GOLDLILY SILVERLILY NITRODĚLOŽNÍ KONTRACEPČNÍ TĚLÍSKO INFORMACE PRO LÉKAŘE/LÉKAŘKY SLOŽENÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GOLDLILY SILVERLILY NITRODĚLOŽNÍ KONTRACEPČNÍ TĚLÍSKO INFORMACE PRO LÉKAŘE/LÉKAŘKY SLOŽENÍ"

Transkript

1 GOLDLILY SILVERLILY NITRODĚLOŽNÍ KONTRACEPČNÍ TĚLÍSKO INFORMACE PRO LÉKAŘE/LÉKAŘKY SLOŽENÍ Goldlily/Silverlily jsou nitroděložní kontracepční tělíska (IUD intrauterine contraceptive device), která kromě známého účinku cizího tělesa nabízejí také elektrochemickou ochranu iontů mědi před nežádoucím otěhotněním. Jejich nejcharakterističtější znak, procento otěhotnění, je prakticky shodné s hormonálními antikoncepčními prostředky (Pearl-index: 1,0/1,0). Procento vypuzení je také velmi nízké (0,6/1,8). IUD Goldlily/Goldlily-Exclusive/ Silverlily patří k nejspolehlivějším IUD. Jejich životnost po zavedení je velice dlouhá (sedm let). Tělo IUD Goldlily/Silverlily je z polyetylénu, který má v místě překřížení tvar lilie. Tělo tělíska je, kromě tělíska Goldlily-Sensitive, které neobsahuje žádnou kovovou součást, spirálovitě obtočeno kovovým drátem různého provedení. Tento kovový drát u je Goldlily ze slitiny zlata a mědi, u Silverlily ze slitiny stříbra a mědi. Slitiny jsou z ultračistých materiálů, množství všech nečistot je nižší než 0,01%. Existují následující typy: Goldlily/Goldlily-Exclusive (slitina zlata a mědi) a Silverlily (slitina stříbra a mědi). U těchto typů je kovový drát ovinut v jedné vrstvě okolo těla tělíska. Goldlily-Sensitive. Tento typ je jen z plastu. (Jeho Pearl index se liší.) VELIKOSTI Tělíska Goldlily/Goldlily-Exclusive/Goldlily-Sensitive a Silverlily se vyrábějí ve třech různých velikostech: standardní (délka těla/délka ramene je 33mm/32mm), krátké (26mm/ 32mm) a mini (26mm/24mm). Standardní velikost se doporučuje u délky sondy nad 60 mm, provedení krátké u délky sondy mm, provedení mini u délky sondy mm (Viz kapitola Jak IUD zavést ). Povrch kovového drátu činí u standardních velikostí Goldlily/Goldlily-Exclusive/Silverlily 240±15 mm 2. MECHANIZMUS ÚČINKU Kovový drát ze slitiny mědi a zlata, resp. mědi a stříbra, emituje pomocí svého elektrochemického uvolňovacího mechanizmu při povrchu 240 mm 2 stejné množství iontů mědi jako homogenní měděný drát s podstatně vyšším povrchem ( mm 2 ).

2 Slitiny zlato/měď a stříbro/měď použité u IUD Goldlily/Silverlily tvoří na svém povrchu při kontaktu se sekretem dělohy velký počet lokálních galvanických článků. Měď plní úlohu anody, drahý kov úlohu katody. Díky přítomnosti galvanických článků se snižuje pohyblivost, schopnost oplodnění a schopnost přežití spermií. Dále se uvolňují z drahých kovů nepatrná množství iontů zlata a stříbra, které in situ působí baktericidně a fungicidně. Tím se dá vysvětlit to, že při použití IUD s obsahem slitin se snižuje výskyt zánětlivých onemocnění. Složky drahých kovů zlata a stříbra u tělísek Goldlily/Silverlily drží skupiny atomů mědi pohromadě stejným způsobem jako malta cihly ve zdivu budovy. Kovový drát se proto ani při delší době in situ, kdy se ionty mědi uvolňují ze slitiny, nezačne lámat na kousky (fragmentovat), jako se to stává u tradičních IUD s čistě měděným drátem. Při použití tradičních IUD, obsahujících jako kovovou složku jen homogenní měď, může nastat fragmentace na malé kousky v podobě tvrdých a ostrých šupinek vznikajících korozí měděného povrchu. Naopak, povrch slitiny drahého kovu a mědi tělísek Goldlily/Silverlily, se v průběhu užívání potáhne tenkou jakoby sametovou vrstvou. INDIKACE - kontracepce u žen (dlouhodobá) - kontracepce po nechráněném pohlavním styku (nouzová kontracepce) KONTRAINDIKACE (ABSOLUTNÍ) - těhotenství potvrzené nebo suspektní - ektopické těhotenství v anamnéze - zhoubná onemocnění v oblasti genitálu - acyklické krvácení z dělohy nebo vaginální krvácení neznámého původu - zánětlivé onemocnění pohlavních orgánů v průběhu posledních 12 měsíců (hlavně bakteriální vaginosa, opakované herpetické infekce) a hepatitida B - závažné anomálie dělohy (vrozené nebo získané) - hypersenzitivita na měď - septický potrat v posledních třech měsících, zánětlivá onemocnění v oblasti pánve - onemocnění srdečních chlopní - anémie - oběhové poruchy - léčba protizánětlivými léky - Wilsonova choroba - časté střídaní sexuálních partnerů KONTRAINDIKACE (RELATIVNÍ)

3 - nullipara BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ - Před zavedením IUD je třeba pečlivě odebrat anamnézu uživatelky. Je třeba prokázat pomocí fyzikálního, instrumentálního, laboratorního vyšetření a v případě potřeby dalšími vyšetřeními, že není přítomna z pohledu lékaře kontraindikace pro zavedení IUD, zvláště těhotenství, zánětlivé onemocnění pohlavních orgánů a sexuálně přenosné nemoci. Vyšetření musí zahrnovat i pánevní orgány, dutinu břišní a děložní hrdlo a je potřeba ho provést za pomoci ultrazvuku a cervikálních testů. Zdravotní stav uživatelky je třeba zaznamenat. - Během zavádění a vyjímání tělíska může žena zkolabovat. Je třeba mít připravenou příslušnou léčbu. - U epileptiček může zavedení tělíska vyvolat záchvat. - Po zavedení tělíska je nutno provádět, i když si pacientka nestěžuje, pravidelná kontrolní vyšetření z důvodu kontroly správné pozice IUD a vyloučení známek infekce. Doporučené lhůty jsou 6 a 12 týdnů po zavedení IUD, posléze ročně. - V případě zánětu v malé pánvi je třeba neprodleně začít s potřebnou léčbou. Uživatelku IUD je třeba upozornit, aby okamžitě informovala svého lékaře/svou lékařku, jakmile zpozoruje nástup příznaků zánětu. Pokud léčba pomocí antibiotik nevede do 48 hodin ke zlepšení nebo pokud se symptomy zhorší, je třeba IUD okamžitě odstranit. - Pokud by se během prvního cyklu po zavedení IUD vyskytlo krvácení nebo dysmenorrhoea, je toto třeba pečlivě vyšetřit. Pokud by bylo podezření, že je to způsobeno IUD, je třeba zvážit odstranění tělíska. - Pokud by kontrolní vlákno bylo delší než při zavedení, je nutno zkontrolovat polohu IUD pomocí ultrazvukového vyšetření, protože IUD může být ve špatné poloze. Špatná poloha (dislokace) tělíska snižuje účinnost kontracepce. - Pokud by přes používání IUD došlo k otěhotnění, je zvýšené riziko ektopického těhotenství. Není však prokázáno, že by se pravděpodobnost takového těhotenství zvyšovala díky zavedení IUD. Pokud jsou vlákna vidět, mělo by být IUD odstraněno do konce třetího měsíce. Pak by měla být pacientce nabídnuta možnost provedení přerušení těhotenství, neboť v tomto případě existuje zvýšené riziko zánětlivého onemocnění pánve nebo jiných problémů, jako jsou předčasné stahy, placenta praevia nebo ablace placenty. Pokud si žena přeje těhotenství donosit, je nezbytné uživatelku informovat o rizicích spojených se zavedeným IUD, je třeba pečlivá prenatální péče. - Pokud kontrolní vlákno není vidět, pokud není možno IUD vyjmout z cervikálního kanálu nebo pokud je zavádění zvláště obtížné a bolestivé, pak je podezření na perforaci dělohy. V tomto případě je nutno bezpodmínečně provést potřebná vyšetření (ultrazvukové vyšetření malé pánve, rentgen, hysteroskopii nebo laparoskopii). - Není důvod, proč nezavést IUD během kojení. PERFORACE Perforace nebo penetrace stěny dělohy nebo cervixu IUD je možná; zvláště během zavádění. Riziko je nejvyšší při zavádění bezprostředně po vypuzení placenty. Pokud je IUD zaváděno,

4 když je děloha v klidovém stavu, riziko perforace se pouze nepatrně zvýší. V těchto případech (perforace, penetrace) je nutno IUD co nejdříve vyjmout. JAK INFORMOVAT UŽIVATELKU - Před zavedením IUD by uživatelka měla být informována o výhodách a možných rizicích intrauterinní kontracepce. - Informujte uživatelku i o tom, že se v době po zavedení mohou vyskytnout křeče, špinění a nepříjemné pocity. - Upozorněte uživatelku na to, že při používání IUD nelze provádět léčbu pánevní oblasti pomocí krátkých vln. - Uživatelku je třeba poučit, jak si může překontrolovat kontrolní vlákna vyčnívající z dělohy. - Zaznamenejte datum zavedení a termínů kontroly do karty pacientky. OBECNÉ INFORMACE K ZAVÁDĚNÍ Jako první se ujistěte, že uživatelka není těhotná. Doporučuje se zavádět IUD během posledních dnů menstruace nebo během následujících tří dnů (tím se sníží pravděpodobnost nediagnostikovaného těhotenství). IUD je možno zavést také minut po potratu nebo porodu. V tomto případě je vyšší pravděpodobnost vypuzení IUD. Jinak může být IUD zavedeno po šestinedělí. IUD je možno zavést kdykoli v nouzové situaci po nechráněném pohlavním styku, a to do 5 dnů po této události. Pravděpodobnost vzniku zánětlivého onemocnění pánve je v tomto případě vyšší. Vyplňte kartu uživatelky, která je součástí balení a předejte ji ženě spolu s návodem Informace pro uživatelku. JAK TĚLÍSKO (IUD) ZAVÉST - Upozornění! Pokud se Vám zdají tělísko nebo plastikový sáček poškozené, barva indikátoru sterility neodpovídá předpisům nebo je datum expirace prošlé, neotevírejte sáček! Zavedení takového IUD je zakázáno. - Před zavedením desinfikujte povrch děložního čípku a vagíny. - Sundejte plastový obal k místu označení a vyndejte sondu. Zafixujte přední část děložního hrdla kleštěmi a zkontrolujte dělohu. Narovnejte dělohu axiálním, rovnoměrným, dolů směřujícím tahem a změřte její délku. - Použití tenakula může způsobit reflexní kontrakci dělohy. Tomu lze zabránit paracervikální anestezií. - Zkontrolujte šířku cervikálního kanálu, polohu a délku dutiny děložní. Pokud je délka dutiny děložní kratší než 4 cm, zavedení IUD se nedoporučuje. NÁVOD NA ZAVEDENÍ IUD - NÁKRESY Nákres 1: Na IUD nacházejícím se ještě ve sterilním sáčku nastavte kroužek na zaváděcí trubici podle naměřené délky sondy tak, aby byl kroužek otočený ve směru ramen IUD.

5 Nákres 2: Vtáhněte IUD opatrným tahem za zaváděcí vlákna do trubice. Držte kontrolní vlákna napjatá a zároveň zasunujte píst do zaváděcí trubice. Pak z balení vyjměte zaváděcí trubici, ve které se nacházejí píst a IUD. Nákres 3: Zaveďte zaváděcí trubici do dělohy tak, až se kroužek dotkne děložního hrdla. Pokud je to nutné, zkuste si zavádění ulehčit otáčením. Kroužek však musí zůstat v laterolaterální pozici. Nákres 4: Držte nyní pevně píst a zatáhněte zaváděcí trubici až ke klipu. Tím dojde k rozevření ramen IUD. Nákres 5: Zasuňte zaváděcí trubici spolu s pístem znovu až k nárazu kroužku na hrdlo děložní, pak otevřete klip a vytáhněte zpět zaváděcí trubici až k dolnímu konci pístu. 6: Vytáhněte nejdříve píst a pak zaváděcí trubici z dělohy. Obrázek 7: Ustřihněte kontrolní vlákna 1,5-2 cm před vnějším hrdlem děložním. Odstraňte kleště a vyčkejte 1-2 minuty, zda nedojde ke krvácení. Vyndejte spekulum. Obrázky IUD sonda Kontrolní vlákna Kroužek (cervikální) Píst Zaváděcí trubice Klip Obrázek 1 až Obrázek 7 VYJMUTÍ IUD Tělíska Goldlily/Silverlily musí být vyměněna po sedmi letech.

6 Nejvhodnější doba pro vyjmutí tělíska je období menstruace. Uchopte kontrolní vlákna vhodnými kleštěmi (tenakulem) a táhněte ve směru podélné osy dělohy. Do blízkosti děložního hrdla si připravte kleště. Jakmile se v děložním hrdle objeví tělo IUD, uchopte ho kleštěmi a pokračujte ve vytahování až do úplného odstranění. Po vyjmutí IUD zkontrolujte, zda má obě ramena a zda žádné z nich nezůstalo v děložní dutině. Pokud se IUD zlomilo, je třeba detekovat chybějící části pomocí zrcadla, ultrazvukového nebo rentgenového vyšetření, měla by být nabídnuta kyretáž. Velmi vzácně, v případě perforace, je třeba provést abdominální laparoskopické vyšetření. INTERAKCE Podle současných znalostí je snížení kontracepčního účinku IUD Goldlily/Silverlily jinými léky zcela nepravděpodobné. Nicméně v literatuře bylo hlášeno snížení účinnosti při dlouhodobém užívání nesteroidních protizánětlivých léků (jako je kyselina acetylosalicylová) a kortikoidů. Zdá se, že krátkodobé užívání nesteroidních protizánětlivých léků v případě dysmenorhey kontraceptivní účinek nesnižuje. 1 x 1 IUD BALENÍ FARMACEUTICKÉ INFORMACE IUD Goldlily/Silverlily jsou sterilizovány pomocí etylénoxidu a jsou určeny k jednorázovému použití. Opakovaná sterilizace je zakázána! Nepoužívejte IUD, pokud je balení poškozeno nebo otevřeno. Použijte pouze do data uvedeného na balení. IUD Goldlily/ Silverlily se po vyjmutí likvidují podle směrnic pro zacházení s potenciálně infekčním materiálem. Doba použitelnosti: 3 roky Pomocné látky: polyetylén, slitina zlata a mědi/stříbra a mědi, barvené monofilové polyesterové vlákno. Uchovávejte v suchu, skladujte při teplotě do 30 C. Nesnášenlivost: není známá. Datum poslední revize tohoto textu: září 2009 Vysvětlení použitých symbolů Datum výroby

7 Datum použitelnosti Výrobní číslo Sterilizováno pomocí etylénoxidu Před použitím si přečtěte instrukce Pro jednorázové použití CE 1011 Gedeon Richter Plc Budapešť, Gyömrői út 19-21, Maďarsko

1 sterilní intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg. Pomocné látky: polyethylen, síran barnatý, hnědý oxid železitý, dimetikon.

1 sterilní intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg. Pomocné látky: polyethylen, síran barnatý, hnědý oxid železitý, dimetikon. ÚDAJE UVÁDĚNÉ NA VNĚJŠÍM OBALU 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Mirena Levonorgestrelum 20 mikrogramů /24 hodin 2. OBSAH LÉČIVÝCH LÁTEK 1 sterilní intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg 3. SEZNAM

Více

Před použitím si přečtěte přiloženou příbalovou informaci a pokyny pro zavádění. Tělísko je sterilní, pokud není pouzdro poškozené nebo otevřené.

Před použitím si přečtěte přiloženou příbalovou informaci a pokyny pro zavádění. Tělísko je sterilní, pokud není pouzdro poškozené nebo otevřené. ÚDAJE UVÁDĚNÉ NA PŘELEPCE VNĚJŠÍHO OBALU / KRABIČKA Mirena 20 mikrogramů /24 hodin, sterilní intrauterinní inzert Levonorgestrelum 1 sterilní intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg Pomocné

Více

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ NITRODĚLOŽNÍ KULIČKA IUB TM SCu300B MIDI S MĚDĚNÝMI PERLAMI www.nitrodeloznikulicka.cz DLOUHODOBÁ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINNOST: 5 LET žádné hormony nemyslím na antikoncepci

Více

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ

ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE BEZ HORMONŮ NITRODĚLOŽNÍ KULIČKA IUB TM SCu300B MIDI S MĚDĚNÝMI PERLAMI www.nitrodeloznikulicka.cz DLOUHODOBÁ ANTIKONCEPČNÍ ÚČINNOST: 5 LET Váš lékař Vám doporučil nitroděložní

Více

VYTVAROVANÁ PRO ŽENY

VYTVAROVANÁ PRO ŽENY Nehormonální nitroděložní kulička VYTVAROVANÁ PRO ŽENY NEHORMONÁLNÍ, DLOUHODOBÁ, ÚČINNÁ A BEZPEČNÁ ANTIKONCEPCE www.nitrodeloznikulicka.cz Nehormonální nitroděložní kulička NOVINKA IUB TM BALLERINE NA

Více

INSTRUKCE PRO LÉKAŘE

INSTRUKCE PRO LÉKAŘE INSTRUKCE PRO LÉKAŘE 1. NÁZEV ZDRAVOTNICKÉHO PROSTŘEDKU Multiload Cu375 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Multiload cu375 je nitroděložní tělísko s pružnými postranními raménky, vyrobené ze směsi

Více

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert Příbalová informace: informace pro uživatelku 20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert levonorgestrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert

20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert sp.zn.sukls206879/2010 Příbalová informace: informace pro uživatele 20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert (levonorgestrelum) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum

Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum sp.zn. sukls38465/2014 Příbalová informace: informace pro uživatelky Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum Jméno pacientky: Jméno lékaře: Telefon na lékaře: Datum zavedení:

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Levosert 20 mikrogramů/24 hodin intrauterinní inzert. levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Levosert 20 mikrogramů/24 hodin intrauterinní inzert. levonorgestrelum Příbalová informace: informace pro uživatelku Levosert 20 mikrogramů/24 hodin intrauterinní inzert levonorgestrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Kyleena 19,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Kyleena 19,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum Sp.zn.sukls210324/2015 Příbalová informace: informace pro uživatelky Kyleena 19,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum Jméno pacientky: Jméno lékaře: Telefon na lékaře: Datum zavedení:

Více

Sp. zn. sukls423547/2018

Sp. zn. sukls423547/2018 Sp. zn. sukls423547/2018 Jméno pacientky: Jméno lékaře: Telefon na lékaře: Datum zavedení: Datum vyjmutí: První kontrolní návštěva: Další návštěvy: 1. 2. 3. Příbalová

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Crinone 8 % (Progesteronum) vaginální gel

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Crinone 8 % (Progesteronum) vaginální gel sp. zn. sukls223332/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Crinone 8 % (Progesteronum) vaginální gel Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Levosert 20 mikrogramů/24 hodin, intrauterinní inzert 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivou látkou je levonorgestrelum. Intrauterinní inzert obsahuje

Více

Šetrná a předvídatelná preindukce porodu

Šetrná a předvídatelná preindukce porodu Dilapan S Šetrná a předvídatelná preindukce porodu Preindukce je soubor metod, které vedou k uzrání děložního hrdla ve smyslu jeho prostupnosti, zkrácení a prosáknutí 2 Zralost děložního hrdla je indikátor,

Více

Před použitím si přečtěte přiloženou příbalovou informaci a pokyny pro zavádění.

Před použitím si přečtěte přiloženou příbalovou informaci a pokyny pro zavádění. ÚDAJE UVÁDĚNÉ NA ZEVNÍM OBALU / KRABIČKA Mirena 20 mikrogramů /24 hodin, sterilní intrauterinní inzert Levonorgestrelum 1 sterilní intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg Pomocné látky: polyethylen,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

JAK POUŽÍVAT CRINONE 8% (80 mg/g) vaginální gel

JAK POUŽÍVAT CRINONE 8% (80 mg/g) vaginální gel JAK POUŽÍVAT CRINONE 8% (80 mg/g) vaginální gel ZAČÍNÁME S CRINONE V této brožuře naleznete podrobný návod, jak používat přípravek Crinone 8% vaginální gel. Tento návod je určen pouze pro pacientky, kterým

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum sp.zn. sukls245256/2017 Příbalová informace: informace pro uživatelky Jaydess 13,5 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum Jméno pacientky: Jméno lékaře: Telefon na lékaře: Datum zavedení:

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelku. POSTINOR mikrogramů tablety levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelku. POSTINOR mikrogramů tablety levonorgestrelum Příbalová informace: informace pro uživatelku POSTINOR-2 750 mikrogramů tablety levonorgestrelum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje

Více

BIOVISC ORTHO M. Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci.

BIOVISC ORTHO M. Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci. Česky BIOVISC ORTHO M Sterilní viskoelastický roztok kyseliny hyaluronové k intraartikulární injekci. NÁVOD K POUŽITÍ SLOŽENÍ Jeden ml obsahuje: Kyselina hyaluronová Mannitol 20 mg 5 mg Fosfátem pufrovaný

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Mirena 52 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelky. Mirena 52 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum sp.zn.sukls17331/2017 Příbalová informace: informace pro uživatelky Mirena 52 mg intrauterinní inzert levonorgestrelum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem.

Dospělí: Jeden čípek ráno, večer a po každém vyprázdnění střev. Zavést do rekta zaobleným koncem. sp.zn. sukls186765/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PREPARATION H čípky 23 mg / 69 mg 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivé látky: Faecis extractum fluidum 1,00 % hmot., t.j. 23

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Levosert 20 mikrogramů/24 hodin intrauterinní inzert 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivou látkou je levonorgestrelum. Intrauterinní inzert obsahuje

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE Obsah: Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce Kontraindikace kombinované hormonální antikoncepce Vysvětlivky: COC = z anglického

Více

Nová dámská bariérová kontracepce bez latexu. schválená Správou potravin a léčiv (FDA) New FDA-approved woman-controlled, latex-free

Nová dámská bariérová kontracepce bez latexu. schválená Správou potravin a léčiv (FDA) New FDA-approved woman-controlled, latex-free Elsevier - Mezinárodní kongresová edice 1271 (2004) 303-306 Nová dámská bariérová kontracepce bez latexu schválená Správou potravin a léčiv (FDA) New FDA-approved woman-controlled, latex-free barrier contraceptive

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO UŽIVATELKU. Multiload Cu375

PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO UŽIVATELKU. Multiload Cu375 PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO UŽIVATELKU Multiload Cu375 Přečtěte si pečlivě tuto příbalovou informaci pro uživatelky dříve, než se rozhodnete nechat si zavést Multiload cu375. Tato příbalová informace má za

Více

Viru-Merz je účinný při léčbě infekce způsobené virem herpes simplex, ale pouze do fáze vzniku puchýřků.

Viru-Merz je účinný při léčbě infekce způsobené virem herpes simplex, ale pouze do fáze vzniku puchýřků. sp.zn.: sukls106117/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Viru-Merz, gel tromantadini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

GYNEKOLOGICKÁ OPERATIVA 2013 a 2014. zpracovali: MUDr. Pavla Bohatá, MUDr. Hana Bartoňová, MUDr. Lukáš Dostálek

GYNEKOLOGICKÁ OPERATIVA 2013 a 2014. zpracovali: MUDr. Pavla Bohatá, MUDr. Hana Bartoňová, MUDr. Lukáš Dostálek GYNEKOLOGICKÁ OPERATIVA 2013 a 2014 zpracovali: MUDr. Pavla Bohatá, MUDr. Hana Bartoňová, MUDr. Lukáš Dostálek Objednání k operaci operační řešení indikuje ošetřující gynekolog objednání k operaci se provádí

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Neo-angin bez cukru 1,2 mg/0,6 mg/5,72 mg pastilky

Příbalová informace: informace pro pacienta. Neo-angin bez cukru 1,2 mg/0,6 mg/5,72 mg pastilky sp.zn. sukls227576/2009 Příbalová informace: informace pro pacienta Neo-angin bez cukru 1,2 mg/0,6 mg/5,72 mg pastilky alcohol dichlorobenzylicus, amylmetacresolum, levomentholum Přečtěte si pozorně tuto

Více

Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge

Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge Erivedge může způsobit závažné vrozené vady Může vést

Více

Biologie člověka Uspořádání pohlavních orgánů Vnitřní pohlavní orgány ženy Ve vaječnících dozrávají vajíčka (největší buňka lidského těla, obsahuje 23

Biologie člověka Uspořádání pohlavních orgánů Vnitřní pohlavní orgány ženy Ve vaječnících dozrávají vajíčka (největší buňka lidského těla, obsahuje 23 Výchova ke zdraví, sexuální výchova Lekce 3 Obsah: 1) krátké zopakování minulé lekce (anatomické uspořádání pohlavních orgánů a jejich funkce, menstruační cyklus, početí a vývoj plodu, těhotenství ) 2)

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Levosert 20 mikrogramů/24 hodin intrauterinní inzert

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Levosert 20 mikrogramů/24 hodin intrauterinní inzert SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Levosert 20 mikrogramů/24 hodin intrauterinní inzert 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivou látkou je levonorgestrelum. Intrauterinní inzert obsahuje

Více

zpět na stránku produktu zpět na obdobná léčiva

zpět na stránku produktu zpět na obdobná léčiva sp.zn.sukls114756/2013 Příbalová informace: informace pro uživatele www.lekarna-madona.cz zpět na stránku produktu zpět na obdobná léčiva Escapelle, 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Přečtěte si

Více

sp.zn. sukls113397/2013

sp.zn. sukls113397/2013 sp.zn. sukls113397/2013 Příbalová informace: informace pro uživatelky MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Escapelle 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Escapelle 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Příbalová informace: informace pro uživatelku Escapelle 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELKY MIRENA (levonorgestrelum) Intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELKY MIRENA (levonorgestrelum) Intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně v povolení souběžného dovozu sp. zn.: sukls239577/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELKY MIRENA (levonorgestrelum) Intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko)

Více

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko)

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) sp.zn. sukls109919/2016 Příbalová informace: informace pro uživatelky MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

sp.zn.sukls78453/2015

sp.zn.sukls78453/2015 sp.zn.sukls78453/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Viru-Merz, 10 mg/g, gel tromantadini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE KOMBINOVANÁ HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE (MOŽNÉ UŽITÍ K YUZPEHO METODĚ) Obsah: a. Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce b. Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce c.

Více

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko)

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Příloha č. 2 k rozhodnutí o povolení souběžného dovozu sp. zn.:sukls133756/2010 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELKY MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Přečtěte

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn.:sukls136451/2008 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn.:sukls136451/2008 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn.:sukls136451/2008 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU CRINONE 8% 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka 1,125g vaginálního

Více

Hlášení těhotenství (formulář) RO-GNE: HLÁŠENÍ TĚHOTENSTVÍ

Hlášení těhotenství (formulář) RO-GNE: HLÁŠENÍ TĚHOTENSTVÍ Tento přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že nahlásíte jakékoli nežádoucí účinky, které se u Vás vyskytnou. Zároveň žádáme

Více

Hlášení těhotenství (formulář)

Hlášení těhotenství (formulář) Hlášení těhotenství (formulář) RO-GNE: HLÁŠENÍ TĚHOTENSTVÍ přijetí hlášení společností Roche (den-měsíc-rok): Lokální číslo: AER: OSOBA PODÁVAJÍCÍ HLÁŠENÍ Počáteční Následné sledování Jméno a příjmení:

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls133482/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU MIRENA 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: Levonorgestrelum 52 mg v 1 intrauterinním

Více

http://www.mirena.cz/

http://www.mirena.cz/ Page 1 of 9 antikoncepce.cz Příbalová informace Informace o přípravcích společnosti Bayer Schering Pharma naleznete také zde: www.antikoncepce.cz www.bayerscheringpharma.cz Prohlášení Léčivá látka Příloha

Více

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko)

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) sp.zn. sukls17757/2016 Příbalová informace: informace pro uživatelky MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Příbalová informace: Informace pro uživatele. Ramonna 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum

Příbalová informace: Informace pro uživatele. Ramonna 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Příbalová informace: Informace pro uživatele 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje pro Vás

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více

sp.zn.: sukls205583/2013

sp.zn.: sukls205583/2013 sp.zn.: sukls205583/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELKY MIRENA (levonorgestrelum) Intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

I. Fyziologie těhotenství 8

I. Fyziologie těhotenství 8 Obsah I. Fyziologie těhotenství 8 1.1 Oplození a další vývoj oplozeného vejce 8 1.2 Období embryogeneze 8 1.3 Vývoj embrya 10 1.4 Vývoj placenty 11 1.5 Období fetální 12 1.6 Placenta 13 1.7 Fetoplacentámí

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Mirena (levonorgestrel) Jaydess (levonorgestrel) Kyleena (levonorgestrel)

Mirena (levonorgestrel) Jaydess (levonorgestrel) Kyleena (levonorgestrel) EDUKAČNÍ MATERIÁLY Rozdíly mezi přípravky Mirena (levonorgestrel) Jaydess (levonorgestrel) Kyleena (levonorgestrel) Léčivý přípravek Jaydess podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací

Více

Procto-Glyvenol 400 mg + 40 mg čípky

Procto-Glyvenol 400 mg + 40 mg čípky sp.zn. sukls74884/2015 PŘÍBALOVÁ INFORMACE INFORMACE PRO UŽIVATELE Procto-Glyvenol 400 mg + 40 mg čípky (tribenosidum, lidocaini hydrochloridum monohydricum) Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Dalacin vaginální krém clindamycini phosphas

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Dalacin vaginální krém clindamycini phosphas sp.zn.sukls108172/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Dalacin vaginální krém clindamycini phosphas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelku. POSTINOR- 2 750 mikrogramů tablety levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelku. POSTINOR- 2 750 mikrogramů tablety levonorgestrelum Příbalová informace: informace pro uživatelku POSTINOR- 2 750 mikrogramů tablety levonorgestrelum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože obsahuje

Více

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Escapelle, 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum

Příbalová informace: informace pro uživatelku. Escapelle, 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Sp.zn.sukls170715/2014 A sp.zn.sukls238446/2012, sukls41514/2013 Příbalová informace: informace pro uživatelku Escapelle, 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Hlášení těhotenství (formulář)

Hlášení těhotenství (formulář) Hlášení těhotenství (formulář) OSOBA PODÁVAJÍCÍ HLÁŠENÍ Počáteční Následné sledování Jméno a příjmení: Upřesnění: Lékař (specializace) Lékárník pacient ostatní (upřesněte) Kontaktní adresa: Telefonní číslo:

Více

Příbalová informace: Informace pro uživatele. Ramonna 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum

Příbalová informace: Informace pro uživatele. Ramonna 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Sp.zn.sukls131318/2014 Příbalová informace: Informace pro uživatele 1500 mikrogramů, tableta Levonorgestrelum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat, protože

Více

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko)

MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls59089/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELKY MIRENA (levonorgestrelum) intrauterinní inzert (nitroděložní tělísko) Přečtěte si pozorně

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Escapelle, tablety Levonorgestrelum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Escapelle, tablety Levonorgestrelum Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls112213/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Escapelle, tablety Levonorgestrelum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože

Více

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez )

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Jitka Fuchsová Úvod Těhotenství je

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls112215/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls112215/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls112215/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE POSTINOR- 2 tablety levonorgestrelum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci, protože

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 1,125g vaginálního gelu (1 dávka) obsahuje: progesteronum 90 mg. Přípravek obsahuje kyselinu sorbovou.

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 1,125g vaginálního gelu (1 dávka) obsahuje: progesteronum 90 mg. Přípravek obsahuje kyselinu sorbovou. sp.zn.sukls238531/2015 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Crinone 8% 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1,125g vaginálního gelu (1 dávka) obsahuje: progesteronum 90 mg. Přípravek obsahuje

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Mispregnol 400 mikrogramů tablety Misoprostolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Mispregnol 400 mikrogramů tablety Misoprostolum Sp.zn. sukls125115/2013 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Mispregnol 400 mikrogramů tablety Misoprostolum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat,

Více

Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge

Program prevence početí při léčbě přípravkem Erivedge: Důležité informace o prevenci početí a antikoncepci pro pacienta užívajícího přípravek Erivedge Tento přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že nahlásíte jakékoli nežádoucí účinky, které se u Vás vyskytnou. Program prevence

Více

DOPORUČENÍ WHO K PŘEPISU KOMBINOVANÉ ORÁLNÍ KONTRACEPCE 2004

DOPORUČENÍ WHO K PŘEPISU KOMBINOVANÉ ORÁLNÍ KONTRACEPCE 2004 Supplementum 18.3.2005 15:14 Stránka 11 DOPORUČENÍ WHO K PŘEPISU KOMBINOVANÉ ORÁLNÍ KONTRACEPCE 2004 P. Čepický Levret s. r. o., Praha Jak užívat tento dokument Tento dokument nepřináší závazné postupy,

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Clotrimazol AL 100 (clotrimazolum) Vaginální tablety

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Clotrimazol AL 100 (clotrimazolum) Vaginální tablety Příloha č. 1 ke sdělení sp. zn. sukls188915/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Clotrimazol AL 100 (clotrimazolum) Vaginální tablety Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve,

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Ramonna 1500 mikrogramů, tableta

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Ramonna 1500 mikrogramů, tableta SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Ramonna 1500 mikrogramů, tableta 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje levonorgestrelum1500 mikrogramů. Pomocné látky se známým účinkem:

Více

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE Problém dnešní doby http://www.ulekare.cz/clanek/ve-zkumavce-se-da-vypestovat-vajicko-i-spermie-13323 http://www.babyfrance.com/grossesse/fecondation.html Co tě napadne,

Více

sp.zn. sukls129814/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Mifegyne 200 mg tablety Mifepristonum

sp.zn. sukls129814/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Mifegyne 200 mg tablety Mifepristonum sp.zn. sukls129814/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Mifegyne 200 mg tablety Mifepristonum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek užívat. - Ponechte

Více

TOCTINO (ALITRETINOIN)

TOCTINO (ALITRETINOIN) EDUKAČNÍ MATERIÁLY TOCTINO (ALITRETINOIN) PROGRAM PREVENCE TĚHOTENSTVÍ POKYNY PRO LÉKAŘE A LÉKÁRNÍKY Pokyny pro lékaře předepisující TOCTINO Prosíme, abyste si tyto pokyny pečlivě přečetli před tím, než

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Rosalgin 500 mg, granule pro vaginální roztok benzydamini hydrochloridum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Rosalgin 500 mg, granule pro vaginální roztok benzydamini hydrochloridum sp.zn. sukls82957/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Rosalgin 500 mg, granule pro vaginální roztok benzydamini hydrochloridum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Zařazení výuky : 2. ročník, 3. semestr Rozvrh výuky : 24 hodin seminářů Způsob ukončení : Zkouška po ukončení praktické části výuky v letním

Více

Návod k použití S Sada stříkačky Vertecem V+

Návod k použití S Sada stříkačky Vertecem V+ Návod k použití 03.702.215S Sada stříkačky Vertecem V+ Nástroje a implantáty schválené nadací AO Foundation Návod k použití Před použitím si prosím pečlivě přečtěte tyto pokyny, jakékoli přiložené informace

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně sp.zn.sukls17828/10 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně sp.zn.sukls17828/10 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně sp.zn.sukls17828/10 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PROSTIN 15 M 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden mililitr injekčního roztoku obsahuje 0,332 mg

Více

SPECIES UROLOGICAE PLANTA Při chorobách močových cest

SPECIES UROLOGICAE PLANTA Při chorobách močových cest Text příbalové informace na obalu SPECIES UROLOGICAE PLANTA Při chorobách močových cest Léčivý čaj Výrobce a držitel registračního rozhodnutí: LEROS s.r.o. U Národní galerie 156 15 Praha 5 - Zbraslav Česká

Více

Atestační otázky z oboru gynekologie a porodnictví

Atestační otázky z oboru gynekologie a porodnictví Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru gynekologie a porodnictví Okruh diferenciální diagnostika diagnostický algoritmus 1. Absence

Více

INFLECTRA SCREENINGOVÝ LIST. a výběru pacientů pro všechny schválené indikace. Obsahuje pokyny ke správnému screeningu

INFLECTRA SCREENINGOVÝ LIST. a výběru pacientů pro všechny schválené indikace. Obsahuje pokyny ke správnému screeningu Demyelinizační poruchy U pacientů s preexistujícími nebo nedávno vzniklými demyelinizačními poruchami, je nutné pečlivě zvážit prospěch a riziko anti-tnf terapie před zahájením léčby přípravkem INFLECTRA

Více

TOCTINO (ALITRETINOIN) INFORMACE O ANTIKONCEPCI. Obsah 1. FAKTA A MÝTY... 2 2. PREVENCE TĚHOTENSTVÍ A TOCTINO... 2 3. TĚHOTENSKÉ TESTY...

TOCTINO (ALITRETINOIN) INFORMACE O ANTIKONCEPCI. Obsah 1. FAKTA A MÝTY... 2 2. PREVENCE TĚHOTENSTVÍ A TOCTINO... 2 3. TĚHOTENSKÉ TESTY... EDUKAČNÍ MATERIÁLY Hlášení podezření na nežádoucí účinky po registraci léčivého přípravku je důležité. Umožňuje pokračovat ve sledování poměru přínosů a rizik léčivého přípravku. Žádáme zdravotnické pracovníky

Více

Průvodce antikoncepcí A guide to contraception

Průvodce antikoncepcí A guide to contraception Průvodce antikoncepcí A guide to contraception Čeština Czech V dnešní době existuje hned několik druhů antikoncepce. Tento letáček nabízí některé základní informace ke všem druhům a pomůže vám rozhodnout,

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn. sukls38465/2014 a sp. zn. sukls49718/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické

Více

sp.zn. sukls113397/2013

sp.zn. sukls113397/2013 sp.zn. sukls113397/2013 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU MIRENA 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: Levonorgestrelum 52 mg v 1 intrauterinním inzertu Počáteční rychlost uvolňování

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Léčivá látka: jeden intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg. Počáteční rychlost uvolňování je 20 µg/24 hodin

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Léčivá látka: jeden intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum 52 mg. Počáteční rychlost uvolňování je 20 µg/24 hodin sp.zn.sukls17331/2017 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Mirena 52 mg intrauterinní inzert 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: jeden intrauterinní inzert obsahuje levonorgestrelum

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls77901/2012

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls77901/2012 Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls77901/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ESCAPELLE 1500 mikrogramů, tableta 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta

Více

Brožura o antikoncepci - informace pro pacientky užívající perorální izotretinoin

Brožura o antikoncepci - informace pro pacientky užívající perorální izotretinoin Brožura o antikoncepci - informace pro pacientky užívající perorální izotretinoin Obsah: A) MÝTY A FALEŠNÁ TVRZENÍ O TĚHOTENSTVÍ...3 B) JAK DOJDE K OTĚHOTNĚNÍ?...3 C) ANTIKONCEPCE: JAK FUNGUJE?...5 I.

Více

6996T. Tunelovací nástroj. Technická příručka

6996T. Tunelovací nástroj. Technická příručka 6996T Tunelovací nástroj Technická příručka Následující seznam obsahuje ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Medtronic v USA a případně v jiných zemích. Všechny ostatní ochranné

Více

Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci

Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Česky Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Složení Geistlich Bio-Gide Shape je kolagenová membrána získaná standardizovaným řízeným výrobním procesem.

Více

Vypracovala: Eva Jeřábková

Vypracovala: Eva Jeřábková ANTIKONCEPCE Vypracovala: Eva Jeřábková Antikoncepce: Obrana proti oplodnění při vaginálním styku. Má zabránit vniknutí spermií do vajíčka při souloži. Rozdělení antikoncepce Nehormonální antikoncepce:

Více

Přímé sdělení pro zdravotnické pracovníky týkající se spojitosti mezi léčbou Sprycelem (dasatinibem) a plicní arteriální hypertenzí (PAH)

Přímé sdělení pro zdravotnické pracovníky týkající se spojitosti mezi léčbou Sprycelem (dasatinibem) a plicní arteriální hypertenzí (PAH) Přímé sdělení pro zdravotnické pracovníky týkající se spojitosti mezi léčbou Sprycelem (dasatinibem) a plicní arteriální hypertenzí (PAH) Se souhlasem Evropské lékové agentury (EMA) a její

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Voda na injekci Viaflo 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Každé balení obsahuje 100% w/v aqua pro iniectione. 3. LÉKOVÁ FORMA Rozpouštědlo pro parenterální

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Sp.zn.sukls89136/2016 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli

Více

Návod k použití EDUKAČNÍ MATERIÁLY. mecasermin. Tento leták je rychlým návodem k přípravě a podání injekce přípravku Increlex

Návod k použití EDUKAČNÍ MATERIÁLY. mecasermin. Tento leták je rychlým návodem k přípravě a podání injekce přípravku Increlex EDUKAČNÍ MATERIÁLY mecasermin Návod k použití Tento leták je rychlým návodem k přípravě a podání injekce přípravku Increlex Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových

Více

Přípravek Jaydess je zaváděn do děložní dutiny a je účinný až po dobu tří let.

Přípravek Jaydess je zaváděn do děložní dutiny a je účinný až po dobu tří let. sp.zn.sukls240183/2017 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls59089/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU MIRENA 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: Levonorgestrelum 52 mg v 1 intrauterinním

Více

POSTÝLKA DREAMS. Návod k použití. DŮLEŽITÉ: Před použitím si pozorně přečtěte tento návod! Návod si ponechte pro další potřebu.

POSTÝLKA DREAMS. Návod k použití. DŮLEŽITÉ: Před použitím si pozorně přečtěte tento návod! Návod si ponechte pro další potřebu. POSTÝLKA DREAMS Návod k použití DŮLEŽITÉ: Před použitím si pozorně přečtěte tento návod! Návod si ponechte pro další potřebu. Bezpečnostní upozornění Přečtěte si pozorně tento návod k použití Uchovejte

Více

... pearly kapesní počítač pro Vaši ochranu...

... pearly kapesní počítač pro Vaši ochranu... ... pearly kapesní počítač pro Vaši ochranu...... ...... Přirozenost ženy je to nejlepší Žena může v průběhu každého cyklu otěhotnět průměrně po dobu šesti dní pět dní před ovulací a v den ovulace. Aby

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Rosalgin 500 mg, granule pro vaginální roztok benzydamini hydrochloridum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Rosalgin 500 mg, granule pro vaginální roztok benzydamini hydrochloridum sp.zn. sukls140381/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Rosalgin 500 mg, granule pro vaginální roztok benzydamini hydrochloridum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete

Více

Dianatal porodnický gel

Dianatal porodnický gel NOVINKA Dianatal porodnický gel Usnadňuje porod a chrání matku i dítě www.dianatal.cz Proč volit Dianatal? Porod je nesdělitelná osobní zkušenost Vlastní porod můžeme rozdělit na dvě fáze, které na sebe

Více

UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ FARMAKOLOGICKOU METODOU. Autor: Kateřina Schovánková

UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ FARMAKOLOGICKOU METODOU. Autor: Kateřina Schovánková UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ FARMAKOLOGICKOU METODOU Autor: Kateřina Schovánková Umělé ukončení těhotenství (UUT) je ve společnosti kontroverzním tématem z morálněetického, náboženského, politického i praktického

Více