VYHODNOCOVACÍ ZAŘÍZENÍ SÉRIE VT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYHODNOCOVACÍ ZAŘÍZENÍ SÉRIE VT"

Transkript

1 VYHODNOCOVACÍ ZAŘÍZENÍ SÉRIE VT TONAVA, AKCIOVÁ SPOLEČNOST TECHNICKÁ PŘÍRUČKA / C č. TXCO-4G.0487 TYP VT6310

2 1.. OBSAH 1. OBSAH ÚVODNÍ USTANOVENÍ POKYNY PRO BEZPEČNÝ PROVOZ Důležité bezpečnostní pokyny Pokyny pro provoz elektrických zařízení Bezpečnost výrobku ROZSAH POUŽITÍ SESTAVA ÚPLNÉ DODÁVKY ZÁRUČNÍ PODMÍNKY ÚDRŽBA, SERVIS A OPRAVY UVEDENÍ DO PROVOZU ZAPOJENÍ KONEKTORU PRO PŘIPOJENÍ SNÍMAČŮ ZATÍŽENÍ SEŘÍZENÍ MĚRONOSNÝCH PARAMETRŮ Seřízení vah ZAPOJENÍ VSTUPŮ A VÝSTUPŮ OVLÁDÁNÍ VLASTNÍ OVLÁDÁNÍ VAH CHYBOVÁ HLÁŠENÍ POPIS ZAŘÍZENÍ PRINCIP ČINNOSTI TECHNICKÉ ÚDAJE KONSTRUKCE PLOMBY ELEKTRONICKÁ ČÁST Deska elektroniky INDIKAČNÍ, OVLÁDACÍ A PŘIPOJOVACÍ PRVKY Přední ovládací panel Zadní panel Způsoby zobrazení na displeji KLÁVESNICE DATA A JEJICH EDITACE Hesla k uvolnění editace Vlastní editace BINÁRNÍ VSTUPY A VÝSTUPY Vstupní funkce Výstupní funkce SÉRIOVÝ KANÁL Připojení tiskárny Připojení D/A převodníků Připojení vzdáleného displeje Připojení počítače SERVISNÍ REŽIM Číslo seřízení SPECIFIKACE PROTOKOLU EBUS OBECNÝ POPIS SPECIFIKACE PROTOKOLU PRO VT SEZNAM DAT (37)

3 Tato Technická příručka platí pro: 2.. ÚVODNÍÍ USTANOVENÍÍ Vyhodnocovací zařízení série VT typ VT-6310 Softwarová verze od v.110 Výrobek odpovídá zákonu č. 22 / 1997 Sb. a prohlášení o shodě je uloženo u výrobce. Výrobek je označen českou značkou shody Pokyny pro bezpečný provoz Důležité bezpečnostní pokyny důkladně se seznamte s přiloženou dokumentací k výrobku dodržujte všechna upozornění a pokyny uvedené v této příručce neprovozujte váhy za jiných podmínek, než je uvedeno v této příručce neprovádějte žádné zásahy do zařízení, kromě úkonů specifikovaných v této příručce nevystavujte vyhodnocovací zařízení působení sálavého tepla, přímému slunečnímu svitu apod. vyhodnocovací zařízení čistěte vlhkým hadříkem nepoužívejte aerosolové čisticí prostředky, ani organická rozpouštědla (benzín, aceton apod.) Pokyny pro provoz elektrických zařízení připojujte pouze na napájecí napětí uvedená v technických údajích zabezpečte, aby nedocházelo k silovému namáhání kabelů před začátkem čištění nebo údržby zařízení vždy odpojte od síťového napájení zařízení vypněte a odpojte od síťového napájení, pokud jsou poškozeny propojovací kabely, do zařízení zatekla voda či jiná kapalina, nebo bylo vystaveno přímému dešti pokud váhy vykazují nesprávnou činnost (opakovaně na displeji zobrazují chybová hlášení) nebo zobrazují nesprávné údaje hmotnosti, neprodleně je vypněte a nahlaste závadu příslušnému servisnímu oddělení výrobce nebo jím pověřené organizaci Bezpečnost výrobku Výrobek je zkonstruován dle ČSN EN a ve smyslu této normy je ve firmě TONAVA, a.s., kusově zkoušen. Výrobky výpočetní techniky, které se k vahám připojují, musí být vyrobeny v provedení s bezpečným vnitřním napětím (doplňková ochrana dvojitou nebo zesílenou izolací). Výrobek je bezpečný za běžných nebo předvídatelných podmínek. Bezpečnost výrobku vyplývá ze splnění příslušných bezpečnostních norem. Likvidace výrobku se provádí obvyklým způsobem dle zákona O odpadech č. 125/97 Sb Rozsah použití Vyhodnocovací zařízení je určeno především pro stavbu vah všude tam, kde jsou vyžadovány běžné vážicí funkce s možností porovnávat údaj hmotnosti s nastavenými hodnotami a výsledky těchto komparací přivést na výstupy pro další zpracování. Funkce vah - měření hmotnosti s možností tárování a nulování - komparace hmotnosti se 2 uživatelsky nastavitelnými limity - editace uživatelských a seřizovacích parametrů ve zvláštním režimu 3 (37)

4 - možnost připojení návazného zařízení (tiskárna, počítač, vzdálený displej a rychlý výstup pro D/A převodník) přes galvanicky neoddělený sériový kanál RS 232c Sestava úplné dodávky Kompletní dodávka obsahuje : vyhodnocovací zařízení technickou příručku obal externí síťový zdroj soubor podpůrných programů 2.4. Záruční podmínky 1. Firma TONAVA, a.s. poskytuje na dodané výrobky záruku na bezchybnou funkci po dobu 12 měsíců od uvedení do provozu, nejdéle 18 měsíců od data expedice uvedeného na dodacím listě. V době této záruky má odběratel právo na bezplatné odstranění případné závady a uvedení výrobku do funkčního stavu, pokud závada vznikla z důvodu výrobní chyby nebo vady použitých subdodávek a materiálů. 2. Na ostatní případy závad nelze toto právo uplatnit. Zejména se právo na bezplatné odstranění závady nevztahuje na případy závad, které vznikly např. z těchto příčin : mechanické poškození výrobku nedodržení parametrů napájení, případně kompatibility připojovaných zařízení neodborná obsluha nebo neodborné uvedení výrobku do provozu provozování výrobku v neodpovídajících podmínkách přirozené opotřebení výrobku nedodržení určených parametrů prostředí pro skladování výrobků zásah do výrobku jinou než dodavatelem určenou osobou technická úprava výrobku, kterou dodavatel neschválil 3. Pro uplatnění tohoto práva předloží zákazník Záruční list (doklad o předání výrobku k užívání) spolu s dodacím listem nebo fakturou. 4. Lhůta záruky se počítá podle druhu výrobku - buď od data uvedení zařízení do provozu u zákazníka (uvedeno na záručním listě), nebo od data dodání výrobku zákazníkovi (uvedeno na dodacím listě). 5. Záruční lhůta se prodlužuje o dobu, která začíná okamžikem uplatnění požadavku na opravu v záruční době a končí okamžikem předání výrobku zákazníkovi po opravě. 6. Odpovědnost dodavatele za závadu vzniklou v záruční době je omezena výší nákladů na odstranění závady výrobku. 7. Dodavatel neodpovídá za jakékoliv další náklady a možné škody vzniklé v souvislosti s vyřazením výrobku z provozu, jako např. ušlý zisk a výdělek, ztráta obchodní příležitosti, ztráta dobrého jména, ztráty vzniklé narušením obchodních vztahů, ztráty z důvodů nároků vznesených vůči zákazníkovi třetí stranou apod Údržba, servis a opravy V provozu nevyžaduje vyhodnocovací zařízení žádnou údržbu kromě udržování v čistotě. V případě jakékoliv závady se obraťte na autorizované opravny. Servis zajišťuje výrobce nebo jím pověřené organizace. 4 (37)

5 Informace podá oddělení Prodejního servisu : TONAVA, a.s. Prodejní servis Havlíčkova 437, Úpice telefon: , fax: UVEDENÍÍ DO PROVOZU Při uvádění vyhodnocovacího zařízení do provozu je nutné dodržet následující postup: odstranit krycí obal zkontrolovat úplnost dodávky provést propojení vyhodnocovacího zařízení s okolní technologií pomocí kabelů s konektory dle schémat v následujících kapitolách. ( Prováděno zpravidla servisní organizací.) vyčkat vyrovnání teploty zařízení s okolím. V případě, že zařízení bylo přeneseno z chladného prostředí do teplé místnosti je nutné vyčkat nejméně 1 hod. před další činností. zapnout vyhodnocovací zařízení po zapnutí se rozsvítí displej se zobrazením čísla softwarové verze. Následuje test displeje po jehož skončení přejde zařízení do základního režimu - na displeji se objeví zobrazení základního režimu. v případě chyby nebo poruchy se na displeji objeví chybové hlášení provést seřízení vah provést konfiguraci vah dle konkrétních požadavků aplikace po těchto krocích je vyhodnocovací zařízení připraveno k činnosti 3.1. Zapojení konektoru pro připojení snímačů zatížení Snímač zatížení je připojen přes konektor Cannon 09, pohled - kolíky od sebe. ZAPOJENÍ KONEKTORU PRO PŘIPOJENÍ SNÍMAČE SÍLY č. kolíku význam č. ve schématu Zapojení snímače(ů) zatížení: 2 SNS IN+ 1 3,6,9 GND 5 5 IN- 2 4 SNS OUT- 3 7 OUT+ 4 5 (37)

6 3.2. Seřízení měronosných parametrů Pro lepší porozumění této kapitoly je dobré si nejprve prostudovat kapitolu (Zobrazení v editačním režimu) a 5.8 (Data a jejich editace). Seřízení je možno lépe též provést pomocí počítače s instalovanou programovou podporou. Postup nastavení - editace parametrů je ukázán na příkladech v kap Seřízení vah Nastavení parametrů Přejde se do editačního režimu displeje stiskem klávesy a na displeji zobrazí: Nyní je nutno pomocí kláves kurzorů (Význam se změní vstupem do menu automaticky.) přejít v menu do skupiny seřizovacích parametrů Ld PAr. V této skupině se zadají základní parametry vah, počet dílků, krok dílku, poloha desetinné tečky a tolerance počátečního offsetu. Ostatní parametry, pokud není požadováno nestandardní seřízení mohou zůstat v implicitních hodnotách. Poznámka: Implicitní nastavení je pro váhy dvojrozsahové, rozsah I má 6 kg (3000 dílků po 2), rozsah II potom do 15 kg ( 3000 dílků po 5 g ). V případě, že se mají váhy nastavit jako jednorozsahové, zadají se parametry 1. a 2. rozsahu stejně Vlastní seřízení Provede se ve skupině Setup vah. Na displeji se zobrazí: Tato skupina má 3 položky, G, G a range. V první lze nastavit velikost zatížení pro nastavení "nuly" v případě, že není možno skutečné nuly dosáhnout, ve druhé se nastaví velikost zatížení (závaží) pro nastavení "rozsahu". Implicitně je v první položce nula, ve druhé pak hodnota horní meze váživosti. Vlastní seřizování lze provádět pouze v servisním režimu. Ten se uvolní po zadání hesla servisního režimu. Zadání se provede tím, že se vstoupí do editace jedné z těchto položek, nejlépe nuly a při pokusu editovat tuto položku si systém sám zažádá o zadání hesla. Na displeji se zobrazí: Pomocí klávesy se vstoupí do editace hesla a toto se zadá ( ). Po správném zadání hesla se rozbliká tečka před prvním místem displeje (Je-li na prvním místě něco zobrazeno bliká celé první místo.). 6 (37)

7 Vlastní seřizování se provádí v položce range. Po vstupu do této položky se na displeji začne zobrazovat údaj hmotnosti v desetinásobném rozlišení. Není-li uvolněn servisní režim, lze zde pouze kontrolovat údaj vah vážní test. Na prvním místě displeje se zobrazuje symbol dílků "d". Tento symbol může být přepsán údajem hmotnosti, pokud toto zobrazení má rozsah 6 míst. V tomto stavu se změní význam kláves. Poloha "nuly" se seřizuje stiskem klávesy, poloha "rozsah" stiskem klávesy. Vystoupit z tohoto stavu lze pouze klávesou. Seřízení "nuly": Klávesou se potvrdí se skutečný stav na vahách (zásobníku). Toto potvrzení je někdy nutno opakovat. Po dobu přestavení převodníku se na displeji zobrazují pomlčky. ( Údaj vah se zobrazuje v desetinásobném rozlišení.) Seřízení "rozsahu": Zatížený stav přednastavenou hodnotou se potvrdí stiskem klávesy. Během seřizování je možno prověřovat nastavení sledováním údaje s desetinásobným rozlišením. Je-li vše v pořádku, provede se uložení parametrů do paměti EEPROM: Stiskem klávesy se na displeji zobrazí výzva k zapsání údajů do paměti EEPROM: Potvrzení zápisu do paměti se nyní provede 2x stiskem klávesy. Číslo seřízení se přitom automaticky zvýší o 1. Tím je základní seřízení ukončeno. Nyní se doporučuje zablokovat servisní režim vypnutím a opětným zapnutím přístroje. Podrobně viz kap (37)

8 3.3. Zapojení vstupů a výstupů Pro použití přístroje v technologickém systému je třeba připojit ještě návazné technologické výstupy. Zapojení výstupního a napájecího konektoru (CANNON DB15V) číslo kolíku ss. napájení význam st. napájení 1,9 ~ 7V 2,10 ~ 7V 1,2,9,10 +8 V 3 GND (u st. napájení nepovinné) 6 IN 1 7 IN 2 14 společný pól vstupů 4 OUT 1 5 OUT 2 12 společný pól výstupů 8 GND 15 + výstup pro napájení V/V (galvanicky spojený s kostrou přístroje) V případě, že se nebudou připojovat vstupy nebo výstupy na konektor Cannon DB15, lze střídavé napájení připojit pomocí samostatného napájecího konektoru (typ ELST 3308, pozice 3 v kap ) na protilehlých špičkách. Zapojení konektoru RS232c (CANNON DB9V) (neuvedené kolíky nezapojeny) číslo kolíku signál 2 RXD 3 TXD 4 TxdE (pro modul externích IO) 5 GND 6 RxdE (pro modul externích IO) 7 propojeno na 8 8 propojeno na 7 Funkce vstupů a výstupů včetně příkladů zapojení jsou popsány v kap (37)

9 4.. OVLÁDÁNÍÍ V této kapitole je na příkladech je názorně ukázáno vlastní ovládání vyhodnocovacího zařízení Vlastní ovládání vah Při nastavení všech potřebných hodnot jednotlivých veličin a některých dat je vyhodnocovací zařízení připraveno k používání. Ve vlastním provozu provádí obsluha pouze tárování ( nulování ) vah, případně zadávání provozních hodnot - limitů. Významy kláves v jednotlivých režimech jsou uvedeny v kap Nastavení hodnot limitů pro komparace se provede editací položek Lim1 a Lim2 v menu (základní úroveň), popř. Lim3 až Lim6 ve skupině Elim. Do menu se přejde ze základního režimu po stisku kláves. Nastavení hodnoty limitu se provede po vyhledání položky v menu a jeho zeditováním dle kapitoly Poznámka: Pro trvalé uložení nastavených parametrů (i po vypnutí zařízení) je třeba parametry uložit do trvalé ( nevolatilní) paměti. Viz kap Zde je rovněž uveden příklad editace parametru Chybová hlášení V případě chyby obsluhy nebo závady na zařízení je tato skutečnost zobrazena na displeji vypsáním chybového hlášení Err-xx. Hlášení lze smazat opětným zobrazením základního režimu. Pokud postup uvedený na displeji není úspěšný, je nutno se obrátit na výrobce či některou jeho servisní organizaci (viz kap.2.5). Tabulka chybových hlášení: provozní chyby Err - 01 Err - 02 Err - 07 Err - 08 Err 09 vážné technické chyby Err - 90 Err - 91 Err - 92 Err - 93 Err - 94 Počáteční tára nad tolerancí Počáteční tára pod tolerancí Chyba tárování neuklidněno do stanovené doby Chyba tiskárny nepřipravena do stanovené doby Výpadek komunikace s modulem externích vstupů/výstupů chyba měronosných dat (dvojí uložení) počáteční kontrola paměti EPROM počáteční kontrola paměti RAM počáteční / průběžná kontrola převodníku A/D chyba kontroly paměti (zóny), zápisu EEPROM Err - 97 chyba klávesnice ( např. zablokovaná některá klávesa ) Err - 98 Err - 99 návěští pro zvláštní stavy Err - 12 Err - 9A chyba při průběžné kontrole registrů A/D převodníku A/D převodník mimo rozsah ztráta dat v nevolatilní RAM - návěst před inicializací paměti návěst před inicializací paměti EEPROM 9 (37)

10 5.. POPIS ZAŘÍZENÍÍ 5.1. Princip činnosti Základní princip činnosti vyhodnocovacího zařízení spočívá v měření hmotnosti prostřednictvím snímačů zatížení a vyhodnocením jejich signálu pomocí elektronických obvodů. Kromě vyhodnocení a zobrazení údaje hmotnosti jsou dále elektronikou prováděny další funkce jako např. komparace hmotnosti, ovládání výstupů atd Technické údaje Klasifikace podle ČSN EN ( OIML R76) III Počet vnitřních dílků cca Počet vnějších dílků max Hodnota dílku 1,2,5 a násobky 10 do rozsahu displeje Poloha desetinné tečky libovolná do rozsahu displeje Užitečný signál 0.5 až 2 mv/v Mezní frekvence HW filtru nastavitelná v rozsahu 0.4 až 8 Hz SW filtr nastavitelný v 3 stupních Linearita ±0,0015 % rozsahu Teplotní posun nuly 30 ppm / ºC rozsahu 5 ppm / ºC Napájecí napětí vyhodnocovacího zařízení ~ 7 V / 50 Hz +/- 10% nebo = 8 +/- 15% Příkon 10 VA Počet připojených snímačů zatížení max. 4 Napájecí napětí snímačů zatížení = 5 V Minimální odpor snímačů zatížení 80 Ω Propojení se snímači zatížení konektor CANON 09V Délka kabelu od nosiče břemene max 10 m Rozměry (dxšxv) 106 x 75 x 120 mm Hmotnost cca 1,5 kg Rozsah pracovních teplot -10 až +40 C Rozsah skladovacích teplot -10 až +70 C Max. relativní vlhkost pro provoz a skladování (nekondenzující) až 90 % Typ displeje sedmisegmentový LED 6 míst Velikost znaků 20 mm Hmotnost 1,12 kg Klávesnice membránová, 5 kláves Sériový kanál RS 232c, galvanicky neoddělený SW protokoly EBUS, tiskárna, výstup na D/A převodník, externí displej parametry přenosu 1200,2400,4800 nebo 9600 Bd, 8bitů, 1 stopbit, bez parity konektor Com1 CANNON DB 9 V (kolíky) max. délka kabelu 3 m Binární vstupy 2 galvanicky oddělené, programovatelné možnost rozšíření o 4 vstupy externím modulem IO232 Spotřeba 1 vstupu cca 10 ma Binární výstupy 2 galvanicky oddělené, programovatelné možnost rozšíření o 4 výstupy externím modulem IO232 Zatížitelnost 1 výstupu max. 30 V / 100 ma Konektor binárních vstupů a výstupů CANON 15V (kolíky) Krytí dle ČSN EN celkové IP54 Bezpečnostní třída dle ČSN EN III 10 (37)

11 5.3. Konstrukce Elektronika vyhodnocovacího zařízení VT 6310 je uložena v plechovém nerezovém svařovaném krytu, který tvoří zadní stěnu a boky. Na čelním panelu z nerezového plechu je displej, klávesnice a štítek. Panel je upevněn ke krytu vyhodnocovacího zařízení pomocí dvou šroubů a přelepením ověřovací plombou je zajištěn proti nedovolené manipulaci. Kryt je opatřen otočně stavitelnou nohou, která dovoluje upevnit vyhodnocovací zařízení na stěnu, stojan, vodorovnou plochu nebo vyhodnocovací zařízení na tuto plochu prostě položit. Na zadní části krytu je panel s konektory Elektronické obvody jsou umístěny na jedné desce s dvoustrannými prokovenými plošnými spoji s použitím technologie povrchové montáže některých součástek (SMD) Plomby Plomby a ověřovací štítky zabraňují přístupu a nežádoucímu zásahu tam, kde by mohlo dojít k ovlivnění přesnosti vážení. Plomby (samolepící destruktivní přelepky) jsou umístěny na spoji krytu a čelního panelu a mezi výrobním štítkem vah a štítkem s výrobním číslem Elektronická část Elektronika zpracovává signály z připojených snímačů, přijímá informace z klávesnice a řídí displej. Elektronické obvody jsou umístěny uvnitř skříňky vyhodnocovacího zařízení na jedné desce plošného spoje. Deska zároveň nese všechny vstupní a výstupní konektory a je k ní připojen vývod klávesnice překrytým otvorem v čelním panelu Deska elektroniky Hodinový kmitočet procesoru udává krystalový rezonátor MHz. Použitý procesor obsahuje na čipu paměti ROM, RAM i EEPROM pro uložení měronosných parametrů. Na desce se nalézají 2 propojky, jedna slouží pro přepnutí procesoru do tzv. "download módu", kdy je možno procesor programovat, druhá propojka slouží pro nulování čísla seřízení a nastavení implicitních parametrů. Na desce se dále nalézá 6místný sedmisegmentový displej, pod kterým je řada 8 indikačních LED diod pro zobrazování stavů vah. Vyhodnocovací zařízení má sériové rozhraní úrovní RS 232c. Na desce jsou dále 2 galvanicky oddělené binární výstupy. Výstupy mohou pracovat při obou polaritách napájecího napětí tak, že výstupy spínají k jednomu společnému vodiči a vstupy jsou k tomuto vodiči spínány. Převodník slouží pro vyhodnocení signálu ze snímače síly. Snímač je napájen stabilizovaným napětím ± 5V, které zároveň napájí A/D převodník, zesilovač výstupního signálu ze snímače, sledovače napájecího napětí snímače a napěťové reference. Snímač síly je připojen šesti vodiči. Na této desce jsou dále umístěny obvody zdroje a konektory pro připojení snímače zatížení a napájecí konektor. Zdroj je degenerativního typu a dodává stejnosměrné napětí pro napájení zobrazovače, stabilizované napětí +5V pro napájení číslicové části a stabilizované napětí pro napájení analogové části Indikační, ovládací a připojovací prvky Přední ovládací panel Všechny indikační a ovládací prvky jsou umístěny na čelním panelu vyhodnocovacího zařízení. Jsou tvořeny displejem a klávesnicí. 11 (37)

12 Displej je 6místný sedmisegmentový LED, pod displejem je řada 8 indikačních LED diod pro zobrazování stavů vah. Způsob zobrazování na displeji je popsán kapitole Zadní panel Na zadním panelu jsou umístěna všechna připojovací místa, tj. konektor pro připojení snímače(ů) zatížení, výstup sériového kanálu, konektor binárních výstupů a napájení. Zapojení jednotlivých konektorů viz kap Legenda : 1 výrobní štítek 2 štítek s výrobním číslem 3 konektor napájecí 4 uzemňovací svorka 5 konektor napájecí a binárních výstupů 6 konektor sériových kanálů RS 232c, Com1 a Com2 7 konektor pro připojení snímače síly Způsoby zobrazení na displeji Displej v zásadě pracuje ve dvou režimech. Je to základní režim, do kterého přejde displej po zapnutí vyhodnocovacího zařízení a editační režim, který umožňuje kromě zobrazení i editovat vnitřní data vyhodnocovacího zařízení. V editačním režimu se pomocí kláves s významem kurzorů můžeme pohybovat v tzv. "menu". Při procházení menu jsou data a skupiny dat indikovány symbolickými názvy. Po zvolení konkrétní položky se na další úrovni zobrazí číselná hodnota dat. Pomocí klávesy lze v kteroukoliv chvíli přepnout zpět do základního režimu. Při návratu zpět do editačního režimu se zobrazí symbolický název položky, která byla naposledy zobrazena Zobrazení v základním režimu V základním režimu se zobrazuje na displeji hmotnost, odpovídající zatížení vah dle formátu, zvoleného při seřízení vah. Pomocí kláves je možno přepínat mezi zobrazením Brutto a Netto. Toto přepínání a další stavy jsou indikovány pomocnými LED diodami pod displejem. Význam těchto indikací: 12 (37)

13 L1 L2 L3 L4 L5 L6 L7 L8 úzká nula vah váhy ve vyšším rozsahu NET (vytárováno) Tára zafixována (po odlehčení se neruší) Na displeji je brutto hmotnost. Uklidněno údaj vah je stabilní Překročen limit 1 Překročen limit Zobrazení v editačním režimu V editačním režimu je možno se pohybovat v nabídce dat, která jsou uspořádána tématicky do několika skupin. Nabídka tak vytváří jakousi "stromovou" strukturu. Na základní úrovni se nalézají pouze 2 limity a položka "Other" (Ostatní). Volba této položky otevírá menu k ostatním skupinám. Přehledně je menu zobrazeno včetně symbolických nápověd v následující tabulce. Vlastní položky na poslední úrovni (již konkrétní data a parametry) jsou pro větší přehlednost v tabulce zobrazeny oproti skutečnosti na řádku. Vyjímkou je položka InOut, která reprezentuje opět menu, jehož obsah je uveden v hranatých závorkách za vlastní položkou. Popis funkce všech dat z následující tabulky lze nalézt ve specifikaci dat ( kap.6.3.), kde jsou rovněž uvedeny jejich fyzické adresy při jejich prohlížení a editaci po sériovém kanálu. Názvy v menu jsou z důvodů zobrazovacích možností sedmisegmentového displeje upraveny z důvodů přiblížení se skutečným názvům v tabulce proměnných. ( Skutečné názvy jsou uvedeny za symbolickými názvy v závorkách.) LIM1 (limit1), LIM2 (limit2), OthEr (ostatní) Ld dt (vážní data) LdPar (parametry vah) tusr (uživatelské parametry) comun (komunikační parametry) InOut (vstupy a výstupy) reald(skut), boffs(boffset), OFFS(offset), idil(idil), btto(brutto), tara(tara), nett(netto), ddil(ddil), n_adj(n_adj) StP0(qstep0), Stp1(qstep1),pdil0(pdil0), Pdil1(pdil1), dil0(dilek0), dil1(dilek1), dest(dest), cnfs(cnfsw), IboFF(iboffset), tolbf(tolboff), SlinE(swline), Minv(minva), Pod(pod), nad(nad), null(null), nulh(nulh), hfiltr(hwfiltr) Ptrn(ptrn), FtAr(tarafix), Sfilt(swfiltr), Astb(aklid), tstb(tklid), tlbee(tlbeep), thbee(thbeep), PSLiM?(passlim) ErcoM(chybak), Aout(qout), Mout(kout), Prot(protk), bdrt(bdrt), Adr(adr), MAPrn(mtisk), blprn(bltisk), Sprn(sprnw), toprn(toprn) In(in), Out(out), MdIn(mdin), Print(print), tara(tara), bl kl(blkl), bl hm(blhm) MdOut(mdout), EIn(ein), EOut(eout) Mdout1(mdout1), MdOut2(mdout2), Mdout3(mdout3), MdOut4(mdout4), Mdout5(mdout5), MdOut6(mdout6) SEtuP (seřízení vah) range (vlastní seřízení), G (váha při odlehčení), G (závaží pro zatížení) Elim (limity pro ext. vstupy) LIM3 (limit3), LIM4 (limit4) LIM5 (limit5) LIM6 (limit6) Mezi úrovněmi se přechází pomocí kláves nebo, klávesami a. se provádějí volby položek. Když není připojen modul externích vstupů/výstupů, jsou v menu potlačeny odpovídající položky. 13 (37)

14 5.7. Klávesnice Klávesnice obsahuje 5 kláves. Každý platný stisk je doprovázen zvukovým signálem. Klávesy mají význam podle toho, v jakém režimu je program vyhodnocovacího zařízení: klávesa základní režim vážení probíhá test displeje uvnitř menu editace neprobíhá editační režim poslední položka menu editace probíhá tárování vah přepínání Tara Fix (On/Off) přechod na předchozí úroveň menu 1) bliká 1.místo zleva - zrušení editace (zobrazí se původní hodnota) 2) uvnitř čísla posun editovaného místa vlevo nulování vah, zrušení táry posun o položku zpět zvyšování hodnoty editované pozice přepínání zobrazení Brutto/Netto posun o položku vpřed snižování hodnoty editované pozice test displeje (On/Off) přepíná zobrazení na displeji mezi základním a editačním režimem ( V případě že došlo k editaci vyvolá výzvu k zápisu do pevné paměti.) tisk (výstup na PC) přechod na následující úroveň menu vstup do editace 1) bliká poslední místo vpravo ukončení editace čísel (potvrzení změny) pouze v pracovní paměti 2) uvnitř čísla posun na další řád čísla ukončení editace čísel (zapsání změny) a výstup z menu 5.8. Data a jejich editace Hesla k uvolnění editace Pro zamezení neoprávněného nebo nechtěného přepsání hodnot důležitých parametrů, má vyhodnocovací zařízení zavedeno několik skupin dat s různými úrovněmi oprávnění k jejich editaci. Tato skutečnost umožňuje v provozu omezený přístup pracovníkům obsluhy k nastaveným parametrům. Zadání a rušení hesel je názorně ukázáno v následující kapitole. Systém automaticky rozpozná, zda se bude editovat parametr, který je chráněn a vyzve obsluhu k zadání hesla. Zadané heslo poté zůstává platné až do vypnutí zařízení. Vyjímkou je zadání hesla servisního režimu při zadaném heslu pro editaci. Zadání hesla servisního režimu (vyšší oprávnění) automaticky povoluje editaci i nižší úrovně. Hodnotu hesla pro editaci je možno změnit pomocí počítače příslušným podpůrným programem. Data v jednotlivých skupinách se rovněž liší způsobem jejich trvalého uložení. Kromě skupiny d) je nutno data pro jejich uchování i po vypnutí zařízení provést jejich uložení do trvalé (nevolatilní) paměti. Postup uložení pro skupinu a) a b) je uveden v příkladu kapitoly , pro skupinu c) v kap Jednotlivé skupiny oprávnění: a) data s editací bez omezení Do této skupiny patří např. limity a dále hesla k zadání úrovně oprávnění b) data chráněná heslem 14 (37)

15 Heslo je implicitně zadáno 311. Po zadání správného hesla a potvrzení se zobrazí tečka na prvním místě displeje. Do této skupiny patří všechny parametry, které modifikují chování vyhodnocovacího zařízení (např. parametry komunikace atd.) s vyjímkou seřizovacích parametrů majících vliv na měronosné vlastnosti zařízení. c) data s možností editace jen v servisním režimu Servisní režim (viz kap.5.11.) je uvolněn zadáním hesla servisního režimu. Pro zadání hesla "932215" platí stejné podmínky jako pro skupinu b). Uvolnění servisního režimu umožňuje rovněž editovat hodnoty dat v nižších prioritách. Uvolnění servisního režimu je indikováno blikající tečkou před prvním místem displeje. (Je-li na prvním místě něco zobrazeno, bliká celé první místo.) Do této skupiny patří veškeré seřizovací parametry. d) needitovatelná data - proměnné Data, která jsou "produktem" zařízení a je možno je pouze prohlížet, stejně jako data ve skupině b) a c) bez zadání hesla. Upozornění: Pokud dojde po uvolnění servisního režimu ke změně některého seřizovacího parametru a uložení této změny do paměti EEPROM, má to za následek zvýšení tzv. čísla seřízení (viz kap ) Zadávání a rušení hesel - editace Do zadávání hesel systém vstoupí automaticky, jestliže heslo ještě nebylo zadáno a požaduje se editace parametru, který je heslem chráněný. Příklad změna koeficientu SW filtrace (parametr SFILTR ve skupině Tusr): 1. Nalezení parametru, který se má změnit: Zobrazení po stisku klávesy : Přechod na položku Other (vstup k dalším skupinám) 2x stisk. Přechod na další úroveň menu stisk. Zobrazí se např: Přechod ke skupině uživatelských parametrů - 2x stisk. 15 (37)

16 Přechod na další úroveň menu stisk. Zobrazí se např: Přechod na parametr SFiltr - stisk. Zobrazení hodnoty parametru stisk. Zobrazí se např:: 2. Vstup do editace zadání hesla: Vstup do editace - stisk : Jelikož nebylo heslo ještě zadáno, vyvolá se automaticky dialog pro zadání hesla. Dalším stiskem vstoupí do editace hesla se Je třeba zadat heslo 311. Siskne se klávesa.tolikrát, až se rozbliká místo stovek, pak se stiskne 3x klávesa, přejde se na místo desítek, stiskne se klávesa a totéž na místě jednotek. Výsledek: 16 (37)

17 Zadané heslo se potvrdí stiskem. Před prvním místem se rozsvítí desetinná tečka. Nyní lze stejným způsobem zadat hodnotu filtru, např. na Uložení do pevné paměti: Po zadání a potvrzení hodnoty se stiskne klávesa pro přechod do základního režimu. Jelikož ale byla provedena změna parametru, systém před výstupem z editačního režimu tuto skutečnost detekuje a automaticky provede nabídku pro uložení do pevné paměti. Na displeji se zobrazí: V této chvíli jsou možné tři postupy. 1) Jsme si vědomi správnosti postupu - provedení zápisu do pevné (nevolatilní) paměti stisk 2x provede zápis změn do pevné paměti. 2) Nejsme si jisti, že je vše správně návrat k původnímu stavu stisk provede nahrání dat z pevné paměti, tj. provedené změny anuluje. 3) Budeme editovat ještě další parametry a uložení provedeme až nakonec (všechny uložíme naráz) stisk (provede se návrat do základního stavu s neuložením změn). Dialog zápisu se objeví při dalším výstupu z editačního režimu. Obdobným způsobem se systém zachová při změně parametrů v servisním režimu. Zde se zobrazí dialog pro zápis parametrů do pevné paměti parametrů EEPROM. Zápis do této paměti má za následek zvýšení čísla seřízení o jednu a tím ztrátu případného úředního ověření. Zobrazení před zápisem do EEPROM: Poznámka: Tento popis platí pouze, nebylo-li po zapnutí menu posud listováno. V opačném případě je třeba zařízení vypnout a zapnout nebo interaktivně upravit počty stisků kláves nebo 4. zrušení hesel (ukončení možnosti editace): Zrušení zadaných hesel je možné docílit přechodem z editačního do základního režimu opakovanými stisky klávesy nebo vypnutím přístroje. 17 (37)

18 Poznámka: Změna a nastavení hesla pro editaci lze provede pomocí počítače po nainstalování podpůrných programů - viz kap Vlastní editace K editaci je možno přistoupit, pouze je-li editace parametru v danou chvíli možná. Systém automaticky povoluje editaci dat dle konkrétního oprávnění k editaci (viz předchozí odstavec). Editace se provede zadáním nové číselné hodnoty pomocí kláves,,, a potvrzením editace ( klávesa ). Při chybě editace lze editaci opustit, tj. vrátit se k původní hodnotě opakovaným stiskem klávesy, která zruší provedené zadání a tím je umožněno zadat správnou hodnotu znovu. Po dalším stisku této klávesy se zruší zobrazení hodnoty parametru a zobrazí se jeho symbolický název. Dalšími opakovanými stisky klávesy se přechází k nižším úrovní menu až do výstupu z editačního režimu do základního. Klávesy, způsobí snížení / zvýšení editované pozice o 1 znak Binární vstupy a výstupy Vyhodnocovací zařízení je vybaveno 2 binárními vstupy a 2 binárními výstupy, jež jsou vyvedeny na konektor. Vstupy i výstupy jsou galvanicky oddělené od obvodů vyhodnocovacího zařízení. Společné vývody vstupů i výstupů se připojí na výstupní svorku externího zdroje napětí. Polarita zdroje je libovolná. Od verze soft. verze 107 je možno počet vstupů/výstupů rozšířit externím modulem o 4 vstupy + 4 výstupy. Externí modul se připojuje na konektor sériového výstupu. (viz kap. 3.3.) Program si po zapnutí otestuje přítomnost modulu a v případě, že je detekován, vypíše se na displeji hlášení "IO 232". Od této chvíle se kontroluje komunikace s modulem. Při rozpadu spojení se nahlásí chyba "Err-9". Zapojení těchto externích vstupů/výstupů se provede dle dokumentace k modulu. Příklady zapojení vstupů / výstupů: 1. Využití vnitřního zdroje k napájení vstupů: VT Zapojení vstupů a výstupů s vnějším zdrojem: VT 6310 Zapojení konektoru vstupů a výstupů je uvedeno v kap (37)

19 Poznámky: - Vnitřní zdroj nesmí být použit k napájení výstupních relé. - Odpory ve vstupech druhého příkladu slouží pro omezení vstupního proudu při napájení 24V. Při napájení 12V se mohou odpory vypustit. - Při opačné polaritě externího napájení je třeba přepólovat blokovací diody u výstupních relé Vstupní funkce Funkce vstupů jsou 4. Vstup se přiřadí funkci zvolením čísla vstupu (1 a 2 pro vestavěné vstupy, 3 až 6 při rozšíření počtu vstupů externím modulem) Jsou to tyto funkce: - Print tisk dle substitučního řetězce - tara automatické vytárování - blkl blokování klávesnice - blhm blokování zobrazení hmosnosti Výstupní funkce Výstupních funkcí je 7. Funkce se přiřadí výstupu zvolením čísla funkce do parametru módu zvoleného výstupu (Mdout1 a Mdout2 pro vestavěné výstupy, Mdout3 až Mdout6 při rozšíření počtu výstupů externím modulem) Jsou to funkce: číslo 0 vypnuto Funkce 1 komparace Netto s limitem X - sepni 2 komparace Brutto s limitem X sepni 3 komparace Netto s limitem X- rozepni 4 komparace Brutto s limitem X- rozepni 5 Údaj vah je platný 6 Vytárováno ( nenulová Tára ) 7 Stisknuta některá klávesa Poznámky: - Výstup komparací je u funkcí 1 a 2 aktivní jestliže hmotnost netto(brutto) dosáhne(přesáhne) hodnoty příslušného limitu. Výstupu 1 odpovídá limit 1, výstupu 2 limit 2, atd. (Funkce 3 a 4 fungují opačně, tj. výstup je aktivní, pokud je hmotnost menší.) - V příslušných stavových bitech vah je informace o komparacích i v případě, že je zvolena jiná funkce výstupů než výstup komparací. Pak je ve stavových bitech stav komparace s Netto hmotností. Když je použita jedna z funkcí 1 až 4, pak se komparace i ve stavovém bitu řídí zvolenou funkcí. Stavové bity komparací lze takto použít při sériové komunikaci s nadřazeným systémem a přitom výstupy použít pro jinou funkci. 19 (37)

20 5.10. Sériový kanál Vyhodnocovací zařízení VT 6310 je vybaveno galvanicky neodděleným sériovými kanálem RS 232c. Kanál je vyveden na konektor CANNON DB9V. Parametry spojení jsou 1200 až 9600 Bd, 8 bitů, bez parity a 1 stop bit. Kanálu lze přiřazovat různé funkce dle připojeného návazného zařízení. Nastavení se provede ve skupině "comun"- komunikace. Možnosti přiřazení jsou následující : Hodnota Prot Činnost Význam 0 protokol EBUS 1 tiskárna 2 výstup pro D/A brutto 3 výstup pro D/A netto protokol sloužící pro seřizování a diagnostiku, uživatelská komunikace na krátké vzdálenosti tisk údajů prostřednictvím substitučního řetězce rychlý výstup pro D/A převodník pro získání analogového výstupu 4 vzdálený displej připojení vzdáleného displeje 5 protokol APOST protokol pro Českou poštu 6 FP Simatic připojení rozhraní "free port" PLA Simatic Připojení tiskárny K vyhodnocovacímu zařízení lze připojit tiskárnu se sériovým vstupem komunikující v protokolu Xon/Xoff, Epson kompatibilní. Implicitní nastavení tisku Pro tisk je k dispozici substituční řetězec max. 100 znaků. Řetězec lze, kromě z klávesnice rovněž editovat po instalaci podpůrných programů na počítači. Substituční řetězec může kromě běžných znaků obsahovat navíc speciální (substituční) znaky popsané v kap Editace z panelu probíhá v dekadickém formátu kódu znaků. Na displeji se před kódem znaku zobrazuje rovněž posice editovaného znaku v řetězci. Řetězec se ukončuje zadáním kódu 0. Tisk lze aktivovat dvěma způsoby: pomocí klávesnice klávesou Tisk nebo událostí dle parametru MaPr (automatický tisk). Implicitní obsah tiskového řetězce: " ~ <CR><LF>" způsobuje tisk jednoho řádku netto hmotnosti ve formátu: hh.hhh jj, kde hh.hhh - je netto hmotnost jj - jsou jednotky hmotnosti Připojení D/A převodníků Tento výstupní kanál může vysílat nepřetržitý sled hodnot pro D/A převodník číslicového signálu na proudový výstup 4 až 20 ma. ( typ IKONV 02 ) Výstupní signál se skládá ze dvojic bytů, ve kterých je zakódována 14ti bitová informace (cca 0 až 16000). Tato informace se přejímá z vnitřní proměnné vyhodnocovacího zařízení Brutto nebo Netto. Pro možnost úpravy výstupního signálu na jiný rozsah jsou zavedeny parametry Qo a Ko. Výstupní signál se počítá dle vztahu: Q _ out vaha qo = ko * HMV 20 (37)

21 kde: q_out je výstupní signál 0 až dílků (při překročení rozsahu je vysílána krajní mez). ko, qo je normalizační koeficienty (ko je implicitně nastaven = zesílení 1). vaha brutto (protokol 2) nebo netto (protokol 3) údaj hmotnosti HMV vnitřní hodnota reprezentující rozsah vah Připojení vzdáleného displeje Na výstup sériového kanálu RS 232c je možno připojit vzdálený displej se sériovým vstupem RS232. Komunikace probíhá dle technického popisu displeje. Na displeji se zobrazuje zobrazení dané substituční řetězcem pro tisk, viz kapitola Výstup na displej se děje bez zpětné kontroly (zpětného hlášení displeje). Parametrem ToPrn lze ovlivnit rychlost výstupu. Nenulová hodnota tohoto parametru určuje časový interval výstupu v jednotkách 0.1 s Připojení počítače Při komunikaci s vyhodnocovacím zařízením pomocí protokolu EBUS je nutné připojit počítač na výstup Com1. Komunikaci vah s počítačem probíhá v protokolu EBUS viz kap.6. Pro komunikaci vah s počítačem v tomto protokolu je rovněž dodáván soubor podpůrných programů, jejichž instalace je popsána v dalším odstavci. Pomocí těchto programů je umožněna např. editace substitučního řetězce, prohlížení popř. editace vnitřních dat vyhodnocovacího zařízení atd Instalace podpůrných programů Spusťte Windows (verze W95 a vyšší), poté zasuňte do počítače disketu, dodanou výrobcem. V adresáři instalační diskety najděte soubor "Vtp_setup. exe a spusťte jej. Tím se spustí standardní instalátor podpory. Dále postupujte podle pokynů instalátoru. Po ukončení instalace se zobrazí hlášení o úspěšné instalaci a programy budou uloženy do nabídky Start a případně na pracovní plochu. Počítač je tak připraven na spolupráci s vahami. (Počítač musí být samozřejmě vybaven alespoň jedním standardním sériovým portem.) Tvorba substitučního řetězce Je možná pomocí editoru substitučních řetězců nebo z klávesnice. Substituční řetězec je v podstatě text, který se vytiskne na tiskárně. Některé znaky mají při tvorbě substitučního řetězce speciální význam. Tyto znaky jsou před tiskem nahrazeny substituovány jiným textem - významem. Pokud je nutné zobrazit přímo tento znak, uvede se znak v řetězci 2x za sebou. Význam speciálních znaků # - volba způsobu zobrazení pro tiskárnu - (zaslání řídících znaků) - za tímto znakem (kód 23H) následují max. 3 číslice představující kód (max 254), který se zašle na připojenou tiskárnu. U tiskárny slouží tento znak k jejímu nastavení, např. tučný. proložený tisk apod. - viz manuál tiskárny. Znak s kódem 255 nelze vyslat. & - substituce dat vyhodnocovacího zařízení - za tímto znakem (kód 26H) následují max. 3 číslice představující adresu proměnné (parametru). Proměnná se vytiskne od současné pozice kurzoru včetně případné desetinné tečky. Šířka tisku závisí na typu proměnné (parametru) - pohybuje se od 3 do 11 znaků. - ukončení číselného parametru - tento znak (kód 7CH) nelze nijak vytisknout. Slouží k ukončení číselného parametru, má-li bezprostředně za ním následovat tisk číslic. Příklad: zadání #151 vytiskne ASCII znak o kódu 151, zatímco "#15 1" přepne tiskárnu na úzký font a vytiskne znak 1. ~ - tisk netto hmotnosti - Tento znak způsobí tisk netto údaje hmotnosti ve formátu jako na displeji, včetně příslušných jednotek hmotnosti.! - tisk brutto hmotnosti - Tento znak způsobí tisk brutto údaje hmotnosti ve formátu jako na displeji, včetně příslušných jednotek - tisk táry - Tento znak způsobí tisk táry, včetně příslušných jednotek hmotnosti. 21 (37)

22 Zvláštní substituční znaky, sloužící především pro programování výstupu na externí displej. Je možné je však použít i jinak, např. formátovaný tisk, nebo výstup na PC $ - výstup netto hmotnosti (pevná délka) - Tento znak způsobí výstup netto hmotnosti ve formátu jako na displeji s tím rozdílem, že šířka zobrazení (počet vystupujících znaků) se volí následným číselným parametrem (obdoba substitučního znaku &). Slouží pro tisk nebo výstup na počítač s pevnou délkou zprávy (např. pro výstup na externí displej.) Obsahuje-li údaj desetinný oddělovač, je tento zahrnut do délky zprávy. Např: $5 způsobí výstup: 'SP' '0' '.' '0' '0' ( SP je mezera) % - výstup brutto hmotnosti (pevná délka) - Obdoba znaku $ - výstup brutto. ^ - výstup kontrolního součtu - Tento znak způsobí výstup kontrolního součtu předchozích dvou substitucí. Je-li výstup doplněn ještě dalšími znaky, lze tento kontrolní součet ovlivnit ještě následným parametrem, který se k původní hodnotě kontrolního součtu přičte. Výpočet se provádí aritmetickým součtem ASCII kódu znaků modulo 256. Např: Je-li hmotnost z předchozího příkladu stále nulová, způsobí $5^ výstup: 'SP' '0' '.' '0' '0' #222 ( znak o kódu 222 nebo v hexa-kódu 0xde) 20h + 30h + 2Eh + 30h + 30h = 0Deh = 222 Je-li předchozí výstup doplněn jednotkami, např. $5 kg, je třeba, pokud je nutno použít kontrolní součet, substituční řetězec doplnit takto: $5 kg^242 a tento řetězec způsobí výstup: 'SP' '0' '.' '0' '0' 'SP' 'k' 'g' #208 (0xd0) Poznámka: Vyjde-li kontrolní součet jako znak o kódu 16, je tento znak zdvojen ( opakuje se 2x za sebou ) Protokol Apost Parametry přenosu jsou 9600 Bd (bez ohledu na nastavení parametru bdrt), 8 bitů, 1 stopbit, lichá parita. Protokol se aktivuje hodnotou 5 v parametru Prot ve skupině comun. Protokol přenosu umožňuje tyto funkce: čtení hmotnosti, statusu, výrobního čísla, softwarové verze VT 6310, čtení polohy desetinné tečky údaje hmotnosti, provedení nulování a tárování. Pro spojení jsou použita vedení TXD a RXD, vzájemná synchronizace předávání dat vyplývá z konstrukce dialogu. Předpokládá se, že se váhy chovají jako podřízená stanice (přenos je řízen ze strany nadřízené stanice). KOMUNIKAČNÍ SEKVENCE - OBECNÝ POPIS Komunikaci zahajuje nadřízená stanice vysláním příkazu. Příkaz je ve všech sekvencích označen 1.) Formát příkazu: 1. 23H, XX, CDR, 0AH Podřízená stanice vyšle odpověď, která je ve všech sekvencích označena 2.) Formát odpovědi: 2. 23H, CDA, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH Význam uvedených zkratek: 23H XX start byte oddělovací byte libovolné hodnoty CDR kód příkazu (seznam kódů: 10H, 12H, 16H, 18H, 1AH, 1CH, 14H, 20H) 0AH 0DH stop byte oddělovací byte 22 (37)

23 CDA kód odpovědi (možné kódy: 11H, 13H, 17H, 19H, 1BH, 1DH, 15H, 21H) DT přenášená data ST status byte (3XH) CHK kontrolní suma (exlusive-or prvních deseti bytů) Význam jednotlivých bitů statusu: bit 0 bit 1 bit 2 bit 3 bit 4 bit 5 bit 6 bit 7 uklidněno úzká nula údaj hmotnosti Netto je záporný neúspěšné provedení operace vždy 1 vždy 1 vždy 0 vždy 0 JEDNOTLIVÉ TYPY KOMUNIKAČNÍCH SEKVENCÍ Čtení hmotnosti 1. 23H, XX, WH, 0AH 2. 23H, 11H, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH DT = Hodnota hmotnosti Netto v ASCII znacích (30H až 39H). Při překročení údaje hmotnosti přes délku datové zóny se přenášejí znaky 3FH a je nastaven bit 3 statusu (tento bit je také nastaven, pohybuje-li se údaj hmotnosti mimo meze váživosti). Čtení statusu 1. 23H, XX, 12H, 0AH 2. 23H, 13H, 30H, 30H, 30H, 30H, 30H, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH Čtení výrobního čísla A 1. 23H, XX, 16H, 0AH 2. 23H, 17H, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH DT = 12345" - hodnota horních 5 číslic výrobního čísla v ASCII znacích Čtení výrobního čísla B 1. 23H, XX, 18H, 0AH 2. 23H, 19H, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH DT = 54321" - hodnota dolních 5 číslic výrobního čísla v ASCII znacích Čtení softwarové verze 1. 23H, XX, 1AH, 0AH 2. 23H, 1BH, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH DT Hodnota softwarové verze v ASCII znacích (30H až 39H). Čtení polohy desetinné tečky údaje hmotnosti 1. 23H, XX, 1CH, 0AH 2. 23H, 1DH, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH DT Hodnota polohy desetinné tečky v ASCII znacích (30H až 39H). Tento údaj definuje polohu desetinné tečky údaje hmotnosti přenášené pomocí tohoto protokolu komunikace (hmotnost je potom vyjádřena v kg). Nulová hodnota reprezentuje údaj bez tečky, 1 jedno desetinné místo atd. Příklad znázornění polohy des. tečky pro 3 desetinná místa: XXX.XXX kg ( 20H, 20H, 20H, 20H, 33H) 23 (37)

24 Nulování 1. 23H, XX, 14H, 0AH 2. 23H, 15H, 30H, 30H, 30H, 30H, 30H, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH Úspěšné provedení operace (nulování) indikuje bit 3 statusu. Je-li nastaven, operace nebyla korektně provedena, je-li nulový, byla operace úspěšná. Neúspěch při nulování může nastat, když je údaj hmotnosti mimo zónu nulování. Tárování 1. 23H, XX, 20H, 0AH 2. 23H, 21H, 30H, 30H, 30H, 30H, 30H, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH Indikace úspěšnosti provedení operace tárování je stejná jako v předchozím případě. Neúspěch při tárování může nastat, když je údaj hmotnosti mimo meze váživostí nebo není-li údaj hmotnosti uklidněn FreePort Simatic V poloze Protk = 6 je na sériovém kanálu podporován speciální způsob komunikace, odvozený od protokolu EBUS, který se liší pouze tím, že odezva na příkazy EBUS (odpovědi z VT6310) je vždy "obalena" znakem 05h jako prefix a 04h jako postfix. Jinak platí popis protokolu EBUS, včetně jeho specifikace pro zařízení VT (37)

25 5.11. Servisní režim Servisní režim slouží pro editaci měronosných parametrů, opravy, zjišťování přesnosti, nastavování a seřizování vah a jejich zapisování do paměti EEPROM. Vstup do servisního režimu je uvolněn zadáním hesla (pevně nastaveno na ), postup viz kap Číslo seřízení Pokud dojde po uvolnění servisního režimu ke změně některého ze seřizovacích parametrů a uložení této změny do paměti EEPROM, má to za následek zvýšení tzv. čísla seřízení (číslo se zvýší o jednu). Toto číslo je možné zobrazit ve skupině "Ld dt" data váhy v položce "n_adj". Číslo seřízení slouží k evidenci provedených změn. Vynulovat ho lze pouze při nahrání implicitních dat do paměti EEPROM dle pokynů v kap Poznámka: Uložení měronosných parametrů rovněž automaticky provede uložení ostatních parametrů do nevolatilní paměti. (viz kap. 5.8) Vynulování čísla seřízení, nastavení výchozího stavu Po odstranění plombovací přelepky (!!! ztráta záruky!!! ) se propojí propojka 2 na desce PS. Potom se vyhodnocovací zařízení zapne. Na displeji se vypíše návěst Err- 9A. Na to se propojka vyjme a stiskne se klávesa. Tento stisk způsobí inicializaci paměti EEPROM (nahrání implicitních dat do paměti) se současným vynulováním čísla seřízení. Stisk jiné klávesy tuto funkci neprovede. Další možností inicializovat paměť EEPROM je povelem IMPLIC po sériovém kanálu, ovšem bez možnosti vynulování čísla seřízení. Další funkcí tohoto postupu je možnost inicializovat obsah trvalé (nevolatilní) paměti parametrů tzv. tovární nastavení. Po prvním stisku klávesy (bez ohledu, zda byla inicializována paměť EEPROM) se zobrazí hlášení "Err-12". Nyní se stiskem klávesy parametrů. Stiskem jiné klávesy se inicializace neprovede. provede inicializace trvalé paměti 25 (37)

26 6.. SPECIFIKACE PROTOKOLU EBUS Vyhodnocovací zařízení VT 6310 podporuje komunikaci s připojeným počítačem PC dle firemního protokolu EBUS. V protokolu je implementováno rozšíření, umožňující propojit více vah do sériové smyčky a to na principu vyslání adresační sekvence. Pokud není tato sekvence vysílána, chová se protokol stejně jako standardní EBUS. Adresační sekvence sestává z dvojice znaků, následující za povelem komunikačního resetu. První znak je písmeno A (kód 65) a druhý znak je vlastní adresa stanice, kód tohoto znaku musí být shodný s parametrem adresa. Stanice, která je "zaadresována" přijímá přicházející povely a zpracovává je, ostatní stanice data jen přenášejí ze vstupu na výstup. Tento stav trvá až do "odadresování stanice povelem reset komunikace Obecný popis Tato kapitola obsahuje základní informace týkající se obecně komunikace zařízení vyrobených v a.s. Tonava a jejich propojení, nastavení komunikačních parametrů a komunikačního protokolu včetně několika příkladů. Komunikace mezi zařízeními je tvořena výměnou informací, konkrétně formou čtení nebo zápisu dat. Jedná se o komunikaci typu MASTER - SLAVE, tzn. jedno zařízení je nadřazené (řídící - vysílá příkazy) a druhé podřízené (přijímá příkazy a řídí se jimi). Příkladem takové komunikace je spojení osobní počítač - vyhodnocovací zařízení, kde osobní počítač má nadřazenou funkci, nebo vyhodnocovací zařízení - tiskárna, kde je nadřazeno vyhodnocovací zařízení (vysílá pokyny tiskárně). Komunikační provoz zařízení Tonava a.s. po sériové lince je řízen podle firemního protokolu EBUS. Způsob spojení přes protokol EBUS je určen pro méně náročné spojení a slouží především pro seřizování a diagnostiku zařízení. Protokol umožňuje číst data z vah a měnit data uživatelsky ovlivnitelná. Pokusu změnit data (parametry), které mají vliv na metrologické vlastnosti, je zamezeno zablokováním vah a zobrazením chybového hlášení Err-90. Tato data lze měnit pouze ve speciálním režimu oprávněnou osobou. Zajištění spojení Spojení je provedeno propojovacím kabelem podle doporučení pro sériové rozhraní RS232c. Pro vzdálenost do 20 m je možné použít přímé kabelové spojení - je třeba zajistit minimalizaci velikosti vyrovnávacího proudu ve vodiči GND. Pro větší vzdálenosti je nutné použít propojení s galvanickým oddělením. Pro vzdálenosti do 50 m je doporučeno použít optopřevodníky, a pro větší vzdálenosti potom spojení podle normy TTY nebo Rs422. Pro spojení jsou použita pouze vedení TXD a RXD, vzájemná synchronizace předávání dat vyplývá z konstrukce dialogu. Konektory Pro spojení přes sériové rozhraní se používají dva druhy konektorů, přičemž kabel je vybaven kabelovými zásuvkami. Cannon 09-9 kolíků Cannon kolíků 26 (37)

27 Cannon 9 kolík Cannon 25 kolík signál význam 3 2 TXD vysílaná data 2 3 RXD přijímaná data 7 4 RTS výzva k vysílání 8 5 CTS uvolnění pro vysílání 6 6 DSR data připravena 5 7 GND signálová zem 1 8 DCD detekce přítomnosti dat 4 20 DTR datový kanál připraven 9 22 RI indikátor volání Zapojení kabelů Pro komunikaci sériovými výstupy je běžně používán kabel se třemi vodiči zakončený výše uvedenými kabelovými zásuvkami. Při zapojení kabelů je nutné dbát, aby jednotlivé vodiče byly připojeny na správné kolíky. Zapojení je dáno charakteristikou vstup/výstup. Při použití systémových služeb DOS pro komunikaci je nutné propojit v kabelové zásuvce na straně počítače signál DSR - DTR a RTS - CTS. Tím je zajištěna automatická odpověď na kontrolu uvolnění k vysílání. Toto propojení je na následujícím obrázku zobrazeno čárkovaně. Parametry spojení Pro přenos je nutné shodné nastavení parametrů přenosu pro obě komunikující zařízení. Základními parametry jsou: přenosová rychlost 1200Bd významových bitů 8 parita žádná stop bit 1 Pokud nejsou nastaveny parametry shodně na obou zařízeních, není možné spojení uskutečnit. Komunikační protokol Komunikační protokol probíhá v poloduplexním režimu, kdy jedno zařízení v jednom čase zprávu vysílá a druhé přijímá. Komunikace nemůže probíhat oběma směry současně. 27 (37)

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Rele Control Elektronické ovládání výstupů Uživatelská příručka ver. 1.36 (09/02/2006) revize 07.10.2006 HW PROGRESS Milan Jaroš OBSAH: 1 Seznámení... 3 1.1 Určení... 3 1.2 Základní údaje... 3 1.3 Složení

Více

ELEKTRONICKÝ KLÍČ 1103

ELEKTRONICKÝ KLÍČ 1103 ELEKTRONICKÝ KLÍČ 1103 Popis Systém elektronického klíče umožňuje odemykání elektrického zámku pouze přiložením plastového elektronického klíče k jednotce. Do paměti jednotky může být uloženo až 2000 elektronických

Více

Tenzometrické měřidlo

Tenzometrické měřidlo Tenzometrické měřidlo typ Tenz2345 www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ... 4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ... 4 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ... 5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ... 7 6. TECHNICKÉ PARAMETRY...

Více

ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKA

ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKA ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKA TYP 2107 Technická dokumentace Výrobce: Ing.Radomír Matulík,Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice, http://www.aterm.cz 1 1. Obecný popis Zobrazovací jednotka typ 2107 je určena pro zobrazení

Více

Číslicový zobrazovač CZ 5.7

Číslicový zobrazovač CZ 5.7 Určení - Číslicový zobrazovač CZ 5.7 pro zobrazování libovolné veličiny, kterou lze převést na elektrický signál, přednostně 4 až 20 ma. Zobrazovaná veličina může být až čtyřmístná, s libovolnou polohou

Více

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485. Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007 Poslední aktualizace: 15.6 2009 09:58 Počet stran:

Více

MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC. 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 RS232 DRAK 4 U1 U2 U3 U4

MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC. 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 RS232 DRAK 4 U1 U2 U3 U4 MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 U1 U2 U3 U4 DRAK 4 RS232 POPIS Měřicí přístroj DRAK 4 je určen pro měření napětí až čtyř signálů a jejich přenos po

Více

1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2. NAHRÁNÍ VLOŽENÉHO PROGRAMU

1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2. NAHRÁNÍ VLOŽENÉHO PROGRAMU 141414141414 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tato technická příručka platí pro všechny vložené programy, které se nahrávají do vyhodnocovacího zařízení VT 4110 pro možnost provádění dalších operací zejména v oblasti

Více

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485 13. ledna 2017 w w w. p a p o u c h. c o m 0294.01.02 Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007

Více

VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA A VELMI RYCHLÝ PŘEVODNÍK

VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA A VELMI RYCHLÝ PŘEVODNÍK SWIFT VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA A VELMI RYCHLÝ PŘEVODNÍK Vysoké rozlišení : 24 bitů AD převodníku s 16 000 000 interních dílků a 100 000 externích dílků Velká rychlost čtení: 2400 měření za sekundu Displej

Více

SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII

SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII KATALOGOVÝ LIST SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII 1. URČENÍ Jednotka TB8 je určena ke statickému měření s 1-8 indukčnostními snímači. Připojení jednotky k nadřízenému systému (PC, PLC) je sériovým

Více

Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25

Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25 Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25 1. POUŽITÍ Přístroje řady N24 a N25 jsou digitální přístroje určené pro měření unipolárních nebo bipolárních stejnosměrných napětí nebo proudů,

Více

Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál

Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál 1.0 Úvod...3 1.1 Použití převodníku...3 2.0 Principy činnosti...3 3.0 Instalace...3 3.1 Připojení rozhraní

Více

Tenzometrické měřidlo

Tenzometrické měřidlo Tenzometrické měřidlo typ www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ...4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ...5 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ...5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ A ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA...7

Více

TENZOMETRICKÉ OBCHODNÍ VÁHY SÉRIE TO - TYP TOB 15

TENZOMETRICKÉ OBCHODNÍ VÁHY SÉRIE TO - TYP TOB 15 TONAVA, AKCIOVÁ SPOLEČNOST TENZOMETRICKÉ OBCHODNÍ VÁHY SÉRIE TO - TYP TOB 15 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA /C TXC0-4G.0225 TOB 15 TP 25-2/01 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA OBSAH: 1. ÚVOD 3 2. DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE

Více

UC485P. Převodník RS232 na RS485 nebo RS422. Průmyslové provedení s krytím

UC485P. Převodník RS232 na RS485 nebo RS422. Průmyslové provedení s krytím Převodník RS232 na RS485 nebo RS422 Průmyslové provedení s krytím. UC485P Katalogový list Vytvořen: 21.1.2005 Poslední aktualizace: 5.5 2008 12:30 Počet stran: 16 2008 Strana 2 UC485P OBSAH Základní informace...

Více

idrn-st Převodník pro tenzometry

idrn-st Převodník pro tenzometry idrn-st Převodník pro tenzometry Základní charakteristika: Převodníky na lištu DIN série idrn se dodávají v provedení pro termočlánky, odporové teploměry, tenzometry, procesní signály, střídavé napětí,

Více

Systém pro indikaci doby taktu - uživatelský a instalační návod

Systém pro indikaci doby taktu - uživatelský a instalační návod Systém pro indikaci doby taktu - uživatelský a instalační návod Verze 01, vydáno 9/2016 Stránka 1 z 8 BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: 1. Nepoužívejte zařízení před prostudováním tohoto uživatelského manuálu.

Více

Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B. Uživatelský manuál

Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B. Uživatelský manuál Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B Uživatelský manuál Bezpečnostní upozornění 1. Výrobce neodpovídá za možné poškození zařízení

Více

Analyzátor sériového rozhraní RSA1B

Analyzátor sériového rozhraní RSA1B Simulační systémy Řídicí systémy Zpracování a přenos dat Analyzátor sériového rozhraní RSA1B Návod k použití TM 07-02-08 OSC, a. s. tel: +420 541 643 111 Staňkova 557/18a fax: +420 541 643 109 602 00 Brno

Více

Praktické měřící rozsahy 50-4000, 50-8000, 50-16000 50-32000, 50-64000 ot/min Přesnost měření 0.02%

Praktické měřící rozsahy 50-4000, 50-8000, 50-16000 50-32000, 50-64000 ot/min Přesnost měření 0.02% Číslicový otáčkoměr TD 5.2A varianta pro napojení na řídící systém SIMATIC zakázka Vítkovice - neplatí kapitola o programování, tento typ nelze programovat ani z klávesnice ani po seriové lince z PC. Určení

Více

Místní zobrazovací jednotka LDU 401 NÁVOD K OBSLUZE. průmyslová elektronika

Místní zobrazovací jednotka LDU 401 NÁVOD K OBSLUZE. průmyslová elektronika průmyslová elektronika NÁVOD K OBSLUZE Místní zobrazovací jednotka LDU 401 Před prvním použitím jednotky si důkladně přečtěte pokyny uvedené v tomto návodu a pečlivě si jej uschovejte. Výrobce si vyhrazuje

Více

POKLADNÍ DISPLEJ LCD. www.virtuos.cz virtuos@virtuos.cz. hotline: 493 544 400. strana 1

POKLADNÍ DISPLEJ LCD. www.virtuos.cz virtuos@virtuos.cz. hotline: 493 544 400. strana 1 POKLADNÍ DISPLEJ LCD VLASTNOSTI Podsvícený displej LCD s vysokým kontrastem umožňuje čtení z velkého bočního úhlu K ovládání displeje je použit standardní seriový port RS-232 (9600bps) Snadné programování

Více

Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B. Uživatelský manuál

Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B. Uživatelský manuál Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B Uživatelský manuál 1.0 Úvod...3 1.1 Použití multiplexoru...3 2.0 Principy činnosti...3 3.0 Instalace...3

Více

USB2RS232. Převodník pro připojení USB klávesnice a několika kontaktů přes RS232. Komunikace jednoduchým protokolem

USB2RS232. Převodník pro připojení USB klávesnice a několika kontaktů přes RS232. Komunikace jednoduchým protokolem Převodník pro připojení USB klávesnice a několika kontaktů přes RS232 Komunikace jednoduchým protokolem 1. září 2016 w w w. p a p o u c h. c o m USB2RS232 Katalogový list Vytvořen: 1.9.2016 Poslední aktualizace:

Více

SAFESCAN TP-230 POKLADNÍ TISKÁRNA

SAFESCAN TP-230 POKLADNÍ TISKÁRNA NÁVOD K OBSLUZE ČESKY SAFESCAN TP-230 POKLADNÍ TISKÁRNA 1 ÚVOD Tento návod k obsluze vám ukáže, jak nainstalovat a používat termální pokladní tiskárnu Safescan TP-230. Přečtěte si prosím tento návod k

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK S DIGITÁLNÍM NULOVÁNÍM typ TENZ 2215 ve skříňce DIN35 www.aterm.cz 1 1. ÚVOD...3 2. OBECNÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO PŘEVODNÍKU...4 3. TECHNICKÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO PŘEVODNÍKU...4

Více

Technická dokumentace. typ TENZ

Technická dokumentace. typ TENZ TENZOMETRICKÉ typ TENZ2301 MĚŘIDLO www.aterm.cz 1 Obsah 1. Úvod list 3 2. Obecný popis a připojení přístroje 4 3. Obsluha a nastavení přístroje 5 a) Obsluha přístroje 5 b) Poměrná deformace 5 c) Připojení

Více

D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy. (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma)

D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy. (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma) D/A převodník D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma) Komunikace linkami RS232 nebo RS485 28. ledna 2016 w w w. p a p o u c h.

Více

UC485. Převodník linky RS232 na RS485 nebo RS422 s galvanickým oddělením

UC485. Převodník linky RS232 na RS485 nebo RS422 s galvanickým oddělením Převodník linky RS232 na RS485 nebo RS422 s galvanickým oddělením. Katalogový list Vytvořen: 22.6.2004 Poslední aktualizace: 5.listopadu 2007 08:30 Počet stran: 20 2007 Strana 2 OBSAH Základní informace...

Více

SESTAVA ČTYŘMÍSTNÉ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY

SESTAVA ČTYŘMÍSTNÉ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY SESTAVA ČTYŘMÍSTNÉ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY typ DIS0462D1 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U

Více

NÁVOD NA MONTÁŽ A OBSLUHU SXS 20

NÁVOD NA MONTÁŽ A OBSLUHU SXS 20 Vydání březen 2003. 2003, RADOM s.r.o. Jiřího Potůčka 259 530 09 Pardubice tel./fax: +420466414211 email: info@radom-cz.cz Autor: Z.Krčil Počet stran: 11 Číslo dokumentu: KD 800 98 Určení GSM hlásič SXS

Více

UC 485. PŘEVODNÍK LINKY RS232 na RS485 nebo RS422 S GALVANICKÝM ODDĚLENÍM. 15 kv E S D P rot ect ed

UC 485. PŘEVODNÍK LINKY RS232 na RS485 nebo RS422 S GALVANICKÝM ODDĚLENÍM. 15 kv E S D P rot ect ed UC 485 PŘEVODNÍK LINKY RS232 na RS485 nebo RS422 S GALVANICKÝM ODDĚLENÍM 15 kv E S D P rot ect ed IE C- 1000-4-2 27.1.2004 0006.00.00 POPIS Modul je použitelný pro převod linky RS232 na linku RS485 nebo

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TZD13526 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201. 1. vydání - červen 2004

TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201. 1. vydání - červen 2004 TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201 1. vydání - červen 2004 Podrobná uživatelská dokumentace je k dispozici v elektronické podobě na CD INFO, lze ji také objednat v tištěné podobě - název

Více

REGULÁTOR SYMETRIE ZATÍŽENÍ SERP

REGULÁTOR SYMETRIE ZATÍŽENÍ SERP REGULÁTOR SYMETRIE ZATÍŽENÍ SERP 12 Obsah Popis a použití 1 Instalace 1 Technické údaje 2 Popis funkce 2 Nastavení parametrů 3 Údržba a servis 4 Popis a použití Regulátor je určen k symetrizaci nestejnoměrně

Více

Převodník RS232 na RS485/422 UC485P. průmyslové provedení. galvanické oddělení. 28. února 2005 w w w. p a p o u c h. c o m

Převodník RS232 na RS485/422 UC485P. průmyslové provedení. galvanické oddělení. 28. února 2005 w w w. p a p o u c h. c o m Převodník RS232 na RS485/422 UC485P průmyslové provedení galvanické oddělení 28. února 2005 w w w. p a p o u c h. c o m 0006.01 UC485P UC485P Katalogový list Vytvořen: 21.2.2005 Poslední aktualizace: 28.2.2005

Více

Převodník RS232 RS485

Převodník RS232 RS485 R012 Převodník RS232 RS485 Shrnutí R012 je multirychlostní poloduplexní rozhraní pro konverzi sběrnice RS232 na RS485 s oboustranným galvanickým oddělením i oddělením zdroje. Přístroj je vybaven mikrokontrolérem,

Více

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ Term

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ Term MĚŘIČ TEPLOTY typ Term2205 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda

Více

BOOK Programovatelný zesilovač

BOOK Programovatelný zesilovač BOOK Programovatelný zesilovač Programovatelný zesilovač BOOK slouží k přímému zesílení DB-T, DAB, FM a analogových signálů v hlavních stanicích menších STA. 1. ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY Rychlé a jednoduché

Více

TDS. LED zobrazovače. 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 10 nebo 57 mm Komunikace přes RS července 2012 w w w. p a p o u c h.

TDS. LED zobrazovače. 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 10 nebo 57 mm Komunikace přes RS července 2012 w w w. p a p o u c h. LED zobrazovače 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 10 nebo 57 mm Komunikace přes RS485 11. července 2012 w w w. p a p o u c h. c o m Katalogový list Vytvořen: 17.12.2004 Poslední aktualizace:

Více

Programovatelné kanálové konvertory série 905-PC

Programovatelné kanálové konvertory série 905-PC Programovatelné kanálové konvertory série 905-PC Kanálové konvertory série 905 PC jsou určeny ke konverzi digitálního nebo analogového TV kanálu v pásmu UHF. Konvertory jsou programovatelné a v rámci pásma

Více

Uživatelský manuál PROGRAMOVATELNÝ UNIVERZÁLNÍ PŘÍSTROJ ZEPAX 05, ZEPAX 06. typ 505, 506

Uživatelský manuál PROGRAMOVATELNÝ UNIVERZÁLNÍ PŘÍSTROJ ZEPAX 05, ZEPAX 06. typ 505, 506 M-371811-A PROGRAMOVATELNÝ UNIVERZÁLNÍ PŘÍSTROJ ZEPAX 05, ZEPAX 06 Uživatelský manuál typ 505, 506 OBSAH 1. NASTAVENÍ A OVLÁDÁNÍ PŘ ÍSTROJE... 2 1.1. SCHEMA ZPRACOVÁNÍ MĚŘENÉHO SIGNÁLU... 3 1.2. SYMBOLY

Více

ET340. NÁVOD K MONTÁŽI A NASTAVENÍ Kód originálu: ENIKA CZ, s.r.o.

ET340. NÁVOD K MONTÁŽI A NASTAVENÍ Kód originálu: ENIKA CZ, s.r.o. ET340 NÁVOD K MONTÁŽI A NASTAVENÍ Kód originálu: 8021626 ENIKA CZ, s.r.o. Obsah 1 Vlastnosti... 3 1.1 Elektrické parametry... 3 1.2 Parametry prostředí... 3 1.3 Parametry výstupu... 3 1.4 LED indikace...

Více

Uživatelský návod. MaRweb.sk www.marweb.sk. PRESET - COUNTER 301 Elektronický čítač s jednou předvolbou 3 0 1 - - A. Označení pro objednávku

Uživatelský návod. MaRweb.sk www.marweb.sk. PRESET - COUNTER 301 Elektronický čítač s jednou předvolbou 3 0 1 - - A. Označení pro objednávku MaRweb.sk www.marweb.sk Uživatelský návod PRESET - COUNTER 0 Elektronický čítač s jednou předvolbou Označení pro objednávku 0 - - A Napájecí napětí Vstupní napětí Výstup čítače Pomocné napětí Čítací frekvence

Více

HPS-120. Manuál nastavení bezdrátového modemu

HPS-120. Manuál nastavení bezdrátového modemu HPS-120 Manuál nastavení bezdrátového modemu 2013 Bezdrátový modem HPS-120 umožňuje propojit dva koncové přístroje se sériovým portem RS-232 bez použití metalické cesty. Lze propojit: vyhodnocovací jednotka-tiskárna,

Více

Funkce jednotlivých tlačítek se mohou měnit podle toho, na jaké úrovni menu se právě nacházíte; vysvětlení viz následující tabulka.

Funkce jednotlivých tlačítek se mohou měnit podle toho, na jaké úrovni menu se právě nacházíte; vysvětlení viz následující tabulka. 5. Přehled použití Snímač a vysílač průtoku FlowX3 F9.02 je jako všechny ostatní přístroje řady X3 vybaven digitálním displejem a klávesnicí s pěti tlačítky, které slouží k nastavení, kalibraci a ovládání

Více

Vstupní jednotka E10 Návod na použití

Vstupní jednotka E10 Návod na použití Návod na použití Přístupový systém Vstupní jednotka E 10 Strana 1 Obsah 1 Úvod:... 3 2 Specifikace:... 3 3 Vnitřní obvod:... 3 4 Montáž:... 3 5 Zapojení:... 4 6 Programovací menu... 5 6.1 Vstup do programovacího

Více

BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2

BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2 Baspelin, s.r.o. Hálkova 10 614 00 BRNO tel. + fax: 545 212 382 tel.: 545212614 e-mail: info@baspelin.cz http://www.baspelin.cz BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2 květen 2004

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Nikobus PC link - Software Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010 Projekt

Více

Digitální Teploměry Řady TM Návod k použití

Digitální Teploměry Řady TM Návod k použití Digitální Teploměry Řady TM Návod k použití Bezpečnostní upozornění V průběhu instalace a obsluhy přístroje, dodržujte následující instrukce: 1) Přístroj smí zapojovat kvalifikovaná osoba. 2) Při instalaci

Více

Selec4. Čtyřnásobný přepínač RS232. Přepínání řídicími signály RS232 nebo externími vstupy. 25. listopadu 2011 w w w. p a p o u c h. c o m v.

Selec4. Čtyřnásobný přepínač RS232. Přepínání řídicími signály RS232 nebo externími vstupy. 25. listopadu 2011 w w w. p a p o u c h. c o m v. Čtyřnásobný přepínač RS232 Přepínání řídicími signály RS232 nebo externími vstupy 25. listopadu 2011 w w w. p a p o u c h. c o m v. 10044 Selec4 Katalogový list Vytvořen: 31.10.2007 Poslední aktualizace:

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a provádět jeho

Více

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ PT100DIG.

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ PT100DIG. MĚŘIČ TEPLOTY typ www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda s příslušnými

Více

BASPELIN CPM. Popis komunikačního protokolu verze EQ22 CPM EQ22 KOMPR

BASPELIN CPM. Popis komunikačního protokolu verze EQ22 CPM EQ22 KOMPR BASPELIN CPM Popis komunikačního protokolu verze EQ22 CPM EQ22 KOMPR říjen 2007 EQ22 CPM Obsah 1. Přehled příkazů 2 2. Popis příkazů 3 3. Časování přenosu 8 4. Připojení regulátorů na vedení 10 1. Přehled

Více

ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS K790

ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS K790 ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS Aplikace Záskokový automat se používá k zajištění dodávky elektrické energie bez dlouhodobých výpadků v různých sektorech služeb, průmyslu apod. Automat

Více

APOSYS 10. Kompaktní mikroprocesorový regulátor APOSYS 10. MAHRLO s.r.o. Ľudmily Podjavorinskej 535/11 916 01 Stará Turá

APOSYS 10. Kompaktní mikroprocesorový regulátor APOSYS 10. MAHRLO s.r.o. Ľudmily Podjavorinskej 535/11 916 01 Stará Turá APOSYS 10 Kompaktní mikroprocesorový regulátor APOSYS 10 Popis dvojitý čtyřmístný displej LED univerzální vstup s galvanickým oddělením regulační výstupy reléové regulace: on/off, proporcionální, PID,

Více

Uživatelský manuál. KNXgw232

Uživatelský manuál. KNXgw232 KNXgw232 Uživatelský manuál verze 1.5 KNXgw232 slouží pro ovládání a vyčítání stavů ze sběrnice KNX RS232 s ASCII protokolem signalizace komunikace galvanické oddělení KNX - RS232 možnost napájení z KNX

Více

SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500

SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500 SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500 Návod na obsluhu www.mctsro.com Saunový regulátor S500 Návod na obsluhu Stránka 1/7 1. Popis Saunový regulátor S500 je určen k ovládání a řízení provozu sauny. Umožňuje okamžité

Více

Tenzometrické měřidlo typ TENZ2345BE

Tenzometrické měřidlo typ TENZ2345BE Tenzometrické měřidlo typ TENZ2345BE www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ... 4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ A ČTENÍ DAT... 4 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ... 5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ... 7

Více

Návod k použití Commeter C0111 Digitální teploměr pro teplotní sondy s odporovým senzorem Ni1000/6180ppm

Návod k použití Commeter C0111 Digitální teploměr pro teplotní sondy s odporovým senzorem Ni1000/6180ppm www.cometsystem.cz Návod k použití Commeter C0111 Digitální teploměr pro teplotní sondy s odporovým senzorem Ni1000/6180ppm Obsah ÚVOD... 3 TECHNICKÉ PARAMETRY... 4 Parametry měření... 4 Obecné parametry...

Více

Kompaktní mikroprocesorový regulátor MRS 04

Kompaktní mikroprocesorový regulátor MRS 04 Kompaktní mikroprocesorový regulátor MRS 04 Dvojitý čtyřmístný displej LED Čtyři vstupy Čtyři výstupy Regulace: on/off, proporcionální, PID, PID třístavová Přístupové heslo Alarmové funkce Přiřazení vstupu

Více

MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI

MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI typ VLHK 2082 Rozsah teploty: 9,9 C až 99,9 C Rozsah vlhkosti: 0% až 99% www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným

Více

REG10. návod k použití. záznamová jednotka stavů logických vstupů CBF

REG10. návod k použití. záznamová jednotka stavů logických vstupů CBF Programovatelná řídící jednotka REG10 návod k použití záznamová jednotka stavů logických vstupů CBF Obsah: 1.0 Obecný popis...1 1.1 Popis programu...1 1.2 Zobrazení, vstupy, výstupy...3 1.3 Ovládání přístroje...3

Více

Digitální indikátor přeřazení

Digitální indikátor přeřazení Digitální indikátor přeřazení s optickou a zvukovou signalizací SL-02 (fw 2.0) Stručný popis zařízení Zařízení slouží pro indikaci překročení nastavených otáček motoru, což snižuje zátěž řidiče při řazení

Více

Váha DIBAL G 310. Servisní středisko:

Váha DIBAL G 310. Servisní středisko: UŽIVATELSKÝ MANUÁL Váha DIBAL G 310 Servisní středisko: NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ VÁHY DIBAL G-310 OBSAH 1 POPIS VÁHY... 1 2 ÚVOD... 2 2.1 CHARAKTERISTIKA... 2 2.2 INSTALACE VÁHY... 2 2.3 ÚDRŽBA... 2 2.4 ZAPNUTÍ

Více

MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI

MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI typ VLHK 2082 Rozsah teploty: 9,9 C až 99,9 C Rozsah vlhkosti: 0% až 99% www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným

Více

CA21 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

CA21 PŘÍRUČKA UŽIVATELE CA21 PŘÍRUČKA UŽIVATELE CA21 je komunikační adaptér umožňující propojení sítí automatů a periferií MICROPEL s PC pomocí rozhraní USB příručka uživatele edice 03.2009 2. verze dokumentu pro firmware 1.080

Více

AD4USB. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace i napájení přes USB

AD4USB. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace i napájení přes USB měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace i napájení přes USB 3. června 2014 w w w. p a p o u c h. c o m 0295 Katalogový list Vytvořen: 5.6.2007 Poslední

Více

Návod k obsluze [CZ] VMS 08 Heineken. Řídící jednotka pro přesné měření spotřeby nápojů. Verze: 1.1 Datum: 28.2.2011 Vypracoval: Vilímek

Návod k obsluze [CZ] VMS 08 Heineken. Řídící jednotka pro přesné měření spotřeby nápojů. Verze: 1.1 Datum: 28.2.2011 Vypracoval: Vilímek Návod k obsluze [CZ] VMS 08 Heineken Řídící jednotka pro přesné měření spotřeby nápojů Verze: 1.1 Datum: 28.2.2011 Vypracoval: Vilímek Charakteristika systému VMS08 je mikroprocesorem řízená jednotka určená

Více

TeROM. Čip je umístěn do konce lana (cca 5 cm od úplného konce), který je označen bílým páskem se symbolem.

TeROM. Čip je umístěn do konce lana (cca 5 cm od úplného konce), který je označen bílým páskem se symbolem. návod k použití TeROM TeROM je elektronický systém značení vybraných statických a dynamických lan prostřednictvím naprogramovaného mikročipu. Celý systém se skládá ze samotného čipu a mobilního snímače

Více

ASTAmini - návod Upozornění:

ASTAmini - návod Upozornění: ASTAmini - návod Děkuji a gratuluji Vám k zakoupení systému ASTAmini. Před prvním použitím si pečlivě přečtěte návod a uchovejte ho pro pozdější použití. Upozornění: Montáž systému může provádět jen osoba

Více

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1 SPÍNACÍ HODINY Při každém zapnutí startuje topení vždy na plný výkon a dále pak pracuje dle poslední nastavené teploty, pokud není tato dále měněna. Při zapnutí topení předvolbou je však funkce topení

Více

Komunikační protokol pro Fotometr 2008

Komunikační protokol pro Fotometr 2008 Komunikační protokol pro Fotometr 2008 Instalace ovladače 2 Připojení zařízení 2 Zjištění čísla portu 2 Nastavení parametrů portu 2 Obecná syntaxe příkazů 2 Obecná syntaxe odpovědi zařízení 2 Reakce na

Více

Návod k obsluze. LCD indikace polohy pro inkrementální a absolutní snímače

Návod k obsluze. LCD indikace polohy pro inkrementální a absolutní snímače Z25-3 Návod k obsluze LCD indikace polohy pro inkrementální a absolutní snímače 7-mi místný LCD-displej, výška číslic 1 mm se znaménkem ± a dalšími symboly symbol stupňů pro úhlová odměřování napájení

Více

MĚŘIČ TLAKU. typ TLAK2275. www.aterm.cz

MĚŘIČ TLAKU. typ TLAK2275. www.aterm.cz MĚŘIČ TLAKU typ TLAK2275 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda s příslušnými normami.

Více

REGULÁTOR TEPLOTY. typ REGU 2198. www.aterm.cz. REGU2198 Technická dokumentace. REGU2198 Technická dokumentace

REGULÁTOR TEPLOTY. typ REGU 2198. www.aterm.cz. REGU2198 Technická dokumentace. REGU2198 Technická dokumentace REGULÁTOR TEPLOTY typ REGU 2198 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda s příslušnými

Více

Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway)

Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway) REGULÁTORY SMART GATE Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway) NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Popis Smart Gate je bezdrátová komunikační brána mezi vzduchotechnickými jednotkami SAVE a bezdrátovými

Více

Wie232. Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232. 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m

Wie232. Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232. 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m Katalogový list Vytvořen: 19.1.2010 Poslední aktualizace: 29.7.2010 13:41 Počet stran: 8 2011 Adresa:

Více

ILH Detektor těkavých organických látek Návod k obsluze

ILH Detektor těkavých organických látek Návod k obsluze ILH Detektor těkavých organických látek Návod k obsluze Montáž Zařízení lze instalovat v suchém prostředí (IP20) pomocí šroubů na stěnu nebo zapuštěný do krabice (rozvaděče). Doporučená výška instalace

Více

Uživatelský manuál. KNX232e / KNX232e1k

Uživatelský manuál. KNX232e / KNX232e1k Uživatelský manuál verze dokumentu 1.2 (pro firmware od verze 2.1) KNX232e / KNX232e1k KNX232e slouží pro ovládání a vyčítání stavů ze sběrnice KNX sériová linka s ASCII protokolem signalizace komunikace

Více

Sekvenční shift light SL-06. verze fw 1.1

Sekvenční shift light SL-06. verze fw 1.1 Sekvenční shift light SL06 verze fw 1.1 Stručný popis zařízení Zobrazení / signalizace 9 vysoce svítivých LED 5mm (3x zelená, 3x modrá, 3 červená), každá o svítivosti cca. 6500mcd 3 nastavitelné úrovně

Více

Digitální sekvenční indikátor přeřazení (Shift Light)

Digitální sekvenční indikátor přeřazení (Shift Light) Digitální sekvenční indikátor přeřazení (Shift Light) s optickou a zvukovou signalizací SL-03 (fw 1.3) Stručný popis zařízení Zařízení slouží pro indikaci dosažení nastavených otáček motoru, což snižuje

Více

Výstup čítače Pomocné napětí Čítací frekvence 01 230VAC 50/60Hz AC 2 relé - 15Hz 02 230VAC 50/60Hz DC 2 relé 24VDC nestabil.

Výstup čítače Pomocné napětí Čítací frekvence 01 230VAC 50/60Hz AC 2 relé - 15Hz 02 230VAC 50/60Hz DC 2 relé 24VDC nestabil. Uživatelský návod PRESET - COUNTER 305 Dva nezávislé čítače s předvolbou Označení pro objednávku 3 0 5 - - A Napájecí napětí Vstupní napětí Výstup čítače Pomocné napětí Čítací frekvence 0 3AC 50/60Hz AC

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Deska sběru dat Uživatelská příručka Vydání 2.1 Počet stran: 8 1 Obsah: 1 Úvod... 3 2 Obchodní informace... 3 2.1 Příslušenství... 3 2.2 Informace o výrobci... 3 3 Popis zařízení... 4 3.1 Popis funkce...

Více

PK Design. Modul USB2xxR-MLW20 v1.0. Uživatelský manuál. Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS. Verze dokumentu 1.0 (05.04.

PK Design. Modul USB2xxR-MLW20 v1.0. Uživatelský manuál. Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS. Verze dokumentu 1.0 (05.04. Modul USB2xxR-MLW20 v1.0 Přídavný modul modulárního vývojového systému MVS Uživatelský manuál Verze dokumentu 1.0 (05.04.2007) Obsah 1 Upozornění...3 2 Úvod...4 2.1 Vlastnosti modulu...4 2.2 Použití modulu...4

Více

BASPELIN CPM. Popis obsluhy čtyřkanálového prostorového termostatu CPM CCU02

BASPELIN CPM. Popis obsluhy čtyřkanálového prostorového termostatu CPM CCU02 BASPELIN CPM Popis obsluhy čtyřkanálového prostorového termostatu CPM CCU02 únor 2000 Baspelin CPM K1 Vlastnosti regulátoru baspelin CPM 4 analogové vstupy, 5 binárních vstupů (230V, 50Hz), 4 nezávislé

Více

TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO

TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO typ TENZ 2313-2S www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ

OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ - 1 / 9 - NÁVOD K OBSLUZE 6/2005 OBSAH: 1. Zapnutí ovládacího panelu a podsvětlení displeje 2. Volba režimu 3. Funkce tlačítek 4. Zobrazení údajů 5. Trestné minuty 6. Změna hracího

Více

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OBCHODNÍ VÁHA S POČÍTÁNÍM KUSŮ. řady. Strana 1. Dovozce do ČR:

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OBCHODNÍ VÁHA S POČÍTÁNÍM KUSŮ. řady. Strana 1. Dovozce do ČR: NÁVOD K OBSLUZE Strana 1 ELEKTRONICKÁ OBCHODNÍ VÁHA S POČÍTÁNÍM KUSŮ řady Dovozce do ČR: Tento soubor je chráněn autorskými právy společnosti LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce je možná

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TENZ2109-5 Výrobu a servis zařízení provádí: ATERM, Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice Telefon/Fax: 577 932 759 Mobil: 603 217 899 E-mail: matulik@aterm.cz Internet: http://www.aterm.cz

Více

Čtečky s klávesnicí EDK3, EDK3B, EDK3M

Čtečky s klávesnicí EDK3, EDK3B, EDK3M Čtečky s klávesnicí EDK3, EDK3B, EDK3M Identifikační systém ACS-line Návod pro instalaci Od verze firmware 1.19 Návod EDK3x - strana 1 (celkem 8) Popis funkce Snímač kontaktních i bezkontaktních medií

Více

PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY Nastavitelný proudový zdroj 100 ma 2000 ma s měřením

PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY Nastavitelný proudový zdroj 100 ma 2000 ma s měřením Klíčové vlastnosti Napájení jednotlivých LED a světelných modulů Nastavitelný proud 100 ma 2000 ma Výstupní napětí až 50 V DC při napájení 24 V DC Měření proudu protékajícího LED Měření napětí na LED Měření

Více

TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY

TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY řady TZP s aktivním frekvenčním filtrem www.aterm.cz 1 Obsah 1. Úvod 3 2. Obecný popis tenzometrického převodníku 3 3. Technický popis tenzometrického převodníku 4 4. Nastavení

Více

Elektronický Přepínač 1x KVM, 8xPC/16xPC

Elektronický Přepínač 1x KVM, 8xPC/16xPC Elektronický Přepínač 1x KVM, 8xPC/16xPC 8portů MPC8701 - Katalogové číslo: 14.99.3220 16portů MPC16501 - Katalogové číslo: 14.99.3221 VLASTNOSTI - Ovládání 8/16 PC pomocí jedné konzole (PS/2 klávesnice,

Více

USB485EG. Převodník USB/RS485,422 s galvanickým oddělením. Popis

USB485EG. Převodník USB/RS485,422 s galvanickým oddělením. Popis USB485EG Převodník USB/RS485,422 s galvanickým oddělením Popis Převodník USB485EG je určen k připojení průmyslových zařízení komunikujících po sériové lince RS485/422 k počítači přes rozhranní (port) USB.

Více

TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TYP TL 5

TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TYP TL 5 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TENZOMETRICKÉ MŮSTKOVÉ VÁHY SÉRIE TL TYP TL 5 TXC0-4G.0092 Obsah: 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 4 2. DEFINICE POJMŮ 4 3. ROZSAH POUŽITÍ 4 4. SESTAVA ÚPLNÉ DODÁVKY 5 5. TECHNICKÉ ÚDAJE 5 6. POPIS

Více

Návod k použití pro Počítací váhu ALC3

Návod k použití pro Počítací váhu ALC3 Návod k použití pro Počítací váhu ALC3 Katalogové číslo: 110034 Popis cejchuschopná počítací váha pro suchá prostředí s funkcí počítání kusů schválena pro obchodní užití ve všech zemích EU (OIML III) snímatelná

Více

FN485 Gateway 2 Galvanically Isolated V1.0 Instalační návod

FN485 Gateway 2 Galvanically Isolated V1.0 Instalační návod FN485 Gateway 2 Galvanically Isolated V1.0 Instalační návod Interface pro připojení modulů řady FN485 s komunikací po RS485 pomocí portu RS232 k systému Control4 ÚVOD Modul FN Gateway je určen pro připojení

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: Stmívací jednotka Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Zpracoval: Ing. Jaromír Budín, Ing. Jiří Šima Střední odborná škola Otrokovice, 2010 Projekt je

Více