Lze se naučit etiketě?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lze se naučit etiketě?"

Transkript

1

2 Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Photos Filip Habart, 2010

3

4 Lze se naučit etiketě? Je vůbec možné napsat učebnici etikety? Podle toho, jak si takovou učebnici představujeme. Často se mě lidé ptají na řešení konkrétních situací a pak řeknou, tak to tam napište, to by tam mělo být taky. Co by mělo být v knize, která pojednává o normách chování ve společnosti? Představa, že by měla obsahovat úplný výčet všech myslitelných společenských situací a jejich řešení, je nereálná. Společnost vytvářejí lidé, a kolik je lidí, tolik je společenských situací, tolik variant v komunikaci mezi nimi, ve stylu jednání. Každá situace je unikátní, neopakovatelná, opakují se jen principy. Pravidel pro společenské chování není ve skutečnosti mnoho, lze si je osvojit po přečtení této knihy. Ale potíž je s konkrétním uplatňováním pravidel etikety v praxi: liší se jednající lidé, jiné je jejich společenské postavení, věk, profese, jiná je denní doba, prostředí, ve kterém se pohybujeme, může to být i jiná země a kultura. Kdyby existovala velká kniha, která by popisovala všechny společenské situace a jejich správné řešení, bylo by to jednoduché: stačilo by si ji přečíst a rázem by se kdokoliv mohl stát šéfem protokolu na Pražském hradě. Tak snadné to ale není. Stejně jako se po přečtení pravidel silničního provozu nestanete rázem skvělým řidičem, ani po přečtení této knihy se nestanete mistry etikety. Žádná kniha nemůže nahradit osobní vklad do řešení situací, ve kterých se ocitneme. Jisté vlohy, cit pro řešení společenských situací, znalost pravidel a kreativní přístup k věci jsou předpokladem pro úspěšné společenské vystupování. Tato kniha má naplnit nejdůležitější z těchto tří podmínek: seznámit vás s pravidly, která se vytvářela po staletí a stala se normou společenského chování v zemích s křesťanskou tradicí.

5 1/ Co je to etiketa? Etiketa a etika Oba pojmy se často zaměňují. Etika je filozofická disciplína, je to nauka o mravnosti, o morálce, pracuje s kategoriemi dobra a zla, dříve se jí říkalo mravouka. Etiketa je soubor pravidel společenského chování, ale zároveň znamená nálepku, vinětu, protože obě slova mají stejný původ. Přes odlišný význam obou pojmů mezi nimi najdeme určitou souvislost. Do oblasti zkoumání morálky patří i mezilidské vztahy, respektování hodnot jiných osob, společenství a kultur, a právě pravidla pro toto chování definuje etiketa. Etiketa není věda, která by tato pravidla zkoumala, ale jejich normativní soubor. Určuje naše chování v konkrétních situacích a přitom vede k ohleduplnosti, empatii, citlivému přístupu k ostatním, a tak naplňuje poslání etiky zabývat se hodnotami morálky v dané společnosti a vést k úctě k člověku. Etiketa a zdvořilost jsou slova souzvučná Slovo etiketa v nás budí pocit něčeho archaického, co patří do světa našich babiček a dědečků. A co teprve spousta pravidel, kterými se musíme řídit, abychom ve společnosti uspěli! Jsou ještě pravidla slušného chování nutná? Nejsou tato pravidla na úkor přirozeného chování? Ať se každý chová tak, jak chce. Nebo ne? Tyhle otázky si ovšem neklade až naše generace. Americká básnířka Ella Wheller-Wilcoxová píše na začátku 20. století:

6 Etiketa je jen jiné jméno pro laskavou mysl. Člověk, který by řekl: Neznám etikety, ani si neuvědomuje, že vlastně praví: Neznám zdvořilosti ke svým bližním! Avšak naštěstí je stále mnoho lidí dychtivých pomoci jinému a prokazovati drobné zdvořilosti, jež zahřívají srdce a povzbuzují ochablého ducha. Etiketa a zdvořilost jsou slova souzvučná. Co je to přirozené chování? Sousloví přirozené chování lidé často chápou jako možnost chovat se tak, jak považují za přirozené, tedy spontánně, neformálně, nechtějí regulovat své chování žádnými pravidly. Je to klam, protože to, co je přirozené pro jednoho, může být zcela nepřijatelné pro druhého. Někdo si bez předsudků sáhne prsty do společné mísy, aby si vzal plátek šunky, jiný má v tu chvíli po chuti, někdo přijde v plážovém úboru do hotelové restaurace, jiný to vnímá jako hrubý nevkus, někdo si podává ruce s druhými tak, jak ho napadne, jinému je trapně ze zmatku, který tím vzniká. Proto existují pravidla, která vytvářejí rámec pro naše chování. V něm máme možnost ukázat svoji osobitost, a to dokonaleji než ve hře bez pravidel. Když usedá ke stolu člověk, který není zběhlý v pravidlech stolování, plně se musí soustředit na to, jak zvládnout všechny nástrahy, které ho čekají: co s tím ubrouskem, jak správně držet příbor, mohu naklonit talíř, jak se drží ta sklenice, k čemu je tahle lžíce, když polévka už byla? Takový člověk je nervózní, upachtěný, nesoustředí se na konverzaci, která je přece hlavním smyslem společenského stolování. Jaký rozdíl od člověka, který bezvadně ovládá pravidla stolování, zručně si poradí s příbory, kleštičkami, ubrouskem, všechno dělá s naprostou

7 samozřejmostí, jen tak mimoděk. Ten se může plně věnovat svému společníkovi, živě konverzovat, jeho chování je odlehčené, uvolněné, tedy přirozené. Jedině takový společník si může podmanit svého obchodního partnera nebo okouzlit objekt soukromého zájmu, s takovým společníkem se budete těšit na příští setkání. Lze to přirovnat k řízení auta: Začátečník sedí ztuha, pevně se drží volantu, upřeně hledí před sebe a bylo by sebevražedné vyrušovat ho konverzací. Zkušený řidič sedí uvolněně, jede bezpečně, plynule, dokáže se živě bavit a ještě sledovat krajinu kolem sebe. Máte z jízdy s ním mnohem lepší pocit, než tomu bylo při jízdě se začátečníkem, a podle toho si také budete vybírat, s kým pojedete příště. Když jsem pracoval v Kanceláři prezidenta republiky a účastnil se stovek společenských událostí doma i v zahraničí, často se mě lidé ptali: A neomezuje vás ten protokol? Necítíte se svázaný těmi pravidly? Kdepak, odpovídal jsem, protokol vás vede, znalost pravidel přesně vymezuje prostor pro výraz vaší osobnosti a čím lépe pravidla ovládáte, s tím větší samozřejmostí se při takových akcích pohybujete, teprve pak máte pocit jistoty a uvolněnosti. Francouzi mají pro odlehčená pravidla etikety výraz savoir vivre umění žít. Chápou společenský život jako příležitost užívat si všech krás a radostí života. Dobré chování, příjemné stolování, ohleduplnost a potřeba vzbuzovat v ostatních pocit radosti je klíčem k úspěšnému a šťastně prožitému životu. Dnes už nikdo nepochybuje, že etiketa otevírá dveře v jakémkoli kontaktu s lidmi, na úřadech, ve školách, ve společenském styku, v osobním životě, při obchodním jednání. Potkávám denně typ mladého manažera (manažerky), kterému je kolem třiceti,

8 a protože rozumí třeba autům nebo počítačům, firma ho jmenovala obchodním ředitelem. Najednou dostává pozvání do Londýna na obchodní večeři, na které by mohlo jít o kontrakt za miliony eur. Mladý muž (nebo žena), pro nějž nejlepší restaurací, kterou kdy navštívil, byla pizzerie v okresním městě, teď začíná přemýšlet: Jaký oblek si mám vzít, šedý, nebo musím mít černý? Budu si umět uvázat správný uzel na kravatě podle límečku košile? Jak se správně pozdravíme a představíme? A co teprve až usedneme ke stolu Kterým příborem začínám? A který rohlík je můj, ten vlevo, nebo ten vpravo? Uznáte, že zahájit obchodní večeři tím, že sním partnerovi jeho rohlík, není to pravé A britský obchodník, pro kterého je pobyt v této restauraci zcela všedním bodem programu, si může říct buď: To je ale nemehlo, jak je ten člověk oblečený, neumí ani představit svoji partnerku a jak nemožně jí! Odkud že přijel? Tak s tímhle člověkem se už v životě nechci potkat, tohle přece nemám zapotřebí. Anebo si může říct: Ó, to je příjemný společník! Jak perfektně je oblečen, jak noblesně stoluje a přirozeně konverzuje, tak s tímhle člověkem se chci vídat co nejčastěji! O dopadu na obchodní vztahy máme v obou případech jasno. Slušnost nic nestojí, ale může přinést velké zisky jak jednotlivci, tak firmě, prohlásil americký milionář B. C. Forbes. Naše chování může být přirozené, a přesto bude v souladu s pravidly etikety. Je přece přirozené pozdravit známého člověka, dát ženě přednost ve dveřích, jíst tak, abychom v ostatních nebudili odpor, oblékat se v souladu s očekáváním společnosti, kterou jdeme navštívit. Spíš by bylo nepřirozené přijít do divadla v teplákách, odmítnout podanou ruku, nepozdravit se s přáteli.

9 Člověk, který respektuje pravidla etikety, je oblíbený Lidé brzy pochopili, že chtějí-li spolu dobře vycházet, musí být vzájemně ohleduplní a nesmějí dělat to, co druhým škodí. Proto existují zákony, pravidla silničního provozu, vyhlášky a nařízení a také sankce za jejich porušování. Pravidla etikety kodifikována nebyla, proto jediným postihem za jejich nedodržování je údiv nebo rozladění společnosti, někdy pozvednuté obočí, jindy pohrdavý výraz okolí. Nikdo nepochybuje o tom, že při vjíždění do křižovatky je praktické vědět, které auto pojede jako první, které jako druhé a které jako třetí. Setkají-li se tři lidé, je stejně praktické vědět, kdo komu podá ruku jako první, kdo bude druhý a kdo třetí. Při společenském karambolu, pravda, nejde o život, ale jde o dobrou pověst, o něco, co si nekoupíme za žádné peníze. Člověk, který je společenský a ohleduplný vůči lidem ve svém okolí, je oblíbený a lidé ho vyhledávají. Etiketa má různé žánry Etiketa znamená nejen černý oblek a noblesní držení příboru, ale především soubor pravidel, konvencí a zvyklostí pro vzájemný kontakt lidí i v běžném životě, třeba v tramvaji, doma nebo na ulici. Jistě, jiná pravidla platí ve francouzské restauraci s vybranou obsluhou, kam pozveme obchodního partnera, jiná v pizzerii, kam chodíme s přáteli. Podle úrovně prostředí, ve kterém se pohybujeme, nastavujeme laťku našeho chování: do francouzské restaurace si vezmeme sako a kravatu, nebudeme se opírat lokty o stůl a sklenici s vínem budeme držet za stopku, kdežto pizzerii můžeme navštívit ve svetru, budeme sedět uvolněně až ležérně a s držením sklenice si starosti dělat nemusíme.

10 K umění etikety patří správně odhadnout žánr situace, do které vstupujeme. Usednout k táboráku v obleku je stejně pošetilé jako navštívit Národní divadlo v džínách. Etiketa nikomu nezakazuje nosit džíny, šortky nebo tričko bez límečku, ale vymezuje prostředí, pro které je tento úbor přiměřený. Nehodí se pro návštěvy divadel, koncertů, plesů a premiér, tam patří tmavý oblek, kravata, šaty, kostým, večerní róba. Naopak, kdybych přišel mezi kamarády na pivo v černém obleku, seděl spořádaně s předloktím na hraně desky stolu a hovořil přísně spisovně, okamžitě bych vzbudil podezření, že se mnou není něco v pořádku. Existují dva zdroje, ze kterých čerpáme, abychom správně odhadli úroveň a žánr akce, na kterou míříme. Nejsměrodatnější je pokyn organizátorů, který najdeme na pozvánce. Jde o dress code instrukci, jak se máme obléct, abychom nevybočovali z úrovně, kterou hostitel stanovil (tmavý oblek, neformální oděv, casual dress), nebo také o poznámku, o jakou akci půjde, co se od hostů očekává (slavnostní večeře na počest japonského vedení firmy, večerní grill party novomanželů pro kamarády). Druhým zdrojem informací je naše zkušenost se společenskými akcemi. Záleží na denní době, na prostředí, na kategorii účastníků. Půjdeme-li na večerní party na zámku za účasti ministrů a na pozvánce nenajdeme dress code, sami usoudíme, že nejlepší bude vzít si tmavý oblek a kravatu, dámy krátké společenské šaty, na odpolední mejdan na zahradě ve společnosti přátel ze sportovního klubu si oblečeme letní plátěné kalhoty nebo džíny, košili s button down límečkem, dámy krátké letní šaty nebo sukni, svetřík a střevíce s otevřenou špičkou.

11 To se mám přetvařovat? Máme se usmát, když někoho zdravíme? Musím pozdravit i toho, koho bych nejraději neviděl? Musíme říct, jak nás těší, že se poznáváme, pochválit dámě účes nebo nové šaty, popřát na rozloučenou příjemný večer a to i když nám je úplně jedno, jaký večer ostatní prožijí? Ano, ke společenskému chování patří i konvenční zdvořilost. Možná nebudeme společenské formule pronášet vždy s plným zaujetím a upřímností v srdci, ale nevyhneme se jim. Nezdravíme proto, abychom získali jistotu, že někdo prožije opravdu dobrý den, ale protože tahle konvence od počátků civilizace přispívá k příjemnějšímu průběhu kontaktů mezi lidmi. Když někomu přejete dobrou chuť, vsadím se, že je vám upřímně jedno, jak mu bude chutnat, jde vám spíš o to, aby chutnalo vám, ale přesto to říkáte. Pozdrav je formálním výrazem zdvořilosti a neměl by se využívat k demonstraci skutečných vztahů mezi lidmi. To uděláme případně jinou formou, ale nepozdravit, to je velký prohřešek vůči etiketě. Etiketa vztahy mezi lidmi formalizuje, a i kdybychom si upřímně nemysleli to, co říkáme, prospíváme tím ostatním. Prospíváme ovšem i sobě, protože úsměv vyladí i naši duši. Člověk není nic jiného než to, čím se udělá. Jean-Paul Sartre Jaké jsou největší prohřešky vůči společenským pravidlům? Budete překvapeni, není to nesprávné držení vidličky nebo šnek vyklouznuvší z kleštiček. Lidé, kteří společenské podniky nenavštěvují

12 často, si mnohdy nejsou jisti různými pravidly, jejichž existenci tuší, ale neznají je. Týká se to někdy představování, jindy manipulace se stolním náčiním nebo oblékání. Měli bychom být při posuzování takového člověka shovívaví: Jestliže někdo u stolu zachází neobratně s překládacím příborem nebo spletl pořadí při představování, rádi mu to odpustíme a spíš mu pohledem nebo gestem naznačíme, jaký je správný postup. Nebudeme mít ovšem slitování s člověkem, který je sice zběhlý ve společenských pravidlech a uvádí společnost v úžas svými ekvilibristickými kousky při vykosťování křepelky, ale jinak je netaktní, bezohledný, přezíravý vůči ostatním či arogantní. Stejně jako na silnici budeme mít trpělivost s čerstvým absolventem autoškoly, ale odsoudíme bezohledného, byť zručného řidiče. Všimněme si ještě jedné kategorie účastníků společenských akcí: protřelých světáků, u kterých nepochybujeme, že přesně vědí, jak se mají chovat, i když občas poruší některé pravidlo. Pokud ho poruší v zájmu dobré zábavy nebo plynulosti společenské akce, oceníme to. Dáme přednost tomu, kdo se občas dopustí drobného prohřešku proti pravidlům společenského chování, před školometským dogmatikem, který dokáže zmrazit veselou zábavu jen proto, aby dostál nějakému často jen formálnímu pravidlu. Škrobení znalci všech pravidel protokolu, kteří své znalosti navíc dávají okázale najevo, nebo své okolí dokonce poučují, jsou nesmírně nudní a bývají často brzdou přirozené zábavy. Slušnost a zdvořilost Výstižně pojmenoval tyto vlastnosti zakladatel novodobé české etikety Jiří Guth-Jarkovský, první ceremoniář prezidenta T. G.

13 Masaryka, který rozlišil slušnost a zdvořilost. Slušnost je člověku vrozená: blahovolné a dobrotivé smýšlení člověka vždy hotového k jistým obětem a jistému sebezapření, jehož vyžaduje život společenský vůči spolubližním. Zdvořilost je uvědomělým vnějším výrazem slušnosti. Slušnost může být člověku dána, zdvořilosti je se nutné učit. Základem slušnosti je tedy úcta a ohleduplnost k bližním; zahrnuje i úctu k sobě samému. Slušný člověk zachovává ve všem míru. Slušnost život společnosti umožňuje, zdvořilost jej usnadňuje. Zdvořilost je úmyslné omezení vlastního individualismu, egoismu, je dobrovolným podřízením se platným normám a pravidlům společenského života. Guth-Jarkovský píše ve Společenském katechismu, že člověk by měl být zdvořilý i vůči nezdvořilým; zdvořilé slovo působí i na hrubého člověka a nezřídka mění i jeho smýšlení. Měl by být zdvořilý i v hádce, při důtkách, trestech atd., neboť čím zdvořileji, při tom vážně a přísně si vedeme, tím jsou naše slova účinnější. Člověk by měl být zdvořilým zejména vůči podřízeným, nižším a prostším; zdvořilost sluší vznešenému a pomůže překlenout propast, která bohatého dělí od chudého, představeného od podřízeného. Nejdůležitější vlastností člověka, který se pohybuje mezi lidmi, jsou takt a empatie schopnost vcítit se do situace, potřeb a pocitů druhého člověka. Do jisté míry je vlastností vrozenou; nedostává se jí obvykle lidem egocentrickým, kteří jsou příliš zaujati sami sebou a svými zájmy. Slovo takt vychází z latinského tactus (dotek) a přesně označuje, že takt znamená uvědomit si, co se druhého dotkne, a co nikoli. Takt spočívá v tom, že víme, jak daleko zajít, aniž bychom zašli příliš daleko, říká Chesterton.

14 Proměny pravidel etikety Často slyšíme stesky, že dnes se žádná pravidla společenského chování nedodržují a že zvláště mládež se žádnými pravidly neřídí. Aristoteles píše ve 4. století před naším letopočtem: Dnešní mládež je nevychovaná, mlaská při jídle, nevstane, když vstoupí dospělý, skáče do řeči a nemá k ničemu úctu. Nepřipomíná vám to něco? Tyto povzdechy jsem slyšel už od svého otce a ten je jistě slyšel od mého dědečka. O svém synovi si to myslím taky Etiketa je výrazem mezilidských vztahů v konkrétní historické epoše a odráží její charakteristické rysy. Soubor norem, které upravují chování ve společnosti, se utvářel po staletí; přebíral vždy ze starších období to, co bylo ještě aktuální a potřebné, a vytvářel pravidla nová. Celé dějiny například patřila ochrana slabých, vdov a sirotků k ctnostem ušlechtilého muže. Rytířská kultura povýšila pouhou ochranu ženy na galantnost vůči dámě. Ta si musela obdiv a pozornost mužů zasloužit svou cudností a jemnými mravy. V polovině 14. století píše nejmladší syn Jana Lucemburského Václav tyto verše: Ať se to lidem líbí, nebo ne, já chci vám sloužit, sladká moje paní. Po celý život, z vůle nezlomné, ať se to lidem líbí, nebo ne. Věřte, že nenadchnu se pro jiné, že věrný zůstanu až do skonání. Ať se to lidem líbí, nebo ne, já chci vám sloužit, sladká moje paní.

15 Pravidla byla obvykle tak přísná, jak přísná hierarchie vládla ve společnosti. Nižší vrstvy si vytvářely svá pravidla, přiměřená jejich potřebám. Dělník v kartounce ve vybrané restauraci nepoobědval ani jednou za život, proto jedl lžící, ale dbal o to, aby stolovala celá rodina společně, aby děti nemlaskaly a aby uměly každého slušně pozdravit. V neděli si oblékl bílou košili a tmavý oblek a při pozdravu smekal klobouk. Poděkujme králi Slunce Říká se, že první pravidlo pro chování dvorské šlechty stanovil zahradník francouzského krále Ludvíka XIV. ( ), když zakázal rozverným párům dovádět na pěstěných trávnících ve Versailles. Napíchal do trávníku cedulky se zákazem a od germánského sticken připichovat, se přes starofrancouzské estiquette vyvinulo slovo étiquette, etiketa. Tyto tabulky byly vlastně prvními instrukcemi pro chování dvorské šlechty. Proto je slovo etiketa homonymum, slovo stejně znějící se dvěma odlišnými významy. Druhý možný výklad původu slova etiketa je pravděpodobnější: za významnými hodnostáři u dvora chodil ceremoniář s cedulkou se jménem dotyčného šlechtice, protože tehdy nebyly celebrity běžně známy z televize. Dvorská šlechta byla dlouho nositelkou nejvybranějších mravů. Ludvík XIV., zvaný král Slunce, byl považován téměř za boha a tomu odpovídala i složitost ceremoniálu na jeho dvoře. Propracovaná pravidla definovala například i uléhání do lože a vstávání. Bylo zavedeno tak zvané malé uléhání, při kterém určení šlechtici (na tuto poctu se čekalo celé měsíce) sňali králi svrchní šat a spodní košili a další hodnostáři krále omyli v koupeli, a tak zvané velké uléhání, které

16 znamenalo doprovod na lože, asistenci při modlitbách a další procedury. Vstávání mělo podobně složitý a ceremoniální průběh. Ludvíkovi XIV. vděčíme i za pravidla zasedacího pořádku, nebo za uvedení kravaty mezi oděvní prvky pánského šatníku. Pro německy mluvící oblast je klasikem etikety právník z Hannoveru Adolf Franz Friedrich Ludwig, svobodný pán von Knigge ( ), autor 454stránkového díla O jednání s lidmi. Rozšířil myšlenky osvícenství a lidských práv na vztahy mezi lidmi a stal se autoritou nového myšlení, ovlivněného svobodou člověka v duchu ideálů Francouzské revoluce. Další zásluhy o rozvoj pravidel etikety a protokolu má diplomacie, zvláště britská a francouzská. Ústup šlechty ze slávy přenesl těžiště společenského života na měšťanské a podnikatelské vrstvy; tím ovšem prudce vzrostl počet lidí, kteří se ve společnosti začali pohybovat. Důsledek se projevil brzy: pravidla, u dvora velmi striktní, se začala postupně uvolňovat, aby byla přístupná i širším vrstvám. Na rozvoj etikety mělo velký vliv vytvoření rozsáhlé střední vrstvy v Británii, zvané English gentry. Zahrnovala nižší šlechtu, panstvo, a také obchodníky a podnikatele, kteří zbohatli především z obchodu, profesních povolání a farmaření. Tato stále mocnější třída získávala rozhodující vliv na veřejný život, politiku a hospodářské poměry v zemi. Nová elita přebírala sice některé aristokratické způsoby života (zámecká sídla, hony, způsob oblékání), ale žila již moderním, občanským stylem. V 18. století se ujal pro příslušníky této vrstvy výraz gentleman. Gentlemani se stávali vzorem celé společnosti, jejich mravy, životní zásady a styl oblékání jim záviděli příslušníci ostatních vrstev. Říká se, že když jedna služebná požádala krále Jakuba I., aby jejího syna

17 povýšil mezi gentlemany, král jí odpověděl: Gentlemana z něj udělat nedokážu, ale lorda bych z něj udělat mohl. Vývoj pokračoval směrem k demokratizaci společenského života a ke stírání rozdílů mezi vrstvami a dnes jsme u samé základny pomyslné společenské pyramidy: do společnosti chodí prakticky každý. Kdo nebyl na podnikovém večírku, v divadle, v restauraci, na promoci příbuzného? Masový vstup všech sociálních a profesních vrstev do společenského života znamenal další zjednodušení a rozkolísání pravidel etikety. Na druhé straně účast nejširších vrstev na společenských akcích se projevuje kultivací těchto vrstev, protože lidé musejí přemýšlet, co si oblečou, jak představí sebe a svého partnera, zda umějí správně podat ruku a náležitě stolovat. Společenské akce začali navštěvovat stále mladší lidé a ti mají ke konvencím principiálně podezíravý vztah. Zdálo by se, že všechna pravidla, která ještě ctili naši dědové, přestala platit. Přesnější vysvětlení je, že se strohá pravidla etikety 19. století přizpůsobila novým vrstvám společnosti, které je také začaly užívat. Francouzské výrazy na pozvánkách jsou postupně nahrazovány českými, z mnoha zkratek francouzských vzkazů, které se psaly na vizitky, zůstalo jen P.F., složité úbory, jako frak či žaket, byly nahrazeny jednoduchým smokingem, ba i dvouřadový oblek ustupuje pohodlnějšímu jednořadovému. Typickým rysem chování dnešního člověka je větší neformálnost než dříve. Lidé se seznamují méně obřadně, rychleji si začínají tykat, komunikují daleko pružněji a přirozeněji prostřednictvím elektronických médií než formálními dopisy. To vede ke sbližování lidí, kultur, k překonávání formálních bariér. Moderní etiketa respektuje společenské změny a nebrání se jim, nemůže uzavřít život do fraku jako do pevného krunýře.

18 Nikdy nebyl vývoj etikety tak bouřlivý jako dnes. Pohybujeme se mezi dvěma póly: na jedné straně konzervativní pojetí, které trvá na tradici a klasických formách vztahů, na druhé straně freestyle, který odmítá tradiční pojetí etikety, normy pro oblékání, stolování i chování. Konzervativní názor převládá u starší generace, která si váží hodnot Gutha-Jarkovského a usiluje o jejich udržení, kdežto u mladé generace převažuje názor, že všechna pravidla jsou jen staromilskou odumřelou zbytečností, která nás jen svazuje a omezuje. Je příznačné, že tento názor zastávají především lidé, kteří nepotřebují znát pravidla etikety kvůli své profesi nebo sociální roli ve společnosti. Budiž, těm je obtížné vysvětlovat, že k obleku nenosíme sandály ani v největších vedrech, protože obleky nenosí, ba připadají jim směšné a archaické. I pro ně ovšem platí obecná pravidla o ohleduplnosti vůči ostatním lidem, ke starším, k ženám, i oni by měli umět pozdravit a představit se. Mezi těmito dvěma krajnostmi se pohybuje dnešní rozumné a moderní pojetí pravidel etikety. Směřuje stále k většímu uvolňování a ležérnosti do pánského společenského šatníku se vetřely džíny, košile v saku bez kravaty, košile volně přehrnutá přes kalhoty, do dámského odhalená prádlová ramínka, střevíce s otevřenou špičkou bez punčoch, delší šortky a kalhoty capri se sakem Není snadné v době tak zásadních změn formulovat pevná pravidla, přesto se o to v této knize pokusíme. S ženami to není snadné Zcela zásadně se v posledních desetiletích změnilo postavení ženy ve společnosti; dnes má žena stejná práva jako muž může navštívit

19 sama restauraci, může zaplatit za obchodního partnera oběd, může na recepci oslovit muže, se kterým se chce seznámit. Přesto ženy samy cítí, že některé projevy pro ně nejsou vhodné, i když jim nejsou zapovězeny. Pravidla etikety dnes ženám nic nezakazují, přesto je něco vnímáno oběma pohlavími jako pro ženu společensky nepřijatelné, i když to veřejné mínění toleruje mužům, například kouření na ulici. Z letité tradice ženám prokazujeme úctu, považujeme je za společensky významnější, ale ani to už dnes není všude běžné. Americká společnost došla v emancipaci ženy tak daleko, že prokazováním zdvořilostí se muži vystavují nebezpečí podezření ze sexuálního harassmentu. Ženy se paradoxně vzdávají svého výsadního postavení a samy se ohrazují proti projevům galantnosti. Pro americkou společnost to je přirozené; vznikla z jiných kořenů než starý aristokratický kontinent. Když první odvážní Evropané opouštěli počátkem 17. století své domovy a zakládali na východním pobřeží Ameriky osady, jež se staly zárodkem budoucích Spojených států, unikali před náboženskou nesnášenlivostí a byli vedeni odporem vůči aristokratické společnosti. Programově odmítali všechny výsady a rozdělení společnosti na vyšší a nižší vrstvy. Osadníci se nerozlišovali podle původu, ale jen podle schopností, posléze podle majetku. Svobodný Američan se přece nebude chovat jako britský aristokrat! Žena-farmářka, když jí desperáti zabili manžela, žila stejným způsobem jako její sousedé muži. Proto jen v Americe můžeme potkat na letišti ženu, jak vláčí objemný kufr a vedle ní jde muž a nese si noviny. Evropan vychovaný v tradicích, které nám vštípila už rytířská kultura v raném středověku, by to (věřme) nedopustil.

20 Česká společnost si už pomalu zvyká na zcela jiné chování k ženám, než bylo po desetiletí obvyklé. Znevažování jejich schopností, vtipy na adresu žen, zvlášť blondýnek, nebo nemístnou familiárnost si už dnes nikdo v solidním prostředí nedovolí. V chování vůči ženám se dokonce ve firmách s americkým managementem dostáváme do konfliktu s evropskými pravidly etikety. Pravidla etikety se zrodila v Evropě, na dvoře Ludvíka XIV., a šířila se prostřednictvím ceremoniálů dvorské šlechty. Později se rozšířila i na ostatní vrstvy společnosti, ale její aristokratický původ je stále zřejmý. Součástí této tradice je už od rytířských dob galantní chování k ženám, a to je prvek, který se v Americe neujal, a je dokonce demonstrativně odmítán. V amerických firmách se žena může ohradit, když jí muž dá přednost ve dveřích, když jí chce pomoct s břemenem, když čeká, až žena usedne. Dokonce se doporučuje, aby muž nenastupoval se ženou do výtahu, pokud by tam měli zůstat sami, nebo aby za ní nešel (třeba chodbou) déle, než aby jí to začalo vadit. Americký import společenské rovnosti mezi mužem a ženou je jen věcí konvence, stejně jako evropská pravidla, a proto se budeme chovat tak, jak je na domácí půdě obvyklé. Platí, že se přizpůsobujeme hostiteli na jeho domácí půdě, takže budiž, v Americe (nebo na půdě americké firmy) ženám dveře otevírat nemusíme, bude-li je to pohoršovat, ale v Evropě se silnou tradicí galantního vztahu k ženám platí pravidla, která vyrostla z historických kořenů tohoto kontinentu a jsou součástí jeho kulturního dědictví. Tady bychom měli důsledně uplatňovat domácí mravy, tak jak nám je vštípily předchozí generace svou výchovou. Etiketa je svou podstatou konzervativní prvek v chování, má důležitou stabilizační funkci ve společnosti, a proto by ji módní novinky neměly rozkolísat.

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Photos Filip Habart, 2010. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Photos Filip Habart, 2010. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas. Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Photos Filip Habart, 2010 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Lze se naučit etiketě? Je vůbec možné napsat učebnici etikety?

Více

Ladislav Špaček PRO KAŽDÝ DEN

Ladislav Špaček PRO KAŽDÝ DEN Ladislav Špaček Malá kniha etikety PRO KAŽDÝ DEN Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 ISBN 978-80-204-2719-9 malá kniha etikety pro každý den Lze se naučit etiketě? Je vůbec možné napsat

Více

Učitel, etiketa. RNDr. Vladimír Kostka. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Učitel, etiketa. RNDr. Vladimír Kostka. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Učitel, etiketa a kvalifikační standard RNDr. Vladimír Kostka Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích anotace Příspěvek se zabývá problematikou požadavků na vystupování a chování učitele

Více

Etiketa pro celou rodinu

Etiketa pro celou rodinu Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Etiketa pro celou rodinu Rodina je základ společnosti, kde dítě dostává základy výchovy, a to tak pevné, že ani škola, ani životní zkušenost je mnohdy

Více

Ve společnosti si nejsme všichni rovni Tři kategorie významnosti...13 Jediný pevný bod žena Jak (se) představujeme...

Ve společnosti si nejsme všichni rovni Tři kategorie významnosti...13 Jediný pevný bod žena Jak (se) představujeme... ŠPAČEK Ladislav VELKÁ KNIHA ETIKY Obsah Lze se naučit etiketě?... 5 Etiketa a zdvořilost jsou slova souzvučná... 5 Zoon politikon... 6 To se mám přetvařovat?... 7 Jaké jsou největší prohřešky vůči společenským

Více

SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ - TEST

SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ - TEST Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 SPOLEČENSKÉ

Více

Etiketa. souhrn společenských zvyklostí a nepsaných zákonů určujících, jak se mají lidé ve společnosti chovat

Etiketa. souhrn společenských zvyklostí a nepsaných zákonů určujících, jak se mají lidé ve společnosti chovat Mgr. Jakub Dziergas Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada OBČANSKÁ

Více

Ladislav Špaček. Špaček. v porcelánu aneb Etiketa, vole!

Ladislav Špaček. Špaček. v porcelánu aneb Etiketa, vole! Ladislav Špaček Špaček v porcelánu aneb Etiketa, vole! Ladislav Špaček v porcelánu aneb Etiketa, vole! Ilustrace Milan Starý Mladá fronta Úvod Ladislav Špaček, 2011 Illustrations Milan Starý, 2011 ISBN

Více

Diplomatický protokol

Diplomatický protokol Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Diplomatický protokol Ivana Hlavsová Blok 9/10 Etiketa pokrač. druhy společenských podniků pozvání a pozvánky organizace společenských podniků, zasedací

Více

Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe, reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Etiketa podnikání Zlatko Tvrdoň Jak se ve společnosti chovat, aniž bychom způsobili společenské faux pas? To a více nám prozradí Zlatko Tvrdoň v přednášce o Etiketě podnikání. Ani zde nebudou chybět jeho

Více

Očekávaný výstup: Žáci si upevní znalosti slušného chování, rozpoznají, jak se správně chovat v konkrétních situacích, seznámí se se Zlatým pravidlem

Očekávaný výstup: Žáci si upevní znalosti slušného chování, rozpoznají, jak se správně chovat v konkrétních situacích, seznámí se se Zlatým pravidlem Kulturní chování Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_19 Tématický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr. Helena

Více

Stručná anotace: žák se seznámí se základními pojmy, zná základní pravidla etikety

Stručná anotace: žák se seznámí se základními pojmy, zná základní pravidla etikety Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Byznys trip. V obchodě nosí mnoho lidí obleky a kravaty. Je to prostě jistota. Obzvlášť, když jdou k zákazníkovi, se málokdo odváží jít v kraťasech

Byznys trip. V obchodě nosí mnoho lidí obleky a kravaty. Je to prostě jistota. Obzvlášť, když jdou k zákazníkovi, se málokdo odváží jít v kraťasech Šaty dělají člověka Paní učitelka o sebe musí dbát, protože se na ni dívají žáci či již vyspělí puberťáci a ti nenechají na super ulítlém ohozu ani nit suchou. Pan majitel malé firmy chodí, jak se mu chce,

Více

ČÁST PRVNÍ 1 NOVÁ PROFESIONÁLNÍ IMAGE

ČÁST PRVNÍ 1 NOVÁ PROFESIONÁLNÍ IMAGE OBSAH ČÁST PRVNÍ 1 NOVÁ PROFESIONÁLNÍ IMAGE KAPITOLA PRVNÍ 3 NA VZHLEDU ZÁLEŽÍ 3 Máte pouze třicet sekund 4 První dojem, trvalý dojem 5 Výjimka potvrzuje pravidlo 6 KAPITOLA DRUHÁ 9 IMAGE NA JEDNIČKU 9

Více

Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01.

Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01. Střední odborné učiliště Domažlice,Prokopa Velikého 640, Domažlice, MPV Stod, Plzeňská 322 Charakteristika výukového materiálu: VY_52_INOVACE_01.26 Pozvánka na společenskou akci Autor: Eva Němcová Období

Více

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a

Více

WORKSHOP Etiketa v zaměstnání. Ing. Omar Ameir, Ph.D., Moravská vysoká škola Olomouc

WORKSHOP Etiketa v zaměstnání. Ing. Omar Ameir, Ph.D., Moravská vysoká škola Olomouc WORKSHOP Etiketa v zaměstnání Ing. Omar Ameir, Ph.D., Moravská vysoká škola Olomouc Osnova prezentace: 1. Pojmosloví 2. Obecné základy slušného chování 3. Přijímací pohovor 4. Etiketa v souvislosti s firemní

Více

PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ

PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ PRAKTIKUM OBCHODNÍHO JEDNÁNÍ Ing. Jaroslav Demel, Ph.D. Setkání 6 (10.11.2015) Základy etikety a obchodní jednání 1. Etiketa 2. Společenské zásady pozdravu 3. Představování se, oslovování a tituly 4. Oblečení

Více

N a š e i m a g e nevhodné

N a š e i m a g e nevhodné nevhodné Naše image Standardy image (Image code) Image je náš obraz, vnější působení, celkový dojem, který o sobě vytváříme na veřejnosti. Tato brožura představuje standardy image zaměstnance ČSOB včetně

Více

ETIKETA DO KAPSY. Anotace:

ETIKETA DO KAPSY. Anotace: ETIKETA DO KAPSY Anotace: Když se řekne do kapsy, myslí se tím něco, co máme pořád po ruce, co je pohotově k dispozici, co můžeme mít stále u sebe. Taková je Etiketa do kapsy: stručná, jasná, přehledná,

Více

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Photos Filip Habart, 2010. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Photos Filip Habart, 2010. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas. Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Photos Filip Habart, 2010 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p

Více

Umí Češi odhadnout vhodný styl oblečení?

Umí Češi odhadnout vhodný styl oblečení? Co je sonda? Jedná se o jednoduchý a rychlý on-line/cati/papi výzkum na panelu respondentů, který se vztahuje k aktuálním otázkám. Nemá ambice plně reprezentativního a vysoce kvalitního výzkumu veřejného

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu. Číslo materiálu 37. Mgr. Bc. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST37 Číslo materiálu 37

Více

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010

Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Ladislav Špaček, 2010 Cover photo Jaroslav Fišer, 2010 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a

Více

Při milování má ráda tmu, upřednostňuje jen jednu polohu, neprovozuje orální sex.

Při milování má ráda tmu, upřednostňuje jen jednu polohu, neprovozuje orální sex. Při milování má ráda tmu, upřednostňuje jen jednu polohu, neprovozuje orální sex. Ve vztahu velmi šťastná, se svým manželem nerozlučná dvojka, přátelé, partneři, parťáci. On v sexu stále při chuti, ona

Více

Anotace: Cílem materiálu je vytvořit doplňující didaktický materiál pro úroveň žáků tříletých učebních oborů, podporující slušné chování.

Anotace: Cílem materiálu je vytvořit doplňující didaktický materiál pro úroveň žáků tříletých učebních oborů, podporující slušné chování. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_14 Název materiálu: Kvíz společenská etiketa Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Cílem materiálu je vytvořit doplňující didaktický materiál pro

Více

A kam vlastně jdeme? Nevím, co si obléct. Jinak se oblékáme do kina, jinak do divadla, jinak na koncert.

A kam vlastně jdeme? Nevím, co si obléct. Jinak se oblékáme do kina, jinak do divadla, jinak na koncert. KINO I když se zdá, že kino je velmi neformální prostředí, kde žádná pravidla etikety neplatí, přesvědčíme se, že je pár zásad, které musíme respektovat, abychom byli ohleduplnými diváky. Kdo vstupuje

Více

VE SPOLEČNOSTI Sl NEJSME VŠICHNI ROVNI

VE SPOLEČNOSTI Sl NEJSME VŠICHNI ROVNI OBSAH Lze se naučit etiketě? 5 Etiketa a zdvořilost jsou slova souzvučná 5 Zoon politikon 6 To se mám přetvařovat? 7 Jaké jsou největší prohřešky vůči společenským pravidlům? 7 Slušnost a zdvořilost 8

Více

Průřezová témata k oblasti JaJK Anglický jazyk - 6. ročník. Výchova demokratického občana VDO

Průřezová témata k oblasti JaJK Anglický jazyk - 6. ročník. Výchova demokratického občana VDO Anglický jazyk - 6. ročník Výchova demokratického občana VDO VDO 1 Občanská společnost a škola dílčí témata: Představení, Styk s okolím - umí si vyžádat informaci o jménu a sám inf. poskytnout - umí se

Více

je na jaro Béžová náš šatník? Móda Jak a čím oživit 46 Brýle &Móda Jana Minaříková Jana Minaříková založila svou značku v roce 2009, po absolutoriu

je na jaro Béžová náš šatník? Móda Jak a čím oživit 46 Brýle &Móda Jana Minaříková Jana Minaříková založila svou značku v roce 2009, po absolutoriu Jak a čím oživit náš šatník? Béžová je na jaro ideální! Za pár týdnů tu je jaro. Jak doplnit šatník, abyste se cítila dobře, radí návrhářka Jana Minaříková: Základem každého modelu, který chcete nosit

Více

Banket, protokol, zasedací pořádek, zasedací pořádek u svatební hostiny, tvary tabulí

Banket, protokol, zasedací pořádek, zasedací pořádek u svatební hostiny, tvary tabulí Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ST40 Číslo materiálu 40

Více

1. PASIVNÍ KOMUNIKAČNÍ STYL PŘÍKLAD: Libor slíbil, že pojede do Brna svou služební dodávkou a sveze svého kamaráda, který potřeboval z Brna odvézt

1. PASIVNÍ KOMUNIKAČNÍ STYL PŘÍKLAD: Libor slíbil, že pojede do Brna svou služební dodávkou a sveze svého kamaráda, který potřeboval z Brna odvézt 1. PASIVNÍ KOMUNIKAČNÍ STYL zakoupené zboží. Mezitím se situace změnila. Libor do Brna Libor trpí, má výčitky svědomí, přece to slíbil. Cítí povinnost kamaráda svézt, přestože se mu to nehodí. Naznačí

Více

TEST SPOLEČENSKÉ DOKONALOSTI

TEST SPOLEČENSKÉ DOKONALOSTI TEST SPOLEČENSKÉ DOKONALOSTI Využitelný pro měření kompetence: získávání ostatních Forma: papír - tužka Čas na administraci: max. 10 min. Časový limit: ne Vyhodnocení: ručně cca 5 minut jeden testovaný

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Jiří Janda. Keep Calm and Speak! Větná stavba 1: Čas přítomný

Jiří Janda. Keep Calm and Speak! Větná stavba 1: Čas přítomný Jiří Janda Keep Calm and Speak! Větná stavba 1: Čas přítomný Mojí bezvadné manželce Lucii, kamarádům Michalu Černému a Janu Šidlákovi za podporu a inspiraci a všem mým skvělým studentům. Copyright Jiří

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků)

Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků) Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Další cizí jazyk Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků) 6. 9. ročník 3 hodiny týdně třídy, jazykové

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2014 - II. termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2014 - II. termín ČESKÝ JAZYK Obor: 79-41-K/41 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: A. Doplňte do textu vynechané hlásky a interpunkci. Proměny pravidel etikety Často sl šíme stesky že dnes se žádná pravidla společenského

Více

Vytvořili jsme pro vás seznam největších módních faux pas, kterých se dopouští mužská část naší populace.

Vytvořili jsme pro vás seznam největších módních faux pas, kterých se dopouští mužská část naší populace. Vytvořili jsme pro vás seznam největších módních faux pas, kterých se dopouští mužská část naší populace. 1. Pach místo vůně Jestli je něco, co může ženu zákonitě odpudit, je to právě nepříliš vonící mužské

Více

Kurz Sociální a komunikační dovednosti

Kurz Sociální a komunikační dovednosti Kurz Sociální a komunikační dovednosti Lektorka, autorka materiálů: Mgr. Kateřina Obsah kurzu: 1. Pravidla a cíle kurzu 2. Seznamovací rozhovory teorie a nácvik, témata vhodná k vedení rozhovoru seznamovacího,

Více

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě.

CESTA ZPÁTKY K SOBĚ. Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit. Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. CESTA ZPÁTKY K SOBĚ Jak najít zpátky sebe a již se v životě neztratit Cesta zpátky k sobě je seminář, který vám pomůže s úklidem ve vašem životě. 1. krok Vztah k sobě Vztah k sobě je základ pro všechny

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

ČÁST D ZRUŠENÍ A/NEBO PROHLÁŠENÍ NEPLATNOSTI ODDÍL 2 HMOTNĚPRÁVNÍ USTANOVENÍ

ČÁST D ZRUŠENÍ A/NEBO PROHLÁŠENÍ NEPLATNOSTI ODDÍL 2 HMOTNĚPRÁVNÍ USTANOVENÍ METODICKÉ POKYNY TÝKAJÍCÍ SE PRŮZKUMU PROVÁDĚNÉHO ÚŘADEM PRO HARMONIZACI NA VNITŘNÍM TRHU (OCHRANNÉ ZNÁMKY A PRŮMYSLOVÉ VZORY) V OBLASTI OCHRANNÝCH ZNÁMEK SPOLEČENSTVÍ ČÁST D ZRUŠENÍ A/NEBO PROHLÁŠENÍ

Více

Diplomatický protokol

Diplomatický protokol Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Diplomatický protokol Ivana Hlavsová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Blok 1 Úvod do kursu, obsah, ukázky Diplomacie definice, význam Struktura

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové

Více

PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY NABÍDKA LEKCÍ PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015 2016 Vážení pedagogové, dostává se vám do rukou nabídka vzdělávacích programů v knihovně. Nabídka je rozdělena do dvou částí, na lekce informačního

Více

Te T lefon o ov o án á í Te T lefo f n o o n v o á v ní n v v oč o í č ch c h no n v o á v čk č a k 2

Te T lefon o ov o án á í Te T lefo f n o o n v o á v ní n v v oč o í č ch c h no n v o á v čk č a k 2 Money Plus Telefonování Vize bez realizace je halucinace Albert Einstein 1 Telefonování Telefonování v očích nováčka 2 Naladění sebe Uč se od moudrých! Uč se od výjimečných! Uč se od života! 3 Mozek je

Více

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy

Klíčové kompetence. Jako jeden z nosných prvků reformy Jako jeden z nosných prvků reformy Klíčové kompetence Podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání má základní vzdělávání žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence. Pojem

Více

Další cizí jazyk. Ruský jazyk. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast. Předmět. 7. 9.

Další cizí jazyk. Ruský jazyk. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast. Předmět. 7. 9. Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Další cizí jazyk Ruský jazyk 7. 9. ročník 2 hodiny týdně třídy, jazykové učebny, počítačová učebna dělení žáků

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9)

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9) Pokání Biblický pokání nepředstavuje změnu postoje prosazované lidského vědomí. Integruje život před lidmi říká další aspekt křesťanského života, ne lítost podporovány evangelia. Opravdové pokání říká,

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře

Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře Všeobecná etická teorie a profesní etika záchranáře Etika je filozofická disciplína, která zkoumá morálku nebo morální konání a jeho normy.je disciplínou praktické filozofie, která se zaobírá lidským konáním

Více

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050

JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 JAKÉ TO TU BUDE V ROCE 2050? #brno2050 Zavřete na chvíli oči... A představte si, že jste v Brně ale o třicet let později. Píše se rok 2050. Vaše děti dospěly. Vy máte pár vrásek navíc. A Brno...... jaké

Více

EVALVACE, DEVALVACE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

EVALVACE, DEVALVACE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje EVALVACE, DEVALVACE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Březen 2011 Mgr. Olga Čadilová t EVALVACE, DEVALVACE Každý vztah, každá interakce

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice PODNIKOVÁ KULTURA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

Indikátory vitality dřevin (INVID)

Indikátory vitality dřevin (INVID) Vzdělávací materiál projektu Indikátory vitality dřevin (INVID) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR INVID CZ.1.07/2.3.00/20.0265 ETIKETA ANEB CO S CHLEBÍČKEM

Více

Jméno studenta. Porovnání technologie úpravy jídel v klasické, tradiční. a moderní kuchyni a jejich ekonomik. Maturitní práce z hotelového provozu

Jméno studenta. Porovnání technologie úpravy jídel v klasické, tradiční. a moderní kuchyni a jejich ekonomik. Maturitní práce z hotelového provozu Vzor titulní strany (pevné desky) SOUKROMÁ HOTELOVÁ ŠKOLA BUKASCHOOL s.r.o. v MOSTĚ Jméno studenta Porovnání technologie úpravy jídel v klasické, tradiční a moderní kuchyni a jejich ekonomik Maturitní

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÉHO CHOVÁNÍ

ZÁKLADY SPOLEČENSKÉHO CHOVÁNÍ Pracovní list 01 22 ZÁKLADY SPOLEČENSKÉHO CHOVÁNÍ Úkol č. 1: 1. Jaký je rozdíl mezi etikou a etiketou? Není etiketa, o které mluvíme, nálepka na láhvi? A etika slušné chování? Etika... Etiketa... 2. Z

Více

Anglický jazyk základní úroveň obtížnosti. obsahem lekcí bude nácvik jednotlivých dovedností a typů úloh:

Anglický jazyk základní úroveň obtížnosti. obsahem lekcí bude nácvik jednotlivých dovedností a typů úloh: Anglický jazyk základní úroveň obtížnosti obsahem lekcí bude nácvik jednotlivých dovedností a typů úloh: poslech (s výběrem odpovědí, dichotomické pravda vs nepravda, se stručnou odpovědí, přiřazovací)

Více

Pravidla společenského chování - ETIKETA představování, tykání, oslovení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012

Pravidla společenského chování - ETIKETA představování, tykání, oslovení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012 Pravidla společenského chování - ETIKETA představování, tykání, oslovení Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: říjen 2012 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno:

Více

Školní družina při ZŠ Liptál

Školní družina při ZŠ Liptál Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní družina při ZŠ Liptál Verze č. III Platnost od: 1.9. 2015 Zpracovala: Petra Pilná vychovatelka Charakteristika ŠVP pro ŠD vychází z ŠVP ZŠ Liptál,

Více

NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL

NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL KANTOREK 1346: Karla IV. přestává bavit dětská hra Malý stavitel. NAŠE VTIPNÁ HISTORIE PAVEL KANTOREK Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Pavel Kantorek NAŠE

Více

M O J E S E X U Á L N Í F A N T A Z I E. Prosím o zaškrtnutí odpovídající varianty v každé otázce ( v otázkách 13.,

M O J E S E X U Á L N Í F A N T A Z I E. Prosím o zaškrtnutí odpovídající varianty v každé otázce ( v otázkách 13., M O J E S E X U Á L N Í F A N T A Z I E Prosím o zaškrtnutí odpovídající varianty v každé otázce ( v otázkách 13., 28.-33. všechny odpovídající varianty) a doplnění údajů v otázkách 1., 6., 14. 15., 34.,

Více

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola

Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová. Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Zuzana Pospíšilová Ilustrace Eva Rémišová Hravá autoškola Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu Autor VY_32_INOVACE_OvKč.2,3/02/03/05 Bc. Iveta Martinů Obor;

Více

Střeštěnov a jeho obyvatelé

Střeštěnov a jeho obyvatelé Střeštěnov a jeho obyvatelé Město Střěštěnov Střeštěnov je malé městečko ležící na severu Čech. Město je to plnohodnotné. Vše co potřebujete k žití a bytí tu naleznete. Uprostřed města je náměstí s historickou

Více

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2:

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2: Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Jednoduchá sdělení představování, poděkování, pozdrav, omluva Základní výslovnostní návyky

Jednoduchá sdělení představování, poděkování, pozdrav, omluva Základní výslovnostní návyky Učební osnovy Ruský jazyk PŘEDMĚT: Ruský jazyk Ročník: 7. třída 1 rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou pronášeny pomalu a s pečlivou výslovností, a reaguje na ně 1p je seznámen se zvukovou

Více

Organizace letního semestru

Organizace letního semestru Organizace letního semestru Prezenční studium (výuka 12 týdnů) 17. 2. 2014 10. 5. 2014 Kombinované studium (víkendová/odpolední výuka) dle aktuálních termínů Zkouškové období (4 týdny) 12. 5. 2014 7. 6.

Více

Můj pohled pozorování

Můj pohled pozorování Můj pohled pozorování Přemysl Vřeský Veselí nad Moravou 2013 Ájurvédská Instituce Dhanvantri, Praha ÚVOD Jmenuji se Přemysl Vřeský a ukončil jsem druhý ročník studia Ajurvédské instituce Dhanvantri obor

Více

Témata ze SVS ke zpracování

Témata ze SVS ke zpracování Témata ze SVS ke zpracování Psychologie. Člověk jako jedinec: Psychologie osobnosti Vývojová psychologie (etapy lidského života od prenatálního období až po smrt, vč. porodu) Učení, rozvoj osobnosti, sebevýchova

Více

A B C D E F. Člověk v rytmu času - cyklus přírody ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI. Rodina, typy rodiny, příbuzenské vztahy rovné postavení mužů a žen

A B C D E F. Člověk v rytmu času - cyklus přírody ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI. Rodina, typy rodiny, příbuzenské vztahy rovné postavení mužů a žen A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy Učivo Průřezová témata mezipředmětové vztahy Evaluace

Více

Vážení přátelé, Moc se na Vás všechny těšíme! Váš Nutricia tým

Vážení přátelé, Moc se na Vás všechny těšíme! Váš Nutricia tým Vážení přátelé, jak možná víte, letos v červnu jsme pořádali historicky první setkání určené teenagerům a dospělým. Konalo se v Rozdrojovicích u Brna a mnozí z Vás mohou potvrdit, že se více než vydařilo.

Více

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013

Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 Návod jak nejen reference získat, ale i efektivně využít. Publikace je chráněna autorským právem Pavel Fara 2013 1 Určitě sami dobře víte, že lidé neradi dávají doporučení na finanční zprostředkovatele.

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2015/2016 Dobrý den, rádi bychom Vám představili anotace našich výchovně vzdělávacích programů, které nabízíme v roce 2015/2016. Programy, které Vám nabízíme, jsou

Více

VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ

VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ Městská správa sociálních služeb Věžní 958, 432 01 Kadaň VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ Ankety se zúčastnili 2 respondenti. 1. Co Vás baví na práci dobrovolníka

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Eliška Hašková Coolidge. Kurz etikety pro děti

Eliška Hašková Coolidge. Kurz etikety pro děti Eliška Hašková Coolidge Kurz etikety pro děti Tisková zpráva: 27. června 2007 Děti se učily společenskému chování na historicky prvním kurzu etikety Elišky Haškové Coolidge V úterý 26. června 2007 se v

Více

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti Komentář k článku 19: Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti 1 2 Komentář k článku 19: Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení

Více

MĚL JSEM HLAD A DALI JSTE MI NAJÍST, BYL JSEM CIZÍ A UJALI JSTE SE MĚ, MĚL JSEM ŽÍZEŇ A DALI JSTE MI NAPÍT, BYL JSEM NAHÝ A OBLÉKLI JSTE MĚ.

MĚL JSEM HLAD A DALI JSTE MI NAJÍST, BYL JSEM CIZÍ A UJALI JSTE SE MĚ, MĚL JSEM ŽÍZEŇ A DALI JSTE MI NAPÍT, BYL JSEM NAHÝ A OBLÉKLI JSTE MĚ. F A R N Í C H A R I T A J I N D Ř I C H Ů V H R A D E C V Ý R O Č N Í Z P R Á V A 2 0 1 0 Posláním Charity je služba milosrdné lásky a pomoci bližnímu v nouzi, která vychází z křesťanských zásad, a to

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

1853019-00 1853046-00 1853068-00

1853019-00 1853046-00 1853068-00 1853019-00 Chlapecké tričko 1853046-00 Chlapecké tričko 1853068-00 Chlapecké tričko 1853077-00 Chlapecké tričko 1853080-00 Chlapecké tričko 1853100-00 Chlapecké tričko 1853135-00 Chlapecké tričko 1853189-00

Více

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu.

A jakmile stanula nad bílou kaluží, jasné světlo rázem zhaslo. Dívka se souhlasně podívala na svůj stín. Dobrá práce, řekla mu. Kapitola 2. ARIA Venku bylo zataženo. Žádná modrá obloha, ani slunce, ani stín. Proto bylo tak zvláštní, když se uprostřed parkoviště před nemocnicí jeden stín objevil. Nejdřív to byla jen taková skvrna,

Více

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Jon Paulien Pavlovy listy Tesalonickým Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Obsah Osnova listů apoštola Pavla do Tesaloniky...9 První list do Tesaloniky...9 Druhý list do Tesaloniky...10 1.

Více

Chtěla bych vyjádřit své díky všem, kteří se spolupodíleli na sepsání této knihy receptů, zejména manželovi, maminkám dětí z mateřské školy, paní

Chtěla bych vyjádřit své díky všem, kteří se spolupodíleli na sepsání této knihy receptů, zejména manželovi, maminkám dětí z mateřské školy, paní Chtěla bych vyjádřit své díky všem, kteří se spolupodíleli na sepsání této knihy receptů, zejména manželovi, maminkám dětí z mateřské školy, paní učitelkám i ostatním, kteří mi podali pomocnou ruku. Eva

Více

Práce se skupinou. Mgr. Monika Havlíčková. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Práce se skupinou. Mgr. Monika Havlíčková. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Práce se skupinou Mgr. Monika Havlíčková Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Sociální skupina je sociologický pojem označující sociální útvar, o němž platí: 1. je tvořen

Více

VÍŠ, CO JE TO BANKA?

VÍŠ, CO JE TO BANKA? VÍŠ, CO JE TO BANKA? Plán vyučovací hodiny (č. 5) TÉMA VYUČOVACÍ HODINY: Víš, co je to banka? VĚK ŽÁKŮ: využití podle úrovně žáků (doporučení 6. až 8. třída) ČASOVÁ DOTACE: 45 minut POTŘEBNÉ MATERIÁLY:

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět:anglický jazyk Ročník: 6

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět:anglický jazyk Ročník: 6 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět:anglický jazyk Ročník: 6 Výstup Rozumí obsahu jednoduché promluvy a dialogům k daným tematickým okruhům Čte s porozuměním krátké texty s

Více