TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TYP TL 5

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TYP TL 5"

Transkript

1 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TENZOMETRICKÉ MŮSTKOVÉ VÁHY SÉRIE TL TYP TL 5 TXC0-4G.0092

2 Obsah: 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 4 2. DEFINICE POJMŮ 4 3. ROZSAH POUŽITÍ 4 4. SESTAVA ÚPLNÉ DODÁVKY 5 5. TECHNICKÉ ÚDAJE 5 6. POPIS VAH Popis konstrukce Plomby Princip činnosti Elektronická část Indikační a ovládací prvky Režimy činnosti - popis funkcí Základní režim vážení Počítací režim Režim uživatelského nastavení parametrů Seřizovací režim Tabulka dat pro editaci z klávesnice UVEDENÍ DO PROVOZU Připojení počítače Zásady správného vážení OVLÁDÁNÍ Vážení v základním režimu VÁŽENÍ S POUŽITÍM TÁROVÁNÍ VÁŽENÍ S TÁROU FIX Počítací režim Editace parametru Prot CHYBOVÁ HLÁŠENÍ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ PŘEPRAVA A SKLADOVÁNÍ ÚDRŽBA, SERVIS A OPRAVY ZÁRUČNÍ PODMÍNKY SERVISNÍ REŽIM KOMUNIKACE MEZI ZAŘÍZENÍMI Uživatelský protokol spojení Protokol EBUS Obecný popis protokolu 30 2 (44)

3 Specifikace protokolu pro váhy TL Seznam dat Připojení tiskárny INSTALACE PODPŮRNÝCH PROGRAMŮ Přílohy 44 3 (44)

4 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tato Technická příručka platí pro: TENZOMETRICKÉ MŮSTKOVÉ VÁHY SÉRIE TL typ TL 5 Softwarová verze A-0 Váhy jsou měřidlem (měřícím přístrojem) pro měření hmotnosti. Pro užívání měřidel a použití získaných výsledků platí v České republice zákon č.505 / 1990 Sb. - O metrologii. Na zákon navazují další prováděcí vyhlášky, odvozené předpisy a norma ČSN EN Výrobek odpovídá zákonu č. 22/1997 Sb. a prohlášení o shodě je uloženo u výrobce. Výrobek je označen českou značkou shody. Váhy série TL jsou typově a úředně ověřené váhy podle výše zmíněného zákona. První úřední ověření vah je provedeno u výrobce, případně po instalaci u zákazníka. Součástí platného úředního ověření jsou plomby (viz kap. 6.2.). Jsou-li váhy používány jako stanovené měřidlo dle výše zmíněného zákona (např. v obchodním styku apod.) musí být v pravidelných cyklech (nejméně jednou za 2 roky) znovu úředně ověřeny. Toto ověření musí být vyznačeno na ověřovacím štítku. 1. DEFINICE POJMŮ můstkové váhy - váhy, jejichž nosič zatížení (můstek resp. miska) je uzpůsoben pro vážení kusových a jiných těles. snímač síly - je čidlo, které převádí deformační účinek působící tíhové síly na elektrický signál. Snímač je napájený z vnějšího zdroje elektrické energie. dílek vah - interval mezi dvěma po sobě následujícími hodnotami číslicové indikace na displeji ověřovací dílek vah - hodnota vyjádřená v jednotkách hmotnosti používaná pro klasifikaci a ověřování vah tára - hmotnost obalu (sáček, krabice, přepravní bedna apod.) netto - hmotnost břemene bez obalu, tzv. čistá hmotnost brutto - hmotnost břemene včetně hmotnosti obalu, tzv. hrubá hmotnost 2. ROZSAH POUŽITÍ Tenzometrické můstkové váhy typu TL 5 jsou úředně ověřené váhy s neautomatickou činností uzpůsobené k statickému odvažování těles. 4 (44)

5 Jsou určeny k univerzálnímu použití pro vážení předmětů v obchodech, skladech, na poštách, výrobních i nevýrobních provozech všech odvětví průmyslu a zemědělství. Výhodou je možnost připojení vzdáleného displeje. Váhy série TL jsou vyráběny v nerezovém provedení, zdravotně nezávadném Váhy TL jsou dvourozsahové váhy s automatickým přepínáním rozsahů. Váhy umožňují : - zobrazení hmotnosti BRUTTO a NETTO na dvou displejích současně - tárování hmotnosti obalu - stanovení počtu kusů váženého předmětu na základě hmotnosti předem spočítaného vzorku - tzv.počítací režim - nastavení dat v uživatelském režimu z klávesnice - připojení počítače s možností čtení údajů a nastavení dat přes sériový kanál - připojení tiskárny s možností vytištění údajů pomocí 2 substitučních řetězců - pomocí zvláštního režimu provést doseřízení nuly a rozsahu bez použití počítače 3. SESTAVA ÚPLNÉ DODÁVKY Kompletní dodávka vah typu TL 5 obsahuje: - tenzometrické můstkové váhy série TL 5 včetně externího zdroje 230 V / ~7 V - osvědčení o jakosti a kompletnosti výrobku - záruční list - obal - technickou příručku - vzdálený displej (na zvláštní objednávku) Zvláštní příslušenství Pro komunikaci s počítačem je možno si u výrobce objednat: - testovací program TCT s dokumentací a propojovací kabel - soubor podpůrných programů Váhy jsou dodávány standardně nastavené s komunikačním protokolem dle kap (dodávky pro pošty). 4. TECHNICKÉ ÚDAJE Váhy 5 (44)

6 Číslo typového schválení vah u ČMI TCM 128/ Klasifikace dle ČSN EN (OIML R76) III Dolní mez váživosti (Min1 = Min) [kg] 0,02 Horní mez váživosti (Max1) [kg] 2 Hodnota ověřovacího dílku (d1=e1) [kg] 0,001 Počet ověřovacích dílků (n1) 2000 Dolní mez váživosti (Min2) [ kg] 0,04 Horní mez váživosti (Max2 = Max) [kg] 5 Hodnota ověřovacího dílku (d2=e2) [kg] 0,002 Počet ověřovacích dílků (n2) 2500 Mezní zatížení (Lim) [kg] 7 Rozměry vah (d x š x v) [mm] 300 x 270 x 85 Rozměry misky (d x š) [mm] 300 x 200 Hmotnost [kg] cca 6 Rozsah subtraktivní táry 0-100% rozsahu Rozsah počátečního nulování ± 5% rozsahu Rozsah ručního nulování a aut. sledování nuly -1 až +3% rozsahu Rozsah pracovních teplot 0 C až +40 C Rozsah skladovacích teplot -10 C až +70 C Max. relativní vlhkost prac. prostředí (nekondenzující) 90% Max. relativní vlhkost skladovacího prostředí (nekondenzující) 90% Krytí dle ČSN EN IP 40 Bezpečnostní třída III Napájecí napětí vah externí zdroj ~7 V/50 Hz Klávesnice tlačítková, 5 kláves Typ displeje LCD zákaznický Počet zobrazovaných míst 5 1/2 místa Velikost znaků 12 mm Sériový kanál RS 232c, 9600 Bd, 8 bitů, sudá parita,1 stop bit *) Konektor CANNON 09 V Délka kabelu k sériovému kanálu 3 m Typ snímače Tedea kg Číslo typ. schválení snímače NMI TC2792 Konektor pro připojení vzdáleného displeje DIN 7P ZP Délka kabelu od vzd. displeje k vahám 1, 5 m Externí zdroj Bezpečný ochranný transformátor pro zajištění ochrany dle ČSN EN Typ STZ 7/4/500 Napájecí napětí externího zdroj 230 V/+10%, -15% 6 (44)

7 Kmitočet sítě 50 Hz ±2% Délka kabelu od ext. zdroje k vah 2 m Připojení k vahám přes napájecí konektor K 3716B Příkon 3,5 VA Výstupní napětí ~7 V Napájecí proud vah max. 0,5 A Bezpečnostní třída II *) - pro ostatní typy spojení (EBUS, tiskárna) platí tyto údaje : 1200 Bd a bez parity (ostatní parametry jsou stejné) 5. POPIS VAH 5.1. Popis konstrukce Váhy TL jsou celokovové konstrukce vyrobené z nerezového plechu. Jsou tvořeny spodním základovým dílem, krytem a nosičem zatížení. Na spodní díl je připevněn tenzometrický snímač síly, který nese můstek se snímatelnou miskou. Se spodním dílem je šrouby spojen kryt opatřený otvorem pro snímač síly. Deska s elektronikou je upevněna uvnitř tělesa vah. Na levé straně vrchní části krytu je průzor pro pozorování libely, která je vestavěna do spodního dílu. V pravé části je ovládací panel s klávesnicí a displejem. V rozích spodní části základového dílu jsou čtyři stavitelné nohy pro vyrovnání vah do vodorovné polohy. Součástí vah je napájecí síťový zdroj a v případě objednávky též vzdálený displej Plomby Plomby a ověřovací štítky zabraňují přístupu a nežádoucímu zásahu tam, kde by mohlo dojít k ovlivnění přesnosti vážení. Jejich porušení znamená ztrátu platnosti úředního ověření vah. U vah TL jsou plombovány spodní a vrchní upevňovací šrouby, které spojují snímač síly se spodním dílem a s můstkem. Lanko s plombou prochází v obou případech hlavami dvou šroubů. Ověřovacím štítkem jsou na přední stěně vah přelepeny současně výrobní štítek a štítek s výrobním číslem vah. Otvor na spodní straně vah je přelepen samolepícím štítkem z polyesterové fólie typu STRIPCAL AF Ps Lp zabraňující v přístupu k přepínači pro vynulování čísla seřízení. Tato fólie je přelepena ověřovacím štítkem s uvedeným číslem seřízení při ověření. 7 (44)

8 V případě dodávky vah se vzdáleným displejem je plombován konektor pro připojení displeje k vahám. Vlastní skříňka displeje je též opatřena plombou Princip činnosti Váhy TL pracují na tenzometrickém principu vážení. Hmotnost váženého tělesa působí na tenzometrický snímač síly. V měrném (deformačním) členu snímače vyvolá síla mechanické napětí, které způsobí změnu napětí na výstupu snímače. Výstupní napětí ze snímače je v elektronické části vah zesíleno, vyfiltrováno, převedeno na číslo a zpracováno ve vestavěném mikropočítači, jehož výsledkem je zobrazení hmotnosti na displeji Elektronická část Elektronika vah zpracovává signály ze snímače síly, přijímá informace z klávesnice a řídí displej. Snímač síly je napájen ze stabilizovaného zdroje 5V. Výstupní signál ze snímače a vzorek jeho napájecího napětí je přiveden do A/D převodníku. Data jsou zpracována mikropočítačem, který řídí A/D převodník, budič LCD displeje a komunikační kanál. Mikropočítač vyhodnocuje stav ovládacích tlačítek (signály z klávesnice), dvou binárních vstupů a indikuje přítomnost a měří velikost napájecího napětí (externího zdroje). Síťové napájení je tvořeno externím zdrojem, za kterým následuje na desce elektroniky můstkový usměrňovač a diodové hradlo. K mikropočítači je dále připojena paměť EEPROM s blokovacím spínačem a bzučák Indikační a ovládací prvky Jsou tvořeny displejem, indikačními kontrolkami a klávesnicí. DISPLEJ Displej LCD slouží k zobrazení : 1. indikačních symbolů 2. údajů hmotnosti nebo počtu kusů na 5 a1/2 místech (zobrazovače 12 mm) 3. jednotek hmotnosti (kg) nebo symbolu počtu kusů (<) Překročení horní meze váživosti vah se projeví rozsvícením horních segmentů, odlehčení pod spodní mez váživosti se projeví rozsvícením spodních segmentů zobrazovačů hmotnosti. 8 (44)

9 OVLÁDACÍ PANEL INDIKACE Indikační symboly zobrazují vnitřní stav vah. Celkem je jich sedm a jsou zobrazovány ve spodní části displeje. Význam indikací: fixace táry po odlehčení >0< váhy bez břemene (tzv. úzká nula) hmotnost stabilní - uklidněno NET indikace NETTO hmotnosti indikace tisku - tisk v činnosti (viz kap ) nenulová tára - zobrazí se při použití funkce tárování I / II přepnutí do druhého rozsahu. Váhy do něho přejdou auto-maticky při hmotnosti váženého předmětu nad Max1. Indikace zmizí při dosažení úzké nuly a uklidnění. KLÁVESNICE Prostřednictvím klávesnice se provádí obsluha vah. Klávesnici tvoří 5 tlačítek s mikrospínači. Každý platný stisk tlačítka je potvrzen akustickým signálem (krátkým pípnutím). Jednotlivá tlačítka mohou mít dvě funkce: 1. jedním stiskem a uvolněním tlačítka se provede jeho základní funkce (dle zvoleného režimu) 2. dvojstisk tlačítek v kombinaci s tlačítkem F - stisknout a držet tlačítko F a poté stiskem dalšího tlačítka dojde k provedení funkce. Zvukový signál se vydá při stisku každého tlačítka. 9 (44)

10 Pokud není funkce či editace provedena nebo není znovu tlačítko stisknuto dojde do cca 15 s k návratu do režimu vážení. VÝZNAM JEDNOTLIVÝCH TLAČÍTEK (dle probíhajícího režimu činnosti) - (tlačítko dále v tisku značeno jako PCS ) - v základním režimu má funkci přepínání mezi zobrazením hmotnosti a počtu kusů. Pokud paměť vzorků obsahuje nulovou hmotnost, přejdou váhy při vstupu do zobrazení počtu kusů automaticky na sejmutí hmotnosti vzorku (navzorkování). Číslo paměti vzorku, se kterou se pracuje, se volí v tabulce dat pomocí parametru n- Mem. - při pohybu v tabulce dat způsobí krok o jednu položku nahoru - při editaci hodnoty proměnné přičte 1 k editované číslici. Po dosažení max. čísla způsobí návrat k nule - při zobrazení znaků substitučních řetězců pro tisk způsobí přechod k před-chozímu znaku řetězce - v seřizovacím režimu má význam nastavení polohy nuly (viz kap. 6.6) - v základním režimu má význam vstup a výstup z funkce vzorkování se zadaným počtem kusů ve vzorku (sejmutí hmotnosti vzorku). - při pohybu v tabulce dat způsobí krok o jednu položku dolů - při editaci hodnoty proměnné odečte 1 od editované číslice. Po dosažení nuly pak návrat k max. hodnotě. - při zobrazení znaků substitučních řetězců pro tisk způsobí přechod k před-chozímu znaku řetězce. - má funkci přepínání mezi základním režimem vážení a uživatelským nastavením dat se zobrazením tabulky proměnných a parametrů - v režimu uživatelského nastavení provede po editaci parametru zápis nové hodnoty do paměti a návrat k průběžnému zobrazování. Další stisk tlačítka způsobí návrat do základního režimu - ve spojení s dalšími tlačítky má přeřazovací funkci - viz dvojstisky tlačítek - v seřizovacím režimu má dlouhý stisk tlačítka význam uvolnění zápisu do EEPROM (viz kap. 6.6) - při pohybu v tabulce dat způsobí skok na tabulku v další následující úrovni. 10 (44)

11 - při editaci čísla způsobí posun editované číslice o jednu doleva. Editované místo je zvýrazněno blikáním. Po dosažení levého krajního místa způsobí návrat k názvu proměnné bez provedené změny. - v seřizovacím režimu má dlouhý stisk tlačítka význam uvolnění zápisu do EEPROM (viz kap. 6.6) - (dále v tisku je značeno jako PRINT ) - v základním režimu je tlačítko funkční pouze při nastavení parametru Prot na hodnotu 1 (viz kap. 15). Potom je stiskem tlačítka do tiskárny vyslán signál pro tisk prostřednictvím jednoho ze dvou substitučních řetězců - tisk při zobrazení hmotnosti a počtu kusů. - při pohybu v tabulce dat způsobí skok na tabulku v další následující úrovni. Na poslední úrovni způsobí zobrazení hodnoty poslední editované proměnné (parametru). - vstup do editace číslic. Při zobrazení hodnoty proměnné se po stisku tlačítka rozbliká první místo vlevo, které je možno nyní zmenšovat nebo zvětšovat (viz tlačítka PCS a SMP). Dalším stiskem tlačítka dojde k posunu editované číslice o jednu doprava. Na posledním místě vpravo je tlačítko bez funkce s vyjímkou editace substitučních řetězců, kde má funkci přechodu k dalšímu znaku. - v seřizovacím režimu má význam nastavení parametrů rozsahu (viz kap. 6.6) Dvojstisky tlačítek F + SMP - test displeje. Na cca 5 s (nebo do dalšího dvojstisku těchto tlačítek) se rozsvítí všechny segmenty displeje. F + N / T - vstup a výstup z funkce fixace táry. Po nastavení funkce zůstává po skončení vážení zachována tára. Využívá se při vážení zboží do stejného obalu. Při vstupu do funkce se zobrazí na displeji indikace F v rámečku. F + PRINT - přepínání mezi zobrazením hmotností BRUTTO a NETTO 5.6. Režimy činnosti - popis funkcí Váhy TL 5 pracují v režimu vážení s využitím základních funkcí, v režimu počítání kusů s předešlým navzorkováním a v režimu uživatelského nastavení dat pomocí klávesnice. 11 (44)

12 Základní režim vážení Do tohoto režimu váhy přejdou po jejich zapnutí a proběhnutí úvodních testů. V režimu vážení můžeme využívat funkce tárování a nulování, zobrazení hmotnosti BRUTTO nebo NETTO na displeji, tisk údajů na připojené tiskárně a přepínání mezi zobrazením hmotnosti a počtem kusů Počítací režim Vstup do počítacího režimu se provádí tlačítkem PCS. Pokud je navzorkováno, zobrazí se na displeji okamžitý počet váženého předmětu ve tvaru např. 17 <. Jestliže vzorkování provedeno nebylo, přejdou váhy automaticky k nabídce vzorkování navolené hodnoty počtu kusů. Vzorkování počtu kusů Do této funkce se přejde stiskem tlačítka SMP. Na displeji se zobrazí údaj SPxxx, kde xxx je předvolená hodnota počtu kusů ve vzorku (počáteční hodnota počtu kusů je zadána implicitně výrobcem, zákazník si ji může změnit v parametru nsmp ). Váhy automaticky provedou zdvojnásobení této zadané hodnoty do max. počtu kusů 255 ve vzorku v případě, že hmotnost vzorku je menší než minimální hodnota daná parametrem MinS. Příklad: V parametru n SMP zvolíme počet kusů ve vzorku 5. Poté položíme na misku vah vzorkové množství kusů a po zobrazení indikace uklidněno stiskneme tlačítko PCS. Po tomto stisku se na displeji zobrazí odpovídající počet kusů. Není-li v době stisku zobrazena indikace uklidněno, funkce se neprovede a je třeba tlačítko stisknout znovu (uklidnění trvá déle neboť v režimu vzorkování je zapnuta dodatečná filtrace). Pokud je hmotnost vzorku malá a navzorkování se neprovede, zobrazí se na displeji po stisku tlačítka PCS nabídka dvojnásobného počtu kusů (na misce vah je nutno opravit počet kusů ve vzorku a znovu stisknout tlačítko PCS ). Při dalším neúspěšném navzorkování se postup opakuje až do nabídky max. 255 (váhy automaticky navolí další nabídky počtu kusů ve vzorku, tzn. že tlačítkem SMP se nám po zobrazení nabídky SP 5 zobrazí postupně SP 10, 20, 40, 80 a 160. Při zvolení min. počtu kusů např. 15 se nám bude v nabídce postupně po každém neúspěšném navzorkování zobrazovat SP 15, 30, 60, 120 a 240). Pokud je navzorkování úspěšné, přepíše se do paměti vzorků (parametr n SMP ) upravený počet kusů ve vzorku. Při výstupu z režimu před dokončeným navzorkováním (stisk tlačítka SMP ) se upravený počet kusů vzorku do paměti nepřepisuje, tzn. při novém vstupu do režimu vzorkování se začne s původním počtem. Příklad navzorkování je uveden v kapitole 8. - Ovládání. 12 (44)

13 Režim uživatelského nastavení parametrů Váhy obsahují tabulku proměnných a modifikačních parametrů, ke kterým existují dva různé přístupy. Je to uživatelský přístup přes klávesnici a displej a přístup k tabulce adres dat pomocí počítače (viz kapitoly 14. a 15.). Vstup a výstup do tohoto režimu pomocí klávesnice se provádí stiskem tlačítka F. Po tomto stisku se začne na displeji zobrazovat tabulka parametrů a proměnných v tzv. stromovém uspořádání. Uživatel si může v tomto režimu zobrazit hodnotu parametru na displeji a tuto hodnotu u některých parametrů libovolně měnit. Pokud nedojde po vstupu do režimu ke stisku žádného tlačítka, váhy se automaticky po cca 15 s vrátí do základního režimu vážení Seřizovací režim Seřizovací režim slouží pouze servisním technikům výrobce nebo organizacím jím pověřených. Tímto režimem jsou váhy TL 33 vybaveny od SW verze 016. Tento režim umožňuje provádět doseřízení nuly a rozsahu přímo z klávesnice bez použití počítače. Seřízení lze provést pouze v menším rozsahu, kdy se předpokládá, že nebude nutné měnit základní zesílení a offset převodníku. Rovněž se předpokládá, že nebude nutno měnit základní parametry vah (počet a velikost dílku apod.). Tyto nastavení je nutné i nadále provádět z počítače pomocí programové podpory. Spuštění seřizovacího režimu : Po vstupu tlačítkem "F" do tabulky dat (viz kap. 6.7) se ve skupině "SEtuP" nastaví položka "toset", která obsahuje další dvě položky. Nejprve je nutno v položce "G_rnG" zadat hodnotu seřizovacího závaží. Hodnotu tohoto závaží volit pokud možno co nejblíže horní meze váživosti. Vlastní seřizovací režim se pak vyvolá aktivací položky "range". Na displeji se začnou zobrazovat dílky vah v desetinásobném rozlišení. Význam tlačítek v seřizovacím režimu Po vstupu do režimu je změněn význam následujících tlačítek: PCS nastavení polohy nuly PRINT nastavení parametrů rozsahu (tak, aby se zobrazila hodnota seřizovacího závaží) N/T dlouhý stisk tlačítka má význam uvolnění zápisu do paměti EEPROM (indikováno symbolem "< " na pravé straně displeje) F výstup z režimu - ukončení režimu a uložení změněných parametrů do paměti EEPROM (po uvolnění tlačítkem N/T) 13 (44)

14 Vlastní seřízení Seřízení je nutné provádět ve dvou bodech - "Nula vah" a "Rozsah". Po nastavení nuly stiskem tlačítka PCS se váhy zatíží seřizovacím závažím a pomocí tlačítka PRINT se upraví rozsah tak, aby údaj na displeji vah souhlasil s hodnotou závaží. K seřízení je někdy třeba opakovaného stisku tlačítka. Váhy jsou seřízeny tehdy, až údaje souhlasí v obou bodech - nula a rozsah. ukončení režimu a uložení do paměti EEPROM Režim se ukončí stiskem tlačítka "F". Pokud při ukončení není uvolněn zápis do paměti EEPROM (tlačítko N/T), dojde k zobrazení chybového hlášení "Err - 94" a poté následuje restart vah (do paměti EEPROM se nahrají původní data). UPOZORNĚNÍ: Uložením změněných parametrů do paměti EEPROM dojde ke změně čísla seřízení a tím i ztrátě úředního ověření! 5.7. Tabulka dat pro editaci z klávesnice Jednotlivá data lze stiskem příslušných tlačítek editovat s vyjímkou parametrů ve skupině "diag", které nejsou uživatelsky měnitelné. Pohyb v tabulce dat je uveden na příkladu v kap (44)

15 STROMOVÉ USPOŘÁDÁNÍ DAT A-00x základní symbol a číslo soft. verze n-sum nevyužito n-mem číslo paměti vzork. hmotnosti, se kterou se pracuje OthEr SUM SUML nevyužito SUMP nevyužito LIM LIM1 - LIM4 nevyužito PCS n SMP počet kusů v paměti hmotnosti vzorků d SMP hmotnost vzorku ve vnitřních dílcích MinS min. hmotnost vzorku v dílcích váhy SEtuP toute timeoute editace displeje (návrh k zákl. zobrazení) [0,1s] totg celkový timeout (bez funkce) time reálný čas (HH.MM) date datum (MM.DD.RR) print PrLo subst. řetězec pro tisk při zobrazení hmotnosti PrPCS PrSLd PrSPc MAPrn BLPrn Prot subst. řetězec pro tisk při zobrazení počtu kusů nevyužito nevyužito mód automatického tisku: 0 - vypnuto, 1 - každé uklidnění, 2 - první uklidnění, 3 - po odlehčení, 4 - kombinace 2 a 3 blokování tisku pod minimální váživost protokol sériového kanálu: 0 - EBUS, 1 - tisk, 2 - uživatelský protokol spojení toset G_mG hodnota seřizovacího závaží range vstup do seřizovacího režimu diag Ld dt d div desetiny dílku menšího rozsahu tara velikost táry [vnitřní dílky] OFFS aktuální nul. signál [vnitřní dílky] boffs počáteční nulový signál In-Out nevyužito PovEr U In obraz vstupního napětí U bat nevyužito 15 (44)

16 6. UVEDENÍ DO PROVOZU Při uvádění vah série TL 5 do provozu je nutné dodržet následující postup: - odstranit krycí obal - vyjmout váhy z obalu za fixační plechové držáky. Po povolení noh vah držáky sejmout a uschovat. - zkontrolovat úplnost dodávky - váhy ustavit na dostatečně tuhou a rovnou podložku, zajištěnou proti chvění a rázům - ustavit váhy do vodorovné polohy pomocí čtyř stavitelných noh a libely VÁHY NESMĚJÍ BÝT VYSTAVENY SÁLAVÉMU TEPLU, PROUDU VZDUCHU, VIBRACÍM APOD. - v případě orosení povrchu vah následkem jejich přemístění z chladného prostředí do teplého, je nutné vyčkat vyrovnání teploty s okolím nejméně jednu hodinu před další činností - přes napájecí konektor propojit váhy s externím zdrojem a zdroj připojit do sítě - UPOZORNĚNÍ: PŘI ZAPNUTÍ NESMĚJÍ BÝT VÁHY ZATÍŽENY - po připojení k síti se na displeji objeví číslo softwarové verze "A-0xx", kde čísla "xx" mají evidenční význam. Následuje test displeje po jehož skončení přejde zařízení do základního režimu vážení - na displeji se zobrazí nulová hmotnost s názvem příslušné jednotky a indikace ">0<" a "uklidněno". - v případě poruchy nebo chyby obsluhy se na displeji objeví chybové hlášení "Er - xx" (viz kap. 9) 6.1. Připojení počítače K vahám lze připojit nadřazený systém (počítač). Komunikace je zajištěna přes konektor CANNON 09 V, na který je vyveden sériový kanál RS 232c s parametry 9600 Bd, 8 bitů, sudá parita a jeden stop bit. Protokol spojení je popsán v kapitole Pro komunikaci s tiskárnou a s počítačem dle protokolu EBUS je nutné nastavení režimu sériového kanálu - viz kap Zásady správného vážení V důsledku vybavení vah elektronikou je nutné dodržovat tyto zásady správného používání a vlastního vážení: - důkladně se seznámit s přiloženou dokumentací k výrobku - při zapnutí vah nesmí být nosič zatížení (miska vah apod.) zatížen - váhy musí být vždy ustaveny ve vodorovné poloze na dostatečně tuhé podložce, která není vystavena chvění nebo rázům 16 (44)

17 - všechny opěrné nohy musí mít rovnoměrný kontakt s podložkou - břemena se na nosič zatížení vah pokládají bez rázů a vždy do blízkosti středu - vážené břemeno by nemělo přesahovat přes okraje nosiče zatížení vah. Pokud toto není možné, je třeba umístit břemeno tak, aby těžiště zatížení bylo v blízkosti středu nosiče a přečnívající části se nedotýkaly okolních předmětů. - váhy nesmí být zatěžovány bočními silami (tlaky, údery, nárazy apod.) - váhy nesmí být přetěžovány (viz údaj "Nosnost LIM" na štítku vah a v kap. 5 - Technické údaje), aby nedošlo ke zničení snímače síly - na jednou seřízené váhy se nesmí dodatečně přidávat jakékoli další stálé zatížení (vodící lišty, opěrky apod.) z důvodu posunutí nuly mimo střed tolerance počátečního nulování - při jakékoli manipulaci s vahami postupujte dle pokynů v kap Přeprava a skladování 7. OVLÁDÁNÍ V této kapitole si názorně předvedeme využití funkcí na několika základních případech Vážení v základním režimu Do tohoto režimu přejdou váhy vždy po připojení ke zdroji energie. Hmotnost břemene položeného na misku vah se zobrazuje na displeji a lze ji odečíst při zobrazení indikace "uklidněno". Jestliže nezatížené váhy neindikují na displeji nulovou hmotnost (není zobrazen symbol ">0<"), je nutné je vynulovat stiskem tlačítka "N/T" Příklad: OPERACE KLÁVESNICE DISPLEJ INDIKACE základní stav 0,000 kg >0<, >< položit břemeno na misku vah 0,572 kg >< sejmout břemeno z misky 0,000 kg >0<, >< 17 (44)

18 VÁŽENÍ S POUŽITÍM TÁROVÁNÍ Funkce tárování je určená pro možnost vytárování (odečtení) hmotnosti obalu a tím vážení v čisté váze (Netto). Horní mez váživosti se snižuje o hodnotu táry. Po odlehčení vah se tára automaticky vynuluje. Příklad: OPERACE KLÁVESNICE DISPLEJ INDIKACE základní stav 0,000 kg >0<, >< položit obal na misku vah 0,102 kg >< vytárování obalu N/T 0,000 kg ><, NET, <T> položit do obalu vážené břemeno 1,139 kg ><, NET, <T> přepnutí na zobrazení brutto F + PRINT 1,241 kg ><, <T> a zpět na netto F + PRINT 1,139 kg ><, NET, <T> sejmout břemeno i s obalem z misky 0,000 kg >0<, ><, NET Při vážení břemene v obalu, který máme vytárovaný, se můžeme dvojstiskem tlačítek "F + PRINT" libovolně přepínat mezi zobrazením BRUTTO a NETTO. Po sejmutí břemene i táry z misky zůstává na displeji zobrazena indikace "NET", která se dá zrušit dvojstiskem "F + PRINT". Na displeji se krátce před vynulováním vah zobrazí záporná hodnota táry VÁŽENÍ S TÁROU FIX Funkci "Tára Fix" využíváme při vážení různých předmětů ve stejném obalu. V režimu této funkce zůstává tára zachována i po odlehčení vah. Příklad: OPERACE KLÁVESNICE DISPLEJ INDIKACE základní stav 0,000 kg >0<, >< zavolení funkce Tára fix F + N/T 0,000 kg F, >0<, >< položení obalu na misku vah 0,340 kg F, >< vytárování obalu N/T 0,000 kg F, ><, NET, <T> položení břemene do obalu 0,907 kg F, ><, NET, <T> sejmutí břemene i s obalem -0,340 kg F,>0<><,NET,<T> 18 (44)

19 Tára zůstává zachována a můžeme vážit další zboží ve stejném obalu. Pokud necháme obal na misce vah a vyjmeme jen vážený předmět, zobrazí se na displeji samozřejmě nulová hmotnost. Zrušení funkce Tfix můžeme provést následovně: OPERACE KLÁVESNICE DISPLEJ INDIKACE zrušení funkce Tára fix F + N/T -0,340 kg >0<, ><, NET, <T> vynulování táry N/T 0,000 kg >0<, ><, NET přechod na zobrazení F + PRINT 0,000 kg >0<, >< hmotnosti BRUTTO 7.2. Počítací režim Váhy umožňuje zobrazovat na displeji počet kusů váženého břemene po předchozím navzorkování. Před vlastním vzorkováním si zvolíme hodnotu počátečního počtu kusů ve vzorku editací parametru "n SMP" (implicitní hodnota je dána od výrobce, ale pro ukázku pohybu v tabulce dat ji změníme). V našem příkladě jsme navolili 7, tzn. že váhy při neúspěšném vzorkování automaticky provedou zdvojnásobení zadané hodnoty až do ma-xima 255 kusů. V nabídce počtu kusů se nám postupně zobrazí "SP 7", 14, 28, 56, 112 a 224. VZORKOVÁNÍ SE ZADANÝM POČTEM KUSŮ Nejprve je nutné zobrazit ve stromovém uspořádání parametr "n SMP", provést jeho editaci a pak přistoupit k vlastnímu navzorkování. 1. Zobrazení a editace parametru OPERACE KLÁVESNICE DISPLEJ INDIKACE základní stav 0,000 kg >0<, >< vstup do uživatelského F A-004 *) nastavení parametrů přechod na další úroveň PRINT n-sum posun v úrovni 2 x PCS OthEr přechod na další úroveň PRINT SUM posun v úrovni 2 x PCS PCS přechod na další úroveň PRINT n SMP 19 (44)

20 OPERACE KLÁVESNICE DISPLEJ INDIKACE vstup do editace 2 x PRINT xxx **) editace hodnoty parametru na 7 zapsání nové hodnoty do paměti PCS nebo SMP "_7" F 7 (opakovaně) návrat do režimu vážení F 0,000 kg >0<, >< *) zobrazí se při první editaci, jinak se zobrazí naposled aktivovaný parametr či úroveň **) původní hodnota parametru "_7" editované číslo problikává 2. Navzorkování se zadaným počtem kusů a počítání kusů OPERACE KLÁVESNICE DISPLEJ INDIKACE vstup do nabídky počtu kusů SMP SP 7 >0<, >< položení sedmi kusů váženého předmětu na misku vah SP 7 >< vstup do režimu vzorkování PCS SP 14*) >< (nabídka dvojnásobného počtu kusů) opravit počet kusů vzorku na misce vah SP 14 >< nové vzorkování PCS 14 < >< přechod na zobrazení hmotnosti položení jiného množství stejného předmětu na misku přechod na zobrazení počtu kusů PCS 1,246 kg >< 2,492 kg >< PCS 28 < >< sejmutí vzorku z misky 0,000 kg >0<, >< 20 (44)

21 *) - příklad, kdy hmotnost vzorku nebyla dostatečná. Po stisku tlačítka PCS se zobrazí nabídka dvojnásobného počtu kusů ve vzorku. Nyní po úspěšně provedeném navzorkování je možné se tlačítkem PCS přepínat mezi zobrazením počtu kusů a hmotnosti váženého předmětu. Hodnota parametru "n SMP" se přepsala na 14 a při dalším vzorkování se jako první nabídne tento počet kusů ve vzorku. Pro jiný druh váženého předmětu je třeba provést samozřejmě nové navzorkování Editace parametru Prot Komunikace mezi vahami Tl 5 a připojenými zařízeními je zajištěna přes sériový kanál RS 232c. Režim provozu na tomto kanálu se nastaví změnou parametru "Prot" pomocí klávesnice. Hodnota parametru může být: 0 - nastavení komunikace s počítačem podle protokolu EBUS 1 - nastavení komunikace s tiskárnou 2 - nastavení komunikace s počítačem dle uživatelského protokolu spojení Hodnota parametru je výrobcem nastavena na hodnotu 2 (komunikační protokol viz kap ). Pokud je nutné změnit hodnotu parametru (např. pro komunikaci s tiskárnou), je postup editace parametru uveden v následujícím příkladu. Tento postup (viz příklad) platí v případě, kdy ještě nebyl proveden vstup klávesou F do tabulky dat. Při dalším vstupu do tabulky se zobrazí naposledy aktivovaný parametr nebo úroveň (viz kap. 6.7.). OPERACE KLÁVESNICE DISPLEJ INDIKACE základní stav 0,000 kg >0< >< vstup do uživatelského F A-00x *) nastavení parametrů přechod na další úroveň PRINT n-sum posun v úrovni 2 x PCS (nebo 1 x SMP) OthEr přechod na další úroveň PRINT SUM posun v úrovni 3 x PCS (nebo 2 x SMP) SEtuP přechod na další úroveň PRINT toute 21 (44)

22 OPERACE KLÁVESNICE DISPLEJ INDIKACE posun v úrovni 4 x PCS (nebo 1 x SMP) Print přechod na další úroveň PRINT PrLo posun v úrovni 6 x PCS (nebo 1 x SMP) Prot vstup do editace 2 x PRINT _ 2***) editace hodn. param. na 1**) PCS _ 1***) zapsání nové hodn. do paměti F 1 návrat do režimu vážení F 0,000 kg >0<, >< *) zobrazí se při 1. vstupu do tabulky dat **) při editaci parametru na hodnotu 0 je třeba stisknout klávesu PCS a poté SMP a nebo naopak ***) editované číslo "_" bliká. Při editaci nesmí být zadávané číslo větší než 9 a mezi stávající a editovanou číslicí musí být mezera. Výhodnější je po vstupu do editace číslic, přejít stiskem (2x) klávesy PRINT na stávající hodnotu parametru, kterou lze po rozblikání editovat pomocí kláves PCS nebo SMP. Stejným způsobem se postupuje při zpětném nastavení parametru na hodnotu 2. Po každé editaci parametru Prot doporučujeme váhy vypnout a znovu zapnout. 8. CHYBOVÁ HLÁŠENÍ V případě chyby obsluhy nebo závady na vahách je tato skutečnost zobrazena na displeji nápisem "Er-xx". Hlášení Er- 01 se zruší sejmutím břemene z misky vah (při zapnutí nesmějí být váhy zatíženy). Hlášení Er-03 je jen chvilkové, po krátkém zobrazení zmizí. Hlášení Er-90 až Er-99 jsou závažné technické chyby, které je možno zrušit vypnutím a opětovným zapnutím vah. Není-li tento postup úspěšný, jedná se o závadu, kterou je nutno odstranit prostřednictvím servisní organizace. SEZNAM HLÁŠENÍ Err-01 - chyba počáteční táry Err-90 - chyba průběžné kontroly dat Err-92 - chyba ve vzorku obsahu paměti RAM Err-93 - timeout převodníku A/D Err-94 - chyba při zápisu/čtení do nebo z paměti EEPROM 22 (44)

23 Err-97 Err-98 Err-99 Err-9A - chyba klávesnice (během resetu je stisknuto tlačítko) - chyba průběžné kontroly registrů A/D převodníku - převodník A/D mimo rozsah - návěst před smazáním čísla seřízení a implicitním nastavením měronosných parametrů - zobrazí se jen v servisním režimu (viz kap. 14.) V paměti EEPROM jsou umístěny měronosné parametry vah. Z této paměti jsou po zapnutí nahrány do obrazu v paměti RAM. Během provozu zařízení je neporušenost parametrů průběžně kontrolována prostřednictvím kontrolního součtu. Při zjištění neshody je vypsána chyba Er-90 a je nutné provést nové spuštění vah. Některé parametry jsou poté nahrány do registrů převodníku A/D, jsou periodicky vyčítány a je srovnávána jejich shoda. Při chybě se vypíše Er-98, jejíž odstranění je shodné jako u Er BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ Výrobek je zkonstruován dle ČSN EN a ve smyslu této normy je ve firmě Tonava a.s. kusově zkoušen. Snímače sil jsou vyrobeny v bezpečnostní třídě III. Zkušebního napětí 500 V, potřebného pro zařazení do třídy I. (tenzometry proti kostře), není možno dosáhnout. Bezpečnost dodávaného zařízení je realizována napájecím externím zdrojem, který je konstruován dle požadavků ČSN EN Výrobky výpočetní techniky (tiskárny, počítače PC) bývají vyrobeny ve třídě I. s bezpečným vnitřním napětím (doplňková ochrana zesílenou izolací) a je možno je k výstupům vah připojit. Vždy je však třeba vyžádat si od výrobce nebo dodavatele definici bezpečnostních parametrů pro konkrétní typ, případně atest EZÚ. Výrobek při dodržování běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek použití nepředstavuje žádné nebezpečí. Bezpečnost výrobku vyplývá ze splnění příslušných bezpečnostních norem. Zrušení a likvidace výrobku se provádí obvyklým způsobem bez zvláštních nároků na ochranu životního prostředí. Při případné poruše zdroje je nezbytné použít náhradní zdroj stejného typu od výrobce. 23 (44)

24 10. PŘEPRAVA A SKLADOVÁNÍ Váhy série TL se dopravují běžnými dopravními prostředky, zabalené v originálním obalu a chráněné před mechanickým poškozením a povětrnostními vlivy. Váhy je nutné přenášet ve vodorovné poloze. POZOR: Při přenášení je nutné uchopit váhy za rám, aby nedošlo k působení větší síly na misku vah než je Max a tím k poškození snímače! Skladování se provádí za podmínek stanovených v kap. 5 - TECHNICKÉ ÚDAJE. 11. ÚDRŽBA, SERVIS A OPRAVY Pokud váhy po zapnutí nevykazují žádnou činnost, je nutné zkontrolovat funkčnost externího napájecího zdroje. Při poruše ext. zdroje je nutné použít od výrobce zdroj stejného typu. Externí napájecí zdroj je uvnitř osazen trubičkovou pojistkou (T 0,63A, 5x20 mm), která úzce souvisí s činností vah. Z tohoto důvodu doporučujeme i v případě poruchy pojistky realizovat její opravu servisním technikem. V provozu nevyžadují váhy žádnou údržbu kromě udržování v čistotě. Váhy se čistí vlhkým hadříkem při dodržení platných hygienických předpisů, přičemž do nich nesmí zatéci voda. V případě jakékoliv poruchy se obraťte na autorizované opravny. Servis zajišťuje výrobce nebo jím pověřené organizace. Informace podá oddělení Prodejního servisu: TONAVA, a. s. Prodejní servis Havlíčkova 437, Úpice telefon: (0439) , fax (0439) ZÁRUČNÍ PODMÍNKY 1) Firma TONAVA, a.s. poskytuje na dodané výrobky záruku na bezchybnou funkci po určenou dobu (12 měsíců od uvedení do provozu, nejdéle 18 měsíců od data expedice uvedeného na dodacím listě). V době této záruky má odběratel právo na bezplatné odstranění případné závady a uvedení výrobku do funkčního stavu, pokud závada vznikla z důvodu výrobní chyby nebo vady použitých subdodávek a materiálů. 24 (44)

25 2) Na ostatní případy závad nelze toto právo uplatnit. Zejména se právo na bezplatné odstranění závady nevztahuje na případy závad, které vznikly např. z těchto příčin : Mechanické poškození výrobku Nedodržení parametrů napájení, případně kompatibility připojovaných zařízení Neodborné uvedení výrobku do provozu (neautorizovaný opravce) Neodborná obsluha výrobku Provozování výrobku v neodpovídajících podmínkách Přirozené opotřebení výrobku Nedodržení určených parametrů prostředí pro skladování výrobků Zanedbání předepsané údržby výrobku Zásah do výrobku jinou než dodavatelem určenou osobou (autorizovaný opravce) Technická úprava výrobku, kterou dodavatel neschválil 3) Pro uplatnění tohoto práva předloží zákazník Záruční list (doklad o předání výrobku k užívání) spolu s dodacím listem nebo fakturou. 4) Lhůta záruky se počítá podle druhu výrobku - buď od data uvedení zařízení do provozu u zákazníka (uvedeno na záručním listě), nebo od data dodání výrobku zákazníkovi (uvedeno na dodacím listě). 5) Záruční lhůta se prodlužuje o dobu, která začíná okamžikem uplatnění požadavku na opravu v záruční době, a končí okamžikem předání výrobku zákazníkovi po opravě. 6) Odpovědnost dodavatele za závadu vzniklou v záruční době je omezena výší nákladů na odstranění závady výrobku. 7) Dodavatel neodpovídá za jakékoliv další náklady a možné škody vzniklé v souvislosti s vyřazením výrobku z provozu, jako např. ušlý zisk a výdělek, ztráta obchodní příležitosti, ztráta dobrého jména, ztráty vzniklé narušením obchodních vztahů, ztráty z důvodů nároků vznesených vůči zákazníkovi třetí stranou apod. 13. SERVISNÍ REŽIM Servisní režim slouží pověřeným pracovníkům pro opravy, zjišťování přesnosti, nastavování a seřizování vah, ověřování hodnot proměnných a jejich zapisování do paměti seřizovacích dat EEPROM. Seřízení a nastavení vah se provádí pomocí seřizovacího programu S7714. Po instalaci podpůrných programů (viz kap. 16.) je nutné nejdříve aktivovat ikonu "Servisní klíč". Tím je vydán povel TOSERV (=197), na který vypíší váhy na displeji nápis "toset". Nyní musí obsluha do 5 sekund potvrdit režim stiskem tlačítka "F" drženého do zaznění zvukového signálu a zobrazení se nápisu "-SEt-" na 25 (44)

26 displeji, čímž je servisní režim potvrzen. Poté se odklepnutím na ikoně "Seřízení vah" aktivuje seřizovací program. (od SW verze 015 není nutné režim potvrzovat) Po seřízení a uložení dat do paměti EEPROM lze vyslat povel FRSERV (=199), čímž se váhy uvedou do normální činnosti. Spuštění servisního režimu a seřizování jednotlivých parametrů je umožněno pouze servisním technikům výrobce a organizací jím pověřených. Zásah do seřizovacích dat ze strany zákazníka má za následek ztrátu platnosti úředního ověření a porušení záručních podmínek. ČÍSLO SEŘÍZENÍ Součástí úředního ověření je též kontrola tzv. čísla seřízení při předchozím úředním ověření vah. Číslo seřízení se zvýší o jednu při každé změně měronosných parametrů a jejich zápisu do paměti EEPROM, přičemž může nabývat hodnot 0 až Zobrazit je možné jej na dobu cca 1 s stiskem tlačítka "F" v průběhu úvodního testu displeje při zapnutí vah a jeho držením po skončení testu. Číslo seřízení je evidováno na úřední značce - ověřovacím štítku na spodní straně vah. Nastavení implicitních vážních parametrů je možné dvěma způsoby. Pokud je nastavení provedeno přes sériový kanál z počítače na povel IMPLIC (=193), dojde k nastavení čísla seřízení na konečnou hodnotu, t.j bez možnosti další jeho změny. Druhý způsob spočívá v nastavení implicitních dat po předchozím přepnutí přepínače na desce plošného spoje. Při tomto způsobu lze vynulovat i číslo seřízení. Přepínač (blíže k displeji), přístupný po odstranění ověřovacího štítku na spodu vah, se přepne do polohy "ON" a na displeji se po zapnutí zobrazí návěst "Er-9A". Pak se přepínač přepne zpět do polohy "OFF" a stiskne se libovolné tlačítko. Do paměti EEPROM jsou nahrány implicitní data a číslo seřízení je rovno nule. V implicitním seřízení mají váhy citlivost cca 1 mv/v a rozsah váživosti tun (2000 dílků v jednom rozsahu). 14. KOMUNIKACE MEZI ZAŘÍZENÍMI Komunikace mezi vahami a připojenými zařízeními je zajištěna přes sériový kanál RS 232c. Režim provozu na tomto kanálu se nastaví změnou parametru "Prot" pomocí klávesnice (viz kap. 6.7.). Tento parametr je výrobcem nastaven na hodnotu 2 (komunikace dle kap ). Nastavením parametru "Prot" na hodnotu 0 se navolí komunikace s počítačem dle protokolu EBUS (kap ), nastavením na hodnotu 1 pak komunikace s tiskárnou (kap. 15.3). 26 (44)

27 Upozornění: Při změně hodnoty parametru "Prot" postupujte dle návodu v kapitole 8.3. Po každé editaci parametru doporučujeme váhy vypnout a znovu zapnout Uživatelský protokol spojení Pro ověření komunikace dle tohoto protokolu musí být spuštěný příslušný testovací program, který i s dokumentací lze dodat na základě požadavku zákazníka. Parametry spojení pro tento protokol jsou: 9600 Bd, 8 bitů, sudá parita a 1 stop bit. Protokol přenosu umožňuje tyto funkce: čtení hmotnosti, statusu, výrobního čísla, softwarové verze vah TL 5, čtení polohy desetinné tečky údaje hmotnosti, provedení nulování a tárování. Pro spojení jsou použita vedení TXD a RXD, vzájemná synchronizace předávání dat vyplývá z konstrukce dialogu. Předpokládá se, že se váhy chovají jako podřízená stanice (přenos je řízen ze strany nadřízené stanice). KOMUNIKAČNÍ SEKVENCE - OBECNÝ POPIS Komunikaci zahajuje nadřízená stanice vysláním příkazu (ve všech sekvencích označen 1.) ve formátu : 23H, XX, CDR, 0AH Podřízená stanice vyšle odpověď (ve všech sekvencích označena 2.) ve formátu : 1. 23H, CDA, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0DH Význam uvedených zkratek: 23H start byte 0DH oddělovací byte 0AH stop byte XX oddělovací byte libovolné hodnoty CDR kód příkazu (seznam kódů: 10H, 12H, 16H, 18H, 1AH, 1CH, 14H, 20H) CDA kód odpovědi (seznam kódů: 11H, 13H, 17H, 19H, 1BH, 1DH, 15H, 21H) DT přenášená data CHK kontrolní suma (exlusive-or prvních deset bytů) ST status byte (3XH) Význam jednotlivých bitů statusu 27 (44)

28 0 uklidněno 1 úzká nula 2 údaj hmotnosti Netto je záporný 3 neúspěšné provedení operace 4 vždy 1 5 vždy 1 6 vždy 0 7 vždy 0 JEDNOTLIVÉ TYPY KOMUNIKAČNÍCH SEKVENCÍ Čtení hmotnosti 1. 23H, XX, 10H, 0AH 2. 23H, 11H, DT, DST, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH DT Hodnota hmotnosti Netto v ASCII znacích (30H až 39H). Při překročení údaje hmotnosti přes délku datové zóny přenášejí se znaky 3FH a je nastaven bit 3 statusu (tento bit je také nastaven, pohybuje-li se údaj hmotnosti mimo meze váživosti) Čtení statusu 1. 23H, XX, 12H, 0AH 2. 23H, 13H, 30H, 30H, 30H, 30H, 30H, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH Čtení výrobního čísla A 1. 23H, XX, 16H, 0AH 2. 23H, 17H, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH DT = "12345" - hodnota horních 5 číslic výrobního čísla v ASCII znacích Čtení výrobního čísla B 1. 23H, XX, 18H, 0AH 2. 23H, 19H, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH DT = "54321" - hodnota dolních 5 číslic výrobního čísla v ASCII znacích 28 (44)

29 Čtení softwarové verze 1. 23H, XX, 1AH, 0AH 2. 23H, 1BH, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH DT Hodnota softwarové verze v ASCII znacích (30H až 39H). Při překročení údaje přes délku datové zóny přenášejí se znaky 3FH, a je nastaven bit 3 statusu. Čtení polohy desetinné tečky údaje hmotnosti 1. 23H, XX, 1CH, 0AH 2. 23H, 1DH, DT, DT, DT, DT, DT, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH DT Hodnota polohy desetinné tečky v ASCII znacích (30H až 39H). Tento údaj definuje polohu desetinné tečky údaje hmotnosti přenášené pomocí tohoto protokolu komunikace (hmotnost je potom vyjádřena v kg). U vah TL 5 má údaj vždy tento tvar: 3 XX.XXX kg (20H, 20H, 20H, 20H, 33H) Při překročení údaje přes délku datové zóny přenášejí se znaky 3FH a je nastaven bit 3 statusu. Provedení nulování 1. 23H, XX, 14H, 0AH 2. 23H, 15H, 30H, 30H, 30H, 30H, 30H, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH Úspěšné provedení operace (nulování) indikuje bit 3 statusu. Je-li nastaven, operace nebyla korektně provedena, je-li nulový, byla operace úspěšná. Neúspěch při nulování může nastat, když je údaj hmotnosti mimo zónu nulování. Provedení tárování 1. 23H, XX, 20H, 0AH 2. 23H, 21H, 30H, 30H, 30H, 30H, 30H, 0DH, ST, 0DH, CHK, 0AH Indikace úspěšnosti provedení operace tárování je stejná jako v předchozím případě. Neúspěch při tárování může nastat, když je údaj hmotnosti mimo meze váživosti nebo není-li údaj hmotnosti uklidněn. 29 (44)

30 14.2. Protokol EBUS Obecný popis protokolu Tato kapitola obsahuje základní informace týkající se obecně komunikace zařízení vyrobených v a.s.tonava a jejich propojení, nastavení komunikačních parametrů a komunikačního protokolu včetně několika příkladů. Komunikační provoz zařízení Tonava a.s. po sériové lince je řízen podle firemního protokolu EBUS. Způsob spojení přes protokol EBUS je určen pro méně náročné spojení (nemá téměř žádné zabezpečení správnosti přenosu) sloužící především pro seřizování a diagnostiku zařízení. Zajištění spojení Spojení je zajištěno propojovacím kabelem podle doporučení pro sériové rozhraní RS232c. Pro vzdálenost do 20 m je možné použít přímé kabelové spojení - je třeba zajistit minimalizaci velikosti vyrovnávacího proudu ve vodiči GND. Pro větší vzdálenosti je nutné o použít propojení s galvanickým oddělením. Pro vzdálenosti do 50 m je doporučeno použít optopřevodníky, pro větší vzdálenosti pak spojení podle normy TTY. Pro spojení jsou použita vedení TXD a RXD, vzájemná synchronizace předávání dat vyplývá zkonstrukce dialogu. Konektory Pro spojení přes sériové rozhraní se používají dva druhy konektorů, přičemž kabel je vybaven kabelovými zásuvkami. CANNON DB9-9 kolíků CANNON DB25-25 kolíků Cannon D9 Cannon D25 kolík kolík signál význam 3 2 TXD vysílaná data 2 3 RXD přijímaná data 7 4 RTS výzva k vysílání 8 5 CTS uvolnění pro vysílání 6 6 DSR data připravena 5 7 GND signálová zem 30 (44)

31 Cannon D9 Cannon D25 kolík kolík signál význam 1 8 DCD detekce přítomnosti dat 4 20 DTR datový kanál připraven 9 22 RI indikátor volání Zapojení kabelů Pro komunikaci sériovými výstupy je běžně používán kabel se třemi vodiči zakončený výše uvedenými kabelovými zásuvkami. Při zapojení kabelů je nutné dbát, aby jednotlivé vodiče byly připojeny na správné kolíky. Zapojení je dáno charakteristikou vstup/výstup. Při použití systémových služeb DOS pro komunikaci je nutné propojit v kabelové zásuvce na straně počítače signál DSR - DTR a RTS - CTS. Tím je zajištěna automatická odpověď na kontrolu uvolnění k vysílání. Toto propojení je na následujícím obrázku zobrazeno čárkovaně. 31 (44)

32 Parametry spojení Pro přenos je nutné shodné nastavení parametrů přenosu pro obě komunikující zařízení. Základními parametry jsou: přenosová rychlost 1200Bd významových bitů 8 parita žádná stop bit 1 Komunikační protokol Komunikační protokol probíhá v poloduplexním režimu, kdy jedno zařízení v jednom čase zprávu vysílá a druhé přijímá. Komunikace nemůže probíhat oběma směry současně. Čtení a zápis dat je čtením a zápisem obsahu proměnných uložených na určitých adresách vpaměti. Tyto adresy je nutné předem určit. Data také mohou být uložena v podobě bloku dat, kdy na jedné adrese se uložen řetězec o definované maximální délce. Data jsou potom přenášena jako zpráva ve formě řetězců tvořených řadou ASCII znaků. Maximální délka řetězce je 11 znaků. Prvky přenosu Přenos může obsahovat tyto základní prvky povely texty ukončovací znak stavové slovo komunikace CMD TXT ETX STA Zásadně platí, že text jsou ASCII znaky v hodnotě (hexadecimálně 20H - 7FH), ukončovací znak v hodnotě 3 (hexadecimálně 03H), povely a status komunikace v hodnotě (hexadecimálně 80H - FFH - vyšší znaková sada). Standardní povely (CMD) - další specifikace je v kap přehled kód hodnota význam reset komunikace KRES 0C0H resetuje komunikaci, nastaví adresu 0, slouží také ke kontrole spojení zápis adresy WRA 0D0H nastaví adresu podle určené hodnoty zápis dat na nastavenou adresu WRD 0D1H zapíše data do nastavené adresy 32 (44)

33 přehled kód hodnota význam čtení nastavené adresy čtení dat z nastavené adresy RDA 0E0H čtení hodnoty určující adresu RDD 0E1H čtení dat uložených na nastavené adrese Texty a ukončovací znak (TXT, ETX) přehled kód hodnota význam číslice TXT 30H-39H jednotlivé číslice hodnoty 0-9 mezera TXT 20H znak mezera, úvodní mezery se nevysílají minus TXT 2DH konec textu ETX 03H konec textu Stavové slovo komunikace (STA) - znak od kódu 80H a výše. Potvrzuje komunikaci a podá hlášení o jejím průběhu. Struktura stavového byte bit základní hodnota 1 x x x x x x x bit 7 vždy 1 (rozlišení od znaků textu, kde má tento bit hodnotu vždy 0) bity 0-6 určeno pro hlášení o přenosu (liší se dle použité aplikace - viz kap ) Základní typy přenosu V následující tabulce jsou uvedeny základní typy zpráv: Typ přenosu Nadřazená stanice (počítač) Odpověď podřízené stanice zápis adresy CMD TXT ETX STA čtení adresy CMD TXT ETX STA zápis adresy CMD TXT ETX STA čtení dat CMD TXT ETX STA prostý povel CMD STA 33 (44)

34 Přenos bloku dat V některých případech je možné nebo i vhodnější použít povely pro čtení a zápis bloků (například pokud je přenášen řetězec obsahující písmena). Tento způsob komunikace však vyžaduje znalost struktury uložení informací na jednotlivých adresách a nemusí být podporován všemi aplikacemi. Při čtení nebo zápisu bloku dat je používán vnitřní ukazatel, který je po provedení povelu automaticky nastavován na následující znak řetězce v bloku. Povely pro přenos bloku dat: přehled kód hodnota význam zápis do bloku dat WRT D5H zapíše blok řetězce do pozice ukazatele v bloku dat a posune pozici ukazatele čtení z bloku dat RDT E5H čte znak řetězce na pozici ukazatele z bloku dat a posune pozici ukazatele Povely pro přenos bloku dat: Po použití povelů WRT a RDT pro zápis a čtení bloku dat je možné provést nastavení na začátek bloku na adrese opět povelem WRA (případně KRES, pokud chceme nastavit adresu 0). Povel RDT také umožňuje číst data postupně tak, jak jsou ukládána na adresách, neboť po přečtení posledního znaku v bloku se pokračuje automaticky prvním bytem z následující adresy. PŘÍKLADY Příklad 1 : přečíst data uložená na adrese 504 v podřízeném zařízení Postup: ověření správnosti komunikace (není povinné) nastavení adresy 504 čtení obsahu této adresy (údaje 106 a 224) Průběh komunikace Master Slave Význam zpráva Hex zpráva Hex KRES C0 reset komunikace STA 80 potvrzení správnosti příjmu 34 (44)

35 Master Slave Význam zpráva Hex zpráva Hex WRA 504 ETX D nastavit adresu 504 ( 5 =35H, 0 =30H, 4 =34H) konec textu STA 80 potvrzení správnosti příjmu RDD E1 čtení obsahu adresy 106 ETX STA ( 1 =31H, 0 =30H, 6 =36H) konec textu potvrzení správnosti přenosu RDD E1 opakované čtení - data se mohla změnit 224 ETX STA ( 2 =32H, 2 =32H, 4 =34H) konec textu potvrzení správnosti přenosu Příklad 2 : přečíst hodnotu hmotnosti brutto (hmotnost je 12,0 kg) na vahách číslo 1 (v tomto příkladu je přepnutí na váhy 1 signalizováno ve stavovém bitu 1 na high) Hodnota stavového byte při zprávě z vah č. 1 a správném přenosu: bity výsledek hodnota bitů v byte Bin číselná hodnota bitů Hex výpočet hodnoty byte Hex číselná hodnota bitů Dec výpočet hodnoty byte Dec Postup: ověření správnosti komunikace (není povinné) nastavení adresy obsahující hmotnost brutto (např. 700) čtení obsahu adresy nastavení adresy obsahující údaj o poloze desetinné čárky (např. 640) čtení obsahu adresy 35 (44)

TENZOMETRICKÉ OBCHODNÍ VÁHY SÉRIE TO - TYP TOB 15

TENZOMETRICKÉ OBCHODNÍ VÁHY SÉRIE TO - TYP TOB 15 TONAVA, AKCIOVÁ SPOLEČNOST TENZOMETRICKÉ OBCHODNÍ VÁHY SÉRIE TO - TYP TOB 15 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA /C TXC0-4G.0225 TOB 15 TP 25-2/01 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA OBSAH: 1. ÚVOD 3 2. DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE

Více

O B S A H : TONAVA, AKCIOVÁ SPOLEČNOST TENZOMETRICKÉ MŮSTKOVÉ VÁHY SÉRIE TH TH12 TP05-9/98 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA /C

O B S A H : TONAVA, AKCIOVÁ SPOLEČNOST TENZOMETRICKÉ MŮSTKOVÉ VÁHY SÉRIE TH TH12 TP05-9/98 TECHNICKÁ PŘÍRUČKA /C O B S A H : TENZOMETRICKÉ MŮSTKOVÉ VÁHY SÉRIE TH TECHNICKÁ PŘÍRUČKA TONAVA, AKCIOVÁ SPOLEČNOST TECHNICKÁ PŘÍRUČKA /C č.txc0-4g.0082 TH12 TP05-9/98 1. Úvodní ustanovení 3 2. Definice pojmů 3 3. Rozsah použití

Více

Analyzátor sériového rozhraní RSA1B

Analyzátor sériového rozhraní RSA1B Simulační systémy Řídicí systémy Zpracování a přenos dat Analyzátor sériového rozhraní RSA1B Návod k použití TM 07-02-08 OSC, a. s. tel: +420 541 643 111 Staňkova 557/18a fax: +420 541 643 109 602 00 Brno

Více

Vážený zákazníku, děkujeme za projevenou důvěru a věříme, že výrobek naší firmy, který jste si zakoupil, bude užitečným pomocníkem při Vaši činnosti.

Vážený zákazníku, děkujeme za projevenou důvěru a věříme, že výrobek naší firmy, který jste si zakoupil, bude užitečným pomocníkem při Vaši činnosti. Vážený zákazníku, děkujeme za projevenou důvěru a věříme, že výrobek naší firmy, který jste si zakoupil, bude užitečným pomocníkem při Vaši činnosti. TONAVA, a.s. 2 (67) OBSAH: 1. Úvodní ustanovení 5 2.

Více

REGULÁTOR SYMETRIE ZATÍŽENÍ SERP

REGULÁTOR SYMETRIE ZATÍŽENÍ SERP REGULÁTOR SYMETRIE ZATÍŽENÍ SERP 12 Obsah Popis a použití 1 Instalace 1 Technické údaje 2 Popis funkce 2 Nastavení parametrů 3 Údržba a servis 4 Popis a použití Regulátor je určen k symetrizaci nestejnoměrně

Více

Technická dokumentace. typ TENZ

Technická dokumentace. typ TENZ TENZOMETRICKÉ typ TENZ2301 MĚŘIDLO www.aterm.cz 1 Obsah 1. Úvod list 3 2. Obecný popis a připojení přístroje 4 3. Obsluha a nastavení přístroje 5 a) Obsluha přístroje 5 b) Poměrná deformace 5 c) Připojení

Více

NÁVOD K OBSLUZE HCG-120 ELEKTRONICKÁ KONTROLNÍ VÁHA

NÁVOD K OBSLUZE HCG-120 ELEKTRONICKÁ KONTROLNÍ VÁHA NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ KONTROLNÍ VÁHA HCG-120 Tento soubor je chráněn autorskými právy firmy LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce je možná pouze se souhlasem autora 1 1. ÚVOD, ZÁKLADNÍ

Více

Číslicový zobrazovač CZ 5.7

Číslicový zobrazovač CZ 5.7 Určení - Číslicový zobrazovač CZ 5.7 pro zobrazování libovolné veličiny, kterou lze převést na elektrický signál, přednostně 4 až 20 ma. Zobrazovaná veličina může být až čtyřmístná, s libovolnou polohou

Více

OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ

OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ - 1 / 9 - NÁVOD K OBSLUZE 6/2005 OBSAH: 1. Zapnutí ovládacího panelu a podsvětlení displeje 2. Volba režimu 3. Funkce tlačítek 4. Zobrazení údajů 5. Trestné minuty 6. Změna hracího

Více

Indikátor A12; A12SS Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO PRŮMYSLOVÉ A OBCHODNÍ VÁŽENÍ INDIKÁTOR A12 INDIKÁTOR A12 SS

Indikátor A12; A12SS Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO PRŮMYSLOVÉ A OBCHODNÍ VÁŽENÍ INDIKÁTOR A12 INDIKÁTOR A12 SS Indikátor A12; A12SS Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO PRŮMYSLOVÉ A OBCHODNÍ VÁŽENÍ INDIKÁTOR A12 INDIKÁTOR A12 SS Indikátor A12; A12SS Strana 2 1. ÚVOD, ZÁKLADNÍ POKYNY

Více

POKLADNÍ DISPLEJ LCD. www.virtuos.cz virtuos@virtuos.cz. hotline: 493 544 400. strana 1

POKLADNÍ DISPLEJ LCD. www.virtuos.cz virtuos@virtuos.cz. hotline: 493 544 400. strana 1 POKLADNÍ DISPLEJ LCD VLASTNOSTI Podsvícený displej LCD s vysokým kontrastem umožňuje čtení z velkého bočního úhlu K ovládání displeje je použit standardní seriový port RS-232 (9600bps) Snadné programování

Více

ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKA

ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKA ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKA TYP 2107 Technická dokumentace Výrobce: Ing.Radomír Matulík,Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice, http://www.aterm.cz 1 1. Obecný popis Zobrazovací jednotka typ 2107 je určena pro zobrazení

Více

Návod k použití pro Plošinovou váhu

Návod k použití pro Plošinovou váhu Návod k použití pro Plošinovou váhu Katalogové číslo: 214096 Základní podmínky pro používání váhy Pokud chcete, aby Vám Vaše váha sloužila spolehlivě a k Vaší spokojenosti, prostudujte prosím tento návod

Více

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OBCHODNÍ VÁHA S POČÍTÁNÍM KUSŮ. řady. Strana 1. Dovozce do ČR:

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OBCHODNÍ VÁHA S POČÍTÁNÍM KUSŮ. řady. Strana 1. Dovozce do ČR: NÁVOD K OBSLUZE Strana 1 ELEKTRONICKÁ OBCHODNÍ VÁHA S POČÍTÁNÍM KUSŮ řady Dovozce do ČR: Tento soubor je chráněn autorskými právy společnosti LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce je možná

Více

Tenzometrické měřidlo

Tenzometrické měřidlo Tenzometrické měřidlo typ Tenz2345 www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ... 4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ... 4 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ... 5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ... 7 6. TECHNICKÉ PARAMETRY...

Více

Systém pro indikaci doby taktu - uživatelský a instalační návod

Systém pro indikaci doby taktu - uživatelský a instalační návod Systém pro indikaci doby taktu - uživatelský a instalační návod Verze 01, vydáno 9/2016 Stránka 1 z 8 BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: 1. Nepoužívejte zařízení před prostudováním tohoto uživatelského manuálu.

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE TB01-3000 Strana 1 UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ PŘEDVÁŽKA TB01 3000 Dovozce do ČR: ZEMAN Váhy s.r.o. Vranovská 699/33, 61400 Brno IČ 01804758 Tento soubor je chráněn autorskými právy

Více

Návod k použití pro Nerezovou váhu

Návod k použití pro Nerezovou váhu Návod k použití pro Nerezovou váhu Katalogové číslo: 110093 Účel použití Váha Soehnle Professional 9203 je koncipována k vážení zboží. Tato váha je v rámci EU určena k používání bez povinného cejchování.

Více

SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII

SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII KATALOGOVÝ LIST SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII 1. URČENÍ Jednotka TB8 je určena ke statickému měření s 1-8 indukčnostními snímači. Připojení jednotky k nadřízenému systému (PC, PLC) je sériovým

Více

NÁVOD K OBSLUZE ZÁVĚSNÁ ELEKTRONICKÁ VÁHA

NÁVOD K OBSLUZE ZÁVĚSNÁ ELEKTRONICKÁ VÁHA NÁVOD K OBSLUZE Strana 1 ZÁVĚSNÁ ELEKTRONICKÁ VÁHA Tento soubor je chráněn autorskými právy společnosti LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce je možná pouze se souhlasem autora ÚVOD, ZÁKLADNÍ

Více

220-240V 50Hz. indukční aktivní(především ventilátory) Stupeň ochrany IP34 Celkové rozměry nepřekročí Teplota prostředí

220-240V 50Hz. indukční aktivní(především ventilátory) Stupeň ochrany IP34 Celkové rozměry nepřekročí Teplota prostředí BU Obsah 1- Ustanovení 2- Doručená sada 3- Základní technický popis 4- Obchodní podmínky 5- Reklamační požadavky 6- Popis a složení 7- Instalace a připojení k elekt.proudu 8- Popis ovládání modelů, návrh

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK S DIGITÁLNÍM NULOVÁNÍM typ TENZ 2215 ve skříňce DIN35 www.aterm.cz 1 1. ÚVOD...3 2. OBECNÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO PŘEVODNÍKU...4 3. TECHNICKÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO PŘEVODNÍKU...4

Více

NÁVOD K OBSLUZE VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO KONTROLNÍ VÁŽENÍ. Indikátor T7 Strana 1

NÁVOD K OBSLUZE VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO KONTROLNÍ VÁŽENÍ. Indikátor T7 Strana 1 Indikátor T7 Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA PRO KONTROLNÍ VÁŽENÍ Dovozce do ČR: Tento soubor je chráněn autorskými právy společnosti LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce

Více

TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201. 1. vydání - červen 2004

TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201. 1. vydání - červen 2004 TECOMAT TC700 ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE K MODULU UC-7201 1. vydání - červen 2004 Podrobná uživatelská dokumentace je k dispozici v elektronické podobě na CD INFO, lze ji také objednat v tištěné podobě - název

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a provádět jeho

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZ2426MAX www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE OCS-S-500 Strana 1 ELEKTRONICKÁ ZÁVĚSNÁ VÁHA ŘADY Dovozce do ČR: ZEMAN Váhy s.r.o. Vranovská 699/33, 61400 Brno IČ 01804758 Tento soubor je chráněn autorskými právy dovozce,

Více

Praktické měřící rozsahy 50-4000, 50-8000, 50-16000 50-32000, 50-64000 ot/min Přesnost měření 0.02%

Praktické měřící rozsahy 50-4000, 50-8000, 50-16000 50-32000, 50-64000 ot/min Přesnost měření 0.02% Číslicový otáčkoměr TD 5.2A varianta pro napojení na řídící systém SIMATIC zakázka Vítkovice - neplatí kapitola o programování, tento typ nelze programovat ani z klávesnice ani po seriové lince z PC. Určení

Více

Můstková váha Typ: KPZ 2E-06N Nerezová IP 67/68

Můstková váha Typ: KPZ 2E-06N Nerezová IP 67/68 Můstková váha Typ: KPZ 2E-06N Nerezová IP 67/68 Jednoduchá obsluha Tára po celém vážícím rozsahu 100% Nastavení nuly Síťový provoz NEREZ DIN 1.4301 Krytí indikátoru IP 67-68 Bateriový provoz Výstupy dat

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Rele Control Elektronické ovládání výstupů Uživatelská příručka ver. 1.36 (09/02/2006) revize 07.10.2006 HW PROGRESS Milan Jaroš OBSAH: 1 Seznámení... 3 1.1 Určení... 3 1.2 Základní údaje... 3 1.3 Složení

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TZD13526 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

Místní zobrazovací jednotka LDU 401 NÁVOD K OBSLUZE. průmyslová elektronika

Místní zobrazovací jednotka LDU 401 NÁVOD K OBSLUZE. průmyslová elektronika průmyslová elektronika NÁVOD K OBSLUZE Místní zobrazovací jednotka LDU 401 Před prvním použitím jednotky si důkladně přečtěte pokyny uvedené v tomto návodu a pečlivě si jej uschovejte. Výrobce si vyhrazuje

Více

pro inkrementální a absolutní snímače

pro inkrementální a absolutní snímače TYP Z58 Univerzální indikace polohy pro inkrementální a absolutní snímače připojení pro inkrementální nebo absolutní systémy (FMAX, FEMAX, EMAX) osvědčené standardní funkce (např. opravný a multiplikační

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE

UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE ZH-KC-2000 Strana 1 UŽIVATELSKÝ MANUÁL NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ PŘEDVÁŽKA ZH KC 2000 Dovozce do ČR: ZEMAN Váhy s.r.o. Vranovská 699/33, 61400 Brno IČ 01804758 Tento soubor je chráněn autorskými právy

Více

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485 13. ledna 2017 w w w. p a p o u c h. c o m 0294.01.02 Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Strana 1

NÁVOD K OBSLUZE. Strana 1 NÁVOD K OBSLUZE Strana 1 ZÁVĚSNÁ ELEKTRONICKÁ VÁHA Tento soubor je chráněn autorskými právy společnosti LESAK s.r.o. Jeho kopírování a komerční distribuce je možná pouze se souhlasem autora ÚVOD, ZÁKLADNÍ

Více

OCS-L. Elektronická závěsná váha. Uživatelský návod

OCS-L. Elektronická závěsná váha. Uživatelský návod OCS-L Elektronická závěsná váha Uživatelský návod Obsah Úvod 3 1 Technické údaje 3 2 Rozměry váhy 4 3 Čelní panel 5 3.1 Funkce tlačítek 5 3.2 Význam symbolů 5 4 Obsluha 6 4.1 Provoz z baterií 6 4.2 Zapnutí

Více

Tenzometrické měřidlo

Tenzometrické měřidlo Tenzometrické měřidlo typ www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ...4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ...5 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ...5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ A ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA...7

Více

1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2. NAHRÁNÍ VLOŽENÉHO PROGRAMU

1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 2. NAHRÁNÍ VLOŽENÉHO PROGRAMU 141414141414 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tato technická příručka platí pro všechny vložené programy, které se nahrávají do vyhodnocovacího zařízení VT 4110 pro možnost provádění dalších operací zejména v oblasti

Více

SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500

SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500 SAUNOVÝ REGULÁTOR S 500 Návod na obsluhu www.mctsro.com Saunový regulátor S500 Návod na obsluhu Stránka 1/7 1. Popis Saunový regulátor S500 je určen k ovládání a řízení provozu sauny. Umožňuje okamžité

Více

ELEKTRONICKÝ KLÍČ 1103

ELEKTRONICKÝ KLÍČ 1103 ELEKTRONICKÝ KLÍČ 1103 Popis Systém elektronického klíče umožňuje odemykání elektrického zámku pouze přiložením plastového elektronického klíče k jednotce. Do paměti jednotky může být uloženo až 2000 elektronických

Více

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485. Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007 Poslední aktualizace: 15.6 2009 09:58 Počet stran:

Více

MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC. 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 RS232 DRAK 4 U1 U2 U3 U4

MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC. 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 RS232 DRAK 4 U1 U2 U3 U4 MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 U1 U2 U3 U4 DRAK 4 RS232 POPIS Měřicí přístroj DRAK 4 je určen pro měření napětí až čtyř signálů a jejich přenos po

Více

BASPELIN CPM. Popis komunikačního protokolu verze EQ22 CPM EQ22 KOMPR

BASPELIN CPM. Popis komunikačního protokolu verze EQ22 CPM EQ22 KOMPR BASPELIN CPM Popis komunikačního protokolu verze EQ22 CPM EQ22 KOMPR říjen 2007 EQ22 CPM Obsah 1. Přehled příkazů 2 2. Popis příkazů 3 3. Časování přenosu 8 4. Připojení regulátorů na vedení 10 1. Přehled

Více

TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO

TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO TENZ2145A www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

IRU resetovací jednotka

IRU resetovací jednotka INFRA JEDNOTKA PRO NULOVÁNÍ (RESET) RÁDIOVÝCH MODULŮ NA VODOMĚR E-RM 30.3XX IRU 10.00 resetovací jednotka APATOR METRA s.r.o. Havlíčkova 919/24 787 64 Šumperk tel.: +420 583 718 111 fax: +420 583 718 150

Více

Uživatelský manuál. KNXgw232

Uživatelský manuál. KNXgw232 KNXgw232 Uživatelský manuál verze 1.5 KNXgw232 slouží pro ovládání a vyčítání stavů ze sběrnice KNX RS232 s ASCII protokolem signalizace komunikace galvanické oddělení KNX - RS232 možnost napájení z KNX

Více

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1 SPÍNACÍ HODINY Při každém zapnutí startuje topení vždy na plný výkon a dále pak pracuje dle poslední nastavené teploty, pokud není tato dále měněna. Při zapnutí topení předvolbou je však funkce topení

Více

Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway)

Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway) REGULÁTORY SMART GATE Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway) NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Popis Smart Gate je bezdrátová komunikační brána mezi vzduchotechnickými jednotkami SAVE a bezdrátovými

Více

Návod k použití pro Počítací váhu ALC3

Návod k použití pro Počítací váhu ALC3 Návod k použití pro Počítací váhu ALC3 Katalogové číslo: 110034 Popis cejchuschopná počítací váha pro suchá prostředí s funkcí počítání kusů schválena pro obchodní užití ve všech zemích EU (OIML III) snímatelná

Více

Váha DIBAL G 310. Servisní středisko:

Váha DIBAL G 310. Servisní středisko: UŽIVATELSKÝ MANUÁL Váha DIBAL G 310 Servisní středisko: NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ VÁHY DIBAL G-310 OBSAH 1 POPIS VÁHY... 1 2 ÚVOD... 2 2.1 CHARAKTERISTIKA... 2 2.2 INSTALACE VÁHY... 2 2.3 ÚDRŽBA... 2 2.4 ZAPNUTÍ

Více

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OSOBNÍ MŮSTKOVÁ VÁHA S VÝŠKOMĚREM. Výrobce:

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OSOBNÍ MŮSTKOVÁ VÁHA S VÝŠKOMĚREM. Výrobce: NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRONICKÁ OSOBNÍ MŮSTKOVÁ VÁHA S VÝŠKOMĚREM Výrobce: 1. ZÁKLADNÍ PODMÍNKY PRO POUŽÍVÁNÍ VÁHY Pokud chcete, aby Vám Vaše váha sloužila spolehlivě a k Vaší spokojenosti, prostudujte prosím

Více

Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25

Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25 Návod na digitální panelové přístroje typové řady N24 a N25 1. POUŽITÍ Přístroje řady N24 a N25 jsou digitální přístroje určené pro měření unipolárních nebo bipolárních stejnosměrných napětí nebo proudů,

Více

Digitální Teploměry Řady TM Návod k použití

Digitální Teploměry Řady TM Návod k použití Digitální Teploměry Řady TM Návod k použití Bezpečnostní upozornění V průběhu instalace a obsluhy přístroje, dodržujte následující instrukce: 1) Přístroj smí zapojovat kvalifikovaná osoba. 2) Při instalaci

Více

Voltmetr pro elektromobil. Technická dokumentace

Voltmetr pro elektromobil. Technická dokumentace Voltmetr pro elektromobil Technická dokumentace EGMedical, s.r.o. Křenová 19, 602 00 Brno CZ www.strasil.net 2011 Obsah 1. Hardwarové řešení a technické parametry...3 2. Připojení měřených napětí a ovládání...4

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C www.aterm.cz 1 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a

Více

Návod k použití pro Kompaktní váhu

Návod k použití pro Kompaktní váhu Návod k použití pro Kompaktní váhu Katalogové číslo: 214118 Úvod, základní pokyny k používání váhy Pokud chcete, aby Vám váha sloužila spolehlivě a k Vaší spokojenosti, prostudujte prosím tento návod a

Více

MI Video rozhraní pro vozidla Renault. Přepínání mezi jednotlivými vstupy a ovládání přehrávání

MI Video rozhraní pro vozidla Renault. Přepínání mezi jednotlivými vstupy a ovládání přehrávání MI-1250 Video rozhraní pro vozidla Renault Tento adaptér (rozhraní) umožňuje zobrazit RGB signál o vysokém rozlišení, AV signál z externího zdroje (například DVD přehrávače) a video signál z kamery při

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TENZ2109-5 Výrobu a servis zařízení provádí: ATERM, Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice Telefon/Fax: 577 932 759 Mobil: 603 217 899 E-mail: matulik@aterm.cz Internet: http://www.aterm.cz

Více

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ Term

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ Term MĚŘIČ TEPLOTY typ Term2205 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda

Více

NKB-1000 UŽIVATELSKÝ NÁVOD

NKB-1000 UŽIVATELSKÝ NÁVOD NKB-1000 UŽIVATELSKÝ NÁVOD Obsah VLASTNOSTI... 2 Přední panel... 2 Zadní panel... 3 POPIS MENU... 4 Aktivace klávesnice... 4 Menu... 4 System... 5 Account... 5 Config... 5 Version... 5 Model... 5 PŘIPOJENÍ...

Více

Návod k obsluze [CZ] VMS 08 Heineken. Řídící jednotka pro přesné měření spotřeby nápojů. Verze: 1.1 Datum: 28.2.2011 Vypracoval: Vilímek

Návod k obsluze [CZ] VMS 08 Heineken. Řídící jednotka pro přesné měření spotřeby nápojů. Verze: 1.1 Datum: 28.2.2011 Vypracoval: Vilímek Návod k obsluze [CZ] VMS 08 Heineken Řídící jednotka pro přesné měření spotřeby nápojů Verze: 1.1 Datum: 28.2.2011 Vypracoval: Vilímek Charakteristika systému VMS08 je mikroprocesorem řízená jednotka určená

Více

UC485P. Převodník RS232 na RS485 nebo RS422. Průmyslové provedení s krytím

UC485P. Převodník RS232 na RS485 nebo RS422. Průmyslové provedení s krytím Převodník RS232 na RS485 nebo RS422 Průmyslové provedení s krytím. UC485P Katalogový list Vytvořen: 21.1.2005 Poslední aktualizace: 5.5 2008 12:30 Počet stran: 16 2008 Strana 2 UC485P OBSAH Základní informace...

Více

Termostatická vodní lázeň

Termostatická vodní lázeň Termostatická vodní lázeň TVL 004 D Návod k obsluze Výrobce: INGOS s.r.o. K Nouzovu 2090 143 00 Praha 4 Modřany e-mail: pristroje@ingos.cz www: ingos.cz - 1 - Obsah 0. Úvod... 2 1. Technický popis... 2

Více

TeROM. Čip je umístěn do konce lana (cca 5 cm od úplného konce), který je označen bílým páskem se symbolem.

TeROM. Čip je umístěn do konce lana (cca 5 cm od úplného konce), který je označen bílým páskem se symbolem. návod k použití TeROM TeROM je elektronický systém značení vybraných statických a dynamických lan prostřednictvím naprogramovaného mikročipu. Celý systém se skládá ze samotného čipu a mobilního snímače

Více

Číslicový zobrazovač CZ 5.1

Číslicový zobrazovač CZ 5.1 Číslicový zobrazovač CZ 5.1 Určení - pro dálkové zobrazování libovolné veličiny, kterou lze zpracovat elektronicky, a která je převedena na číslo posílané po lince RS 485. Zobrazovaná veličina může být

Více

MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI

MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI typ VLHK 2082 Rozsah teploty: 9,9 C až 99,9 C Rozsah vlhkosti: 0% až 99% www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným

Více

TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO

TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO TENZOMETRICKÉ MĚŘIDLO typ TENZ 2313-2S www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

Uživatelský manuál PROGRAMOVATELNÝ UNIVERZÁLNÍ PŘÍSTROJ ZEPAX 05, ZEPAX 06. typ 505, 506

Uživatelský manuál PROGRAMOVATELNÝ UNIVERZÁLNÍ PŘÍSTROJ ZEPAX 05, ZEPAX 06. typ 505, 506 M-371811-A PROGRAMOVATELNÝ UNIVERZÁLNÍ PŘÍSTROJ ZEPAX 05, ZEPAX 06 Uživatelský manuál typ 505, 506 OBSAH 1. NASTAVENÍ A OVLÁDÁNÍ PŘ ÍSTROJE... 2 1.1. SCHEMA ZPRACOVÁNÍ MĚŘENÉHO SIGNÁLU... 3 1.2. SYMBOLY

Více

Návod k použití pro Stolní váhu

Návod k použití pro Stolní váhu Návod k použití pro Stolní váhu Katalogové číslo: 214091 Úvod, základní pokyny k používání váhy Pokud chcete, aby Vám Vaše váha sloužila spolehlivě a k Vaší spokojenosti, prostudujte prosím tento návod

Více

Síťový přenos PWM 132uni

Síťový přenos PWM 132uni Síťový přenos 32uni Návod pro verze SW 2.0 pro vysílač 8VS a SW.03 pro přijímač 4P RS 485 9 2 V _ + + _ 2 3 4 5 6 7 8 0 2 3 4 5 5 6 3 4 7 8 9 []:::[] 2 3 0 V ~ V Ý S T U P V Ý S T U P 2 V Ý S T U P 3 V

Více

UC485. Převodník linky RS232 na RS485 nebo RS422 s galvanickým oddělením

UC485. Převodník linky RS232 na RS485 nebo RS422 s galvanickým oddělením Převodník linky RS232 na RS485 nebo RS422 s galvanickým oddělením. Katalogový list Vytvořen: 22.6.2004 Poslední aktualizace: 5.listopadu 2007 08:30 Počet stran: 20 2007 Strana 2 OBSAH Základní informace...

Více

Selec4. Čtyřnásobný přepínač RS232. Přepínání řídicími signály RS232 nebo externími vstupy. 25. listopadu 2011 w w w. p a p o u c h. c o m v.

Selec4. Čtyřnásobný přepínač RS232. Přepínání řídicími signály RS232 nebo externími vstupy. 25. listopadu 2011 w w w. p a p o u c h. c o m v. Čtyřnásobný přepínač RS232 Přepínání řídicími signály RS232 nebo externími vstupy 25. listopadu 2011 w w w. p a p o u c h. c o m v. 10044 Selec4 Katalogový list Vytvořen: 31.10.2007 Poslední aktualizace:

Více

MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI

MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI MĚŘIČ TEPLOTY A VLHKOSTI typ VLHK 2082 Rozsah teploty: 9,9 C až 99,9 C Rozsah vlhkosti: 0% až 99% www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným

Více

Děkujeme, že jste si vybrali stejnosměrný spínaný napájecí zdroj Axiomet AX-3004H. Než jej začnete používat, přečtěte si prosím návod k obsluze.

Děkujeme, že jste si vybrali stejnosměrný spínaný napájecí zdroj Axiomet AX-3004H. Než jej začnete používat, přečtěte si prosím návod k obsluze. 1. Úvod Děkujeme, že jste si vybrali stejnosměrný spínaný napájecí zdroj Axiomet AX-3004H. Než jej začnete používat, přečtěte si prosím návod k obsluze. 2. Bezpečnost Návod k obsluze obsahuje důležité

Více

RTS-004 1500. Autonomní jednotka RTS pro bezkontaktní čipové karty a přívěsky. autorizovaný prodejce

RTS-004 1500. Autonomní jednotka RTS pro bezkontaktní čipové karty a přívěsky. autorizovaný prodejce RTS-004 1500 Autonomní jednotka RTS pro bezkontaktní čipové karty a přívěsky. autorizovaný prodejce Popis řídící jednotky: Řídící jednotka přístupového systému pro 1500 transpordérů, napájení 12-18Vss.,st.,

Více

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ PT100DIG.

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ PT100DIG. MĚŘIČ TEPLOTY typ www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda s příslušnými

Více

PXM10. Ovládací panel. Siemens Building Technologies DESIGO PX

PXM10. Ovládací panel. Siemens Building Technologies DESIGO PX 9 230 DESIGO PX Ovládací panel PXM10 Místní ovládací panel pro monitorování a ovládání kompaktních nebo modulárních podstanic DESIGO PX LCD displej s nastavitelným kontrastem Jednoduché ovládání pomocí

Více

Návod k použití. Programovací přístroj P6. Důležité pokyny:

Návod k použití. Programovací přístroj P6. Důležité pokyny: Návod k použití Programovací přístroj P6 Důležité pokyny: Před montáží programovacího přístroje a jeho uvedením do provozu si prosím důkladně pročtěte tento návod k obsluze. Tento návod k obsluze uložte

Více

Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B. Uživatelský manuál

Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B. Uživatelský manuál Multiplexory sériových rozhraní na optický kabel ELO E246, ELO E247, ELO E248, ELO E249, ELO E24A, ELO E24B Uživatelský manuál Bezpečnostní upozornění 1. Výrobce neodpovídá za možné poškození zařízení

Více

Návod k provozu DIGITÁLNÍ JEŘÁBOVÁ VÁHA TYP LDN

Návod k provozu DIGITÁLNÍ JEŘÁBOVÁ VÁHA TYP LDN 1 Návod k provozu DIGITÁLNÍ JEŘÁBOVÁ VÁHA TYP LDN 1 2 Obsah : Prohlášení o shodě 1. Bezpečnostní pokyny 2. Ovládací panel váhy 3. Popis funkcí na tlačítkách 4. Popis symbolů na displeji 5. Vypínací automatika

Více

SAFESCAN TP-230 POKLADNÍ TISKÁRNA

SAFESCAN TP-230 POKLADNÍ TISKÁRNA NÁVOD K OBSLUZE ČESKY SAFESCAN TP-230 POKLADNÍ TISKÁRNA 1 ÚVOD Tento návod k obsluze vám ukáže, jak nainstalovat a používat termální pokladní tiskárnu Safescan TP-230. Přečtěte si prosím tento návod k

Více

USB2RS232. Převodník pro připojení USB klávesnice a několika kontaktů přes RS232. Komunikace jednoduchým protokolem

USB2RS232. Převodník pro připojení USB klávesnice a několika kontaktů přes RS232. Komunikace jednoduchým protokolem Převodník pro připojení USB klávesnice a několika kontaktů přes RS232 Komunikace jednoduchým protokolem 1. září 2016 w w w. p a p o u c h. c o m USB2RS232 Katalogový list Vytvořen: 1.9.2016 Poslední aktualizace:

Více

BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2

BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2 Baspelin, s.r.o. Hálkova 10 614 00 BRNO tel. + fax: 545 212 382 tel.: 545212614 e-mail: info@baspelin.cz http://www.baspelin.cz BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2 květen 2004

Více

BASPELIN CPM. Popis obsluhy čtyřkanálového prostorového termostatu CPM CCU02

BASPELIN CPM. Popis obsluhy čtyřkanálového prostorového termostatu CPM CCU02 BASPELIN CPM Popis obsluhy čtyřkanálového prostorového termostatu CPM CCU02 únor 2000 Baspelin CPM K1 Vlastnosti regulátoru baspelin CPM 4 analogové vstupy, 5 binárních vstupů (230V, 50Hz), 4 nezávislé

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda

Více

Návod k obsluze. LCD indikace polohy pro inkrementální a absolutní snímače

Návod k obsluze. LCD indikace polohy pro inkrementální a absolutní snímače Z5 Návod k obsluze LCD indikace polohy pro inkrementální a absolutní snímače 7-mi místný LCD-displej, výška číslic 14 mm se znaménkem a dalšími symboly symbol stupňů pro úhlová odměřování napájení 24 VDC

Více

HHTQ88. Měřič kroutícího momentu Příručka pro uživatele -1-

HHTQ88. Měřič kroutícího momentu Příručka pro uživatele -1- HHTQ88 Měřič kroutícího momentu Příručka pro uživatele -1- OBSAH 1. VLASTNOSTI 3 2. SPECIFIKACE. 3 2 1 Obecná specifikace 3 2 2 Displej jednotky / max. rozsah / rozlišení 5 3. POPIS ČELNÍHO PANELU. 5 3

Více

Návody na montáž, obsluhu a údržbu

Návody na montáž, obsluhu a údržbu REGULÁTORY, OVLADAČE TD 457 (MM7592) NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Úvod Tento montážní návod slouží ke správnému nastavení časového modulu TD 457. Uvedený modul je určen k instalaci pod omítku

Více

Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál

Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál Převodník sériového rozhraní RS-485 na mnohavidové optické vlákno ELO E171 Uživatelský manuál 1.0 Úvod...3 1.1 Použití převodníku...3 2.0 Principy činnosti...3 3.0 Instalace...3 3.1 Připojení rozhraní

Více

MI1249. Video rozhraní pro vozidla Citroen C5 a Peugeot 508

MI1249. Video rozhraní pro vozidla Citroen C5 a Peugeot 508 MI1249 Video rozhraní pro vozidla Citroen C5 a Peugeot 508 Toto rozhraní (adaptér) umožňuje zobrazit RGB signál, AV signál z externího zdroje (například DVD přehrávače) a video signál z kamery při couvání

Více

EZO-3P - návod k elektronickému zobrazovači cen PHM

EZO-3P - návod k elektronickému zobrazovači cen PHM EZO-3P - návod k elektronickému zobrazovači cen PHM Základní parametry třířádkový totem zobrazující jeden až tři produkty vlastní napájecí zdroj 230V AC/ 15V DC/ 60W řídící deska MLD44X1 s přizpůsobením

Více

Technická specifikace LOGGERY D/R/S

Technická specifikace LOGGERY D/R/S Technická specifikace LOGGERY D/R/S Revision DD 280113-CZ D3633 (T+RH+DOTYKOVÁ SONDA) Str. 2 D3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str. 4 D3120 (T+RH) Str. 6 S3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str. 8 R3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str.

Více

SESTAVA ČTYŘMÍSTNÉ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY

SESTAVA ČTYŘMÍSTNÉ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY SESTAVA ČTYŘMÍSTNÉ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY typ DIS0462D1 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U

Více

BASPELIN CPM. Popis komunikačního protokolu verze EQ3 CPM EQ3 KOMPR

BASPELIN CPM. Popis komunikačního protokolu verze EQ3 CPM EQ3 KOMPR BASPELIN CPM Popis komunikačního protokolu verze EQ3 CPM EQ3 KOMPR říjen 2007 EQ3 CPM Obsah 1. Přehled příkazů 2 2. Popis příkazů 3 3. Časování přenosu 10 4. Připojení regulátorů na vedení 11 1. Přehled

Více

Duální systém počítacích vah

Duální systém počítacích vah Průmyslové provedení Duální systém počítacích vah Typ : KPZ 2-08-2 Vnitřní dělení až 1/ 600.000 Rozlišení na displeji až 1/ 60.000 dílků Jednoduchá obsluha Příznivá cena Robustní provedení Nulování Vestavěný

Více

MĚŘIČ TLAKU. typ TLAK2275. www.aterm.cz

MĚŘIČ TLAKU. typ TLAK2275. www.aterm.cz MĚŘIČ TLAKU typ TLAK2275 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda s příslušnými normami.

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TENZ2109-3 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena

Více

ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196

ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196 ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196 POUŽITÍ Řídící automatiky EMA 194 a EMA 196 jsou užívány jako řídící a kontrolní zařízení pro systémy centrálního mazání s progresivními rozdělovači a mazacím přístrojem

Více

Plošinová nerezová váha

Plošinová nerezová váha Kvalitní německá konstrukce U tohoto produktu se jedná o cejchuschopnou váhu a o německý výrobek a ne o necejchuschopné odhadovací železo z čínské výroby. Plošinová nerezová váha Typ: KPZ 2N V provedení

Více