CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)"

Transkript

1 CS04 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)

2 Výklad vodního zákona Základním předpisem vodního práva v ČR: Zákon č. 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon). Vodní zákon je složen z 11 částí a 137. Stěžejní část první Zákon o vodách (Vodní zákon), která je rozdělena do 13 hlav o 127. Aktuální znění zákona je ke dni Vešel v platnost Zákon 225/2017 kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

3 Obsah vodního zákona Část první Zákon o vodách (Vodní zákon) Hlava I. Úvodní ustanovení ( 1 až 4) Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Hlava III. Stav povrchových a podzemních vod ( 21 až 22) Hlava IV. Plánování v oblasti vod ( 23 až 26) Hlava V. Ochrana vodních poměrů a vodních zdrojů ( 27 až 42) Hlava VI. Vodní toky ( 43 až 53) Hlava VII. Správa povodí ( 54 až 54) Hlava VIII. Vodní díla ( 55 až 62) Hlava IX. Ochrana před povodněmi ( 63 až 87) Hlava X. Poplatky ( 88 až 103) Hlava XI. Výkon státní správy ( 104 až 115) Hlava XII. Správní delikty ( 116 až 125) Hlava XIII. Společná a přechodná ustanovení ( 126 až 127)

4 Obsah vodního zákona Část druhá Změna zákona o ochraně veřejného zdraví Část třetí Změna přestupkového zákona Část čtvrtá Změna zákona o státním fondu životního prostředí ČR Část pátá Změna zákona o vnitrostátní plavbě Část šestá Změna zákona o změně trestního zákona, zákona o myslivosti, zákona o rybářství, zákona o státní správě ve vodním hospodářství, zákona o ochraně přírody a krajiny a lesního zákona Část sedmá Změna zákona o změně zákona o státní správě ve vodním hospodářství Část osmá Zrušena Část devátá Změna zákona o působnosti orgánů ČR ve věcech převodu vlastnictví státu k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby Část desátá Závěrečná ustanovení Část jedenáctá Účinnost Příloha 1. Zvlášť nebezpečné látky Příloha 2. Sazby poplatků pro výpočet plateb za skutečně odebrané množství podzemní vody

5 Hlava I. Úvodní ustanovení ( 1 až 4) Účel a předmět zákona 1: Účel zákona: Ochrana povrchových a podzemních vod. Stanovení podmínek pro hospodárné využití vodních zdrojů a pro zachování i zlepšení jakosti povrchových a podzemních vod. Vytvoření vhodných podmínek pro snižování nepříznivých účinků hydrologických extrémů (povodně a sucho). Zajištění bezpečnosti vodních děl. Přispívat k zajištění zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Ochrana vodních ekosystému a na nich přímo závisejících suchozemských ekosystémů. Vše v souladu s právem EU (2000/60/ES).

6 Hlava I. Úvodní ustanovení ( 1 až 4) Účel a předmět zákona 1: Předmětem zákona: Úprava právních vztahů k povrchovým a podzemním vodám. Úprava právních vztahů fyzických a právnických osob k využívání povrchových a podzemních vod a s nimi souvisejících pozemků a staveb. Zajištění trvale udržitelného užívání těchto vod. Zajištění bezpečnosti vodních děl a ochrany před účinky povodní a sucha. Bere v úvahu zásadu návratnosti nákladů na vodohospodářské služby, včetně nákladů na související ochranu životního prostředí a nákladů na využívané zdroje, v souladu se zásadou, že znečišťovatel platí.

7 Hlava I. Úvodní ustanovení ( 1 až 4) Základní vymezení pojmů 2, jako: Co jsou to povrchové a podzemních vody Vodní útvar a vodní zdroj Co je to povodí a dílčí povodí Hydrologický rajón atd. Jedním z nejdůležitějších pojmů využívaným ve vodním zákoně je pojem Nakládání s povrchovými a podzemními vodami ( 2, odstavec (9)). Nakládáním s povrchovými nebo podzemními vodami je jejich vzdouvání pomocí vodních děl, využívání jejich energetického potenciálu, jejich využívání k plavbě nebo k plavení dřeva, k chovu ryb nebo vodní drůbeže, jejich odběr, vypouštění odpadních vod do nich a další způsoby, jimiž lze využívat jejich vlastnosti nebo ovlivňovat jejich množství, průtok, výskyt nebo jakost.

8 Hlava I. Úvodní ustanovení ( 1 až 4) Práva k vodám a právní povaha vod 3: Definuje právní povahu vod jako media, které nelze dostatečně ovládat, nelze je dostatečně vymezit ani uchopit, vylučuje se jejich vlastnictví. Výslovně stanovuje, že povrchové ani podzemní vody nejsou předmětem vlastnictví a nejsou součástí ani příslušenstvím pozemku, na němž se vyskytují. Z definice vodního díla 55 vyplývá, že povrchové ani podzemní vody nejsou součástí ani vodních děl. Na základě této definice je nutné získat právo k vodám a to jako povolení s nakládáním s povrchovými a podzemními vodami.

9 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Hlava II Nakládání s vodami je rozdělena do čtyř samostatných dílů. Díl 1 Základní povinnosti Zákon stanovuje základní povinnosti každé osobě (právnické, fyzické), která nakládá povrchovými a podzemními vodami Tyto obecné povinnosti se musí dodržovat i v případě, že to není výslovně stanoveno v konkrétním povolení nebo v jiném rozhodnutí vodoprávního úřadu Zabezpečit hospodárné využití Zabezpečit, aby nedocházelo k znehodnocení energetického potenciálu Zabezpečit, aby nedocházelo k porušování veřejných zájmů

10 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 2 Nakládání s povrchovými vodami Obecné nakládání s vodami 6: Kdy obecně nakládat s vodami může každý na vlastní nebezpečí bez povolení nebo souhlasu vodoprávního úřadu, když odebírá povrchovou vodu nebo s ní jinak nakládá pro vlastní potřebu, není-li k tomu třeba zvláštních technických zařízení. Dále není třeba povolení nebo souhlasu vodoprávního úřadu k zachycení povrchových vod jednoduchým zařízením na jednotlivých pozemcích a stavbách, nebo ke změně přirozeného odtoku za účelem jejich ochrany před škodlivými účinky těchto vod.

11 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 2 Nakládání s povrchovými vodami Obecného nakládání s vodami 6: Při obecném nakládání s povrchovými vodami se nesmí ohrozit jejich jakost nebo zdravotní nezávadnost a narušovat odtokové poměry atd. Veškeré nakládání s podzemními vodami vyžaduje povolení podle 8. Obecné nakládání s povrchovými vodami pak není jejich užívání k rybářským účelům a k plavbě, tyto činnosti upravují příslušné předpisy.

12 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 2 Nakládání s povrchovými vodami Užívání povrchových vod k plavbě 7. Obecně k užívání povrchových vod k plavbě a k odběru vody potřebné k provozu plavidel není povolení vodoprávního úřadu třeba. Dodržování zákazu plavby plavidel se spalovacími motory i kontrolu užívání povrchových vod k plavbě vykonává Policie ČR a Státní plavební správa. K této problematice se váže vyhláška č. 46/2015 Sb., o stanovení vodních nádrží a toků, na kterých je zakázána plavba plavidel se spalovacími motory a o rozsahu a podmínkách užívání povrchových vod k plavbě

13 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 3 Povolení, souhlas a vyjádření Povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami 8 Je jedním ze základních institutů vodního zákona. Právo nakládat s vodami vyplývá jedině z ustanovení zákona nebo z povolení vodoprávního úřadu. Ve Vodním zákoně jsou v 8 odstavci 1. vymezeny druhy nakládání s povrchovými a podzemními vodami, které vyžadují povolení vodoprávního úřadu. Přičemž povolení uděluje příslušný vodoprávní úřad na základě podané žádosti fyzické nebo právnické osoby a po provedení vodoprávního řízení 115. Povolení k nakládání s povrchovými a podzemními vodami nezahrnuje povolení k vybudování vodního díla (stavební povolení k vodním dílům 15).

14 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 3 Povolení, souhlas a vyjádření Povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami 8 Vzory žádostí se specifikací potřebných dokladů a náležitosti rozhodnutí o povolení nakládání s povrchovými a podzemními vodami jsou uvedeny ve vyhlášce č. 432/2001 Sb., o dokladech žádosti o rozhodnutí nebo vyjádření a o náležitostech povolení souhlasu a vyjádření vodoprávního úřadu. Podstatnou náležitostí povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami je jeho rozsah a účel povolení, za který se povolení vydává a dále také časově omezená doba platnosti povolení podle 9. Porušení rozsahu a účelu je důvodem k uložení pokuty. Fyzické a právnické osoby mají povinnost měřit množství a jakost, množství vzduté a akumulované vody pokud mají platné povolení k nakládání s vodami. Hodnoty jsou definovány v zákoně 10.

15 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 3 Povolení, souhlas a vyjádření Změny a zrušení povolení k nakládání s vodami 12. Zákon opět definuje kdy a za jakých podmínek vodoprávní úřad z vlastního nebo z cizího podnětu povolení může zahájit vodoprávní řízení o změně nebo zrušení platného povolení. Povolení k nakládání s vodami lze prodloužit a to požádáním o změnu doby platnosti povolení. Žádost je nutné podat před uplynutím doby platnosti povolení. Zákon také přesně definuje kdy a za jakých podmínek zánik povolení k nakládání s vodami 13 (uplynutí doby povolení, zánik vodního díla, zánik právnické osoby, smrt).

16 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 3 Povolení, souhlas a vyjádření Povolení k některým činnostem 14: výsadba v záplavovém území, těžba štěrku, písku a bahna, k zasypání odstavených ramen toků, atd. Stavební povolení k vodním dílům 15: Povolení vodoprávního úřadu k vodním dílům je třeba k zřízení vodních děl, k jejich změnám a změnám jejich užívání, k jejich zrušení a odstranění. Povolení stavby vodního díla vydává tzv. speciální stavební úřad ( 15 stavebního zákona). Působnost speciálních stavebních úřadů vykonávají vodoprávní úřady a povolení k vodním dílům mohou vydat jen se souhlasem obecného stavebního úřadu příslušného k vydání územního rozhodnutí. který ověřuje dodržení jeho podmínek; souhlas není správním rozhodnutím. Jestliže se nevydává územní rozhodnutí ani územní souhlas, postačí závazné stanovisko podle 96b.

17 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 3 Povolení, souhlas a vyjádření Stavební povolení k vodním dílům 15: Vodní díla sloužící k nakládání s vodami mohou být povolena, jen bylo-li povoleno nakládání s vodami prostřednictvím těchto děl, nebo se povolení k nakládání s vodami uděluje současně s povolením k vodnímu dílu. Při povolování vodních děl určených k vzdouvání, akumulaci povrchových vod může vodoprávní úřad požadovat předložení návrhu manipulačního řádu, popřípadě výpočtu povodňové vlny zvláštní povodně.

18 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 3 Povolení, souhlas a vyjádření Ohlášení vodních děl a vodohospodářských úprav 15a: Vodní zákon přesně definuje podmínky a náležitosti, které jsou nutné pro ohlášení vodních děl a vodohospodářských úprav. Povolení vypouštění odpadních vod s obsahem zvlášť nebezpečných závadných látek do kanalizace 16. Souhlas 17: Souhlasu vodoprávního úřadu je třeba ke stavbám, zařízením nebo činnostem, k nimž není třeba povolení, ale mohou ovlivnit vodní poměry. Seznam staveb a činností je uveden v zákoně. Vzor žádosti je opět uveden ve vyhlášce č. 432/2001 Sb.

19 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 3 Povolení, souhlas a vyjádření Vyjádření 18 Každý, kdo hodlá umístit, provést, změnit nebo odstranit stavbu nebo zařízení nebo provádět jiné činnosti, pokud takový záměr může ovlivnit vodní poměry, energetický potenciál, jakost nebo množství povrchových nebo podzemních vod, má právo, aby po dostatečném doložení záměru obdržel vyjádření vodoprávního úřadu, zda je tento záměr z hlediska zájmů chráněných podle tohoto zákona možný, popřípadě za jakých podmínek. Podkladem pro vydání vyjádření vodoprávního úřadu jsou plány hlavních povodí ČR 24, plány oblastních povodí 25 a programů opatření 26 (opatření přijatá k dosažení cílů ochrany vod, zvládání povodňových rizik, atd.).

20 Hlava II. Nakládání s vodami ( 5 až 20) Díl 4 Vodoprávní evidence Vodoprávní úřady jsou povinni vést evidenci jimi vydaných rozhodnutí, opatření obecné povahy, závazných stanovisek, souhlasů, ohlášení, k nimž byl vydán souhlas a další. Způsob a rozsah vedení evidence stanoví MZ a MŽP a vodoprávní úřady mají povinnost je ukládat do veřejného informačního systému. Důležitou oblastí jsou i údaje zapisované do katastru nemovitostí 20, zde vodní zákon přesně stanovuje, jaké vodní díla (přehrady, jezy atd. podrobnosti vymezení těchto děl stanoví vyhláška 357/2016 o katastru nemovitostí) a jakým způsobem jsou zapisovány do katastru nemovitostí.

21 Hlava III. Stav povrchových a podzemních vod ( 21 až 22) Účelem zjišťování a hodnocení stavu povrchových a podzemních vod je hlavně zajištění dostatečných podkladů pro výkon veřejné správy, plánování v oblasti vod a k poskytování informací veřejnosti. Zjišťování stavu povrchových a podzemních vod zahrnuje zejména: Zjišťování množství a jakosti vod. Zjišťování stavu vodních útvarů. Vedení vodní bilance. Zřízení a vedení aktuální evidence (vodních toků, ochranných pásem vodních zdrojů, atd. viz 21 odstavec 2).

22 Hlava III. Stav povrchových a podzemních vod ( 21 až 22) Zjišťování a hodnocení stavu povrchových a podzemních vod a provozování informačních systémů veřejné správy provádějí správci povodí a další pověřené odborné subjekty, které za tím účelem pověřuje, zřizuje nebo zakládá Ministerstvo zemědělství, popřípadě Ministerstvo životního prostředí. Pověřené odborné subjekty ČHMÚ, podniky povodí a VUV T. G. M kde: ČHMÚ zajišťuje hydrologickou bilanci. Podniky povodí (správci povodí) sestavují vodohospodářskou bilanci. Vodní bilanci (souhrn bilance hydrologické a vodohospodářské) pak zpracovává VUV T. G. M.

23 Hlava IV. Plánování v oblasti vod ( 23 až 26) Plánování v oblasti vod je definováno soustavnou činností zajišťovanou státem za účelem: ochrany vod jako složky životního prostředí, snížení účinků povodní a sucha udržitelného užívání vodních zdrojů, zejména pro účely zásobování vodou. V rámci plánování v oblasti vod se pořizují plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik. Tyto plány pak slouží jako podklad pro územní plánování a vodoprávní řízení. 23a Cíle ochrany vod jako složky životního prostředí

24 Hlava IV. Plánování v oblasti vod ( 23 až 26) Plány povodí 24 Území České republiky náleží do třech mezinárodních oblastí povodí mezinárodní oblasti povodí Labe mezinárodní oblasti povodí Odry mezinárodní oblasti povodí Dunaje. Plány povodí se zpracovávají ve třech úrovních: mezinárodní plány povodí, národní plány povodí dílčí povodí. Cíle národních plánů povodí?

25 Hlava IV. Plánování v oblasti vod ( 23 až 26) Plány povodí 24 Národní plán povodí Labe je doplněn plány povodí pro pět dílčích povodí: dílčí povodí Horního a středního Labe, dílčí povodí Horní Vltavy, dílčí povodí Berounky, dílčí povodí Dolní Vltavy, dílčí povodí Ohře, Dolního Labe a ostatních přítoků Labe.

26 Hlava IV. Plánování v oblasti vod ( 23 až 26) Plány povodí 24 Národní plán povodí Odry je doplněn plány povodí pro dvě dílčí povodí, a to pro: dílčí povodí Horní Odry, dílčí povodí Lužické Nisy a ostatních přítoků Odry. Národní plán povodí Dunaje je doplněn plány povodí pro tři dílčí povodí, a to pro: dílčí povodí Moravy a přítoků Váhu, dílčí povodí Dyje, dílčí povodí ostatních přítoků Dunaje.

27 Hlava IV. Plánování v oblasti vod ( 23 až 26) Plány povodí 24 Národní plány povodí pořizuje MZ a MŽP ve spolupráci s příslušnými správci povodí a místně příslušnými krajskými úřady. Národní plány povodí schvaluje vláda. Plány pro zvládání povodňových rizik pořizuje MŽP a MZ ve spolupráci s příslušnými správci povodí a místně příslušnými krajskými úřady. Plány pro zvládání povodňových rizik schvaluje vláda. Plány dílčích povodí pořizují správci povodí podle své působnosti ve spolupráci s příslušnými krajskými úřady a ve spolupráci s ústředními vodoprávními úřady. Plány dílčích povodí schvalují podle své územní působnosti kraje.

28 Hlava IV. Plánování v oblasti vod ( 23 až 26) Zpracování plánů povodí a plánů pro zvládání povodňových rizik 25 přípravné práce zpracování návrhů plánů povodí a návrhů plánů pro zvládání povodňových rizik zpracování plánů povodí a plánů pro zvládání povodňových rizik Programy opatření 26 Jsou hlavním nástrojem k dosažení cílů uvedených v plánech povodí a plánech pro zvládání povodňových rizik. Opatření přijatá k dosažení cílů ochrany vod v programu opatření je nutno uskutečnit do 3 let od schválení plánů povodí.

29 Hlava V. Ochrana vodních poměrů a vodních zdrojů ( 27 až 42) Díl 1 Ochrana vodních poměrů Definuje povinnost vlastníků pozemků pečovat o pozemky, tak aby nedocházelo k zhoršování odtokových poměrů, odnosů půdy erozní činností a v konečném důsledku k zanášení koryt splavenou půdou a tím nedocházelo k zmenšování kapacity koryt a zhoršování jakosti vody. Chráněné oblasti přirozené akumulace vod 28 Jsou to oblasti, které pro své podmínky tvoří významnou přirozenou akumulaci vod. Chráněné oblasti vyhlašuje vláda vydáním nařízení, kterým prohlásí oblast za chráněnou oblast přirozené akumulace vod. Území chráněná pro akumulaci povrchových vod 28a Generel území chráněných pro akumulaci povrchových vod

30 Hlava V. Ochrana vodních poměrů a vodních zdrojů ( 27 až 42) Díl 2 Podzemní vody. Zákon definuje zacházení s podzemními vodami. Díl 3 Ochrana vodních zdrojů Popsána jako ochrana vydatnosti, jakosti a zdravotní nezávadnosti vodních zdrojů využívaných k zásobování pitnou vodou. Hlavním prvkem ochrany vodních zdrojů určených k zásobování pitnou vodou je stanovení ochranných pásem vodních zdrojů 30 Vyhláška č. 137/1999 Sb., kterou se stanoví seznam vodárenských nádrží a zásady pro stanovení a změny ochranných pásem vodních zdrojů Dále zákon stanovuje tzv. Citlivé oblasti 32 a tzv. Zranitelné oblasti 33.

31 Hlava V. Ochrana vodních poměrů a vodních zdrojů ( 27 až 42) Díl 4 Ochrana množství vod Definuje Minimální zůstatkový průtok 36 a Minimální hladinu podzemních vod 37. Díl 5 Ochrana jakosti vod Definuje odpadní vody 38, závadné látky 39, které mohou ohrozit kvalitu podzemních a povrchových vod. Dále definuje pojem havárie 40, stanovuje povinnosti při havárii 41 a opatření k nápravě 42 havárie.

32 Hlava VI. Vodní toky ( 43 až 53) Vodní toky jsou povrchové vody tekoucí vlastním spádem v korytě trvale nebo po převažující část roku, a to včetně vod v nich uměle vzdutých. Jejich součástí jsou i vody ve slepých ramenech a v úsecích přechodně tekoucích přirozenými dutinami pod zemským povrchem nebo zakrytými úseky. Zákon definuje pojem koryta vodních toků 44, změny koryta toku 45 a ochranu toků a koryt 46. Správa vodních toků 47, vodní toky se dělí na významné vodní toky a drobné vodní toky, seznam významných vodních toků stanovuje MZ ve spolupráci s MŽP vyhláškou č. 178/2012 Sb., kterou se stanoví seznam významných vodních toků a způsob provádění činností souvisejících se správou vodních toků. Zákon popisuje a jasně definuje povinnosti správy vodních toků.

33 Hlava VI. Vodní toky ( 43 až 53) Správci vodních toků 48 Významné vodní toky spravují podniky povodí. Správu drobných vodních toků oprávněny vykonávat: obce, jejichž územím drobné vodní toky protékají fyzické nebo právnické osoby organizační složky státu, jimž drobné vodní toky slouží nebo s jejichž činností souvisejí státní podniky na základě určení Ministerstvem zemědělství Na území vojenských újezdů zajišťuje správu drobných vodních toků Ministerstvo obrany. Na území národních parků zajišťují správu drobných vodních toků Správy národních parků.

34 Vodní díla 55 Hlava VIII. Vodní díla ( 55 až 62) stavby, které slouží ke vzdouvání a zadržování vod, umělému usměrňování odtokového režimu povrchových vod, k ochraně a užívání vod, k nakládání s vodami, ochraně před škodlivými účinky vod, k úpravě vodních poměrů nebo k jiným účelům sledovaným tímto zákonem. Vodní díla nejsou jednoduché ani drobné stavby. V pochybnostech o tom, zda jde o vodní dílo, rozhodne místně příslušný vodoprávní úřad (odst. 4).

35 Hlava VIII. Vodní díla ( 55 až 62) Vodohospodářské úpravy 55 odst. 2 zemní práce a změny terénu v přirozených korytech vodních toků a na pozemcích sousedících s nimi, jimiž se podstatně mění přirozená koryta vodních toků a které jsou nezbytné k zajištění funkcí vodních toků. 55 odst. 3 Za vodní díla se nepovažují jednoduchá zařízení mimo koryta vodních toků na pozemcích nebo stavbách k zachycení vody a k jejich ochraně vodohospodářské úpravy bezodtokové jímky včetně přítokového potrubí vnitřní vodovody a vnitřní kanalizace vodovodní a kanalizační přípojky

36 Hlava VIII. Vodní díla ( 55 až 62) 55a Práva k pozemkům a stavbám, potřebným pro uskutečnění veřejně prospěšných staveb na ochranu před povodněmi, lze odejmout nebo omezit postupem podle zákona o vyvlastnění. Stavby k vodohospodářským melioracím pozemků 56, za stavby k vodohospodářským melioracím pozemků se považují stavby k závlaze a odvodnění pozemků, k ochraně pozemků před erozní činností vody. Podrobné vymezení staveb k vodohospodářským melioracím pozemků a jejich částí a způsob a rozsah péče o ně stanoví MZ vyhláškou č. 225/2002 Sb., o podrobném vymezení staveb k vodohospodářským melioracím pozemků a jejich částí a způsobu a rozsahu péče o ně.

37 Hlava VIII. Vodní díla ( 55 až 62) Užívání vodních děl jinými osobami 57, zákon zde jasně definuje podmínky užívání vodních děl jinými osobami. Jejich podílení se na údržbě vodního díla. Dále zákon definuje Ochranu vodních děl 58 a popisuje Povinnosti vlastníků vodních děl 59 (písmena a až k).

38 Hlava VIII. Vodní díla ( 55 až 62) Technickobezpečnostní dohled nad vodními díly 61, se rozumí zjišťování technického stavu vodního díla ke vzdouvání nebo zadržování vody, a to z hlediska bezpečnosti a stability a možných příčin jejich poruch. Provádí se zejména pozorováním a prohlídkami vodního díla, měřením jejích deformací, sledováním průsaku vod, jakož i hodnocením výsledků všech pozorování a měření ve vztahu k předem určeným mezním nebo kritickým hodnotám. Součástí technickobezpečnostního dohledu je i vypracování návrhů opatření k odstranění zjištěných nedostatků. Z hlediska technickobezpečnostního dohledu se vodní díla rozdělují do I. až IV. kategorie podle rizika ohrožení lidských životů, možných škod na majetku v přilehlém území a ztrát z omezení funkcí a užitků ve veřejném zájmu.

39 CS04 - Vodohospodářská legislativa Děkuji za pozornost.

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 8. - 9. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) Výklad vodního zákona Základním předpisem vodního práva v ČR: Zákon č.

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013 PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, listopad 2013 Vody jako složka životního prostředí význam: zdroj pitné vody pro obyvatelstvo pro zemědělství prostředí vodních ekosystémů pro ostatní rostliny

Více

Právní rámec povolování staveb pro bydlení. Vodoprávní úřad v procesu povolování staveb

Právní rámec povolování staveb pro bydlení. Vodoprávní úřad v procesu povolování staveb Právní rámec povolování staveb pro bydlení Vodoprávní úřad v procesu povolování staveb zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (dále jen vodní zákon) zákon č. 183/2006 Sb., o územním

Více

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Dr. Ing. Antonín Tůma Povodí Moravy, s.p. Národní dialog o vodě Veřejný zájem se odvíjí od ochrany vod, jako zdroje a základu života na této planetě.

Více

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana vody, půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Právní režim ochrany vod Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období USNESENÍ zemědělského výboru z 46. schůze dne 27.

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období USNESENÍ zemědělského výboru z 46. schůze dne 27. Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2010 5. volební období 127. USNESENÍ zemědělského výboru z 46. schůze dne 27. ledna 2010 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o

Více

254/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON)

254/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Více

Procesní postupy vodoprávních úřadů při řešení střetů při nakládání s vodami. 23. dubna 2014 Ostrava

Procesní postupy vodoprávních úřadů při řešení střetů při nakládání s vodami. 23. dubna 2014 Ostrava Procesní postupy vodoprávních úřadů při řešení střetů při nakládání s vodami 23. dubna 2014 Ostrava Jaroslava Nietscheová, prom. práv. e-mail: nietscheova@pvl.cz Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Vodohospodářské stavby BS001 Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)

254/2001 Sb. ZÁKON. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 413/2005 Sb., 444/2005 Sb. Parlament

Více

7 odst. 7 rozhoduje v jednotlivých případech o výjimkách ze zákazu a omezení užívání povrchových vod k plavbě pro sportovní činnost,

7 odst. 7 rozhoduje v jednotlivých případech o výjimkách ze zákazu a omezení užívání povrchových vod k plavbě pro sportovní činnost, Oddělení vodního hospodářství odboru životního prostředí MHMP vykonává přenesenou působnost kraje a některé působnosti obecního úřadu s rozšířenou působností a obecního úřadu Aktualizovaný text ke dni

Více

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství CS04 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství Vodohospodářská legislativa a vodní právo Vodní právo patří do oblasti práva životního prostředí.

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ PRO VODNÍ DÍLA

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ PRO VODNÍ DÍLA Příloha č. 2 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Příloha č. 6 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne...... ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ PRO VODNÍ DÍLA NEBO ZMĚNU

Více

13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana vod. Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod

13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana vod. Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod 13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Ochrana vod Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod Ochrana vod strana 2 Úvod Voda je jednou ze základních součástí

Více

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů.

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů. Strana 2645 252 VYHLÁŠKA ze dne 2. srpna 2013 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

ZPŮSOBY ZAVÁDĚNÍ A UPLATŇOVÁNÍ METODICKÝCH POKYNŮ V PRAXI

ZPŮSOBY ZAVÁDĚNÍ A UPLATŇOVÁNÍ METODICKÝCH POKYNŮ V PRAXI ZPŮSOBY ZAVÁDĚNÍ A UPLATŇOVÁNÍ METODICKÝCH POKYNŮ V PRAXI Ing. Pavel Koreček Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství Čistírny do kapacity 50 EO Hlavní změny ohlášení

Více

Úřad městské části Praha 20 Odbor životního prostředí a dopravy Jívanská 647, 193 21 Praha 9 - Horní Počernice, tel.: 271 071 683

Úřad městské části Praha 20 Odbor životního prostředí a dopravy Jívanská 647, 193 21 Praha 9 - Horní Počernice, tel.: 271 071 683 Úřad městské části Praha 20 Odbor životního prostředí a dopravy Jívanská 647, 193 21 Praha 9 - Horní Počernice, tel.: 271 071 683 ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) [ 15 vodního zákona] 1. Žadatel

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1)

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) *) Příloha č. 6 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) [ 15 vodního zákona] 1. Žadatel 2) Obchodní firma nebo název

Více

254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001

254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005 Sb. (část) Změna: 413/2005 Sb., 444/2005 Sb. Změna: 222/2006 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna:

Více

254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I

254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005

Více

VYUŽITÍ A OCHRANU VOD

VYUŽITÍ A OCHRANU VOD Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO VYUŽITÍ A OCHRANU VOD PODLE ZÁKONA Č. 254/2001 SB., O VODÁCH VODOVODY A KANALIZACE PODLE ZÁKONA Č. 274/2001 SB., O VODOVODECH A KANALIZACÍCH PRO VEŘEJNOU POTŘEBU Tachov

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb.

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 413/2005

Více

v nadzemních vedeních.

v nadzemních vedeních. Zákon č. 254/2001 Sb., ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 76/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 20/2004 Sb., zákona

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství Vodohospodářská legislativa a vodní právo Vodní právo patří do oblasti práva životního prostředí.

Více

Metodický pokyn. k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství

Metodický pokyn. k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství Ministerstvo zemědělství České republiky Č.j.: 937/2003-6000 Metodický pokyn k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství Určeno: vodoprávním úřadům

Více

P o s l e d n í s t a v textu podle Čl. I zákona č. 20/2004 Sb., který nabyl účinnosti dne 23. ledna 2004

P o s l e d n í s t a v textu podle Čl. I zákona č. 20/2004 Sb., který nabyl účinnosti dne 23. ledna 2004 P o s l e d n í s t a v textu podle Čl. I zákona č. 20/2004 Sb., který nabyl účinnosti dne 23. ledna 2004 254 ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona

Více

ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S POVRCHOVÝMI NEBO PODZEMNÍMI VODAMI NEBO JEHO ZMĚNU

ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S POVRCHOVÝMI NEBO PODZEMNÍMI VODAMI NEBO JEHO ZMĚNU Příloha č. 1 k vyhlášce č.183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S POVRCHOVÝMI NEBO PODZEMNÍMI VODAMI NEBO JEHO ZMĚNU [ 8 odst. 1 písm. a), b),

Více

P L A T N É Z N Ě N Í

P L A T N É Z N Ě N Í P L A T N É Z N Ě N Í z á k o n a č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn: ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách

Více

VYUŽITÍ A OCHRANU VOD

VYUŽITÍ A OCHRANU VOD Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO VYUŽITÍ A OCHRANU VOD PODLE ZÁKONA Č. 254/2001 SB., O VODÁCH VODOVODY A KANALIZACE PODLE ZÁKONA Č. 274/2001 SB., O VODOVODECH A KANALIZACÍCH PRO VEŘEJNOU POTŘEBU Obsah

Více

Předmět úpravy. Vymezení pojmů

Předmět úpravy. Vymezení pojmů 391/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2004 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 150/2010 Sb.

Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 150/2010 Sb. Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 150/2010 Sb. VYBRANÁ USTANOVENÍ DOTÝKAJÍCÍ SE PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD 2 Vymezení pojmů (3) Vodním útvarem je

Více

VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu a o dokladech předkládaných vodoprávnímu úřadu

VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu a o dokladech předkládaných vodoprávnímu úřadu Strana 2730 Sbírka zákonů č. 183 / 2018 183 VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu a o dokladech předkládaných vodoprávnímu úřadu Ministerstvo zemědělství

Více

183/2018 Sb. VYHLÁŠKA

183/2018 Sb. VYHLÁŠKA Systém ASPI - stav k 15.10.2018 do částky 113/2018 Sb. a 27/2018 Sb.m.s. - RA1282 Stránka 1 z 8 183/2018 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu

Více

Zákon o vodách č.254/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů(z.20/2004 Sb.)

Zákon o vodách č.254/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů(z.20/2004 Sb.) Zákon o vodách č.254/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů(z.20/2004 Sb.) 1(1)Účelem zákona je chránit povrchové a podzemní vody,stanovit podmínky pro hospodárné využívání v.zdrojů a pro zachování i zlepšení

Více

216/2011 Sb. VYHLÁŠKA

216/2011 Sb. VYHLÁŠKA 216/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. července 2011 o náležitostech manipulačních řádů a provozních řádů vodních děl Ministerstvo zemědělství stanoví podle 59 odst. 1 písm. a) zákona č. 254/2001 Sb., o vodách

Více

Zákon o vodách a změně některých zákonů (vodní zákon) Sb. č. 254/2001 čá.. 98 Sb. č. 320/2002 čá.. 117

Zákon o vodách a změně některých zákonů (vodní zákon) Sb. č. 254/2001 čá.. 98 Sb. č. 320/2002 čá.. 117 Vodní zákon Zákon o vodách a změně některých zákonů (vodní zákon) Sb. č. 254/2001 čá.. 98 Sb. č. 320/2002 čá.. 117 Hlava I Úvodní ustanovení 1 Účel a předmět zákona. Ochrana povrchových a podzemních vod

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon)

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005

Více

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK Seminář ČVTVHS dne 24.10. 2018 vyhodnocení dotazníku celkem bylo odevzdáno 32 dotazníků počet odpovědí na jednotlivé otázky se pohybuje mezi 27 30 profesní

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ve znění zákona č. 76/2002 Sb., č. 320/2002 Sb., č. 274/2003 Sb., č. 20/2004 Sb., č. 413/2005 Sb., č. 444/2005 Sb.,

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Účel a předmět zákona

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Účel a předmět zákona 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Parlament se

Více

Městský úřad Strakonice

Městský úřad Strakonice Městský úřad Strakonice Odbor životního prostředí Velké náměstí 2 tel. +420 383 700 277, 271, 276 386 21 Strakonice fax +420 383 324 535 Příloha č.12 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. ŽÁDOST O ZÁVAZNÉ STANOVISKO

Více

Doklady pro vydání povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami [K 8 odst. 1 písm. a) nebo b) vodního zákona]

Doklady pro vydání povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami [K 8 odst. 1 písm. a) nebo b) vodního zákona] 432/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 3. prosince 2001 o dokladech žádosti o rozhodnutí nebo vyjádření a o náležitostech povolení, souhlasů a vyjádření vodoprávního úřadu Změna: 195/2003

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH ( VODNÍ ZÁKON ) HLAVA I

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH ( VODNÍ ZÁKON ) HLAVA I 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon)

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005

Více

ČÁST PRVNÍ Zákon o vodách (vodní zákon) HLAVA I Úvodní ustanovení. Účel a předmět zákona

ČÁST PRVNÍ Zákon o vodách (vodní zákon) HLAVA I Úvodní ustanovení. Účel a předmět zákona Stránka č. 1 z 80 Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 254/2001 Sb. Zákon o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) - znění dle 250/2016 Sb., 183/2017 Sb. 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Účel a předmět zákona

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Účel a předmět zákona 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Parlament se

Více

ŽÁDOST O ZÁVAZNÉ STANOVISKO VODOPRÁVNÍHO ÚŘADU VYDÁVANÉ V RÁMCI SPOLEČNÉHO ŘÍZENÍ

ŽÁDOST O ZÁVAZNÉ STANOVISKO VODOPRÁVNÍHO ÚŘADU VYDÁVANÉ V RÁMCI SPOLEČNÉHO ŘÍZENÍ Příloha č. 12 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O ZÁVAZNÉ STANOVISKO VODOPRÁVNÍHO ÚŘADU VYDÁVANÉ V RÁMCI SPOLEČNÉHO ŘÍZENÍ [ 94j, 94q a následující

Více

Extrémní sucho. Úloha státní správy, nakládání s vodami. Zpracovala: Lenka Heczková Ostrava, 19. května 2016

Extrémní sucho. Úloha státní správy, nakládání s vodami. Zpracovala: Lenka Heczková Ostrava, 19. května 2016 Extrémní sucho Úloha státní správy, nakládání s vodami Zpracovala: Lenka Heczková Ostrava, 19. května 2016 Sucho nedostatek vody v atmosféře, půdě či rostlinách klimatické, půdní, hydrologické, socioekonomické

Více

Principy a pravidla územního plánování Kapitola C Funkční složky C.9 Vodní hospodářství

Principy a pravidla územního plánování Kapitola C Funkční složky C.9 Vodní hospodářství Garant kapitoly Funkční složky: Ing. arch. Naděžda Rozmanová Garant podkapitoly Vodní hospodářství: Ing. Marie Polešáková, Ph.D. Zpracovatel podkapitoly Vodní hospodářství: Doc. Ing. Ladislav Satrapa,

Více

254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON)

254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Parlament se

Více

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) CS04 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) Cíle ochrany před povodněmi 63: Ochranou před povodněmi se rozumí činnosti

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) Cíle ochrany před povodněmi 63: Ochranou před povodněmi se rozumí činnosti

Více

Obsah a text 254/2001 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od

Obsah a text 254/2001 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005 Sb. (část) Změna: 413/2005 Sb., 444/2005 Sb. Změna: 222/2006 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna:

Více

254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON)

254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005 Sb. (část) Změna: 413/2005 Sb., 444/2005 Sb. Změna: 222/2006 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna:

Více

POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa. Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod

POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa. Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod Podněty k novele vodního zákona č. 150/2010 Sb. zkušenosti s aplikací stávající legislativy

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I Systém ASPI - stav k 30.1.2017 do částky 5/2017 Sb. a 4/2017 Sb.m.s. - RA978 254/2001 Sb. - vodní zákon - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 7.2017 Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003

Více

ZÁKON ze dne 28. června 2001 č.254 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)

ZÁKON ze dne 28. června 2001 č.254 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ZÁKON ze dne 28. června 2001 č.254 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005 Sb.

Více

Žádost o povolení k provedení stavby vodních děl. 04. Základní informace

Žádost o povolení k provedení stavby vodních děl. 04. Základní informace Žádost o povolení k provedení stavby vodních děl 04. Základní informace K provedení vodních děl, k jejich změnám a změnám jejich užívání, jakož i k jejich zrušení a odstranění je třeba povolení vodoprávního

Více

Městský úřad Strakonice

Městský úřad Strakonice Městský úřad Strakonice Odbor životního prostředí Velké náměstí 2 tel. +420 383 700 277, 271, 276 386 21 Strakonice fax +420 383 324 535 Příloha č. 1 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ

Více

PL A TNÉ ZNĚ NÍ ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ

PL A TNÉ ZNĚ NÍ ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ V. PL A TNÉ ZNĚ NÍ zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, s v y z n ačením navrhovaných změn: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA

Více

Plánování v oblasti vod

Plánování v oblasti vod Plánování v oblasti vod Ing. Iva Jelínková, Povodí Moravy, sap. Odborně o Brně Bytová výstavba a protipovodňová ochrana Brno 18. 10. 2017 Strana 2 Morava Olomouc červenec 1997 Strana 3 Svitava Brno - Komárov

Více

ČÁST PRVNÍ. HLAVA I Úvodní ustanovení

ČÁST PRVNÍ. HLAVA I Úvodní ustanovení 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ve znění zákonů č. 76/2002 Sb., č. 320/2002 Sb., č. 274/2003 Sb., č. 20/2004 Sb., č. 413/2005 Sb., č. 444/2005

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 76/2002 Sb. (k 1.1.2003) v 126 doplňuje odst. 5 320/2002 Sb. (k 1.1.2003)

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 273/2010 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 273/2010 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 273/2010 Sb. Úplné znění zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), jak vyplývá z pozdějších změn Ze dne Částka 101/2010 Účinnost od http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2010-273

Více

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ A JINÁ VODOHOSPODÁŘSKÁ

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ A JINÁ VODOHOSPODÁŘSKÁ OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ A JINÁ VODOHOSPODÁŘSKÁ Vybraná ustanovení dotčených právních předpisů I. Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů

Více

Ochrana před negativními účinky vod

Ochrana před negativními účinky vod Mořské a vodní právo Ochrana před negativními účinky vod Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí 2012/2013 Přednáška č. 10 Negativní účinky vod Povodně Vodní eroze (zdravotní rizika) Povodeň Dočasné

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 101 Rozeslána dne 22. září 2010 Cena Kč 85, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 101 Rozeslána dne 22. září 2010 Cena Kč 85, O B S A H : Ročník 2010 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 101 Rozeslána dne 22. září 2010 Cena Kč 85, O B S A H : 273. Úplné znění zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), jak

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2001. o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2001. o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I Systém ASPI - stav k 31.5.2015 do částky 54/2015 Sb. a 21/2015 Sb.m.s. - RA719 254/2001 Sb. - vodní zákon - poslední stav textu Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna:

Více

432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství

432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství Vyhláška č. 432 432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství ze dne 3. prosince 2001, o dokladech Ïádosti o rozhodnutí nebo vyjádfiení a o náleïitostech povolení, souhlasû a vyjádfiení vodoprávního úfiadu Ministerstvo

Více

č.. 254/2001 Sb., o vodách a konů

č.. 254/2001 Sb., o vodách a konů Zákon č.. 254/2001 Sb., o vodách a změněn n některých n zákonz konů Účelem je chránit povrchové a podzemní vody, stanovit podmínky pro hospodárné využívání vodních zdrojů a pro zachování i zlepšení jakosti

Více

ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 254 ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Více

432/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství. ze dne 3. prosince 2001

432/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva zemědělství. ze dne 3. prosince 2001 432/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 3. prosince 2001 o dokladech žádosti o rozhodnutí nebo vyjádření a o náležitostech povolení, souhlasů a vyjádření vodoprávního úřadu Změna: 195/2003

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2001. o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon)

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2001. o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005

Více

Vodohospodářské. Seminář pro vodoprávní úřady Medlov Král Miroslav

Vodohospodářské. Seminář pro vodoprávní úřady Medlov Král Miroslav Vodohospodářské (vodoprávní) aktuality Seminář pro vodoprávní úřady Medlov 2012 Král Miroslav Obsah Vodohospodářská politika Plánování v oblasti vod (Mgr. Čurda) Preventivní protipovodňová opatření (Ing.

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Zákon o vodách (vodní zákon) HLAVA I Úvodní ustanovení. Účel a předmět zákona

254/2001 Sb. ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Zákon o vodách (vodní zákon) HLAVA I Úvodní ustanovení. Účel a předmět zákona 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ve znění zákonů č. 76/2002 Sb., č. 320/2002 Sb., č. 274/2003 Sb., č. 20/2004 Sb., č. 413/2005 Sb., č. 444/2005

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I Systém ASPI - stav k 4.11.2018 do částky 125/2018 Sb. a 28/2018 Sb.m.s. - RA1291 254/2001 Sb. - vodní zákon - stav k 31.12.2018 Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna:

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Zákon o vodách (vodní zákon) HLAVA I Úvodní ustanovení. Účel a předmět zákona

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Zákon o vodách (vodní zákon) HLAVA I Úvodní ustanovení. Účel a předmět zákona 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ve znění zákonů č. 76/2002 Sb., č. 320/2002 Sb., č. 274/2003 Sb., č. 20/2004 Sb., č. 413/2005 Sb., č. 444/2005

Více

č. 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)

č. 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) č. 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 76/2002 Sb. (k 1.1.2003) v 126 doplňuje odst. 5 320/2002 Sb. (k 1.1.2003)

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz ČESKÁ REPUBLIKA je vnitrozemský stát ve střední části Evropy, který náleží do oblasti mírného klimatického pásu severní polokoule. Celková délka státních hranic České republiky představuje 2 290,2 km.

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2001. o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2001. o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I Systém ASPI - stav k 9.12.2014 do částky 116/2014 Sb. a 34/2014 Sb.m.s. - RA649 254/2001 Sb. - vodní zákon - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2015 Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna:

Více

STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA

STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA 30.5.2018 STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA ZVLÁDÁNÍ SUCHA A NEDOSTATKU VODY NOVELA VODNÍHO ZÁKONA Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2001. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) 2 Vymezení pojmů

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června 2001. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) 2 Vymezení pojmů 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 413/2005

Více

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury

Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Vodní nádrže a rizika vodohospodářské infrastruktury Petr Kubala Povodí Vltavy, státní podnik www.pvl.cz Voda jako strategický faktor konkurenceschopnosti ČR příležitosti a rizika 8/9/12 Praha, 3. prosince

Více

254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001

254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) ve znění zákonů č. 76/2002 Sb., č. 320/2002 Sb., č. 274/2003 Sb., č. 20/2004 Sb., č. 413/2005 Sb., č. 444/2005

Více

254_2001_Sb. 254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb.

254_2001_Sb. 254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna: 444/2005

Více

ZÁKON 254/2001 Sb. O VODÁCH

ZÁKON 254/2001 Sb. O VODÁCH ZÁKON 254/2001 Sb. O VODÁCH (po novelizaci účinné k 1.8.2010) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 Účel a předmět zákona (1) Účelem tohoto zákona je chránit povrchové a podzemní vody, stanovit podmínky pro hospodárné

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1)

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) *) Příloha č. 8 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) [ 15 vodního zákona] 1. Žadatel 2) Obchodní firma nebo název

Více

Vodní díla na území obcí 8/9/12

Vodní díla na území obcí 8/9/12 Vodní díla na území obcí Jaroslava Nietscheová, prom. práv. e-mail: nietscheova@pvl.cz 8/9/12 Vodní toky - 43 VZ důležitý přírodní faktor povrchová voda tekoucí vlastním spádem trvale nebo převážnou část

Více

Právo ve vodním hospodářství. Z historie právní úpravy oblasti péče o vody. Další právní předpisy ve vodním hospodářství.

Právo ve vodním hospodářství. Z historie právní úpravy oblasti péče o vody. Další právní předpisy ve vodním hospodářství. Z historie právní úpravy oblasti péče o vody Právo ve vodním hospodářství prosinec 2012 JUDr. Ludmila Žaludová tzv. zemské zákony z roku 1870 návrh zákona o vodním právu připravovaný v letech 1921-1937,

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne 2009, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů

N á v r h. ZÁKON ze dne 2009, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů N á v r h ZÁKON ze dne 2009, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST

Více

Návody pro řešení nejdůležitějších životních situací

Návody pro řešení nejdůležitějších životních situací Návody pro řešení nejdůležitějších životních situací 1. Pojmenování (název) životní situace: Povolení ke stavbě, ke změně stavby, ke změně užívání či k zrušení a odstranění stavby vodního díla 2. Základní

Více

ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S POVRCHOVÝMI NEBO PODZEMNÍMI VODAMI NEBO O JEHO ZMĚNU

ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S POVRCHOVÝMI NEBO PODZEMNÍMI VODAMI NEBO O JEHO ZMĚNU MĚSTSKÝ ÚŘAD KRALUPY NAD VLTAVOU ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ, Palackého nám. 1, Kralupy nad Vltavou 278 01 ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S POVRCHOVÝMI NEBO PODZEMNÍMI VODAMI NEBO O JEHO ZMĚNU [ 8 odst. 1

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 3. prosince 2001. Předmět úpravy

VYHLÁŠKA. ze dne 3. prosince 2001. Předmět úpravy Platné znění části vyhlášky č. 432/2001 Sb., o dokladech žádosti o rozhodnutí nebo vyjádření a o náležitostech povolení, souhlasů a vyjádření vodoprávního úřadu, ve znění vyhlášky č. 195/2003 Sb., vyhlášky

Více

ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Účel a předmět zákona

ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Účel a předmět zákona Zákon č. 254/2001 Sb., ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Změna:

Více

vyhlašuje VODNÍ ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ

vyhlašuje VODNÍ ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 76/2002 Sb., zákonem č. 320/2002 Sb., zákonem

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii Seznam příloh Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii I Příloha č. 1 - Seznam nahrazovaných povolení Zákon č. 25/2001 Sb., o vodách a

Více

Zákon č. 254/2001 Sb.

Zákon č. 254/2001 Sb. Zákon č. 254/2001 Sb. Zákon o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Částka 98/2001 Platnost od 25.07.2001 Účinnost od 01.01.2002 Aktuální znění 01.01.2019-31.12.2020 254 ZÁKON ze dne 28. června

Více

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I

254/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 28. června o vodách a o změně některých zákonů. (vodní zákon) ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I Systém ASPI - stav k 6.11.2018 do částky 125/2018 Sb. a 28/2018 Sb.m.s. - RA1292 254/2001 Sb. - vodní zákon - stav k 31.12.2020 Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna:

Více