB NABÍDKA - PROSINEC 2015 SOPRASSUB NABÍDKA - PROSINEC 2015 kód produkt cena/ks (pár) v Kč popis foto 20400/1-4 SPELEO 1100 (S/M, M/L, L/XL, XL/XXL) 3321 žakety, křídla Křídlo, velikosti: S-M (22kg/48lb), M-L (22kg/48lb), L-XL

Více

NÁVOD NA SESTAVENÍ POPRUHOVÉHO SYSTÉMU OMS

NÁVOD NA SESTAVENÍ POPRUHOVÉHO SYSTÉMU OMS NÁVOD NA SESTAVENÍ POPRUHOVÉHO SYSTÉMU OMS Občas je složité sestavit popruhový systém dle vašeho přání. Jestliže jste doposud neměli popruhový systém, tento dokument vám může se sestavením pomoci. Jestliže

Více

POTÁP SKÁ VÝSTROJ 1. Nejvhodn jší pro potáp ní na nádech: a) b) c) d) 2. Dvojitý lem lícnice potáp ské masky: a) b) c) d)

POTÁP SKÁ VÝSTROJ 1. Nejvhodn jší pro potáp ní na nádech: a) b) c) d) 2. Dvojitý lem lícnice potáp ské masky: a) b) c) d) POTÁPĚČSKÁ VÝSTROJ 1. Nejvhodnější pro potápění na nádech: a) je maska se širokým zorným polem a malým vnitřním objemem b) je maska se širokým zorným polem a velkým vnitřním objemem c) je jednoduchá maska

Více

Hodnoticí standard. Potápěč operátor (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69)

Hodnoticí standard. Potápěč operátor (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Potápěč operátor (kód: 69-015-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Potápěč Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE SPČR 2006

VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE SPČR 2006 Svaz potápěčů České republiky VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE SPČR 2006 Schváleno zemskými prezidii SPČR ke dni 25. 11. 2005. Tyto směrnice nabývají účinnosti dnem 1. 1. 2006. Tímto dnem zároveň pozbývají účinnosti

Více

Využití plaveckého dýchání a splývavých poloh ve zdravotním plavání

Využití plaveckého dýchání a splývavých poloh ve zdravotním plavání Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Využití plaveckého dýchání a splývavých poloh ve zdravotním plavání Uveřejněno: BŘEČKOVÁ, G., ČECHOVSKÁ, I., NOVOTNÁ, V. Zdravotní plavání 1.

Více

Specifikace předmětu plnění

Specifikace předmětu plnění Příloha č. 1 k č.j. PPR-17916-4/ČJ-2014-990656 Specifikace předmětu plnění Akumulátor akumulátor pro podvodní světla s nabíječkou. Vodotěsné pouzdro akumulátoru musí být vyrobené z derlinu, ve kterém bude

Více

Zajišťování odborných průzkumů a odstraňování havarijních a nebezpečných stavů objektů a zařízení pod vodou 3

Zajišťování odborných průzkumů a odstraňování havarijních a nebezpečných stavů objektů a zařízení pod vodou 3 Potápěč operátor (kód: 69-015-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Potápěč Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

DIVERS ASSOCIATION OF CZECH REPUBLIC

DIVERS ASSOCIATION OF CZECH REPUBLIC SVAZ POTÁPĚČŮ ČESKÉ REPUBLIKY DIVERS ASSOCIATION OF CZECH REPUBLIC POTÁPĚNÍ S NITROXEM specializační a technické kurzy VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE A OSNOVA VÝCVIKU Schváleno zemskými prezidii SPČR s účinností od

Více

VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE. Svazu potápěčů České republiky

VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE. Svazu potápěčů České republiky VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE Svazu potápěčů České republiky Schváleno zemskými prezidii SPČR dne 19.10.2002. Tyto směrnice nabývají účinnosti dne 1.1.2003. Tímto dnem zároveň pozbývají účinnosti všechny předchozí

Více

Vzduchová technika v potápění

Vzduchová technika v potápění Vzduchová technika v potápění (Funkce plicních automatik ) 8.1.2003 Čillík, Buřil 1 V bodech Historie potápění Vidění pod vodou Slyšení pod vodou Plicní automatika 8.1.2003 Čillík, Buřil 2 Historie potápění

Více

10. PŘÍLOHY Seznam příloh:

10. PŘÍLOHY Seznam příloh: 10. PŘÍLOHY Seznam příloh: Příloha č. 1: Vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. 2: Informovaný souhlas Příloha č. 3: Seznam tabulek Příloha č. 4: Seznam obrázků Příloha č. 5: Seznam grafů Příloha č.

Více

STANDARDY. EUROPEAN DIVING SCHOOL s.r.o. 3. vydání 2014

STANDARDY. EUROPEAN DIVING SCHOOL s.r.o. 3. vydání 2014 STANDARDY EUROPEAN DIVING SCHOOL s.r.o. 3. vydání 2014 Tyto standardy slouží výhradně členům Evropské Potápěčské Školy, kteří mají platný aktivní status a vlastní licenci a certifikaci pro daný výcvikový

Více

Využití splývání a změny v polohování ve zdravotním plavání

Využití splývání a změny v polohování ve zdravotním plavání Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Využití splývání a změny v polohování ve zdravotním plavání Uveřejněno: BŘEČKOVÁ, G., ČECHOVSKÁ, I., NOVOTNÁ, V. Zdravotní plavání 2. Využití

Více

POTÁPĚNÍ S TRIMIXEM SVAZ POTÁPĚČŮ ČESKÉ REPUBLIKY DIVERS ASSOCIATION OF CZECH REPUBLIC. specializační a technické kurzy

POTÁPĚNÍ S TRIMIXEM SVAZ POTÁPĚČŮ ČESKÉ REPUBLIKY DIVERS ASSOCIATION OF CZECH REPUBLIC. specializační a technické kurzy SVAZ POTÁPĚČŮ ČESKÉ REPUBLIKY DIVERS ASSOCIATION OF CZECH REPUBLIC POTÁPĚNÍ S TRIMIXEM specializační a technické kurzy VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE A OSNOVA VÝCVIKU Schváleno Prezidiem SČP a Prezidiem SPMS s účinností

Více

VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE SPČR 2016

VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE SPČR 2016 Svaz potápěčů České republiky VÝCVIKOVÉ SMĚRNICE SPČR 2016 Schváleno členskými prezidii SPČR ke dni 20. 11. 2015 Tyto směrnice nabývají účinnosti dnem 1. 1. 2016 Tímto dnem zároveň pozbývají účinnosti

Více

Hodnoticí standard. Potápěč pracovní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69)

Hodnoticí standard. Potápěč pracovní (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Potápěč pracovní (kód: 69-014-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Potápěč pracovní Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6-9. ročník III2-11-04 První pomoc První pomoc Základní test Mgr. Vilém Nejezchleb 155, 112 Obecné informace 1. Nejúčinnější prevence poranění hlavy při

Více

Analýza běžecké techniky

Analýza běžecké techniky Analýza běžecké techniky Obsah Základní informace... 2 Video-analýza rychlý souhrn... 3 Zdravotní anamnéza... 4 Obecný postup k odstranění chyb... 5 HLAVNÍ CHYBA Zvýšená hmotnost, nedostatečné posílení

Více

11320/2-7 5 mm velikost: 2, 3, 4, 5, 6, 7 dvoudílný barva: mm velikost: 3, 4, 5, 6, 7, 8 dvoudílný barva:

11320/2-7 5 mm velikost: 2, 3, 4, 5, 6, 7 dvoudílný barva: mm velikost: 3, 4, 5, 6, 7, 8 dvoudílný barva: katalog 2017 1 113300 3 mm velikost: 3, 4, 5, 6, 7 dvoudílný barva: Apnea Man camou - 3mm 113400 5 mm velikost: 3, 4, 5, 6, 7, 8 dvoudílný barva: Apnea spearfishing camou - 5mm 11320/2-7 5 mm velikost:

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY pro kontejner protipovodňový

TECHNICKÉ PODMÍNKY pro kontejner protipovodňový Příloha č. k zadávací dokumentaci čj.: MV-570-/PO-PSM-0 Počet listů:3 TECHNICKÉ PODMÍNKY pro kontejner protipovodňový. Tyto technické podmínky vymezují požadavky na pořízení čtyř kontejnerů protipovodňových,

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY Ročník: 08 V Praze dne. prosince 08 Částka: 6 O B S A H : Část I. 3. Pokyn generálního ředitele Hasičského

Více

CMAS CONFÉDÉRATION MONDIALE DES ACTIVITÉS SUBAQUATIQUES WORLD UNDERWATER FEDERATION. Bezpečnostní směrnice

CMAS CONFÉDÉRATION MONDIALE DES ACTIVITÉS SUBAQUATIQUES WORLD UNDERWATER FEDERATION. Bezpečnostní směrnice CMAS výcvikový systém, logo je néreidka dcera boha poseidona, která má dva ocasy. Systém se nevěnuje jen potápění ale i podmořské biologii Kvalitní výcvik ale více náročný ale nemít z toho strach Kdo musí

Více

1 Přílohy. Příloha 1 Žádost pro etickou komisi. Příloha 2 Informovaný souhlas. Příloha 3 Seznam tabulek. Příloha 4 Seznam obrázku

1 Přílohy. Příloha 1 Žádost pro etickou komisi. Příloha 2 Informovaný souhlas. Příloha 3 Seznam tabulek. Příloha 4 Seznam obrázku 1 Přílohy Příloha 1 Žádost pro etickou komisi Příloha 2 Informovaný souhlas Příloha 3 Seznam tabulek Příloha 4 Seznam obrázku Příloha 5 Seznam grafů Příloha 6 Fotky při experimentálním měření výchozí pozice,

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 8 RODINA A SEXUÁLNÍ ŽIVOT Čas ke studiu: 60 minut Cíl: Studiem této kapitoly poznáte hodnotu zázemí

Více

Plavání a potápění

Plavání a potápění 3.1.13 Plavání a potápění Předpoklady: 030112 Pomůcky: hustoměry, odměrný válec na ukázku hustoměru, kelímky, závaží 0,5 kg, plechovka od rybiček Př. 1: Které zákony a pravidla budeme potřebovat pro vysvětlování

Více

Dräger X-plore 8000 Kukly, přilby, zorníky a masky

Dräger X-plore 8000 Kukly, přilby, zorníky a masky Typová řada Dräger X-plore 8000 byla vyvinuta za účelem maximální ochrany dýchání a obličeje i v případě velmi náročných podmínek. Kromě bezpečnosti, pohodlí a špičkového výkonu v celé řadě aplikací, mohou

Více

Využití obměn plavecké techniky kraul ve zdravotním plavání

Využití obměn plavecké techniky kraul ve zdravotním plavání Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Využití obměn plavecké techniky kraul ve zdravotním plavání Uveřejněno: BŘEČKOVÁ, G., ČECHOVSKÁ, I., NOVOTNÁ, V. Zdravotní plavání 4. Využití

Více

Ploutve, masky a šnorchly

Ploutve, masky a šnorchly 58a69_TCHEQUE 19/11/04 15:43 Page 2 Ploutve, masky a šnorchly Co to je dobré ploutve, maska a dýchací trubice? Plavete pod hejnem stříbrných třpytivých rybek. Odplouvají doleva, ale vy se držíte svého

Více

KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK KLIK S ROZPAŽENÍM. Lze provádět od 2. týdne. Lze provádět od 7. týdne

KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK KLIK S ROZPAŽENÍM. Lze provádět od 2. týdne. Lze provádět od 7. týdne KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK POČET OPAKOVÁNÍ 0 INTENZITA střední Lze provádět od. týdne Začněte na všech čtyřech, pak přeneste váhu vpřed, tak, aby byla téměř celá na pažích. Pokrčte a překřižte nohy.

Více

Oxford. Pokyny týkající se závěsů. Nové definování přesunu pacienta-klienta

Oxford. Pokyny týkající se závěsů. Nové definování přesunu pacienta-klienta Oxford Pokyny týkající se závěsů Nové definování přesunu pacienta-klienta Obsah Úvod 3 Typy závěsů Oxford 4 Posouzení soběstačnosti pacienta 7 Vlastnosti závěsů Oxford 8 Příslušenství k závěsům 10 Rozpěrný

Více

Dräger X-plore 8000 Kukly, přilby, zorníky a masky

Dräger X-plore 8000 Kukly, přilby, zorníky a masky DRÄGER X-PLORE 8000 NÁHLAVNÍ PRVKY Naše náhlavní prvky jsou díky modulárnímu systému, který nabízí širokou řadu různých součástí a příslušenství, navrženy tak, aby vyhověly všem vašim individuálním aplikacím.

Více

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3)

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Pozemní vozidla s jedním motorem s mechanickým pohonem na zemi, se 4 až 8 koly (pokud má vůz více než 4 kola, je třeba schválení

Více

Specifikace předmětu plnění část 2 Vybavení pro záchranné práce ve výškách a na vodě

Specifikace předmětu plnění část 2 Vybavení pro záchranné práce ve výškách a na vodě Příloha č. 1 výzvy Specifikace předmětu plnění část 2 Vybavení pro záchranné práce ve výškách a na vodě 1. Slaňovací brzda typ I 2 ks Slaňovací zařízení jiného typu než u položek č. 2, 3, 4, 5 a 6, pro

Více

Příloha č. 2 k ČJ.:PPR-11396-6/Čj-2013-990656

Příloha č. 2 k ČJ.:PPR-11396-6/Čj-2013-990656 Příloha č. 2 k ČJ.:PPR-11396-6/Čj-2013-990656 # Nomenklatura, popis položky Počet ks 1 kondomy na P-ventily průměr 25 90 2 kondomy na P-ventily průměr 30 90 3 bóje pevná 10 4 zátky do ventilů G 5/8 20

Více

Datum: Osoba, která provedla poučení: Podpis osoby, která provedla poučení: Vlastnoruční podpis pacienta /tky:...

Datum: Osoba, která provedla poučení: Podpis osoby, která provedla poučení: Vlastnoruční podpis pacienta /tky:... Příloha č. 1 INFORMOVANÝ SOUHLAS V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona č.2/1966 Sb.) a Úmluvou o lidských právech a biomedicíně č. 96/21, Vás žádám o souhlas k vyšetření a následné

Více

ROZSAH AKREDITACE COV

ROZSAH AKREDITACE COV ROZSAH AKREDITACE COV 1 Ostatní výrobky konfekční textilní - Záchranné vesty (jen záchranné plovací vesty, osobní plovací prostředky a potápěčské kompenzátory vztlaku) 2 Ostatní výrobky konfekční textilní

Více

Návod k použití. Blahopřejeme Vám k zakoupení potápěčského obleku Oceanic.

Návod k použití. Blahopřejeme Vám k zakoupení potápěčského obleku Oceanic. Návod k použití Blahopřejeme Vám k zakoupení potápěčského obleku Oceanic. Rozhodli jste se pro velmi kvalitní produkt, který Vám bude při správném používání a péči sloužit po dlouhou dobu. Před potápěním

Více

Specifikace pro technické prostředky Dräger - náhradní díly, servis a revize

Specifikace pro technické prostředky Dräger - náhradní díly, servis a revize Specifikace pro technické prostředky Dräger - náhradní díly, servis a revize Předmětem veřejné zakázky je: Část A) Provádění servisu a pravidelných revizí výrobcem u předepsaných částí dýchacích přístrojů

Více

PŘÍLOHY Seznam příloh:

PŘÍLOHY Seznam příloh: PŘÍLOHY Seznam příloh: Příloha č. 1: Žádost o vyjádření etické komise Příloha č. 2. Vzor informovaného souhlasu Příloha č. 3: Přístoj BIA QuadScan 4000 Příloha č. 4: Umístění elektrod přístroje BIA QuadScan

Více

Přílohy. Tréninkové jednotky SLSV. Druh sportu: Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF) Doba trvání:

Přílohy. Tréninkové jednotky SLSV. Druh sportu: Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF) Doba trvání: Přílohy Tréninkové jednotky SLSV Jednotka A: extenzivní vytrvalost Druh sportu: Běh, kolo, horská chůze, kolečkové brusle, stacionární kolo, plavání Intenzita: Nízká až střední intenzita (65 75% max. TF)

Více

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie

TECHNOLOGIE I. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ, CSc. Ing. Jiří MACHUTA, Ph.D. Pracoviště: TUL FS, Katedra strojírenské technologie TECHNOLOGIE I : Svařování plamenem. Základní technické parametry, rozsah použití, pracovní technika svařování slitiny železa a vybraných neželezných kovů a slitin. Autoři přednášky: prof. Ing. Iva NOVÁ,

Více

Potápěčská dýchací technika. návrh specializačního kurzu SPČR

Potápěčská dýchací technika. návrh specializačního kurzu SPČR Potápěčská dýchací technika návrh specializačního kurzu SPČR Kandidátská práce I*** Vypracoval Tomáš Sládek listopad 2009 Obsah Varianty výuky...3 Pro uchazeče z řad potápěčů...3 Pro uchazeče z řad instruktorů...3

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.340.30 Říjen 2014 Dýchací přístroje Potápěčské autonomní dýchací přístroje na tlakový vzduch s otevřeným okruhem Požadavky, zkoušení a značení ČSN EN 250 83 2242 Respiratory

Více

Název: Oběhová a dýchací soustava

Název: Oběhová a dýchací soustava Název: Oběhová a dýchací soustava Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3.

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU VZNIK, VÝVOJ A SOUČASNOST SPORTOVNÍHO POTÁPĚNÍ NA BEROUNSKU DIPLOMOVÁ PRÁCE Bc. Lenka Rendlová Učitelství pro 2. stupeň

Více

Informovaný souhlas. Pro výzkumný projekt: Diplomová práce Nejčastější úrazy v judu, jejich prevence a následná rehabilitace

Informovaný souhlas. Pro výzkumný projekt: Diplomová práce Nejčastější úrazy v judu, jejich prevence a následná rehabilitace Informovaný souhlas Pro výzkumný projekt: Diplomová práce Nejčastější úrazy v judu, jejich prevence a následná rehabilitace Období realizace: 2012-2013 Řešitelé projektu: Bc. Lenka Krejčová Vážená paní,

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO šablony

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO šablony Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO šablony Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0475 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název

Více

MG 148. z Masážní pás pro shiatsu masáž Návod k použití

MG 148. z Masážní pás pro shiatsu masáž Návod k použití MG 148 CZ z Masážní pás pro shiatsu masáž Návod k použití Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm, Germany Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de ČESKY

Více

Využití obměn plavecké techniky znak ve zdravotním plavání

Využití obměn plavecké techniky znak ve zdravotním plavání Zpracovala: Pokorná Jitka Katedra plaveckých sportů UK FTVS Využití obměn plavecké techniky znak ve zdravotním plavání Uveřejněno: BŘEČKOVÁ, G., ČECHOVSKÁ, I., NOVOTNÁ, V. Zdravotní plavání 5. Využití

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra tělesné výchovy a sportu. Bakalářská práce

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra tělesné výchovy a sportu. Bakalářská práce Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra tělesné výchovy a sportu Bakalářská práce Historie sportu osob se zdravotním postižením ve světě Vypracoval: Daniel Černý Vedoucí

Více

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje Manuál držení těla Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 18. 12. 2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Komparace technického vybavení v přístrojovém potápění od. roku 1950 a porovnání se složkami IZS

Komparace technického vybavení v přístrojovém potápění od. roku 1950 a porovnání se složkami IZS UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu Komparace technického vybavení v přístrojovém potápění od roku 1950 a porovnání se složkami IZS Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: Mgr.

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1 Souhlas Etické komise UK FTVS. Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu. Příloha č. 3 Seznam použitých zkratek

Seznam příloh. Příloha č. 1 Souhlas Etické komise UK FTVS. Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu. Příloha č. 3 Seznam použitých zkratek Seznam příloh Příloha č. 1 Souhlas Etické komise UK FTVS Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu Příloha č. 3 Seznam použitých zkratek Příloha č. 4 Seznam tabulek, grafů a obrázků Příloha č. 5 Dotazník

Více

6. Přílohy. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise. Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta

6. Přílohy. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise. Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta 6. Přílohy Příloha č. 1: Vyjádření etické komise Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta Příloha č. 3: Fotodokumentace terapie cvičení na Redcordu cvik č. 1 Příloha č. 4: Fotodokumentace terapie

Více

FYZIKA Zkušební testy SPČR 2018

FYZIKA Zkušební testy SPČR 2018 FYZIKA Zkušební testy SPČR 2018 1. Které z uvedených jednotek udávají přibližně stejnou hodnotu tlaku? a) 0,1 MPa = 100 kpa = 1 bar b) 1 MPa = 1 000 kpa = 10 mbar c) 0,1 MPa = 1 000 kpa = 10 bar d) 1 MPa

Více

Potápění EXTRÉMNĚ NÍZKÝCH. teplotách. Napsal: Petr Slezák Vyfotografovali: Petr Slezák, Natalia Červjakova. Téma

Potápění EXTRÉMNĚ NÍZKÝCH. teplotách. Napsal: Petr Slezák Vyfotografovali: Petr Slezák, Natalia Červjakova. Téma Potápění V Klesne-li teplota vzduchu pod 25 C, je zapotřebí mít k dispozici vytápěné místo přímo na lokalitě. EXTRÉMNĚ NÍZKÝCH Napsal: Petr Slezák Vyfotografovali: Petr Slezák, Natalia Červjakova teplotách

Více

II. Pneumatické vaky pro zvedání těžkých břemen

II. Pneumatické vaky pro zvedání těžkých břemen Středotlaké zvedací vaky 1.0 bar Sava středotlaké zvedací vaky pro tlak 1.0 bar jsou ideální pro záchranu osob uvězněných pod dopravním prostředkem při autohaváriích, leteckých katastrofách nebo zřícených

Více

ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ

ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ MUDr. Boris Živný ZDRAVOTNÍ ASPEKTY VÝKONNOSTNÍHO JACHTINGU JUNIORŮ Fyziologické předpoklady pro výkonnostní jachting Vývojové aspekty juniorských výkonnostních

Více

Dräger X-plore 9000 a PAS X-plore Hadicové dýchací přístroje

Dräger X-plore 9000 a PAS X-plore Hadicové dýchací přístroje Dräger X-plore 9000 a PAS X-plore Hadicové dýchací přístroje Nová řada Dräger X-plore 9000, navržená především pro průmyslové aplikace, poskytuje pohodlnou a spolehlivou ochranu dýchacích cest. Díky prvkům,

Více

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318)

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) První pomoc I Cíl první pomoci, třídění zraněných,

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: Název projektu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace výuky Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Poranění páteře. Mechanismus úrazu. Manipulace

Více

SCUBATECH. Návod k použití. pro regulátory. modely řady - R1, R2, R3,R5, V2 (ICE, PRO, TEC, SPECIAL, OCTO, MONO)

SCUBATECH. Návod k použití. pro regulátory. modely řady - R1, R2, R3,R5, V2 (ICE, PRO, TEC, SPECIAL, OCTO, MONO) SCUBATECH Návod k použití pro regulátory modely řady - R1, R2, R3,R5, V2 (ICE, PRO, TEC, SPECIAL, OCTO, MONO) 1 Obsah 1. Úvod 2. Důležitá upozornění 3. Vzhled a základní technické údaje 4. Doporučené použití

Více

International Association for the Development of Apnea. AIDA Czech Republic. Soutěžní řád jednotlivců a týmů

International Association for the Development of Apnea. AIDA Czech Republic. Soutěžní řád jednotlivců a týmů AIDA Czech Republic Soutěžní řád jednotlivců a týmů 1. Základní ustanovení 1.1 Závody ve freedivingu musí být uznány AIDA International a organizovány v souladu s jejími pravidly a směrnicemi. 1.2 Na závodech

Více

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Protišoková, autotransfúzní, stabilizovaná poloha

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Protišoková, autotransfúzní, stabilizovaná poloha Anotace Práce s pracovním listem navazuje na prezentaci nebo je možné s ním pracovat v jejím průběhu. Popisuje užití jednotlivých poloh u daných zranění. Autor Jazyk (Autor) Čeština Očekávaný výstup 53-41-M/01

Více

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken.

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken. Kalanetiku pod názvem The Callanetics Excercise Method uvedla do světa v roce 1980 Callan Pinckneyová. Tato velmi individuální a specifická metoda využívá přesné polohy těla k izolování specifických svalových

Více

MALEDIVY HLUBOKÝ JIH EXOTICKÉ POTÁPĚČSKÉ SAFARI

MALEDIVY HLUBOKÝ JIH EXOTICKÉ POTÁPĚČSKÉ SAFARI MALEDIVY HLUBOKÝ JIH EXOTICKÉ POTÁPĚČSKÉ SAFARI Rádi bychom Vás pozvali na týdenní plavbu lodi AMPHIBYIA na korálové útesy, na nejjižnější atoly Malediv. Huvadhoo atol patří mezi největší atoly Malediv

Více

měli vědět, i když nejsme potápěči

měli vědět, i když nejsme potápěči Dekompresní stavy - co bychom měli vědět, i když nejsme potápěči Štěpán Novotný Hana Pácová Oddělení hyperbarické a potápěčské medicíny, Kűbeck s.r.o., Kladno Oddělení kardiostimulace, Oblastní nemocnice

Více

Dräger PARAT Únikové kukly

Dräger PARAT Únikové kukly Dräger PARAT Únikové kukly Únikové kukly PARAT byly vyvinuty firmou Dräger ve spolupráci s uživateli s hlavním cílem, zajistit vždy co nejrychlejší a spolehlivý únik z nebezpečného prostředí. Optimální

Více

6 Přílohy. 6.1 Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS

6 Přílohy. 6.1 Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS 6 Přílohy 6.1 Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS 6.2 Návrh informovaného souhlasu INFORMOVANÝ SOUHLAS V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona č.20/1966 Sb.) a Úmluvou o lidských

Více

Mechanické vlastnosti kapalin a plynů. opakování

Mechanické vlastnosti kapalin a plynů. opakování Mechanické vlastnosti kapalin a plynů opakování 1 Jakým směrem se šíří tlak? 2 Chlapci si zhotovili model hydraulického lisu podle obrázku. Na písty ručních stříkaček působí stejnou silou. Který chlapec

Více

Příloha č. 1: Potvrzený formulář Etickou komisí UK FTVS

Příloha č. 1: Potvrzený formulář Etickou komisí UK FTVS Příloha č. 1: Potvrzený formulář Etickou komisí UK FTVS Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu INFORMOVANÝ SOUHLAS V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona č.20/1966 Sb.) a Úmluvou

Více

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE odbor veřejných zakázek Příloha č.1 k č.j.:krps-157193-13/čj-2013-0100vz Počet listů: 6 POLOŽKA SPECIFIKACE ks Suchý oblek Materiál - třívrstvá látka: nylon/butyl

Více

Technické podmínky pro vyšetřovací automobil

Technické podmínky pro vyšetřovací automobil Technické podmínky pro vyšetřovací automobil Příloha č. 1 výzvy 1. Předmětem technických podmínek je pořízení vyšetřovacího automobilu s celkovou hmotností do 3500 kg, s kategorií podvozku 1 a v provedení

Více

112 CVIČENÍ PRO ZDRAVÁ ZÁDA ANATOMIE CVIČENÍ BEDERNÍ PÁTEŘE

112 CVIČENÍ PRO ZDRAVÁ ZÁDA ANATOMIE CVIČENÍ BEDERNÍ PÁTEŘE 112 CVIČENÍ PRO ZDRAVÁ ZÁDA ANATOMIE 113 Bolest bederní neboli dolní části zad je jedním z nejběžnějších problémů, se kterým se potýká v některé části svého života většina dospělých. Těm z nás, kteří se

Více

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní.

Kosti. Dolní končetina se skládá ze stehna, bérce a nohy. Noha má shora nárt a zespoda chodidlo. čelní spánková. týlní. lícní. Anatomie pro účastníky kurzu ZZA Následující řádky jsou určeny těm z vás, kteří jste při hodinách biologie chyběli, už jste toho hodně zapomněli, nebo jste měli trvale otevřenou stranu s nejzajímavějšími

Více

Potápěčské safari v Egyptě v Rudém moři

Potápěčské safari v Egyptě v Rudém moři Potápěčské safari v Egyptě v Rudém moři JIŽNÍ CESTA - HLUBOKÝ JIH St. JOHNS - ABU FANDÍRA Termín: 4. 11. května 2019 Cena: 30 900,-Kč Rádi bychom Vás pozvali na týdenní plavbu jižní trasa - hluboký jih.

Více

INFORMOVANÝ SOUHLAS. Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu

INFORMOVANÝ SOUHLAS. Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu Příloha č.1 Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu INFORMOVANÝ SOUHLAS V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona č.20/1966 Sb.) a Úmluvou o lidských právech a biomedicíně č. 96/2001,

Více